NaarderNieuws

16 januari 2014

NaarderNieuws 16 januari 2014


Honden doden schaap

Naardense aan Oud-Huizerweg handelt snel en voorkomt erger

NAARDEN - In een weiland aan de Oud-Huizerweg hebben loslopende honden zaterdag twee schapen aangevallen. De dieren waren zo toegetakeld dat de veearts er een moest laten inslapen. Een buurtbewoonster handelde snel en isoleerde de honden tot de politie kwam.

De eigenaar van de schapen, boer Gerard de Graaf, maakte twee jaar geleden ook al zoiets mee. "We schrokken ons rot zaterdag. We dachten meteen aan de vorige keer, toen zeventien van onze schapen aan de Oostdijk werden opgejaagd en doodgebeten door twee loslopende honden", vertelt De Graaf. De Naarder heeft zijn beste schapen op het weiland bij landgoed Oud-Naarden staan. "Op die rustige plek staan onze 50 fokooien die in het voorjaar de lammeren brengen. De twee aangevallen schapen waren ook drachtig."

Volgens de politie lieten twee dames uit Huizen zaterdagochtend hun honden uit bij de Naarder Eng. De Heidewachtel en Duitse Staander zaten niet aan de riem omdat het een losloopgebied is en het duo ging ervandoor. Nadat de baasjes tevergeefs naar hun huisdieren hadden gezocht, gingen de dames onverrichter zake naar huis.

Anna Brusse (53), die tegenover het weiland aan de Oud-Huizerweg woont, kreeg die ochtend een telefoontje van haar buurvrouw. "Er zitten honden in de wei bij de schapen en het gaat niet goed." Lees verder op pagina 3.

Naarden zet ton opzij voor fusie

NAARDEN - De gemeentebesturen van Naarden, Bussum en Muiden willen 3,5 ton euro reserveren voor de voorbereiding van de fusie. Dat laten de drie gemeentes in een gezamenlijk persbericht weten.

Het gaat om 'een voorbereidingsbudget ten behoeve van de eerste fase van een herindeling per 1-1-2016'. Naarden betaalt 107.344 euro, Bussum 202.904 euro en Muiden neemt 39.752 euro voor haar rekening. Volgens het persbericht is dat geld bedoeld voor het opzetten van een projectorganisatie. "De precieze invulling van de besteding van het budget zal binnenkort worden besproken in een overleg van de drie gemeentesecretarissen", laat de gemeente weten.
De gemeenteraad besluit 29 januari over de toekenning van het bedrag.

Grote Kerk staat dagje in teken van het huwelijk

Nemen we wel of geen mouwen aan de trouwjurk? Foto: Bob Awick

NAARDEN - Een korte of een lange trouwjurk, in het wit of rood, dezelfde ringen of twee verschillende, wel of geen klassieke bruidstaart? Trouwen is een feest, maar ook een kwestie van keuzes maken.

De jaarlijkse Wedding Fair in de Grote Kerk speelde daar afgelopen zondag handig op in door de laatste trends op het gebied van trouwen te showen.

Honderden bruidsparen in spe bezochten de verschillende stands in de kerk en lieten zich adviseren over de mooiste dag van hun leven.

85.000

euro moet het opstellen van een visie voor de Amersfoortsestraatweg kosten

Over tijden die voorbij zijn

Foto:

Op 23 november 1951 besloot de gemeenteraad een straat in het tuindorp Keverdijk naar Cornelis ten Bosch te vernoemen. Dat was naar een voordracht van dominee Drijver, van wie tien jaar na zijn dood nog enkele namen in de wachtrij stonden. Ten Bosch was commissaris van oorlog bij de 'blokkade van Naarden' in 1814. Hij was belast met de verzorging van de levensmiddelen, kleding en transportmiddelen voor de Hollandse troepen. Dat werk liep onder zijn leiding niet vlot. Het mankeerde aan van alles voor de militairen.

Op 30 juni 1954 werd Jan George Michaël (1765-1858), eveneens uit de koker van Drijver, met een straatnaam vereerd. Michaël was majoor bij de artillerie. Tot een hogere rang - of zoals de straatnaam aangeeft, twee rangen hoger - is hij nooit bevorderd. Ook over hem was de staf van het blokkadekorps niet tevreden. Dwars tegen de bevelen in had hij een batterij bij de buitenplaats Berghuis bemand met rekruten. "Als de vijand er op af was gegaan, hadden ze het hele zaakje daar kunnen vernagelen", verzucht een zwaar geïrriteerde echte kolonel.

Meer weten over de oorlog in het schootsveld van Naarden? Lees De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaarblad kost € 17,50 per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www.stichtingvijverberg.nl.

Naarden:
*Grote Kerk geen dienst: Oecumenische Viering in Mariakerk
*RK St. Vituskerk 09.30 en 12.00 u. Eucharistievieringen; za.18/01 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
?*RK Mariakerk 10.00 u. Oecumenische Viering ds.G.de Vries, deken A.Bakker, ds.J.P.Schouten; za. 18/01 17.00u Mariënburg M. Potjer
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Viering diaken Van Meeteren
*PGB Wilhelminakerk geen dienst: Oecumenische Viering in Mariakerk
*PGB Verlosserkerk geen dienst: Oecumenische Viering in Mariakerk
*PGB Spieghelkerk geen dienst: Oecumenische Viering in Mariakerk
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. Vis; 17.00 u. ds. Visser
*Remonstrantse Gemeente N-B geen dienst: Oecumenische Viering in Mariakerk
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB geen dienst: Oecumenische Viering in Mariakerk
*Doopsgezinde Gemeente B-N geen dienst: Oecumenische Viering in Mariakerk
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B geen dienst: Oecumenische Viering in Mariakerk
*Vrije Evangelische Gemeente geen dienst: Oecumenische Viering in Mariakerk
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Eerst nog wisselvallig, geleidelijk iets minder zacht
Deze week bevinden we ons halverwege de meteorologische winter, maar echt winterweer zit er nog altijd niet in. Boven Scandinavië ligt weliswaar een hogedrukgebied. daar vriest het stevig, maar de winterkou zit daar op slot. Het kan onze omgeving niet bereiken. Een serieuze Atlantische depressie houdt bij ons de wind in het zuiden met vrij wisselvallig en zacht weer.

Donderdag en vrijdag
Donderdag passeert nog een vrij actieve regenzone. Het is voornamelijk bewolkt met enige tijd regenachtig weer. De zuidenwind is matig tot vrij krachtig. Het wordt circa 9 graden. Vrijdag blijft het overwegend droog. Er is bewolking, maar het kan af en toe opklaren. Er waait een voelbare zuidenbries. De maximumtemperatuur komt uit op 8 à 9 graden.

Het weekeinde
Naar verwachting blijft het tijdens het weekeinde meestentijds droog. Naast bewolking kan het lokaal ook opklaren. Er waait een matige bries krimpend naar zuidoost tot oost. Het wordt iets minder zacht. De nachtelijke minima schommelen rond 2 graden. In de nacht naar zondag kan het aan de grond licht vriezen. De maxima overdag liggen rond 5 à 6 graden.

Weetje
De winter van vorig jaar (2012-2013) kende ook een zachte fase, maar na de 10e januari begon een vorstperiode die ruim twee weken duurde. Gedurende 12 dagen achtereen kwam de temperatuur ook overdag niet boven het vriespunt. In deze januari heeft het slechts tijdens één nacht gevroren. Recordhouder is januari 1988, toen slechts twee nachten met lichte vorst.

400 wietplanten op zolder: straatwaarde 40.000 euro

Politie rolt hennepkwekerij op in het Jac. P. Thijssepark

'Wie dit gebouwd heeft, heeft verstand van hennep kweken.'

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Meer dan 400 nederwietplanten met een straatwaarde van zo'n 40.000 euro. Verborgen op een tot kwekerij omgebouwde bovenverdieping in het Jac. P. Thijssepark. De politie rolde dinsdagochtend na een anonieme tip een hennepplantage op, midden in de woonwijk.

Om 09.15 uur bellen agenten van het hennepteam aan bij de hoekwoning die volgens de woningbouw niet verhuurd is. Bij de poort aan de achterkant staan voor de zekerheid ook agenten. Ook aanwezig: mannen van elektriciteitsbeheerder Liander, een slotenmaker en een glaszetter. Aan de voor- en achterkant van het huis zitten de gordijnen dicht, van onder tot boven. Door de voordeur komt de onmiskenbare lucht van wiet. De politie werd onlangs getipt dat er 'allerlei mensen' balken en ander bouwmateriaal op het adres naar binnen zouden sjouwen. Te veel voor een verbouwinkje. Nadat het wijkteam de huurwoning een tijdje in de gaten had gehouden, was er voldoende aanleiding om een inval te doen.

De politie bij het hoekhuis in het Jac. P. Thijssepark. Foto: Lisa van Dorp

'We houden altijd rekening met boobytraps'

Tot verrassing van de agenten klinkt er na het aanbellen luid geblaf en verschijnt een vrouw in roze ochtendjas voor het raam. Het huis staat helemaal niet leeg: op tafel staat een volle asbak, in de gootsteen staat de vaat. De dame lijkt geen Nederlands te spreken en gebaart opgewonden dat ze de voordeur niet open kan doen. Naast haar staat een bullterrier te blaffen. Het effect van zijn grote klapkaken wordt een beetje teniet gedaan doordat hij enthousiast kwispelt bij het zien van zoveel mensen voor de deur.

Boobytraps
Twee agenten van het hennepteam gaan snel via de achterdeur naar binnen. De rest moet wachten. "Bij een inval in een mogelijke kwekerij staat onze veiligheid voorop", legt een van hen uit. "We houden altijd rekening met de mogelijkheid dat er boobytraps zijn. Hennepplanten zijn veel geld waard, dus om die te beveiligen willen de kwekers nog wel eens de deurklink onder stroom zetten of een traptree weghalen terwijl er nog wel een tapijtje overheen ligt. We gaan omzichtig te werk, niet alleen voor onze veiligheid maar ook om alle (DNA-)sporen vast te leggen."

'Een hennepkwekerij is levensgevaarlijk voor de buurt'

Volgens een buurtbewoonster zitten de huidige huurders sinds het najaar in het huis en doen ze 'verdacht'. "Ze gaan nooit naar hun werk maar kunnen wel de huur van 1.200 euro betalen. Ze krijgen steeds bezoek van mensen in auto's met een Italiaans kenteken." Een buurman meldt dat het een 'doorgangshuis' is, met steeds wisselende huurders. In de buurt staan meer woningen leeg. "De huur is gewoon te hoog", denkt de Naarder.

Op de eerste verdieping en de zolder vinden de agenten inderdaad twee ruimtes vol met wietplanten. Een met volgroeide 'moederplanten' van meer dan anderhalve meter hoog en een grote kweekruimte voor de 'stekjes'. Meer dan 400 planten, geen slechte vondst. "De meeste kwekerijen in een woonwijk zitten zo tussen de 250 en de 350 planten. Als ze groter worden, wordt het risico op ontdekking ook groter", weet een agent. De kweekruimtes zijn volgens hem professioneel ingericht. "Deze mensen weten hoe ze moeten bouwen."

De politie neemt dinsdagmorgen voor zo'n 40.000 euro aan planten in beslag. Plus kweekmateriaal. De vrouw, die zich inmiddels heeft aangekleed, gaat als verdachte van hennepteelt mee naar het bureau. De buren verdwijnen opgelucht weer achter de gordijnen. Ze kunnen terecht opgelucht zijn, zegt een agente van het hennepteam, dat niets anders doet dan kwekerijen ruimen. "Een hennepkwekerij is levensgevaarlijk voor de buurt. De wietplanten hebben veel licht, warmte en water nodig. Vaak is de stroom amateuristisch aangelegd. Er staan waterbakken en allerlei chemische troep. De kans op brand is levensgroot."

Vervolg van de voorpagina

De Naardense aarzelde geen moment, belde de politie en boer De Graaf en rende het weiland in. "Toen ik de gehavende schapen zag liggen, had ik zoiets van, nu is het genoeg." Ze sprak de twee blaffende honden streng toe en dreef ze bij de schapen vandaan, in afwachting van de komst van de politie. "De honden bleven elkaar opjutten en blaffen, maar ze hielden afstand van me. Toen ik 'zit' riep, gingen ze schoorvoetend zitten. Ze waren nog lang niet klaar met de schapen, had ik het idee. Maar ja, zo is de natuur."

Excuses
De politie en de dierenambulance vingen de honden en brachten ze terug naar Huizen. Volgens De Graaf kwamen de eigenaressen meteen 's middags langs op de boerderij om hun excuses aan te bieden en de schade te vergoeden. Daarmee is dit incident wat De Graaf betreft afgedaan, al blijft hij op zijn hoede voor mensen die hun honden loslaten in de buurt van zijn schapen. "Honden mogen los, maar mensen, houd ze dan alsjeblieft wel onder controle", doet hij een beroep op hondeneigenaren.

Wijkagent Mark Overliese bevestigt die regel. "In de losloopgebieden van Naarden hoeven honden niet aan de lijn, maar de baasjes moeten hun dieren wel voortdurend onder appel hebben. Dat is hier niet gebeurd, dus het OM onderzoekt eventuele vervolgmaatregelen tegen de eigenaren van de honden." Voor Brusse was het overigens de normaalste zaak van de wereld om de twee honden stevig aan te pakken. Of ze nou net hun tanden in twee schapen hadden gezet, of niet. "Dat heb je als je buiten woont", besluit ze. "En ik heb zelf best een pittige hond."

Inbrekers gooien ruiten in

NAARDEN - Op verschillende plekken in Naarden hebben dieven vorige week ingebroken door ruiten in te gooien aan de achterkant van huizen. Dat laat de politie weten.

Aan de Graaf Willem den Oudenlaan hield een raam stand, waardoor het bij een poging bleef. Uit een huis aan de Amersfoortsestraatweg verdwenen een fotocamera en laptops, nadat een raam aan de achterkant was ingegooid. Ook aan de Churchillstraat was het raak. Daar werden twee ramen ingeslagen.

Dronken achter stuur

NAARDEN - De politie heeft dit weekend bij een controle een dronken bestuurder aangehouden op de Zwarteweg.

De man moet zich voor de rechter verantwoorden.

Reebok in de knel bij hertenkamp

Foto: Bob Awick

Stress in het hertenkamp aan de Alexanderlaan vorige week. Een jonge reebok was klem komen te zitten tussen de scharnieren van het toegangshek en kon niet meer voor- of achteruit. De brandweer moest eraan te pas komen om het diertje te bevrijden. Brandweermannen haalden de scharnieren van de poort uit het hek, waarna het hert snel weer de wei in dook. Volgens een woordvoerder van de brandweer was het dier geschrokken maar had het verder niets.

Cor Visser

Naarder sinds 2000
Sportieve, betrokken Naarder
 

Wat doet u in het dagelijks leven?
"Ik steek veel tijd in AV Tempo, de atletiek- en hardloopvereniging van Naarden en Bussum. Omdat we een nieuwe kunststofbaan hebben, hebben we de vereniging in een nieuw jasje gestoken. We hebben na 60 jaar een nieuwe huisstijl en logo. Hardlopen op de club doe ik weinig meer vanwege mijn knie, maar ik doe nog wel aan speer- en discuswerpen."

Hoe ver gooit u dan?
"Ik denk dat ik met de speer tussen de vijftien en de twintig meter kom."

Wat is het geheim van een goeie speerworp?
"De juiste houding. Je gooit van achter de schouder, langs het oor, hoog, met als essentie dat de speer staand landt."

Usain Bolt of Epke Zonderland?
"Dan ga ik voor Bolt. Dat is atletiek."

Welk Naarder nieuws houdt u bezig?
"De inrichting van het Ruysdaelplein, daar woon ik om de hoek."

Wat zou u doen met een miljoen?
"Ik zou 90 procent aan een goed doel overmaken. SOS Kinderdorpen, Foster Parents Plan."

Echt waar?
"Dat is mijn betrokkenheid. Ik heb twee adoptiekinderen."

Stel dat u één dag burgemeester was, wat zou u dan doen?
"Ik zou vastleggen dat de gemeente de komende tien jaar de feestverlichting betaalt."

Enig idee wie de gulle gever was die de feestverlichting redde?
"Nee, maar ik vond zijn gedicht in het NaarderNieuws erg sterk. Hij zette de gemeente op zijn plek."

Wat kan er anders in de Vesting?
"Sommige straten zouden eenrichtingsverkeer moeten worden. Als twee auto's elkaar willen passeren, lukt dat nu niet altijd. Niet iedereen houdt rekening met elkaar."

Heeft u nog goede voornemens voor 2014?
"Relaxed bezig zijn met de club en de vrije tijd naar cultureel en creatief inzicht invullen."

Jerry van Hengel is de NaarderNieuwskenner 2013

Producent quizprogramma's heeft alle antwoorden goed

Marco van der Linden overhandigt Jerry van Hengel zijn prijs. Foto: Marieke de Jong

NAARDEN - "Ik had al in de krant gezien dat ik nul fout had, dus ik had goede hoop", vertelt Jerry van Hengel. De Naarder werd vorige week uitgeroepen tot winnaar van de NaarderNieuwsquiz 2013.

Naast eeuwige roem won de 37-jarige Van Hengel een waardebon voor een bedrag van 100 euro, te besteden bij woonwinkel Marco Living. Van Hengel was de enige inzender die alle 25 vragen goed had beantwoord. Dat deed hij deels uit zijn hoofd en deels door de antwoorden op te zoeken op internet, vertelt de winnaar. "Sommige dingen, zoals de namen van een triatleet of van een buurtvereniging, vind ik lastig te onthouden. Die heb ik wel even opgezocht."

Quizprogramma's
In het dagelijks leven is Van Hengel tv-producent. De laatste tijd maakt hij, geheel toevallig, veel quizprogramma's voor verschillende omroepen. Zelf kijkt hij het liefst 'De slimste mens' van de NCRV. De Naarder uit de Keverdijk volgt het nieuws op de voet. "Landelijke actualiteitenrubrieken, lokaal nieuws of shownieuws, ik volg alles."

Nieuw aanbod bij Volksunie

NAARDEN – De Volksuniversiteit Naarden-Bussum start het nieuwe jaar met cursussen die aansluiten bij het voorjaar en de zomer. Denk hierbij aan taalcursussen voor op vakantie en cursussen over klussen in de tuin of in het huis.

De Volksuniversiteit Naarden-Bussum heeft voor dit seizoen 169 activiteiten gepland staan. Jaarlijks zijn er tussen de 1800 en 2100 mensen die hier aan meedoen. Daarmee is de Volksuniversiteit van Naarden-Bussum de grootste in de regio.

Voor het komende half jaar zijn er weer veel nieuwe cursussen, vooral op het culturele vlak. Zo geeft bijvoorbeeld Wim Krijnen een lezing over het Naardermeer, gevolgd door een vaartocht. Ook nieuw is het paaseieren breien en glaceren met acrylverf.

De best lopende cursussen zijn alle talen, bridge, iPad, fotografie, beeldhouwen in speksteen, koken, lezingen en de teken- en schildercursussen. Bij alle cursussen zijn nog plaatsen beschikbaar. Voor wat betreft de talencursussen ligt de nadruk op spreek- en luistervaardigheid, gecombineerd met grammatica en schrijfvaardigheid.

De cursussen zijn in principe toegankelijk voor iedereen. Kijk voor het volledige cursusaanbod op www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

Drukte op nieuwjaarsreceptie De Schakel

De eerste nieuwjaarsreceptie van De Schakel was meteen een succes. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Het was gezellig vol vrijdag op de nieuwjaarsreceptie van De Schakel in de Keverdijk. Het wijkontmoetingscentrum hield voor de eerste keer een nieuwjaarsbijeenkomst.

Medewerkers, huurders, vaste bezoekers, donateurs en andere genodigden, waaronder zorgwethouder Marcel Adriani, wensten elkaar een goed 2014. Een succes, zegt interim voorzitter Miriam Schoenmaker. "De opkomst was groot en er was een uitermate gezellige sfeer, dus ook hier gaan wij een vaste traditie van maken."

Historisch Café over Weesp

NAARDEN - In het Historisch Café vertelt Dick van Someren op 21 januari over hoe buurgemeente Weesp de Tweede Wereldoorlog doorkwam.

De lezing begint om 20.00 uur in gebouw De Hoed aan het Adriaan Dortsmanplein. Na afloop is er gelegenheid tot discussie en het nuttigen van een drankje. De toegang is gratis.

Zondagse wandeling door Vesting

NAARDEN - Vereniging Vestingstad Naarden houdt zondag weer een stadswandeling.

De vijf kwartier durende tocht onder leiding van vrijwillige stadsgidsen voert langs de militaire en historische hoogtepunten van Naarden-Vesting.

De start is om 12.30 uur bij de Utrechtse Poort, waar de kaartjes te koop zijn.

Filmhuis Bussum

Mandela: Long walk to freedom. Foto: Filmhuis Bussum

In THE LUNCHBOX komt een maaltijd in Bombay verkeerd terecht.
In HET DINER maken ouders een rommeltje van hun gezinsleven.
DE NIEUWE WILDERNIS, een serie ongelofelijke beelden uit de Oostvaardersplassen.
In GRAND CENTRAL kan een man, die radioactieve straling ontving, niet wegblijven bij een vrouw.
In INSIDE LLEWYN DAVIS van de Coen brothers wil een muzikant alleen maar muziek maken.
In LA TENDRESSE ondernemen gescheiden ouders samen de lange reis naar hun gewonde zoon.
ONLY LOVERS LEFT ALIVE is een onconventioneel liefdesverhaal over twee bloeddorstige bohemiens.
AMAZONIA (3D) volgt een aapje in de wonderschone maar meedogenloze natuur van het Amazonegebied.
MANDELA: LONG WALK TO FREEDOM over het leven van Mandela.
LA GRANDE BELLEZZA is een kleurrijke satire op decadent Rome.
CAPTAIN PHILLIPS toont het zenuwslopende kat- en muisspel tussen Somalische kapers en de scheepsbemanning (waaronder Tom Hanks!).
SNEAK PREVIEW op dinsdagavond.
Twee JEUGDFILMS: FINN over een ontroerende jongen die graag muziek wil maken. En OTTO IS EEN NEUSHOORN (3D).
Verder de satirische KLASSIEKER MODERN TIMES van Chaplin.

Alle films op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

Het Rode Kruis: medewerker communicatie/redacteur die samen met de bestuursleden nadenkt over de communicatiestrategie en de uitvoering daarvan (2 uur per week).

Vivium Zorggroep De Antonius Hof te Bussum: vrijwilliger voor de bingo die op donderdagmiddag van 13.30-16.00 uur de bewoners wil helpen bij het bingospel en hen ophaalt en terugbrengt.

Stichting Egelbescherming Nederland: 1. Verzorgers egel- en eekhoornopvang (6 uur per week). 2. Thuistelefoniste egel- en eekhoornopvang vanuit het eigen huis met behulp van de eigen telefoon (minimaal 1 dag van 12.00-22.00 uur per 14 dagen).

vrijdag 17 januari

Schakel-diner

De Schakel houdt weer een diner. Het diner start om 18.00 uur, na afloop wordt nog een kopje koffie of thee geschonken. Het diner bestaat uit verse erwtensoep. Mee-eten kost € 6,-. Opgeven kan op 035-6944742.

Kerk open

De Koepelkerk opent de deuren voor bezoekers. Belangstellenden kunnen langskomen om de kerk te bewonderen. De deuren gaan open tussen 12.00 en 15.00 uur.

Broodje plus

'Ruimte' serveert weer 'Broodje Plus' in het Jan Ligthartcentrum, naast de Koepelkerk. Vanaf 17.30 uur wordt er een broodmaaltijd met soep en een snack geserveerd.

Goed gesprek

'Ruimte' houdt in het Jan Ligthartcentrum naast de Koepelkerk een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.45 uur.

vrijdag 17 januari tot maandag 20 januari

BoodschappenPlusBus

De BoodschappenPlusBus gaat weer op pad. Deze vrijdag gaat de bus naar een lunch bij Tante Truus Lunch & Jazz. Zaterdag gaat de bus naar het IJsbeeldenfestival in Zwolle. Zondag brengt de bus u naar de Tentoonstelling Leven met Oranje bij Beeld en Geluid en maandagmiddag rijdt de bus naar het Filmhuis in Bussum. Dinsdag staat het Amsterdamse NEMO op het programma, woensdag kunt u mee naar een lunch in 't Vuronger. Donderdag wordt u 's avonds naar de Spiegelkerk gebracht voor de Spiegelavond. Vrijdag kunt u nog de TV-opname van de comedyserie Aaf bijwonen in Hilversum en zaterdag is er een muzikale middag met lunch in De Schakel in Naarden. Opgeven op 035-7504192.

zondag 19 januari

Soosmiddag

De Palmpit houdt een soosmiddag voor jong en oud. Het motto is met elkaar er een gezellig middag van maken. Deze middag is er o.a. een optreden van de spelersgroep van de Christengemeenschap Bussum samen met het driekoningenspel. Aanvang 14.30 uur.

Bridgen

Het Denksportcentrum Bussum opent de deuren voor 'Bridgen op Zondag'. U kunt alleen of als paar meespelen. Aanvang 13.30 uur, entree € 2,50. Ook op maandag- , woensdag- en vrijdagmiddag is er een Instuif.

Stadswandeling

Er wordt weer een stadswandeling gehouden. De stadsgidsen van de Werkgroep Vestingstad lopen met de deelnemers een rondje door Naarden om de historie te bekijken. Men vertrekt vanaf de Utrechtse Poort. Aanvang 12.30 uur, meelopen kost € 3,-.

dinsdag 21 januari

Lezing

Dick van Zomeren vertelt in het Historisch Café aan het Adriaan Dortsmanplein over 'Weesp in oorlogstijd'. Alle aspecten van de bezetting komen in zijn lezing in het Historisch Café aan bod: de mobilisatie, de eerste oorlogsdagen, het gedwongen vertrek van de joden, illegale activiteiten, razzia's, bombardementen op de spoorbrug over de Vecht, de hongerwinter, de bevrijding en het opbrengen van foute stadgenoten. Aanvang 20.00 uur.

Lezing

Ton van Dijk geeft in De Antonius Hof een lezing over het bijbelboek Esther. Aanvang 14.30 uur, entree gratis.

Workshopavonden

Zowel op 21 januari als 28 januari vinden er weer workshopavonden 'familie- en autonomieopstellingen' plaats. Ze worden gehouden in Wijzer aan de Landstraat. Met de workshop kunnen deelnemers relatieproblemen oplossen. Aanvang 19.15 uur, opgeven op 035-5314897.

donderdag 23 januari

Spieghelavond

Er staat weer een Spieghelavond op het programma in de Spieghelkerk. Deze keer komt Douwe Draaisma vertellen over z'n boeken over het autobiografische geheugen. Ook treedt Salonorkest Trocadero op. Aanvang 20.00 uur, kaarten € 10,- te koop bij Boekhandel Los en de bibliotheek.

Bridgen onder begeleiding

Het Denksportcentrum Bussum houdt 'Bridgen onder Begeleiding'. Dit is ideaal voor huiskamerbridgers en mensen met weinig wedstrijdervaring om weer eens de puntjes op de i te zetten en de ingeslopen fouten te analyseren. Met behulp van een digitaal schoolbord wordt een bied- of afspeelprobleem behandeld. Daarna worden er 18 spelletjes gespeeld. Inschrijven kan als paar of alleen. Aanvang 13.30 uur, entree € 4,-.

zaterdag 25 januari

Lunch en muzikale middag

De Schakel serveert een lunch samen met een muzikale middag met Arno Kolenbrander. De lunch wordt geserveerd vanaf 11.30 uur. Om 14.00 uur komt Kolenbrander optreden. De kosten bedragen € 12,- per persoon. Opgeven kan tot 20 januari op 035-6949312.

Bingo

Buurtvereniging 'Het Laarderwegkwartier' houdt een bingo. Er zijn leuke geldprijzen te winnen. De ballen rollen vanaf 20.00 uur in het gebouw van Drum- & Showband ViJos aan de Ceintuurbaan.

Wandeling

GroenLinks gaat wandelen met Bussumse bejaarden. De bewoners van de aanleunwoningen op het terrein van De Zandzee zijn allemaal uitgenodigd om mee te gaan. Men zoekt nog begeleiders. Aanvang 13.45 uur, aanmelden op marthagroenlinks@live.nl.

donderdag 16 januari

Concert

Een trio van specialisten in de barokmuziek treeft op in de NPB-kerk aan de Iepenlaan. Op het programma staan werken van Sammartini, Vivaldi, Bach & Naumann. Aanvang 20.30 uur, entree € 20,-. Kaarten te koop op musicaAantiqua@me.com.

Lezing

Dr. Rob Neveu spreekt over 'Oorlog en Religie. Het thea: Is er religieus gezien kans op wereldvrede? De lezing wordt gehouden in de Remonstrantse Kerk aan de Koningslaan. Entree € 6,-.

zaterdag 18 januari

Kunstcursus

Bellefleur houdt een cursus over de kunstgeschiedenis van de middeleeuwen. Er wordt in zes lessen gesproken over welke rol de kunst toen had en hoe bepaalde kunst ontstond. Deelnemen aan de cursus kost € 87,50. Opgeven kan op 035-8884795.

Cursus

Er start een cursus 'Stembevrijding'. Deelnemers vinden in deze cursus de verbinding met hun stem. De cursus duurt zeven zaterdagochtenden, om de 3 weken, tussen 10.00 en 12.30 uur in de NPB-kerk. Opgeven kan op 06-24584836.

woensdag 22 januari

Dvd-voorstelling

De Palmpit vertoont een dvd op groot scherm. Aanvang 19.30 uur, entree € 1,-.

Lezing

Ds. Viveen-Molenaar, geestelijk verzorger in Naarderheem, leidt het thema in over de 'Toekomst van de Ouderenzorg'. De lezing wordt gehouden in Naarderheem. Aanvang 14.00 uur, entree € 6,-.

zondag 26 januari

Bingo

De Palmpit houdt een bingo. Ook deze keer zijn er weer leuke prijzen te winnen. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

Bridgen

Het Denksportcentrum Bussum opent de deuren voor 'Bridgen op Zondag'. U kunt alleen of als paar meespelen. Aanvang 13.30 uur, entree € 2,50.

'Het voelt goed dat je mensen echt kunt helpen'

Lowbudget sportschool opent aan de Landstraat

Lekker lowbudget sporten aan de Landstraat. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Met oudejaarsavond nog maar net twee weken achter de rug zou je zeggen dat veel mensen staan te trappelen om naar de sportschool te gaan en aan hun goede voornemens te werken. Het perfecte moment voor sportschool Fitness4Me om de deuren te openen. De kersverse sportschool startte zaterdag aan de Landstraat.

Nu heeft Bussum meerdere sportscholen, maar aan de Landstraat gaat het anders dan anders. "We werken met een lowbudgetsysteem, maar we hebben een complete sportschool. Zo hebben we luxe apparaten en kunnen mensen ook gewoon douchen en naar onze sauna gaan. We hebben alles wat de dure sportscholen ook hebben", zegt ondernemer Sjoerd Bakker. "We hebben ook gewoon een complete groep ervaren sportcoaches rondlopen op meerdere dagen per week voor hulp. En dat allemaal voor het lage bedrag van 15,95 euro. Daarvoor mag je echt alles komen doen."

Aan sportapparaten geen gebrek bij Fitness4Me

Aan sportapparaten geen gebrek. De twee etages hoge sportschool heeft voor alle soorten sporters genoeg te doen. "We hebben beneden het krachthonk staan waar vooral de mannen lekker hun gang zullen gaan. We hebben halters hangen van alle soorten en maten, maar we houden het wel beperkt. De meeste mensen kunnen daar prima mee aan de slag, alleen de echte bodybuilders moeten we teleurstellen. We houden het puur op het gezonde sporten zelf", vertelt Bakker over de eerste etage. "Boven hebben we de rest van de apparaten staan. Je moet denken aan de loopbanden, de crosstrainers en ga zo maar door. Mensen kunnen daar zelf mee aan de gang. Onze sportcoaches kunnen helpen en weten exact waar je op moet letten als je aan de slag gaat."

Leden van de sportschool kunnen ervaren sportcoaches verwachten. "We hebben een vast team rondlopen van 4 man, maar er lopen ook nog andere coaches rond. Alles om samen met de mensen stappen te zetten om hun doel te halen. Het voelt goed dat je mensen echt kunt helpen en ze aandacht kan geven om af te vallen om maar wat te noemen. Dat gaan we dus ook zeker doen."

De sportschool komt over van onze hoofdstad. Daar staat het team al twaalf jaar klaar om sporters te helpen. "We hadden al langer plannen om wat meer te doen, om nog meer mensen te kunnen helpen. We hebben veel andere gemeenten bekeken, maar Bussum trok ons meteen. We kwamen een leuk pand tegen en zagen het al snel voor ons. We hebben het pand van top tot teen verbouwd. Je moet je voorstellen dat er heel wat moet veranderen als je weet dat ons pand eerst een beddenzaak was. De verbouwing heeft wel even geduurd. Nu kunnen we echt van start gaan. We hebben al veel aanvragen gehad, mensen hebben ons al gevonden. Het gaat erg snel allemaal. We hopen dat het een groot succes wordt."

Leuke cadeaus en musthaves bij ISÛL in de Kapelstraat

Servies, tassen en sieraden

Peggy laat één van haar musthaves zien. Foto: jessica de jong

BUSSUM - Van hippe tassen tot gebreide babyslofjes: bij ISÛL Kado's & Musthaves kijk je je ogen uit. De stijlvolle winkel is het visitekaartje van Peggy Betlem die zelf sieraden maakt. In de winkel is alles te vinden wat zij leuk vindt en wat nog niet in Bussum te koop is.

"Ik maak zelf sinds 2005 sieraden en die verkocht ik ook via winkels en op sieradenparty's. Het leek mij leuk om ze ook in mijn eigen winkel te kunnen verkopen. Hier kan ik sieraden verkopen die ik zelf maak en ook artikelen die je nergens anders in de regio kunt vinden. Eigenlijk verkoop ik alles wat ik zelf ook leuk vind: servies van Rice, Italiaans glaswerk, TooLate horloges en kindercadeautjes." Bij de keuze van het assortiment zoekt Peggy ook veel de samenwerking op met andere lokale ondernemers. Aan het plafond hangen bijvoorbeeld lampen van Designers Guild, stoffen die zijn ontworpen door Meike Tazelaar uit Bussum. Maar ook de kleding van Fresh! uit Naarden worden bij ISÛL verkocht. "Zo heb ik een heel ander aanbod gecreeërd van leuke spulletjes van goede kwaliteit en die ook betaalbaar zijn. En ik mag koffie en thee schenken, erg leuk en gezellig want ik verkoop ook organische Chinese thee." Voor de foto laat Peggy haar favoriete tas zien van het merk George, Gina & Lucy. "Het is een bekend merk, maar hier nergens verkrijgbaar. En omdat ik alles verkoop wat ik zelf leuk vind, konden deze tassen niet missen!" ISÛL Kado's & Musthaves is te vinden aan de Kapelstraat 11A-1.

Valise Fashion biedt elegante mode voor de actieve vrouw

De lentecollectie is alweer binnen Foto: jessica de jong

BUSSUM - Mia Rijkenberg opende onlangs modezaak Valise Fashion aan de Havenstraat 17. In de winkel kunnen dames terecht die actief in het leven staan en zich elegant en representatief willen kleden.

Rijkenberg vertelt dat ze stijlvolle kleding verkoopt van goede kwaliteit en voor een mooie prijs. "Stel je gaat een avondje uit, je hebt een zakelijke presentatie of een receptie, voor dat soort gelegenheden kun je hier goed terecht. We hebben jurkjes, maar ook basics en erg mooie merken. Vaak zie je dat kleding die in Amsterdam hip is, in New York niet wordt gedragen. Daarom bied ik internationale mode aan waarmee je overal ter wereld goed voor de dag kunt komen." Rijkenberg houdt daar rekening mee bij de inkoop en kiest bijvoorbeeld voor Belgische en Franse merken die nergens anders in 't Gooi verkrijgbaar zijn.

Sharon Vreugdenhil geeft Hot Yoga

NAARDEN - Boven zwembad De Lunet aan de Amersfoortsestraatweg zit Hot Yoga Studio Gooi. Sharon Vreugdenhil geeft er Hot Yoga: klassieke yoga-oefeningen in een verwarmde ruimte. De essentie van de lessen: 'zweet, stretch en transformeer'.

Vreugdenhil: "Hot Yoga is leuk en intensief, een total body workout die geschikt is voor iedereen: mannen en vrouwen, van jong tot oud, van beginners tot gevorderden, of je nu lenig bent of niet." Door het doen van de oefeningen in de warmte worden spieren en gewrichten op een veilige manier opgerekt. Ook het reinigingsproces wordt bevorderd door de warmte.

Vreugdenhil zelf was na een keer verslaafd. "Aan het eind van mijn eerste les was ik niet alleen bezweet, uitgeput en een ervaring rijker, maar wist ik direct dat ik zelf hot yoga-teacher wilde worden en hot yoga met zoveel mogelijk mensen wilde delen." Volgens Vreugdenhil, die een opleiding tot hot yoga-docent bij Absolute Yoga in Thailand volgde, helpt yoga mensen bewust te worden van hun lichaam. "Yoga leert je om een verbinding te maken tussen lichaam en geest."

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat
Hij zijn
eniggeboren zoon
gegeven
heeft, opdat een
ieder, die
in Hem gelooft,
niet verloren
gaat, maar
eeuwig leven
heeft staat
in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Versa Welzijn "Administratie voor Elkaar" en Formulierenspreekuur samen in één spreekuur. Elke donderdag inloopspreekuur van 10 -12 uur in Uit Wijk, Dr.Schaepmanlaan 10, Bussum. U kunt langskomen voor hulp bij uw administratie, met formulieren, reageren op woningen bij Woningnet; digitaal opvragen van bankafschriften voor uitkeringsinstanties. Kom langs en neem uw administratie mee! Informatie: Tineke van der Tol en Wilma Post. 035 6911251

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Massage van de maand januari, DETOX-behandeling; Lypomassage, Lymfemassage en Detox-pakking Zeer intensieve en effectieve behandeling! Kijk voor meer details op
www.massage-tmouwtje.nl of bel 06-22878000

Dorcas en Ken zijn huis reinigingen We hebben 4 jaar ervaring als u wilt meer contact weten dit referentienummer nam onze referentie persoon is (PIM) 06-47043566

HIPHOP DANCE IN BUSSUM CENTRUM ! Hiphoplessen op dinsdag 17.00 uur voor 10+ jaar en dinsdag 18.00 uur voor 13+jaar o.l.v. choreograaf/danser Ken. Mail naar info@jellyjamdance.nl voor een GRATIS PROEFLES of kijk op
www.jellyjamdance.nl

Filmmiddag in WOC Bellefleur (Mackaylaan 11 a in Naarden) op woe. 15 jan. Start: 14.00 uur.

Uw huis eens flink opruimen! Kleine verbouwingen. Alle klussen in en rondom het huis. Bel voor info 035-6223676 www.edregelthet.nl

Bussum en Naarden
Diverse garages te huur
Vanaf € 100,- per maand excl. BTW
Info: De Vuurtoren makelaardij
0294 – 43 23 23
welkom@demakelaars.nl

Cursus Fotobewerking en Fotoalbum maken. Start maandagmiddag 24 februari. Duur 8 lessen in Huize Godelinde in Bussum. Inlichtingen
035-6930624 of
info@gildegooinoord.nl

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 of 06-25284440

BREAKDANCE beginners elke dinsdag 16.30-17.30 uur. Voor jongens en meisjes vanaf 7 jaar. Meer info op
www.jellyjamdance.nl of vraag meteen een GRATIS PROEFLES aan op info@jellyjamdance.nl.

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

HUIS GEZOCHT. Jong gezin zoekt fijn woonhuis (koop) in Naarden of Bussum. 120+ m2 met tuin. Voorkeur jaren 30 maar andere opties ook welkom. Wensen: Goede staat, 4+ kamers, open haard. Buurt: Ministerpark, Oranje Nassau, Vondelbuurt, Rembrandt. huisinnaarden@hotmail.com, 06-14678538

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Ban wiangtjan voor traditionele Thaise massage. Open van maandag t/m zaterdag van 11.00 uur t/m 22.00 uur. Voor afspraak 06-46890213 of 035-7851359 Laarderweg 22 1402 te Bussum. banwiangtjan.nl

Meubelmaker/timmerman heeft nog tijd, ook voor diverse kluswerkzaamheden in en rondom het huis. Ward: 06-30767812

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:

www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

T.h.a. mooie opslag/bedr. ruimte (195 m2 voor € 695 p/m) in Nederhorst den Berg. De ruimte heeft een grote overheaddeur en een loopdeur. Tel.: 06-54271409

TE HUUR per 1 mrt. bovenwoning boerderij kamer, 2 slk KDT geen huisdieren. Gunning voorbehouden. 525 euro per mnd. excl. Tel.: 06-13573425

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

Leven in Beeld Ervaren documentairemaker Maarten Nederhorst maakt voor u: de film van uw leven op dvd
www.filmovermijnleven.nl

PEDICURE LIA OOK BIJ U THUIS!!! VOOR EEN AFSPRAAK KUNT U BELLEN 06-12302177.

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren
en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Leraar wis- en natuurkunde VMBO-HAVO-VWO geeft bijlessen thuis of bij u aan huis, ook voor de nieuwe A en C programma's wiskunde.
Tel.: 035-6919221

Cursus leer werken met uw Apple iPad, iPhone, iMac, MacBook. Voor beginnende en gevorderde gebruikers. Stuur een e-mail voor meer informatie naar: cursus@vjgemac.nl

Diko Express zoekt bezorgers vanaf 13 jaar voor een wijk in de buurt van de Cort v.d. Lindelaan, Verlengde Fortlaan, Keverdijk en de Vesting in Naarden, tel.nr. 036-6912214 na 17.00 uur.

Probleem met uw dak bel de dakspecialist met eerlijke prijzen en garantie. Tel.:
06-22436516

Gezocht: Garage of overdekte parkeerplaats in de Vesting koop/huur. Bel aub naar:
06-53421180

Man zoekt klussen in en om het huis, timmer-, schilder- of reparatiewerk. € 17,50 per uur of per klus. Tel.: 06-36058546

Te huur: Studio 30 m2 all-in. gemeubileerd. € 585,- per maand. 035-6935525 / 06-22393323 min. 6 maanden.

Kapsalon Ruud Bussum te huur 15m2 shop in shop, vele doeleinden geschikt, all-in.
€ 335,- excl. BTW. 035-6935525 / 06-22393323 incl. v. 9.00 uur t/m 17.30 uur.

Veluwse Boerderij 66 m2 gemeubileerd Ermelo incl. g/w/l. € 850,-. 035-6935525 / 06-22393323

Winterjassen voor dames & heren en kinderen vindt u bij The Outlet Store, ook lekkere warme vesten en truien voor leuke prijzen. Kom naar Baarn, Laanstraat 41. Open van di-zat. 10.00-17.00 uur.

MARCELS TEGELSTUDIO
uitgebreide keus in wand/vloertegels tegen bodem-
prijzen. Deskundig advies.
Huizerweg 25 Bussum
035-7505766
www.marcelstegelstudio.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

Schilder PMC Paul biedt u altijd vrijblijvende offerte voor klein of groot werk.
06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan en treinen. Mag oud en/of defect zijn. 035-6938689

Veluwse Boerderij 66 m2 gemeubileerd. Ermelo. € 110.000,- 035-6935525 / 06-22393323. Goed bod.

Diko Express zoekt bezorgers vanaf 13 jaar voor een wijk in de buurt van de Kruislaan en de Herenstraat in Bussum, tel.nr. 035-6912214 na 17.00 uur.