NaarderNieuws

4 juni 2014

NaarderNieuws 4 juni 2014


FIN wil snelle fusie

'Fusie maakt eind aan onderlinge concurrentie gemeentes'

NAARDEN - Lokale ondernemers wachten met smart op de fusie. Schaalvergroting zorgt voor betere ambtenaren en maakt een einde aan onbedoelde economische concurrentie tussen gemeentes. Dat zegt Joop van Dort, voorzitter van bedrijvenvereniging Naarden-Bussum FIN.

Voor de lokale ondernemers kunnen Naarden, Bussum en Muiden niet vroeg genoeg fuseren, zegt Van Dort. "Ik heb nog nooit een ondernemer gehoord die tegen de fusie is." Dat heeft twee redenen. "Gemeente-ambtenaren krijgen er van het Rijk alleen maar meer taken bij. Kleine gemeentes als Naarden hebben nu al niet op alle vakgebieden specialisten. Door een fusie krijg je meer kwaliteit en kennis in huis."

Volgens Van Dort is een grotere gemeente ook nodig omdat gemeentes nu onbedoeld met elkaar concurreren. Het economisch beleid verschilt te veel. "Neem het toerisme: Naardenpromotie is natuurlijk goed, maar waarom gaan we niet meteen voor de hele regio? Promoot een weekendje Gooi: winkelen in Laren en dan via Naarden-Vesting naar het Muiderslot." Ook de zondagopenstelling van winkels loopt nu niet synchroon in Muiden, Naarden en Bussum. Met als gevolg dat shoppers weglopen naar Hilversum. "In Muiden heb je de Maxis die alle dagen van de week open is, terwijl het centrum van Bussum dicht is. Dat kan beter."

Voor de ondernemersvereniging is de fusie die gepland staat voor 2016 nog maar een eerste stap. "Wij willen een nog groter verband: de Gooi en Vechtstreek. Dan kun je als regio de concurrentie aan met bijvoorbeeld Almere. Dan kun je stappen maken."

En wat moet de nieuwe wethouder Economie, Van Meerten-Kok, boven aan de agenda zetten als het aan de ondernemers ligt? "Het opknappen van Gooimeer Noord en Gooimeer Zuid. Glasvezel voor iedereen, camerabewaking, mooie groenvoorziening, extra parkeerplaatsen en misschien eenrichtingsverkeer."

Hockeyers Naarden winnen en promoveren

Feest op het veld na het fluitsignaal. Foto: Leufkens fotografie

NAARDEN - De hockeyers van Naarden spelen volgend jaar tweede klasse. De mannen wonnen zondag in Rotterdam de play-offs en promoveerden.

Trainer-coach Vincent van de Peppel is trots. "Het is fantastisch om te werken met zo'n talentvol team. Ook in Rotterdam hadden we veruit het jongste team, maar speelden we het beste hockey. Alle lof voor dit team dat heeft getoond op belangrijke momenten juist heel volwassen te zijn. "

Zowel Heren 1 als Dames 1 van Naarden spelen komend seizoen in de tweede klasse.

NVC moet opnieuw achterstand goedmaken

NAARDEN - Door een nederlaag afgelopen weekend moet NVC wederom een achterstand goedmaken om klassebehoud als eersteklasser zeker te stellen. De Naarders verloren afgelopen week met 2-3 van SV Nieuw Utrecht en moeten dus weer vol aan de bak.

NVC en de Utrechters waren lang aan elkaar gewaagd. De stand was lang 2-2 totdat de Utrechters op het laatste moment toesloegen. Maandag moet er gewonnen worden om ook volgend jaar als eersteklasser te kunnen starten. Kansen hebben de Naarders zeker. Een week geleden gebeurde er ook al een wonder toen NVC een forse nederlaag tegen SVW'27 alsnog goed kon maken.

34

jaar dirigeerde Kees Schuurman de cantorij in de Grote Kerk

Over tijden die voorbij zijn

Foto:

De Katrepel op een pentekening Gretha Pieck (1898-1920) omstreeks 1915: een onbeduidend straatje aan de rand van de Vesting met een intrigerende naam. De naam komt mogelijk uit het Oostfries in de betekenis van achterstraat of achterbuurt. Een andere verklaring zit in de lettergreep 'pel'. In het oud-Spaans betekent dit huid, vel, leer, bont of schil. Het werkwoord 'pellen' zou daar misschien wel vanaf kunnen komen. Wellicht hebben er in onze middeleeuwse Katrepel looiers of lederbewerkers gewoond.

In een achterafbuurt in Hamburg ligt ook een straatje met deze bijzondere naam. Daar denken de onderzoekers dat het woord terug te voeren is op de naam 'Katze', maar dan in een oudere betekenis van 'schmutzig', dus vuil of smerig.

Werk met huiden, vlees en afval wijst op bederf; activiteiten die taboe waren in het centrum. Looiers en lederbewerkers werden naar uithoeken van de steden verbannen, veelal nabij de stadsmuur. De Katrepels van Naarden en Hamburg voldoen daar aan.

Geïnteresseerd in uw woonomgeving? Lees De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaarblad kost € 17,50 per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl.

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00 u. dr. J.P. Schouten
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; za. 07/06 17.30 u. Eucharistieviering; ma. 09/06 09.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. B.L.C. Aarnoudse; ma. 09/06 9.30 u. ds. J. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. kapelaan M. Sendecki; ma. 09/06 10.00 u. Parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H.J. van Dijk H.A.
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. E.J. de Groot; 17.00 u. ds. R.R. Eisinga
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G.A. de Vries
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. Maas-Smilde
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W.F. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit H.A.
*Het Apostolisch Genootschap 9.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; 11.15 u. Kinderdienst; ma. 09/06 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Vanaf vrijdag zomers warm, kans op onweer
Zondag (1 juni) ging de meteorologische zomer van start. Ook het weer krijgt een zomers karakter. Een depressie ligt de komende dagen vrijwel stil (stationair) nabij de Golf van Biskaje. Deze ligging veroorzaakt een warme en droge zuidoostelijke luchtstroming. Fronten van de depressie komen langzaam dichterbij met stilaan een toenemende kans op onweer.

Donderdag en vrijdag
Donderdag klaart het geleidelijk meer op, maar er kan nog een bui vallen. Met circa 18 graden is het nog niet warm. Er waait daarbij een matige zuidwestenwind. Vrijdag krimpt de wind naar zuidoost. Naast flinke zonnige perioden ontstaan enkele stapelwolken, maar het blijft droog. Het wordt warmer met in de middag een maximumtemperatuur van circa 23 graden.

Het pinkerweekeinde
Het belooft een warm pinksterweekeinde te worden. Zaterdag wordt het zomers warm met een maximum van 27 à 28 graden. Er zijn zonnige perioden. In de avond bestaat er kans op onweer. Op beide pinksterdagen schijnt de zon geregeld. Er bestaat kans op een lokale (onweers)bui. Het maximum piekt zondag op zo'n 23 à 24 graden, maandag iets hoger.

Weetje
Deze eeuw verliepen de pinksterdagen drie maal zomers warm met een maximum van 25+. Dat was in 2003 (25 graden), 2008 (26 graden) en 2012 (27 graden). Sinds 2008 verliepen de pinksterdagen droog. Twee maal viel er veel regen tijdens pinksteren, in 2004 en 2007. Sinds 1901 verliep pinksteren 1979 het warmst (30 graden). Het eindigde toen met hevig onweer.

Brandweer Naarden neemt nieuwe auto in gebruik

Korps kan nieuwe vrijwilligers gebruiken

Brandweermannen halen hun nieuwe auto op gepaste wijze binnen. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Hooivorken voor het geval je in dit jaargetijde een brandende hooibaal tegenkomt, betonscharen, krikken, flessen wekdegreiniger en een 'bonkie' om deuren mee te forceren; de nieuwe brandweerauto van korps Naarden heeft reddingsgereedschap voor elke situatie. De brandweermannen zijn trots op hun nieuwe aanwinst.

Woensdag ruilde de Naardense brandweer de verouderde TAS (TankAutoSpuit) officieel in voor de nieuwe. Dat gebeurde met veel toeters en bellen en een borrel na afloop. "Het was ook wel nodig om de oude wagen te vervangen", vertelt bevelvoerder Bas Kruijswijk (45). "Tijdens de actie bleek de pomp kapot te zijn en konden we geen water uit de sloot halen." Kruijswijk is in zijn nopjes met het nieuwe materiaal. "Het is een wereld van verschil. Hier kun je op vertrouwen."

De nieuwe brandweerauto weegt elf ton en kan beduidend meer dan zijn voorganger uit 1994. Hij heeft meer motorvermogen, 1500 liter water aan boord, langere slangen en de ladder op het dak komt automatisch naar beneden. De omgebouwde Mercedes vrachtauto zit vol hightech apparatuur. "We hebben de laatste snufjes op navigatiegebied. Alles wat de meldkamer weet, krijgen wij meteen door. We kunnen info van de RDW opvragen, op kenteken. Zo kunnen we precies zien waar in een auto de accu, airbags of gastank zitten. Dat is handig wanneer we inzittenden uit een verongelukte auto moeten redden."

Korps Naarden heeft meer brandweerauto's. De spiksplinternieuwe TAS verlaat de kazerne op het industrieterrein alleen als er sprake is van een 'middelgroot incident' in Naarden of wanneer er hulp nodig is in een andere gemeente. Naast de TAS heeft de Naardense brandweer ook een CAS (Compacte AutoSpuit) staan, een brandweerwagen die speciaal ontworpen is voor de smalle, middeleeuwse straatjes van de Vesting. Deze wagen is een stuk smaller dan de normale brandweerauto's om de nauwe bochten te kunnen maken. Kruijswijk: "Als we een melding krijgen, rukt de CAS als eerste uit, samen met de TS-2 uit de kazerne in Bussum. Als het nodig is, komt de TAS er achteraan."

In de nieuwe wagen is plek voor acht man. De gele helmen liggen netjes klaar boven de stoelen. Maar de brandweer heeft moeite om die plekken bezet te houden, vertelt Kruijswijk, die al vijftien jaar vrijwilliger bij de brandweer is. "We vergrijzen langzaam. Ik ben met mijn 45 jaar zo'n beetje de jongste. We hebben jonge knapen nodig: werken bij de brandweer is zwaar. Als je in een pak met perslucht de trap op moet in een brandende woning moet je conditie hebben. Wil dit korps gezond blijven, dan hebben we nieuwe aanwas nodig."

Volgens Kruijswijk heeft de brandweer veel te bieden. "Je doet iets voor de gemeenschap en je krijgt er een vergoeding voor. De collegialiteit is enorm." Collega Jacques Ruisendal (37) is het met hem eens. "Als het brandweervirus je eenmaal te pakken heeft, blijf je er je hele leven."

Leerlingen van De Fontein Mavo helpen Voedselbank

NAARDEN - Leerlingen van de tweede klas van de Fontein Mavo gingen dinsdag de straat op om tassen met boodschappen op te halen voor de Voedselbank. Dat deden ze in het kader van hun maatschappelijke stage.

De 145 leerlingen van de school uit Naarden gingen met winkelwagens langs de deuren op 5500 adressen in Bussum om de boodschappentassen op te halen. Een week eerder hadden ze hetzelfde rondje gelopen met het verzoek om lege tassen te vullen met levensmiddelen. De mensen waren gevraagd om lang houdbare producten als rijst, koffie, soep, groente in blik en aardappelpuree in de tas te doen.

Het was voor De Fontein al de vijfde keer dat leerlingen zich inzetten voor de Voedselbank Naarden/Bussum/Hilversumse Meent.

Naarden in top 10 rijkste gemeenten

NAARDEN - Naarden staat in de top 10 van rijkste Nederlandse gemeenten. Dat staat in het maandag verschenen rapport Welvaart in Nederland van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Ook Blaricum en Laren staan in het rijtje van gemeentes met huishoudens met een bovengemiddeld vermogen. Uit het rapport blijkt dat het vermogen van huishoudens de afgelopen jaren is gehalveerd. De voornaamste oorzaak daarvan is de waardevermindering van de eigen woning.

Vleermuizen kijken op de wallen

NAARDEN - Het Vestingmuseum heeft tijdens de pinksterdagen een bijzonder programma.

Het museum heeft op 8 en 9 juni een spannende vleermuizenspeurtocht voor kinderen die door de donkere gangen van de Vestingwerken voert. Ook staan er waterkanonnen klaar om zelf mee te schieten. Om 13.30 uur start een gratis tour door en over het Vestingmuseum die een uur later bij de kanonnen met een daverende klap eindigt. Om 15.00 uur worden de echte kanonnen afgevuurd.

Op 9 juni maakt Rob, de middeleeuwse boogschutter, zijn opwachting. Kinderen en ouders kunnen onder begeleiding handboogschieten op een speciale schietbaan. Daarnaast zijn er 'Oude en Nieuwe Hollandsche Kinderspelen', waarbij bezoekers kunnen hoepelen, bikkelen, steltlopen en kegelen, maar ook nieuwere spelen als hoelahoepen en waterkanonnen afvuren. Vanaf het Vestingmuseum kan een rondvaart over de grachten gemaakt worden. Het museum is beide dagen geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur

Week van de begraafplaats

NAARDEN - Naarden doet deze hele week mee aan de 'Week van de Begraafplaatsen'. De Oude Begraafplaats en begraafplaats Nieuw Valkeveen openen de deuren.

Afgelopen zondag werd er al een concert gegeven op de begraafplaats. Vanochtend opent wethouder Marleen Sanderse het gerenoveerde kinderhofje van Nieuw Valkeveen. Komende zaterdag wordt er op Nieuw Valkeveen ook een lezing gehouden over de ontwerper van de begraafplaats.

Gezellige drukte bij eerste Vestingzondag

Foto: Bob Awick

Zondag was het centrum van de Vesting gesloten voor verkeer en open voor wandelaars. De eerste Vestingzondag van het jaar trok tussen de 1.500 en 2.000 bezoekers, zegt Marije van Proosdij van de ondernemersvereniging. "Het was een Vestingzondag zoals die bedoeld is: superweer, volle terassen en overal spelende kinderen. We hadden gerekend op 250 kinderen die meededen aan de kinderspelen, het werden er 400." Er was één klein minpuntje: "De bakfietsenrace ging helaas maar tussen twee kandidaten; vier deelnemers zeiden op het laatste moment af."

Dikke dwangsom voor koper Golfbaan Naarderbos

Eigenaar Grontmij krijgt deze week al 2 ton extra

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Ingenieursbureau Grontmij, eigenaar van Golfbaan Naarderbos, krijgt miljoenen van een groep investeerders. De groep kocht de golfbaan maar betaalde niet. De rechter bepaalde dat elke dag dat niet betaald wordt, er 10.000 euro bij komt. Deze week is de dwangsom opgelopen tot boven de twee ton.

Golfbaan Naarderbos speelt de hoofdrol in een rechtszaak. Grontmij verkocht het complex aan het Gooimeer vorig jaar aan Flevo Invest, een investeerdersgroep onder leiding van zakenman Floor Mouthaan. Volgens ANP Financieel Nieuws was daar een bedrag van 5,8 miljoen euro mee gemoeid.

'Elke dag dat niet betaald wordt, komt er 10.000 euro bij'

Grontmij kreeg echter niet betaald en spande een kort geding aan. De rechtbank in Utrecht deed eind april de uitspraak dat Flevo Invest binnen veertien dagen een bedrag van 4,46 miljoen euro moest betalen. Als dat niet gebeurt, moet Flevo Invest vanaf 14 mei een dwangsom van 10.000 euro betalen, per dag dat de investeringsgroep in gebreke blijft. De dwangsom kan oplopen tot een maximum van 1 miljoen euro.

Maar nog is er geen geld overgemaakt. "De koper is zijn verplichtingen nog niet nagekomen", liet Karin Groendijk van Grontmij dinsdag weten. Een berekening leert dat de dwangsom op 3 juni al op 210.000 euro staat. Volgens Groendijk gaat Flevo Invest niet in beroep. Flevo Invest zelf was niet bereikbaar voor commentaar.

Positief
Remco Smits van het management van Golfbaan Naarderbos reageert: "We hebben niet zo'n last van de rechtszaak. Wij doen ons eigen ding: we zijn positief bezig met allerlei evenementen."

Valentijn Klaver

19 jaar
Lokaleradio-dj 6FM
Naarder sinds 1994

Het leukste aan radio is...
"Het interesseren van mensen met alleen je eigen stem, afgewisseld met goede muziek."

Luister je zelf ook veel radio?
"Heel erg veel. Ik sta ermee op en ik ga ermee naar bed."

Wie inspireren je?
"Ik ben erg fan van Ruud de Wild en vind vooral zijn droge humor altijd erg goed."

Waar zie je jezelf over vijf jaar?
"Ik hoop dat ik het dan geschopt heb tot een baan bij een landelijk radiostation."

Je beste en slechtste eigenschap?
"Ik ben erg sociaal, maar heb niet zoveel geduld."

Ochtend- of avondmens?
"Een avondmens. 's Ochtends heb ik last van opstartproblemen. Ik word pas wakker nadat ik meerdere keren de wekker heb uitgezet."

Een dagje vrij, wat doe je?
"Als het kan ga ik in de zon zitten of met vrienden een terrasje pakken."

Wat zou je nog eens willen doen?
"De fjorden in Scandinavië bezoeken."

Favoriete vakantieland?
"Frankrijk. Ik ben niet zo van de verre reizen, maar ik waardeer de Franse kust zeer."

Wat zou je veranderen aan de gemeente Naarden?
"Niks! Het is een prima gemeente."

Mooiste plekje in Naarden?
"Naarden-Vesting, toch een beetje het uithangbord van Naarden."

Als je een dag burgemeester zou zijn, wat zou je dan doen?
"Ik zou een groot feest geven in Naarden-Vesting. Overdag zouden er activiteiten zijn voor kinderen. 's Avonds is er een feest voor mensen die nog jong van geest zijn."

3723,07 euro voor Spieren voor Spieren

Bij NVC werd gevoetbald voor het goede doel. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Met een benefiettoernooi op Hemelvaartsdag voor Spieren voor Spieren hebben vijf speelsters van Dames 1 een mooi bedrag opgehaald. De teller stopte uiteindelijk op een kleine 4.000 euro.

Op Hemelvaartsdag namen een aantal teams het tegen elkaar op. Het inschrijfgeld ging naar het goede doel. Daar werd nog de opbrengst van een loterij en een veiling aan toegevoegd.

Het geld gaat naar kinderen met een spierziekte.

Jonge Naarder in NK wielrennen

NAARDEN - Gé Luiten start 8 juni op het Nederlands Kampioenschap wielrennen in Zeeland.

De Naarder haalde een startplek voor de categorie jongens in de leeftijd van twaalf-dertien jaar. Luiten neemt het zondag op tegen 65 renners uit acht districten. Gooische wielrenvereniging De Adelaar komt met een afvaardiging van zes renners en rensters aan de start tijdens het kampioenschap.

Open dag bij Vogelasiel

NAARDEN - Het Vogelhospitaal opent op eerste pinksterdag de deuren voor het grote publiek. Van 11.00 tot 17.00 uur is er open dag.

Verschillende organisaties, zoals de dierenambulance en de eekhoornopvang, staan op de natuurmarkt met een kraampje en er is een 'oudevogelnamenquiz'. Bezoekers kunnen een kijkje nemen bij de vogels in het hospitaal, waaronder veel jonge uiltjes en een jonge slechtvalk.

Ook kan er een speciale vogelvaartocht gemaakt worden rond de Vesting met de rondvaartboot van de Vestingvaart. Vogelliefhebber, auteur en documentairemaker Cherry Duyns leest het verhaal 'De ontmoeting en hoe de vogel mijn vriend werd' voor uit een van zijn romans.

Afscheid van dirigent Kees Schuurman

NAARDEN - Een bijzondere kerkdienst zondag om 10.00 uur in de Grote Kerk. Dan neemt de protestantse gemeente afscheid van de dirigent van de Naarder cantorij Kees Schuurman. Hij gaat zijn taak overdragen.

Schuurman is vanaf de oprichting in 1980 dirigent van de Naarder cantorij. Volgens Jan Meertens leverde Schuurman in die 34 jaar een grote bijdrage aan de liturgische vernieuwingen in de protestantse eredienst. "Als cantor in de kerk en als dirigent van de cantorij heeft hij vele liederen uit het nieuwe liedboek ingestudeerd. Nu er weer een nieuw liedboek in de protestantse kerken komt, wil Kees Schuurman zijn werkzaamheden beëindigen en overdragen aan een jongere opvolger."

Eerste VestingSprint smaakt naar meer voor roeivereniging

Dames en heren gingen rechtstreeks de strijd met elkaar aan. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Bij Roeivereniging Naarden werd afgelopen weekend de eerste VestingSprint verroeid. Meer dan 100 roeiers uit het hele land streden op de Vestinggracht om de winst.

Op de Vestinggracht had de roeivereniging een wedstrijdbaan uitgezet waar drie ploegen tegelijkertijd een sprint trokken. De organisatie maakte daarbij gebruik van een handicapsysteem, waardoor ploegen van verschillende sterktes het tegen elkaar konden opnemen. Dames en heren, jong en oud, skiffs en viermansboten konden op deze manier rechtstreeks tegen elkaar uitkomen.

De eerste wedstrijd (heat) ging van start met een knal van een van de kanonnen van het Vestingmuseum. Na ruim 50 heats was het tijd voor de finale. Daarin namen een skiffeur, een boord-C4 en een gladde twee het tegen elkaar op met behulp van de handicapstart. Skiffeur Tijmen van Rietbergen van roeivereniging Het Spaarne mocht uiteindelijk de eerste VestingSprint op zijn naam schrijven.

Het publiek langs de kant vermaakt zich goed. Foto: Bob Awick
De wedstrijdbaan liep vlak langs de wallen. Foto: Bob Awick

Geweldig
Volgens initiatiefneemster Barbara Koudijs krijgt de wedstrijd volgend jaar zeker een vervolg. "Naarden heeft zich met de VestingSprint in roeiland op de kaart gezet. De stad heeft er een geweldig evenement bij. We hadden een groot enthousiast publiek aan de wallekant en meer dan 100 deelnemende roeiers, iets wat onze stoutste dromen heeft overtroffen. Onder het publiek was zelfs een afgevaardigde van de Koninklijke Nederlandsche Roeibond (KNRB)."

Groep 8 BMS maakt eigen film als afscheidsproject

De film gaat over pesten

Groep 8 werkt enthousiast aan de filmproductie. Foto: Jessica de Jong

door Jessica de Jong

Première

De film van de Bussumse Montessorischool beleeft op 30 juni de première in The Spot. Alle leerlingen zullen schitteren als een echte ster. Ze mogen over de rode loper naar binnen lopen. De leerlingen krijgen een paar kaartjes voor hun ouders en zullen daarnaast ook toegangsbewijzen verkopen.

Behalve de film is er ook een lipdub op het nummer Fame en worden de bloopers vertoond.

BUSSUM - Een lekker actueel item: pesten. Dat is het onderwerp van het afscheidsproject van groep 8 van de Bussumse Montessorischool. En dit jaar is het niet in de vorm van een vertrouwde musical, nee, ze maken hun eigen film met professionele begeleiding.

Groep 8'ers Roos-Marijn Kummer en Emma van Bodegraven zijn erg enthousiast over het project waarbij ze worden geholpen door een professionele crew van het bedrijf Take One. "Zij doen de regie en ze filmen en monteren alles voor ons. Eigenlijk waren het de juffen die met het idee kwamen om dit jaar een film te maken. Wij vonden het allemaal heel leuk en ook een keer wat anders. Take One had al een script liggen over het onderwerp pesten. Dat is natuurlijk een heel actueel onderwerp."

'Soms zijn we heel erg aan het lachen. Dat kan niet, het moet perfect.'

Volgens de meiden wordt er op de Bussumse Montessorischool niet gepest, wel geplaagd. "De meester is heel streng als het over pesten gaat. Ik weet nog dat hij een keer terugkwam op zijn vrije dag toen hij hoorde dat iemand was gepest. Bij ons op school mag pesten echt niet. Als iemand verdrietig is, dan hebben we daar ook altijd een gesprek over met de klas."

Toen de kinderen het script binnenkregen hebben ze het eerst in de klas besproken. "Sommige rollen hadden maar één zin en andere wel vijftig zinnen. We hebben de tekst wat bewerkt zodat iedereen wat kan zeggen." De leerlingen schreven vervolgens op een briefje welke rol ze het liefst wilden spelen. Roos-Marijn en Emma vertellen dat bijna alle meiden de rol van de pester Sterre wilde spelen. "Zij is het populairste meisje van de klas en ook heel knap en modebewust." Roos-Marijn heeft uiteindelijk de rol van een leerling gekregen en Emma speelt de juf. Ze zien er allebei prachtig uit. Emma draagt hoge hakken, haar haar naar achteren, flink wat make-up en natuurlijk een bril. Roos-Marijn heeft leuke kleding aan en het bloemenbandje in haar haar maakt het plaatje compleet.

Saamhorigheid
Petra Kummer, de moeder van Roos-Marijn, is ook bij de film betrokken. Zij is visagiste en verzorgt de make-up. Ze vertelt dat het filmproject ontzettend leuk ontvangen is bij zowel de leerlingen als de ouders. "We merken dat het echt voor saamhorigheid zorgt. De kinderen kunnen hun creativiteit kwijt en ze worden er zelfstandig van. De kinderen komen in een film veel beter uit de verf dan in een musical. Ze kunnen makkelijker een ander personage neerzetten en hoeven niet op één moment te pieken. Ik denk dat ze daardoor meer kunnen genieten op hun laatste avond."

Op de school wordt nog druk geoefend en gefilmd. Roos-Marijn vertelt dat de klas eerst een paar workshops heeft gevolgd om te leren hoe ze moeten acteren. Sommige scènes moeten meerdere malen gedaan worden. "Soms zijn we heel erg aan het lachen en dat kan niet. Het moet wel perfect zijn. Ook kan het zijn dat er nog een close-up of een medium shot gemaakt moet worden." Terwijl ze het verhaal vertelt, vliegen de filmtermen over tafel alsof ze regelmatig voor de camera's staat. Het is haar ambitie om later actrice te worden. Voor Emma ligt dat anders, zij gaat na de zomer naar het gymnasium en wil daarna geneeskunde studeren.

Voor groep 8 komt het afscheid nemen steeds dichterbij. Na de zomervakantie zullen ze hun eigen weg volgen. Maar tot de zomer komen ze steeds dichter tot elkaar. Ze maken lange dagen. Maar dat vinden ze geen probleem, want ze beleven veel plezier beleven aan hun eigen film.

'Bij ons op school mag pesten echt niet'

Verkoop Naardereiland start met iPad-tour

Impressie van de entree van het Naardereiland.

NAARDEN - Wonen in Naarden in een rietgedekte nieuwbouwvilla met een steiger direct aan het Gooimeer. Dat kan vanaf eind 2015. De verkoop van nieuwbouwproject Naardereiland start 14 juni.

Op het stuk recreatieterrein aan de IJsselmeerweg, net voorbij de jachthaven, komt een luxe nieuwe woonwijk in de vorm van een schiereiland. Projectontwikkelaar Explorius en de gemeente willen er 45 villa's bouwen, 29 vrijstaande huizen en 16 twee-onder-een-kapwoningen. Sommige huizentypes hebben een eigen strandje, andere liggen tussen de bomen. Elk huis krijgt een eigen aanlegsteiger. Na de koop kan een architect aan de slag om het droomhuis helemaal custom made te ontwerpen. Wat de villa's moeten kosten, wordt 14 juni bekendgemaakt. De te verwachten vraagprijs lag vorig jaar tussen de vijf ton en één miljoen euro.

Verkopend makelaar Judith Warning van Voorma en Walch heeft hoge verwachtingen van de verkoop. "Op de informatiedag in maart liep het al storm. Ik heb in het voortraject zeker 50 geïnteresseerden gesproken: van jonge gezinnen tot mensen waarvan de kinderen uit huis zijn. Ze hebben één ding gemeen: ze houden allemaal van water."

Op de verkoopdag in The Upper Deck op de golfbaan houdt locoburgemeester Marcel Adriani een praatje namens de gemeente. Bezoekers kunnen met golfkarretjes van the Upper Deck naar Naardereiland. Daar is een 'iPad-tour' zodat geïnteresseerden kunnen visualiseren hoe het Naardereiland wordt. Warning: "Dus neem je tablet of mobiel mee." Als 70 procent van de huizen verkocht is, kan naar verwachting begin 2015 de eerste schep de grond in.

Ambachtelijke bakkerij Kwakman bestaat 80 jaar

Familiebakker heeft al nieuwe opvolger klaar staan

Jolanda Kwakman achter de toonbank aan de Huizerweg. Foto: jessica de jong

BUSSUM / NAARDEN - Bakkerij Kwakman aan de Huizerweg in Bussum is met recht een familiebedrijf te noemen. Jolanda en Peter staan als derde generatie aan het roer en hun zoon Christiaan begint na de zomer aan de vakopleiding zodat hij op den duur de zaak kan overnemen.

'Zonder op te scheppen: ons saucijzenbroodje is echt het allerlekkerste'

De bekende bakkerij werd precies tachtig jaar geleden opgestart in Amsterdam door 'opa' Cor. Schoondochter Jolanda vertelt dat opa Cor begon met een broodfabriek in Amsterdam. Vanuit daar werden bakkerswinkels door de hele hoofdstad geopend. In 1969 werd op zoek gegaan naar een nieuwe locatie en zo kwam het dat werd begonnen met de bakkerij aan de Huizerweg in Bussum. Inmiddels zijn er nog twee winkels over in Amsterdam, die door een neef worden gerund. Harry en Elga, de ouders van Peter, hebben de winkel een jaar of veertig gehad. Jolanda en Peter groeiden langzaam in de zaak en werken daar inmiddels ook al zeker 20 jaar. Aan ervaring dus geen gebrek bij de familie Kwakman. Jolanda staat veel in de winkel en regelt de administratie, Peter is broodbakker. "Ons leven is helemaal verweven met de bakkerij. Gelukkig hebben we veel vaste klanten en heel fijn personeel. Inmiddels hebben we dertig man in dienst."
In de ambachtelijke bakkerij wordt alles met de hand bereid. De enorme ruimte achter de winkel is een ideale locatie om al het brood, banket en dergelijke zelf te bereiden en te bakken. De producten worden niet alleen via de winkel in Bussum verkocht, maar ook aan locaties van Vivium, aan hotels en aan de twee andere bakkerij Kwakmanwinkels in Naarden. "De bakkerij in de Vesting bestaat een jaar of 15 en de nieuwste vestiging op de Mackaylaan hebben we nu anderhalf jaar. Met die locatie wisten we het niet zo goed en we hadden onze bedenkingen. Maar gelukkig zijn de ervaringen heel positief en is de winkel dan ook een blijvertje", vertelt de trotse Jolanda Kwakman.
Bij bakkerij Kwakman wordt alles met de hand gemaakt en dat biedt veel keuzemogelijkheden voor de klanten. Momenteel is de winkel in WK-sferen en zijn er veel Oranjeproducten verkrijgbaar. Oranjesoezen en tompoezen, maar ook chocolade voetballen en zelfs een voetbaltaartje. Behalve deze seizoensproducten is vooral het saucijzenbroodje erg populair. "Zonder op te scheppen kan ik zeggen dat die van ons ook echt het allerlekkerste is." Daarnaast heeft Kwakman de mogelijkheid om mooie, grote taarten te maken. En op broodgebied wordt natuurlijk desembrood gemaakt. "Een mooi en eerlijk product dat erg goed loopt, net zoals speltbrood. Wij kunnen ook specifieke producten leveren voor mensen met bijvoorbeeld een kippeneiallergie. Vooral op het gebied van brood kunnen wij heel veel doen."

Jolanda Kwakman is blij dat de zaak goed loopt en dat klanten de winkel weten te vinden. Ze hoopt voor de toekomst dat zoon Christiaan het bedrijf kan overnemen, waarmee de vierde generatie bakkerij Kwakman zal voortzetten.

Tegelstudio uitgebreid met verkoopkelder

BUSSUM - Marcels's Tegelstudio aan de Huizerweg 25 heeft de inpandige kelder verbouwd en verkoopt daar nu badkamermeubels, wastafels en bistrosetjes. Een mooie aanvulling op het enorme aanbod van tegels in de showroom.

Eigenaar Marcel van Jaaren zegt dat hij al veel enthousiaste reacties heeft gekregen. "We kunnen nu het complete pakket leveren en uiteraard de tegels laten leggen en de meubels monteren. Ook leuk is dat we wastafels met LED-verlichtig hebben, dat is echt het nieuwste van het nieuwste."

Grote tegels
Inmiddels bestaat de tegelstudio alweer een jaar. Nog steeds blijven de grote vloertegels populair. "Hoe groter de tegels hoe beter, vinden veel mensen, want met een grote tegel oogt je vloer veel groter."

Houtlook
Momenteel lopen ook de buitentegels erg goed. "We hebben outdoor tegels met een houtlook. Het doet een beetje denken aan een vlonder, alleen zijn de tegels van keramiek wat weer heel fijn is voor het onderhoud. Je hebt geen onkruid en je spuit ze zo schoon."

Loungeset.nl opent showroom

De showroom aan de Amsterdamsestraatweg. Foto: Sebastiaan de Wit

NAARDEN - Loungesets in alle soorten en maten: aan de Amsterdamsestraatweg van Naarden heeft Loungeset.nl een showroom geopend. De webshop verkoopt loungesets voor de tuin.

De webshop zocht al langer naar een plekje om een showroom te openen. "Klanten vragen ons vaak of ze de producten kunnen proberen. Dat kan nu", zegt Sebastiaan de Wit van Loungeset.nl. De zaak heeft goede eerste weken achter de rug en verwacht veel van de zomer. "We verkopen banken met tafels waar je lekker op kunt hangen in je achtertuin. Het weer wordt steeds beter en dat is goed te merken."

Loungeset.nl koos vooral vanwege de centrale plek voor Naarden. "Je kunt goed naar Naarden komen en vanaf de snelweg sta je zo voor onze deur."

Enjoy Fit: fitness onder begeleiding voor iedereen

'Pure fitness' op het industrieterrein

De gloednieuwe spinningruimte. Foto: Enjoy Fit

NAARDEN - Naarden is een fitnesscentrum rijker: op Hemelvaartsdag opende Enjoy Fit haar deuren aan de Energiestraat 9b.

Enjoy Fit is de pure fitnessformule, vertelt manager Jeroen Schaapsmeerders. "We hebben geen extra's als een sauna, zwembad of zonnebanken. Bij ons kun je puur fitnessen in een luxe omgeving." De nieuwe zaak in Naarden telt 1.000 vierkante meter en is de tweede vestiging van Enjoy Fit. "We zijn in oktober vorig jaar begonnen met deze formule in Uithoorn. Daar hebben zich in korte tijd honderden leden ingeschreven."

Bij Enjoy Fit kun je terecht voor drie activiteiten: conditietraining in een grote ruimte vol loopbanden, roeimachines, fietsen en stepmachines. "De meest elementaire fitnessapparaten", zegt Schaapsmeerders. Daarnaast is er een krachthonk waar mensen spiermassa kunnen kweken. "Bij ons kun je krachttrainen op maat. We hebben verschillende gewichten zodat je de zwaarte van de oefening zelf in kunt stellen." Ook biedt Enjoy Fit groepslessen als zumba en spinning.

Gediplomeerd
Enjoy Fit is er voor iedereen die wil sporten onder begeleiding, zegt Schaapsmeerders. "Welk abonnement je ook neemt, je krijgt persoonlijke aandacht van een van onze gediplomeerde instructeurs. Die zijn heel gedreven. Ze volgen elke ontwikkeling op fitnessgebied."

Honkbalfeest van formaat

HCAW verwelkomt komend weekend meer dan 400 jonge talentjes

Komend weekend komen weer honderden jonge talentjes naar Bussum. Foto: Alfred Cop Fotografie

BUSSUM - Het moet komend weekend weer één groot feest worden op de velden van HCAW: het bekende pinkstertoernooi van de club staat weer op het programma. Vanuit de hele wereld komen weer twee dagen lang jonge honk- en softbaltalenten naar Bussum om het op te nemen tegen hun medetalentjes. Het evenement trekt, naast 400 honk- en softballertjes, elk jaar weer vele toeschouwers.

Naast de vele honk- en softbalduels tussen de teams zal er komend weekend hoe dan ook een extra feestsfeertje rond het Bussumse honkbalcomplex hangen. Het evenement van de club wordt voor de 25e keer gehouden en ontwikkelde zich gedurende van woorden als 'da's ook leuk voor onze club' tot een van de grootste honk- en softbalevenementen voor de jeugd van het land. Het evenement werd een kwart eeuw geleden voor het eerst op poten gezet door ras-HCAW'ers Harry Hartman en Theo Posthouwer. Laatstgenoemde kwam een jaar eerder eenzelfde soort evenement tegen op de velden van Sala Baganza, waar de Bussumer op vakantie was. Van het één kwam het ander.

Eenmaal terug op Bussumse bodem werd het plan om een honk- en softbalevenement voor de jeugd op te zetten verder vormgegeven. Posthouwer zat met zijn autotelefoon uren te bellen naar honk- en softbalbalclubs van over de hele wereld. Het vele gebel en geregel leverde een weekend vol jeugdduels op op de Bussumse velden. De clubs stonden te trappelen om mee te doen. Heel HCAW werd opgetrommeld om mee te werken aan het succes van het evenement. Dat werkte. De kinderen speelden de hele dag door meerdere duels en de ouders deden van alles om het evenement verder aan te kleden: er werden vele kraampjes neergezet, met onder andere gebak en popcorn. Er werd van alles gedaan om de bezoekers te vermaken.

Weekend vol honkbal en ander vermaak.

Succes gebleven
Het honk- en softbalbalevenement bleef een vaste waarde voor HCAW en bleek een succes. Komend weekend bestaat het evenement dus een kwart eeuw. Voorvaders Hartman en Posthouwer werpen komende zondag de eerste bal, waarna het toernooi van start kan gaan. Deze keer komen er talentjes uit Nederland, België, Frankrijk, Tsjechië, Duitsland en Amerika naar de Bussumse velden om te proberen een van de felbegeerde bekers mee terug te nemen. HCAW hoopt komend weekend weer op vele toeschouwers. Het evenement, dat kosteloos bezocht kan worden, start zondag om negen uur 's ochtends en duurt tot maandagavond als de bekers worden vergeven.

HCAW puntloos na sterke reeks tegen DOOR Neptunus

Archiefoto: Alfred Cop Fotografie

BUSSUM - Sterk honkbal en goed tegenstand tegen het beter presterende DOOR Neptunus, maar toch geen punten voor de honkballers van HCAW afgelopen weekend. De Bussumers verloren zowel donderdag (5-1), zaterdag (4-3) als zondag (0-6) van de Rotterdammers.

De Rotterdammers wonnen dan wel steeds, toch speelde HCAW naar behoren en had het volop kansen op punten. Zeker donderdag leken de Bussumers even af te stevenen op een goed resultaat, maar kwamen net tekort. Zaterdag bleef het eveneens lang spannend op de velden. De reeks duels tegen DOOR Neptunus was de laatste van de eerste helft. Vanaf morgen start de tweede ronde van het honkbaljaar en starten alle teams weer met nul punten. HCAW heeft zo een extra kans om tussen de beste 4 teams van het klassement te komen, hoewel dat wel een forse klus wordt voor de ploeg.

Ferhat Uysal pakt gouden schoen

BUSSUM - Voetballer Ferhat Uysal van Allen Weerbaar heeft de gouden schoen van de Bussumse voetbalclub gewonnen. De Bussumse voetballer scoorde het afgelopen jaar 26 doelpunten voor Allen Weerbaar en maakte daarmee één doelpunt meer dan teamgenoot Ferhat Ayranci.

De topscorer van de Bussumse club onttroonde met het pakken van de gouden schoen clubgenoot Ramazan Sayan. Sayan maakte de afgelopen twee jaar steevast de meeste goals en mocht de gouden schoen twee jaar lang op de schoorsteenmantel zetten. Nu kwam de Bussumer 4 doelpunten tekort om zijn huzarenstukje met een jaar te verlengen.

Hockey-veteranen beste van Nederland

BUSSUM - Wederom een feestje voor hockeyclub Gooische afgelopen weekend. De hockeysters van het eerste veteranenteam van de Bussumse club kroonden hun team zondag tot het beste van Nederland.

De Bussumers hadden op weg naar het sleutelduel tegen concurrent Kampong geen enkel probleem. De Bussumers wonnen steeds en al snel bleek dat de ploeg kans maakte op het goud. De laatste jaren doen de Bussumers steeds mee om het eremetaal, maar bleek Kampong elke keer sterker. Nu was alles anders. De Bussumers maakten er met Kampong een spannend duel van, maar bleken al snel een stapje sterker dan de Utrechters.

Na het gewonnen duel (1-2) barstte het feest los voor de Bussumse hockeysters.

Geen tweede klasse voor reserves BFC

BUSSUM - Ze mochten lang hopen op de tweede klasse, maar de reserves van BFC moeten het ook komend jaar doen met de derde klasse. De Bussumers speelden afgelopen weekend 4-4 tegen AS'80 en konden daarmee een eerdere nederlaag tegen de Almeerders niet rechtzetten.

BFC kreeg genoeg kansen om de nederlaag (3-2) wel recht te zetten en stond lang met 3-1 voor, maar de Almeerders kwamen toch nog terug. BFC kwam vervolgens tekort.

Zaterdag finaleshow van NMB On Stage in Spant!

Negen acts, Jeans en de NBM On Stage Band treden op

DIMP.

BUSSUM - De finaleshow van Naarden-Bussum-Muiden On Stage vindt plaats op zaterdag 7 juni om 19.30 uur in Spant! te Bussum. De 8 beste acts en de publiekswinnaar treden op in deze wervelende show. Zij treden op naast de NBM On Stage Band en de landelijk bekende theatergroep Jeans, die in verschillende showblokken schittert met een steengoede liveband. De presentatie ligt in handen van jurylid Peter Lusse en organisator Kevin van den Berg.

De finaleshow wordt geopend en afgesloten door een band die speciaal voor Naarden-Bussum-Muiden On Stage is samengesteld uit professionele artiesten: de NBM On Stage Band. De Gooische Muziekschool speelde een belangrijke rol bij deze gelegenheidsband van lokale beroepsmuzikanten: de muziekschool heeft de arrangementen verzorgd en Nico en Coen Schimmel boden hulp voor een repetitie van de finaleshow. In de band spelen Alex Buiting (gitaar), Cees Cools (piano), François van Bemmel (bas), Jai Jai Vos (drums) en Judith Kamerman (zang).

Finalisten
Tijdens de finaleshow betreden de finalisten van Naarden-Bussum-Muiden On Stage het grote podium. Acht finalisten zijn geselecteerd door een vakjury nadat 80 talenten auditie deden op 24 mei. De negende finalist is bepaald door het publiek via een populaire stemronde op de website.Verschillende lokale professionals en coaches hebben de finalisten vrijblijvend passende ondersteuning aangeboden.

4Sisters.
Streethearts.
Menno Jerry.
Matthijs Teunisse.
Combo Hanneke Jansen.
Carmen Mercedes.
Faye Nijhof.
Sara Last.

Een talentenjacht is niet compleet zonder een winnaar

Een talentenjacht is niet compleet zonder een winnaar. Naarden-Bussum-Muiden On Stage kent maar liefst 9 winnaars, die zaterdag allemaal op het podium staan. Eén van hen gaat naar huis met de Aanmoedigingsprijs. De vakjury, die wordt vertegenwoordigd door Peter Lusse en Fred Butter, bepaalt 7 juni welke act de gelukkige is. Deze Aanmoedigingsprijs bestaat uit een bedrag van € 250,-, te besteden aan coaching en een betaald optreden op Bussum Cultureel in september 2014. De cheque wordt overhandigd door de burgemeesters Henk Heijman (Bussum) en Marleen de Pater-van der Meer (Muiden) en de locoburgemeester van Naarden.

Ook tijdens de finaleshow speelt het publiek een belangrijke rol. De NBM On Stage Prijs is een prijs die wordt bepaald door het aanwezige publiek. Aan het einde van de avond kan iedereen in de zaal stemmen door te sms'en. De act die de meeste stemmen krijgt, gaat naar huis met een cheque van € 100,-, te besteden aan lessen of een workshop. Tijdens de show wordt verder uitgelegd hoe de stemronde in zijn werk gaat.

Kaarten
Kaarten voor de finaleshow op zaterdag 7 juni kosten € 12,50 en kunnen worden besteld via Spant! Kijk op www.spant.org of bel met de theaterkassa: (035) 6913949, geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur. De show begint om 19.30 uur en zal (exclusief pauze) zo'n twee uur duren om alle acts, Jeans en de NBM On Stage Band een podium te bieden.

De negen finalisten uitgelicht

BUSSUM - Wie zijn de finalisten die zaterdag op het podium zullen staan? We stellen hier de negen kandidaten voor.

Combo Hanneke Jansen
Combo Hanneke Jansen, bestaande uit zangeres Hanneke, bassist Nol, pianist Hans en drummer Remco, speelt al 25 jaar met veel plezier samen op jazzpodia.

Matthijs Theunisse
Matthijs speelt nu zo'n drie jaar gitaar. Hij hoopt hier later ook mee verder te kunnen, misschien wel via een muziekopleiding. Hij speelde op de auditiedag het nummer 'Surfing With the Alien' van Joe Satriani. De jury was zeer onder de indruk.

Menno Jerry
Menno Vermeulen werd door zijn vriendin opgegeven voor NBM On Stage. Zij vond dat zijn stemgeluid zo mooi was dat het niet ongehoord mocht blijven. Hij verpletterde de jury.

Carmen Mercedes
Carmen zingt al zo lang ze zich kan herinneren. Ze wilde tijdens de auditie een zelfgeschreven nummer zingen, maar door een brand in het Goois Lyceum kon ze niet meer bij de muziek. In de finale laat zij toch haar zelfgeschreven nummer horen.

Streethearts
Dit demoteam van Dansstudio Van Harten bestaat uit enthousiaste meiden tussen de 8 en 12 jaar oud. Ze dansen op een nummer uit de musical 'Annie'. In hun pyjama, met een originele choreografie in een sterke uitvoering.

DIMP
Vijf enthousiaste meiden van Dansstudio Van Harten in de leeftijd van 15 tot 18 jaar trainen meerdere malen per week om het beste uit zichzelf te halen. Ze laten een stoere hiphopmix zien. De jury was onder de indruk van hun energie en strak uitgevoerde dans.

Sara Last
Sara blies vol overtuiging de zaal weg met haar zelfgeschreven nummer 'Butterfly' tijdens haar auditie. Alle juryleden gunden deze singer-songwriter een plek in de finaleshow.

4Sisters
De vier zangeressen Anne, Anja, Hannie en Sannah vormen 4Sisters. De dames zingen op projectbasis, zowel a capella als begeleid.

Faye Nijhof
Naast de vakjury mocht ook het publiek meebeslissen wie er in de finaleshow optreden. Alle audities zijn gefilmd en waren te zien op de website van NBM On Stage. Iedereen kon stemmen op zijn of haar favoriete act. De 16-jarige zangeres Faye Nijhof behaalde de meeste stemmen en treedt op als negende finalist.

Filmhuis Bussum

'The Railway Man'. Foto: Filmhuis Bussum

YVES SAINT LAURENT schildert de genialiteit, creativiteit én depressiviteit van deze modekoning.
De man in DE 100-JARIGE MAN DIE UIT HET RAAM KLOM EN VERDWEEN blijft absurd onverstoorbaar bij opwinding om hem heen. En dat werkt aanstekelijk.
THE MISSING PICTURE verbeeldt de gruweldaden van Cambodja's Rode Khmer.
Grappige ruzies in THE GRAND BUDAPEST HOTEL. Met o.a. Bill Murray.
In THE WEIGHT OF ELEPHANTS wil een gevoelige jongen een mysterie oplossen. Dinsdagavond gratis, en met inleiding.
TOM À LA FERME is een thriller over de stupiditeit van homofobie, volgens talent Xavier Dolan.
In THE RAILWAY MAN komt Eric Lomax (Colin Firth), die zelf aan de Birma-spoorlijn moest werken, ruim 40 jaar later oog in oog te staan met zijn folteraar.
In het humoristische VOCHTIGE STREKEN experimenteert een provocerende tiener openlijk met haar lichaam en met sex.
In het oogstrelend verstilde TRACKS trekt een vrouw met vier kamelen en haar hond 2000 mijl door de Australische woestijn.
Dinsdagavond: SNEAK PREVIEW.
Jeugdvoorstellingen: PIM & POM HET GROTE AVONTUUR, ook aantrekkelijk voor de allerkleinsten dankzij Fiep Wetendorps vriendelijke illustraties. HET REGENT GEHAKTBALLEN 2, in 3D en leuk voor 6+.

Meer op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

Wandelaars:
Naarderheem in Naarden op woensdagmiddag van 14.00-16.00 uur (rolstoel).
Antonius Hof in Bussum: op vrijdagochtend van 10.00-12.00 uur.

Vogelopvangcentrum in Naarden: penningmeester/bestuurder die alle financiële handelingen administreert (5-10 uur per week).

Zorginstelling Patria: jongere die af en toe op zaterdag een paar uur helpt met activiteiten.

Burkin'Art in Naarden: verkoper van Afrikaanse bronzen beelden voor ontwikkelingsprojecten in Burkina Faso (2,5 of 5 uur per keer).

donderdag 5 juni

Literaire avond

Literaire avond met Mirjam van Hengel. Onlangs verscheen haar boek 'Hoe mooi alles', waarin ze het leven van de dichter Leo Vroman en zijn vrouw Tineke reconstrueert. Aanvang: 20.00 uur. Kaarten kosten 10 euro en zijn te koop bij boekhandel Comenius.

Lezing

Er wordt een lezing gehouden over 'Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg'. Er wordt gesproken over het bieden van hulp door speciaal opgeleide vrijwilligers aan mantelzorgers en hun familie. De lezing wordt gehouden in WOC Spieghelwijck aan de Iepenlaan. Aanvang 14.30 uur.

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786 voor dinsdag 12.00 uur.

vrijdag 6 juni

Broodje Plus

Ruimte serveert weer Broodje Plus aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk. Vanaf 17.30 uur gaan de deuren open voor een kopje koffie en thee. Daarna wordt een broodmaaltijd geserveerd.

Goed gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk, een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.45 uur.

Schakel-diner

Een 3-gangendiner in De Schakel, dit keer met een heerlijk voorgerecht, als hoofdgerecht varkensmedaillons en een grand dessert. Het restaurant opent om 17.15 uur. Mee-eten kost € 6,-. Aanmelden: 035-6944742.

maandag 9 juni

Pinksterbrunch

Op 2e pinksterdag worden alle aanwezigen getrakteerd op een gezellige pinksterbrunch in De Palmpit. Koffie met gebak om 10.30 uur. Vervolgens kan men op een groot tv-scherm een film bekijken. Aanvang brunch: 12.30 uur. Aansluitend vinden er een bingo en een spelletjesmiddag plaats. Entree: 10 euro. Inschrijven verplicht voor 6 juni bij de gastvrouwen/heren. Tel. 6938786. Maximaal 40 personen. Vol is vol!

Naai-atelier

Heb je ook een stapel naai- en verstelwerk in de kast liggen dat maar niet af komt? Neem het mee en kom het gezellig afmaken. De naaimachine en de naaidoos staan al klaar. Het naai-atelier is in het Centrum voor Gezond Zijn aan de Karel Doormanlaan 44. Aanvang 13.00 uur.

woensdag 11 juni

Dvd-voorstelling

De Palmpit aan de Koekoeklaan vertoont een dvd op groot televisiescherm. Aanvang 19.30 uur, toegang € 1,-.

Lezing

Gerdi ter Heegde houdt een lezing over het effect van voeding op het gedrag van kinderen. De lezing wordt gehouden aan de Karel Doormanlaan 44/46. Aanvang 20.00 uur, entree € 5,-. Aanmelden op gerdi@levendenwel.nl.

Lezing

De Schakel aan de Kolonel Verveerstraat houdt een lezing over het stoppen van Windows XP. Een computerdocent geeft een presentatie waarmee hij de mensen die af willen van Windows XP bijpraat over de huidige stand van zaken op computergebied en de mensen stof tot nadenken geeft om zo het keuzeproces te vereenvoudigen. Aanvang 19.30 uur, entree € 5,-. Aanmelden op info@wijkpostdeschakel.nl.

zaterdag 14 juni

Vespersviering

Choral Voices zingt een Choral Evensong onder leiding van dirigent Daniël Rouwkema in de Koepelkerk van Bussum. Bijzonder aan deze Evensong is dat een aantal werken van Rouwkema zelf ten gehore wordt gebracht, waaronder 'The Roden Service' en het ingetogen 'God be in my head'. Aanvang 17.00 uur.

Markt Groenteclub

Kennismaken en kruisbestuiven met de Bussumse Groenteclub: smaken, waren en talenten. Zaterdag 14 juni, van 10:00 tot 15:00, in de tuin van Imkervereniging Bussum (Huizerweg 49H). Meer informatie: www.groenteclub.nl

zondag 15 juni

Soosmiddag

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 houdt weer een soosmiddag voor jong en oud. Het motto is om er met elkaar een gezellige middag van te maken. Omdat het Vaderdag is, zullen kinderen van muziekschool Josien de Roode een optreden verzorgen voor alle vaders die dan aanwezig zijn en zal de eigen mondharmonicaclub optreden. Aanvang 14.30 uur, entree gratis.

Kinderconcert

Leerlingen van De Nieuwe Muziekschool vertellen met een kinderconcert het verhaal van 'De Oosterse Prinses'. Het concert wordt gehouden in de aula van het St. Vituscollege. Kinderen kunnen dan ook muziekinstrumenten uitproberen. Aanvang 14.00 uur.

zaterdag 7 juni

Kerk open

De Koepelkerk opent weer de deuren voor belangstellenden. Bezoekers kunnen langskomen voor gebed of om het monumentale gebouw te bekijken. De kerk is tussen 12.00 en 15.00 uur open.

Finaleshow

Talentenjacht NMB On Stage wordt gehouden in Spant! Aanvang: 19.30. Entree: 12.50 euro.

zondag 8 juni

Afscheid

Na 34 jaar de cantorij van de Grote Kerk van Naarden te hebben geleid, neemt dirigent Kees Schuurman afscheid tijdens de kerkdienst. Aanvang 10.00 uur.

dinsdag 10 juni

Koffie-inloopochtend

Onder het genot van een kopje koffie/thee met een koekje contact maken met andere wijkbewoners, een spelletje doen, computeren of jeu de boules spelen. Dat kan in De Schakel op dinsdagochtend van 09.30 uur tot 11.30 uur.

donderdag 12 juni

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786 voor dinsdag 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

vrijdag 13 juni

Visagieworkshops

Visagieworkshops Personal Beauty bij Indisha aan de Huizerweg 5. Tijd: 19.30-22.00/22.30 uur. Door topvisagist & opleider Ralph Baaij. Maximaal 6 deelnemers. Kosten € 37,50.

maandag 16 juni

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur.

dinsdag 17 juni

Wandeltocht

Vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 wordt weer een wandeltocht gehouden. Start om 10.00 uur. De route en afstand zijn afhankelijk van de fysieke gesteldheid van de deelnemers. Ook rolstoelers met begeleiders zijn welkom. Deelname is gratis en op eigen risico.

Jeu de boules

Bij de De Schakel vanaf 9.30 uur.

Prachtige start avondvierdaagse

Foto: Bob Awick

De avondvierdaagse is maandag weer van start gegaan. Op de eerste avond konden de schoolkinderen uit Naarden en Bussum vanwege het heerlijke in een korte broek en een T-shirtje de wandeling maken. Donderdag is de laatste avond waarop de stoet door Bussum trekt. Dan worden de deelnemers voor de finish feestelijk opgewacht vanaf de Voormeulenweg door muziekkorpsen. De muzikanten lopen mee tot aan de eindstreep bij voetbalclub Allen Weerbaar.

Wethouder: 'Bussum is financieel heel erg gezond'

Gerard Boekhoff positief over Perspectiefnota

BUSSUM - Hoewel de gemeente Bussum de komende jaren nog flink moet bezuinigen, staat de gemeentekas er goed voor. Demissionair wethouder Financiën Gerard Boekhoff vertelt bij de toelichting van de Perspectiefnota dat Bussum een gezonde bedrijfsvoering heeft. Ook zit er nog 10 miljoen in de spaarpot (algemene reserve) en Boekhoff verwacht dat de woonlasten de komende jaren niet zullen stijgen.

"Bussum is financieel heel erg gezond. De komende jaren moet Bussum 10 miljoen bezuinigen. Daarvan hebben we er al 4 gedaan." Volgens Boekhoff is de Perspectiefnota een "begroting in de grondverf". "Uiteindelijke keuzes voor bezuinigen en investeringen moeten nog gemaakt worden door het nieuwe college en de raad." Om te bezuinigen bespaart de gemeente onder andere op de eigen organisatie. Er kan efficiënter worden gewerkt en dat moet al gauw 3 ton besparen.

Precario
Een andere manier om extra geld binnen te krijgen is het heffen van precariobelasting op kabels en leidingen. Dat levert 4 ton op. "Dit onderwerp leidt vermoedelijk wel tot een discussie binnen de gemeenteraad. Wel goed om te weten is dat Bussumers dat geld niet zelf betalen, maar dat deze belasting wordt opgelegd aan de bedrijven. In Naarden en Muiden gebeurt dit al."

'Precariobelasting op kabels en leidingen levert 4 ton op'

Een andere besparing is te halen bij het aanvragen van een gehandicaptenparkeerplaats. "De gemeente betaalt nu de medische keuring die hiervoor nodig is. Het idee is dat aanvragers dat zelf betalen, tenzij ze hiervoor geen middelen hebben. Dat levert ons 20.000 euro per jaar op."

Verder wordt er ook geïnvesteerd, met name in het sociaal domein. "Het is nog onduidelijk hoeveel taken de gemeente van het Rijk overneemt, maar we maken 2 miljoen euro vrij om alles in goede banen te leiden."

Gemeente- raad praat over jongeren-complex

BUSSUM - Er wordt al veel langer over gesproken, maar deze maand moet er toch echt een akkoord komen: het verbouwen van het oude woonzorgcentrum Patria tot jongerenappartementen. Het plan wordt deze maand behandeld door de gemeenteraad.

Voordat de gemeenteraad een klap geeft op de plannen, wordt er komende week eerst nog vergaderd over het bouwplan en het bestemmingsplan.

Kamers
De kamers van het oude woonzorgcentrum moeten straks worden verbouwd tot 72 jongerenappartementen. De appartementen, van zo'n 60 m2 groot, worden straks bewoond door mensen met lagere kansen op de woonmarkt. Het complex wordt helemaal opgeknapt. Ook komen er 72 parkeerplaatsen zodat de buurt geen parkeerprobleem krijgt. Het pand komt straks leeg te staan omdat het woonzorgcentrum vertrekt naar Almere.

Laad-en-losplaatsen centrum aangepast

BUSSUM - De gemeente heeft de laad-en-losplaatsen rond het centrum aangepast. Op koopavond gelden de regels voor laden en lossen nu tot negen uur 's avonds.

De laad-en-losplaatsen worden aangepast omdat de lege plekken op de koopavond worden volgezet door bezoekers van het centrum. Ze kunnen er dan parkeren zonder te hoeven betalen. De gemeente hoopt dat met het aanpassen tegen te gaan.

Op andere dagen mag er na zes uur 's avonds wel gewoon geparkeerd worden op de laad-en-losplaatsen in het centrum.

Bewoners laten deur openstaan

BUSSUM - Vooralsnog onbekende daders hebben een week geleden ongestoord hun gang kunnen gaan aan de Burgemeester s'Jacoblaan. Dat meldt de politie.

De bewoners waren voor het pand aan het klussen, maar hadden de achterdeur open laten staan. De daders konden zo zonder problemen het pand betreden en doorzoeken op waardevolle spullen. De bewoners hadden echter geluk: voor zover bekend werden er geen spullen meegenomen.

Man slaat dorpsgenoot gewond

BUSSUM - Een Bussumer heeft twee weken geleden een dorpsgenoot na een handgemeen aan een oog blind geslagen. Agenten hebben de verdachte, een man van 21 jaar, een week later aan kunnen houden.

Het handgemeen ontstond voor station Hilversum, na wat gekrakeel over en weer. Het slachtoffer, een Bussumer van 28 jaar, kwam daardoor op de grond terecht. De dader vertrok vervolgens, de Bussumer werd naar een ziekenhuis gebracht. Daar bleek dat het slachtoffer onder andere een schedelbasisfractuur en een gebroken oogkas had opgelopen.

Gestolen auto snel gevonden

BUSSUM - Een opvallende autokraak zondag een week geleden aan de Lijsterlaan: daar werd een Toyota gestolen. De auto kon afgelopen woensdag al worden teruggevonden.

Een zoektocht naar de auto bracht de agenten naar Vlaardingen, waar de auto werd teruggevonden. Naast de Bussumse auto werd ook een andere gestolen auto gevonden. Er zijn twee mannen aangehouden.

Bloedspoor verraadt man

BUSSUM - Na langer onderzoek hebben agenten afgelopen week een verdachte aan kunnen houden voor een kraak afgelopen maart.

De man, een Almeerder (18), wordt ervan verdacht een pand aan de Catharina van Renneslaan te hebben opengebroken. De verdachte kon worden opgespoord aan de hand van zijn dna: de man had een bloedspoor achtergelaten.

Mitra Lagrand kiest de mooiste meisjes

Mitra LeGrand tussen de Missen. Foto: Osiris Marcune

BUSSUM - De missverkiezing die afgelopen zondag in Hoofddorp werd gehouden had een Bussums tintje.

Mitra Lagrand van La Mysore Cosmetics aan de Spiegelstraat zat namelijk in de jury van Miss Grand Netherlands. "We moesten voor drie titels jureren en dat was een lastige, maar heel leuke klus." Het was voor Mitra de vierde keer dat ze jureerde bij een missverkiezing. "Ik vond het echt heel leuk om te doen en het is altijd een geweldig evenement."Ze is zelf beautyexpert en heeft als beautytips: veel groente en fruit eten, stress vermijden en genoeg slapen.

Web topvijf

1. Woonzorgcentra omgebouwd
2. Bewoners laten deur open staan maar hebben geluk
3. Weer rotonde vol met spullen
4. Grote barbecue om mede-Bussumers te leren kennen
5. Laad-en-losplaatsen aangepast

23 / 32

'We hopen dat mensen zich bewust worden van wat er op hun bord komt'

Tafel4 erg tevreden over Bussumse streekmarkten

Pasquale van Ernst, Wilco van der Geest, Allard Felderhoff en Annemiek Hentschke van Tafel4. Foto: Tafel4

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Bussumers zich bewust laten worden van wat er gegeten wordt en vooral aandacht voor duurzaam gemaakte lokale producten: met meerdere keren per jaar een streekmarkt werkt Tafel4 hard om te werken aan een betere natuur. De markt bestaat nu voor het derde jaar en trekt steeds meer lokale ondernemers en klanten. "We merken dat mensen steeds vaker terugkomen en dat de naam Tafel4 steeds bekender wordt", zegt marktmeester Wilco van der Geest.

Het plan voor de streekmarkt van Tafel4 ontstond zo'n 3 jaar geleden tijdens een borrel. "We waren aan het praten over duurzaam en hadden het erover dat Bussum nog geen duurzame markt had. Van het één kwam een beetje het ander: voor we het door hadden lag er een plan op tafel en namen we contact op met de gemeente om de markt verder op poten te zetten. De gemeente vond het meteen leuk en heeft ons goed geholpen om alles te regelen. Vooral wethouder Gerard Boekhoff heeft erg zijn best gedaan. Nu doen we alles zelf en het gaat erg goed. Veel ondernemers staan de trappelen om op de markt te staan, klanten komen graag terug. Er wordt heel goed gereageerd op de markt."

Eerdere edities waren een groot succes. Foto: Bob Awick

Tafel4 hecht veel waarde aan duurzame producten en verkoopt op de markt vooral producten van lokale ondernemers. "Op de markt staan kramen met lekkere producten, van vlees tot groente en nog veel meer. Allemaal duurzaam, want daar gaat het om. We proberen mensen zich een beetje bewust te laten worden van wat er op hun bord komt en waar dat vandaan komt. Veel supermarkten halen hun groente, om een voorbeeld te geven, uit het buitenland. Met het gevolg dat onze Nederlandse producenten veel overschot hebben en het weg moeten gooien. Daar willen we aandacht voor te vragen. We maken daarmee reclame voor de lokale ondernemer. Daar werken we hoe dan ook erg goed mee samen."

De volgende Tafel4-markt staat gepland op 21 juni. Er wordt al gedacht aan meer. "We hopen vanaf volgend jaar zes markten per jaar te kunnen houden. Daarnaast werken we nu aan een wat grotere, overdekte Tafel4-kerstmarkt voor komende december. Mensen zullen nog veel van ons horen."

De Gooische Boer.

Uit de Bussumse Historie

Ter rechterzijde van de hoofdweg (Brinklaan) zien we het logement De Rozenboom (nu Bel Ami). Ieder die met dit dorp ook maar een weinig bekend is, kent die in prachtig lindenhout verscholen herberg. Hoe menig dorpsbelang is dáár al besproken. Er zullen weinig raadsleden zijn geweest, wier lot dáár niet werd beslist. Er zullen niet veel wethouders geregeerd hebben, die niet eerst daar werden verkoren. Met het grote, rieten dak zou men wanen een grote boerderij te ontdekken. Vooral op Zondagmiddag is het interessant eens gade te slaan, hoe de Rozenboom eigenlijk het centrum van het dorpsleven vormt. Dan komen de echte dorpsbewoners, de erfgooiers en hun vrienden daar bijeen en spelen hun spel, het kaatsspel.

Links villa Gooilust.
De Rozenboom in 1910.

Wij verlaten de Rozenboom en gaan nu links om, langs de grote villa (villa Gooilust, waar nu Scapino is).

We zien een lange weg voor ons (Kerkstraat Huizerweg). Alles is hier vrijwel zonder enig geboomte, maar wanneer wij die weg ten einde zijn, zal het frisse groen ons weer menig schaduwrijk plekje bieden. Ter rechterzijde van de weg zijn rogge- en boekweitvelden, afgewisseld door bebouwing met erwten en aardappelen.

Na ruim een kwartier wandelen hebben we de grote straatweg bereikt. Wij passeren de tolboom (eind Huizerweg). Op de hoek staat een kleine herberg, de Gooische Boer (Huizerweg, hoek Amersfoortse straatweg).

Wij gaan links om, de richting naar Naarden. Voortwandelend komen wij aan het logement, algemeen bekend als Jan Tabak. Tegenover dit logement zien we de trotse beukenlaan die toegang geeft tot het bos en het landgoed van de heer Bredius. De onmiddellijke nabijheid van dit landgoed met zijn verrukkelijke wandelingen geeft aan dit logement een groot voorrecht.

Wij wandelen de beukenlaan op en gaan weldra een royale brug over (nu direct na viaduct over A1). Wij zijn op de plaats waar eenmaal Hoog-Bussum heeft gestaan. Na een wandeling door de bossen met zeldzaam zwaar en gaaf geboomte gaan we over Krailoo terug, door het akkerland van de Eng (nu Bussum Oostereng). Weldra staan we weer in het oude dorp en na wat eau de cologne gekocht te hebben, die in de Bussumsche reukwaterfabriek is vervaardigd, spoeden we ons naar het station.

Door Klaas Oosterom bekort artikel van A.d.B. uit de Bussumsche Courant van 22 augustus 1931.

Foto's: coll. HKB

Zaterdag spektakel op 't Harde

Menwedstrijden in Blaricum

De menwedstrijd van vorig jaar op 't Harde. Foto: Stad en Lande / Peter van Rietschoten

BLARICUM - Zaterdag 7 juni lopen er weer zeker vijftig aanspanningen door Blaricum, Eemnes en Laren. Het is een van de onderdelen van de traditionele menwedstrijden van Stad en Lande Ruiters op en dus ook rond 't Harde.

De paarden met rijtuigen komen uit heel het land naar Blarcium voor de menwedstrijden. "Ze komen graag hier naartoe", zegt Marianne Bollebakker van Stad en Lande. "Blaricum is eigenlijk de enige plek in deze regio waar dit soort gecombineerde wedstrijden plaatsvindt", laat ze weten. De menwedstrijd bestaat uit drie onderdelen: dressuur, vaardigheid en de marathon. Het laatste onderdeel is een wegtraject door Blaricum, Eemnes en Laren met zes spectaculaire hindernissen. "Het is geen snelheidswedstrijd", legt Marianne Bollebakker uit. "Ze mogen niet te laat, maar ook niet te vroeg arriveren." De deelnemers zijn verdeeld in diverse categorieën, van enkelspan tot vierspanpaard. Dezelfde categorieën zijn er ook voor de pony's. De punten die de aanspanningen in de BEL-dorpen verdienen tellen mee in de voorronde van het Nederlands Kampioenschap. Aan de combinatie met het beste resultaat over de drie onderdelen wordt de Cor Vos wisselbeker uitgereikt. Cor Vos stond aan de basis van de mensport in 't Gooi en sinds 1997 wordt er in Blaricum gestreden om de wisselbeker die aan deze markante dorpsgenoot herinnert.
De menwedstrijd begint om 9.00 uur op 't Harde bij de Meentzoom en duurt de hele dag.

Vormgever BussumsNieuws ontwerpt agenda

Ems Willems met de agenda. Foto: Christian Pfeiffer

BUSSUM - Grafisch ontwerper Ems Willems heeft in opdracht van Docenttalent een onderwijsagenda ontworpen. Ze is vormgever van het BussumsNieuws en andere uitgaven van Enter Media. Soms neemt ze ook andere opdrachten aan.

Kreeg je de vrije hand?
"Elise Luiten en Leonie Verweij van Docenttalent lieten me zien welke stijl ze in gedachten hadden. Omdat in het basisonderwijs 85 procent van de leraren vrouw is, is het ontwerp daarop afgestemd. Het was een uitdaging om binnen de stijl die zij in gedachten hadden iets nieuws te ontwerpen."

Hoe zijn de reacties?
"Erg postief. Ook vanwege de mooie details, zoals een paars leeslint."

Wat maakt deze agenda anders?
"Het concept is nieuw. Hij staat vol met leuke tips en ideeën speciaal voor het basisonderwijs. Elke maand begint met een overzicht van wat er die maand te doen is en waar je als leerkracht aan kunt denken. Daarnaast staat er op elke pagina een tip. Ook staan er apps, bijzondere boeken en andere handigheidjes in."
De agenda is te koop bij www.docenttalent.nl.

Bloemendalerpolder wordt bebouwd

Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Het is bijna niet voor te stellen, maar over twee jaar moet de eerste paal voor het eerste huis in de Bloemendalerpolder al de grond in. Een transformatie van weiland naar een nieuwe wijk met 2750 huizen. Ontwikkelaars en de gemeente Weesp hielden daar een avond over de bouwplannen. Het was voor veel bezoekers nog amper te bevatten dat Weesp de komende jaren bijna verdubbelt. Waar nu de koeien en de schapen grazen staat voor 2030 een wijk die meer dan 7000 mensen moet huisvesten. De plannen zijn op hoofdlijnen goedgekeurd. Er wordt achter de schermen hard gewerkt aan de uitwerking. Nog deze zomer moeten de ontwerpen zijn goedgekeurd.

Dit weekend Weespers aan de Wand

Kunst in Weesp. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Weespers aan de Wand heeft dit jaar een bijzondere gastexposant: Sylvia van Opstall is een van de kunstenaars die volgende week te zien zijn in de Van Houtenkerk.

Vrijdag is de start van de 17e kunstexpositie Weespers aan de Wand in de Van Houtenkerk. Ook dit jaar stellen kunstenaars hun ateliers weer open tijdens de open atelierroute. Zaterdag en maandag rijden er twee golfkarren rond die iedereen naar de juiste plek brengen. Traditioneel staan langs de Nieuwstad weer de kunstwerken van de schoolkinderen en ligt er ook dit jaar kunst in de gracht.

Bijzonder dit jaar is een mobieletelefoonfotowedstrijd voor de oudere jeugd. Gastexposant Sylvia van Opstall was onlangs te gast bij het TV-programma Sterren op het doek waarbij op haar de keuze viel van het model Job Cohen. Sylvia van Opstall is een oud-deelnemer van Weespers aan de Wand.

Erfgooiersdag volgend jaar weer en meer

Foto: Bob Awick

HUIZEN - Bezoekers en winkeliers waren erg te spreken over de nieuwe opzet van de Erfgooiersdag. Volgend jaar weer, mogelijk dan uitgebreider, zegt Loes Jongen namens de organisatie. Want het was vrijdag erg druk in het Hart van Huizen en de reacties waren positief. De braderie in het winkelcentrum was dit jaar in de sfeer van een boerenstreekmarkt. Jong en oud vermaakte zich met onder andere de oude ambachten, de traktoren, de kinderboerderij en de muziek. De bezoekers waanden zich voor even in de tijd van de Erfgooiers - en dat was precies de bedoeling.

31 / 32