NaarderNieuws

28 oktober 2015

NaarderNieuws 28 oktober 2015


Stichting Gooisch Erfgoed eerst verder onderzoeken

door Yvette Geerts

NAARDEN - De Stichting Gooisch Erfgoed zou de oplossing moeten zijn voor Naarden om grip te houden op de toekomst van de vestingwerken. Toch blijkt dit niet zomaar geregeld te zijn. Naarden moet van Den Haag eerst maar eens aangeven welke rol zij precies ziet voor de Stichting binnen de NMo.

De vestingwerken die nu nog door het Rijk worden beheerd, zullen overgedragen worden aan de NMo (Nationale Monumentenorganisatie). Naarden verzet zich daar al tijden tegen. Het eerdere plan van Naarden om de vestingwerken bij het Rijk te laten, sneuvelde in Den Haag. Daarop kwam het voorstel de Stichting Gooisch Erfgoed op te richten en als lid toe te laten treden tot de NMo, zodat men toch invloed kan uitoefenen.

Hoewel dit voorstel unaniem werd aangenomen in de raad biedt dit nog geen garantie op een vlekkeloze overdracht. Zo bestaat de stichting nog niet en ook heeft de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) al aangegeven dat zij niet zit te wachten op uitbreiding van het aantal leden. Momenteel wordt in ieder geval gewerkt aan een juridische onderbouwing van het voorstel. Dat gebeurt op verzoek van Den Haag.

Lobby
Terwijl het college werkt aan het voorstel zijn diverse partijen bezig met een actieve lobby richting Den Haag. Met name portefeuillehouder Miriam van Meerten (VVD) en fractievoorzitter Lars Voskuil (PvdA) hebben er al meerdere bezoekjes op zitten. Voskuil hoopt dat er beweging komt bij alle partijen. "Anders moet er een plan C komen", laat hij strijdvaardig weten. Van Meerten hoopt dat ze in ieder geval de grote coalitiepartners PvdA en VVD voor deze Naardense plannen kan winnen. Zij moeten op hun beurt weer minister Blok (Wonen en Rijksdienst) zien te overtuigen.

Het bestuur van Stichting De Vesting Naarden wil op dit moment geen commentaar geven op de plannen.

Winst solarrace voor team Bas van Wee

Met de traditionele duik in de fontein spoelt het winnende team het stof van zich af. Foto: Nuon Solar Team

NAARDEN - Het Nuon Solar Team met Naarder Bas van Wee heeft vorige week in Australië de World Solar Challenge gewonnen.

Het team met 15 studenten van de TU Delft reed met hun zonnewagen 3000 kilometer door het binnenland van Australië. Het was deze keer spannend tot de laatste etappe. Het team van Van Wee is met drie minuten voorsprong op het team van Saxion en Universiteit Twente over de finish gekomen. Dat team, met de uit Bussum afkomstige Justine Wolters, is in het klassement tweede geworden.

Vogelasiel voelt zich onthutst

NAARDEN - Het vogelasiel voelt zich door de gemeenten in de regio waar zij vogels voor opvangt ernstig in de steek gelaten.

Naar eigen zeggen hebben ze recent uit de media moeten vernemen dat de gemeenten werken aan een breed gedragen regionaal dierenwelzijnsbeleid. "Hoezo breed gedragen", reageert voorzitter Gerard Glas van het Vogelhospitaal Naarden onthutst. "Wij zijn daarin niet gekend." Het vogelasiel stuurde vorig jaar een brandbrief naar de gemeenten en voerde enkele gesprekken, maar die zijn stil komen te vallen laat voorzitter Gerard Glas weten. Hij vreest voor de opvang van vogels in Naarden. "Ik weet niet hoe lang we nog vogels kunnen blijven opvangen. Ik hoop maar dat het geen strenge winter wordt, want dan worden een hele hoop vogels de dupe van het falende gemeentebeleid."

Naarden:
*Witte Kerk 10.00 u. ds. J. Bodisco Massink Oogstdienst; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar Maaltijdviering
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 31/10 17.30 u. Eucharistieviering; ma. 02/11 19.30 u. Allerzielen pastoor C. Fabril
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. A. Huijgen en 14.30 u. ds. H. Polinder; woe. 04/11 14.30 u. en 19.30 u. ds. J. Bos Dankdag

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; ma. 02/11 19.30 u. Allerzielen M. Potjer
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering Parochianen; ma. 02/11 19.30 u. Allerzielen Parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. mw. B.J.M.E. de Beaufort
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. J. Vis; 17.00 u. ds. R.W. van Mourik; woe. 04/11 19.30 u. ds. J.S. Heutink Dankstond
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. A.G. Ochtman-de Boer
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. dr. R.M. Nepveu
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. br. H.W. Stenvers
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. dr. B.M.J. Nagel
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. C.C. Stavleu
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; 11.15 u. Kinderdienst

Weerbericht

Droog, zacht en rustig herfstweer met zonnige perioden
Het stromingspatroon wordt deze week bepaald door enerzijds een krachtig blokkerend hogedrukgebied boven Centraal en Noord-Europa en anderzijds een lagedrukgebied ten zuidwesten van Ierland. Dat geeft een zuidelijke luchtstroming met aanvoer van zachte lucht. Een vaak voorkomende situatie in de herfst dat leidt tot een periode met stabiel, rustig weer.

Donderdag en vrijdag
Woensdag veroorzaakt een zwak oceaanfront meer bewolking en lokaal lichte regen. Voor zowel donderdag en vrijdag wordt een herstel van het droge rustige herfstweer verwacht. Naast enkele wolkenvelden schijnt de zon geregeld. Bij een zwakke tot matige zuiden- tot zuidoostenwind loopt de temperatuur in de middag op tot 15 à 16 graden.

Het weekeinde
Zaterdag is alweer de laatste oktoberdag. De wijnmaand sluit af met droog en vrij zonnig weer. Het is zacht voor eind oktober met een minimum van circa 9 graden en een maximum van 16 à 17 graden. Er waait een zwakke tot matige zuidoostenwind. Ook op zondag, de 1e november, lijkt het droog te blijven met geregeld zon en een maximum van 15 à 16 graden.

Weetje
De langjarig gemiddelde (= normale) maximumtemperatuur eind oktober bedraagt 13 graden. De hoogste gemeten temperatuur eind oktober bedraagt 21.1 graden, op 30 oktober 2005. Exact 10 jaar geleden. Er stonden die dag lange files richting het strand. Daarentegen werd het precies 30 jaar terug, op 31 oktober 1985, maar 2.9 graden. Een verschil van zomer en winter.

Leuk voor alle partijen

De eerste zaterdag van november wordt het seizoen afgesloten. Welk seizoen? Dat van de tweewekelijkse garageverkopen onder de Iepenflat.


Sinds ongeveer anderhalf jaar ben ook ik daar altijd te vinden. Logisch, want er valt heerlijk te rommelen en soms leuk te scoren in die garagesale onder de flat aan de Iepenlaan. Het seizoen zit er nu op en de eerste zaterdag van november is voorlopig weer de laatste kans om iets aardigs te bemachtigen. Er komt een partytent met lekkere hapjes en slokjes. Dit keer kan iedereen er terecht van 13.00 tot 16.00 uur. Met het oog op de feestdagen komt er een speciaal hoekje met een grote keuze aan kerstspullen en kerststalletjes. Het klinkt allemaal als vette reclame en zonder schroom kan ik dat beamen. Maar het is wél voor een heel goed doel en dan mag zo'n stukje zeker. Met de centjes die worden opgespaard en beheerd wordt er voor de bewoners van de Iepenflat en de aanleunwoningen van De Zandzee activiteiten georganiseerd. Denk hierbij aan jeu de boules, het uitnodigen van diverse kleinkunstenaars voor muziek of toneeluitvoeringen. Het vaste team dat er altijd te vinden is en dat, uiteraard belangeloos, iedere bezoeker van de garage keurig en netjes te woord staat bestaat uit de dames Margreet Swart en Margriet Hogenhuis en de heer Bob Schoor. Wat niet wordt verkocht wordt later verdeeld onder de kringloopwinkels of cadeau gedaan aan andere instellingen die een goed doel beogen.

Het ritueel 'eten' is zowel mooi als verschrikkelijk

Eetkamer heeft hoofdrol in voorstelling van ToVeNaar

Op de repetities wordt nog druk geoefend aan de eettafel. Foto: Bob Awick

door Mireille Detrixhe

'De acteurs spelen allemaal meerdere personages'

Naarden - Een voorstelling met in de hoofdrol een eetkamer. Bijzonder aan het nieuwste toneelstuk van gezelschap ToVeNaar is dat de locatie leidend is en niet de personages. Daarbij worden actuele thema's, waaronder homoseksualiteit en dementie, niet geschuwd. "Het wordt veel lachen om serieuze onderwerpen", aldus regisseur Hans Clemenkowff.

Als regisseur werkt hij al bijna 20 jaar regelmatig samen met ToVeNaar. Hans Clemenkowff is altijd op zoek naar aparte stukken. "Het toneelstuk 'De eetkamer' is in de jaren 80 geschreven, maar is hooguit door een handjevol gezelschappen gespeeld", vertelt hij. "Het is een bijzondere vorm van theater en daarom vind ik het interessant."
De status van de eetkamer loopt als een rode draad door de sketches heen. Mensen die er plezier aan hebben beleefd, maar ook mensen die er onder geleden hebben. Bijvoorbeeld een aristocratische tante die alle etiquettes aan haar neefje wil etaleren, terwijl hij alleen in verband met zijn studie verschillende eetgewoontes van verdwijnende culturen in kaart wil brengen. Of neem de jonge moeder die gaat studeren en daarvoor rust zoekt in de eetkamer, tot groot ongenoegen van haar echtgenoot. "De acteurs spelen allemaal meerdere personages, wat het uitdagend maakt voor ze om te spelen. Ze spelen van klein meisje tot bejaarde", vertelt Hans. "Spelers moeten soms in een minuut tijd transformeren in een ander personage. De personages staan los van elkaar en de sketches spelen zich ook niet in dezelfde tijd af. Het loopt van de jaren 50 tot nu."
Het stuk is zo geschreven dat sketches in elkaar overlopen. Het komt dus voor dat mensen de eetkamer al binnenkomen terwijl er nog anderen aanwezig zijn. "Zij erkennen overigens elkaars aanwezigheid niet. Ze horen niet bij elkaar in de sketch, maar ze doen en zeggen natuurlijk wel iets. De spelers moeten daar dus vakmatig rekening mee houden", legt Hans uit.
Het stuk vergt dus best wat van de negen acteurs. Daarom is Hans eerst begonnen met een uitleg over hoe het stuk in elkaar zit en wat de bedoeling is. "Ik wil dat spelers handelen vanuit begrip. Dat ze het stuk snappen. Tijdens het repeteren heb ik de verschillende sketches los van elkaar gerepeteerd en ze pas later in elkaar gevlochten. Er zijn ongeveer 50 personages dus de verdeling is ook belangrijk, niet alleen uit praktische overwegingen maar ook vanuit artistiek oogpunt. Je houdt rekening met speciale talenten of tekortkomingen. Als regisseur ben je leidend dienstbaar en moet je het beste uit je spelers zien te halen." Hans vindt het leuk dat zowel jongeren als ouderen meespelen. "Het leeftijdsverschil tussen de acteurs is soms meer dan 40 jaar. Er zijn spelers die al meer dan 25 jaar met theater bezig zijn en spelers die nog maar kort meedoen, maar niemand speelt voor het eerst. Er doen geen debutanten mee. De samenstelling van de acteurs maakt dat het ook voor het publiek, voor zowel jong als oud, leuk is om naar te kijken. Er zit bijvoorbeeld een prachtige ernstige jaren-50-ontbijtscène in met een tirannieke strenge huisvader. Dat is niet alleen geestig, maar voor een bepaalde generatie ook herkenbaar", stelt Hans. "Mensen hebben tegenwoordig het ritueel rondom eten afgeschaft. Iedereen binnen een gezin heeft zo zijn eigen bezigheden. Of dat nu sporten is of ouders die op verschillende tijden van hun werk komen, het heeft tot gevolg dat er niet altijd meer gezamenlijk gegeten wordt. Het ritueel 'eten' wordt in het stuk afgeschilderd als iets moois, maar ook als iets wat verschrikkelijk kan zijn."
'De eetkamer' wordt gespeeld op 30 en 31 oktober om 20.00 uur en op zondag 1 november om 14.00 uur in De Hoed aan het Adriaan Dortsmanplein 1B. De zaal is een half uur voor aanvang geopend. Kaartjes kosten 8 euro, voor vrienden 6 euro. Reserveren via de website. Of bel 's avonds tussen 18.00 en 20.00 uur het secretariaat op 06-49643007.

Samen-werking GNR en Regio Gooi & Vechtstreek

NAARDEN - Het Goois Natuurreservaat (GNR) wil gaan samenwerken met de Regio Gooi & Vechtstreek in plaats van het PWN.

Het plan, waar oud-wethouder van Naarden Marcel Adriani alle gesprekken voor heeft gevoerd, moet nog wel door de gemeenten goedgekeurd worden. De Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes heeft al laten weten dat het hem een goede zaak lijkt en dat het GNR zich zo weer meer kan richten op haar kerntaak: natuurbeheer. Onduidelijk is nog wel hoe het financiële plaatje eruit gaat zien. Het GNR hoopt wel dat de provincie blijft bijdragen. Volgens de interim-voorzitter, Elbert Roest, zijn de gemeenten de belangrijkste eigenaar van de gronden en daarmee ook (financieel) verantwoordelijk.

Verkeers- hinder

NAARDEN - De Naardervaart tussen Naarden en Muiderberg is vanaf 28 oktober tot 28 november gesloten voor alle verkeer.

Dit is vanwege heiwerkzaamheden en de sloop van viaduct Gooimeer. Verkeer wordt omgeleid via de Amsterdamsestraatweg. Onderweg zijn verkeersstops.

'Koop een halve kuub hout voor het goede doel'

Foto: Jessica de Jong

NAARDEN - Het Vestingmuseum verkoopt zaterdag aanstaande op bastion Oranje tussen 10.00 en 16.00 uur haardhout. Het gaat om tien kuub aan eikenhout, twee jaar geleden geveld. Er is 10 kuub, dus wie het eerst komt wie het eerst maalt. Thijs Cobben van het Vestingmuseum heeft het initiatief genomen. "We mogen het hout nu verkopen. We mikken op een halve kuub per persoon. Dat kost 75 euro. We brengen het hout aan huis. De opbrengst, 1500 euro, gaat naar het museum. We hebben al een doel: het vernieuwen van de petten van de koloniersploeg.

PvdD geschrokken van vergassen ganzen

Foto: Bob Awick

NAARDEN - De Partij voor de Dieren is geschrokken van de vergunning die is verleend om ganzen in het Naardermeer te vergassen. "Dit is verschrikkelijk voor de dieren. Slecht natuurbeleid", zo zegt fractievoorzitter Bram van Liere van de provinciale fractie.

Vorige week werd bekend dat er een vergunning is afgegeven om volgend jaar ganzen te vangen en te vergassen in het natuurgebied van Natuurmonumenten. Dat vangen gebeurt als de vogels in de rui zijn, dan zijn ze kwetsbaar. Tot wel honderden per dag. Ganzen die overwinteren worden ontzien bij het vangen. Natuurmonumenten bevestigt het voornemen en vertelt dat dit komt door provinciale afspraken wat de ganzen betreft. Ganzen veroorzaken schade bij boeren en er komt steeds minder geld beschikbaar om die schade te vergoeden. Ook hebben andere broedvogels in het Naardermeer behoorlijk last van de ganzen.
De Partij voor de Dieren stelt dat het hele provinciale beleid ten aanzien van de ganzen verkeerd is. "Het is slecht dat Natuurmonumenten meewerkt aan dat akkoord. Het gaat ook niet werken", zo zegt Van Liere. "Ik pleit voor een proef met groene lasers. Dan worden de weilanden beschenen met lasers die ganzen zien en daardoor wegblijven", zo vertelt hij. "Dat is ook effectief." Van Liere gaat kijken wat er in de provincie nog tegen de vergunning voor het Naardermeer gedaan kan worden.

GAD komt met een extra klikobak voor plastic

Geen kliko's in de Vesting

NAARDEN - We krijgen er een extra klikobak bij. Voor 2020 moet 75 procent van het huishoudelijk afval hergebruikt worden, en daar is een extra gescheiden inzameling voor nodig. Voor de Vesting is de extra kliko geen oplossing, daar wordt naar ondergrondse containers voor het scheiden van afval gekeken.

GAD: 'Etensresten nog veel te weinig in de GFT-bak gegooid'

Het is een flinke wijziging van de GAD. Weer een nieuwe klikobak. Deze keer voor plastic, blik en drankkartonnen. Dat is afval wat op dit moment al wordt ingezameld via de speciale plasticzakken. "We zien sinds de wijziging dat blik en drankkarton ook bij het plastic mag een stijging van meer dan de helft", aldus Liesbeth van der Mei van de GAD.
Het is niet het enige. De frequentie van aan huis inzamelen van groente-, fruit- en tuinafval (gft) wordt verhoogd, de frequentie van aan huis inzamelen van oud papier en karton (opk) wordt verhoogd en door de verhoogde service op grondstoffen kan de inzamelfrequentie voor restafval geleidelijk aan omlaag.
In het nieuwe inzamelsysteem zal de inzameling van de grijze huisvuilzak op straat uiteindelijk verdwijnen. Dat kan overigens nog wel even duren. De doelstelling is 2020, dus voordat de nieuwe klikobakken ook daadwerkelijk komen is het waarschijnlijk al 2018. "Daarnaast hopen we dat we mensen nog meer bewust kunnen maken. Zo zien we dat etensresten nog veel te weinig in de GFT-bak worden gegooid, terwijl dat wel gewoon mag."
Naarders mogen overigens nog hun mening geven over de nieuwe plannen, want helemaal vast staan ze nog niet. De inspraakprocedure over het voorgenomen besluit loopt tot en met 4 december 2015. Het plan is digitaal te raadplegen op www.gad.nl. Daarnaast organiseert de GAD een inloopochtend op vrijdag 13 november van 10.00-12.00 uur bij de GAD in Bussum. Na de inspraakprocedure volgt een definitief besluit aan het einde van dit jaar.

Zeepsop in de fontein

NAARDEN - Zeepsop in de fontein op het Ruijsdaelplein. Waarschijnlijk een kwajongensstreek. De gemeente laat weten dat de zeeptroep niet wordt opgeruimd.

Het sop zou vanzelf moeten verdwijnen. "Het is niet de eerste keer dat er zeepsop in de fontein is gekomen. Onze ervaring is dat het de komende tijd wel weggaat. Het valt wel op dat het langer duurt dan normaal. We gaan ervan uit dat het volgende week weg is. Maar voorlopig gaan we de vijver niet leegpompen en schoonmaken. Dat vinden we zonde van die duizenden liters water", aldus een woordvoerder.

Els Kole

Gepensioneerd verpleegkundige
Woont sinds 1979 in Naarden
66 jaar

Wat is uw favoriete plekje in Naarden?
"Het Naardermeer zowel 's zomers om te bevaren als 's winters om op te schaatsen."

Welk boek ligt er op uw nachtkastje?
"Dat is 'Lieve mama'. Het gaat onder andere over een lijk dat in stukjes wordt afgevoerd."

Favoriete muziek?
"Dat is 'Ne me quitte pas' van Jacques Brel."

Wanneer hebt u voor het laatst gehuild?
"Twee weken geleden om mijn gezondheid."

Favoriete restaurant in Naarden?
"Italiaans restaurant Il Vecchio, dat er nu helaas niet meer is."

Wat weten mensen nog niet van u?
"Dat ik van huisdieren houd."

Met wie (dood of levend) wilt u nog een goed gesprek?
"Met mijn moeder die al 25 jaar dood is."

Uw beste en slechtste eigenschap?
"Mijn positieve instelling. Jaloezie."

Een droom?
"Dat ze een medicijn tegen Parkinson uitvinden."

Stel u bent een dag burgemeester?
"De 'Carmina Burana' naar de Grote Kerk halen."

Lokale tak: Hart voor Naarden

Hart voor Bussum.

NAARDEN - Hart voor Bussum komt met twee nieuwe lokale takken: Hart voor Naarden en Hart voor Muiden. Samen met Hart voor Bussum moeten Hart voor Naarden en Hart voor Muiden de lokale partij gaan vormen voor Gooise Meren.

"We worden dan wel Gooise Meren, maar men zal zich straks toch vooral Bussumer, Naarder of Muider blijven voelen. Dat is ook helemaal niet erg. Wij willen daaraan tegemoetkomen door te zorgen dat inwoners in hun eigen kern gehoor vinden bij dé lokale politieke partij", zegt fractievoorzitter Marieke Munneke Smeets.

Hart voor Bussum laat weten nu met bewoners van Naarden en Muiden te praten om de lokale takken verder op te gaan zetten. Er wordt ook nagedacht over een passende nieuwe naam.

Gidsen verzorgen busrit door Gooise Meren

Klaas Oosterom bij het station Naarden Bussum waar ook de historische Kring Bussum is gevestigd. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

Een rondrit met een luxe touringcar en een gids door Gooise Meren; vrijdag gaat de eerste tour van start. De rondrit is een initiatief van de werkgroep historie Gooise Meren met daarin onder anderen medewerkers van de historische verenigingen uit Bussum, Naarden en Muiden. Doel is om iedereen kennis te laten maken met al het moois dat de nieuwe gemeente te bieden heeft.

Klaas Oosterom van de Historische Kring Bussum is erg enthousiast over de drie uur durende rit met daarbij twee wandelingen. "De deelnemers zien van alles onderweg. Daar komt bij dat we uitstappen in de Vesting Naarden en in de vesting Muiden voor een korte rondleiding door een lokale gids. De touringbus mag namelijk niet door de Vesting en dat is toch echt een essentieel onderdeel van de hele tocht. Daarbij zie je lopend veel meer dan wanneer je in de bus blijft zitten."
Per rit is er plek voor maximaal 50 belangstellenden. De eerste rit vertrekt vrijdag 30 oktober om 13.30 uur bij Sportcentrum De Zandzee in Bussum. Daarnaast is er op vrijdag 6 november een rit vanuit Muiden bij het Kazerneplein om 13.30 uur. "Dat zijn de eerste tochten van dit jaar. In het voorjaar gaan we weer verder en komt er ook een rit die begint en eindigt in Naarden en bij voldoende animo ook weer vanaf Bussum en Muiden. Het kan ook zijn dat we dan bijvoorbeeld een weekenddag zullen prikken." Aanstaande vrijdag begint en eindigt de tocht bij sportcentrum De Zandzee. De route loopt via oostelijk Naarden, Naarden-Vesting, Muiderberg, Muiden Vesting en via het Naardermeer en het Spiegel naar het zwembad. Er is een koffiestop bij Fort H in Muiden.

Hoogtepunten
Onderweg wordt gewezen op diverse hoogtepunten. In Bussum zijn dat onder andere Fort Werk IV en het Brediuskwartier. In Naarden gaat de rit lang Oud Bussem en via de Huizerstraatweg naar Naarden. Oosterom is met name enthousiast over dit gedeelte van de route. "Aan de oostkant van Naarden zijn de afzandingen heel goed te zien. In de negentiende eeuw werden hier speciale sloten gegraven om zand te winnen en af te voeren. Dit zand was nodig voor de stadsuitbreidingen van Amsterdam. Zand werd ook rondom de vesting afgegraven om schootvelden te krijgen. Een van de mooiste punten wat mij betreft is dan ook landgoed Flevorama. De villa staat hoog, de tuin ligt laag door de afgravingen en eromheen liggen een meanderende slootjes. Met het afgraven van zand is erg veel geld verdiend, met name door de grootgrondbezitters, maar ook wel wat door de arme boeren die hier destijds woonden. Ik vind dit echt een arcadisch landschap, sprookjesachtig door de hoogteverschillen en de oude beukenbomen."
Dan gaat de route verder naar Naarden-Vesting. De Utrechtse Poort is het startpunt. Lokale gids Astrid Becker zal de hoogtepunten toelichten zoals het oude raadhuis, de Grote Kerk, het beeld van Comenius en het Groot Arsenaal. De route gaat via het Naarderbos naar Muiderberg. Het Rechthuis met het monument van de Gooische stoomtram en het verhaal erbij komt aan bod. Ook de Joodse begraafplaats en de Floristegel worden besproken. Via de Naardertrekvaart gaat de route naar Muiden. Het Muizenfort, de Herengracht en de Grote Zeesluis worden door lokale gids Dick Rozendaal toegelicht.
De route gaat via de Meerkade, de Overscheenseweg, het Naardermeer, het Ministerpark en het Spieghel weer terug. Er is onder andere aandacht voor de houten huizen aan de Sandmannlaan die in de verboden kring van de Karnemelksloot zijn gebouwd. In deze kring tot 600 meter van de forten mochten tot 1925 enkel huizen van hout worden gebouwd. Een mooie bezienswaardigheid. In het Spiegel komen de Tindalvilla en de Spieghelkerk aan bod.

Houten huizen aan de Sandmannlaan. Foto: Jessica de Jong
Villa Flevorama. Foto: Jessica de Jong

'Rondom Flevrama treft je een arcadisch landschap aan'

Wie mee wil met de bustocht op vrijdag 30 oktober (Bussum) of 6 november (Muiden) kan zich aanmelden door te mailen naar bustochtgooisemeren@tussenvechteneem.nl. Een kaartje kost 5 euro.

Sportcentrum De Lunet in Naarden

Het bad is nu nog leeg, maar vrijdag is het Halloweenzwemmen.

De gemeente Gooise Meren zit vol met leuke winkels, bezienswaardigheden en natuurschoon. Iedere week pikt de redactie een speciaal plekje uit een van de gemeenten om zeker niet te missen. Vandaag: Sportcentrum De Lunet: zwembad, sporthal, twee dansscholen en vergaderlocatie.

In het zwembad worden, naast de zwemlessen, het hele jaar door verschillende activiteiten voor jonge kinderen georganiseerd. Op elke laatste vrijdag van de maand is er vaak discozwemmen met 'huis-dj' Melvin. Deze vrijdag is er van 19.00 tot 20.30 uur halloweenzwemmen, dat dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd wordt. DJ Melvin is dan ook van de partij en zorgt voor toepasselijke muziek. Het zwembad krijgt volgens Rita van den Akker, die de maandelijkse activiteiten organiseert, een griezelig en donker halloweensfeertje, met spinnen, spoken, heksen, geesten en een vampier. Het halloweenzwemmen is alleen toegankelijk voor kinderen van zes t/m dertien jaar die minimaal in het bezit zijn van een A-diploma.

Amersfoortsestraatweg 16 in Naarden.

In het zwembad wordt onder andere zwemles gegeven aan kinderen en aquafitnesslessen van ClubAqua. De zwemlessen worden gegeven volgens de richtlijnen van het Nationaal Zwemleskompas van Sportfondsen Nederland. Sportcentrum De Lunet is gevestigd aan de Amersfoortsestraatweg 16 in Naarden.

Naarden strijdt voor Vesting- werken

NAARDEN - De Stichting Gooisch Erfgoed zou de oplossing moeten zijn voor Naarden om grip te houden op de toekomst van de vestingwerken. Toch blijkt dit niet zomaar geregeld te zijn.

Naarden moet van Den Haag eerst maar eens aangeven welke rol zij precies ziet voor de stichting binnen de NMo. Naarden werkt nu aan een juridische onderbouwing van het voorstel.

Sociale huurwoningen

Mark Rutte zaterdag in Bussum

Foto: Matthijs Wink

BUSSUM - Premier Mark Rutte komt aanstaande zaterdag naar Bussum om campagne te voeren voor de VVD.

Rutte zal een kleine ronde door het dorp maken. Hij wordt rond 14.30 uur op het Veerplein verwacht.

Hardzeil- dagen succesvol

MUIDEN - De Hardzeildagen van afgelopen weekend waren weer een goot succes. Het was flink druk en leverde schilderachtige plaatjes op.

Betalen voor schoolzwemmen?

Is zwemles een verantwoordelijkheid van de ouders of van de gemeente en de scholen? Foto: jessica de jong

Stelling: Op alle basisscholen moet schoolzwemmen verplicht worden, ook al kost de gemeente dat extra geld.

CDA - Oneens
Scholen moeten zelf kunnen bepalen hoe zij hun bewegingsonderwijs invullen.

GroenLinks - Oneens
Op veel scholen wordt schoolzwemmen al aangeboden, zonder dat dit verplicht is door de gemeente. Omdat alle scholen gelijk behandeld moeten worden (dat staat in de wet), moet de gemeente als ze één school geld geeft, alle scholen hetzelfde geven. De gemeente kan dus niet alleen bij een paar scholen schoolzwemmen gaan betalen, dan moet dat voor alle scholen. Omdat dat veel geld kost en er nu eigenlijk een prima aanbod van schoolzwemmen is, vindt GroenLinks een verplichting niet nodig.

VVD - Oneens
Scholen en ouders hebben hierin een eigen keuzevrijheid, de gemeente moet niet onnodig zaken voorschrijven.

D66 - Oneens
Landelijk neemt het aantal ongevallen op het water toe, vooral onder de jeugd. Om de veiligheid in het waterrijke Gooise Meren te waarborgen, wil D66 schoolzwemmen faciliteren bij lagere scholen die dat hun leerlingen willen bieden. Dit zorgt daarnaast voor een intensiever gebruik van de twee zwembaden in Gooise Meren.

ChristenUnie - Eens
Op veel scholen in de gemeente Gooise Meren vindt nog steeds schoolzwemmen plaats. Het is nu nog de keuze van de basisschool om wel of niet schoolzwemmen op te nemen in het lesprogramma van groep 4 of 5. Dat kinderen kunnen zwemmen vinden we in Nederland een basisvaardigheid. De meest eenvoudige manier om dat aan alle kinderen in de gemeente Gooise Meren aan te bieden is via het schoolzwemmen. Dat geldt zeker voor jonge kinderen van vluchtelingen. Verplichten is daarvoor noodzakelijk.

50 PLUS - Eens
50PLUS wil dat in het waterrijke gebied Gooise Meren kinderen op zo jong mogelijke leeftijd leren zwemmen.

Gooise Ouderen Partij - Eens
Op de basisschool moet schoolzwemmen zo snel mogelijk terugkomen om te voorkomen dat er nog meer kinderen verdrinken. Als we de zwemcultuur in Nederland blijven afbreken, zullen strikt onnodig kinderen blijven verdrinken. Een (klein) kind dat verdrinkt is een van de ernstigste ongelukken die (groot)ouders en andere familieleden kunnen overkomen. Schoolzwemmen is een maatschappelijke verantwoordelijkheid.

TROTS - Eens
In ons waterrijke land is een zwemdiploma van groot belang. Het behalen van een zwemdiploma moet ook voor kinderen uit minder draagkrachtige gezinnen mogelijk zijn.

PvdA - Eens
Leren zwemmen hoort bij de basisvaardigheden die leerlingen op de basisschool mee moeten krijgen. Door verantwoorde keuzes in de begroting willen we dit weer mogelijk maken.

Hart voor Bussum - Geen van beide
Hoewel Hart voor Bussum deze visie ondersteunt, lijkt het praktisch onhaalbaar voor kernen die ver van een zwembad afliggen. Dit kost de kinderen te veel reistijd die van hun kostbare lestijd afgaat.

Mogen alléén de winkels die in het centrum zitten open op zondag?

Mogen winkels buiten het centrum ook open op zondag? Foto: Bob Awick

Stelling: Alleen in het centrum van Bussum, Naarden, Muiden en Muiderberg mogen de winkels op zondag open zijn.

Hart voor Bussum - Eens
De focus moet liggen op het aantrekkelijk en levendig maken van onze kernwinkelgebieden. Gooise Meren is een forensengemeente en daarom moeten we rekening houden met de leefbaarheid in de woonwijken en dus de openstelling beperken tot de kernwinkelgebieden.

CDA - Eens
Zondagsrust in woonwijken vinden wij belangrijk, zowel voor inwoners als voor winkeliers. Het CDA hecht aan het hebben van een dag in de week waarop mensen vrij zijn en tijd hebben voor familie en vrienden.

GOP - Eens
De GOP is een groot voorstander van de zondagsrust buiten de centra van de woonkernen. Dit standpunt is uit onderzoek duidelijk gebleken.

TROTS - Eens
Het versterken van het kernwinkelgebied door op zondag alle activiteit daar te concentreren zal ook de deelname aan de zondagopenstelling door de middenstand vergroten. In woonwijken willen de bewoners graag een dag in de week rust.

GroenLinks - Oneens
Om eerlijke concurrentie mogelijk te maken, moet in de hele gemeente hetzelfde beleid gelden. Wel vindt GroenLinks dat gekeken moet worden of de zondagopenstelling, met name in woonwijken, overlast veroorzaakt. In dat geval moet in overleg met de bewoners en de ondernemers gekeken worden naar een oplossing. Zondagopenstelling moet in ieder geval altijd op vrijwillige basis zijn en mag nooit een verplichting worden.

ChristenUnie - oneens
Het is goed om tijd voor God, je gezin, familie en vrienden vrij te maken. In Nederland is zondag de dag om daar invulling aan te geven. De lokale middenstand heeft daar ook behoefte aan. Wij zijn voor de zondagsrust.

50Plus - Oneens
50PLUS wil winkeliers buiten het centrum niet achterstellen. Winkeliers zijn mondig genoeg om zelf te bepalen of zij open willen. Geen betutteling.

VVD - Oneens
Openstelling alleen in het centrum leidt tot oneerlijke concurrentie. Wel dienen duidelijke regels over zondagopenstelling te worden afgesproken én gehandhaafd om overlast tegen te gaan.

PvdA - Oneens
Winkeliers mogen zelf bepalen of zij geopend willen zijn op zondag. Daarbij moeten zij wel aandacht houden voor de belangen van hun werknemers en de buurt.

D66 - Oneens
D66 zet in op verlevendiging van de winkelgebieden door flexibele openingstijden – zowel in de avond als op zondag – in de gebieden waar dat kan. Naast winkeliers profiteren ook horecagelegenheden van flexibele openingstijden; winkelend publiek kan immers tegelijkertijd van horeca en winkels gebruikmaken.

Filmhuis Bussum

The Wolfpack. Foto: Filmhuis Bussum

Gevoelige verrassingen voor Charlotte Rampling, in 45 YEARS.
J. KESSELS. Fedja van Huêt en Frank Lammers leven zich aanstekelijk uit in vrijgezellenlol.
HOLLAND, NATUUR IN DE DELTA, adembenemende veerkracht van onze rivieren.
In prachtige documentaire PERFECT HORSE staan eeuwenlange toewijding en vakmanschap tegenover de genetica.
Het innemende PARADISE TRIPS plaatst uitgedoofde Mario in een bus vol hippies.
Met TOKYO STORY belicht Ozu de sociale mores in naoorlogs Tokyo.
In MARGUERITE wordt 's werelds slechtste sopraan alom gelauwerd. Weet ze zelf hoe ze zingt?
In THE WOLFPACK groeien zes slimme, charismatische broers op in een bizarre realiteit. Fascinerend.
Visueel overdonderend KNIGHT OF CUPS is een abstracte zoektocht van een schrijver die aan de Hollywoodleegte tracht te ontsnappen.
In THE LOBSTER moet een man succesvol daten, anders wacht hem een absurdistische straf.
Adembenemende docu-thriller HOW TO CHANGE THE WORLD over moed en vernuft bij de pioniers van Greenpeace.
SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
Familiefilms: HOLLY EN DE ZWAAN en MINI EN DE MUGGEN.

Alle films en aanvangstijden op www.filmhuisbussum.nl

Versa vrijwillgerscentrale

Versa Vrijwilligerscentrale zoekt naar redactieleden en een eindredacteur om een tijdschrift te maken. (9700)

De Minister Calsschool zoekt een begeleider om tussen de middag met de kinderen te lunchen en daarna de activiteiten te begeleiden. (9476)

Versa Welzijn Kinderwerk Locatie Scan zoekt een vrijwilliger die een maal in de week een uurtje met kinderen die problemen met taal hebben, wil lezen. (9591)

Voor in het Scan-gebouw in Naarden worden mensen gezocht die kinderen met gedragsproblemen kunnen begeleiden d.m.v. spelactiviteiten en andere leuke activiteiten. (9593)

vrijdag 30 oktober

Meditatieve bijeenkomst

Meditatieve bijeenkomst in de Majellakapel van Rondom Het Licht met als thema: 'Idealen'. Van 19.30 - 20.15 uur.
Locatie: zijzaal van de Majellakapel, Iepenlaan 26, Bussum. Vrijwillige bijdrage is welkom.

Spelletjesmiddag

Spelletjesmiddag op woensdag- en vrijdagmiddag van 14.00 - 16.00 uur. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Kinderen ook welkom. Gratis deelname.

Halloweenfeest Zandzee

Halloweenfeest, waarbij kinderen kunnen zwemmen tijdens een spookachtige aquadisco. Locatie: Sportcentrum De Zandzee. Op vrijdag 30 en zaterdag 31 oktober.

Theesessie

In WOC Spieghelwijck, Iepenlaan 354a, is men welkom van 14.00 tot 16.30 uur bij een theesessie voor een praatje en een spelletje en een glaasje wijn.

Bustocht

Bustocht met wandeling door Gooise Meren van 13.30 – 16.30 uur. Begin- en eindpunt: Sportcentrum De Zandzee, Struikheiweg 14. Opgeven: bustochtgooisemeren@tussenvechteneem.nl. Kosten: 5 euro.

Opening insectenhotel

Wethouder Lia de Ridder komt het insectenhotel aan de Karel Doormanlaan openen. Alle kinderen zijn uitgenodigd om het insectenhotel te komen vullen met takjes, stro, dennenappels, steentjes ed. Een sapje en honinglolly staan klaar. Aanvang 15.00 uur.

Concert

Concert door Trio Rodin in Vivium De Gooise Warande, Mezenlaan 19 Bussum. Van 14.30 uur tot 16.00 uur. De kosten: € 3,- per persoon.

Concert

De Gooise Egerlander Musikanten komen naar De Gooise Warande. Ze zijn gespecialiseerd in Oostenrijkse, Tiroler en Tsjechische muziek. Kosten bedragen 1 strip van de strippenkaart of € 6,- per persoon. Aanvang 19.30 uur.

zondag 1 november

Muzikale middag

Muzikale middag in De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum. Het koor Bellefleur uit Naarden treedt op o.l.v. de Noorse dirigente Gro Rapstad met pianobegeleiding van Karin Bouwmeester. Het repertoire gaat van lichtklassieke en religieuze liederen, Nederlandse en Engelstalige volksliedjes tot musicals. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

Galerie Pouloeuff

Viering 5-jarig bestaan Galerie Pouloeuff van 14.00 - 17.00 uur. Met om 15.00 uur een verloting van een kunstwerk van Stefan Bleekrode. Frank Welkenhuysen (bekend van 'Tussen Kunst en Kitsch') is ook aanwezig en maakt de winnaar bekend. Locatie: Turfpoortstraat 36a, Naarden-Vesting.

Bibliotheek open

Op de Bussumse koopzondag is de Centrale Bibliotheek Naarden-Bussum, aan het Wilhelminaplantsoen 18, geopend van 13.00-17.00 uur.

Allerzielenviering

Er wordt weer een Allerzielenviering gehouden op de RK-begraafplaats Sint Vitus in Bussum. Bedoeld om dierbare overledenen te herdenken. Voorganger in deze viering is Pastor M. Sendecki, de muzikale begeleiding wordt verzorgd door het Ceciliakoor uit Naarden. Aanvang 15.00 uur.

maandag 2 november

Yoga

Yoga van 10.15 – 11.30 uur in wijkcentrum Spieghelwijck, Iepenlaan 354a.

Allerzielen

Een muzikale herdenkingsbijeenkomst op de dag van Allerzielen in de Koepelkerk (Mariakerk) in Bussum. Van 19.30 uur tot ongeveer 20.30 uur. Kerk is open vanaf 19.00 uur. De toegang is vrij, na afloop een collecte.

Gesprek over CO2

Gesprek over vermindering CO2-uitstoot met diverse deelnemers. Locatie: Spant! Bussum, aanvang 19.30 uur. Deelname gratis, inschrijven verplicht, via Gerard Verweij, beleidsmedewerker milieu en duurzaamheid van de gemeente Bussum: g.verweij@bussum.nl.

Eetcafé

De Schakel opent de deuren voor een maaltijd geserveerd en bereid door jongeren van de SCAN. Stamppot, fruitdessert, frisdrank, koffie of thee en dat alles voor € 6,-. Opgeven kan op 06-20221013. Aanvang 16.45 uur.

woensdag 4 november

Theemiddag

In WOC Spieghelwijck, Iepenlaan 354a, is van 14.00 tot 16.30 uur een ontspannen en gezellige theemiddag, waarbij men met elkaar kan kaarten, puzzelen en een glaasje drinken.

Open schaakavond

Het Bussums Schaak Genootschap (BSG) houdt een open schaakavond in Café Goesting aan de Kapelstraat. Aanvang 19.30 uur.

Bezoek Pieter Omtzigt

CDA-kamerlid Pieter Omtzigt brengt een bezoek aan Naarden voor alle Gooise ondernemers. Hij zal te gast zijn in Synergism aan de Zwarteweg 10 in Naarden. Op informele wijze zal hij zijn visie geven over de belastinghervormingen. Ondernemers en belangstellenden krijgen de kans om met hem het gesprek aan te gaan en zo indirect een bijdrage te leveren aan het debat in de Tweede Kamer. Aanvang 20.00 uur, aanmelden op mail@lodewijkzweers.com.

donderdag 29 oktober

Bridgen

In WOC Spieghelwijck, Iepenlaan 354a, wordt gebridged van 10.00 tot 12.00 uur. Iedereen is welkom om te komen spelen.

Verrassingsmaaltijd

Elke donderdag wordt met 'ongewild' voedsel een vegetarische verrassingsmaaltijd gekookt bij Soupurbe in het Jan Ligthartcentrum aan de Brinklaan 36a. In ruil voor meehelpen met koken en/of opruimen kun je gratis mee-eten. Keuken is open vanaf 16.00 uur. Reserveren op www.soupurbe.nl.

Vrijmetselaars

De Naardense vrijmetselaarsloge Jan Amos Comenius houdt om 20.00 uur een informatiebijeenkomst voor mannen die in het toetreden tot de loge geïnteresseerd zijn. Plaats: logegebouw Brediusweg 23a, 1401 AB Bussum.

zaterdag 31 oktober

Expositie

Expositie 'The Loviest Hour' tot 12 december van Natalia Ossef bij Allard Wildenberg Art Projects, Cattenhagestraat 13a, Naarden.

Classical Proms

Concert The Classical Proms m.m.v. Jan Vayne. Aanvang 19.30 uur. Samen met The Bach Orchestra of the Netherlands brengt sopraan Olga Zinovieva onder andere een ode aan Vivaldi en Mozart. Informatie en kaartverkoop: www.pieterjanleusink.nl.

dinsdag 3 november

Naaihulp

Vrijwilligers helpen u op weg met naaiklusjes zoals een broek korter maken of andere problemen. Van 10.00 tot 12.00 uur in het Trefpunt aan de H.A. Lorentzweg 59.

15 / 24

Herfst

Paddenstoel aan de Amersfoortsestraatweg. Foto: Toon de Mol van Otterloo

NAARDEN - Een strakke helderblauwe lucht. De bomen geel, oranje, groen en rood. Bladeren. Overal bladeren. Naarden op haar mooist in de herfst. Genieten. Wandelaars en fietsers. Staan en kijken. Verwondering. Zoveel natuurschoon. Gewoon hier in Naarden. Een hemelsmooie herfst.

Herfst aan de Koningin Wilhelminalaan.
Korte Bedekte Weg nabij de kinderboerderij.
Speeltuin met herfstgloed.
Sprookjesachtig eiland.
Bruggetje bij het Arsenaal.
Bankje bij de Admiraal Helfrichweg.
De Keverdijk.
Vestingvaart.

Flinke opknapbeurt tennispark De Meent

'Veiligheid voor kinderen vergroten'

De voorzitter is blij dat het tennispark deze herfst aangepakt wordt. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Tennisvereniging De Meent gaat vanaf half november haar tennispark herinrichten en ook komt er mogelijk een nieuwe naam. De herinrichting draagt volgens de club bij aan het vergroten van de veiligheid op het tennispark en moet ook meer bewegingsruimte voor de jeugd geven. Met de aanpassing van de naam moet het Bussumse karakter van de club benadrukt worden.

Nu wordt er te vaak gedacht dat het om een tennisvereniging gaat in de Hilversumse Meent. En de tennisvereniging ligt, sinds haar oprichting in 1942, toch echt op Bussums grondgebied. In het Spiegel om precies te zijn. "Maar die naam is al vergeven", grapt voorzitter Robbert Keijer. De naamswijziging laat nog even op zich wachten, daar moet nog verder over gesproken worden tijdens de ledenvergadering. De verbouwing gaat wel binnenkort van start. Belangrijkste verandering is het opofferen van één tennisbaan voor het vergroten van het terras en het creëren van een minibaan. Ook worden 'gevaarlijke' muurtjes en hoeken rondom het clubhuis aangepast of verwijderd. Om de veiligheid bij de uitgang te vergroten wordt ook het hek aangepast. Hierdoor ontstaat een kleinere doorgang die veiliger is en het in- en uitrennen van kinderen zo veel mogelijk moet voorkomen. De fietsenstalling, nu nog krap behuisd, gaat naar de plek waar nu nog een overdekt oefenplekje is.

Onoverzichtelijke indeling
Keijer: "We krijgen steeds meer jeugd. We zitten nu op zo'n 600 leden, waarvan ongeveer 240 jeugd. Vooral het aantrekken van nieuwe trainers de laatste tijd heeft tot een groei van het aantal jeugdleden geleid. En juist voor kinderen zijn er op het tennispark, door de soms onoverzichtelijke indeling, op verschillende plekken onveilige situaties. We horen helaas van veel ouders met kleine kinderen dat ze niet relaxed op ons park zitten." Dat wordt nu aangepakt, want De Meent is volgens de voorzitter een echte familieclub. "Er zijn nog nooit grote ongelukken gebeurd, vaak gaat het net goed. Maar ik verwacht door de aanpassingen meer ontspanning bij de ouders." Naast aandacht voor de veiligheid wil de club ook meer bewegingsruimte voor de jeugd. Dat gebeurt deels dus door het vergroten van het terras en door het creëren van de minibaan. Ook is er een budget voor meer groen. Keijer: "We willen meer beplanting, het park moet groener worden. Nu is er, ook op het terras, erg veel steen."

'Tennispark wordt groener, veiliger en jeugd krijg meer ruimte'

Parkeren
Wat niet aangepakt wordt zijn de parkeerplekken. Volgens Keijer kan de club daar niet veel aan veranderen. De overburen, BFC, gaan wel meer parkeerruimte creëren door verplaatsing van het hek aan het begin van de velden. "Maar het blijft ook dan nog behelpen", aldus Keijer, die de hele parkeerproblematiek al vaker op de agenda heeft gezet. Voor de totale renovatie/herinrichting is een bedrag van 70.000 euro begroot dat de club helemaal zelf financiert. Al zouden ze voor de geplande vervanging van het hek aan de buitenkant wel graag een bijdrage van de gemeente willen, geeft Keijer direct toe. "We hebben een mandaat van de leden voor dat bedrag", laat de voorzitter weten.
"Maar," voegt hij toe, "ik verwacht dat we daar onder blijven." Het clubhuis, dat dateert van 1992 en twee jaar geleden al intern werd verbouwd, wordt nu aan de buitenkant wat verfraaid. "Een grondige verbouwing van het clubhuis is nu niet nodig en ook financieel niet verantwoord", aldus Keijer.

HC Naarden vergeet toe te slaan en pakt geen punten tegen Bennebroek

Foto: HC Naarden

NAARDEN - HC Naarden heeft afgelopen weekend geen punten kunnen pakken tegen Bennebroek. De Naarder hockeyers speelden sterker, maar kwamen met 1-2 toch tekort.

HC Naarden startte sterk en kreeg al snel enkele kansjes. Halverwege de eerste helft was het echter Bennebroek dat op voorsprong kon komen na een snelle counter. Vlak voor rust kon HC Naarden wat terugdoen: een korte strafcorner werd hard tegen de touwen gepusht door Joey van Leest.

Na de rust was HC Naarden een stuk sterker dan de tegenstander, maar vergat doelpunten te maken. Een reeks strafcorners leverden geen punten op. Aan de andere kant gebeurde dat wel: Bennebroek kreeg slechts enkele kansen, maar sloeg wel toe en won van HC Naarden.

Play-offs lonken voor BFC

BUSSUM - Het worden spannende dagen voor de voetballers van het eerste elftal van BFC. De spelers van de Bussumse voetbalclub werken de komende dagen toe naar het sleutelduel van zondag tegen ASV'65.

BFC staat na afgelopen week op de tweede plaats, twee punten achter ASV'65. Als BFC de Ankeveense koploper volgend weekend weet te verslaan dan mag de Bussumse ploeg komend voorjaar meedoen aan de play-offs. De Bussumers hebben daarmee een kans om na een jaar alweer terug te promoveren naar de derde klasse. De twee teams treffen elkaar zondag. Er wordt om twee uur afgetrapt op de velden van de ASV'65. BFC hoopt op steun van hun supporters.

Punt voor Naarder hockeysters

NAARDEN - Vooral doordat het spel voor rust ondermaats was hebben de hockeysters van HC Naarden afgelopen weekend slechts een punt overgehouden aan het duel met Haarlem: 2-2.

HC Naarden moest voor rust even op gang komen. De momenten met slechter spel van de Naarders zorgden ervoor dat Haarlem het spel kon maken. Al snel kwam Haarlem ook op voorsprong, vlak voor rust werd de voorsprong zelfs verdubbeld. Na de rust begon HC Naarden een stuk sterker en werd Haarlem onder druk gezet. Al snel kon Yvette Eschauzier de 2-1 maken, waarna de Naardense even later ook de 2-2 maakte.

Voetbalsters ronde verder

BUSSUM - De voetbalsters van SDO hebben de volgende ronde van de KNVB-beker gehaald. De Bussumse eersteklasser won afgelopen weekend met 3-0 van Purmerland.

De Bussumse vrouwen waren veel feller, maar maakten ook nog fouten. Het voornaamste probleem was dat de ploeg vergat de geboden kansen af te maken. Het ontbrak de tegenstander echter aan kracht om toe te slaan en de fouten van SDO af te straffen. Na een half uur kwam SDO op voorsprong door een doelpunt van Jenny Scheren. Na rust scoorden Suzanne Veldhuisen en Deborah van Boxtel.

De bekerzege was erg welkom voor SDO: de Bussumse ploeg boekte tot afgelopen weekend nog geen enkele overwinning.

Hertenkampen in Naarden en Bussum flink uitgedund

Nog maar enkele herten over

Er lopen nog maar ongeveer zes herten rond per hertenkamp. Foto: Jessica de Jong

door Sjoerd Stoop

NAARDEN/BUSSUM - De trouwe bezoeker van de hertenkampen van Naarden en Bussum heeft het vast al gemerkt: er lopen nog maar enkele herten rond op de veldjes. De meeste herten werden de afgelopen weken weggehaald door de beheerders.

Terwijl er tot enkele weken geleden nog meer dan 20 herten op de kampen stonden, lopen er nu nog slechts zes rond. "Een bewuste keuze", zegt Chantal Calis van het bestuur van Stichting de Gooise Ark.

'Mensen waren wel een beetje boos toen we de herten weghaalden'

Waarom moesten de herten worden weggehaald?
"De groep werd gewoon te groot. Het Bussumse hertenkamp telde 23 hertjes. De natuur doet haar werk, dus deze groep werd alsmaar groter. Hierbij krijg je het probleem van inteelt. Dat moeten we voorkomen, dat is niet goed voor de beesten. Daar komt nog eens bovenop dat de vele herten het grasveld helemaal kapot maakten, doordat ze het gras met z'n allen opeten. Om alles weer op orde te brengen moesten we de meerderheid van de herten weghalen."

Waar gaan de herten heen?
"We hebben de herten op een nette manier laten vangen door experts. Ze zijn nu naar andere hertenkampen of een hertenopvang. Er zal daar goed voor ze gezorgd worden."

Van een grote groep naar nog maar zes herten. Dat valt wel op...
"Dat kun je wel zeggen, maar zoals gezegd: het moest wel. We hebben de afgelopen dagen en weken ook heel veel belletjes gehad van ongeruste mensen. Daarnaast werden we heel veel aangesproken als we zelf op een van de hertenkampen aan het werk waren. De mensen houden van de herten, zo hebben we wel gemerkt. Sommige mensen waren ook wel een beetje boos omdat we de meeste herten hebben weggehaald. Dat heeft ons wel verbaasd, maar aan de andere kant snappen we het ook wel weer. Maar daarom benadrukken we het graag nogmaals: voor het welzijn van de dieren hebben wij dit besluit moeten nemen."

Komen er in de toekomst weer meer herten op de hertenkampen van Naarden en Bussum te staan?
"Voorlopig blijft het bij dit aantal, maar op de twee hertenkampen staan per kamp één mannetjeshert en verder allemaal vrouwtjes. We verwachten dat we komend voorjaar kalfjes hebben. Dat maakt het weer leuk, ook voor de trouwe bezoekers van het hertenkamp. Het wordt wel even afwachten allemaal, maar er komen heus wel weer meer herten."

Een teken aan de wand

Stationsfietsenstalling.

Nu op blinde muren in Bussum dichtregels verschijnen, ligt het voor de hand om ook eens te kijken naar de overblijfselen van oudere muurschriften in het dorp. Veel, heel veel muurteksten zijn verdwenen. En sommige nog niet eens zo heel lang geleden. Een aantal jaren lang konden treinreizigers een filosofische vermaning lezen op de muur van de fietsenstalling naast het station. Weg!

Het grootste nog wel bestaande Bussumse opschrift is vaag te zien op de witte strook op de vroegere chocoladefabriek bij het spoor. Sinds haar komst naar Bussum in 1884 gebruikte de firma Bensdorp haar 'zichtlocatie' voor reclame. Gelukkig blijven volgens de recente plannen deze historische letters ook na de afbraak en herbouw van dit fabrieksgebouw bewaard.

Kapelstraat 38.
Bensdorp, spoorzijde.
Beerensteinerlaan, hoek Nieuwe Spiegelstraat.

Vlak bij de fabriek, hoek Beerensteinerlaan/ Nieuwe Spiegelstraat, is nog een muurreclame bewaard gebleven. De familie Fennis zit al enkele generaties in de bouwwereld en heeft al meerdere versies op haar bedrijfspand laten schilderen. Let op het viertallig telefoonnummer en denk er het oude Bussumse netnummer (02959) bij. Toen Fennis zich hier in 1923 als 'koperslager, loodgieter en zinkwerker' vestigde was het nummer van zijn telefoontoestel nog 602.

In de Kapelstraat staat op de zijmuur van nr. 38 het restant van het woord 'kapper'. Op dit nummer knipte kapper Post de Bussumse heren. Ook hier meerdere generaties in hetzelfde beroep. Het allerlaatste spoortje van dit stukje dorpsgeschiedenis is er nog net.

Wie weet zijn er meer oude opschriften te vinden. Meld ze bij de Historische Kring!

Hans Jonker

Het Diabetesfonds zoekt nog collectanten in Bussum voor de collecteweek van 2 t/m 7 november. Lijkt het u leuk en heeft u in deze week tijd, neem dan voor meer informatie contact op met Esther de Kuijper 06-57580661, e-mail: esther_kuyper@msn.com

Vrijwilligers bieden kortdurende praktische hulp bij u thuis; vervoer, tuin, klusje, bezoekje, boodschap, computerhulp, wandelen etc. Deze hulp is bedoeld voor mensen met een lager inkomen, een beperking of voor mensen die om andere redenen deze hulp nodig hebben. Versa Vrijwillige Thuishulp; 035-6947455 ma-vr ;10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Nu in Naarden: foto afdrukservice uit een fotovaklab bij u om de hoek. Wij drukken af met de ultramoderne FUJI DL600 zeer hoge kwaliteit. Prijzen zeer scherp, veel maten verkrijgbaar, tot wel 100x150 cm groot. In hoogglans maar ook in prachtig zijdemat. Nieuwsgierig? Kijk maar eens op de homepage van: http://www.fotovakprintnaarden.nl ga naar de link http://afdrukservice.fotovakprintnaarden.nl Fotovakprint Naarden Amsterdamsestraatweg 15d 1411 AW. Parkeren is gratis op eigen terrein, wij verwelkomen u graag. Met vriendelijke groet, Bertine 06-28762763 en Dick 06-51083335

Deze week:
Verse gegrilde kippenboutjes

per 4 stuks € 3,98
Wiener of zigeunersnitzels;
100 gram € 1,25
Ontbijtspek;
100 gram € 0,95
Gebraden kiprollade;
100 gram € 1,75
Filet american;
100 gram € 1,40
Kwaliteitslagerij Marc Broodbakker, Burg. J. Visserlaan 10, Naarden, 035-6940045

Lieve, zorgzame en vrolijke oppasdame gezocht voor onze dochtertjes (7 en 5) voor de ma- of di-middag van 15-18 uur, in Naarden. Reactie via f_spoelstra@hotmail.com of 06-51315695.

Digiit - de Apple specialist van 't Gooi. Meer info:
www.digiit.net

Op 2 nov. start weer de cursus Ontdek & Train je Intuïtie. Kleine groep, praktische oefeningen, geschikt voor iedereen die zijn 6e zintuig graag wil ontdekken en versterken. Meer info: www.jannekeleber.nl of mail janneke@jannekeleber.nl

Net gezin zkt tijdelijk huurhuis (3-6 mndn) m.i.v. 2e helft nov./1 dec. ivm late oplevering koopwoning. Min. 75 m2/2-3 slaapkamers. Tel.nr. 06-26742143

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. 6 jaar ervaring en met goede refs. Mevr. Christiana 10 euro p/u. Tel.: 06-25402439

Helena Donaldson - uw tuinvrouw in 't Gooi. November is de ideale maand om struiken te planten en verplaatsen. Bel mij. 06-13527372/
www.hdtuinen.nl

Goodkinds Taxiservice Taxi van/naar Schiphol vanuit 't Gooi € 50,-. Tel.: 06-26984855

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op
www.posicom.nl voor hulp.

Privéles Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans.
035-6839235

Kantoorruimte ong. 14 m2, in souterrain, ruim lichtinval, verwarming, wastafel en gez. toilet. € 122,- per maand excl. energiekosten kantoorruimte. Info 06-10397243

Zoekt u een hulp in het huishouden? Ik zoek meer werk in Bussum, Naarden, Huizen. Ervaring en referentie, k.v.k nr. bel 06-57684953

Aang. ca. 86 tegels (30x30) Rood/Grijs. Gratis weg te halen. Tel.: 06-51365483.

OPHEFFINGSUITVERKOOP FOURNITUREN-HANDWERKEN MARION POSTSTRAAT 23
BUSSUM 10 TOT 50% KORTING

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

SCOOTERS te koop: VESPA en PIAGGIO uit voorraad laagste prijs incl. 2 jaar garantie. Alle merken leverbaar
SCOOTERDUMPER.NL grote collectie nieuw en gebruikt 0294-414108 / 06-12868539 Bloemendalerweg 41 A Weesp

Feestje? Gratis feestzaal tot 180 personen.
www.snookerclubbussum.nl 06-53319921

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

SCOOTER reparatie, alle merken, snel en vakkundig ! Ma t/m Za SCOOTER WEESP Bloemendalerweg 41 A, 0294-414108 / 06-53656082 RDW-erkend. Tevens oude / kapotte scooters gezocht. GRATIS opgehaald !