NaarderNieuws

22 maart 2017

NaarderNieuws 22 maart 2017


Nu ook van ontucht verdacht

SKBNM reageert geschokt op verdenkingen ex-medewerker

BUSSUM - Voorlopig lijkt er maar geen einde te komen aan de verontrustende verhalen rondom de verdachte ex-medewerker van kinderopvangorganisatie SKBNM. Niet alleen zit de man vast vanwege het bezit van kinderporno, deze week kwam ook aan het licht dat hij verdacht wordt van het plegen van ontucht met een minderjarige.

Het zou gaan om een voorval in het begin van de jaren negentig. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). De man werkte destijds nog niet voor het Bussumse kinderdagverblijf. De verdachte zou ontucht hebben gepleegd toen hij oppas was van het slachtoffer. De man was een kennis van de familie van het slachtoffer.

Melding
De oude ontuchtzaak kwam boven water nadat er melding gedaan werd bij de politie, vlak nadat afgelopen februari bekend werd dat de man was aangehouden. De politie heeft de afgelopen weken meer meldingen gekregen. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan.
De SKBNM is geschokt en laat weten niet ervan op de hoogte te zijn dat de man mogelijk al eerder ontucht zou hebben gepleegd met een minderjarige. "We begrijpen dat deze nieuwe verdenking voor vele ouders opnieuw een schok zal zijn. Hoewel de verdenking een kwestie betreft van meer dan vijfentwintig jaar geleden en er geen relatie is met onze organisatie, is het ook voor ons een schok", zo schrijft directeur Ruth de Waal van de SKBNM aan de ouders.

Jonathan Irvine Israel is winnaar Comeniusprijs

Jonathan Irvine Israel (links op de foto) ontving de Comeniusprijs. Foto: Bob Awick

NAARDEN - De Britse historicus Jonathan Irvine Israel heeft zaterdag de Comeniusprijs 2017 uit handen van locoburgemeester Miriam van Meerten ontvangen.

In zijn dankwoord, uitgesproken in het Nederlands, roemde de Brit Comenius om zijn rol als voorloper van de Radicale Verlichting. Volgens de juryvoorzitter verdient Israel de prijs omdat zijn inspanningen hebben bijgedragen aan het besef dat historisch perspectief op de actualiteit essentieel is om die te kunnen begrijpen. Claire Boonsta gaf in de Comeniuslezing haar visie op modern onderwijs.

Politie scherp op appen op de fiets

GOOISE MEREN - Met je telefoon bezig zijn en fietsen tegelijk: de politie let er ook in Bussum de komende tijd extra op.

Een van de wijkagenten beschreef op Facebook hoe een politieauto moest uitwijken voor een meisje dat append op de weg een gevaar was. Veel ouders tagden hun kinderen in dit bericht om ze bewust te maken van de gevaren. De hartenkreet maakte veel reacties los. De politie gaat nu extra controleren en jongeren wijzen op de gevaren.
Lees verder op pagina 11.

51

Gooise Meerders hebben bij de Tweede Kamerverkiezingen blanco gestemd

Gras bedekt jarenlang schiettuig


Zo af en toe laat de lente zich gelden. Mooi weertje, lekkere temperaturen en hervonden levenslust. Hoogste tijd voor de tuin. Zo ook vriend Ruud die stevig de spade hanteerde. En iets bijzonders tegenkwam.

Ruud en Mariët wonen vlak bij mij in de Gooilaan. Afgelopen zaterdag vroeg Ruud of ik even wilde komen kijken, want bij het wegsteken van het oude grasveldje had hij "een soort piratenpistool" gevonden. Nou, u begrijpt dat ik in opperste opwinding geraakte. Toen ik de foto's onder ogen kreeg via mijn mail werd het duidelijk dat er geen piraten aan te pas waren gekomen. Het was wel iets van schiettuig, maar dan met een heel vreemde vorm. Zondag ging ik met eigen ogen het ding bekijken en mijn aanvankelijke suggestie dat het wellicht een seinpistool kon zijn, werd vrijwel meteen bevestigd toen Mariët op Google ging kijken bij "oud seinpistool 1930". Het blijkt te gaan om een zogeheten lichtpistool uit 1939 en wel van Tsjechische makelij. Om preciezer te zijn is het het model VZ30, gemaakt bij Ceska Zbronovka (CZ). Blijft natuurlijk de vraag: hoe komt in hemelsnaam zo'n Tsjechisch pistool (maar géén schietwapen) in de tuin van het stel terecht? Misschien een relict uit de WOII en, wie weet, gebruikt om tijdens oud en nieuw lichtkogels af te vuren? Gelukkig is Ruud als vrijwilliger verbonden aan het Vestingmuseum en daar is genoeg expertise aanwezig om in elk geval het roestige object vakkundig te conserveren om in een vitrine te worden uitgestald.

Weerbericht

Overwegend droog met zonnige perioden
Afgelopen maandag 20 maart ging de astronomische lente van start. Het weer zat nog in een dip maar stilaan kwam er verbetering. Boven het Noordzeegebied stijgt de luchtdruk. We krijgen daardoor te maken met een noordoostelijke stroming. De temperaturen scoren niet gelijk hoog met kans op nachtvorst. In de middag voel je in de zon dat de lente is begonnen.

Donderdag + vrijdag
Voor donderdag wordt een afwisseling van wolkenvelden en zonneschijn verwacht. Op een enkel lokaal buitje na blijft het droog. In de loop van vrijdag wordt het vrij zonnig. Er waait beide dagen een matige wind tussen oost en noordoost. In de nacht daalt de temperatuur tot circa 3 graden, met kans op lichte vorst aan de grond, overdag oplopend tot circa 12 graden.

Het weekeinde
Ook in het weekeinde doet de zon goede zaken. Het is zaterdag vrij zonnig. Ook voor zondag wordt geregeld zonneschijn verwacht met mogelijk ook enkele wolkenvelden. Er is een kleine kans op een bui. De noordoostenwind trekt iets aan tot matig (windkracht 4). In de nacht daalt het kwik naar 2 à 3 graden met kans op nachtvorst. Overdag wordt het circa 11 à 12 graden.

Weetje
Maart wordt lentemaand genoemd. Het woord lente is afgeleid van het woord 'lang', van 'lengte'. De dagen lengen in maart met in totaal twee uur. Maart roert zijn staart. Het weer in maart is vaak erg variabel. Maart 2013 verliep grotendeels nawinters. Op 11 maart bleef het zelfs overdag vriezen. Maart 2014 was juist extreem zacht. Op 20 maart werd het 21 graden.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. V.C. Lindenburg en 19.30 u. Oecumenische Vesper in RK St. Vituskerk; Naarderheem 10.30 u. pastor M.H.J. Potjer
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa en 19.30 u. Oecumenische Vesper ds. P. Korver; za. 25/03 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. L.B.C. Boot en 17.15 u. ds. P.D.J. Buijs

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; ma. 27/03 19.30 u. Vastenoverweging
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB West W. de Zwijger College 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion W. de Zwijger College 08.55 u. ds. P.M. van 't Hof en 17.00 u. ds. H.E. Dankers
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. G.E. Bonda
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum gezamenlijke dienst in Laren mw. C.A. van de Kuil
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. br. G.J. Romeijn
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. ds. R.H. de Vos
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. Smit en 19.00 u. KerkAnders
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 30/03 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Vanaf woensdag 22 maart zendt GooiTV de volgende programma's uit :

- RegioHub gaat deze week over de Week van de Lentekriebels.
- Special over De Gooise Karavaan, waarin cliënten van Amerpoort een onvergetelijke rit maken.
- In TV Magazine o.a. aandacht voor de open dag in het Muizenfort in Muiden, voortgang afbraak Bensdorp cacaofabriek in Bussum en wie van de regionale vertegenwoordigers zijn gekozen in de Tweede Kamer.

Wie wil zijn herinneringen aan het Mausoleum delen?

Een boekje en expositie over het 80-jarig bestaan

Het Mausoleum, met regelmaat het decor van concerten. Foto: Jessica de Jong

door Yvette de Vries

NAARDEN - Na de uitreiking van de jaarlijkse Comeniusprijs en de Comeniuslezing staat er dit jaar nog meer op stapel. Het Mausoleum waar Comenius is herbegraven bestaat dit jaar 80 jaar en daar wil het museum flink wat aandacht aan besteden. Daarbij wordt ook de hulp ingeroepen van de Naarders.

Dat gebeurt onder andere door het uitbrengen van een speciaal jubileumboek dat op 8 mei, de dag dat het Mausoleum 80 jaar geleden in gebruik werd genomen, wordt gepresenteerd. Daarnaast staat er ook nog een expositie gepland. Bij de zoektocht naar informatie over het Museum en het Mausoleum zijn er veel documenten opgedoken. Het uit te brengen boek is mede op deze documenten gebaseerd. Museumdirecteur Hans van der Linde hoopt dat er onder de Naarders nog meer informatie beschikbaar is waarmee de geschiedenis van het Mausoleum aangevuld kan worden. "We weten zeker nog niet alles, vooral informatie van na 1937 ontbreekt nog. Foto's, verhalen, getuigenissen, voorwerpen: alles is welkom. Op 19 april is er een speciale inloopmiddag in het Museum vanaf 15.00 uur. Wie denkt iets aan de expositie te kunnen bijdragen is dan van harte welkom. Het boekje is een schets van de geschiedenis. Die start op het moment dat Comenius in 1670 is overleden en in de Waalse Kerk werd begraven. Lange tijd dacht men overigens dat hij in de Grote Kerk zijn laatste rustplaats had gevonden. Een groot deel van het boek is gewijd aan de zoektocht naar zijn grafsteen. Zo'n tweehonderd jaar later vond er een grondige verbouwing van de inmiddels behoorlijk vervallen Waalse Kerk plaats en werden ook de grafstenen van hun plek gehaald. De zoektocht naar zijn grafsteen heeft flink wat voeten in de aarde gehad. Letterlijk en figuurlijk. "Het was een flinke puzzel", aldus Van der Linde. Uiteindelijk werd hij toch gevonden en herbegraven in het Mausoleum.

De plechtige inauguratie van het mausoleum op 8 mei 1937. Foto: Stichting Vijverberg.

'We weten nog niet alles, vooral informatie van na 1937 ontbreekt'

Aan het boek werken naast Van der Linde ook Jan Henneman, oud-ambassadeur Praag (Tsjechië is het geboorteland van Comenius) en Pieter Goedhart, gepensioneerd onderwijskundige en Oost-Europadeskundige, mee. Van der Linde: "We willen laten zien dat deze plek bijzonder is voor veel mensen over de hele wereld."

Het Museum krijgt veel bezoekers uit landen als Japan, Tsjechië en Korea over de vloer, maar volgens Van der Linde kan het, ook in eigen land, nog wel wat bekendheid gebruiken.

'Deze plek is bijzonder voor veel mensen over de hele wereld'

Rabobank Gooi steekt 8,5 ton in maatschappij

Foto: Bob Awick

NAARDEN - De Rabobank heeft vorig jaar in de Gooi en Vechtstreek een bedrag van 859.500 gestoken in maatschappelijke projecten.

Zo steunde de coöperatieve bank meer dan 200 maatschappelijke initiatieven in de regio via sponsoring (359.500 euro) en het coöperatief dividend (500.000 euro). Dat naast de gebruikelijke financiering van starters, zzp'ers en andere bedrijven en de hypotheekverstrekking aan woningkopers. 'Maatschappelijke impact', noemen ze dat bij de Rabobank. De bank heeft een overzicht gemaakt van de projecten die de maatschappelijke impact over 2016 laat zien. Dit boekje kan worden opgehaald bij de kantoren in het werkgebied van de bank.

Eric Herber naar Expeditie Robinson?

NAARDEN - Naarder Eric Herber wil graag meedoen aan het tv-programma 'Expeditie Robinson' en heeft zo veel stemmen gekregen dat hij doorgaat naar de volgende ronde.

De 50 mensen met de meeste stemmen zijn direct geselecteerd voor deze tweede ronde. Binnen een week wist Herber plek 47 te bemachtigen met bijna 5.000 stemmen. In de volgende ronde zal hij met nog eens vijftig geselecteerde deelnemers strijden om één van de vier plekken. "Ik hoef er dan nog maar 97 weg te spelen," reageert Herber optimistisch.

Herber schakelde zijn hele netwerk in om stemmen te krijgen. "Veel mensen kennen mij als gymleraar, via ropeskipping of Keizer Otto Trivolley. Ik dacht: ik probeer het en kijk wat er gebeurt. Ook via Hong Kong en Amerika heb ik mensen die op mij hebben gestemd. Het zijn allemaal zuivere stemmen."

Herber heeft geen idee wat hem te wachten staat. "Ik blijf vooral mijzelf. Ik sta voor kinderlijk innoveren, spelen en bewegen. Ik ga er open in en dan zien we wel."

Groen Lintje voor 'ome Ton' Kloosterman

NAARDEN - Ton Kloosterman heeft maandag het jaarlijkse Groene Lintje ontvangen. GroenLinks koos Kloosterman voor zijn werk als vrijwilliger bij de Volkstuinvereniging Naarden. Op die plek begeleidt hij al 14 jaar leerlingen van basisschool De Tweemaster bij het werk aan de moestuintjes. Dat doet hij volgens de leerkrachten van de basisschool met zo veel toewijding en liefde dat leerlingen hem 'ome Ton' noemen. Leerkrachten en leerlingen waren dan ook aanwezig bij het opspelden van het lintje. Voor Kloosterman is het belangrijk dat de kinderen op een leuke manier leren waar hun eten vandaan komt.

'Coalitie in Gooise Meren kan als voorbeeld voor Den Haag dienen'

Gooise Meerders stemmen vooral op de VVD

Stemmen is belangrijk, aldus de burgemeeester. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN - De VVD heeft in Gooise Meren de meeste stemmen gekregen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Net als in veel andere gemeenten, kreeg de VVD hier de meeste stemmen. De opkomst was 86,5 procent, een stuk hoger dan in 2012 toen 81,2 procent van de stemmers kwam opdagen.

Opvallend is verder het enorme verlies voor de PvdA en daarnaast de grote winst voor GroenLinks. Ook D66 staat flink in de plus. De uitslag (tussen haakjes de uitslag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen):

VVD: 33,8% (40,9%)
D66: 18,0% (13,1%)
CDA: 9,0% (6,2%)
GL: 8,9% (2,6%)
PVV: 7,3% (6,0%)
PvdA: 5,8% (19,7%)
SP: 4,5% (4,9%)
PvdD: 3,9% (2,4%)
50PLUS: 2,5% (1,6%)
FvD: 2,0% (-)
CU: 1,7% (1,3%)
DENK: 1,1% (-)
SGP: 0,4% (0,4%)

Fractievoorzitter Alexander Luijten van de VVD Gooise Meren is tevreden met de uitslag. "Het was heus niet zo vanzelfsprekend dat we de grootste zouden worden." Hij denkt dat binnen de formatiegesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GL nog een aantal harde noten te kraken zijn. "Maar er is financiële ruimte om elkaar iets te gunnen. Ik wil meegeven dat deze coalitie gewoon kan, kijk maar naar Gooise Meren. Wij kunnen mooi als landelijk voorbeeld dienen."

Suzan van Monsjou

Pedagogisch medewerker,
48 jaar, woont in Bussum

Wat doe jij zoal op de zaterdag?
"Ik geef iedere zaterdagochtend zwemles aan kinderen met een lichamelijke beperking in zwembad De Lunet in Naarden, samen met nog een twaalftal vrijwilligers. Met wat extra aandacht en geduld kunnen ook veel van deze kinderen een zwemdiploma halen. Komende zaterdag zwemmen er 9 kanjers af voor hun A- of B-diploma."

Waarom zwemmen in De Lunet?
"Onze Sportclub Gehandicapten Gooi en Eemland geeft al zolang De Lunet bestaat daar de zwemlessen, daarvoor gebeurde dat in het oude zwemstadion Naarden."

Heb je nog andere hobby's?
"Ik ben gek op tuinieren en wandelen met de hond."

Wat kan er beter in Gooise Meren?
"Eigenlijk ben ik heel blij in Gooise Meren te wonen. Er zijn veel lokale initiatieven en ik ervaar bij veel inwoners een grote betrokkenheid bij onze gemeente."

Waar kom je graag?
"Op de hei en in het bos."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Gezellig een hapje eten met mijn gezin."

En met een miljoen?
"Zorgen dat onze sportclub financieel gezond blijft, een mooie reis maken en de rest op de bank zetten."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Een thriller van Jussi Adler-Olsen."

Een goed gesprek?
"Met de 'dog whisperer' Cesar Millan, over de manier waarop hij honden en vooral hun eigenaren traint."

Wie verdient een pluim?
"Alle mensen die als vrijwilliger werkzaam zijn en in het bijzonder de vrijwilligers van Sportclub Gehandicapten Gooi en Eemland. Wij kunnen nog wel een paar vrijwilligers gebruiken, ook 50-60'ers."

Een dag de burgemeester?
"Dan zorg ik dat er niet wordt bezuinigd op de subsidie voor zwembad De Lunet."

Kruyt wil parkeerverbod Gele Loods

NAARDEN - Als het aan raadslid Jelmer Kruyt ligt, dan komt er een parkeerverbod bij de Utrechtse Poort en de Gele Loods. "Inwoners geven aan dat ze het zonde vinden dat het plein als parkeerplaats wordt gebruikt." Hij baseert zich op een zelf uitgevoerde enquête. Kruyt wil zijn bevindingen en het onderwerp volgende week bespreken in de gemeenteraad.

Kruyt is al langere tijd betrokken geweest bij de herinrichting van het Ruijsdaelplein. Samen met Marleen Sanderse, toen nog raadslid en nu wethouder, initieerde hij een burgerparticipatietraject. Omdat hij zo betrokken is geweest, weten de Naarders hem goed te vinden.

Niet te rijmen
Hij hoorde over de parkeeroverlast en besprak dit met het college. "Ze gaf aan dat hierover op basis van haar eigen evaluatie geen eenduidig beeld bestaat. Dus er wordt niks veranderd. Omdat ik dit niet kon rijmen met de signalen die ik zelf kreeg, heb ik een Facebookpoll opgezet en daaruit blijkt heel duidelijk hoe inwoners hierover denken: 94% is tegen parkeren voor de Utrechtse Poort en 74% is tegen parkeren langs de Gele Loods. Er hebben circa 150 inwoners deelgenomen aan deze poll. Daarnaast heb ik de uitslagen van de enquête van het college ingezien en ook daar zie je duidelijk dat hier een verbeterpunt ligt."

Heroverwegen
Kruyt wil dat het college de parkeersituatie op het plein heroverweegt. "Het parkeren heeft een negatieve invloed op de uitstraling van de Vesting. Ook de verkeersveiligheid neemt af, doordat het plein onoverzichtelijk is voor voetgangers en fietsers en de doorgang langs de Gele Loods te smal wordt."

Hij denkt wel aan een ontheffing op piekmomenten zoals bijvoorbeeld de weekmarkt of de sinterklaasintocht om grote parkeeroverlast tegen te gaan.

Aantal WW'ers weer verder gedaald

GOOISE MEREN - Het aantal WW'ers daalt verder. Dat valt te concluderen aan de hand van de laatste gegevens van het UWV.

Afgelopen maand kregen 1172 bewoners van de gemeente elke maand een werkloosheidsuitkering. Een maand eerder lag dat aantal nog anderhalf procent hoger. Vergeleken met exact een jaar geleden daalde het aantal WW'ers het afgelopen jaar met meer dan 5 procent.

'We willen zo graag ook iemand met enkel aow in onze bus'

BoodschappenPlusBus bestaat vijf jaar

Samen op stap voor een huifkartocht onder begeleiding van chauffeur Jan en zijn vrouw Carla van Thienen. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

BUSSUM - Een rondvaart met Bossche bollen, een dagje Texel, een bezoek aan de Markthal in Rotterdam: overal gaat de BoodschappenPlusBus (BPB) naartoe. Ouderen worden thuis opgehaald en weer thuis gebracht. Maar een uitje naar de supermarkt, zoals de naam doet vermoeden, zit er niet in. Wat blijkt is dat Bussumers en Naarders daar niet voor te porren zijn. De uitjes daarentegen zijn razend populair. "Vooral als er eten bij zit, is het zo uitverkocht", vertelt de goedlachse programmacoördinator Ide de Boer.

Jublileum

Sinds 2012 rijdt de Boodschappen PlusBus in Bussum en Naarden. De BPB is een dienst voor kwetsbare ouderen in Bussum en Naarden. Versa Welzijn en het Nationaal Ouderenfonds zijn de initiatiefnemers van deze bus. De BPB organiseert activiteiten voor ouderen in groepsverband onder begeleiding van vrijwilligers. In april wordt 5 euro korting gegeven op uitjes. Bekijk het hele programma op versawelzijn.nl/bpb.

Bladerend door het programmaboekje straalt de trots van het gezicht van deze vrijwilliger. Bijna vanaf het begin zit hij bij de BoodschappenPlusBus. Eerst een tijdje als chauffeur, maar nu regelt hij al lange tijd het programma en het boekje. Een heel karwei, want er moeten plaatsen gereserveerd worden bij het uitje, ouderen die zich opgeven bellen weleens af en de bus, met daarin plek voor 7 mensen, moet wel een minimale bezetting hebben van vier personen. Als alles rond is, wordt de chauffeur ingeseind en kan hij de toeristische route bepalen en iedereen laten weten hoe laat ze opgehaald worden. Afgelopen zaterdag stond een huifkartocht op het programma met begeleiding van chauffeur Jan en zijn vrouw Carla van Thienen.

De BPB is hard op zoek naar sponsors om de prijzen te drukken

De ouderen moeten uiteraard een bijdrage betalen voor de uitjes. Erg goedkoop is het eerlijk gezegd niet. En daar blijkt ook de schoen wat te wringen. "De kosten lopen behoorlijk in de papieren maar wij ontvangen helemaal geen subsidie. Toen we vijf jaar geleden begonnen, vanuit het Nationaal Ouderenfonds, gebeurde dat in samenwerking met de gemeente Huizen. Vanuit die gemeente kwam er subsidie. Natuurlijk hebben we het in Bussum en nu in Gooise Meren ook geprobeerd, maar de gemeente wil niets bijleggen. Er zijn wel wat sponsors, maar niet genoeg. Daarom zijn we heel hard op zoek naar bedrijven die hun naam aan ons willen verbinden."

De Boer legt uit dat ze nu vooral mensen in de bus krijgen die het financieel goed hebben. "Wij zouden het juist zo leuk vinden om ook ouderen die bijvoorbeeld alleen maar aow hebben, een keer mee te kunnen nemen. Natuurlijk hebben we sporadisch wel een bedrag van het Oranje Fonds of de Rabobank, maar dat is lang niet genoeg om de ouderen mee te nemen die we zo graag willen bedienen. De mensen wonen langer thuis en daardoor zie je dat sommige vereenzamen. Die mensen zouden we uit hun isolement willen halen door een subsidie te krijgen voor de mensen die het zelf niet kunnen betalen. We bedingen kortingen en gaan naar gratis lunchconcerten, bijvoorbeeld in Het Concertgebouw, maar je blijft altijd bepaalde kosten houden."

'Ik ga drie keer met jullie mee en dat is mijn vakantie'

De ouderen die meegaan zijn voornamelijk boven de 70. "Ook de begeleiders zijn allemaal gepensioneerden. De chauffeurs kunnen rijden totdat ze 74 jaar oud zijn. We hebben mensen die zelfstandig of in een aanleuning wonen, maar zonder medische indicatie. Ook met rollator of rolstoel zijn er uitjes die geschikt zijn. We hebben alleenstaanden die zeggen: ik ga drie keer per jaar met jullie mee en dat is mijn vakantie. Samen plannen maken, met elkaar eten, dat zijn leuke dingen. Er is een vriendenclub van zeven man en die zeggen waar ze heen willen en dan regelen we dat." En een uitje naar de supermarkt? "Daar is echt geen animo voor. In Huizen wel, dan rijden ze de mensen naar de supermarkt en gaan ze daar met elkaar koffie drinken om vervolgens weer, zonder boodschappen, naar huis te rijden."

Wandelen voor Water levert 30.000 euro op

Heel veel kinderen deden mee aan de actie. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Zeker 300 kinderen van de Gooilandschool, de Hoeksteen, de Julianaschool aan de Kalfflaan en de St. Vitusschool hebben vorige week 30.000 euro opgehaald met Wandelen voor Water. Al het geld is bedoeld om mensen in Afrika te helpen aan schoon drinkwater.

De groep wandelde een lange tocht van ongeveer anderhalf uur met een rugzak op hun rug gevuld met zes liter water. Dat gebeurde om te ervaren hoe kinderen uit ontwikkelingslanden elke dag leven als ze water moeten halen voor hun familie.
De wandeltocht was een sponsorloop: ouders, buren en andere bekenden sponsorden de jonge deelnemers teneinde geld op te halen.

De opbrengst van de scholen, aangevuld met de opbrengst van de sponsorloop georganiseerd door de Katholieke Montessorischool, bedroeg in totaal 20.000 euro. Daarbovenop komt nog een extra schenking van 50% van het opgehaalde bedrag die de Stichting Wilde Ganzen heeft toegezegd.

Watertappunten
De opbrengst wordt ingezet om watertappunten te realiseren in de dorpen Nyamirango en Ruhuranda in het Rubavu-district in Noordwest-Rwanda.

De organisatie van de Wandelen voor Water-actie is in handen van Rotary Bussum. Jack Overgaauw, de coördinator van Rotary Bussum: "Ik vind het een fantastisch resultaat en ben erg blij dat er zo veel kinderen zich hebben laten sponsoren en zes kilometer hebben gelopen met zes liter water op de rug. Het afstorten van het water in een tank van de brandweer maakte het feest niet alleen voor de kinderen, maar ook voor ons compleet."

Agent strijdt tegen appen op de fiets: 'Je wil niet dat je kind geschept wordt'

'Ze denken niet na over het gevaar. Totdat je ze erop aanspreekt'

De politie in het Gooi let extra op en waarschuwt fietsers die appen in het verkeer. Foto: Joost Lammers


door Joost Lammers

BUSSUM - Appen op de fiets is levensgevaarlijk. De politie denkt dat het een van de oorzaken is van dat het aantal dodelijke aanrijdingen in het verkeer voor het eerst sinds jaren weer toeneemt. De politie in het Gooi heeft het benoemd tot een van de speerpunten. Agenten controleren meer en waarschuwen ouders en kinderen voor de gevaren.

Gooise agent Wout Boevé is persoonlijk erg begaan met het waarschuwen voor de gevaren van bellen of appen op de fiets. Hij maakte de gevolgen van onoplettendheid in het verkeer van dichtbij mee. "Een aantal jaar geleden is er een aanrijding geweest met een 14-jarig meisje, waar ik bij ben geweest. Zij had ook oordopjes in en die oordopjes hingen aan de spiegel van de auto na de aanrijding. Zij heeft het helaas niet overleefd."
Wout vertelde dit verhaal kort geleden ook aan een meisje dat hij aanhield, omdat ze met een telefoon in de hand, een koptelefoon op en zonder fietsverlichting fietste in het donker. "Ze fietste richting het midden van de weg en dat vond ik heel gevaarlijk. Ze denken niet na over het gevaar. Totdat je ze erop aanspreekt en inderdaad zo'n verhaal vertelt en dan zeggen ze wel dat ze het snappen."

'Kom veilig thuis'
Hij deelt het verhaal ook op Facebook. "Ik dacht: hoe kan ik dat verhaal meer bereik geven, ervoor zorgen dat meer mensen beseffen dat het gevaarlijk is om afgeleid door hun telefoon door het verkeer te gaan, ook op de fiets."
Hij krijgt duizenden reacties. "Tot mijn verbazing was het een groot succes en werd het heel veel gedeeld. Heel veel ouders die ook hun kinderen erin tagden met de boodschap: lees dit bericht eens, want ik wil graag dat je veilig thuis komt. Velen kennen ook het verhaal van Tommy-Boy, die geschept werd op de Franse Kampweg in Bussum. Zijn vader is sindsdien ook met een waarschuwingscampagne bezig."
Dat het zo leeft is voor de politie aanleiding om extra te gaan controleren op appen op de fiets, rijden door rood licht en fietsen zonder verlichting. Het is ook hard nodig volgens Wout.

"Het Gooi is geen uitzondering. Het gebeurt in heel Nederland, overal. Er komen steeds meer aanrijdingen, steeds meer dodelijke aanrijdingen. Voor het eerst in jaren gaan de aanrijdingscijfers weer omhoog. Ik denk dat afleiding in het verkeer daar een grote oorzaak van is. Daarom vind ik het extra belangrijk dat we daar aandacht aan besteden."

'Velen kennen het verhaal van Tommy-Boy, die geschept werd'

Wereld stort in
Het blijft vooralsnog bij waarschuwen, want mobiel gebruik op de fiets is nog niet strafbaar, maar als het aan de minister en Wout ligt gaat dat veranderen. "Ik denk dat het heel goed zou zijn als we dit ook kunnen gaan handhaven."

De geboorte van zijn zoon heeft hem extra motivatie gegeven. "Het raakt me persoonlijk nog meer nu ik vader ben geworden. Nu kan ik me ook voorstellen... nee, ik kan me het niet voorstellen. Ik wil het me ook niet kunnen voorstellen dat ik een kind verlies. Ik wil ook niet dat andere ouders dat ervaren. Ik heb vaker ouders gezien die hun kind hebben verloren. Je wereld stort in elkaar. Dus alles wat we eraan kunnen doen om dit soort aanrijdingen te voorkomen, vind ik dat we moeten doen."

Gooische Toneelgroep speelt 'Duivels Dilemma'

De tien jongvolwassenen staat deze maand twee keer op de planken

Zaterdag is er nog een voorstelling in Studio Concordia. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Twee optredens staan er dit jaar op het programma van de Gooische Toneelgroep, een groep van tien jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Afgelopen zaterdag was het eerste optreden.

In het Bussumse theater Concordia speelden ze de voorstelling 'Duivels Dilemma'. Het gaat over een Berlijns toneelgezelschap dat in 1933 in de greep komt van de nazistische cultuur door onder meer een doortrapte cultuurminister die wil dat het Derde Rijk positief naar voren komt. Volgens de acteurs wordt hiermee de zuiverheid van kunst flink op de proef gesteld.

Het bestaande verhaal is bewerkt door de spelers zelf en geregisseerd door Maja van der Esch. Er zit zo'n jaar bedenken, vormgeven, oefenen en bijschaven in. Het is een levendig stuk geworden met een moderne twist en verschillende bij elkaar passende videoprojecties.

Groep is ontstaan vanuit de musicalafdeling van de muziekschool

'Het ging goed'
De groep toneelspelers is voortgekomen uit de musicalafdeling van de Gooische Muziekschool en vormt al jaren een hechte groep. Coen Schimmel, directeur van de muziekschool, is flink trots op wat er gepresteerd is. "Het is best wel lastig om een groep jongvolwassenen bij elkaar te houden, laat staan uit te breiden." Nieuwe aanwas is dus meer dan welkom. Het is overigens de enige toneelgroep binnen de theaterafdeling. Van een buitenbeentje binnen de muziekschool wil hij niet spreken. "We zijn blij dat we dit ook in huis hebben", is zijn reactie.

Iris Baarslag is een van de spelers. Deze 24-jarige pabo-studente draait nu vijf jaar mee in de groep. Ze vertelt enthousiast over het geslaagde optreden van zaterdag voor een bijna uitverkochte zaal. "Het was spannend, er kan namelijk altijd van alles misgaan, maar het ging goed." Geen vergeten tekst of scènes die werden omgedraaid. Iris speelde de rol van Nicole, een actrice die in eerste instantie flink ingaat tegen de invloed van het naziregime. Ze vertrekt naar het buitenland, keert met hangende pootjes terug en betuigt dan zelfs haar steun aan het heersende regime. Een uitdagende rol voor haar. "Omdat hij haaks staat op wie ik ben en ook omdat het stuk een lange periode beslaat. Van 1932 tot 1945." De keuze voor Concordia als locatie lag volgens Coen Schimmel redelijk voor de hand. De Gooische Muziekschool geeft al zo'n vier jaar les aan de kinderen die daar naar de opvang gaan. Volgens Schimmel is er de laatste jaren flink wat aan het pand en de zaal verbouwd en is het heel geschikt voor optredens zoals die van de Gooische Toneelgroep.
Wie het tweede optreden wil bijwonen kan kaarten bestellen via info@degooischemuziekschool.nl.

Troosteloos gelijkspel voor SDO

Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Weer een troosteloze 0-0 afgelopen weekend voor de voetballers van SDO. De Bussumse hoofdklasser kreeg genoeg kansen, maar kon slechts een punt pakken tegen concurrent SWZ Boso Sneek. De tegenstander was het meest aan de bal, maar zorgde amper voor gevaar. Komende zondag speelt SDO eerst tegen de nummer laatst Dieze West, een paar dagen later het eerder afgelaste duel tegen RKHVV. Vooral dat laatste duel staat er veel op het spel: SDO moet een zege pakken om kans te houden op de play-offs.

Roosters voor buiten spelen en maximaal 60 bso-plekken

Maatregelen voor komst Emmaschool

BUSSUM - Een pleinrooster met buitenspeeltijden, geen voorschoolse opvang en een maximum voor de naschoolse opvang. De gemeente wil deze maatregelen bespreken om ervoor te zorgen dat de Emmaschool daadwerkelijk kan verhuizen naar de Graaf Florislaan.

De maatregelen moeten genomen worden om tegemoet te komen aan de bezwaren van buurtbewoners. Enkele omwonenden vrezen geluidsoverlast van spelende kinderen. Bij een woning aan de Floralaan wordt een geluidsscherm geplaatst.
Er komt zoals gezegd onder meer een pleinrooster zodat de buitenspeeltijden van de school worden beperkt, alsook het aantal leerlingen dat gelijktijdig buiten mag spelen. De naschoolse opvang mag tot half zeven 's avonds maximaal 60 kinderen huisvesten, waarvan er maar 30 tegelijkertijd buiten mogen spelen.

De aangewezen partij voor de opvang is de SKBNM. Voor hen is de BSO (buitenschoolse opvang) de hoofdactiviteit. Directeur Ruth de Waal: "De voorschoolse opvang is een prettige service voor een aantal ouders. Jammer dat het niet kan."
Wat haar betreft is het geen belemmering dat slechts een gedeelte van de kinderen tegelijkertijd naar buiten kan. "Wij bieden een breed aanbod aan activiteiten aan. Een deel van de activiteiten vindt binnen plaats, een deel buiten. De ervaring leert dat kinderen zich verdelen over de activiteiten binnen en buiten. Voor het vrije spel geldt hetzelfde. Er is spelmateriaal binnen en spelmateriaal buiten. Tijdens de vakanties is een deel van de kinderen niet aanwezig. Wij gaan dan ook veel met ze op stap, bijvoorbeeld naar een museum of het bos. Voor ons is 60 kindplaatsen prima, zeker als we hiermee de omwonenden tegemoetkomen."

Gemeente beslist volgende week over bestemmingsplan

Raad
De gemeenteraad praat volgende week woensdag inhoudelijk over het bestemmingsplan en de voorgestelde maatregelen.

Zwaar- bevochten zege hockeysters

BUSSUM - Een zwaarbevochten zege afgelopen weekend voor de hockeysters van Gooische tegen Groninger Studs. De Bussumse koploper moest knokken, maar hard werken werd beloond: 1-2.

De Bussumse hockeysters kwamen op voorsprong te staan, maar zag de tegenstander daarna verrassend terugkomen. Er moest hard gewerkt worden om alsnog de punten te kunnen pakken, maar dat lukte Gooische toch.

Afgang voor de heren
Een grote afgang afgelopen weekend voor de hockeyers van Gooische. De Bussumers werden met 5-1 weggespeeld door Alkmaar, dat voor zondag met slechts een punt strak onderaan stond.

HC Naarden wint in Bennebroek

NAARDEN - De hockeyers uit Naarden hebben afgelopen zondag drie punten overgehouden aan het duel uit bij Bennebroek. Het werd 3-4.

Bennebroek wist een achterstand in de eerste helft in hun voordeel om te buigen, maar Naarden maakte voor rust nog gelijk. Na rust nam Bennebroek wederom een voorsprong, maar door een tweede doelpunt van Tim Buiting en de winnende treffer van Derk van Niel trok Naarden alsnog aan het langste eind.

Verlies voor de dames
De dames van Naarden leden hun eerste verlies na de winterstop. In Beverwijk werd nipt met 3-2 verloren van Overbos. Naarden wist steeds een achterstand weg te werken, met mooie goals van Sara Riko en Yvette Eschauzier, maar één minuut voor tijd was het dan toch de thuisploeg die de buit binnensleepte. Overbos bleek net wat gehaaider.

Zaterdag gratis zak compost bij GAD

BUSSUM - Wie zaterdag 25 maart afval inlevert bij het scheidingsstation van de GAD, krijgt een gratis zak compost mee. Met deze actie bedankt de GAD de inwoners voor het gescheiden aanleveren van hun afval.

De compost is het rechtstreekse resultaat van het ingezamelde gft-afval. Via de GAD gaat het gft-afval namelijk naar Indaver en die zet het volledig om in groen gas, vloeibare CO2 en compost.

Kermis volgende week weer op Veldweg

BUSSUM - Er is vanaf woensdag 29 maart kermis op de Veldweg. De kermis blijft hier zes dagen staan.

De kermis staat voor de tweede keer aan de Veldweg omdat de vaste plek voor het gemeentehuis vol staat met bouwketen vanwege de verbouwing.

Vorig jaar lieten met name een aantal winkeliers weten liever geen kermis op de grote parkeerplaats te willen omdat het centrum hierdoor slechter bereikbaar werd. Daar bleek echter geen sprake van te zijn. Het leek juist drukker in het dorp dankzij de kermis.

Snel meer bekend over aankoop Crailo

BUSSUM - Er wordt volgende maand meer bekend over de eventuele aankoop van Crailo door de gemeenten Gooise Meren, Hilversum en Laren. Dat laten de gemeenten weten aan de gemeenteraden.

De gemeente maakten eerder bekend de grond graag te kopen. Er zou op gebouwd kunnen gaan worden. Er wordt gedacht aan huizen en bedrijven.

Er wordt momenteel onderzoek gedaan door de gemeente. Er wordt onder meer gekeken naar welke waarde de grond heeft en welke randvoorwaarden er kleven aan de aankoop. De gemeenten mogen nu bepalen welke prijs reëel is voor de aankoop van Crailo. Daarna zal gekeken worden of dat bedrag overeenkomt met de prijs die de provincie voor Crailo wil hebben.

Tegenlicht Meet Up in de Bibliotheek

BUSSUM - De vijfde editie van Tegenlicht Meet Up Bussum vindt morgenavond wederom plaats in de Bibliotheek Bussum. De bijeenkomst staat in het teken van de invloed van talkshows.

Nederland kent vele talkshows, maar of ze net zo gewaagd en veelbesproken zijn als de Arabische Talkshow Kalam Nawaem is nog maar de vraag. Deze talkshow die nu al 15 jaar wordt uitgezonden zette de Arabische wereld op zijn kop. Geen onderwerp blijft onbesproken door de presentatrices. Wie mee wil praten is welkom vanaf 19.30 uur.

Hockeyclub Gooische heeft nu 2300 leden

Désirée Theyse (l) met Marije Bruggink. Foto: Nathalie van Iterson

BUSSUM - Hockeyclub Gooische telt sinds vorig weekend 2300 leden. Marije Bruggink maakte het ledenaantal weer rond en werd door voorzitter Désirée Theyse verwelkomd met een bos bloemen.

Marije is geen onbekende op de club. Haar man Tom hockeyt al jaren voor de Bussumse club en ook twee van haar kinderen spelen bij Gooische. Marije gaat op maandagavond meedoen aan trimhockey. Met 2300 leden is Gooische een van de grootste hockeyclubs in het land.

15 / 24

Herman Koch komt naar Bussum. Foto: bob awick

donderdag 23 maart

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9.30 uur

Vrijwilligerswerk

Versa Welzijn 10.00-12.00 uur

De Versa Vrijwilligerscentrale geef informatie over vrijwilligerswerk en de vele vacatures. Ceintuurbaan 47 te Bussum.

Wijkcoach

Bibliotheek Bussum 10.30 uur

Kosteloos aanspreekpunt voor vragen, ideeën en zorgen. Ook telefonisch bereikbaar: 06-38718004.

Macula Café

Het Trefpunt 14.00 uur

Voorlichting voor slechtzienden in het zalencentrum Trefpunt van de Verlosserkerk aan de Ceintuurbaan in Bussum. Deze keer is er voorlichting over maculadegeneratie door een ergotherapeut en een optometrist van Bartiméus. Aanmelden op 06-37294271.

Open Eettafel

WOC de Palmpit 17.30 uur

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 houdt elke maandag- en donderdagmiddag een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Uitvaart Anders

Majellakapel Bussum 20.00 uur

Veranderingen in de maatschappij, zoals ontkerkelijking, islam leiden tot nieuwe vormen van de uitvaart. Barbara Alma is een zelfstandige uitvaartbegeleidster en kan putten uit haar ervaring als zij met ons kijkt naar de veranderingen in de wereld van de uitvaart sinds 1990. Meer informatie: http://www.cciv.nl/2016-17-alma/.

Spieghelavond

Theater Willem de Zwijger College 20.00 uur

Conny Braam en muziek van Trio Cartado - een unieke combinatie van fluit, althobo, basklarinet. Theaterzaal Willem de Zwijger College, Nwe 's-Gravelandseweg 38 in Bussum. Toegangsbewijzen 10 euro in de voorverkoop bij boekhandel Los en de Bibliotheek Bussum en op de avond zelf in de school.

vrijdag 24 maart

Lezing Naardermeer

Amaris De Veste 19.30 uur

Jan Mathu geeft een presentatie over het Naardermeer. Over de historie, Natuurmonumenten en de lepelaar. Kaarten à € 5,- verkrijgbaar in het winkeltje van Amaris De Veste of op de avond zelf.

Filmavond

Heart to Heart 20.00 uur

'Awake' is een onconventionele biografie over Paramahansa Yogananda, die yoga en meditatie in 1920 naar het Westen bracht.

De Ploeg

Spant! 20.15 uur

De Ploeg ploegt zich in 'Pilp Fuction' door een filmscript over een meisje op zoek naar haar moeder, een groot Hollywood-actrice. Ondertussen ontvouwt zich een fantastische theatervoorstelling. Een avond vol spektakel, spanning, liefde en drama zoals je normaal alleen in films ziet. De Ploeg met acteurs Loes Luca en Han Römer eindelijk in dolby surround en technicolor.

zaterdag 25 maart

Cursus EHBO

Rode Kruis gebouw 9.00 uur

Informatie op https://shop.rodekruis.nl/cursus-uitgebreide-eerste-hulp. U kunt zich ook online aanmelden.

Inloop

WOC de Palmpit 10.00 uur

Dordrechtmuseum

BoodschappenPlusBus 10.00 uur

Bijzondere gouden sieraden en gebruiksvoorwerpen uit het vijfde millennium vóór Christus. De bus haalt u thuis op en brengt u weer thuis. Bel 035-7504192 dagelijks tussen 10.00 en 12.00 uur.

FRIS Bussum

Sportcentrum de Zandzee 20.00 uur

Line-up: Mr. Polska, WhipCream, Russo, Geano Vayn, MC Massive. Leeftijd: 12 tot 16 jaar. Geen alcohol, geen drugs. Van 20.00- 01.00 uur

zondag 26 maart

Tikkie Anders Dienst

Verlosserkerk 10.00 uur

Tikkie Anders dienst voor jongvolwassenen en gezinnen gaat over deze tegenpolen en wat hun uitwerking is in de Bijbel, de wereld en jouw leven. Na de dienst gaan we met elkaar in gesprek tijdens de lunch. Er wordt apart voor de kinderen gezorgd.

High Tea Concert

Apostolisch Genootschap 14.00 uur

High Tea Concert gegeven door Mannenkoor De Amore en Jeugdkoor 4Tunes in het gebouw van het Apostolisch Genootschap, Meulenwiekelaan 49, Bussum. Aanmelden: tel. 06-24225921.

Klezmermuziek in Bellefleur

WOC Bellefleur 14.30 uur

Verzorgd door het Syn Tact Ensemble Rosanne Bekker. Mackaylaan 11 in Naarden. Tel. 035-6953117.

maandag 27 maart

Wijkcoach

WOC de Palmpit 10.00 uur

Yoga

WOC Spieghelwijck 10.15 uur

ASGM Senioren Café

Brasserie Stokjes en Lepel 10.30 uur

Stedelijk Museum Amsterdam

Boodschappen PlusBus 11.00 uur

De bus haalt u thuis op en brengt u weer thuis. Bel 035-7504192 dagelijks tussen 10.00 uur en 12.00 uur.

Vincent van Gogh; een leven in verf

De Palmpit 14.30 uur

Vierdelige cursus over het intrigerende leven van Van Gogh. Aan bod komen zijn belangrijkste kunstwerken en tekeningen. Opgeven bij de docente drs. Diana Kostman via 035-8884795 of door een mail te sturen naar diana.kostman@gmail.com De cursusprijs bedraagt € 57,50.

dinsdag 28 maart

'Bent U dat, God?'

Lutherse Kerk 14.00 uur

Stephan de Jong, predikant bij de Protestantse Gemeente te Bussum (Spieghelkerk), weet ook niet wie of wat God is, maar wel hoe hij Hem ervaart. Hij zal met ons ingaan op zijn recente boek 'Bent U dat, God?' Veertig zeer korte overpeinzingen over God ervaren.

Prachtpaaskrans maken

Buurtcentrum Uit-Wijk 19.30 uur

Tijdens deze workshop laat Sylvia Bongers u kennismaken met alle aspecten voor het creëren van een mooie paaskrans met een moskrans als basis. Opgeven: www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

woensdag 29 maart

Lezing Fransche kamp

Spiegelwijck 14.00 uur

Interessante lezing van Klaas Oosterom over geheimen in en bij de Fransche kamp in de Napoleontische tijd en de eerste wereldoorlog. Er zijn nog vele geheimen te zien en zelfs ook nog te ontdekken. Entree 3 euro. Info: tel 035-6918829.

Gratis bridgen

Witte Kerk Naarden 19.30 uur

Zonder vóór aanmelding kunt u iedere woensdag avond gratis bridgen ter kennismaking in de Witte Kerk in Naarden. Info: 035-6932392.

Bingo in De Schakel

Wijkpost De Schakel 19.30 uur

Bingo in De Schakel. Doe mee voor slechts € 3,50 voor 1 kaart en 2 consumpties. Vanaf 19.30 uur bent u welkom.

Schrijver Herman Koch in Bussum

Bibliotheek Bussum 20.00 uur

Schrijver van het boekenweekgeschenk Herman Koch komt naar Bussum. Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met Boekhandel Los. Herman Koch brak als schrijver in 2006 door met 'Het diner'. Koch wordt geïnterviewd door journalist en programmamaker Tonko Dop. Entree € 7,50. Kaartverkoop via Boekhandel Los en aan de balie in de bibliotheek.

Dienend Leiderschap

Koepelkerk 20.00 uur

Ed Voerman is oprichter van Voerman International (transport en logistiek) en paste de principes van Servant Leadership succesvol toe bij zijn eigen bedrijf. Nadat hij pensioneerde werd hij voorzitter van de Europese tak van Greenleaf Centre for Servant Leadership (gevestigd in Naarden). Hij zal laten zien hoe servant leadership werkt en wordt toegepast.

Filmhuis Bussum

American Honey

*In LION pakt een klein jongetje op Indiaas station de verkeerde trein. Waargebeurde overlevings- en zoektocht van Saroo Brierly.
*Bloedstollende western BRIMSTONE van Martin Koolhoven, met glansrol van Carice van Houten.
*Bitterzoete roadmovie AMERICAN HONEY toont hoe Amerikaanse jongeren - op zoek naar vrijheid - deze onbewust inleveren.
*HET DOET ZO ZEER is Heleen van Royens hartverwarmende en hartverscheurende portret van haar demente moeder.
*In SIERANEVADA 'ontaardt' een familiebijeenkomst rond een overleden vader in gepassioneerde discussies.
*LA LA LAND is een heerlijke pastiche op de klassieke Hollywood-musical.
*Flierefluiter (Omar Sy) krijgt in DEMAIN TOUT COMMENCE plotseling de zorg over zijn dochtertje.
*JACKIE toont de moord op John F. Kennedy en de daaropvolgende dagen van nationale rouw.
*FENCES brengt de kijker naar 'de verloren droom' in het Amerika van de jaren vijftig.
*In T2 TRAINSPOTTING reist de hoofdpersoon uit de 'cultklassieker' naar zijn vrienden uit 1996.
*Lichtvoetig ALBERTA van Eddy Terstall volgt reclameman in midlifecrisis.
*SNEAK PREVIEW
*FAMILIEFILM: SING (Nederlands gesproken).

Versa vrijwillgerscentrale

*Amaris, Woonzorgcentrum De Veste zoekt een assistent bij het 'koersballen' 2 uur per week op woensdagmiddag.

*De Vesting in het Naarderheem onder begeleiding van De Antonius Hof zoekt een kookvrijwilliger die het leuk vindt om elke week op donderdagochtend, twee uurtjes, samen met de bewoners te bakken.

*Het Nederlands Vestingmuseum zoekt een weekendcoördinator voor 1 à 2 dagdelen per maand.

*TSO van de Katholieke basisschool St. Vitus zoekt vrijwilligers voor ondersteuning in de lunchpauze.

Grote namen op Goois Jazz Festival

In 2014 stond Candy Dulfer ook al in Spant! tijdens het Goois Jazz Festival. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Wederom grote namen op het Goois Jazz Festival. Dit jaar staan zaterdag onder meer Candy Dulfer, Peter Beets, en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw op het hoofdpodium.

Het spits wordt echter afgebeten door de jonge toptalenten van de Junior Jazz Unlimited Big Band. Zij zijn niet de enigen van de jongere generatie jazzmuzikanten. Ook Ian Cleaver, Sergio Abdoelraham en Antisia Machneva maken hun opwachting. Deze jonge artiesten vielen vorig jaar allemaal in de prijzen bij het Prinses Christina Jazz Concours. Maar ook kan het publiek zich verheugen op optredens van meer door de wol geverfde namen als het Acoustic Quartet, Izaline Calister en Cool Dawn. Slechts een greep uit de 125 artiesten die, verdeeld over de vier podia, hun opwachting maken tijdens deze 34ste editie van het Goois Jazz Festival.

Goede doel
De organisatie is wederom in handen van Kiwanis Club Naarden. Elk jaar selecteren zij een goed doel waar de volledige opbrengst van het Jazz evenement naartoe gaat. Dit jaar wijken ze echter af van die regel. Net als vorig jaar is ook nu het Friendship Sports Centre als hoofddoel uit de bus gekomen. Vorig jaar ontvingen zij een cheque van 25.000 euro. Het sportcentrum in Amsterdam-Noord is speciaal ingericht voor jonge kinderen met een beperking. Hier kunnen zij in een omgeving op maat sporten met leeftijdgenootjes. De blije gezichten van de jonge sporters waren voldoende om ook dit jaar de opbrengst aan het sportcentrum te doneren. "Als je in het sportcentrum bent, dan ben je al verkocht. Je ziet dat de kinderen die hier kunnen sporten er helemaal bij horen", vertelt Rick van der Eijk namens Kiwanis Club Naarden enthousiast. Wie zin in heeft een avondje veelzijdige en swingende jazz met een keur aan artiesten kan nog proberen een kaartje te bemachtigen. Behalve mooie muziek krijgen de bezoekers er ook een goed gevoel voor terug. Ze steunen namelijk het goede doel. Kaarten zijn te verkrijgen via www.gooisjazzfestival.nl en www.spant.org.

Uit de Historie van Bussum en omgeving

Huidige en gedempte sloten en vaarten ingetekend in een uitsnede van de Falk-plan kaart van Het Gooi, 30e editie. 2006.

Afzandingen in Naarden en Bussum

De op de kaart ingetekende blauwe lijnen ten oosten en ten zuiden van de vesting Naarden geven de ligging van de vaarten en sloten aan, die vanaf de 17e , maar vooral in de 19e eeuw tot zelfs begin 20e eeuw gegraven zijn om het ter plekke afgegraven zand per schuit af te kunnen voeren. Veel zanderijsloten stonden met elkaar in verbinding.

Met de Bussumervaart is men al halverwege de 17e eeuw begonnen. Aanvankelijk als afwateringskanaal, maar in de loop der tijd is het kanaal verlengd als vaarverbinding naar Bussum.

Rond de vesting werd zand afgegraven om schootsveld te krijgen en, als onderdeel van de Hollandse Waterlinie, een strook rond de vesting te kunnen inunderen (onder water te zetten) in geval van oorlogsdreiging. In de 19e eeuw bleek echter dat daarvoor nog dieper had moeten afgegraven.

Vanwege de goede kwaliteit en prijs, werd ook zand verder weg van de vesting afgegraven. Dit zand werd gebruikt voor landophoging van spoordijken, nieuwe woonwijken en scheepsballast.

Een groot aantal sloten is er nog. Sommige zijn opgenomen in de 20ste eeuwse woonwijken zoals het Rembrandtkwartier, Componistenwijk en Oranje-Nassauwijk in Naarden en het Brediuskwartier in Bussum.

Vóór het NS-station Naarden-Bussum, waar vanaf 1900 het Prins Hendrikpark kwam, waren ook sloten. Het zand om die sloten te dempen en om de grond op te hogen werd ten oosten van Naarden gewonnen. Een deel van de Bussumervaart, de haventoegang en de haven, die doorliep tot aan de Havenstraat (linksonder op de kaart), werden gedempt. Bijna tien jaar geleden is het in 1939 gedempte deel tussen Brediusweg en gemeentehuis opnieuw gegraven. Ten oosten van de vesting zijn soms met opzet bochtige sloten gegraven. Door de hoogteverschillen en de aanplant van bomen, vooral beuken en acacia's, is daar nu een romantisch aandoend landschap ontstaan.

Tekst, foto en tekening:

Klaas Oosterom

Correctie. De schietpartij op 7 mei 1945 vanuit de Groote Club (zie artikel 15 maart jl. over Foeke Kuipers) was niet vanuit gebouw Industria, maar vanuit het gebouw op de hoek van de Kalverstraat. (KO)

N236 veiliger met nieuwe brug

Bredere weg en drie rotondes tussen Ankeveen en Weesp

Het opvallende vaartuig komt de brugdelen brengen en plaatsen. Foto: Carlijn Kolk

WEESP - De weg en het fietspad worden verbreed, er komt een nieuwe Vechtbrug en drie kruisingen worden vervangen door rotondes. Het werk aan de N236 tussen Weesp en Ankeveen is in volle gang.

Voor de passage over de Vecht komt een gloednieuwe brug. Die wordt breder en daarmee veiliger dan de smalle brug die er nu ligt en waar in de afgelopen jaren meerdere ernstige ongelukken zijn gebeurd. De brug wordt zes meter breder en de rijbaan en het fietspad worden van elkaar gescheiden. Het eerste deel van de nieuwe Vechtbrug (N236) is vorige week ingehangen.

Het gaat om de brugkelder, een gevaarte van maar liefst 27 bij 5 meter, met een gewicht van 225 ton. Het is de basis van de nieuwe Vechtbrug waarin later het brugmechanisme wordt geplaatst. Het enorme betonblok is gemaakt in het westelijk havengebied van Amsterdam en werd via Nigtevecht naar Weesp vervoerd. Er kwam een opvallend vaartuig achteraan: de bok waarmee de brugkelder op de fundering werd geplaatst. De provincie verwacht dat de brug in oktober klaar is, de ingebruikname kan dan in het voorjaar van 2018 volgen. De nieuwe brug wordt pal naast de huidige gebouwd, zodat het verkeer tijdens de werkzaamheden de bestaande weg kan blijven gebruiken. Het betekent dat de provinciale weg daar later iets verlegd wordt om op de brug aan te sluiten.

Weg wordt verlegd om aan te sluiten op nieuwe brug

De grote hoeveelheden zand langs de weg tekenen het nieuwe tracé al duidelijk af. Dat geldt ook voor drie rotonde die de provincie rond de kruising met de Vecht aanlegt: bij Fort Uitermeer, bij de Lage Klompweg en bij de Dammerweg (de afslag naar Nederhorst den Berg). In de nieuwe situatie zit er meer ruimte tussen de nieuwe, bredere provinciale weg en het eveneens verbrede fietspad. De werkzaamheden zijn al meer dan een jaar bezig en bestonden tot dusver uit het aanbrengen van zand en andere voorbereidende werkzaamheden, waaronder het overzetten van vissen, kreeftjes en andere waterdieren die in de sloot leven. De verbrede weg sluit aan op de vele andere verbeteringen die al gedaan zijn (natuurpassage Ankeveen) of later dit jaar plaatsvinden (Franse Kampweg bij Bussum).
Lange afsluiting Driemond
De ingrijpende wijziging van het kruispunt bij Driemond, komende zomer, maakt ook deel uit van de verbreding van de N236. Die afsluiting werpt nu al zijn schaduw vooruit. Ondernemers en inwoners in Weesp maken zich zorgen grote zorgen over de verkeersveiligheid in hun stad als die kruising bij Driemond in juni, juli en augustus wordt afgesloten. Veel verkeer zal dan door Weesp moeten rijden om via de A1 richting Amsterdam te geraken. Volgens de provincie kan dat niet anders.

Inwoners Huizen deze week (extra) milieuvriendelijk bezig

Minder stenen, meer planten. Dat scheelt uiteindelijk wateroverlast. Foto: Bob Awick

HUIZEN - Inwoners van Huizen laten deze week zien wat ze zelf kunnen bijdragen aan een beter klimaat.

De gemeente knoopte de Landelijke Opschoondag, Landelijke Compostdag en Earth Hour aan een aantal lokale initiatieven tot de Week van Huizen Klimaatbewust. "Organisaties, bedrijven en scholen haakten aan met diverse kleinschalige acties", stelt de milieubewuste wethouder Gerrit Pas (GroenLinks) tevreden vast. Een van de gemeentelijke acties is dat inwoners een tegel inruilen voor plantjes in het kader van Operatie Steenbreek, die tot minder verstening in tuinen moet leiden. "Dan kan het water makkelijker weglopen en dat scheelt in het kader van de wateroverlast." Doel van de week is om inwoners duidelijk te maken dat zij ook iets kunnen doen aan het klimaat. "We streven ernaar om in 2050 energieneutraal te zijn. Daar hebben we de hulp van de inwoners bij nodig. Door hun woning energieneutraal te maken, afval te scheiden of een waterbesparende kraan aan te schaffen", tipt de wethouder.

Diverse inwoners die al een steentje bijdragen, staan op de posters langs de weg afgebeeld. "Zoals het echtpaar dat van hun hele dak een zonnepaneel heeft gemaakt. Geen modellen dus, maar onze eigen inwoners."

Tweede Kamer: zo stemde de Gooi en Vechtstreek

In de rij voor een stemlokaal in Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

REGIO - De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen in de zeven gemeenten in de Gooi en Vecht-streek wijkt nauwelijks af van het landelijke beeld. Toch is het leuk even in de cijfers te duiken.

Zo zout als in Laren (47,1%) werd het verder niet gegeten, maar overal in deze regio werd de VVD wel overduidelijk de grootste partij, ondanks een stevig verlies. In Blaricum leverden de liberalen het meeste in (8,7%). D66 kwam in Weesp, Hilversum, Blaricum, Laren en Gooise Meren als tweede uit de bus. In Eemnes en Huizen was het CDA de runner-up. GroenLinks boekte de grootste winst, met uitschieters in Weesp (+8,9%) en Hilversum (+8,4%). In deze gemeenten ging de PvdA het hardst onderuit: respectievelijk -20,9% en -18,8%.
De PVV, landelijk de tweede partij, kwam in deze regio consequent als vierde partij uit de bus. Behalve in Gooise Meren, waar de partij van Wilders als vijfde eindigde. Overal werd een kleine winst geboekt, het grootst in Huizen en Laren (+2,4%). In Eemnes noteerde de PVV het grootste aandeel (10,4%) van de uitgebrachte stemmen. Forum voor Democratie scoorde 2% of meer in Gooise Meren, Laren en Eemnes, terwijl Blaricum de kroon spande met 3,3%. Bij de nieuwkomers stonden kandidaten uit Bussum, Hilversum en Muiderberg op de lijst.

Twee regiogenoten zijn in de Tweede Kamer gekozen: Jeanine Hennis uit Nederhorst den Berg (VVD) en Léonie Sazias uit Hilversum (50PLUS). SP'er Eric Smaling moet zijn Kamerzetel (zoals het er nu voorstaat) opgeven. De SP scoorde goed in zijn woonplaats Weesp, terwijl die partij er niet in de gemeenteraad is vertegenwoordigd. Ook 50PLUS en DENK behaalden hun regiotopscore in Weesp, de Partij voor de Dieren deed dat in Hilversum.

De opkomst kwam in alle gemeenten ruim boven de 80% uit, met Laren traditioneel als koploper: 87,1%.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Alles voor je interieur & lifestyle bij Elegance Decostyle, Vitusstraat 29a te Bussum of shop online op www.elegance-decostyle.nl.

Schilderwerk. Groot of klein, Binnen/buiten. Schilder PMC Weesp biedt u altijd een vrijblijvende offerte. 06-53148137. 35 jaar ervaring

Last van stress, burn-outklachten, slecht slapen of piekeren? De 8-weekse mindfulnesstraining is bewezen effectief en wordt vaak vergoed. Meer weten? www.mindandmore.nl of bel 06 - 24 27 49 38. drs Petra van Hameren, hbo-gecert. mindfulnesstrainer

Engelse les bij Het Bijleslokaal Naarden. Voor basisschoolkinderen die zich goed willen voorbereiden op de middelbare school. In een groepje van je eigen niveau leer je snel Engels praten. hetbijleslokaal.nl of 035-8889078

Vrouw heeft 6 jaar ervaring en zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. Met goede ref. in Bussum. Mevr. Saskia 10 euro p/uur. Tel.: 06-82957186

Ook zelf leren de belastingaangifte te doen? Vrijwilligers van Web-maatje helpen u daar graag mee. Bij u thuis of bij Versa Welzijn op kantoor. Alleen in maart 2017. Voor inwoners Gooise Meren. Wij kunnen u alleen ondersteunen als het om een eenvoudige belastingaangifte gaat en u voldoet aan onze algemene voorwaarden Aanmelden: Wilma Knops 06-33 95 18 92; webmaatje@versawelzijn.nl of bij het spreekuur Administratie voor Elkaar

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Arthur's loodgietersbedrijf.nl
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk, riool, waterleidingen, gasleidingen, sloopwerk en het schoonmaken van de dakgoten, gratis goot en dakinspectie. 06-22418974.

Gratis feestzaal tot 180 pers. Info 06-53319921

Groot ass. groente planten en zaden. Gratis houten moestuinbak t.w.v. € 59,95, bij aankoop van 7 zakken moestuingrond. Tuincentrum H. vd Wurff. Tel.: 0294-412978

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

BUHR ZOEKT DEELRUIMINGEN: ZOLDER, KELDER, GARAGE, BERGING etc. Telefoon: 06-53408425 (Robert) of 035-6937512 (Gérard)

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur aan volledig ingerichte pedicure-, schoonheids-, nagelsalon, 15 m2 incl. g.w.l. ex. btw € 395,- p/mnd info 035-6935525/06-22393323

Huis laten ontruimen? Vraag folder 035-5233599 of www.woningontruiming.com

REPARATIE NAAI/LOCKMACHINES VAN HUISSTEDEN GRATIS HALEN/BRENGEN BUSSUM/ HILVERSUM. TEL.NR.035-6911161

Gezocht: Model voor gratis voetbeh. bij opleidingsinstituut. Gewenst diabetici, Bianca mob. 06-24526801 Nagelsalon Artcreatives Naarden

Te koop aangeboden: KIP caravan KK37 met hefdak, bouwjaar 1993, max. 850 kg, in prima staat, met vele extra's, € 2500, 06-40814663

Wilt u ook 70 tot 98% op uw stroomverbruik besparen? www.12voltinhuis.nl

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

MOTORFIETSEN te koop GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app 06-25418595

Dickens viert 5-jarig bestaan met jaar gratis autorijden

Wie komt eten bij Dickens kan voor een jaar deze Opel Karl winnen. Foto: Bob Awick

HUIZEN - Eetgelegenheid Dickens aan de Havenstraat 315 in het Nautisch Kwartier in Huizen viert het 5-jarig bestaan met een grootse actie. Tien weken lang krijgen gasten bij elke tien euro besteding een lot. Hoofdprijs is een jaar lang gratis rijden in een Opel Karl.

Eigenaar Rob Bot herinnert zich de start van het restaurant nog goed. "Dat was een uitdaging, want het was hier nog zandhappen in een soort van woestijn, omdat alles verbouwd werd in de haven. Nu we vijf jaar verder zijn, is het prachtig hoe alles er nu bij staat."

Oud kruideniershuis
Het restaurant is gebouwd in de sfeer van een oud kruideniershuis uit de 19e eeuw. Door het gebruikte hout en de inrichting straalt het een sfeer uit van ouderwetse gezelligheid. Dickens dankt volgens Bot zijn succes aan het team dat de laatste drie jaar aan de slag is in het restaurant. "Het staat als een huis. Ik neem maar even Iens als voorbeeld, als dat mag. Hier staan inmiddels ruim 300 recensies op en we krijgen gemiddeld een 8." Uitgangspunt van Dickens is dat kinderen ook een leuke tijd kunnen hebben in het restaurant. Niet door een speelhoek te maken, maar door ze vertier aan tafel te bieden. "Ze kunnen beschikken over een tablet en daar bijvoorbeeld educatieve spelletjes mee spelen. Oliver Twist en zijn bende spelen daar een belangrijke rol in." Voor de kinderen en volwassenen is er een uitgebreid menu aan pannenkoeken en daarnaast is er volop keuze aan andere gerechten. Kinderen tot en met 12 jaar krijgen bij de pannenkoeken florijnen. Daarmee kunnen ze in de winkel een cadeautje kopen. "Doel is dat de kinderen met een blij gevoel weer naar huis gaan en graag bij ons terugkomen", aldus Bot. Het restaurant heeft een groot terras, waar het met mooi weer goed toeven is. "We hebben nu ook al weer een tijdje een speeltuin aan de overkant van het restaurant aangelegd. Als de ouders op het terras zitten, kunnen de kinderen daar lekker ravotten."

Hoofdprijs
Nu de eerste vijf jaar erop zitten, viert Dickens dat groots. Hoofdprijs is dus een jaar lang rijden in een Opel Karl. "Alles is daarbij betaald: benzine, verzekering, wegenbelasting. Dat doen we samen met Opel Fred Janssen. Daarnaast is er elke week een lunch met bottertocht te winnen. De botterwerf ligt hier immers om de hoek. We hebben een gelimiteerd aantal loten van 25.000 stuks. De actie loopt tien weken en op 4 juni, eerste pinksterdag, maken we de prijswinnaar bekend. De loten geven daarna tot en met 31 december recht op 5% korting. De algemene voorwaarden en dergelijke moeten mensen maar lezen op onze website Dickens.nl." Ook is er elke week een speciaal jubileumgerecht. "Dat kost 10 euro en dat levert mensen meteen een lot op, zolang de voorraad strekt."

Zo houd je de zon buiten

Markiezen zijn niet alleen zonwerend, maar ook decoratief. Foto: INHUIS Plaza

De eerste zonnestralen kondigen de lente aan en de echte liefhebbers grijpen nu al elke kans om hun kop koffie lekker op het balkon of in de tuin te drinken.

Toch is dit ook het moment om alvast na te denken over buitenzonwering. Er is een breed aanbod in buitenzonwering op maat, van screens tot zonneschermen. INHUIS Plaza licht de meest populaire producten toe.

Screens
Een screen is een zonnescherm dat strak langs uw raam naar beneden en boven beweegt. Het neemt daardoor geen kostbare ruimte in beslag. Het doek is in veel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar en kan dus naadloos aansluiten bij de stijl van uw woning. Met een screen houdt u de binnentemperatuur van de woning aangenaam, maar kunt u gewoon nog naar buiten kijken.

Markiezen
Markiezen zijn niet alleen zonwerend, maar vormen ook een decoratieve aanvulling op de uitstraling van uw woning. Wilt u een nostalgische of juist een moderne uitstraling? U kunt kiezen uit verschillende kleuren en designs.

Zonneschermen
Een zonnescherm is ideaal voor een tuin of terras. Het scherm brengt niet alleen schaduw op uw terras of in uw tuin, maar houdt ook een deel van de warmte uit de woning. Een zonnescherm beschermt ook tegen de straling van de zon. Zonneschermen worden ook wel knikarmschermen genoemd; ze kunnen volledig op maat worden gemaakt.

Rolluiken
Rolluiken zijn multifunctioneel. Ze hebben een hoge isolatiewaarde, zijn zonwerend en verduisterend en kunnen ook voor extra bescherming zorgen. Rolluiken zijn ideaal voor mensen die 's nachts werken en overdag willen slapen. Ook rolluiken kunt u in verschillende kleuren kiezen, zodat ze altijd passen bij de uitstraling van uw woning.
Bij iedere woning is de situatie anders. Of u nu een tuin, terras, serre of balkon heeft, er is altijd een geschikte oplossing. INHUIS Plaza is gespecialiseerd in alle raamdecoratie en zonwering op maat. Wij helpen u graag met het vinden van het juiste product voor uw persoonlijke wensen en komen dit bij u monteren. In de showroom aan de Rubberstraat 12 in Naarden kan INHUIS Plaza de verschillende soorten buitenzonwering aan u demonstreren.

Column

In de tuin

Na een winter die eigenlijk nooit echt winter is geworden, hebben we inmiddels de eerste voorzichtige lentedagen achter de rug. Ik denk dat ik zeker niet de enige ben die geniet van deze dagen na de enigszins sombere dagen in februari en maart. Vaak zijn deze dagen een stimulans voor de woningmarkt. De eerste zonnestralen en de blaadjes aan de bomen zorgen ervoor dat het duidelijk weer kriebelt bij de potentiële kopers.

In een eerdere column heb ik gesproken over het belang van een opgeruimd huis tijdens de bezichtigingen. Dit blijf ik herhalen. Een leger huis geeft een ruimtelijk gevoel. Veel belangrijker dan nog even dat ene muurtje witten. Haal gewoon wat verhuisdozen in huis en ruim je huis eens grondig op.

Met meer mooie lentedagen in het vooruitzicht wordt ook de tuin weer een belangrijk verkooppunt. Besteed dus ook aandacht aan de tuin wanneer u uw huis in de verkoop zet. Het terras even goed reinigen met een hogedrukreiniger en de tuin eens goed snoeien. Zorg ook dat de terrasmeubels schoon zijn en leg de kussens in de stoelen op een zonnige dag. Vul eventuele potten met wat fleurige planten en u zult zien dat dit alles een veel vriendelijker aanblik geeft.

Op 1 april is het weer landelijke Open Huizen Dag. Een dag dat veel verkopers hun huis van 11.00 uur tot 15.00 uur openstellen voor belangstellenden. U kunt die dag dus zonder afspraak een groot aantal woningen bezichtigen. Een goede kans om u breed te oriënteren. Op Funda kunt u gemakkelijk uw route samenstellen. De bewoners zullen u graag ontvangen.

Ik hoop dat we op 1 april kunnen genieten van een lekker voorjaarszonnetje. Niet alleen voor de kijkers, maar ook voor de verkopers. Wellicht dus een kopje koffie op een gereinigd terras en schone tuinmeubels...

Sleutels voor eerste bewoners Tarcisiushof Laren

Foto: WBV Laren

LAREN - De eerste bewoners van Tarcisiushof hebben de sleutel gekregen van hun nieuwe huurwoning aan de Smeekweg in Laren.

Waar de Tarcisiusschool was, staan nu 10 eengezinswoningen en 8 appartementen. De appartementen worden begin april opgeleverd. Het project past qua landelijke uitstraling en architectuur bij de bestaande bouw in Laren. Er is gekozen voor lichtgeel metselwerk en typerende, Franse dakpannen. De gezamenlijke binnentuin wordt nog voor de zomervakantie aangelegd.

Broedplaats

Foto: Vivara


Vogels vinden door de verstedelijking steeds moeilijker een goede broedplaats. Je helpt vogels enorm door een nestkast in je tuin op te hangen. En al dat gevoeder en gefladder levert jou straks een mooi schouwspel van Moeder Natuur op. Vivara.nl heeft hele leuke, in allerlei vormen en maten. Prijzen tussen 4 en 80 euro.

Brochures

Een verhuizing of verbouwing op stapel? Via wonenonline.nl kun je in een keer heel veel gratis informatie bestellen. Het gaat om brochures en magazines van fabrikanten, showrooms en brancheorganisaties. Bijvoorbeeld: het Mandenmakers Keukenboek, het inspiratiemagazine van woonwarenhuis Morres Wonen, het XOOON Lookbook en Mood, het lijfblad voor sanitairspecialisten. Plaats een vinkje bij de gewenste brochure(s) en ze worden kosteloos naar je opgestuurd.