NaarderNieuws

5 juli 2017

NaarderNieuws 5 juli 2017


Supermarkt Plus vandaag weer open

Het staat toch echt op het briefje op de deur. 'Wegens omstandigheden gesloten'. Foto: Jessica de Jong

NAARDEN Supermarkt Plus aan de Evert de Bruijnstraat is vanaf vandaag weer open. De reden dat de supermarkt gesloten was, had te maken met een muizenplaag. De zaak moest op last van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) de deuren sluiten.

Op de gesloten deuren hingen donderdagmiddag briefjes met 'Wegens omstandigheden gesloten. Excuses voor de overlast'. Meer informatie werd toen niet gegeven. Na een telefoontje met eigenaar John Bos werd duidelijk dat het om een muizenplaag ging. "Een bedrijf gespecialiseerd in ongediertebestrijding is met twee man drie dagen bezig geweest om het muizenprobleem op te lossen en alle gaatjes dicht te maken. Toch blijft het moeilijk om de muizen buiten de deur te houden, want ze kunnen in kisten zitten die hier worden afgeleverd of ze springen snel uit een vrachtwagen." Nu is de supermarkt weer muizenvrij. "Voor veel oudere mensen in de buurt is het een dagelijks uitje om naar onze winkel te komen en we hoorden dat ze het gemist hebben. Gelukkig kunnen ze nu weer langskomen voor de boodschappen en een praatje." Op de vraag of er in de wijk sprake is van een muizenplaag kan Bos geen antwoord geven. Ook niet over de extra kosten en het omzetverlies van de supermarkt om bijna een week dicht te zijn. "Die kosten zijn we nog aan het berekenen. Maar het is heel vervelend. Zowel voor de klanten als voor de leveranciers en het personeel."

Grote wiet- kwekerij ontmanteld op industrieterrein

NAARDEN De politie heeft vorige week op een industrieterrein in Naarden een wietplantage ontmanteld. Dat gebeurde nadat de eigenaar van de loods de politie had ingeseind.

De eigenaar van de loods besloot poolshoogte te gaan nemen omdat de huur al enige tijd niet meer werd betaald. Hij ving bot, want de deur van de loods bleef ook na herhaaldelijk aanbellen potdicht, schrijft de politie Gooise Meren op Facebook.

Politie trof ook gestolen auto aan in de loods

Omdat de eigenaar het zaakje niet vertrouwde, schakelde hij de politie in. Binnen troffen agenten een grote hennepkwekerij aan. Elders in de loods stond bovendien een gestolen auto.
De wietplanten zijn inmiddels vernietigd. De auto is meegenomen voor sporenonderzoek. De recherche onderzoekt de zaak, maar heeft vooralsnog niemand aangehouden.

Stankoverlast

Ondernemers in de omgeving van het dierencrematorium zijn de rook en de stank helemaal zat.

13

Gedenkboek Hilversum 1424 – 1924

Het boek werd uitgegeven ter gelegenheid van het vijfhonderd Hilversum. In 1974 kwam er een ongewijzigde herdruk. Het zijn grote boeken, 32 bij 23 cm, 7 cm dik. Het werk bevat een twintigtal hoofdstukken waarin steeds een onderwerp chronologisch behandeld wordt zoals onderwijs, kunst, sport, brandweer, verkeer, nijverheid, enz. Het beroemde raadhuis van Dudok was er nog niet maar wel andere gebouwen en huizen die naar zijn ontwerp gebouwd zijn. Het werk telt 520 pagina's plus inhoudsopgave, register en colofon. In 1924 werd het op Amerikaans-lompen papier gedrukt en tussen de tekstpagina's vind je 176 illustraties op 'Engelsch plaatpapier'. De illustraties zijn voor een groot deel foto's gemaakt vlak voor 1924. Voor de herdruk werd minder zwaar papier gebruikt.

De ets van L.K.C. Prins van de Kruissteeg in Hilversum in December 1923 ontbreekt in het origineel.

In 1924 gaf het gemeentebestuur het boek uit. De heruitgave werd door Interbook International in Schiedam verzorgd.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar uit 1924 is te koop voor 40 Euro; de herdruk uit 1974 kost 30 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

'Kijk eens, mamma... zónder detector!'

Hè, hè eindelijk weer eens een bijna ouderwetse huisruiming gedaan. Met als resultaat een tevreden opdrachtgever. Maar ook een verrassing in een oud potje.

De locatie: "aan de Spiegelkant van het spoor". Lekker dichtbij, goed te parkeren en met een minimum aan overlast door de containers. Alles verliep keurig volgens afspraak, dus wat er, na distributie aan familie, kennissen en vrienden nog bleef staan was onderdeel van die afspraak: voor ons. Ik vond een kleine houten namaakvaatje. Koren op onze molen, want het bleken allemaal oude munten te zijn. Tot onze blijdschap ook een paar zilveren exemplaren, te midden van het brons. Enkele bleken hoogst interessant en er was er zelfs eentje waarvan ik het bestaan niet eens kende. Ik heb het hier over de munt op de foto. We zien hier staan 1/2 3 gld dat betekent dus één gulden vijftig oftewel een daalder. U weet het nog wel van de slogan 'op de markt is uw gulden een daalder waard'. Nog nooit eentje in handen gehad. Verder nog een paar scheepjesschellingen, een herdenkingspenning van de inhuldiging van koning Willem III op 12 mei MDCCCXLIX (zoek maar op), een 10 centstuk van Willem I uit 1826, een herdenkingspenning van de pelgrimage naar Kevelaer uit 1890, een 2 1/2 cent stuk van Nederlandsch Indië uit 1858, ook bekend als een 'klapstuk'. Voorts een paar halve centen, een 5 kopekenstuk uit Rusland anno 1874, dus uit de tsarentijd, en een paar zogeheten bezemstuivers, met de pijlenbundel van de Verenigde Nederlanden.

Weerbericht

Tijdelijk vrij warm, vanaf vrijdag kans op een bui

In een nogal vlakke luchtdrukverdeling boven West-Europa ontstaat boven de Noordzee een zwak hogedrukgebied. Dat levert deze week enkele vrij warme dagen op met een zwakke aflandige wind. Eind van de week passeert een frontale zone met enkele buien waarachter de westelijke stroming zich herstelt. Het wordt dan geleidelijk wisselvalliger en minder warm.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag worden perioden met zon verwacht. Er kan lokaal een regen- of onweersbui tot ontwikkeling komen. Er staat een matige oostenwind. Het wordt 25 à 26 graden. De kans op een regen- of onweersbui neemt vrijdag toe. Er is daarbij wat meer bewolking. Af en toe schijnt de zon. Er waait een matige, naar west draaiende wind. Het wordt circa 24 graden.

Het weekeinde

Ook zaterdag is het rustig zomerweer met een maximum van circa 24 graden. Er is een mix van zon en wolken. Lokaal ontstaat een bui. Zondag neemt de buienkans toe. Nu en dan schijnt de zon. Er waait een matige westenwind. De temperatuur loopt iets terug. Het wordt zondag 21 à 22 graden. Na het weekend zet deze trend naar wisselvallig en koeler weer door.

Weetje

Juni is met 210 zonuren (190 uren normaal) vrij zonnig verlopen. Er viel in onze regio circa 75 mm neerslag. Dat is iets aan de natte kant. Regen viel in het begin en aan het einde van de maand. Juni was met gemiddeld 18.0 graden recordwarm, samen met juni 1976. Die maand was toen onderdeel van een lange, hete zomer. Of deze zomer ook die kant op gaat is onzeker.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. ds. G.W. Oostermann
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A.D. Poortman en 17.00 u. ds. H.A. Samsom
*Remonstranten N-B 10.30 u. zomerdienst ds. W.F. Metzger
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum zomerdienst bij Remonstranten N-B
*Doopsgezinde Gemeente B-N zomerdienst bij Remonstranten N-B
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi zomerdienst bij Remonstranten N-B
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. dhr. H.M. Jager
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Vanaf 5 juli zendt GooiTV de volgende programma's uit:

- In In Derde Termijn praat Ruud Bochardt met E.P. Vlaanderen uit Muiderberg, o.a. over zijn vertrek uit de VVD.

- In RegioHub gaat het over 'Iktoon' (maand van de amateurkunst).

Parkeren rondom station aan Naarder kant ook niet meer gratis

Voor de Lambertus Hortensiuslaan komt waarschijnlijk nog een voorstel

Het ei is gelegd over hoe het verder moet met parkeren in de gemeente. Het is afwachten of de nieuwe regeltjes werken.

Er komt ook vergunningparkeren aan de Naarder kant van het stationsgebied. Foto: Yvette de Vries

GOOISE MEREN De parkeerregels worden voor de hele gemeente gelijk. De gemeenteraad gaf vorige week een klap op de voorstellen van het college. Gelijke monniken, gelijke kappen, stelde verantwoordelijk wethouder Miriam van Meerten al eerder. Daar waar de situaties in de verschillende kernen vergelijkbaar zijn, moeten ook dezelfde regels gelden.

In Naarden wordt er ingegrepen in het stationsgebied. Aan de Bussumse kant geldt vergunningparkeren en in Naarden wordt dat rondom het station ook ingevoerd. Volgens Mastenbroek gaat dat om een flink aantal straten. "We hadden de situatie ongemoeid kunnen laten, maar dat zou problemen geven met handhaving", licht hij de steun van het CDA voor het plan van het college toe. Naarden is pas in 2018 aan de beurt. In een paar straten geldt de blauwe zone en voor de rest kan iedereen daar vrij parkeren. Als reden geeft de wethouder dat er alleen gekeken is naar plekken waar al regels, en dat betekent vergunning- en betaald parkeren, gelden.

In Bussum wordt wat aan het parkeertarief gemorreld. Parkeren op straat wordt duurder en parkeren in parkeergarages goedkoper. Het verschil: 40 eurocent per uur. De gemeente hoopt hiermee automobilisten onder de grond te lokken. Verder wordt bij het Gewest de invoering van vergunningplekken teruggedraaid. Er komt daar weer betaald parkeren.

Bewonersvergunning gaat 35 euro kosten, bedrijven 150 euro

Voor een voorgestelde proef met gratis parkeren (blauwe schijf) in de aanloopstraten naar het centrum van Bussum komt een nieuw voorstel na de zomer. Met name het CDA had gepleit voor een uitbreiding van het eerdere voorstel. Het zou de middenstand in die straten moeten helpen aan meer klandizie. De proef betrof in het huidige voorstel een deel van de Huizerweg en de Lambertus Hortensiuslaan. De plannen voor die laatste straat leidden tot veel kritiek bij nagenoeg alle partijen in de raad. De wethouder wilde voor het westelijke deel van de Lambertus Hortensiuslaan vergunningen instellen, de oostelijke kant zou blauwe schijf blijven. Het CDA heeft voorgesteld om in plaats van de Lambertus Hortensiuslaan ook de Laarderweg en de Vlietlaan in de pilot op te nemen. Met name D66 en Fractie-Kruyt uitten veel kritiek. Er zit een kinderdagverblijf aan weerszijden. Ouders zouden aan de 'gratis' kant parkeren en dan oversteken. "Gevaarlijk en onnodig", werd er geoordeeld. Mastenbroek: "In september komt er een nieuw voorstel voor de proef met gratis parkeren in de aanloopstraten." Dat zou dan in de lente van 2018 ingevoerd kunnen worden. Evaluatie vindt een jaar later plaats. Mastenbroek: "Voor die evaluatie moet een voorstel komen zodat we kunnen meten of het voor de ondernemers wel iets uitmaakt.

Vergunningenbeleid

Een ander verhaal zijn de vergunningen. Daarvoor worden de regels voor de hele gemeente in een keer gelijkgetrokken. Het aantal vergunningen dat bedrijven standaard kunnen aanvragen wordt gemaximeerd tot drie, in Bussum is dat aantal nu nog vijf. Verder moet in de hele gemeente 35 euro voor een bewonersvergunning worden neergeteld en 150 euro voor een bedrijfsvergunning. Verder vervalt in Muiden de mogelijkheid om met een parkeerschijf te parkeren in de woonwijken binnen het parkeervergunningengebied. Wie over een vergunning beschikt krijgt bonnenboekjes voor bezoekers, net als in Bussum. Een aantal fracties had zich op het laatst hiertegen verzet, maar kon niet op genoeg steun van hun collega's in de raad rekenen.

Eerste concert Andreaskerk achter de rug

De verbouwing is nog in volle gang

Het bestuur van de stichting kondigde vorig jaar al de concerten aan. Foto: Bob Awick

NAARDEN De verbouwing van de Andreaskerk is over de helft en dat werd afgelopen vrijdag gevierd met een 'puinhoopconcert' om iedereen die betrokken is te bedanken. "En om de vleugel te testen", aldus Hankie Bruinsma Verbrugh.

De voorzitter van de Stichting Robert F.W. Bruinsma, die eigenaar is van de kerk aan de Turfpoortstraat, vond het een mooi moment om bij stil te staan. De kerk wordt omgetoverd tot concertzaal en broedplaats voor jonge talentvolle pianisten. Het concert werd gegeven door de Spaanse concertpianiste Carol Ruiz. "Ze gaf een aantal prachtige nocturnes ten gehore", aldus Bruinsma Verbrugh. "De akoestiek was, ondanks dat de verbouwing nog niet gereed is, verrassend goed." Er zaten onder de 75 belangstellenden veel geoefende luisteraars en die waren volgens haar erg enthousiast.

Verbouwing

De akoestiek was volgens geoefende luisteraars nu al goed

Het heette niet voor niets een puinhoopconcert. Er wordt nog druk getimmerd, de plafonds zijn nog niet klaar, de kozijnen moeten nog geschilderd worden en nog niet alle ruimtes zijn bereikbaar. De nieuwe houten vloer is afgedekt ter bescherming en ook de trap naar de vide is nog niet helemaal klaar.
Bruinsma Verbrugh doet zelf veel aan de begeleiding van de bouw en daar kwam de organisatie voor dit concert tussendoor.

Dat de kerk mooi wordt is nu al goed te zien. Er liggen donkere kerkdallen bij de entree, waarvan het grootste deel afkomstig is van een kerk uit Klundert, het tongewelf komt terug en de grote ramen zorgen voor veel natuurlijke lichtinval. Daarnaast wordt er boven in de kerk een verblijfsruimte gecreëerd, compleet met keuken en slaapplaatsen. Daar kunnen musici uit het buitenland overnachten.

Shelley Oosterlaak

Werkt bij Subway in Bussum

22 jaar

Je werkt nu twee jaar bij Subway. Vind je het leuk?
"Ja, ik vind het heel leuk. Er is altijd een gezellige sfeer en ik heb aardige collega's. Ik werk fulltime en neem de bestellingen op en maak de broodjes klaar."

Jouw baas, Yusef El Filali, vertelt dat je bijna iedereen kent die in de zaak komt.
"Haha ja, dat klopt en dat maakt het werk nog leuker. Ik woon mijn hele leven in Bussum en ken daardoor veel mensen. Ook vind ik het leuk om een praatje aan te gaan. Ik ben een echt mensenmens."

Hoe ben je bij Subway terechtgekomen?
"Na mijn examen ben ik gaan werken bij restaurant El Verano, maar dat was alleen 's avonds en ik wilde liever overdag werken. Ik heb toen gesolliciteerd bij Subway en werd meteen aangenomen."

Wat doe je naast je werk?
"Ik ben dol op uitgaan, op terras met vrienden zitten en festivals bezoeken. En dat doe ik dan ook regelmatig. Ook breng ik veel tijd door met mijn vriend. We hebben ongeveer vijf jaar verkering en denken eraan om in de toekomst samen te gaan wonen. Alleen zijn woningen in Bussum en Naarden aardig duur en daarom zijn we rustig aan het kijken of er iets langskomt dat voor ons aantrekkelijk is."

Woon je nu nog thuis bij je ouders?
"Ja, en dat vind ik heel fijn alleen 'klagen' mijn ouders wel eens dat ik zo vaak weg ben. En dat klopt. Ik ben weinig thuis omdat ik het zo druk heb met mijn werk, vriend, vrienden en het uitgaansleven. Ik probeer eenmaal in de week thuis te eten, maar mijn ouders begrijpen het wel want ze zijn zelf ook jong geweest."

Prachtig muzikaal optreden in het gras

NAARDEN Muziekvereniging Het Gooi gaf donderdag een openluchtconcert bij het meertje van Vlek. Met het concert, dat inmiddels een traditie is geworden, wil de vereniging iets terugdoen voor de buurt. Een keer per maand regelen de vrijwilligers van de muziekvereniging dat het oud papier opgehaald wordt en gaat een gedeelte van de opbrengst naar de vereniging.

Boekenkast Wollewietje goed gevuld

NAARDEN Burgemeester Han ter Heegde heeft afgelopen woensdag een kijkje genomen bij de peuters van Wollewietje in de Comeniusschool. Hij was op bezoek vanwege de opening van BoekStart.

Dit project van de Stichting Lezen stimuleert het voorlezen bij jonge kinderen. Ter Heegde mocht de nieuwe collectie boeken van Bibliotheek Gooi en Meer onthullen en met de kinderen de boekenkast vullen.

Hoe is het nu met: Erik-Pieter Vlaanderen sinds zijn vertrek bij VVD

'Als iemand de natuur geweld aandoet, dan spuwen mijn ogen vuur'

Raadslid Erik-Pieter Vlaanderen moest de lokale VVD-fractie verlaten. Deze week vertelt hij zijn verhaal op GooiTV. Nu alvast een voorproefje in deze krant.

De ecologische hoofdstructuur bij het strand van Muiderberg gaat Vlaanderen aan het hart. Foto: Jessica de Jong

GOOISE MEREN Erik-Pieter Vlaanderen uit Muiderberg werd eind januari door het VVD-bestuur op straat gezet als raadslid na een reeks voorvallen. Zo zou hij volgens het bestuur wethouder Marleen Sanderse onheus hebben bejegend. Dat voorval was voor het bestuur de spreekwoordelijke druppel. Sindsdien is Vlaanderen een éénmansfractie.

U en de VVD zijn niet meer de beste vrienden?
"Ik ben in november 1972 lid geworden van de VVD. Ik ben dus mijn hele volwassen leven lid geweest van de VVD. Ik kom ook uit een VVD-nest, mijn vader was een van de oprichters van deze partij in Muiden / Muiderberg. Ook mijn zusje is 24 jaar politiek actief geweest. De eerste V van VVD is de V van Vlaanderen. Het is buitengewoon onaangenaam dat de regenten in Bussum mij het lidmaatschap van mijn eigen partij niet gunnen. Ik ben op de afdelingsvergadering onder druk gezet. Óf ik kon lid blijven van de VVD en mijn raadszetel neerleggen, óf ik kon mijn zetel behouden en mijn VVD-lidmaatschap neerleggen. Ik laat mij niet chanteren. Dan ben ik weg."

Wat was eigenlijk de aanleiding van het conflict?
"Het probleem speelt al vanaf de fusie. In Muiden is al sinds 1965 een liberale soos. Dat betekent: openbare inspraak voor iedereen, ongeacht of je lid bent van de VVD. Iedereen is welkom op de maandelijkse vergadering om mee te praten over alle onderwerpen die spelen. Over de bus, het zebrapad, noem maar op. De volksvertegenwoordiging luistert namelijk naar de inwoners. Je durft in gesprek te gaan, maar dát was men in Bussum niet gewend. In Bussum betekent in gesprek gaan: een enquête houden. De hele mentaliteit is compleet anders. Ze snappen niet wat het is om volksvertegenwoordiger te zijn.
Ik ben met voorkeurstemmen in de raad gekomen. Ik wil niet negatief terugkijken naar mijn oud-fractiegenoten, terugtrappen of wijzen naar iemand. Nee, het was echt een verschil in mentaliteit, in opvoeding en in democratiseringsgraad. In Muiden en Muiderberg was het nu eenmaal een stuk democratischer geregeld dan in Bussum."

Waarom neem je in zo'n fusieproces dan niet de tijd om naar elkaar toe te komen?
"Als je op je kont blijft zitten dan krijg je niets voor elkaar. Ik heb het geprobeerd hoor, op een vriendelijke en duidelijke manier. Maar geleidelijk aan merk je: als je elkaar niet wilt begrijpen dan zal je mekaar ook niet begrijpen. Het is overigens heel opvallend dat ik als oud-fractievoorzitter van de VVD in Muiden, met een behoorlijke staat van dienst, er uit ben gezet. Eerst al was Jelmer Kruyt, de oud-fractievoorzitter van de VVD in Naarden, eruit gepest en daarna hebben ze mij uit de VVD-fractie Gooise Meren gegooid. Dan moet je toch constateren dat het niet helemaal alleen aan mij ligt. Maar natuurlijk heb ik ook fouten gemaakt."

Waarom ga je nu verder als fractie-Vlaanderen?
"Ik ben een echte volksvertegenwoordiger, mensen hebben heel bewust op mij gestemd. Ik weet dat er mensen zijn die landelijk geen VVD stemmen, maar ze zeggen: ik vertrouw op jou. Ik zou mijn kiezers teleurstellen als ik mijn zetels aan de VVD zou geven.

Waarom ben je zo boos op wethouder Marleen Sanderse?
"Voordat ik politiek actief werd, was ik oprichter van de Milieugroep Muiden/Muiderberg. Het milieu ligt mij nog nader aan het hart dan de politiek. Dertig jaar lang is bewust gekozen om het strand bij Muiderberg te laten vergrassen. Dat werkte goed, totdat er een bulldozer kwam die een berg puin en zand kwam storten. Alles is vernield. Als iemand de natuur geweld aandoet dan spuwen mijn ogen vuur. Ik heb nooit gedacht dat ik de wethouder met een zijden handschoen moest aanpakken.
Ik heb van Bolkestein geleerd: als iemand verantwoordelijk is voor een baan en iemand kan het niet aan, dan hoor je die persoon erop te wijzen. Sanderse is verantwoordelijk voor burgerparticipatie, maar ze lijkt het woord niet eens te begrijpen. Zeker niet wanneer ze zomaar een ecologische hoofdstructuur aantast zonder eerst de buren of Groen Muiderberg te raadplegen. Ze weet hoe actief diverse verenigingen zijn op ecologisch gebied.
Ik neem geen woord terug van wat ik heb gezegd. Zij had of haar werk goed moeten doen of naar huis moeten gaan."

Het interview is vanaf vandaag terug te zien op GooiTV.

'De eerste V in VVD is van Vlaanderen. Ik was mijn hele leven lid'

'Nieuwe supermarkt op Scapino-terrein zou in 2019 open kunnen'

AH Vastgoed: 'Geen handjekap met gemeente'

De maquette van Theo Fambach met kleinschalige woningen.

door Antoon F. Bruggeling

BUSSUM Uit het 'projectboek' van de gemeente Gooise Meren blijkt dat het gemeentebestuur positief is over de komst van een supermarkt bij Scapino aan de Kerkstraat. Ard Lanting van AH Vastgoed is echter verbolgen over het feit dat de politieke partij HvBNM roept dat het college en AH Vastgoed achter de rug van de politiek om afspraken maken over de Scapino-locatie."

"Natuurlijk willen wij daar graag een supermarkt en zijn we in gesprek met de gemeente, maar dat wij 'handjeklap' doen met het bestuur is totale onzin. Aan dit soort praktijken doen wij niet. We kunnen niet om de gemeente heen. Zij heeft ook haar wensen voor die plek en daar willen wij uiteraard rekening mee houden. Ook onderzoeken we hoe de inwoners denken over de komst van een nieuwe supermarkt en gaan we in gesprek met de omwonenden."

'Liever betaalbare woningen voor senioren en jongeren'

Plannen

Aan de plannen voor een supermarkt en appartementen bij Scapino wordt momenteel voorzichtig gewerkt. "Hoe het precies gaat worden, weten we nog niet", aldus Lanting. Pas als de raad de Centrumvisie heeft vastgesteld, kan AH Vastgoed serieus aan de gang met de plannen. "We gaan er een mooi project neerzetten."

Als alles volgens plan verloopt, wordt de supermarkt in 2019 in gebruik genomen. De vorige plannen voor Scapino zijn door de Bussumse raad in 2013 op het allerlaatste moment de prullenbak ingeschoven, mede door de vele bezwaren vanuit de bewoners. Ook toen waren hier een supermarkt en woningen gepland.

In Bussum is ook nu niet iedereen gelukkig met de eventuele komst van een XXL supermarkt en appartementen bij Scapino, zoals AH Vastgoed graag wenst. "Een supermarkt op de drukke Kerkstraat gaat voor problemen zorgen", denkt Ben de Veth, planoloog en bestuurslid van Bussum Natuurlijk Beter. "Denk aan de schoolkinderen die hier fietsen. En wat te denken van de files die er gaan ontstaan. Het hele centrum slibt dicht." De Veth ziet bij Scapino liever kleinschalige woningen verschijnen, in de sfeer van de Kerkstraat en Thierensstraat.

Architect en D66-raadslid Theo Fambach: "We moeten bij Scapino geen grootschalig project bouwen. Liever betaalbare woningen voor senioren en jongeren met een binnentuin die aansluit op het stadspark van Mariënburg."

Unieke kans

Fambach heeft een plan gemaakt met 50 à 60 woningen van diverse afmetingen in twee en drie bouwlagen. "Het is nu een lelijk stukje Bussum, maar er kan hier iets moois komen. Laten we die unieke kans pakken."

'Jongeren een steuntje in de rug geven'

Een beetje chillen op de bank is ook Teens on a Mission.

BUSSUM Het jongerenproject Teens on a Mission, onderdeel van het zogenaamde Maatjesproject dat al vijftien jaar actief en bekend is in de regio, is er nu ook voor jongeren en coaches in Gooise Meren.

'Mooi om te horen hoe het persoonlijke contact hen motiveert'

Teens on a Mission koppelt vrijwillige jongerencoaches die ouder zijn dan 16 jaar aan jongeren tussen de 12 en 23 jaar die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. "Samen iets doen is gewoon leuker", legt projectleider Janet Oudenaarden uit. "Denk aan ergens heen gaan, een balletje trappen of gewoon kletsen. En een helpende hand van een andere jongere kan ook fijn zijn bij bijvoorbeeld huiswerk maken of een baantje of stageplek zoeken."
Een jongerencoach is een rolmodel, biedt een luisterend oor, stimuleert en inspireert zonder betweterig, sturend of dwingend te zijn, zoals jongeren soms hun ouders of hulpverleners ervaren. "Ik hoorde over dit jongerenproject, zag de folder en heb meteen gebeld", vertelt Paula (19), een van de jongerencoaches die voor Teens en het Maatjesproject actief is. "Ik ben zelf jong en ga ook graag met andere jongeren om. Ik geef al bijles en zit op scouting. Het is leuk en fijn als je een ander ergens mee kunt helpen of zich fijner kunt laten voelen."
"We spreken elke week bij haar thuis af", vertelt Paula over haar ervaringen als jongerencoach voor een meisje van veertien jaar. "Ze is heel verlegen, gesloten en praat weinig. Daarom doen we vaak iets zoals knutselen of naar de stad gaan, want dat is makkelijker dan alleen praten en natuurlijk ook heel gezellig. Ook help ik haar met leren voor toetsen. Ik denk dat het fijn is als ze van mij, een andere jongere, hoort dat ze goed bezig is." Oudenaarden heeft al jarenlange ervaring bij het Maatjesproject. Ze was vanaf het begin betrokken bij Teens on a Mission. "Natuurlijk moet het klikken. We matchen zorgvuldig op basis van kennismakingsgesprekken. Zo mooi om van deelnemers terug te horen hoe het persoonlijke contact hen motiveert, hoe hun zelfvertrouwen groeit en sociale vaardigheden worden versterkt. Jongeren komen via hun coach in aanraking met andere mogelijkheden en gezichtspunten. Dat helpt om (betere) beslissingen te maken of je anders op te stellen als het gaat om school, opleiding, sport, werk of relaties." In principe verbindt een coach zich als vrijwilliger voor minimaal twintig weken aan een jongere.
"Voor mij is het ook gewoon fijn om naar haar toe te gaan en wat anders te doen dan ik gewend ben", vertelt Paula over wat dit vrijwilligerswerk haar brengt.

'Al jaren last van stank en rook van dierencrematorium'

Ondernemers willen dat gemeente beter handhaaft

Ondernemers rond het dierencrematorium hebben al jaren last van zwarte rook en vieze stank. Ze willen dat er nu wordt ingegrepen.

Zwarte rook uit de schoorsteen. Foto: Joost Lammers

NAARDEN "Het is niet fijn als je op kantoor zit te werken en je ruikt verbrande haren en verbrand dier", vertelt Sebastiaan Ruiters. Zijn bedrijf deelt een dakterras met het dierencrematorium en daar staan ook de schoorstenen. "Het probleem is stank en rookoverlast. Die nare geur hangt er ook als er geen rook te zien is. Het is niet gezond én niet prettig."

Ruiters heeft als bewijs een verzameling filmpjes waarop de zwarte rookpluimen te zien zijn. Ook andere ondernemers in de omgeving van de Kobaltstraat klagen al twee jaar bij het crematorium en de gemeente. Bij het crematorium zeggen ze er ook van te balen. Met name bij huisdieren met een hoog vetpercentage komt de zwarte rook vrij. "Wij zijn er absoluut niet trots op", reageert manager Patrick van Barneveld. "Wij verzorgen onze klanten met veel respect en willen dat respect ook uitdragen naar onze buren en omgeving." Van Barneveld belooft opnieuw beterschap en wil op korte termijn de problemen aanpakken door technische aanpassingen aan de ovens. Hij zegt dat de stank en rook geen gevaar voor de gezondheid opleveren. De gemeente wil dat er een structurele oplossing voor de problemen komt. Ze wil daarom op korte termijn om tafel gaan met het dierencrematorium. Ook de technische storing die soms optreedt, moet worden verholpen. De Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek, die het crematorium controleert namens de gemeente, zegt overigens dat er adequaat gereageerd is. Er is namelijk een camera geplaatst waardoor er ingegrepen kan worden als het misgaat. "Je kunt via de camera zien dat de uitstoot vaak niet na een minuut stopt. De uitstoot duurt soms wel 10 minuten", aldus Ruiters. Het zijn geen incidenten volgens hem. "Het gebeurt zeker één keer per maand, best heftig. Waarom handhaven ze niet?"

Lichte daling aantal cliënten bij Voedselbank

BUSSUM/NAARDEN De Voedselbank Bussum, Naarden en Hilversumse Meent kent een lichte daling van het aantal cliënten. Dat beeld wijkt af van de Voedselbank Gooi en Omstreken waar men vorig jaar 16 procent minder mensen ontving.

Voorzitter Paul Konings van de Voedselbank Bussum, Naarden, Hilversumse Meent: "Wij zijn dit jaar van 220 cliënten naar 200 gegaan. Met elke daling zijn we blij, want dat betekent dat minder inwoners de voedselbank nodig hebben en dat het dus financieel beter met ze gaat." De schuldenproblematiek voor klanten blijft een grote zorg. "Veel klanten hebben financiële schulden omdat ze hun baan kwijt zijn, ziek zijn, een verslaving of geestelijk probleem hebben en dit geldt voor alle leeftijden. Gelukkig krijgen we genoeg artikelen binnen om onze klanten te helpen. Zoals de Fonteinmavo waar leerlingen met een actie 4000 artikelen hebben opgehaald. Ook hebben we elke twee maanden een winkelactie, wat goed loopt. De bereidwilligheid van inwoners om mensen aan de onderkant van de samenleving te helpen is in ons gebied zeker aanwezig en daar zijn we heel blij mee. Maar als je eerlijk bent zou het geweldig zijn als iedereen in zijn eigen onderhoud kan voorzien en dat de voedselbanken niet meer nodig zijn. Wie weet gebeurt dat wel in de toekomst en daarom is elke daling positief nieuws."

Alsnog geslaagd

BUSSUM / NAARDEN In het tweede tijdvak zijn alsnog de herkansers geslaagd voor hun middelbareschooldiploma. Allemaal van harte gefeliciteerd! Hierbij alle namen van de geslaagde personen.

Wellantcollege

Schooltype: vmbo
Frederique Dessauvagie, NAARDEN; Ivo Ivanov, BUSSUM; Martijn Kooijman, NAARDEN; Frédérique Stoker, HUIZEN; Merel Stuur, HUIZEN.

Sint-Vituscollege

Schooltype: havo
Samuel van der Deure, Naarden; Anne Ghenu, Naarden; Frank de Jong, Hilversum; Hidde Kemme, Naarden; Sebastiaan Verhoeven, Naarden; Ilaysa van der Vliet, Laren.

Schooltype: gymnasium
Emilie Visée, Bussum.

Schooltype: atheneum
Thomas Cramer, Bussum; Joran Verweij, Huizen.

Sint-Vitusmavo

Schooltype: mavo
Tess Bogaard, NAARDEN; Granit Gashi, NAARDEN; Aïmane Jabli, NAARDEN; Alexander Kalff, Muiderberg; Ruben Koehorst, NAARDEN; Joep Looijen, BUSSUM; Bilquees Ousmane, Hilversum; Jeffry Roodhof, BUSSUM; Jane Taskiran, Bussum.

Goois Lyceum Bussum

Schooltype: havo
BUSSUM: Blaze Toscani, Ella Bowler, Idsart Dikkers, Sophie Poldermans. DIEMEN: Luís Silva dos Santos.

Schooltype: vwo
HUIZEN: Stijn Keller.

Schooltype: gymnasium
BUSSUM: Sara Schuurbiers.

Fontein mavo Bussum

Schooltype: vmbo-TL
Lisa van Zelm, Naarden.

Willem de Zwijger College

Schooltype: havo
Koen Blommestijn, Almere; Chloé Burger, Hilversum; Milo Carbutto, Bussum; Ruben Donkervoort, Hilversum; Julia van der Vlugt, Naarden.

Schooltype: atheneum
Isabelle Blonk, Bussum; Maarten Mulder, Naarden; Marnix Roomer, Huizen; Coen Rozenbeek, Naarden; Pascale Six, Naarden; Juliette van der Spek, Naarden; Jacqueline Verheul, Bussum; Jelle van der Weij, Bussum.

Schooltype: gymnasium
Justine Maats, Naarden.

Kunstmarkt trekt ruim 1000 bezoekers

Burgemeester schildert oor van Vincent van Gogh

Meer dan 1000 bezoekers kwamen zondag naar het Julianaplein om de werken van zo'n twintig kunstenaars te bekijken en bewonderen.

De Jong is erg te spreken over de kunstmarkt.

BUSSUM Burgemeester Han ter Heegde heeft afgelopen zondag de Eerste Bussumse Kunstmarkt op het Julianaplein geopend. Voor de gelegenheid schilderde hij zelf ook een kunstwerk.

'We willen de kunstmarkt een paar keer per jaar organiseren'

Diverse kunstenaars presenteerden hun schilderijen, tekeningen, beelden, keramiek en fotografie. De kunstmarkt is een initiatief van evenementencoördinator Ellen Hazenberg van Pro Bussum en kunstenaars Ilse Valkenburg en Myrna Jonker met als doel om de koopzondagen aantrekkelijker te maken voor het publiek. "De opkomst was boven verwachting. Na afloop kreeg ik veel positieve reacties, ook van winkeliers die dankzij de kunstmarkt een drukkere zondag hadden dan anders'", aldus Hazenberg. "Het is de bedoeling om de kunstmarkt een paar keer per jaar te organiseren."
De kunstmarkt werd officieel geopend door burgemeester Han ter Heegde. "De burgemeester heeft een oor van Vincent van Gogh geschilderd met de kleuren van het wapenschild van Gooise Meren. Volgend jaar is er een expositie over Van Gogh in de Kapelstraat en dan hangt het schilderij van de burgemeester er ook tussen."
Voor Mitchell Platje was het de eerste keer dat hij op een kunstmarkt stond. "Ik werd gevraagd door Ilse Valkenburg, die mij les heeft gegeven in schilderen. Door op de markt te staan kan ik mijn werk promoten en word ik zelf ook een beetje bekend.'' Mitchell werkt bij Brownies & Downies en daarnaast is hij druk bezig met zijn schilderkunst. "De mensen die bij mij langskwamen waren heel enthousiast over mijn werk en ik heb zelfs mijn eerste schilderij verkocht. Echt geweldig." Ook beeldend kunstenaar Marieke de Jong was enthousiast over de markt. "De bezoekers waren echt geïnteresseerd en gingen een praatje met je aan over de kunstwerken. Het blijft belangrijk om mijn werk bekend te maken en dat ik workshops geef in mijn atelier aan de Vliegdenweg. Ik vond het echt heel leuk om op de markt te staan."

Het meesterwerk van de burgemeester.
Platje verkocht zijn eerste kunstwerk.

Maurits de Groot wint NK shoot-out

'Een hardwerkende en altijd enthousiaste keeper'

Een beker en kaartjes voor het EK Hockey.

BUSSUM - Maurits de Groot, keeper bij Hockeyvereniging 't Spandersbosch, is Nederlands kampioen shoot-out keepen geworden. Hij won de titel in een heel spannende finale.

Maurits ging zelf met een open mind naar het toernooi en van enige zenuwen was geen sprake. De blijdschap, zeker omdat hij het niet had verwacht, was daardoor extra groot.

De vwo-scholier begon op zijn zevende met hockey en maakte rond zijn twaalfde de overstap van veldspeler naar keeper. Volgens zijn moeder blonk hij daar direct in uit. "Hij speelde met zijn tweelingbroer in hetzelfde team en hij wilde juist iets anders doen."

'Hij heeft de laatste twee jaar een enorme sprong gemaakt'

Clubmanager Rene van Hattum vertelt dat Maurits een harde werker is. "Hij heeft zich vooral de afgelopen twee jaar heel snel ontwikkeld. Hij is gedreven en doordat hij zo hard werkt en altijd enthousiast is, is hij zo ver gekomen." De 16-jarige Bussumer deed al eerder mee met de strijd om de Nederlandse titel shoot-out keepen, maar was nog niet eerder tot de finale doorgedrongen. Dat hij er nu ook nog met de titel vandoor gaat maakt het volgens Van Hattum heel bijzonder. Maurits keepte het afgelopen seizoen in het eerste elftal van de B-jeugd van de Hilversumse Club. Volgend seizoen staat hij in het doel bij de A1. Bij de meisjes deed zijn clubgenootje Dagmar Klaassen mee. Zij keepte afgelopen seizoen bij de meiden in het eerste team in haar leeftijdsklasse (D1) en stapt volgend jaar over naar de C2. Dagmar bereikte de halve finales. Zowel Dagmar als Maurits werd eerder al districtskampioen. Vorig jaar was 't Spandersbosch ook al succesvol op het NK shoot-out. Toen werd de keepster van de B1, Mare Moojen, eerste.

Uit de Historie van Bussum en omgeving Ben Hosman

Aquarellist, beeldhouwer en schilder Ben Hosman (Bussum 1919- Laren 2009) had in de jaren 50 en 60 in de Nassaustraat in Bussum diverse zaken onder de naam Warmolts. . Leo Janssen interviewde Hosman in 2003. Enige fragmenten daaruit.


"Ik was 15 jaar toen ik voor het eerst poseerde in het atelier van de schilder Arnold Pijpers in Bussum. Het hangt hier nog steeds aan de wand. Ik herinner het me nog goed, de lucht van de olieverf, zijn indringende manier van kijken. Ik denk dat er toen een vonk is overgeslagen".

Een opleiding tot kunstschilder stuitte bij Hosmans vader op praktische bezwaren. Vader had een comestibleszaak in Bussum. Ben, de oudste van zes kinderen, ging er naar de Mulo en kreeg daarna zijn eerste baantje in een koffie- en theezaak.

"Ik begon er met reclameborden te schilderen en ik ben ook op een reclametekenschool geweest. En in het weekend kon je me vinden aan de Karnemelksloot om boerderijtjes te schilderen.
Op mijn 18e moest ik in militaire dienst. In 1939 werd ik gemobiliseerd. In 1941 moest ik me melden, maar dat heb ik niet gedaan. Met valse papieren heb ik het gered.
In 1948 begon ik mijn eerste winkel, een wijn- en kaaszaak, van oudsher Warmolts. Naast mijn kaaswinkel heb ik een Indische toko opgezet aan de Nassaulaan, Warung Jawa, en in 1955 kwam er nog een wijnzaak bij. Ik kwam al snel in Frankrijk terecht. Ik introduceerde de Beaujolais Nouveau. Bottelde alles zelf. Duitse wijnen, sherry en als ik in Frankrijk was, begon ik mijn vrije uren te benutten met schilderen en aquarelleren. Mijn vrouw speelde een hele grote rol in de zaak. De zaken aan de Nassaulaan liepen zo goed, dat ik ook een restaurant begon, Bistro Warmolts, en in Amsterdam de Norway-Inn in de Kalverstraat. Iedere avond zat het er barstens vol. Het was een genoegen om de mensen te zien genieten. Mijn buffetrestaurant in Amsterdam is uiteindelijk ten onder gegaan aan de spuiters. Ze zaten in de steeg en op den duur ook in mijn toiletten. Ook het gebrekkige parkeerbeleid op het Rokin was er debet aan. Maar al met al zijn het toch goede en mooie jaren geweest. In 1978 ben ik gestopt en heb samen met anderen de Gooise Academie voor Beeldende kunsten opgericht."

Kortom, een man die twee zeer verschillende gebieden actief in het Gooi geweest is.

Redactie: Klaas Oosterom

Burgemeester is nieuwe beschermheer

Leuke en leerzame dag voor jong en oud bij reddingsbrigade

Spectaculaire aankomst van burgemeester Han ter Heegde. Foto's: Reddingsbrigade Naarden

NAARDEN "De open dag van de Reddingbrigade Naarden was zaterdag bijzonder. De burgemeester is nu beschermheer van onze reddingsbrigade, alle jeugdleden zijn geslaagd voor hun reddingsdiploma en zo'n 300 bezoekers kwamen 's middags naar de open dag."

'We krijgen geen subsidie, dus elk bedrag kunnen we heel goed gebruiken'

Vincent Stoit van de reddingsbrigade vertelt dat de dag in de ochtend begon met de aankomst van burgemeester Han ter Heegde. "Toen de burgemeester aankwam op de reddingsboot werden er fakkels afgestoken die een fel rood licht gaven. Heel spectaculair. Na zijn aankomst heeft hij de diploma's uitgereikt aan de 63 jeugdleden die hun reddingsdiploma hebben gehaald. Ook ging hij met alle kinderen op de foto." Ter Heegde is nu de nieuwe beschermheer van de reddingsbrigade. "In zijn rol als beschermheer gaat hij ons ondersteunen met advies." Ook was er een sponsorzwemwedstrijd en die heeft 2900 euro opgebracht. "We krijgen geen subsidie, dus elk bedrag kunnen we goed gebruiken. Onze kosten zijn rond de 20.000 euro per jaar en daarom zijn we dringend op zoek naar donateurs. Wij kunnen alle steun hard gebruiken." De middag begon regenachtig, maar daarna werd het droog met een zonnetje. "Ongeveer 300 belangstellenden hebben meegevaren op onze reddingsboot en dat is altijd een spannende ervaring. Ook waren de politie, brandweer en ambulancedienst aanwezig. Het was een leuke en leerzame dag voor jong en oud, ook omdat je van alles kon beleven en zien."

Altijd spannend om mee te varen in de reddingsboot.
Alle jeugdleden hebben hun reddingsdiploma gehaald.

Donateur worden? Kijk op www.reddingsbrigadenaarden.nl.

Stick Together weer groot succes

Saamhorigheid en veel plezier. Foto: HC Gooische

BUSSUM Ruim 80 jongeren met een verstandelijke beperking uit de regio Gooi en Vecht beleefden afgelopen zaterdag, samen met hun buddy's, een van de mooiste dagen van het jaar. Ze deden mee aan de 16e editie van Stick Together bij de Gooise Hockeyclub.

Het was weer een waar feestje, vertelt Ellen Hazenberg, een van de vrijwilligers. Ze is al jarenlang betrokken bij dit evenement waarbij jongeren met een verstandelijke beperking door de Bussumse hockeyclub een sportieve spelletjesmiddag krijgen aangeboden. "Voor mijn werk organiseer ik veel evenementen, maar dit is echt wel het mooiste en meest bijzondere. Die blije gezichten als ze samen met hun buddy het veld op lopen, de muziek die er dan klinkt en het gezwaai met de vlaggen: dat is elk jaar weer genieten."

'Het is elk jaar weer genieten, al die blije gezichten'

De deelnemers worden gekoppeld aan een leeftijdsgenootje en dat zorgt vaak voor een bijzondere band. Hazenberg: "Je ziet dat sommige buddy's in het begin wat zenuwachtig en afwachtend zijn, maar vaak is dat snel over. Er wordt veel plezier gemaakt." De lach op de gezichten van de deelnemers is volgens Hazenberg onbetaalbaar. De buddy's melden zich vrijwillig aan en elke deelnemer met een beperking krijgt een persoonlijke buddy toegewezen. Dit jaar waren er ook veel nieuwe, jongere deelnemers. Het evenement leeft dus nog steeds in de regio en daar is de organisatie heel blij mee. Aan het evenement werkt ook altijd de plaatselijke brandweer mee. Die staan er elk jaar met hun wagens en een spel waarbij de deelnemers mogen spuiten met de brandweerspuit.

Henks zelfgebouwde schip is klaar

Nog een paar laatste dingen regelen en gaan

Vanaf links: Cornelia, Lenie, Henk en Paul. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

Nederhorst den Berg De Never too old is zo goed als klaar. Henk Mulders zelfgebouwde schip ligt in het water, in verenigingshaven De Spiegel in Nederhorst den Berg. Daar regelt Henk uit Bussum de laatste dingen voor hij op wereldreis gaat.

Terwijl Lenie en Paul uit Nieuw-Zeeland toekeken, stonden Henk Mulder en Cornelia Boom maandag op het zeilschip de douane te woord. Die kwam voor de BTW-verklaring die Henk straks nodig heeft om met de Never too old aan zijn verre reis te beginnen.

Lenie en Paul ontfermden zich in 2009 over Henk (75) en Cornelia (75) toen de twee voor de Nieuw-Zeelandse kust per helikopter gered moesten worden van de eveneens zelfgebouwde Matahari. De vier zijn nu vrienden voor het leven. Na het drama besloten de Weespers nooit meer een dergelijk avontuur aan te gaan, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Voor Henk althans, want Cornelia krijgt hij toch echt niet meer mee.

Henk raakte door de schipbreuk in geestelijke en financiële problemen en bij wijze van therapie besloot hij toch weer een boot te bouwen, maar niet zozeer om er ook weer echt mee op reis te gaan. Maar toen het schip zijn voltooiing naderde, drong de vraag zich op: wat ging Henk er eigenlijk mee doen? Toch maar weer de zee op, want na acht jaar op de wal weet hij het zeker: op het water hoort hij thuis. "Ik wil naar Lapland, naar Senegal, naar Ghana. Om te eindigen in Brazilië waar ik dan verliefd word op een mooie vrouw met dikke billen", vertelde hij in mei al aan het WeesperNieuws. Zoon Harald gaat met hem mee.

NH Nieuws maakte een reportage over Henk en Cornelia. Die wordt maandag 10 juli om 17.15 uur uitgezonden in het tv-programma NH Reportage. Het item is vanaf dan ook online (terug) te zien.

Nieuwe contouren Bensdorp-project worden zichtbaar

Hier komt de kelder voor het appartementencomplex. Foto: Jaap van Hassel

BUSSUM Na al het geweld van de sloop is het nu tijd om het terrein van Bensdorp klaar te maken voor de opbouw.

De komende tijd wordt gewerkt aan de kelder van gebouw D, te zien op de foto. Te beginnen met de keldervloer, de wanden en begin oktober zou het dak moeten volgen. Mits de planning gehaald wordt natuurlijk.

Momenteel is de vlechter al bezig het voorwerk te verrichten. Het beton voor de keldervloer wordt komende vrijdag gestort. De bouw ligt tijdens de bouwvak drie weken stil. Daarna wordt weer volop doorgewerkt. Er zullen dan grote kranen verrijzen op het terrein.

Vragen

Bouwbedrijf Noordersluis zal komende week een folder verspreiden bij de omwonenden om meer uitleg te geven over het project. Volgens het bedrijf krijgen ze veel vragen. Niet alleen over de overlast, maar ook over de gegeven compensatie. "Mensen denken dat wij geld hebben gegeven, maar dat is niet zo. Enkele huishoudens die veel overlast hebben ervaren, zijn voorzien van een flesje wijn."