NaarderNieuws

4 juli 2018

NaarderNieuws 4 juli 2018


'Mooi Naarden' zegt vertrouwen op

NAARDEN Bewonersvereniging Mooi Naarden is helemaal klaar met het 'zogenaamde meedenken' over woningbouw op de Borgronden. Ze spreken over schijnparticipatie en hebben besloten om zich per direct uit het overleg met de gemeente terug te trekken.

"Het meedenken is alleen bedoeld om af te vinken dat bewoners hun zegje hebben kunnen doen. Van enige serieuze invloed blijkt geen sprake." Recent bleek bij een bijeenkomst over de toekomstige verkeersafwikkeling al dat omwonenden uit het Componistenkwartier, verenigd in Mooi Naarden, zich niet konden vinden in de uitkomsten. Ze voelen zich onder andere niet gehoord en de cijfers werden als 'niet kloppend' bestempeld.
Wethouder Marieke Munneke Smeets laat weten dat het college het besluit van Mooi Naarden betreurt, zeker gezien het feit dat het echte participatieproces nog moet starten. "Op dit moment zitten we nog in de technische fase en de werkgroepen gaan gewoon door. In september is iedereen welkom om aan te schuiven bij het participatieproces. Mooi Naarden is een belangengroep, maar we zitten ook om tafel met Buurtplatform RemCom, Stichting de Limiten en Valkeveen en diverse omwonenden op eigen titel. Vanaf september praten we over de ontsluiting van de wijk en de verkaveling." Extra inspanningen om Mooi Naarden als groep aan tafel te krijgen, worden door de gemeente niet verricht. Wie mee wil denken kan zich aanmelden via borgronden.nl.

De droogte houdt aan: wees extra alert in natuurgebieden

REGIO De brandweer waarschuwt voor verhoogde natuurbranden door aanhoudende droogte en de harde wind. Er geldt vanaf nu Fase twee.

Fase twee is het hoogste risico op natuurbranden. Door het hete weer, de droogte en de wind bestaat er een verhoogde kans op natuurbranden. Daarom is er een stookverbod. Dat verbod geldt onder meer voor barbecues en vuurkorven en omdat het flink waait, kan een brand zich snel uitbreiden. Daarnaast wordt roken in het bos en op de hei ook afgeraden en gooi geen flesjes weg, want die kunnen werken als een loep en een brand veroorzaken. De brandweer reageert extra alert bij melding van een natuurbrand. Er wordt met extra materieel uitgerukt als er een brand is ontstaan. Daarnaast wordt er extra gecontroleerd.

Vanaf zondag 1 juli hoort dit jaar officieel bij de 5 procent droogste jaren sinds het begin van de neerslagmetingen in 1906. Dat betekent dat het in slechts 5 procent van alle jaren op 1 juli zo droog was als vandaag.

Drinkwaterbedrijf PWN vraagt aan alle inwoners om zuinig om te gaan met drinkwater. De tuin niet sproeien met kraanwater, de auto niet wassen, kort douchen, geen bad nemen en ook niet het zwembadje verversen. Deze waarschuwing is niet voor niets. "Er wordt op dit moment 40 procent meer kraanwater verbruikt dan normaal. Het meeste water verbruiken we bij het sproeien van de tuin", aldus PWN.

Reddingsboot gedoopt door burgemeester Ter Heegde

Foto: Reddingsbrigade Naarden

NAARDEN De Reddingsbrigade Naarden heeft de nieuwe reddingsboot zaterdag officieel in gebruik genomen. De boot kan varen in ondiep water en ingezet worden bij evacuaties bij watercalamiteiten, overstromingen in heel Nederland en in de regio bij hulpverleningstaken en bij beveiliging van evenementen op en rond het water.

'Ontmoet Syrië'

Veel inwoners weten weinig over Syrische gewoontes en de cultuur. Met 'Ontmoet Syrië' willen de sleutelfiguren daar verandering in brengen.

9

Toch nog even orchidee

Fietstochtje gemaakt richting Oranjesluizen. Ik ben me wild geschrokken. De aanhoudende droogte richt echt verwoestingen aan.

Na het maaigedonder achter de Naardermeer, waar bijna voor mijn ogen een veldje orchideeën werd weggemaaid, werd ik nog twee keer geconfronteerd met het fenomeen zeldzame plant. Vorige week maar weer eens richting Oranjesluizen, nabij de Schellingwoubrug bij het einde van het Amsterdam-Rijnkanaal. Onderweg kom ik over het laatste stuk van de Diemerzeedijk, waar een brede, lange strook met honderden orchideeën te vinden is. Elk jaar een feest voor het oog. Dit jaar niet één! Allemaal geveld door de droogte. Komt volgend jaar wel weer goed, hoor. Een tijdje terug had ik het over een spontaan opgekomen gevlekte rietorchis op mijn balkon. Marcel Witkamp, een trouwe helper in mijn garage die het afvalplastic naar de stort brengt, had aandachtig dat stukje gelezen. Marcel is echt geen doorgewinterde natuurvorser, maar heeft toch aandacht genoeg om te ontdekken dat in een al jaren in een hoekje verpieterende bloembak van alles gegroeid was. Hij meende zelfs de plant te herkennen van mijn foto van de balkonzeldzaamheid. Hij ging zelfs zover om die bak met inhoud voor mijn garagedeur te zetten in afwachting van wat ik er van zou vinden. En, verdraaid, Marcel had inderdaad een flinke gevlekte orchis weten te temmen. Ongewild, natuurlijk. Maar toch hartstikke leuk en heel attent van hem!

Weerbericht

Aanhoudend droog, overwegend zonnig en vrij warm

Het Azorenhogedrukgebied handhaaft een uitloper boven de Britse eilanden en de Noordzee. De stroming is noordoostelijk met aanvoer van zeer droge lucht. Het hoog komt tijdelijk west van Ierland te liggen waardoor de stroming noordelijk wordt. Het wordt iets minder warm. In het weekend stijgt opnieuw de luchtdruk boven de Noordzee en dan wordt het weer warmer.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag worden zonnige perioden verwacht met wat sluierbewolking en mogelijk ook enkele wolkenvelden. Het blijft droog. Bij een matige noordenwind wordt het 23 à 24 graden. Ook vrijdag zijn er zonnige perioden met lokaal enkele wolkenvelden. Er is een kleine kans op een bui. De wind is matig van kracht en waait uit het noorden. Het wordt zo'n 24 graden.

Het weekeinde

Het weekeinde belooft opnieuw droog en meest zonnig te gaan verlopen. Er waait een matige wind tussen noord en noordoost. De temperatuur valt met circa 26 graden weer iets hoger uit. De nachten verlopen vrij koel met een minimum van 12 à 13 graden. Met de noordoostenwind is de luchtvochtigheid zeer laag. De warmte blijft daardoor aangenaam en goed te verdragen.

Weetje

Juni 2018 was recorddroog met minder dan 10 mm neerslag in onze regio tegen 65 mm normaal. Tussen 11 en 25 juni was er vaak ook bewolking. Dankzij de zeer zonnige laatste week kwam het aantal zonuren met 205 uur nog iets boven normaal (195 uur) uit. Juni staat op de zesde plaats van warmste junimaanden. Juni 2017 staat overigens op de eerste plaats.

Een uitgelezen boek
De Weeshuiskazerne van Naarden

Met als ondertitel: Over susteren, soldaten, walen en wezen. De naam weeshuis stamt uit de periode 1579-1809. Vanaf 1828 was het weeshuis elders in de vesting, aan de Cattenhagestraat, gevestigd. Kazerne in de naam geeft al aan dat het ook een andere functie heeft gehad.

Het complex aan de Kloosterstraat heeft vele functies gehad, hetgeen al uit de ondertitel is op te maken en ook uit de straatnaam. Dit boek is uitgekomen na de omvangrijke restauratie, renovatie en nieuwbouw in 1994. De vijf hoofdstukken gaan over de kloosterperiode, weeshuisperiode, over de Waalse kerk (later mausoleum en museum), kazerne-periode en het laatste hoofdstuk over de restauratie en nieuwbouw (1968-1994) met o.a. woningen. De redactie had Anne Margreet As-Vijvers en Henk Schaftenaar. Het vierkante, gebonden boek met 129 pagina's (met leeslint) werd door de stichting Vijverberg in 1994 uitgegeven. Het bevat vele afbeeldingen in zwart/wit. Als nieuw.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 12 Euro. Mail of bel Oosterom:
oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. ds. G.C. Flobbe
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. C. van der Scheur en 17.00 u. ds. J. van der Meijden
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. W.F. Metzger
*Vrijzinnigen N-B gezamenlijke zomerdienst bij Remonstranten
*Doopsgezinde Gemeente B-N gezamenlijke zomerdienst bij Remonstranten
*Evangelisch-Lutherse Gemeente gezamenlijke zomerdienst bij Remonstranten
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ms. drs. J.Doornebal
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst *De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Vanaf 4 juli zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- TV Magazine met diverse onderwerpen, waaronder aandacht voor de IJsscooter in Bussum en Kort Nieuws.
- RegioHub gaat over het Icoon van de Oostelijke Vechtplassen.
- Sjoerd Stoop is In Gesprek Met de burgemeester van Gooise Meren, Han ter Heegde.

Gemeente roept bouwaanvragen Oud Valkeveen een halt toe

Komend jaar geen uitbreidingen binnen de speeltuin

Speelpark Oud Valkeveen mag niet op een attractiepark gaan lijken. Gooise Meren wil grip houden op ontwikkelingen. Er wordt gewerkt aan een nieuw bestemmingsplan.

Oud Valkeveen is een speelpark. De gemeente wil dat zo houden. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Speelpark Oud Valkeveen kan een jaar lang geen bouwaanvragen meer doen. Dat betekent dus geen uitbreidingen meer binnen de speeltuin. Dat komt omdat de gemeenteraad heeft besloten aan de slag te gaan met een vernieuwd bestemmingsplan.

De gemeenteraad heeft woensdag achter gesloten deuren een voorbereidingsbesluit daartoe genomen. Dat besluit geldt per direct en heeft tot gevolg dat bouwaanvragen voor het perceel een jaar lang worden aangehouden. Dat gebeurt om in de tussentijd ongewenste ontwikkelingen tegen te kunnen houden.

Geen toeval

Burgemeester neemt afstand van 'ondernemertje pesten'

De gemeente Gooise Meren gaat nu aan de slag met het bestemmingsplan voor Oud Valkeveen omdat het oude bestemmingsplan na tien jaar vervangen moet worden. Toch is het niet geheel toevallig dat de gemeenteraad zo snel de stap heeft genomen en met het voorbereidingsbesluit komt: vastgoedondernemer en speelparkbaas Michael van de Kuit en de gemeente Gooise Meren liggen al veel langer in de clinch. Van de Kuit heeft plannen om het speelpark uit te breiden en te vernieuwen. De gemeente heeft al aangegeven dat ze niet wil dat het speelpark te veel een attractiepark wordt. Dat zou te veel overlast met zich mee brengen.

Speelpark Oud Valkeveen kwam de afgelopen weken met een stapel van zeker vijftien aanvragen voor de bouw van nieuwe attracties. Deze aanvragen, waar de gemeente er ondertussen al drie van heeft afgewezen, worden wel gewoon onder de loep genomen.

Neutraal blijven

Dat Speelpark Oud Valkeveen vanaf nu geen aanvragen meer kan doen en vooralsnog geen kant meer op kan, valt rauw op het dak van speelparkbaas Van de Kuit. De vastgoedondernemer noemt de hele kwestie een soap en stelt dat de gemeente doet aan 'ondernemertje pesten'.
Burgemeester Han ter Heegde neemt daar afstand van. "Er wordt gezegd dat we na het van tafel vegen van de vermakelijkhedenretributie deze ondernemer bewust tegenwerken. Dat is natuurlijk niet zo. Wat er nu speelt en wat er toen speelde moet je los van elkaar zien. De vermakelijkhedenretributie (prettax) is toen niet doorgegaan. Daar is Oud Valkeveen heel blij mee en wij doen daar niet moeilijk over. Dat is een politieke afweging geweest en de gemeenteraad heeft daar over besloten. Punt. Nu komen er enkele aanvragen van deze ondernemer om op Speelpark Oud Valkeveen enkele attracties te plaatsen. Die moeten wij als gemeente toetsen aan de bestaande bestemmingsplannen, aan de gevolgen voor het milieu, overlast misschien voor de buren en gevolgen voor het verkeer. Dat doen we op een neutrale manier. Soms kunnen dingen wel en soms kunnen dingen simpelweg niet."

Grip houden

Dat de gemeente nu de stap neemt om het bestemmingsplan te vernieuwen en met het voorbestemmingsbesluit alle aanvragen van het speelpark een jaar lang een halt toeroept, heeft te maken met het feit dat de gemeente grip wil houden op de situatie. Met de komst van meer attracties verwordt het kleinschalige speelpark steeds meer tot een attractiepark. En dat wil de gemeente niet. "Het heet een speelpark. En dat zegt genoeg. Het is geen Efteling met achtbanen en dat moeten we ook niet willen. Dat laat de omgeving niet toe. Je zit met parkeren, met aanrijden, met omwonenden. Dat kan gewoon niet. Natuurlijk mag het park vernieuwd worden en mogen er andere attracties komen, als men maar wel in het kader van spelen blijft."
Het nieuwe bestemmingsplan voor de grond van Oud Valkeveen moet volgend jaar klaar zijn.

Zeker een week geen vaartochten

Motor van bootje Vestingmuseum gestolen

Voorlopig geen rondvaarten vanaf het museum. Foto: Vestingmuseum

NAARDEN Het Vestingmuseum werd zaterdag geconfronteerd met de diefstal van de motor uit het rondvaartbootje. Een flinke strop en voorlopig zijn de vaartochten tot nader order gecanceld.

Trouwerij viel net niet in het water dankzij Vestingvaart

Hoofd bedrijfsvoering Pieter Koudijs spreekt van een 'behoorlijke strop'. Helemaal nu het juist deze week prachtig zomers weer is, kan de patrouilleboot niet varen. Koudijs vertelt wat er precies allemaal aan de hand is. "We hadden zaterdag de boot nodig om een bruidje en haar vader op te halen bij de Kapitein Meijerweg. Samen zouden ze hier hun entree maken om daarna het huwelijk te voltrekken. Toen wij in de ochtend de boot wilden controleren om te kijken of deze schoon was, bleek dat het luik van de bun (plek voor de motor, red.) open stond. Toen we het luik openden zagen we een groot, gapend gat. De motor was weg, net zoals de accu en de bekabeling."
Het Vestingmuseum kon gelukkig voorkomen dat de huwelijksdag in het water viel en wist via een particulier en Vestingvaart Naarden de bruid en haar vader op te halen zodat ze een mooie dag konden beleven.
Koudijs vertelt dat de boekingen die stonden voor komend weekend allemaal zijn afgezegd. Tot nader order, maar in ieder geval de hele week zal er geen rondvaartboot vertrekken vanaf de eigen steiger van het Vestingmuseum. "Het is nu een zaak voor de verzekering en er is aangifte gedaan bij de politie. Er was dit weekend een viswedstrijd en we hebben een paar vissers aangesproken. Zodoende hoorden wij dat er vrijdag rond 23.00 uur twee mannen in een wit bootje gezien zijn. Anderhalf uur later voeren ze weer weg. Ik denk dat ze rustig de tijd hebben genomen om de motor te stelen."

Wie iets gezien heeft, kan zich melden bij de politie.

Tenne Tromp

Clientmanager en mede-eigenaar van Stuiver Asset Management, 43 jaar, woont in Naarden

Waar ben je druk mee?
"Ik spreek veel ondernemende beleggers over onze unieke beleggingsaanpak."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Heerlijk avondje met mijn vrouw Mathy naar een lekker restaurant. Ik hou van de Italiaanse en Franse keuken."

En met een miljoen?
"Ik zou een groot deel in ons VOC Fonds beleggen en er dan een paar jaar niet meer naar kijken. En ik maak een mooie wereldreis met het gezin."

Tip om te beleggen?
"Conservatieve (saaie) aandelen: op de langere termijn geven die meer rendement met minder risico."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Een frikandel."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'AMSTERDAM, geschiedenis van de meest vrijzinnige stad ter wereld' – Russell Shorto. Leest als een film en ik ben trots op wat wij in Nederland voor elkaar gekregen hebben."

Ideale vrije dag?
"Hardlopen, met de kids op stap, BBQ in de tuin en dan lekker in de hangmat nagenieten met een goed glas wijn."

Wat weten de meeste mensen niet?
"Dat ik meer dan 250 tropische duiken op mijn naam heb staan, allemaal rond de evenaar."

Wat kijk je graag?
"'La Casa de Papel'.

Een dag de burgemeester?
"Dan pak ik het centrum van Bussum aan. Het moet een plek zijn om inspiratie op te doen met goed eten, mooie winkels en een chique uitstraling. Het kan echt veel en veel beter."

Van de lezers

Reactie op BORgronden

Is woningbouw op de BORgronden wel zo naïef als wordt aangegeven door Carlos Scheltema (zie NaarderNieuws 'Van de lezers' op 27 juni). Natuurlijk is woningbouw dicht tegen de A1 niet de meest gewenste optie. Maar bij een tekort aan sociale woningbouw is dit zeer gewenst.

De vergrijzing in het Gooi neemt meer toe dan elders en dus zijn vooral woningen nodig voor jongeren die in opleiding zijn voor ouderenzorg. Het was logischer geweest als deze Vestingbewoner zich zou inzetten voor eenrichtingverkeer in de Marktstraat. Als je daar op een terrasje een pilsje drinkt, zie je je schuim zeer snel verdwijnen door de explosieve hoeveelheid fijnstof. Als dit zou kunnen leiden tot meer verkeer in de straat waarin je zelf woont, dan pas je wel op je daarvoor in te zetten.

Jan Weerdenburg, Naarden

Naarder voetbalveteranen winnen internationaal toernooi

NAARDEN De Naarder All Stars, een veteranenvoetbalteam, heeft afgelopen weekend een internationaal voetbaltoernooi voor veteranen in het Spaanse San Sebastian gewonnen. De ploeg overleefde met de hakken over de sloot de poulefase, maar kreeg de smaak daarna goed te pakken. De Naarders wonnen de finale door een team uit het Engelse Bath met 2-1 naar huis te sturen. Het leverde een grote beker op.

Inwoners uit Gooise Meren ontmoeten elkaar tijdens festival 'Ontmoet Syrië'

Tijdens het festival zijn er muziek en lekkere hapjes en wordt er over Syrië verteld

Veel inwoners weten weinig over Syrische gewoontes en de cultuur. Met 'Ontmoet Syrië' willen de sleutelfiguren daar verandering in brengen.

Arjen Schouten (links), Wilbert van Waes, Mohammad Abu Hajeer, Paul Konings, Kheder, Nada Rashrash, Inas Hamad en Zaineb organiseren het festival. Foto: Versa Welzijn

BUSSUM Zaineb Toama, maatschappelijk werker bij Versa Welzijn, vertelt dat dit festival is ontstaan door Syrische sleutelfiguren die actief zijn in Gooise Meren. "Zij kwamen met het idee om de bewoners kennis te laten maken met de Syrische cultuur, gewoontes en geschiedenis en wij van Versa Welzijn waren meteen enthousiast."

Een van de sleutelfiguren was de Syrische Kheder Abas, die in juli 2015 in Bussum kwam wonen. "Een sleutelfiguur is iemand die een link legt tussen de vluchtelingen in Gooise Meren en bewoners. Kheder is geen sleutelfiguur meer, maar nu onze college bij Versa. Door zijn ervaringen weet hij als geen ander hoe je de twee culturen bij elkaar kunt brengen en zo is ook het idee ontstaan voor het festival. We vonden het een geweldig idee en Kheder en ik hebben het samen opgepakt en uitgewerkt. Kheder wil met dit festival laten zien waar ze vandaan komen, hoe het leven in Syrië was en dan vooral aan de inwoners, omdat het nu ook hun buren zijn. En als je elkaar beter leert kennen, zie je ook hoe leuk die ander is en kunnen daar weer vriendschappen uit ontstaan."
De sleutelfiguren en Kheder hebben Syrische bewoners gevraagd om deel te nemen aan dit festival. "Er is een lezing van Adnan Hamel, doctorandus in de geschiedenis van Syrië en vluchteling, die vertelt over de geschiedenis van Syrië. Door middel van dia's geeft hij bijvoorbeeld uitleg over dorpen, steden en monumenten in Syrië. Voor de oorlog was Syrië een heel mooi land en dat willen de Syrische inwoners graag laten zien. Ook worden er foto's getoond van bekende plekken in Syrië, zoals Damascus. Over deze stad zijn veel liedjes geschreven en die laten we zien en horen. Syrische kinderen komen zingen in het Arabisch, er worden artikelen tentoongesteld om te laten zien hoe men leeft in dit land. Er is aandacht voor zaken zoals kledingstijl en het bezoeken van een moskee. Samir zingt liedjes over de Syrische provincies, Amar speelt op een Arabische gitaar en Garo zingt erbij. Natuurlijk wordt er ook gekookt en zijn er tijdens het festival heerlijke Syrische lekkernijen. De opening van het festival is met een traditionele Syrische dans met zwaarden en daarna volgt een welkomsttoespraak."

Dit festival is samen georganiseerd met leden van de Vredeswandeling Naarden, Bussum en Hilversumse Meent. De Vredeswandeling is een groep mensen die een keer per jaar een wandeling maken met mensen van verschillende afkomst. Tijdens de wandeling wordt er gesproken over het geloof en de overeenkomsten, waarmee ze de onderlinge contacten binnen de gemeente willen bevorderen. "De organisatie van de Vredeswandeling heeft de kerk geregeld en samen betalen we de kosten van het festival. De leden komen ons ook helpen tijdens het festival."

De opening is met een traditionele Syrische dans met zwaarden

Zaineb vertelt dat Syrische mensen hun buren uitnodigen om samen naar 'Ontmoet Syrië' te gaan. "In onze gemeente wonen zo'n 400 Syrische gezinnen. Veel Syrische mensen zijn actief in onze gemeente. Dat kun je bijvoorbeeld zien doordat er een Syrisch voetbalteam dat is opgericht. Maar we hopen dat ze elkaar beter leren kennen tijdens het festival en met elkaar in gesprek gaan, want Syrische mensen weten uit ervaring dat integreren moeilijk is. Want wanneer ben je geïntegreerd? Ben je dat als je een baan hebt, als je de taal spreekt of als je een sociaal netwerk hebt? Ook komt de vraag naar boven: wie was ik en wat ben ik nu? Deze vraag zie je vooral bij hoogopgeleide mensen. Je was bijvoorbeeld tandarts in Syrië en nu woon je in Nederland, en wat nu? Kun je weer tandarts worden of moet je op zoek naar een andere baan? Iedereen is welkom op het festival en de toegang is gratis."

Het festival 'Ontmoet Syrië' is op zaterdag 7 juli van 16.00 tot 20.00 uur in het Apostolisch Genootschap aan de Meulenwiekelaan 49 in Bussum.

'We hopen dat inwoners naar het festival komen om samen te genieten'

Onderwaterhockey is een snelle, bijzondere en intensieve sport

GOV houdt sponsoractie voor wereldkampioenschap onderwaterhockey

Onderwater-
hockey is nog een vrij onbekende sport in Nederland. Deze sport wordt gespeeld op de bodem van een zwembad met spelers boven, onder, voor en naast je.

Wedstrijd onderwaterhockey van Gooise Onderwatersport Vereniging. Foto: GOV

BUSSUM Zes spelers van de Gooise Onderwatersport Vereniging (GOV) gaan deze maand naar het wereldkampioenschap onderwaterhockey in Quebec, Canada. Een van de spelers is de 19-jarige Tim Latour.

"Tijdens het kampioenschap doen vijftig teams uit zestien landen mee en samen met Thijs, Remco, Jari, Vera en Valerie doen wij met het Nederlands onderwaterhockeyteam mee. Onderwaterhockey in de Nederlandse competitie is gemengd met mannen en vrouwen, maar bij de Nederlandse teams internationaal zijn de mannen en vrouwen gescheiden." Je wordt niet zomaar opgenomen in het Nederlands team, daar hebben ze hard voor moeten trainen. "In maart zijn we naar een trainingskamp geweest met nationale selecties van onder andere Duitsland, Engeland en Spanje en nu vliegen we op 15 juli met het team naar Canada. Geweldig dat ik dit mag meemaken."
Onderwaterhockey is een sport die al zo'n dertig jaar in Nederland beoefend wordt, en is in Groot-Brittannië ontstaan. Duikers die in de winter hun conditie op niveau wilden houden, bedachten deze teamsport. Tim vertelt dat hij toevallig met deze sport in aanraking is gekomen. "Mijn moeder heeft mij geattendeerd op deze sport. Ik ben op mijn vijftiende gestopt met voetballen en zocht een andere sport. Omdat mijn moeder in De Zandzee zwemt kwam ze, tijdens een kraampjesdag, deze sport tegen. Ik ben gaan kijken bij de GOV of dit misschien iets voor mij was en ik vond het meteen een leuke en uitdagende sport en zo ben ik bij de club gekomen."

Wat is er zo leuk aan onderwaterhockey? "Dat je onder water sport, maakt het voor mij heel gaaf. Ik ben altijd al een waterrat geweest. Je weet niet waar je tegenstander is, want die kan overal zijn. Naast je, achter je of voor je, maar ook onder of boven je en daarom kun je geen seconde je aandacht laten verslappen. Deze sport speel je op de bodem van het zwembad, waar de puck gevuld met lood ligt. Je draag een snorkel, duikbril en vinnen samen met een onderwaterhockeystick en een beschermende handschoen. Het tempo is hoog en een team bestaat uit zes basisspelers met vier reservespelers en je mag onbeperkt wisselen. Het mooie van deze sport vind ik ook dat het een echte teamsport is. Zowel onder als boven water hou je contact met elkaar. Soms 'schreeuwen' we naar elkaar, maar als je wilt communiceren dan vraag je een time-out aan bij de hoofdscheidsrechter en wordt het spel voor een bepaalde tijd stilgelegd. Het is fysiek wel een zware sport, maar dat vind ik een uitdaging. Je moet er ook op letten dat je niet te hard zwemt onder water, want dan gaat je lucht twee keer zo hard achteruit." Op dit moment zwemt Tim tweemaal in de week in De Zandzee. "Ik zwem een baantje in 20 seconden en 10 seconden om uit te rusten en dat doe ik veertig keer achter elkaar. Daarnaast oefen ik natuurlijk het onderwaterhockey bij mijn club en ga ik ook naar Amsterdam om te trainen bij een andere club om zo veel mogelijk zwembaduren te maken." Tim vertelt dat het voor toeschouwers moeilijk is om de wedstrijd vanaf de kant te volgen. "Je ziet niet veel, misschien soms een vinnetje. Als je op hoog niveau speelt, is er vaak een onderwatercamera aanwezig en kun je de wedstrijd op een groot scherm volgen. Zo gebeurt dat ook tijdens de kampioenschappen." Tim hoopt dat andere mensen enthousiast worden om ook onderwaterhockey te gaan spelen. "En dan ook graag vrouwen, want die kunnen we goed gebruiken. Bij onze vereniging doen weinig vrouwen mee, maar wat we gelukkig wel zien is dat er misschien volgend jaar een meisjesteam is. Als je bij de jeugd speelt mag een team uit jongens en meisjes bestaan, maar als je hoger gaat spelen, wordt dat gesplitst. Als je interesse hebt, kun je een keer langskomen om mee te trainen en dan kom je er zelf achter hoe geweldig deze sport is. Bij GOV spelen ongeveer vijftig sporters van alle niveaus en leeftijden. Er wordt getraind op woensdag tussen 21.00 en 22.30 uur en op zaterdag van 16.00 tot 18.00 uur in De Zandzee. De trainingen bestaan uit een deel conditie en een deel techniek en tactiek. De trainingen worden altijd afgesloten met een lekker potje hockey."

'Dat je onder water sport, maakt het voor mij heel gaaf'

Onderwaterhockey wordt niet gesubsidieerd of gesponsord omdat deze sport te klein en onbekend is en daarom moeten Tim en zijn teamgenoten de reis naar Canada zelf betalen. "We moeten 3.000 euro betalen voor het toernooi, vliegticket, accommodatie en eten. De club is wel aan het kijken of die kosten naar beneden kunnen met acties zoals een bier- en wijnactie. Naast mijn studie Bouwkunde heb ik gewerkt en daardoor kunnen sparen. Ook is er al geld binnengekomen via sponsoracties, maar we hebben nog meer geld nodig en ik hoop dat mensen ons willen steunen. Ik betaal ook graag zelf mee want dit is de kans van mijn leven en ik zal dit kampioenschap dan ook nooit meer vergeten."

Geïnteresseerden kunnen de onderwaterhockeyers steunen door het overmaken van 10 euro of meer naar NL38 RABO 0130 4550 59 t.n.v. Gooise Onderwatersport Vereniging sponsoring.

Onderwaterhockey is klein en wordt niet gesubsidieerd

12 / 32

'Het vernieuwde Fier verdient een mooie plek in de schijnwerpers'

Spant is nieuwe exploitant van Fort Werk IV

Het rijksmonument Fortwerk IV is per 1 juli overgenomen door het naastgelegen Spant. Fort Vernissage gaat verder onder de naam Fier en hoopt op meer publiek.

Directeur Paul Haighton wil Fort Werk IV en loods 'Fier' meer publiekstoegankelijk maken. Foto: Bob Awick

BUSSUM "Al jaren had ik een oogje op het prachtige verdedigingswerk Fort IV dat pal naast ons theater en congrescentrum ligt. Die wens is nu eindelijk in vervulling gegaan. Vanaf september gaan we veel leuke activiteiten voor gezinnen uit Bussum en omgeving organiseren bij het fort", aldus een enthousiaste Spant-directeur Paul Haighton.

Als nieuwe exploitanten willen we het unieke karakter zeker behouden

Fort Werk IV werd gebouwd in 1868 als onderdeel van de Hollandse Waterlinie en als verdedigingswerk voor Naarden. Naast de artillerieloods is er een muur met schietgaten, kazematten en een poterne, een lange ondergrondse gang om ongeschonden aan de andere kant van het fort te komen. In Bussum waren ooit vijf forten. Fort Werk IV was het hoofdwerk en is geheel gerestaureerd door de Stichting Fort Werk IV. Tot eind jaren 90 was het een verlaten en vervallen fort. Uniek is dat dit fort een zogenaamde 'droge gracht' heeft. Er waren hier ooit soldaten gelegerd, maar zij hoefden nooit in actie te komen: de vijand bleef weg. "In samenwerking met Nanny Blank en veel vrijwilligers heeft de Stichting Fort Werk IV het monument hersteld en omgetoverd tot een prachtige locatie. Jammer is dat veel mensen in Gooise Meren dit fort niet kennen. Het verdient echter een plek in de schijnwerpers. Nu wij het stokje hebben overgenomen gaat dat zeker gebeuren. Mededirecteur Bert Dijkstra en ik willen het fort toegankelijk maken voor het publiek", aldus Paul Haighton.
In loods Vernissage organiseerde Nanny Blank jarenlang activiteiten voor jong en oud. Ook kon er bij Fort IV getrouwd worden en werden er feesten, concerten, exposities en diners gehouden. "Als nieuwe exploitanten willen we dat unieke karakter zeker behouden. Het enige dat gaat veranderen is de naam: Vernissage wordt Fier." De Spant-directeur vertelt dat er tien kandidaten waren om Fort Werk IV over te nemen. "We moesten een goed plan laten zien en gelukkig bleek ons plan favoriet. We zijn enorm trots dat we nu als nieuwe 'fortwachter' het prachtige fort mogen beheren. Samen met de stichting willen wij het monument voor volgende generaties behouden. Wij willen meer publiek trekken. Vanaf volgend jaar gaan we op zondagen activiteiten organiseren met bijvoorbeeld een lunch, een borrel bij een knapperend vuurtje, concerten en exposities. Ook willen we middels een blijvende tentoonstelling het bijzondere verhaal van dit monument met trots in de schijnwerpers zetten. Vandaar ook de naam Fier." Zakelijke, lokaal-maatschappelijke en culture activiteiten en vergaderingen kunnen op deze locatie ook gaan plaatsvinden. Naast leuke activiteiten blijven geïnteresseerden altijd welkom voor een bezoek aan het fort.

Vandyck is zowel modern als mega comfortabel

Maaike neemt voor al haar klanten de tijd. Foto: Bob Awick

BUSSUM Maaike Kloppenburg is erin geslaagd om het solide merk Vandyck in haar winkel op de kop van de Spiegelstraat / Herenstraat in een modern, creatief jasje te steken. De Experience Store is nu ongeveer een half jaar open en wie hier binnenloopt ziet direct hoe Maaike haar eigen stijlvolle stempel op de winkel heeft gedrukt.

Van zachte handdoeken tot dekbedovertrekken met moderne prints: welke collectie bed- of badlinnen men ook kiest, Vandyck staat bekend om zijn topkwaliteit. Degelijk textiel, bijna onmisbaar in ieder huishouden. Maaike draaide een aantal jaren als bedrijfsleider het filiaal in Hilversum, totdat ze de kans kreeg haar eigen zaak te openen in haar woonplaats Bussum.
We zien 'Maaike' terug in de aandacht die ze heeft voor al haar klanten. Of ze nu voor een washandje komen of voor een complete make-over van de slaapkamer, inclusief bed. "Mijn hart ligt heel erg bij moderne stoffen en designs. Hier speel ik op in door mijn aanbod van de zogenoemde 'Pure' collectie in het hogere segment van Vandyck. Dit staat prachtig in veel nonchalante, stoere interieurs. Hiermee bedoel ik een huis met een sterke basis, vaak in de kleuren taupe, grijzen, wit en met houten vloeren en/of beton. Daar combineert deze stijl heel mooi mee." De styliste kan haar advies ook geven op basis van meegebrachte staaltjes van bijvoorbeeld de vloer en gordijnen. "Ik neem bewust de tijd voor al mijn klanten en bespreek goed de mogelijkheden." Ze laat ook graag zien hoeveel er mogelijk is qua slapen. Dit gebeurt in de technische hoek waar slaapcomfort centraal staat. Maaike heeft al veel positieve reacties op haar winkel gehad. "Ik heb bijvoorbeeld ook klanten die voorheen naar Barneveld Zaken gingen kunnen adviseren. " "We hebben nu nog even sale en vanaf eind september komt de winkel er weer totaal anders uit te zien met, uiteraard, de nieuwe prachtige collectie."

Sportkampioenen Eregalerij

Jongensteam JA5 van HC Naarden.

NAARDEN / BUSSUM Dat we veel sportkampioenen in Naarden en Bussum hebben, dat werd afgelopen week al duidelijk. Vele teams mailden hun kampioensfoto naar de redactie en verdienen hun plaats in deze Eregalerij. Opvallend is dat we zoveel winnende hockeyteams hebben. Het niveau ligt dus hoog. Van harte gefeliciteerd allemaal!

Jongens A1 wonnen van Gooische en Houten en speelden gelijk tegen Fletiomare (0-0). In de finale heeft Naarden JA1 zich met een 4-3 zege in de finale gekroond tot landskampioen van de Super A.
ZMC4 HC Naarden.
MC6 HC Naarden.
MC4 HC Naarden.
MA5 HC Naarden.
Heren 1 van NVC vierden afgelopen mei al goed feest.
De dames van Veteranen A van Gooische pakten zilver op het Landskampioenschap
JD1 van Gooische werd derde van Nederland.
MD2 van Gooische werd het tweede beste D2-team van Nederland.
Gooische JC9.
Gooische JC1. Wisten eind mei al dat ze kampioen waren.
Gooische JD5. Na een mooie score in de een-na-laatste wedstrijd van 8-1 waren ze kampioen in hun poule.
Gooische MA6.
Gooische MB3. Winterkampioen, zaalkampioen en daarna in de eerste klasse tweede worden! Wat een top team!
Gooische MD8.
.Gooische Rollers werden kampioen in hun eerste jaar. Ze promoveren naar de derde klasse na 5-3 winst op naaste concurrent Kampong H4 en 13-1 winst op Rapid in laatste wedstrijd!
De D1 van korfbalvereniging D.O.C. is veldkampioen geworden met maar 1 verliespunt wisten ze Dalto met 8-2 te verslaan. Ook de laatste wedstrijd(die niet meer van belang was) werd gewonnen.
Vanaf de kerst stonden we tweede maar hebben ons in de tweede helft vh seizoen omhoog weten te werken door de nummer 1 te verslaan en daarna ook alle andere belagers te verslaan. Een wedstrijd voor het einde zijn we kampioen geworden.

FysioHolland STTC geopend in Bussum

Veel expertise in eigen huis

De nieuwe trainingsruimte is één van de aanwinsten van de nieuwe praktijk. Foto: Bob Awick

BUSSUM Met gepaste trots is afgelopen zaterdag het nieuwe FysioHolland STTC Bussum geopend aan de Eslaan 7. Het nieuwe pand, voorheen een orthodontistenpraktijk, is geheel opgeknapt en oogt licht, modern en rustig. In totaal werkt hier een team van 11 therapeuten en 2 voetexperts.

'Ik kijk heel goed naar het lichaam. Wat zit er achter de klacht'

Het pand is veel groter dan men zou denken. Dat komt door het grote souterrain waarin ook flink wat behandelkamers ingericht zijn. "We hebben diverse kamers. Bijvoorbeeld waar we echo's maken, een grote ruimte waar we met kinderen werken en onze grote trots: een eigen trainingsruimte." Voor de verhuizing zat STTC bij Squah en Wellness in. "We zaten als fysio in bij de sportschool en dat geldt ook voor Van Hellemondsport in Naarden. In Naarden houden we nog één kamer aan omdat we daar veel mensen zien van de sportverenigingen. Maar in Bussum hebben we dus nu onze eigen trainingsruimten waar we onze patiënten goed kunnen helpen."
De fysiotherapeut vertelt wat meer over de vele specialistische behandelingen die geboden worden. "We hebben heel veel experts in huis. Ik houd mij bijvoorbeeld bezig met leefstijl en preventie via Imove. Ik behandel mensen met burn-outklachten, met overgewicht, die slecht slapen, niet productief zijn of mensen die willen afvallen en waarbij het niet lukt. Ik kijk heel goed naar het lichaam en wil weten: wat zit er achter de klacht?"
De specialisten verwijzen ook graag naar elkaar door, omdat het verhelpen van de klacht van de patiënt voorop staat. Zo kan de algemeen fysiotherapeut doorverwijzen naar de manueel therapeut of de dry-needlingexpert.
"De kidskamer is een plek waar we kinderen behandelen. Veel kinderen behandelen we op scholen, maar ze komen ook hier. Denk aan huilbaby's, kindjes met spierziekten, scheefstand van hoofdjes en kinderen met groeiproblemen of motorische problemen: een kind dat niet kan rennen bijvoorbeeld." Eric zie dat de motorische ontwikkeling over het algemeen is afgenomen. "Dan kun je op de fiets naar school gaan en twee keer in de week hockeyen, maar dat is niet genoeg beweging. Eigenlijk moeten kinderen hele dagen buiten spelen, het klimrek in, en vallen. Dat soort bewegingen is essentieel voor de ontwikkeling. Je ziet het ook aan de stand van de voeten: de spieren zijn minder ontwikkeld bij kinderen die te weinig buiten zijn en te veel op de iPad zitten. Wij bieden daarom speciale speelprogramma's voor deze groep."
Wat FysioHolland uniek maakt is dat ze zo veel experts onder één dak hebben. Er wordt naar elkaar doorverwezen en nieuwe patiënten kunnen altijd binnen 24 uur terecht. Er zijn korte lijnen met Tergooi, het Flevo ziekenhuis en Bergman Clinics. FysioHolland is een landelijke organisatie die actief werkt aan het verbeteren van het vergoedingensysteem, in samenwerking met de zorgverzekeraars. Eric legt uit wat dat betekent: "Je betaalt normaal per zitting. Het is dan bijna in het belang van de fysiotherapeut om zo veel mogelijk behandelingen te bieden. Maar dat is raar, want je wilt eigenlijk de patiënt toch zo snel mogelijk helpen. Daarom start FysioHolland na de zomer met een nieuwe werkwijze waarbij de patiënt ingedeeld wordt in een categorie en gestimuleerd wordt om zo snel mogelijk, zonder klachten, de praktijk te verlaten."

Uit de historie van Bussum en het Gooi
1934: Over het NIEUWE woonwagenkamp

Uit: De Bussumsche Courant van 17 Maart 1934:

We gaan eens een kijkje in het nieuwe kamp nemen. Het gehele terrein is keurig bestraat, ieder heeft z'n eigen box, waarin de wagen komt te staan. Er is een prachtige verlichting. Het is in één woord af! Nu ja, er zijn een paar kleine bezwaren aan verbonden. Je kunt er b.v. de wagen niet draaien als de felle noordoosten winters op de ramen staat. En dan dat grote hek dat er omheen staat; je voelt je daardoor een beetje opgesloten. De bezwaren wegen niet op tegen de vele voordelen die er aan het nieuwe kamp verbonden zijn. Als er nu nog een hok getimmerd zou worden waar de vrouwen de was kunnen doen en er werd nog een closet geplaatst tegenover de ingang opdat de bewoners 's winters niet zo ver door de koude behoefden te lopen dan zou het in één woord volmaakt zijn.

Detail van plattegrond van Bussum in 1937. Blauwe ster: plaats oude kamp; rode ster: plaats nieuwe kamp. De stippellijnen geven de nog niet aangelegde Ceintuurbaan weer.

Het nieuwe terrein is aan de andere zijde van de spoorbaan op enige afstand van het oude kamp.

Het ligt vlak hij de Laarderweg. De mulle zandweg die naar het kamp leidt, heeft de gemeente laten verharden, speciaal voor de kampbewoners.

Het kamp maakt een uitstekende en doelmatige indruk. Het heeft een oppervlakte van 1350 m2. Het is geheel afgesloten door een gevlochten hekwerk. Het gehele kamp is keurig bestraat. Door een brede ingang komt men op het terrein. Over de gehele lengte staan links en rechts boxen, die een oppervlakte hebben van 45 m2. De breedte van deze boxen is 5 m. In totaal kunnen er dertig wagens worden geplaatst. Bij den ingang staat het gebouw van het R.K. 'Woonwagenliefdewerk'. Het gebouwtje is bijna gereed. Men is thans nog bezig met de inwendige betimmering, De oude paardenstal, die vroeger op het terrein op de heide gestaan heeft, is al naar het nieuwe kamp overgebracht Er kunnen veertien paarden in ondergebracht worden. Veel zorg is er ook aan de verlichting besteed. In totaal zijn er vier grote booglampen opgesteld. Aan de bewoners van het kamp zullen grote ketels verstrekt worden waarin het vuilnis geworpen kan worden. Naast elke box heeft de gemeente waslijnen laten spannen. Van modderpoelen zal hier geen sprake zijn. Het is een ruim en doelmatig ingericht kamp, dat in alle opzichten aan zijn doel zal beantwoorden.

De volksverhuizing kan beginnen.

Klaas Oosterom

Al deze toppers zijn geslaagd voor hun diploma!

NAARDEN / BUSSUM Hoewel het er dit jaar op leek dat we vanwege de nieuwe wet op de privacy geen namen van geslaagde eindexamenkandidaten konden publiceren in de krant, is het (deels) toch gelukt. Hieronder de namen van de geslaagden van het Wellantcollege, het Sint Vituscollege én de Vitusmavo. Iedereen van harte gefeliciteerd!

Wellantcollege Naarden Vmbo
Arden Ayana, DIEMEN; Bilal Ayaou, HUIZEN; Miranda Bajwa Stenbäck, WEESP; Pieter Beenken, WEESP; Chaima Bodraouch, BUSSUM; Isabella de Boer, DIEMEN; Fay Bolding, DIEMEN; Willem van den Bosch, WEESP; Wouter van den Bosch, WEESP; Jesse Boskma, AMSTERDAM; Liesbeth van Boxtel, BUSSUM; Linde Bronkhorst, DIEMEN; Ceyda Çavuslar, HUIZEN; Saskia Cramer, BUSSUM; Zeliha Dagli, WEESP; Joë Day, NAARDEN; Björn Demmer, HILVERSUM; Morten Diepeveen, BUSSUM; Rick van Dijk, HILVERSUM; Marlitha Donker, HILVERSUM; Tessa van Elderen, NAARDEN; Isis van Emmerik, BUSSUM; Sam de Gier, NAARDEN; Cherelle de Groot, AMSTERDAM-ZUIDOOST; Lars de Groot, BUSSUM; Sterre Haas, WEESP; Tess Hagen, KORTENHOEF; Livia van der Herberg, HUIZEN; Luca Hohmann, DIEMEN; Sander Hooijer, BLARICUM; Sam de Jong, AMSTERDAM-ZUIDOOST; Tydo de Jong, ANKEVEEN; Simone Jongsma, HUIZEN; Bobbi Kamerling, HILVERSUM; Joke van de Kamp, HUIZEN; Mila Klein, DIEMEN; Sophie Klip, HILVERSUM; Sarah ten Klooster, DIEMEN; Elbert-Jan Kooij, HUIZEN; Kimberley Koridon, NEDERHORST DEN BERG; Rick Kreuning, ANKEVEEN; Nathalie Lampe, NIGTEVECHT; Bas Langeler, HILVERSUM; Lianne Linders, BUSSUM; Jazzy Lingmont, HUIZEN; Jessie Manning, HUIZEN; Eva Maus, AMSTERDAM; Dave Morriën, HUIZEN; Amber Mulder, HILVERSUM; Henno Nagel, WEESP; Ismay van der Nat, HUIZEN; Wik Oorthuys, MUIDERBERG; Ashley Pedulla, DIEMEN; Annabel Pos, KORTENHOEF; Larissa Povee, BUSSUM; Dylana Puik, EEMNES; Romy Raven, HILVERSUM; Marius Reuter, LAREN; Mina Rohani, ALMERE; Danique de Rooij, NAARDEN; Michelle Ruizendaal, BUSSUM; Floris Saelman, LAREN; Xandor Schorr, HUIZEN; Mandy Schouten, ANKEVEEN; Ivar Trok, BUSSUM; Dagmar Veltkamp, NEDERHORST DEN BERG; Daniëlle van de Vijver, HILVERSUM; Carlijn Visser, WEESP; Mathew de Vries, HUIZEN; Quinty de Vries, DIEMEN; Selwyn van Waveren, NAARDEN; Hidde van der Wiele, WEESP; Muriël Wolf, BLARICUM; Luchino Zeligman, HUIZEN; Gabriëlle Ferreira, HILVERSUM; Jaimy Moorthaemer, HILVERSUM; Sam Vlaarkamp, BUSSUM; Levina Vos, BLARICUM.

---

Havo, Sint-Vituscollege Bussum
Rins Albers, Naarden; Souraya el Bachiri, Naarden; Rinske Bevers, Laren; Renske van 't Boveneind, Naarden; Hidde Boxelaar, Kortenhoef; Olivier van den Broek, Bussum; Annemijn Catshoek, Muiderberg; Sophie Cohen, Bussum; Annelijn van der Feer, Bussum; Ouail El Fida, Naarden; Juultje Jansen, Bussum; Twan Kok, Weesp; Thijmen Kortekaas, Muiderberg; Floor van de Meent, Muiderberg; Iris Otten, Naarden; Inge Slootbeek, Naarden; Charlotte Smals, Bussum; Anouk Stegeman, Muiderberg; Luka Verbeek, Naarden; Olivier Verboeket, Bussum; Willem Voorhoeve, Bussum; Annemeike de Vos, Bussum; Cécile Werring, Bussum; Loes Wip, Naarden; Phoebe Witte, Naarden; Hugo van den Broek, Bussum; Derron van den Burger, Bussum; Maurits Hilling, Naarden; Lotte Huisman, Muiderberg; Isar van Hunnik, Bussum; Jim IJdo, Hilversum; Maurits Michels, Naarden; Willemijn Mulder, Bussum; Jip Mulder, Naarden; Lotte Nelis, Weesp; Pien Nieland, Naarden; Lotte de Nooijer, Naarden; Duco Ploegmakers, Bussum; Lieve van Roessel, Muiderberg; Feline Sieking, Bussum; Roy Simons, Weesp; Tom Sirks, Naarden; Max Snijders, Naarden; Emma van de Steeg, Naarden; Berend Stegenga, Naarden; Rens Strebe, Bussum; Julie van Suchtelen, Naarden; Dominique Teunissen, Blaricum; Ruud Verhoef, Kortenhoef; Boris Visser, Bussum; Jeroen van Vlijmen, Weesp; Wouter van Weede, Blaricum; Quint Wullings, Bussum; Linsey Albers, Naarden; Tomàs Bakker, Muiderberg; Sanderijn Berendsen, Huizen; Anna Cramer, Bussum; Thijs Dagevos, Naarden; Julius Dirkse van den Heuvel, Blaricum; Isanne Doornink, Muiderberg; Ole van Erven, Bussum; Julian van der Geest, Bussum; Ward Haarhendriks, Bussum; Daan Hartog, Nigtevecht; Stein van Hes, Naarden; Athos van der Hum, Bussum; Maayke Koster, Naarden; Sophie Kraakman, Muiderberg; Madelief Kruijdenberg, Hilversum; Dieuwertje van Lieshout, Bussum; Charlotte van Paridon, Naarden; Tess Pennartz, Naarden; Frederieke Raaijmakers, Naarden; Julian Rademaker, Weesp; Juliette Roeders, Bussum; Iris Roest, Hilversum; Bente Roggekamp, Bussum; Eline van Schie, Ankeveen; Thijs Schurink, Bussum; Nikita Steur, Bussum; Yildiz Turan, Bussum; Mark Welbergen, Naarden; Elisa Bakker, Muiderberg; Liam Bakker, Weesp; Huub Bromelow, Bussum; Sophie Datema, Weesp; Floris Douw, Bussum; Quirine Douw, Bussum; Dylan van Driel, Laren; Lucas Ferwerda, Naarden; Reina Groot, Weesp; Nikkie Hagedoorn, Laren; Louis Hoogeboom, Bussum; Mas van Hugte, Naarden; Nikita Janssen, Bussum; Puk Joustra, Bussum; Jasmijn van der Knaap, Naarden; Dejan Kosanovic, Kortenhoef; Maarten Kuijpers, Naarden; Eliza van der Laan, Naarden; Mila Meijer Swantee, Weesp; Sebas Neuteboom, Muiderberg; Bud Oorthuys, Muiderberg; Alec van Osch, Naarden; Leontien Pel, Naarden; Mees Pels Rijcken, Bussum; Linde Robbemont, Huizen; Cameron Roeten, Naarden; Noor Schmitt, Huizen; Andy Schober, Naarden; Mark Smit, Blaricum; Koen van Uuden, Naarden.

Gymnasium, Sint-Vituscollege
Christel Brinkman, Naarden; Floris van der Hoeven, Bussum; Floris Hoppenbrouwers, Naarden; Jolijn Alofs, Naarden; Henri Spaan, Bussum; Emma Tros, Bussum; Anna Morsink, Bussum; Jeroen de Haas, Bussum; Maarten de Nooijer, Naarden; Henri Spaan, Bussum; Busse Steenhuis, Bussum; Sem Wevers, Muiderberg; Eize Wielinga, Bussum

Atheneum, Sint-Vituscollege
Bart Breunesse, Naarden; Daniel van Dijk, Muiderberg; Nadia Felderhoff, Bussum; Pom van der Hart, Naarden; Sascha Jongsma, Muiderberg; Birte Koster, Naarden; Tijn Lamers, Bussum; Jasper Leenen, Naarden; Isabel Linnartz, Bussum; Lucy Mullen, Huizen; Daan Orsel, Naarden; Matthis Polman, Bussum; Laura van Putten, Bussum; Pieter Reeders, Blaricum; Leonard Schaafsma, Bussum; Jelle Schouten, Naarden; Maurits Schuller, Naarden; Lauren Smit, Naarden; Jeppe Vroegindeweij, Ankeveen; Kevin Weijermans, Kortenhoef; Tom Wiersma, Naarden; Merle Blom, Naarden; Sarah Boakye, Hilversum; Ole Bulters, Bussum; Hannah van der Glas, Bussum; Hessel Hoekstra, Huizen; Sterre Hulshof, Naarden; Milou Koomen, Bussum; Julius Kroon, Bussum; Iris Kuit, Bussum; Meltem Lampe, Muiderberg; Tjalling Pennink, Bussum; Jobke Plaisier, Naarden; Wessel Toutenhoofd, Bussum; Berber Tulleken, Naarden; Suze van der Velde, Fenna Vesters, Hilversum; Emilie Wassenaar, Naarden; Eva Wentink, Weesp; Koen Wissink, Bussum; Belle Zimmerman, Bussum; Nout Zuurbier, Weesp; Joep van Acht, Bussum; Robin van Acht, Bussum; Jeppe Bannenberg, Bussum; Fleur Berbers, Bussum; Anne de Bie, Huizen; Iris Blom, Hilversum; Alexandra Collij, Bussum; Jennifer van der Eijken, Naarden; Noor Faase, Bussum; Britt Fernhout, Naarden; Gijs van Heijst, Huizen; Laura van der Hoeven; Ankeveen; Jip Hoezen, Naarden; Luka Klein, Bussum; Noa van de Klundert, Bussum; Matthijs Mulder, Hilversum; Chip Palàsthy, Naarden; Charlotte de Roos, Naarden; Julie Schoemaker, Bussum; Joeki Smeekes, Hilversum; Tijn Smeink, Bussum; Claartje Staaks, Naarden; Emma Tegel, Hilversum; Joost Verberne, Naarden; Amine Ahmami, Hilversum; Sander Bentvelsen, Hilversum; Maurits Broersen, Bussum; Lot Dik, Muiderberg; Feline Dupuits, Bussum; Thijs van der Heijden, Bussum; Floris Hekkenberg, Naarden; Maxime Iserief, Blaricum; Anouk de Jonge, Blaricum; Nils de Korte, Bussum; Wouter van der Poel, Bussum; Tijn Raes, Naarden; Boudewijn Schaap, Bussum; Paul Stolwijk, Naarden; Stijn van Straten, Laren; Julie Toutenhoofd, Naarden; Lucas Townsend, Blaricum; Tijmen Toxopeus, Naarden; Remco Zevering, Muiderberg; Sanne Zuidmeer, Naarden.

---

Sint-Vitusmavo Naarden, vmbo-tl
Ahlam Allache, Naarden; Derk Bergh, Naarden; Tess van Bodegraven, Bussum; Niels Bordens, Huizen; Babine ten Bosch, Naarden; Wessel Dekker, Nigtevecht; Luca Diepenhorst, Naarden; Laura Driest, Naarden; Júlia Duarte van Dijken, Bussum; Mare Elands Oterdoom, Kortenhoef; Ethiënne de Gooijer, Naarden; Leandro de Graaf, Bussum; Dievertje Heijen, Naarden; Noah Helsen, Naarden; Pepijn de Hollander, Naarden; Camille Jonckers, Bussum; Renske de Jong, Bussum; Devon Kemmink, Muiderberg; Lieke Konings, Naarden; Max de Kruyff, Weesp; Fenna Kuiper, Naarden; Mare Ledeboer, Muiderberg; Judy Levöleger, Bussum; Julia Lukowski, Huizen; Janiko Menzink, Naarden; Stijn van Moorst, Bussum; Flip Mulder, Bussum; Emily Neher, Bussum; Thimo Nijhof, Naarden; Rahmatullah Ousmane, Hilversum; Eva Pel, Naarden; Julia Plaggenmarsch, Naarden; Marit Pool, Muiderberg; Lorenzo Prins, Huizen; David Püschel, Hilversum; Max Recourt, Muiderberg; Charissa Ruiters, Blaricum; Lisa van Schaik, Bussum; Matthew Sillmann, Muiderberg; Danique Slabbers, Weesp; Nick Sloot, Weesp; Diederick Spaans, Bussum; Madeleine Tielman, Naarden; Lucas Timmerman, Eemnes; Daan Vlaarkamp, Naarden; Daisy Wagemans, Bussum; Lieselot van der Werf, Bussum; Quinty Willemsen, Muiderberg.

Willem de Zwijger College, Havo

Charlotte van Assen, BUSSUM, Devon van der Avort, BUSSUM, Thijs Ballintijn, BUSSUM, Babice Beekman, NAARDEN, Linde Blom, NAARDEN, Liselot Botermans, BUSSUM, Suzanne Brocades Zaalberg, BUSSUM, Philine Bürmann, NAARDEN, Ben Derks, BUSSUM, Chris Diters, HUIZEN, Laurens Dito, NAARDEN, Thijn van Duijn, BUSSUM, Willem Gesink, BLARICUM, Bram Goossens, BUSSUM, Luc Hartman, BUSSUM, Emma Heuzeveldt, BUSSUM, Derek Holsboer, NAARDEN, Fabiënne van Hunnik, NAARDEN, Niels Iding, BUSSUM, Sandra Jongerden, HUIZEN, Talitha Joustra, ALMERE, Meck Kleisen, BUSSUM, Fleur van Klooster, NAARDEN, Ashley van der Kolk, BUSSUM, Inez Kort, NAARDEN, Kiki Krijnen, NAARDEN, Evelien Kruisselbrink, NAARDEN, Ot Labouchere, BUSSUM, Fabiënne Mager, LAREN NH, Duco Marinissen, ,NAARDEN, Puck van de Meent, MUIDERBERG, Laurens Monincx, BLARICUM, Morgan Moolhuijsen, BUSSUM, Florentine Mulder, NAARDEN, Isaak Munsters, BUSSUM, Sam Prins, MUIDERBERG, Frederique Rademaker, BUSSUM, Friso Rietra, BUSSUM, Tessa de Ruijter, BUSSUM, Levi Ruiters, BUSSUM, Wouter Scherpenberg, ALMERE, Sophie Sissing, BUSSUM, Pieter Six, NAARDEN, Wouter van Spengler, NAARDEN, Nuri van der Stam, BLARICUM, Wiebe Sträter, NAARDEN, Maarten Tak, BUSSUM, Jurriaan Tönjann, BUSSUM, Daan Treep, NAARDEN, Zoë Twisker, BUSSUM, Willemijne Volmer, HUIZEN, Sophie van der Werf, NAARDEN, Sophie van der Zijden, BUSSUM,

Willem de Zwijger College, Atheneum

laire van Assen, BUSSUM Tom Bakker, NAARDEN, Denver Bax, ALMERE, Luna van den Bemd, BUSSUM, Pien Biersteker, BUSSUM, Friso Bleeker, BUSSUM, Jesse Blom, Naarden, Gijs Bolkestein, BUSSUM, Marijn Borst, NAARDEN, Belle Bramer, BUSSUM, Britt Brouwer, NEDERHORST DEN BERG, Mabel Cohen Stuart, NAARDEN, Geesje Creijghton, BUSSUM, Thijmen van Deijl, BUSSUM, Chris Dessauvagie, Naarden, Marleen van Dijk, Naarden, Eleonore Droste, HUIZEN, Nick van Eck, LAREN NH, Valérie van Eck, BUSSUM, Sam Eijpe, BUSSUM, Tijmen Elberse, BUSSUM, Friso Elsevier van Griethuysen, BUSSUM, Ties van Gassel, NAARDEN, Wiebe van Gassel, NAARDEN, Stijn Greefhorst, NAARDEN, Caroline de Groot, NAARDEN, Pier Haagsma, BUSSUM, Caspar Heeneman, BUSSUM, Saskia van Heukelem, NAARDEN, Fons Heuzeveldt, BUSSUM, Reindert Hoff, HUIZEN, Caroline Hollema, HUIZEN, Bobbie Hooiveld, LAREN NH, Machteld Janssen, NAARDEN, Carolien Kamphuis, NAARDEN, Nina Keur, NAARDEN, Pieter van der Kley, NAARDEN, Merel de Kok, NAARDEN, Thijs Kroeze, BLARICUM, Bas Kuypers, BUSSUM, Olivier Lamers (Cum Laude), BUSSUM, Quinten Lamie, EEMNES, Mees van der Lecq, BUSSUM, Jasmijn Lubbers, NAARDEN, Kiki Macrander, WEESP, Isabella van Mulukom, NAARDEN, Emma Nijssen, BUSSUM, Lisanne van den Noort, BLARICUM, Nikki Phielix, NAARDEN, Niels Planten, BUSSUM, Wibien Scheltema, BUSSUM, Ivo Schriemer, BUSSUM, Carmen Schut, NAARDEN, Jonas Smit, MUIDERBERG, Valerie Snel, BLARICUM, Carlijn van Spaendonck, BUSSUM, Noor Stouthamer, HUIZEN, Kimberley Teeuwissen, BUSSUM, Hugo Trijbels, BUSSUM, Pleun Verrips, BUSSUM, Kiki van Vliet, BUSSUM, David van der Vooren, HUIZEN, Meike Vriesman, BUSSUM, Hidde Westerink, BUSSUM, Fenne Winter, BUSSUM, Jenna Zuidmeer, NAARDEN, Femke Zwaginga, NAARDEN,

Willem de Zwijger College, Gymnasium, Florine Bezoen, BUSSUM, Ot Biersteker, BUSSUM, Max Bom, HUIZEN, Floor van den Bosch, NAARDEN, Gijs van den Brekel, NAARDEN, Pars Bruijn (Cum Laude), BUSSUM, Siebren Busch, NAARDEN, Sarah Cardoso Klumm, EEMNES, Amy van Ernst, BUSSUM, Nadine Gebbink, BUSSUM, Merel Groen (Cum Laude), NAARDEN, Tessa Hamming, BUSSUM, Syb Heringa, BUSSUM, Sascha Jansen, BUSSUM, Jan Jonckheer, NAARDEN, Annemijn Keizer, BUSSUM, Jurriaan van Lanschot, HUIZEN, Ciel Marcelissen (Cum Laude), BUSSUM, Juliette du Marchie Sarvaas (Cum Laude), BUSSUM, Christiaan Meertens, NAARDEN, Charlotte Mussert, BUSSUM, Sean Sainsbury (Summa Cum Laude), HUIZEN, Fleur Schuurman, BUSSUM, Allard Snethlage, BUSSUM, Stijn Stegeman, BUSSUM, Anna Ulmer, BUSSUM, Nout Valkhoff, BUSSUM, Tamara Versluis (Cum Laude), BUSSUM, David Vis, BUSSUM

Een beetje Volvo Ocean Race voor KMS

KMS bouwt eigen zeilbootje

Het team van de Katholieke Montessorieschool uit Bussum met hun boot.

BUSSUM Een paar weken hebben zo'n dertig leerlingen van de Katholieke Montessorieschool (KMS) met elkaar gebouwd aan een bootje en vorige week woensdag waren ze bij de Volvo Ocean Race in Den Haag om het op te nemen tegen 65 andere scholen uit het land.

De jury bestond uit een aantal zeilers, waaronder de Nederlandse Carolijn Brouwer. Brouwer was bemanningslid op de boot die uiteindelijk de Volvo Ocean Race won. De KMS won niet, maar dat mocht de pret niet drukken. Scholen die zich opgegeven hadden kregen een paar weken geleden een bouwpakket die de leerlingen in elkaar moesten zetten.
De 8-jarige Oliva uit groep 5 van de KMS was samen met haar broer Matthé een van de dertig deelnemers. Zij vermelde in haar motivatiebrief dat ze van knutselen houdt en ze had een tekening gemaakt. Ze heeft zelf niet meegedaan met de wedstrijd voor scholen in Den Haag, maar er waren genoeg andere leuke dingen te doen, zoals waterskiën, suppen en zeilen.

Indringende expositie met foto's van ernstig of ongeneeslijk zieke mensen in Grote Kerk Naarden

Marco, op de foto met zijn vrouw Lianne, lijdt aan dementie.

NAARDEN De tentoonstelling 'Vereeuwigd' in de Grote Kerk van Naarden vertelt met 35 prachtige foto's de verhalen van ernstig of ongeneeslijk zieke mensen.

Niet hun ziekte staat voorop, maar juist de levenskracht en de levenslessen die de ziekte hen heeft gegeven. Het project is een initiatief van de Stichting LEVENXL die deze levenslessen als een inspiratiebron ziet voor ons allen, ziek of gezond. De stichting wil mensen bewust maken van de kwetsbaarheid en schoonheid van het leven en bouwt hiermee voort op de nalatenschap van René Gude, Filosoof des Vaderlands, overleden in 2015. De foto's zijn gemaakt door bekende fotografen zoals Micky Hoogendijk, Ruben Terlou en Linelle Deunk.
Gert Willem Haasnoot, initiatiefnemer van de expositie, geeft op zaterdag 14 en zaterdag 21 juli een rondleiding in de Grote Kerk Naarden en licht dan het ontstaan van het project en de achtergrondgedachte van de Stichting LEVENXL toe. De rondleidingen zijn gratis en beginnen om 14.00 en 15.00 uur.

De Stichting Grote Kerk Naarden werkt, net als vele anderen, geheel belangeloos mee aan dit project; de tentoonstelling is gratis te bezoeken tijdens de zomeropenstelling van de kerk. Bij de expositie hoort ook een audiotour waarmee de bezoekers de verhalen van de mensen kunnen beluisteren, staand bij een foto.
'Vereeuwigd' is te zien tot en met donderdag 26 juli.

Vrijwilligers gezocht

Versa Vrijwillige Thuishulp Bussum/Naarden zoekt iemand voor vriendschappelijk contact om een bezoekje te brengen aan een oudere.

Anna (30) zoekt een leeftijdsgenoot die het leuk vindt om er af en toe met haar op uit te gaan via het maatjesproject.

Goois Natuurreservaat zoekt vrijwilligers voor het in stand houden van de natuur.

Stichting Vogelopvangcentrum Midden-Nederland zoekt een voorzitter voor het bestuur.

Meer info op www.versavc.nl of via 035-693 85 25.

Concert van Nardinc

Foto: Bob Awick

NAARDEN Alle leden van muziekvendel Nardinc geven op zaterdag 7 juli een Verenigingsconcert. "De leden van de blokfluitgroep, slagwerkgroep, Youngstars, jeugdorkest JONG en het grote orkest verzorgen dan een waanzinnig optreden", laat Nardinc weten. "Het belooft weer een geweldige avond te worden met een afwisselend programma." In de pauze worden er lootjes verkocht voor de loterij. De deuren gaan open om 19.15 uur en het concert begint om 19.30 uur in De Sprong aan de Keverdijk 2. Een kaartje kost 7,50 euro, voor kinderen tot twaalf jaar 3,50 euro.

Zing mee met de Zomerworkshop Theaterzingen met Johan Hoogeboom.

vrijdag 6 juli

BuitenYoga

Café-restaurant Heidezicht Bussum 9:00 uur

BuitenYoga is yoga in de frisse lucht. Verzamelen voor restaurant Heidezicht. Docente is Jacqueline Drogtrop. Aanmelden via buitenyoga@yogalotus.nl, bellen naar 035-683 38 71/06-45 154 838 of kom gewoon aanwaaien! Check www.yogalotus.nl bij twijfelachtig weer of de les doorgaat! Per les 10 euro.

Ashtanga Yoga

YogaYvonne Naarden 9:00 uur

Ashtanga Vinyasa yoga is een traditionele yogastijl; een vaste serie lichaamshoudingen ontwikkeld door Sri Pattabhi Jois (India). De bewegingen worden gekoppeld aan de adem, waardoor een vloeiende beweging ontstaat (Vinyasa).

't Bussums GeheugenHuis

Wijkcentrum Uit Wijk Bussum 10:00 uur

't Bussums GeheugenHuis is een ontmoetingsplek voor inwoners van Bussum en omstreken met (beginnende) geheugenproblemen/dementie en hun mantelzorger. Contactpersoon is Esther Lindhout: elindhout@versawelzijn.nl.

SeniorWeb Inloopspreekuur

Bibliotheek Bussum 10:00 uur

Een team computer-deskundigen van SeniorWeb zit klaar om vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden. Je wordt kosteloos geholpen door vrijwilligers van SeniorWeb.

Kinderdans

Cultuurcentrum Heartfelt Bussum 17:00 uur

Nieuwe danslessen voor kinderen van zes tot tien jaar. Wil je meedoen en een gratis proefles? Meld je dan nu aan bij sanne: Heartfelt@hotmail.nl.

zaterdag 7 juli

Passie voor Fotografie

deMess Naarden 10:30 uur

In en rond deMess is een inspirerende fotoworkshop onder leiding van Ariane James, fotograaf en directeur van Fotogram en Fotoschool Amsterdam. Deze weekendcursus, op zaterdag en zondag, is zowel voor beginners als voor gevorderde fotografen, en voor iedere amateur met passie voor fotografie!

Puur Pampus Festival maakt blij en bewust!

Forteiland Pampus 10:30 uur

Op zaterdag en zondag biedt forteiland Pampus plek voor een feestelijk Energie- en Zwerfafval-avontuur. Jong en oud wordt overladen met happy energy en wijzer gemaakt over duurzaamheid, de circulaire economie en de energietransitie. Extra boten varen in het weekend vanuit Muiden.

Hella en Freek de Jonge

Boekhandel Los Bussum 14:00 uur

Hella de Jonge vertelt in een interview met haar man Freek over haar nieuwe autobiografische boek 'Hartschade'. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen en het boek met een persoonlijke opdracht te laten signeren.

Musical Cats

Theater Concordia Bussum 19:30 uur

De leerlingen van De Gooische Muziekschool treden op in de musical Cats onder regie van Maja van der Esch. Voor informatie over kaartverkoop, zie www.degooischemuziekschool.nl.

Verenigingsconcert Muziekvendel Nardinc

Verenigingsgebouw De Sprong Naarden 19:30 uur

Het Muziekvendel Nardinc uit Naarden organiseert een verenigingsconcert in hun verenigingsruimte gebouw De Sprong. De toegang is 10 euro, voor kinderen 5 euro. Donateurs en leden van de Club van 50 hebben gratis toegang.

zondag 8 juli

Yogales met uitzicht op de Jachthaven

Studio Werk met Yoga Naarden 9:00 uur

Proefles yoga of supyoga? Meld je via info@werkmetyoga.nu aan voor een proefles. Proeflessen en wekelijkse lessen kosten 15 euro per les.

Buiten Yoga YogaYvonne

Café-restaurant Heidezicht Bussum 9:45 uur

Lekker weer? Dan is het tijd voor buiten yoga met YogaYvonne en Ganna. Om 09.30 uur verzamelen. De kosten zijn 12 euro en contant betalen aan Ganna.

maandag 9 juli

Seniorencafé

Brasserie Stokjes en Lepel Bussum 10:30 uur

Het ASGM Seniorencafé in de Brasserie Stokjes en Lepel. Ook niet ASGM-leden zijn welkom. De consumpties zijn voor eigen rekening. De gastvrouwen Lidemey en Pépé verwachten op je.

dinsdag 10 juli

Spreekuur Administratie voor Elkaar

De Kazerne Muiden 10:00 uur

Inloop spreekuur van Versa Welzijn voor allerlei vragen over brieven, post en formulieren. Vrijwilligers geven deskundige hulp. Ook hulp bij inloggen Woningnet, controleren Toeslagen en aanvragen gemeentelijke regelingen zoals minimaregelingen.

Yoga op de stoel

Amaris de Veste Naarden 10:00 uur

Doe mee met Yoga op de stoel voor 5 euro per les.

Buurt Spreekuur

Wijkpost De schakel Naarden 11:30 uur

Buurt-Spreekuur met de wijkcoaches, wijkagenten, organisatie MEE en wijkpost de Schakel waar professionals helpen de juiste weg te vinden.

Rebalancingmassage

Atma-coaching Bussum 14:00 uur

Je kunt kennismaken met de rebalancing-ontspanningsmassage tegen een gereduceerd tarief van 45 euro in plaats van 55 euro. Reserveer bij Atma-coaching; 06-163 80 595.

Piano - en zanglessen

Remonstranten Naarden-Bussum 14:00 uur

Piano - en zanglessen.

Power Yoga lessen

Wijkcentrum Uit Wijk Bussum 19:30 uur

Gratis Power Yoga lessen voor de sportieve Yogi voor vrouwen tussen de achttien en zestig jaar door Trudie. Inschrijven bij Esther: elindhout@versawelzijn.nl.

woensdag 11 juli

Inloop Schaken

Denksport Centrum Bussum 9:45 uur

In de bovenzaal van het Denksportcentrum is de inloopschaak. Schaakmateriaal en deskundige leiding is aanwezig. Je hoeft je niet van tevoren aan te melden.

Spieghelcafé

Spieghelkerk Bussum 10:00 uur

Het pas geopende Spieghelcafé is de 'huiskamer van het Spieghel'. Loop even binnen voor een praatje en een kopje koffie. De toegang is gratis.

Kunstkamer in deMess

deMess Naarden 14:30 uur

Creatieve kinderworkshop vanaf zeven jaar met Kunstkamer in de Vesting. Buiten kijken, boetseren en daarna verven 'vrij met klei'. Inclusief materialen en begeleiding 10 euro. Opgeven via kunstkamerindevesting@gmail.com.

Theaterzingen met Johan Hoogeboom

deMess Naarden Naarden 19:30 uur

Zomerworkshop 'Theaterzingen met Johan Hoogeboom'. Je kunt zingen en wilt een ander genre proberen? Kom dan langs. Informatie en opgeven via johan.hoogeboom@planet.nl.

Bridgen op woensdag

Denksport Centrum Bussum 19:30 uur

Bridgeclub SLEM nodigt iedereen uit te komen bridgen. Het begint om 19.45 uur met zes tafels van vier spellen.

Bridgen in Trefpunt

Het Trefpunt 19:30 uur

Terug van weggeweest! Vanaf 1 februari speelt Bridgeclub Trefpunt weer op haar oude honk in het Trefpunt aan de Lorenzweg 59 in Bussum. Wij nodigen bridgers uit om weer mee te komen doen. Iedere woensdag avond v.a. 19.10 u. bent u welkom. Voor info tel. 035 6940321

Yin Yoga

Heartfelt Bussum 20:00 uur

Heb je behoefte aan meer rust in je hoofd en souplesse in je lichaam? Kom dan langs voor een gratis proefles Yin Yoga. Een rustige vorm van Yoga waarbij je alle spieren ontspant en je bindweefsel soepel maakt en houdt! Informatie en aanmelden via irene_van_es@hotmail.com.

donderdag 12 juli

Geef en neem winkel

SCAN Naarden 9:00 uur

Geef wat je niet meer gebruikt of nodig hebt. Of neem wat je kunt gebruiken Zo helpen we elkaar met glaswerk, borden, keukengerei, boeken, tassen, speelgoed, kopjes en allerlei andere huishoudelijke artikelen dus alles wat een ander nog kan gebruiken.

Open inloop Bridgen

WOC Spieghelwijck Bussum 9:30 uur

Bridgen voor beginners en gevorderden. Vrije inloop dus een ieder is welkom.

Creatief in deMess

deMess Naarden 14:00 uur

Workshop 'Porselein Schilderen' met Hetty Bruna. Prijs per keer inclusief materialen, koffie en thee, exclusief bord is 25 euro. Je kunt kiezen uit eenmalig, of drie opeenvolgende workshops. Opgeven via hettybruna@gmail.com.

Doe mee aan de Blazersband!

De Gooische Muziekschool Bussum 18:00 uur

Doe mee met de blazersband! Kom lessen volgen op klarinet, altsax, trompet, bariton of trombone bij muziekvereniging Het Gooi. Kosten eenmalig 20 euro van eind mei tot 12 juli.

Yogales met uitzicht op de Jachthaven

Studio Werk met Yoga Naarden 20:00 uur

Proefles yoga? Meld je via info@werkmetyoga.nu aan voor een proefles. Proeflessen en wekelijkse lessen kosten 15 euro per les.

vrijdag 13 juli

BuitenYoga

Café-restaurant Heidezicht Bussum 9:00 uur

Yoga in de frisse lucht met docente Jacqueline Drogtrop. Aanmelden via buitenyoga@yogalotus.nl, bellen naar 035-683 38 71/06-45 154 838 of kom gewoon aanwaaien! Check www.yogalotus.nl bij twijfelachtig weer of de les doorgaat! Een les kost 10 euro.

Ashtanga Yoga

YogaYvonne Naarden 9:00 uur

Ashtanga Vinyasa yoga is een traditionele yogastijl; een vaste serie lichaamshoudingen ontwikkeld door Sri Pattabhi Jois (India). De bewegingen worden gekoppeld aan de adem, waardoor een vloeiende beweging ontstaat (Vinyasa).

Workshop hoeden maken'

deMess Naarden 9:30 uur

Hoeden maken met Cathrien Sturm. Maximaal acht personen. Prijs inclusief lunch, koffie en thee 75 euro. Aan het eind van de dag ga je met een prachtige zelfgemaakte hoed naar huis! Opgeven: info@cathrienstrumhoeden.nl.

Kinderdans

Cultuurcentrum Heartfelt Bussum 17:00 uur

Nieuwe danslessen voor kinderen van zes tot tien jaar. Wil je meedoen en een gratis proefles? Meld je dan nu aan bij sanne: Heartfelt@hotmail.nl.

Fietstocht in spoor erfgooiers

HILVERSUM Het Fietsgilde rijdt woensdag 11 juli van 10.00 tot 16.00 uur de nieuwe tocht 'In het spoor van de erfgooiers'. Vertrek is vanaf de Kerkbrink in Hilversum bij Museum Hilversum. Kosten drie euro per persoon, lunch zelf meenemen. Zie fietsgilde.nl.

Schoutenwerf krijgt 52 dure woningen

Nieuw aanzicht bij haven van Muiden

Lange tijd is het gebied afgesloten geweest, maar met de nieuwe woningen wordt de werf eindelijk weer van Muiden.

In de voormalige loods was de eerste informatiebijeenkomst. Foto: Yvette de Vries

MUIDEN De eerste officiële tekeningen voor de woningen op de Schoutenwerf werden afgelopen week gepresenteerd door de nieuwe eigenaar van de voormalige werf: Egeria Real Estate Development.

Tijdens deze inloopbijeenkomst kwamen veel belangstellenden langs, waaronder inwoners van Muiden, om de plannen te bekijken en vragen te stellen aan de architecten, de ontwikkelaar en het bouwbedrijf.

Na jaren van gesoebat over de kaders van het bestemmingsplan en de plannenmakerij lijkt het er nu toch van te komen. De nieuwe eigenaar laat weten dat alle plannen nu precies binnen het bestemmingsplan, dat uit 2010 dateert, vallen. Dat was een van de discussiepunten met de vorige eigenaar, Ad van der Vliet.

Een impressie van de Schoutenwerf. Schets: Jan Metz
Renovatie van drie bestaande woningen en elf nieuwe woonblokken.

'Het had allemaal wel wat minder kolossaal gemogen'

In totaal komen er 52 woningen, werfwoningen, appartementen en penthouses, verdeeld over meerdere gebouwen. De helft wordt appartementen en penthouses en de andere helft grondgebonden ruime woningen met tuin. Tevens komen er een ondergrondse parkeergarage met plek voor honderd auto's en zo'n vijftig ligplekken voor bootjes. Een aantal gebouwen waarin de appartementen en penthouses komen, steekt behoorlijk boven het maaiveld uit.

Flink wat omwonenden, die aanwezig waren tijdens de eerste presentatie, maken zich zorgen over lichtinval en uitzicht. Ze zijn wel blij dat er wat met de oude scheepswerf (vlak bij het Muiderslot), die al tientallen jaren niet meer in gebruik is, gebeurt. Maar wat hen betreft had het allemaal wat minder kolossaal gemogen. Ook maken ze zich zorgen over overlast en schade aan hun huizen als gevolg van de bouwactiviteiten.

De verkoop begint later dit jaar of aan het begin van volgend jaar. Meer informatie staat op www.dewerfbijdesluisinmuiden.nl.

Maar liefst 298.000 kraanvogels vliegen naar Hilversum voor MH17-expositie

Tentoonstelling ter nagedachtenis aan 298 slachtoffers in Beeld en Geluid

In Beeld en Geluid is vanaf 17 juli een expositie te zien ter nagedachtenis aan de slachtoffers van MH17. Te zien zijn 298.000 origami gevouwen kraanvogels.

Tjitske Dijkstra: 'Net als Sadako Sasaki waren ook de slachtoffers van MH17 oorlogsslachtoffers.' Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM Gemakkelijk is het vouwen van zo'n kraanvogel niet, constateren leerlingen van de Goudenregenschool wanneer zij dinsdagmorgen binnen Unbranded op het Media Park helpen bij het voorbereiden van de tentoonstelling 'Room of Hope'. En meer Hilversumse scholen dragen bij aan de expositie van initiatiefnemer Tjitske Dijkstra. "Je merkt hier heel goed dat het impact heeft."

'Het is geen expositie waar je langs schilderijen draaft'

De tentoonstelling is vanaf 17 juli, precies vier jaar na het enorme drama, een maand lang iedere dag (behalve maandag) gratis te bezichtigen in Beeld en Geluid. In de tentoonstelling zijn kunstwerken, objecten en mozaïeken te zien van verschillende kunstenaars, samengesteld uit 298.000 origami gevouwen kraanvogels. Bezoekers krijgen informatie over de betekenis en symboliek van de kunstwerken en de achtergronden van dit reizende project. Speciaal voor het monumentale atrium van Beeld en Geluid zijn enkele nieuwe werken gemaakt, waaronder een herinneringsbank met geborduurde kraanvogels en een vijftien minuten durende pianocompositie, die in de expositie te beluisteren is.
Initiatiefnemer van dit alles is de in het Groningse Zuidhorn woonachtige Tjitske Dijkstra. Zij verloor bij de ramp goede vriendin en tevens collega aan het Alfa College in Groningen Hieke Raap. Geïnspireerd door het verhaal van de Japanse Sadako Sasaki, een 2-jarig meisje dat op 6 augustus 1945 de atoombom op Hiroshima overleefde, vouwde ze samen met haar leerlingen als rouwverwerking duizend kraanvogels voor haar vriendin. "Net als Sadako Sasaki waren ook de slachtoffers van MH17 oorlogsslachtoffers", aldus Dijkstra.

In Japan staan kraanvogels symbool voor wereldvrede en menslievendheid. Een filmpje van de vouwende leerlingen ging de wereld over, waarop overal mensen mee gingen vouwen en pakketten kraanvogels naar Groningen stuurden. Dijkstra besloot 298.000 kraanvogels te verzamelen, voor elk slachtoffer duizend. Na 200 dagen was de collectie compleet en was ze zeventig volle verhuisdozen rijker. Maar wat moest ze ermee? Nadat ze eerst afstand van alle emoties nam en duizend kilometer wandelde, kwam er hulp vanuit Emmen. Op de plek waar voorheen de dierentuin stond, was een ruimte, het Afrikahuis, beschikbaar voor een expositie.
Maar liefst 34.000 mensen - ook veel Hilversummers en nabestaanden - bezochten vorig jaar deze tentoonstelling. Mede door hun reacties was het voor Dijkstra snel duidelijk dat deze aanvankelijk eenmalige tentoonstelling het land in moest. En Hilversum moest de tweede plaats worden voor 'Room of Hope'. Immers, alle slachtoffers werden naar Hilversum gebracht om geïdentificeerd te worden, waaronder ook vijftien Hilversummers. Bovendien ontving de Stichting Kraanvogels na de oproep uit 2014 opvallend veel gevouwen kraanvogels van scholen uit Hilversum.
De stichting is bijzonder verheugd over de gastvrijheid van Beeld en Geluid. Daardoor raakten ook andere Hilversumse bedrijven betrokken. Unbranded BV, specialist in het maken van creatieve experiences, ondersteunt de uitvoering van de nieuwe werken en de inrichting van de expositie. Zo groeide dit uit tot een project waar veel mensen uit de Hilversumse gemeenschap bij betrokken zijn. "Wij nemen heel graag de rol van gastheer en verbinder op ons en zijn enthousiast over het project, het respect en de reacties", aldus Ineke Middag van Beeld en Geluid. "Iedereen doet spontaan mee, niemand vraagt geld en het zou geweldig zijn als we als inwoners en bedrijven in Hilversum Mediastad heel Nederland kunnen laten zien dat we de slachtoffers en nabestaanden niet vergeten."

Tevreden met het resultaat.

Dijkstra zal gedurende de tentoonstelling (nagenoeg) iedere dag in Beeld en Geluid aanwezig zijn. "Het is geen expositie waar je langs schilderijen draaft, het heeft impact."
Voor volgend jaar wil Dijkstra de kraanvogels tentoonstellen in Eindhoven. Het ultieme doel is om in 2020 - 75 jaar na de bom - de tentoonstelling naar Hiroshima te verplaatsen.