NaarderNieuws

7 juni 2017

NaarderNieuws 7 juni 2017


NaarderNieuws en Gooi en Eembode samen

NAARDEN De vele trouwe lezers van huis-aan-huisbladen in de Gooi en Vechtstreek krijgen een nog dikkere en completere krant op de mat. Enter Media gaat met ingang van deze week alle titels in dit gebied uitgeven. Het betekent dat het NaarderNieuws en de Gooi en Eembode voortaan samen in de bus vallen.

Beide kranten zijn bovendien in een nieuw jasje gestoken. Deze voorpagina is daar het eerste toonbeeld van. Inhoudelijk vullen ze elkaar aan. Terwijl de eerste titel zich meer richt op nieuws en achtergronden, richt de andere titel zich meer op activiteiten en service. De lezer krijgt dus in één keer alle lokale informatie in de bus, zonder dubbele verhalen. "We voegen de redacties samen, waardoor we enorm aan journalistieke kracht winnen. We zijn nu nog veel meer in staat om actualiteiten te volgen, achtergronden te schrijven en mensen met een boeiend verhaal aan het woord te laten. De lezer krijgt echt één prachtige krant in de bus: inhoudelijk sterk en compleet, met een sterke focus op het lokale nieuws. Daarnaast hebben we ook nog aandacht voor wat er in de regio gebeurt, zodat we op dat gebied beter kunnen aansluiten op de belevingswereld van onze lezers", zegt hoofdredacteur André Verheul. Niet alleen de papieren krant profiteert van de samenvoeging van de redactionele kracht, ook online kan er een volgende stap worden gezet.

3


Gewoon Naarder wapen op stadsbankjes

NAARDEN Er was afgelopen week veel ophef over de verdwenen wapenschildjes van de bankjes in de straten van Naarden. De schildjes bleken opeens verdwenen nadat de bankjes werden geschilderd.

Enkele Naarders kregen te horen dat de oude schildjes met het bekende wapen van Naarden vervangen zouden worden door een schildje met het wapen of het logo van de gemeente Gooise Meren. Dat blijkt echter een misverstand, zo laat de gemeente desgevraagd weten.

De gemeente laat weten dat er schildjes terugkomen met een ontwerp dat erg lijkt op wat er was. De woorden 'Gemeente Naarden' verdwijnen echter wel, omdat die gemeente nu eenmaal niet meer bestaat. De beeltenis van de aloude Naarder kraai zal wel terugkeren op de wapenschildjes van de bankjes.

Dirk Kuyt deelt zijn voetbalgeheimen met Sophie

Dirk Kuyt samen met Sophie de Groot. Foto: Ruben May

NAARDEN De 9-jarige Sophie en de 11-jarige Juliette hebben genoten van de voetbalclinic die door Dirk Kuyt gegeven werd op de campus van de KNVB. "Ik ben altijd op zoek naar verbeteringen en als ik zie hoe enthousiast de kinderen zijn, dan krijg ik daar een glimlach van'', aldus Kuyt. (Foto: Ruben May)

Dansend kind

Foto: Maarten Balzar

Vanuit zijn tuintje kan Ton Steinz weer genieten van zijn beeld 'Dans 2' op het veldje voor zijn woning.

9

Met betonschaar en bahco naar de bliksem

Bij inspectie van het platte dak van de flat werd een schokkende ontdekking gedaan. Vandalen hadden er huisgehouden. Levensgevaarlijk voor de bewoners van Koningsbos.

Ondanks de almaar dalende prijzen van rood koper blijkt het voor nietsontziende rovers toch nog de moeite waard om meters koperen leidingen te stelen. Ook de strenge controle bij de oudijzerhandel schrikt het rovende gajes niet af om tóch hun kilootjes leidingen aan te bieden. Kort geleden ging een van de bewoners het dak op om eens een kijkje te nemen. Overal lagen de vierkante blokjes gehard rubber waarmee de koperen bliksemafleiding recht gehouden worden, schots en scheef over een deel van het dak verspreid. Er was weinig fantasie voor nodig om direct te kunnen constateren dat er tientallen meters leiding gewoon verdwenen waren. Aan de voet van de eigenlijke afleider, een recht omhoog staande metalen staaf, was met kinderlijk gemak met een bahco of andere tang de klemmoer losgedraaid, zodat de leiding er gemakkelijk af te halen was. Verderop was duidelijk te zien dat hier de betonschaar was gehanteerd: gewoon doorgeknipt. Voor de bewoners van onze flat is er nu reëel gevaar, want een inslaande bliksem kan zijn weg via de leidingen niet meer naar de aarde vervolgen. Er is dus groot gevaar voor fikse schade en brand. Er is inmiddels aangifte gedaan. Er wordt met politie, V.V.E. en Dudok Wonen aan een oplossing gewerkt.

Weerbericht

Wisselvallig, in het weekeinde vrij warm

Op 1 juni ging de meteorologische zomer van start. Het zomerweer komt deze week in een wisselvallige fase door lagedrukgebieden. In het weekend trekt een nieuw lagedrukgebied over de Britse eilanden noordoostwaarts, terwijl boven het Europese vasteland de luchtdruk stijgt. Het wordt dan tijdelijk iets warmer, maar naast zonneschijn blijft er kans op een bui.

Donderdag en vrijdag

Donderdag lijkt het een groot deel van de dag droog te blijven met een mengelmoes van wolken en zonneschijn, maar later op de dag neemt de kans op een bui toe. Vrijdag is de kans op enkele buien groter. Het is daarbij wisselend bewolkt met ook af en toe zon. Er waait beide dagen een matige zuidwestenwind. Het wordt daarbij in de middag circa 20 graden.

Het weekeinde

Het weer voor het weekeinde is nog tamelijk onzeker, maar wel is de kans groot dat het iets warmer wordt, met een maximum van circa 23 graden. Er waait een matige wind tussen zuidwest en zuid. De zon schijnt naar verwachting geregeld en het blijft meest droog, maar in de loop van zaterdag of in de nacht naar zondag bestaat er kans op een regen- of onweersbui.

Weetje

Mei 2017 behoort tot de 10 warmste meimaanden. Tot de 20e was mei vrij somber. Dankzij de zeer zonnige laatste 10 dagen was mei in totaal ook vrij zonnig. Mei 2017 was ook droog met in onze regio circa 30 mm neerslag tegen 60 mm normaal. Na de zeer natte juni van 2016 zijn de meeste maanden te droog verlopen. Het neerslagtekort liep in mei daardoor verder op.

Ik probeer mijn pen…

Ik probeer mijn pen…

Dit gezegde, dat de titel van dit boek is geworden, komt van een middeleeuwse monnik, de steeds een punt aan de schacht van een ganzenveer moest snijden en dan op een klad stukje perkament keek of hij een mooie lijn met de 'pen' kon schrijven.

Dit boek is een 'Atlas van de Nederlandse Letterkunde' met 950 illustraties, waarvan vele in kleur. Het boek beschrijft door de eeuwen heen wat er zoal aan boeken beschikbaar kwam in woorden en afbeeldingen. Voor de periode tot en met de Renaissance zijn 44 pagina's gebruikt. Voor de periode 1890 tot 1982, toen dit boek uitkwam, meer dan 150. De eerste druk, die in 1979 als Boek van de Maand in drie weken was uitverkocht, werd in 1982 gevolgd door deze herziene druk. Fernand Lodewick, Wam de Moor en Kees Nieuwenhuijzen stelden het boek samen.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is
te koop voor 10 Euro. Mail of bel Oosterom:
oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Vanaf 7 juni 2017 zendt GooiTV de volgende programma's uit:

- TV Magazine met o.a. krachtenbundeling lokale weekbladen, avondvierdaagse Naarden-Bussum, middeleeuws kampement bij het Muiderslot.
- In RegioHub gaat het over hoe je in contact kunt komen met Veilig Thuis.
- Ruud Bochardt praat in In Derde Termijn met Jan-Jaap de Kloet, wethouder in Wijdemeren.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30u. ds. B. den Butter
*RK St. Vituskerk gezamenlijke viering Mariakerk; za. 10/06 17.30u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00u. en 17.00u. ds. H. van der Ham

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00u. Gezamenlijke Viering, alle voorgangers
*RK St. Jozefkerk gezamenlijke viering Mariakerk
*PGB Wilhelminakerk 10.00u. ds. N.W. Bergström
*PGB Verlosserkerk 10.00u. ds. N.W. den Bok
*PGB West Spieghelkerk 10.30u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55u. ds. G.J. van Meijeren en 17.00u. ds. P.B. de Groot
*Remonstranten N-B 10.30u. ds. L. Lijsen
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum gezamenlijke dienst bij Doopsgezinde Gemeente
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30u. ds. P.J.C. Korver
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00u. mw. ds. W. Jonkers
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00u. ds. P. Smit
*Apostolisch Genootschap 09.30u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00u. Mensenwijdingsdienst; do. 15/06 10.00u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00u. ds. V.C. Lindenburg

Vrijwilligers ingezet bij bemiddeling burenruzies

Gemeente denkt 50 conflicten per jaar te behandelen

Gooise Meren start met buurtbemiddeling om conflicten tussen buren op te lossen. Het is een proef die tot eind van dit jaar duurt.

De wereldbarbecue: zo kan het ook, samen met je buren barbecueën en muziek maken. Foto: anthel reijnders

GOOISE MEREN Een toenemend aantal conflicten tussen buren, onderlinge irritaties en het wordt voor mensen blijkbaar steeds lastiger om die samen op te lossen. Redenen voor de gemeente om, net als al in veel andere gemeenten, te starten met buurtbemiddeling. Ze doet dit samen met vijf woningcorporaties binnen de gemeente en Versa Welzijn.

De totale kosten bedragen ruim € 31.000, waarvan de gemeente zo'n 30 procent voor haar rekening neemt. De rest wordt betaald door de woningbouwcorporaties. De bemiddeling zelf wordt uitgevoerd door speciaal opgeleide vrijwilligers. Een coördinator van Versa Welzijn moet alles in goede banen leiden.

Korte lontjes

60 procent van de burenruzies kan op deze manier worden opgelost

Volgens de gemeente zorgen individualisering en dynamiek in de maatschappij ervoor dat steeds meer mensen overlast van elkaar ervaren en daarnaast niet in staat zijn om er samen uit te komen. Voor de bemiddeling worden vrijwilligers ingezet die van tevoren een speciale training krijgen. Zij moeten gaan praten met de ruziënde buren om te voorkomen dat de ruzie nog verder uit de hand loopt. Ook wordt er samen naar een oplossing gezocht. Uit ervaring bij andere gemeenten blijkt dat op deze manier zeker 60% kan worden opgelost of verdere escalatie voorkomen wordt.

Buurgemeenten

In buurgemeenten Hilversum, Wijdemeren en Huizen is buurtbemiddeling al jaren actief. De aangestelde coördinator vertelt dat een dergelijke conflictbemiddeling de grootste kans van slagen heeft als er vroegtijdig hulp wordt ingeroepen. "Bij irritatie moet je eigenlijk al aan de bel trekken en niet wachten totdat een en ander escaleert." Buurtbemiddeling vindt veelal ad hoc en kortstondig plaats. Twee afzonderlijke gesprekken met de betrokken buren en één bemiddelingsgesprek. Soms is een bemiddelingsgesprek niet eens nodig vertelt de coördinator. "Als mensen hun verhaal kwijt kunnen is dat soms al genoeg. Dat brengt dan al lucht. Zelfs als buren geen gesprek willen zie je dat er daardoor soms al wat verandert." De vrijwilligers van buurtbemiddeling gaan overigens altijd met z'n tweeën op pad.

Professionals

Voor conflicten die niet door een vrijwilliger kunnen worden opgelost, omdat ze te ingewikkeld zijn en er geen oplossing kan komen, gaat alsnog een professional aan de slag.

Ontlasten politie

Volgens de gemeente snijdt het mes met buurtbemiddeling aan meerdere kanten. Het kan bijdragen aan de zelfredzaamheid van de betrokken bewoners en politie en wijkagent hebben hun handen vrij om zich met andere zaken bezig te houden.

Vernieuwde krant

vervolg pagina 1

De bundeling van krachten volgt op de overname van de HMC-titels (Holland Media Combinatie) door BDUmedia en de daaruit voortvloeiende vergaande samenwerking met Enter Media. De vertrouwde namen blijven aan de kranten verbonden, want de redacties en verkoopafdelingen zijn samengevoegd en werken vanuit het hoofdkantoor van Enter Media in Weesp. Om het aanleveren van berichten voor de krant en aankondigingen van de agenda te vergemakkelijken, is er op de website van de krant een aanleverportaal geopend waarmee iedereen eenvoudig zijn of haar berichten naar de redactie kan sturen.
Door de samenvoeging van de lokale titels in het verspreidingsgebied van Enter Media ontstaan de volgende combinaties: Gooi en Eembode/HilversumsNieuws, Nieuwsblad voor Huizen/HuizerNieuws, Laarder Courant de Bel/BELNieuws, WeesperNieuws/VechtJournaal, MuiderNieuws/VechtJournaal, BussumsNieuws/Gooi en Eembode, NaarderNieuws/Gooi en Eembode. In Baarn blijft het Baarns Weekblad verschijnen en in Diemen het DiemerNieuws. De Woonbode en GooisWoonNieuws worden geïntegreerd en worden opgenomen in alle titels, behalve DiemerNieuws.

Onafhankelijk

De redactionele formule blijft bestaan uit een prettige mix van hard en zacht nieuws, politieke verslaggeving, cultuur, sport, achtergrondartikelen en interviews met mensen met een boeiend verhaal. Dat alles vanuit journalistieke onafhankelijkheid. De redactie richt zich niet alleen op de wekelijkse krant, maar ook op dagelijkse nieuwsvoorziening online en op sociale media.

Putten leeggezogen

GOOISE MEREN De komende weken worden op meerdere plekken de putten van het riool leeg gezogen.

De putten worden leeg gezogen omdat bloesembomen veel blaadjes afgeven. De vele blaadjes kunnen er voor zorgen dat het riool verstopt raakt. Het leeghalen van de putten moet dat voorkomen.

Er worden nu alleen putten leeggezogen op plaatsen waar bloesembomen staan. Komend najaar worden alle putten van de gemeente leeg gezogen. Dat gebeurt dan weer om de herfstbladeren weg te halen.

Containers kunnen deze week nog gebruikt worden

De ondergrondse containers staan er sinds april. Foto: Yvette de Vries

door Yvette de Vries

NAARDEN Technische problemen zijn de reden dat de containers aan het Adriaan Dortsmanplein nog steeds niet gebruikt worden. In april werden ze door de GAD geplaatst en een paar weken later stonden er hekken omheen. Ze worden deze week nog weggehaald.

Een woordvoerder van de GAD laat weten dat ze al lang in gebruik hadden moeten zijn, maar dat ze tegen een technisch probleem aanliepen. De hekken waren bedoeld als tijdelijke oplossing en moesten voorkomen dat inwoners er toch hun vuilnis in deponeerden. "Het is nooit de bedoeling geweest om de hekken zo lang te laten staan. We laten ze deze week nog weghalen", reageert de woordvoerder.

Bewoners kunnen ook glas en textiel kwijt in de containers

Zes containers

De in totaal zes containers moeten ervoor zorgen dat de vuilniszakken uit het straatbeeld van de Vesting verdwijnen. Die vuilniszakken veroorzaken veel overlast. Vogels gaan met de inhoud aan de haal en ook komt er veel ongedierte op af. "Een ongewenste situatie", volgens veel inwoners en ook de gemeenteraad.

Vooruitlopend op de definitieve oplossing, deze ondergrondse containers, werden er al tijdelijke, bovengrondse containers geplaatst.

Extra ophaalronde

Inmiddels heeft zich rondom de tijdelijke containers ook een berg afval verzameld. De GAD zorgt dat deze ook nog voor het eind van de week opgehaald is.

Het heeft dan even geduurd, maar de bewoners van de Vesting krijgen wel de beschikking over maar liefst zes verschillende containers. Normaal gesproken worden er alleen containers voor restafval, PMD, GFT en papier en karton geplaatst. Op het Adriaan Dortsmanplein staan ook nog containers voor de inzameling van glas en textiel.

Plannen dateren van 2015

De plannen voor ondergrondse containers dateren al van 2015 en werden destijds nog door de GAD samen met de toenmalige gemeente Naarden gemaakt. Er werd een pilot gestart die positief uitpakte. Het was de verwachting dat de ondergrondse containers eind 2016 of begin 2017 in gebruik konden worden genomen.

Kliko's geen optie

Ondergrondse containers waren volgens de betrokken partijen de beste oplossing. Door de historische bouw van de Vestingstad is er voor kliko's nauwelijks plek en zijn ook veel straten te smal voor een goede afhandeling door vuilniswagens.

Burgemeester haalt zelf het vuilnis op

Foto: Gemeente Gooise Meren

GOOISE MEREN Een opvallende vuilnisman reed vorige week door de straten van de gemeente: niemand minder dan burgemeester Han ter Heegde kwam de afvalbakken legen. De burgemeester had een 'stagedag' bij de GAD. Nadat de burgemeester zijn 'vuilnismannenkleding' had aangetrokken kon hij op pad. De burgemeester gaat vaker per jaar meelopen met gemeentewerkers.

Naobi Kostense

Won recent het NK ballet in de categorie Solo Kinderen Ballet,
10 jaar oud

Waar zit je op school?
"Ik zit op de Koningin Emmaschool."

Je hebt meegedaan aan het NK ballet, hoe was dat?
"In één woord? Fantastisch!"

Voor welke wedstrijden train je nu?
"Ik train voor de World Cup in Sint Petersburg en het WK in Warschau."

Waar droom je nog van?
"Om ooit bij het WK ballet met een solodans in de top 5 komen te staan."

Op wat voor muziek dans je het liefst?
"Opvallende muziek die heel veel pit heeft, maar ook wel wat lieflijks."

Wat voor muziek luister je in je vrije tijd?
"Meestal hele harde pop-rockmuziek. Klassieke muziek is eigenlijk niets voor mij."

Heb je nog andere hobby's?
"Tennis en buiten spelen met mijn vrienden uit de buurt."

Wat zou je doen met tien euro?
"Een ijsje eten met mijn vriendinnen."

Lievelingsfilm?
"Harry Potter."

Lievelingsboek?
"'Onder moeders vleugels'."

Waar ga je het liefst heen op vakantie?
"Naar het strand."

Wat weten veel mensen nog niet van je?
"Ik hou van vlees en lekker eten."

Wie is jouw grote voorbeeld en waarom?
"Zoë Greten. Ik vind dat zij heel goed kan dansen."

Alarm vanwege Australisch plantje

Foto: Natuurmonumenten

NAARDEN/BUSSUM Natuurmonumenten slaat groot alarm. In het natuurgebied Laegieskamp is een Australische watercrassula gevonden. Dit plantje groeit zo snel dat het een bedreiging is voor water- en oeverplanten.

Het plantje is niet schadelijk voor mens of dier, maar vormt wel een grote bedreiging voor inheemse en zeldzame planten omdat het extreem woekerende plantje letterlijk alle andere planten verstikt. "Als dit plantje de ruimte krijgt, houd je geen enkele andere plantensoort meer over en worden de oevers van het ven bedekt met een groot deken van watercrassula", aldus Natuurmonumenten.

Natuurmonumenten heeft samen met vrijwilligers geprobeerd de watercrassula met wortel en al uit de grond te halen. "De komende weken wordt goed opgelet of het plantje ergens terugkeert, want een vergeten stukje kan zorgen voor een nieuwe explosie." Om te voorkomen dat de watercrassula zich verder verspreidt, vragen de boswachters om uit de buurt van de vennen op het Laegieskamp te blijven. "Het plantje kan bijvoorbeeld vast blijven zitten onder een schoen. Honden moeten aan de lijn om te voorkomen dat ze het plantje meenemen."

Extra verkeersactie

NAARDEN Bewoners van Naarden-Vesting gaan volgende week nog een keer de straat op om verkeer op het hart te drukken niet te hard te rijden. Er wordt geflyerd.

De bewoners gaan autoverkeer er op wijzen dat Naarden-Vesting een 30 km-zone is. Nu wordt er nog veel te vaak te hard gereden. Er werd al eerder zo'n actie gehouden.

De bewoners gaan volgende week donderdag de straat op. Er wordt geflyerd tussen 15.00 en 18.00 uur.

'Geweldig dat het 'dansende kind' weer op het voormalige schoolplein staat'

De Vesting in Naarden heeft er een mooie culturele attractie bij

Vanuit zijn tuintje kan Ton Steinz weer genieten van zijn beeld 'Dans 2' op het veldje voor zijn woning.

'Dans 2' wordt op de sokkel geplaatst.

NAARDEN "Het beeld heeft in de tuin van mijn vorige woning in Blaricum gestaan. Bij de verkoop van het huis heb ik in de akte laten opnemen dat het kunstwerk mijn eigendom bleef en dat ik het, als ik een geschikte plek had gevonden, kon weghalen en verplaatsen. En dat is vrijdagochtend gebeurd met een vrachtwagen en een speciale hijskraan omdat het een zwaar beeld is, gemaakt van Belgisch hardsteen en, met sokkel, 1 meter 60 hoog.''

Maar wat maakt het beeld dan zo speciaal voor Steinz. "Ik heb een tweede huis in Frankrijk. Op het terrein stond een schuur die we niet nodig hadden. Die heb ik laten ombouwen tot schildersatelier. Het hele jaar door hebben daar kunstenaars in gezeten die voor hun verblijf 'betaalden' met een werkstuk. Ook beeldhouwster Ike van Cleeff heeft in het schildersatelier gezeten en ik wilde haar beeld 'Dans 2' heel graag hebben. Omdat het een kostbaar beeld is, hebben we een regeling getroffen. Ik heb het beeld gedeeltelijk gekregen en ook een bedrag bijbetaald. Daarna is het beeld verhuisd naar mijn tuin in Blaricum.'' De nieuwe woning van Steinz staat aan het einde van de Gansoordstraat. "De school die daar stond is in 1997 gesloopt en er zijn appartementen en woningen gebouwd rond het voormalige schoolplein. Het beeld stelt een dansend kind voor en het leek mij geweldig als het op het veldje geplaatst kon worden en er, bij wijze van spreken, weer een kind op het plein zou terugkeren.''

Samen beslissen

Wethouder Boland (links), beeldhouwster Ike van Cleeff en Ton Steinz bij de onthulling van het beeld. Foto: Maarten Balzar

'Voor mij was de onthulling een heel speciaal moment'

Steinz heeft eerst aan de buurtbewoners gevraagd of zij het ook een goed idee vonden. "Ik wilde het graag samen beslissen en de bewoners hebben hun goedkeuring gegeven. Daarna heb ik het plan met de toestemmingsverklaringen ingediend bij de gemeente en kreeg ik, na een klein jaar met heel wat narigheid, toch de goedkeuring om het beeld op het veldje te plaatsen. Het veldje is voor iedereen toegankelijk en is opgenomen in de stadswandeling. Ook wilde ik met het beeld graag de cultuur in de Vesting uitbreiden en mooier maken.''

Onthulling

Maar wat maakt het beeld dan zo speciaal voor Steinz

Het dansende kind is zaterdagmiddag samen met wethouder Boland, beeldhouwster Ike van Cleeff en veel bewoners en anderen onthuld.
"Het kunstwerk was omhuld met een zwarte doek die Boland, tijdens de onthulling, met een touw omhoog heeft getrokken. Voor mij was dit een heel speciaal moment en de kroon op het werk om het hier te krijgen. Via een raampje in mijn heg kan ik ook steeds naar het beeld kijken.''

Feest voor wandelaars

Burgemeester Han ter Heegde gaf de deelnemers ook een bloemteje.

BUSSUM/NAARDEN Na vier avonden wandelen was het donderdag feest voor de wandelaars en werden ze onthaald met bloemen en snoep.

Zo'n 1800 wandelaars hebben de avondvierdaagse gelopen en kregen donderdag groot applaus van ouders, opa's en oma's en andere bekenden langs de kant. Voor de eerste avond was code geel afgegeven omdat er slecht weer met regen, hagel en onweer werd verwacht. Gelukkig ging de avondvierdaagse gewoon door met mooi en heerlijk wandelweer. Bij de aankomst bij sportcentrum De Zandzee kregen de deelnemers ook bloemen van burgemeester Han ter Heegde die de vele lopers stond op te wachten. En de wandelaars gingen natuurlijk naar huis met hun avondvierdaagsemedaille.

Foto's Bastiaan Miché

Blij na aankomst van de vierde avond. Foto's: Bastiaan Miché
Bloemen van ouders en oma.
Ook veel gezelligheid onder de wandelaars.
Verfrissend biertje in de hitte.

De Groenteclub verwacht duizend bezoekers tijdens jubileumfeest

Markt in de tuin van Mariënburg

De Groenteclub bestaat vijf jaar. Ze willen op de markt mensen inspireren en laten zien wat er voor mooie, duurzame
producten zijn.

Gaby Freij en Annemarieke Wientjes treffen deze week de laatste voorbereidingen. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM De Groenteclub Bussum bestaat vijf jaar en dat mag gevierd worden, vinden ze. Achter de schermen is flink gewerkt aan de voorbereiding van de jaarlijkse Groenteclub Markt. Dit jaar met een extra feestelijk tintje. De tuin van voormalig klooster Mariënburg vormt voor de tweede keer het decor.

Gaby Freij, coördinator en betrokken vanaf het eerste uur, en Annemarieke Wientjes, vertegenwoordiger van de marktcommissie, zijn een week voor de markt nog bezig met het afstemmen van allerlei zaken. Of ze niet zenuwachtig zijn en in tijdnood komen? Ze lachen. "Nee hoor, vorig jaar moesten we nog op vrijdagmiddag, de dag voor de markt, de exacte indeling van het terrein bepalen."

Toen waren er 34 kramen, dit jaar zijn er maar liefst 46 deelnemers. De meeste komen uit de geledingen van De Groenteclub zelf, aangevuld met andere initiatieven. Gaby: "De deelnemers moeten in ieder geval aansluiten bij het gedachtegoed van de club: verbinden, duurzaam, biologisch, betaalbaar en vernieuwend." We willen mensen met de markt inspireren en laten zien wat voor mooie en duurzame producten er zijn." En dat gaat dus verder dan De Groenteclub. Het is de bedoeling om veel mensen aan te spreken met de markt. Vorig jaar, toen was de markt ook in de tuin van Mariënburg, kwamen er 1.000 mensen op af. Dit jaar rekenen ze op meer belangstelling. Het brede aanbod zal een divers publiek aanspreken, verwachten ze. Hun leden zijn ook divers, dus waarom niet. "Er is geen typische Groenteclubdeelnemer", aldus Annemarieke. "Het zijn in het algemeen wel mensen die bewust leven en op hun gezondheid letten." Het blijkt ook een proces te zijn. Op de momenten dat de leden hun bestelde groenten komen ophalen, worden er ook flink wat tips voor gerechten en de bereiding daarvan uitgewisseld. "Je gaat vanzelf bewuster eten en bewuster leven, het is een proces", licht Annemarieke toe. Zij is zelf van huis uit kok en dus altijd al met eten beziggeweest. "Als ik iets op de bestellijst zie staan - De Groenteclub werkt met bestellijsten - wat ik niet ken dan googel ik het en kijk ik wat ik ermee kan doen."

Vorig jaar waren er 1000 bezoekers, dit jaar verwachten ze er meer

Vanwege het lustrum wordt er wel iets groter uitgepakt dan de voorgaande drie jaar. Er zijn kramen met bio-friet en bio-ijs, en voor de kleintjes een zweefmolen op zonne-energie. Genoeg te doen dus, volgens de dames. Stilzitten wordt sowieso lastig, want er is ook flink wat gratis entertainment: een aantal optredens van de lokale theatergroep Theater Draad en het muzikale duo Tendaberry, gevormd door Marion van Coevorden (zang) en Peter Stein (gitaar en contrabas). Bijzonder blij zijn ze ook met de acte de présence van verhalenverteller en radiomaker Willem de Ridder.

Landelijk vervolg

'Er is geen typische Groenteclubdeelnemer, ze eten en leven bewust'

De Groenteclub is een initiatief van Barbara Bolt. Ze startte De Groenteclub omdat ze zelf biologisch wilde eten tegen een schappelijke prijs en dit ook voor mensen met een kleine beurs bereikbaar wilde maken. Ze kwam in contact met de biologisch-dynamische boer Krispijn van den Dries en zo ging het balletje verder rollen. De groente wordt door de club rechtstreeks ingekocht bij een samenwerkingsverband van diverse boeren uit de Noordoostpolder: BioRomeo. En wat begon met een klein groepje gezinnen is inmiddels uitgegroeid tot een club waar ruim 250 mensen lid van zijn.

Naast dat er een aantal coördinatoren actief zijn - Barbara laat altijd steevast weten dat ze het echt niet alleen doet - heeft het initiatief een landelijk vervolg gekregen. In tien steden zijn met hulp van de Bussumse club vergelijkbare samenwerkingen tussen inwoners ontstaan. Die overigens zelfstandig draaien en ook een andere naam hebben.

Vernieuwend

Gaby noemde het al eerder, De Groenteclub wil ook vernieuwend zijn. Niet alleen met deze markt, maar ook door het assortiment van de club uit te breiden. Er is gestart met biologische groenten maar daar kwamen in de loop van de tijd al eieren, jammetjes, sappen en dergelijk bij. Er worden door het jaar heen dagen georganiseerd waarbij de leden de deelnemende boeren bezoeken. "Om elkaar beter te leren kennen en de boeren te helpen op het land om nog meer feeling te krijgen met de boeren en de producten", legt Gaby uit. Sinds kort is er meer zuivel in het assortiment en ook kunnen leden kleine compostboxen kopen. "Handig als je geen grote tuin hebt", vult Annemarieke aan. Ze spelen daarnaast met de gedachte om een club à la De Groenteclub op te zetten, maar dan voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, en zo kunnen de dames nog wel even doorgaan.

Ondertussen herinneren ze elkaar ook aan wat er nog op het lijstje moet komen voor de markt van volgende week. Want dat heeft nu natuurlijk prioriteit.

De Groenteclub Markt is op 10 juni, van 10.00 tot 16.00 uur in de tuin van voormalig klooster Mariënburg.

A-Fusion: Aziatische smaken en Oosterse sfeer in de Vesting

Als voorbereiding worden ook de wijnen geproefd. Foto: Yvette de Vries

NAARDEN Met als extra's een sfeervolle binnentuin en een buitenterras heeft A-Fusion, naast de Aziatische keuken, wel wat bijzonders te bieden in de Vesting. Afgelopen donderdag gingen na een korte periode van verbouwen de deuren van dit nieuwe restaurant open.

De eerste avond is er al bijna geen tafeltje meer te krijgen en ook de openingsborrel vorige week woensdag was drukbezocht. "Het was echt een warm welkom in de Vesting", typeert Michelle Wong van A-Fusion de sfeer op de openingsborrel. En dat is ook wat het restaurant, het personeel en eigenaar zelf uitstralen: een enorme en oprechte gastvrijheid. Ook het interieur draagt bij aan de sfeer. Een oosters tintje, maar absoluut niet over de top. Bij het raam lonkt een daybed - eigenlijk een opiumbed - om neer te vlijen en te genieten van de sfeer, de hapjes en een heerlijke maaltijd. In het pand hebben al meerdere restaurants gezeten, maar nog niet eerder zat er een Aziatisch restaurant. "Een mooie aanwinst voor de Vesting", volgens een van de gasten. A-Fusion in Naarden is het derde restaurant van Ronnie Lin en zijn tweelingzus. Hij staat in de keuken en springt, net als de rest van het personeel, bij in de bediening of als gastheer als dat nodig is. Op de kaart staan traditionele gerichten uit verschillende Aziatische keukens. "Met een extra toevoeging van onszelf, om de smaak nog meer naar boven te laten komen", vertelt Michelle. Voor de kinderen is er een speciaal kindermenu met een knipoog naar de oosterse keuken.

Uit de Historie van Bussum en omgeving

Elsa Pereira-d'Oliveira (1913 – 1998) deel II Naoorlogse periode

Elsa Pereira foto: Maarten d’Oliveira
Algemeen Handelsblad 8 mei 1946.

Begin 1946 verhuisde het jonge gezin Rodrigues Pereira- Jessurun d'Oliveira van Amsterdam naar Bussum. Elsa's wens om gynaecologe te worden had ze vanwege de oorlog moeten laten varen. Vanuit hun huis aan de Jacob Obrechtlaan 13 wilde zij, als eerste vrouwelijke joodse huisarts, een praktijk opzetten.

De verantwoordelijk wethouder weigerde de zwangere Elsa aanvankelijk toestemming te geven. 'Er waren al meer dan genoeg huisartsen in Bussum'.

Elsa: "Zo'n verdriet had ik ervan dat iemand zo tegen je sprak- ik deed het in mijn broek van narigheid. Op zijn stoel… kletsnat. En ik begon te huilen. Toen zat hij daar met dat gekke mens met een dikke buik die een plas deed op zijn stoel. Hij wist zich geen raad met me. Tenslotte zei hij: 'Nou neem het dan maar!' "

Ook de meeste collega-huisartsen stonden afwijzend tegenover de komst van nieuwe concurrentie. Alleen dokter Emmer, zelf getrouwd met een Joodse vrouw, nam het voor Elsa op.

De eerste patiënten die Elsa kreeg waren voornamelijk van Joodse afkomst, zonder uitzondering mensen die geschonden uit de oorlog waren gekomen. Zoals de familie Birnbaum, die Bergen-Belsen had overleefd, en na de oorlog in de Bussumse 'Villa Insulinde' een weeshuis voor Joodse kinderen begon. Elsa kwam daar als huisarts bijna dagelijks.

Elsa's eigen kinderen hoorden in hun vroege jeugd weinig over hun moeders oorlogsverleden. Zij sprak daarover vooral in termen van hoop, niet over de ellende.

Elsa ontwikkelde zich snel tot een prominent figuur in Bussum, en daarbuiten. Vanaf halverwege de jaren '50 publiceerde ze vele populairwetenschappelijke boeken over medische onderwerpen. Titels zoals Hygiëne voor de vrouw (1956), Onze kleuters (1962) en Wij verwachten ons kindje (1964) kregen een groot lezerspubliek en werden vaak herdrukt.

Daarnaast verschenen talloze artikelen van haar hand.

Ze was mede oprichter van de BOSK (Bond voor ouders van Spastische kinderen) en voorzitter/oprichter van de stichting voor schrijvende artsen.

Elsa gaf cursussen aan verpleegsters en vroedvrouwen. En tijdens vele radiopraatjes, lezingen en congressen heeft ze steeds haar stem laten horen. Daarnaast organiseerde zij ook jarenlang uitjes, lezingen en activiteiten voor de dames uit de buurt!

Elsa overleed op 1 mei 1998 in Bussum.

De sterke en vriendschappelijke band die deze bijzondere huisarts met veel van haar patiënten en anderen opbouwde, maakt dat velen van hen nog altijd hele warme herinneringen aan haar koesteren.

Margreet de Broekert

Met dank aan Suzanne Rodrigues Pereira

'De Spiegelstraat kan nog leuker worden'

Meting onder de klanten

De Spiegelstraat profileert zich ook als een merk. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM Ze zijn al twee keer in de top tien beland van de leukste winkelstraat van Nederland: de winkeliers van de Spiegelstraat. Over waardering en populariteit hebben ze dus niets te klagen. Toch willen ze hun winkelstraatje nog leuker en aantrekkelijker maken voor het publiek.

De winkeliers van de Spiegelstraat willen met een klantbelevingsmeting nog meer inspelen op de wensen en beleving van hun klanten. Angèle Duijnstee, een van de ondernemers, legt uit waarom. "Als ondernemers kunnen we wel allerlei leuke activiteiten bedenken zoals een zomermarkt, maar het gaat erom wat onze klanten aanspreekt." Natuurlijk moeten ze er ook zelf lol in hebben, maar daar ligt de prioriteit niet volgens Angèle. "We hopen dat klanten met leuke, creatieve ideeën komen, maar ook dat ze aangeven wat we nog kunnen verbeteren."

Met de sfeer in de straat en het diverse aanbod zit het wel goed, volgens de onderneemster. "We worden vaak vergeleken met de negen straatjes in Amsterdam." Een groot compliment, vindt ze. En als de klantbelevingsmeting leuke ideeën oplevert spiegelen andere winkelstraten in het land zich in de toekomst misschien aan de Spiegelstraat.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Arthur's loodgietersbedrijf.nl
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk, riool, waterleidingen, gasleidingen, sloopwerk en het schoonmaken van de dakgoten, gratis goot en dakinspectie. 06-22418974.

MINDFULNESS MASSAGE: Zomerkorting op de Mindfulness Ontspanning Massage van 90 minuten. Van € 60,00 voor € 45,00. Boeken via 06-18090614 www.zenmindfulness.nl

GARAGE verkoop op zaterdag 10 juni van 10 - 15 uur op de Erasmuslaan 54 in Hilversum, witte garage

Gezocht: Model voor voetbehandeling met veel eelt, likdoorn, verwaarloosde nagels (liefst verwaarloosde voeten) voor Medisch Pedicure Examen op 5 juli. M: 06-24526801 Bianca Bais

Gevraagd in Naarden jachthaven, een bootschilder en een scheepstimmerman en elektricien voor een boot af te maken. Mob: 06-11457291

Leuk werk als de zon schijnt! Oproepkrachten gevraagd voor horeca. Afwisselend en lekker buiten. Kijk voor de locatie op www.midgetgolfbaan.nl of bel 06-53818288 (Frieda)

Vrouw zoekt werk in de huishouding en strijkwerk etc.12 jaar ervaring met goede refs in Naarden-Bussum. Mevr. Kim. 10 euro p/u.Tel.: 06-82957186

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app
06-25418595

BUHR ZOEKT DEELRUIMINGEN: ZOLDER, KELDER, GARAGE, BERGING etc. Telefoon: 06-53408425 (Robert) of 035-6937512 (Gérard)

ZZP'ers. Boekhouding verzorgen!! Kijk op www.fracil.nl voor informatie.

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Gratis feestzaal tot 180 pers. Info 06-53319921

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Caravanstalling: Veilig uw caravan, vouwwagen, aanhanger stallen. www.citystalling.nl. Tel.: 06-55 164 370

Schilderwerk. Groot/klein, binnen/buiten. Schilder PMC Weesp biedt u altijd vrijblijvende offerte. 34 j. ervaring. 06-53148137 pharskamp@hetnet.nl

Ik, man, 49, zoek leuke date met vrouw: Fun, uitgaan, bios, partytime. 06-23897004. Foto app mijn.

Schilder heeft tijd. Hoge kwaliteit, redelijk tarief, vrijblijvende prijsopgaaf. Tel: 06-55955587. www.vandamschilderwerk.nl

Botenligplaats hele jaar, nabij jachthaven Naarden, 7 mtr X 2,65 mtr Inl.: 06-55301442

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855