NaarderNieuws

27 maart 2015

NaarderNieuws 27 maart 2015


Nog veel zorgen over financiële gevolgen fusie

VVD nog niet gerustgesteld, Hart voor Bussum roept op te stoppen

door Sjoerd Stoop

NAARDEN - De raadsleden van onder meer de VVD en Hart voor Bussum hebben nog zorgen over de financiële gevolgen van de fusie van de gemeenten Bussum en Naarden met Muiden.

Afgelopen week werd bekend dat er maatregelen genomen worden om de gemeente Muiden 'schoon' op te leveren als de gemeenten straks fuseren, maar nergens wordt nog concreet gezegd dat Bussum en Naarden geen geld op hoeven te hoesten om de schulden van de gemeente Muiden af te betalen: nog steeds een voorwaarde van de gemeenteraden van Bussum en Naarden.

De VVD van Bussum, Naarden en Muiden laat weten 'nog niet gerustgesteld' te zijn en Hart voor Bussum doet wederom een oproep om alsnog helemaal te stoppen met het fusieproces.

Zorgen over gevolgen
De voornaamste zorgen gaan over de gevolgen van de door de gemeente Muiden verkregen Artikel-12-status. De gemeente krijgt van het Rijk ongeveer 10 miljoen euro om haar financiële problemen op te lossen.

Kamer praat volgende maand
Wat er exact gaat gebeuren, onder meer qua financiële gevolgen, moet snel duidelijk worden. De Tweede Kamer praat volgende maand over het wetsvoorstel. Er wordt dan eerst gedebatteerd over het onderwerp alvorens er besloten wordt hoe het nu verder moet.
Voor het zover is volgt er deze week eerst nog een 'technische briefing' voor de Kamerleden. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken gaat de Kamerleden dan vertellen hoe de gemeente Muiden er financieel exact voorstaat. Dat moet een hoop zorgen wegnemen.

"Bussum en Naarden hebben zich altijd verzet tegen welke financiële gevolgen dan ook", stelt Alexander Luijten van de VVD nogmaals. "Het Rijk en de provincie hebben hierover in het verleden verwachtingen gewekt. We verwachten dan ook boter bij de vis."

Gemeente bestuderen rapport
De gemeenten Naarden en Bussum laten weten het rapport over de financiële situatie van Muiden te bestuderen en willen nog niet inhoudelijk reageren.

'Kamer, houd Vesting nationaal'

NAARDEN - VVD-wethouder Miriam van Meerten-Kok heeft donderdag bij de Tweede Kamercommissie Wonen en Vastgoed een pleidooi gehouden om het afstoten van de Vestingwerken uit te stellen. De Tweede Kamer debatteert vandaag met minister Blok over het toekomstige beheer van 31 rijksmonumenten, waaronder de Vesting.

Per 1 juli wil minister Blok het onderhoud van de vestingwerken en 30 andere monumenten van het Rijk overdragen aan de Nationale Monumentenorganisatie (NMO). Naarden is daartegen, tenzij er meer duidelijkheid komt over de financiën en de toekomstige rol van de gemeente.
Naarden heeft moeite met drie zaken, vertelt de wethouder. "We hebben nog geen businesscase van de NMO gezien waaruit blijkt dat het onderhoud van de Vesting tot in lengte der dagen in orde is. Daarnaast willen we weten wat onze rol wordt: Naarden is als stad zo verbonden met de Vesting als rijksmonument dat we betrokken moeten blijven. En we vinden dat het Promersplein en Nieuw-Molen in overheidshanden moeten blijven. Het zou raar zijn als we daar straks huur voor moeten betalen aan een particuliere organisatie."

Volgens Van Meerten-Kok reageerden de Kamerleden begripvol, maar lieten ze niet het achterste van hun tong zien. "Een mooie uitkomst van het debat met de minister zou zijn dat ze de Vesting voorlopig uit het mandje met monumenten voor de NMO halen. Voor een dergelijk uitstel moet een Kamermeerderheid te vinden zijn."

Compliment voor Atie de Koo en A-team

De ontvangers van het Naardens compliment. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Niet één, maar twee winnaars van het Naardens Compliment dit jaar. Zowel Atie de Koo als de harde kern van de vrijwilligers van de Grote Kerk kreeg maandag de vrijwilligersonderscheiding van de stad.

Juryvoorzitter en wethouder Miriam van Meerten-Kok reikte in de Grote Kerk de onderscheidingen uit aan Atie de Koo (70) en het A-team van de Grote Kerk. De prijs bestaat uit een beeldje en een cheque ter waarde van 300 euro, te besteden aan een goed doel naar keuze.

Lees verder op pagina 9.

107

pagina's telt het boek 'De ondergang van Naarden'

Zonder handhaving waardeloos

Dit is nu een fietspad. Foto: gerard buhr

Sinds een kleine twee weken is het voor iedereen duidelijk. Geen auto's, geen brommers en geen motoren meer. Maar toch ligt er een boa constrictortje onder het gras.

Eindelijk is een wens van velen in vervulling gegaan. De weg aan de Naardermeerkant van de Karnemelksloot is vanaf de forten aan het einde van de Verlengde Fortlaan tot aan de T-kruising Melkmeent en Bovenmeent, bij het gemaaltje, nu officieel een fietspad. Aangegeven met het bekende blauw-witte bord. Snelheid 40 km. per uur voor het bestemmingsverkeer. Boa constrictor nummer één. Want wat is nu bestemmingsverkeer helemaal? Alleen aanwonenden? Of ook personen die b.v. per auto naar de kinderboerderij gaan? Of de sportvissers? Of wie weet zelfs vogelaars? Zal een moeilijke, zo niet onmogelijke interpretatie blijken te zijn. Zeker in wettelijke zin. En zo komen we als vanzelf bij de tweede boa constrictor onder het gras. Want hoe zal de handhaving plaatsvinden? Ik voorspel meteen al: niet tot nauwelijks. En zullen de brommers, auto's en motoren gewoon lak blijven houden aan welk bord dan ook en doorgaan met het verpesten van de schaarse rust die er heerst. Het is bij mooi weer toch al een gekkenhuis van honderden racefietsers, zwetende en schuimbekkende hardlopers, bij tijd en wijle crossfietsers en andere gezondheidszoekers. Met in het verschiet het tunneltje onder het spoor zal het rondje Naardermeer helemaal rond zijn en zullen de drukte én de overtredingen alleen maar toenemen. Eeuwig zonde voor het terrein dat ooit zo'n landelijke oase was.

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; 19.30 u. Vesper RK St. Vituskerk dr. J.P. Schouten; Naarderheem 10.30 u. pastor M.H.J. Potjer
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering pastoor M. Costa; za. 28/03 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; ma. 30/03 19.30 u. Verzoeningsviering kapelaan M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Viering diaken A. Geria
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. mw. ds. H. Honderd; 14.30 u. Cantatedienst
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A.P.Voets; 17.00 u. ds. W.J. Gorissen H.A.
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. dr. J.F. Klijnsma
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.00 u. mw. A. van der Meiden
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. Y. v.d. Goot
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W.F. Metzger
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. B. Kooistra
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; 11.15 u. Kinderdienst; do. 02/04 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Licht wisselvallig, geleidelijk iets minder koud
Maart is een overwegend droge maand, maar in de laatste fase van de lentemaand komt daar enige verandering in. Donderdag en vrijdag trekken restanten van een lagedrukgebied naar het oosten weg. De neerslagkansen nemen tijdelijk iets af. Vanaf het weekeinde breidt echter de westcirculatie zich over het Noordzeegebied uit. Er is dan kans dat het iets vaker regent.

Donderdag en vrijdag
Donderdag overdag is het meestentijds droog met af en toe zon, al is een lokale bui niet uitgesloten. Vrijdag is het licht wisselvallig met wat zonneschijn, maar later weer kans op wat regen. In de nacht schommelt de temperatuur rond 2 graden met kans op vorst aan de grond. In de middag wordt het 8 à 9 graden. Er waait een matige wind tussen noordwest en west.

Het weekeinde
Zaterdag schijnt de zon af en toe, maar in de loop van de dag kan er korte tijd wat regen vallen. Zondag volgt een voortzetting van het lichtwisselvallige weer met nu en dan zon, maar ook kans op wat regen. De matige westenwind draait zondag naar zuidwest en wakkert aan tot (vrij) krachtig. In de nacht wordt het rond 2 graden, in de middag oplopend naar 10 à 11 graden.

Weetje
De gemiddelde ofwel de 'normale' maximumtemperatuur voor de laatste decade (= 10 dagen) van maart bedraagt 10.6 graden. De gemiddelde ofwel het 'normale' minimum bedraagt voor de laatste fase van maart 3.4 graden. Deze 'normale' waarden zijn berekend op basis van het langjarig gemiddelde over de jaren 1981-2010, dus over een periode van 30 jaar.

'Het is letterlijk vertaald, niets is verzonnen'

'De Ondergang van Naarden' opnieuw verschenen

Win het boek.

NAARDEN - Over wat er zich precies afspeelde tijdens de afslachting van de Naarder bevolking in 1572 is een nieuw boek verschenen genaamd 'De ondergang van Naarden'. Hoewel het verhaal al oud is, is het voor het eerst letterlijk vertaald uit het Latijn.

Vertaler Wim Boekelman uit Laren gebruikte hiervoor de oorspronkelijke bron: het Latijn van Lambertus Hortensius die de hele moordpartij als ooggetuige noteerde. Het boek is zeer begrijpelijk opgeschreven, maar wees gewaarschuwd: het boek bevat schokkende scènes. Hoe de Spaanse soldaten ten tijde van de 80-jarige oorlog tot deze gruweldaden kwamen, wordt ook behandeld. De angst en wanhoop spat van de bladzijdes af. Bijna de complete Naardense bevolking werd door de Spanjaarden op een verschrikkelijke manier om het leven gebracht.

Boekelman is 88 jaar, voormalig internist en kan als geen ander het Latijn omzetten in begrijpelijk Nederlands. Eerder vertaalde hij al andere boeken uit het Latijn. Zijn interesse voor de 80-jarige oorlog kwam uit pure nieuwsgierigheid. "Ik werkte in een ziekenhuis in Zierikzee en daar was vlakbij een restaurant genaamd Mondragon. Dat bleek een Spaanse kolonel te zijn uit de 80-jarige oorlog." Hij ging de gangen na van de kolonel en kwam via opperbevelhebber Spinoza uit bij Lambertus Hortensius.

Uitgever Cok de Zwart en vertaler Wim Boekelman. Foto: Bob Awick

Wees gewaarschuwd: het boek bevat schokkende scènes

Hoewel men wist dat het originele manuscript van de hand van Lambertus Hortensius bestond, dook het ineens op. Boekelman kreeg kopieën in handen en hij kon aan de slag. Boekelman ergerde zich aan de vrije interpretatie van Petrus Hofman Peerlkamp die het verslag van Lambertus Hortensius al in 1866 publiceerde. Dit keer wilde de vertaler dat het echte verhaal boven zou komen.

"De aantekeningen van Peerlkamp maakten het wel moeilijk leesbaar. Hij had namelijk overal in de kantlijn zitten knoeien." Boekelman geeft een voorbeeld: "Op een gegeven moment staat er: 'Met grof geweld verkrachtte zij...' De heer Hofman Peerlkamp heeft op de stippellijntjes zelf ingevuld: 'de nonnen van het klooster'." Boekelman geniet er zichtbaar van dat hij deze misstanden nu heeft kunnen rechtzetten. In de voetnoot vermeldt hij deze onjuiste invulling dan ook nog even voor de lezers.

De talenknobbel van Boekelman is mede te danken aan zijn opvoeding door de Jezuïeten. "Het Latijn en Grieks werd er op jonge leeftijd ingestampt. En ondanks mijn leeftijd zakt dat niet weg. Het oude geheugen blijft goed", vertelt hij. Al met al is de vertaler een half jaar bezig geweest met het boek. Het meest aangrijpend vond hij de beschrijving van de moordpartij. "De mensen werden met een valstrik naar het stadhuis gelokt. Daar zouden ze vergiffenis krijgen. Toen men zich daar had verzameld werd het sein voor de aanval geblazen. Honderden mensen werden afgemaakt."

Boek winnen
Drie van onze lezers kunnen kans maken op een gratis exemplaar van 'De Ondergang van Naarden' van Lambertus Hortensius van Montfoort. Wie wil winnen dient de volgende vraag te beantwoorden: hoeveel mensen kwamen om het leven bij de ondergang van Naarden in 1572? Waren dat a. 500 mensen, b. 700 mensen of c. 900 mensen. Mail het juiste antwoord naar redactie@naardernieuws.nl en maak kans op een boek.

Daders vernielde graven gevonden

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Vier kinderen blijken verantwoordelijk voor de vernielingen aan graven op de RK-begraafplaats aan de Amersfoortsestraatweg. Dat meldt de politie.

De afgelopen weken werden op de begraafplaats zeker tien graven en enkele gedenkbeeldjes vernield. De kinderen hebben zich afgelopen week, via hun ouders, zelf gemeld bij de politie.

De kinderen worden niet door de politie aangehouden. Nabestaanden zullen de schade zelf verhalen op de daders.

Zaterdag palmpasen- optocht

NAARDEN - De jaarlijkse palmpasenoptocht door de Vesting wordt aanstaande zaterdag weer gehouden. Muziekvendel Nardinc gaat voorop.

De optocht start om 13.45 uur vanaf het Kerkplein. De route is als volgt: Bussumerstraat- Peperstraat-St.Annastraat- Westwalstraat-St.Vitusstraat- Pastoorstraat-Cattenhagestraat-Kloosterstraat- Jan Massenstraat- Huizerpoortstraat- Pijlstraat- Gansoordstraat- Marktstraat- Beyert- Turfpoortstraat. Na afloop geeft poppentheater Peterselie een voorstelling voor kinderen en ouders in het Andreashuis.

Geert Mak krijgt Comeniusprijs

Mak met de burgemeester en de voorzitter van de Grote Kerk. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Historicus en schrijver Geert Mak heeft zaterdag in de Grote Kerk de Comeniusprijs gekregen uit handen van Joyce Sylvester. Mak kreeg de onderscheiding omdat hij met boeken als 'Reizen zonder John' en 'In Europa' de hedendaagse geschiedenis voor het grote publiek toegankelijk maakt. De Comeniusprijs is een culturele prijs die wordt uitgereikt aan een persoon of instelling die opmerkelijke inspanningen verricht die in lijn zijn met het gedachtegoed van Comenius. Eerder ging de prijs naar Robbert Dijkgraaf, Paul Schnabel en Louise Fresco.

Tennisvereniging Naarden renoveert zes banen

Penningmeester Willem van Bommel doet opening

Willem van Bommel opende de gerenoveerde banen. Foto: Myra Noll

NAARDEN - Na een grondige opknapbeurt zijn zes van de negen tennisbanen van Tennisvereniging Naarden weer zo goed als nieuw. Penningmeester Willem van Bommel nam ze zaterdag feestelijk in gebruik. Dat deed hij door drie tennisballen door een papieren deur te slaan en er daarna zelf doorheen te stappen.

De grote opknapbeurt was wel nodig. Na twintig jaar intensief gebruik voldeden tennisbanen vier tot en met negen niet meer aan de kwaliteitseisen die de tennisbond aan wedstrijdbanen stelt. Dus was de tennisclub op het Sportpark de afgelopen tijd druk aan het renoveren.

De renovatie duurde langer dan gepland. Omdat er een extra steenlaag onder het gravel werd gelegd, moesten ook alle betonranden, de waterafvoer en de nieuwe sproei-installatie omhoog gebracht worden. Dat duurde twee weken langer, laat de club weten.
Ook de afvoer van hemelwater had heel wat voeten in de aarde. Voor de nieuwe tennisbanen werd een volledig nieuwe afwatering aangelegd.

Joost van Hooff

Gepensioneerd en Statenlid PVV voor Provincie Noord-Holland
Woont in Naarden sinds 2004

Hoeveel tijd bent u kwijt met het Statenlidmaatschap?
"Ongeveer 30 uur per week."

Hoe hebt u deze, voor u tweede Provinciale Statenverkiezingen ervaren?
"De eerste keer, in 2011, als een volstrekt overrompelende gebeurtenis en nu in 2015 meer als een soort herhaling. Een herhaling gaat je altijd beter af."

U twittert veel, vindt u dat vooral leuk of noodzakelijk?
"Beide: leuk, 70% en noodzakelijk, 30%. Het is een manier om voeling te houden met de samenleving, mensen geven hun (ongezouten) mening op sociale media en daar kun je veel mee als politiek."

Op wie in uw omgeving bent u trots?
"Op de nieuwe fractie van onze partij in PS, een positieve en loyale groep mensen."

Heeft u nog wel tijd voor hobby's?
"Tijd kan en moet je altijd maken, even iets anders doen dan je werk.Ik schilder kunst, nou ja, dat probeer ik. Verder lees en ik fotografeer."

Met wie zou u graag een constructief debat willen voeren?
"Met Pim Fortuyn."

Hebt u een grote droom die u graag wilt verwezenlijken?
"
Gezond oud worden en ik vind dat ik daarbij goed op weg ben."

Waar in Naarden komt u graag?
"Café Demmers, vanwege het relaxte sfeertje en in Il Vecchio, heerlijk eten."

Welk boek ligt op uw nachtkastje?
"David Baldacci: de ontsnapping, nog 21 bladzijden te gaan."

Naar welke muziek luistert u graag?
"Ik heb een NAS vol met muziek, ruim 12.000 nummers, van alles wat dus. Als ik dossiers voorbereid en lees dan luister ik naar Leonard Cohen. Easy listening wanneer we bezoek hebben en ook wel eens de stereo op 10."

Waar proosten we samen op?
"Op 4 mooie politieke jaren in de Staten van Noord-Holland."

Nieuwe outfits voor schuttersploeg

De schuttersploeg vuurt een kanon af.

NAARDEN - De schuttersploeg van het Vestingmuseum heeft nieuwe uniformen. Afgelopen zondag waren de schutters voor het eerst te zien in hun nieuwe uitmonstering, tot groot enthousiasme van het publiek.

Commandant Thijs Cobben voerde het bataljon van tien manschappen aan, begeleid door een jonge tamboer. De uniformen zijn speciaal voor het museum gemaakt bij 19th Century Tailoring in het Britse Dorset. Rabobank Noord-Gooiland sponsorde de outfits.

Prikkers gezocht voor de Keverdijk

NAARDEN - Volkstuindersvereniging Naarden (VTVN) zoekt Keverdijkers die op Landelijke Schoonmaakdag mee willen helpen om zwerfvuil in hun wijk op te ruimen.

De tuinders willen aanstaande zaterdag de bermen rondom het tuinderscomplex aan de Keverdijk schoonmaken.

Onder leiding van beheerder Jan Landwaart gaan de tuinders de bermen te lijf, als er zich voldoende mensen aanmelden. Voor hesjes, prikstokken en vuilniszakken wordt gezorgd.

Meedoen
Wie mee wil doen, kan zich verzamelen om 10.00 uur bij tuindersclubhuis De Zaaier, achter gebouw de Sprong aan de Keverdijk.

Reünie voor oud-leerlingen Emmaschool

BUSSUM - De Koningin Emmaschool, op de grens van Bussum en Naarden bestaat dit schooljaar 100 jaar. Op zaterdag 18 april wordt een grote reünie gehouden om dit jubileum te vieren.

Oud-leerlingen, leerkrachten en oud-medewerkers van de school zijn uitgenodigd voor het feest. Er zullen presentaties zijn van oude foto's, sprekers en speciale optredens. Klassen van vroeger kunnen nu weer samen op de foto. Ook is er tijd om bij te praten en herinneringen op te halen.

Aanmelden en kaarten kopen voor de reünie kan op de website van de school: www.emmaschool.nl.

Interculturele inlooplunch bezocht door jong en oud

NLdoet: inwoners Naarden met elkaar verbinden

Het eten is door mensen uit de buurt gemaakt.

NAARDEN - Alle ingrediënten voor een succesvolle middag waren afgelopen zaterdag aanwezig: muziek, mensen en eten. Voor de interculturele inlooplunch in het kader van NLdoet had het team van Versa Welzijn Naarden de handen ineengeslagen met wijkcentrum De Schakel en jongerencentrum SCAN.

Bij SCAN lag het accent op de Marokkaanse, Armeense en Georgische keuken en waren de hapjes door buurtbewoners zelf gemaakt. In De Schakel had het team van vrijwilligers, onder leiding van de vaste kok, gezorgd voor hapjes uit de Europese keuken. Samen eten, muziek en allerlei activiteiten: het zorgde voor een gezellige en ongedwongen sfeer. Een mix van culturen en bekenden en nieuwe gezichten, jong en oud en voornamelijk omwonenden. Wilma Post, een van de vrijwilligsters bij SCAN, keek tevreden rond. "We hebben de tafels bewust tegen elkaar aan gezet, waardoor je makkelijk aanschuift bij mensen die je niet of niet zo goed kent."

Activiteiten
Behalve lekker eten waren er ook tal van activiteiten. Er werd Marokkaanse thee geschonken, koffie gebrand volgens Ethiopische traditie en de huid kon versierd worden met een hennatekening. De Afghaanse Farah (22) is heel geconcentreerd als ze 'tekent' op de hand van een mevrouw. Ze heeft zich spontaan aangemeld, woont een paar straten verderop en tekent al zo'n 8 jaar met henna. Ondertussen scheppen de dames van de tafel iets verderop nog een keer op. "We hebben alles al geprobeerd, het is heerlijk." Aan een andere tafel is inmiddels ook een mevrouw uit Naarden-Vesting aangeschoven. Zij is als bestuurslid van de protestantse kerk speciaal voor deze dag uitgenodigd, als bijdrage aan de verbinding tussen culturen.

Koffie branden door buurtbewoonster.
Sfeervol en veel nieuwe en bekende gezichten. Foto's: Yvette Geerts

Het evenement is erg geslaagd volgens vrijwilligsters José de Groot en Wilma Post. Post: "Vorig jaar hadden we NLdoet minder breed opgezet. Het was meer gericht op de ouderen in de buurt. Kinderen en jongeren hadden zelf bloemstukken voor ouderen in de wijk gemaakt en rondgebracht. De Groot: "We hebben al veel positieve reacties gekregen, de opzet is dus geslaagd." Volgend jaar kiezen ze waarschijnlijk voor eenzelfde soort opzet, waarbij ook weer iedereen uit de wijk betrokken wordt.

Vrijwilligers van het jaar in het zonnetje

Vervolg van de voorpagina

De Koo kreeg het Naardens Compliment omdat ze al vijftig jaar zwemles geeft aan kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Dat doet ze op zaterdagochtend in De Lunet voor de zwemclub van Stichting Sportclub Gehandicapten Gooi en Eemland. "Sommige kinderen, met bijvoorbeeld het syndroom van Down, autisme, spier- en groeiziektes, doen wel zes jaar over het halen van een A-diploma", staat er in het juryrapport. "Zonder de lessen zouden deze kinderen nooit leren zwemmen."
Voor Joop Berkhout, Margreet van Galen, Rolf Hes, Wim Klaufus, Frans Kievit, Kees Nap, Hein Nederlof, Henk Oostenrijk, Ineke Posthumus en Joep van Zutphen, de vrijwilligers van het A-Team, was het een thuiswedstrijd in de kerk. Volgens het juryrapport verdient de club de prijs omdat "het niet eens nodig is om ze voor klusjes te vragen, want ze houden zelf in de gaten wat er moet gebeuren".
De vrijwilligers doen van alles voor de kerk. Ze klussen wat af, bouwen podia op en af bij concerten, brengen flyers rond op de fiets, helpen bezoekers bij het vinden van hun stoel en beantwoorden allerhande vragen over het kerkgebouw en Naarden. "Soms zijn ze tientallen uren in de week in de weer, zoals in de decembermaand en tijdens de uitvoeringen van de Matthäus Passion. Ze zijn de ruggengraat van de Grote Kerk en doen alles met een ontroerende vanzelfsprekendheid."

De jury, onder leiding van Van Meerten-Kok, bestaat uit lokale politici: Maria van Rooijen, Frans Eijpe, Olaf Vroom, Jelmer Kruyt en Herman ten Kroode. De jury was unaniem van mening dat zowel De Koo als het A-team dit jaar de onderscheiding verdient.

VVD en D66 favoriet bij Provinciale Staten

PvdA reageert teleurgesteld

PvdA-raadslid Voskuil brengt zijn stem uit. Foto: Sjoerd Stoop

NAARDEN - Bij de Provinciale Statenverkiezingen in Naarden is de VVD uit de bus gekomen als grootste partij. De liberalen kregen 33 procent van de stemmen uit de Vestingstad. D66 won fors en kreeg twintig procent van de stemmen, zeven procent meer dan bij de vorige verkiezingen.

De opkomst In Naarden was 59,6 procent tegen 68,9 procent bij de vorige PS-verkiezingen in 2011. De VVD bleef de grootste, maar verloor wel stemmen: vier jaar geleden kregen de liberalen nog 39 procent van de stemmen in Naarden. In de provincie Noord-Holland werd D66 de grote winnaar.

De negen gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek lieten een vergelijkbaar beeld zien. De VVD leverde stevig in, maar bleef in alle plaatsen de grootste. D66 won stemmen. De PvdA ging overal hard onderuit, terwijl het CDA de weg naar boven weer gevonden heeft. De PVV verloor overal in Gooi en Vechtstreek iets terrein.

Naarders Weemhoff en Van Hooff haalden een Statenzetel

Plaatsgenoten
Naarders konden vorige week woensdag stemmen op vijf plaatsgenoten voor de Provinciale Staten: Joost van Hooff (PVV), Claudia Weemhoff (D66), Lars Voskuil (PvdA), Patrick Poelmann (D66) en Marleen Sanderse (CDA). Weemhoff en Van Hooff haalden een Statenzetel, de andere Naarders niet. Poelmann en Sanderse waren lijstduwers en stonden dus niet op een verkiesbare plaats.

PvdA'er Lars Voskuil reageerde een dag na de verkiezingen teleurgesteld op de uitslag. "Enorm balen", noemde hij het verlies van zijn partij. "We hadden verwacht dat we rond de zes of acht Statenzetels zouden halen, het werden er zeven. We hadden elf zetels. Je kunt je voorstellen wat voor klap het dan alsnog was. " Door het verlies van de PvdA liep Voskuil een Statenzetel mis, de Naarder stond op plaats tien. "Heel erg jammer. Je verheugt je er toch op als je er zo hard voor werkt."

Uitslag
De uitslag in Naarden: VVD 33%, D66 20%, CDA 11%, PvdA 9%, PVV 7%, GroenLinks 5%, SP 5%, PvdD 3%, CU/SGP 2%, 50 PLUS 2%, Ouderenpartij N-H 1%, Hart voor Holland 1%.
Bij de buren in Bussum ging 53,7 procent stemmen. Ook daar werden de VVD met 26,9 procent van de stemmen en D66 met 19,0 procent de grootste. Bij de andere buren, in Muiden, ging 57,6 procent van de inwoners stemmen. Het was een nek-aan-nekrace tussen de VVD en D66, met 21 procent respectievelijk 20,9 procent.

Geslaagde vriendjesdag NVC

De deelnemers aan de vriendjesdag. Foto: Ilona Koopmanschap

NAARDEN - Op uitnodiging van de voetballertjes van de NVC jeugd G-afdeling voetbalden zaterdag ruim vijftien vriendjes en vriendinnetjes een potje mee. De club laat weten dat de eerste 'vriendjesdag' zo'n succes was dat het volgend jaar weer herhaald wordt.

Op een veld versierd met ballonnen deden de deelnemers allerlei spelletjes. De middag werd afgesloten met een partijtje voetbal. "Het spelplezier bij de kinderen spatte ervanaf en iedereen, zowel op het veld als langs de lijn, genoot zichtbaar. Er was zelfs één vriendje dat niet meer naar huis wilde na afloop van de training, maar beslist op het veld wilde blijven", laat NVC weten.

Het evenement werd georganiseerd door trainster Harriët Eijpe samen met de andere trainers van de G-afdeling.

Pensionaires voor Klein Mariënburg aan de Meerweg tijdens de oorlog.

Mariënburg in de oorlog

"Wir wünschen das Haus sehen", zeiden de Duitse officieren die 13 maart 1942 bij Mariënburg aanbelden. Zusters en pensionaires moesten vertrekken.

Ze vonden onderdak in diverse andere panden in Bussum, waaronder een voormalige kinderhuis tot opvoeding van halfverweesde, verwaarloosde of verlaten kinderen aan het eind van de Meerweg.

De zusters zagen in 1944-1945 ondanks alle moeilijkheden toch nog kans om aan vluchtelingen uit Arnhem en omgeving onderdak te verschaffen.

Mannen van de Binnenlandse Strijdkrachten vlak na de oorlog in de tuin van Mariënburg.

De zusters verschaften in de oorlog onderdak aan vluchtelingen

Toen de Duitse bezetters in 1945 Bussum verlieten, lieten zij in Mariënburg een grote rotzooi achter. De kamers waren bijna onherkenbaar. Toch konden de zusters nog niet terug: in de bijgebouwen kwam de centrale keuken voor de Binnenlandse Strijdkrachten (BS).

Buiten in de tuin kwamen vrouwen aardappelen schillen en groenten schoonmaken. Enorme kookpotten gaven de koks kans een voedzaam maal in elkaar te zetten.
Een aantal BS'ers verbleven in het klooster en pasten op twee Duitsers. In de tuin van Mariënburg leerden de jongens van de BS omgaan met de nieuwste handwapens en werd er gemarcheerd.

Parkeerverbod deel Zwarteweg van kracht

BUSSUM - Er geldt vanaf afgelopen week een parkeerverbod op een deel van de Zwarteweg tussen de Floralaan en de Sandtmanlaan.

Auto's konden gratis parkeren op het stukje weg. Dat zorgde ervoor dat de straat met regelmaat aan twee kanten vol stond met auto's, waardoor de weg erg smal werd. Dat leverde weer problemen op voor de schoolbus van de Emmaschool en passerende vrachtwagens.

Het parkeerverbod op het stukje Zwarteweg geldt op schooldagen tussen 8.00 en 17.00 uur. Halverwege volgend jaar wordt de maatregel weer opgeheven, omdat de Emmaschool dan vertrekt naar een ander pand even verderop.

Filmhuis Bussum

'Erbarme dich'.

BIRDMAN gaat over een acteur in een wereld waarin zoveel al 'fake' is. NATIONAL GALLERY in Londen van binnenuit gefilmd. THE THEORY OF EVERYTHING over Stephen Hawking. Het lichte BIG EYES schetst hoe kunstschilder Walter Keane in de jaren 50 de kunstwereld veroverde en bedroog. In STILL ALICE herkent Julianne Moore als briljant hoogleraar bij zichzelf de onverwachte symptomen van vroege Alzheimer. In de documentaire ERBARME DICH klinkt de Matthäus Passion. Zangeres Wende Snijders zoekt in ZURICH als een rouwende vrouw naar manieren om zich weer verbonden te voelen. INHERENT VICE is een nieuwe uitdagende en prettig gestoorde misdaadfilm.
FOXCATCHER gaat over hoe een Amerikaanse multimiljardair en coach van twee Olympische worstelkampioenen het zicht op de realiteit verliest.
In SELMA herleeft Martin Luther King. A PIGEON SAT ON A BRANCH REFLECTING ON EXISTENCE is Roy Anderssons verbeelding van het menselijk tekort. Uitgekiend absurdistisch. LOIN DES HOMMES: twee mannen, bedreigd door rebellen, worden vrienden.
In ELEPHANT SONG is het Canadese wonderkind Xavier Dolan een sluw-vileine psychiatrische patiënt. SAWSANS GEHEIME MISSIE is een grappige Deense thriller. Animatiefilm. HET LIED VAN DE ZEE. FILMCURSUS op woensdag 25 maart over decor en locatie en 1 april over de animatiefilm. SNEAK PREVIEW op dinsdag.

Versa vrijwillgerscentrale

*Wijkontmoetingscentrum De Palmpit zoekt een PR-medewerker voor 4 uur per week.

*Wijkontmoetingscentrum Spieghelwijck zoekt een lid voor de Beheerscomissie.

*Vivium Zorggroep Antoniushof is op zoek naar een maatje voor een 'jongere oudere' bewoonster om 1 keer per week iets gezelligs te doen.

*Wereldwinkel Bussum is op zoek naar een boekhoudkundige kracht met ervaring.

donderdag 26 maart

Oranjeconcert Bach

Het Oranjeconcert Bach viert mee wordt gehouden om 19.30 uur in de Koepelkerk. Duur: 70 minuten. Kaarten: 10 euro en te koop via orgelkoepelkerk.nl of aan de deur. Vanaf 18.45 uur is er een workshop voor zangers en liefhebbers. Aanmelden voor deze workshop via concertcommissiebussum@gmail.com.

Modeshow

Modeshow bij Golferspoint. Voor meer informatie: https://www.golferspoint.nl/3336/donderdag-26-maart-modeshow-bij-golfers-point.

MD-cafe

MD-café. Deze keer een demonstratie van hulpmiddelen voor slechtzienden met netvliesproblemen en voorlichting over het gebruik van een smartphone. Locatie: De Antonius Hof aan de Lange Heul. Aanvang 14.00 uur. Aanmelden op 06-37294271.

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt elke maandag- en donderdagmiddag een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 6,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86, twee dagen van tevoren voor 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

zaterdag 28 maart

Creatieve markt

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 in Bussum houdt een 'creatieve markt' van 10.00 tot 15.00 uur, dit keer in het teken van Pasen. Deelname alleen door niet-commerciële personen of instellingen. Kosten: € 5,- per tafel (80 x 80 cm). Info en/of aanmelden: tel. 035-6936297. Gratis entree voor bezoekers.

Paaslunch

Paaslunch in Wijkontmoetingscentrum De Schakel te Naarden. Zaal open om 11.00 uur. De lunch is rond 15.00 uur afgelopen. Kosten 7,50 euro. Opgeven bij Tiny van der Horst, 035-6949312 of via de intekenlijst bij De Schakel.

Open dag

Open dag bij Residence Bosch van Bredius, Amersfoortsestraatweg 9 Naarden, tel. 035-2050870. Van 10.00 tot 13.00 uur. Informatie via: www.boschvanbredius.nl en info@boschvanbredius.nl.

Cursus

Cursus kunstgeschiedenis in WOC Bellefleur. Thema: Grote vrouwen in de kunst 2. Data: zaterdagochtend 28 maart, 11, 18 en 25 april en 2 mei van 10.30 – 12.00 uur. (6 lessen). Kosten: € 87,50 inclusief btw. Informatie en/of aanmelden: info@artemisomnibus.nl of op 06-14354048. Locatie: WOC Bellefleur, Mackaylaan 11 Naarden, www.wocbellefleur.nl.

Wandelexcursie

Wandelexcursie bij Hollandsche Rading met de Vrienden van het Gooi o.l.v. twee natuurgidsen. Start: 14.00 uur bij het NS-station Hollandsche Rading, duur ongeveer twee uur. Deelname gratis; honden, ook aangelijnd, mogen niet mee. Informatie: telefoon: 035-621 16 34, 06-177 63 444 of natuurwacht@vriendenvanhetgooi.nl.

Schoonmaakactie

Tuinders van de volkstuindersvereniging Naarden maken tijdens de Landelijke Schoonmaakdag de bermen rondom het complex schoon. Voor hesjes, prikstokken en vuilniszakken wordt gezorgd. Verzamelen om 10.00 uur bij clubhuis De Zaaier van de Vereniging op de Keverdijk.

zondag 29 maart

Meditatiebijeenkomst

Meditatiebijeenkomst met behulp van het medicijnwiel in Centrum voor Gezond Zijn, Kareldoormanlaan 44/46 in Bussum. Van 10.00-14.00 uur. Bijdrage: 35 euro. Info: www.centrumvoorgezondzijn.nl of premakasha@online.nl.

Koopzondag

Koopzondag in het centrum van Bussum.

Pianofestival

De Gooische Muziekschool houdt haar Pianofestival met optredens van 55 kinderen in de leeftijd van 8 tot 18 jaar. Aanvang: 13.15 uur in de Lutherse kerk aan de Mecklenburglaan 50 te Bussum.

Bibliotheek open

Bibliotheek Naarden-Bussum is open, Wilhelminaplantsoen 18 in Bussum, van 13.00-17.00 uur. www.bibliotheeknaardenbussum.nl.

Lezing Pasen

In De Palmpit aan de Koekoeklaan Bussum geeft Dorinde Smit-Duyzentkunst een lezing over Pasen. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

Johannes Passion

Jaarlijkse uitvoering van Bachs Johannes Passion in de Wilhelminakerk te Bussum. Toegang gratis, aanvang 14.30 uur. Na afloop collecte voor de onkosten.

vrijdag 27 maart

Zwemmen ANBO

De ANBO gaat elke vrijdag zwemmen bij De Lunet in Naarden, van 10.00 tot 11.00 uur en van 11.00 tot 12.00 uur.

Bijeenkomst

Meditatieve bijeenkomst met als thema: '(Ver)wonderen' in de Majellakapel, gegeven door Rondom het Licht. Locatie: zijzaal van de Majellakapel, Iepenlaan 26 te Bussum, tussen 19.30 en 20.15 uur. Toegang is gratis, vrijwillige bijdrage is welkom. www.majellakapel.nl.

Broodje+

Ruimte serveert een broodmaaltijd, met soep en een snack, aan de Brinklaan 36a, Bussum. Rechts naast de Maria(koepel)kerk. Inloop vanaf 17.30 uur met koffie/thee. Maaltijd: van 18.15 tot 19.15 uur. Informatie: 035-6946971 / 035-6918427 en www.ruimte-bussum.nl.

maandag 30 maart

ANBO seniorencafé

Praten met ANBO-ouderen tijdens het ANBO Senioren Café. Iedere maandagmorgen van 10.30 – 12.00 uur bij Stokjes en Lepel in de Nassaustraat in Bussum.

Lenteconcert

Lenteconcert van vrouwenkoor Venerdi Mattina. Aanvang 20.15 uur, geen pauze. Locatie: Mecklenburglaan 50 in Bussum (E.L. Kerk). Vrijwillige bijdrage.

dinsdag 31 maart

ANBO handwerken

In Bussum samen met ANBO-leden handwerken. Opgeven bij Maya van Teutem via 035-6919280.

woensdag 1 april

Buikdansen

Snuffelcursus van 6 buikdanslessen in Bussum op woensdagavond van 20.00 tot 21.15 uur. Inschrijven: romarema@online.nl of via 06-10473064. Informatie: www.roosbelinfante.nl.

Loket familierecht

Loket familierecht Gooise Meren, een initiatief van ZonFamilierechtGroep, houdt elke woensdag een gratis inloopspreekuur van 17.00 - 19.00 uur. Info: 035-6 925 925.

Zwak SDO pakt toch punten na slecht duel

Bussumers spelen ondermaats, maar hebben geluk

SDO speelde zwak, maar kon een voorsprong goed vasthouden. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Voetballend kon het allemaal een heel stuk beter, maar toch hebben de voetballers van SDO afgelopen weekend weer gewonnen. De Bussumers versloegen De Kennemers met 0-1 en deden daarmee zelfs nog goede zaken.

Het was een duel om snel te vergeten. Voetballend hadden de Bussumers het geluk dat De Kennemers nog zwakker was en daardoor geen gevaar vormde. SDO was, hoe zwak het ook speelde, een maatje te groot.

Het duurde een half uur voordat SDO op voorsprong kon komen. Aanvaller Maikel van Latum reageerde attent op een hoekschop van Jasper Spanjerberg. Berry van 't Land kon de hoekschop verder koppen, waardoor de bal voor de voeten van Van Latum kwam. Laatstgenoemde kon zonder problemen scoren. Vóór het doelpunt kreeg SDO wel wat kansjes, maar die werden niet benut.

SDO had aan een doelpunt voldoende voor de zege

Vlak na de SDO-goal leek De Kennemers even terug te komen. De ploeg kreeg een levensgrote kans, maar de bal werd door Dwight Oehlers op het laatste moment knap gered.

Na de rust probeerde De Kennemers vooral met lange ballen voor gevaar te zorgen. Voor SDO won Berry van 't Land echter elk kopduel en er kwamen geen kansen voor de tegenstander. SDO kon goed standhouden, zonder dat het zelf goede kansen kreeg.

SDO staat na afgelopen weekend nog steeds derde, met evenveel punten als de nummer twee Alphense Boys. Doordat koploper De Meern een punt pakte, kon SDO zelfs nog twee punten goedmaken op de koploper. Er moet echter heel wat gebeuren om SDO nog op een andere plaats te laten komen dan tweede of derde. De achterstand op de koploper bedraagt acht punten, de voorsprong op de nummer 4 bedraagt negen punten. SDO mag al meedoen aan de play-offs en staat er dus wat dat betreft goed voor.

SDO heeft, voordat de play-offs losbarsten, nog wel een hele reeks duels te gaan. De komende twee weken treft SDO twee subtoppers: Purmersteijn en VVIJ. Deze twee ploegen staan een paar plaatsen lager dan SDO.

Voetbalsters leggen het af
De voetbalsters van SDO hebben afgelopen weekend geen punten kunnen pakken tegen koploper RKDEO. De Bussumse vrouwen verloren zondag met 0-4.

De koploper was een maatje te groot voor de Bussumers. SDO staat na afgelopen weekend op een zesde plaats van het klassement, op grote afstand van de koploper. Komend weekend speelt SDO tegen concurrent Berghuizen, dat net een paar plaatsjes hoger staat.

Voetballers BFC komen weer tekort

BUSSUM - BFC moet met de week harder knokken om klassebehoud zeker te stellen. Afgelopen weekend verloor de Bussumse derdeklasser wederom: HDS was met 1-3 te sterk voor het geplaagde elftal.

BFC moest het op meerdere fronten afleggen tegen de Leersummers. Vooral op vechtlust werden de Bussumers afgetroefd. Hard gewerkt werd er wel, maar het resultaat was onvoldoende.

BFC en HDS kregen vlak na de aftrap wat kansjes, maar de scherpte om te scoren ontbrak. Voor BFC kwam het meeste gevaar van Olivier Blaauw. De Bussumer kon met snelle rushes veel aanvallen opzetten voor BFC, waar HDS maar mondjesmaat een antwoord op had. Blaauw leek de score ook te openen voor BFC, maar werd naar de grond gewerkt. Dat leverde BFC een strafschop op. Aanvoerder Dico Knevel benutte deze en zette BFC op voorsprong.

BFC na rust verslagen
Na rust moest BFC het zonder de geblesseerd geraakte Blaauw doen en dat was te merken. HDS zette BFC meer en meer onder druk. Toen BFC zelf ook een rode kaart kreeg was het duel gespeeld en kon HDS met een sterke slotfase zonder al te veel problemen de zege zeker stellen. BFC probeerde nog wat terug te doen, maar kwam tekort.

Bussumse hockeysters aan kop

BUSSUM - De hockeysters van Gooische hebben afgelopen weekend de eerste plaats weer heroverd. De Bussumse vrouwen speelden met vlagen ondermaats tegen Athena, maar wonnen wel: 3-2.

Dat het nog spannend was, was vooral aan de Bussumers zelf te danken. De ploeg maakte enkele foutjes waardoor de tegenstander kansen kreeg. Toch was Gooische op het laatste moment te sterk voor de nummer 5 van het klassement.

Doordat concurrenten Amstelveen en Myra de punten verdeelden, staan de Bussumers nu twee punten los aan kop.

Strafcorner nekt hockeyers
Een vroege strafcorner heeft de hockeyers van Gooische afgelopen weekend de kop gekost tegen subtopper Union. De Bussumers verloren met 1-0.

Na de strafcorner en dus de achterstand speelden de Bussumers naar behoren, maar een doelpunt bleef achterwege.

Zaal-voetballers sterk

BUSSUM - De zaalvoetballers van ZVV Jos Geerling hebben afgelopen weekend goede zaken gedaan. De Bussumers wonnen met 1-6 van het Almeerse FC Golden Stars. Daarmee nam de ploeg verder afstand van de gevarenzone onder aan het klassement.

De Bussumers speelden zeer geconcentreerd en konden al snel afstand nemen van de tegenstander. Met een paar snelle treffers stond het al gauw 0-3 en nog voor rust stonden de Bussumers op een 0-4 voorsprong. Daarmee was het duel wel gespeeld.

Na de rust had de ploeg meer problemen met scoren, maar een ommekeer van de Almeerders bleef achterwege. ZVV Jos Geerling kon de voorsprong met gemak vasthouden.

Voetballers NVC pakken knap punt tegen sterk DCG

Foto: Bastiaan Miché

NAARDEN - Met vooral een goede eerste helft hebben de voetballers van NVC afgelopen weekend een punt gepakt tegen het sterke DCG: 1-1.

De Naarders waren voor rust al de betere ploeg in vergelijking met de Amsterdammers. NVC zette zo veel druk op de achterhoede van DCG dat de Amsterdammers daar geen antwoord op hadden. NVC kreeg voor rust wat kansjes, maar echt grote kansen bleven achterwege. Na de rust maakten de twee ploegen meer foutjes. Na meer dan een uur voetballen kon NVC op voorsprong komen. Na een knappe rush van Franklin de Jong kon Nino Walda de score openen. Vlak daarna kwam DCG al terug. Het leek er daarna nog even op dat DCG een tweede goal zou maken, maar dat kon NVC voorkomen.

HC Naarden haakt weer aan

NAARDEN - De hockeysters van HC Naarden hebben afgelopen weekend goede zaken gedaan door Castricum te verslaan. De Naarders waren met 1-5 te sterk.

HC Naarden speelde na wat opstartproblemen sterk en kon al snel de eerste goals scoren. De Naarder doelpunten werden gemaakt door Yvette Eschauzier (3x), Isabelle van Norren en Marieke de Jong. De tegenstander kwam met één doelpunt veel tekort om echt wat terug te doen.

Door de zege haakt HC Naarden weer aan aan de top. Na nederlagen van concurrenten staan de Naarders nu op een gedeelde vierde plaats. De achterstand op de koploper bedraagt zes punten. Volgend weekend komt koploper Hilversum op bezoek.

Korfballers van start

BUSSUM - Voor de korfballers van DOC wordt komend weekend het veldseizoen weer hervat.

De Bussumers gaan zaterdag voor het eerst weer het veld op en spelen dan tegen WWSV. DOC staat momenteel zesde, net een plaatsje hoger dan de tegenstander van komend weekend.

Etocom bestaat 15 jaar

Tobias Veenendaal in overleg met een collega. Foto: Yvette Geerts

NAARDEN – Beloftes die je doet moet je nakomen, zeggen ze bij Etocom Productions. Dat ze daarbij ook nog de taal van de 'leek' spreken is voor veel klanten een hele verademing. Tobias Veenendaal, oprichter en eigenaar van Etocom, ziet het als een groot compliment. "Wij kijken altijd naar wat onze klant nodig heeft, niet wat wij toevallig bieden."

Als voorbeeld noemt Veenendaal het bouwen van een website. "Bij de meeste standaardpakketten zitten veel toepassingen, waar vaak maar 30 procent van wordt gebruikt. Wij werken met een basis-CMS, die voor de meeste ondernemers prima voldoet." Naast het ontwerpen en ontwikkelen van websites is Etocom ook specialist in het verbeteren van de vindbaarheid in zoekmachines. Veenendaal: "Wij helpen klanten bij het optimaal inzetten van hun online aanwezigheid en bieden een totaaloplossing." Een deel van het succes van Etocom, dat dit jaar 15 jaar bestaat, komt volgens Veenendaal door de combinatie van creativiteit met flexibiliteit. "We bedenken eigen oplossingen." Zoals een online offertesysteem en FotoProTools, een zelfontwikkeld bestelsysteem voor scholen en vakfotografen waar inmiddels 30 schoolfotografen gebruik van maken. "We zijn daarmee een serieuze concurrent voor bestaande aanbieders."

Van jeans tot pakje voor bruidsmoeder

Brede collectie bij Pulls Bussum

De winkel aan de Nassaulaan. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - De feestelijke actiedagen 25 tot en met 28 maart bij Pulls Bussum staan garant voor extra veel klanten in de winkel. Chris Boone, al 27 jaar samen met zijn vrouw Brunette de drijvende kracht achter de kledingwinkel, heeft er dan ook veel zin in.

"We doen een dergelijke actie twee keer per jaar en ontwikkelen daarvoor samen met de fabrikant een speciale collectie. Het uitzoeken, ontwerpen en samenstellen kost altijd veel energie, maar het is erg leuk om te doen en levert veel positieve reacties van klanten op." Pulls heeft al jaren een grote, vaste klantenkring. Boone kan dat wel verklaren. "We bieden veel variatie in de collectie. Die is goed opgebouwd, zowel in prijs, kleur en pasvorm als in diversiteit in items. Ook krijgen we elke week wel iets nieuws binnen." Dat verschil met vroeger dat er maar twee collecties per jaar waren, dat stopt nooit meer, aldus Boone. Op dit moment zijn pasteltinten, strepen, jasjes met driekwartmouw, kanten jurken en shirts goed vertegenwoordigd in de winkel. Boone: "We hebben jonge vlotte merken, maar ook merken als Scapa en Cambio."
Pulls Bussum is gevestigd aan de Nassaulaan 12.

De Gooi en Eemlander 25 maart 1965.

Spoorwegovergangen zorgen vaak voor veel problemen. Net als overal waar spoorrails door centrumbebouwing lopen, is het ook voor Bussum zowel een voor- als een nadeel om goed bereikbaar te zijn per trein. Ook in Bussum leidde de uitbreiding van het aan weerszijden van de spoorrails gelegen dorp en daarmee het steeds intensievere spoorwegoverstekende verkeer, tot een onoplosbare puzzel.

Het is nu een eeuw geleden dat de Bussumse gemeenteraad de lange wachttijden beu was en besloot te gaan meebetalen aan een ondergrondse oplossing. Dit besluit om in samenwerking met de spoorwegmaatschappij een tunnel bij de Generaal de la Reylaan te graven, paste in het tijdsbeeld anno 1915. De oude 'halte' Naarden-Bussum was toen al gesloopt om plaats te maken voor een nieuw stationsgebouw. Dit met het oog op een sterke toename van het aantal reizigers. Er zouden niet alleen meer treinen in Bussum gaan stoppen, ook de 'overgangproblematiek' zou fors toenemen.

Stationsweg met links de tunnel in/uitgang in 1920.
De Telegraaf 30 maart 1915.

Om ruimte te scheppen voor een stationsplein besloot de gemeenteraad in maart 1915 ook om brede stroken grond aan de Prins Hendriklaan te onteigenen. Men verwachtte een grote behoefte aan ruimte voor verkeersvoorzieningen op dit knooppunt van interlokaal en lokaal verkeer (o.m. per tram). Dat de bouw van het station door de oorlog een jarenlange vertraging zou oplopen, was toen nog niet te voorzien.

De tunnel bleek geen afdoende oplossing te zijn. Ook niet nadat bij het nieuwe station een ondergrondse toegang tot het middenperron was aangelegd. Decennialang meldden de lokale kranten regelmatig incidenten die het gebruik van de tunnel bij de Generaal de la Reylaan ontmoedigden. In 1965 wordt uiteindelijk van een 'onhoudbare toestand' gesproken.

We zijn nu vijftig, nee honderd jaar verder, en de puzzel is nog steeds niet opgelost. Er zijn deeloplossingen bedacht zoals een viaduct en een tweede voetgangerstunnel. De radicale maatregel om het spoor te verdiepen heeft het tot nu toe niet gehaald.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Hans Jonker

Koopjes scoren op lentemarkt

In het centrum stonden veel kraampjes. Foto's: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Met vele kraampjes op de Nassaulaan, de Havenstraat en de Veerstraat hebben Bussumse ondernemers zaterdag de hele dag een lentemarkt gehouden.

Vele bezoekers kwamen naar het centrum voor de koopjes en wandelden langs alle kraampjes. Het weer werkte ook mee: 's ochtends was het nog bewolkt, maar later op de dag scheen de zon.

De lentemarkt werd afgelopen zaterdag op poten gezet door Pro Bussum, dat veel doet om het Bussumse centrum op de kaart te zetten.

Speuren naar een paar schoenen.
Nog geen echt lenteweer, dus nog lekker een muts op.
Slenteren langs de vele kraampjes.
Van alles te koop.
De Nassaulaan was druk met marktbezoekers.
Vele lokale ondernemers presenteren hun waar.

Er komen meer markten aan. De ondernemers van de Spiegelstraat houden over twee maanden een zomermarkt en ook de streekmarkten van Tafel4 komen er weer aan.

Kunstenaars kunnen exposeren in wijnwinkel

Marloes Eerden en Anna Moes exposeren

Merijn Corsten, Marloes Eerden en Anna Moes. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - Sauter Wijnen aan de Huizerweg biedt sinds kort het proeflokaal aan als laagdrempelige galerie voor regionale kunstenaars. Momenteel exposeren Marloes Eerden uit Blaricum en Anna Moes uit Bussum voor de gelegenheid samen. Beiden lieten zich inspireren door de natuur. Een verrassende klik tussen een doorgewinterde en recent begonnen kunstenaar.

'Ik was zo verbaasd. Ik wist niet dat ik zo goed kon schilderen'

Moes vertelt hoe de samenwerking tot stand kwam. "Ik wilde graag exposeren en klopte aan bij Merijn Corsten van Sauter Wijnen. Hij stond open voor het idee, maar hij had al contact met Marloes Eerden. Vervolgens zijn wij met elkaar gaan praten en al snel bleek dat ons werk prima bij elkaar past." Corsten vertelt dat hij sinds dit jaar de 'galerie' heeft opengesteld. "Ik wil een laagdrempelig podium bieden aan regionale kunstenaars. We verdienen er niets aan, maar houden wel de vernissage met wijnproeverij. Voorwaarde is dat de kunstenaar zijn of haar eigen netwerk uitnodigt. Al die mensen maken op die manier ook kennis met onze winkel en zo krijg je een mooie kruisbestuiving."
Eerden is geen onbekende in de kunstwereld. Ze voltooide de kunstacademie en geeft onder andere lessen in beeldhouwen en ze heeft haar eigen bronsgieter. Ze exposeert normaal gesproken bij reguliere galeries. "Hier ben je veel vrijer. Je mag je werk neerzetten zoals je wilt. Bovendien is een winkel laagdrempeliger om binnen te lopen dan een galerie."

Moes schildert pas sinds mei 2012, maar bleek direct getalenteerd te zijn. "Ik ben altijd veel op de heide te vinden en daarom nam ik de Schotse Hooglander en schapen als onderwerpen. Bij het eerste schilderij was ik heel druk bezig. Toen ik na een paar uur wat afstand nam, was ik zo verbaasd. Het was echt goed. Ik wist helemaal niet dat ik zo goed was. Het was echt een ontdekking." Eerden: "Ik wilde haar werk eerst even zien voordat ik kon zeggen of we samen konden exposeren. Maar je ziet dat ze haar oergevoel erin legt en de natuur is voor ons allebei een inspiratiebron."

Eerden heeft diverse beelden gemaakt, onder andere van een steenbok en een ram. Ze werkt met verrassende combinaties, bijvoorbeeld brons en steen. Moes laat schilderijen zien van schapen en runderen. Ze gebruikte daarvoor onder andere een paletmes, modelleerpasta en zand om structuur aan te brengen. "Het is dan net alsof je het kunt vastpakken", vertelt ze.

De vernissage is aanstaande zaterdag van 16.00 tot 18.00 uur bij Sauter Wijnen aan de Huizerweg 128.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

ARSU Opleidingen start met Elementair Boekhouden. We gaan op 1 april a.s. beginnen in Huizen. INFO: 06-13059889 www.arsuopleidingen.nl

Nette werkende man (44) zkt per 20-4 (evt. tijdelijke) woonruimte in Naarden of
Bussum met min. 2 k. >40m2.
Tot € 800 p.m. Herald:
T: 06-14190626.

Lang leve de naaimachine! Schrijf je in voor een beginnerscursus voor volwassenen bij naaiatelier GEWELDIG GOED, Kapelstraat 65, Bussum. We starten op di. 7 april (middag en avond) en wo. 8 april (avond). Kom ook!
www.geweldiggoed.nl
06-22151685

HaarenBeek Bouw BV - Bussum. Voor uw bouw, uitbouw, verbouw en onderhoud tel.: 035 - 6783888 of 06-54244988 www.haarenbeek.nl

Zoekt u een ervaren en betrouwbare schoonmaakster? Bel dan 06-496 19 518.

Taxi van/naar Schiphol
€ 50,- vanuit Naarden en Bussum. Goodkinds Taxiservice 06-26984855

Te huur in Naarden: Energiestraat 14e moderne, volledig gestoffeerde kantoorruimte met airconditioning van 360 m² op de eerste verdieping. Uitstekend onderhouden met een hoog afwerkingsniveau en veel licht. Airco-Alarm-Eigen CV Installatie-Daglicht lampen-Eigen opgang- en met maar liefst 3 eigen privéparkeerplekken. Huurprijs 1250 euro per maand. Voor informatie Vos-Beheer dhr. Dick Vos. Tel.: 06-51083335

Nieuwe locatie Body Stress Release Weesp, Herengracht 31, Open huis dinsdag 11u-12u www.bsr-weesp.nl 06-244 71 636. Pijnklachten, onrust, hormonale klachten, rug- nek- groeipijn kunnen het gevolg zijn van bodystress = vastgezette spanning in je lichaam.

Ik wil u graag in het huishouden helpen. Goede referenties. Bel: 06-45011841

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Heeft u een verstandelijk gehandicapte zoon of dochter van 18-30 jaar (zzp3 of zzp4)? En bent u op zoek naar woongelegenheid? Vraag informatie aan bij woongroepbussum@hotmail.com.

Zorgt u voor iemand en wilt u er graag even op uit? U kunt om een vrijwilliger vragen die bij u thuis komt om de zorg een paar uur over te nemen. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Mooie ligplaatsen te
Nederhorst den Berg

www.spiegelzicht.nl
06-29024159

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Tuinman heeft nog tijd. Snoeien, fatsoeneren, bestraten, compl. renovatie etc. Vrijbl. prijsopg.: 06-50660689 / www.dennenburg-tuinen.nl

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag

Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan/boten en treinen. Mag oud en/of defect zijn. Tel.: 035-6938689

Glazenwasserij E. de Boer
06-55390254
www.edeboerglazenwasserij.nl

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum.
Meer info: 06-53319921

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Schilderwerk groot of klein. Binnen of buiten. Schilder PMC. Biedt u altijd een vrijbl. offerte. Winterschilder 10% KORTING. 06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

WONING VERHUREN? Vertrouwd verhuren aan expats en organisaties INTERHOUSE HILVERSUM 035-303 13 20 www.interhouse.nl

Werk gezocht: oppas/huish. met ref. 1 x p. week, 1 x per 2 weken, 1 x per maand / strijken ien 06-31044417