NaarderNieuws

18 maart 2015

NaarderNieuws 18 maart 2015


Naarden dreigt stekker uit Storkplan te trekken

Het voormalige Storkkantoor dat plaats zou maken voor een nieuw Wellant. Foto: Bob Awick

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Het college van B en W stopt met het nieuwbouwproject Storkterrein als het Wellantcollege en projectontwikkelaar Bongroep op 8 april nog geen akkoord hebben. Die twee partijen onderhandelen al maanden over de verkoop van de grond waar de vmbo-school op staat, een essentieel deel van het nieuwbouwproject. Het gemeentebestuur is het wachten zat en stelt een ultimatum.

De gemeente, woningbouwvereniging De Alliantie, het Wellantcollege, bewonersvereniging Mooi Rembrandt en de Godelindeschool waren er begin vorig jaar helemaal uit hoe het Storkterrein er uit moest gaan zien. Het Wellant zou verkassen naar het voormalige hoofdkantoor van Stork (eigendom van De Alliantie), op de grond van de tuinbouwschool zouden huizen met tuinen uit het middensegment komen, de Godelindeschool zou een unilocatie krijgen en de geplande sociale huurwoningen zouden verhuizen naar de Amersfoortsestraatweg. Maar toen bleek in juli vorig jaar dat het Wellantcollege de gronddeal helemaal niet kon sluiten: volgens de rechter heeft de voormalige eigenaar, projectontwikkelaar Bongroep uit Maarssen, het eerste kooprecht op de grond van de school. En de Bongroep doet niet voor niets afstand van het waardevolle stuk grond. In plaats van vóór de fusie het bestemmingsplan voor de nieuwbouwwijk af te kunnen ronden, zoals afgesproken in het coalitieakkoord, moet Naarden ineens wachten op de uitkomst van de gesprekken tussen Wellant en Bongroep.

Jammer
Dus stelde bouwwethouder Marleen Sanderse vorige week aan de raad voor om "de samenwerking met het Wellantcollege en De Alliantie te beëindigen en het project-Storklocatie af te sluiten", als er ten tijde van de raadsvergadering van 8 april nog geen schot in de zaak zit. "Het zou ontzettend jammer zijn als dit mooie plan niet wordt uitgevoerd", is de eerste reactie van Sanderse. "Het is namelijk tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de buurt." Wat het voor Naarden en het woningbouwbeleid betekent als de stekker uit het project gaat, is nog onduidelijk volgens de wethouder. "Stel dat er geen akkoord komt, dan wordt het Storkplan dat er nu ligt niet uitgevoerd. Wat er dan wel gebeurt, is aan de raad."
Over de timing van het ultimatum is Sanderse duidelijk. "Naarden heeft geen andere keuze. We zijn goed op weg naar de fusie en we willen het bestemmingsplan voor het Storkterrein op tijd afronden. De gemeente wil zo snel mogelijk een einde maken aan de onzekere situatie die is ontstaan door het geschil tussen die twee partijen. Dat geschil kan nog wel jaren duren. We laten hiermee zien dat we het heel serieus menen. Als dat druk legt op de partijen, dan is dat zo." Het Wellantcollege hult zich in stilzwijgen zolang de onderhandelingen met de projectontwikkelaar lopen. Woordvoerster Willy Vogels wil niet reageren op de interventie van de gemeente. "Wij zijn nog steeds op zoek naar een oplossing. Meer wil ik er niet over zeggen." Jaap Roeten van de Bongroep wil ook niets zeggen over het ultimatum, anders dan dat de Bongroep in onderhandeling is met het Wellant. "Ik hoop op korte termijn meer nieuws te hebben." Jelmer Kruijt, fractievoorzitter van de grootste partij in de raad, de VVD, spreekt van een "grote teleurstelling dat het zover is gekomen". "Veel mensen hebben hier keihard aan gewerkt. Na een valse start, waarbij burgerparticipatie moeizaam op gang kwam, zijn inwoners uiteindelijk volop betrokken en ligt er een plan waar iedereen trots op is. We hebben lang geduld gehad met het Wellant. De deadline is 8 april. We laten ons niet langer aan het lijntje houden." Lees verder op pagina 5.

Directe trein- verbinding naar Almere verdwijnt

NAARDEN - De directe treinverbinding tussen station Naarden-Bussum en Almere verdwijnt. Dat heeft ProRail deze week op een bijeenkomst verteld aan raadsleden van Bussum en Naarden. De boodschap kon rekenen op verbaasde reacties.

Vanaf station Naarden-Bussum gaat er nu nog twee keer per uur een trein rechtstreeks naar Almere. Deze treinen gaan over de zogenoemde Gooiboog, het spoor tussen Naarden-Bussum en Almere.

Overstappen
ProRail en NS hebben het plan om vanaf 2022 alleen nog intercity's over de Gooiboog te laten rijden, maar die rijden niet vanaf Naarden-Bussum.
Reizigers tussen Naarden-Bussum en Almere moeten als alle plannen werkelijkheid worden in de toekomst overstappen op station Weesp. Dat zorgt voor een extra reistijd van een kwartier.

ProRail bevestigt dat het schrappen van de verbinding tot de mogelijkheden behoort. De Nederlandse Spoorwegen willen nog niets zeggen.

9

stembureaus zijn vandaag geopend voor de verkiezingen

Geweeklaag om tandenknarsen

Weet u nog? Alweer ruim een jaar geleden werd ik opa. Van ons aller Juliette Amélie. En hier ziet u haar op een foto van een weekje terug. Maar misschien kunt u haar helpen. Want ze heeft een eigenaardigheid.

Geen paniek, hoor! Ze is gezonder dan een vis en bijdehand voor twee. Ze groeit als bloemkool en is dartel als een jong hangbuikzwijntje. Ze begint te brabbelen en kan al bijna los lopen. Lezen en schrijven is er nog niet bij, maar boeken hebben wel haar aandacht. Maar ... sinds ze zowel onder als boven in haar kakementje de eerste tandjes heeft, is ze vrij plotseling begonnen met knarsen. Luid en duidelijk en kennelijk met een soort van genot laat ze horen dat ze die tandjes heel bewust weet te vinden. Aanvankelijk is het natuurlijk schattig, zoals alles schattig is wat zo'n blaagje van één doet, maar dat geknars begint vooral Pa Marcel op de zenuwen te werken. En ondergetekende vind het ook maar niks, want ze trekt er dan zo'n vreemd bekkie bij. Soms noemen we haar de oma van ET! Het gevaar is echter dat ze misschien een tic gaat ontwikkelen. Een soort dwangmatig tandenknarsen, dat in de medische wereld zelfs een naam heeft, namelijk 'abrasie'. Het linke is dat zo'n gewoonte zou kunnen blijven bestaan tot ze haar grotemensentanden heeft en dan pas is de beer los. De melktandjes kunnen wel wat schade lijden, maar bij het definitieve gebit is dat taboe. Dus mijn voor de hand liggende vraag aan u, waarde lezers en lezeressen, is of u wellicht een remedie heeft. Een goede tip voor dit vervelende ticje van Juliette is welkom.

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. dr. J.P. Schouten; 19.30 u. Vesper ds. P.Korver; Naarderheem 10.30 u. mw. C. v.d. End-Kranenburg
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering pastoor M. Costa; za. 21/03 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 14/03 17.00 u. Vesper; ma. 23/03 19.30 u. 5e Vastenoverweging
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Viering diaken A. Geria
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. A.W. Berkhof
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. H.W. van Beelen
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. J.L.W. Koppenhol; 17.00 u. ds. W.J. Gorissen
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. P. Korbee
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.00 u. dr. J.B. le Grand
*Doopsgezinde Gemeente B-N ds. A. Maas-Smilde Afscheidsdienst zr. C. Plat-Sommeling
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. mw. ds. G. Blom
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit; 19.00 u. KerkAnders
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 26/03 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Tijdelijk meer bewolking, kans op maartse buien, vrij koud
'Maart roert zijn staart' en zo verspringt het weer van grijze dagen met een ijzige wind naar zonnige dagen met een zachte lentebries. Door een nieuw gebied van hoge luchtdruk boven de Britse eilanden gaat de wind uit het noorden waaien. Een Scandinavische hoogtestoring stuwt vrijdag koude onstabiele lucht naar het Noordzeegebied. De temperatuur gaat dan weer dalen.

Donderdag en vrijdag
Donderdag is het droog met wolkenvelden en wat zonneschijn. Vrijdag gaat de astronomische lente van start en tevens vindt er een gedeeltelijke zonsverduistering plaats. Helaas lijkt de kans op toenemende bewolking reëel. Er valt later op de dag enige regen. Het wordt donderdag nog 11 graden, vrijdag maximaal 9 graden. Er waait een matige wind tussen noord en noordwest.

Het weekeinde
Zaterdag wakkert de noordenwind aan tot vrij krachtig. Af en toe schijnt de zon. Er vallen enkele maartse buien. Met een maximum van 6 à 7 graden heeft de temperatuur serieus in moeten leveren. In de nacht naar zondag vriest het licht. Zondag overdag is het droog met enkele zonnige perioden. Met 7 graden is het erg koel. Er waait een matige noordoostenwind.

Weetje
Met 'maart roert zijn staart' wordt vooral bedoeld dat het in maart nog erg koud kan zijn met winterse buien in de vorm van hagel of (natte) sneeuw. Wanneer boven het Noordzeegebied of Scandinavië de luchtdruk laag is en tegelijk hoog is boven de Atlantische Oceaan, stroomt met een noordelijke luchtstroming koude arctische lucht uit de poolstreken naar het zuiden.

Emma wil uitblinken en vertrekt naar Amerika

Naardens hockeytalent (16) kiest voor Rhode Island

Emma Lucas wil graag prof worden. Foto: Yvette Geerts

door Yvette Geerts

NAARDEN - Voor de 16-jarige Emma Lucas uit Naarden breken spannende tijden aan. Na haar gymnasiumeindexamen aan het Goois Lyceum vertrekt zij deze zomer voor minimaal een jaar naar Amerika om te hockeyen en te studeren. Emma ontving daarvoor onlangs een scholarschip bij het Providence College in de staat Rhode Island.

Zelf is Emma er vrij nuchter onder: ze komt zelfverzekerd en sprankelend over als ze over haar 'avontuur' vertelt. "Ik weet eigenlijk al sinds de vierde klas wat ik wil. Dat is mijn Engels verbeteren, naar Amerika en blijven hockeyen." Een aantal mensen uit haar omgeving wees haar op deze mogelijkheid. "Het leek me meteen heel gaaf." Vanaf dat moment begonnen de selectierondes en moest ze vervolgens toelatingseisen doen voor het Amerikaanse onderwijssysteem. Haar ouders en ook haar trainer hebben haar al die tijd gesteund en zijn op zoek gegaan naar een passend team. De keuze viel op Providence College, dat ze samen met haar moeder in oktober vorig jaar al bezocht.

Hard werken
Emma, die bij Hockeyclub Naarden in de A1 hockeyt en wekelijks bij dames 1 invalt, heeft als voornaamste doel fysiek sterker te worden. "Ik speel vooral technisch hockey, dat is echt mijn ding. In Amerika zijn de hockeyspeelsters minder technisch, maar wel enorm fit. Daar gaan ze voor iedere bal." Emma gaat voor minimaal een jaar naar Amerika, maar dat kan ook makkelijk uitlopen naar vier jaar. De universiteit wil haar graag voor vier jaar 'contracteren': juist omdat zij technisch sterk is zal ze het team goed kunnen versterken. "Als ik zelf fysiek sterker word en dat kan combineren met mijn technische spel, verhoog ik mijn kansen." Daarmee doelt Emma op haar droom om prof te worden. "Ik denk dat ik wel kans maak, een kleine kans, maar ik ga er heel hard voor werken." Dat laatste heeft ze de afgelopen twee jaar al gedaan. Ze is harder gaan trainen en merkte dat ze snel veel beter werd. "Ik besefte toen eigenlijk pas hoe geweldig leuk ik hockey vind en dat hard trainen echt wat oplevert. Ook veel plezier." Naast twee wedstrijden per week traint ze twee tot drie keer per week met haar eigen team en één keer per week sluit ze aan bij dames 1. Ook is ze twee keer per week in de sportschool waar ze een aangepast programma volgt, voornamelijk om blessures te voorkomen. Die blessures zijn overigens het enige dat voor teleurstelling kan zorgen in Amerika. Voor de rest denkt Emma niet dat het haar tegen zal vallen. "Ik heb de meiden uit mijn toekomstige team vorig jaar al ontmoet en vorige week donderdag voor de tweede keer. Toen speelde ze samen met dames 1 tegen het team van Providence College tijdens hun Europese tour."
Voor een profcarrière is Emma overigens op Nederland aangewezen. In Amerika wordt er alleen hockey gespeeld op de middelbare school en op universiteiten. Emma: "Er zijn daar geen hockeyclubs en het Nederlandse hockey staat aan de top van de wereld." Uiteraard krijgt ze nu veel aandacht, haar ouders zijn trots en ook haar vriendinnen vinden het gaaf. Ze blijft wel met beide benen op de grond staan, hoe ambitieus ze ook is.
"Ik hoop dat als ik over een aantal jaar terugkom ik fysiek zo sterk ben dat ik bij een hoofdklasseclub kan spelen. Om dan snel door te groeien naar het eerste team. Ik wil uitblinken."

'Ik heb tijd genoeg gehad om aan het idee te wennen'

Plek voor ministadhuis gevonden?

NAARDEN - Fons Kerkenaar heeft na zijn oproep in deze krant van afgelopen week met vijf mensen contact gehad over een plek voor zijn schaalmodel van het stadhuis van Naarden.

Buurthuis De Schakel en het Vestingmuseum hebben de modelbouwer al benaderd. Ook kwamen drie mensen met het idee om het ministadhuis een plekje in het nieuwe hotel te geven. Kerkenaar wil zijn schaalmodel graag op een openbare plek hebben waar het voor jaren kan blijven staan. Hij heeft nog niet besloten op welk aanbod hij ingaat.

Naarder slaat op ramen politiebureau

NAARDEN - Agenten hebben zaterdagnacht op Schiermonnikoog een Naarder (30) aangehouden omdat hij op de ramen van het lokale politiebureau aan het slaan was. Hij deed dit nadat zijn broer was aangehouden.

De broer van de Naarder, een Amsterdammer (24), had eerder op de avond iemand geschopt en geslagen en werd daarvoor opgepakt. De Naarder kwam naar het politiebureau om verhaal te halen en begon op de ramen te slaan, ook nadat agenten vroegen ermee op te houden. De Naarder werd vervolgens aangehouden. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Van de lezers

Marktstraat

De afsluiting van de Vesting heeft weer laten zien dat het dan gezelliger is. Een warme dag met zon en de terrasjes stonden weer op straat. Het afsluiten van de Marktstraat, vooral op zondagen, zal nog wel even duren. Muiden heeft hun doorgaande hoofdstraat op zon- en feestdagen al afgesloten. Laten we hopen dat tijdens het fotofestival, bij mooi weer, de Marktstraat bij uitzondering wel wordt afgesloten. De herinrichting van het Ruijsdaelplein zal zeker tot extra drukte gaan leiden. Ik zie er al naar uit dat historische boten weer in de haven liggen, kunstschilders en andere kunstenaars hun werk mogen laten zien, dat diverse koren en bandjes weer de sfeer weten te brengen en van culinaire hoogstandjes kan worden genoten.

Jan Weerdenburg

Fittest voor 50-plussers

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Inwoners van 55 jaar en ouder konden afgelopen zondag sporten in sporthal De Lunet en meteen hun conditie testen. Daarna werd een beweegschema op maat aangeboden. De test vormde de aftrap van 'Naarden samen fit'. De gemeente wil hierbij bewegen en sporten stimuleren. Ruim honderd geïnteresseerden kwamen in actie met onder andere gewichten en hometrainers. Vanaf het eind van deze maand kunnen de Naarders sportlessen volgen bij verschillende verenigingen in Naarden die aan het project meedoen.

Isolde Roggeveen

Directeur Blauwe Walvis commerciële zaken,
Naardense sinds 1991

OnderOns, Isolde Roggeveen

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik adviseer en coach directies en accountmanagers op breed commercieel gebied en ik stop veel tijd in het bijhouden van de ontwikkelingen op mijn vakgebied."

Op wie in je omgeving ben je trots?
"Op alle mensen die dingen voor elkaar krijgen die ons vooruit brengen, zonder direct zelf voorop te moeten lopen."

Met welke eigenschap van jezelf ben je blij en met welke niet?
"Ik kan mensen goed in hun kracht brengen, ben geïnteresseerd in mensen, luister naar ze. In mijn enthousiasme pak ik soms te veel dingen tegelijk aan."

Wie zou je nog wel eens willen ontmoeten?
"Neelie Kroes, ik heb haar regelmatig ontmoet toen ik haar zoon bij mij in de klas had. Ik heb veel bewondering voor haar inzet, nu weer voor start-ups."

Als je een dag burgemeester van Naarden zou zijn, waar zou je je dan voor inzetten?
"De ondertunneling van de A1 en het spoor, bovengronds verkeer moeten we achter ons laten."

Waar in Naarden komt je graag?
"In het Naarderbos, lekker lopen met de hond. Maar ook op de hei en langs het water."

Naar welke muziek luister je graag?
"Stilte kan ik erg waarderen, maar verder luister ik graag naar Philip Glass en vooral naar vioolspel van Cécile Gouder de Beauregard."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'The Bell Jar' van Sylvia Plath en 'Bad Medicine' van Ben Goldacre."

Welke sporten doe je?
"Zeilen en skiën. Afgelopen zomer ben ik met mijn partner naar de noordelijkste punt in de Botnische golf gezeild. Vlak bij de poolcirkel."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Meer van de wereld zien en van anderen leren."

Waar zullen we eens op proosten?
"Verdraagzaamheid."

'Paal en perk aan amateurisme Wellant'

Vervolg van de voorpagina

Thomas Schaap, voorzitter van bewonersclub Mooi Rembrandt, heeft gemengde gevoelens. "Heel logisch dat de gemeente nu deze stap zet en paal en perk stelt aan het amateurisme van het Wellantcollege. Maar tegelijkertijd hebben wij als omwonenden met bloed, zweet en tranen aan dit plan gewerkt, dus vind ik het zonde van de energie als het niet doorgaat. Uitstel vinden we aan de ene kant niet erg: de status quo handhaven heeft de voorkeur boven een grootschalig bouwproject in onze achtertuin. Daar staat dan weer tegenover dat de unilocatie van onze buurtschool, de Godelindeschool, nu wel heel ver weg is."
Volgens Kruijt heeft het project de gemeente tot nu toe 'veel geld' gekost. "Het gaat om een groot bedrag. Ambtenaren en externe krachten hebben de afgelopen jaren veel uren gemaakt in het participatieproces." Stuurt de gemeente die rekening dan straks door naar het Wellantcollege? Kruijt: "We wachten 8 april af, maar dat wil ik niet uitsluiten. Het Wellant heeft de gemeente lang op het verkeerde been gezet door de mogelijke impact van de rechtszaak te bagatelliseren."

De raad bepaalt op 8 april hoe Naarden verder gaat. De politieke meningen daarover zijn verdeeld. Als er 8 april geen oplossing is, wil de VVD pas op de plaats maken met nieuwbouw op de Storklocatie. Kruijt: "We moeten niet koste wat kost op die plek meteen weer een nieuw plan neerleggen. We redden het niet om voor de fusie een nieuw, volwaardig participatietraject te doorlopen." GroenLinks wil juist zo snel mogelijk bouwen op het Storkterrein. Die partij wil opnieuw kijken naar de mogelijkheden voor sociale woningbouw in het Rembrandtpark.

Feestelijke opening balletschool Cabriole

Topdansers verzorgen optreden

Ballerina's treden op. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Saskia Sap heeft het maar mooi voor elkaar. Eerst had ze een balletstudio in Bussum, maar van de gemeente moest ze verhuizen. Inmiddels voelt ze zich helemaal thuis in Naarden, waar ze afgelopen zaterdag met een goed programma de officiële opening van haar balletschool vierde.

Wekelijks dansen 450 leerlingen bij Cabriole

Oud-ballerina Jane Lord gaf een optreden en mag als groot voorbeeld voor de balletleerlingen gelden. Zij danste namelijk diverse hoofdrollen in het Nationaal Ballet. De leerlingen van Cabriole konden nu van dichtbij zien hoe mooi dans kan zijn.

Uiteraard mochten de leerlingen ook het podium betreden om aan hun ouders te laten zien dat ze zelf ook de danspasjes onder de knie hebben. Ook Anna-Alici Sklias, die herkend werd van haar deelname aan So You Think You Can Dance, gaf een perfecte show weg. Daarna waren er nog korte workshops, niet alleen met ballet maar ook met streetdance en jazz. Bij balletschool Cabriole aan het Prinses Margriethof wordt door 9 docenten wekelijks lesgegeven aan 450 leerlingen.

CDA'ers bezoeken Naarden

Sanderse (links) vertelt over het Naardermeer. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Een afvaardiging van de provincie Noord-Holland heeft met het oog op de verkiezingen vorige week een bezoek aan Naarden gebracht.

Wethouder Marleen Sanderse kon het gezelschap alles vertellen over de Vesting en het Naardermeer, waar de CDA'ers graag meer over wilden weten. Lijsttrekker Jaap Bond noemde het Naardermeer "natuur om trots op te zijn in Noord-Holland". De politici gingen na het bezoek aan Naarden verder met de zogenaamde 'bondtour' richting Wijdemeren.

Lunchen tijdens NLdoet

NAARDEN - Het team van Versa Welzijn Naarden nodigt iedereen uit voor NLdoet in wijkcentrum De Schakel. Daar wordt zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur een interculturele inlooplunch georganiseerd voor inwoners uit Naarden.

Er kan geluncht wordt in de SCAN en in De Schakel: vrijwilligers uit diverse culturen zorgen voor lekkere lunchgerechtjes. Het is de bedoeling dat men op beide locaties gaat proeven en informeel kennismaakt met mensen met een andere culturele achtergrond.

Schilderijen en tekeningen van Van Gogh

Foto: Ems Willems

2015 is een Van Gogh-jaar. Zijn 125ste sterfjaar. Jo Bonger, de echtgenote van de broer van Vincent, Theo, beijverde zich om het werk en leven van haar zwager Vincent bekendheid te geven. Vincent stierf 29 juli 1890, Theo op 25 januari 1891. De weduwe verhuisde met haar zoontje Vincent Willem (geboren 31 januari 1890) van Parijs naar het gezonde Bussum, van waaruit zij de tot dan toe moeilijk te verkopen werken van Vincent aan de man probeerde te brengen. Dankzij haar ontdekte de wereld Van Gogh. Zij was de drijvende kracht achter de Vincent van Gogh-tentoonstelling in 1905 en zij gaf bekendheid aan zijn 650 brieven. Er zijn plannen om een film van haar leven te maken.

In 1990 werden er twee tentoonstellingen gehouden. Van zijn tekeningen in het Kröller-Müller en van zijn schilderijen in het Van Gogh Museum. Dit zijn de boeken/catalogi die ter gelegenheid van die tentoonstellingen zijn uitgegeven.

Het tekeningenboek bevat 12 zwart-witafbeeldingen in de teksthoofdstukken, gevolgd door 248 tekeningen in originele tinten in chronologische volgorde. De redactie was in handen van Johannes van der Wolk. Het boek telt 336 pagina's. Op de voorzijde: detail van Landschap. 1890.

Het schilderijenboek heeft 19 zwart-witafbeeldingen in de teksthoofdstukken, gevolgd door 133 reproducties in kleur in chronologische volgorde met in de toelichting ook vaak zwart-witafbeeldingen en schetsen e.d. Redactie: Sjraar van Heugten en Louis van Tilborch. Het boek telt 292 bladzijden. Op de voorzijde: detail van 'De Oogst'. 1888 (afgebeeld).

Beide softcover boeken werden uitgegeven door Mondadori Arte & De Luca. De afbeeldingen in de catalogus staan op 150-grams papier.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar van elk is te koop voor 15 euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of tel.: 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

'De boodschap: NMO blijft dit niveau van onderhoud leveren'

Voorzitter Anton Valk over de Nationale Monumentenorganisatie (NMO)

Anton Valk (65) is het gezicht van de NMO. Foto's: Bob Awick

door Lisa van Dorp

NAARDEN - "Cultuur en erfgoed zijn belangrijk voor een land. Je moet ze behouden voor de volgende generaties. Maar cultuur is niet één op één commercieel draagbaar, er moet altijd geld bij. Een toegangskaartje voor een museum is nooit voldoende om de kosten te dekken", zegt Anton Valk, bestuursvoorzitter van de Nationale Monumentenorganisatie (NMO). "Er moeten altijd alternatieve manieren gevonden worden om monumenten te behouden. Ik zet graag mijn langdurige bedrijfservaring in om de NMO daarbij te helpen."

Anton Valk (65) is het gezicht van de NMO. In elk geval tot 1 mei, wanneer de nieuwe directeur van de NMO begint. Valk, oud-CEO van de Britse spoorwegmaatschappij Abellio, werd in 2013 gevraagd om de NMO op te zetten. De organisatie moet het beheer van 31 nationale monumenten, waaronder de Vesting, overnemen van de rijksoverheid. Valk heeft wel iets met cultuur, zegt hij. Hij is voorzitter van de Amsterdamse Cello Biënnale en lid van de Raad van Toezicht van het Scheepvaartmuseum.
De piepjonge organisatie NMO bestaat uit twee delen. "We hebben de Vereniging NMO, waar bestaande monumentenorganisaties zoals Natuurmonumenten, BOEI (behoud industriëel erfgoed) en Hendrick de Keyser (behoud van historische huizen) lid van zijn. Zes van de twintig landelijke erfgoedorganisaties zijn al bij ons aangesloten. Daarnaast is er de Stichting Monumentenbezit die het daadwerkelijke beheer van de individuele monumenten gaat doen. De nieuwe directeur wordt de linking pin tussen de twee clubs."

De lokale politiek zit boven op het toekomstig beheer van de Vesting.

'We zoeken niet naar winst, maar naar een optimale exploitatie'

Waarom hebben we ook alweer een NMO?
"Het Rijk focust zich op kerntaken en stoot het beheer af van monumenten waar geen overheidsdiensten in gehuisvest zijn. De 31 monumenten moeten wel bij elkaar blijven om te voorkomen dat er aan 'cherrypicking' wordt gedaan. Dus dat niemand wil zorgen voor de mindere monumenten die niet door verhuur of toerisme nog iets opleveren en alleen maar geld kosten. In Nederland was er geen overkoepelende organisatie waar het Rijk alles in één keer bij kon parkeren. De NMO biedt die mogelijkheid wel. De Britse organisatie English Heritage heeft model gestaan voor de NMO. Die stichting beheert als een soort vangnet 400 monumenten: van Stonehenge tot kleine gedenknaalden. English Heritage brengt al die lokale organisaties bij elkaar en helpt ze met kennisuitwisseling. Bijvoorbeeld met een cursus fondsenwerving. Dat gaan wij ook doen."

Wat is de visie van de NMO op erfgoedbeheer?
"De NMO is een stichting/vereniging voor het goede doel. De NMO gaat monumenten beheren en (laten) exploiteren om ze te bewaren voor het nageslacht. Dat gebeurt over het algemeen door ze te gebruiken. Want als monumenten leeg staan, gaan ze achteruit. De rijksoverheid bouwt nu haar 'nut-van-het-algemeenfunctie' af: het rijksvastgoedbedrijf heeft straks alleen nog maar gebouwen in beheer waar ambtenaren in werken."

'Van der Valk op een bastion in de Vesting? Geen sprake van!'

Hoe commercieel zijn jullie?
"Helemaal niet. We zijn een ANBI-stichting. Maar omdat het beheer van oude gebouwen nou eenmaal meer kost dan dat het oplevert, willen we ook inkomsten genereren. Daarbij zoeken we niet naar winst, we zijn immers geen private onderneming, maar naar een optimale exploitatie. Dat gebeurt altijd lokaal."

De beheerders

Voor het dagelijks beheer kon Naarden jarenlang bij de RGD, nu het RVB terecht. Wie gaan de Naarders straks tegenkomen? Valk: "De Stichting Monumentenbezit zal vanwege de omvang van de Vesting een club Naarden hebben. Die wordt verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud. De verenigingen die lid zijn van de NMO hebben deskundigen in dienst, die gedetacheerd kunnen worden bij de Naardense club."

Wat is het verdienmodel voor de Vesting? Hoe verdien je aan dit stadje?
"Met de Vesting kun je niet veel anders dan dat er nu gebeurt. Het belang van de Vestingwallen is het in stand houden van dit unieke stadje. Delen van de Vesting worden verhuurd aan het Vestingmuseum, aan restaurants, aan Jan des Bouvrie. Deze gebruikers passen allemaal in de culturele mix om de Vesting een levend, mooi monument te laten zijn. Je kunt het huidige gebruik hoogstens optimaliseren. Bijvoorbeeld als het museum verhuist naar een mooiere locatie kan de bestaande ruimte opnieuw verhuurd worden. Verhuur gebeurt altijd onder duidelijke voorwaarden, zodat er niets met het monument gebeurt."

En het parkeerterrein bij Promers verhuren?
"Het parkeerterrein bij Promers wordt nu verhuurd aan de gemeente Naarden. Dat huurcontract wijzigt niet als de eigenaar verandert. Je kunt parkeerterreinen verhuren als dat de exploitatie meer acceptabel maakt. Dat verandert niets aan het monument dat de Vesting is. Voor de duidelijkheid: alleen verhuren is een optie. We gaan geen onderdelen van de Vesting commercieel afstoten. Dat gaat niet gebeuren."

Een knipperende Van der Valk-toekan boven op een bastion?
"Vreselijk. Geen sprake van. Nu heb ik niks tegen Van der Valk, maar die toekan hoort niet op de Vesting."

De NMO krijgt 61 miljoen euro van het Rijk voor het eeuwigdurend onderhoud van 31 rijksmonumenten.
Het onderhoud van Naarden-Vesting kost jaarlijks zo'n 1 à 1,5 miljoen euro, volgens de NOS kost het onderhoud van alle monumenten 5 miljoen euro per jaar.
Wat is de rekensom?

"We gaan die 61 miljoen euro beleggen om ons kapitaal zeker te stellen en om het onderhoud van te betalen. Ik praat liever niet over bedragen, dat wordt speculeren. Maar de boodschap voor Naarden is dat we het huidige niveau van onderhoud blijven leveren. Hoe we dat doen, is aan ons."

Hij vervolgt: "We hebben uitgerekend welk budget we per monument nodig hebben en we zijn ervan overtuigd dat we dat tot in lengte van dagen met deze som kunnen doen."

Filmhuis Bussum

'Erbarme dich'. Foto: Jessica de Jong

NATIONAL GALLERY, rondkijken in Londens topmuseum. THE THEORY OF EVERYTHING toont astrofysicus Stephen Hawking, zijn ziekte en de gevolgen voor zijn gezin. Het luchtige BIG EYES schetst hoe Walter Keane in de jaren 50 de kunstwereld bedroog.
10.000 KM: houdt een overzeese liefde stand met alleen Skype?
INHERENT VICE is een prettig gestoorde misdaadfilm van de regisseur van THE MASTER.
In BIRDMAN schittert Michael Keaton als vergeten acteur.
In STILL ALICE herkent Julianne Moore bij zichzelf de symptomen van vroege Alzheimer.
Beluister in de documentaire ERBARME DICH de Matthäus Passion en wat dit werk voor mensen betekent.
In ZURICH zoekt een rouwende vrouw (zangeres Wende Snijders) naar verbinding, bijvoorbeeld via korte relaties.
Psychologisch drama FOXCATCHER laat schatrijke Olympisch coach het zicht op de realiteit verliezen.
SNEAK PREVIEW, dinsdagavond 20.30.
JEUGDFILMS: JACK BESTELT EEN BROERTJE, over Jack en zijn chaotische lesbomoeders. Grappige thriller SAWSANS GEHEIME MISSIE.
FILMCURSUS woensdag 18 maart over 'special effects' en 25 maart over decor en locatie. Maandag is Hella de Jonge aanwezig bij VERLIES NIET DE MOED, een door haar met vader Eli Asser gereconstrueerde familiegeschiedenis.

Versa vrijwillgerscentrale

Bemiddelaar voor vacaturebank Versa Vrijwilligerscentrale. Ontvangst bezoekers en luisteren naar wat deze willen en kunnen. Werktijden op donderdag van 10.00-12.00 uur.

De Schakel zoekt een vrijwilliger die de huidige klusjesman kan ondersteunen.

Wereldwinkel Bussum zoekt een boekhoudkundig medewerker. Vereist: boekhoudkundige ervaring geautomatiseerd boekhoudprogramma.

Stichting Akabasokuru en het Oranjefonds zoeken collectanten voor Bussum-Zuid voor de week van 27 april t/m 2 mei 2015.

donderdag 19 maart

Busreis ANBO

De ANBO organiseert een busreis naar Utrecht. Er is een rondvaart over de Utrechtse Vecht en er wordt een bezoek gebracht aan Museum Speelklok. Daarna de route door Hollands Midden via Montfoort en Oudewater met onderweg een lunch. Opgeven op 035-5258205.

Discussieavond

In de Katholieke Montessorischool wordt een discussieavond gehouden over het onderwijs en leerlingen en hun toekomst. Wat hebben leerlingen echt nodig in een maatschappij die steeds sneller verandert? Aanvang 20.00 uur.

Lezing Hoekstra

Wopke Hoekstra, lid van de Eerste Kamer, spreekt om 20.00 uur in de Tuinzaal van de Remonstrantse Kerk, Koningslaan 2b. Het onderwerp is: Is de wet werkelijk een kunstwerk of is iedere wet er één te veel. Kosten: € 7,- voor leden/vrienden en € 12,- voor belangstellenden en gasten.

zaterdag 21 maart

Comeniusdag 2015

Peter Nissenhoudt geeft een lezing over 'Het verlangen naar vrede en de redelijkheid van religie'. Locatie: Grote Kerk van Naarden. Aanvang: 13.00 uur. Tevens uitreiking van de Comeniusprijs 2015 aan Geert Mak.

Mariakerk is open

De Mariakerk is open van 10.00 uur tot 15.00 uur. Bezoekers kunnen een kaarsje opsteken en genieten van het gebouw met zijn vele mooie glas-in-lood-ramen. In de vitrinekast ligt informatiemateriaal over hongerdoeken die in de afgelopen jaren werden gebruikt tijdens de periode voorafgaand aan Pasen, de Veertigdagentijd.

Open dag

Vivium Zorggroep houdt een open dag op locaties voor zorgeloos wonen. Voor Bussum openen de Godelinde aan de Jozef Israëlslaan en De Gooise Warande aan de Mezenlaan de deuren. Op de open dag wordt informatie gegeven over de huurmogelijkheden en worden er rondleidingen gegeven. Aanvang 11.00 uur.

Open dag De Veste

Amaris De Veste in Naarden is geopend tussen 10.00 en 16.00 uur. Activiteiten lopen uiteen van het bezichtigen van een van de appartementen tot een informatiemarkt met onder andere informatie over wonen en (thuis)zorg.

Garageverkoop

Garageverkoop Iepenlaan box 348 in Bussum. Van 14.00 tot 18.00 uur. De opbrengst wordt gebruikt voor activiteiten van de bewoners van de Iepenflat en de Zandzee.

Goois Jazz Festival

Grote namen treden op in Spant! tijdens het Goois Jazz Festival, georganiseerd door Kiwanis. Het goede doel is dit jaar KiKa. Kaarten via Spant of gooisjazzfestival.nl. Aanvang: 19.00 uur.

zondag 22 maart

Bingo

In De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 in Bussum is weer een bingomiddag met prijzen. Aanvang: 14.30 uur. Entree: € 4,- (incl. een bingokaart en één consumptie).

Lezing Aad de Haas

Marjolein te Pas houdt een lezing over kunstschilder Aad de Haas en de mysterieuze staties van Wahlwiller. De lezing wordt gehouden in de Christoforuskerk aan de Veldweg. Aanvang 11.30 uur.

Kinderconcert

Het orkest van Toonkunst Bussum verzorgt een kinderconcert voor jong en oud met 'Het standvastige tinnen soldaatje' van poppenverteltheater Ron Holst. Locatie: Spant! in Bussum; aanvang: 14.00 uur. Kaarten kosten 5 euro en zijn te koop bij Muziekcentrum Schimmel, Havenstraat 31 in Bussum. Reserveren via info@toonkunstbussum.nl of telefonisch bij Wil Senden, 035-6235309.

dinsdag 24 maart

Bustocht

Een bustocht met de reiscommissie van Wijkontmoetingscentrum De Schakel te Naarden. De Aldfaers Erf Route wordt gereden. Met Friese koffietafel. Kosten: 52,50 euro. Vertrek 8.30 uur vanaf de Plus Keverdijk. Opgeven kan bij De Schakel, daar ligt een intekenlijst, of bij Tiny van der Horst, 035-6949312.

Film

Leden van de ANBO gaat samen naar de film 'National Gallery' in het Filmhuis aan de Brediusweg. De film geeft een blik achter de schermen van dit Londense instituut. Ontvangst vanaf 13.00 uur. Kaarten reserveren op www.filmhuisbussum.nl of 035-6938694.

Natuurlezing

Een natuurlezing ondersteund met foto's, muziek en natuurgeluiden. 14.00 – 16.00 uur, WOC Spieghelwijck, Iepenlaan 345a. Entree: € 3,- Opgeven via: tel. 035-5310743 of 035-6981330 of 035-6918829.

donderdag 26 maart

Concert Bach

Het Oranjeconcert 'Bach viert mee' vindt plaats om 19.30 uur in de Koepelkerk. Het programma bestaat uit vier cantates van Johan Sebastian Bach door barokorkest Accademia Amsterdam, kwartet Quatre Bouches, vocaal ensemble Voxtet en Euwe en Sybolt de Jong (continuo). Kaarten kosten 10 euro en zijn te koop via orgelkoepelkerk.nl of aan de deur. Vanaf 18.45 uur is er een workshop voor zangers en liefhebbers. Opgeven: concertcommissiebussum@gmail.com.

MD-café

Er is weer een MD-café. Deze keer wordt er een demonstratie van hulpmiddelen voor slechtzienden met netvliesproblemen gegeven. Locatie: De Antonius Hof aan de Lange Heul. Aanvang 14.00 uur. Aanmelden op 06-37294271.

zaterdag 28 maart

Creatieve markt

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 in Bussum houdt een 'creatieve markt' van 10.00 tot 15.00 uur, dit keer in het teken van Pasen.

Paaslunch

Paaslunch in wijkontmoetingscentrum De Schakel te Naarden. Zaal open om 11.00 uur. De lunch is rond 15.00 uur afgelopen. Kosten 7,50 euro. Opgeven bij Tiny van der Horst: 035-6949312, of via de intekenlijst bij De Schakel.

donderdag 19 maart tot dinsdag 24 maart

Kermis

Op het Raadhuisplein, voor het gemeentehuis in Bussum.

vrijdag 20 maart

Mahjong

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 start tijdens de spelletjesmiddag op vrijdag ook weer een mahjongcursus o.l.v. Annalou Mantz van 14.00 – 16.00 uur. Prijs € 10,- per 8 lessen (met mogelijkheid tot continuering). Aanmelden en/of informatie: 035-698 23 92.

Biljartles

Biljarten voor beginners en gevorderden met Henk de Bruin, tel. 035-6936220. Na afloop samen koffie drinken. 10.00 – 12.00 uur. Spieghelwijck, Iepenlaan 354a Bussum.

Boekenverkoop

De jaarlijkse boekenmarkt wordt gehouden in de Majellakapel, Iepenlaan 26 in Bussum. Vele boeken zijn te koop. De opbrengst is voor het onderhoud van het kerkgebouw. Tijd: 19.00 tot 20.30 uur.

maandag 23 maart

ANBO-café

De ANBO houdt weer een seniorencafé. Elke maandagmorgen tussen 10.30 en 12.00 uur bij Stokjes en Lepel aan de Nassaustraat. Deze week ook met boekenruil.

Mindfulness

Atma-coaching start met een 8-delige mindfulnesstraining. Deelnemers leren omgaan met stress. Locatie: Hooftlaan in Bussum. Kosten 195 euro. Aanmelden: 06-16380595.

Japanse tuinen

Japanse tuinen in de Hollandse polder, een lezing door Cor van Gelderen. Hij is kweker, verzamelaar en ontwerper. Locatie: zalencomplex Witte Kerk Naarden, Koningin Wilhelminalaan 15 in Naarden. De avond begint om 20.00 uur. Entree voor niet-leden is 8 euro. Gooi-noord.groei.nl voor reserveringen of aan de zaal.

woensdag 25 maart

Lezing godsdienst

Dr. Rob Nepveu spreekt over 'Het verschijnsel godsdienst'. Aanvang: 14.00 uur in 'Spiegelwijck, Iepenlaan 354a Bussum, naast de ingang van verzorgingshuis De Zandzee. Bijdrage in de kosten: € 5,00. Aanmelden: amalia.bus@kpnmail.nl. Tel. 035-6932318.

Paasbingo

Paasbingo om 19.30 uur in De Schakel. Aanvang: 19.30 uur. Het meespelen kost € 3,50 voor 1 kaart en twee consumpties. Aan het slot van de avond is er nog een loterij.

Voormeerpassage komt er voor fietsers, wandelaars en fauna

Tunnel in Naardermeer is lang gekoesterde wens

Zo komt passage er uit te zien.

door Mireille Detrixhe

Tussen neus en lippen door: er gaan meer treinen rijden

Naarden – "Vroeger liepen we gewoon met de koeien over het spoor", vertelt een inmiddels gepensioneerde boer uit de omgeving, die de plannen bij een van de tafels met uitgestald fotomateriaal staat te bekijken. Tja, tijden veranderen en zo ook de situatie in het Naardermeer. "Het leuke is dat met de komst van de tunnel wandelaars en fietsers straks het bekende 'rondje Naardermeer' af kunnen maken zonder door de woonwijk te hoeven lopen of fietsen", klinkt het onder de aanwezigen.

Veel belangstelling voor de bijeenkomst. Foto: Mireille Detrixhe

In Gasterij Stadzigt lagen de tafels vol met fotomateriaal van de plannen om bij de Karnemelksloot een tunnel te realiseren voor recreatieve wandelaars en fietsers. Buurtbewoners en andere belangstellenden waren in groten getale naar de informatieavond gekomen om zich te laten bijpraten over de aanleg van de tunnel onder het spoor bij Voormeer. ProRail, de provincie Noord-Holland, Natuurmonumenten en de gemeente Naarden werken samen om deze tunnel te realiseren. Na de plenaire presentatie van de plannen, die overigens van korte duur was, konden de aanwezigen bij de verschillende stands van de samenwerkende partijen nadere informatie krijgen en vragen stellen.
"Waarom zijn we hier?", vroeg ingenieur Ruud van Gorkum van de provincie Noord-Holland zich hardop af tijdens het plenaire gedeelte van de informatieavond. Het simpele antwoord luidde: omdat er een spoorlijn ligt. "Aan beide kanten van de spoorlijn liggen recreatiegebieden en die willen we graag met elkaar verbinden. Niet alleen willen we een tunnel realiseren voor recreanten, maar ook voor de dieren die het spoor oversteken en het vaak niet overleven. De Voormeerpassage is niet alleen bedoeld voor fietsers en wandelaars, maar ook voor fauna", aldus Van Gorkum.
René Twisk van ProRail schetste voor de aanwezigen de werkzaamheden die verricht gaan worden. Om een betere aansluiting te krijgen met Amsterdam, Almere en Schiphol zullen er meer treinen gaan rijden op het traject. Daarvoor zijn een aantal aanpassingen nodig. De tunnel in het Naardermeer is onderdeel van een groter plan. Ook een aantal spoorwegovergangen, zoals aan de Comeniuslaan, Koningin Wilhelminalaan en de Generaal de la Reijlaan worden vernieuwd en ook de stationsomgeving wordt heringericht. Er staat dus heel wat op de planning. De aanleg van de Voormeerpassage in het Naardermeer moet november 2017 gerealiseerd zijn. "We zijn al even bezig met de plannen in het Naardermeergebied en zijn enorm trots dat we die nu eindelijk kunnen presenteren", vertelt Marleen Sanderse, wethouder in Naarden. "We willen de mensen in een vroeg stadium informeren over wat er gebeurt en laten zien wat de plannen zijn. We willen ook wensen en suggesties ophalen bij de mensen en kijken of die gerealiseerd kunnen worden."
Er waren veel omwonenden aanwezig op de informatieavond, maar niemand lijkt zich zorgen te maken over de plannen en werkzaamheden die gaan plaatsvinden in hun achtertuin. "Het is mooi dat de onderdoorgang er komt", concluderen veel bewoners uit de omgeving. "Het is een langgekoesterde wens om de twee recreatiegebieden aan beide kanten van het spoor met elkaar te verbinden." Het enige waar een aantal omwonenden even van schrikt is de mededeling, tussen neus en lippen door, die avond van ProRail dat er meer treinen gaan rijden op het traject. "Daar ben ik toch iets minder blij mee", geeft een bewoner aan. Hij hoopt in ieder geval dat de geluidsoverlast niet vermeerdert, maar hij verwacht van niet.

Zorg
Een bewoonster uit de omgeving van het Naardermeer spreekt haar zorg uit over het broedseizoen. "De werkzaamheden in het Naardermeer vinden plaats in maart tot en met juli en dat is precies in het broedseizoen. Daar is niet echt rekening mee gehouden", zegt ze bezorgd. Een andere buurtbewoner spreekt de wens uit om de kanoroute uit te breiden. "Nu kun je tot een bepaald punt kanoën, maar dan houdt het op." Hij merkt als kritische noot nog op dat hij overigens wel wat meer verwacht had van de informatieavond. "Wat ons verteld is op de avond voegt niet zo veel toe aan de informatie die we eerder in een brief konden lezen. Ik heb eigenlijk niets nieuws gehoord vanavond."

Hockeyers doen goede zaken

Bussumers hebben aan een doelpunt voldoende

De Bussumse hockeyers versloegen hun concurrent. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Na een vervelende week met puntenaftrek en net geen zege tegen HBS hebben de Bussumse hockeyers van Gooische weer eens gewonnen. De Bussumers hadden aan één doelpunt voldoende en versloegen Klein Zwitserland, dat net een plaatsje hoger staat, met 1-0.

De Bussumers moesten knokken voor de punten. Dat er werd gewonnen was vooral te danken aan de vechtlust van de ploeg. De hockeyers speelden sterk, maar hadden volop problemen met het stugge spel van de tegenstander. De tegenstander kreeg enkele goede kansen tegen de Bussumers, maar vergat te scoren. De kansen voor Gooische waren spaarzaam, maar de ploeg had wel aan één goede kans voldoende om de tegenstander te verslaan. Speler Stijn Gabriël kon z'n ploeg met een tip-in op voorsprong zetten en daarmee werd het duel dus gewonnen.

De zege kwam voor Gooische op een goed moment. Na de tegenvallers van de afgelopen week, waar de ploeg op het laatste moment een zege verspeelde en eveneens een puntenaftrek van 3 punten kreeg, staan zij er nu weer net zo voor als twee weken geleden. Zelf versloegen de Bussumers dus een concurrent, de andere concurrenten verspeelden punten. Het elftal staat nu weer op de negende plaats van het klassement. De achterstand op de nummer zes bedraagt 4 punten.

De hockeysters van Gooische staan weer tweede

De komende weken zou Gooische een grote stap kunnen zetten op weg naar klassebehoud. Komend weekend wacht het wat sterkere Union, dat momenteel 7 punten boven de Bussumers staat. Een week later wacht het slecht presterende Oss, dat met slechts twee punten op de laatste plaats staat en daarmee dus verslagen zou moeten kunnen worden.

Hockeysters weer tweede
De hockeysters van Gooische staan weer op een tweede plaats. Zij moesten een week geleden na de nederlaag tegen Overbos even afstand nemen van de eerste plaats en zakten meteen twee plaatsen naar beneden. Doordat de Bussumse vrouwen afgelopen weekend wonnen van Alkmaar (1-2) en concurrent Myra verloor, klom de ploeg weer een plekje.

De Bussumers moesten vol aan de bak tegen Alkmaar afgelopen weekend. De ploeg kreeg meerdere goede kansen, maar had problemen met afronden. Verder speelde het team erg ervaren. De twee Bussumse doelpunten kwamen op naam van speelster Nadine Profijt.

Voor Gooische wachten de komende twee weken Athena en Houten. Vooral komend weekend kan de ploeg goede zaken doen. Athena staat net een plaatsje lager dan de Bussumers, maar heeft wel een achterstand van zes punten.

Voetbalsters BFC bekeren verder

BUSSUM - Met een krappe zege hebben de voetbalsters van BFC afgelopen weekend knap de volgende ronde van de beker gehaald. De Bussumse voetbalsters wonnen van DSOV (1-0) en stoomden daardoor door naar de laatste acht.

BFC voetbalde met veel vechtlust en daardoor was al snel te merken dat de ploeg alles op alles zette om de tegenstander te verslaan. BFC begon goed en kreeg al snel enkele kansen. Voor rust bleven doelpunten echter achterwege, mede doordat het de aanvalsters aan scherpte ontbrak.

Na de rust bleef BFC foutjes maken, maar had de ploeg het geluk dat de tegenstander slecht speelde. Kansen voor BFC waren er net als voor rust voldoende. De grootste kans kwam van Daisy Sorial. De aanvalster brak alleen door en probeerde de keeper van de tegenstander met een lob te verslaan, maar haar schot was te slap. BFC kon pas scoren toen het mocht aanleggen voor een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Isabeau Peters krulde de bal hard langs de keeper van de tegenstander.

Afronden kansen kon beter
BFC kon de voorsprong daarna goed vasthouden. Afgaande op de kansen schoot de ploeg tekort en had het DSOV met gemak met 5-0 kunnen verslaan. Het ene doelpuntje was wel voldoende voor de zege. BFC gaat door naar de kwartfinales. Welke tegenstander BFC loot, wordt pas later bekend.

Welke coach neemt zondag plaats op de SDO-bank?

BUSSUM - Het wordt de komende dagen nog spannend welke coach er zondag plaatsneemt op de bank van het eerste elftal van SDO. Het bestuur van de Bussumse voetbalclub praat nog volop met hoofdcoach Ronald Heerschop en de spelers van het eerste elftal.

Afgelopen week werd bekend dat de spelers van SDO geen stap meer op het veld zetten zolang Heerschop aan het roer staat. De spelers hebben problemen met hoe de coach voor de groep staat en met hen werkt, zo werd er verteld. Het bleek al veel langer te rommelen. Nadat een week geleden de bom barstte en de spelers hun coach aan de kant zetten, volgden gesprekken over hoe het nu verder moet. "We hebben afgelopen week gesproken, maar we moeten nog even afwachten wat er nu de komende dagen gaat gebeuren", vertelt SDO-bestuurder Ron Peffer. "Het kan nog alle kansen op gaan. We hebben Ronald enkele voorstellen gedaan, maar we hebben met z'n allen nog geen knoop doorgehakt. We hopen dat we voor het weekend meer weten."

De kans de Heerschop zelf weer als hoofdcoach plaatsneemt op de bank lijkt, na alle ophef van de laatste week, klein. Afgelopen week stond Roberto Tessaro aan het roer. Het zou zomaar kunnen dat de rechterhand van Heerschop komend weekend weer de honneurs waarneemt.

Pakken en tenues voor handbalsters BHC

Foto: Lex de Rijcke

BUSSUM - Met dank aan twee sponsors komen de handbalsters van BHC vanaf deze week weer goed voor de dag: het team heeft nieuwe trainingspakken en wedstrijdtenues gekregen.

Het team heeft de sponsors afgelopen week bedankt voor de geste en gaf ze een bloemetje.

De handbalsters van BHC presteren goed. Het team staat momenteel op plaats vier van het klassement en heeft als doel gesteld om de komende weken een paar plaatsen hoger terecht te komen. Dat de Bussumse handbalsters het meteen al goed doen mag opvallend worden genoemd: het team heeft afgelopen zomer een grote metamorfose ondergaan.

Klapper voor HC Naarden

NAARDEN - Een waar doelpuntenfeest afgelopen weekend voor de hockeyers van HC Naarden. De Naarders wonnen met 10-1 van het lager geklasseerde Shinty en namen daarmee revanche na de nederlaag van een week eerder.

Na een snelle voorsprong kwam de tegenstander nog even terug. Daarna begon de doelpuntenmachine van HC Naarden te lopen. Nog voor rust was de zege met 6-1 al zeker. Na rust werden er nog 4 doelpunten gemaakt.

Hockeysters delen punten
De Naarder hockeysters hebben met 3-3 een punt gepakt tegen Fletiomare. De Naarders waren beter, maar zagen de tegenstander op voorsprong komen. Na rust kwam HC Naarden knap terug.

ZVV Jos Geerling deelt punten

BUSSUM - De zaalvoetballers van ZVV Jos Geerling hebben afgelopen weekend een punt gepakt tegen Genclik United. Na een spannend duel stapten de twee teams met 3-3 van het speelveld.

ZVV Jos Geerling speelde met dezelfde acht spelers waarmee een week geleden degradant Vrone aan de kant werd gezet. Vanaf de aftrap zette de ploeg alles op alles om snel op voorsprong te komen. Er kwamen al snel kansen, onder meer van Rowell van der Meer, Leroy Oehlers en Bilal Ozturk, maar de Bussumers konden geen doelpunt maken. De tegenstander deed dat voor rust wel.

Na de rust werden de toeschouwers door de twee ploegen vermaakt met goed voetbal. Door doelpunten van Bilal Ozturk, Micha Fokker en Leroy Oehlers pakten de Bussumers een punt.

'Compositie en techniek bepalen kwaliteit foto'

Tjerk Reijenga van Foto Autofocus. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - "Wanneer je ergens zelf enthousiast over bent kun je er ook veel meer over vertellen en iemand goed adviseren." Aan het woord is Tjerk Reijenga, eigenaar van Foto Autofocus. "Het mooiste is wanneer je inschat welke camera bij iemand past en het blijkt te kloppen. Dat diegene later komt vertellen dat hij er echt blij mee is."

Het assortiment in de winkel aan de Herenstraat is niet breed, wel diep. Reijenga: "Ik kies daar bewust voor, ook omdat de winkel niet groot is. Dus een compleet pakket van een beperkt aantal merken, waaronder Nikon en Fuji, met een ruim assortiment body's en lenzen." Reijenga fotografeert zelf met een Fuji X-T1, vanwege de compactheid. Hij bezit daarnaast nog een scala aan andere apparatuur, waaronder een waterdichte actiecamera. "Daarmee film je dingen die je normaal niet filmt. Ik heb hem gebruikt op de helm van mijn motor, tijdens het snorkelen en duiken."

Volgend jaar bestaat Foto Autofocus 25 jaar. In al die jaren heeft Reijenga het nodige zien veranderen. Met name de technologie. "De apparatuur is tegenwoordig zo geavanceerd dat een foto meestal wel scherp en goed belicht is. Maar daar draait het niet om bij fotografie. Het draait om de compositie en dat je weet wat je technisch moet doen. Dat wanneer je een sportfoto maakt je ook ziet dat er snelheid en dynamiek in de foto zit." Ook de vraag naar het digitaliseren van oud beeld- en geluidmateriaal neemt steeds meer toe. Reijenga besteedt er veel tijd aan. "Het is arbeidsintensief, ik doe alles zelf en dan zie je ook de diversiteit van het vak. Ik maak soms echt een reis door de tijd. Het ene moment werk ik aan glasplaatnegatieven van voor 1900 en even later krijg ik een geheugenstick."

Nachtopnames
In de winkel hangt onder meer een foto van Paleis Soestdijk. "Een opname bij maanlicht", vertelt Reijenga. Door gebrek aan tijd komt hij zelf nauwelijks nog aan fotograferen toe. Dat bracht hem ertoe een keer een 'rondje Gooi bij nacht' te doen. Het leverde bijzondere foto's op. www.fotoautofocus.nl.

Foto: Ems Willems

Coen Postma (1902-1978) volgde in 1937 zijn vader dr. Sippo Frans Postma op als huisarts in Bussum. Vanaf 1945 had hij zijn praktijk in zijn woonhuis Oud Delta, Graaf Wichmanlaan 34. Hij had een liefhebberij die de status van hobby ver oversteeg. Hij was bioloog, en hield zich in het bijzonder met het plantenleven bezig. Nauw daarmee verbonden waren zijn kennis en vaardigheid op het gebied van de micro- en macrofotografie. Zijn onderzoek en zijn bijzondere foto's leidden ertoe dat in 1960 een boek van zijn werk werd uitgegeven onder de titel 'Mozaiek van de plant', met de ondertitel 'Een mikro- en makrofotografische studie'. Ook gaf hij in het hele land lezingen. In 1984 was er op kasteel Groeneveld een expositie van zijn foto's.

In het royale boek dat H.J.W. Becht te Amsterdam uitgaf staan 77 foto's die hij in zijn eigen studio maakte en ontwikkelde. De foto's van tarwe(korrels), bloemknoppen, bladeren, plantharen, stengels, hout, wortels en parasieten waren vanaf 2½ x vergroot tot wel meer dan 2000 x. Alle foto's werden voorzien van een gedetailleerde uitleg. Ook gaf Postma een nauwkeurige verantwoording van zijn fotografische keuzes.

Foto: Ems Willems

"Het werk is uit verwondering geboren en bestemd voor hen, die tot verwondering bereid zijn." Zo begint hij zijn boek. En alhoewel de professionele elektronenmicroscopie in die jaren al een grote vlucht had genomen, boeien zijn foto's met klassieke camera's, microscoop en uitleg, ook nu nog.

Het boek kreeg een voorwoord van prof. Dr. V.J. Koningsberger, een bekende bioloog in die tijd, en ontving goede recensies. Het boek kreeg ook internationaal aandacht.

Het werd in 1960 in Engeland uitgegeven onder de titel 'Plant Marvels in Miniature', Harrap London, foreword by Professor C.D. Darlington.

In 1961 in Amerika bij John Day, New York onder de titel 'Plant Marvels in Miniature' foreword by Edwin Way Teale.

In 1960 in Duitsland bij Frankfurt Otto Salle Verlag, onder de titel 'Wunderbare Welt der Pflanzen'; Formen und Strukturen der Blütenpflanzen. Mit einem Geleitwort von Prof. Dr. Fritz Gessner.

En eveneens in 1960 in Zweden, titel 'Växternas mosaik', Natur och Kultur Stockholm. Förord av Professor Nils Fries.

Klaas Oosterom,

met dank aan

mevr. E. Smits-Postma

'Muiden wordt schoon opgeleverd'

Donderdag pas meer duidelijkheid over cijfers

Minister Plasterk hoopt de voornaamste zorgen over de fusie met Muiden te kunnen wegnemen. Foto: Brian Elings

door Christian Pfeiffer

Diverse scenario's zijn uitgewerkt en bieden ook oplossingen

BUSSUM - Minister Plasterk laat weten dat Muiden schoon opgeleverd wordt voor de fusie. Hij heeft diverse scenario's laten uitwerken die inzicht geven en oplossingen bieden voor de financiële problemen van Muiden. Maar de belangrijkste conclusie is dat deze donderdag pas inzicht komt in de geheime afspraken tussen Muiden en de KNSF. En wat daar de gevolgen van zijn, is nog onduidelijk.

Het rapport van de artikel-12-inspecteur wordt donderdag gepresenteerd en daarin moet meer te lezen zijn over de schuldenverplichtingen van Muiden. Die kosten zouden van invloed kunnen zijn op de financiële positie van de nieuwe fusiegemeente Gooise Meren die volgens plan per 1 januari 2016 moet starten.
De gemeenten Bussum en Naarden stelden keihard niet te willen fuseren als de claim niet van tafel zou zijn. Beide gemeenten wilden niet dat de KNSF-problemen in Muiden negatieve financiële gevolgen zou hebben voor Gooise Meren. De gemeenteraden verzochten onder meer aan Plasterk om met één duidelijke regeling te komen om alle financiële zorgen weg te nemen. Nu blijkt dus dat die garantie (nog) niet keihard afgegeven kan worden. Wel bevestigt de minister dat Muiden zonder begrotingstekort of negatieve algemene reserves de fusie in gaat. Ook worden mogelijke risico's voor de schadeclaim afgedekt. Plasterk schrijft: "De regering meent hiermee de voornaamste zorgen weg te kunnen nemen."
Er zijn een aantal opties (wel of geen schadeclaim, overeenkomst die wordt ontbonden, enz.) die door Plasterk in zijn rapport onder de loep worden genomen. Per optie worden een aantal constructies voorgesteld om de nieuwe gemeente Gooise Meren niet financieel de dupe te laten worden van alle KNSF-problemen. Maar als de nieuwe gemeente het allemaal zelf in de soep laat lopen, dan moeten ze ook betalen. Plasterk biedt hiermee dus deels een oplossing voor de problemen die spelen. De vraag is nu of de gemeenten Bussum en Naarden hiermee genoegen nemen. En wat er donderdag voor cijfers boven water komen.
Verder valt nog in het rapport te lezen dat het aan het nieuwe gemeentebestuur is om de gemeentelijke lasten gelijk te trekken. De drie gemeenten verschillen hier behoorlijk in. Een andere keus is om weinig geld uit te geven aan plaatselijke voorzieningen. Verder zegt de minister dat de Bloemendalerpolder via een grenscorrectie van Muiden naar Weesp moet.

Pensionaires in 1943.

'In het pensionaat moesten we om zes uur op en naar de mis'

"Het pensionaat was de mooiste tijd", zegt Riet Vermeulen-Moes (90). Haar zus Thea Moes (96) beaamt dit: "Het waren zeven prachtige jaren." Thea werd in 1927 als 7-jarige door haar ouders naar Mariënburg gebracht, Riet kwam binnen als derdeklasser. Waarom stuurden hun ouders de kinderen naar het pensionaat? Hun ouders hadden een aantal brood- en banketzaken en zeven kinderen en twee inwonende meisjes voor de huishouding. "Nee, omdat ze het te druk hadden zal het niet geweest zijn met al die hulp in huis", bedenkt Riet. "Wellicht was het een kwestie van status", concludeert Thea. Hoe zag de dag op Mariënburg er uit? Riet: "Om zes uur opstaan en naar de kapel voor de mis. Daarna een ontbijt. Dan hadden we een half uurtje vrij om te spelen of om nog wat schoolwerk voor te bereiden. Om half negen begonnen de klassen tot twaalf uur en dan kregen we warm eten. Om de dag gingen we dan spelen op de cour of wandelden we door het dorp. Dat ging in een lange rij met drie naast elkaar en twee zusters erachteraan. Dan studeren en dan tot vier uur weer in de klas. Om vier uur kregen we boterhammen te eten. Tot zes uur gingen we op zaal studeren, om zes uur aten we weer boterhammen en daarna mochten we nog een uurtje spelen." Thea: "Tot 13 jaar sliepen we in een slaapzaal met gordijntjes om ieder bed. Daarna kregen we chambrettes: kleine kamertjes met een deur."

Een klaslokaal in Mariënburg.

'In het pensionaat moesten we om zes uur op en naar de mis'

Emma viert jubileum

Docent Mels leert groep 7 zeefdrukken. Foto: Renske Ouweneel

BUSSUM - De Emmaschool bestaat 100 jaar en daarom zijn er twee weken lang de meest uiteenlopende activiteiten gehouden om het jubileum te vieren.

'Emma is druk' staat groot op beide schoolgebouwen. De school laat weten dat ze zowel druk zijn met leuke activiteiten als met het ambachtelijk drukken. "Alle klassen van de jarige school reizen af naar Hilversum om daar bij het Grafisch Atelier een workshop op maat te volgen. De leerlingen van groep 7 gaan zeefdrukken."

De kinderen en docenten zijn tevreden over het kunstproject. "De kinderen ervaren bij het Grafisch Atelier hoe het drukken vroeger ging, lang voordat er computers en printers waren. Ze zien dus ook met wat voor soort persen men 100 jaar geleden drukte toen de Bussumse Emmaschool werd opgericht."

Boodschappen doen en afrekenen met je mobiel

BUSSUM - Klanten van de Albert Heijn aan de Veerstraat kunnen sinds afgelopen week hun boodschappen afrekenen met hun mobiele telefoon.

Het werkt als volgt: de boodschappen worden gescand met de Appie app op de eigen telefoon. De gebruikers kunnen ook switchen tussen hun online boodschappenlijstje en het scannen van de producten. Afrekenen kan bij de betaalpalen. Er is gratis WiFi in de winkel, waardoor de app gratis toegankelijk is.

Het mobiel zelfscannen is uitgebreid getest in vijf Albert Heijn-winkels. Daaruit blijkt dat bezoekers liever met hun eigen mobiele telefoon zelfscannen omdat het snel, makkelijk en overzichtelijk is.

Tucson opvolger van Hyundai ix35

De Tucson is slank voor een crossover.

De nieuwe Hyundai Tucson moet een van de belangrijkste modellen worden van Hyundai in Europa. Deze opvolger van de ix35 komt na de zomer op de markt.
De Tucson heeft een gedurfde en sportieve uitstraling door zijn robuuste afmetingen en scherpe lijnen. De voorzijde valt op door de vleugelvormige voorbumper en de leddagrijverlichting. De A-stijl is meer naar achteren geplaatst, waardoor deze loskomt van de lange motorkap. Het geeft deze auto een voor een crossover opmerkelijk slank voorkomen.

Royaal interieur
Het interieur is voorzien van prettig hoogwaardige materialen en is heerlijk ruim. Er is maar liefst 513 liter aan bagageruimte. De zwarte stoelbekleding is beschikbaar in stof en hoogwaardig leder. Het dashboard is met contrasterende kleuren verkrijgbaar. De ondersteltechniek is specifiek ontworpen voor de Europese markt en focust zich op een hoog comfortniveau en dynamische rijkwaliteiten. Er is keuze uit twee benzine- en drie dieselmotoren. Het audiosysteem bestaat uit DAB+ digitale radio, een cd-speler, zes speakers en in de middenconsole handige USB- en AUX-aansluitingen.

Opel presenteert de slimme KARL

De Opel KARL is nieuw in de compacte klasse.

Opel presenteert op de AutoRAI (17-26 april) de Opel KARL. Deze veelbelovende nieuwkomer in de compacte klasse is daar voor het eerst in Nederland te zien.

Het is de ideale auto voor prijsbewuste automobilisten die niet willen inleveren op ruimte, kwaliteit en functionaliteit. De slimme KARL is slechts 3.68 meter lang, maar biedt toch plaats aan vijf inzittenden. Hij is voorzien van vijf portieren, een bagageruimte van maximaal 940 liter en een reeks veiligheids- en comfortvoorzieningen die ongebruikelijk is in deze prijsklasse, waaronder Hill Start Assist. Met de krachtige, maar zuinige 1.0 ecoFLEX driecilinder benzinemotor met 55 kW (75 pk) valt hij in de 20% bijtelling. Hij is er vanaf € 10.595,-.
Naast de KARL zijn ook de nieuwe OPC en een nieuw model van de Opel ADAM op de AutoRAIstand van Opel te bewonderen. De ADAM is zelfs een wereldpremière.

Renault Kadjar op AutoRAI

Debutanten op Renault-stand

Tijdens de AutoRAI achter het stuur van de Kadjar.

Renault geeft op de AutoRAI 2015 (17-26 april) acte de présence met twee nieuwe crossovers, de Kadjar en de Espace. Beide maken hun Nederlands showdebuut voor de showroomintroductie. Een nationale primeur is ook de Clio R.S. 220 EDC Trophy, de krachtigste Clio van dit moment.

Na het succes van de Renault Captur crossover in het B-segment, breidt Renault met de Kadjar zijn crossover-aanbod uit naar het C-segment. Bezoekers hebben de mogelijkheid om zelf achter het stuur plaats te nemen. De Renault Kadjar staat deze zomer bij de Renault-dealer.
De drie Renaults Espace die op de AutoRAI 2015 staan, zijn stuk voor stuk uitgevoerd als Initiale Paris, de meest luxe versie. Tot de uitrusting behoort onder meer nappa-lederen bekleding, elektrisch verstelbare voorstoelen en een elektronische toverdoos die onder andere de interieurverlichting en het sfeergeluid regelt. De Renault Espace staat vanaf eind mei in de showroom. Bezoekers kunnen niet om de Clio R.S. 220 EDC Trophy heen. Het ding schittert letterlijk door zijn metallic goudgele carrosseriekleur en 18" Radical-wielen met diamanteffect. Het interieur is sportief met accenten in carbonlook.

Klassiekers
Verder is de Renault EOLAB te zien, de conceptcar die een blik in de toekomst biedt. Terug in de tijd kan ook: in het klassiekerpaviljoen staan de Renault 4CV, Renault 4, Renault 16, Renault 5 en de eerste generatie Espace.

Nieuwe Sukuzi Vitara

Deze spiksplinternieuwe Suzuki Vitara staat eind maart bij de dealers. Een compacte SUV die is uitgerust met de modernste technieken en bovendien behoort tot de zuinigste en schoonste in zijn klasse. De vanafprijs voor deze stoere AllRoader bedraagt € 19.999,-. Er is keuze uit een 1.6 l. benzinemotor en een 1.6 l. dieselmotor, die beide 88 kW/120 pk leveren en tot de schoonste in hun klasse behoren. De Vitara is ook uit te rusten met AllGrip, Suzuki's geavanceerde vierwielaandrijvingssysteem.

Zuinige dieseluitbreiding Volvo V40

Volvo breidt het dieselaanbod van de V40 en V40 Cross Country verder uit met de D3-dieselmotor en een vernieuwde 6-trapsautomaat. Daardoor komen nu álle geschakelde dieselvarianten van de V40 in aanmerking voor 20% bijtelling, ook de versies met de nieuwe automaat. De nieuwe D3-dieselmotor voor de Volvo V40 en V40 Cross Country is in eigen huis ontwikkeld. Deze 2,0-liter turbodiesel levert 110 kW (150 pk) vermogen en 320 Nm koppel. Net als de lichtere D2-dieselmotor is de nieuwe D3 leverbaar in combinatie met een grondig vernieuwde 6-trapsautomaat. De CO2-uitstoot van de gehele dieselreeks bedraagt 91 tot 106 g/km, afhankelijk van transmissie en uitvoering.

Lang leve de naaimachine! Schrijf je in voor een beginnerscursus voor volwassenen bij naaiatelier GEWELDIG GOED, Kapelstraat 65, Bussum. We starten op di. 7 april
(middag en avond) en wo. 8 april (avond). Kom ook!
www.geweldiggoed.nl
06-22151685

Nieuwe locatie Body Stress Release Weesp, Herengracht 31, Open huis dinsdag 11u-12u www.bsr-weesp.nl 06-244 71 636. Pijnklachten, onrust, hormonale klachten, rug- nek- groeipijn kunnen het gevolg zijn van bodystress = vastgezette spanning in je lichaam.

Na 14 jaar trouwe dienst gaat mijn huishoudelijke assistente mij om gezondsheidsredenen verlaten. Ik (86) zoek dus een opvolgster, ik woon alleen in een appartement, De gevraagde assistentie is voor ongeveer 3 uur per week+was+strijk. Tel.: 035-6782064, bij g.g. graag inspreken

Te huur in Naarden: Energiestraat 14e moderne, volledig gestoffeerde kantoorruimte met airconditioning van 360 m² op de eerste verdieping. Uitstekend onderhouden met een hoog afwerkingsniveau en veel licht. Airco-Alarm-Eigen CV Installatie-Daglicht lampen-Eigen opgang- en met maar liefst 3 eigen privéparkeerplekken. Huurprijs 1250 euro per maand. Voor informatie Vos-Beheer dhr. Dick Vos. Tel.: 06-51083335

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Spreekuur Administratie voor Elkaar in Bussum en Naarden. Elke donderdag inloop spreekuur van 10-12 uur in Bussum (Uitwijk), dr.Schaepmanlaan 10, en van 14-16 uur in Naarden, SCAN, M. Kampstraat 3. Voor hulp/vragen; bij ordenen, opzetten, uitzoeken van de administratie; met formulieren; inschrijven/ reageren op woningen bij woningnet; digitale hulp zoals opvragen van bankafschriften. Vrijwilligers gevenb gratis hulp en advies. Kom langs en neem uw administratie mee! Privacy is gewaarborgd. Informatie; Tineke van der Tol en Wilma Post; 035 6911251

Laat uw tuin nu voorjaarsklaar maken! Ervaren tuinman. E15 p.u. 06-23498377

Zoekt u een ervaren en betrouwbare schoonmaakster? Bel dan 06-496 19 518.

Taxi van/naar Schiphol
€ 50,- vanuit Naarden en
Bussum. Goodkinds Taxiservice 06-26984855

ARSU Opleidingen start met Elementair Boekhouden. We gaan op 1 april a.s. beginnen in Huizen. INFO: 06-13059889 www.arsuopleidingen.nl

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk, 10 jaar ervaring en met goede ref. Mevr. Ingrid 10 euro p/u.
Tel.: 06-15540579

Te huur: GARAGE nabij centrum Bussum/Spiegel 130 euro p/mnd 06-10399790

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan/boten en treinen. Mag oud en/of defect zijn. Tel.: 035-6938689

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Heeft u hulp nodig bij uw administratie en/of internetbankieren? Ik maak u wegwijs in uw eigen tempo. assistentsenioren@gmail.com of 06-17738400.

Tuinman heeft nog tijd. Snoeien, fatsoeneren, bestraten, compl. renovatie etc. Vrijbl. prijsopg.: 06-50660689 / www.dennenburg-tuinen.nl

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag

Kapelstr. www.nr14bussum.nl

TTW Rijschool, proefles 25 euro, rijles 35 euro per uur, introductieles 06-31990810

HaarenBeek Bouw BV - Bussum. Voor uw bouw, uitbouw, verbouw en onderhoud tel.: 035 - 6783888 of 06-54244988 www.haarenbeek.nl

Het adres voor woning-
ontruiming
na overlijden.
www.zwartblok.nl 035-6224216

Cursus meditatie start op woensdag 1 april 2015 op de Leeuwenhoekschool in Hilversum. Duur 5 avonden van 19.00 uur tot 21.00 uur. Voor meer informatiekunt u terecht bij Karo's Zorg, www.karoszorg.nl of 0223-522149.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Professionele, ervaren hulp zoekt huish. werk. Goede ref. Tel.: 06-21397899

Gezin in Weesp zkt erv. en gediplom. oppas. Voor woe. en vrij. hele dag. Ervaring met baby's vereist. Meer info: info@nannyco.nl of 071-5127242.

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum.
Meer info: 06-53319921

Schilderwerk groot of klein. Binnen of buiten. Schilder PMC. Biedt u altijd een vrijbl. offerte. Winterschilder 10% KORTING. 06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Glazenwasserij E. de Boer
06-55390254

www.edeboerglazenwasserij.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Heeft u een verstandelijk gehandicapte zoon of dochter van 18-30 jaar (zzp3 of zzp4)? En bent u op zoek naar woongelegenheid? Vraag informatie aan bij woongroepbussum@hotmail.com.