NaarderNieuws

10 september 2014

NaarderNieuws 10 september 2014


Wie betaalt rekening Muiden?

Hart voor Bussum maakt zich grote zorgen om financiële situatie na fusie

NAARDEN/BUSSUM - Terwijl de Ministerraad vrijdag instemde met de fusie van Naarden, Muiden en Bussum, luidt Hart voor Bussum de noodklok in de Bussumse gemeenteraad. De raadsfractie heeft zorgen over de financiën van Muiden en de gevolgen voor de inwoners van Naarden en Bussum. Wethouders Adriani en Boekhoff delen die bezorgdheid niet.

Hart voor Bussum maakt zich zorgen om de grote financiële risico's in het Muider KNSF-dossier. Die zaak blijkt helemaal nog niet geregeld, zegt de partij. KNSF Vastgoed wil al heel lang het voormalige terrein van de Kruitfabriek ontwikkelen, maar komt er niet uit met de gemeente Muiden. Een en ander leidde tot een hoofdpijndossier van jewelste en een schadeclaim van 380 miljoen euro van KNSF aan het adres van Muiden. De raden van Bussum en Naarden hebben altijd gesteld dat ze alleen met Muiden willen fuseren als hun inwoners geen last krijgen van financiële lijken uit de kast van fusiepartner Muiden. Die gemeente heeft inmiddels afspraken gemaakt met KNSF Vastgoed over nieuwbouw op het terrein, op basis waarvan de ontwikkelaar de claim in wil trekken. Zeker is dat allemaal nog niet. De financiële paragraaf is bovendien geheim. Volgens Hart voor Bussum zou uitgelekte informatie over die paragraaf blijken dat er voor miljoenen aan onzekerheid is. De gemeenteraden van Bussum en Naarden tasten in het duister, want pas op de dag van de fusie (1 januari 2016) krijgen ze inzage. Ook zouden er geen harde garanties zijn dat provincie of Rijk de risico's afdekken. Volgens Hart voor Bussum moet daarom pas op de plaats worden gemaakt om dit probleem op te lossen. Daarna kan de fusievoorbereiding worden voortgezet.

De wethouders Adriani (Naarden) en Boekhoff (Bussum) delen die zorgen niet. In Den Haag is het volgens Boekhoff nu kristalhelder dat Bussum en Naarden niet onevenredig belast mogen worden met een eventuele financiële nasleep uit Muiden. Lees verder op pagina 5.

Gezelligheid tijdens Naarden Presenteert

Muziek in de straten. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Opnieuw was het afgelopen zondag gezellig in de vestingstad. Het evenement Naarden Presenteert stond op het programma.

De hele middag waren er talloze activiteiten. Diverse clubs en verenigingen presenteerden zichzelf en hun aanbod aan het publiek. Ook voor de kinderen was er veel geregeld en er was muziek. Naarden Presenteert was opgezet door de Ondernemersvereniging Naarden-Vesting.

Naarden Presenteert was de laatste Vestingzondag van dit jaar.

Sportdag voor kinderen op Sportpark

NAARDEN - Hockeyclub Naarden, Rugbyclub 't Gooi en voetbalvereniging NVC organiseren 17 september gezamenlijk een sportdag voor de groepen 5 tot en met 8 van alle Naardense basisscholen. Dat betekent een dagje sporten voor zo'n 1.000 kinderen.

De sportdag is een bedankje van de sportclubs aan de gemeente die vorig jaar het sportterrein opknapte. Op de verschillende sportvelden kunnen de kinderen verschillende vormen van hockey, rugby en voetbal spelen.

Samenwerking
Tania Dingenouts van Rugbyclub 't Gooi: "De organisatie van de dag is weer een mooi staaltje van samenwerking tussen de drie verenigingen. Met de hulp van vrijwilligers probeert elke club er iets speciaals van te maken."

"We hopen dat de kinderen na 17 september terugkijken op een heerlijke ochtend vol sport en spel."

Fusievoorstel akkoord

NAARDEN- Weer een volgende stap op weg naar de fusie: de ministerraad heeft afgelopen week een akkoord gegeven voor het samengaan van Naarden, Bussum en Muiden. Vooralsnog wordt de werknaam 'Bussum' gegeven aan de te vormen gemeente.

Nog steeds wordt 1 januari 2016 aangehouden als datum waarop de gemeenten echt samengaan. Met de fusie hoopt Den Haag dat de bestuurskracht van de betrokken gemeenten, en de rest van de streek, sterker wordt. Het voorstel om de gemeenten samen te voegen moet nog worden goedgekeurd door de Tweede Kamer.

Voor het zover komt wordt er nog nagedacht over een passende naam voor de te vormen gemeente. Bewoners mochten de afgelopen maanden meedenken en namen aanleveren. Er wordt nu gekeken naar de beste namen voor de gemeente. Net als Naarden, Bussum en Muiden gaan ook andere gemeenten over anderhalf jaar fuseren. Nederland houdt dan 390 van de 403 gemeenten over.

57

raadsleden van de gemeenten Bussum, Naarden en Muiden vergaderen samen

De Gooische Moordenaar

'Tramgeschiedenis 1880-1958' is de ondertitel van dit boek over tramlijnen Amsterdam – Naarden – Laren en de lijn Bussum – Huizen en later ook naar Hilversum. Driekwart eeuw is het Gooi in de ban van de tram geweest. Trams op deze lijnen, die aardig wat slachtoffers hebben geëist in de die lange periode.

De bijnaam is niet onterecht. De schrijver W.I. Engel was een erkend deskundige op trein- en tramgebied. Het laatste hoofdstuk geeft aan waar de motorwagens en rijtuigen gebleven zijn.

Een tramlijn was een eeuw geleden voor veel mensen een uitkomst om te kunnen reizen. Voor je plezier, bijvoorbeeld naar het Zuiderzeestrand in Muiderberg of om te genieten van de natuur in het Gooi. Amsterdammers kwamen in grote getale. Maar ook voor het woon-werkverkeer waren de tramlijnen belangrijk. De trams werden ook voor post- en goederenvervoer gebruikt. Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) was het vervoer belangrijk voor militairen. Ernstige ongelukken krijgen veel aandacht in het boek zoals de botsing bij Laren in 1927.

Op 31 juli 1958 reed de tram voor de laatste keer en die eindigde op het terrein van de Chemische Fabriek Naarden (nu Givaudan) aan de Huizerstraatweg, waar de tram heel wat goederen en personen had opgehaald en afgeleverd. 'De Gooische Moordenaar – dat hij ruste in vrede', stond er op het spandoek van de allerlaatste goederentrein. Gebonden, 144 pagina's. Met veel foto's, kaartjes en afbeeldingen. Uitgeverij Pirola Schoorl bracht het boek in 1981 uit.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 20 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromk1@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Over tijden die voorbij zijn

De Galgesteeg (nu Godelindeweg) gezien vanaf de Galgebrug in het begin van de 20e eeuw. In de 18e en de 19e eeuw was dit zandpad de verbinding tussen de Vesting (Utrechtse Poort) en de Kerkweg (nu Lambertus Hortensiuslaan) naar Laag Bussum. Tot 1680 - het jaar waarin de Turfpoort werd afgebroken - konden de Naarders nog rechtstreeks de Kerkweg naar dit gehucht nemen.

In 1874 werd de steeg verhard met puin en sintels en vier jaar later in een grindweg veranderd. Aan het begin van de 20e eeuw kocht de gemeente Naarden er stukken grond om de weg wat te verbreden, waarna het tracé in 1904 - het jaar van de foto - met klinkers werd bestraat. In 1924 is de Galgesteeg verkocht aan het Rijk als onderdeel voor een toekomstige rijksweg. Een jaar eerder was onder druk van aanwonenden - 'steeg' en 'galg' pasten niet bij hun status - de naam veranderd in Godelindeweg.

De oudste vermelding van de Galgesteeg dateert overigens van 1728, de tijd waarin het gebied daar werd afgezand.

Goed gedocumenteerde informatie over de geschiedenis van Naarden staat in De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaalblad kost € 17,50 per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www. stichtingvijverberg.nl.

Weerbericht

Rustig en droog nazomerweer
Na de zeer natte augustus is in september nog amper een druppel gevallen. Een gebied van hoge luchtdruk boven de Noordzee breidt zich verder uit. De kern komt in het weekeinde boven Scandinavië te liggen. Het gaat een cruciale stempel op ons weer drukken. De kans is groot is dat het rustige en droge nazomerweer tot zeker na het weekeinde aanhoudt.

Donderdag en vrijdag
Voor donderdag worden zonnige perioden verwacht. Mogelijk schuiven er nog enkele wolkenvelden over, maar het blijft droog. Het wordt 20 graden. Vrijdag doet de zon goede zaken. Het wordt vrij zonnig. Het nachtelijk minimum schommelt rond de 11 graden, in de middag stijgend naar 21 à 22 graden. Er waait een overwegend matige noordoostenwind.

Het weekeinde
In het weekeinde wordt het fraaie nazomerweer naar verwachting geprolongeerd. Zowel voor zaterdag als zondag worden zonnige perioden verwacht. In de nacht en vroege ochtend bestaat er een kleine kans op mist of laaghangende bewolking. Na een nachtelijk minimum van circa 13 graden wordt het 's middags 22 à 23 graden. De noordoostenwind is matig van kracht.

Weetje
In september kan het nog duchtig nazomeren, zoals van 11 t/m 16 september 2006. Toen werd het zes dagen achtereen 27 à 28 graden. Nazomer wordt ook wel 'Oudewijvenzomer' genoemd, naar het voorbeeld van het Duitse Altweibersommer. Dit begrip komt uit de Noorse of Germaanse mythologie, waarin noodlotsgodinnen spinnend of wevend werden afgebeeld.

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. dr. J.P. Schouten H.A.
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering, Kruisverheffing; za. 13/09 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Restaurant De Doelen gaat weer open op 1 oktober

Sabine Gleizes: 'Als je geen zin hebt om te koken, kom je even bij ons eten'

Heino en Sabine Gleizes zijn vanaf 1 oktober open. Foto: Bob Awick

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Na twee jaar dicht te zijn geweest, gaat restaurant De Doelen in de Marktstraat op 1 oktober weer open. De nieuwe uitbaters zijn Huizers Heino (39) en Sabine (33) Gleizes. "We krijgen al veel enthousiaste reacties van Naarders. Mensen zijn blij dat er weer wat met het pand gebeurt." Sabine Gleizes vertelt.

Bierbrouwer Grolsch kon maar geen uitbaters vinden voor deze A-locatie. Lang hing er een poster 'te huur' op het raam. Wat is jullie verhaal?
"We zijn al twee jaar bezig met het pand. Grolsch heeft een huurcontract tot 2017. Toen wij vierenhalf jaar geleden met ze in onderhandeling gingen, mochten ze volgens de wet alleen maar iemand erin zetten voor een termijn van twee of van vijf jaar. Voor vierenhalf jaar was geen optie. Dat vonden wij zo zonde dat we hebben voorgesteld om er voor twee jaar in te gaan en dan te kijken hoe het gaat. Heino en ik willen al heel lang zelf iets runnen."

'Iedereen is welkom, voor drie gangen of alleen een kopje soep'

Jullie zijn een horecastel?
"Heino en ik hebben al veertien jaar samen een bedrijf, Horeca Solutions. We bedenken restaurantconcepten, bijvoorbeeld voor de wielerzesdaagses in Amsterdam en Rotterdam. We lichten bestaande restaurants door en maken een plan voor de sfeer, uitstraling, kaart, inrichting."

Zoals Herman den Blijker?
"Nee, zo zou ik ons niet willen noemen. Herman is echt een chef-kok. Heino heeft de hotelschool gedaan en is een horecaman, ik ben van de sales en marketing."

Wat wordt het concept van de nieuwe Doelen?
"Laagdrempelig, eetcaféstijl. Iedereen is welkom, voor drie gangen of alleen een kopje soep. We zijn de hele dag open, van half 10 's ochtends tot 12 uur 's avonds. We willen de huiskamer van Naarden zijn. Op de kaart staan traditionele, herkenbare gerechten zoals een biefstuk of een sateetje. Eenvoudig en betaalbaar. Als je geen zin hebt om te koken, kom je even bij ons eten. Zo gaan we ook heten: Even eten & drinken bij De Doelen. 'Even' heeft voor ons een dubbele betekenis. Even wat eten en drinken en we huren het 'voor even', voor twee jaar."

Hoe zijn de eerste reacties?
"We hebben geflyerd tijdens de Vestingzondag. Mensen op straat zijn heel enthousiast. "Eindelijk weer reuring" en "Blij dat er weer wat gebeurt", zeggen ze. Ook de gemeente reageerde heel positief. Op het stadhuis wordt hard meegewerkt om alle vergunningen voor 1 oktober rond te krijgen."

Wat hebben jullie met Naarden?
"De Vesting is een prachtige plek en De Doelen zit op het mooiste stukje van de Marktstraat: tussen de twee kerken en recht tegenover het stadhuis. Als kind kwam ik heel vaak in de Vesting: mijn oma woonde in de Cattenhagestraat, mijn moeder is daar ook geboren. Zelf ben ik geboren in Huizen, waar we ook wonen. Heino komt uit Den Haag."

Hoe gaat het er uitzien?
"We gaan niet ingrijpend verbouwen voor twee jaar. We doen een paar cosmetische aanpassingen en we maken het goed schoon. Dat is wel nodig na twee jaar leegstand."

Groot feest op 1 oktober?
"Als alle vergunningen rond zijn, gaan we die woensdag open. Geen feest, iedereen is gewoon welkom."

Vijfde muurgedicht in Vesting is van Lucebert

'Nu gaan wij als bomen luchten verdelen...' Foto: Bob Awick

NAARDEN - De Vesting heeft er een vijfde muurgedicht bij. Het is van Lucebert, is geschilderd door Jeroen Paulussen en staat op de gevel van de woning aan de Pastoorstraat nummer 5.

Afgelopen zaterdag werd het gedicht feestelijk onthuld door Vestingbewoners Hein Groen, Cornelie van Uuden en Lidie Woldringh. Het drietal is lid van de werkgroep 'Gedichten op de Muur', onderdeel van de Vereniging Vestingstad. Het idee om de Vesting te voorzien van poëzie op de muur komt uit hun koker. De onthulling vond plaats tijdens de eerste editie van het festival 'Naarden uit de kunst'. Dat had als thema 'Lucebert'.

Lotenverkoop Grote Club- actie start zaterdag

NAARDEN - De lotenverkoop voor de Grote Clubactie gaat op zaterdag 13 september van start. De loten woden aan de deur verkocht en de opbrengst gaat naar clubs uit Naarden.

Dit jaar doen de volgende clubs mee: Keizer Otto-Trivolley, Muziekvendel Nardinc, Rugby Club 't Gooi en Gymnastiek- en Turnvereniging Keizer Otto.

Alle verenigingen gebruiken deze actie om de clubkas te spekken; 80% van de opbrengst van de loten gaat namelijk direct naar de lokale clubs in Naarden. Verenigingen in heel Nederland kunnen deze opbrengsten goed gebruiken om de vereniging draaiende te houden.

Geld voor clubs
Van elk verkocht lot van 3 euro gaat 2,40 euro direct naar de vereniging. Ook dit jaar kunnen inwoners van Naarden clubs ondersteunen en daarbij zelf ook nog kans maken op leuke prijzen.

Historisch Café opent deuren weer

NAARDEN - Het Historisch Café van 16 september gaat over de VOC.

Naarder historicus Frits van Dulm vertelt over sergeant Stanislaus, graaf van Elliot, die zijn leven lang in dienst van de Verenigde Oostindische Compagnie was. In de lezing komt ook de politieke situatie in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en haar buurlanden aan de orde. Na de lezing is er gelegenheid tot het stellen van vragen onder het genot van een drankje.

Aanvang
De avond begint 16 september om 20.00 uur in gebouw De Hoed aan het Adriaan Dortsmanplein 1B. De toegang is gratis.

De organisatie is een coproductie van het Comeniusmuseum, de Werkgroep Vestingstad, Tussen Vecht en Eem en het Stads- en streekarchief.

Losse dakpannen zorgen voor problemen

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een paar losse dakpannen hebben vlak voor het weekend voor problemen gezorgd op de Huizerweg. De brandweer moest er aan te pas komen om te dakpannen weer goed vast te maken. De brandweer werd gealarmeerd toen een omstander meldde dat er een dakpan naar beneden was komen vallen. Om gevaar te voorkomen werd snel het fietspad voor het bewuste pand afgezet. De brandweer heeft met een ladderwagen de problemen op kunnen lossen.

Juf Anneke Jager

25 jaar juf op de Rehobothschool (47)

Foto:

Je staat al je halve leven voor de klas.
"Ik ben meteen na de PABO gaan werken op de Rehobothschool. Ik heb alle groepen gehad. Ik zie nu oud-leerlingen voorbij komen die zelf kinderen hebben."

Leukste moment in 25 jaar?
"Dat is niet één moment. Het leven een juf bestaat uit vele hoogtepunten. Het 100-jarig bestaan van de school, de jaarlijkse sintintochten..."

Je leert je leerlingen van alles. Wat heb jij van je leerlingen geleerd?
"Zolang je jezelf blijft, is het goed. Doe je niet anders voor dan je bent, dat houd je niet vol."

Zie je verschil in de kinderen in die 25 jaar?
"In wezen niet, ze zijn wel wat mondiger dan toen ik begon."

Montessori of Dalton?
"Dalton. De zelfstandigheid en het werken met maatjes vind ik heel leuk aan Daltononderwijs."

Welk nieuws uit Naarden volg je?
"Als het raakvlakken heeft met de school, volg ik het."

Wat kan er anders in de Vesting volgens jou?
"De Vesting is prima. Het is net een dorpje. Wel kunnen we meer speelruimte voor de kinderen gebruiken. Ons schoolplein is klein."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Voor een feestje. Zoals ik afgelopen vrijdag heb gehad van mijn collega's voor mijn jubileum, dat was hartverwarmend."

Wat zou je doen als je één dag burgemeester van Naarden was?
"Zorgen dat de Vesting niet verkocht wordt. Het moet blijven zoals het is."

Heb je ook een levensmotto?
"Geniet."

Welke poster hing er vroeger boven je bed?
"ABBA."

Waar zullen we eens op proosten?
"Op alle goede dingen van het leven. Feestjes, de kinderen, alle positieve dingen in het leven."

Fusiewethouders Bussum en Naarden delen zorgen niet

Scenario's binnenkort besproken in raad Bussum

Vervolg van de voorpagina
Niet alleen Hart voor Bussum, ook andere raadsfracties willen inzoomen op dat met vaagheden omgeven KNSF-dossier. Het college van Bussum werkt daarom op verzoek van de gemeenteraad aan een document waarin verschillende scenario's worden uitgewekt, waaronder een worstcasescenario. Volgens Boekhoff is dat bijna klaar en wordt het komende maand besproken met de gemeenteraad. Hart voor Bussum vindt dat allemaal erg lang duren. "We hebben daarom zelf wat op een rij gezet en dan schrik je behoorlijk", zegt Marieke Munneke Smeets van Hart voor Bussum. Zij wil haar bevindingen bespreken met de raad, maar de andere partijen wachten liever het stuk van het college af.
Onderdeel van de constructie is dat Muiden de artikel 12-status krijgt, wat betekent dat de gemeente onder curatele gaat bij het Rijk. Muiden krijgt daarmee een extra toelage uit de staatskas maar moet als tegenprestatie de komende 10 jaar de belastingen maximaliseren. Betekent dat dat ook de inwoners van Naarden en Bussum na de fusie te maken krijgen met hogere tarieven? Boekhoff ziet op dit moment geen reden tot bezorgdheid. "De Tweede Kamer zal bij de behandeling van het wetsvoorstel een 'KNSF-vangnet' moeten inbouwen. Omdat het doel van de fusie een sterke gemeente is, kan ik mij niet anders voorstellen dan dat dat vangnet er komt. Daarbij komt: er is geen alternatief."

'Tweede Kamer moet KNSF-vangnet in wetsvoorstel opnemen'

Zijn collega in Naarden Marcel Adriani zegt: "Het financiële risico dat Muiden loopt wordt gedragen door de artikel 12-status. De belastingverhoging zou voor de nieuwe gemeente met 55.000 inwoners neerkomen op acht euro per huishouden per jaar. Wij rekenen er echter op dat Rijk en provincie nog bijspringen en dat dat bedrag omlaag gaat. We vinden het niet terecht dat Naarders en Bussumers meebetalen, maar mocht het er toch van komen dan is het de politieke vraag of het een beletsel is voor de fusie." Of de geheime paragraaf dan een risico is? "Nee. Daar kijken op dit moment de artikel 12-inspecteurs naar. Ik heb vertrouwen in hun oordeel."

Fusiewethouders Naarden en Bussum delen bezorgdheid niet

'Kamer moet KNSF-vangnet in wetsvoorstel opnemen'

Vervolg van de voorpagina
Niet alleen Hart voor Bussum, ook andere raadsfracties in Bussum willen inzoomen op dat met vaagheden omgeven KNSF-dossier. Het college van Bussum werkt daarom op verzoek van de gemeenteraad aan een document waarin verschillende scenario's worden uitgewekt, waaronder een worstcasescenario. Volgens Boekhoff is dat bijna klaar en wordt het komende maand besproken met de gemeenteraad. Hart voor Bussum vindt dat allemaal erg lang duren. "We hebben daarom zelf wat op een rij gezet en dan schrik je behoorlijk", zegt Marieke Munneke Smeets van Hart voor Bussum. Zij wil haar bevindingen bespreken met de raad, maar de andere partijen wachten liever het stuk van het college af.
Onderdeel van de constructie is dat Muiden de artikel 12-status krijgt, wat betekent dat de gemeente onder curatele gaat bij het Rijk. Muiden krijgt daarmee een extra toelage uit de staatskas maar moet als tegenprestatie de komende 10 jaar de belastingen maximaliseren. Betekent dat dat ook de inwoners van Naarden en Bussum na de fusie te maken krijgen met hogere tarieven? Boekhoff ziet op dit moment geen reden tot bezorgdheid. "De Tweede Kamer zal bij de behandeling van het wetsvoorstel een 'KNSF-vangnet' moeten inbouwen. Omdat het doel van de fusie een sterke gemeente is, kan ik mij niet anders voorstellen dan dat dat vangnet er komt. Daarbij komt: er is geen alternatief."

Wethouder Adriani: 'Vertrouwen in oordeel artikel 12-inspecteurs'

Naarder wethouder Marcel Adriani: "Het financiële risico dat Muiden loopt wordt gedragen door de artikel 12-status. De belastingverhoging zou voor de nieuwe gemeente met 55.000 inwoners neerkomen op acht euro per huishouden per jaar. Wij rekenen er echter op dat Rijk en provincie nog bijspringen en dat dat bedrag omlaag gaat. We vinden het niet terecht dat Naarders en Bussumers meebetalen, maar mocht het er toch van komen dan is het de politieke vraag of het een beletsel is voor de fusie." Of de geheime paragraaf dan een risico is? "Nee. Daar kijken op dit moment de artikel 12-inspecteurs naar. Ik heb vertrouwen in hun oordeel."

Nieuwe bestemming voor CEL9

De telefooncellen worden van Bussum naar Lelystad gebracht. Foto: jessica de jong

BUSSUM - Het kunstproject CEL9 is gestopt in Bussum, maar krijgt een tweede leven.

De tien laatste telefooncellen van Nederland, die achter het gemeentehuis in Bussum staan, worden onderdeel van een kunstproject in Lelystad.
Ze gaan dus niet naar de schroot, zoals oorspronkelijk door KPN bedoeld", zegt Marjan Dunselman van Kunstkring Artes.

Ze vervolgt: "Wij zijn in gesprek om te kijken of de cellen op tournee kunnen door Nederland. Bijvoorbeeld in tijdelijke kunstprojecten."

Almeerders gepakt voor hennepteelt

NAARDEN/BUSSUM - Twee Almeerders, een man en een vrouw, worden verdacht van het op grote schaal telen van hennep. De recherche heeft het tweetal afgelopen week aangehouden in een luxe Naardens appartement, waar ze de laatste weken verbleven. Dat maakt het OM bekend.

Het tweetal werd opgepakt nadat de recherche onder andere panden in Naarden en Bussum doorzocht. Daar werd ook hennep gevonden. Er werden in totaal vier plantages opgerold. Ook heeft de recherche dure juwelen, grote hoeveelheden geld en enkele auto's meegenomen. De twee verdachten worden vooralsnog vastgehouden.

Andere normen schoolvervoer

BUSSUM - Er komen andere regels en normen voor het vervoer van schooljeugd. De plan wordt deze maand besproken door de gemeenteraad.

Er moeten andere regels en normen gemaakt worden omdat er vanaf deze schooljaargang andere wetten gelden. Er komt nu één document dat geldt voor Naarden, Bussum en Muiden.

De meeste regels worden door heel Nederland op dezelfde manier toegepast, maar de gemeenten passen enkele regels anders toe en werken op bepaalde punten wat soepeler. Zo wordt het vervoer van schooljeugd vaak alleen geregeld voor jongeren met een handicap; Naarden, Bussum en Muiden regelen dat alle jongeren met passend onderwijs worden vervoerd naar school.

De jongeren worden elke dag met een busje opgehaald en naar school gebracht. Dat wordt door de gemeente vergoed als zij verder dan 3 kilometer van school wonen. De grens wordt straks opgerekt: straks moeten de jongeren verder dan 6 kilometer van school wonen om door de gemeente gecompenseerd te worden.

Nieuwe bestemming voor CEL9

De telefooncellen worden van Bussum naar Lelystad gebracht. Foto: jessica de jong

BUSSUM - Het kunstproject CEL9 is gestopt in Bussum, maar krijgt een tweede leven.

De tien laatste telefooncellen van Nederland, die achter het gemeentehuis in Bussum staan, worden onderdeel van een kunstproject in Lelystad.
Ze gaan dus niet naar de schroot, zoals oorspronkelijk door KPN bedoeld", zegt Marjan Dunselman van Kunstkring Artes.

Ze vervolgt: "Wij zijn in gesprek om te kijken of de cellen op tournee kunnen door Nederland. Bijvoorbeeld in tijdelijke kunstprojecten."

Almeerders gepakt voor hennepteelt

NAARDEN/BUSSUM - Twee Almeerders, een man en een vrouw, worden verdacht van het op grote schaal telen van hennep. De recherche heeft het tweetal afgelopen week aangehouden in een luxe Naardens appartement, waar ze de laatste weken verbleven. Dat maakt het OM bekend.

Het tweetal werd opgepakt nadat de recherche onder andere panden in Naarden en Bussum doorzocht. Daar werd ook hennep gevonden. Er werden in totaal vier plantages opgerold. Ook heeft de recherche dure juwelen, grote hoeveelheden geld en enkele auto's meegenomen. De twee verdachten worden vooralsnog vastgehouden.

Andere normen schoolvervoer

BUSSUM - Er komen andere regels en normen voor het vervoer van schooljeugd. De plan wordt deze maand besproken door de gemeenteraad.

Er moeten andere regels en normen gemaakt worden omdat er vanaf deze schooljaargang andere wetten gelden. Er komt nu één document dat geldt voor Naarden, Bussum en Muiden.

De meeste regels worden door heel Nederland op dezelfde manier toegepast, maar de gemeenten passen enkele regels anders toe en werken op bepaalde punten wat soepeler. Zo wordt het vervoer van schooljeugd vaak alleen geregeld voor jongeren met een handicap; Naarden, Bussum en Muiden regelen dat alle jongeren met passend onderwijs worden vervoerd naar school.

De jongeren worden elke dag met een busje opgehaald en naar school gebracht. Dat wordt door de gemeente vergoed als zij verder dan 3 kilometer van school wonen. De grens wordt straks opgerekt: straks moeten de jongeren verder dan 6 kilometer van school wonen om door de gemeente gecompenseerd te worden.

Web topvijf

1. John Krabbendam opgestapt of weggestuurd?
2. Drukke dag voor Bussum Cultureel
3. Echtpaar Van Zuuk 60 jaar getrouwd
4. Losse dakpannen zorgen voor problemen
5. Meer Bussumse WW'ers

Dit weekend veel reuring op en rond station Naarden-Bussum

Wandeltocht, fietstocht, expositie, rondleiding en film

Luud Wieringa geeft uitleg over de tentoonstelling. Foto: Bastiaan Miché

Expositie

Op station Naarden-Bussum is de tentoonstelling met het thema 'Bussum op reis' nog te zien tot en met 21 september.

Aanleiding is het 140-jarige bestaan van het station. Komend weekend gaan de deuren van de expositie open om 11.00 uur.

Na het weekend van Open Monumentendag kan men tussen 13.00 en 17.00 uur de tentoonstelling bezichtigen.

BUSSUM - Nog een paar dagen en dan is het weer zover: zaterdag en zondag is er veel te beleven rondom het station in verband met Open Monumentendag. De Historische Kring Bussum is druk bezig geweest om zo veel mogelijk activiteiten te organiseren rondom het landelijke thema 'Op Reis'.

Het thema viel direct goed in de smaak. "We hadden meten het idee dat je vreselijk leuke dingen met dit thema kon gaan doen. We hebben van alles rondom vervoersmiddelen geregeld voor de bezoekers", vertelt Luud Wieringa van de Historische Kring. Op zowel zaterdag als zondag heeft Connexxion een cabriobus, met balkon, beschikbaar gesteld. De oude groene Lelyland lijnbus 4710, de enige in Nederland, rijdt op zondag tussen Naarden en Bussum. De bus volgt de oorspronkelijke route en dat wordt een uitdaging, omdat de bus geen stuurbekrachtiging heeft maar wel een grote draaicirkel. Mensen kunnen opstappen op het station Naarden-Bussum en uitstappen in Naarden-Vesting.

Het lied
Op het stationsplein zingen verschillende koren het lied 'In de Bus van Bussum naar Naarden', bekend van Maria Dieke uit de jaren 50. Wieringa: "Het liedje zal opnieuw op het plein voor het station tot klinken worden gebracht door de koren Meiden van de Kade (zaterdag 13.30 uur) en Smartease (zondag 13.30 uur). We verwachten dat veel mensen mee zullen 'galmen'." Daarnaast is er op zaterdag livemuziek van de bigband van Muziekcentrum Luc Van Gessel.

Collega Jaap van Hassel verwacht veel animo voor de bus en de andere activiteiten. "Het is erg nostalgisch en dat vinden de bezoekers meestal erg aantrekkelijk. Veel mensen hebben inmiddels gehoord over de nieuwe liften op het station en daar wordt dan ook een rondleiding verzorgd."

Tentoonstelling
"Verder hebben we een tentoonstelling met oude beelden die met het spoor te maken hebben. Denk aan foto's van alle overwegen, ook die nu verdwenen zijn, bijvoorbeeld die direct naast de Watertoren lag. Ook het eerste station van Bussum-Zuid, het noodstation en de huidige situatie zijn opgenomen. Daarnaast draaien we een film waarin ook 'de Gooische moordenaar' te zien is."
"De beelden komen voornamelijk uit ons eigen archief, maar ook hebben diverse mensen zelf materiaal aangedragen die met het spoor te maken hebben. Johan Platje, de fietsenmaker, laat bijvoorbeeld oude fietsen zien en zo zijn er ook oude reiskoffers van Gielen Luxe Lederwaren tentoongesteld. Verder worden treinmodellen getoond van locs en rijtuigen die hier in vroegere tijden Bussum aandeden. Daar komen zeker ook liefhebbers van buiten Bussum op af."

Station 140 jaar
De Historische Kring heeft bewust geen oude auto's aan de activiteiten toegevoegd. "Er zijn al heel veel evenementen in de regio die draaien om oude auto's en omdat het station 140 jaar bestaat, was dat voor ons een mooie aanleiding om aandacht te schenken aan het station. In 1874 werd namelijk de Oosterspoorweg in gebruik genomen. Binnen enkele jaren stroomden nieuwe bewoners van Bussum toe en werd de trein het dagelijkse vervoermiddel. Met de Gooische Tram werd een groot deel van het Gooi ontsloten en nam het wonen in het groen een grote vlucht."

Behalve de bovengenoemde evenementen op het station heeft de Historische Kring ook twee routes uitgestippeld (start en finish op het station). Het gaat om een wandeling naar station Bussum-Zuid en een fietstocht genaamd 'De Gooische Tramroute', die loopt vanaf Bussum en via onder andere Blaricum en Hilversum weer teruggaat naar Bussum. Wieringa verwacht dat er tussen de 700 en 1000 bezoekers zullen komen.
"Het stationsplein is overigens vanwege de festiviteiten afgezet", waarschuwt hij reizigers die komend weekend met de trein reizen.

'De beelden komen voornamelijk uit ons eigen archief'

Reizen staat centraal op Open Monumentendag

Maak een ritje van Naarden naar Bussum in deze oude bus. Foto: jessica de jong

NAARDEN - Uiteraard wordt Open Monumentendag ook in Naarden gevierd met een uitgebreid programma.

De festiviteiten beginnen al met de gondelvaart op 13 september om 21.00 uur vanuit de Industrie Haven. In samenwerking met het comité van Bussum zal bus 136 van de NBM weer rijden tussen station Naarden-Bussum en Naarden-Vesting (de halte van de bus in de Vesting is op het Ruysdaalplein).

In het stadsarchief komt een tentoonstelling 'Naarden en Vervoer' met onder andere aandacht voor de geschiedenis van de Hamburger Post. In de Nieuwe Haven liggen oude schepen, een trekschuit en er zijn demonstraties van oude nautische ambachten.

Comenius
In het Comenius Museum is een tentoonstelling van oude schoolplaten met de titel 'Van buiten leren'.
Het Comenius Museum is op beide dagen geopend van 12.00-17.00 uur. Men kan op beide dagen om 15.00 uur een gratis rondleiding bijwonen. Het thema is dit jaar 'Reizen'. De rondleiders vertellen over de reizen/levensreis van Comenius.

Activiteiten
Er zijn vele activiteiten door de gehele Vesting: in de Marktstraat komen koetsen en oude auto's en er zijn optredens van een shantykoor, het Junioren Vendel Nardinc en het Comeniuskoor. Ook is de toren van de Grote Kerk geopend voor een beklimming en kan met een bootje door de Vesting worden gevaren. Alle monumenten in Naarden zijn gratis toegankelijk, ook de Oude Begraafplaats aan de Amerfoortsestraatweg.

Uitbreiding en verhuizing op komst

Frits van Gool en Sjoerd Bleeker hebben grote toekomstplannen. Foto: jessica de jong

BUSSUM - Zowel stomerij Palthe als de Schoenmakerij zullen dit voorjaar een frisse start maken. Frits van Gool van Palthe en schoenmaker Sjoerd Bleeker hebben 15 jaar lang het pand gedeeld aan de Havenstraat 110, maar daar komt vanaf begin 2015 verandering in.

Schoenmakerij
De Schoenmakerij verhuist namelijk naar de overkant van de straat. "Daar krijg ik een grotere winkelruimte waardoor de presentatie ook veel beter wordt." Dat laatste is niet zo verwonderlijk, want hij gaat van 15 vierkante meter naar maar liefst 90 vierkante meter. Dat biedt ook ruimte voor uitbreiding van het assortiment. "Het is voor mij een paradijs. Nu krijg ik bijvoorbeeld de mogelijkheid om ook kluizen te verkopen. Ik kan ze persoonlijk maken en alles naar de wens van mijn klanten aanpassen; uiteraard hebben deze kluizen het politiekeurmerk Veilig Wonen." Maar ook op het gebied van het huidige assortiment kan hij veel meer bieden. "Niet één, maar wel vijftien soorten schoenpoetssetjes voor op reis", geeft hij als voorbeeld.

"Op het gebied van sleutels en sloten kan ik in de toekomst nog meer voor mijn klanten betekenen. Daarnaast ga ik met een nieuw systeem werken waarbij ontzorging centraal staat. Je zet je schoenen neer en dan gaat het proces van start. Ik kan er verder nog niet veel over vertellen", besluit Bleeker. De schoenmaker is ook erg trots dat hij in zijn nieuwe winkel heel schoon gaat werken. "Ik ga alle afvalstoffen scheiden. Het wordt echt een innovatief bedrijf. Ik streef naar één afvalemmer per maand."

Stomerij
Aangezien de stomerij en de schoenmakerij de voorkant van hetzelfde pand gebruiken, verandert er ook veel voor de stomerij. Van Gool vertelt dat de voorkant van de winkel wordt omgebouwd. Ook de bestellingen worden vanaf dit voorjaar voor in de winkel afgehandeld, waardoor er meer reuring is. "Sjoerd staat altijd in de winkel en houd erg van een praatje met de klant. Ik sta vaker achter in de zaak."

Palthe in Bussum was overigens de eerste winkel van de keten en werd geopend in 1900. Van Gool heeft nog een echte stomerij en verwijdert alle vlekken in het pand in Bussum. "We zijn geen depot, dus kunnen heel snel werken. We zijn gespecialiseerd in het ontvlekken van kleding. Wie zijn spullen voor 10.00 uur brengt, kan het al na 16.00 uur ophalen. En als het nog sneller moet, dan is dat geen enkel probleem. Dan gaat het wasgoed in de eerstvolgende trommel mee en dat kost niets extra's, hoor", lacht hij. Het werk is nog voor een groot deel handwerk. "Ik heb ieder kledingstuk veertien keer in mijn handen voordat het weer bij de klant is."

Bankhoezen, gordijnen... alles wordt chemisch gereinigd waardoor het niet krimpt of kreukt. Ook bruidsjurken zijn welkom, net zoals de dekbedden van wol, zijde of dons die nu lekker opgefrist kunnen worden voor het komend najaar. Ook tapijten, suède en leer kan gebracht worden, maar deze producten worden uitbesteed aan een specialist. Daarnaast reinigt Palthe Bussum alle stukken die binnenkomen via depots in Weesp, Huizen en Eemnes.

Zwaaien
Uiteraard gaan de buurmannen elkaar missen na zoveel jaar samenwerken. Maar gelukkig blijven ze bij elkaar in de straat zitten, waardoor ze het contact met elkaar niet helemaal verliezen. "We kunnen naar elkaar zwaaien", grappen ze.

Van en naar NS Station Naarden-Bussum

Gevelsteen, Parklaan 35

Het wordt druk op en rond station Naarden-Bussum op 13 en 14 september! Vanwege de 'Open Monumentendag' natuurlijk.

Gooische trammonument langs de route in Huizen.
Gooische tram wachtgebouw in Hilversum, een eeuw geleden.

Maar ook in de dagen ervóór en daarna is er van alles te doen.

Zoals de gratis tentoonstelling over '140 jaar Spoor', die van 10 t/m 21 september vanaf 13.00 uur te bezichtigen is. Deze unieke tentoonstelling is tijdens het 'Open Monumenten weekend', op 13 en 14 september, al vanaf 11.00 uur geopend.

Maar er is dat weekend nog meer te beleven: een bustour, films over de historie van het station, zang en muziek.

Het station is tevens het startpunt van wandelingen en een fietstocht.

Wandelen

Op de tentoonstelling zijn gratis wandelroutes te verkrijgen, waarmee je via een unieke route door het Spiegel naar station Bussum Zuid wandelt. Er worden tips gegeven van wat onderweg te bezoeken is. Zoals de Tindal-villa, het Toeristisch Opstap Punt en begraafplaatsen. Drie en een halve kilometer telt de route; reken dus op anderhalf uur.

Vanaf station Bussum Zuid kun je kiezen om per trein terug te gaan of via de dorpskant naar Naarden-Bussum terug te wandelen. Ook weer via een bijzondere route. Lengte 2 ½ kilometer, duur ongeveer een uur.

Fietsen

De Gooische Stoomtram reed van station Naarden-Bussum langs de vesting Naarden naar Huizen, dan naar Blaricum en via de poffertjeskraam op de Brink in Laren en het St. Janskerkhof naar Hilversum. Het beginpunt bij de fietsenstalling van Naarden-Bussum is nog herkenbaar. En dat geldt ook voor het eindpunt, het wachtgebouw uit 1902 van de Bussumse architect Kruisweg, vlak bij het station van Hilversum bij het begin van de Laarderweg.

De fietsroute volgt de tramroute, die langs bezienswaardigheden en mooie plekjes leidt. Ze worden in de routebeschrijving genoemd. Met de fiets van Hilversum terug naar Bussum is de route in totaal 25 km.

De fietsroute is tijdens de tentoonstelling '140 jaar Spoor' te verkrijgen. De route staat ook in het Bussums Historisch Tijdschrift van deze maand en is via www.historischekringbussum.nl te downloaden.

Klaas Oosterom

'De beste editie van Bussum Cultureel tot nu toe'

Muziek speelde een centrale rol op zaterdag. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Drie dagen lang konden bezoekers van Bussum Cultureel kennis maken met alle facetten van kunst en cultuur. De organisatie had haar best gedaan om het programma nog completer te maken. Dit jaar waren daarom voor het eerst op de zondag een bruggenconcert en kunstmarkt achter het gemeentehuis. Het bestuur is tevreden over alle activiteiten en laat weten dat dit "de beste editie was tot nu toe".

Mirjam Smets van de organisatie blikt terug: "De film op vrijdag trok ruim 500 bezoekers, op zaterdag zijn er rond de 4500 mensen geweest en op zondag rond de 1500. Aan de Langste Eettafel deden 150 eters mee. De sfeer was heel goed en liep uiteen van feestelijk tot intiem. We hoorden overal dat mensen zich verbaasden over hoe leuk Bussum eigenlijk is. Al onze doelstellingen, zoals het brengen van leven in de brouwerij, zijn zeker behaald", lacht ze.

Demonstratie rope skipping. Foto: Bob Awick
Bij de scouting mag je zelf broodjes bakken. Foto: Bob Awick
De prachtige zangeres Ntjam Rosie op het hoofdpodium. Foto: Bob Awick
'The Lunchbox' wordt door 500 mensen bekeken op vrijdag. Foto: Bob Awick
Leuke voorstellingen in de theatertent op zaterdag. Foto: Bob Awick
Afsluiting van het kunstproject Cel 9. Foto: jaap van hassel
Oefenen met beeldhouwen. Foto: jessica de jong
Veel belangstelling voor de informatiemarkt. Foto: Bob Awick
Kinderen aan de slag in het klei-atelier op zondag. Foto: jessica de jong
Aan tafel! Dit jaar schoven 150 mensen aan voor een heerlijk diner. Foto: Bob Awick

Vrijmetselarij: zo geheimzinnig is het helemaal niet

Open dag op zaterdag 13 september

Joost Vlek , Quino Smeele, Jan van der Molen, Nicolien van dijk en Astrid Eegerdingk geven uitleg. Foto: Hugo Kruijt

door Hugo Kruijt

BUSSUM - Voor velen wordt de Vrijmetselarij omgeven door een waas van geheimzinnigheid; wie op het internet zoekt vindt daar zelfs met weinig moeite veel voorbeelden van. De Vrijmetselaars zélf zijn daar niet blij mee en willen daar daadwerkelijk iets aan doen. Vandaar dat er op 13 september een open dag is waarin zij in alle openheid een beeld willen geven van hun beweging.

Open Dag

Wie meer wil weten over de Vrijmetselarij kan het Logegebouw in Bussum bezoeken op zaterdag 13 september. Zo zijn er een expositie over de geschiedenis van de Vrijmetselarij, een beamerpresentatie en elk heel uur een speciale ceremoniële bijeenkomst in de werkplaats – tempel.
De deuren zijn geopend tussen 12.30 en 17.00 uur. Het pand is te vinden aan de Brediusweg 23a in Bussum.

Aan de Brediusweg, zo goed als onzichtbaar vanaf de straat, bevindt zich aan het einde van een lange oprijlaan het Bussumse logegebouw van de Vrijmetselarij. Het geeft onderdak aan een viertal zogenaamde loges, zeg maar verenigingen van Vrijmetselaars. Gebroederlijk deelt men deze locatie, waar iedere loge zich op zijn eigen vaste (wekelijkse of tweewekelijkse) momenten bezighoudt met de twee hoofdactiviteiten: gedachtenuitwisseling over eigentijdse thema's en vaste rituelen die gericht zijn op het vinden van verdieping en evenwicht in jezelf.

De loge in Bussum.

'Wij zijn géén sekte, géén religie en géén levensschool'

Geheimzinnigheid
"Wij zijn géén sekte, géén religie, géén levensschool, we hebben niets te verbergen, wij proberen met elkaar de inspiratie te vinden om onszelf beter te leren kennen en van daaruit een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving, ieder op zijn eigen manier en met zijn eigen, gerespecteerde uitgangspunten en levenshouding. Niets meer en niets minder." Aldus, min of meer gezamenlijk, de eerste uitleg van de aanwezige Vrijmetselaars over wat zij met elkaar doen en delen. Maar waar komt die geheimzinnigheid dan toch vandaan? "Wij hebben geen geheimen voor mensen van buiten, het enige is dat er voor toetreders een inwijding is die we graag voor onszelf houden. Daarmee is de impact op die nieuwe toetreder echt groot, hij ondergaat iets dat een grote verrassing voor hem is en dat houden we heel graag zo. Daarnaast hebben wij een aantal vaste rituelen waar we vaste handelingen verrichten en symbolische voorwerpen bij gebruiken. Zie het als meditatie-oefeningen, of rituelen zoals in de kerk, en dat doen wij graag met elkaar, zonder buitenstaanders. Maar iedereen mag de meditatieruimte zien, de symbolen zien, een uitleg vragen. In die zin hebben we echt helemaal niets te verbergen!"

Sekte
En hoe zit het dan met dat sekte-gevoel? "Kort en goed: we zijn geen sekte, totaal niet! Het punt is dat bijna iedereen wel van de Vrijmetselarij heeft gehoord, maar er geen beeld bij heeft. De Vrijmetselarij treedt ook niet actief naar buiten, wij doen wat we doen in alle bescheidenheid. We werven zelfs geen nieuwe leden: wie lid wil worden kan zich gewoon bij ons aanmelden, uit eigen beweging. Maar we zijn volledig open over onze doelstelingen en de manier waarop we die hopen te realiseren. Dat kun je toch niet sektarisch noemen? Het probleem is: als je zegt dat je níet sektarisch bent, voelt dat des te meer alsof je het wél bent. Dat is voor ons best een probleem. Maar we houden niet voor niets een open dag, dan kan iedereen die dat wil zijn eigen beeld vormen, maar in ieder geval zien dat we géén sekte zijn!"

Hoe het werkt
Zowel mannen als vrouwen kunnen zich aansluiten bij de Vrijmetselarij (waarbij de mannen een veel langere geschiedenis hebben). Er zijn loges voor uitsluitend mannen, uitsluitend vrouwen en gemengde loges. Al deze loges vallen onder een overkoepelende, internationale orde. Een loge heeft in principe maximaal 30 leden; worden dit er meer, dan is men bang dat bij de bijeenkomsten niet meer alle leden de gelegenheid hebben om aan het woord te komen. Er wordt dan besloten om naast de bestaande loge een nieuwe op te richten. Wie wil toetreden tot de Vrijmetselarij kan zich bij een loge opgeven. Op basis daarvan worden enkele gesprekken gevoerd waarin bekeken wordt of kandidaat en loge goed "bij elkaar kunnen passen". Dat heeft niets met meningen of standpunten te maken, want in principe wordt door de Vrijmetselarij iedere mening, overtuiging of opvatting zonder voorbehoud gerespecteerd. Uitgangspunt van de Vrijmetselarij is dat iedereen lid kan worden, zolang hij "een vrij man is van goede naam", wat overigens wel figuurlijk gezien moet worden. Het begrip 'Vrij' staat hier voor de eigen geestelijke vrijheid, dus vrij in doen en denken. Indien men eenmaal lid is, doorloopt men een drietal gradaties of niveaus van lidmaatschap: men begint als leerling, vervolgens wordt men gezel en uiteindelijk meester. Bij de vrouwen wordt een andere terminologie gehanteerd: men wordt achtereenvolgens spinster, weefster en ontwerpster. Overigens is aan de benaming de oude, ambachtelijke achtergrond te herkennen.

Inwijding
Bij toetreding en bij iedere vervolgstap hoort een inwijding: dit vindt plaats door middel van een aantal symbolische handelingen in de besloten omgeving van de loge. Over deze inwijdingen worden de details niet naar buiten gebracht, want de nieuweling krijgt te maken met bepaalde verrassingen waarvan hij niet vooraf op de hoogte mag zijn. Vervolgens bezoekt men als lid de (besloten) bijeenkomsten van de loge.

'Gedachtenuitwisseling en het vinden van verdieping'

De samenkomsten op het gebied van gedachtenuitwisseling zijn erop gebaseerd dat een lid een inleiding over een onderwerp geeft en dat vervolgens de andere leden de gelegenheid krijgen hierover hun eigen visie, houding of standpunt te geven. Er wordt niet gediscussieerd, iedere visie wordt serieus genomen. En hierin zit in feite het gedachtegoed van de Vrijmetselarij opgesloten: oordeel niet, maar zie hoe je jezelf kunt ontwikkelen op basis van de gedachten die je door anderen krijgt aangereikt. Alles draait om zelfontwikkeling, eerst (als leerling) op jezelf gericht, vervolgens (als gezel) gericht op de samenleving en uiteindelijk (als meester) erop gericht dat er hogere (onstoffelijke) doelen zijn dan alleen die in onze eigen samenleving.

Michelle Fisser opent 3-daagse webwinkel voor goede doel

Opbrengst gaat naar Dance4life

Michelle Fisser verkoopt tweedehands merkkleding. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De Bussumse Michelle Fisser (41) doet op 21 september mee aan de Dam tot Damloop en wil ondertussen geld ophalen voor het goede doel. Hiervoor heeft ze niet alleen kennissen benaderd om geld te storten, ze verkoopt ook een heleboel tweedehands merkkleding via een webwinkel die drie dagen geopend is.

Waarom een webwinkel?
"Ik wilde al langere tijd de Dam tot Dam lopen; dit loopevenement staat namelijk op mijn bucketlist. Maar ik wilde het ook aan een goed doel koppelen. Eerst probeerde ik mensen uit mijn netwerk te mailen en te bellen, maar dat vond ik best saai. Toen dacht ik: ik heb zo veel tweedehands merkkleding om te verkopen waarom niet voor het goede doel?"
"Omdat ik een fulltime baan heb en twee kinderen en een studie ga beginnen, dacht ik om de webwinkel drie dagen te openen. Voor mij zijn die drie dagen onoverzichtelijk en bovendien heb ik er niet al te veel tijd voor."

Hoe werkt het precies?
"De winkel heeft 3daysale4life en is geopend op 12, 13 en 14 september. De site is te vinden via de website mijnwebwinkel.nl/winkel/3daysale4life. Ik heb heel veel tweedehands merkkleding en schoenen van mijzelf en mijn kinderen die ik wil verkopen. Om potentiële kopers wat over de streep te trekken is er ook een loting van items, waaronder een gesigneerde cd van Armin van Buuren."

De winkel heet 3daysale4life en is geopend op 12, 13 en 14 september

Welk goed doel heb je uitgekozen?
"Dat is Dance4life. Deze non-profitorganisatie zet zich in voor bestrijding van aids. Een goede vriendin werkt als fundraiser voor deze stichting en zo kwam het dat ik al snel wist dat ik hier iets mee wilde doen. Veel mensen geven graag aan organisaties zoals het KWF of de hartstichting. Dit zijn doelen die heel dichtbij werk verrichten. Dance4life en aids staan iets verder weg van velen en daarom wilde ik mij juist hiervoor inzetten."

"Ik ben zelf in zowel Zuid-Afrika als Kenia geweest en heb daar zelf gezien hoe de mensen in Afrika leven."

"Het aidsprobleem is complex. Veel vrouwen worden oneerlijk behandeld. Dance4life geeft voorlichting op scholen. Wereldwijd doen jaarlijks honderdduizenden jongeren mee aan deze voorlichtingsprogramma's. Ze krijgen voorlichting én worden met muziek en dans geïnspireerd zich zelf in te zetten voor een wereld zonder aids, seksueel geweld en ongeplande zwangerschappen."

Wat verwacht je van de Dam tot Damloop?
"Het wordt de eerste keer dat ik zo'n lange afstand ga lopen. Ik doe 58 minuten over tien kilometer, dus ik hoop dat ik de 10 Engelse mijl in anderhalf uur kan afleggen. Ik heb hard getraind en ik ga de finish zeker halen."

Waarom doe je mee aan deze hardloopwedstrijd?
"Toen ik dertig jaar oud was, ben ik heel erg ziek geweest. Ik had nooit gedacht dat ik dit ooit nog zou doen. Maar ik ben van mening: doe wat je leuk vindt en als je iets wilt, dan moet je ook ondernemen. Ik heb meerdere doelen op mijn bucketlist gezet. Niet alleen de Dam tot Damloop staat erop, ik zou bijvoorbeeld ook nog een boek willen schrijven."

Brandweer zoekt Naarders

Stella Kiviet. Foto: Sjoerd Stoop

NAARDEN - De brandweer zoekt brandweermensen voor de Post Naarden. Dat is omdat veel brandweermensen het korps de komende jaren gaan verlaten.

De komende weken worden in heel Naarden zo'n 700 brieven bezorgd om het probleem onder de aandacht te brengen. Er wordt gewaarschuwd voor het gebrek aan brandweermensen. Zonder extra brandweermensen zou het kunnen gebeuren dat brandweermensen van andere korpsen naar Naarden moeten komen, waardoor het langer duurt voordat de brandweer ter plaatse is.

De brandweer zoekt mannen en vrouwen tot 40 jaar. Ze moeten na een oproep snel naar de kazerne kunnen komen.

Nieuwe kapsalon opent deuren

BUSSUM - Bussum heeft er een nieuwe kapsalon bij. Deze zomer heeft Haarstudio Estelle de deuren geopend aan de Vlietlaan. De zaak wordt gerund door Stella Kiviet, een oude bekende.

Stella werkte jaren geleden ook al als kapster in Bussum, maar vertrok naar Lelystad. "Het borrelde al langer om weer terug te komen. Als dan op je pad komt dat je een zaak kunt overnemen, dan moet je dat ook zeker doen", zegt ze. "Enkele maanden geleden hebben we de deuren geopend en het loopt erg lekker."

De komende maanden heeft Stella grootse plannen. "We doen nu nog slechts het knippen, maar dat moet meer gaan worden. Daarom zoeken we nog een schoonheidsspecialiste en een nagelstyliste om de zaak te versterken. Dat kan voor enkele dagen, maar ook voor de hele week. Belangstellenden daarvoor mogen langskomen, graag zelfs."

De kapsalon opent de deuren de hele week, behalve op zondag en maandag. Klanten kunnen een afspraak maken, maar mogen ook gewoon zonder afspraak langskomen om geknipt te worden.

Bussum neemt buurt woonzorg-centrum onder de loep

BUSSUM - Ambtenaren en wethouders van de gemeente houden morgen een schouw door de buurt rondom woonzorgcentrum Patria. Er wordt vooral gekeken naar het verkeer en eventuele parkeerproblemen rondom het woonzorgcentrum.

De schouw wordt gehouden omdat bewoners veel zorgen hebben over het verkeer en het parkeren in de hele buurt. De zorgen kwamen naar boven toen de plannen werden gepresenteerd om van het woonzorgcentrum straks jongerenappartementen te maken. De gemeente hoopt met de schouw een goed beeld te kunnen vormen van de problemen.

Belangstellenden
Naast de gemeente lopen ook bewoners mee. Andere belangstellenden kunnen ook meelopen. De schouw vetrekt morgen (donderdag) om 7.45 uur vanaf het woonzorgcentrum.

Brugdek Utrechtse Poort wordt vervangen

NAARDEN - Er wordt een paar weken gewerkt aan de voetgangersbrug naar de Utrechtse Poort. Het brugdek moet worden vervangen

Er wordt zo'n zes weken gewerkt aan de brug. Vanaf morgen gaat de brug op de schop en op 23 oktober moeten de werkzaamheden worden afgerond.

Voetgangers en fietsers worden de komende weken over een andere route gestuurd en moeten over de Kapitein G.A. Meijerweg. Voor voetgangers wordt op deze weg een aparte strook gemaakt.

Gemeente-raden later weer samen

NAARDEN/BUSSUM - De gemeenteraden van Naarden, Bussum en Muiden komen later samen dan eerder gepland. Dat maken de gemeenten bekend.

Eerst zouden de gemeenteraden komende maandag weer samen vergaderen, dat wordt nu twee weken later.

De gemeenteraden vergaderen samen in de aanloop naar de fusie van de gemeenten, over anderhalf jaar. De gemeenteraden vergaderen eerst samen en keuren dan apart voorstellen goed.

PvdA bespreekt sociaal domein

De PvdA hield een bijeenkomst over het sociaal domein. Foto: Bob Awick

BUSSUM – De komende tijd gaat er veel veranderen in het sociaal domein en daarom besloot de PvdA hier afgelopen maandag een bijeenkomst over te organiseren in buurthuis Achter de Linde.

"Het sociaal domein is ons speerpunt en we merken dat er veel onrust is. Er is ook nog veel onzeker. We wilden de bezoekers graag informeren en horen wat er leeft. Deze ideeën nemen we mee in de besluitvorming in de gemeenteraad in oktober", aldus raadslid Mieke de Wit.

Filmhuis Bussum

'Maps to the stars'. Foto: Filmhuis Bussum

A THOUSAND TIMES GOOD NIGHT confronteert een onverschrokken Juliette Binoche met dilemma's, zoals verder als oorlogsfotografe of bij haar gezin blijven.
HOTELL is een aanrader! Geweldige mensenkennis en typisch Scandinavisch absurdisme maken 'depressie' geestig en hanteerbaar.
In JIMMY'S HALL verzetten dogmatici zich tegen een Afrikaans jazzcentrum. Regisseur Ken Loach ontroert.
Woody Allens nieuwste MAGIC IN THE MOONLIGHT laat illusionisten los binnen de Zuid-Franse jetset in de 'roaring twenties'.
HITCHCOCK-AVOND met filmexpert Hans Walther en filmfragmenten van achter de schermen.
CLUB SANDWICH schetst weemoedig hoe tienerzoon verliefd wordt en moeder aandoenlijk vasthoudt aan hun intieme moeder-zoonband.
BOYHOOD toont ontroerende coming-of-agebeelden waarvoor de acteurs 12 jaar lang ieder jaar gefilmd werden.
MAPS TO THE STARS, de nieuwe film van David Cronenberg, is een vlijmscherpe analyse van een typische Hollywoodfamilie en hun obsessieve angst voor verlies van roem.
Dinsdagavond: SNEAK PREVIEW.
Drie Nederlands gesproken jeugdfilms: LOENATIK: TE GEK!, KOEMBA: DE ZEBRA DIE ZIJN STREPEN KWIJT IS (3D) en OORLOGSGEHEIMEN.

Het complete overzicht aan films staat op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

De Schakel in Naarden: secretaris (2-4 uur per week).

Naarderheem in Naarden: voor de wandelclub met bewoners in een rolstoel op woensdag van 14.00-16.00 uur.

Project 60+ leest voor!: voorleesoma of -opa (1 uur per week).

Scouting Arrowe in Bussum: voor het onderhoud van het clubgebouw (4 uur per week).

De Palmpit in Bussum: PR-medewerker (4 uur per week).

vrijdag 12 september

Expositie

Galerie Pouloeuff opent de deuren voor een expositie van 4 kunstenaars. Tot en met 9 november exposeren Merel Bekking, Nathalie Duivenvoorden, Mathieu Klomp en Guy Vording. De expositie is te zien tijdens openingstijden van de galerie. Tijdens de officiële opening op zondag 14 september van 14.00 tot 17.00 uur is er gelegenheid om de kunstenaars persoonlijk te ontmoeten.

Cursus

Wijzer aan de Landstraat start met een cursus voetreflexzonemassage. Aanvang 9.30 uur.

Discussiegroep

Vanaf september start op de 2e en 4e vrijdagochtend van de maand van 10.00 – 11.30 uur de discussiegroep weer in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 te Bussum. Hierbij kan met elkaar worden gepraat over de actuele berichten uit de media, onder deskundige leiding van voormalig docent geschiedenis Marius Engelkes. Kosten € 12,50 per jaar, exclusief cursusmateriaal. Voor aanmelding en meer informatie: tel. 035-6930789.

Broodje Plus

Ruimte houdt weer Broodje Plus aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk. Vanaf 17.30 uur gaan de deuren open. Van 18.15 tot 19.15 uur bent u welkom voor een heerlijke broodmaaltijd met soep en een snack.

Goed gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk, een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.45 uur.

Instuifmiddag

Elke vrijdagmiddag is er in het wijkcentrum 'Spieghelwijck' een instuifmiddag, waar u welkom bent voor een praatje, drankje en spelletje.

zaterdag 13 september

Orgelconcert

Vanwege Nationale Orgeldag wordt het Steinmeyer-orgel van de Koepelkerk bespeeld door meerdere organisten. De concertjes vinden plaats tussen 12.00 en 16.00 uur.

Proefles

Jeugdtheaterschool Bussum start met een nieuw lesseizoen voor kinderen van 8 tot 12 jaar. In 24 wekelijkse lessen wordt een complete musical ingestudeerd onder leiding van ervaren docenten die weten waar ze het over hebben. Om kennis te maken met de Jeugdtheaterschool Bussum wordt er een proefles georganiseerd in Breeduit. Aanvang 16.00 uur. Opgeven op www.jeugdtheaterschoolbussum.nl.

Inloop

Elke zaterdagochtend is er voortaan inloop in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 te Bussum van 09.30 - 11.30 uur om mensen in de gelegenheid te stellen onder het genot van een kopje koffie, thee of warme chocolademelk gezellig samen te zijn. Net als op maandag t/m vrijdag zullen een aantal gastvrouwen/heren u van dienst zijn en zorgen dat u een gezellig zaterdagochtend beleeft in De Palmpit.

Dag van de Democratie

Ook Bussum doet mee aan de Dag van de Democratie. Doel van het evenement is om een breed publiek kennis te laten maken met (lokale) democratie, politiek en de rol van politici en politieke partijen en inwoners inzicht te geven in het democratisch besluitvormingsproces van de gemeente. Het programma in het gemeentehuis van Bussum start om 14.00 uur en duurt tot 16.30 uur (borrel).

zaterdag 13 september en zondag 14 september

Open Monumentendag

Ook Bussum staat weer in het teken van Open Monumentendag. Op 13 en 14 september tussen 11.00 en 16.00 uur vindt in station Naarden-Bussum de tentoonstelling 'Op Reis' van de HKB plaats. De tentoonstelling gaat over 140 jaar spoor.

Inspiratiedagen

Het Centrum voor Gezond Zijn organiseert de 'inspiratiedagen', een sfeervolle markt waar bezoekers zich kunnen oriënteren. Er zijn workshops, lezingen en informatiestands over massage, homeopathie, tarot, haptonomie, creatieve therapie en nog veel meer. De toegang is € 5,00 inclusief een kop koffie of thee. Meer informatie op www.centrumvoorgezondzijn.nl. Het Centrum voor Gezond Zijn is te vinden aan de Karel Doormanlaan 44 in Bussum-Zuid.

Open dag

De indoor skibaan van RockSteady houdt open dagen. Belangstellenden kunnen langskomen om de baan te proberen, bestaande klanten om vast lessen te boeken. De open dagen duren van 13.00 tot 17.00 uur. RockSteady bevindt zich aan de Zanderijweg.

woensdag 17 september

Fietstocht

Vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 wordt een lange fietstocht van ± 55 km gehouden. Start om 10.00 uur, einde om ± 17.00 uur. Onderweg wordt twee keer een koffiestop gehouden en op een gezellige plek wordt gepicknickt (lunchpakket meebrengen). Van tevoren aanmelden is niet nodig. Info: 035-6912926. Deelname is gratis en op eigen risico.

Dvd-voorstelling

De Palmpit aan de Koekoeklaan vertoont een dvd op groot televisiescherm. Aanvang 19.30 uur, toegang € 1,-.

Start Biodanza

Annabelle Bruining begint met het geven van wekelijkse lessen biodanza. Het adres is H. Kamerlingh Onnesweg 74. Biodanza betekent letterlijk 'dans van het leven'. Het is een methodiek waarbij gebruik wordt gemaakt van de kracht van muziek, dans en groepsdynamiek. Het muziekgenre varieert van klassiek, salsa en pop tot Afrikaanse ritmes en Zuid-Amerikaanse muziek. Meer info op: www.biodanzametannabellebussum.nl.

donderdag 11 september

Uurtje Mindfulness

Versa Welzijn, in Wijzer houdt een cursus Mindfullness, Landstraat 80 Bussum. Tijd: van 10.00-11.00 uur. Kosten: € 50,- per serie. Opgeven kan via mail: marian@atma-coaching.nl of tel. 06-16380595.

zondag 14 september

DVD-voorstelling

Op deze middag zal om 14.30 uur een mooie dvd worden vertoond op groot tv-scherm. Toegang € 1,-.

Open trouwlocaties

Trouwlocaties door heel Nederland openen de deuren voor bruidsparen. De Majellakapel aan de Iepenlaan in Bussum is een van de deelnemende locaties aan de Open Trouwlocatie Dag. De Majellakapel is vrijblijvend en zonder afspraak te bezichtigen tijdens de Open Trouwlocatie Dag tussen 12.00 en 17.00 uur.

maandag 15 september

Computercursus

Bellefleur houdt een cursus over overstappen naar Windows 8. De cursus wordt gehouden op 15, 22 en 29 september. Kosten € 35,-. Aanmelden op www.wocbellefleur.nl.

Yoga

Elke maandagochtend wordt er yoga beoefend van 10.15 - 11.30 uur in wijkcentrum 'Spieghelwijck'. Bij yoga neemt stress en onrust af en geeft vitaliteit, veerkracht en nieuwe energie.

Lezing

Frank Westerman houdt op uitnodiging van de Volksuniversiteit en de Bibliotheek Naarden-Bussum aan het begin van het seizoen de jaarlezing. Frank Westerman is journalist, schrijver en tv-presentator. Aanvang 20.00 uur, kaarten € 10,-.

dinsdag 16 september

Historisch Café

Er wordt weer een Historisch Café gehouden. Historicus Frits van Dulm geeft aan de hand van onderzoek naar de in 1776 gestorven sergeant Stanislaus, graaf van Elliot een lezing over leven in dienst van de Verenigde Oostindische Compagnie. Over de merkwaardigde adel in haar gelederen, relaties en jammerlijke geschiedenissen. De lezing wordt gehouden in De Hoed aan het Adriaan Dortsmanplein. Aanvang 20.00 uur.

Gymnastiek

Elke dinsdagochtend is er een speciaal gymnastiekprogramma voor ouderen van 9.15 - 10.15 uur in wijkcentrum 'Spiegehelwijck'. Na afloop kan er met elkaar koffie worden gedronken.

Eerste editie Bussum Sportief komende zondag

'We willen de sportieve tegenhanger worden van Bussum Cultureel'

De organisatie van Bussum Sportief. Foto: Tim Wernsen

door Mireille Detrixhe

BUSSUM - Op het terras aan de velden achter Squash en Wellness wordt druk vergaderd door de organisatoren over een nieuw evenement genaamd Bussum Sportief. Het is een initiatief van Squash en Wellness, de Zandzee, STTC fysiotherapie en de Sport BSO's van de Stichting Kinderopvang SKBNM die zich hebben verenigd onder de naam 'Sportboulevard Bussum'. Ze organiseren een nieuw sportief evenement, waar een breed scala aan sporten wordt uitgelicht; van kleutergym tot seniorenwandelingen. "Bussum Sportief moet de sportieve tegenhanger worden van Bussum Cultureel", klinkt het ambitieus.

Op zondag 14 september is het zover. Dan is de aftrap van de allereerste Bussum Sportief aan de Sruikheiweg, ontstaan uit een samenwerking tussen de sportieve bedrijven die daar gevestigd zijn. "We hielden afzonderlijk al open dagen, maar besloten om de krachten te bundelen", zegt Remco Pielstroom van Sportcentrum de Zandzee.
"Zo is het idee ontstaan om gezamenlijk een open dag te houden. We vonden het echter ook belangrijk om bij de gemeente aan te sluiten, zodat we verschillende sportverenigingen erbij konden betrekken. We bieden verenigingen een podium om zich te presenteren zodat kinderen en volwassenen kunnen proeven van verschillende sporten, ook buiten de standaard sporten als voetbal en hockey."

'We willen laten zien wat het aanbod is en waar je dat kunt vinden'

"We streven naar een gezond en sportiever Bussum", zegt Remco. "We willen aanhaken op maatschappelijke thema's zoals gezondheid en problemen die er bijvoorbeeld zijn rond diabetes bij de jeugd."

De deuren van Bussum Sportief worden geopend vanaf 10.00 uur. De officiële opening wordt om 12.00 uur verricht door wethouder Lia de Ridder. De acrobaten van Corpus Acrobatics zorgen voor een spectaculaire openingsact. Daar verwachten de organisatoren veel van. "Het zijn waanzinnige artiesten die ook op de Uitmarkt hebben gestaan", zegt Remco enthousiast.

"Maar ook van de jeugdbrandweer verwachten we een spetterende demonstratie. Verder kunnen kinderen boogschieten, kickboksen en ropeskippen - een spectaculaire manier van touwtje springen - en er zijn circusworkshops. Kom dus vooral in je sportkleding, zodat je overal aan mee kunt doen", roepen de organisatoren op.

Gezondheid
Tim Wernsen, van het STTC fysiotherapie wijst erop dat je naast allerlei sportieve activiteiten en demonstraties je gezondheid en prestatie kunt testen. "Je kunt bijvoorbeeld een sprongtest doen maar ook een conditie-, coördinatie- of balanstest", zegt hij. "Het evenement is geslaagd als er veel mensen komen die enthousiast zijn en met een lach de deur uit gaan", zegt Remco. Colette van den Brink van Squash en Wellness geeft aan dat voorlichting mensen bewust kan maken van het feit dat ze iets moeten gaan doen; dat kan een sport zijn of een sociale bezigheid.
"We willen laten zien wat het aanbod is en waar je dat kunt vinden", zegt ze. De bedoeling is dat het evenement elk jaar wordt georganiseerd.

"We hopen dat er volgend jaar nog meer verenigingen zullen deelnemen. We kunnen samen een mooi sportevenement neerzetten voor de regio."

Vrouw gepakt voor jarenlange juwelenroof

BUSSUM - Agenten hebben afgelopen maand een vrouw (31) aangehouden voor het jarenlang stelen van juwelen van bejaarden. De vrouw stal van Bussumse bejaarden, maar sloeg ook op andere plaatsen toe.

De vrouw zou de laatste jaren steeds met een smoes bejaarde vrouwen hebben kunnen bespelen en vervolgens hun juwelen mee hebben kunnen nemen.

Na onderzoek bleek dat de vrouw erg bererekend toesloeg. Ze deed alsof ze een verzorgster was. Ze koos woonzorgcentra zonder toegangscontrole, zocht ouderen op als ze even op bed lagen en koos vooral etages zonder zusterpost, waardoor ze zonder problemen kon toeslaan.

Afgelopen maand werd de vrouw op heterdaad betrapt. Na onderzoek werden vervolgens vele juwelen gevonden. De politie is nog bezig te achterhalen van wie de sierarden zijn zodat deze teruggebracht kunnen worden.

WOZ-waardes zes procent gedaald

BUSSUM - De WOZ-waarde van een doorsnee Bussums pand bedraagt 336.000 euro. Dat maakt het CBS bekend. Daarmee daalde de WOZ-waarde het afgelopen jaar met 6 procent.

De WOZ-waarde van Bussumse panden lag afgelopen maand een stuk hoger dan de meeste Nederlandse gemeenten; Bussum komt 59% hoger dan de doorsnee Nederlandse gemeente.

Met WOZ-waardes wordt de verkoopwaarde van panden geschat. Afgelopen week werd bekend dat veel waardes nog dalen.

Meer Bussumers in de WW

BUSSUM - Het aantal Bussumse WW'ers neemt nog steeds wat toe. Twee maanden geleden kregen 781 Bussumers een werkloosheidsuitkering. Dat meldt het CBS.

Vergeleken met de gegevens van een jaar geleden nam het aantal met 17% toe. Toch scoort Bussum net wat beter dan de doorsnee Nederlandse gemeente.

Terugrekenend heeft nu 5,2 procent van de Bussumers een WW-uitkering, de doorsnee Nederlandse gemeente komt op 5,4 procent.

Vrachtwagen vol hulpgoederen naar Buzau

Weer een vracht voor arme Roemenen. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Weer een grote vrachtwagen vol hulpgoederen. De mensen van het Bussumse Kinderen in Nood hebben afgelopen week veel werk verzet om weer arme Roemenen te kunnen helpen.

De vrachtwagen vertrok donderdag na het laden meteen naar het plaatsje Buzau. De goederen gaan naar bejaarden en slechtziende jongeren.

Voor de jongeren worden bedden, matrassen en matrashoezen meegestuurd. "De jongeren slapen nu op hele slechte bedden. Ze moesten kartonnen dozen of houten delen op hun bed leggen om er nog wat van te maken. Het was gewoon erg", zegt Joop Heerschop.

SDO vergeet door te drukken

Bussumers spelen beter, maar pakken slechts punt tegen Woerden

De voetbalsters van SDO pakten een punt. Foto: Paul Fafieanie

BUSSUM - Veel beter spel, maar amper kansen. SDO heeft slechts een punt overgehouden aan de eerste speelronde van de eerste klasse. De Bussumers kwamen tegen promovendus Woerden tot 1-1.

Op een veld naast het hoofdveld van de Bussumse club waren SDO en Woerden erg aan elkaar gewaagd. Voor rust had SDO de overhand en was het veelal de baas. Er kwamen al snel wat kansjes, maar echt grote kansen waren spaarzaam. Toch konden de Bussumers geheel terecht een voorsprong pakken door een doelpunt van Maickel van Latum. Op aangeven van Desley Groenewegen kon de SDO-speler de bal achter de doelman van de tegenstander werken. Meteen daarna kreeg SDO nog wat kansjes, maar vergat het door te drukken en de voorsprong te vergroten. Sterker nog: terwijl SDO vergat om te scoren, deed Woerden dat wel. Een bal vanaf de flank werd verkeerd beoordeeld door de achterhoede van SDO, waardoor een speler van Woerden kon scoren.

Na rust was er van spektakel geen moment sprake. Kansen bleven achterwege. Woerden leek tevreden met een punt, SDO kreeg geen goede kansen om alsnog een zege te pakken. Met de broers Van 't Land op het veld kreeg de ploeg nog wel één goede kans, maar de bal vloog naast.

De twee teams waren steeds aan elkaar gewaagd. Foto: Johan van der Geest

Komend weekend treft SDO Alphense Boys.

Vrouwen starten met punt
Na een sterke start hebben de voetbalsters van SDO slechts een punt overgehouden aan het duel tegen Zaandijk. De Bussumse vrouwen, al zeker van de volgende ronde van de beker, stapten na het eerste normale voetbalduel met 1-1 van het veld.

Op een zeer slecht veld begonnen de vrouwen van SDO erg goed. De tegenstander speelde echter compact en het was voor SDO zoeken naar een gaatje. Toch kwamen er al snel wat kansen, maar met het afwerken op doel faalden de Bussumers steeds. SDO vergat te scoren, de tegenstander deed dat wel en kwam halverwege op 1-0.

Na rust bleef SDO beter en met goed veldspel werden meerdere kansen gecreëerd. Na een half uur spelen kwam de Bussumse tegentreffer van de voet van Demi Hemelaar. Het bracht SDO terecht een punt na een goed duel. Daarmee startte de Bussumse ploeg ook naar behoren.

Platje gaat voetballen voor VVV

BUSSUM - Voetballer Melvin Platje heeft weer een club. De Bussumer komt terug naar Nederland en gaat voetballen voor VVV-Venlo. Dat maakte de Venlose club afgelopen week bekend.

De Bussumse aanvaller (25) had tot voor kort een contract met Neftchi Bakoe, maar speelde slechts af en toe. Het laatste half jaar werd Platje verhuurd aan het Zweedse Kalmar FF. Platje speelde eerder voor NEC en FC Volendam.

Platje werkte de afgelopen weken aan zijn vorm op de velden van SDO.

Honkballers HCAW gewoon tweede

BUSSUM - De honkballers van HCAW kunnen geen eerste meer worden. Dat meldt honkbalbond KNBSB.

De Bussumse honkbalploeg stond na afgelopen weekend plots op de eerste plaats van de Runner Up-poule, na een puntenstraf voor UVV. De honkbalbond heeft de straf echter ongedaan gemaakt. Daardoor staat HCAW nu weer tweede. UVV heeft een voorsprong van acht punten op de Bussumers. HCAW heeft alle duels al gespeeld, UVV heeft nog een duel tegoed.

HCAW was al zeker van klassebehoud. Een eerste plaats had echter de eer opgeleverd om de All Star Game te mogen houden.

Zaal-voetballers sterk van start

BUSSUM - Een sterke start voor de zaalvoetballers van ZVV Jos Geerling. De Bussumse topklasser opende het zaalvoetbaljaar met een bekerduel tegen Team Vos: 10-0.

De Bussumers, versterkt met een paar goede spelers, moesten even op gang komen. Naarmate de eerste helft vorderde werd al snel gas gegeven en stond er voor rust al een 3-0 voorsprong op het scorebord.

Na de rust volgde doelpunt na doelpunt. Team Vos probeerde wel wat terug te doen, maar kwam veel tekort tegen de ontketende Bussumers.

BFC kan aan de slag met eerste lessen na nederlaag

BFC probeerde het, maar kwam tekort. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Foutjes van de achterhoude en daarnaast veel daadkracht van de tegenstander hebben BFC zondag de kop gekost. De Bussumse derdeklasser verloor het duel van de eerste speelronde tegen Roda '46: 0-3.

De twee ploegen begonnen aanvallend en dat maakte het duel spannend. Roda '46 zette echter meteen de toon en kreeg al snel een grote kans. BFC probeerde dat ook, maar steeds de laatste goede pass ontbrak. Roda '46 deed dat wat beter en kon halverwege de eerste helft op voorsprong komen. Voor rust werd de voorsprong zelfs verdubbeld nadat de Leusdenaren zonder problemen konden doorlopen.

Na de rust was het weer een foutje dat BFC de kop kostte. Tussendoor kreeg BFC ook kansen op doelpunten, maar door pech bleef een Bussumse goal achterwege.

27 / 28