NaarderNieuws

5 april 2017

NaarderNieuws 5 april 2017


Godelindeschool treedt op

Na flink wat oefenen was het eindelijk zover. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Sportcentrum de Lunet stond op haar grondvesten te trillen afgelopen maandagmiddag. Het waren niet de kanonnen van het Vestingmuseum, maar een groots muzikaal optreden van de leerlingen van de Godelindeschool. De leerlingen van groep één t/m acht vormden een groot levend en kleurrijk orkest. Er werd muziek gemaakt op zelfgemaakte ritme-instrumenten. Er was vooraf flink geoefend onder leiding van Fort van de Verbeelding. Volgende week maandag is er een tweede optreden.

Proef met terrassen nog onzeker

NAARDEN - Burgemeester Han ter Heegde kan nog niet zeggen of en wanneer wordt gestart met een proef in de Vesting om de terrassen 's avonds langer open te houden. Dat zei hij vorige week in de gemeenteraad naar aanleiding van vragen van de PvdA over het terrasbeleid. De burgemeester wil voor eind volgende week een besluit nemen.

Het verzoek om de terrassen niet om 22.00 uur maar om 23.30 uur te sluiten, komt van de horecaondernemers zelf. Zij willen graag dat de terrassen op mooie zomeravonden niet stipt om 22.00 uur dicht hoeven en dat de tijden gelijk worden getrokken met die van Bussum.
Bij café Demmers verwachten ze niet dat het terras elke avond tot 23.30 open zal zijn. "Vorig jaar waren er maar een paar echt zomerse avonden." En als er grote groepen komen, dan hebben ze ze die ook liever binnen.
De burgemeester is er nog niet over uit of de proef er daadwerkelijk gaat komen. "We hebben een informatieavond gehad en alle standpunten gehoord. Het wordt in ieder geval lastig om een nulmeting te houden. Ook moeten we kijken naar de criteria bij evaluatie. Het duurt langer dan gewenst om hierover een besluit te nemen. Of er nu wel of niet een proef zal komen, we zullen altijd mensen moeten teleurstellen. Het zal wat consternatie geven."

B.O.N.S. mag meepraten over stadskantoor

Actief meedenken herbestemming

NAARDEN - De partij die de herbestemming van het Stadskantoor mag gaan uitvoeren krijgt niet alleen met de gemeente te maken, ook de Vereniging B.O.N.S. krijgt een vinger in de pap bij de definitieve plankeuze.

Deze club, Belanghebbenden Omwonenden Naardens Stadskantoor, werd vorig jaar september opgericht. Doel: actief meedenken over de nieuwe bestemming van wat zij noemen 'het historische hart van Naarden Vesting'.

De vereniging die zeven maanden na oprichting zo'n vijftig leden telt heeft inmiddels ook een plekje veroverd in de Burgerwerkgroep en mag dus meepraten.
Lees verder op pagina 3.

5

dagen staat Naarden komende week weer in het teken van de Matthäus Passion

Kraanvogel geland en gekiekt

De kraanvogel. Foto: Harry

Een primeur voor Harry op vogelgebied gebeurt niet vaak. Toch was het vorige week vrijdag raak. Harry kreeg een prachtige kraanvogel vol in beeld. In volle glorie staand.

De eigenlijke ontdekking staat op naam van Ton Holsing, ook een van de topvogelaars die best weleens genoemd mag worden. Het geschiedde aan de noordzijde van het Naarderdermeer in het wedlandje langs de Keverdijk. Via de telefoon was in no time de hele harde kern op de hoogte gebracht, want het komt hoogst zelden voor dat er kraanvogels zomaar neerstrijken. Wel een paar weken geleden toen er nota bene een stuk of zes op het graslandje vóór Stadzigt werden gespot. Terrein van Natuurmonumenten.

Jammer genoeg heeft toen niemand de moeite genomen om de vogelaars te attenderen op deze unieke gebeurtenis en kwam de melding uiteindelijk terecht bij een regionale krant. Maar de echte 'live' waarneming ging dus aan de neus van de trouwe spotters voorbij. Hoe anders dus met deze Grus grus, zoals de vogel in het net heet.

Een aantal gelukkigen was net op tijd om de vogel inderdaad te zien, maar dan wel vliegend en cirkelend. Ook ikzelf heb de grote mazzel gehad het dier boven de Naardermeer ter hoogte van De Machine goed en langdurig in beeld te krijgen.

Weerbericht

Overwegend droog, het weekeinde warmer
Blikvanger op de weerkaart is een krachtig hogedrukgebied nabij Ierland. Het veroorzaakt boven het Noordzeegebied een vrij koude noordwestelijke stroming met aanvoer van polaire lucht. In het weekeinde gaat het hoog aan de wandel. Het trekt over onze omgeving naar het oosten. De stroming wordt daardoor zuidelijk, waardoor de temperatuur tijdelijk gaat stijgen.

Donderdag + vrijdag
Voor donderdag worden wolkenvelden verwacht met ook af en toe zon. Het blijft goeddeels droog. Hetzelfde weerbeeld geldt voor vrijdag, met kans op iets meer ruimte voor de zon. Er waait een matige noordwestenwind. De minimumtemperatuur schommelt rond 4 à 5 graden. Overdag is het met een maximum van 10 à 11 graden iets aan de koude kant voor begin april.

Het weekeinde
In het weekeinde krimpt de wind van west naar zuid. Daarmee stroomt geleidelijk warmere lucht onze kant op. Zaterdag zijn er wolkenvelden met kans op een paar spatjes regen, maar er is ook ruimte voor zonneschijn. Het wordt 14 à 15 graden. Voor zondag wordt vrij zonnig weer verwacht met mogelijk wat sluierbewolking. Het kwik stijgt dan naar circa 20 graden.

Weetje
Maart was met een gemiddelde temperatuur van 8.6 graden (normaal is 6.2 graden), de op één na zachtste maart ooit. Alleen maart 1991 was nog iets warmer. Met circa 55 mm neerslag was maart aan de droge kant (normaal is 65 mm). Met 175 uren zon (normaal is 120 uur) was maart 2017 zeer zonnig. Recordzonnig waren maart 2003 en 2014 met circa 200 zonuren.

Naarden:
*Witte Kerk 10.00 u. ds. V.C. Lindenburg en 19.30 u. Oecumenische Vesper in RK St. Vituskerk; Witte Kerk do. 13/04 19.30 u. ds. V.C. Lindenburg H.A.; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa en 19.30 u. Oecumenische Vesper ds. V.C. Lindenburg; za. 08/04 17.30 u. Eucharistie; di. 11/04 Boeteviering pastoor C. Fabril; do. 13/04 19.00 u. pastoor C. Fabril
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. G.J. Capellen

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Gezinsviering kapelaan A. Geria; ma. 10/04 19.30 u. Verzoeningsviering kapelaan A. Geria; woe. 12/04 19.30 u. Avondgebed voor Vrede; do. 13/04 19.30 u. kapelaan M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; do. 13/04 16.00 u. kapelaan A. Geria
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst en 14.30 u. Cantatedienst
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB West W. de Zwijger College 10.30 u. ds. S. de Jong; do. 13/04 19.30 u. ds. S. de Jong H.A.
*PGB Sion W. de Zwijger College 08.55 u. ds. G.M. van Meijeren en 17.00 u. ds. B. Oosterom
*Remonstranten N-B geen dienst, gezamenlijke dienst bij Doopsgezinde Gemeente; do. 13/04 20.00 u. ds. F.F. Boogerd
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum geen dienst, gezamenlijke dienst bij Doopsgezinde Gemeente
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. dr. S. Coenradie; do. 13/04 19.30 u. Werkgroep liturgie
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. ds. W.F. Metzger; do. 13/04 18.00 u. ds. W.F. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. T.L. Hettema en 19.00 u. ds. P.A. Smit Paas Zangdienst; do. 13/04 19.00 u. ds. P. Smit H.A.
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst; do. 13/04 20.00 u. Samenzijn
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 13/04 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00 u. ds. P.J. Korver

Vanaf 5 april zendt GooiTV de volgende programma's uit:


*In TV Magazine aandacht voor de opening van een jeu-de-boulesbaan in Naarden en de medaillewinners uit de regio bij de Special Olympics voor mensen met een beperking.
- In RegioHub gaat het over Gooi on Stage, waarbij vmbo-leerlingen een dagje meelopen in een bedrijf.
- HilversumsNieuws, NH en GooiTV presenteren het gesprek met Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum.

Plannen verhuizing Emmaschool op koers

'Het voelt goed, was een verwachte overwinning'

Verhuizing kan niet snel genoeg komen voor de middenbouw aan de Slochterenlaan. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De gemeenteraad is woensdag akkoord gegaan met het gewijzigde bestemmingsplan voor de Emmaschool. Dat betekent dat de geplande verhuizing weer een stapje dichterbij komt. De VVD zei dat 'fatsoenlijke huisvesting hard nodig is' en daar waren de aanwezige ouders, te horen aan het applaus, het zeker mee eens.

De algehele tendens was dat de raadsleden vinden dat er nu doorgepakt moet worden. Het wachten duurt al te lang en de kinderen verdienen een goede school, zo menen de politieke partijen.

Jeroen Janssen van de Stichting Vrienden Emmaschool reageerde via NH Nieuws op het besluit van de raad: "Het voelt goed. Het was wel een verwachte overwinning, maar het is vooral heel fijn dat het nu officieel is. Er is nog één horde te nemen met de Raad van State. Die gaat het nieuwe bestemmingsplan oordelen, specifiek op het onderdeel geluidsoverlast. Maar wij verwachten dat het oordeel positief zal zijn. Als die uitspraak er is, dan pas vieren we een klein feestje. Het echte feest vieren we als de kinderen de nieuwe school inlopen."

'Straks hebben we een frisse en dynamische school'

Alternatief plan
Marieke Munneke Smeets van Hart voor NBM stelde vorige week dat het 35 jaar oude pand aan de Graaf Florislaan niet de beste oplossing voor de kinderen van de Emmaschool is. "Het plein en de school zijn niet toekomstbestendig." Zij vertelde dat er een alternatief plan voorhanden is voor nieuwbouw op de Slochterenlaan. Zij deed dan ook een oproep om dit verder te onderzoeken, maar daar kreeg ze niet de handen voor op elkaar.
Wethouder Boland wil ook geen onderzoek naar het alternatieve plan. "Je gelooft in een plan of niet. Het is zonde van de tijd en het geld om een tweede plan te ontwikkelen."
De Stichting Vrienden van de Emmaschool meent wel dat de Graaf Florislaan de beste locaties is. "Het wordt straks een prachtige school in het nieuwe gebouw, een parel. Ik denk zelfs dat de buurt er achteraf blij mee zal zijn, want het staat nu al vijf jaar leeg. Het is vervallen en heeft geen uitstraling. Straks hebben we hier een frisse en dynamische school", aldus Janssen.

Beperkt buiten spelen
Grootste nadeel van het huidige plan is dat de kinderen niet te veel herrie mogen maken op het plein. Ze moeten zich dus houden aan beperkte buitenspeeltijden en roosters. Hoe dit praktisch ingevuld gaat worden kon nog niemand zeggen. Maar zomaar op een zomerse dag op het plein een spontaan watergevecht houden, dat zit er niet in.
Janssen maakt zich echter geen zorgen over de restricties in het bestemmingsplan. "De beperkte speelruimte is het water wat we bij de wijn moeten doen. Het is jammer, maar ik denk dat het in de praktijk meevalt. Ik denk dat de kinderen ook binnen de afgesproken regels nog steeds prima buiten kunnen spelen."
Om te zorgen dat de school zich aan de afspraken houdt, moet er ook worden gehandhaafd door de gemeente. Mieke de Wit van de PvdA deed tijdens de raadsvergadering een oproep om hier niet te kortzichtig mee om te gaan. "Het kan nu eenmaal gebeuren dat een paar kinderen tegelijkertijd vallen en aan het huilen zijn."

Of de verhuizing nu echt doorgaat wordt half augustus duidelijk

Het gewijzigde bestemmingsplan wordt nu dus ter goedkeuring voorgelegd aan de Raad van State. Daarnaast moet er nog een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Men weet dan halverwege augustus echt zeker of de verhuizing voor 100 procent doorgaat. Het plan is dan om vanaf schooljaar 2018 over te gaan van de locaties aan de Fortlaan en de Slochterenlaan naar de Graaf Florislaan.

Meedenken over plannen Stadskantoor

Vervolg van pagina 1.

In de Burgerwerkgroep zijn ook partijen als het Vestingmuseum, Stichting Naarden Vesting, het Bewonersplatform en de Ondernemersvereniging vertegenwoordigd. De voorzitter van de B.O.N.S. laat in een reactie weten dat ze uiterst blij zijn dat de gemeente hiermee, door hen een plek te geven in de Burgerwerkgroep, vooruitloopt op de participatiewet die in de maak is.

"We vinden het belangrijk dat onze visie gehoord en gezien wordt." Deze visie is ontstaan uit een enquête, gehouden onder de leden van de B.O.N.S. Kort samengevat komt de visie erop neer dat de bouw dient bij te dragen aan het historische karakter van de Vesting en in het bijzonder de historische stadskern. Met verschillende woonvormen voor verschillende leeftijds- en sociale klassen en passend bij de bouwstijl en sfeer van omliggende straten. Als randvoorwaarden staan onder meer genoemd: energieneutraal, klimaatvriendelijk en een plan gericht op verjonging van de Vesting.

Beoordeling plannen
De ingediende plannen, door partijen als projectontwikkelaars en investeerders, voor de herbestemming van het Stadskantoor worden eerst door een commissie bekeken en vervolgens aan het eind van deze maand beoordeeld door een speciaal hiervoor in het leven geroepen groep. Deze bestaat uit een ambtelijke werkgroep en de eerdergenoemde Burgerwerkgroep. Aan de hand van een puntensysteem komen de best passende plannen naar voren en op basis daarvan wordt er een advies uitgebracht aan zowel de raad als het college. Naar verwachting is dat in juni van dit jaar.

Wederom otters gespot

NAARDEN - Deze week werd er door de boswachters van Natuurmonumenten een otter gespot bij de faunapassage tussen de Ankeveense Plassen en het Naardermeer. En daarmee liet het bijzondere beestje iets minder lang op zich wachten dan de vorige keer.

In november 2016 dook hij namelijk voor het eerst in vijftig jaar weer op. Nu nam de otter wat minder tijd om zijn gezicht weer te laten zien. "Geweldig", reageert Natuurmonumenten. Volgens hen betekent het namelijk dat het nu geen toeval meer is dat de otter gespot is. "Hij voelt zich echt thuis in het Naardermeer. De faunapassage is er niet voor niets, zo'n een derde van de otterpopulatie wordt doodgereden."

Op stage bij het dierencrematorium

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Je oriënteren op de beroepenmarkt voor vmbo-leerlingen stond een paar weken geleden centraal in de Grote Kerk van Naarden onder de noemer Gooi on Stage. Afgelopen donderdag mochten diverse leerlingen een dagdeel meelopen in een bedrijf. En als je dan toch achter de schermen mag meekijken, waarom zou je dat dan niet doen op een speciale plek? Zoals in het dierencrematorium in Naarden? Hier hielpen enkele leerlingen van het Wellantcollege uit Naarden mee bij het cremeren van een net overleden hond.

Vooralsnog blijft parkeren Ruijsdaelplein mogelijk

Wethouder wil parkeren integraal bekijken

NAARDEN - Er komt voorlopig geen parkeerverbod op het Ruijsdaelplein ter hoogte van de Utrechtse Poort en de Gele Loods. De gemeenteraad wees vorige week het voorstel van raadslid Jelmer Kruyt af om hier een parkeerverbod in te voeren. Wethouder Van Meerten wil het parkeren integraal bekijken als onderdeel van een parkeervisie voor de hele Vesting en niet als los onderdeel.

'Stel je nu een verbod in dan wordt het probleem alleen maar verplaatst'

Kruyt had via een Facebook-poll achterhaald dat veel Naarders voor een parkeerverbod zijn. "Uit de poll blijkt dat 94% tegen parkeren is voor de Utrechtse Poort en 74% tegen parkeren langs de Gele Loods. Er hebben circa 150 inwoners deelgenomen aan deze poll." De huidige situatie zou nu onveilig zijn en het aanzien van de Vesting aantasten. Bovendien zou een verbod volgens Kruyt een mooie afronding zijn van het herinrichten van het plein, waar hij persoonlijk erg bij betrokken was.
De wethouder vond dat het parkeerverbod niets te maken had met de herinrichting van het plein. Wel wil ze de zaak onderzoeken, maar dan op een ander moment. "Als we nu een verbod instellen, krijg je met name een verplaatsing van het probleem."

Onderzoek
"We werken nu aan het harmoniseren van het parkeerbeleid in alle kernen van Gooise Meren. Daarna kijken we in 2018 naar het parkeren in de Vesting. Daar willen we goed onderzoek naar doen." De meting naar de parkeerdruk maakt daar deel van uit. Op dit moment worden veel plekken ingenomen door ambtenaren van de gemeente. Na de verhuizing naar gemeentehuis Bussum zal de parkeerdruk afnemen. Ook wordt er veel geparkeerd door medewerkers van het bedrijf van Linda de Mol."

Gooische Vestingrally finisht in de Vesting

NAARDEN - Liefhebbers van klassieke auto's konden hun hart flink ophalen afgelopen zaterdag. Het was een van de eerste ritten van het jaar en die finishte dus in de Vesting. Ruim 60 equipes deden mee en kwamen uiteindelijk bij de Grote Kerk tot stilstand.

Flink wat Engelse, Duitse en Italiaanse sportwagens deden mee, maar ook een Bentley Tourer uit 1932 en een Citroen 2CV uit 1988 gingen van start in Dalfsen. Via de Veluwe trok de karavaan uiteindelijk naar het Gooi. Alle gestarte auto's wisten de finish te halen, al hadden sommige onderweg wel wat pech.

De Sportklasse werd dit jaar gewonnen door Suzanne Oortman Gerlings en Michiel Oortman in een MGB uit 1976 en de winst in de Tourklasse ging naar Rene Pas en Willemijn van der Eijk in een MG VA Saloon uit 1937. Dat het fraaie 'rollend cultureel erfgoed' zich goed liet verenigen met het goede doel van de rally, de Stichting Vrienden van de Grote Kerk Naarden, bleek niet alleen toen de auto's rond de kerk stonden, maar ook uit de opbrengst van inschrijfgelden, sponsors en de veiling die ter plekke aan voorzitter Daan Asser werden geschonken.

Wallerand le Grand

Voorzitter Het Ruime Sop,
gepensioneerd,
voorheen verzekeringsarts,
68 jaar

Gefeliciteerd, u bent de nieuwe voorzitter. Wat is er zo leuk aan Het Ruime Sop?
"Het gezamenlijk muziek maken, samen optreden, de sfeer in het koor. We maken er altijd een feestje van. Met name vorig jaar toen we ons jubileum hadden en een scholenproject, festival Deining en een optreden in Spant! hebben verzorgd."

Hoe lang zingt u al?
"Ik zing al mijn hele leven onder de douche. Vroeger zong ik ook wel in de kerkbank, maar de laatste 4 jaar in een koor."

Wat gaat u als voorzitter doen?
"Het koor verjongen. Het streven is om meer jongere leden te werven. We zijn een mannenkoor. Ook enthousiaste mannen van rond de veertig zijn van harte welkom en we willen kijken of we iets met de schooljeugd kunnen gaan doen."

Wat zingt u graag?
"De Zilvervloot."

Wat luistert u op de radio?
"Jazz of klassiek."

Waar in Gooise Meren komt u graag?
"Ik ben lid van de roeivereniging Naarden. Ik kom heel graag op het water bij het Naarderbos. Een rondje Naarden, Muiden en terug. Verder wandel en fiets ik graag. Uit eten ga ik graag bij Lantin."

Wat kan er beter in Gooise Meren?
"Er moeten betere voorzieningen komen voor de jeugd. Ik zie ze soms over straat zwerven. Ik vind dat de gemeente wel mag investeren in een plek waar ze zich goed kunnen uitleven."

Waar bent u trots op?
"Mijn vrouw en 7 kinderen."

Hoe ziet voor u een ideale vrije dag eruit?
"In de ochtend lekker buiten fietsen, zeilen of roeien. In de middag optreden met Het Ruime Sop."

Grote brand verwoest appartement

Uitslaande vlammen en veel rook. Foto: Tessa Prins

NAARDEN - Bewoners van het Jac. P. Thijssepark werden vrijdagmiddag opgeschrikt door een hevige woningbrand.

De brand begon rond kwart voor vier. Al snel was er een grote vlammenzee zichtbaar met veel rookontwikkeling. De brandweer kwam in groten getale om het vuur te blussen. Ondanks de inspanningen sloeg de brand over naar een tweede appartement. Daar moest de brandweer twee katten redden. Er wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand.

Nieuwe trainer NVC-zaterdag

NAARDEN - Het eerste zaterdagelftal van NVC heeft vanaf volgend voetbaljaar een andere trainer: Ronald van der Sluis. Dat maakt NVC bekend.

Met Van der Sluis heeft NVC een oude bekende aangetrokken. De coach was enkele jaren geleden nog assistent-trainer bij het eerste zondagelftal. Van der Sluis neemt het stokje over van Eric de Jongh en Marcel Böhne en hoopt vanaf komend jaar met het zaterdagelftal een volgende stap te zetten.

Tess niet door in The Voice

NAARDEN - Tess (12) uit Naarden heeft zich vrijdag niet een ronde verder kunnen zingen in het tv-programma 'The Voice Kids'.

Tess streed met twee andere meiden in The Battles. De jury koos helaas niet voor Tess. Hiermee houdt het avontuur dan ook op voor de Naardense.

'Geen harde muziek, wel troep opruimen en respect tonen'

Gezamenlijke aanpak bij jongerenoverlast

Gezamenlijke aanpak van jeugdoverlast. Foto: Bob Awick

door Yvette de Vries

Bussum - Politie, jongerenwerk en gemeente hebben voor een gezamenlijke aanpak gekozen om de steeds meer toenemende overlast van hangjongeren in Bussum aan te pakken. Volgens Bont is er wel een reden waarom de overlast juist de laatste paar jaar fors is toegenomen. "Sluiting van het enige jeugdcentrum in Bussum en de wijziging in de alcoholwet: de leeftijdsgrens werd op 1 januari 2014 van zestien naar achttien verschoven."

Begrijpelijk volgens Bont vanuit gezondheidsredenen, maar het alcoholgebruik onder zestien- en zeventienjarigen is niet afgenomen, is zijn ervaring. "Eerst dronken ze maar drie biertjes in de kroeg omdat ze niet meer konden betalen, nu drinken ze meer en ook sterkere drank." Ook de nu zo populaire lachgaspatronen zijn niet ongevaarlijk. Bont: "Die zijn niet illegaal, maar je kunt er wel een black-out van krijgen." Een eigen plek in de wijk voor jongeren is niet meer dan redelijk in de visie van de gemeente, jongerenwerkers en politie, maar de tieners mogen niet voor overlast zorgen. Volgens Bont betekent dat in de avond geen harde muziek, schreeuwen of gillen, maar wel troep opruimen en met respect omgaan met de buurtbewoners. Zelf is hij met een team van collega's meerdere avonden op stap en volgens hem zijn de jongeren die zij tegenkomen over het algemeen goed aanspreekbaar. "Het gaat echt niet om grote groepen criminele jongeren."

Diverse plekken

Volgens Bont zijn er ook plekken die niet zo slim gebouwd zijn, zoals het pannaveldje aan de Godelindedwarsstraat. "Tussen de huizen in en met een gietijzeren constructie." Andere 'beruchte' plekken: het Bilderdijkpark, het Mouwtje, het Julianaplein en bij de McDonald's. Voor de problemen bij het pannaveldje is een bijeenkomst geweest waarin iedereen zijn zegje kon doen en zijn er maatregelen genomen, aldus Bont.

'Het gaat echt niet om grote groepen criminele jongeren'

Gezamenlijke aanpak
De gezamenlijke aanpak bestaat uit een aantal zaken, waaronder het aanspreken en coachen van de jongeren op hun gedrag, het bieden van alternatieve plekken om elkaar te ontmoeten en het 'coachen' van buurtbewoners.

Bont: "We bieden buurtbewoners tools om jongeren zodanig aan te spreken dat de boodschap effect heeft. Onze ervaring is dat als je aan de jeugd uitlegt waarom ze op bepaalde plekken en tijdstippen niet in groepen bij elkaar kunnen komen, dat ze dit begrijpen. Als je jongeren in de wijk leert kennen en ze daardoor uit de anonimiteit haalt, merk je automatisch dat de jongeren zich bewust zijn van de omgeving." De politie inschakelen is volgens Bont niet altijd de juiste oplossing. "De politie kan alleen ingrijpen als de wet wordt overtreden, maar dat is in 90% van deze gevallen niet zo." Vandaar ook de samenwerking met de handhavers (BOA's) die vanaf 1 april weer 's avonds ingezet worden en de jongerenwerkers. Een tip die Bont vaak geeft: "Maak een groepsapp aan. Niet iedereen durft op een groep jongeren af te stappen en binnen een groepsapp is er vast wel iemand anders die dat wel durft."

'We bieden de buurtbewoners tools om jongeren aan te spreken'

Oplossingen
Oplossingen ziet Bont, naast het praten en coachen van de jongeren en de buurtbewoners, dus ook in het bieden van alternatieve plekken. De Jongeren Ontmoetings Plek (JOP) aan de Ceintuurbaan is daar volgens hem een goed voorbeeld van. Bont: "Daar kunnen ze samenkomen, maar uiteraard gelden daar ook regels." Ook het organiseren van activiteiten op plekken die in samenspraak met de jongeren worden uitgekozen kan de overlast tegengaan. "Als we weten waar de 'vaste groepen' zich ophouden dan zoeken we die gericht op." Een nieuw jeugdcentrum daarentegen is geen oplossing, volgens de jongerenwerker. "Dan krijg je maar één groep binnen."

Tot slot wil Bont nog wel het beeld nuanceren dat jongeren van nu zo veel anders zijn dan vroeger. "Jongeren die elkaar willen ontmoeten, een biertje drinken en blowen is van alle tijd en de meeste jongeren hier zijn echt wel goed aanspreekbaar."

'Niet meer parkeren langs de straat en een stopverbod'

Parkeren langs de staat gaat verdwijnen.

BUSSUM - De gemeente gaat ingrijpende maatregelen nemen om iets te doen aan de verkeerschaos en gevaarlijke situatie rondom de winkel van de Action aan de Slochterenlaan. De parkeerplaatsen langs de straat verdwijnen, er komt een parkeerverbod en parkeren moet in de toekomst op het terrein van Q-park.

Daarnaast worden er ook maatregelen genomen voor de vrachtwagens van de Action. De laad-en-lostijden worden nog verder aangepast zodat de vrachtwagens alleen mogen komen laden en lossen als er geen schoolkinderen van en naar school fietsen. De laad-en-losplaats wordt ook nog eens verder aangepast, zodat de vrachtwagens niet deels op de straat staan.

Parkeerterrein
Bezoekers van de Action kunnen hun auto straks alleen nog parkeren op het grote parkeerterrein van Q-park langs het spoor. De gemeente gaat met de beheerder overleggen om volgend jaar, als er ook aan het spoor gewerkt gaat worden, de entree van het terrein te verplaatsen naar het begin van de Slochterenlaan.
Dat moet de parkeerplaats herkenbaarder maken en moet er ook nog eens voor zorgen dat automobilisten niet hoeven te draaien en te keren om op het parkeerterrein te kunnen komen.

Fietsrekken erbij
Met de auto naar de Action komen is straks sowieso niet echt meer nodig. De gemeente gaat meer fietsenrekken plaatsen. Deze komen deels op de plek van de weg te halen parkeerplaatsen langs de Slochterenlaan.

Er worden ook nog een paar bakken met boompjes geplaatst.

'Wat ze in Zuid-Amerika doen is hipper dan wat hier gebeurt'

Max reisde van Chili naar New York op zijn oude motor

Max vertelt zijn verhaal over ondernemen met oog voor de wereld. Foto: Bob Awick

Het boek

Max bezocht ondernemers die werken aan een betere wereld. Allemaal met een winstgevend alternatief, vol hoop en positiviteit. 'Tijd om te schakelen' zet ondernemers in de schijnwerpers die maatschappelijke uitdagingen aanpakken en daarmee geld verdienen. Max laat in dit boek zien dat iedereen zijn handen uit de mouwen kan steken en een bijdrage kan leveren aan een betere wereld. Meer info: lifeisoutthere.net/boek.

door Jessica de Jong

NAARDEN - Een midlifecrisis wil Max Wohlgemuth Kitslaar het niet noemen, hij is met zijn 33 jaar wellicht ook wat te jong, maar toch kampte hij met een gevoel dat hij meer uit het leven wilde halen. Wat hij in ieder geval niet meer wilde was werken bij een werkgever die iedere beslissing baseerde op geld. En dan was er nog zijn passie voor Zuid-Amerika én die 40 jaar oude motor die een avontuur wel heel aanlokkelijk maakten. Zijn belangrijkste les is dat er heel veel ideeën zijn om de wereld beter te maken maar dat vooral 'gewoon doen' de truc is.

In zijn lederen jas drinkt Max zelfverzekerd zijn thee. Hij heeft de afgelopen tijd al heel wat interviews gegeven, bijvoorbeeld in het NRC. Zijn woorden vliegen in rap tempo over tafel. Hij is terug van een enorme motortocht: van Chili naar New York. Een trip van 17.000 km in 6 maanden. Onderweg bezocht hij bedrijven die maatschappelijk ondernemen.

Max op Times Square in New York.

'Zuid-Amerika is zo veel meer dan drugs, voetbal en armoede'

Betekenis
"Ik wilde niet zomaar van A naar B rijden. Ik wilde betekenis geven aan mijn reis. Daarnaast geloof ik in ondernemerschap en dus heb ik 32 bedrijven bezocht in Zuid-Amerika die werken aan een betere wereld." Zijn belevenissen heeft hij opgetekend in zijn boek 'Tijd om te schakelen'.
Hoewel Max al een tijdje niet meer in Naarden woont, voelt het voor hem nog steeds als thuis. Hier was zijn basis: de Godelindeschool, het Gymnasium in Hilversum en veel karate bij Van Hellemond en ook nog tennis. Al snel bleek dat hij goed kon leren en dus koos hij voor rechten. "Voor mijn afstudeerscriptie strafrecht ben ik in Argentinië geweest. Daar vond ik het te gek, maar ik kwam ook tot het besef dat ik geen advocaat wilde worden." Hij koos voor een tweede studie: Latijns-Amerikaanse studies en verbleef onder andere vier maanden in Ecuador waar hij een project onderzocht in een haven in het Amazonegebied. Inmiddels was hij afgestudeerd en liep hij een oude studievriend tegen het lijf in Amsterdam. "Hij had een onlineadvertisingbedrijf en dat liep heel goed. Ik ging bij hem werken en voordat ik het wist kon ik een joint venture opzetten in Zuid-Amerika." Max werkte zeven jaar voor het bedrijf, reisde veel naar Zuid-Amerika en sprak ondertussen al heel aardig Spaans. "Ik ben echt niet vies van geld verdienen, maar ik werd er op een gegeven moment gek van dat alle beslissingen over geld gingen. Daarom ben ik gestopt en ben ik een weekje op vakantie gegaan. Daar las ik een boek over iemand die op zijn motor van Noord-Alaska naar Zuid-Argentinië was gereden en toen viel voor mij het kwartje: dat wil ik ook."
Max bezocht onderweg diverse bedrijven. "Ik belde ze gewoon op en dan zei ik: ik ben Max uit Nederland, mag ik langskomen? Overal wilden ze mij ontvangen. We spraken over wat ze doen, waar ze van dromen, hun persoonlijke missies en waar ze tegenaanlopen. Die verhalen staan in mijn boek. Ik wil hiermee laten zien dat Zuid-Amerika zo veel meer is dan alleen maar drugs, geweld, armoede en voetbal. Ik wilde verhalen laten zien van bedrijven die beter, hipper en toffer bezig zijn dan wat wij in Nederland doen. Ik heb zo veel mensen gesproken die fantastische ideeën hebben om de wereld beter te maken. Het was geweldig inspirerend. Veel mensen hebben zo'n idee, maar ze doen er niets mee. Iedereen kan toch echt iets doen. Of het nu commercieel is of niet. Zo kwam ik bijvoorbeeld in contact met basisschoolleraressen die met de kinderen lege frisdrankflessen op straat verzamelden en daarvan een levensgroot speelhuis hebben gebouwd. Zo breng je zwerfafval wel onder de aandacht. Ik ben ook bij de grootste restaurantketen van Colombia geweest, met 4000 werknemers in 8 landen. 95 procent van de medewerkers is aangenomen als alleenstaande moeder. Daarnaast werken ze samen met lokale, kleine corporaties van boeren die ze op die manier een goed loon garanderen en bovendien raakt de grond niet uitgeput doordat deze boeren organisch en biologisch werken. Je kunt dus echt eigen keuzes maken .Overal kreeg ik zo veel goede vibes. Als ik wegreed dacht ik alleen maar yes! wat geweldig wat ze hier doen. Wat ik heb geleerd is dat ondernemen met oog voor je omgeving én een goede bedrijfsvoering prima samengaan."

Aftellen voor Woongroep Bussum is begonnen

Een aantal jongeren exposeert bij Sauter Wijnen.

BUSSUM - Na jaren van voorbereiding gaat halverwege dit jaar de Woongroep Bussum van start. De verbouwing van het pand waar 22 jongeren gaan wonen, het complex aan de Olmenlaan 22-32, is in volle gang. Als alles klaar is, is het volgens de initiatiefnemers van de woongroep omgetoverd tot een prachtig appartementencomplex.

"Een mijlpaal en een kroon op al ons werk", aldus een van woordvoerders, Lidy Blaas. Toch is ze nog wat terughoudend met het vieren van een feestje. Er moet namelijk nog flink wat gebeuren voordat het pand aan de rand van het centrum compleet aangekleed en ingericht is.

"We zijn nog op zoek naar investeerders en vrijwilligers", legt Blaas uit. Omdat ze die niet zomaar 'op straat' tegenkomen houden ze op 8 april in Spant! om 15.00 uur een informatiebijeenkomst. "Iedereen die iets wil weten over de plannen van de Woongroep Bussum of een bijdrage wil leveren, is welkom."

Wensenlijstje
Er is wel een wensenlijstje: hulp bij het inrichten van de gemeenschappelijke woonkamers en balkon, mensen die met jongeren op pad willen gaan en natuurlijk financiële ondersteuning.

Droom
Lidy vertelt dat het verhaal van de Woongroep Bussum ook gaat over het realiseren van een droom. "Een eigen huis waarin deze jongvolwassenen met een verstandelijke beperking kunnen wonen en leven. Zelfstandig, in hun eigen appartement. Een thuis waar iedereen op zijn of haar manier bijdraagt aan het huishouden, samen met vrijwilligers en zorgprofessionals."

13 / 24

Zaterdag open dag bij de Gooische Muziekschool met presentatie, workshops en optredens.

donderdag 6 april

Geef en neem winkel

Wijkcentrum SCAN 13.00 uur

Breng wat u kunt missen of niet meer nodig heeft of gebruikt, zelf iets meenemen mag ook. Kijk voor openingstijden op de website van SCAN.

Open Eettafel

WOC de Palmpit 17.30 uur

Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Lezing: De tuin in alle seizoenen

Witte Kerk Naarden 20.00 uur

Van Groei en Bloei Gooi Noord,door Hans van Horssen. € 5,- (leden) en € 8,50 (niet-leden). Locatie: Kon. Wilhelminalaan 15 in Naarden. Voor aanmeldingen: gooi-noord.groei.nl.

Schilderijenverkoop

Bibliotheek Bussum 10.00 uur

Stichting Kinderen in Nood organiseert in de bibliotheek in Bussum een verkooptentoonstelling van schilderijen uit Roemenië. De opbrengst gaat terug naar Roemenië.

vrijdag 7 april

Aanmelden busdagtocht

Het Trefpunt 8.30 uur

ASGM busdagtocht op 25 april. Aanmelden voor 7 april. Bij onvoldoende deelname gaat de tocht niet door. O.a. ook een boottocht op de Linge. Info: 035-5258205 of 035-5255652.

Biljarten

Spiegelwijck 10.00 uur

Boekenmarkt

Majellakapel 12.00 uur

Op vrijdag van 19.00 tot 20.00 uur en op zaterdag 8 april van 10.00 tot 13.00 uur. Locatie: Iepenlaan 26 te Bussum. De opbrengst is bestemd voor het onderhoud van het ruim 100 jaar oude kerkgebouw.

KBO ledenmiddag

Koepelkerk 14.00 uur

Ledenmiddag voor Naarden-Bussum. De heer Wim Dooge met 'Het Laatste Avondmaal'.

Schakeldiner

De Schakel 17.15 uur

3-gangendiner met een glas fris of wijn en koffie toe voor € 7,50. Opgeven in De Schakel, Kol. Verveerstraat 74, 035-6944742 of per mail: info@wijkpostdeschakel.nl.

Salamanderexcursie

Naarderbos 20.00 uur

Avondexcursie onder leiding van Joop Post van wijkbeheer Gooise Meren. Voor kinderen is het helemaal een spannende ontdekkingstocht. Doe stevige schoenen of laarzen aan en neem een zaklamp mee. Verzamelen: 20.00 uur bij de P&R Parkeerplaats aan het begin van de Hoofdgracht. Opgeven kan via marthagroenlinks@live.nl.

Koningslezing

Koningskamer 20.00 uur

Locatie: gebouw van de Remostranten. Thema: 'Leegte achter de dingen' door Claartje Kruijff. Informatie: www.koningskamer.nl.

zaterdag 8 april

Open Dag

De Gooische Muziekschool 13.00 uur

Een muziek-, theater- en musical dag waar iedereen kan genieten van muziekpresentaties, deel kan nemen aan diverse workshops en een korte theatervoorstelling kan zien. Met optredens, workshops en voorstellingen. Aanmelden voor workshops en meer informatie: www.degooischemuziekschool.nl / 035 - 693 65 96.

After Carnaval

Wijkcentrum SCAN 20.00 uur

Voor leerlingen van groep 7 en 8. Met een prijs voor het beste carnavalspak.

Creatieve markt

WOC de Palmpit 10.00 uur

Tot 15.00 uur. Ook leuke paasattributen. De entree is gratis. Deelname alleen door niet-commerciële personen of instellingen. Kosten: € 5,- per tafel (80 x 80 cm). Er zijn nog enkele tafels beschikbaar. Info en/of aanmelden: 035-6936297.

Rommelmarkt

Vrije Evangelische Gemeente 9.30 uur

Locatie: kerkgebouw V.E.G. in Bussum, Ferd. van Eedenweg / hoek Oud Bussummerweg. Tot 14.00 uur. De opbrengst is bestemd voor eigen vereniging en een goed doel.

Voorjaarssalon

Verborgen Kunstenaarsparadijs 14.00 uur

Kunst kijken in het verscholen straatje Vliegdenweg in het Spiegel. Op 8 en 9 april van 14.00 - 19.00 uur. Op zaterdag vanaf 18.00 uur zal het kwartet SEPTime te horen zijn. Kunstenaars die meedoen: José van 't Rood, Stephan de Jong, Dolf Pereboom, Tineke Smith, Ans Westra, Jacqueline Comello, Mascha Kragten, Margot Koopman, Marjan Derksen, Hensel Koet, Ans Tellegen, Hans Almekinders, Toon Smit en Sam Bult.

zondag 9 april

Rommelmarkt

Uit-Wijk 10.00 uur

Door Stichting dieren bemiddeling Europa, een rommelmarkt en loterij in buurthuis Achter de Linden in de Godelindebuurt.

Inspirerende lezingen

De Besant Hall 10.30 uur

'Communicatie = zo dicht mogelijk langs elkaar heen praten'. Lezing door Jef Beerendsinfo. Opgeven via werkgroepdenieuwemens.nl.

Concert Waalse Kerk

BoodschappenPlus 12.00 uur

Een alternatief Passieconcert. Onze bus haalt u thuis op en brengt u weer thuis. Bel 035-7504192 dagelijks tussen 10.00 en 12.00 uur.

Film op zondag

Wijkpost De Schakel 13.15 uur

Kosten € 2,50, inclusief koffie of thee.

Voorjaarsconcert muziekvereniging Het Gooi

Spant! 14.30 uur

Muziekvereniging Het Gooi geeft een uitvoering onder leiding van Thomas Lowe in Spant! De vereniging bestaat uit een 60-tal enthousiaste amateurmuzikanten. Met het jeugdorkest G-Force! en de Blazersband. Kaartverkoop op de dag aan de kassa van theater Spant! of via info@muziekvereniginghetgooi.nl. Toegangsprijs € 5,- (jeugd € 3,-).

Johannes Passion

Wilhelmina Kerk 14.30 uur

Bachs Johannes Passion wordt uitgevoerd in de Wilhelminakerk te Bussum. Uitvoerenden zijn: Govert van Valkenburg (tenor, evangelist), Daniël Vecht (bariton, Christus), Rob van Surksum (bas, Pilatus), Heleen Meijer (sopraan), Marga Melerna (mezzo-sopraan), Pieter-Jaap Idema (tenor), koor (Vocaal Ensemble Voices), orkest (Wilhelminaconsort), dirigent: Piet Philipse.
Kaarten voor deze uitvoering à € 15.- zijn te verkrijgen in de bibliotheek, bij de kosterij Wilhelminakerk en voor aanvang van het concert, of mail naar info@pietphilipse.nl.

'Fantastische Meneer Vos!'

Spant! 14.30 uur

Naar het boek van Roald Dahl over een vos die de boeren uit de buurt besteelt. Zij gaan op klopjacht en omsingelen Meneer Vos en zijn gezin. Kunnen ze nog ontsnappen? Natuurlijk, want hij is de Fantastische Meneer Vos!
Gespeeld door theatergroep Meneer Monster.

maandag 10 april

Adempauze. Thema: 'Loslaten'

Koningskamer (in het gebouw van de Remonstranten) 20.30 uur

Even pas op de plaats in de hectiek van het bestaan. www.koningskamer.nl.

dinsdag 11 april

Ruilen: Van Konijn naar een Fortuin

Spant! 20.15 uur

Kun je van niets een fortuin maken door steeds maar weer te ruilen? Albert Klein Haneveld en Stefan Egberts dachten van wel. Ze haalden via Marktplaats een gratis konijn op en ruilden het binnen drie jaar om naar een luxeappartement. Aan de hand van filmfragmenten van hun ruilproject vertellen Albert en Stefan over de bijzondere ontmoetingen, morele dilemma’s en de reacties die dit project losmaakte.

woensdag 12 april

Fietstocht met WOC Bellefleur

WOC Bellefleur 11.00 uur

Inlichtingen: Gré Poort. Telefoonnummer: 035-6951686.

Paasbingo in De Schakel

Wijkpost De Schakel 13.30 uur

Er zijn veel mooie prijzen. 1 kaart en 2 consumpties kost € 3,50. Extra kaart € 2,50. Na afloop een loterij. Locatie: Wijkpost De Schakel, Kol. Verveerstraat 74, Naarden. Tel. 035-6944742.

Poppenspel

Christoforuskerk 14.00 uur

Mennie van Nimwegen speelt het poppenspel 'Sneeuwwitje'. Toegang kinderen: € 2, -, volwassenen: vrijwillige bijdrage.

Versa vrijwillgerscentrale

Vivium Zorggroep, De Antonius Hof zoekt een vrijwilliger die de bewoners van hun kamers naar de activiteiten en weer terug naar hun kamers willen brengen. Uren per week: 2,5 en in overleg.

Vivium Zorggroep, Naarderheem zoekt een tuinman of –vrouw voor 2 uur per week. De werkdagen en het aantal uren kunnen naar eigen inzicht worden ingedeeld.

Bibliotheek Gooi en Meer zoekt een gastheer of -vrouw voor de vestiging in Muiden voor 4 tot 10 uur per week. De werktijden zijn van 10.00-14.00 uur en van 14.00-17.00 uur en van 17.00-20.00 uur.

Filmhuis Bussum

'Life Animated'.

JACKIE herhaalt de nadagen rond moord op John F. Kennedy.
In Oscar-winnaar MOONLIGHT zoekt een Afro-Amerikaanse jongen naar zijn identiteit.
LOVING over een gemengd huwelijk.
De veerkracht van vluchtelingenkinderen in schrijnend ZAATARI DJIN.
RÉPARER LES VIVANTS brengt emotionele keuzes rond orgaandonatie.
In waargebeurd LION pakt een Indiaas jongetje de verkeerde trein.
In TO STAY ALIVE - A METHOD spreekt Houellebecq verrassend met Iggy Pop.
Flierefluiter krijgt in DEMAIN TOUT COMMENCE plotseling de zorg over zijn dochtertje.
Award-winnend AFTER THE STORM over de wil om een beter mens te worden.
In hartverwarmend LIFE, ANIMATED communiceert een autistische jongen via dialogen uit Disneyfilms.
UNITED STATES OF LOVE volgt vier Poolse vrouwen beklemd tussen werk, geloof, begeerte en onthouding.
VERDWIJNEN met Rifka Lodeizen en Elsie de Brauw.
SNEAK PREVIEW
SPECIALS: EXHIBITION ON SCREEN: REMBRANDT. Deemoedige uitvoering van DE MATTHÄUS-MISSIE VAN REINBERT DE LEEUW.
KINDERFILM: SOLAN & LUDWIG: DE GROTE KAASRACE en TOEN MIJN VADER EEN STRUIK WERD.

Feestelijke opening VVV Naarden

Foto: Bob Awick Foto: Bob Awick

NAARDEN - Een dag voor de opening van het toeristenseizoen werden de deuren van de vernieuwde VVV in de Utrechtse Poort geopend. Wethouder Miriam van Meerten mocht vrijdag in de vergaderzaal in de Utrechtse Poort de officiële opening verrichten: het geven van de opdracht tot een saluutschot vanuit het Vestingmuseum. De VVV is vanaf dit jaar ook zeven dagen per week geopend van 1 april tot 1 november, daarbuiten gelden andere tijden. Voorheen konden toeristen er zes dagen per week terecht, en dan alleen nog in het hoogseizoen.

Heidezicht opent zaterdag weer de speeltuin

Over heropening restaurant wordt nog gesproken

Heidezicht ligt er nu nog verlaten bij. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - De speelplaats van Paviljoen Heidezicht gaat vanaf zaterdag weer open. Dat laat de gemeente weten. Er kan vooralsnog elke dag weer tussen 10.00 en 18.00 uur gespeeld worden.

Het restaurant en de speelplaats van Paviljoen Heidezicht waren de afgelopen weken gesloten nadat de beheerder failliet werd verklaard.

De speelplaats gaat nu dus weer open. De gemeente gaat alles beheren. Ambtenaren openen de speeltuin, doen hem 's avonds weer op slot en zorgen ervoor dat de speelplaats netjes gehouden wordt. De gemeente laat wel weten dat er verder geen toezicht gehouden wordt.

Restaurant nog wel gesloten
Het restaurant van Heidezicht blijft nog wel gesloten. Er wordt momenteel door de gemeente gekeken naar de mogelijkheden om het paviljoen weer te openen. Er hebben zich de afgelopen weken meer dan 40 partijen gemeld om Paviljoen Heidezicht te exploiteren. De gemeente moet de plannen beoordelen en nog gesprekken met partijen voeren voordat Paviljoen Heidezicht weer open gaat.

Nederlaag BFC, wel zeker van play-offs

BUSSUM - Een slechte dag heeft BFC afgelopen weekend punten gekost tegen subtopper Sporting Martinus. De Bussumers leden tegen de Amstelveners hun derde nederlaag: 3-2.

BFC was erop gebrand om de tegenstander te verslaan, des te meer omdat een zege deelname aan de play-offs zou opleveren. BFC begon scherp en kreeg al snel enkele opgelegde kansen, maar de scherpte met afronden ontbrak. Sporting Martinus kon er aanvallend amper wat tegenover stellen, maar kwam na een half uur voetballen toch op voorsprong. BFC had echter ook na rust volop problemen en kwam zelfs op een 2-0 achterstand te staan. BFC leek na deze tegengoal wakker geschud. Razendsnel stelde de ploeg orde op zaken. Doelpunten van Tjerk Posthuma en Olivier Blaauw brachten BFC weer helemaal terug. De vreugde bleek echter van korte duur: Sporting Martinus kwam even later met een strafschop weer op voorsprong. Het ontbrak BFC vervolgens aan kracht om de achterstand weer goed te maken.

BFC staat nog steeds tweede. Doordat concurrent FC Weesp verloor, was BFC na afloop alsnog zeker van deelname aan de play-offs.

Hockeysters Gooische doen goede zaken

BUSSUM - De hockeysters van Gooische hebben hun kansen op een kampioenschap afgelopen weekend een stuk vergroot.

De Bussumse eersteklasser won zelf zonder al te veel problemen met 5-0 van Deventer en hoorde na afloop dat concurrent Zwolle had verloren. De hockeysters staan daardoor zes punten voor aan kop.

De Bussumse hockeysters waren vanaf de eerste seconde de betere ploeg. Gooische speelde de bal rond en de tegenstander moest veel meters maken om druk te kunnen zetten. Halverwege de eerste helft kwam Gooische alsnog op 1-0, een strafcorner leverde vervolgens ook nog de 2-0 op.

Na de rust kende Gooische geen grote problemen. De ploeg kon zonder problemen verder weglopen en trakteerde de toeschouwers nog op wat knappe goals.

Spannend duel hockeyers
Een zwaarbevochten zege afgelopen weekend voor de hockeyers van Gooische. De Bussumse overgangsklasser kende veel problemen met het taaie HBS: 3-2.

Zilver op NK onderwater- hockey

BUSSUM - Het jeugdteam van de Gooise Onderwatersport Vereniging uit Bussum (GOV) is tweede geworden op het NK onderwaterhockey. De wedstrijden werden afgelopen weekend gespeeld in Zeist. Aan het NK deden elf teams uit het hele land mee.

Het team uit Bussum telt 12 spelers en speelde dit jaar voor de tweede maal in de A-klasse van de jeugdcompetitie. Op de laatste dag maakten ze kans om nationaal jeugdkampioen onderwaterhockey te worden. Daarvoor moesten de GOV-spelers het tot op dat moment ongeslagen team uit Dordrecht verslaan.

Na 3 minuten spelen werd het eerste doelpunt gescoord. Cas had een geweldige uitbraak vanaf eigen helft en maakte de 1-0. Dordrecht kwam bijna langszij, maar door het goede verdedigende werk van de beide backs werd dit voorkomen. Daarna leken de Dordrechtse spelers er doorheen te zitten. Er volgden nog twee doelpunten van GOV. Na de wedstrijd hadden beide partijen een gelijk aantal punten.
Dordrecht moest de laatste wedstrijd tegen Veldhoven winnen om kampioen te worden. Het Dordtse team won van Veldhoven en dus pakten ze het goud. Bussum is terecht trots op het zilver.

Van de lezers

Ook reageren op het nieuws? Mail naar redactie@bussumsnieuws.nl of redactie@naardernieuws.nl.

Koningsdag
Koningsdag is voor vele burgers en ondernemers een dag om te genieten van deze traditionele viering. Vrijmarkten en oranje kleding geven een kleurrijk spektakel en de bewoners laten zien waar zijn of haar gemeente trots op is. Echter, de gemeente heeft besloten dat ondernemers alleen aan dit feest kunnen deelnemen als zij via de Stichting ProBussum 250 euro betalen. Dat was voorheen nog 500 euro. Je vraagt je af: wat moet ProBussum organiseren? En is het gerechtvaardigd dat ondernemers hieraan moeten bijdragen? Nog afgezien van de vraag of ondernemers de stichting wel nodig hebben om stoelen buiten te zetten. Een vergunning voor een evenement aanvragen bij de gemeente kost normaler wijze niets of nagenoeg niets. Maar op Koningsdag verwijzen ze de ondernemers naar ProBussum waar 250 euro in rekening gebracht wordt voor het organiseren van een festiviteit. De 4-handen-op-1-buik-strategie is daarmee compleet. De burger viert feest en de ondernemer krijgt een factuur van 250 euro. Is dit nu de feestelijke bemoeienis van de gemeente voor ondernemers?
Ton Wurtz, Bussum

Win kaartjes 'De Fantastische Meneer Vos'

'De Fantastische Meneer Vos'.

BUSSUM - Spant geeft weer twee kaarten weg voor de voorstelling op 9 apri: 'De Fantastische Meneer Vos'.

Meneer Monster speelt deze show naar het boek van Roald Dahl. Het verhaal gaat over een vos die de boeren uit de buurt besteelt. Deze familievoorstelling (vanaf 4 jaar) is op zondag 9 april te zien om 11.00 en om 14.30 uur in Spant! Bussum. Wie kaartjes wil winnen kan mailen naar prijsvraag@spant.org onder vermelding van 'Fantastische Meneer Vos'.Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

YogaSway bestaat een jaar

Wanda Hartog (r) vindt het belangrijk dat de kleding gepast kan worden. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM - Wanda Hartog wil met haar winkel YogaSway een platform zijn voor yoga in 't Gooi. Een jaar geleden opende ze haar winkel in yoga-artikelen en inmiddels weten veel yoga-beoefenaars en yoga-docenten de winkel te vinden.

Haar opzet is dus geslaagd. Zelf doet ze veel aan yoga en dat bracht haar op het idee om de winkel te beginnen. "Niet dat ik altijd al een winkel wilde hebben, maar ik kan nu een aantal passies combineren en daar horen yoga en ondernemen zeker bij." Of er nu na een jaar ook een webshop komt? Nee dus. "Ik vind de interactie met de klanten heel fijn, het inpakken van dozen niet." Ze maakt ook een bewuste keuze voor een eigentijdse winkel, geen wierook of spirituele muziek, maar een zorgvuldig uitgekozen collectie. Met comfortabele kleding die je volgens de onderneemster ook prima naar de bakker aan kunt als je van je yogales terugkomt. "Maar eigenlijk gaat yoga niet om spullen, het gaat om de inhoud", legt Wanda uit. Maar een yogamat die comfortabel ligt en een broek die heerlijk zit zijn wel zo fijn voor je body. Dat is overigens niet het enige waar ze bij het inkopen op let. "Ik let erop dat het duurzaam en verantwoord is geproduceerd en heb persoonlijk contact met de leveranciers. De winkel volhangen met allerlei spullen is niet zo moeilijk, maar ik wil juist producten met een verhaal."

Een metamorfose voor Van Vuure

Veel daglicht en een fijne sfeer

Niels Bakker in het vernieuwde, lichtere pand. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De metamorfose die het afscheidscentrum van Van Vuure de afgelopen maanden zowel binnen als buiten heeft ondergaan, is onwaarschijnlijk. Het karakteristieke pand dat eerder wat somber en donker oogde is nu een oase van licht en rust met een sfeervolle uitstraling.

Volgens Niels Bakker is het een verjongingskuur die goed past bij wat Van Vuure wil zijn. Een fijne plek die, ook als je daar niet komt om afscheid te nemen van een dierbare, uitnodigend is om binnen te lopen. "We hebben het licht weer naar binnen gebracht, het gebouw aan de buitenzijde schoongemaakt en het authentieke glas-in-lood hersteld." De 31-jarige Bakker werkt al zo'n drie jaar voor Van Vuure en hij is toch wel het 'gezicht' van deze metamorfose. "Het is een fijne plek om te zijn en we hebben al veel positieve reacties ontvangen." Voor Bakker is die fijne sfeer belangrijk. "Het is al heel bijzonder dat je in een periode van verdriet zo dicht bij de nabestaanden mag staan, iets voor hen kunt betekenen." Daarbij speelt de ruimte dus ook sterk mee. En als die licht is en een vriendelijke sfeer heeft is dat prettig. De deur van het afscheidscentrum staat altijd open. Er is een open dag gepland: 19 april van 16.00 tot 19.00 uur.

Uit de Historie van Bussum en omgeving

Amsterdamse school in Bussum

Amsterdamse School

Amsterdamse school in Bussum
Het Scheepvaarthuis
Amsterdamse school in Amsterdam
Amsterdamse school in Amsterdam

Zowel in Bussum als in Amsterdam zien we de bouwstijl van de Amsterdamse School terug in gebouwen en huizen. Toegegeven, in Amsterdam het mooist en in een veelvoud in vergelijking met Bussum.

Maar ook in Bussum zijn diverse huizen en gebouwen in de stijl van de Amsterdams School gebouwd. Denk aan Mecklenburglaan 47-51 en delen van Huizerweg 54 (Heart House). En ook Theo Rueter heeft bij het ontwerpen van de Spieghelkerk elementen uit de Amsterdamse School gebruikt.

De Historische Kring Bussum nodigt u uit om 'het neusje van zalm' van deze bouwstijl in Amsterdam te gaan bekijken: het Scheepvaarthuis!

Het Scheepvaarthuis (1912) was het kantoorgebouw van zes Amsterdamse rederijen en geldt als één van de beste voorbeelden van de Amsterdamse Schoolstijl, met zowel binnen als buiten uitbundig toegepaste kunst. Het is nu een hotel.

Klaas Oosterom

Excursie Scheepvaarthuis

De Historische Kring Bussum heeft excursies gepland op 12 en 18 april vanaf 14.30 uur. Het adres is Prins Hendrikkade 108. Vanaf het Centraal Station is het 10 minuten lopen.
Op de excursiedata zal een medewerker van de HKB de trein van Bussum naar Amsterdam CS nemen en met u mee-
wandelen naar het Scheepvaarthuis. Ook de terugweg kan gezamenlijk afgelegd worden. De excursie duurt ongeveer anderhalf uur en we drinken er eerst een kopje koffie of thee.

Deelname kost € 15,00 inclusief koffie/thee.

U, als lezer, kunt mee. Geef u op via oosteromnc@gmail.com onder vermelding van: de datum (12 of 18) en het aantal personen.

U krijgt een bevestigingsmail met trein/reisinformatie. Het aantal deelnemers is beperkt.

MINDFULNESS MASSAGE: Deze maand korting op de Mindfulness Massage van 90 minuten. Van €60,00 voor €40,00. 06-18090614.www.zenmindfulness.nl

Ik ben op zoek naar woonruimte met 2 slaapkamers voor max 800 euro p/m. Reacties graag naar 06-50563075. Referentie beschikbaar.

Cursus ZWEEDS voor beginners&gev start 11 apr, ook privéles, olv erv. ZW/NL docent, in Weesp, GRATIS PROEFLES, ensabel@telfort.nl, 06-51322253

Bakkerij Kwakman Bussum heeft per direct plaats voor een chauffeur voor +/- 15 uur p/w. Vroege vogels hebben de voorkeur. 2 x per maand op de zaterdag hoort erbij. Voor info en/of een afspraak stuurt u een mailtje naar: bestelling@bakkerijkwakman.nl

Lieve, ervaren en gezellige oppas gezocht voor de dinsdag en donderdag middag voor onze twee kinderen van 4 en 6 jaar oud. Spelletjes doen, buiten spelen en knutselen doen ze graag. Eigen auto en bereid om te koken is een pré. 06-26248822

Zaterdag 8 april van 10.00 tot 16.00 Tweedehands verkoop in Klooster Marienburg. Komt u ook even snuffelen, wij hebben veel kleingoed, maar ook oude piano's, kasten, kleinmeubel, schilderijen enz. Ingang zie borden in tuin.

Droge opslag/stallingsruimte Bussum ± 38 m2 overheaddeur goed bereikbaar € 295 p/mnd 06-41472427

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Ook zelf leren de belastingaangifte te doen? Vrijwilligers van Web-maatje helpen u daar graag mee.Bij u thuis of bij Versa Welzijn op kantoor. Alleen in maart 2017. Voor inwoners Gooise Meren. Wij kunnen u alleen ondersteunen als het om een eenvoudige belastingaangifte gaat en u voldoet aan onze algemene voorwaarden Aanmelden: Wilma Knops 06 33 95 18 92; webmaatje@versawelzijn.nl of bij het spreekuur Administratie voor Elkaar

BUHR ZOEKT DEELRUIMINGEN: ZOLDER, KELDER, GARAGE, BERGING etc. Telefoon: 06-53408425 (Robert) of 035-6937512 (Gérard)

NIEUWE OPENINGSTIJDEN BIJ 'WWW.PEUTEROPVANGDELAMMETJES.NL'. NU OPEN VAN 8.OO TOT 17.30 UUR. 06-22642730

Huis laten ontruimen? Vraag folder 035-5233599 of www.woningontruiming.com

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Arthur's loodgietersbedrijf.nl
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk, riool, waterleidingen, gasleidingen, sloopwerk en het schoonmaken van de dakgoten, gratis goot en dakinspectie. 06-22418974.

Gratis feestzaal tot 180 pers. Info 06-53319921

Groot ass. groente planten en zaden. Gratis houten moestuinbak t.w.v. € 59,95, bij aankoop van 7 zakken moestuingrond. Tuincentrum H. vd Wurff. Tel.: 0294-412978

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur aan volledig ingerichte pedicure-, schoonheids-, nagelsalon, 15 m2 incl. g.w.l. ex. btw € 395,- p/mnd. Info: 035-6935525/06-22393323

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

MOTORFIETSEN te koop GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app 06-25418595

Te HUUR in Bussum 36 m2 ruimte met eigen opgang, geschikt voor beautysalon of kantoorruimte, per direct. € 360,- p/m. In BTW en servicekosten. Tel.: 06-55142610

Terugkerende strubbelingen in relaties met (ex)partner, kids of collega's? Naardermeer Coaching geeft u inzichten 06-21511728

Te koop: Samsonite koffers div. maten. Tel.: 035-6936230

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

TE HUUR in Bussum appartement 65 m2 met eigen opgang € 750,- p/m. incl. Per 1 mei. Tel 06-55142610

Weesp krijgt eigen stadsstrand

Straks pootjebaden in de nieuwe wijk Weespersluis

Nu wordt er zomers overal gezwommen in de Vecht. Zo veel mogelijkheden zijn er niet. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Deze zomer nog niet, maar in de toekomst kunnen Weespers een duikje nemen op hun eigen stadsstrand. In de nieuwe wijk Weespersluis komt een stadsstrand, zo verklapt wethouder Astrid Heijstee.

Voor wie meteen een zwembroek uit de kast gaat pakken: het is nog een flink eind weg voordat mensen kunnen pootjebaden, maar het gaat wel gebeuren. Midden in de nieuwe woonwijk Weespersluis in de Bloemendalerpolder komt een grote recreatieplas. En aan die plas komt een strand.

Het strand komt in de nieuwbouwwijk Weespersluis tussen Weesp en Muiden. Nog dit jaar moeten de voorbereidingen voor de bouw van de 2750 huizen gaan beginnen.

De wijk wordt in maximaal 10 jaar gebouwd en in die tijd moet de plas met alle stranden ook worden aangelegd. Er komt halverwege de Korte Muiderweg een doorsteek naar de Vecht voor boten. Die kunnen daar dan de plas op en af. Naast een plas en een stadsstrand krijgt Weespersluis twee basisscholen en een buurtsuper.

Hilversum City Run: druk en zonnig

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Veel natte hardloopkleding, rennende kinderen en ouders: dat was zondag het recept van de Hilversum City Run.

Grote groepen (basis)schoolkinderen, volwassenen en vrijwilligers zetten hun beste beentje voor. Veel kinderen hadden speciaal voor de wedstrijd getraind. "Ik heb ter voorbereiding rondjes gerend met m'n vader en met m'n moeder." Ook de volwassenen vermaakten zich prima. Maar voor sommigen kwam het heuveltje aan het begin wel als een verrassing. "Het was zwaar en warm", aldus een deelnemer.

Leden maken straks uit wat DAB in Blaricum gaat doen

DAB wil op een andere manier politiek bedrijven. Foto: Bob Awick

BLARICUM - De website van de onlangs officieel ingeschreven politieke partij Democratisch Alternatief Blaricum - dabvoorjou.nl - is maandag online gegaan. De partij heeft grote ambities: 7 zetels bij de verkiezingen en 4.000 leden. De twee gezichten achter de partij zijn op dit moment Rob Bruintjes en Bart Muller. "Er zijn nog meer mensen die straks op de lijst zullen staan, maar daar komen we later mee", aldus Bruintjes.

"En voor alle duidelijkheid, wij zijn straks niet belangrijk. Dat zijn de leden. Zij kunnen via onze website laten weten wat zij belangrijk vinden en wat de prioriteiten zijn waar wij ons voor in gaan zetten", stelt Muller.

Energie
Bruintjes is de man met ervaring en Muller degene met de 'briljante' ideeën, aldus zijn partijgenoot. Samen barsten ze van de energie en willen ze op een vernieuwende manier met politiek bezig zijn. Van het grootste belang is volgens hen dat de stem van de inwoner weer gehoord wordt en dat deze weer bij de politiek betrokken raakt. "Heel veel mensen haken al af als ze de twee eerste zinnen van een voorstel hebben gelezen. Het is allemaal te ingewikkeld", zegt Bruintjes. "Daarom hebben wij op onze site voor vier duidelijke pictogrammen gekozen die de belangrijkste thema's voor ons aangeven", vult Muller aan.

"Het lidmaatschap kost minimaal 1 euro. Zo willen we laagdrempelig zijn en veel mensen aan ons binden", stelt Bruintjes. Opvallend daarbij is dat ook mensen buiten Blaricum lid kunnen worden. Muller: "We kunnen zo veel behalen door samen te werken. Onze ideeën stoppen niet bij de gemeentegrens. "

Woordenaars zijn winnaar

Juryvoorzitter Tijmen Smit kijkt toe hoe de deelnemers aan het schrijven zijn. Foto: Bob Awick

LAREN - De Woordenaars zijn de eerste teamwinnaars geworden van het Larens Lente Dictee dat vorige week donderdag werd gehouden. De heer Friso werd winnaar van Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren en mevrouw Petit de la Roche uit Naarden werd winnaar van buiten deze gemeenten.

Het was de eerste keer dat het Larens Lente Dictee werd gehouden met teams. "Het was toch wat sleets geworden en we wilden verfrissen en verjongen en dat is gelukt", aldus de organisatie. Er deden onder andere teams mee van kunstenaars, van de Historische Kring en van de jongeren uit De Scheper. Doordat er teams mee mochten doen, was er dit jaar ook een recordaantal deelnemers.

Langer veilig thuis wonen met sleutelkluisje

Zorgmedewerkers en familie moeten naar binnen kunnen, maar ongenode gasten niet.

Ouderen willen vandaag de dag graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen. De overheid stimuleert dit ook. Dat langer thuis wonen moet wel prettig en veilig zijn. Als je minder mobiel bent, kan dat een belemmering vormen. Hoe doe je de deur open? En doe je nog wel de deur open voor iedereen?

Lilian Tieman van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) adviseert om onder andere over dit soort vraagstukken goed na te denken. Bijvoorbeeld samen met familie, vrienden, buurtbewoners of professionals van de zorginstelling of woningbouwcorporatie.

Toegangssysteem
De thuiszorgmedewerker, maaltijdservice en schoonmaker moeten allemaal (zorg)woningen binnen kunnen. Inbrekers of mensen die misbruik van de bewoner willen maken, horen er niet thuis. Als ouderen zelf de deur niet meer kunnen openen, dan is een toegangssysteem te overwegen. Woont u in een woning van een zorginstelling, bespreek nut en noodzaak van een toegangssysteem dan gezamenlijk. Laat u niet iets aanpraten wat u niet wilt of wat u weigert te gebruiken, ook niet door bezorgde, welwillende kinderen. Neem de tijd om een keuze te maken en houd tegelijkertijd het onderwerp bespreekbaar. Leg ook zeker geen sleutel onder de deurmat.

Mechanische oplossing
Er zijn twee soorten systemen: mechanische en elektronische. Een sleutelkluisje is zo'n mechanische oplossing. Hierbij wordt een generale hoofdsleutel of een codebediening gebruikt om het kluisje te openen. Daarin ligt de sleutel van uw woning. Zo kan bijvoorbeeld de thuiszorgmedewerker naar binnen. Lilian Tieman van het CCV: "Met een sleutelkluisje dat voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen weet u zeker dat u een getest en gecertificeerd product heeft. Dit herkent u aan minimaal twee SKG-sterren." Deze sterren staan altijd op het product.

SKG-gecertificeerd
Let wel bij een SKG**®-gecertificeerd sleutelkluisje met een cilinder op het volgende: er moet hier een voorziening tegen de inbraakmethode cilindertrekken bij zijn, let daarbij op SKG***®.

Column

Buiten binnenhalen

Donkere kozijnen halen buiten naar binnen. Foto: Bauer Media Group Foto: Bauer Media Group

We hebben de eerste lentedagen al gehad. We hebben met z'n allen de ramen en deuren opengegooid en even die voorjaarszonnestralen meegepikt. In Nederland hebben we die eerste lentedagen nooit lang en al snel trekken we weer net zo snel met z'n allen naar binnen.

Het is je waarschijnlijk nog nooit opgevallen, maar weet je dat donkere kozijnen buiten meer naar binnen halen. Die (mat)zwarte kozijnen en deuren zijn nu een trend, maar ik adviseer mensen die aan de plassen of in het bos wonen al jaren om hun ramen en kozijnen nu eens niet wit te schilderen.

Zwart zorgt voor een luxe uitstraling, maar ook voor diepte. Wit straalt fris- of zachtheid uit. Wit trekt de aandacht en komt naar voren. Een donkere omlijsting trekt buiten naar binnen en legt het accent op wat er achter het raam gebeurt, alsof het (zeg maar) een schilderij is.

Heb jij een mooi uitzicht, een prachtige tuin en wil jij meer van buiten genieten, ook als je binnen zit? Overweeg dan eens je kozijnen antracietgrijs of zwart te schilderen. Ik denk dat je er verrast blij van wordt.

Heb jij problemen met het kiezen van kleuren in je huis, je kunt mij altijd benaderen op desiree@deesstyling.com.

Nieuw record

Aan het eind van 2016 stond de teller op de bestaande huizenmarkt op bijna 215.000 huizen die van eigenaar wisselden. Een record, zo laat de SNS bank weten.

2016 was zo'n goed jaar door de lage rente en het achterblijven van nieuwbouw. Door de economische groei is er bovendien meer vertrouwen bij de huizenkopers. Wat gebeurde er in 2016 op de huizenmarkt? En wat gaat 2017 ons brengen?

Tuintopper


De buxus is een echte tuintopper. Het hele jaar behoudt hij zijn groene looks. Doordat de buxus in diverse vormen verkrijgbaar is, kun je de plant haast overal toepassen. Bijvoorbeeld als heg, als eyecatcher in je tuin of in potten op je terras. De buxus vraagt daarbij ook nog eens nauwelijks verzorging.

Verplicht funderingsherstel Rode Dorp in Weesp

Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Zes huiseigenaren in 'het Rode Dorp' in Weesp moeten de fundering van hun huis op eigen kosten laten herstellen. Dat kost 80.000 euro.

De fundering van de karakteristieke wijk met huurhuizen is slecht. Ymere gaat dit aanpakken en ook de zes koophuizen moeten meedoen om te zorgen dat de wijk niet in gevaar komt. Het Rode Dorp is de naam voor de sociale woningbouw in de Talmastraat, Singel en Schaepmanstraat. Enkele huizen zijn in 2002 aan de bewoners verkocht.