NaarderNieuws

23 augustus 2017

NaarderNieuws 23 augustus 2017


Giftige paddenstoelen in de Vesting

Een expert heeft de paddenstoelen weggehaald. Foto: Bob Awick

NAARDEN De gemeente Gooise Meren waarschuwt voor zeer giftige paddenstoelen, de groene knolamaniet, langs het wandelpad bij de Vesting.

Wandelaars hebben op twee plekken langs het wandelpad bij de Lange Bedekte Weg rond Naarden-Vesting exemplaren van de groene knolamaniet aangetroffen.

Deze paddenstoel is een van de giftigste paddenstoelen ter wereld en kan dodelijk zijn voor mens en dier als ervan gegeten wordt. Het gif in de paddenstoel tast de lever en nieren aan.

Paddenstoelen verwijderd

Paul Verkuil, van het hoveniersbedrijf dat de Vesting onderhoudt, heeft dinsdagmiddag de paddenstoelen verwijderd. De gemeente had 's ochtends borden geplaatst om te waarschuwen voor de paddenstoelen. "De paddenstoel vermeerdert zich met sporen die zich in de lucht verspreiden. Het duurt dan ook jaren om deze paddenstoelen uit de Vesting te weren. De kans is dus heel groot dat de groene knolamaniet er volgend jaar weer staat en moet je vooral tussen juli en oktober goed oppassen."

Niet aanraken

De gemeente vult aan om de paddenstoel dan niet aan te raken of te plukken. En hondenbezitters, die veelvuldig gebruikmaken van het wandelpad, dienen extra alert te zijn. Zij moeten hun hond aan de lijn houden.

Vechtersbaas moet op zoek naar advocaat

NAARDEN De strafzaak tegen de 19-jarige Hilversummer, die een collega in Naarden een gebroken neus sloeg, wordt op 16 oktober voortgezet. Politierechter M. Ferschtman vond het beter als de verdachte een advocaat zou zoeken die hem juridisch bij kan staan.

"U wordt verdacht van een ernstig feit. Het slachtoffer vordert een hoge schadevergoeding van 4000 euro. De reclassering adviseert toepassing van het jeugdrecht. Dat zijn allemaal zaken waar u juridische hulp bij kunt gebruiken." De verdachte, die samen met een begeleider was, vond het een goed idee.
De jonge Hilversummer werkte onder begeleiding bij een Naardens autocleaningbedrijf. Op 3 januari kreeg hij ruzie toen hij zijn werkplek had verlaten. Een vaste medewerker sprak hem hierop aan en dat viel niet in goede aarde.

Toen er een woordenwisseling plaatsvond, zou de jonge autowasser zijn collega een forse klap op zijn neus hebben gegeven met een sleutelbos in zijn hand.
De officier stemde in met de aanhouding van de zaak. Ook zij acht het verstandig een advocaat in de armen te nemen voor een goede afwikkeling van het proces. Wel vond ze het vervelend voor het aanwezige slachtoffer. Hij was speciaal naar de zitting gekomen en wilde een slachtofferverklaring laten voorlezen. (Argos)

Auto Naarder brandt uit op A1

Naarden Schrikken voor een vertegenwoordiger uit Naarden. Zijn auto brandde maandag rond het middaguur totaal uit op de A1 bij Eembrugge.

De man vertelde dat hij tijdens het rijden zijn auto voelde stotteren toen hij op de linkerbaan reed. Al gauw zag hij rook en stopte. De Naarder had nauwelijks de tijd om spullen uit de auto te slepen.

Schoon water

Foto: Bob Awick

Zwemliefhebbers kunnen weer spelen en zwemmen in het zwemwater van Oud Valkeveen. Bezoekers konden vorige week het water niet in.

3

De Huizer Haven

Dit boek verscheen in 2004 ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de haven. Anette van der Hulst beschrijft de geschiedenis van de haven en Klaas Westland vertelt over de visserij, die nauw verbonden is met de haven. Bij velen is de haven geliefd als doel van een mooie fietstocht. Sinds een aantal jaren wordt daar flink gebouwd, waarbij de panden van het Nautisch Kwartier het meest opvallen. Interessant is het te lezen dat er begin 19e eeuw plannen waren om een vaart of kanaal van Naarden naar Huizen te graven. Boten zouden dan via Muiden en Naarden naar Huizen moeten komen. Toch kwam er een echte Zuiderzeehaven. Tot 1854 moesten vissers hun lading vlak voor de kust overladen in karren die in het zeewater stonden. Ook de Gooische Stoomtram kreeg een belangrijke rol. De lijn Bussum-Huizen, die in 1883 werd aangelegd, diende ook voor het transport van bokking van de Huizer rokerijen. "In sommige jaren werden meer dan 1000 wagons met bokking geladen". Via Bussum gingen de bokkingen met de trein richting Duitsland. Het boek wordt besloten met een verslag van de festiviteiten rond de haven in 2004. Het met zwart-wit afbeeldingen geïllustreerde boek (127 pagina's + 15) werd uitgegeven door het Huizer Museum en de Historische Kring Huizen.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 20 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Weerbericht

Iets toenemende kans op een bui, minder warm

In de laatste fase van augustus gaat het toch nog even zomeren. Een zone van hoge luchtdruk boven Centraal Europa zorgt midden deze week voor hogere temperaturen bij een stroming tussen zuid en zuidoost. Vanaf donderdag wordt het minder stabiel, maar het kan eerst nog vrij warm zijn. In het weekeinde neigt het wisselvalliger te worden en wordt het minder warm.

Donderdag en vrijdag

Een slag om de arm is gewenst, want de weerkaarten wisselen per dag en lopen nogal uiteen. Er is kans dat donderdag een koufront passeert met kans op een bui. Er zijn ook perioden met zon. Ook vrijdag is het licht wisselvallig met lokaal een bui, maar ook geregeld ruimte voor de zon. Er waait een matige westenwind. De maxima liggen beide dagen omstreeks 22 à 23 graden.

Het weekeinde

Vanaf zaterdag lijkt het wisselvalliger te worden. De buienkans neemt iets verder toe. Daarbij wordt het zowel zaterdag als zondag bewolkt, met soms ruimte voor de zon. Er kunnen stapelwolken ontstaan waaruit zich enkele buien kunnen ontwikkelen. Er waait een matige westenwind. Het wordt zo'n 20 à 21 graden.

Weetje

De kans is groot dat de gemiddelde temperatuur van augustus iets aan de koele kant gaat uitvallen. Het bijzondere is dat juni deze zomer de warmste zomermaand was. Juni was voor het laatst de warmste zomermaand in 1970. Er kwamen in juni acht zomerse dagen voor van 25 graden of meer. In juli waren dat er vijf en in augustus tot dusver nog geen enkele.

Middeleeuwer uit Laren

Foto: Gerard Buhr

De granen gaan weer van de akkers. Straks volgt de mais en andere gewassen. De metaaldetector zal weer zwierig zwaaien over de velden. Gehanteerd door Mark. En bij Laren was het al raak!

Het gaat om een piepklein en vliesdun muntje dat tevoorschijn kwam op een van de kale akkers nabij Laren. Zoals later bleek een zeer zeldzaam middeleeuws 'duiteken', geslagen tussen 1509 en 1522. Een late middeleeuwer dus. Eenmaal schoongemaakt (héél voorzichtig) konden er details gelezen worden. Het blijkt te gaan om een zogeheten 'duiteke' van de stad Utrecht. Ook wel een Sint Maartenduit genaamd. Op de voorzijde (foto) is het wapen van Utrecht te ontwaren: een schild met een schuine lijn eroverheen. De keerzijde laat Sint Maarten zien, de beschermheilige van Utrecht, die te paard gezeten zijn zwaard hanteert om zijn mantel in tweeën te snijden. Het afgesneden stuk was voor een arm persoon bedoeld die zich zulke weelde niet kon veroorloven. Deze handeling is in het Utrechtse wapen symbolisch uitgebeeld. Het muntje is gemaakt van zogeheten 'biljoen', een legering van rood koper met een beetje zilver. Deze minuscule geldstukjes werden per stuk met de hand geslagen en soms ging het een beetje mis. Ook het Larense Sint Maartenduiteke is nogal nonchalant tot stand gekomen, wat duidelijk te zien is. De afbeelding is niet goed gecentreerd. Jammer, want zo is ook het jaartal niet meer te lezen. Al met al een geweldige vondst, door de hoge, bijna museale, kwaliteit.

Naarden

* Grote Kerk 10.00 u. ds. V.C. Lindenburg; Naarderheem 10.30 u. mw. ds. G. de Vries
* RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa
* Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. dr. M.J. Kater

Bussum

* RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
* RK St. Jozefkerk 11.00 u. kapelaan A. Geria
* PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. W. van der Lugt
* PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen H.A.
* PGB West Spieghelkerk geen dienst
* PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. D. van de Streek en 17.00 u. dhr. A. Verstoep
* Remonstranten N-B 10.30 u. ds. J. Röselaers
* Vrijzinnigen N-B 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
* Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. zr. S. Weijers
* Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. dr. M.A. Matthias
* Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. C.C. Stavleu
* Apostolisch Genootschap 0.930 u. Eredienst
* De Christengemeenschap geen dienst

Vanaf 23 augustus zendt GooiTV de volgende programma's uit:

* Verslag van special reporter Andreas van der Schaaf van De Gooise Karavaan Truckersrun 2017. Een onvergetelijke dag voor mensen met een verstandelijke beperking. (H)

* RegioHub gaat over het voorkomen dat je valt in en om het huis. (H)

'Vies' zwemwater van Oud Valkeveen is weer schoon

Negatief zwemadvies door bacteriologische overschrijding

De afgelopen dagen gold er bij Oud Valkeveen een negatief zwemadvies nadat er een 'bacteriologische overschrijding' was geconstateerd.

Even springen op de opblaasbare glijbaan bij het zwemwater. Foto's: Bob Awick

NAARDEN Zwemliefhebbers kunnen weer spelen en zwemmen in het zwemwater van Oud Valkeveen. Bezoekers van het speelpark konden vorige week een paar dagen het water niet in.

De Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord kwam namelijk met de constatering van een 'bacteriologische overschrijding'. Om die reden gold er, op advies van de waterkwaliteitsbeheerder, een negatief zwemadvies in het Naarder speelpark. Bij een negatief zwemadvies is zwemmen op die plek slecht voor de gezondheid.

Nadat verschillende lokale media het bericht hadden opgepikt, was Oud Valkeveen er als de kippen bij toen bleek dat het water weer in orde was. En hoewel vanwege het slechte weer toch niemand het water in ging, was het 'slechtwaterbericht' toch wel even schrikken, geeft marketingmanager Laura Post toe. "Wij kunnen er niet zo veel aan doen. Natuurlijk is het jammer dat er een negatief zwemadvies gold, maar het gaat om de veiligheid van de bezoekers."
De afgelopen dagen vonden er meerdere keuringen plaats en iedere keer slaagde het zwemwater bij Oud Valkeveen voor de test. Rijkswaterstaat controleert het water sowieso regelmatig en zal vanwege die bacteriologische overschrijding ook de komende dagen het Naardense speelpark bezoeken.

Het zwemwater is weer schoon.

'Het gaat om de veiligheid van de bezoekers'

Liefhebbers kunnen de komende dagen - als het weer iets warmer wordt - weer gewoon een frisse duik nemen. "Tot nu toe beleeft Oud Valkeveen een prima zomer", aldus Post, al zijn de weersomstandigheden niet altijd even optimaal. En weer of geen weer: de kinderen genieten sowieso wel. Zo zijn er dagelijks vakantieshows en staat er regelmatig een metershoge glijbaan bij het zwemwater.

Kwart alcohol-verkopers verkoopt aan jongeren

GOOISE MEREN Net wat meer dan een kwart van de alcoholverkopers van Gooise Meren verkoopt soms toch alcohol aan jongeren. Bij een onderzoek met mysteryshoppers ging 27,9 procent van de verkopers in de fout.

De mysteryshoppers, een jongen en een meisje van zeventien jaar, probeerden de afgelopen weken op meerdere plekken aan alcohol te komen. Ze bezochten cafés, maar ook sportclubs en supermarkten. Er werden 104 verkooppunten van alcohol bezocht; van deze bezoekjes kregen de jongeren 29 keer gewoon alcohol mee van de verkoper.

Beter dan landelijk

Van alle gemeenten van de regio scoort Gooise Meren wel het best. Alcoholverkopers van Laren en Blaricum doen het het slechtst: daar overtreedt de helft weleens de regels. Toch doet onze regio het over het algemeen beter dan het landelijk gemiddelde.

Aantal WW'ers Gooise Meren daalt amper

GOOISE MEREN Het aantal WW'ers dat Gooise Meren telt is het afgelopen jaar amper gedaald. Stond de teller in juli 2016 nog op 1209, nu zijn dat er 1162. Dat is een daling van 3,9 procent. Een maand geleden bedroeg het aantal lopende WW-uitkeringen 1164.

Dat blijkt uit cijfers van het UWV. In de gehele Gooi en Vechtstreek (en Eemnes) was er een daling van 8,6 procent: 5854 tegenover 5352.

Daling alle sectoren

Deze daling deed zich voor bij alle sectoren, behalve bij banken en openbaar bestuur. De sectoren bouwnijverheid, landbouw en grafische industrie droegen relatief gezien het sterkst bij aan de daling van het aantal uitkeringen ten opzichte van jaar eerder.

Gelijk aan het gemiddelde

Het WW-percentage in Gooi en Vechtstreek is met 4,1 procent gelijk aan het landelijk gemiddelde. Op landelijk niveau werden er eind juli 2017 364.422 WW-uitkeringen verstrekt. Dit zijn 15,6 procent minder uitkeringen dan een jaar eerder.
De regionale daling in Gooi en Vechtstreek is hiermee iets lager dan landelijk.

'Heiligen over de vloer' in de Grote Kerk van Naarden

In de kerk hangen schilderijen van heiligen. Foto: Bob Awick

Naarden In de Grote Kerk aan de St. Annastraat is de expositie 'Heiligen over de vloer' te zien met kunstwerken van cursisten van beeldend kunstenaar en portretschilder Herman Tjepkema.

Het is een hele tijd geleden dat er afbeeldingen van heiligen in de kerk tentoon werden gesteld, want sinds 1574 wordt de voorheen rooms-katholieke kerk gebruikt voor de eredienst van de Protestantse Gemeente in Naarden. Voor de protestanten was het taboe om afbeeldingen van heiligen in de kerk te hebben. Nu zijn de heiligen voor even weer terug in de Grote Kerk, waar ze vroeger ook thuishoorden.
De kunstwerken zijn gemaakt door zo'n 65 cursisten van beeldend kunstenaar en portretschilder Herman Tjepkema. Met elkaar hebben ze gewerkt aan meer dan vijftien levensgrote schilderijen van heiligen, die in het koorgedeelte geëxposeerd staan: zes mannelijke en zes vrouwelijke heiligen en de Heilige Maria met Jezus in het midden.

Nieuwsgierig

"Als ik een kerk bezoek en afbeeldingen van heiligen zie, ben ik altijd reuze nieuwsgierig naar het verhaal van de heilige en de attributen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn", vertelt Tjepkema. "Van bijvoorbeeld Sint-Nicolaas of Sint-Joris en de Draak weten we het wel, maar er zijn veel heiligen waarvan we zelfs het bestaan niet kennen. Toen we de unieke mogelijkheid kregen om te exposeren in de Grote Kerk leek dit me een mooie gelegenheid om de heiligen, hun attributen en de fantastische verhalen, vaak met een historische bodem, centraal te stellen."

Nieuwsgierig naar het verhaal van een heilige

"En gezien de enorm grote ruimte in de kerk moesten de schilderijen groot zijn. Meer dan levensgroot, anders zou het werk niet overtuigen."

Verrassende reacties

Met deze opdracht zijn de cursisten van Tjepkema aan het werk gegaan en hebben ze met drie of vier personen tegelijk gewerkt aan een afbeelding van een heilige op een paneel van 75 cm breed en 200 cm hoog. Naast de afbeelding staat het verhaal toegelicht op een bijbehorend paneel. Tjepkema: "Met deze opdracht ging het niet om een individuele prestatie, maar moest er samengewerkt worden en dat zorgde voor verrassende reacties. Schilderen is bij uitstek iets dat je alleen doet, dus deze opdracht vroeg om een andere instelling: geven en nemen en met elkaar bewust kiezen voor een bepaalde stijl, die mogelijk afwijkt van je eigen stijl. Een mooi leerproces waar ik, en hopelijk ook de cursisten, erg van genoten hebben. En het resultaat? Ik denk dat menig bezoeker onder de indruk is als hij midden in het koor staat, omringd door de heiligen. Kleurrijk, groots, creatief en educatief. Kom kijken en ga het zelf ervaren."

De expositie is te zien tot en met zondag 10 september en de entree is gratis.

Groeispurt voor zonnebloem

NAARDEN De 10-jarige Luuk is supertrots op zijn ruim 3,60 hoge zonnebloem. Hij plantte het zaadje enkele maanden geleden en toen hij onlangs terugkwam van vakantie kon hij zijn ogen niet geloven.

Luuk en zijn zus hebben al jaren een soort moestuin. Luuk plantte op zijn deel zonnebloemzaadjes en zorgde daar goed voor. Voordat hij op vakantie ging had hij geregeld dat zijn opa de honneurs zou waarnemen. En dat is dus goed gelukt. Zijn moeder vertelt dat ze niet eens wist dat hij de zaadjes had gepland. Voor haar was de verrassing dus nog groter. Normaal gesproken worden zonnebloemen tussen de 1,5 en 3,5 meter hoog, maar bij hoge uitzondering worden ze veel langer. De zonnebloem van Luuk is wellicht op weg naar een record. Volgens zijn moeder is de plant nog lang niet uitgegroeid.

Lampen gemeentehuis branden 's nachts door

GOOISE MEREN De gemeente Gooise Meren heeft een hoge pet op van duurzaamheid, maar zou daar zelf een stuk beter mee om moeten gaan. Dat stelt Hart voor BNM. De politieke partij doelt daarmee op de lampen van het gemeentehuis die al tijden elke nacht branden.

Volgens Hart voor BNM is dat een verspilling van elektriciteit, geld en daarnaast geef het een verkeerd voorbeeld voor de burger die steeds wordt opgeroepen energiebesparend huis te houden.

Hart voor BNM stelt het probleem al meerdere keren te hebben aangekaart, maar vooralsnog zonder resultaat: de lampen branden nog steeds. Het probleem heeft de aandacht van de gemeente. Er wordt gekeken of het zo snel mogelijk opgelost kan worden.

Kom gratis meetrainen bij voetbalvereniging NVC

NAARDEN Jongens en meisjes tussen de vier en zes jaar kunnen op vrijdag 1, 8, 15 en 22 september tussen 14.00 en 15.00 uur gratis meetrainen onder leiding van Arena-trainer Jan de Jong. Met de trainingen wil voetbalclub NVC de kinderen zelf laten ervaren hoe leuk voetbal is. Meld je aan via arena@sv-nvc.nl met naam en leeftijd. Spontaan komen mag ook. Als je niet alle vier de keren kunt, geen probleem.

Sally Andrek

Woont sinds 2014 in Bussum, is meubelmaker, 62 jaar oud

Wat doe je zoal overdag?
"Overdag maak ik meubels,
zeven dagen per week."

Nog tijd voor hobby's dan?
"Ja hoor, mijn hobby's zijn koken en wandelen."

Favoriete plek in Bussum?
"In Bussum vertoef ik het liefst op de hei."

Leuk aan wonen in Bussum?
"De mensen zijn open en vriendelijk en ik kan overal naartoe lopen."

Een dagje burgemeester?
"Dan zou ik een dag geen auto's toelaten in het winkelcentrum van Bussum."

Droom voor de toekomst?
"Mijn toekomstdroom is dat ik genoeg verdien met het meubelmaken dat ik mijzelf en mijn partner kan onderhouden. En ik hoop binnenkort Nederlands staatsburger te worden, nu ben ik nog Amerikaans staatsburger."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Dat ik eigenlijk best verlegen ben."

Wat wil je ooit nog eens doen?
"Een nog niet door mensen aangetast woud in Polen bezoeken."

Waar heb je een hekel aan?
"Aan gierigheid."

Leukste eigenschap van jezelf?
"Dat ik goed kan luisteren."

Wat vind je minder leuk aan jezelf?
"Ik ben een perfectionist."

Waar ben je trots op?
"Op de meubels die ik heb gemaakt."

Goed gesprek met?
"Michelle Obama, over haar visie voor de toekomst en hoe we daar komen."

Tot slot, waar kunnen we je voor wakker maken?
"Voor een komeet die voorbijschiet."

'We doen hier bij de Soupurbe stichting alles met en voor elkaar'

Initiatief van Bussumse Lisa Schonewille wordt gedragen door enthousiasme

Het is ruim een half jaar geleden dat Lisa Schonewille door het BussumsNieuws werd uitgeroepen tot Bussumer van het Jaar. Hoe is het met haar?

Lisa Schonewille in de tuin bij het Jan Ligthartcentrum. Foto: Bob Awick

BUSSUM We ontmoeten elkaar in de tuin bij het Jan Ligthartcentrum. Het is een mooie zonnige dag, Lisa zet thee in de houten schuur, die gezellig is ingericht als ontmoetingsplek. We nemen plaats op het terras ernaast.

Ondertussen is Vincent bezig met het wieden van onkruid in de tuin. Hij vertelt dat hij Lisa ontmoette bij EkoPlaza, waar hij werkt. "Ik vind het belangrijk om foodwaste te voorkomen en toen ik van Lisa hoorde dat zij bezig was met Taste Before You Waste, was ik direct enthousiast." Hij werd bestuurslid van de stichting en daarnaast werkt hij nu één middag per week in de moestuin. Lisa is trots op hoe de tuin er nu uitziet. "Vorige week stond het hier vol met klaprozen en korenbloemen. Het is een 'wilde' moestuin. Bloemen en groenteplanten staan door elkaar." Ze laat een grote courgetteplant en een pompoenplant zien.

"Zo'n twee jaar geleden ben ik begonnen met Taste Before You Waste, het project waarmee ik de aandacht wil vestigen op voedselverspilling. We hebben een vaste groep mensen die elke dag groenten en fruit ophaalt bij winkels en boerderijen, voedsel dat anders wordt weggegooid. Wij gebruiken het voor het maken van maaltijden. Elke donderdagavond kookt hier een groep mensen met die groenten. Wie wil, kan meehelpen met koken en mee dineren. Na afloop ruimen we samen alles op. Taste Before You Waste is hier wat mij betreft nog in opbouw. Ik kwam op het idee om het hier te beginnen doordat ik het bij het Duurzaamheidscafé in Bussum zag. Inmiddels hebben enthousiaste mensen het ook in Utrecht geïntroduceerd en zelfs in Kingston in Canada. Het zou geweldig zijn als dit concept in het hele land wordt overgenomen. In Bussum zijn we ook begonnen met 'schuifaantafels'. Dat wil zeggen dat mensen thuis koken en dat daar inwoners uit Bussum kunnen aanschuiven. De 'koks' kunnen dat bij ons aangeven, zodat we daarvoor groenten kunnen leveren. Ook zijn er al twee restaurants in Bussum waar we groenten aan leveren."

'Vorige week stond het hier vol met klaprozen en korenbloemen'

Doorgeefmarkt

Lisa vertelt dat er op dit moment veel oogstoverschotten bij boeren zijn. "Zo hebben we zeven kratten bieten gekregen. Die waren aangevreten door muizen en zijn daarom niet meer verkoopbaar, maar als je de aangevreten stukken eraf snijdt, is het echt nog lekker." Elke zondag wordt op het terrein van het Jan Ligthartcentrum een doorgeefmarkt gehouden en het voedsel dat dan overblijft, gaat op de composthopen. Het is ook de bedoeling dat elke donderdag na het eten een programma wordt aangeboden.

'Het is erg leuk dat mensen zelf met suggesties komen'

"De afgelopen weken hebben we dat een beetje laten schieten omdat hier op het terrein een verbouwing plaatsvond en we tijdelijk niet genoeg ruimte hadden. Maar vanaf september gaan we daar weer mee aan de slag. Het is erg leuk dat mensen inmiddels zelf al met suggesties daarvoor bij mij komen. En dat wil ik eigenlijk ook het liefst. Want ik houd ervan als het goed verloopt, als ik zelf niet te veel hoef te sturen." Ze is er trots op dat haar initiatieven gedragen worden door het enthousiasme van de groep mensen om haar heen. "We doen alles met en voor elkaar", zegt ze. "De mensen zijn heel divers: van zelfstandig ondernemers tot mensen met een uitkering en er komen er steeds meer bij."

Een van Lisa's doelen is om te verbinden. Ze nam op een bepaald moment het besluit om ontslag te nemen als medewerker bij het Jan Ligthartcentrum. "Ik kan nu zelf mijn tijd indelen en probeer om hier zo veel mogelijk te zijn." Ze vertelt dat ze hoopt, dat de projecten waar ze mee bezig is, meer gelinkt worden aan haar bedrijf. "Nu ben ik vooral druk met het webdesign, maar ik wil het breder trekken, met name op het gebied van communicatie. Ik ga mijn best doen om dat in het nieuwe seizoen voor elkaar te krijgen."

DJ Sandstorm

DJ Sandstorm. Foto: Laura de Roeck

GOOISE MEREN Sander Verhaar is al ruim twintig jaar dj. Hij is overal op de radio te horen en staat in de line-up van het North Sea Jazz Festival. DJ Sandstrom is een van de artiesten die optreedt op het Wereldmuziekfestival 't Gooi op zaterdag 2 september in Bussum.

Wat kunnen we van jouw optreden verwachten?
"Ik ben een allround-dj. Ik houd van funky en dansbare muziek. De laatste tien jaar houd ik mij ook bezig met dansbare niet-Westerse muziek. Ik maak ook mijn eigen mash-ups: ik mix dan twee of meer platen door elkaar heen. Een puzzel van stijlen, bijvoorbeeld dansmuziek met Arabische invloeden. Vorig jaar stond ik ook op het festival, toen draaide ik voor een gezellige groep dansende mensen. Ook kreeg ik veel Arabische verzoeknummers."

Waarom speel je op dit festival?
"Of ik nu voor tien of voor 100.000 man draai: als het maar gezellig is. Vorig jaar was het zeker gezellig, hopelijk dit keer weer."

Hoe kom jij zo muzikaal?
"Ik begon in de jaren '90 als dj en kocht mijn eerste apparatuur. Ik draaide toen nog in een jongerencentrum in Zeeland. Inmiddels heb ik al veel gedaan. Het begon in 1998 toen ik de voorronde van de Grote Prijs van Nederland won. Ik heb veel gedaan als remixer en heb jaren mixen gemaakt voor de radio. De jaarmix van 3FM, maar ook voor programma's van Giel Beelen en Rob Stenders. De laatste paar jaar heb ik Radio2 gedaan en dan vooral de vrijdagavondmixen. Maar tegenwoordig ben ik te horen op Sky Radio. Ik doe voor die zender ook de maandelijkse runninghits. Ik kan van de muziek leven." De locatie van het Wereldmuziekfestival is het plein van de voormalige Michiel de Ruyter op de Piet Heinlaan. Kaartjes kosten tussen 17.00 en 19.00 uur 5 euro. Wie later komt, betaalt 7 euro. Inclusief welkomstdrankje. Meer informatie op facebook.com/wereldmuziekfestival.

Uit de historie van Bussum en omgeving
85 jaar kamperen op De Fransche Kamp

In 1932 kwamen de eerste 'officiële' kampeerders naar 'De Fransche Kamp'. Het waren aanvankelijk vooral Amsterdammers die met grote gezinnen in bedompte bovenwoningen woonden, en snakten naar ruimte en frisse lucht. Van 1 april tot 1 oktober konden zij op de Bussumse camping hun hart (en longen) ophalen. Kosten per seizoen: 70 cent.

Het Goois Natuurreservaat (GNR) werd in 1932 beheerder van het circa 1.500 hectaren grote natuurterrein dat Amsterdam, samen met de provincie Noord-Holland en de Gooise gemeenten, had gekocht van de Erfgooiersvereniging 'Stad en Lande'. Al vanaf 1925 werden op de hei oogluikend 'Weekendenders' gedoogd. Het GNR besloot het onofficiële kampeerterrein serieus te nemen, en zo ontstond 'De Fransche Kamp'. (In de Franse tijd hadden hier 4000 manschappen hun kampement opgeslagen; vandaar de naam)

In De Fransche Kamp.

Kamperen was in die jaren zeker ook afzien.

Slapen op stro, in zelfgemaakte tenten van zeil en linnen. Geen sanitaire voorzieningen, geen stromend water. De meeste kampeerders uit die tijd hadden een zeer bescheiden portemonnee, en geen auto. Ze kwamen, veelal dus uit Amsterdam, met een groot deel van de huisraad en linnengoed, op de fiets naar De Fransche Kamp toe. Geld voor 'dubbel' hadden ze niet.

In de volksmond werd gesproken over 'Het Zwarte Potenkamp': als het geregend had, werden de spelende kinderen zwart van het heidezand.

Het kamperen werd comfortabeler en het animo groter. Houten tenthuisjes, toiletten, een theehuis, kantine en wat winkels verrezen. In de jaren '50 bivakkeerden er zo'n 4.000 mensen op De Fransche Kamp en bedroeg de wachtlijst drie jaar. Er werden feestavonden georganiseerd met bekende artiesten zoals Willie Alberti, Ria Valk, de Blue Diamonds en Ronny Tober.

Vaders konden met de trein naar hun werk. Een aantal kinderen ging tijdelijk in Bussum naar school. Ze begonnen doorgaans met een leerachterstand, om met een voorsprong naar huis terug te keren.

In 1988 dreigde sluiting van de camping. Het door de kampeerders gepresenteerde 'overlevingsplan' slaagde: het terrein werd ingekrompen en de Stichting tot Behoud en Beheer van De Fransche Kamp nam de exploitatie over van het GNR.

In augustus viert men het 85-jarig bestaan.

Op 10 september zal de Historische Kring Bussum op, en samen met, De Fransche Kamp voor jong en oud allerlei activiteiten organiseren. In het kader van de Open Monumentendagen, met dit jaar als thema 'Boeren, burgers en buitenlui'.

Voor meer informatie over het programma van (9 en) 10 september zie www.historischekringbussum.nl en onze Facebook-pagina.

Margreet de Broekert

10 / 24

Endress+Hauser: bij velen onbekend, (inter)nationaal een grote speler

'Iedereen wil een gekoeld biertje van goede kwaliteit'

De gemeente telt talloze bedrijven. Endress+Hauser is daar één van. Gevestigd in Naarden, onbekend bij veel mensen, maar (inter)nationaal een grote speler.

Rob Hommersen steekt zijn enthousiasme over Endress+Hauser niet onder stoelen of banken. Foto: Bob Awick

NAARDEN "We opereren in de luwte", zegt directeur Rob Hommersen. Maar dat maakt ze niet minder belangrijk. Zonder Endress+Hauser kun je een lekker gekoeld biertje of de exact afgewogen inhoud van een ampul oogdruppels wel vergeten. De controle op en het bewaken van kwaliteit van bedrijfsprocessen is al bijna 65 jaar hun corebusiness. Sinds 1960 is het Zwitserse familiebedrijf ook in Nederland gevestigd.

Niet dat ze bierbrouwen, nee, ze ontwikkelen en maken allerlei meetinstrumenten die bij hun klanten worden ingezet om de kwaliteit van wat ze voortbrengen te waarborgen. Ze zijn de oren en ogen van het proces. Hun klanten zijn zuivelproducenten, bierbrouwerijen, koffiebranderijen, maar ook ziekenhuizen en de farmaceutische industrie. Hommersen lacht erbij als hij begint te vertellen. Hij realiseert zich dat het voor buitenstaanders soms lastig is om te begrijpen wat het bedrijf doet. Het is allemaal vrij technisch, dus hij doet zijn uiterste best om het uit te leggen.

Hij vertelt dat hun instrumenten de vullijnen voor bierflesjes - zodat er exact 25 cl. in een flesje zit - beheren, maar ook worden ingezet voor het afmeten van een ampul oogdruppels van 3 ml. En wanneer je een kijkje neemt in de 'machinekamers' die in de catacomben van een ziekenhuis staan, tref je ook talloze producten van dit Zwitserse bedrijf aan.

'Belangrijk dat mensen zowel fluitend naar hun werk als naar huis gaan'

Volgens Hommersen is het ergste een liegende sensor. "Dan denk je dat het goed gaat, maar in werkelijkheid gaat er iets behoorlijk mis." Als voorbeeld noemt hij het vullen van een containerschip met chemische vloeistoffen: "Je wilt niet dat de instrumenten aangeven dat er nog wel drie liter bij kan, terwijl het reservoir eigenlijk al vol zit."

Een Zwitsers familiebedrijf

Het MVO-beleid is gericht op initiatieven
in Nederland

Endress+Hauser is een familiebedrijf met haar thuisbasis in Zwitserland en inmiddels 26 fabrieken over de hele wereld. Wereldwijd werken er 14.000 mensen, bij het kantoor in Naarden 160: technici, procesbegeleiders, een verkoopafdeling, de klantenservice, administratie en een marketingafdeling. Produceren doen ze niet in het pand aan de Nikkelstraat, maar er ligt wel een flinke voorraad aan instrumenten en onderdelen. "Voor de serviceafdeling", licht Chantal Rijkeboer, marketing communications manager, toe.

Zelf werkt ze al ruim 16 jaar voor 'de club' en dan komt ze nog niet in de buurt van het aantal jaren dat Hommersen zich al met hart en ziel inzet voor het bedrijf. "Ruim 39 jaar", geeft hij toe. Dat hangt hij niet aan de grote klok, net zomin als het feit dat ze marktleider zijn. "We krijgen van klanten en prospects vaak te horen dat we 'the best kept secret' zijn." Enige trots is in zijn stem wel te horen. Al is dat misschien een understatement.

Hij vertelt dat het gemiddeld aantal dienstjaren op 10,5 ligt. Dat lag veel hoger - mensen die 25 jaar in dienst zijn, vormen geen uitzondering - maar de laatste twee jaar zijn er veel met pensioen gegaan. Hommersen is er trots op dat 'zijn' organisatie in staat is om werknemers aan zich te verbinden. "We zijn een kennisintensief bedrijf, mensen worden hier gedegen opgeleid." Hommersen schat in dat het zo'n anderhalf jaar duurt voordat een werknemer alles goed in de vingers heeft en als technicus zelfstandig bij klanten aan de slag kan.
Of hij alle 160 medewerkers kent? Zonder enige aarzeling geeft hij aan dat hij 99% van de mensen kent. Iedereen die bij Endress+Hauser wordt aangenomen krijgt een onderonsje met de directeur. En dat zijn vaak heel ontspannende gesprekken. Hommersen: "Ik wil dat mensen het bij ons naar hun zin hebben. Het is belangrijk dat mensen fluitend naar hun werk en fluitend weer naar huis gaan. Je leven thuis en je werk staan met elkaar in verbinding. We hebben een open cultuur, zo is het pand ook gebouwd. We doen het met z'n allen." Rijkeboer knikt instemmend. "Het meest kenmerkende is de vrijheid die je hebt, de autonomie binnen kaders die met je meegroeit. De uitdaging moet je in de kwaliteit van je werk vinden. We zijn een bedrijf van kansen en doen veel aan opleiding."

FotoFestival Naarden

Waar ze ook niet actief de media mee opzoeken is de wijze waarop ze maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Zo lanceerde Hommersen het initiatief om tijdens het tweejaarlijkse FotoFestival een fotowedstrijd voor kinderen op te zetten. "Ik wilde graag foto's die ons verbinden met Naarden." Op deze wijze sponsorde Endress+Hauser het Naardense culturele evenement. De foto's hangen er nog niet, maar ze krijgen absoluut een prominente plek in het moderne, open kantoorpand.

CliniClowns

Een ander voorbeeld geeft Rijkeboer. "We geven vaak kleine relatiegeschenken weg tijdens beurzen. Maar we wilden een keer iets anders doen." Dat idee leverde CliniClowns 6.000 euro op. Voor iedere standbezoeker die haar of zijn gegevens achterliet doneerde Endress+Hauser een bedrag aan dit goede doel.

Niels Udo: 'Ik zie graag dat het stadhuis een museum wordt'

VVV-coördinator pleit voor dagelijkse openstelling

Wat brengt de toekomst voor het stadhuis van Naarden? Niels Udo wil niets liever dan het prachtige pand openstellen voor bezoekers.

Niels Udo is trots op zijn Vestingstad Naarden en is hier ook flink actief. Foto: Antoon F. Bruggeling

NAARDEN De gemeente zal het stadhuis uit 1601 in Naarden-Vesting niet verkopen, maar wat gaat ermee gebeuren? VVV-coördinator Niels Udo ziet het liefst dat het stadhuis een museum wordt en de hele week open is voor toeristen.

'Gek' is Niels op Naarden-Vesting, waar hij vanaf 1974 woont. "Ik ben blij dat de gemeente het stadhuis wil behouden, maar dan moet zij wel zorgen dat er een beheerder komt en dat het pand goed wordt onderhouden. Nu ontdekte ik dat er een ruitje is gesneuveld. Ook is het hier en daar wat stoffig en hangen er gordijnen scheef. Als je niks doet aan het gebouw zal het op den duur verpauperen. Zover mag het niet komen", vindt Udo stellig. Vast staat wel dat er ook in de toekomst getrouwd kan worden in het stadhuis aan de Marktstraat. Op zaterdag en zondag zorgen vrijwilligers ervoor dat het stadhuis van 10.00 tot 17.00 uur open is voor het publiek. De gemeenteraad vergadert hier nog, maar vertrekt in oktober, als de grote verbouwing klaar is, naar het gemeentehuis in Bussum.
"De gemeente moet snel bekijken wat er met het stadhuis gaat gebeuren. Wie gaat het beheren en onderhouden? Dat moet een huismeester zijn met hart voor dit prachtige gebouw." Niels heeft het al op een rijtje: "Het stadhuis moet de hele week toegankelijk zijn voor toeristen. Er moeten exposities gehouden kunnen worden. De gemeente beschikt zelf ook over mooie kunst. Laat die zien aan het publiek. Dat vertelt veel over de rijke historie van Naarden."

Zeer populair

Het stadhuis zou veel bezoekers kunnen trekken. Foto: Bob Awick

'Als je niks doet aan het gebouw zal het op den duur verpauperen'

Er komen volgens Niels meer dan 300 mensen per weekend het stadhuis bekijken. "De 17 meter lange Burgerzaal, de raadszaal en burgemeesterskamer zijn het bekijken waard, maar wat gaat hiermee gebeuren? Er komen jaarlijks veel toeristen naar Naarden-Vesting. De Grote Kerk, de wallen, de sfeervolle straten en oude panden en ook het stadhuis zijn zeer populair bij de bezoekers." Trots is hij op de vele vrijwilligers die dit allemaal mogelijk maken.

Hij vindt het een goede zaak dat het VVV kantoor in de Utrechtse Poort fraai is verbouwd en dankzij vrijwilligers nu de hele week geopend is. Er kunnen hier nu ook fietsen worden gehuurd. Wel vindt hij dat Naarden nog beter op de kaart gezet kan worden.
In de jaren voor en net na de oorlog zag Naarden-Vesting er verpauperd uit. Er waren zelfs plannen om de vestingwerken helemaal te slopen en hier villa's op te zetten. "Gelukkig is het zover niet gekomen en is de stad mooi gerestaureerd. We moeten zuinig op de Vesting zijn, want het is een prachtige en unieke stad en een van de best bewaarde Vestingsteden van Europa."

'We moeten zuinig zijn op de Vesting. Het is een unieke stad'

'Liedjes uit Tweede Wereldoorlog worden uit volle borst meegezongen'

Naardense zanggroep The Army Sisters bestaat tien jaar

Het is eigenlijk als een grap begonnen, maar inmiddels bestaat zanggroep The Army Sisters uit Naarden tien jaar. Gemiddeld één keer per maand treden ze op.

'We hebben nog steeds veel plezier, toch zijn we voor elk optreden nerveus.' Foto's: Antoon F. Bruggeling

NAARDEN "We zingen liedjes uit de jaren 30/40, die veel mensen nog altijd blijken te kennen", vertelt zangeres Leny van der Burg. "Als we zouden willen, kunnen we elke week wel ergens optreden."

Veel ouderen herinneren zich de Tweede Wereldoorlog nog goed. "Zo ook de liedjes uit die tijd, die zij vaak uit volle borst meezingen", aldus Leny. Naast haar zitten Petra Wiersma uit Naarden en zanger Tom van Koudenberg, die de nummers van Bing Crosby vertolkt. We spreken hen in het sfeervolle nieuwe Vesting Hotel. Petra: "Vooral op evenementen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog treden wij op. In het hele land, maar ook in België. Ons repertoire bestaat uit dik veertig liedjes. We zouden het leuk vinden om ook vaker in zorgcentra te zingen."
The Army Sisters treden op in oude USA-legeruniformen. "Kleding en accessoires bestellen we via internet, meestal in Amerika. Maar ook lopen we beurzen en kringloopwinkels af. Met een oud blikje zijn we al blij. Het is geen goedkope hobby, op de kleding moet je bieden. We gaan met de legervoertuigen van onze mannen George en Herman naar optredens, die meteen ook ons podium zijn. Dat kost wel extra tijd, want ze kunnen niet harder dan 80 kilometer per uur rijden. Maar we hebben altijd dikke pret onderweg en zingen wat af", laat Leny weten.

Schot in de roos

Speciaal voor de foto in uniform, staand op een oude legertruck.

'Het is geen goedkope hobby, op de kleding moet je bieden'

"Het idee voor de groep is ontstaan in 2007", zegt Petra. "We zaten in een groep die op evenementen de oorlog naspeelde. Wij vrouwen verveelden ons dan en besloten te gaan zingen. Dat was meteen een schot in de roos. Via internet zochten we songs van de Andrew Sisters." Petra durft te stellen dat The Army Sisters nu een professionele band is. Klankman Ricardo Verkerk zorgt ervoor dat de muziekband waarmee wordt opgetreden, goed klinkt. Aanvankelijk werden de muziekbanden gedraaid op apparatuur uit de Tweede Wereldoorlog, maar omdat die het nog weleens liet afweten, werd besloten om moderne geluidsmiddelen aan te schaffen.
"We hebben nog steeds veel plezier, toch zijn we voor elk optreden nerveus", laten The Army Sisters weten. Leny: "We treden het liefst op voor veteranen, die kennen elk lied. Toen we eens in Eemnes optraden, begon het publiek bij 'In The Mood' spontaan te dansen. Leuk! Wij zingen veel in Limburg en België. Het publiek reageert daar altijd erg enthousiast. Dat maakt dat we nog lang niet willen stoppen met de groep." De zangeressen slapen tijdens de evenementen meestal in legertenten. "Je moet wel goed oppassen dat je met je kousen niet aan een splinter blijft hangen. De naadkousen zijn nogal prijzig", vertelt Petra.

The Army Sisters interesseerden zich als kind al voor geschiedenis. "Dat is nooit overgegaan. We lezen veel boeken. Naast de oorlogsperiode zijn we trouwens ook gek van ridders en jonkvrouwen. In België en Frankrijk bezoeken we regelmatig oorlogsbegraafplaatsen en oorlogsmusea. We gaan altijd samen op vakantie. Ongelofelijk dat in 1940-1945 miljoenen mensen zijn omgekomen en dan hebben we het nog niet eens over de Eerste Wereldoorlog. We zijn blij dat we de oorlog niet zelf hebben meegemaakt", aldus Leny.

Bloembollen aten

"Onze opa's vertelden weleens over die tijd in Naarden/Bussum. Dat ze bloembollen aten en zelfs de eigen kat hebben opgegeten. Het was eng om de Duitse soldaten door de Vesting te zien marcheren." Via Radio Oranje in Londen konden veel mensen in het bezette Holland toch nog genieten van de liedjes van onder anderen de Andrew Sisters en Vera Lynn. "Je moet er niet aan denken dat je land is bezet en buren in kampen worden gestopt. Het erge is dat dit ook anno 2017 gebeurt in Syrië en Irak", vult Petra aan. "De beelden van bange kinderen en platgebombardeerde dorpen en steden zijn vreselijk. Er is weinig geleerd van de Tweede Wereldoorlog."
The Army Sisters kijken alweer uit naar het volgende optreden in het Belgische Wommelgen, dat binnenkort plaatsvindt. In oktober is er een optreden gepland in Heeswijk-Dinteren tijdens een battle waarin de oorlog wordt nagespeeld.