NaarderNieuws

20 maart 2014

NaarderNieuws 20 maart 2014


D66 en CDA winnen

• VVD en GroenLinks leveren in • Hoge opkomst: 61,84%

D66 en VVD feliciteren elkaar, met 4 en 5 zetels de grootste partiijen. Foto: Ruth van Kessel

door Lisa van Dorp

NAARDEN - De gemeenteraadsverkiezingen hebben niet voor een aardverschuiving in de Naarder politiek gezorgd. De VVD levert een zetel in, maar blijft met vijf zetels in de raad de grootste partij. D66 en het CDA kregen er van de kiezers een zetel bij en vierden daarom feest.

Burgemeester Joyce Sylvester maakte tegen 23.00 uur de voorlopige uitslag bekend in een volle burgerzaal op het stadhuis. Opmerkelijk veel Naarders waren woensdag naar de stembus gegaan: met een opkomstpercentage van 61,84% scoorde Naarden hoger dan veel andere gemeentes in het land. Wethouder Burgerparticpatie Wil de Vries-Kempes: "Naarders zijn betrokken bij de lokale politiek en daar zijn we ontzettend blij mee."

Van de 1.553 stemmen op GroenLinks zijn er 1.295 voor Wil de Vries-Kempes

Bij de bekendmaking van de uitslag juichten de aanhangers van D66 en het CDA het hardst. Beide partijen kregen er een raadszetel bij, waardoor D66 met vier zetels nu de tweede partij van de stad is. De democraten kregen 909 stemmen meer ten opzichte van de verkiezingen in 2010. Het CDA was de tweede winnaar: met drie zetels is de partij, die de afgelopen jaren oppositie voerde, nu even groot als GroenLinks dat een zetel inleverde.

En dat feit maakt de aanstaande coalitie-onderhandelingen spannend. VVD en D66 hebben samen net een meerderheid in de nieuwe raad, maar lijsttrekkers Van Meerten-Kok (VVD) en Vroom (D66) willen 'een zo breed mogelijke coalitie in de voorbereiding van de fusie'. Dat betekent dat er ruimte is voor een derde partij: voormalig coalitiepartner GroenLinks en het CDA van Marleen Sanderse liggen als grootste voor de hand.

De race om wie de derde coalitiepartner wordt, is nog niet gelopen. In de afgelopen raadsperiode was oppositiepartij CDA regelmatig aan de zijde van de coalitie te vinden, terwijl de GroenLinks-fractie met name in het Storkdossier afstand nam van VVD en D66.

GroenLinks-lijsttrekker Wil de Vries-Kempes ging de verkiezingen in met de boodschap dat ze óf wethouder wilde worden óf voor een rol op de achtergrond zou kiezen als de uitslag tegen zou vallen. Van de 1.553 stemmen op haar partij kreeg zij er persoonlijk 1.295. Dat schept een verplichting, meent de nummer 2 op de GroenLinks-lijst, Dries Bartelink. "Wil heeft deze stemmen binnengehaald als wethouderkandidaat."

Of dat gaat helpen in de onderhandelingen moet nog blijken. Olaf Vroom: "We gaan nu een brede coalitie vormen. Wat Wil de Vries-Kempes heeft beloofd, is voor haar eigen rekening." Miriam van Meerten-Kok: "Het zijn volgens mij raadsverkiezingen, geen wethoudersverkiezingen."

Ook Lars Voskuil van de PvdA was gelukkig met de uitslag. Zijn partij behield tot opluchting van de fractie twee zetels. "Ondanks het feit dat de PvdA het landelijk slecht doet, zijn we in stemmenaantal in Naarden gelijk gebleven."

Voorkeurstemmen
De meeste uitgebrachte stemmen gingen naar de lijsttrekkers. Alleen D66 nummer 2 Trude Schermer haalde haar raadszetel op eigen kracht. Ze kreeg 496 voorkeurstemmen terwijl er deze verkiezingen 462 stemmen nodig waren om in de raad te komen.

Meer over de gemeenteraadsverkiezingen op pagina 3 en 5.

Politie pakt Fransman na woeste rit door stad

NAARDEN - De politie heeft zondag na een achtervolging door Naarden en Bussum een 22-jarige Fransman aangehouden met een grote hoeveelheid wiet in zijn kofferbak.

Rond 20.00 uur zagen agenten een auto met hoge snelheid over de A1 rijden. Ze gaven de bestuurder ter hoogte van de afslag Naarden-Vesting een stopteken, maar hij scheurde met hoge snelheid door de bebouwde kom richting Bussum. De politie kon de auto op de kruising Brinklaan/Generaal de la Reijlaan weer oppikken. Op de Lambertus Hortensiuslaan slaagden agenten erin de auto te blokkeren. De Fransman reed het trottoir op, waarbij hij een van zijn banden lek reed.

Hierna ging de man rechtsaf, de oude Rijksweg op richting de A1, met meerdere politieauto's in de achtervolging. Toen de auto op de velg reed, zetten agenten de man aan de kant. De 22-jarige Fransman werd aangehouden. In de kofferbak van de auto lagen vuilniszakken vol met hennep. De auto en de wiet werden in beslag genomen.

Tuberculose

Enige generaties geleden was tbc volksziekte nummer één. Zonnestraal in Hilversum werd speciaal gebouwd als arbeidskolonie voor lijders aan tuberculose (TBC).

'Een halve eeuw de sterken voor de zwakken'

heet het gelijmde boek met 136 pagina's dat bij het 50-jarig bestaan van Zonnestraal in 1978 bij Unieboek verscheen. Hierin wordt die 50 jaar in teksten, documenten en foto's chronologisch gepresenteerd. Dr. C. van Proosdij stelde dit gedenkboek samen. De bijzondere architectuur van de gebouwen krijgt in dit boek niet veel aandacht.

'Ome Jan, het leven van Jan van Zutphen' heet de biografie, geschreven door Age Schepper.

Het gebonden boek (niet afgebeeld) over dé man van Zonnestraal, bevat 304 pagina's, vele foto's en werd in 1958 door AP uitgegeven.

Het onderwerp tbc bracht me op 'De To(o)verberg' (Der Zauberberg), de roman van de Duitse auteur en Nobelprijswinnaar literatuur 1927 Thomas Mann. Het boek uit 9124 wordt gezien als een hoogtepunt in de literatuur. De roman vertelt het verhaal van Hans Castorp, die omstreeks 1907 op bezoek gaat bij zijn zieke neef (tbc) in een sanatorium in het Zwitserse Davos. Dit bezoek duurt echter niet drie weken maar zeven jaar. Deze Nederlandse vertaling van C.J.E. Dinaux, die in 1927 door Van Holkema & Warendorf werd uitgegeven, is behoorlijk langdradig. En nogal wat onvertaald Duits en Frans. De roman bestaat uit twee delen. Dit is deel I, eerste druk, 429 bladzijden. Het gebonden boek met naam heeft een band die stijlvol past in die tijd.

Wilt u deze boeken kopen? Het enige exemplaar van elk van de drie boeken is te koop voor 8, 8 en 20 euro. Mail of bel Oosterom: n.c.oosterom@hetnet.nl of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Over tijden die voorbij zijn

Foto:

Een voormalige kwekerswoning aan de Amersfoortsestraatweg in 1908. De weg naar rechts is het latere Breughellaantje. Het hek op de voorgrond hoort bij het huis Den Hul. De grote wilde kastanje stond er 15 jaar geleden nog.

In 1884 kocht Willem Anne van Dorp (1847-1914), getrouwd met Henriëtta Geertruida Holzman (1856-1935) en wonend in het Bartolottihuis aan de Herengracht in Amsterdam, de kwekerswoning met flink wat grond en bestemde het tot zomerverblijf. Hij gaf het de naam Klein Rubroeck als herinnering aan een buitenplaats bij Rotterdam, waar hij bij zijn grootouders een heerlijke tijd doorbracht.

In 1910 besloot de familie, na 25 zomers heen en weer reizen, permanent in Naarden te gaan wonen. Het zomerverblijf werd gesloopt en op de plek verrees onder dezelfde naam een kapitale villa. Ook dat gebouw bestaat niet meer, het werd in 1959/60 afgebroken. Tegenwoordig staat op de plek een appartementengebouw met serviceflats onder de naam 'Bosch van Bredius'.

Meer weten over uw woonomgeving? Lees De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaalblad kost € 17,50 per jaar: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl.

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L. Heuvelman; 19.30 u. Oecumenische Vesper pastoor C. Fabril
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; 19.30 u. Oecumenische Vesper in Grote Kerk; za. 22/03 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistieviering pastor C. Fabril; 24/03 19.30 u. 3e Vastenoverweging
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. diaken Van Meeteren
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H. van Dijk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N. den Bok
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. K. Vos
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A. v.d. Bos; 17.00 u. dr. W. Moehn
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G. de Vries
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. dr. R. Nepveu
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. M. van Woerden
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W. Metzger
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. Smit; 19.00 u. S. Poelen
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Vanaf vrijdag overgang naar sterk wisselvallig weer
Donderdag start de astronomische lente. Een hogedrukgebied schuift ten zuiden van het land door richting Duitsland. De wind draait daardoor donderdag naar het zuiden, wordt aflandig. Dat levert een fraaie lentedag op. Vanaf vrijdag liggen echter regenzones klaar die vanuit het westen zullen binnentrekken. We komen daarna in polaire lucht met kans op maartse buien.

Donderdag en vrijdag
Donderdag belooft een fraaie lentedag te worden. Het is vrij zonnig. Er waait daarbij een matige zuidenbries. De temperatuur swingt uit de pan. Het wordt 17 à 18 graden. Vrijdag neemt de bewolking toe en in de loop van de dag gaat het enige tijd regenen. De wind draait naar zuidwest en wakkert aan tot vrij krachtig. Het wordt in de middag circa 13 graden.

Het weekeinde
In het weekeinde stroomt met een matige tot vrij krachtige westenwind koudere polaire lucht binnen. Er vallen enkele buien, lokaal gepaard met hagel. Afwisselend schijnt de zon nu en dan, zondag waarschijnlijk iets vaker dan zaterdag. De nachtelijke minima schommelen rond 2 à 3 graden. Ook overdag is het kouder met een maximum die met moeite de 10 graden haalt.

Weetje
'Een droge maart en een natte april is de boeren naar hun wil', zegt een oude weerspreuk.
Dat geldt voorlopig voor deze maart, want er is nog weinig regen gevallen. Bovendien is deze maart zeer zonnig en zeer zacht verlopen. Al zo'n zes dagen in deze maand is de maximumtemperatuur boven 15 graden gekomen. Zoveel lentedagen voor de 21e maart is bijzonder.

In Naarden voelt iedereen zich de grote winnaar

Vooral grote tevredenheid over hoge opkomst bij stembureaus

Marleen Sanders en Loes Broere blij met derde zetel voor CDA. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

NAARDEN - Genoeglijk was en bleef het tot in de late uurtjes in het gemeentehuis. Eigenlijk alleen maar winnaars, zo typeerden de lijsttrekkers de uitslag. Trots en opluchting over de grote opkomst: een compliment aan de Naarders die zich blijkbaar betrokken voelen bij de lokale politiek.

Vooraf voelde vooral D66 zich senang. Met de landelijke trend als voorbeeld kon het in Naarden toch niet heel erg misgaan. "Positief zenuwachtig", zo drukte Olaf Vroom zich voorzichtig uit. "Een groei van drie naar vier zetels zou mooi zijn, en wie weet een vijfde?" Het werden er vier. Gejuich en blijdschap bij D66. "Ik weet zeker dat het niet alleen de landelijke politiek is die ons dit succes heeft gegeven. We hebben het goed gedaan en hebben bewust voor de verkiezingen al besluiten in de raad genomen over belangrijke stukken als Stork en Keverdijk. Hiermee laten we zien dat we staan voor onze besluiten en de kiezer heeft dat gewaardeerd." Miriam van Meerten, lijsttrekker van de VVD, ziet zich ondanks het verlies van een zetel met vijf zetels toch als de grote winnaar: "We zijn nog steeds de grootste partij in Naarden en sterker nog, we hebben 100 stemmen meer dan in 2010. Dwars tegen de landelijke trend in, dus ik ben dik tevreden, ook al hebben we dankzij de grote opkomst netto een zetel minder."
CDA is de tweede grote winnaar van de avond, zij gaan van twee naar drie zetels. Lijsttrekker Marleen Sanders: "Ik deel bij deze nog een Naardens Compliment uit aan Naarden voor het tonen van hun grote betrokkenheid bij hun eigen leefomgeving." Lars Voskuil vreesde van tevoren een groot verlies voor de PvdA. Dat de schade beperkt blijft en de partij zijn twee zetels mag behouden geeft hem het gevoel moreel een winnaar te zijn: "Ik ben blij dat we de kans krijgen om door te gaan met Naarden sociaal te houden voor iedereen." Ook Wil de Vries-Kempes is tevreden met de drie zetels voor GroenLinks: "Ik hoop met mijn voorkeurstemmen door te mogen gaan als wethouder." De grootste gemene deler bij de partijen is de belofte zich hard te maken voor het behoud van de waarden van Naarden na de fusie. "Daar ligt een opdracht."

Trude Schermer hoort dat ze met 496 voorkeurstemmen een zetel heeft binnengehaald. Foto: Ruth van Kessel

'Bij de fusie maken we ons hard voor de waarden van Naarden'

Uitslag snel bekend

NAARDEN - De stemmen in Naarden waren snel geteld. Om even voor 23.00 uur was de voorlopige uitslag bekend.

Om half een 's nachts kwam de burgemeester met de stemverdeling per raadslid. De gemeente had per stembureau vijf in plaats van vier tellers ingezet. De definitieve uitslag van het stembureau volgt vrijdag.

Henk Lanting stopt ermee

NAARDEN - VVD'er en wethouder Henk Lanting (63) keert na de verkiezingen niet terug in de Naardense politiek. Hij staat daarom ook op de dertiende plaats van de kieslijst, als lijstduwer.

Lanting is sinds 3 januari 2011 wethouder Financiën en locoburgemeester. Van 2002 tot 2009 was hij raadslid voor de liberalen. Zijn besluit om met de politiek te stoppen is een bewuste, zegt hij. "Ik ga een andere fase van mijn leven in. Ik ga nog niet met pensioen, maar ga wel de helft van mijn tijd doorbrengen met klussen aan ons nieuwe huis in Frankrijk. De andere helft van de tijd ga ik weer aan de slag als interim-manager."

Lanting blijft lid van de Naardense VVD, maar niet actief. "Als ze me nodig hebben, kom ik helpen."

Vier nieuwe raadsleden

NAARDEN - De gekozen raad telt vier nieuwkomers in de politiek.

Ilse Millin komt voor de VVD in de raad, Dries Bartelink voor GroenLinks. D66 telt twee debutanten: Koos de Haan en Theo Fambach. De Haan, die vorige week namens D66 het lijsttrekkersdebat in het politiek café deed omdat Olaf Vroom afwezig was, is er klaar voor: "Ik ben heel blij met de uitslag en heb er zin in."

Dik 61 procent van de Naarders naar de stembus

Naarden kiest de nieuwe gemeenteraad. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Ondanks alle negatieve verwachtingen gingen woensdag veel Naarders naar de stembus. 61,84 procent van de Naarders bracht een stem uit voor de gemeenteraad.

Dit jaar kon ook Naarden weer meeprofiteren van de landelijke media-aandacht voor de verkiezingen. Vier jaar geleden was dat niet zo. Vanwege de (vorige) herindelingsprocedure waren de raadsverkiezingen in Naarden uitgesteld tot november. De opkomst was toen laag: 49%. In 2006 kwam 65% stemmen. De opkomst voor de Tweede Kamerverkiezingen ligt in Naarden doorgaans flink hoger. In 2012 bijvoorbeeld 85%.

De Vries trekt veel stemmen

NAARDEN - Naarders die op GroenLinks hebben gestemd, hebben met een overgrote meerderheid op lijsttrekker Wil de Vries-Kempes gestemd.

Van de 1.553 stemmen die de partij kreeg, gingen er 1.295 naar De Vries-Kempes. Nummer twee Dries Bartelink kreeg er 36, nummer drie Paul Stravers 37.

De 17 gekozen raadsleden van Naarden

Dit zijn ze, de zeventien kandidaten die gisteren door u zijn gekozen in de gemeenteraad van Naarden. Toch is dit waarschijnlijk niet helemaal de samenstelling van de nieuwe gemeenteraad. Mochten één of meerdere van deze personen tot wethouder worden benoemd, stappen ze meteen weer uit de raad. Hun zetel komt dan beschikbaar voor een partijgenoot. Ook is er nog geen rekening gehouden met eventuele voorkeusstemmen. Om helemaal correct te zijn: formeel is de uitslag nog 'voorlopig'. De definitieve uitslag volgt over enkele dagen. De gemeenteraad wordt normaal gesproken gekozen voor vier jaar. Maar als de fusie met Muiden en Bussum inderdaad per 1 januari 2016 een feit is, zijn er al eerder nieuwe verkiezingen.

Installatie
Op donderdag 27 maart worden de raadsleden geïnstalleerd. Eén dag eerder wordt er afscheid genomen van de leden die niet meer in de raad terugkeren.

8 / 16

'Nederland heeft behoefte aan een collectieve bestemming'

Denker des Vaderlands René Gude geeft Comeniuslezing

Denker des Vaderlands René Gude in zijn werkkamer. Foto: Lisa van Dorp

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Filosoof en 'Denker des Vaderlands' René Gude houdt 22 maart de Comeniuslezing. Hij vindt dat Nederland na decennia van individualisme moet focussen op collectiviteit. "Individualisme is een zeer minimale strategie om een maatschappij te vormen."

In zijn huis aan het IJ vertelt Gude, donkerbruine ogen achter een karakteristieke bril, vol enthousiasme over zijn vak. "Filosofie is de moeder aller wetenschappen en is bezig aan een comeback." Daar draagt hij zijn steentje aan bij, met optredens in DWDD, boeken en interviews. Filosoferen doet hij graag: als hij halverwege zijn argumentatie vindt dat het toch niet helemaal klopt, formuleert hij zijn punt gewoon opnieuw. Gude is 57, maar heeft niet lang meer te leven. Hij verloor in 2011 een been aan botkanker en is ongeneeslijk ziek.

'In onze samenleving draait alles om scoreborden, polls en rankings'

Wat doet een denker des vaderlands?
"Ik ben de ambassadeur van de Nederlandse filosofie, zoals de 'Dichter des Vaderlands' dat voor literatuur is. Als filosoof bied ik een diagnose van de tijd waarin we leven, een actueel perspectief op de samenleving."

Hoe luidt de diagnose van deze tijd?
"Mensen hebben twee basisbegeerten. Bij de groep horen en iets bijzonders zijn, boven de massa uitsteken. We zijn als samenleving helemaal afgestapt van 'het erbij horen' en alleen maar bezig om te excelleren als individu. Met als gevolg dat we veel boze en depressieve mensen hebben. We negeren een fundamentele basisbehoefte."

Daar gaat de lezing over?
"De kerngedachte van de lezing is dat we onze samenleving te veel hebben ingericht op het individu. We zijn de optelsom van al die empowerde, zelfbewuste, competitieve eenlingen geworden. Na decennia burgertruttigheid en traditie was dat in de jaren 90 een verademing, maar inmiddels hebben we de grens bereikt. Onderling heerst onverschilligheid en overal is competitie: op school, op het werk, op de sportclub. Alles draait om scoren en rankings. Nederland heeft behoefte aan een collectieve bestemming, een collectieve visie."

Exit liberalisme? Hoe doe je dat?
"Door de middelen van de oude Grieken in te zetten: sport, religie, kunst en filosofie. Daarmee kun je zin geven aan bestaande collectieven, als gemeentes, bedrijven en gezinnen. Nu gebruiken we deze vaardigheden voor zelfverwerkelijking, maar we moeten ze inzetten als middelen voor collectiefvorming."

U bent ongeneeslijk ziek. Helpt filosofie daarmee om te gaan?
"Ik heb mazzel als ik er over twee jaar nog ben. Kijk, als je sterk individualistisch bezig bent, dan heb je een grotere kans op doodsangst. Collectieven zijn onsterfelijker, individuen sterven als ratten. Het idee dat mijn dood voor mij zelf niet zo erg is en dat het collectief waar ik deel van uitmaak gewoon blijft bestaan, geeft troost. De opgave is nu om meer afstand te nemen van het leven. Dat maakt het makkelijker om straks te gaan."

Flore Heiligers-Teeuwen

Tandarts-endodontoloog 
Lid OranjeComité Rembrandtkwartier 
Naardense sinds 2009

Foto:

Hoe vieren jullie in de wijk dit jaar Koningsdag?
"Met 's ochtends een fietswedstrijd, vrijmarkt, een taartenbakwedstrijd en veel oud-Hollandse spelletjes. Dit wordt door de moeders georganiseerd, de vaders nemen de middag voor hun rekening. Dan is er een barbecue met borrel en een dj."

Al gewend aan 'Koningsdag'?
"Ik vergis me nog wel eens, maar dan word ik verbeterd door mijn kinderen, hoezo generatiekloof?! Ik denk dat het het hetzelfde is als in de periode 'gulden-euro', dat komt vanzelf."

Wat heb je met het Koninklijk Huis?
"Ik volg het nieuws om hen heen, het zorgt voor een saamhorigheidsgevoel. Het geeft mij een goede reden om met 6 vriendinnetjes van het OC een hele leuke dag te organiseren."

Wat zou je doen als je een miljoen euro zou winnen?
"Ik zou de helft apart zetten voor de toekomst van onze kids. De andere helft zou ik doneren aan de Max Foundation, een stichting om een verdrietige reden opgericht door vrienden die met bijna geen overhead heel goed werk doet."

Welk nieuws uit Naarden houdt je bezig?
"De plannen met het Storkterrein. Bij ons om de hoek, in een zeer kinderrijke buurt en naast de school van onze kinderen. Door een actieve groep buurtgenoten is er naar een goede oplossing gewerkt."

Waar kom je het liefst in Naarden?
"Het Meertje van Vlek. Het straalt 's ochtends een sereniteit uit die wakker (moeten) worden fijn maakt en door de weidsheid hebben we een mooie zonsondergang voor de deur."

Wat zou je doen als je één dag burgemeester van Naarden was?
"Niet alleen voor eigen parochie, maar voor die van de hele buurt: verkeersdrempels aanleggen rondom het Meertje van Vlek. Niet-locals denken soms dat het hier een soort circuit van Zandvoort is, maar er spelen hier veel kinderen op straat, dus racen is niet zo handig."

Zó sla je contacten op

Tekst en uitleg over de mobiel. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Hoe stuur je een sms'je? Hoe luister je de voicemail af? Hoe sla je contacten op? Leerlingen van het Vituscollege gaven vorige week tekst en uitleg over de mobiele telefoon aan bewoners van het Ravelijn.

Vier scholieren van het gym waren een ochtend naar de recreatieruimte van de serviceflat gekomen in het kader van hun maatschappelijke stage. "Onze bewoners waren heel enthousiast. De meisjes waren heel behulpzaam en legden alles op een prettige manier uit", vertelt Arthur Riet van Ravelijn.

Primeur: hockey interland in Naarden

NAARDEN - Een sportieve primeur voor Naarden. In de aanloop naar het WK hockey in Den Haag deze zomer komen de nationale elftallen van België en India op 15 april naar Naarden. Op het nieuwe waterveld van HCN nemen de twee herenteams het tegen elkaar op in een oefenwedstrijd.

"Zo brengen we tophockey dicht bij onze leden", zegt Jacques Craenen, WK-ambassadeur bij de hockeyclub. "We vinden het een eer om deze landenteams midden in 't Gooi te mogen hosten. Omdat we als een van de weinige clubs van Nederland een topwaterveld hebben, hebben we in samenspraak met de Hockeybond dit initiatief genomen."

De wedstrijd begint om 19.00 uur. De toegang is gratis. In het voorprogramma van de interland speelt Heren 1 van HCN tegen een buitenlandse club.

Greet Wijnmalen krijgt Naardens Compliment

NAARDEN - 'Allesdoener' Greet Wijnmalen (62) heeft maandag het Naardens Compliment gekregen. Wijnmalen ontving de jaarlijkse vrijwilligersprijs van de gemeente omdat ze zich al veertig jaar inzet voor het Naardens toneel.

Wethouder Marcel Adriani verraste Wijnmalen maandagavond in de Grote Kerk. De ex-Naardense kreeg alle lof voor haar werk als zakelijk leider, regisseur, actrice en vormgever bij Toneelgroep de Vesting, sinds 2010 Naardens Podium.

"Ik sta zelf niet zo graag in de schijnwerpers", reageert Wijnmalen. "Maar ik heb hier enorm van genoten. Het is heel fijn als je zo in het zonnetje wordt gezet. Ik dacht dat ik een avondje toneel voor de boeg had, maar kreeg argwaan toen ik mijn broer en andere bekenden die van ver komen ineens in de kerk zag zitten. Dat gaf me gelukkig even de tijd om me voor te bereiden."

Versa vrijwillgerscentrale

Vestingmuseum: medewerker voor het winkeltje of de kassa (4 uur per week).

Wijkontmoetingscentrum Bellefleur: beheerder van de websites die het beheer en onderhoud van de websites (Google Apps) wil verzorgen (1-2 uur per week).

Veilig Verkeer Nederland: voorzitter Afdelingsbestuur Gooi Noord, die onder andere de afdelingsbestuursoverleggen voorzit (1 dagdeel per week).

De Antonius Hof: vrijwilliger die de bewoners begeleidt van de afdeling naar de activiteit van hun keuze (donderdag van 13.30 – 14.30 uur).

Filmhuis Bussum

PHILOMENA volgt een Ierse moeder op zoek naar haar zoon. DIE ANDERE HEIMAT: CHRONIK EINER SEHNSUCHT is een vroeg-19de-eeuwse familiekroniek. THE SELFISH GIANT is een hartverscheurend Brits drama waarin twee jonge natuurtalenten als jochies van 13 debuteren. AFRICAN SAFARI toont (in 3D) de Afrikaanse flora en fauna in adembenemende beelden, deels vanuit een heteluchtballon geschoten. WE ARE THE BEST! is verrassend vrolijk. Echte punkmeisjes beginnen in Stockholm een bandje. Naturel en aanstekelijk geacteerd. A TOUCH OF SIN gaat over het moderne China, een explosieve mix van immorele gangsters, gewetenloze nouveau-riche entrepreneurs en wanhopig werkvolk. In ALL IS LOST tracht Robert Redford als solozeiler koppig strijdend te overleven. HER. Mensen worden verliefd op een zelflerend pc-programma, de 'open-minded' Samantha. In DALLAS BUYERS CLUB verandert een homofobe cowboy van gedachten en gaat hij een emotionele strijd aan met de farmaceutische industrie die aidspatiënten als proefkonijnen gebruikt. NEBRASKA. Vader en zoon gaan op weg naar een gedroomde hoofdprijs. 12 YEARS A SLAVE is het Oscar-winnende slavernij-epos.

Meer op www.filmhuisbussum.nl. Foto: Filmhuis Bussum

Dinsdagavond: SNEAK PREVIEW.
Twee jeugdvoorstellingen: PELLE EN DE DIERENROVERS en MEES KEES OP KAMP.

zaterdag 22 maart

Creatieve markt

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt weer een 'creatieve markt' van 10.00 tot 15.00 uur die in het teken staat van Pasen. Deelname alleen door niet-commerciële personen of instellingen. Kosten: € 5,- per tafel (80 x 80 cm). Info en/of aanmelden: 035-6936297.

Comeniusdag

Filosoof René Gude houdt een lezing op de Comeniusdag 2014. Om 12.30 uur wordt een krans gelegd bij het standbeeld aan de Marktstraat en wordt een gedicht gelezen. De Comeniuslezing start om 13.00 uur in de Grote Kerk. Ditmaal verzorgd door René Gudu, filosoof en 'Denker des Vaderlands'. Daar wordt ook de Comeniusprijs uitgereikt. De lezing en de prijsuitreiking worden omlijst door livemuziek uit Tsjechië, Polen, Hongarije en Slowakije, landen waar Comenius heeft gewoond en gewerkt. Aanmelden: www.comeniusmuseum.nl .

Repair Café

Er wordt weer een Repair Café gehouden. Deze keer speciaal voor en door kinderen in Breeduit aan de Lange Heul. Het Repair Café duurt van 10.00 tot 14.00 uur. Er zijn workshops 'plak je lekke fietsband' en 'pimp je saaie kledingstuk'. Kinderen die zelf handig zijn met gereedschap mogen meehelpen met de klussen.

Mindfulness

Petra van Hameren van Mind and More houdt een proefles 'Mindfulness'. Deelnemers leren ontspannende oefeningen te doen. Aanvang 14.00 uur, deelname € 30,-. Aanmelden op www.mindandmore.nl.

Optreden

De Bussumse singer-songwriter Ad Vanderveen geeft optreden bij de gitaarwinkel Gooise-Gitaren.nl aan de Stationsweg. Het optreden is een promotie voor het nieuwe studio-album 'Beat the record'. Aanvang 15.30 uur.

Benefietfeest

Bussumse jongeren houden een feest om geld op te halen voor KiKa. Het feest voor jongeren wordt gehouden in Uit-Wijk aan de Dr. Schaepmanlaan. De entree is € 6,- in de voorverkoop en € 7,50 aan de deur. Kaarten te koop op kikafeest@gmail.com.

vrijdag 21 maart

NLdoet

Vanwege NLdoet gaan een aantal gemeenteambtenaren van de gemeente Bussum aan de slag in De Palmpit aan de Koekoeklaan, waarbij zij de bewoners van appartementencomplex de Heul, de deelnemers van de dagverzorging en de bezoekers van WOC De Palmpit trakteren op gratis koffie met gebak en een gratis lunch met soep, salade en stokbrood, waarvan een groot deel gesponsord wordt door de winkeliers van winkelcentrum Koekoeklaan. Maximaal aantal deelnemers is 50. Vol is vol. Aanmelden: 035-6938786.

Vanaf 21 maart

Voedselbank

De Voedselbank houdt een actie aan de Koekoeklaan. De bank bezoekt met een kraam de Albert Heijn, waar klanten voedselproducten kunnen doneren. Op beide dagen is de Voedselbank van 9.00 uur tot 18.00 uur actief.

Vanaf zaterdag 22 maart tot en met zondag 30 maart

BoodschappenPlusBus

De BoodschappenPlusBus gaat weer op pad. Zaterdag kunt u mee naar Gouda naar het museum 'Gouds Plateel' en zondag naar de Tuinen van Appeltern. Maandag staat de Keukenhof op het programma en dinsdag Jagtlust in 's-Graveland waar u kunt wandelen of gezellig een kopje koffie drinken. Woensdag 26 maart onze vertrouwde rit naar het Concertgebouw voor het gratis lunchconcert en 's avonds naar de Bingo in Naarden. Donderdag kunt u een kijkje nemen in Naarden bij een van de grootste kringloopwinkels in Nederland en tot slot van de week gaan wij zaterdag poffertjes eten op De Brink in Laren en zondag naar Noordwijkerhout om te varen door de Bollenstreek. Aanmelden kan op 035-7504192.

zondag 23 maart

Lezing

Anton Kos geeft een lezing over 'De Erfgooiers' in De Palmpit aan de Koekoeklaan. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

Expositie

Ton de Kruijk exposeert aan de Landstraat recent werk. De deuren van de galerie zijn geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

maandag 24 maart

Voordracht

Marcel de Leeuw spreekt voor de Vrije School aan de Esther de Boer-Van Rijklaan over Spiritualiteit en religie. Deze voordracht is georganiseerd door de Antroposofische Vereniging in 't Gooi, De Christengemeenschap gemeente 't Gooi, het Therapeuticum Naarden-Bussum en de Vrije School Michaël. Aanvang 20.15 uur, entree € 8,-.

Drumcirkels

Anjani aan de Havenstraat houdt drumcirkels in een Mongoolse nomadentent voor jongeren en ouderen. Voor jongeren vanaf 15.00 uur, voor volwassenen vanaf 19.30 uur. Deelnemers kunnen komen drummen. Een drumcirkel geeft heling. Entree: vrijwillige bijdragen. Aanmelden op 06-53612782.

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

dinsdag 25 maart

Computercursus

In De Palmpit aan de Koekoeklaan start nogmaals een beginnerscursus met voornamelijk tekstverwerking met gebruik van de muis en toetsenbord. Kosten € 35,- voor 10 lessen van 1 uur. Aanvang 13.30 en 15.00 uur. Aanmelden op 035-6938786 .

Lezing

Leden van SeniorWeb geven een lezing over veilig internetbankieren in de bibliotheek aan het Wilhelminaplantsoen. Er wordt vooral verteld waar u op moet letten. Aanvang 14.00 uur, entree € 10,-. Aanmelden op www.bibliotheeknaardenbussum.nl.

woensdag 26 maart

Bingo

De Schakel aan de Kolonel Verveerstraat houdt weer een bingo. De bingo start om 20.00 uur, maar vanaf 19.30 uur bent u al van harte welkom. Ook deze keer vallen er leuke prijzen te winnen. Entree € 3,50.

donderdag 27 maart

MD-café

Er wordt weer een MD-café gehouden voor patiënten van deze oogziekte. Deze keer vertelt Marc van de Berg over het gebruik van mobiele telefoons voor slechtzienden en blinden. De bijeenkomst wordt gehouden in een zaal van De Antonius Hof aan de Lange Heul van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt op deze dag voor het eerst op de donderdag een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786.

Vrijdag 28 maart

Lezersfeest

Ter gelegenheid van haar 100-jarige bestaan organiseert Bibliotheek Naarden-Bussum een bijzondere theateravond voor lezers. Schrijver Abdelkader Benali, de Dichter des Vaderlands, schrijfster Franca Treur, dichter Nico Dijkshoorn, cabaretier Arjen Lubach en de Bussums Dorpsdichter Gaston Bannier treden op. Het evenement is in Spant!.
Kaarten kosten 22 euro en zijn te koop bij Spant! en in de Centrale Bibliotheek in Bussum.

Sportclubs Meerweg: 'Het is wachten op een ongeluk'

Politiek biedt luisterend oor, geen oplossing

Sportclubs en politieke partijen zaten samen om tafel. Foto: Yvette Geerts

door Yvette Geerts

BUSSUM – De sportclubs aan de Meerweg hebben afgelopen week bij de politiek aan de bel getrokken over de verkeersveiligheid rond de velden. "Met name op zaterdag is het zo druk dat het wachten is op een ongeluk", lieten de voorzitters van de clubs weten. Ook wensen ze wat meer medewerking rondom alcohol en parkeren. De politiek afgevaardigden boden een luisterend oor, maar zien geen kans om harde toezeggingen te doen om de problemen aan te pakken.

Bij het zogenoemde rondetafelgeprek waren voetbalclub BFC, tennisvereniging GLTC het Spieghel, LTC de Meent en de Gooische Hockeyclub aangeschoven. Samen hebben ze ruim 5.500 leden. Niet alleen de verkeersveiligheid, ook parkeergelegenheid, naleving van de alcoholwetgeving en gebruikte verlichting werden besproken. Aan de andere kant van de tafel zaten twaalf politiek afgevaardigden van alle acht partijen die actief zijn in Bussum. Het rondetafelgesprek werd geleid door de Bussumse Melinda Warmelink, in het dagelijks leven conflictbemiddelaar. De 'twee kampen' hadden geen conflict, maar wie nu stappen gaat en kan zetten om de problematiek op te lossen, daar zijn geen uitspraken over gedaan. Duidelijk werd wel dat voor echt grote investeringen, die nodig zijn om de problematiek nu eens en voor altijd op te lossen, geen financiële ruimte is. Niet bij de clubs en niet bij de gemeente.

'Zet geen lokkinderen in, maar denk mee en geef voorlichting of tips over alcohol.'

De verkeersproblematiek betreft vooral het kruispunt Groot Hertoginnelaan/Meerweg, het vele autoverkeer en de beperkte parkeermogelijkheden. De paar parkeerplekken extra die de Gooische Hockeyclub wenst, stuiten tot nu toe op bezwaren van de Stichting Natuurmonumenten. Ook de politieke partijen zien dit niet als oplossing. Dat delen van de sportvelden op grondgebied van de gemeentes Naarden, Bussum, Hilversum en de Stichting Natuurmonumenten liggen, is bij het vinden van een oplossing voor de verkeersproblematiek wellicht een grote bottleneck. Als mogelijke oplossingen werden genoemd: het gebruik van het parkeerterrein achter het station in combinatie met pendelbussen, een van de aanrijroutes op zaterdag tot eenrichtingsverkeer bestempelen en verhoogde fietspaden.
Een ander punt waren de nieuwe regels rondom het schenken van alcohol. Bij veel clubs zijn het de leden die bardienst draaien. Dat maakt de naleving extra complex. Binnen de clubs wordt hier hard aan gewerkt, maar medewerking van de politiek is hier gewenst. 'Zet geen lokkinderen in, maar denk mee en geef voorlichting of tips.' Ook het uitdelen van bonnen op toernooidagen wordt niet gezien als een positieve manier van samenwerken om tot een oplossing te komen. De politiek verwacht ook duidelijk creatieve ideeën en samenwerking van de vier betrokken clubs
De problematiek is voorlopig nog niet opgelost. Wel zijn er een aantal beloftes gedaan: de gemeente komt met een conceptverkeersplan voor de omliggende wegen. Ook gaan sportclubs en gemeenteraad op regelmatige basis met elkaar in overleg.

Goois Jazz Festival loopt goed

BUSSUM - Met nog minder dan twee weken te gaan zijn er al 1600 kaarten verkocht voor het Goois Jazz Festival. De 31ste editie belooft een mooi spektakel te worden doordat er grote namen op de programma staan zoals Alain Clark, Julia van der Toorn en Candy Dulfer.

Volgens organisator Rick van der Eijk van Kiwanis zijn de eerste reacties al erg positief. "De bezoekers zijn erg te spreken over de programmering. Dit jaar werken we voor het eerst samen met de stichting Bon Intenshon. Deze partij heeft goede contacten met artiesten, waardoor we nu een nieuwe ingang hadden om grote namen aan ons te binden. We hebben nu nog zo'n 400 kaarten over. De ervaring leert dat op de dag zelf, dit jaar zaterdag 29 maart, er nog veel kaarten verkocht worden, maar het charitydiner is al uitverkocht."

De opbrengsten komen zoals ieder jaar ten goede aan een goed doel. Die opbrengsten komen onder andere uit de kaartverkoop, maar zeker ook uit de veiling die tijdens het charitydiner wordt gehouden. Van der Eijk: "We veilen schilderijen, maar ook een rondleiding op Paleis Soestdijk of een speciale foto van John Lennon. Dit jaar gaat het geld naar het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie. In dit nieuwe centrum, dat gebouwd wordt in Utrecht, komen alle specialisten op het gebied van kinderkanker in één centrum te werken.

Kaarten
Kaarten voor het Goois Jazz Festival kosten 45 euro en geven toegang tot alle zalen in Spant! Behalve de grote bekende namen is er ook ruimte voor soul en wereldmuziek. Kijk voor kaarten op gooisjazzfestival.nl. Het Goois Jazz Festival is op 29 maart, de zaal gaat open om 18.00 uur.

VVD vraagt om snellere aanpak

BUSSUM - De Bussumse VVD heeft wethouder Nen van Ramshorst (GL) gevraagd om snel wat te doen aan de problemen rond de Slochterenlaan. Buurtbewoners ervaren daar veel overlast van de drukte rond de een jaar geleden geopende Action.

Vooral de parkeerdrukte zorgt voor veel problemen. Zeker als er ook nog eens vrachtwagens komen om de zaak te bevoorraden, loopt het verkeer met regelmaat vast op de straat en ontstaat er een chaos. Veel bewoners van de buurt klagen er met regelmaat over.

Problemen
De gemeente heeft al eerder aangegeven de zaak onder de loep te nemen en te onderzoeken of de problemen opgelost kunnen worden, maar volgens de VVD kan dat sneller en beter. De VVD stelt de problemen met regelmaat aan de kaak; de raadsleden waren van meet af aan al tegen de komst van de zaak aan de Slochterenlaan.

Weer frauderende klussers

BUSSUM - Door Bussum lopen weer frauderende klusjesmannen rond. Deze Engels, maar soms ook Nederlands, sprekende mensen bellen aan om klusjes te doen. Vervolgens sturen ze veel te hoge facturen.

De bouwvakkers doen klusjes zoals het repareren van dakgoten of het schoonmaken van paadjes. Ze komen door heel Bussum, ook afgelopen week was het weer raak. Het gaat om een bekend probleem. Het afgelopen jaar meldden meerdere Bussumers er last van te hebben gehad. Ook Naarden wordt door deze mensen aangedaan. Agenten roepen op om de klussers te negeren en als ze voor de deur staan ze weg te sturen. Contact opnemen met de politie kan op 0900-8844.

Dana Albers gaat naar jeugd-WK

BUSSUM - Snowboardster Dana Albers (16) doet komende week mee aan het jeugd-WK. Het Bussumse talent mag voor de tweede keer vechten tegen de grootste talenten van de wereld.

De Bussumse stelde haar deelname aan het jeugd-WK onlangs zeker toen ze goed presteerde op de Europa Cup. Met haar deelname zet ze een volgende stap. Albers mag een talent genoemd worden en doet elke week mee aan evenementen over de hele wereld. Een jaar geleden werd ze nog 24e op het WK, nu hoopt ze zeker acht plaatsen hoger te komen.

.

Nieuw schoolplein voor het Willem

Het vernieuwde schoolpein. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het Willem de Zwijgercollege heeft een compleet nieuw schoolplein. Burgemeester Heijman kwam vrijdag het plein officieel openen.

De school was hard toe aan een verbeterd plein en daarom werd er de laatste weken fors verbouwd. De schooljeugd heeft nu meer zitplek gekregen: er zijn leuke randen gemaakt om op te zitten.
De school kon het plein wat vergroten door het rookhok te slopen. Roken mag niet meer op school, dus kon het rookhok tegen de vlakte.

Web topvijf

1. Bussum heeft nu kipcafetaria
2. Bussumse supermarkt vraagt bezoekers te bewegen
3. Hart voor Bussum noemt vertrek van Fokker 'jammer'
4. Oppassen voor frauderende klussers
5. Burgemeester heropent verbouwd schoolplein

15 / 16