NaarderNieuws

9 juli 2014

NaarderNieuws 9 juli 2014


Naarder vervolgd?

OM onderzoekt of Naarder vervolgd wordt voor mishandeling

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) bekijkt of de Naarder die tijdens Nederland-Mexico een 9-jarig meisje ontvoerd en mishandeld zou hebben, voor de rechter moet verschijnen. Volgens een woordvoerster neemt het OM uiterlijk over veertien dagen een besluit op basis van politie-onderzoek en andere verklaringen.

Afgelopen week was de 9-jarige Jasmine uit de Vesting landelijk nieuws. Een man die boos was op belletje trekkende kinderen zou tijdens de voetbalwedstrijd op 29 juni het meisje hardhandig zijn huis binnen hebben getrokken. Daarbij zou hij een pluk haar uit het hoofd van het meisje hebben gerukt. De man werd aangehouden maar in eerste instantie stuurde de politie hem dezelfde avond weer naar huis. De dag erna werd het onderzoek heropend. De Naarder wordt verdacht van 'wederrechtelijke vrijheidsberoving en mishandeling'.

Een week later is Jasmine aan het bijkomen, vertelt haar moeder. "Jasmine moet continu haar verhaal vertellen: aan de politie, op school en op straat. Ze heeft geen zin meer om het te vertellen. Wij zijn nog steeds heel boos en verdrietig om wat er gebeurd is. Maar we vertrouwen erop dat de politie het goed aanpakt. Het leven gaat verder. Onze prioriteit is dat het goed gaat met Jasmine."

Volgens de echtgenote van de verdachte heeft haar man niet aan de haren van het meisje getrokken.
Lees verder op pagina 3.

Godelindeschool sluit af met karrenrace

Veel publiek bij de karenrace. Foto: Bob Awick

NAARDEN - De 500 leerlingen van de Godelindeschool hebben het schooljaar afgesloten met de traditionele karrenrace. Thema dit jaar was "KARnaval in Rio."

De school houdt al meer dan twintig jaar de karrenrace vlak voor de grote vakantie. Leerlingen bouwen zelf een kar en leggen in duo's een parcours af op het schoolplein. De race bestaat uit drie runs: een voor de kleintjes, een voor de middenbouw en een voor de oudere kinderen. Prijzen kunnen gewonnen worden voor de snelste-, de mooiste- en de pechkar.

Eeuwboek voor Woning-stichting Naarden

NAARDEN - Woningstichting Naarden bestaat 100 jaar. Ter gelegenheid daarvan is er een boek verschenen over de geschiedenis van de woningcorporatie.

Het eerste exemplaar van 'Thuis in Naarden' werd vorige week uitgereikt aan de wethouder van volkshuisvesting, Marleen Sanderse.

Het boek is van de hand van de Bussumse historicus Paul Schneiders en vertelt het verhaal van de woningcorporatie uit Naarden, geplaatst in het algemene kader van een eeuw Nederlandse volkshuisvesting. Fotograaf Arthur Riet maakte foto's van huurders.

2

staat Naarden dit jaar op de ranglijst 'beste woongemeente' van Elsevier

Vreemdeling in Babylon

Wie de biografie van Marten Toonder heeft gelezen (Wim Hazeu, De Bezige Bij 2012) herinnert zich wellicht dat zijn broer Jan Gerhard Toonder (1914-1992) daarin naar voren komt als de evenwichtige tegenpool van de egocentrische Marten. J. Gerhard Toonder is altijd in de schaduw van zijn broer gebleven. Hij tekende wel, maar schreef vooral verhalen en romans.

Dit is een roman van hem die in 1941 door Elsevier werd uitgebracht. Net vóór je lid van de Cultuurkamer moest zijn. Dat werd hij overigens. De ik-figuur, een stuurman die net aan wal komt en daar ongewild moet blijven, gedraagt zich overspannen en moraliserend en maakt ons deelgenoot van zijn vele roerselen en debiteert vage, weinig concrete ideeën. Hij walgt van het kleingeestige, burgerlijke van de mensen die hij ontmoet. De politiek zou moeten plaatsmaken voor een morele herbewapening, zo is ongeveer zijn boodschap. Interessanter is het boek omdat hij het volksleven in het hart van Rotterdam schildert in de eerste dagen van mei 1940. Op 14 mei zou dit hart door een bombardement vernietigd worden. Het boek eindigt bij de aanval van Duitsland op Nederland (en Rotterdam) in de vroege uren van 10 mei 1940. Het perfect gebonden boek telt 457 pagina's.

Een andere reden waarom ik het bespreek is dat ik tevens een Duitse vertaling van deze roman heb, in 1942(!) uitgegeven door F.A. Herbig Berlin onder de titel 'Das ist kein Frieden' in de vertaling van Wilhelmine van Delden. Merkwaardig, dat deze pacifistisch-getinte roman, in nazi-Duitsland uitkomt. In deze, chique uitgevoerde druk, zit de ex-libris van J. Gerhard Toonder (gemaakt door Marten) en de boekeigenaar vermeldt dat hij die in 1959 van de schrijver persoonlijk kreeg. Dat maakt zo'n boek natuurlijk extra interessant.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar van elk is te koop voor 10, resp. 20 euro of samen 25 euro. Mail of bel Oosterom: n.c.oosterom@hetnet.nl of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Over tijden die voorbij zijn

Foto:

Het Arsenaal op een ansichtkaart uit het begin van de 20e eeuw. Direct naast het wapenmagazijn staat een brandspuitenhuis van het garnizoen. Binnen de Vesting stonden in de 19e eeuw meer van deze karakteristieke gebouwtjes. Ze vielen op door de vele smalle luchtopeningen, die hoog boven de vloer in de wanden waren gemaakt. Omstreeks 1850 stond achter het Klein Arsenaal zo'n gebouw voor vier brandspuiten. Het moest worden afgebroken om ruimte te maken voor de bouw van de kazerne Oud Molen. Ter vervanging heeft het Rijk toen een brandspuitenhuis naast het Arsenaal geplaatst. Het was ooit geschikt voor zes brandspuiten, nog van die houten wagens op vier wielen met een handmatig te bedienen pomp erop. Na het vertrek van het garnizoen uit Naarden is het pandje, na enkele verbouwingen, in gebruik genomen bij een bloemsierkunstbedrijf. Tegenwoordig zetelt er een makelaar. Ook in de Kloosterstraat staat nog een brandspuitenhuis. Daar worden nu de producten van 'Arbeid Adelt' verkocht.

Goed gedocumenteerde informatie over de geschiedenis van Naarden staat in De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaalblad kost 17,50 euro per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www.stichtingvijverberg.nl

Weerbericht

Overgang naar warmer zomerweer, licht wisselvallig
De zomer lijkt langzaamaan op stoom te komen. Boven Scandinavië ligt een hogedrukgebied. Het hoge noorden van Europa verkeert daardoor in zomerse sferen met maxima tot circa 30 graden. Later in de week neemt de invloed van dit hogedrukgebied op ons weer toe. De temperatuur loopt op, er komt wat meer zonneschijn en de neerslagkans wordt kleiner.

Donderdag en vrijdag
Voor donderdag wordt wisselend bewolkt weer verwacht. Er kan nog wat regen vallen. Af en toe schijnt de zon. Het wordt zo'n 19 à 20 graden. Vrijdag wordt het al warmer met circa 21 à 22 graden. Er wordt wat meer zonneschijn verwacht. Er ontstaan daarbij ook stapelwolken. Lokaal kan een bui ontstaan. Er waait in het algemeen een matige noordoost- tot oostenwind.

Het weekeinde
Ook voor het weekeinde wordt een wisselende hoeveelheid bewolking verwacht. Het is licht onstabiel, zodat er een bui kan ontstaan. Daarbij is lokaal onweer mogelijk. Toch ligt ook de nadruk geregeld op zonneschijn. Het is daarbij zomers warm met een maximum temperatuur tot circa 24 à 25 graden. Er waait een zwakke tot matige veranderlijke wind, zondag zuidwest.=

Weetje
Lange termijnvoorspellingen voor een heel seizoen zijn in het algemeen niet erg betrouwbaar. Het Amerikaanse weerinstituut 'Accuweather' had echter de afgelopen winter als zeer mild voorspelt. Dit bleek een schot in de roos te zijn. Voor deze zomer verwacht 'Accuweather' een warme zomer met een normale hoeveelheid neerslag. Augustus kan zeer warm worden.

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00u. dr. J.P. Schouten
* RK St. Vituskerk 09.30u. Eucharistieviering
* Chr. Gereformeerde Kerk 10.00u. ds. J. Bos; 17.00u. ds. J. Bos

Bussum:
* RK Mariakerk 10.00u. Eucharistie pastoor C. Fabril
* RK St. Jozefkerk 11.00u. kapelaan M. Sendecki
* PGB Wilhelminakerk 10.00u. ds. H.J. van Dijk
* PGB Verlosserkerk geen dienst
* PGB Spieghelkerk 10.30u. ds. A. Berkhof
* PGB Sion Spieghelkerk 08.55u. ds. G.J. van Meijeren; 17.00u. ds. J.S. Heutink
* Remonstrantse Gemeente N-B 10.30u. Triodienst in DG kerk
* Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30u. Triodienst in DG kerk
* Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30u. ds. P.J.C. Korver Triodienst
* Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B geen dienst
* Vrije Evangelische Gemeente 10.00u. ds. L. Oost
* Het Apostolisch Genootschap 9.30 Eredienst
* De Christengemeenschap 10.00u. Mensenwijdingsdienst

Vrijwilligers helpen bij maaien waterplanten randmeren

Al jaren sprake van gevaarlijke situaties door weelderige groei

De grote boosdoeners: waterplanten. Foto: Carin van den Berg

door Carin van den Berg

NAARDEN- De weelderig groeiende waterplanten in de randmeren zijn een groot probleem voor de watersporters, strandliefhebbers en hengelaars. Boten lopen er in vast en dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Al langer wordt er gemaaid en dit jaar voor het eerst ook door vrijwilligers en onder toeziend oog van de speciaal opgerichte Stichting Maaien Waterplanten Randmeren. Speciaal voor de betrokkenen en de pers werd een tocht georganiseerd op de Huizer botter HZ 45 om een maaiboot van dichtbij aan het werk te bekijken.

Ernst Rijsdijk, projectleider van de coöperatie Gastvrije Randmeren: "Op dit moment varen er drie vissersboten op de randmeren tussen Naarden en Kampen die omgebouwd zijn tot maaiboten. De hele maand jullie zullen zij zo'n 200 hectare maaien."

De maaiconstructie is speciaal ontworpen voor de vissersboot. Foto: Carin van den Berg

'Ik vind het geweldig, volgend jaar vaar ik weer mee als het kan'

Gastvrije randmeren is een samenwerkingsverband van de gemeenten langs de randmeren en heeft als doel de kwaliteit van het natuur- en recreatiegebied Randmeren te verhogen en de robuustheid van het gebied te versterken. Samen met HISWA en het Watersportverbond vormen zij de Stichting Maaien Waterplanten Randmeren. HISWA vertegenwoordigt hierin de drie commerciële havens rondom de randmeren en het Watersportverbond de verenigingen.

Waterplantenconferentie
Gerdina Krijger, regiomanager van de HISWA zegt dat het probleem al jaren speelt. "Eigenlijk is het een verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat. Die maait echter alleen maar in de vaargeul en niet daarbuiten. We zijn zelfs in Den Haag geweest en hebben vorig jaar een waterplantenconferentie gehouden. Uiteindelijk hebben we wat geld gekregen om een samenwerkingsverband op te richten en dat is de Stichting Maaien Waterplanten Randmeren geworden.

Meldpunt overlast

Op www.gastvrijerandmeren.nl is meer informatie te vinden over de randmeren. Daar is ook een meldpunt voor overlast van waterplanten. "We hebben een prioriteitenlijst voor het maaien. We maaien nu voor Almere omdat daar de meeste opverlast is. Bij een melding gaan we kijken en kunnen we de prioriteit eventueel aanpassen als dat nodig is. Doordat we nu een stichting hebben, kunnen we meer maaien voor hetzelfde geld."

'Als een soort grote heggenschaar knipt hij de planten af'

Op de boot vaart ook havenmeester Jaap van Brummelen mee van de Stichting Jachthaven Huizen. Hij coördineert de inzet van vrijwilligers. "We hebben toegezegd dat we elke dag een vrijwilliger leveren. Daarnaast zorgen we ook dat er lunchpakketten aan boord komen." Van Brummelen doet dit werk deels in zijn eigen tijd. "Vandaag is mijn vrije dag en vaar ik mee om vragen te beantwoorden."

Maaisysteem
De eigenaar van de boot, visser Daniël Wormsbecher, legt het maaisysteem uit. "Voor de boot hebben we een speciaal systeem laten ontwerpen. Er hangt een vingerbalk met een maaisysteem. Als een soort grote heggenschaar knipt deze de planten af. Ik kan hem laten zakken tot de toegestane hoogte van 60 centimeter boven de bodem. De afgeknipte planten vallen in de kuilnetten langs de boot. Voor het vissen zijn ze verboden, maar hiervoor kan ik ze goed gebruiken en ook het net is hiervoor speciaal ontworpen."

Als de netten vol zitten, worden ze geleegd op het dek. Aan de kade in de haven kan een grijper het in een wagen doen en wordt het getransporteerd naar een boer die het als mest kan gebruiken. "Daar betalen we nu voor", vertelt Rijsdijk. "We kennen de waarde van het wier nog niet zo goed. Het lijkt op gras. Morgen neem ik twee emmers mee naar een wormenkweker. Als hij er voor wil betalen, dan is dat ook een reductie van de kosten."

Robert Weijman van Sportvisserij Nederland vaart ook mee. "Wij doen niet mee in de stichting omdat wij vinden dat Rijkswaterstaat dat moet doen, maar wij zijn wel blij dat er gemaaid wordt. Daar hebben hengelaars ook baat bij."

OM bekijkt WK-zaak

Vervolg van de voorpagina
De echtgenote: "Een groep kinderen was al de hele middag aan het aanbellen, schreeuwen en met stokken tegen het raam aan het slaan. Mijn man ging op een gegeven moment naar buiten en pakte het meisje aan haar arm mee naar binnen om de naam van de grootste onruststoker te achterhalen. Toen viel ze. Maar hij heeft geen haren uit getrokken. We vinden het vreselijk, we hebben nooit aan mishandeling of ontvoering gedacht."

De zaak kreeg landelijke aandacht omdat de vader van Jasmine zich stoorde aan een bericht op nu.nl naar aanleiding van een tweet van een politieman. De agent die de man 29 juni 's avonds kwam aanhouden, twitterde de dag erna dat hij met de verdachte op de bank de ontknoping van de wedstrijd had gekeken. Dat werd door de media massaal opgepikt. De boze vader ging vervolgens met zijn verhaal, inclusief een foto van zijn dochters missende haren, naar de Telegraaf.

Zomerse serie

NAARDEN – In de zomervakantie zetten veel Naarders koers naar hun vakantiebestemming. Om deze leegloop een beetje te compenseren, vragen we de komende weken een aantal inwoners om 'hun Naarden' in kaart te brengen.

Tot half augustus zijn in 'Mijn Naarden' de voorkeuren te lezen van een aantal bekende stadsgenoten. Volgende week is de eerste Naarder aan de beurt: kinderboekenschrijver Maurits van Huijstee.

Rondvaart én schoolplaten

NAARDEN - Het Comeniusmuseum en de Vestingvaart werken samen. Gekoppeld aan de tentoonstelling van de oude schoolplaten van Koekkoek die nu in het museum te zien is, worden twee speciale rondvaarten gehouden.

Op 18 juli om 20.00 uur is het eerst koffie en museumbezoek, gevolgd door een rondvaart. Op 19 juli is het andersom: om 06.00 vaartocht, om 07.45 ontbijt in het museum. Opgeven kan bij het museum op 035 6943045. Kosten: € 17,50 per persoon.

PvdA senatoren doen rondje Vesting

Foto: Bob Awick

NAARDEN - De Eerste Kamerfractie van de PvdA was vrijdag op bezoek in Naarden. Burgemeester Joyce Sylvester, die naast haar baan in Naarden ook senator voor de PvdA is, had haar Haagse collega's uitgenodigd voor een rondje Vesting. Na een bezoek aan het Vestingmuseum en de Grote Kerk zochten de politici het water van Naarden op. De socialisten hadden mazzel: het was schitterend weer en de rondvaartboot van de Vestingvaart was toevallig net versierd voor een bruiloft.

Reizigers vragen trapje naar eerste perron

NAARDEN/BUSSUM - Een groep treinreizigers uit Bussum wil dat er op station Naarden-Bussum een trapje komt een trapje komt waarmee je aan de kant van de Generaal de la Reijlaan het eerste perron kan bereiken. Medestanders kunnen een oproep ondertekenen om de aanvraag voor het trapje te ondersteunen.

Het trapje zou heel veel reizigers die uit de richting van het centrum komen meer genmak: het scheelt omlopen via de hoofdentree van het station, nu de enige entree naar het perron. Het maken van een trapje hoeft volgens de reizigers geen ingewikkeld project te worden. "Er heeft al eens wat gezeten, dus je zou zo het hekje weg kunnen halen er een trapje kunnen plaatsen. Volgens ons zou dat geen groot bedrag hoeven te kosten", zegt aanjager Michel Klein. De Bussumer stelt wel meteen dat spoorbeheerder ProRail al heeft aangegeven dat er dan wel OV-poortjes voor moeten komen, wat het wel een stuk duurder zou maken.

Oproep ondertekenen
Toch proberen de reizigers de spoorbeheerder over te halen een trapje te maken. De oproep ondertekenen kan op www.nu-nog-een-trapje.nl.

Hjalmar Voskuil (12)


Hockeyer en Nederlands
kampioen hockeytechniek

Foto:

Hoe moeilijk is het om het NK Hockeytechniek twee keer achter elkaar te winnen?
"De eerste keer was ik al heel erg blij toen ik won, maar de tweede keer was ik nog extra blij! Natuurlijk omdat het tweede keer op rij was maar ook omdat ik vond dat ik niet in een goede vorm stak dus was het wel een grote opluchting en verrassing."

Wat heb je met hockey?
"Ik ben in 2007 gaan hockeyen bij HC Naarden en sinds 2009 op Gooische. Ik speel nu in Gooische JC1 en District Midden Nederland. Ik vind het heerlijk om met bal en stick te pielen en steeds maar nieuwe trucs uit te proberen."

Wie is je favoriete hockeyer?
"Mijn grote voorbeeld is Robbert Kemperman omdat hij eigenlijk alles wel in zich heeft en kan. Van een fenomenale backhand tot fantastische acties."

Waar kom je het liefst in Naarden?
"Rond de Vesting, om te zwemmen met vrienden."

Welke poster hangt er boven je bed?
"Het Nederlands mannen hockeyelftal. En een van m'n opa."

Welk nieuws uit Naarden houdt je bezig?
"Ik volg de politiek een beetje omdat mijn vader in de gemeenteraad zit."

Met wie zou je nog wel eens een goed gesprek willen hebben?
"Robbert Kemperman. Ik zou dan veel vragen over wat hij allemaal heeft meegemaakt in zijn hockeycarriere en wat technische tips."

Wat zou je doen als je één dag burgemeester van Naarden was?
"Meteen ontslag nemen, want dat lijkt me niks voor mij."

Wie wint het WK voetbal?
"Ik heb er alle vertrouwen in dat het Nederlands elftal kan gaan stunten."

Wat wil je later worden?
"Ik zou later graag in het Nederlands hockeyteam willen komen en daarnaast zou ik ook chirurg of sportarts willen worden."

Plaatsje maakt Bussum net even wat groener

Gemeente eert meneer Volk met groene award

Wethouder Nen van Ramhorst gaf Volk onder meer een boek cadeau. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Net even wat anders en vooral een stuk groener dan de rest. Bussum heeft de mei-prijs toegekend aan Daniël Volk, bewoner van de Visserstraat. De Bussumer ontvangt de waardering voor het vele werk dat hij gestoken heeft in het groen maken en houden van zijn straat.

Dat de gemeente Bussum de award toekent aan Volk, zal niemand verbazen. Het plaatsje van de Bussumer aan de Visserstraat valt meteen op. De vele aandacht die hij eraan besteed, zie je er meteen aan af.

Aandacht voor groen
De award werd vanmorgen uitgereikt door wethouder Nen van Ramshorst. De gemeente kent de award elk jaar toe aan een Bussumer die zijn leefomgeving groen houdt. Dat doet de gemeente om extra aandacht te vragen voor het groen houden van het dorp, maar wil Bussumers die zich daarvoor inzetten uiteraard ook voor hun werk bedanken. Dat de mei-prijs pas in juli werd uitgereikt, komt doordat het gemeentebestuur in het voorjaar nog niet was geformeerd.

Week werk aan voegen weg

BUSSUM - De voegen van het beton op de Ceintuurbaan worden deze week aangepakt. Het werk begon maandag en duurt een week.

De werkzaamheden worden vooral gedaan naast de hoofdbaan van de weg, waardoor de overlast voor automobilsiten meevalt. Anderen worden over de stoep of de parallelweg gestuurd. De hele week staan er verkeersregelaars om mensen de goede kant op te sturen en te helpen.

Naardense Carolien Eggink wint Vechtcup

Eggink (rechts op blok 1) wint een privéles. Foto: Louke Volder

NAARDEN - Na vier dressuurwedstrijden verdeeld over drie maanden heeft de naardense Carolien Eggink samen met haar paard Zalinia W de eerste Vechtcup op haar naam geschreven.

Deze nieuwe wedstrijd is een gezamenlijk initiatief van rijverenigingen WeesperVechtRuiters uit Weesp en Any Dale uit Muiderberg. Na voorrondes in onder meer Weesp vond de ontknoping afgelopen zondag plaats in Muiderberg. Eggink kan zich verheugen op een privéles van Daniëlle Heijkoop, lid van het Nederlands dressuurteam.

Web topvijf

1. Gewapende overval op supermarkt H.K. Onnesweg
2. Meerdere auto's leeggehaald
3. Bussumse zaken straks ook op zondag open
4. Bewoners klagen over parkeerproblemen
5. Reizigers Naarden-Bussum vragen om trapje

Van de lezers

Foto:

Hondenpoep

Bij deze wil ik graag mijn ongenoegen uitspreken over het probleem hondenpoep langs de vaart. Dit is echt smerig. Mijn zoon stond voor de zoveelste na een dagje varen thuis bij het aanmeren in de poep, ondanks de zakjes die beschikbaar zijn. Zijn er kennelijk toch nog hondeneigenaren die het niet nodig vinden om de poep op te ruimen. Ik vind dit asociaal. Misschien dat dit zo eens onder de aandacht gebracht kan worden.

René Molenaar

'Ik lag maar te malen: zijn de eierdopjes wel mee gekomen?'

64 bejaarde bewoners De Veste verhuizen naar nieuwbouw

Henk Groen (94) richt zijn nieuwe appartement in. Foto: Lisa van Dorp

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Henk Groen (94) in appartement 222 van De Veste is de afstandsbediening van de televisie kwijt. En als je zo graag tv kijkt als hij, is dat géén goed idee. Zeker nu er Wimbledon is. "Ik heb alle dozen uitgepakt en ik kan hem maar niet vinden", moppert hij. Het was vorige week spitsuur in het verzorgingshuis. In vier dagen tijd verhuisden 64 bejaarde bewoners van de naastgelegen tijdelijke huisvesting naar hun nieuwe onderkomen.

De vloer in het nieuwe appartement van Henk Groen aan de Koningin Wilhelminalaan staat vol met spullen. Vazen, fotolijstjes, servies, kaarsen. Een lege kast wacht. Meneer Groen is nog volop aan het inrichten. "Alleen het zoeken naar die afstandsbediening komt er steeds tussen." Verhuizen op zijn 94e, het doet hem weinig. "Ik ben in mijn leven wel vaker verhuisd en het gaat altijd goed. Ja, behalve dat de tv het nu niet doet."

Verhuizers testen de nieuwe keuken. Foto: Lisa van Dorp
In vier dagen zijn alle 64 bewoners verhuisd. Foto: Lisa van Dorp
Adrie Schotte (96) in haar gloednieuwe woonkamer. Foto: Lisa van Dorp
De receptie is al in bedrijf. Foto: Lisa van Dorp
Links de nieuwbouw, rechts de tijdelijke huisvesting van De Veste. Foto's: Lisa van Dorp

Niet iedereen in het verzorgingshuis neemt de verhuizing zo licht op als meneer Groen. Als je oud bent, is het lastig verkassen. De gemiddelde leeftijd bij De Veste is 85+. "Verhuizen is een aanslag op de flexibiliteit van bewoners, maar de impact ervan verschilt per persoon", weet Ariënne Weggemans (44). Als facilitair manager bij De Veste is ze verantwoordelijk voor de hele operatie. "Hoe je erop reageert, hangt af van je karakter. De een denkt 'kom maar op', de ander heeft juist grote moeite met verandering."

Wennen
En er verandert een hoop deze week voor de bewoners van De Veste. In het vijf verdiepingen tellende nieuwe complex is het woensdag een drukte van belang. De 40 tweekamerappartementen en 24 kamers voor dementerende patiënten krijgen bewoners. Verhuiswagens rijden af en aan, familieleden helpen met uitpakken en inrichten, aannemers doen de laatste klusjes. Het personeel pakt de borden en glazen uit voor het restaurant, de receptie is al helemaal up and running. Sommige bewoners bekijken de bedrijvigheid argwanend vanachter hun rollator, anderen wennen aan hun nieuwe huiskamers.

Zo heeft Adrie Schotte (96) in appartement 120 haar eerste nacht in het nieuwe pand er al op zitten. "De kinderen hebben gisteren met zijn vieren geholpen met uitpakken. Stapels dozen moesten op hun plek. Om 20.15 uur waren ze weg, om 20.30 uur lag ik doodmoe in bed." Maar slapen lukte niet meteen. "Ik lag te malen, dacht de hele tijd, oh jee, waar staat dit, waar is dat? Zijn de eierdopjes wel mee gekomen?" Het was wel lekker wakker worden in de nieuwe, ruime slaapkamer, vertelt ze. "Eerst stond mijn bed in de woonkamer, nu heb ik een aparte slaapkamer. Ik ben erop vooruit gegaan. Alleen jammer van het uitzicht. Ik kijk over mijn balkon tegen witte schotten aan. Maar ja, ik ben toch slechtziend."

De vernieuwing van De Veste heeft al met al een kleine drie jaar gekost. In juni 2011 verhuisden de bewoners naar de tijdelijke huisvesting, in het najaar begon de sloop van de oude Veste. Voorjaar 2012 werd de eerste paal geslagen voor de nieuwbouw, die 19 juni officieel werd opgeleverd. Het zal nog wel even duren voordat alles helemaal klaar is, verwacht Weggemans. De tijdelijke huisvesting maakt volgens planning vóór 1 oktober plaats voor een parkje.

Spannende slotfase van WK-pool

Het worden een paar spannende dagen. Voor het Nederlands Elftal zeker. Want hoe ver gaan we nog komen? Gaan we zondag voor het goud? Of moeten we het zaterdag doen met een duel om het brons? Net zo spannend gaat het er aan toe aan kop van de WK-pool van BussumsNieuws en NaarderNieuws. Welke deelnemer haalt de eerste plaats?

Er bestaat een grote kans dat koploper Keith Myerscough of runner-up Julius Heuzeveldt na zondag bovenaan staat. De twee deelnemers hebben nu de meeste punten. Myerscough denkt dat Brazilië kampioen wordt, Heuzeveldt zet z'n geld op het Argentinië van sterspeler Messi. Het goede antwoord helpt aan de zege, zou je zo denken. Maar wat nu als toch Nederland er met het goud vandoor gaat? Of onze Oosterburen? Dan zou het nog wel eens erg spannend kunnen worden aan kop. Datzelfde geldt straks als de antwoorden op de bonusvragen bekend worden. Wat doet dat met de punten van de toppers? Zondagavond zullen we het weten. De beste voorspeller gaat er vandoor met een waardebon voor een luxe loungeset van Loungeset.nl.

Alle rangen en standen van de WK-pool staan, meteen na de duels, op www.bussumsnieuws.nl.

Tussenstand na de kwartfinales

1 Keith Myerscough (Bussum) 441
2 Julius Heuzeveldt (Bussum) 434
3 Wil Overman (Bussum) 409
4 Rob Majoor (Bussum) 401
5 Erik Sonneveld (Bussum) 399
6 Marco Pel (Naarden) 397
7 Jurgen Vertelman (Bussum) 395
8 Rene Bruins (Hilversumse Meent) 394
9 Jeffrey Hasselt (Bussum) 391
10 Marco Calis (Bussum) 387
10 Boudewijn van Zeggelaar (Bussum) 387
12 Henriëtte Schimmel (Bussum) 386
13 Cindy Kors (Bussum) 383
14 Remco Ruiter (Bussum) 382
15 Jeroen van der Laan (Bussum) 381
16 Jeffrey Bos (Bussum) 380
16 Patrick Verhoef (Bussum) 380
16 Maarten de Vries (Bussum) 380
19 Rene Meulenkamp (Hilversumse Meent) 379
20 Joes van Erp (Naarden) 378
21 Marco Ernst (Bussum) 377
22 Tessa Prins (Bussum) 376
23 Mark Glansbeek (Bussum) 374
23 Michel Nix (Bussum) 374
23 Corrie Wilcke (Bussum) 374
26 Sjoerd Heerschop (Hilversumse Meent) 373
27 Kaj van Tetering (Bussum) 372
28 Mark van Dongen (Bussum) 369
28 Mario Hasselt (Bussum) 369
30 Rein Bruins (Bussum) 367
30 Jos Stegman (Bussum) 367
32 Marc De Vos (Bussum) 366
32 Robin Hoitingh (Naarden) 366
32 Barry Overman (Hilversumse Meent) 366
32 Duanke Sira (Naarden) 366
32 Jan de Waal (Bussum) 366
37 Jip Schwering (Bussum) 364
37 Gerard Veenendaal (Naarden) 364
39 Bas Schriek (Bussum) 363
40 Bart Geerdink (Bussum) 362
40 Klaartje Sonneveld (Bussum) 362
40 Daan Wassili (Bussum) 362
40 Joram van Wiefferen (Bussum) 362
44 Ruud Dalman (Bussum) 361
44 Bas Stegman (Bussum) 361
46 Sanne Myerscough (Bussum) 360
46 Wilma Overeem (Bussum) 360
48 Pim ter Laak (Bussum) 359
48 Sander van der Laan (Bussum) 359
48 Linda Smitskamp (Bussum) 359
51 Karim Abagdiou (Hilversumse Meent) 358
51 Bea Kok (Bussum) 358
53 Tim van Dieren (Bussum) 357
53 Joop Voogt (Naarden) 357
55 Patrick Dalman (Bussum) 356
55 Jeroen Prins (Bussum) 356
57 Tim van Koningsveld (Bussum) 355
57 Kevin Martens (Bussum) 355
57 Gert Olthof (Bussum) 355
60 Nick de Vaal (Bussum) 354
61 Monica Oosterdijk (Bussum) 353
61 Danny Verwoerd (Bussum) 353
61 Youri Wagenvoord (Bussum) 353
64 Milena Grul (Bussum) 352
65 Remko Terlien (Bussum) 351
66 Nadine van der Meijde (Bussum) 350
67 Kvin Heil (Bussum) 348
68 Dennis van de Kooij (Bussum) 347
68 Marco van Rath (Bussum) 347
70 Bert Sonneveld (Bussum) 345
71 Stefan Koopmanschap (Naarden) 344
71 Petra Pel (Naarden) 344
73 Bert Nordemann (Bussum) 343
74 Bianca Kok (Bussum) 342
74 Hein Roters (Hilversumse Meent) 342
76 Loes Hoitingh (Bussum) 341
77 Vincent van Aggelen (Bussum) 340
77 Maaike Frijdal (Bussum) 340
79 Tomas Schuurbiers (Bussum) 339
80 Eric Prins (Bussum) 338
81 Paul Bast (Bussum) 337
81 Marcha van de Heysteeg (Bussum) 337
81 Jurriaan Lobbezoo (Bussum) 337
81 Sandra Meulenkamp (Hilversumse Meent) 337
81 Rick Muller (Bussum) 337
86 Wim Holtkamp (Bussum) 336
86 Evert Verwoerd (Bussum) 336
88 Willem Dekker (Bussum) 335
89 Kees Bouwman (Bussum) 334
90 Rob Metz (Bussum) 332
91 Fred Bos (Bussum) 331
92 Nigel Hasselt (Bussum) 330
93 Sven van der Graaf (Bussum) 328
94 Martijn Bezoen (Bussum) 327
94 Wouter Nix (Bussum) 327
96 Marco Out (Bussum) 325
97 Pascal Calis (Bussum) 324
97 Dolf Pel (Naarden) 324
97 Simone de Swart (Bussum) 324
100 Merel Meijer (Bussum) 323
101 Rob van Ewijck (Bussum) 322
102 Mirjam Heil (Bussum) 321
102 Raimon van Tessel (Bussum) 321
104 Anne Evers (Bussum) 319
104 Arjen Veen (Bussum) 319
106 Dennis Brand (Bussum) 318
106 Mikey Nuwenhoud (Hilversumse Meent) 318
108 Danique Bouw (Bussum) 317
108 Rob van Rath (Hilversumse Meent) 317
108 Hans Schuurbiers (Bussum) 317
111 Jaap Hoitingh (Bussum) 316
111 Ernst Kok (Bussum) 316
111 Paloma van Rijswijk (Bussum) 316
114 Jacqui Hoitingh (Naarden) 315
115 Marc Diderich (Naarden) 314
116 Johan Kroon (Bussum) 313
116 Rob Sira (Naarden) 313
118 Daan de Bruin (Bussum) 311
118 Mart Sonneveld (Bussum) 311
118 Tobias Veenendaal (Naarden) 311
118 Danny Witteveen (Bussum) 311
122 Steijn Heukelom (Bussum) 309
122 Chantal van Lohuizen (Bussum) 309
122 Jos Overman (Bussum) 309
122 Mario Van Leeuwen (Bussum) 309
126 Aad Meeuwissen (Bussum) 308
126 Martin Oosterdijk (Bussum) 308
128 Jan de Graaf (Bussum) 307
129 Ivo Seegers (Hilversumse Meent) 306
130 Jaco Hoekman (Naarden) 305
131 Tony van Waveren (Bussum) 304
132 Klaas Bakker (Bussum) 302
132 John Kooij (Bussum) 302
134 Marie-Jose Hodges (Bussum) 300
135 Ulrike Haustein (Bussum) 298
136 Alice Muller (Bussum) 297
137 D.E. Dallies (Bussum) 285
137 Wietske Sira (Bussum) 285
139 Arenda Bronkhorst (Naarden) 276
140 Pieter Hoekstra (Bussum) 275
141 Linda Knecht (Bussum) 272
142 Regie Redmeijer (Hilversumse Meent) 253
143 Remco Berkhout (Naarden) 252

Filmhuis Bussum

Deux jours, une nuit. Foto: Filmhuis Bussum

SHIRLEY: VISIONS OF REALITY is een bedwelmende reis langs de bekendste schilderijen van Edward Hopper.
In NIGHT MOVES dachten de drie milieuactivisten een heldendaad te stellen door een stuwdam op te blazen. Intelligente ecothriller.
IN THE NAME OF is een teder portret van een moderne, geliefde priester die probeert celibatair te blijven binnen een dwingende Poolse plattelandsparochie.
In DEVIL'S KNOT verdedigt Colin Firth de vermeende moordenaars van drie jongetjes. Goed geacteerd. Gruwelijk waargebeurd.
In DEUX JOURS, UNE NUIT vergeet je dat Marion Cotillard acteert. Zo levensecht! Zelfs als je haar acties te ver vindt gaan.
STARRED UP is een rauw gevangenisdrama, naar de Britse realiteit. Onhandelbare jongen hard aanpakken of de psycholoog erbij?
Op herhaling: HET DINER naar Herman Kochs beklemmende succesroman. PHILOMENA, de zoektocht naar een Iers kind dat vroeger werd afgenomen. LA GRANDE BELLEZZA over decadentie in het moderne Rome. THE BUTLER met Forest Whitaker en Oprah Winfrey in het verfilmde leven van een Witte Huis-butler. 12 YEARS A SLAVE, het realistische slavernij-epos.
Dinsdagavond de SNEAK PREVIEW. En een jeugdanimatie: RIO deel 2. Over het leven als een kleurrijke en swingende jungle, Nederlands gesproken en in 3D.

Meer op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

De Vrijwilligerscentrale is gesloten in verband met de vakantie van 7 juli tot 18 augustus 2014.

U kunt thuis de website raadplegen: www.versavrijwilligerscentrale.nl. Reageren kan via de website. Op deze website zijn heel verschillende vacatures voor vrijwilligers te vinden, met veel variaties, zoals werken met dieren, in de zorg en media, bij mensen thuis, voor een korte periode van een paar weken of een jaar en langer en alles hiertussen in.

Vanaf dinsdag 19 augustus kunt u bellen voor meer informatie naar 035 6938525. Dan helpen deskundige medewerkers u met het vinden van vrijwilligerswerk dat bij u past.

dinsdag 15 juli

Wandeltocht

Vanaf De Palmpit aan de koekoeklaan 3 wordt weer een wandeltocht gehouden o.l.v. Trudy Nederend. Start om 10.00 uur. De route en afstand is afhankelijk van de fysieke gesteldheid van de deelnemers. Ook rolstoelers met begeleiders zijn welkom. Deelname is gratis en op eigen risico.

Tarot-kaarten

Altijd al meer willen weten van de Tarot? Kom naar een verhelderende avond waar je spelenderwijs met de Tarotkaarten inzicht krijgt in vragen die op dit moment in jouw leven spelen. De avond wordt gehouden aan de Karel Doormanlaan 44. Aanvang 19.15 uur, deelname € 17,50. Aanmelden kan op info@saskiacaviet.nl.

En verder...

Expositie

Nelly Cornelissen en Linda Wijnia exposeren in wijkontmoetingscentrum Bellefleur. Zij schilderen al een aantal jaren samen en hebben verschillende cursussen gevolgd bij Tineke Huissers en Herman Tjepkema. De expositie loopt tot september 2014.

Bridgen

Bridgeclub Trefpunt houdt twee maanden lang elke woensdag open bridgeavonden. Belangstellenden kunnen langskomen om mee te spelen. De club speelt in de Witte Kerk aan de Koningin Wilhelminalaan. Aanvang 19.00 uur, deelname € 2,50.

BoodschappenPlusBus

De BoodschappenPlusBus gaat weer op pad. Woensdag kunt u gezellige lunchen in het Vuronger in Huizen en ook donderdag blijven wij dichter bij huis met een bezoek aan Gooilust voor een wandeling, binnen en buiten, door de geschiedenis van deze buitenplaats in 's Graveland. Vrijdag kunt u poffertjes eten in Laren. Zaterdag brengt de bus u naar Naturalis en zondag 13 juli naar de Tuinen van Appeltern.

Op maandag is er dan weer een Verrassingstocht en op dinsdag een Stranduitje naar Kijkduin. Bent u al donateur van de BPB? Als donateur krijgt u ons uitgebreide programma in de bus.

Voor de kosten van de uitjes en om u op te geven, belt u maandag t/m vrijdag tussen 10.00-12.00 uur naar 035-7504192.

donderdag 10 juli

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786 voor dinsdag 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

Orgelconcert

De Zwolsche organist Toon Hagen houdt een orgelconcert op het orgel van de Grote Kerk van Naarden. Op het programma staan werken van Bach, Saint-Saens en anderen. Aanvang 20.15 uur, entree € 7,50.

vrijdag 11 juli

Spelletjesmiddag

Elke vrijdagmiddag is er spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan van 14.00 – 16.00 uur. Alle voorkomende spellen kunnen worden gespeeld. Deelname € 1,- per middag.

Volle maan-meditatie

Het Centrum voor Gezond Zijn aan de Karel Doormanlaan 44 opent de deuren voor 'Volle maan meditatie'. Het thema is 'Bestemming'. Aanvang 19.15 uur.

zaterdag 12 juli

Pasar Patria

De Stichting Vrienden van Patria houdt op 12 juli van 10.00 tot 17.30 uur de jaarlijkse Pasar Patria aan de Ceintuurbaan 281 in Bussum. Er is van alles te doen, te beleven en te proeven dat te maken heeft met Indonesië. De toegang is gratis.

zondag 13 juli

WK-voetbal

In De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 kan men de finale volgen van het WK-voetbal op een groot TV-scherm (alleen wanneer het Nederlands elftal in de finale zit). Aanvang vanaf 20.00 uur. De entree is gratis.

maandag 14 juli

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

woensdag 16 juli

Fietstocht

Vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 wordt een lange fietstocht van ± 55 km gehouden. Start om 10.00 uur, einde om ± 17.00 uur. Onderweg wordt twee keer een koffiestop gehouden en op een gezellige plek wordt gepicknickt (lunchpakket meebrengen). Tevoren aanmelden is niet nodig. Info: 035-6912926. De deelname is gratis en op eigen risico.

Fietstocht

Fietsgilde 't Gooi houdt een middagtocht 'Grensroute Bussum'. De tocht vertrekt om 13.30 uur vanaf Station Bussum Zuid (hotelzijde). Kosten € 3,- per persoon.

zaterdag 19 juli

Lezing

Ank Kooyman- van Rossem houdt een lezing over buitenplaatsen rond Naarden, Bussum en Huizen georganiseerd door, en in, de diaconie van de Remonstrantse Gemeente Naarden en Bussum. Aanvang 16.00 uur.

zondag 20 juli

Soosmiddag in De Palmpit

Er is weer een soosmiddag voor jong en oud in wijkontmoetingscentrum De Palmpit, Koekoeklaan 3 te Bussum. Van de aanwezigen wordt verwacht dat ze er met elkaar een gezellige middag van maken. Dat kan door het bespelen van een muziekinstrument (piano aanwezig), het voordragen van een gedicht, een mop of leuke anekdote , gezellig met elkaar kletsen of een spelletje doen. Aanvang: 14.30 uur. Entree is gratis.

woensdag 23 juli

Verkoop in De Heul

In de hal van De Heul aan de Koekoeklaan 3 in Bussum wordt een verkoop georganiseerd door firma Vischjager uit Amsterdam van luxe dames pullovers en vesten. De verkoop is van 10.00 tot 12.30 uur en de toegang is gratis.

maandag 28 juli tot woensdag 30 juli

Voetbalkamp

Voetbalschool Balcontrole organiseert een voetbalkamp op de velden van SDO. Ze volgen op 28, 29 en 30 juli diverse techniektrainingen volgens de balcontrole-methode. Deelnemen aan het kamp kost € 95,-. Opgeven op www.balcontrole.nl.

maandag 4 augustus tot vrijdag 8 augustus

Vesting Vliegveld

Dit jaar wordt het Vestingeiland omgebouwd tot Vesting Vliegveld. Kinderen van groep 5 tot en met groep 8 van basisscholen uit Naarden en omgeving kunnen hier onder andere hutten bouwen, broodjes bakken en zich verkleden. Op vrijdagavond is de finale van de talentenjacht en er is een kermis. Inschrijven via: www.vestingeiland.nl. Kosten: €50,- per kind voor een week.

Bussum woonplaats nr. 23

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Bussum komt als 23e uit de bus in de lijst van 'Beste Woongemeenten van Nederland' van weekblad Elsevier. Een jaar geleden stond Bussum op plaats twintig. Twee jaar geleden stond Bussum 7e, maar toen werd anders gerekend.

Bussum heeft veel goede basisscholen, voldoende sportvoorzieningen en boodschappen doen is ook geen enkel probleem. Dat zelfde geldt voor het culturele aanbod, het horeca-aanbod en groen. Ook de economische meter slaat ruim in het groen uit. De financiële gezondheid wordt als gemiddeld beoordeeld.

Volgens het weekblad ontbreekt het Bussum aan locaties voor (dag)recreatie. De hei is kennelijk niet voldoende. Op 'rust en ruimte' scoort Bussum laag. Dat heeft vooral te maken met de hoge bevolkingsdichtheid. Verder laat volgens deze peiling de saamhorigheid van de bevolking te wensen over. Op dit onderdeel is inwoners gevraagd of zij de buurt gezellig vinden en of zij zich verantwoordelijk voelen voor de leefbaarheid. Ook het doen van vrijwilligerswerk telt mee. Nog slechter wordt het op het vlak van overlast, misdaad en verkeersonveiligheid. Ook daar scoort Bussum laag.

Tevreden
Hoewel Bussum dus wat zakte, reageert de burgemeester Heijman tevreden. "We scoren nog steeds 'zeer goed'. We horen tot de top, de beste 6% van alle 403 Nederlandse gemeenten." Het leefklimaat is een aandachtspunt, daar wordt volgens de burgemeester aan gewerkt.

Gemeente gaat pand Huizerweg 54 toch snel verkopen

De huurders probeerden het pand te behouden. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Een forse domper voor de huurders van Huizerweg 54: de gemeente heeft de huurders afgelopen week te kennen gegeven het pand te gaan verkopen. Ondanks het gegeven dat de huurders al langer werken aan een toekomstplan voor het pand. "Het valt ons erg rauw op het dak", zegt Adriaan Branderhorst namens de huurders.

De verkoop van het pand aan de Huizerweg 54, waar onder meer de HKB en enkele andere Bussumse clubs hun onderdak hebben, vormt al langer onderwerp van gesprek. Het probleem begon toen hoofdhuurder Versa anderhalf jaar geleden bekend maakte de huur op te zeggen en te verkassen naar een ander onderkomen. Daarmee begonnen de problemen voor de andere huurders: ze zouden daardoor op straat komen te staan.

Al snel volgden vele gesprekken met de huurbaas van het pand, de gemeente. De gemeente bood de huurders aan om te helpen om ander onderdak te zoeken. Tot nu toe zonder resultaat. Afgelopen jaar trokken de huurders de stoute schoenen aan en bedachten ze zelf een toekomstplan voor hun pand: er moeten ook appartementen voor jongeren komen. "We hebben het plan een deel van het pand verbouwen. Dat geeft ons de kans om het pand behouden, want de verhuur van de appartementen zou een groot deel van onze kosten kunnen dekken", zegt Branderhorst. Het plan werd de laatste maanden verder vormgegeven, er werd al gesproken met eventuele projectontwikkelaars, waaronder Dudok Wonen. De gemeente zou het plan afwachten voordat de knoop werd doorgehakt.

Nog voordat daar duidelijkheid over kwam, maakte de gemeente deze week bekend het pand toch te gaan verkopen. "Dat heeft ons erg teleurgesteld. Dudok Wonen stond achter het plan, maar moest alles verder onderzoeken. Pas daarna, over een half jaar, hadden we echt geweten of het plan kans van slagen had." Dat de gemeente het pand nu zo plots toch gaat verkopen, verbaast de huurders. "We snappen dat de gemeente het pand gaat afstoten, het kost veel geld. Daarom hebben we ook zelf een toekomstplan gemaakt. Maar waarom moet het nu zo snel gaan? De gemeente heeft te kennen gegeven dat we het pand snel leeg moeten opleveren. Dat voelt gek. Des te meer omdat er vooralsnog geen andere plannen bestaan voor de toekomst van het pand en het de komende maanden alleen maar leeg zou staan. Had ons wat langer de kans gegeven." De huurders gaan er alles aan doen om de verkoop van het pand tegen te houden. Er wordt met elkaar overleg gevoerd.
Anders dan de huurders, laat de gemeente weten dat Dudok Wonen te kennen heeft gegeven dat het op korte termijn geen kansen heeft om het pand aan de Huizerweg 54 te verbouwen. Er staat ook geen andere geldschieter klaar. Bussum heeft de huurders wederom aangeboden te helpen met zoeken naar ander onderdak.

Agenten trekken wapen bij aanhouding verwarde man

BUSSUM - Met getrokken wapen hebben agenten afgelopen week op de Veerstraat een man met een scootmobiel aangehouden. Het voorval gebeurde voor de deur van de supermarkt.

De verdachte was verward. De agenten werden gealarmeerd omdat de man dreigde te gaan schieten. De agenten waren snel ter plaatse en namen het zekere voor het onzekere door de man onder schot te houden. De man werd vervolgens zonder problemen aangehouden en meegenomen naar het bureau. Het voorval zorgde voor veel ophef, te meer omdat er veel mensen op straat waren en het voorval zagen gebeuren.

Geen wapen
Vlak nadat de man, een Bussumer (51), werd opgepakt heeft een arts hem onderzocht. De man werd daarna vastgezet. Hij bleek geen wapen bij zich te dragen, waar wel rekening mee werd gehouden. De man wordt nog wel vastgehouden.

Beperkt onderhoud aan groen

BUSSUM - De gemeente gaat het groen in de straten rond station Naarden-Bussum beperkter onderhouden. Dat gebeurt als proef.

Door het groen beperkter te onderhouden hoopt de gemeente geld te besparen. De proef duurt drie maanden. Als de proef slaagt, wordt het onderhoud mogelijk ook in andere buurten teruggeschroefd. De gemeente probeert ook op andere manieren te besparen op groenonderhoud. Zo was er al een plan om bewoners meer bij het onderhoud te betrekken.

Alarm om brandende plant

BUSSUM - De brandweer heeft vorige week een brandje moeten blussen aan de Brinklaan. Daar had een plant vlam gevat.

Bewoners van het flatgebouw sloegen alarm nadat er een brandlucht werd geroken. De brandweer was snel ter plaatse en kon het vuur meteen doven: de plant werd mee naar beneden genomen en daar geblust.

De brandweer heeft het pand vervolgens gelucht om de brandlucht te verdrijven.

Gewapende overval op supermarkt

Politie en ambulance komen ter plaatse. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een gewapende man heeft zaterdag een overval gepleegd op supermarkt Attent aan de H.K. Onnesweg.

De man stormde even voor half elf door de deur van de supermarkt en bedreigde een vrouw achter de kassa met een vuurwapen. Voor zover bekend heeft de dader geen spullen mee kunnen nemen. Eén van de medewerkers van de supermarkt heeft een hoofdwond opgelopen na een handgemeen met de dader. De zaak en de straat werden na de overval afgezet voor sporenonderzoek. Er wordt nog naar de dader gezocht.

Twingo geheel naar wens voor 9.990 euro

De nieuwe Twingo kan op allerlei manieren worden aangepast.

De nieuwe generatie Twingo is leverbaar voor prijzen vanaf 9.990 euro (incl. BTW en BPM).

Dankzij de vele mogelijkheden op het gebied van design, kleurencombinaties en interieuropties is de Twingo geheel naar wens te personaliseren. Renault levert de nieuwe Twingo met keuze uit twee benzinemotoren en drie uitrustingsniveaus. De standaarduitrusting omvat onder meer adaptieve frontairbags, zijairbags, elektronische stabiliteitscontrole (ESC) met tractiecontrole (ASR), Hill-start assist, led-dagrijverlichting en bumpers in carrosseriekleur. Zeer praktisch is dat de rugleuningen van de achterbank én de passagiersstoel neerklapbaar zijn, waardoor spullen van meer dan 2 meter lengte kunnen worden vervoerd. In de duurdere Expression en Dynamique-versies zitten meer snufjes, waaronder het aantrekkelijke, nieuwe multimedia-systeem R&GO met DAB+ (digitale) radio, Bluetooth® voor telefoonbediening en audiostreaming en 3.5mm aux- en usb-aansluiting voor multimedia. Door middel van een gratis app die gedownload kan worden op een smartphone, kan deze fungeren als touchscreen van het gehele systeem. Zo biedt de app ook toegang tot boordcomputerinformatie en een toerenteller.

Citroën Cactus heeft soepele 'huid'

Compacte berline nu in de showroom

De Cactus heeft airbumps op de hoeken en de deuren.

De wereld verandert en de autoindustrie kan daar best wat meer in meegaan, dachten ze bij Citroën. Het resultaat is de nieuwe C4 Cactus, Citroëns antwoord op de steeds sneller evoluerende verwachtingen van de consument.

In het uiterst concurrerende C-segment, waarin alles op elkaar lijkt, onderscheidt de deze compacte berline zich met zijn design dat niet alleen fraai is, maar ook veel gebruiksgemak met zich meebrengt. Het meest opvallende zijn de airbumps, de vrolijke stootstrippen en -panelen op de flanken en de portieren. Ze zijn beschikbaar in vier kleuren. In combinatie met de tien beschikbare kleuren van de carrosserie zijn er dus allerlei mogelijkheden tot personalisatie. En ze bieden vooral een echte bescherming tegen de dagelijkse agressies. Hun soepele 'huid' (Thermoplastisch Urethaan) bevat luchtcapsules om schokken op te vangen. Voor de airbumps is geen specifiek onderhoud nodig en bovendien zorgen ze voor minder onderhouds- en herstelkosten.

Maar de Cactus is veel meer dan de airbumps. Op nog één feature te noemen: het glazen panoramadak heeft een hoge thermische bescherming: dus veel licht in de cabine, maar geen hinder van de hitte.

De Citroën Cactus staat nu in de showroom.

Octavia Combi uitblinker met ruimte

Plek voor reservemateriaal, een ploegleider, eenmecanicien en een gast.

De KNWU heeft onlangs vijf exemplaren van de nieuwe Skoda Octavia Combi in ontvangst genomen.

De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie zal deze Skoda's inzetten als ploegleidersauto's tijdens de honderden wielerwedstrijden en evenementen voor sportieve fietsers die jaarlijks onder auspiciën van de bond plaatsvinden. De Octavia Combi is een absolute uitblinker qua ruimte, gebruiksgemak en techniek en dat zijn slechts redenen waarom dit model het zo goed doet. Vertaald naar de wielerwereld betekent dit veel plek voor reservemateriaal, de ploegleider en mecanicien en zelfs nog een gast.

Dat Skoda mobiliteitspartner van de KNWU is, past bij de brede nationale en internationale betrokkenheid van het automerk bij de wielersport. We zien de Skoda's dan ook volop in de Tour de France, La Vuelta en bij veel bekende wielerploegen.

Adam Rocks nu al te bestellen

Ter gelegenheid van het debuut van de Adam Rocks op de internationale autoshow van Leipzig heeft Opel de basisprijs bekendgemaakt van deze mini-crossover voor de stad. De nieuwe Adam Rocks is leverbaar vanaf € 17.995,-, inclusief het stoffen Swing Top-dak. De nieuwkomer staat vanaf oktober dit jaar in de showroom van de Opel-dealers, maar is vanaf heden al te bestellen.

Tablet-achtige touchscreen vervangt alle knopjes

Volvo's nieuwe XC90 toont de nieuwe visie op bedieningsgemak. Vrijwel alle traditionele knoppen zijn vervangen door een tablet-achtige touchscreen, een head-updisplay en bediening vanaf het stuurwiel. Het resultaat is een state-of-the-art bedieningssysteem dat eenvoudig en intuïtief is te gebruiken, waardoor de bestuurder meer gefocust kan zijn op de weg. Volvo heeft een deal gesloten met Android, zodat het touchscreen ook toegang biedt tot Google Search, Google Maps en Spotify.

De familie Ulrici (III en slot)

De Schwerin Villa in 1980. foto: Martin Heyne

Schwerin in 2014. foto: auteur
Uitreiking Militaire Willems-Orde door Prins Bernhard aan Henk Ulrici. Na zijn pensionering als infanterieofficier, verhuist hij naar Mallorca waar hij overlijdt op 29 januari 2005, 83 jaar oud.

Het Post Bellum

Johan Ulrici (1890) trouwt in 1915 met Johanna Alida Wester. Zij wonen Albrechtlaan 22 Bussum. Johan en Johanna mogen zes kinderen verwelkomen: Johan, Ans, Henny, Marja, Henk en Greet. Het gezin verhuist naar de Schwerin Villa met het prachtige trappenhuis, het brede balkon, de grote hoge salon met de imposante schouw; een villa vol herinneringen. Maar de tijden zijn slechter geworden. En het huis wordt te groot en teveel voor enkele personen. Voor groot onderhoud was geen geld.

In 1921 begint Johan de Algemene Verzekering Maatschappij "De Hanze". Het zet de eerdere zaken voort. Deze poging tot reorganisatie en voortzetting van het oude bedrijf blijkt geen succes. Eind 1923 wordt het faillissement aangevraagd. Vader Johan Ulrici en moeder Johanna blijven met hun kinderen in de Schwerin Villa wonen.

Dochter Henny gaat in Nederlands Indië wonen en wordt in 1942 geïnterneerd in een vrouwenkamp.

Verzetsman

Zoon Henk Ulrici ontwikkelt zich in 40-45 tot een belangrijk Nederlands verzetsstrijder. Hij saboteert de spoorlijnen in het Gooi en bij Amersfoort om het vervoer naar Duitsland te hinderen. Als hij na de oorlog verneemt hoe zijn zus Henny in een Jappenkamp doorgebracht heeft en hoort welke chaos er heerst na de Japanse terugtocht uit Nederlands Indië, meldt hij zich als vrijwilliger voor de Eerste Politionele Actie. Hij onderscheidt zich bij de luchtlandingsacties rond Djokjakarta en op Sumatra in december 1948. Tijdens de Tweede Politionele Actie is hij actief op West - Java. Met zijn commando-eenheid jaagt hij op de overloper Poncke Princen. (Er is in 1968/1969 door Herman Wigbold (Vara) veel kritiek geuit op deze militaire acties. Bij de beschuldigingen van militaire wreedheden werd niet in beeld gebracht de totale chaos en moordpartijen op de achtergebleven Nederlanders). In 1953 wordt hem de Militaire Willems-Orde verleend voor zijn verzetswerk en zijn moed, voortvarendheid en doorzettingsvermogen bij het bestrijden van het bendewezen in Nederlands Indië.

Einde Schwerin Villa

Deze wordt in 1992 afgebroken. Op deze plaats staat nu een appartementencomplex. Voor veel Bussumers was de afbraak van de Schwerin Villa een pijnlijk verlies.

De bouw eind negentiende eeuw, de bewoning door een groot gezin van stand, het verval en de sloop van de villa en vervolgens het hergebruik van het perceel voor appartementen, weerspiegelt een historische ontwikkeling: de standensamenleving van vóór de Eerste Wereldoorlog is geleidelijk overgegaan naar een egalitaire samenleving, met kleine gezinnen en zonder huishoudelijk personeel.

Gerard Hoogendijk

VluchtelingKinderen breed maatschappelijk actief

VluchtelingKinderen Bussum en de Sociale Dienst kleden samen sollicitanten aan. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Stichting VluchtelingKinderen Bussum en de Sociale Dienst werken sinds kort samen in een nieuwe formule. Mensen die gaan solliciteren vanuit een uitkering of bijstand krijgen bij VluchtelingKinderen kleding en stijl advies en worden 'in het nieuw gestoken'. Het project is in de opstartfase, er zijn inmiddels drie kandidaten gekleed.

Yohana Florez is een van de vrijwilligers en sinds de start vorig jaar juli als bedrijfsleidster actief betrokken. Yohana, van oorsprong kapster en pedicure geeft ook kledingadvies. De mensen die bij VluchtelingKinderen komen vanuit het project 'Dress for Succes' ontvangen de uitgekozen kleding gratis. "Kleding is en blijft een belangrijk onderdeel van de eerste indruk. Wanneer je iemand door de juiste kleding wat meer zelfvertrouwen kan geven en hen ook nog aan een baan kunt helpen is dat heel mooi," aldus Yohana. Het is juist de maatschappelijke functie en het goede doel waardoor de winkel veel sympathie van inwoners uit de regio krijgt.

Maar er wordt veel meer gedaan binnen VluchtelingKinderen. "Je ziet mensen echt uit hun isolement komen. Die komen eerst een keer kijken, en vervolgens zie je ze steeds vaker. Je merkt dat veel mensen behoefte hebben aan een praatje en dat ze niet alleen binnenkomen voor de kleding." Kledingverkoop is uiteindelijk wel het middel om het doel te bereiken en dat is vluchtelingkinderen en asielzoekers die geen studiefinanciering krijgen de financiële mogelijkheid geven te studeren.
Duurzaam winkelen
De merkkleding die in de rekken hangt verschilt niet veel van die van andere tweedehandskledingzaken. "We zitten wel in een ander segment," legt Yohana uit. "De kleding verkopen wij voor maximaal 10 euro, 95% van de kleding wordt zelfs voor maximaal 5 euro verkocht. Hiermee richten ons in eerste instantie echt op mensen met weinig geld, die anders nooit kleding zouden kunnen kopen." Dat iedereen welkom is mag duidelijk zijn. Sinds kort worden er ook boeken verkocht in de winkel en er zijn plannen om dit uit te breiden.

Breed maatschappelijk actief
VluchtelingKinderen is op verschillende maatschappelijke fronten actief, zo bieden ze ook stageplekken in samenwerking met Twinburgering en daarnaast is er een samenwerkingsverband met Vluchtelingenwerk Hilversum op het gebied van gezinshereniging. Sinds de start van Vluchtelingenwerk zijn er goede contacten met de gemeente in het algemeen en de sociale dienst in het bijzonder.

Ontstaan van de Stichting
Het idee voor deze stichting is ontstaan deels uit idealisme en deels uit onvrede over de situatie van jonge asielzoekers. De voorzitter, Cees van den Broek, werkte hiervoor als ambtenaar bij een gemeente en als vluchtelingencoördinator bij een van de grootse asielzoekerscentra van Nederland. Hij zag dat veel jonge vluchtelingen buiten de boot vielen wat betreft studie. Cees: "Ze lopen daarmee mee een hiaat op in de belangrijkste fase van hun ontwikkeling. In eerste instantie heb ik binnen de gemeente naar mogelijkheden gezocht. Toen dat niet mogelijk bleek besloot ik het zelf te doen. "Ik vind dat die kinderen geholpen moeten worden, met een goede opleiding geef je ze een kans op een toekomst. Omdat deze kinderen de status van vluchteling hebben mogen ze niet werken. Ik vind het echt niet kunnen dat je mensen in de kracht van hun leven een opleiding ontzegt."

19 / 20