NaarderNieuws

10 oktober 2018

NaarderNieuws 10 oktober 2018


Poging twee voor renovatie brug

NAARDEN De gemeente gaat opnieuw aan de slag met de plannen om de brug over de Oud-Blaricumerweg te renoveren. Er ging van alles mis, waardoor het project tijdelijk in de ijskast werd gezet.

Er komt nu dus een nieuwe poging om het pijnlijke dossier nieuw leven in te blazen. Om te zorgen dat er niet weer fouten gemaakt worden, is een politiek thema-uur ingelast op woensdag 17 oktober. Dat is het moment waarop de nieuwste plannen worden gepresenteerd. Het gaat om het renoveren van de boogbrug met een ander type constructie én het presenteren van diverse varianten van de twee naastgelegen fietsbruggen.
De nieuwe constructie moet leiden tot een langere levensduur van de brug. Verder valt er nog heel wat te kiezen: de fietsbruggen kennen acht varianten. Tijdens het thema-uur wordt dit allemaal gepresenteerd en uitgelegd.

Dat alles fout ging met de renovatie in 2016/ 2017 was te wijten aan alle betrokken partijen, zo bleek uit extern onderzoek naar het proces. Zowel de aannemer, de gemeente als de bouwbegeleider hadden allemaal hun werk beter moeten doen.
Al met al leverde het ruim 6 ton aan kosten op zonder dat het werk af kwam. Het bleek bijvoorbeeld dat de historische bouwtekeningen niet klopten met de werkelijkheid, dat de constructie afweek en dat berekeningen voor de fundering opnieuw moest.

Vijf verdachten opgepakt na poging inbraak

NAARDEN De politie heeft diverse mannen uit Veenendaal opgepakt in Naarden. De politie zette vrijdag de achtervolging in nadat twee mannen zich verdacht gedroegen in een tuin aan de Van Wulfenlaan in Laren.

De auto werd stilgezet op de parkeerplaats Bastion in Naarden. Twee mannen stapten uit en renden weg richting een hek van een bedrijf in Naarden. Een motoragent ging ondertussen achter de auto aan, wist deze te stoppen in Muiden en hield daarbij een 20-jarige man uit Veenendaal aan.

Agenten zochten verder naar de jongens in Naarden. Ze kregen hulp van een politiehelikopter. Op de Huizerstraatweg werd nog een 20-jarige man uit Veenendaal aangehouden. Een verdachte auto, die op de Huizerstraatweg reed, werd achtervolgd tot in Almere. Daar werden twee jongens van vijftien en achttien jaar oud aangehouden.

Niet veel later werd ook een vijfde verdachte aangehouden in de bosjes op de Huizerstraatweg in Naarden. Deze laatste verdachte was een 18-jarige man uit Veenendaal.

Stoere redders uit Naarden al 50 jaar actief op het water

NAARDEN Menig persoon is gered door de Reddingsbrigade Naarden. In weer en wind gaan ze op pad om iedereen te helpen die hulp nodig heeft. Alweer 50 jaar geleden werd de brigade opgericht en dat wordt zaterdag 13 oktober gevierd voor leden, oud-leden en genodigden. De jeugd viert 16 oktober feest.

19

Kinderboek

Foto: Bob Awick

Het kinderboek 'De Sprookjeskaravaan' van Harry Grosveld ontstond op het strand van Muiderberg.

11

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. ds. B. den Butter
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; za. 13/10 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. dr. M.J. Kater en 15.30 u. ds. W.A. Capellen

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Gezinsviering pastoor C. Fabril
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk ds. N.W. den Bok 10.00 u. Kinderkerk H.A. en 15.30 u. Middagviering ouderen H.A.
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. mw. ds. H.G.T. van Welie-Kaai H.A.
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. J.A. Brussaard en 17.00 u. ds. G. Lustig
*Remonstranten N-B gezamenlijke dienst bij Doopsgezinden
*Vrijzinnigen N-B gezamenlijke dienst bij Doopsgezinden
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. gezamenlijke dienst P.W.A. Overdiep
*Evangelisch-Lutherse Gemeente 10.00 u. mw. drs. E.E. Aarsen-Schiering
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. T.L. Hettema Oogstdienst en 19.00 u. ds. P.A. Smit Zangdienst
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00 u. ds. V.C. Lindenburg

Napoleon en de rattenvanger

Klinkt als een sprookje. Is echter veel minder prozaïsch. Goede vriend Marcel uit Huizen is regionaal muskusrattenbestrijder. En ook fervent verzamelaar van Napoleontica. Ik kon hem weer blij maken.

Hoe lang het Russische stripboek bij mij lag, weet ik niet meer. Kwam weken geleden tevoorschijn bij kleine opruimwoede in mijn garage. Nog iets eerder had ik ook ergens een Napoleon-broche gevonden, dus voor Marcel de verzamelaar een prachtige aanwinst. Het gaat om een stripboek uit de jaren 60, helemaal in het Russisch. De plaatjes doen de verschrikkelijke slag bij Borodino, 12 september 1812, herleven. Napoleon kreeg er hier vreselijk van langs en moest het onderspit delven. Voorzichtige schattingen spreken van een kleine 70.000 doden, maar er doen ook andere cijfers de ronde. De inhoudelijke tekst heb ik natuurlijk niet kunnen lezen. Wel hebben een paar kennissen met een klein Russisch vocabulaire zich blindgestaard zonder tot verhelderende resultaten te komen. Maar Marcel de Napoleontofiel zal daar wel iets op vinden. Het speldje is ook interessant. Zal niet uit de tijd van Napoleon dateren, maar toch wel ergens 19e eeuw. Het is gemaakt van verzilverd messing en er is duidelijk het symbool van Napoleon te zien: de adelaar. Hij noemde zijn zoon niet voor niets L'Aiglon, het Adelaarsjong. Op de broche is ook een makersmerkje te onderscheiden. En zo is de grote Napoleon vanuit Rusland weer een stukje dichter bij de rattenbestrijder uit Huizen gekomen.

Henry Tindal

Foto: Picasa

Nee, niet de Tindal van de gelijknamige villa in Bussum. Jhr. Henry Tindal (1852-1902) resideerde op het landgoed De Swaenenburgh in 's-Graveland! Hij werd 49 jaar, maar in zijn korte leven baarde hij veel opzien door zijn doen en laten.


Na een korte officiersloopbaan hield hij zich bezig met de binnenlandse politiek en koningshuis. Hij investeerde in de nieuwste ontwikkelingen zoals de ozonisering van water. Hij was oprichter van het Dagblad De Telegraaf. Hij had geld en kreeg veel geld van anderen los voor zijn projecten. In 1895 kocht hij Oud Bussem van Bredius maar ging failliet. In 1902 stierf hij plotseling. Journalist H.J. ('Chris') Scheffer schreef zijn levensverhaal: 'Een ongewoon heer met ongewone besognes' en voegde 65 afbeeldingen toe en de verdere geschiedenis van De Telegraaf. Fibula-Van Dishoeck gaf het gebonden boek van 397 pagina's (plus notenboek met 76 pagina's) in 1976 uit. Op de afbeelding: Tindal 31 jaar.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor € 15. Mail of bel dit keer Wil en Jan Slaa: j.slaa@kpnplanet.nl of 035-6920402.Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Weerbericht

Tot zondag droog, vrij zonnig en warm nazomerweer

Het kan dit jaar niet op met de warmte. Bij het al recordaantal warme dagen (124) van 20 graden en hoger, komen er deze week nog zeker 4 of 5 bij. Door een krachtige Europese hogedrukblokkade warmt de atmosfeer op bij een zuidelijke stroming. Er is zonneschijn met sluierwolken. In de loop van zondag nadert het front van een depressie, met kans op een bui.

Donderdag en vrijdag

Na een warme zonnige woensdag verkeert ook donderdag en vrijdag het kwik in hogere sferen. Naast zonneschijn en wat sluierbewolking kunnen er soms ook enkele wolkenvelden overtrekken. De temperatuur kan een graadje lager uitvallen dan woensdag, maar het blijft warm met 21 à 22 graden. De matige zuiden- tot zuidoostenwind trekt geleidelijk iets aan.

Het weekeinde

Zaterdag lijkt de warmste dag te worden. Met een matige tot vrij krachtige zuidenwind loopt de temperatuur op tot circa 23 à 24 graden bij flink wat zonneschijn. Ook de nachten zijn niet koud met een minimum van circa 13 graden. Ook zondag start nog droog en vrij zonnig, maar waarschijnlijk komt er vanuit het westen meer bewolking, met later op de dag kans op een bui.

Weetje

Oktober trakteert vaak nog op nazomerweer. De hoogste temperatuur in oktober was 26.5 graden op 4 oktober 1983. Op 1 en 2 oktober 2011 werd het 26 graden. Op 13 oktober 1990 werd het 23.6 graden. Mogelijk dat dit dagrecord zaterdag gaat sneuvelen. Vorig jaar werd het op 16 oktober 24.4 graden. Zelfs laat in oktober, op 30 oktober 2005, werd het nog 21 graden.

Vanaf 10 oktober bij GooiTV:

- RegioHub was bij de GAD.
- In In Derde Termijn praat Jan Kwekkeboom (GDP) met Ruud Bochardt over de
spoorwegovergang Comeniuslaan/Zwarteweg.
- Gesprekken met de burgemeesters van Gooise Meren en
Hilversum.
- TV Magazine over dierendag, paddenstoelen en een
voorleeslunch.

'Na twee jaar plannen maken, nu aan de slag'

Gemeentebestuur maakt plannen en begroting

Nu echt aan de slag. Oogsten wat gezaaid is. En niet denken maar doen. Het gemeentebestuur heeft haar plannen gepresenteerd.

Wethouder Geert-Jan Hendriks (D66) is tevreden over de begroting. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN Na twee jaar met vooral het op poten zetten van de gemeente Gooise Meren en het harmoniseren van beleidsregels gaat het gemeentebestuur nu echt aan de slag. Dat mag je concluderen aan de hand van de afgelopen week gepresenteerde gemeentebegroting en het zogenaamde 'college-uitvoeringsprogramma'.

Wethouder Geert-Jan Hendriks van Financiën noemt het oogsten wat de afgelopen twee jaar gezaaid is. "Want we hebben de afgelopen twee jaar ontzettend hard gewerkt om onze gemeente op te bouwen. We hebben heel veel slagen moeten maken, dat was echt niet mals. Het huis is nu op orde. En dat geeft mij als wethouder Financiën, maar ook de rest van het nieuwe college, een goed gevoel. Van wat we de afgelopen twee jaar hebben bereikt, kunnen we nu de vruchten plukken."

'Nu investeren om later weer te kunnen bezuinigen'

En met de vruchten plukken bedoelt de wethouder investeren in nieuw beleid, maar wel zonder al het geld dat de gemeente in kas heeft zomaar te verbrassen. "We gaan nu echt aan de slag met nieuw beleid om onze gemeente te verbeteren. En daar hebben we de middelen voor. We hebben een mooie sluitende begroting met ruimte voor investeringen. Daar hebben we geld voor, maar we blijven kritisch op wat we uit gaan geven. We willen werken met zogenaamd 'aanjaaggeld'. We maken dan kort een budget vrij om op bepaalde vlakken te investeren. Dat geld wordt absoluut niet structureel begroot en moet zich later gaan terugverdienen."

De gemeente Gooise Meren gaat de komende jaren vooral aan de slag met vier punten: duurzaamheid, leefbaarheid, sociaal domein en democratisering. Het verbeteren van de leefbaarheid wordt de komende jaren verreweg het voornaamste speerpunt. Er loopt momenteel een groot onderzoek dat helder moet maken wat er speelt onder bewoners: van klachten over openbaar groen tot aan veiligheid met betrekking tot woninginbraken. "Met alle resultaten kunnen we straks aan de slag. We kunnen heel gericht gaan werken en hebben budget om bepaalde dingen snel op te lossen. Hoe we dat precies vorm gaan geven hangt natuurlijk ook af van de resultaten."

Voor wat betreft het punt duurzaamheid gaat de gemeente aan de slag met het verduurzamen van haar eigen vastgoed. Dat is niet alleen milieubewuster, maar levert op termijn ook weer geld op. Datzelfde geldt voor het sociaal domein. Daar wordt gekeken of het goedkoper en beter kan. En dat is precies zoals de wethouder het graag ziet. "Het is vooral efficiënter. We willen nu investeren om later te kunnen besparen", aldus Hendriks.

Woonlasten komend jaar klein beetje omhoog

GOOISE MEREN Bewoners van Gooise Meren gaan komend jaar een klein beetje meer betalen aan woonlasten.

De woonlasten gaan komend jaar met 2,5 procent omhoog. Dat komt vooral doordat het gemeentebestuur een inflatiecorrectie doorvoert, zoals dat elk jaar gebeurt. Dit keer stijgen de woonlasten echter een fractie meer. Toch blijven de woonlasten laag vergeleken met de rest van Nederland. Het tarief aan onroerendezaakbelasting (ozb) behoort nog altijd tot de laagste van het land.

Nieuwbouw Godelindeschool is na herfstvakantie klaar

Laatste puntjes op de i. Foto: Bob Awick

NAARDEN Nog ruim anderhalve week en dan is de nieuwbouw van de Godelindeschool aan de Godelindeweg klaar. Op woensdag 31 oktober krijgen de leerlingen er voor het eerst les.

Het grootste deel van de verhuizing vindt plaats in de herfstvakantie. Twee dagen na de vakantie worden de laatste loodjes door de leerkrachten gedaan en zijn de leerlingen nog vrij. Met de nieuwbouw komt er een eind aan de vijftien jaar waarin de leerlingen over twee locaties verdeeld waren.

De eerste paal werd in januari geslagen en om alles op tijd klaar te krijgen, is er door de aannemer tijdens de zomervakantie doorgewerkt.

De leerlingen van de Godelindeschool zitten nu nog verspreid over de twee locaties. Het hoofdgebouw, dat pal naast de nieuwbouw ligt, blijft gehandhaafd en heeft inmiddels een opfrisbeurt gekregen. De dependance aan de Amersfoortsestraatweg, waar de leerlingen van de bovenbouw les kregen, komt voorlopig leeg te staan.

Doen rellen najaarskermis de das om?

BUSSUM Het zou zomaar kunnen dat de najaarskermis van vorige week de laatste was. Dat zegt burgemeester Han ter Heegde. De voornaamste reden: de relletjes op de eerste avond van het als kinderfeestje bedoelde evenement.

Met grote groepen rellende jongeren, veel vernielingen en zelfs twee betaste meisjes was de eerste avond van de kermis een waar slagveld. Veel extra politiemacht zorgde er de avonden erna voor dat het rustig bleef en de kermis leuk was.

Schrappen

De burgemeester overweegt het evenement te schrappen. "We hebben al een grotere voorjaarskermis. Daar hebben we ook al meer politie voor nodig. Dat is nou eenmaal anders dan vroeger. Het zou misschien beter zijn om de najaarskermis dan maar te schrappen. De extra inzet die we moeten doen om deze kermis leuk te houden, weegt niet meer op tegen deze kleine kermis."

Beveiliging

Het gedoe rond de najaarskermis is voor de burgemeester reden om te kijken naar de beveiliging van alle evenementen. "We moeten dat goed onder de loep nemen. We moeten per evenement kijken wat de risico's zijn, welke beveiliging de organisatie regelt en welke politie-inzet er nodig is. Dan moeten we kijken of alles tegen elkaar opweegt."

"Rond december komen we met een pakket aan maatregelen. Dan weten we ook wat we met deze kermis doen."

Frits Sissing

Tv-presentator, dagvoorzitter, spreker, 55 jaar, woont 2,5 jaar in Bussum, daarvoor tien jaar in Naarden

Foto: Ruud Baan

Waar ben je druk mee?
"Met het tv-programma 'Tussen Kunst en Kitsch' waarmee we ons 35ste seizoen ingaan. Komende vrijdag ben ik voorzitter bij het evenement Tedx Gooise Meren in Spant."

Welke Ted Talk tip jij?
"De talks van Rita Verdonk en Ghislaine Dings. Beide dames hebben een grote verandering ondergaan in hun werkzame leven. Daar gaat inspiratie van uit. Zelf heb ik dit ook meegemaakt. Ik was marketeer bij Red Band, van de rolletjes snoep, en daarna ben ik voor de tv gaan werken en mijn droom achterna gegaan."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Borrelen bij Goesting en eten bij Nobel in de Kapelstraat."

En een miljoen?
"Mijn hypotheek aflossen en op reis gaan. Naar New York met de kinderen en nog andere landen bezoeken zoals Vietnam en Costa Rica voor de mooie herinneringen."

Wat kijk je graag?
"Dramaseries zoals 'Klem' en 'Ik weet wie je bent'."

Welke muziek luister je?
"Musicals, soul, r&b. Sinds het programma 'Maestro' luister ik ook vaker klassieke muziek."

Beste vondst tijdens 'Tussen Kunst en Kitsch'?
"Een bierglas waarvan de eigenaresse dacht dat het niet veel waard was. Het glas bleek uit 1599 te komen en een waarde van 85.000 euro te hebben. Die opnames blijven altijd verrassend."

Goed gesprek?
"Met Mark Rutte."

Een dag de burgemeester?
"Dan wordt de Kapelstraat autovrij en komen daar nog veel meer horecagelegenheden. Een echte horecastraat vol met gezelligheid en drukte in het weekend. Zo leuk dat we voor de gezelligheid niet meer naar Amsterdam hoeven."

Tips over Edita Moliené nog steeds welkom

NAARDEN De politie heeft inmiddels vijftien tips ontvangen in de zaak rondom de dood gevonden 42-jarige Edita Moliené uit Naarden.

Haar lichaam werd, verpakt in een plastic zwembadje, gevonden in de Muidertrekvaart bij de Maxis. Duidelijk is dat Edita Moliené op 10 september nog leefde, maar op 13 september niet meer.

Mensen die Edita rond die tijd hebben gesproken, worden verzocht de politie te bellen. Getuigen kunnen zich melden op 0900-8844 of anoniem op 0800-7000.

Nieuwe website voor sport- en beweegaanbod

GOOISE MEREN Wethouder Barbara Boudewijnse heeft tijdens de Seniorenmarkt in het gemeentehuis de nieuwe website www.gooisemerenbeweegt.nl gelanceerd.

De website toont het sport- en beweegaanbod in Bussum, Muiden, Muiderberg en Naarden. Op de site is een nieuw sport- en beweegloket te zien. Iedere inwoner kan zoeken op leeftijd, woonplaats en gewenste sport.

De kernen Bussum, Muiden, Muiderberg en Naarden zijn opgenomen op de site. Wil je regelmatig sporten of bewegen? Of wil je een nieuwe sport uitproberen? Kijk op de site en kies een activiteit die bij je past.

Naast het aanbod van sport- en beweegaanbieders in Gooise Meren is er ook ruimte voor speciale evenementen.

Voorleeslunch voor Nationale Ouderendag

Foto: Bob Awick

NAARDEN De Bibliotheek Gooi en meer had afgelopen vrijdag speciaal vanwege Nationale Ouderendag een voorleeslunch verzorgd in revalidatiecentrum Naarderheem. Slechts een kleine groep belangstellenden schoof aan om het verhaal te horen dat hiervoor speciaal werd geschreven door Yvonne Keuls. Daarna kon men met elkaar lunchen.

Kindcentrum Emma geopend

Twee leerlingen, koningin Emma en de burgemeester. Foto: Bob Awick

BUSSUM Het kindcentrum Koningin Emmaschool aan de Graaf Florislaan is vorige week officieel geopend.

Jong en oud kwamen even langs om het glas te heffen op de opening van de school. Met meerdere speeches en bedankjes werd teruggekeken op het hele proces van de verhuizing van de Emmaschool naar de Graaf Florislaan en de verbouwmaanden.

De kinderen, leerkrachten en ouders zijn erg tevreden met hoe de nieuwe school eruit is komen te zien. De lokalen zijn ruim en licht en ook het meubilair is nieuw. De eerste weken was het nog even wennen met halen en brengen en de verschillende in- en uitgangen, maar dankzij de verkeerscommissie verliep ook dat heel soepel.

Burgemeester Han ter Heegde en 'koningin Emma', de naamgeefster van de school, mochten de school samen met twee leerlingen vervolgens openen. Hierbij werd ook het nieuwe logo onthuld. In het Kindcentrum is ook een bso gevestigd van de SKBNM.

Bijlstraat heeft eigen BuurtAED

Mary van Eldik en Ed Baas met de BuurtAED. Foto: Nienke Baas

BUSSUM De Bussumse Bijlstraat heeft dankzij bewoners Ed Baas en Mary van Eldik een eigen BuurtAED. Zaterdag werd het exemplaar in gebruik genomen. Met een feestelijke bijeenkomst met buurtbewoners en een borrel met hapjes na afloop werd het apparaat officieel onthuld.

Ed en Mary hadden al een tijdje de wens om een eigen AED in de straat te hebben. Na een snelle en succesvolle crowdfundingactie op BuurtAED.nl en in de Bijlstraat en de Koopweg was de benodigde 1.651 euro binnen twee weken ingezameld. Een AED wordt gebruikt om snel te kunnen handelen wanneer iemand een hartstilstand heeft. Het apparaat brengt met een schok het hart weer aan het pompen. Volgens de Hartstichting krijgen iedere week 300 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Binnen 6 minuten reanimeren en een AED gebruiken, verhoogt de overlevingskans van 10 naar 70 procent.

Statushouders mogen hun zwemdiploma halen

Dertig personen mogen lessen

De betrokkenen bij de aftrap van de eerste les. Foto: Bob Awick

BUSSUM Dertig statushouders uit Gooise Meren kunnen de komende tijd zwemles volgen in zwembad De Zandzee om hun zwemdiploma te halen. Dit blijkt hard nodig te zijn, want van de beoogde doelgroep heeft 80 procent geen diploma én geen financiële mogelijkheden om het certificaat te behalen.

De eerste zwemles stond afgelopen vrijdag op het programma. De dertig statushouders zijn op initiatief van Versa Welzijn hiervoor benaderd. De Zandzee en de buurtsportcoaches van Sportfondsen hebben een zwemdocent beschikbaar gesteld voor de statushouders. Kiwanis heeft de overige kosten gedekt met een donatie van 5.000 euro. De deelnemers betalen zelf een eigen bijdrage van 100 euro per persoon. Om op latere leeftijd te leren zwemmen, heb je gemiddeld 65 lessen nodig à 10 euro per les.

Kiwanis, De Zandzee en Versa Welzijn zijn van mening dat iedereen in Nederland de kans moet krijgen om te leren zwemmen. "Na 2015 zijn er meer dan 300 gezinnen vanuit de azc's in Gooise Meren komen wonen. Sociaal werkers van Versa Welzijn hebben de situatie, vaardigheden en behoeftes van deze gezinnen in kaart gebracht. Hieruit kwam naar voren dat 80 procent van de ondervraagden niet kan zwemmen. Ze willen graag een zwemdiploma halen, maar hun financiële situatie laat dit niet toe. Ze zijn op dit moment afhankelijk van een uitkering en kunnen de lessen niet zelf bekostigen."

Verdrinken

Hierbij halen de betrokken instanties cijfers aan van het CBS waaruit blijkt dat van de mensen die jaarlijks verdrinken een substantieel deel een buitenlandse afkomst heeft. Isabelle de Klerk, sociaal werker: "Wij willen alle deelnemers de kans geven een zwemdiploma te behalen om de kans op een verdrinkingsdood te verkleinen."

Brandweer Naarden bevrijdt 'zeemeermin' met succes

Foto: Bastiaan Miché

HUIZEN De jaarlijkse wedstrijd van de Brandweer Gooi en Vechtstreek, zaterdag was de 31ste editie, is gewonnen door Post Naarden. Zij mochten in Huizen de Borsen Trofee naar huis nemen omdat ze het beste het scenario 'Bevrijd een zeemeermin die bekneld zit onder een boot' hadden uitgevoerd. Tweede werd Nederhorst den Berg en Bussum werd derde.

Sprookjesverhaal van Harry Grosveld ontstond op het strand van Muiderberg

'De Sprookjeskaravaan' over bekende sprookjesfiguren

Harry Grosveld vertelde een sprookjesverhaal op het strand aan zijn kleinkinderen. Ze vonden het zo geweldig dat Harry dacht: daar ga ik een boek over schrijven.

Harry Grosveld vertelt dat hij door zijn kleinkinderen het kinderboek is gaan schrijven. Foto: Bob Awick

NAARDEN In het boek 'De Sprookjeskaravaan' komen Flip, Hans en Grietje, Bas, heer Uil, Doortje, Witje, Duimpje, Assie en Kapje elkaar tegen en gaan samen de strijd aan tegen Blauwbaard die meisjes ontvoert en vasthoudt in zijn kasteel.

'De tien klein- kinderen vonden het boek geweldig'

"Kinderen kennen de sprookjes van Hans en Grietje, De Gelaarsde Kat, Doornroosje, Sneeuwwitje, Klein Duimpje, Assepoester en Roodkapje, maar door het boek leren ze die op een andere manier kennen", vertelt auteur Harry Grosveld (82). "De hoofdrolspelers kennen elkaar niet en elkaars sprookjes ook niet. Die vertellen ze en zo komen alle sprookjes aan de beurt." Harry vertelt vol trots dat dit zijn eerste kinderboek is. "Van origine ben ik geen kinderboekenschrijver. Ik ben geboren in Roosendaal en heb economie gestudeerd in Tilburg. Na de militaire dienst ben ik de rechterhand geworden van de burgemeester in Coevorden. Na een paar jaar ben ik gaan werken bij de gemeente van Heerlen en daarna als hoofd Economische Zaken in Utrecht. Ik werd gebeld door de gemeente Amsterdam of ik daar wilde komen werken en dat heb ik twintig jaar gedaan tot mijn pensioen. Door die baan zijn we, mijn vrouw en vier kinderen, in Naarden terechtgekomen."
"Ik heb eerder een boek geschreven met de titel 'Terugzien en een beetje vooruitzien' over de twintig jaar dat ik werkzaam was bij de gemeente Amsterdam. Dat boek was een relatiegeschenk omdat ik met pensioen ging. Als afscheidscadeau kreeg ik een budget om een proefschrift te schrijven over toonaangevende steden in de wereld. En daar heb ik zes jaar aan gewerkt." En dan nu een kinderboek en dat komt een beetje door zijn kleinkinderen. "Ik weet het nog goed. Samen met mijn vrouw Trudy zat ik met vier kleinkinderen op het strand van Muiderberg en ze verveelden zich. 'Opa, wat moeten we doen...' Ik ben ze toen een verhaal gaan vertellen: dat iemand op stap ging om iets te doen en onderweg kwam hij iemand anders tegen en raakten ze met elkaar in gesprek en kwamen ze weer iemand tegen en zo ging het verhaal verder. Op een gegeven moment wilde ik weer gaan schrijven, maar dan een kinderboek en toen heb ik het verhaal van het strand als leidraad gebruikt."
'De Sprookjeskaravaan' begint met Flip, de muis. Hij leest in de krant dat Blauwbaard weer een meisje heeft ontvoerd en gaat eropuit om die meisjes te redden. Onderweg naar het kasteel van Blauwbaard ontmoet hij verschillende sprookjesfiguren die zich aansluiten om Flip te helpen. De missie slaagt weliswaar, maar Flip is kwijt en wat er van de anderen terechtkomt, blijft onbesproken. Wie weet komt er nog een vervolg op dit boek, laat Harry weten. "Mijn tien kleinkinderen hebben het boek als proef gelezen en vonden het geweldig. Ook is het boek voorgelezen op drie basisscholen, zodat de kinderen konden reageren als het nodig was. Ze vertelden me heel duidelijk dat ik dit boek uit moest brengen en dat is nu ook gebeurd."

Rabobank schenkt dik twee ton

Cheques verdeeld over Gooi en Vechtstreek

Alle winnaars met hun cheque. Foto: Patrick Siemons

BUSSUM Het Coöperatiefonds van de Rabobank heeft weer veel clubs en verenigingen in het Gooi en de Vechtstreek blij gemaakt met een cheque. Maandagavond 1 oktober werden de geldbedragen, in totaal 235.000 euro, uitgedeeld aan vertegenwoordigers van 51 maatschappelijke organisaties.

Vanuit Gooise Meren kon ook een hele grote groep mensen blij naar huis. Er ging geld naar de Stichting Woongroep Bussum en de Stichting de Gooise Ark voor de beveiliging van de kinderboerderijen.
Verder nog: de Stichting Solatido, het Holocaust Comité Gooise Meren, het Wellant College, peuterspeelzaal de Stampertjes, de Imkervereniging, de Stichting tot behoud van de Oude Begraafplaats Naarden en de Stichting deMess uit Naarden.

Trots

Johan Drost, directievoorzitter van Rabobank Gooi en Vechtstreek, benadrukte dat hij trots is op de rol die de bank speelt in de lokale samenleving.

Meisje (13) betrapt inbekers

BUSSUM Twee mannen uit Huizen, 26 en 31 jaar, zijn vorige week opgepakt na een inbraak in een woning aan de Anton Mauvelaan. De twee waren daarvoor verrast door een 13-jarig meisje dat onverwacht thuiskwam.

Het meisje zag de inbreker, liep naar buiten en riep om hulp. De inbrekers vluchtten weg in een auto. Omstanders die de daders hadden zien vluchten, zijn achter ze aan gegaan. Een tas met een deel van de buit werd achtergelaten. Getuigen belden 112, waarna de politie de auto kon aanhouden. In de auto lagen de spullen van de bewoners van het huis. De mannen konden worden aangehouden en de gestolen spullen teruggebracht naar de eigenaren.

Veel animo voor seniorenmarkt

Seniorenmarkt vol inspirerende stands. Foto: Bob Awick

BUSSUM Zeker 300 bezoekers en 50 kramen, workshops en videopresentaties: de seniorenmarkt van afgelopen zaterdag op het gemeentehuis bleek een schot in de roos. Organisaties gaven uitleg, maar ook bedrijven lieten zien wat ze in huis hebben. Van kleding voor ouderen tot elektrische fietsen: er was een heel breed aanbod. Enige minpuntje van de dag was dat de bovenverdieping niet door iedereen werd bezocht, terwijl daar ook stands stonden. De weg omhoog werd niet door alle bezoekers gevonden. Een leerpuntje voor de volgende keer, aldus de organisatie.

Nieuwe planning werkzaamheden bij spoorovergang Wilhelminalaan en Cort van der Lindenlaan

Flink wat werk aan het spoor. Foto: Sjoerd Stoop

NAARDEN/BUSSUM Het werk aan de de spoorwegovergang over de Wilhelminalaan en Cort van der Lindenlaan wordt wat later gedaan dan eerder gepland. Dat meldt de gemeente.

Er wordt nu gewerkt op 22, 23 en 24 oktober. De spoorwegovergang wordt dan afgesloten voor verkeer. Er wordt momenteel gewerkt aan alle spoorwegovergangen in Naarden en Bussum. Er worden zogenaamde 'mantelbuizen' neergelegd als behuizing voor nieuwe kabels. Die kabels worden komend voorjaar gelegd als de spoorwegovergangen grootscheeps onder handen worden genomen en er rails weg worden gehaald. Momenteel worden de spoorwegovergangen stuk voor stuk aangepakt. Er werd de afgelopen weken al gewerkt aan de Gooibergstraat en de Generaal de la Reijlaan.

Alle afsluitingen

De planning van het werk aan de andere spoorwegovergangen blijft ongewijzigd. Hier een overzicht.
* Van maandag 8 oktober 0.00 tot en met woensdag 10 oktober 23.59 uur:
Overweg Comeniuslaan/Zwarteweg in Naarden en Bussum.
* Van zaterdag 24 november 0.00 tot en met zaterdag 24 november 23.59 uur:
Overweg Meerweg/Vlietlaan in Bussum.
* van zondag 25 november 0.00 tot en met zondag 25 november 23.59 uur:
Overweg Herenstraat in Bussum.

SDO kan beter, maar beloont hard werken met zege

Hard werken SDO beloond met zege. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM Voetballend kon het vaak wat beter, maar toch heeft SDO afgelopen weekend gewonnen van Purmersteijn. De Bussumse hoofdklasser kon pas op het laatste moment afstand nemen en de tegenstander met 1-3 verslaan.

SDO kwam wel vaker voor het doel, maar Purmersteijn was verreweg het meest aan de bal. De tegenstander van de Bussumers kreeg ook al snel een grote kans, maar schoot voor open doel net naast.

Vlak daarna kon SDO op voorsprong komen. Een hoekschop van Glenn Hemmers werd op doel geschoten, maar eerst nog gestopt. Joost Heerschop benutte de rebound.

Misverstand

Tot aan de rust leek er niets aan de hand voor SDO. Van twee kanten kwam weinig tot geen gevaar. Toch kwam er een goal. Een misverstand tussen SDO-keeper Rolf Hazelaar en teamgenoot Dino van Essen resulteerde in een eigen doelpunt toen laatstgenoemde terugkopte op een leeg doel, nadat Hazelaar uit zijn doel kwam om een matige voorzet te onderscheppen.

Verzet gebroken

Na de rust duurde het lang voordat er wat te beleven was. Pas toen SDO een kwartier voor tijd de 1-2 kon aantekenen door een doelpunt van Romeo Fecunda, was het verzet gebroken. Marlon Amankwah maakte nog de derde Bussumse treffer.

Eerste nederlaag voor voetballers NVC

NAARDEN De voetballers van NVC hebben afgelopen weekend voor het eerst een nederlaag geleden. De Naarders kwamen tegen Velsen met 0-1 tekort.

NVC speelde voetbaltechnisch een stuk beter, maar kwam tegen het hardwerkende Velsen wel knullig op achterstand door een eigen doelpunt. De Naarders kregen zowel daarvoor als daarna kansen om wat terug te doen, maar konden geen doelpunt maken. Tot overmaat van ramp speelde NVC ook nog eens een hele speelhelft met een ondertal na een rode kaart voor Giovanni Leons.

Na de rust vocht NVC voor wat het waard was, maar het lukte allemaal net niet voor de Naarders.

Komend weekend wacht de volgende horde. Dan speelt de ploeg tegen DSOV.

Speciale open zwemtraining voor kinderen met beperking

BUSSUM De KNZB en zwemvereniging De Otters Het Gooi hebben ervoor gezorgd dat op 10 november een speciale open zwemtraining wordt aangeboden voor kinderen met een beperking. Alle kinderen onder de 15 jaar met een visuele, verstandelijke of lichamelijke beperking kunnen meedoen en meer horen over wedstrijdzwemmen.

Deze open paralympische zwemtraining begint om 12.00 uur en duurt tot 13.00 uur. Bij de vereniging kunnen alle kinderen op elk niveau onder deskundige begeleiding training krijgen en kunnen ze meedoen aan wedstrijdzwemmen.

Josh Renkema traint ook in de Zandzee en is een enorm talent. Hij is geboren met een open ruggetje, maar zwemt als de beste. Na het behalen van zijn zwemdiploma ging hij naar De Otters Het Gooi. Hij bleek talent te hebben, want inmiddels zwemt hij bij de Paralympische Juniorenselectie van de KNZB. Hij droomt ervan om te zwemmen op de Paralympische Spelen.

Voor specifieke vragen en opgave mail naar: jeanet.mulder@knzb.nl of bel met het Team Sportservice 't Gooi, 06-11421327.

Zwak BFC steelt toch een punt

BUSSUM Een gestolen punt. Dat heeft BFC afgelopen weekend overgehouden aan het treffen met De Meern. De ongeslagen Bussumers stapten met 1-1 van het veld.

BFC speelde zwak en futloos. De Meern speelde een stuk beter, maar zorgde amper voor gevaar. De eerste echte grote kans was zelfs voor BFC, maar het schot van Jelle van der Geest werd knap gekeerd door de De Meern-keeper.

Keeper Ranzijn

Het was een spaarzaam hoogtepuntje voor BFC voor de rust. De Meern was heer en meester, maar had een groot probleem: BFC-keeper Damian Ranzijn steeg ver boven zijn ploeggenoten uit en kon voorkomen dat De Meern scoorde.

Na de rust stond BFC net op het veld of het kreeg alweer een grote kans tegen. Met een katachtige reflex redde Ranzijn wederom. Pas een kwartier voor tijd moest Ranzijn zich een keer gewonnen geven. Net op het moment dat BFC wat beter leek te gaan spelen, werd de achterhoede van de Bussumers kinderlijk eenvoudig gepasseerd en kwam De Meern op voorsprong.

Jostein Ohm

BFC moest alle zeilen bij zetten om nog een resultaat te kunnen boeken. Pas op het allerlaatste moment konden de Bussumers scoren: de De Meern-keeper had geen antwoord op een schot van Jostein Ohm.

Gooische speelt gelijk tegen Breda

BUSSUM Een spannend duel afgelopen weekend tussen de hockeyers van Gooische en Breda. De twee ploegen deelden de punten: 1-1.

Gooische startte sterk en kwam door een benutte strafcorner van de Grieks-Cypriotische Gooische-speler Antonis Efthymiou meteen op een voorsprong. Dat gaf het team veel zelfvertrouwen. Gooische bleef daarna sterk spelen en kreeg een paar goede kansen, maar kon geen doelpunt maken.

Na de rust kwam Breda sterker terug. De tegenstander van de Bussumers benutte meteen een strafcorner en kwam zo op gelijke hoogte. Na wat onbenutte strafcorners over en weer en een paar mooie kansen stapten de twee ploegen met elk een punt van het veld.

Scheids beleeft de wedstrijd op de eerste rang

Foto: SDO

BUSSUM De KNVB heeft deze week uitgeroepen tot 'De week van de scheidsrechter'. Bij SDO zien ze ook de meerwaarde. "Scheidsrechters zorgen ervoor dat wedstrijden sportief en eerlijk verlopen", aldus voormalig topscheidsrechter Roelof Luinge. Hij onthulde samen met Rijk van Soeren, de oudste scheidsrechter en de jongste clubscheidsrechter Jasper van Leeuwen een aantal banners.

'Mooi als het café een beetje een Pakhuis de Zwijger-tintje krijgt'

Thuis in Westereng Café moet de saamhorigheid bevorderen

Sandra en Kees organiseren samen de cafés. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM Een café om de saamhorigheid in de wijk te bevorderen en nieuwe initiatieven een kans te geven. Dat is het nieuwste initiatief van Sandra Geerling en Kees Hogenbirk van de Broedplaats Gooise Meren.

Het Thuis in Westereng Café zal elke derde donderdag van de maand plaatsvinden. De eerste editie is 18 oktober en er zijn al een aantal sprekers bekend. "Iedereen is welkom", aldus Sandra. Wel is het doel van het café dat mensen geïnspireerd worden om hun ideeën en initiatieven te delen. "Wij helpen je dan om je initiatieven richting de gemeente te brengen en dat het van de grond komt", legt Sandra uit. Het is niet de bedoeling dat de Broedplaats het plan overneemt.

Ruimte voor inbreng

'Het is niet de bedoeling dat we de plannen gaan overnemen'

Van de twintig personen die komen, heeft volgens Kees altijd wel één iemand een idee. Als het kan wordt er dan van zo'n idee een thema gemaakt voor invulling van de avonden, maar de bezoekers hoeven geen strakke agenda te verwachten. "Het moet vooral ook leuk zijn met ruimte voor eenieders inbreng", verduidelijkt Sandra. Voor het café van 18 oktober zijn al drie sprekers. Er komt iemand een verhaal houden over een initiatief in de wijk om zonnepanelen in te kopen, een andere spreker komt vertellen over boomspiegels en ook Kees heeft een onderwerp voorbereid. "Ik zal iets vertellen over hoe je dingen voor elkaar kunt krijgen bij de gemeente en welke wegen je het beste kunt bewandelen." De zogenaamde 'burgerinitiatievenroute', zoals hij dat noemt. Het zou mooi zijn als het café een beetje een Pakhuis de Zwijger-tintje krijgt, laten de twee bedenkers weten. Daarmee doelen ze vooral op de onderwerpen die bij dit Amsterdamse culturele platform aan bod komen. Sociale thema's, maar ook onderwerpen die hoog op de duurzaamheidsagenda staan. Als voorbeeld noemt Sandra de plannen voor een inloophuis in een van de straten in de wijk. Een van de huurhuizen zou dan opgeofferd moeten worden voor dit doel. De aanvraag hiervoor loopt inmiddels. Maar ook een mevrouw die graag Marokkaanse wandkleden wil gaan knopen, vindt gehoor bij de Broedplaats.

De Broedplaats Gooise Meren wordt geheel gedragen door vrijwilligers en bestaat inmiddels zo'n twee jaar. "We proberen er samen iets moois van te maken", aldus een enthousiaste Sandra. De eerder door hen gevoerde campagne 'Thuis in Westereng', waarmee ze ook met een bus door de wijk reden, heeft in ieder geval al flink wat verbroedering in de wijk opgeleverd.

Het Thuis in Westereng Café is elke derde donderdag van de maand van 19.30 tot 21.30 uur bij de Broedplaats Gooise Meren aan de Piet Heinlaan. Meer informatie op www.thuisinwestereng.nl.

Expositie met vijftien foto's over huiselijk geweld

De expositie is te zien op het Julianaplein. Foto: Bob Awick

door Marieke van Veen

NAARDEN 'Had je het niet kunnen voorkomen?' 'Waarom ben je na die eerste klap niet meteen weggegaan?' Volgens fotografe Judith Keessen moeten slachtoffers van huiselijk geweld zich nog te vaak verantwoorden. Daar wil ze vanaf: "De focus zou op de daad moeten liggen. Die moet de wereld uit."

Keessen noemt de zaak Anne Faber als voorbeeld. Ze kan er nog steeds kwaad om worden. "Dat er mensen zijn die zeggen: Waarom gaat ze ook zo'n eind fietsen in d'r eentje? Dat is toch vragen om problemen? Nee dus! Mensen mogen elkaar gewoon geen pijn doen. Ook binnen een relatie niet."

Foto's met een indringende boodschap. Foto: Judith Keessen

Zelf ook slachtoffer

Keessen was zelf ooit slachtoffer van huiselijk geweld en heeft een lang en gewelddadig huwelijk achter de rug. Maar daar wil ze verder liever niet veel over zeggen. "Want dit gaat niet om mijn verhaal. Dat is slechts één verhaal. Mijn expositie #ZIE is, zonder op de details in te gaan, een verzameling van veel verhalen, in foto's en korte quotes. Die laten zien dat de slachtoffers mensen zijn zoals jij en ik. Vrouwen en mannen, van alle leeftijden."

'Mensen als jij en ik'

Sinds vorige week zijn er vijftien portretten uit Keessens #ZIE-serie te zien bij de Utrechtse Poort. Daar hangen ook twee daders tussen. "Uit de quotes kun je opmaken wie het zijn. Ik heb ze pas later aan de expositie toegevoegd. Gaandeweg vond ik dat zij er ook tussen hoorden. Want ook voor de daders geldt dat het mensen zijn zoals jij en ik. Aan hun uiterlijk is niet te zien dat zij hun handen niet thuis konden houden."

Keessen hoopt met haar tentoonstelling de ogen van mensen te openen en de discussie op gang te krijgen. "Huiselijk geweld is níet ver van je bed. Het overkomt één op de drie vrouwen. Één op de drie! Dat is dus echt op grote schaal en bovendien binnen alle lagen van de bevolking. Dus ook in jouw omgeving worden mensen mishandeld. Met mijn foto's wil ik mensen in een gewelddadige situatie laten zien dat je daar uit kunt komen. En anderen hoop ik ertoe aan te zetten om de helpende hand toe te steken."

De expositie is onderdeel van een campagne van de regio Gooi en Vechtstreek tegen huiselijk geweld en is steeds op een andere plek in de verschillende gemeenten te zien.

Naarden was vorige week aan de beurt. Sinds maandag schitteren de werken op het Julianaplein in Bussum.

'Het is mooi om mensen te redden'

Reddingsbrigade Naarden bestaat 50 jaar en viert dat met een jubileumfeest

Met deze boot en vrijwilligers begon het allemaal in 1986. Foto: Reddingsbrigade Naarden

NAARDEN Reddingsbrigade Naarden bestaat vijftig jaar en is nog steeds een zeer actieve vereniging met als doel om mensen te helpen die in de problemen zijn gekomen op het Gooi- en IJmeer.

Officieel is Reddingsbrigade Naarden op 1 september 1968 opgericht. Hette van der Meer (84), die nog steeds actief is bij de brigade, heeft dat samen gedaan met de vereniging Nardinc. "In het Naardermeer verdronk een buitenlander en door dat ongeval kwam ik erachter dat er in Naarden zelf geen reddingsbrigade was", vertelt Hette. "Met mijn vrouw en onze twee zonen zijn we in mei 1986 in Naarden komen wonen. Voordat we hier naartoe verhuisden, werkte ik in Arnhem bij de marechaussee en daar heb ik mijn zwemmendreddendiploma gehaald en daarna heb ik de opleiding voor instructeur bij de KNBRD, de Koninklijke Nederlandse Bond voor het Redden van Drenkelingen, gevolgd. Toen ik hoorde dat er iemand verdronken was, heb ik contact gezocht met Nardinc en voorgesteld om in Naarden een eigen reddingsbrigade op te zetten. Ik heb toen achttien jongeren van Nardinc opgeleid voor zwemmend redden en voor instructeur en zij hebben daarna kinderen en volwassenen het zwemmend redden geleerd in het oude zwemstadion van Naarden. Ik heb altijd mensen opgeleid voor zwemmend redden en voor instructeur. Van de KNBRD in IJmuiden kregen we onze eerste reddingsboot, een oranje vlet, en zijn we ook varend redden gaan doen voor hulpverlening op het water. Die vrijwilligers waken met een boot op het Gooi- en IJmeer om bijvoorbeeld zeilboten die vastgelopen zijn, los te trekken of mensen die in nood verkeren te redden. Helaas heb ik zelf meegemaakt dat je sommige mensen niet meer kon redden. Die momenten vergeet je nooit meer." Ook wordt de brigade ingezet als er grote watercalamiteiten en overstromingen zijn; daar hebben ze afgelopen zomer nog een nieuwe boot voor gekregen. "We werken samen met de reddingsbrigades in Blaricum, Huizen en Almere; via de kustwacht krijgen we een oproep en komen dan in actie. Hette vertelt dat hij de reddingsbrigades in Blaricum, Huizen en Almere ook mede heeft opgericht.

"Toen in 1987 zwembad De Lunet werd gebouwd, zijn we daar naartoe gegaan en daar zwemmen we nog steeds elke dinsdag van 18.00 tot 22.00 uur om vrijwilligers op te leiden voor zwemmend redden of tot lifeguards. Ikzelf zwem ook nog steeds op de dinsdagavond, maar dan wel recreatief, samen met een groep ouderen."

'Het aantal vrijwilligers bij de reddingsbrigade loopt helaas terug'

Het aantal vrijwilligers bij de reddingsbrigade loopt helaas terug. "De reddingsbrigade heeft nu zo'n 150 leden waarvan acht instructeurs en vijftien lifeguards, maar we kunnen altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. Ook zijn we op zoek naar bestuursleden. Heb je belangstelling, kom dan langs in De Lunet of stuur een mail naar info@reddingsbrigadenaarden.nl."
Het 50-jarig bestaan van Reddingsbrigade Naarden wordt op zaterdag 13 oktober samen met leden, oud-leden en genodigden gevierd met een jubileumfeest. "Ben je oud-lid en wil je ook graag naar het feest komen, dan kun je je aanmelden via www.reddingsbrigadenaarden.nl/feest." Voor de jeugdleden is er een feestelijke zwemavond in zwembad De Lunet op dinsdagavond 16 oktober.

Geschiedenis van de erfgooiers

Erfgooiersgezin in 1892. Foto: Picasa

De Historische Kring Bussum besteedt in de 'Week-van-de-erfgooier 2018' op twee manieren aandacht aan deze oorspronkelijke bewoners van het Gooi: met een lezing/presentatie (in samenwerking met de Volksuniversiteit) en een gegidste fietstocht.

Lezing/presentatie

Op maandag 15 oktober verzorgt Klaas Oosterom de lezing/presentatie 'Erfgooiers'. Hij doet dat onder meer aan de hand van teksten en beelden uit het standaardwerk 'Erfgooiers, ten eeuwigen dage' van Anton Kos en Karen Abrahamse. Zo zal hij vertellen wat scharende en niet-scharende erfgooiers waren. Misschien ben je wel een nazaat van een erfgooier. Waarom komen namen zoals graaf Wichman en Godelinde zo veel voor in straatnamen of bij scholen? Ook wordt duidelijk wat Sint Vitus, de meenten en het Goois Natuurreservaat met de geschiedenis van 't Gooi en de erfgooiers van doen hebben.
De lezing wordt gehouden op de bovenverdieping van de Bibliotheek Gooi en meer (Wilhelminaplantsoen 18) en begint om 14.00 uur.
Kosten: € 15,-. Opgeven kan via 035-693 05 39 of volksuniversiteit@bibliotheekgooienmeer.nl.
Deelnemers kunnen ook aan de gratis gegidste fietstocht meedoen (zie hieronder).

Erfgooier (F. Hart Nibbrig). Foto: Picasa

Fietstocht

De Historische Kring Bussum heeft een relatief korte gegidste fietstocht van 22 km uitgezet, waarbij de geschiedenis van de erfgooiers mooi zichtbaar wordt gemaakt. Erfgooiers waren boeren in het Gooi die al eeuwenlang op een bijzondere manier samenwerkten. Onderweg zal de gids vertellen, laten zien of wijzen op iets wat met de geschiedenis van de erfgooiers te maken heeft. Het erfgooiersgebied besloeg het hele Gooi. De tocht beperkt zich tot Naarden en Bussum en omgeving omdat het, samen met het introductiefilmpje, een goed beeld geeft van wat erfgooiers in het verre en recente verleden hebben gedaan en meegemaakt.

De fietstocht op donderdagmiddag 18 oktober duurt ongeveer drie uur en begint en eindigt bij station Naarden-Bussum.
Een e-bike en/of goede conditie is gewenst.
Om de inhoud van de tocht tot zijn recht te laten komen, kan er per gids een beperkt aantal fietsers mee.
Opgeven o.v.v. naam, datum en aantal is daarom nodig: oosteromnc@gmail.com.
Degenen die mee kunnen, krijgen bericht over exacte plaats en tijd. Mocht je niet mee kunnen omdat het maximumaantal is behaald, dan krijg je ook bericht.

Klaas Oosterom

22 / 28

Jazz in deMess met het North Sea String Quartet

Donderdag 11 oktober

Rommelmarkt

11.00 tot 15.00 uur | SCAN en de Schakel Naarden

Er is voor iedereen wel iets leuks te koop. Kom gezellig langs. Er zijn nog tafels beschikbaar. Voor info 035-6943262 of 035-6944742.t

Koffieochtend

10:00 uur | De Kazerne Muiden

Elke donderdagochtend is er een koffie/ thee inloop in buurtkamer de kazerne. Alle inwoners uit Muiden zijn van harte welkom voor een lekker vers kopje koffie. Van 10.00-12.00 uur. Er worden geen vaste kosten gevraagd maar een kleine vrijwillige bijdrage.

Duurzaam Atelier met Basim

12:00 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk

Basim is sinds een paar jaar in Nederland en heeft zijn passie voor het maken en vermaken van kleding uit Syrië meegenomen. Met een gedoneerde naaimachine zit hij iedere donderdag voor u klaar om van oude kleding weer iets nieuws maken.

Tablet Cursus Android

13:00 uur | WOC Bellefleur

Start:op 29 oktober en eindigt op 26 november. Kosten:€ 50,-- voor 5 lessen. Informatie: atcbellefleur@gmail.com of 035- 525 18 37.

Amalia lezing

14:00 uur | WOC Spieghelwijck

Vincent van Poortvliet maakt via een selectie van de schoolplaten van Isings een reis door onze vaderlandse geschiedenis, met name de 16e en 17e eeuw. Zo kunt u uw kennis ophalen èn genieten van zijn kunst. Entree €6. Opgave amalia.bus@kpnmail.nl

Mess Jazz - North Sea String Quartet

20:30 uur | deMess Naarden

Het North Sea String Quartet is een van de meest veelzijdige strijkkwartetten van Nederland. Hun mix van wereldmuziek, het best te omschrijven als folk-fusion, is al even opzwepend als betoverend. Deze strijkers maken iets in je los.

Vrijdag 12 oktober

SeniorWeb Inloopspreekuur

10:00 uur | Bibliotheek Bussum

Elke vrijdagmorgen van 10-12 zit een team computer-deskundigen van SeniorWeb voor u klaar om uw vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden. Locatie: bibliotheek Gooi en Meer Bussum. U wordt kostenloos geholpen door vrijwilligers van SeniorWeb.

Nationale Archeologiedagen

10:30 uur | Forteiland Pampus

Op Pampus komt het verleden tot leven. Het fort kraakt, bromt en knalt in de Xperience, gidsen vertellen over vroegere tijden en in de donkere gangen spookt het soms. Kom tijdens de Nationale Archeologiedagen op 12, 13 en 14 oktober naar Pampus.

Creativiteitsgroep

13:30 uur | SCAN Naarden

Heb je zin om te plakken, knippen, verven? Dan zit je goed bij de creativiteitsgroep van de SCAN voor jongens en meisjes 4 t/m 7 jaar . Elke vrijdagmiddag van 13.30 uur tot 15.00 uur worden er mooie knutselwerkjes gemaakt. Kosten €2,40 per keer info Jose de Groot 035-6943262.

Veiligheid in huis

14:00 uur | 'De Sloep' Bussum

De seniorenverenigingen organiseren gezamenlijk een voorlichtingsbijeenkomst getiteld Veiligheid in huis. Ditmaal ggan de lezingen over brandpreventie en veiligheid en verschillende vormen van personenalarmering.

TEDxGooisemeren

17:30 uur | Spant! Bussum

TEDx Gooisemeren heeft het thema "neighbours". De sprekers zullen een inspiratievolle TED talk houden en de meesten komen uit de regio. www.gooisemeren.nl. Kaartverkoop via 't Spant en inclusief diner.

Donatie en transplantatie

19:30 uur | Witte Kerk Naarden

Lezing over weefsel- en orgaandonatie en transplantatie in samenwerking met ervaringsdeskundigen die getransplanteerd zijn of op een transplantatie wachten. Aanmelden via info@almauitvaartzorg.nl.

Healing Satsang Night

20:00 uur | Praktijk Caroline Bun

Ontmoet Maurice en Caroline. Zij helpen je als geen ander met emotionele issues, te veel denken, relatieperikelen, vastlopen in werk, burnout klachten en nog veel meer. Kosten 25 euro p.p. Aanmelden: info@cbcoaching.nl.

Zaterdag 13 oktober

Repair Café Bussum

10:00 uur | Denksport Centrum Bussum

Armbandje stuk? Hark kapot? Föhn faalt? Niet weggooien! Neem je kapotte spullen mee naar onze reparatiebijeenkomst. Het Repair Café voor advies en reparatie van sieraden, elektrische apparaten, kleding, lampen, meubels, tuingereedschap of fietsen.

Rommelmarkt

11:00 uur | Wijkpost De schakel Naarden

Het wordt herfst; tijd voor gezelligheid, en een Rommelmarkt is gezellig. De Schakel en SCAN hebben een Rommelmarkt georganiseerd. Zet vast in uw agenda om langs te komen of doe mee en huur een tafel voor € 5,00 inclusief 2 consumpties. Contact B. Vos 06-14969491

Toneel: Elektra

20:00 uur | Spant! Bussum

Elektra, een Griekks drama dat 1200 voor Chris. afspeelt. Koning Agamenmnon is vermoord door zijn vrouw en haar minnaar en dochter Elektra zint op wraak. Zij wacht op broer Orestes om dit samen te klaren. Muziek: Erik Visser Regie: Hans Clemenkowff Kaarten: 06 49643007 of www.tovenaarnaarden.nl


Zondag 14 oktober

Worlds of Light:Music

14:00 uur | Spant! Bussum

Viering 20 Personare in Bussum. 4 uur Live Muziek gevuld met Kleur-Rijke Klanken en Ritmes uit Afrika, India, Nieuwe en Eigentijdse muziek in de oorspronkelijke 432hz Lichtfrequentie. Programma en Kaarten via www.personaresoundcenter.com

VoorlezenJacques Vriens

14:00 uur | deMess Naarden

Een optreden van Jacques Vriens is veel meer dan alleen maar voorlezen! Hij speelt toneel over zijn jeugd in het hotel van zijn ouders, vertelt verhalen over hoe hij schrijver werd en wat er dan allemaal mis kan gaan. En natuurlijk beantwoordt hij vragen.

Verbinding door Aanraking

14:00 uur | YogaYvonne Naarden

Workshop Verbinding door Aanraking. Prachtige, drie uur durende reis naar gelukkig voelen, echt contact maken met jezelf en de ander, verbinden, groei, respectvolle en liefdevolle aanraking.

Muziek

15:30 uur | Grote Kerk Naarden

Uitvoering Ein Deutsches Requiem van J. Brahms door vocaal ensemble Fioretto m.m.v. solisten en pianobegeleiding. Dirigent Thijs Kramer.

Maandag 15 oktober

Handwerkclub

10:00 uur | WOC Bellefleur

Elke maandagochtend van 10.00-12.00 uur. Tel.: 035-6953117.

Seniorencafé

10:30 uur | Stokjes en Lepel

Ook niet- ASGM-leden zijn welkom. De consumpties zijn voor eigen rekening. De gastvrouwen Lidemey en Pépé verwachten u.

Brainstorm-NAH

13:00 uur | Uit Wijk Bussum

Heeft u blijvende restverschijnselen als gevolg van een hoofdtrauma, ziekte, bloedingsstoornis? Kom dan naar de lotgenoten-activiteitengroep op de maandagen van 13:00-14:30.

Geschiedenis Erfgooiers

14:00 uur | Bibliotheek Bussum

Klaas Oosterom verzorgt de lezing/presentatie 'Erfgooiers'.Kosten € 15,-. Opgeven kan via 035-6930539 of volksuniversiteit@bibliotheekgooienmeer.nl

Dinsdag 16 oktober

Lezing

10:00 uur | Bibliotheek Naarden

De directeur van het Weegschaalmuseum in het oude Waaggebouw te Naarden vertelt over dit rijksmonument uit de Middeleeuwen en over het Weegschaalmuseum zelf. Opgeven: www.vagev.nl

Spreekuur Administratie

10:00 uur | De Kazerne Muiden

Inloop spreekuur van Versa Welzijn elke dinsdag van 10-12 uur(in de Buurtkamer,Kazerne)voor allerlei vragen over brieven, post en formulieren. Vrijwilligers geven deskundige hulp. Ook hulp bij inloggen Woningnet, controleren Toeslagen en aanvragen gemeentelijke regelingen zoals minimaregelingen.

Oefengroep Nederlandse Taal

10:00 uur | Uit-Wijk Bussum

Spreken, lezen, schrijven en/of grammatica oefenen met Nederlandse vrijwilligers. Iedereen is welkom. Gratis deelname. Info: Esther Lindhout, 06-27025703 of Elindhout@versawelzijn.nl.

Handwerkclub ASGM

14:00 uur | WOC De Palmpit

Kom samen handwerken, breien en haken. Ook niet ASGM leden zijn welkom. Informatie bij Rita Beun tel 06-46547533.

Vivium Kenniscafé

19:30 uur | Vivium de Zandzee Bussum

Werk je in de ouderenzorg? En wil je graag op een ontspannen manier je kennis over hartfalen opfrissen? Kom dan op dinsdag 16 oktober naar het Vivium Kenniscafé. Onze Specialist Ouderengeneeskunde frist je kennis op aan de hand van casussen.Basiscursus kalligrafie

19:30 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk Bussum

In 10 lessen wordt onder begeleiding van Marjolein Keuning, stap voor stap de basistechnieken van het kalligraferen aangeleerd, op dinsdagavond 19.30 - 21.30 uur in Bussum. Aanmelden bij Marjolein Keuning telefoonnummer 035-6910152.

Minder onderhoud en meer plezier aan de tuin

20:00 uur | Het Trefpunt Bussum

In de eerste van een nieuwe serie Groei & Bloei lezingen vertelt tuinontwerper Ron den Dikken over hoe je zonder al te veel moeite zo veel mogelijk plezier aan je tuin kunt beleven.

Woensdag 17 oktober

Vroege Vogel Yoga

7:15 uur | YogaYvonne Naarden

Lekkere les mét pit. Aspecten uit de Anusara-, Vinyasa- Ashtanga- Hatha yoga. www.yogayvonne.nl tel: 06-24506720.

Lezing Europese Unie

10:00 uur | Bibliotheek Muiden

Over de Europese Unie is enorm veel te vertellen. Maar hoe is het begonnen? Historicus Henk Rebel vertelt over haar ontstaansgeschiedenis en waartoe het allemaal geleid heeft. www.vagev.nl

Spieghelcafé

10:00 uur | Spieghelkerk Bussum

Nieuwe 's-Gravelandseweg 34, Bussum. Loop even binnen voor een praatje en een kopje koffie. E

Mahjong… Steengoed!

10:00 uur | Uit-Wijk Bussum

Mahjong is een gezelschapsspel, waarbij 4 spelers het tegen elkaar opnemen. Gratis Beginnerscursus koencmb.vandijk@gmail.com

Open huis Hospice Naarden,

13:00 uur | C'est La Vie-Huis 't Gooi Naarden

Iedereen is welkom tussen 13.00-16.00 uur. Vrijwilligers vertellen u over hun werk, krijg een rondleiding en stel uw vragen.

'Kleding en accessoires van één vrouw'

Tentoonstelling 'De Tijd Verkleed' van Marijke Broekhuijsen

Baby smockjurkje van Marijke uit 1946/47.

BUSSUM Met de tentoonstelling 'De Tijd Verkleed' laat Marijke Broekhuijsen haar privécollectie zien van kleding, zoals haar eerste schoentjes, kinderjurkjes, mantelpakken, avondjurken, broeken, truien, jassen, nachtkleding, tassen, schoenen, hoeden en sieraden in een tijdsverloop van zeventig jaar.

"Al mijn spullen die je op de tentoonstelling ziet, zijn al zeventig jaar bewaard", aldus Marijke (72). "En waarom? Dat heeft met mijn ouders te maken, want die bewaarden altijd alles. Ze zijn in de oorlog getrouwd en hadden toen helemaal niets. Om hun huis, na de oorlog, in te richten, kregen ze meubels en spullen van de familie. Ze gooiden nooit iets weg, want je wist niet of je het nog een keer nodig kon hebben. Mijn moeder naaide ook alle kleding zelf en natuurlijk is de naaimachine bewaard gebleven en te zien op de tentoonstelling, samen met de oude patronen. Ik ben dus opgegroeid met bewaren en dat doe ik ook nog steeds. Weggooien kan altijd nog."
"Een andere reden voor 'De Tijd Verkleed' is dat ik gestudeerd heb aan de theaterschool, zelf in het theater heb gestaan en de regie heb gedaan van amateurtoneelspelers. Dan kon het soms handig zijn dat ik bepaalde kledingstukken bewaard had, en dat wisten ze, en dan kwamen ze vragen voor een productie of voor de televisie of ik soms een jurk uit de jaren 60 had. En natuurlijk heb ik die in de kast hangen. Maar de tentoonstelling heeft ook een historische waarde. Ik ben vijftien jaar conservator in het Amsterdams Historisch Museum (nu Amsterdam Museum) geweest en daar heb ik een 'museumtik' opgelopen en ben ik gaan beseffen dat veel spullen een bepaalde historische waarde hebben."

Geschiedenis

Voor Marijke ging het in eerste instantie niet om de artikelen als modebeelden, maar om de geschiedenis die achter alle spullen schuilt. "Ik zag mijn eigen collectie en realiseerde me dat het best uniek is dat ik nog zo veel kleren heb uit verschillende periodes. En dat die kleding van één vrouw is, en dat ben ik. Ook is er een diashow van mijn kleren op etalagepoppen met een verhaal erbij. De tentoonstelling is dan ook mijn levensverhaal van 1946 tot 2016 en wordt omlijst met aanvullende historische objecten en foto's." Sommige kledingstukken en accessoires kunnen gekocht worden. "Als bezoekers graag iets willen kopen, dan kunnen ze dat aangeven en komt er een sticker op het artikel. Na de tentoonstelling kan het opgehaald worden."
De tentoonstelling is van zaterdag 13 tot en met zondag 21 oktober; van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 11.00 tot 18.00 uur aan de Vliegdenweg 13 in Bussum.

Laatste maand om Forteiland Pampus te bezoeken

Ontdek de Pampus Oud Roest Collectie.

MUIDEN Oktober is de laatste maand van dit jaar dat je naar de overkant kunt varen, naar Forteiland Pampus.

De maand oktober is ook de 'Maand van de Geschiedenis'. Pampus doet hieraan mee door zogenaamde eyeopeners in het spotlicht te zetten. "Deze tweetalige infoborden geven je een kijk op iets dat op het eerste gezicht misschien helemaal niet zo bijzonder lijkt", vertelt Anouschka Zanolla van Forteiland Pampus. "En vergis je niet, want op Forteiland Pampus is niet alles wat het lijkt! Dus kom deze maand nog naar Pampus en je krijgt een speciale Maand van de Geschiedenis-hand-out. Zoek de eyeopeners ermee op en blik terug op wat ooit was." Ook dit weekend is er iets speciaals op het eiland. "Van vrijdag tot en met zondag zijn de Nationale Archeologiedagen. We poetsen enkele 'topstukken' uit de Oud Roest Collectie, zoals de Loopkat en de Manometer, op. Aan deze vrij nieuwe collectie van 'archeologische vondsten' hangen grotendeels nog onbekende verhalen. En speciaal voor de jonge Archeologiedagen-bezoekers is er een kleine quiz. Kinderen die alle antwoorden van de Loopkat Quiz goed hebben, krijgen in de museumshop een archeologisch cadeautje."
Vogelaars Engbert en Dick zijn dit jaar nog twee keer op Pampus: op woensdag 24 en vrijdag 26 oktober. "Op Pampus zijn tientallen verschillende soorten vogels te zien. Engbert en Dick komen al jaren op het eiland om onze gevleugelde vriendjes te vangen en te ringen en leggen uit waarom we in de zomer andere vogels zien dan in de winter, waarom sommige soorten wegtrekken en andere niet."
Meer info op www.pampus.nl.

Vrijwilligers gezocht

Bestuurslid gezocht voor het bestuur van de Vrienden van Florisberg om donateurs en inkomsten te werven.

Het Rode Kruis zoekt een coördinator Activiteiten. Je organiseert het proces rondom een of meer activiteiten met het thema 'Goed Voorbereid'.

De activiteitencommissie van Bellefleur ontmoetings- en activiteitencentrum zoekt een nieuw lid dat deel uitmaakt van een enthousiast groepje vrijwilligers.

Amaris zoekt een medewerker Technische Dienst. Je assisteert de huismeester.

www.versavc.nl

Kindermiddag met speurtocht

NAARDEN Kinderen zijn welkom op woensdag 24 oktober in het Comenius Museum voor een kindermiddag met speurtocht.
Tussen 14.00 en 16.00 uur kunnen kinderen tussen de acht en twaalf jaar onder begeleiding een speurtocht maken door het museum. Voor deze speurtocht is speciaal materiaal ontwikkeld, waardoor een en ander opgestoken kan worden.
De entree voor kinderen is 1 euro met versnapering. Voor volwassenen is het 6 euro. Aanmelden voor dinsdag 23 oktober door mail te sturen naar info@comeniusmuseum.nl of bellen met 035–694 30 45.