NaarderNieuws

6 mei 2015

NaarderNieuws 6 mei 2015


Sportbuurthuis geopend

NAARDEN - De buurtsportcoaches en voetbalclub NVC hebben vorige week samen een 'sportbuurthuis' geopend. In de NVC-kantine aan de Amersfoortsestraatweg kunnen oudere Naarders twee keer per week terecht voor gezelligheid gecombineerd met beweging.

"Het nieuwe buurthuis in de NVC-kantine is een plek waar oudere Naarders een kop koffie of thee kunnen drinken, een praatje kunnen maken en kunnen bewegen", legt buurtsportcoach Bianca Wieman (24) uit. "We richten ons daarbij op de oudere buurtbewoners die overdag niet meer werken."

De eerste bijeenkomst op 21 april werd nog niet druk bezocht, maar de mensen die kwamen waren enthousiast. De buurtsportcoaches doen nu vooral spelletjes in de kantine zoals sjoelen, darten, kaartspelen en tafeltennis. Maar de ambitie is groter. "Uiteindelijk willen we, in overleg met de bezoekers van het buurthuis, ook op de sportvelden aan de slag. Denk aan wandelen, nordic walking of zwemmen in de Lunet met slecht weer", zegt Wieman. "Wij kunnen alles wel van tevoren bedenken, maar we horen het ook graag van de mensen zelf."

De voetbalclub stelt de kantine beschikbaar als buurthuis en zorgt dat de bar bemand is. Het idee voor de samenwerking op het sportpark komt bij NVC vandaan. "De jeugd weet de weg naar de voetbalvereniging wel te vinden, ouderen niet. En NVC wil ook ouderen bij de vereniging betrekken."

En dat sloot mooi aan op de wens van de gemeente om met de buurtsportcoaches Naarders uit alle wijken aan het bewegen te krijgen. Wieman: "In het Rembrandtpark en het Componistenkwartier mist nog een buurthuis. Dat kwam ook naar voren uit de inspraakavonden over de herontwikkeling van de Amersfoortsestraatweg en nu ook weer uit de reacties van de eerste bezoekers."

Het buurthuis is op dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur en donderdags van 10.00-12.00 uur open. Op 7 en 14 mei is het buurthuis vanwege de meivakantie echter gesloten.

Plechtige stilte bij dodenherdenking in Naarden

Kranslegging bij het monument. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Twee minuten stilte voor de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Maandagavond was het vier mei, dodenherdenking, waar uiteraard ook in Naarden even bij stilgestaan werd.

De route begon zoals altijd met de herdenking op de Joodse begraafplaats, gevolgd door een bezoek aan het verzetsmonument aan de Thierensweg. Vanuit de Grote Kerk trok de stille tocht naar het grote verzetsmonument aan de Burgermeester van Wettumweg voor de twee minuten stilte. Daarna werden in de Grote Kerk het Requiem en het Ave Verum van Mozart uitgevoerd.

Fusie 26 mei in Eerste Kamer

NAARDEN - De Eerste Kamer besluit op dinsdag 26 mei over de fusie van de gemeenten Muiden, Naarden en Bussum en de grenscorrectie in de Bloemendalerpolder. Als de Kamer akkoord is, gaat de gemeentelijke herindeling definitief door.

Muiden, Naarden en Bussum willen per 1 januari fuseren tot de nieuwe gemeente Gooise Meren. Weesp doet niet mee en de stad wordt als compensatie uitgebreid: de Bloemendalerpolder is nu nog deels van Weesp en Muiden.

Eerder ging de Tweede Kamer al akkoord met het wetsvoorstel dat de fusie mogelijk maakt. De verwachting is dan ook dat de behandeling in de Eerste Kamer geen problemen gaat opleveren.

150

vrijwilligers zijn weken druk met de voorbereidingen van het FotoFestival

Eerst Portugal, later Italië

De steltkluut

Daar heb je ze weer: de steltkluten. Vorig jaar een stuk of tien, nu slechts drie. Maar wél met een verhaal erbij. En een gave foto.

Dankzij het ornithologisch duo Hans en Harry kan er weer eens een leuke ontdekking in de Bovenmeent genoteerd worden. Hans ontdekte ze en Harry documenteerde ze met de camera: de steltkluten zijn terug. Was het vorig jaar een tiental, met heel kort de hoop op een broedgeval, nu kwamen er drie stuks even rondneuzen op dezelfde plek. Bovendien bleek een van de vogels dubbelgeringd te zijn: een kleine donkere ring aan de ene en een gekleurde aan de andere poot. De foto's van Harry bleken zó goed te zijn dat eenmaal thuis op het scherm er zelfs een nummer kon worden afgelezen. Aanvankelijk bleek de kleur geel (zoals het leek) overeen te komen met een Portugees ringstation. Later werd duidelijk dat er een vergissing was begaan. De ring was oorspronkelijk wit en later verkleurd en kon nu worden getraceerd in Italië. Veel nadere details zijn er niet. Toch een leuk weetje dat deze vogel van zo ver was komen vliegen. Op 13 april vond ik de vlerk van een tegen de hoogspanningsdraden geknalde watervogel. Het was alles wat er overbleef van het dier. Bleek te gaan om een roodhalsfuut. De vleugel wordt binnenkort met grote vreugde toegevoegd aan de vogelcollectie van Naturalis in Leiden. Want een roodhalsfuut is echt geen dagelijkse kost voor Leiden. Wederom een waarneming die voor de toekomst veiliggesteld kon worden.

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar; do. 14/05 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 09/05 17.30 u. Eucharistieviering; do. 14/05 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. A. van der Zwan; do. 14/05 09.30 u. ds. J. Bos

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor L. Koot; do. 14/05 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; do. 14/05 11.00 u. Communieviering diaken A. Geria
*PGB Wilhelminakerk mw. ds. H. Honderd
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. dr. R. Brouwer
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. R. van Zwieten
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A. Visser; 17.00 u. ds. L.W. Smelt; do.14/05 09.00 u. ds. I. Hoornaar
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G.A. de Vries
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum mw. drs. M.T. Bregman
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. zr. C.H.A. Roolvink
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. K. van der Horst
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. C.C. Stavleu; do. 14/05 09.00 u. ds. P.A. Smit
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 14/05 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
Kerk in de Meent 10.00 u. dr. J.P. Schouten

Weerbericht

Veelal droog, slechts een enkele bui, aan de koele kant
Een depressie boven de Noordzee trekt weg en maakt plaats voor een zwakke hogedrukzone, waardoor de neerslagkans afneemt. Zaterdag trekt een storing ten zuiden van Nederland langs. Ook in onze regio neemt de kans op een bui dan weer toe. Vanaf zondag stijgt de luchtdruk opnieuw boven en rond het Noordzeegebied. De neerslagkans neemt dan opnieuw sterk af.

Donderdag en vrijdag
In de nacht naar donderdag en in de vroege ochtend is het bewolkt en kan er wat regen vallen. Daarna is het meest droog met zonneschijn. Het wordt 15 graden. Er waait een matige, eerst vrij krachtige westenwind. Vrijdag krimpt de wind naar oost en neemt in kracht af. Het is droog met regelmatig zon. Later komt er wat meer bewolking. Het wordt 16 à 17 graden.

Het weekeinde
Zaterdag kan in de nacht en ochtend een enkele bui vallen. Verder schijnt af en toe de zon. Er waait een matige naar noord draaiende wind. Met een maximum van 14 à 15 graden is het vrij koel. De zondag lijkt droog te blijven met een mix van bewolking en brede opklaringen. Het kan dan bij circa 17 graden meer lenteachtig aanvoelen. De wind draait naar zuidwest of zuid.

Weetje
April 2015 was met 240 uur zonneschijn de op vier na zonnigste april sinds 1901 (normaal is 174 uur). Het zonnerecord (284 uur) staat op april 2007. Die maand was met gemiddeld 13.1 graden ook recordwarm. April 2015 was met 9.0 graden (normaal 9.2 graden) ietwat aan de koude kant. Het was met 25 mm regen in onze regio (normaal 45 mm) ook een droge april.

'Maak van De Hoed een cultureel centrum'

Pand moet ontbrekend centraal podium voor Vesting worden

Vesting-Naarders Frans Muthert en Aya de Lange vinden dat gebouw De Hoed een betere bestemming verdient. Foto: Lisa van Dorp

door Lisa van Dorp

'Jamsessies, open podia, TED-talks, bridgedrives, films, lezingen, cabaret'

NAARDEN - Een groep Vestingbewoners wil van gebouw De Hoed aan het Dortsmanplein een cultureel centrum maken. Ze stuurden de gemeente een brief met het verzoek om het bestemmingsplan zodanig aan te passen. Aya de Lange en Frans Muthert leggen namens de Initiatiefgroep Cultureel centrum De Hoed uit wat precies de bedoeling is.

Begin april deed de kersverse actiegroep bij monde van De Lange en Muthert een brief uit naar de gemeenteraad. Daarin vraagt de groep om het pand niet over te laten gaan naar de nieuwe beheerder van de Vestingwerken, de Nationale Monumentenorganisatie (NMO), maar om er een cultureel centrum van te maken. De groep biedt aan om het toekomstig beheer van De Hoed voor zijn rekening te nemen.
De overdracht aan de NMO is de belangrijkste aanleiding voor de brief, vertelt Muthert. "Als De Hoed straks in het NMO-pakket zit, lopen we het gevaar dat externe gegadigden het gebouw overnemen en dat er bij wijze van spreke een gokhal in komt." Om dat te voorkomen willen de Naarders het beheer overnemen. Het liefst snel, vóór de fusiedatum van 1 januari. Muthert: "Als we straks opgaan in Gooise Meren lopen we het risico dat het gedegradeerd wordt tot een marginale zaak." Daar komt bij dat de stad meer met De Hoed kan doen dan nu het geval is, vult De Lange aan. "Het is een sympathiek gebouw op een prominente plek dat nu niet optimaal gebruikt wordt. De Poorters van Naarden en toneelclub ToVeNaar zitten erin, maar vullen het niet volledig." Volgens De Lange en Muthert doen de twee verenigingen mee in de initiatiefgroep.
De gemeente moet het gebouw een nieuwe cultureel-maatschappelijke bestemming geven. De Lange en Muthert zien een swingend cultureel centrum al helemaal voor zich. "Denk, naast wat er nu al in De Hoed gebeurt, aan jamsessies, open podia, TED-talks, bridgedrives, films, lezingen, cabaret, pubquizzen. Het is een prachtlocatie met veel mogelijkheden. Denk aan een terras met uitzicht op het plein. En het is een handig centrum voor bezoekers om hun bezoek aan Naarden-Vesting mee te beginnen." De achterliggende gedachte achter het voorstel is dat er heel veel gebeurt op cultureel vlak in de Vesting, maar dat een centraal podium ontbreekt. De Lange: "Neem Naarden uit de Kunst, het FotoFestival, Theater binnen de Wallen, de muurgedichten, het Historisch Café. Wij willen die krachten bundelen. Nu organiseert iedereen het voor zichzelf."
De Lange stond al eerder op als verbinder. Vorig jaar organiseerde ze De Grote Ontmoeting: een bijeenkomst voor alle verenigingen, clubs en ondernemers in de Vesting. Muthert: "Daaruit bleek dat een grote ontmoetingsplek in de Vesting voor velen een diep gekoesterde wens is. En cultureel centrum in De Hoed is niet zomaar een bevlieging van een paar lulletjes lampenkatoen. Wij bewoners nemen het heft in handen. Naarden heeft recht op een eigen cultureel centrum."

Hand- granaten op politebureau

NAARDEN - Een man heeft afgelopen vrijdag twee handgranaten naar het politiebureau in Naarden gebracht. Hij legde de twee granaten op de balie, waarop de politie snel acteerde.

Het was niet meteen duidelijk of de granaten nep of echt waren. Direct werden de granaten bestudeerd en het bleek dat het om afgeschoten exemplaren ging. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie werd gebeld en de handgranaten zijn voor nu veilig opgeborgen.

Geld voor goede ideeën

NAARDEN - Het Platform Maatschappelijk Ondernemen Naarden-Bussum lanceert de Maatschappelijke Pitch. De winnaar krijgt een cheque van 1000 euro om een concreet plan, ten bate van de samenleving, uit te voeren.

Het plan moet inwoners en ondernemers uit de fusiegemeenten stimuleren. Voorzitter Jochum Jarigsma: "We zien steeds vaker dat inwoners en (maatschappelijke) organisaties goede ideeën hebben, maar dat deze voortijdig stranden of helemaal niet uit de verf komen. Het platform vindt dat deze ideeën een kans moeten krijgen."
Wie een mooi idee heeft kan op 20 mei meedoen aan een workshop. Daarbij wordt ondersteuning gegeven aan het presenteren van de plannen. De echte pitches worden gehouden op 20 juni in Spant! Een jury kiest de winnaar en heeft nog een aanmoedigingsprijs van 250 euro klaarliggen. Aanmelden kan tot 13 mei via info@pmonb.nl.

Inschrijven straat-voetbal

NAARDEN - Wie nog mee wil doen met het straatvoetbaltoernooi in de Keverdijk op zondag 7 juni moet snel zijn. Op 12 mei sluit de inschrijving.

Het toernooi is voor jongeren van 6 t/m 25 jaar. Inschrijven kan via het inschrijfformulier in de Scan, per e-mail of op Facebook of bel 06-27271887.

Net als echte fotografen

Kinderen van kinderdagverblijf de Woelwaters fotograferen hun favoriete speelgoed.

NAARDEN - De kinderen van kinderdagverblijf de Woelwaters mochten in de aanloop naar het FotoFestival als echte fotografen op pad. In het kader van het thema 'water' fotografeerden zij hun favoriete speelgoed onder water. Ook trokken zij de afgelopen weken naar buiten, de Vesting in. Daar werden onder meer een glijbaan, driewielers en natuurlijk ook vriendjes en vriendinnetjes op de foto gezet. De mooiste foto's worden gebruikt voor een expositie op woensdag 13 mei. Speciaal voor ouders, opa's, oma's, buren en vrienden van de kleine fotografen.

Nardinc blij met 2.500 euro van Naardens Podium

Nardinc: 'Geld gaat naar nieuwe instrumenten'

De mannen van Naardens Podium geven de cheque.

NAARDEN - Muziekvendel Nardinc is heel tevreden met de cheque van 2.500 euro die de muziekvereniging begin van de maand van de voormalige toneelclub Naardens Podium kreeg. Dat laat vicevoorzitter Henny de Vries weten. Het geld gaat naar nieuwe instrumenten.

Tijdens het themaconcert 'Alle 13 Hollands' dat het Muziekvendel begin april gaf in De Sprong, werden de leden van Nardinc aangenaam verrast.
Net voor de pauze kwam Roel de Haan, oud-bestuurslid van de recent opgeheven toneelvereniging Naardens Podium, met een cheque voor Nardinc. De cheque heeft een waarde van 2.500 euro, te besteden aan nieuwe muziekinstrumenten.
De Haan legt uit. "Op 31 december hebben we de stichting Naardens Podium opgeheven. Toneelgroep De Vesting, een van de partijen in de stichting, was nog eigenaar van een clubgebouw dat we inmiddels verkocht hebben. Daar is een potje van overgebleven en daar komt de 2.500 euro voor Nardinc uit, voor nieuwe instrumenten."

Thijs Cobben, 43 jaar


Softwareprogrammeur
Woont in Naarden sinds 2006

Waar in Naarden kom je graag?
"In een van onze drie cafés of het wijnlokaal: het is heerlijk om in een omgeving met zo veel bekenden te wonen en om van iedereen weer de laatste verhalen te horen."

Wat doe je in je vrije tijd?
"Elke derde zondag van de maand heb ik de dankbare en eervolle taak gasten van het museum te mogen onthalen op bulderende kanonschoten."

Wie wil je nog eens ontmoeten?
"Met iedereen die een zinvolle bijdrage kan leveren aan het groeien en bloeien van het mooie Vestingmuseum wil ik heel graag mee in gesprek treden over zijn of haar plannen en initiatieven!"

Waar droom je nog van?
"Dat ik samen met mijn lieve vrouw Marrit het geluk en de gezondheid van onze kinderen mag blijven beleven."

Wie verdient een pluim/op wie ben je trots?
"Ik ben ontzettend trots op de vele vrijwilligers die zich voor Naarden inzetten. En met name ben ik trots op de onlangs wegens gezondheidsproblemen vertrokken Piet en Wieneke Visser die dit 35 jaar lang als vrijwilliger voor het museum en voor Naarden hebben gedaan."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Ik zou het aanwenden om mijn ambities op het gebied van het ontwikkelen van lesmateriaal voor gamend leren te versnellen."

Mooiste plekje in Naarden?
"Het schitterend groene parklandschap met geiten, kanonnen en kruitdamp van bastion Turfpoort."

Waar zullen we samen eens op proosten?
"Op alle mooie evenementen en activiteiten die er voor en vooral ook door de inwoners van Naarden in en om de Vesting worden georganiseerd."

40 koren zingen mee op Vestival Vocaal 2015

NAARDEN - Met 40 koren en meer dan 1.100 Gooise koorzangers zit de zesde editie van het Vestival Vocaal op 26 september helemaal vol. Aanmelden is dan ook niet meer mogelijk.

Nog nooit deden er zo veel Gooise koren mee. Ook zijn er plannen om in de toekomst te groeien naar een driedaags vocaal evenement. Hierbij wordt muziektheater (opera, operette en musical) én vocale jazz & pop op het podium gepresenteerd. Tijdens de komende editie van Vestival Vocaal is er een openluchtoperapilot om de eerste uitbreiding naar twee dagen te maken. Het Vestival is nog op zoek naar sponsors.

NVC viert 25-jarig jubileum

NAARDEN - Voetbalvereniging NVC viert op 29 mei aanstaande haar 25-jarig jubileum. Op de speciale borrel, die start om 16.30 uur, zijn alle huidige leden, hun ouders en oud-leden van NVC welkom.

Voor de NVC-jeugd wordt een penaltybokaal georganiseerd. Om 19.00 uur is er nog een wedstrijd waarin de huidige A1 en B1 en de nieuwe A- en B-selecties tegen elkaar spelen. Aanmelden via www.sv-nvc.nl.

Naarder doet aangifte tegen RTV NH

NAARDEN - Een inwoner van Naarden, van Marokkaanse afkomst, heeft aangifte gedaan tegen de regionale omroep RTV NH. Die had in een aantal bushokjes, waaronder in Huizen, een poster laten ophangen met daarop de tekst: 'Huizen er nog andere jihadgezinnen in 't Gooi?'

De advertentie met dezelfde tekst stond onder andere in NaarderNieuws. De inwoner van Naarden voelde zich hierdoor gediscrimineerd. Sinds de posters er hangen is hij al een paar keer aangesproken op het fenomeen 'jihadgezin'. Directeur Paul van Gessel van RTV NH reageerde in het EO-programma 'Dit is de Dag'. "Wij zoomen per regio in Noord-Holland in op een thema dat daar speelt. In het Gooi zijn dat nou eenmaal jihadstrijders."

Naarder start internetradiostation

Alexander Pechtold en het presentatieteam geven startsein.

NAARDEN - De eerste uitzending van het nieuwe internetradiostation New Business Radio was afgelopen vrijdag met ruim 200 gasten een geslaagd experiment.

De uitzending, met als gast Alexander Pechtold, werd verzorgd door een team van ondernemers die geen ervaring hadden met het maken van radio. Zij werden door initiatiefnemer Lars Schotanus letterlijk opgesloten in een kamer met als doel in een paar uur tijd een programma te ontwikkelen.

Van de lezers

Gooisch Vrouwtje of kluizenares?

In de noordoosthoek van de Grote Kerk, achter het standbeeld van Comenius, bevindt zich op ooghoogte een raam. Het hoort bij een kleine, lage uitbouw van de kerk, waarvan de oorspronkelijke functie niet bekend is. Al jaren vraag ik mij af of zich hier in een ver verleden een kluizenares heeft laten insluiten, zoals in de middeleeuwen niet ongebruikelijk was. Kluizenaressen hadden via een raam in de buitenmuur contact met de burgers van de stad, die om wijze raad kwamen of een gebed vroegen voor een belangrijke zaak. Een klein venster aan de binnenzijde gaf zicht op het altaar.

Binnenkort komt een vroeg 16e-eeuws gebeeldhouwd biddend vrouwtje, afkomstig van het oude orgel van de Grote Kerk, in langdurige bruikleen terug naar Naarden. Ze heeft de bijnaam 'Gooisch Vrouwtje' gekregen, omdat ze gekleed is als een welgestelde dame. Waar zullen we haar straks kunnen zien? Achter dat kleine venster in de nis, van waaruit je vóór de bouw van het koorhek zicht had op het altaar. Kijkend naar haar ingetogen gezichtje noem ik haar: de kluizenares.

Monique Lamers

Ook reageren op het nieuws? Mail naar redactie@naardernieuws.nl

Regen en zon op Bevrijdingsfestival

De legervoertuigen komen er aan.

NAARDEN - Het weer was de grote spelbreker in de voormiddag tijdens het Bevrijdingsfestival in Naarden afgelopen dinsdag. Met name tot een uur of drie regende en waaide het ontzettend hard. Er was dan ook niemand bij de poffertjeskraam, bij de brandweer of aan de tap te zien. Gelukkig werd het in de middag beter en kon het feest alsnog doorgaan.

De feestvierders konden terecht voor een uitgebreid programma, georganiseerd door de Stichting Nationale Gedenkdagen Naarden. De feestelijke opening vond plaats rond 11.30 uur toen veteraan Peter Berghuis het startsein gaf voor de festiviteiten middels het ontsteken van het bevrijdingsvuur.

Zonnige middag
Wie een kaartje had gekocht kon deelnemen aan de Bevrijdingslunch Naarden. Aan de Nieuwe Haven stonden kraampjes en konden spelletjes worden gedaan. Later klaarde het weer op en was er livemuziek, voornamelijk in WOII-stijl, op het plein voor de Turfloods. Op het Burgemeester Wesselingplein waren zo'n 60 oude legervoertuigen te bewonderen, daar kwam veel publiek op af.

Muziek uit de jaren 40.
Een oude veteraan.
Veel belangstelling. Foto's: Bob Awick

Rond 19.00 uur werd het officiële gedeelte afgesloten.

FotoFestival Naarden: 150 vrijwilligers aan het werk

'Elke dag is anders, gemiddeld trekt het festival 20.000 bezoekers'

Op 14 mei gaat het FotoFestival Naarden van start. Foto: Bob Awick

door Yvette Geerts

NAARDEN – Het Fotofestival Naarden trekt elke twee jaar veel bezoekers naar de Vestingstad. In 2013, tijdens de vorige editie, kwamen er ruim 20.000 mensen op af. Ook dit jaar verwacht de organisatie veel belangstelling. Om alles in goede banen te leiden, zowel in de aanloop naar als tijdens het festival, zijn veel vrijwilligers nodig. Dit jaar zetten zo'n 150 vrijwilligers, van curator tot suppoost, zich met hart en ziel in om van het FotoFestival een unieke beleving te maken.

Joke Smit is sinds 2007 als coördinator bij het festival betrokken en hoopt dit nog lang te mogen doen. Voor vrijwilliger Hans Last is het de vierde keer dat hij bij het FotoFestival betrokken is.

Jullie zijn al heel druk met de voorbereidingen, wat komt daar allemaal bij kijken?
Joke: "Het begint natuurlijk met het kiezen van het thema. Dat doen onze twee hoofdcuratoren, Feiko Koster en Eduard Planting. Gevolgd door het schrijven van het plan en het bekendmaken van het thema. Daarna kunnen de fotografen zich inschrijven en volgt de selectie door de beide hoofdcuratoren met behulp van drie gastcuratoren. Die drie gastcuratoren zorgen weer voor een andere invalshoek, qua smaak en voorkeur."

En verder?
Joke: "Ondertussen leggen we de locaties vast waar de foto's komen te hangen en overleggen we met de gemeente over de benodigde vergunningen. Dit jaar doen we ook iets nieuws. Er komt een festivalkrant."

Hans Last, vrijwilliger bij het FotoFestival. Foto: Bob Awick

'Het is het mooiste om er samen weer een succes van te maken'

Hans, jij bent als vrijwilliger en als inwoner van Naarden erg betrokken bij het FotoFestival. Wat doe je precies?
"Ik zit op het Festivalkantoor voor de verkoop van tickets en geef informatie over het festival. Verder ben ik suppoost op alle locaties in de Vesting die deel uitmaken van het FotoFestival. Zolang mijn lijf en geest het goed blijven doen, ga ik door."

Joke, wat vindt je vooral leuk aan jouw rol als coördinator?
"Dat je met elkaar, met alle vrijwilligers, iets neerzet. En dat het er dan ook staat. Dan denk ik: wauw, dat hebben we toch maar mooi gedaan. Wanneer ik door de locaties loop dan word ik daar blij van. Maar ook het feit dat er zo veel verschillende mensen bij betrokken zijn die zich allemaal voor hetzelfde doel inzetten. Eigenlijk is het het mooiste om er samen weer een succes van te maken."

'Water, Water!'

Het FotoFestival Naarden heeft dit jaar als thema meegekregen 'Water, Water! Gedurende vijf weken, van 14 mei t/m 21 juni, is het werk van maar liefst 49 nationale en internationale fotografen te bewonderen op verschillende locaties in de Vestingstad. Onder andere in de Grote Kerk, het Vestingmuseum, de Gele Loods en de Stadhuiszolder.Tickets zijn bij het festivalkantoor en online te koop. www.fotofestivalnaarden.nl.

Hans, wat spreekt jou het meeste aan?
"Als vrijwilliger is natuurlijk mijn hoofddoel iets te doen voor het FotoFestival en ik vind het zeer interessant om het FotoFestival te bekijken."

Het leeft dus echt onder de vrijwilligers?
Joke: "Ja, de vrijwilligers kijken zodra het festival afgelopen is alweer uit naar de volgende keer. Het zijn ook veel dezelfde mensen die elk jaar helpen. Natuurlijk is er wel verloop, mensen verhuizen of stoppen vanwege hun leeftijd. Daarom doen we voor elk festival een oproep voor nieuwe vrijwilligers. Nieuw bloed houdt het ook levendig."

"Zolang mijn lijf en geest het goed blijven doen, ga ik door'

Wat is voor jullie de grootste uitdaging?
Joke: "Om het vooraf zo te stroomlijnen dat het ook allemaal 13 mei klaar is om 17.00 uur. Dat alle locaties ingericht zijn."

Joke, wat is jouw mooiste herinnering aan de afgelopen keren?
Joke: "Naast het samenwerken met de vrijwilligers zijn de leukste herinneringen de contacten met het publiek. Elke dag is anders, gemiddeld trekt het festival 20.000 bezoekers. Die komen allemaal bij het festivalkantoor langs. En de gezellige sfeer."

Joke, je bent er tijdens het festival elke dag. Heb je dan tijd om zelf een rondje langs de werken te maken?
"Jazeker, ik kom elke dag in alle locaties en ik probeer ook elke dag een rondje te maken langs de foto's. Om te kijken of alles nog goed hangt, maar ook om in alle rust te genieten."

Tot slot, op welke plek in Naarden zouden jullie zelf op de foto willen?
Joke: "Bij Promers boven op de wallen, dat vind ik een mooie plek." Hans: "Ik zou een foto in het Vestingmuseum leuk vinden, waar ik ook als vrijwilliger werk. Of in het oude stadhuis waar ik mijn echtgenote 43 jaar geleden het jawoord gaf."

Filmhuis Bussum

THE SECOND BEST EXOTIC MARIGOLD HOTEL, vervolg op komedie rond bejaarde Britten in een Indiaas Hotel.
In WILD trekt een jonge vrouw (Rheese Whitherspoon) door de Amerikaanse wildernis.
Onontkoombare liefde in SUITE FRANÇAISE tussen een Franse vrouw en een Duitse officier.
In LES HÉRITIERS temt een docente haar opstandige pubers. Met optimisme en vertrouwen.
In STILL ALICE ontdekt Julianne Moore de symptomen van haar Alzheimer.
Romance LES COMBATTANTS tussen een jongen en zijn bruuske vriendin.
In PHOENIX zoekt een Joodse vrouw op de Berlijnse puinhopen haar man en de waarheid.
In LE DERNIER COUP DE MARTEAU ontdekt een tiener zijn vader en de kracht van Mahlers muziek.
In het adembenemend ATLANTIC surft een jongen van Marokko naar vrijheid.
Een mysterieuze vriendschap in WHEN MARNIE WAS THERE, uit de Japanse Ghibli Studio.
Spannende Spaanse animatie O APÓSTOLO.
SNEAK PREVIEW, dinsdagavond 20.30.
MEES KEES OP DE PLANKEN, WIPLALA en SHAUN HET SCHAAP: DE FILM!
SPECIALS. FILMCURSUS op 13 mei over dieren in film, en 20 mei over kinderen in film.
Ontroerende hilarische documentaire IK BEN ALICE. Is een zorgrobot de nieuwe mantelzorger?

Versa vrijwillgerscentrale

De stichting Vier het leven is op zoek naar iemand die het telefonistenteam kan coördineren en telefonistes kan werven en scholen. (9059)

ME/CVS-Stichting Nederland zoekt een bestuurslid dat actief en betrokken is bij het in te voeren beleid. (9061)

Stichting Opkikker zoekt een vrijwilliger voor ad hoc fondsenwerving en communicatietaken. U moet minimaal 12 keer per jaar beschikbaar zijn. (9045)

Stichting Opkikker zoekt chauffeurs om spullen en gezinnen te vervoeren. Voor het vervoer bent u 4 dagen per jaar beschikbaar voor vergaderingen of trainingen. (9046)

donderdag 7 mei

Open Eettafel

De Palmpit houdt elke maandag- en donderdagmiddag een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 6,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86, twee dagen van tevoren voor 12.00 uur. Maximaal 24 personen. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3. info@depalmpitbussum.nl.

Expositie

Expositie van Ria van Zadelhoff bij bloembinderij Lief. Locatie: Landstraat 29A, Bussum. Onder meer tuinbeelden van dikke vrouwen en een schilderijtweeluik van Zeeuwse vrouwen.

Tuinzaallezing

Tuinzaallezing door prof dr. Roelf Haan over 'Gematigdheid in de moderne economie'. Locatie: Tuinzaal van de Remonstrantse Kerk, Koningslaan 2b, Bussum. Entree: € 7,- voor leden en vrienden, € 12,- voor belangstellenden. Aanvang 20.00 uur.

vrijdag 8 mei

Goed gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, Bussum naast de Maria(koepel)kerk een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.45 uur. Allen welkom. Informatie: 035-6946971 / 035-6918427 of kijk op www.ruimte-bussum.nl.

Broodje+

Ruimte serveert weer Broodje+ aan de Brinklaan 36a, Bussum rechts naast de Maria(koepel)kerk. Inloop vanaf 17.30 uur met koffie/thee. Van 18.15 tot 19.15 uur is iedereen welkom voor een heerlijke broodmaaltijd met soep en een snack. Informatie: 035-6946971 / 035-6918427 of kijk op www.ruimte-bussum.nl.

Expositie

Expositie van keramische kunst van Dolores Gage. Locatie: NH Jan Tabak, Amersfoortsestraatweg 27, Bussum. Van 8 t/m 10 mei. Vrijdag van 12.00 - 18.00 uur, zaterdag en zondag van 10.00 tot 18.00 uur.

Opstapdag

Opstapdag elektrische fietsen bij Profile Platje van 10.00 tot 15.30 uur, Huurmanlaan 17a, Bussum.

zaterdag 9 mei

Gooise Streekmarkt

Gooise Streekmarkt van Tafel4. Duurzame, biologische en ambachtelijke producten uit deze regio. Locatie: Julianaplein, Bussum. Aanvang 10.00 uur.

Ombudsman in De Palmpit

Het PvdA Ombudsteam houdt iedere zaterdag in De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum een inloopspreekuur tussen 10.00 en 11.00 uur. Iedereen met vragen en/of suggesties over zorg en ondersteuning kan hier binnenlopen.

Fietstocht

Fietstocht met fietsgilde 't Gooi. Langs 'Buitenplaatsen Naarden'. Vertrek: 13.30 uur, van VVV Naarden-Vesting (Utrechtse Poort). Informatie: www.fietsgilde.nl.

Moederdagconcert

Moederdagconcert in de Koepelkerk (Mariakerk) in Bussum. Uitgevoerd worden delen uit de beroemde Vespers van de grote Russische componist Sergei Rachmaninov (zijn Opus 37). De vespers wordt uitgevoerd door een ensemble van 8 vocalisten en twee solisten. Aanvang: 19.00 uur. Entree: € 10,-. Kaarten zijn te koop via www.orgelkoepelkerk.nl en voor aanvang van het concert.

Introductieles DJ-School

Een introductieles door de Gooische DJ-School met DJ Stef. Voor kinderen tussen 10 en 15 jaar. Locatie: Muziekcentrum Schimmel, Havenstraat 31, Bussum. Van 16.30 tot 17.30 uur. www.degooischemuziekschool.nl.

BoodschappenPlusBus

Programma BoodschappenPlusBus: Zaterdag gaat de bus naar de kijktuinen in Nunspeet. Zaterdag 16 mei rijdt de bus naar de palingrokerij in Elburg, met een demonstratie van paling roken en ook kan er geproefd worden. Tot slot gaat de bus zondag 17 mei naar het Paleis op de Dam in Amsterdam. Meer informatie: bpb.naardenbussum@versawelzijn.nl. Voor deelname en vragen: telefonisch van maandag t/m vrijdag van 10.00-12.00 uur op 035-7504192.

zaterdag 25 april tot zondag 31 mei

Expositie

Expositie van schilderijen bij atelier/galerie Ton de Kruijk, Landstraat 107 te Bussum. De galerie is geopend op zaterdag en zondag van 13.30-17.00 uur. www.tondekruijk.nl.

vrijdag 1 mei tot zaterdag 4 juli

Expositie

Expositie van grafisch werk van Astrid Engels. Locatie: Arts of Lecadre, Huizerweg 32/34, Bussum. info@astridengels.com.

dinsdag 5 mei tot vrijdag 8 mei

Wandel 4-daagse 60+

Bussumse Middag Wandel 4-daagse voor 60+. Afstanden: 2,5 km of 5 km. Het is mogelijk één, twee, drie of vier middagen mee te lopen. Kosten: € 5,-. Van 14.00 tot 16.15 inclusief rustpauze. Informatie via 035-6915301 en www.bmw4daagse60@gmail.com.

woensdag 6 mei tot donderdag 28 mei

Studieruimte bibliotheek

De Centrale Bibliotheek Naarden-Bussum biedt extra studieruimte voor jongeren die een plek zoeken om geconcentreerd te kunnen studeren voor hun examens voortgezet onderwijs. Van 6 t/m 28 mei op dinsdag t/m vrijdag van 10.00 - 17.30 uur.

donderdag 7 mei tot dinsdag 12 mei

Straatvoetbaltoernooi

Inschrijven voor het straatvoetbaltoernooi Keverdijk kan weer. Het toernooi vindt plaats op 7 juni a.s. van 11.00 tot 17.00 uur, met BBQ. Het toernooi is voor jongens en meisjes vanaf 6 t/m 25 jaar. Inschrijven in de Scan. Opgeven van teams kan ook via e-mail en Facebook. Inschrijving sluit op 12 mei. Informatie: jcscan@versawelzijn, facebook/jongerencentrumscan.

vrijdag 8 mei tot zondag 21 juni

Foto-expositie

Een foto-expositie van 3 afgestudeerde fotografen en 1 designer bij Galerie Pouloeuff. Van 8 mei t/m 21 juni 2015. Locatie: Turfpoortstraat 36a, Naarden-Vesting.

zondag 10 mei

Soosmiddag

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3, Bussum houdt weer een soosmiddag voor jong en oud. Vanwege Moederdag krijgen alle moeders gratis koffie met gebak. Aanvang 14.30 uur, entree gratis.

maandag 11 mei

Leren mediteren

Leren mediteren bij Sahaja Yoga Meditatie. Locatie: Centrum Wijzer, Landstraat 8, Bussum. Inloop op 11 en 18 mei en 1 juni. Aanvang 19.45 uur. Deelname gratis. www.sahajayoga.nl.

Coaching naar geluk

Tijdens 4 ervaringsavonden (11 en 18 mei, 1 en 15 juni van 20.00 tot 22.00 uur) kennismaken met methodes om jezelf naar meer geluk, rust, balans te (laten) coachen. Locatie: Centrum voor Gezond Zijn. Kosten € 49,-.

dinsdag 12 mei

Jeu de boules

Jeu de boules bij De Schakel, Kol. Verveerstraat 74, Naarden. Elke dinsdagochtend vanaf 10.00 uur. Officiële ballen zijn aanwezig. Informatie en aanmelden: 035-6944742 en www.wijkpostdeschakel.nl.

Aquarelworkshop

Aquarelworkshop: bloemen-in-bloemen, nat-in-nat aquarelleren. Van 14.00 tot 16.00 uur. Kosten: € 20,- exclusief en € 25 inclusief materialen. Locatie: Atelier Comello-Art, Vliegdenweg 13, Bussum. www.comello-art.nl.

woensdag 13 mei

Fietstocht

Fietsen met Wijkontmoetingscentrum Bellefleur. Start om 11.00 uur aan de Mackaylaan 11a in Naarden. De tocht is maximaal 35 kilometer. Neem een lunchpakket en drinken mee. Aanmelden bij Gré Poort: 035-6951686.

Bingo De Schakel

Bingomiddag bij De Schakel, Kol. Verveerstraat 74, Naarden.Vanaf 13.30 uur. € 3,50 voor 1 kaart en twee consumpties. Meer kaarten € 2,50 per stuk. Aan het slot van de avond een loterij. Loten € 0,50 per stuk. Inlichtingen: 035-6944742.

donderdag 14 mei

Orgelconcert

Orgelconcert door Wybe Kooijmans met werken van onder meer A. van der Horst, A. de Klerk, J. Bijster en P. Chr. van Westering. Locatie: Grote Kerk Naarden. Aanvang: 20.15 uur. Entree: € 7,50 en € 6,- (CJP en 65+).

donderdag 14 mei tot zondag 21 juni

Tentoonstelling Religie Nu

De tentoonstelling 'Religie Nu - Spiritualiteit in Nederland', een fotoproject van mediakunstenaar Eddy Seesing. Locatie: Comenius Museum, Kloosterstraat 33, Naarden. Van 14 mei t/m 21 juni. Entree: 2,50 euro. Museumkaart, CJP, CKV en kinderen t/m 12 jaar: gratis entree. www.comeniusmuseum.nl.

zaterdag 16 mei

Ombudsteam

Het PvdA Ombudsteam houdt iedere zaterdag in De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum een inloopspreekuur tussen 10.00 en 11.00 uur. Iedereen met vragen en/of suggesties over zorg en ondersteuning kan hier binnenlopen.

zondag 17 mei

Dvd-voorstelling

Een dvd-voorstelling op groot scherm. Aanvang: 14.30 uur. Toegang € 2. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum.

dinsdag 19 mei

Wandeltocht

Vanaf De Palmpit een wandeltocht o.l.v. Trudy Nederend. Start om 10.00 uur. De route en afstand zijn afhankelijk van de fysieke gesteldheid van de deelnemers. Ook rolstoelers met begeleiders zijn welkom. Deelname is gratis en op eigen risico. Start vanaf De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum.

Aquarelworkshop

Aquarelworkshop: reisnotities in aquarel en pen. Van 14.00-16.00 uur. Kosten: € 20,- exclusief en € 25,- inclusief materialen. Locatie: Atelier Comello-Art, Vliegdenweg 13, Bussum www.comello-art.nl.

woensdag 20 mei

Fietstocht

Fietstocht van ongeveer 55 km naar Spakenburg. Vanaf De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum. Start om 10.00 uur, einde rond 17.00 uur. Onderweg koffiestop en picknick (lunchpakket meebrengen). Aanmelding niet nodig. Informatie: 035-6912926. Deelname gratis en op eigen risico.

Kind & Koffie Late Night

De derde Kind & Koffie Late Night, met als onderwerp internet, sociale media en de impact op je gezin. Voor alle ouders in Bussum en omstreken met kinderen tot 16 jaar. Locatie: Filmhuis Bussum. Entree: € 5,-. Met vertoning van de film 'Men, Women & Children' en nagesprek. Informatie: s.heuts@skbnm.nl, 035-69 700 75.

zaterdag 23 mei

LenteLIV

Bijeenkomst voor mensen die een burn-out willen voorkomen of duurzaam herstellen na een burn-out. Locatie: Centrum voor Gezond Zijn, Karel Doormanlaan 44, Bussum, van 13.30-17.30 uur. Kosten: € 24,-. Aanmelden: info@livlevenscoaching.nl of 06-364 98927.

donderdag 28 mei

Lezing

Lezing op donderdagavond van fotohistoricus Rik Suermondt. 'De foto als hedendaagse kunst.' bij Galerie Pouloeuff. Locatie: Turfpoortstraat 36a, Naarden-Vesting.

vrijdag 29 mei

Awesomizer Masterclass

Awesomizer Masterclass Elevate your Brand, Serve the World door Paul Ricken. Van 19.30-21.00 uur. Locatie: Theater Draad, Havenstraat 27a, Bussum. Zaal open vanaf 19.00 uur. paul@paulricken.nl. Deelname gratis.

Creatief Initiatief

Creatief Initiatief, twee creatieve workshops met krijtverf en de transfermarker. Locatie: Jouw Marktkraam in Bussum, Laarderweg 118. Van 10.00-13.00 en van 14.00-17.00 uur. Toegang gratis.

Seniorenmarkt

Seniorenmarkt in de Bibliotheek Bussum, Wilhelminaplein 18. Van 10.00 tot 13.00 uur. Informatie over onder meer langer zelfstandig wonen, gezondheid & persoonlijke verzorging, financiële dienstverlening, lezingen en diverse activiteiten. Toegang gratis.

zaterdag 30 mei

Hardlopen en yoga

Hardlopen en yoga op de Bussumse heide. Verzamelen bij Heidezicht. Van 9.00-10.00 uur. Kosten: € 7,50. Van tevoren aanmelden. Informatie: www.santoshayoga.nl.

Week van de Begraafplaats

Tijdens de Week van de Begraafplaats, van 30 mei t/m 7 juni, vinden er op de oude Begraafplaats, Nieuw Valkeveen (Naarden), de ORK en de Algemene Begraafplaats (Bussum) diverse activiteiten plaats. www.weekvandebegraafplaats.nl.

dinsdag 2 juni

Leefstijlmarkt

Leefstijlmarkt met kraampjes, activiteiten, barbecue en muziek. Locatie: de tuin van het RIBW, Lorentzweg 81, Bussum. Van 11.00 tot 16.30 uur. Entree € 2,-. Informatie: m.nijhuis@ribwgooi.nl.

Aan een zijden draad

BFC verliest en moet hopen op een wonder

BFC speelde lang met elf tegen tien, maar verloor toch het cruciale duel met VVZA. Foto: Bob Awick

BUSSUM - BFC heeft zondag het degradatieduel met VVZA uit Amersfoort met 1-2 verloren.

Slordig uitverdedigen bij BFC werd genadeloos afgestraft, maar de Busummers kwamen vijf minuten later weer op 1-1. Een ogenschijnlijk lichte overtreding van de doelman van VVZA werd bestraft met een rode kaart voor de doelman. Dico Knevel benutte de toegekende penalty.

BFC kon echter niet profiteren van de overtalsituatie. VVZA verdedigde stug en scoorde zelfs uit een counter. BFC probeerde het wel, maar de pijnlijke nederlaag kon niet worden afgewend.
Een langer verblijf in de derde klasse D lijkt voor de Bussummers niet meer haalbaar. In theorie kan BFC zich nog altijd plaatsen voor de nacompetitie om klassebehoud, maar dan moet het in de laatste wedstrijd winnen bij Vriendenschaar en moet concurrent Zwaluwen Utrecht verliezen van het reeds gedegradeerde VEP.

SDO soepel langs DEM

BUSSUM - SDO heeft zich ontspannen kunnen voorbereiden op de nacompetitie. De uitwedstrijd tegen DEM in Beverwijk werd met 0-4 gewonnen.

Door blessures en een schorsing begon SDO met een aantal invallers. Dat liep gesmeerd. Al snel kwamen er kansen en doelpunten. Daan Stroomberg scoorde de 0-1 na elf minuten. Drie minuten later mocht topscorer Maikel van Latum op aangeven van Rowell van der Meer de 0-2 scoren. Mike van 't Land knalde daarna nog op de lat. Na rust mocht Maikel van Latum met links zijn tweede goal van de middag binnenschieten, op aangeven van Djoey Dorresteijn. In de 58e minuut werd Dino van Essen vervangen door A-junior Sjoerd Gerritse. De mooiste goal kwam op naam van Berry van 't Land, die op een schitterende pass van Maikel van Latum snoeihard in de rechterbovenhoek knalde en daarmee de eindstand op 0-4 bracht.

Hockeysters op koers

Gooische neemt revange. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Met een goede zege op Haarlem hebben de Bussumse hockeysters van Gooische revanche genomen na de nederlaag van een week geleden tegen AMVJ. De ploeg versloeg Haarlem met 2-1.

Door de zege van afgelopen weekend klommen de Bussumse hockeysters weer naar de tweede plaats van het klassement. De ploeg heeft nog één duel te spelen komend weekend tegen koploper Amstelveen.

Met een zege kunnen de Bussumers nog op hetzelfde puntenaantal komen als de koploper, maar Amstelveen heeft een veel beter doelsaldo.
Toch levert ook een tweede plaats deelname aan de play-offs op.

Koploper te sterk
De hockeyers van Gooische hebben afgelopen weekend geen potten kunnen breken tegen koploper Voordaan.

De Bussumse nummer voorlaatst van het klassement kwam met 2-4 tekort.

UVV twee keer te sterk voor HCAW

BUSSUM - De honkballers van HCAW hebben afgelopen weekeinde één keer gewonnen van streekgenoot UVV. Zaterdag werd een 0-1 achterstand knap omgebogen in een 3-1 overwinning. Donderdag (2-11) en zondag (17-7) ging de ploeg uit Utrecht met de punten aan de haal.

Donderdagavond keek HCAW al vroeg in de wedstrijd tegen een flinke achterstand aan: 0-8. In het restant van de wedstrijd herstelden de Bussummers zich aardig, maar UVV kon niet meer worden achterhaald: 2-11.
In een zonovergoten vallei kreeg het publiek zaterdag een heus pitchersduel voorgeschoteld. Zowel Jim Ploeger (HCAW) als Maickel Rietel (HCAW) gooide een prima partij. In de vierde inning kwam UVV op voorsprong (0-1), maar HCAW speelde degelijk en wachtte aan slag haar kansen af. Die kansen kwamen twee innings later. In de zevende slagbeurt scoorde de Bussumse ploeg drie maal: 3-1. Hoewel UVV in het restant van de wedstrijd nog wel aandrong stond reliever Steven van Groningen de Utrechters geen punten meer toe. Zondag begon HCAW goed aan de wedstrijd. Het lukte echter niet de al vroeg opgebouwde voorsprong (1-3) vast te houden. Uiteindelijk werd er met 17-7 (8 innings) verloren.
Komende week staan voor HCAW drie ontmoetingen met Corendon Kinheim op het programma.

Vrouwen BFC zijn bijna kampioen

BUSSUM - De topper in het damesvoetbal (4e klasse) tussen BFC en Hoogland 2 is geëindigd in 0-0. De BFC-vrouwen blijven daardoor koploper en kunnen aanstaande zondag in eigen huis kampioen worden.

Beide ploegen gingen behoudend van start, waarbij de verhouding wel snel in het voordeel was voor BFC. MA1-invalster Jessica van der Mannen was dicht bij de 1-0 en ook Isabeau Peters kreeg voor rust een grote kans. In de tweede helft bleef BFC aandringen, maar tot scoren kwamen de Bussumers niet. Wel bleef Jessica van der Mannen zich in de kijker spelen. Bij winst op 't Goy, volgende week in eigen huis, kan de platte kar van stal komen.
SDO-vrouwen
De SDO-vrouwen sloten een lastig seizoen in Naaldwijk af met wederom een nederlaag: 4-3 tegen Westlandia. Hoopgevend was het debuut van twee C-junioren bij SDO. Destiny den Ouden (16) en Tessa Trootsheide (15) mochten een half uur met de hoofdmacht meedraaien. SDO eindigt als achtste en blijft in de eerste klasse C.

Kampioen waterpolo

De kampioenen.

BUSSUM - Het gemengde waterpoloteam onder de 13 jaar van De Otters het Gooi zijn onlangs kampioen geworden.

De competitie voor de DG1 bleef spannend tot de laatste minuut. Amber, Perry, Tom, Gijs, Stef, Mees, Oscar, Esmee en Job moesten, onder de bezielende leiding van trainer Marcel, de laatste thuiswedstrijd winnen om het kampioenschap in de wacht te slepen. Door de wedstrijd tegen AZ&PC - de Amer met een overtuigende 8-1 te winnen gaan De Otters onder de 13 jaar uit Bussum er met de titel vandoor.

BFC-keeper naar Vitesse

Bas van Beek.

BUSSUM - Keeper Bas van Beek heeft een contract getekend bij profclub Vitesse. Het Bussumse talent komt van BFC waar hij in de D1 speelt.

Eerder tekende zijn teamgenoot Thomas Kamstra een contract bij FC Utrecht. Daarnaast maakt E1-speler Elio Kroes de overgang naar Ajax.
Vanwege het vertrek van deze talenten en de ambitie van de club om met de jeugdselectieteams op het hoogste niveau te blijven acteren zoekt BFC weer nieuw voetbaltalent.

Arsenaal Restaurants: 'Toegankelijk en lekker eten'

Jan-Willem Schuld en Frederike de Goede in de onlangs geschilderde brasserie. Foto: Yvette Geerts

NAARDEN - Met de overname van de brasserie, het restaurant en de theaterzaal een aantal jaar geleden heeft het ondernemersechtpaar Jan-Willem Schuld en Frederike de Goede een andere koers ingezet. Ze spelen in op maatschappelijke ontwikkelingen, "een zakenlunch mag maximaal een uur duren", en willen hun gasten verwennen met eerlijk en lekker eten. Ongecompliceerd, in een toegankelijke setting.

Schuld: "Het was een prachtige kans om dit te mogen doen. De locatie is uniek en het 'product', de combinatie van brasserie, restaurant en theaterzaal, biedt zo veel mogelijkheden. We kunnen hier echt van alles doen. Zo vinden in de theaterzaal regelmatig productpresentaties, zakelijke bijeenkomsten en ook condoleances plaats. De brasserie met binnentuin, een grand café waar het heerlijk toeven is, is een officiële trouwlocatie. Deze biedt ook ruimte aan netwerkbijeenkomsten. En tot slot kun je in het restaurant lunchen en dineren."
Ook zoeken ze de samenwerking met de andere ondernemers in de Vesting. De Goede: "We zitten hier niet op een eiland. We bieden nu een arrangement aan met de Vestingvaart en het Weegschaalmuseum." Drie Naardense bedrijven die samenwerken. Schuld: "We moeten elkaar juist versterken en niet als concurrentie zien." Het enthousiaste ondernemersechtpaar zit dan ook boordevol plannen. Zoals een 'Week van de Vesting', een culinair evenement waar zij graag de initiator van willen zijn. Ze hebben allebei veel ervaring in 'het vak', Schuld zelfs ruim 40 jaar. "Ik heb geen werk, ik heb een hobby, en dat is mensen plezier geven en hen verwennen." Of ze een Michelinster ambiëren? Schuld: "Nee, onze gasten zijn onze sterren. We bieden topkwaliteit producten, veelal biologisch en kopen ook veel lokaal en regionaal in. De asperges bijvoorbeeld komen van de aspergeboerderij uit Blaricum en de peren van onze eigen perenbomen vind je terug in onze desserts. We serveren wat in het seizoen is. Ik ben opgegroeid met de natuur, op het land. Ik weet wat je kunt gebruiken."

In februari 1932 verhuisden Abraham Zilverberg en zijn vrouw Jetje Zilverberg-Krant met hun dochtertjes Esther en Lena van Hilversum naar Bussum. Abraham was brood- en banketbakker en begon zijn kosjere zaak aanvankelijk aan de Driestweg 7b en later aan de Raadhuisstraat 20. Het gezin woonde vanaf 17 maart 1936 Hamerstraat 106. Daar werden Julia en Sara geboren.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, leek de situatie voor de joodse bevolking in Bussum aanvankelijk niet alarmerend. Maar in de loop van 1941 werden hen steeds meer beperkende maatregelen opgelegd.

Foto: Ems Willems

Zo mochten joodse kinderen per 1 september 1941 niet meer naar de openbare of bijzondere scholen. In Bussum werd een 'School voor kinderen van Joodschen bloede' opgericht. Ook de meisjes Zilverberg gingen naar dit schooltje, dat onder de bezielende leiding stond van de joodse leraar IJs Vissel.

In de zomer van 1942 gaven de Duitse bezetters opdracht aan alle Joden van Bussum, met uitzondering van hen die ontheffing hadden gekregen, om per trein naar Amsterdam te vertrekken. Op 25 juni 1942 stond bijna geheel joods Bussum op het station Naarden-Bussum. De reis moesten de evacués overigens zelf betalen.

In het dagrapport van de Bussumse politie van die dag is niets te vinden over deze verschrikkelijke 'operatie'. Wel werd melding gemaakt van het bevel dat de Bussumse politie verlaten 'Jodenhuizen' in de gaten moest houden.

Het gezin Zilverberg is vermoedelijk niet die 25ste juni, maar maanden later gedwongen om hun huis in Bussum te verlaten. Pas op 26 januari 1943 zijn zij in Amsterdam ingeschreven, op de Roerstraat 90-I.

Vanaf dat adres zijn Abraham, Jetje en hun toen achtjarige dochtertje Sara op 25 mei 1943 vanuit Westerbork op transport gezet naar Polen. Die dag was de trein volgestouwd met 2.862 gedeporteerden, waaronder 676 kinderen. Op 28 mei 1943 kwamen ze in Sobibor aan. Niemand van hen heeft de oorlog overleefd.

Op 8 februari 1944 vertrokken zesendertig treinwagons van Westerbork naar Auschwitz, met 1.015 gedeporteerden. Julia, Lena en Esther Zilverberg behoorden tot de 263 kinderen die deel uitmaakten van Transport 86. 'Om het ziekenhuis te ontlasten' bevonden zich onder deze groep 400-500 zieke Joden. Dit transport wordt daarom wel het meest beestachtige van alle transporten genoemd. Bij aankomst in Auschwitz op 11 februari 1944 werden de drie zusjes Zilverberg (17, 12 en 10 jaar) samen met 797 anderen rechtstreeks naar de gaskamers gebracht.

Het gezin Zilverberg kwam net al zovele anderen nooit meer terug naar huis.

Margreet de Broekert,

met dank aan Hans Jonker

en Annet Betsalel

Bronnen:

Guus Luijters. In Memoriam.

De gedeporteerde en vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen 1942-1945.

Paul Schneiders 'Buitengewoon Bussum; een villadorp in

benarde tijden'.

www.100jaarjoodsbussum.nl

70 jaar bevrijding in Bussum gevierd

Drukte in het dorp. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Veel belangstelling en enthousiaste reacties alom op het bevrijdingsfestival in Bussum van afgelopen zondag. De regen weerhield het publiek niet om langs te komen, maar zorgde er wel voor dat niet alle onderdelen geheel tot zijn recht kwamen.

Natuurlijk was er genoeg te zien en te doen. Vooral de colonne oude legervoertuigen bleek weer een succes te zijn. De oude legervoertuigen waren van Keep Them Rolling. De mannen die verkleed waren als soldaten namen ook de tijd om uitleg te geven aan belangstellenden en schoolkinderen.

Het aanwezige publiek rond de Havenstraat, Nieuwe Brink en Kapelstraat was enthousiast. Er was muziek uit de jaren 40 en 50 en tussen de buien door werd nog even gedanst. Diverse jazzbandjes en Natasha Harper zorgden voor een vrolijke en muzikale noot.

Samen om tafel. Foto: Bob Awick
Een kind mag op de tank. Foto: Bob Awick
Herdenking 70 jaar bevrijding. Foto: Bob Awick
De tanks rijden Bussum binnen. Foto: Bob Awick
De burgemeester toont zich geïnteresseerd. Foto: Bob Awick
Het bevrijdingsfestival is begonnen. Foto: Bob Awick

De winkeliers en horeca-ondernemers uit het oude centrum van Bussum hadden het evenement opgezet en denken erover om het festival volgend jaar opnieuw te organiseren.

(Familie)opstellingen in Bussum. Maandag 18 mei 19.30 uur. Vergoeding € 8,- Voor bewustwording. Een mooie manier om bij je verlangen uit te komen. Info:
www.wensenergie.nl.

Taxi diensten van/naar Schiphol € 50,- vanuit Naarden, Bussum, Hilversumse Meent. 06-26984855

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. 12 jaar ervaring en met goede ref. Mevr. Mariam. 10 euro p/u. Tel.: 06-31081871

1 WOONBOERDERIJ en 2 VRIJSTAANDE DORPSVILLA'S in authentiek-idyllische stijl, vanaf € 321.000,-. Inschrijven kan tot 11 mei. Kijk en informeer. www.twins-woonboerderijen.nl

Thaise massage Ban Wiangtjan. Heeft u last van uw spieren of wil u een ontspannen massage, wij kunnen u helpen. Locatie: Laarderweg 22, 1402 BJ. Tel.: 035-7851359,
06-46890213 of e-mail:
wiangtjan@gmail.com

Schilder heeft tijd. Hoge kwaliteit, redelijk tarief, vrijblijvende prijsopgaaf. Tel.: 06-55955587

Wil je dat jouw kind geen last meer heeft van faalangst of straks met meer zelfvertrouwen naar de middelbare school gaat? Geef hem/haar op voor de KRAGT training die start op 19 mei in Bussum. Info: www.kindengezincoach.nl tel.: 035-6564383/06-10331195

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Woonr. gezocht: alleenst. werkende man, 50+, zkt kamer(s), deel van woning of zomerhsje. Buitengebieden gn. bezwaar. Tussen 9-19 uur, 06-38115814

Lachworkshop 20 mei, 19.30 - 21.30 uur in Bussum. Da's lachen! Lachen maakt vitaal en gezond! Wat doet lachen voor jou? O.l.v. een lachdeskundige. Voor info kijk op www.wensenergie.nl. Kom ook!

Te huur aangeboden in Bussum: Kantoor/hobby/opslagruimte ong. 14 m2, in souterrain met ruim lichtinval. Met verwarming, wastafel en gez. toilet. Huurprijs € 119,- p.m. excl. energiekst. Tel.: 035-6945373

Te huur in Naarden: Energiestraat 14e moderne, volledig gestoffeerde kantoorruimte met airconditioning van 360 m² op de eerste verdieping. Uitstekend onderhouden met een hoog afwerkingsniveau en veel licht. Airco-Alarm-Eigen CV Installatie-Daglicht lampen-Eigen opgang- en met maar liefst 3 eigen privéparkeerplekken. Huurprijs 1250 euro per maand. Voor informatie Vos-Beheer dhr. Dick Vos. Tel.: 06-51083335

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Bent u vader/moeder of verzorger van een jongere met een beperking? Wist u dat een vrijwilliger u daarbij thuis kan ondersteunen? Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Open Dag in Klimcentrum Rock Steady op zondag 10 mei van 12-16 uur. Maak gratis kennis met klimmen, boulderen of boogschieten. Ook extra korting op cursus en kinderpartijtjes. Gratis koffie voor moeders. Adres: Zanderijweg 12, Bussum.Tel: 035-6925000

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Woningontruiming na overlijden of verhuizing naar zorgcentrum ?
www.zwartblok.nl
035-6224216

Tijdelijke woonruimte gezocht hele maand augustus (of deel daarvan) i.v.m. verbouwing. Kunnen op uw huisdier passen! Telefoon 035-6783800

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum.
Meer info: 06-53319921

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Glazenwasserij E. de Boer
06-55390254
www.edeboerglazenwasserij.nl

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Te huur: Luxe kantoorkamer nabij station Naarden-Busssum. Ingericht, wifi, koffie etc. Geschikt voor twee personen. Tel.: 035-6944844

Mindfulness Bussum start cursus woe. 13/5 info:
www.maaiketamis.nl

Te koop gevraagd: oud blikspeelgoed/treinbaan/treinen. Oud Marklin mag oud en/of defect zijn. Tel.:
035-6938689

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Schilderwerk groot of klein. Binnen of buiten. Schilder PMC. Biedt u altijd een vrijbl. offerte. Winterschilder 10% KORTING. 06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Hebt u een verstandelijk gehandicapte zoon of dochter van 18-30 jaar (zzp3 of zzp4)? En bent u op zoek naar woongelegenheid? Vraag informatie aan bij woongroepbussum@hotmail.com.

Tuinman heeft nog tijd. Snoeien, fatsoeneren, bestraten, compl. renovatie etc. Vrijbl. prijsopg.: 06-50660689 / www.dennenburg-tuinen.nl