NaarderNieuws

9 maart 2016

NaarderNieuws 9 maart 2016


Nacht van Naarden; bezoek alle musea gratis

NAARDEN - De Nacht van Naarden wordt vrijdag gehouden in Naarden-Vesting. Op de avond zijn alle musea gratis toegankelijk en is er een speciaal programma om de bezoekers te laten ervaren hoeveel moois de Vesting te bieden heeft.

Het is de eerste keer dat de Nacht van Naarden wordt gehouden. Het is een gemeenschappelijk project van de musea en is achter de schermen vormgegeven door stadspromotor Saskia Simons. Zij verwacht rond de 500 bezoekers, misschien wel meer.
Het Comenius Museum, het Vestingmuseum, het Weegschaalmuseum en de Grote Kerk zullen allemaal meedoen aan de Nacht van Naarden. Bezoekers kunnen zich eerst melden bij het stadhuis waar ze een boterbriefje halen, een soort stempelkaart. Alle locaties zullen zich inspannen om een mooi programma te bieden. De afsluiting is in ieder geval in de Grote Kerk, waar alles draait om flower power.
De route kunnen de bezoekers zelf bepalen. Zo kunnen alle locaties worden bezocht of een kleine selectie. Simons denkt dat de Nacht een mooie manier is om op een laagdrempelige manier mensen naar de musea te trekken. Als voorbeeld geeft ze mensen die om de hoek wonen maar nog nooit binnen zijn geweest. Of mensen met weinig geld die nu ook gratis het cultureel erfgoed kunnen bekijken. Iedereen is van welkom, met name inwoners uit Gooise Meren en ook kinderen kunnen mee.
De Nacht van Naarden is bovenal goede promotie van de Vesting, vertelt ze. "Het culturele seizoen gaat weer beginnen en dit is een mooie start om te laten zien wat de musea in huis hebben."

Lees verder op pagina 11.

Mooi bedrag opgehaald bij concert

Mooie cheques van de Lionsclub Bussum Godelinde. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Dee Lionsclub Bussum Godelinde heeft deze week twee cheques uitgereikt. Het Alzheimercentrum van het VU medisch centrum en de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF kregen beide € 12.500.

Het totale bedrag van € 25.000 werd opgehaald met het jaarlijkse goededoelennieuwjaarsconcert van de Lionsclub en JBR Managementadviesbureau. Het vond plaats in de Grote Kerk. Het Alzheimercentrum richt zich vooral op zorg en onderzoek bij jonge mensen. De UAF helpt hoogopgeleide vluchtelingen bij het vinden van een passende baan.

Afscheids-dienst Johan van de Water

NAARDEN - Johan van de Water, eigenaar van het gelijknamige tuincentrum in Naarden, is afgelopen weekend overleden. Vrijdag is er een afscheidsdienst in de Grote Kerk. De begrafenis vindt plaats in besloten kring.

Van de Water was de derde generatie Van de Water die werkzaam was in het familiebedrijf. Na het overlijden van zijn vader runde hij het tuincentrum samen met zijn vrouw. Van de Water stond bekend als een optimistische man. Hij werd geboren in 1953, het jaar waarin het tuincentrum haar eerste activiteiten begon als groentekwekerij.

114

senioren hebben zich aangemeld voor de fitheidstest

Zes jaar later en een postpakket

Twee onderwerpen in één klap. Hoewel beide niet leuk, is de afloop van de twee verhaaltjes happy te noemen. Het gebeurde allemaal in de Boslaanflat.

Allereerst complimenten voor het uitgevoerde initiatief om flat Koningsbos een cosmetische facelift te geven. Ronduit gelukt: goed in de verf en flink opgeruimd. Toch waren er afgelopen vrijdag twee dompers. Meer aandacht op goed beveiligen blijkt nog zeer gewenst. Twee flatbewoners zagen hoe een jongeman van duidelijk exotische afkomst een dure damesfiets met kinderzitje schielijk stalde bij de deur van de grote berging. De fiets (een Simplex Antilope) bleek geen slot te hebben en was dus verdacht. De politie was er meteen en na een half uurtje was via het chassisnummer duidelijk dat deze fiets 6 jaar geleden gestolen was in Utrecht. De dader kon niet achterhaald worden, maar dat er ergens in Utrecht een blijde dame moet zijn, moge duidelijk wezen.
Volgende akkefietje. Ik had mij ontfermd over twee postpakketten van de nieuwe buren die nog druk aan het inrichten zijn. Die middag zette ik de twee pakketjes bij hen voor de deur, menend dat ze wel zouden verschijnen. Wat later loop ik met een medebewoonster naar binnen en zie nog net een donkere knaap mét een pakket onder de arm onze gang af hollen. Knaap niet te pakken te krijgen. Had wel het pakket voor de deur van een andere flat gesmakt en deed voorkomen alsof hij de koerier was. Niet dus. Maakte zich uit de voeten en kon niet gegrepen worden. Hoe komen ze in de flat? Dat blijft de vraag.

Weerbericht

Droog met wolkenvelden, af en toe zon, minder koud
Maart roerde grondig zijn staart met enkele maartse ofwel winterse buien en lichte vorst in de nacht. Donderdag krijgt het Azorenhoog via onze omgeving verbinding met een Russisch hogedrukgebied. Er breekt dan een droge periode aan. De positie van de hogedrukgordel net ten zuiden van onze regio brengt een (zuid)westelijke stroming op gang met zachtere lucht.

Donderdag en vrijdag
In de ochtend trekt bewolking met lokaal wat lichte neerslag weg. Het klaart geleidelijk op. In de nacht vriest het licht, overdag oplopend naar 8 à 9 graden. Er is weinig wind. Vrijdag is het droog. In de nacht daalt de temperatuur tot dicht bij het vriespunt. Overdag schijnt de zon af en toe en met een maximum van 10 à 11 graden kun je spreken van een vleugje voorjaar.

Het weekeinde
In het weekeinde blijft het droog. Zowel zaterdag als zondag schijnt nu en dan de zon, maar wolkenvelden kunnen geregeld overheersen. De nachten zijn vorstvrij met een minimum van circa 3 à 4 graden. Zaterdagmiddag wordt het 11 à 12 graden, zondag 10 graden. Er waait een matige westenwind. Na het weekeinde wordt het weer iets kouder, maar het blijft droog.

Weetje
De meteowinter van 2016 was de op een na zachtste winter sinds 1706, maar was ook nat. Er viel in onze regio 270 mm neerslag tegen normaal 200 mm. Januari en februari waren natte maanden. December was vrij droog. Op 40 dagen steeg de temperatuur tot boven 10 graden. In de recordzachte winter van 2007 op 42 dagen. Het langjarig gemiddelde is zo'n 5 graden.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; 19.30 u. Oec. Vesper pastoor C. Fabril; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; 19.30 u. Oec. Vesper in Grote Kerk pastoor C. Fabril; za. 12/03 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. L.B.C. Boot en 17.00 u. ds. A. Versluis; woe. 09/03 14.30 u. en 19.30 u. Biddag ds. A. van Heteren

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki; ma. 14/03 19.30 u. Vastenoverweging;
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. pastoor C. Fabril
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. C. Bergström
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. H.F. Klok en 17.00 u. ds. C.B. Stam
*Remonstranten N-B 10.30 u. dr. E.P. Meijering
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. mw. M. de Jong
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. J.A.J. den Ouden
*Evangelisch-Lutherse Kerk N-B geen dienst, gezamenlijke dienst (H.A.) in Hilversum ds. W.F. Metzger
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. Smit
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 17/03 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Begroting: open deuren en tekort

Gooise Meren verliest eerste jaar 5,6 miljoen euro

Hier gaat het geld naar toe in de eerste begroting van Gooise Meren. In totaal verdeelt de gemeente bijna 128 miljoen euro. Foto: Christian Pfeiffer

Vandaag

De gemeenteraad van Gooise Meren buigt zich vandaag (woensdag 9 maart) over de begroting van 2016.

Elke Muider, Muiderberger, Naarder of Bussumer kan bij die vergadering aanwezig zijn. De raad begint om 19.00 uur in het gemeentehuis van Gooise Meren aan de Brinklaan in Bussum.

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - De nieuwe gemeente Gooise Meren komt het eerste jaar van haar bestaan 5,6 miljoen euro tekort op de begroting. Niks aan te doen, zegt het college en stelt voor om de blik op de toekomst te richten.

De gemeenteraad stelt deze week de nieuwe begroting vast: het huishoudboekje van de gemeente. Een bijzonder geval dit jaar. Omdat Gooise Meren pas net bestaat staat er een enorm tekort in de boeken. Er is voor 2016 5,5 miljoen euro te weinig op een totale begroting van bijna 128 miljoen euro. Niet dat dit heel erg boeit. Er staat voldoende op de spaarrekening van de gemeente: zo'n 17 miljoen euro eind vorig jaar.
Daardoor kan Gooise Meren wel tegen een stootje. Het college van B en W schrijft in de begroting dan ook dat de blik is gericht op de toekomst: de financiële balans van de gemeente wordt pas in 2017 en 2018 nagestreefd.
Terug naar het tekort. Dat wordt allemaal veroorzaakt door de kosten die de fusie van Muiden, Naarden en Bussum heeft meegebracht. Zo worden in Muiden en Naarden de lokale lasten enorm naar beneden bij geschroefd om te zorgen dat Bussumers niet de dupe worden van de fusie, maar dat kost dus inkomsten. Verder zijn gewoon de oude begrotingen van Muiden, Naarden en Bussum bij elkaar opgeteld en dat is de nieuwe begroting van Gooise Meren.
Het college wil ook dit jaar al gaan investeren. Voor Muiden en Muiderberg wordt 50.000 euro ter beschikking gesteld om verder te gaan met de ontwikkeling van twee nieuwe brede scholen in de kernen waar verouderde basisscholen staan. Ruim tweeënhalve ton steekt de gemeente in de vernieuwing van technische installaties van de Lunet in Naarden en ruim een half miljoen euro steekt de gemeente in de eigen automatisering. In Bussum gaat geld naar de herinrichting van de Beerensteinerlaan.

Kritiek partijen: 'Een visie is nog niet te vinden'

Wie verder de 97-pagina-tellende begroting doorleest komt vooral veel open deuren tegen ("burgerparticipatie wordt uitgewerkt in een samenspel met inwoners" en "Gooise Meren staat voor het verlenen van een klantgerichte dienstverlening aan inwoners, waarbij – waar mogelijk– aan de wens van de inwoner tegemoet gekomen kan worden"), maar weinig concrete plannen voor dit jaar.
En dat is ook het kritiekpunt op de eerste begroting van Gooise Meren. Er staat weinig visie in. Reden voor 50PLUS om op voorhand al bekend te maken tegen de begroting te gaan stemmen. "Een begroting dient de financiële vertaling te zijn van voorgenomen beleid. De relatie tussen de gepresenteerde cijfers en het beleid ontbreekt."

Portretten Rembrandt waren in Naarden

NAARDEN - De twee huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit, geschilderd door Rembrandt, zijn regelmatig in Naarden geweest en van daaruit werden ze twee keer per jaar vervoerd.

Jippe Hoekstra van belangenvereniging Stichting Groene Hart deed deze ontdekking. "De twee schilderijen hebben niet gereisd toen Maerten nog leefde, maar toen Oopjen een paar jaar later naar Naarden verhuisde met haar nieuwe man hebben de spullen twee keer per jaar een reis ondernomen", aldus Hoekstra in het Parool.

De waardevolle schilderijen zijn tegenwoordig eigendom van Nederland en Frankrijk.

Vernieuwde Albert Heijn houdt haar deuren langer open

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Na een grondige verbouwing is de Albert Heijn aan de Amersfoortsestraatweg vanaf vandaag weer geopend. De supermarkt heeft de verbouwing ook aangegrepen om de winkeltijden te verruimen. Klanten kunnen nu zes dagen in de week tot negen uur 's avonds hun boodschappen komen doen. De Albert Heijn is niet groter geworden, maar de indeling is grondig aangepakt. De nieuwe AH-formule biedt onder andere een uitgebreider assortiment. De opening gaat gepaard met allerlei festiviteiten waarbij ook de vernieuwde Gall & Gall wordt betrokken.

Naardense 55-plussers kunnen 12 weken lang sporten

Al 114 Naarders doen mee met de test

NAARDEN - Wie een beetje wil bewegen en 55-plus is kan meedoen met het Project Naarden samen fit. Zaterdag is de aftrap met een fitheidstest. Hiervoor hebben zich al 114 Naarders aangemeld. Het Project Naarden samen fit bestaat uit een beweegprogramma van 12 weken en is opgezet door de buurtsportcoaches en de gemeente Gooise Meren. Het beweegprogramma start op 6 april.

Of je nu een beetje sport, veel sport of helemaal niet meer sportief bezig bent maakt niet uit: iedereen die in Naarden woont en 55 jaar of ouder is mag meedoen. De aftrap vindt zaterdag plaats met een fitheidstest en verschillende workshops, waaronder yoga, stoelfit, tropische dans en nordic walking. De fitheidstest is speciaal ontwikkeld voor deze doelgroep. Carla Turan, een van de buurtsportcoaches van Naarden, benadrukt het belang van de test. "We willen zo onnodige risico's uitsluiten en we kunnen zien wat iemand wel en niet kan." De deelnemers worden onder meer getest op coördinatie, conditie, balans en lenigheid.

12 weken
De lessen van het beweegprogramma duren een uur per keer. Het is de bedoeling dat er kennis wordt gemaakt met allemaal verschillende sporten en spellen. De lessen staan onder deskundige leiding, waarbij ook op de veiligheid van de deelnemers wordt gelet. Turan is seniorensportleider en neemt zelf ook een aantal lessen van het beweegprogramma voor haar rekening. Er zijn inmiddels ook al een aantal aanmeldingen voor het programma zelf binnen.

'Fitheidstest om onnodige risico's uit te sluiten'

Het is niet de eerste keer dat Naarden samen fit wordt georganiseerd. Vorig jaar deden er ook al aardig wat 55-plussers mee. Gemeente en buurtsportcoaches hebben besloten om het ook dit jaar weer te organiseren. Uit onderzoek blijkt dat sporten en bewegen gedurende je hele leven zorgt voor meer zelfstandigheid en een betere gezondheid. De lessen vinden voor een groot deel plaats in sportcentrum De Lunet.

55+
De leeftijdsgrens van 55+ is gebaseerd op een speciaal ontwikkelde test, de GALM methode (Groninger Actief Leven Model), die 17 jaar geleden werd ontwikkeld. De grens van 55+ is soms wat lastig, erkent ook Turan. Leeftijd is een lastig ding. Je hebt mensen van 80 die heel erg fit zijn en mensen van 57 die juist niet fit zijn. Vooralsnog wordt voor Naarden fit de grens van 55 jaar aangehouden.

Meer informatie of aanmelden voor de test en het beweegprogramma kan bij Bianca Wieman, coördinator Buurtsportcoaches via bianca@buurtsportcoachnaarden.nl of 06-39634684. Voor deelname aan de test en het beweegprogramma wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Frank Hendriks

Video- en filmmaker, 51 jaar, geboren in Naarden en 30 jaar geleden teruggekeerd

Wat vind je het leukste aan Naarden?
"De combinatie van historie, groen en ruimte en Naarden is niet doorsnee. Het is volgepakt met historie. En je kunt genieten van de vergezichten en 200 meter verderop zie je prachtige trapgevels en bakstenen."

Waar in Naarden kom je graag?
"Ik wandel graag over de Korte bedekte weg, een rondgang rond de Vesting."

Wat mist Naarden?
"In zijn geheel eigenlijk niets. Het is geen grote stad en geen dorp, dat is het voordeel."

Wat film je zelf het liefst?
"Landschappen, ook als achtergrond. Maar ook straten en gevels."

Hobby's?
"Wandelen, kunst kijken, lekker eten en films kijken. Met name documentaires. Dan kijk ik natuurlijk ook vanuit mijn professionele oog."

Voor wie heb je veel bewondering?
"Voor Ennio Morricone, een muziekcomponist."

Een dag burgemeester van Gooise Meren, wat ga je doen?
"De slechte staat van voetpaden aanpakken. In de straat waar ik woon wordt een nieuw wegdek aangelegd, ik zie daar de noodzaak niet van in."

Wat is de langste film die je recent heb gemaakt?
"Dat was een pitch van een ondernemer, die duurde 10 minuten."

Wat zou je doen met 1 miljoen?
"Een mooi landhuis of een mooi tuinhuis kopen in Nederland of Luxemburg. Zo'n schilderachtig tuinhuis waar je je een weekend terug kunt trekken."

En met 100 euro?
"Een pak kopen."

Waar zou je op willen toosten?
"Op een mooie samenwerking in Gooise Meren. Om dat goed bij elkaar te krijgen is best een hele opgave. En natuurlijk op het behouden van de eigenheid van Naarden."

Maatregelen parkeren sportpark

NAARDEN - Bezoekers van het sportpark aan de Amersfoortsestraatweg worden vanaf nu naar de parkeerplaats aan Over de Tol gestuurd om daar hun auto te parkeren. Dat moet parkeerproblemen oplossen.

De sportclubs hadden vaak last van parkeerproblemen vanwege het hoge aantal bezoekers. Door de parkeerplaats aan Over de Tol open te stellen en bezoekers daar met borden naartoe te sturen, moet de parkeerdruk wat afnemen.

Er worden ook meer fietsenrekken geplaatst. NVC-leden worden opgeroepen om zo veel mogelijk met de fiets te komen.

Alle stembureaus open voor referendum

GOOISE MEREN - De gemeente opent volgende maand alle stembureaus voor het referendum over de Associatieovereenkomst met Oekraïne.

Enkele Nederlandse gemeenten denken erover om het aantal stembureaus te verlagen omdat er een lage opkomst wordt verwacht. Gooise Meren opent dus wel gewoon alle stembussen.

Dat betekent dat er straks gestemd kan worden op 29 stembureaus. Het referendum wordt gehouden op 6 april. Stemmen kan tussen half acht 's ochtends en negen uur 's avonds.

Gemeente moet nog 68 statushouders opvangen

GOOISE MEREN - De gemeente moet het komende half jaar 68 vluchtelingen met een verblijfsvergunning, zogenaamde statushouders, onderdak geven.

De gemeente zou normaal gesproken de komende maanden 65 statushouders moeten opvangen, maar heeft nog een achterstand. De gemeente vangt hoe dan ook meer statushouders op dan het afgelopen half jaar: toen moesten Bussum, Naarden en Muiden samen nog 51 statushouders opvangen.

Units
Er wordt nog gesproken over hoe de gemeente de statushouders onderdak gaat geven. De gemeente denkt onder meer aan containerunits en het versneld bouwen van woningen.

6 / 24

'Het bundelen van lokale initiatieven heeft veel voordelen'

Peter van der Vliet is overtuigd van de kracht van een lokale munt. Foto: Yvette de Vries

De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen die al jaren actief zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er een paar aan u voor. Deze week: Peter van der Vliet, betrokken bij Gooise Meren Coöperatief.

door Yvette de Vries

BUSSUM - Het groeiend aantal burgerinitiatieven was voor een aantal Bussumers en Naarders directe aanleiding om eens te kijken of er iets gezamenlijks kon worden opgetuigd. Niet om de baas te willen spelen, maar meer om te kijken wat er nog meer mogelijk is door initiatieven te verbinden. Volgens Van der Vliet, een van de mensen van het eerste uur, wordt er namelijk al heel veel gedaan, maar toch blijft nog veel potentie op lokaal niveau onbenut. Het Coöperatief wil daarop het antwoord zijn.

Op 'groen' vlak, met het streven naar energieneutraliteit, zijn gemeente en burgers al behoorlijk actief, laat Van der Vliet weten. Op sociaal vlak, denk aan het betrekken van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en de eenzaamheid onder ouderen, kan echter nog wel wat snelheid worden gemaakt. Deze zogenaamde 'sociale duurzaamheid' ligt de 59-jarige Van der Vliet na aan het hart.

Hij is samen met onder meer Rob Ebeling vanaf het eerste uur betrokken bij de plannen. De sociaal bewogen Ebeling en de businessman Van der Vliet bleken verrassend genoeg met dezelfde ideeën rond te lopen. Al snel verzamelden ze een clubje mensen om zich heen en ook de gemeente (toen nog Bussum en Naarden) werd erbij betrokken. Inmiddels zijn ze met een club van zo'n 25 mensen.

De eerste (keramieke) Gunje.

'Een deel van de gemeentebelastingen in arbeid laten betalen'

Wapenfeiten
Een enorme lijst met wapenfeiten is er sinds de eerste aanzet in oktober nog niet te melden. Maar van stilzitten was zeker geen sprake. Samen met de gemeente worden plannen gesmeed om met de milieubus de wijken in te trekken. Het duurzaamheidscafé, dat in Bussum al bestond, wordt doorgezet. Het meest in het oog springende is de AltijdWerkPlaats van zijn mede-Coöperatief-oprichter Rob Ebeling. De AltijdWerkPlaats is een soort klusplaats waar iedereen welkom is om te komen werken. Je kunt er iets repareren of maken voor jezelf of een ander, samen of alleen. Het is vooral de bedoeling dat het Coöperatief organisch groeit. Met andere woorden, mensen met ideeën en initiatieven zijn niet verplicht om zich bij hen aan te sluiten. Ze moeten dat uit eigen beweging doen.

Lokale munt

In de Engelse kustplaats Bristol blijkt een lokale munt al jaren heel succesvol te zijn. In Gooise Meren ligt die voorlopig nog op de tekentafel.

De grootste uitdaging de komende tijd voor het Coöperatief is om ook alle ideeën te realiseren, inclusief de lokale munt. Van der Vliet hoopt dat die de komende periode ingevoerd gaat worden.

"De kunst is om in de gemeenschap de energie die mensen hebben aan te boren. Wij willen daarin een katalysator zijn. Met alle losse initiatieven wordt al veel bereikt, maar als je het samen doet is het effect veel groter", aldus de enthousiaste Van der Vliet. Ze denken dat een fysieke ontmoetingsplek waar inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en gemeente elkaar kunnen ontmoeten daarbij kan helpen. Een soort clubhuis waarbij het Coöperatief de verbindende factor is.

'De kans van slagen is het grootst als lokaal iedereen meedoet'

Ruilen van diensten
De grootste klap waardoor je meer mensen kunt betrekken, is volgens Van der Vliet te maken als je gaat kijken naar een economie waarin het niet alleen draait om diensten en geld. Maar een economie waarin de tijd die mensen ergens aan besteden ook 'betaald' wordt. Daarbij kun je denken aan het ruilen van diensten. Waarbij een uurtje strijken geruild wordt tegen een uurtje tuinieren. Maar ook het invoeren van een lokale munt. Dan snijdt het mes aan twee kanten. Er komt meer geld in omloop, ook bij mensen die het nu minder breed hebben, en de lokale middenstand heeft er ook voordeel aan.

Het bundelen van alle losse initiatieven moet vooral ook synergie opleveren met ruimte voor nieuwe ideeën en initiatieven. De kans van slagen is het grootst als iedereen meedoet. Van gemeente en inwoners tot sportclubs en ondernemers. Van der Vliet geeft een voorbeeld: "De gemeente zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat je een deel van de gemeentelijke belastingen ook mag betalen in de vorm van vrijwilligerswerk." Zo creëer je ook extra geld dat je vervolgens uitbetaalt in de lokale munt. Dat geld geef je dan weer uit bij de lokale middenstand. Van der Vliet ziet zo'n lokale munt helemaal zitten.

Digitaal platform
Voorlopig is het, zeker voor inwoners van Muiden en Muiderberg, nog wel even zoeken naar al die initiatieven. Daarom moet er ook een digitaal platform komen, vindt het Coöperatief. Het is de bedoeling dat je daarop kunt zien welke initiatieven er allemaal zijn en wie daarbij betrokken zijn. Een eerste stap in die richting is de eigen pagina op Facebook.

Verdachte situatie? Appen!

WhatsAppbuurtpreventie wordt snel uitgebreid

Wijkagent Robin Vlug gebruikt de app zelf ook al. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN - De gemeente Gooise Meren en de politie werken samen aan het activeren van een buurtpreventieapp waar alle inwoners aan mee kunnen doen. De app kan gebruikt worden om de buren op de hoogte te houden van verdachte situaties én om de wijkagenten te alarmeren.

Drie wijken in Naarden zijn inmiddels gestart met de WhatsAppbuurtpreventie waarmee bewoners via een beheerder direct in contact staan met de politie. Het is overigens niet de politie die de kar van de buurtpreventieapp trekt, dat moeten de bewoners zelf doen. De mensen die al in de WhatsAppgroep zitten zijn in eerste instantie via de gemeente aangeschreven. Het gaat om leden van buurtpreventieverenigingen. Aan deze mensen is gevraagd of ze de groep willen opzetten en beheren. De politie biedt vervolgens aan om een uurtje mee op pad te gaan en te flyeren om meer leden te werven.
Naarder wijkagent Robin Vlug legt uit hoe de app werkt: "Stel, je ziet dat iemand zich opvallend gedraagt. Iemand die steeds rondjes loopt, lang in een auto blijft zitten. Dat soort zaken. Dan is het makkelijk om via de app even een berichtje te sturen naar de buren. Wat zie je, hoe zien de personen eruit? Een foto erbij is nog handiger. Zodra de situatie via de app is gemeld, stelt de beheerder van de appgroep de wijkagent op de hoogte. Afgesproken is dat degene die de melding doet, ook het alarmnummer belt." Ook telt de regel: eerst appen zodat iedereen in de straat weet van de melding. Dan kan zo'n verdachte door meerdere mensen in de gaten gehouden worden en voorkom je dat hij uit het zicht raakt. Daarna moet het alarmnummer worden gebeld. Niet alleen als er al iets is gebeurd zoals een inbraak, maar juist ook wanneer er vermoedens zijn of verdachte situaties."
Het eerste kleine succesje met de app is al geboekt. In de WhatsAppgroep werden een melding gedaan over twee personen die verdacht aan het loeren waren aan de Keverdijk. De politie kreeg de melding samen met een foto en een signalement. Een van de mannen kon worden staande gehouden, maar er bleken geen bijzonderheden.
Wie zich als nieuw lid of wijkbeheerder wil aanmelden voor de app kan dit doen door naam en adres te mailen naar info@gooisemeren.nl.

Cultureel Erfgoed in de Vesting opent haar deuren

Nieuw seizoen start met gratis 'museumnacht'

Saskia Simons lopend door de Vesting maakt zich klaar voor de Nacht van Naarden. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Gratis het Weegschaalmuseum bezoeken, genieten van muziek in het Comenius Museum, een kanon zien en horen afgaan in het Vestingmuseum of lachen om de acteurs van ToVeNaar: komende vrijdag wordt de eerste Nacht van Naarden gehouden en is iedereen in de avonduren welkom in de musea, die bovendien een speciaal programma hebben.

De Nacht van Naarden is vrijdag 11 maart van 19.30 tot 22.30 uur

Positief en enthousiast is stadspromotor Saskia Simons over de Nacht van Naarden. Eigenlijk wil ze helemaal niet op de voorgrond treden, maar voor de Nacht van Naarden maakt ze een uitzondering. Simons verbindt mensen, promoot de Vesting. "Ik wil al het moois wat er al is tot zijn recht laten komen. Benoemen wat zo bijzonder is en laten zien waarom het de moeite waard is om naar de Vesting te komen." Maar juist omdat ze zo druk is achter de schermen om alles en iedereen aan elkaar te verbinden en om de Vesting op de kaart te zetten, is de Nacht van Naarden concreet geworden. "De culturele instellingen zelf wilden een keer iets organiseren in de trend van een museumnacht. Nu het culturele seizoen weer gaat beginnen vonden we dit een mooi moment. Ik heb de musea ondersteund. De Nacht van Naarden wordt een mooie manier om de Vesting te promoten. Want niet iedereen is altijd in de gelegenheid om overal binnen te lopen. Sommige mensen kennen alleen de Grote Kerk van binnen en zijn nog nooit in het Comenius Museum geweest of in het stadsarchief, dat ook meedoet."
Tijdens de Nacht van Naarden kan iedereen zich eerst melden in het stadhuis om daar een boterbriefje te halen, een soort stempelkaart. De laatste stop is de Grote Kerk en tussendoor kun je kiezen uit verschillende locaties. Alle instellingen hebben een apart programma: zo komt er een verteller naar het Weegschaalmuseum, bij het Comenius Museum is een blaaskwintet en in het Vestingmuseum wordt het beleg van Naarden nagespeeld. De horeca in de Vesting is geopend en de winkeliers mogen open als ze dat willen. "Ik verwacht een heel divers publiek, rond de 500 personen. Kinderen zijn ook welkom."
Inmiddels zijn er ook heel wat vrijwilligers opgetrommeld voor de Nacht van Naarden: van de Vereniging Vestingstad Naarden, ToVeNaar, Stichting Burgerzin, ehbo'ers en stadhuisvrijwilligers. "Dan zijn er nog stadsgidsen en schippers van de Vestingvaart die op de avond zelf mensen meenemen 'en route' en achtergrondverhalen kunnen vertellen, ieder vanuit hun eigen expertise. Het is geweldig dat iedereen komt helpen."
De Nacht van Naarden is vrijdag 11 maart van 19.30 tot 22.30 uur. De Grote Kerk, met een Flower Power-thema, blijft open tot 23.00 uur.

Filmhuis Bussum

An. Foto: Filmhuis Bussum

Moeder wordt succesvol uitvindster in JOY. Waargebeurd.
Bloed, sneeuw en snedige dialogen in Tarrantino's nieuwste THE HATEFUL EIGHT.
BEYOND SLEEP schildert de kracht van de natuur én van dromen.
SPOTLIGHT, spannende speurtocht naar ontspoorde priesters in Boston.
MEDITERRANEA volgt twee jonge Afrikanen in Europa, en hoe wij ze ontvangen.
In THE LADY IN THE VAN woont een oude dame jarenlang op de oprit van een schrijver.
THE DANISH GIRL ontroert. Een kunstenaar besluit als vrouw verder te gaan.
JHERONIMUS BOSCH –TOUCHED BY THE DEVIL beschouwt zijn oeuvre.
In LOUDER THAN BOMBS ontdekken een man en zijn zoons hoezeer hun herinneringen verschillen.
In KNIELEN OP EEN BED VIOLEN drijft vaders overgave aan de bijbel beide ouders tot eenzaamheid.
In het poëtische AN groeit een onwaarschijnlijke vriendschap bij verleidelijk voedsel.
Meubelmaker ELSER beraamde een bomaanslag op Hitler toen velen de volkstrots nog vierden.
SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
Familiefilms: BUURMAN & BUURMAN en een juweeltje voor kleuters: STORM.

Meer films en aanvangstijden op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

Manage Gooi en Eemland zoekt iemand om vrijwilligers met een beperking te begeleiden bij diverse werkzaamheden in de manege, zoals stallen schoonmaken en wat groenonderhoud.

Amaris, Florisberg (tijdelijk in Mariënburg) zoekt iemand die een lichtdementerende vrouw met weinig aanloop wil bezoeken om zo wat kleur aan haar leven te geven.

Korfbalvereniging DOC zoekt begeleiders voor een groepje van 6 - 8 kleuters van 4 - 6 jaar om sport- en spelactiviteiten mee te doen op 14 april. Tussen 8.00 en 12.00 uur en/of 12.30 en 16.00 uur.

donderdag 10 maart

Bridgen

Bridgen voor beginners en gevorderden onder deskundige begeleiding. Locatie WOC Spieghelwijck, Iepenlaan 354a in Bussum, aanvang 9.30 uur.

Paasgroet

De Protestantse Kerk Naarden organiseert een paasgroetenactie om gevangenen in binnen- en buitenland en mensen en organisaties van de groetenlijst van Amnesty International een hart onder de riem te steken. U kunt vanaf 20.00 uur in de Witte Kerk kaarten beschrijven met een groet, wens of andere bemoediging. De kaarten zijn gratis beschikbaar.

Lezing

Hoe communiceer je met iemand die afasie heeft. Avond voor getroffenen en geïnteresseerden met Tjitske Jansen (logopediste). Aanvang 20.00 uur. Locatie: AC Jan Ligthart, Brinklaan 36a, Bussum. Toegang gratis. Aanmelden via: www.soupurbe.nl.

vrijdag 11 maart

Biljarten

Biljarten voor beginners en gevorderden onder deskundige begeleiding. Locatie WOC Spieghelwijck, Iepenlaan 354a in Bussum, aanvang 10.00 uur.

Nacht van Naarden

Diverse musea en andere culturele instellingen zijn open van 19.30 - 23.00 uur. Toegang is gratis

Infoavond

Inwoners van Gooise Meren kunnen kennismaken met een nieuw initiatief: het C'est la Vie-Huis. Rust voor ongeneeslijk zieken en hun naasten is het doel. Er worden hiervoor nog vrijwilligers gezocht bijvoorbeeld om te helpen met de verzorging van de gasten, boodschappen te doen of de tuin te onderhouden. Een opleiding kan geboden worden. Inloop vanaf 15.30 uur in Het Trefpunt, H.A Lorentzweg 59, 1402 CC Bussum.

Theesessie

Welkom bij een aangename theesessie met een praatje, een spelletje en een gezellig glaasje wijn. Locatie: WOC Spieghelwijck aan de Iepenlaan 354a in Bussum, aanvang 14.00 uur.

Duitsland-Lezing

Hoewel we al eeuwenlang intensieve contacten met onze oosterburen hebben, weten wij over het algemeen maar weinig van hun geschiedenis, behalve de Tweede Wereldoorlog. Boekhandel Los wil in het kader van de komende Boekenweek dat als thema Duitsland heeft, daar iets aan doen door middel van een interactieve Duitsland-lezing. Tijd: vrijdag 11 maart 19.00-21.00. Reserveren op info@boekhandellos.nl.

zaterdag 12 maart

Rommelmarkt

Toneelvereniging De Schakel houdt weer haar rommelmarkt. De rommelmarkt wordt gehouden in het clubgebouw aan de Huizerweg 58E en duurt van 9.30 tot 14.00 uur.

Repair Café

Repair Café in het Denksportcentrum Bussum, Nieuwe Englaan 6. Tijd: 10.00 tot 13.00 uur. Bezoekers zijn welkom om samen met de reparateurs kleine defecten te repareren aan kledingstukken, huisraad en huishoudelijke apparaten. Fietsen en kleine elektronica zijn daarnaast ook welkom. Entree is zoals altijd gratis.

Bustocht Gooise Meren

Gegidste bustocht langs historische plekken van Bussum, Naarden, Muiderberg en Muiden met wandelingen door de Vesting Naarden en Muiden en een koffiestop. Duur: drie uur. Bijdrage 5 euro. Opgeven bustochtgooisemeren@tussenvechteneem.nl. Aanvang 13.30 uur. Vertrek vanaf sportcentrum De Zandzee.

Dansvoorstelling

Onder begeleiding van Danstheater VOS uit Amsterdam gaan bewoners van Vivium Godelinde en kinderen van de Bussumse Montessorischool aan de slag met de choreografie 'Ontmoetingen'. Dido Mirck en Daniëlle Noordermeer, dansdocenten en danseressen van Danstheater VOS, nodigen kinderen en senioren uit om elkaar te ontmoeten in de belevingswereld van de ander. Aanvang 14.30 uur.

zondag 13 maart

Ontbijt in de kerk

In de wijkgemeente Sion vindt een ontbijt plaats voor iedereen van 18-50 jaar die elkaar wil ontmoeten rondom geloof en zingeving. Aansluitend op het ontbijt is er om 8.55 uur een dienst. Voor de kinderen wordt apart gezorgd.

Optreden van The Guitar Connection

The Guitar Connection, bestaande uit Daniël Antonie en Ger Oosterhaven, verzorgt een optreden in Vivium De Zandzee aan de Iepenlaan. Zij spelen werken van o.a. De Falla, Granados en Rossini. De kosten voor dit optreden bedragen 3 euro. Aanvang 14.30 uur.

maandag 14 maart

Yoga

Yoga geeft veerkracht en nieuwe energie. Ontdek het bij WOC Spieghelwijck aan de Iepenlaan 354a in Bussum, aanvang 10.15 uur.

Margiet Brandsma

Margriet Brandsma werkte 20 jaar voor het NOS-journaal, o.a. als politiek en algemeen verslaggever en ook als correspondent in Berlijn. Nu heeft ze een eigen bedrijf voor tekst- en videoproducties en richt ze zich meer op het schrijven van boeken. Zij publiceerde: 'Waar is de muur? Verhalen over Berlijn' (2006) en de biografie 'Het mirakel Merkel' (2012). Locatie: bibliotheek Bussum. Tijd: 20.00 uur, kosten 12,50 euro.

dinsdag 15 maart

Lezing

Lezing met beelden door de heer Wim Dooge over Georges Rouault, een bijzondere Franse schilder uit de eerste helft van de vorige eeuw. Locatie: De Antonius Hof, Bussum. Aanvang: 14.30 uur. Toegang gratis.

woensdag 16 maart

Causerie Matthäus

Rob Nepveu houdt een causerie met toelichting van muzikale fragmenten in Wijkontmoetingscentrum Bellefleur. Het gaat om Bachs Matthäus Passion. De lezing begint om 14.00 uur, zaal open om 13.30 uur. Kosten 3 euro.

Theemiddag

Theemiddag om 14.00 uur bij WOC Spieghelwijck, Iepenlaan 354a in Bussum waarbij men met elkaar kan kaarten, puzzelen en een glaasje drinken.

Schakeldiner

Een driegangendiner in De Schakel voor € 7,50, inclusief een drankje en koffie of thee toe. Ontvangst vanaf 16.45 uur, aanvang diner 17.15 uur.

donderdag 17 maart

Docu-avond: In Transition 2.0

Documentaire over het Transition Network. Boordevol inspiratie en creativiteit. Aanvang 20.00 uur. Locatie: AC Jan Ligthart, Brinklaan 36a, Bussum Toegang gratis. Aanmelden via: www.soupurbe.nl.

SDO neemt verder afstand

Bussumers verslaan nummer laatst

Voor rust zorgde SDO al voor veel gevaar. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Vooral door een sterke eerste helft heeft SDO afgelopen weekend gewonnen van de nummer laatst Leonidas. De Bussumse hoofdklasser deed goede zaken en nam door de 4-2 zege op de Rotterdammers verder afstand van de gevarenzone. Met de zege zetten de Bussumers een stap naar klassebehoud.

Het was goed te merken dat er voor SDO veel op het spel stond. Vanaf de aftrap toonden de Bussumers veel vechtlust. Al snel kwam de ploeg op voorsprong. Vanaf de achterhoede zette Dwight Oehlers een goede aanval op door een lange bal te spelen naar Elroy Pappot. De Bussumer kopte de bal door voor de voeten van Veirano Slager, waarna de aanvaller scoorde. Na de tegengoal leek de hoop voor de nummer laatst meteen vervlogen: de Rotterdammers hadden voor rust geen enkel antwoord op het spel van SDO. Er kwam wel één kans om wat terug te doen, maar SDO-keeper Thomas redde zonder problemen.

SDO bleef voor rust aanzetten en kon nog twee doelpunten produceren. Eerst kon Rick van der Velden scoren na een knappe voorzet van Maikel van Latum. Een moment later trof Van Latum zelf doel: de Bussumer kopte een trap van Djoey Dorresteijn achterwaarts over de Rotterdamse doelman.

Na rust werd het duel nog heel even spannend. Foto: Johan van der Geest

Nog even spannend
Na de rust probeerde SDO door te gaan waarmee het begonnen was: doelpunten maken. Al snel kregen de Bussumers weer goede kansen. De grootste kans was vlak na rust voor Micha Fokker. De Bussumer kreeg een grote kans om te scoren, maar schoot te laag. Even later leek ook Sven Peereboom te kunnen scoren, maar zijn schot werd gered door de keeper. Een schot van Rick van der Velden vloog nog net over. Na de kansenregen zakte SDO was terug, omdat het dacht dat de zege wel zeker was. Het werd echter nog spannend toen de tegenstander met een benutte strafschop en vervolgens een tweede treffer nog terugkwam tot 3-2. SDO kon echter standhouden: Rick van der Velden maakte op het laatste moment nog 4-2, waarmee de zege alsnog zeker was.

Elfde plaats
SDO staat na afgelopen weekend nog steeds op de elfde plaats, maar zag de voorsprong op de nummer twaalf oplopen tot zeven punten. Het gat met de nummer zeven van het klassement bedraagt slechts 3 punten. Komend weekend heeft SDO een goede kans om een volgende stap te zetten als het speelt tegen deze nummer zeven, RKAVV.

Voetballers BFC knokken, maar maken paar foutjes te veel

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Voetballend was BFC erg sterk, maar door te veel foutjes heeft de Bussumse ploeg afgelopen weekend toch een nederlaag geleden tegen APWC. De Bussumers kwamen met 4-6 tekort.

BFC startte erg sterk. De tegenstander had geen antwoord op het compacte spel van de Bussumers en moest al snel toestaan dat BFC enkele kansen kreeg. BFC kwam op voorsprong door doelpunten van Dico Knevel, Olivier Blaauw en jeugdspeler Jostein Ohm. Steeds was Tjerk Posthuma de aangever. APWC kwam voor rust echter toch nog terug tot 3-4. Vlak na rust was het al snel weer raak: BFC kwam terug door een goal van Maurits Knoop en weer was Posthuma de aangever. Na de Bussumse treffer werd het duel spannender en spannender. Na twee snelle Amersfoortse treffers kwam BFC wederom op achterstand te staan. Weer waren er genoeg kansen om wat terug te doen, maar nu trof de ploeg geen doel meer en verloor.

BFC schenkt voetbaltenues aan vluchtelingen Crailo

Foto: Rens Muller

BUSSUM - Voetbalclub BFC heeft afgelopen weekend een grote tas met voetbalspullen geschonken aan een groep vluchtelingen van Crailo.

Een van de veteranenteams van de Bussumse voetbalclub, dat voetbalt onder de naam FC Zondag, bedacht de geste. De voetballers trappen elke zondag een balletje op het sportpark aan de Meerweg. Afgelopen week werd een team van vluchtelingen benaderd om met hen te komen voetballen. Dat deden ze maar al te graag. Na afloop kregen ze een grote tas met voetbaltenues en voetbalschoenen mee.

Honkballers HCAW weer het veld op

Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Voor de honkballers van HCAW startte afgelopen weekend de oefencampagne voorafgaand aan het honkbaljaar.

Komend weekend staan er twee duels tegen DSS op het programma. Een week later speelt HCAW tegen de Antwerpse ploeg Royal Greys.

Het laatste weekend van maart doet HCAW, zoals elk jaar, mee aan het honkbalevenement van De Hazenkamp. Daar treft de ploeg Vaessen Pioniers en de gastheren van De Hazenkamp. Een week later staat het honkbalevenement van HCAW zelf op het programma, het Charles Urbanus Sr. Toernooi. Dan speelt HCAW tegen Corendon Kinheim, L&D Amsterdam Pirates en Vaessen Pioniers. De laatste week voor de start van het honkbaljaar treft HCAW nog het Utrechtse UVV.

NVC moet steeds meer vrezen

NAARDEN - De voetballers van NVC moeten steeds meer knokken voor klassebehoud. Afgelopen weekend verloor de Naarder tweedeklasser de kraker tegen het net wat lager geklasseerde FC Weesp: 1-0.

NVC moest al snel toestaan dat FC Weesp veel druk zette. De Weespers toonden veel vechtlust en kwamen al snel op een voorsprong te staan. Het was goed te merken dat de Weespers erop gebrand waren om NVC te verslaan: na de treffer zakte FC Weesp terug en zette het alles op alles om de voorsprong vast te houden. NVC kreeg wel enkele kansjes om een doelpunt te kunnen maken, maar echt grote kansen bleven achterwege.

Het meest opvallend waren verder enkele opstootjes tussen spelers van FC Weesp en NVC. Het vuurtje werd met regelmaat opgestookt. Dat leverde al met al vijf gele en twee rode kaarten op, verdeeld over de twee ploegen.

NVC staat na afgelopen weekend op de elfde plaats van het klassement. De voorsprong op de nummer laatst bedraagt nog slechts 3 punten.

Alles uit het leven halen, ook als de dood dichtbij is

Stichting C'est La Vie zoekt een plek in Naarden / Bussum

Margot de Bekker en Marina Bol van het C'est La Vie-Huis. Foto: Jessica de Jong

Meer weten

Wie meer wil weten over C'est la Vie is welkom op 11 maart.

door Jessica de Jong

BUSSUM - Zorg voor ongeneeslijk zieken en hun naasten. Dat is het doel van een nieuw initiatief genaamd het C'est La Vie-Huis. Maar op dit moment is er nog geen pand en is de financiering nog niet helemaal rond. Het lijkt alsof initiatiefnemers Margot de Bekker en Marina Bol in een lastig parket zitten, maar niets lijkt het duo tegen te houden. Ze hebben er namelijk alles voor over om hun initiatief tot een succes te maken.

Margot is al twee jaar bezig met het uitwerken van het concept en Marina uit Bussum heeft al een jaar geleden haar baan opgezegd om zich volledig te concentreren op de nieuwe stichting. C'est La Vie wordt meer dan een hospice. Zo wordt er tijdelijke opvang geboden voor zieke mensen die niet thuis kunnen blijven. En er wordt respijtzorg aangeboden, tijdelijke zorg voor ongeneeslijk zieken als mantelzorgers op hun laatste benen lopen.
Van oorsprong is Margot fysiotherapeut en heeft ze veel oncologie-patiënten begeleid. Maar ze was werkzaam in het management toen ze via een kennis in aanraking kwam met een hospice in Den Helder. "Zij runt het hospice al tien jaar. Toen ik daar was, raakte het mij enorm." Ze vroeg Marina, een oud-collega die eerder kinderoncologieverpleegkundige was en hoofd van een kinderafdeling in het VUmc, mee te denken en te kijken of zoiets ook hier in de buurt gestart kon worden. Voor ze het wist begon het ook bij Marina te kriebelen en besloten ze er samen voor te gaan.
Op dit moment worden er gesprekken gevoerd voor een pand dat op de grens van Naarden en Bussum staat. Ze hebben heel veel plannen waar ook veel bij komt kijken: het pand vinden, het geschikt maken van de kamers, het inhuren van zorg, het regelen van veel vrijwilligers. Het huis, dat tussen de 6 en 10 kamers krijgt, zal heel wat mensen tot dienst zijn. "We spreken niet meer over patiënten", vertelt Margot. "Al deze mensen zijn namelijk ongeneeslijk ziek. Wat wij belangrijk vinden is dat onze gasten geen pijn hebben en zich hier thuis voelen. En een huiselijk gevoel vinden wij enorm belangrijk. De mensen nemen hun eigen thuiszorg mee, ze kunnen hier hun bezoek ontvangen en partners kunnen zelfs blijven slapen. Voor iedereen is er een kopje soep en natuurlijk een luisterend oor."
Margot: "We willen ervoor zorgen dat de mensen niet alleen maar bezig zijn met de dood, maar juist ook met het laatste stukje leven. Sterven is vaak moeilijk omdat er nog zo veel geregeld moet worden." Marina geeft een paar voorbeelden van hoe ze deze mensen kunnen helpen met hun laatste wensen. "Nog een keer een goed gesprek met iemand, een laatste keer een bezoek aan een speciale plek brengen, het regelen van de uitvaart. We hebben in Den Helder daar ook prachtige voorbeelden van gezien: een koor dat kwam zingen, iemand die nog een laatste keer een Indische rijsttafel wilde eten. Alles wat de mensen belangrijk vinden, willen wij regelen. Ook is er ruimte voor gesprekken, zowel emotioneel als spiritueel. Hiervoor zullen we bijvoorbeeld rouwtherapeuten of geestelijke ondersteuners in huis halen."
Voor een verblijf in het huis wordt een eigen bijdrage gevraagd voor kost en inwoning. De andere kosten worden via de aanvullende verzekering gedekt. "Via de stichting Vrienden van het C'est la Vie-Huis 't Gooi wordt ook gewerkt aan een spaarpot waardoor geld nooit een drempel hoeft te zijn om hier te komen. Er zijn veel vrijwilligers nodig en ook mensen die financieel willen helpen of ondernemers die in natura kunnen sponsoren. Eigenlijk vragen we de hele gemeenschap om te helpen omdat de vergoedingen vanuit de overheid en zorgverzekeraars niet toereikend zijn. We hopen op die manier dat het project door de hele gemeenschap wordt gedragen", aldus het gemotiveerde duo.

'We willen dat onze gasten geen pijn hebben en zich hier thuis voelen'

Belangstellenden zijn welkom op de informatiebijeenkomst op 11 maart vanaf 15.30 uur in Het Trefpunt aan de H.A. Lorentzweg 59 in Bussum.

Veel aandacht voor Boekenweek in Los

BUSSUM - De Boekenweek, die wordt gehouden van 12 tot en met 20 maart, staat in het teken van Duitsland. Boekhandel Los viert dit met twee lezingen en een meet & greet.

Historicus en auteur Paul Schneiders komt op 11 maart naar de winkel. Hij zal spreken over het Duitsland van koning Hendrik de Vogelaar tot bondskanselier Merkel. Op dinsdag 15 maart komt Esther Gerritsen, schrijfster van het boekenweekgeschenk 2016, 'Broer', naar de winkel aan de Nassaulaan. In de avond is bestsellerauteur David Reybrouck te gast; hij wordt geïnterviewd door Tonko Dop. Info via boekhandellos.nl.

Spiegelstraat is leukste winkelstraat

BUSSUM - De Spiegelstraat behoort volgens NLStreets tot de leukste winkelstraten van Nederland. Ze behaalden afgelopen vrijdag de tweede plek en zijn apetrots.

Het Bussumse straatje kenmerkt zich door een uitgebreid assortiment aan speciaalzaken. Kledingzaak By Loft werd ook nog eens vierde in de categorie Leukste winkel van Nederland. De publieksprijs werd bepaald door stemmers via internet.

Extra fietsrekken

BUSSUM - Er komen extra plekken om fietsen te stallen op de hoek van de Landstraat en de Kerkstraat.

De stoep op de hoek van de Landstraat en de Kerkstraat staat nu meerdere keren per week helemaal vol en dat maakt de stoep slecht begaanbaar. De gemeente laat weten de problemen op te lossen door enkele extra rekken te plaatsen. De rekken die gebruikt gaan worden komen van de gemeentewerf. Het hele parkeren in het centrum wordt de komende tijd onder de loep genomen.

Boekenweek van start

BUSSUM - De Boekenweek, die wordt gehouden van 12 tot en met 20 maart, staat in het teken van Duitsland. Boekhandel Los viert dit met twee lezingen en een meet & greet.

Historicus en auteur Paul Schneiders komt op 11 maart naar de winkel. Op dinsdag 15 maart komt Esther Gerritsen, schrijfster van het boekenweekgeschenk 2016 naar de winkel. In de avond is bestsellerauteur David Reybrouck te gast. Info via boekhandellos.nl.

NLdoet zoekt vrijwilligers

NAARDEN / BUSSUM - De landelijke vrijwilligersactie NLdoet zoekt ook in Bussum en Naarden vrijwilligers voor 11 en 12 maart.

Schilderen bij Scouting Olav of bloemstukjes maken voor eenzame ouderen bij buurtcentrum de Scan: hier worden in Naarden nog mensen voor gezocht. In Bussum kan Scouting Arrowe wel wat hulp gebruiken en ook de wandelclub van De Antonius Hof zoekt vrijwilligers. Aanmelden kan op www.nldoet.nl.

Huidtherapeute komt het team versterken

Totaal aanbod Mozart Kliniek

Foto: Yvette de Vries

BUSSUM - De Mozart Kliniek is geen onbekende in het Gooi. Aan de rand van het centrum, in een monumentaal pand aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg 5, zit de kliniek voor cosmetische geneeskunde van Dr. Olga Liplavk. Nieuw is de samenwerking die de kliniek is aangegaan met huidtherapeute en schoonheidsspecialiste Sanne Zoer.

De 29-jarige Zoer heeft jarenlange ervaring opgebouwd in zowel huidtherapie als huidverzorging. Ze volgde diverse hbo-opleidingen op haar vakgebied. Liplavk is blij met haar komst. "Wat Sanne doet is complementair en met haar komst kunnen we onze klanten alle aspecten van huidverbetering aanbieden."

Meerwaarde
De combinatie van schoonheidsspecialiste en huidtherapie is volgens Zoer niet veel voorkomend. Maar het heeft wel degelijk meerwaarde, laat ze weten. Een reguliere schoonheidsbehandeling richt zich vooral op ontspanning, huidtherapie werkt een laag dieper. "Het is een echte work-out voor je huid, met ontspanning op de koop toe."

Zoer geeft ook nog een paar tips: dagelijks gebruik van een zonnefactor van 30 en reiniging van je huid is de basis om je huid gezond en fris te houden. En zowel huidtherapie als een schoonheidsbehandeling heeft daarbij een toegevoegde waarde.

De grootste misvatting is volgens haar dat huidtherapie alleen voor de 'grote' problemen zou zijn. Een gesprongen ader kan al heel hinderlijk zijn. "Met huidtherapie is dat zo te verhelpen", aldus een enthousiaste Zoer.

Hengelsportwinkel is er voor het hele Gooi

Helen en Gerard Klomp in hun eigen hengelsportwinkel. Foto: Jessica de Jong

NAARDEN - De nieuwe hengelsportwinkel aan de Burgemeester Jur. Visserlaan 8 heeft er al een succesvol openingsweekend op zitten. Veel geïnteresseerde vissers namen maar wat graag een nieuwsgierig kijkje in het grote pand dat vol staat met alles voor de hengelsport.

Hengels, aas, tentjes, stoeltjes: werkelijk alles voor de hengelsport is er te koop. De gespecialiseerde zaak van Helen en Gerard Klomp begon vorige week onder de naam Hengelsportwinkel Naarden Bussum, maar het bleek dat de visvereniging genaamd Hengelsportvisvereniging Naarden Bussum moeite had met de gelijkenis van de naam. Het echtpaar Klomp besloot daarop de naam aan te passen en nu heet de zaak Hengelsport het Gooi. "De vereniging heeft 2.000 leden en dat zijn allemaal echte vissers. Van karpervissers tot witvissers, we zien de leden uiteraard graag komen. Verder verkopen we de vispas en hebben we hip spul voor de jonge jongens die aan streetvissen doen."
Het echtpaar is duidelijk gepassioneerd over het vissen en kan iedereen voorzien van goed advies en de juiste spullen.

De 40 ingelijste kaarten uit 1730 in een prachtig pand aan de Nieuwegracht in Utrecht.

In 'De historie van Bussum' van 3 februari jl. stond een detail van een antieke landkaart, uitgegeven door Covens en Mortier van het Gooi uit 1730, echter zonder Bussum. Maar natuurlijk bestond Bussum toen al. Er kwamen een paar interessante reacties op.

Pieter Six stuurde een detail uit een grote landkaart van le Comté de Hollande et la Seigneurie d'Utrecht (derde staat uit 1730), eveneens uitgegeven door Jean Covens en Corneille Mortier. Hierop staan een paar huisjes getekend met vermelding van 'Bussum' en in de buurt van het huidige Oud-Bussem staat 't Huijs te Groot-Bussum. De grote landkaart bestaat uit 40 kaarten en Six heeft lijstenmaker Mark Dekker uit Bussum in 2014 gevraagd de 40 kaarten in te lijsten. Het is een lijst geworden van 2 bij 3 meter (ofwel 6 bij 11 voet).

Detail uit een andere Covens & Mortier kaart uit 1730 mét Bussum.
Detail uit de kaart van Ortelius uit 1570 met ‘Buijsem’.

Lezer W.F.J. Mörzer Bruyns schrijft: Onaanzienlijk zal Bussum in 1730 zeker geweest zijn, maar dat de kaartenmakers Bussum niet opnamen was hun keuze. Op bijgaand gedeelte van de kaart van Holland door Abraham Ortelius, in 1570 in Antwerpen gedrukt, en dus van ver voor de trekvaart, heeft Ortelius 'Buijsem' wél opgenomen. De kaart zit in de Latijnse uitgave van de atlas Theatrum Orbis Terrarum van Abraham Ortelius, die voor zijn rekening in Antwerpen is gedrukt. Deze kaart is voornamelijk gebaseerd op een kaart van Jacob van Deventer die voor het eerst in 1542 verscheen.

Kortom, Bussum stond én staat weer op de kaart!

Klaas Oosterom

Ook grote maten onderbroeken nachthemden pyjama's voor dames en heren. Verkoop van Beeren ondergoed Con-Ta Gino-Santi en Giovanni. Ik verzorg ook verpleeghuispakketten. Zaterdag op de markt in Huizen. Woensdag op de markt in Almere-Stad. Marjon vd Wal

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Gewoon in Naarden: foto afdrukservice uit een professioneel foto-vaklab bij u om de hoek. Wij drukken af met de ultra moderne FUJI DL600 en de Epson 11880 zeer hoge kwaliteit. Prijzen zeer scherp, veel maten verkrijgbaar, keuze hoogglans, luster. Nieuwsgierig naar al onze mogelijkheden? En dat zijn er veel zie de site: http://www.fotovakprintnaarden.nl of ga om direct te bestellen naar de link http://afdrukservice.fotovakprintnaarden.nl Fotovakprint Naarden Amsterdamsestraatweg 15d. De werkplaats/showroom is geopend op di-wo en donderdag van 09:00-17:30. Maandag en vrijdag zijn de productie dagen, dan alleen op afspraak. Parkeren is gratis pal voor de deur op eigen terrein, wij verwelkomen u graag. Met vriendelijke groet, Bertine 06-28762763 en Dick 06-51083335

Versa Welzijn "Administratie voor Elkaar" en Formulierenspreekuur samen in één spreekuur. Elke donderdag inloopspreekuur van 10 - 12 uur in Uit Wijk, Dr. Schaepmanlaan 10, Bussum. U kunt langskomen voor hulp bij uw administratie, met formulieren, reageren op woningen bij Woningnet, digitaal opvragen van bankafschriften voor uitkeringsinstanties. Kom langs en neem uw administratie mee! Informatie: Tineke van der Tol en Wilma Post. 035-6911251

Jenkir Cleaning vraagt per direct schoonmaker/ster voor 3 ochtenden in de week van 7 - 10 uur in Huizen. Info: 035-5240175 of E-mail: personeel@cchbv.nl. Geen zwartwerk.

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Hulp nodig bij maken van juiste studiekeuze voor HBO/WO? Volg studiekeuzeworkshop op 13/20 maart of 19 maart/2 april. Kosten € 149,-. Zie Welke-studie-past-bij-mij.nl of bel met 06-21429956

Gezocht: koksmaatje vrijwilliger 1*p/m op wo.
www.wijkpostdeschakel.nl

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-.
Tel.: 035-8870159

GARAGES TE HUUR, BUSSUM-Zuid, huur € 130,-- p.m. NAARDEN, Pr. Beatrixhof nabij Vesting, huur € 130,-- p.m. Tel. 06-53504070

Speciale aanbieding Ajax thuis trainingspakken 2015/2016 van
€ 75,- voor € 60,-. Te verkrijgen bij Sport-Inn

VLIETLAAN FASHION - MODE IN DE MAAT 40/42 TOT EN MET 54/56. ZIE ONZE FACEBOOKPAGINA OF WEBSITE WWW.VLIETLAANFASHION.NL Vlietlaan 42 a 1404 CB BUSSUM 035-6982030

Raendel GRATIS CONTACT APP. In Play/Appstore. Maak contact in omgeving. Foto, vriendschap, dating. Koffie of eetafspraak. Controle over eigen privacy. Met gebruikersnaam. Geen verrassingskosten

Te huur in Bussum: WERK-, HOBBY-, OF OPSLAGKAMER ong. 14 m2, in souterrain, ruim lichtinval, met verwarming, wastafel en gez. toilet. Huur
€ 122,- p/m. Info 06-10397243

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Verzorgen wij uw elektronische aangifte inkomstenbelasting 2015 en eventueel uw aanvraag huur- en/of zorgtoeslag. Ik kom bij u aan huis. W. Aleva. Tel. 035-6982840

Praktijk Kinesiologie & Burn-out Therapie Kortenhoef Kijk voor info op
www.humanbalance.eu

Uw huis laten ontruimen? Vraag folder 035-5233599 www.woningontruiming.com

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. 8 jaar ervaring met goede ref. Mevr. Femke 10 euro p/u. Tel.: 06-31081920

Thais massage Ban Wiangtjan. Sinds 2013 zijn wij gestart met een team van zeer ervaren masseuses die u kunnen helpen bij diverse lichamelijke klachten. Laarderweg 22, 1402 BJ. mail: wiangtjan@gmail.com tel: 035-7851359 of 06-46890213! Tot snel!

Per direct garage te huur in centrum Bussum. € 140,- per maand. Info: 06-10397243

Te huur: per 1 april 2 pers. woonetage eigen opgang-centrum. Bussum € 560.- incl. info 06-42364070

035 6839235 Privéles Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Ital.

Per direct beschikbaar: garageboxen aan het Prinses Margriethof, Prinses Irenehof en aan het Nesciohof te Naarden. Ca. 18 m2. Geen elektra/water aanwezig. Huurprijs: € 125,-- per maand. Montana Makelaardij, 035-6923016

Priveles Nederlands. Veel ervaring. Grammatica, uitspraak, conversatie. Engels, Spaans, Portugees. € 15,- p/u 06-24924219 Bussum

FOURNITUREN HANDWERKEN MARION EN YOUR SELELECTION NIEUWE BRINK 1-3 BUSSUM ENTREE BRINKLAAN SCHUIN T/O DE WIBRA. REPERATIE NAAI-LOCKMACHINES EN 20 % KORTING OP ALLE KATIA HAAK/BREIGARENS

Medisch Pedicure Esther Loodema Braun, voor alle Cosmetische en Medische Voeten. www.bernycure.nl. Rembrandtlaan 56, 1412 JR Naarden. Mob. 06-57422370. Traplift aanwezig. Een afspraak mogelijk op zaterdag.

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Dak4all voor al uw dakwerk met garantie, goed werk en betaalbaar 06-39045434

Te huur: Studio 30 m2 in souterrain gemeubl. incl. G,W,EL. € 525,-. Inl. 035-6935525 / 06-22393323.