NaarderNieuws

28 juni 2017

NaarderNieuws 28 juni 2017


Leraren staken; school uurtje dicht

GOOISE MEREN De scholen zijn dinsdag een uurtje later open gegaan omdat de leerkrachten staken. Met deze zogenoemde prikactie wordt aandacht gevraagd voor de hoge werkdruk, het lage salaris en het oplopende tekort aan docenten. De meeste scholen in Gooise Meren deden mee aan de actie.

De actiedag werd georganiseerd door PO-front, een landelijke samenwerking van organisaties in het basisonderwijs. De actiedag bestond uit een staking van een uur en een manifestatie in Den Haag, waar een petitie werd aangeboden aan het demissionaire kabinet.

Landelijke problemen ook hier

Het blijkt dat men op de basisscholen in Gooise Meren tegen dezelfde problemen aanloopt als landelijk. Het is voor de scholen lastig om iets aan de situatie te veranderen, hoewel ze dat wel proberen. Voorbeelden die worden gegeven zijn: het niet meer dagelijks nakijken van de schriften van de kinderen, het meelopen met de oudervierdaagse niet meer verplicht stellen voor de leerkrachten, minder toetsen afnemen en geen dagelijkse verslagen bijhouden.
Wat met name veel tijd kost zijn de kinderen die voorheen naar het speciaal onderwijs zouden gaan maar nu in de reguliere klas zitten, de hoge administratieve druk en de ouders die met uiteenlopende problematiek bij de leerkrachten aankloppen.

Lees verder op pagina 3.

Stork-plannen nu echt rond

NAARDEN Na jaren van geharrewar kan het bouwplan op het voormalig Stork-terrein aan de Amersfoortsestraatweg doorgaan. Alle benodigde handtekeningen worden snel gezet.

Op het Stork-terrein komt een pand voor de Godelindeschool. Zodra dat weer wordt opgeleverd, wordt er ook gebouwd voor het Wellantcollege. Als de twee scholen hun gebouw hebben betrokken worden er nog woningen gerealiseerd. Al met al zal het ongeveer vijf jaar duren voordat het gehele project is afgerond.

Wethouder Boland noemt het akkoord 'een grote stap'. "Het Stork-terrein was jarenlang een hoofdpijndossier. Straks is alles weer up to date", aldus Boland.

Burgemeester geniet samen met zeventig Syriërs van Iftar-maaltijd

Samen eten en verhalen delen. Foto: Bob Awick

NAARDEN Burgemeester Ter Heegde deed vrijdag mee met de Ramadan. "Het was best een opgave om tussen zonsopgang en zonsondergang niet te eten en te drinken', aldus de burgemeester. "Na zonsondergang heb ik samen met zeventig vluchtelingen genoten van een Iftar-maaltijd in De Schakel. Ik vond het bijzonder en gezellig."

Leraren staken

Foto: Jessica de Jong

Leraren in het basisonderwijs zijn de hoge werkdruk zat. En dus besloten ze om dinsdag kort te staken.

3

Huizen (N-H): Deur de bank ê neumen

Dit boek in Huizens dialect is geheel gekalligrafeerd en van gekalligrafeerde afbeeldingen voorzien. Vier-en-zeventig op rijm gemaakte verhalen en gedichten over het leven in Huizen en van Huizers.

De boektitel is ontleend aan het laatste rijm, waarvan het laatste vers luidt:

Pieternelle is verhuisd

naar de Bokkinghangeweg.

De kippen van de buren

bin al weken van de leg.

Deur de bank ê neumen

bin ik toch al weer ruig schoôn.

As et nijt naer je zin is

Za'k et morgen over doôn.

De tekst is van A. Kruijning-Teeuwissen en de illustraties zijn van M. Baas-Borreman. Het gebonden boek met harde kaft zonder pagina-nummering werd in 1984 uitgegeven door boek- en kantoorboekhandel de Groot c.v. in Huizen.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 15 Euro. Mail of bel dit keer Wil en Jan Slaa: j.slaa@kpnplanet.nl of 035-6920402.

Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. V.C. Lindenburg H.A.; Naarderheem 10.30 u. pastor M.H.J. Potjer
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. A.K. Wallet

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Gezinsviering kapelaan A. Geria
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering parochianen
*PGB Wilhelminakerk gezamenlijke dienst in Verlosserkerk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. I. Hoornaar en 17.00 u. ds. A. van de Meer
*Remonstranten N-B gezamenlijke dienst bij Doopsgezinde Gemeente B-N
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum gezamenlijke dienst bij Doopsgezinde Gemeente B-N
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi gezamenlijke dienst bij Doopsgezinde Gemeente B-N
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. Smit
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap geen dienst

Beschermd dorpsgezicht (2)

Statenlaan.

Bedankt voor de reacties op deel 1. Altijd prettig om te weten dat je niet voor niks schrijft. Hierbij deel 2.

Allereerst dit: niets is persoonlijk bedoeld. De betrokken personen zijn aardige mensen, hebben leuke kinderen en Chip de kat is een gezellige zwerver. Maar dat nieuwe huis! Moeilijk om met 'mooi' of 'lelijk' te gaan schermen, want het gegeven 'smaak' is ten enenmale iets individueels. Het nieuwe pand op de Statenlaan/hoek Groothertoginnelaan is nu in gebruik genomen en permanent bewoond. Maar het had hier, vinden heel wat personen, nooit neergezet mogen worden. Kijk toch eens hoe het monumentale Amsterdamse-Schoolhuis ernaast verpletterd lijkt te worden door het Jan de Bouvier-achtige zwart-witte blok. Die voorname Statenlaan lijkt nu op een peperduur maatpak dat een gerafelde broekspijp heeft. Ik begrijp niet dat de welstandscommissie een vergunning heeft afgegeven voor zo'n misplaatst bouwwerk. Het is meer iets voor Nieuw-Loosdrecht. Daar zou het geheel tot zijn recht zijn gekomen, maar hier in dit stukje Spiegel is het een dominante smet. Ongetwijfeld met alle luxe en comfort, maar toch niet op zijn plek. Kijk maar eens naar nummer 4a. Ook geheel nieuw gebouwd op de plek van een gesloopt oud pand. Maar als je er voor komt, is er bijna niets waar je je aan kunt storen. Helemaal geassimileerd met de omgeving. Prachtig! Daar is de enige dissonant het kunstgrasveldje in de voortuin. Kunstgras? Wordt dat misschien mijn volgende stukje? Maar wel in een veel bredere context.

Weerbericht

Toenemend wisselvallig, in het weekeinde ronduit koel
Woensdag is het vrij warm en vochtig met enkele buien, lokaal met onweer. Van donderdag tot en met zondag gaat een omvangrijk Atlantisch lagedrukgebied het weer bepalen. Een stevige westelijke stroming voert in het weekeinde koele en onstabiele lucht naar het Noordzeegebied. Het wordt in het weekeinde uitgesproken koel met kans op enkele buien.

Donderdag en vrijdag
Donderdag is het wisselend bewolkt. Af en toe schijnt de zon. De kans op een bui neemt af. Het kan droog blijven. Er waait een matige zuidwestenwind. De maximumtemperatuur wordt 20 à 21 graden. Vrijdag schijnt eerst af en toe de zon. In de loop van de dag neemt de bewolking verder toe met kans op regen. Bij een stevige westenwind wordt het 19 graden.

Het weekeinde
In de nacht naar zaterdag regent het enige tijd. Overdag wordt vrij veel bewolking verwacht met af en toe regen. Mogelijk klaart het soms even op. Ook zondag is het onbestendig met kans op enkele buien. Later op de dag klaart het geleidelijk op. Er waait een matige tot vrij krachtige westenwind. Het is beide dagen koel met een maximum tussen 15 en 18 graden.

Weetje

Zomerweer in juni houdt zelden lang aan. Na een warme periode krijg je door daling van de luchtdruk boven het continent een koude (noord)westenwind. Dat wordt schaapscheerderskou genoemd. Schapen werden dan geschoren omdat de kale huid dan niet aan de felle zon werd blootgesteld. Vaak gebeurt dit voor 21 juni (langste dag), soms ook daarna, zoals nu.

Vanaf 28 juni zendt GooiTV de volgende programma's uit:

- TV Magazine met o.a. een terugblik op Doe Mee in Gooise Meren, de Elephant Parade in Laren, de volkstuin Keverdijk 100 jaar, de actie Blind voor 1 dag en de Rolstoelvierdaagse in Naarden.
- In RegioHub gaat het over vaccinaties voor je vakantie.

'Niemand leest mijn dagelijkse verslagen, dus ik stop ermee'

Keuzes maken is nodig om werkdruk te verlichten

Leraren in het basisonderwijs zijn de hoge werkdruk zat. En dus besloten ze om dinsdag kort te gaan staken.

Leerkrachten geven geen les. Ze geven uitleg aan ouders waarom ze staken. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN De Vrije School Michaël heeft dinsdagochtend de deuren gesloten. Op het plein zitten de leerkrachten in het zonnetje. Ze kletsen wat met de ouders over waarom ze staken en buiten staat een computer waarop de petitie van PO in Actie getekend kan worden.

Leerkrachten Suze Bakker (groep 4), Marit Brand (kleuterjuf) en Mariette Bolier (groep 6) schuiven aan om te vertellen over de problemen waar ze dagelijks mee te maken hebben.

'Ouders leggen veel opvoedvragen bij ons neer'

Bakker: "De dagelijkse druk is de afgelopen zeven jaar schrikbarend toegenomen. We moeten handelingsplannen schrijven en die weer evalueren. En daar worden we niet voor gehonoreerd of gewaardeerd. Een ander probleem is dat we nu ook kinderen in de klas hebben die voorheen naar het speciaal onderwijs gingen. Dat brengt met zich mee dat we pedagogen in de klas krijgen die meekijken en dat geeft zo'n enorme onrust. Ook kunnen deze paar kinderen een ontzettende stempel op de klas drukken. Wij zijn als leerkrachten helemaal niet opgeleid om om te gaan met deze kinderen. We zien ook dat gevoelige kinderen hier onder kunnen leiden omdat een paar kinderen de les verstoren. Dat kost kracht en energie. Bovendien krijg je er boze ouders van."
Haar collega's vullen aan: "Ouders hebben overigens ook vaak hele hoge verwachtingen. Ze leggen heel veel problemen en opvoedvragen bij ons neer. Soms voel ik mij net een sociaal werkster. Maar als leerkracht ben je benaderbaar en hulpvaardig. Dat betekent wel dat ik vaak van 8 uur 's ochtends tot 8 uur 's avond bezig ben."
Bolier: "Ik kwam van de Pabo en geef hier nu vier jaar les. Er wordt in de dagelijkse praktijk zo veel meer gevraagd dan waar je voor bent opgeleid. Ik weet hoe je lesplannen moet schrijven, maar het hele reilen en zeilen in de klas, daar word je niet op voorbereid. Ook de kinderen met speciale behoeften en ouders die veel van je tijd opslokken, maken dat de werkdruk hoog is. Wist je dat ze in het voortzet onderwijs een half uur de tijd krijgen om een lesuur voor te bereiden? Wij krijgen anderhalf uur voor een hele werkdag. Het vak wordt minder aantrekkelijk. Ik kon niet eens in mijn eentje een hypotheek krijgen, op die manier krijg je bijvoorbeeld ook geen mannen het onderwijs in."
Brand: "Wij hebben internationale conferenties met andere Vrije Scholen en wij zijn het enige land in Europa waar de kleuterklas door één en niet twee lesbevoegde leraren wordt gegeven. Iedereen is hier stomverbaasd over. Wat ook zo raar is: wij moeten ons lokaal zelf inrichten, ontruimen en schoonmaken. Dat doen werknemers toch ook niet met hun eigen kantoor? Er zijn gewoon veel rare tradities."
Ze laten weten dat er keuzes gemaakt moeten worden. Bolier is daar al bewust mee bezig. "Ik kies ervoor om bepaalde dagverslagen niet meer in de computer uit te werken. Ik houd een globale lijn bij en de leerdoelen, dat is genoeg. Er is toch niemand die ze leest." Bakker vertelt dat ze vroeger een logboek bijhield met tekeningen per kind, nu doet ze dat niet meer. "Ook de beschrijvingen gaan we niet meer per vak bijhouden. Maar de echt leuke dingen, daar wil ik niet op bezuinigen. Dat zijn de krenten in de pap die het werk zo leuk maken."

De Vrije School staat zeker niet alleen in dit verhaal. Directeur Marie-Janne van der Vliet van de Godelindeschool en de Comemiusschool uit Naarden ziet dagelijks dat de werkdruk voor de leerkrachten te hoog is. "De werkdruk is zorgelijk. De veelheid aan administratieve lasten is altijd al een punt geweest, maar is lastig aan te pakken. In het belang van het onderwijs moet er zo veel. Wel zijn wij de laatste jaren heel erg kritisch op wat wel moet en wat niet. We kijken naar alles wat de school binnenkomt aan projecten en acties. Zo hebben we het niet meer verplicht gesteld dat leraren meelopen met de avondvierdaagse. Dat scheelt weer een avond. Ook is er op de Godelindschool discussie over de Kangoeroedag, een rekendag waar veel extra tijd in gestoken moet worden."
Ook directeur John van Seumeren van de Minister Calsschool ondersteunt de prikactie van harte. "De nood is hoog. De ouders ondersteunen de actie. Wij vinden het op school steeds moeilijker om geschikt personeel te vinden. Er is een groot tekort."

Van de lezers

Wilt u ook reageren op het nieuws? Mail dan naar redactie@naardennieuws.nl.

Burgerinitiatief

In de tuin van mijn vorige woning stond een beeld van een dansend kind. Ik dacht dat het beeld goed zou staan op het gemeenteveldje naast mijn huidige huis aan de Gansoordstraat in de Vesting.

Eerst heb ik toestemming gevraagd aan omwonenden en daarna een verzoek ingediend bij de gemeente. Het verzoek werd behandeld door een ambtenaar die er geen tijd voor had. Na zes weken vertelde ze dat het verzoek kansloos was. Ik diende het verzoek daarna op een andere manier in en toen stond men er wel positief tegenover. Ik moest wel een 'standaardovereenkomst' ondertekenen.

Kort daarna bleek echter dat er een omgevingsvergunning nodig was en aangevraagd moest worden door de eigenaar van de grond, de gemeente dus. Inmiddels waren er zeven maanden verstreken. Over zo'n aanvraag buigt zich vervolgens de commissie Ruimtelijke Kwaliteit en Erfgoed en dan begint alles weer opnieuw. Weer veel vragen en foto's. Ook de sokkel was een probleem bij de gemeente en ik moest aantonen dat de grond stabiel genoeg was voor een beeld. En zo ging het maar door.

De gemeente heeft zich geen moment willen inleven in mijn positie. Na een lijdensweg van een klein jaar staat het beeld er nu wel en daar ben ik blij mee. Maar als ik nog een keer zo'n idee krijg, denk ik niet dat ik het aan de gemeente ga voorleggen.

Ton Steinz, Naarden

Heeft het Goois Erfgoed extra bescherming nodig?

NAARDEN Er moet meer duidelijkheid komen over de rol en de toekomst van de Stichting Goois Erfgoed. De VVD en D66 willen voor 1 oktober antwoord op een aantal vragen, onder meer over welke monumenten in deze stichting opgenomen kunnen worden en hoe de aankoop van deze monumenten gefinancierd moet worden. Ze zetten hun vraagtekens bij het nut van deze stichting.

Eind 2015 richtte de voormalige gemeente Naarden de Stichting Goois Erfgoed op om te voorkomen dat de Vestingwerken door het Rijk overgedragen zouden worden aan de NMO (Nationale Monumenten Organisatie). De gemeente spande zelfs een rechtszaak aan tegen het Rijk, die ze overigens verloor. De Vestingwerken zijn momenteel in handen van de NMO. De twee partijen stellen dat er geen klachten zijn over de samenwerking met de NMO en vragen zich af wat het nut nu nog is van deze in de haast opgetuigde stichting. De stichting zou zelf ook geen geld hebben om gebouwen aan te kopen. Er is inmiddels volgens de VVD zo'n 180.000 euro aan deze stichting besteed en de partijen willen graag weten wat dat heeft opgeleverd.

'Stichting heeft wel nut'

Welke monumenten komen op de lijst? Is stichting nodig?

Jelmer Kruyt (Fractie-Kruyt) is daarentegen van mening dat de stichting wel degelijk nut heeft. Hij wil juist dat er snel werk wordt gemaakt van de ambities van de stichting. Kruijt was destijds, als lid van de VVD-fractie van de voormalige gemeente Naarden, actief betrokken bij de oprichting. Hij ziet het vehikel ook breder dan alleen de gatekeeper voor de Vestingwerken. Volgens Kruyt is de stichting ook veel beter in staat om de fondsenwerving te doen dan bijvoorbeeld de gemeente. Tot slot stelt hij dat het bedrag dat de stichting tot nu toe heeft gekost veel lager is.

Eind van het jaar een besluit

Het college is bezig met een inventarisatie van al het vastgoed dat zij in bezit heeft; dat zijn momenteel nog 156 gebouwen. Er wordt onder meer gekeken naar functie, energieverbruik, kosten en maatschappelijke waarde. Eind september komt ze met een lijst op de proppen en wordt ook gekeken naar de toekomst van de stichting. Voor het einde van het jaar wordt er een beslissing verwacht.

Petra Rosier

Is 22 jaar lid van LTC De Meent
52 jaar

Drukke dagen zeker met het jubileum van de tennisclub?
"Jazeker, ik zit in het organisatiecomité van het Open Meent-toernooi en omdat we dit jaar 75 jaar bestaan is er ook een feestavond op 8 juli. Daarnaast heb ik nog een eigen bloemenzaak."

Aha, nog tips voor langer plezier van bloemen in de vaas?
"Schoon water, een schone vaas en heel goed schuin afsnijden."

Wat is je lievelingsbloem?
"Een pioenroos, ze zijn er in verschillende kleuren en één bloem vult al een hele vaas. Bovendien zijn ze niet het hele jaar verkrijgbaar, dat maakt ze extra bijzonder."

Doe je zelf nog mee met het toernooi?
"Ja, met het damesdubbel. En er doen dit keer veel teams mee, dus ik weet niet of we kans maken op de winst."

Behalve tennis nog hobby's?
"Tuinieren, golfen, eten, drinken, lezen en reizen en natuurlijk mijn twee kinderen."

Nog een grote droom?
"Eigenlijk niet, ik ben heel gelukkig met mijn leven, mijn gezin en mijn werk. Elke dag is een mooie droom."

Met wie wil je nog eens een goed gesprek?
"Met mijn moeder, maar dat gaat helaas niet lukken."

Voor wie heb je bewondering?
"Voor mijn echtgenoot. Hij heeft het zakelijk goed gedaan en daardoor een hoop bereikt."

Favoriete plek?
"Het centrum, er komen steeds meer terrasjes, koffietentjes en restaurants."

Tot slot, waar wil je nog op toosten?
"Op het leven, gezondheid en de liefde."

Wachten op renovatie brug

NAARDEN Het is nog heel even wachten voordat er verder wordt gewerkt aan de renovatie van de brug aan de Oud-Blaricummerweg. Dat laat wethouder Jan Franx weten.

De gemeente gaat eerst zoeken naar een externe projectleider die de zo geplaagde renovatie van de brug in goede banen moet leiden. Volgens Franx is de brug in de tussentijd veilig genoeg.

Komt school- zwemmen terug in Naarden?

NAARDEN De gemeente komt na de zomer met een plan voor het schoolzwemmen. Alleen in Bussum wordt nu nog door sommige scholen gezwommen.

In Naarden en Muiden werd het een paar jaar terug al afgeschaft. Er wordt nu met alle scholen gesproken. De PvdA wil het liefst dat er een onderzoek komt zodat helder wordt dat de gemeente het zwemmen moet steunen. Voornaamste reden is dat bewegen goed voor het kind is en dat het zorgt dat ze zich kunnen redden in het water. Of het onderzoek er komt, valt de betwijfelen. Het kon in de raad nauwelijks op steun rekenen.

Problemen Keverdijk vlotgetrokken

NAARDEN Het heeft er alle schijn van dat de gemeente de problemen rond het plan voor het aanpakken van het centrum van de Keverdijk heeft opgelost. Er wordt na de zomer een nieuwe overeenkomst getekend met onder meer Dudok Wonen.

Alles leek klip-en-klaar met de plannen voor het centrum van de Keverdijk, tot afgelopen oktober bekend werd dat het plan forse financiële risico's met zich meebracht. Er zou een tekort kunnen komen, oplopend tot 3,4 miljoen. Dat zou allemaal voor rekening komen van de gemeente. De gemeente heeft de financiële risico's nu, na nader overleg met de andere betrokkenen, beter afgedekt.

Wanneer er gewerkt gaat worden aan de Keverdijk moet nog worden bepaald. Als na de zomer de samenwerkingsovereenkomst wordt getekend, moeten alle vergunningen nog worden aangevraagd.

Paaltjes moeten veelvuldig laden en lossen voorkomen

NAARDEN De paaltjes aan de voorkant van de Grote Kerk moeten een halt toeroepen aan het veelvuldige laden en lossen op die plek. Wie daar nu wil staan moet toestemming vragen. De gemeente heeft de bestrating tussen de paaltjes en de kerk onlangs hersteld en wil deze graag netjes houden. De afgelopen periode heeft het plaveisel nogal te lijden gehad van intensief gebruik als laad-en-losplek.

Aanbod Volksuniversiteit groot en gevarieerd

Burgemeester neemt het programmaboek in ontvangst. Foto: Bob Awick

BUSSUM/NAARDEN Het programmaboekje 2017-2018 van Volksuniversiteit Naarden-Bussum is donderdag overhandigd aan burgemeester Han ter Heegde door voorzitter Machteld Middelveld.

Het aanbod van de Volksuniversiteit is groot: van een vreemde taal leren tot en met de kunstbus naar Rotterdam. Of Chinees schilderen, Italiaanse kerstmenu's bereiden of de Bussumse watertoren bezoeken. Het boekje wordt verspreid onder (oud-)cursisten en ligt op verschillende plaatsen.

Talentvolle BMX-tweeling op NK, EK en WK

De tweeling traint veel samen en geeft elkaar ook tips.

door Yvette de Vries

'Je moet zorgen dat je voor blijft en de zenuwen de baas'

BUSSUM Eén minuut zo hard mogelijk fietsen en de concurrentie achter je laten. Dat is waar de talentvolle tweeling Amon en Odin Verhoog en hun ouders zo'n beetje alles voor opzij zetten. Hun sport BMX staat binnen het gezin op nummer één. De internationale wedstrijden zijn hun vakantie.

Het gezin reist de hele wereld over voor de wedstrijden. Zo staat op 3 juli het NK in Assen op de agenda, waarna half juli het EK in Bordeaux volgt. Bijna direct daarna maakt de vijftienjarige tweeling ook zijn opwachting bij het WK in de USA. Het is geen ongevaarlijke sport die de beide jongens op hun zevende kozen. Het gaat er hard aan toe en bescherming, waaronder een helm en een bodyprotector, zijn dan ook geen overbodige luxe.
Trainen doen Odin en Amon zo veel mogelijk samen, in de sportschool met een personal trainer en op de baan in Baarn. Ook rijden ze hun rondjes, weliswaar op een mountainbike, op de hei. De BMX blijft voorbehouden voor de baan. Op het NK gaat Odin zeker een gooi doen naar het Nederlands kampioenschap in zijn leeftijdsklasse. Samen met Amon staat hij hoog in de Nederlandse ranking en daarnaast zit hij in het NL Talent Team West. Bij de EK hoopt hij op een plek op het podium. Amon heeft zijn zinnen gezet op in ieder geval de halve finale in Bordeaux. Ondanks dat ze zich beiden ook voorbereiden op een maatschappelijke carrière, hoopt Odin dat hij gevraagd wordt voor Jong Oranje en daarna doorstoot naar het Nederlands team. Dat betekent een verhuizing naar Papendal waar hij verder kan werken aan zijn grootste droom: Olympisch kampioen in de eliteklasse (18 t/m 31 jaar). Amon mikt op een WK-kampioenschap. "Zorgen dat je voor blijft en de zenuwen de baas blijft", is zijn nuchtere kijk op de winst.
Maar de nummers één t/m zestien van Nederland ontlopen elkaar niet zo veel, dus achteroverleunen is er niet bij. Dat komt overigens ook geen moment in ze op. Ze leven voor hun sport. Feestjes, McDonald's en laat naar bed gaan zijn taboe. Amon heeft de volgende dag een wedstrijd en ondanks dat het zaterdagavond is ligt hij er om 21.00 uur in. Odin moet het hebben van zijn start en krachtige sprongen. Zijn broer daarentegen is goed in de bochten en behendig in het gebruikmaken van zijn achterwiel. "Je kunt over heuvels springen, maar soms is het sneller om er op je achterwiel doorheen te gaan", legt hij uit. Behalve steun van hun ouders hebben Amon en Odin ook een aantal (lokale) sponsors achter zich staan. Onlangs werd er een crowdfundingcampagne opgezet en ook de school, het Comenius College in Hilversum, werkt mee.

Wethouder Franx krijgt niet meer uren

GOOISE MEREN Er gaan geen wethouderstaken herverdeeld worden. Dat laat het gemeentebestuur weten nadat de PvdA woensdag met een plan daartoe kwam.

De PvdA probeerde vooral wethouder Jan Franx (VVD) aan meer uren te helpen. Dat is aan de ene kant opvallend, omdat het niet vaak gebeurt dat een oppositiepartij zo opkomt voor een wethouder van een andere partij. Aan de andere kant staat vast dat Franx al veel langer kan rekenen op steun van de hele gemeenteraad. Met zijn ervaring en heldere aanpak van de meest ingewikkelde dossiers heeft Franx zich ontpopt tot een zeer gewaardeerde wethouder, zowel door de politiek als door de burgers.
Wethouder Jan Franx heeft een parttime-aanstelling waardoor het voor hem niet aantrekkelijk is om te verhuizen. Volgens de PvdA was het gezien de omvang van zijn portefeuille en de waardering voor zijn werk niet meer dan logisch dat de wethouder meer uren zou krijgen.

Toch blijft alles zoals het is. De coalitiepartijen en de andere gemeenteraadsleden deelden de waardering voor het werk van Franx. "Het college rooit het zo", zo oordeelde wethouder Miriam van Meerten.

'Maak aanvraag vergunningen activiteiten gratis'

GOOISE MEREN Iedereen die een activiteit op nationale feest- en gedenkdagen wil organiseren moet niet hoeven te betalen voor het aanvragen van vergunningen. Dat stelt raadslid Jelmer Kruijt (fractie-Kruijt).

Nu is het nog zo dat er betaald moet worden door iedereen: ondernemers, verenigingen en andere clubs. Volgens Kruijt zou het de bedrijvigheid in de gemeente verhogen. In Bussum gold de vrijstelling eerder wel. Volgens de wethouder is er al een keer over gesproken en toen werd er afwijzend op gereageerd. Volgens hem kunnen organisaties die het niet kunnen betalen altijd een subsidieaanvraag doen. Of het plan doorgaat is nog maar de vraag. Er is weinig steun bij de andere fracties. Het zou een vrijbrief zijn voor ondernemers om maar van alles te gaan organiseren op die dagen.
De raad beslist er volgende maand over.

Plannen voor een nieuw kantorenpand aan de Huizerweg

Impressie: Heyen Beheer BV

Bussum Zo ziet het plan voor de nieuwbouw van de Huizerweg 6-8 eruit. Nu staat er nog een dubbel woonhuis, maar als het aan de eigenaar Heyen Beheer BV ligt, wordt dat gesloopt en komt er een kantoorpand voor in de plaats. De plannen wijken af van het bestemmingsplan. Het pand wordt zo'n drie meter hoger dan de maximale toegestane hoogte en ook is nu alleen wonen toegestaan. Het is de bedoeling dat Heyen Makelaars het pand gaat betrekken en dat de bouw in het najaar van start gaat. Het plan ligt tot 2 augustus ter inzage bij de gemeente

Wethouder: 'Passantenhaven Naarden heeft grote meerwaarde'

De plannen gaan door, maar de wethouder ziet nog wel hobbels

De voorgenomen komst van de passantenhaven is voor Roeivereniging Naarden reden tot zorgen over veiligheid en hun voortbestaan.

Het gebied moet na de ontwikkeling een 'boost' krijgen. Foto: Jessica de Jong

NAARDEN Voor wethouder Hendrik Boland lijdt het geen twijfel: de passantenhaven aan de rand van de Vesting bij de Amsterdamsestraatweg is een mooi project en het gaat door. "Het is onderdeel van het grote project 'Naarden buiten de Vesting'. Dat heeft een grote meerwaarde voor het landschap en voor de recreatie." Niet onbelangrijk voor een gemeente die inzet op Gooise Meren als toeristische trekpleister. De kosten voor realisatie van de haven bedragen een slordige 5,8 miljoen euro.

Het convenant met de roeivereniging is een van de hobbels

Boland nam onlangs het dossier over van zijn collega-wethouder Marleen Sanderse die met ziekteverlof is. "We geloven in dit project. Door de nieuwe vaarverbinding tussen de Naardertrekvaart en het Gooimeer hoeven bootjes niet via het IJmeer of het Markermeer als ze een rondje willen varen." Een passantenhaven op die route is volgens hem een goede ontwikkeling en gaat zeker een economische impuls geven aan het gebied, met name voor de lokale middenstand. "De belangstelling voor de vaarroute is ook interessant voor de Vesting, een van onze parels. Behalve extra boten zullen er ook extra wandelaars de Vesting bezoeken."

Roeivereniging Naarden ziet net name op tegen de komst van de vele boten. De vereniging sloot medio 2013 een convenant af met een aantal partijen, waaronder het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond en de Koninklijke Nederlandse Roeibond over het gebruik van de Naardertrekvaart. "We roeien daar al 65 jaar, het is openbaar water en iedereen mag daar gebruik van maken", aldus de heer Niehe, voorzitter van de vaarcommissie. Dat werkt goed, maar toen de grootscheepse plannen bekend werden trokken ze aan de bel. Ze maken zich zorgen over de veiligheid en of ze er überhaupt nog wel goed kunnen roeien als het aantal boten drastisch toeneemt. Er liggen daarom sinds 2013 afspraken over onder meer vaartijden van verschillende gebruikers. Dat is ook onderwerp van gesprek op 30 juni. Dan gaan gemeente, roeivereniging en vertegenwoordigers van andere watersportverenigingen om tafel. Boland erkent dat het drukker zal worden op de Naardertrekvaart, maar belooft een vinger aan de pols te houden. "Op het moment dat er meer boten varen moet je oppassen dat er zich geen ongelukken voordoen." Volgens hem verlopen de contacten met de roeivereniging tot nu toe goed. "We willen tot een oplossing komen met alle gebruikers." Daarbij is overigens de gemeente niet de enige speler. "De passantenhaven is onlosmakelijk verbonden met het project Naarden buiten de Vesting en daar zijn ook andere gemeenten bij betrokken en de provincie Noord-Holland. Maar ondanks de hobbels, ben ik er van overtuigd dat het goedkomt."

Veteraan Axel joeg op piraten

Axel tijdens zijn missie. Foto: NH

BUSSUM Axel Kuijer is een van de ruim 115.000 Nederlandse veteranen die zaterdag, op de twaalfde editie van Veteranendag, in het zonnetje werden gezet. Maar wie bij veteranen denkt aan oude mannen met kunstgebitten en wandelstokken heeft het mis. Bussumer Axel is pas 25 jaar oud.

Waar sommige mannen op hun twintigste nog thuis wonen, dagelijks een vers bord eten krijgen voorgeschoteld en hun was laten doen, heeft Axel er al een missie op zitten. Snel nadat hij op zijn 17e zijn vmbo-diploma haalde, meldde hij zich aan bij het Korps Mariniers.
Niet veel later joeg hij in de Golf van Aden op piraten. "We hebben voor mijn gevoel goed werk kunnen doen. Het is natuurlijk maar een klein gedeelte, maar ik heb wel mijn steentje bij kunnen dragen, dus daar ben ik wel trots op." Toch heeft Axel erg moeten wennen aan zijn nieuwe rol. "De discipline en de verantwoordelijkheid omdat je met een wapen loopt, omdat je de veiligheid moet garanderen voor je buddy's, maar ook voor de mensen om je heen, daar moet je opeens mee zien te dealen."
Het was zwaar, maar hij denkt wel dat hij er de rest van zijn leven profijt van heeft. "Het is lastig om dat als zeventienjarige in je schoenen geschoven te krijgen. Maar het is wel iets waar ik veel van heb geleerd en waar ik beter van ben geworden."
Axel raakte geïnspireerd door zijn opa, die in Nederlands-Indië vocht. "Hij heeft er nooit over kunnen praten. Maar het heeft me altijd getrokken. Wat is dat nu eigenlijk, het leger? En wat doet het met je?" Hij vindt het goed dat veteranen één keer per jaar in het middelpunt van de belangstelling staan. "Ik vind dat elke Nederlander respect moet hebben voor deze mensen die voor Nederland vechten en hun leven wagen. Voor een beter Nederland, maar ook voor een betere wereld."

Alle sportkampioenen gefeliciteerd!

Het team van het Bussums Schaak Genootschap is met grote overmacht kampioen geworden en gepromoveerd naar de landelijke Meesterklasse, de hoogste klasse in Nederland.

NAARDEN BUSSUM Ontzettend veel sportieve prestaties zijn het afgelopen seizoen weer neergezet. In deze ere-gallerij laten we ze nog even zien. Van harte gefeliciteerd allemaal!

Het B6 team van voetbalvereniging BFC is kampioen geworden. Best wel bijzonder omdat er vóór de kerstperiode geen enkele wedstrijd gewonnen werd. Foto: Igor Rooselaar
Gooische Jongens D4 11-12 jaar oud hockey. Het team is waanzinnig goed in samenspelen. Foto: Rutger Groot
De meisjes van M011-1 zijn kampioen geworden. Gestart waren ze aan het begin van het seizoen in de 1e klasse. Dat bleek iets te hoog gegerepen. Dus mochten ze het in de tweede helft van de competitie proberen in de 2e klasse. Foto: Marielle Murray
Meisjes B7 van HC Naarden
MC8 van HC Naarden
Jongens B3 HC Naarden
Meisjes B2 HC Naarden
Jeugd B4 HC Naarden
Meisjes B3 HC Naarden
Meiden C10 HC Naarden
Zondag Meiden D5 HC Naarden
Gooische MB1 is winnaar van (een van de twee) landelijke MB1 pools.
Alle Kolff en Bas Bosman uit Naarden werden Nederlands Kampioen roeien op de bosbaan bij de ARB/NK Groot in een samengestelde acht/J18.
De meisjes M14 van Roeivereniging Naarden zijn zowel kampioen geworden van District Noord-Holland (DinHo) én ze hebben de jeugdhead gewonne
Benjamins (U10) van Rugby Club ít Gooi vielen in de prijzen dit jaar. Zij werden 2e op het NK in Oisterwijk en ontvingen daar bovendien de sportiviteitsprijs. Daarnaast werden ze 1e op het internationaal toernooi in Luxemburg én 1e op het The Hague Beach Rugby Toernooi 2017. Foto: Studio 519
Rugby Club 't Gooi jongens (U14) die landskampioen geworden zijn. Foto: Studio 519
De Zeeverkenners van Scouting Arrowe uit Bussum behalen eerste plaats tijdens het Admiraliteitsweekend in Loosdrecht. De Wilde Vaart (16-18 jaar) werd derde. Foto: Sonja Kaufmann
Hockeyteam MB7 van Naarden Foto: Pieter Kort
Dames veteranen Gooische Hockey Club. Foto: Liesbeth van der Pol
MC10 van HC Naarden
JJD (jongens junioren D) van Tempo AV staat in de top 12 van Nederland. Ze strijden op 16 september in de finale van de NK atletiek voor teams. Foto: Rachel Plantinga

Uit de Historie van Bussums en omgeving

De Gemeenteschool; rechts de woning van de schoolmeester. (coll. HKB)

De gemeenteschool

Veel oudere Bussumers weten nog dat aan de Schoolstraat, tussen Kapelstraat en Landstraat, vroeger de Ambachtschool stond. Nog eerder, van 1864 tot 1889, stond daar de gemeenteschool en het huis voor de schoolmeester.

Impressie van een schoolklas in de 19e eeuw (tek. Pol Dom).

De beroemde dokter Van Hengel uit Hilversum deed onderzoek in het Gooi naar de gezondheidstoestand van de inwoners. Dit meldde hij in 1873 over deze school in Bussum.
De school telt 144 kinderen en de lokaalruimte was 18 bij 6,4 meter [Het is niet voorstelbaar alle kinderen er tegelijk in waren, alhoewel klassen met 50 kinderen voorkwamen. KO]. De hoogte van het enige lokaal varieerde van 3,7 meter tot 6 meter (in de nok). Verder een portaal van 2,3 bij 2 meter. Privaten (wc's) zijn in de hoeken van de school; één voor de jongens en de andere voor meisjes. Geen speelplaats.

"Muren zijn vochtig; reeds gescheurd en geschoord.

In het midden der school staan eene kachel, wier pijp in de schoorsteen uitkomt. De pijp die regelrecht naar boven gaat, voert schier alle warmte mee.

Te grote verhitting der schoollucht des zomers, waar de zitplaatsen aan de westzijde onbezet moeten blijven, omdat de zonnestralen in de school 4 á 5 meter binnendringen door de ramen, waarvoor geen gordijnen of zonneschermen hangen. "

De school heeft geen pomp [waterleiding bestond nog niet. KO]. "Hoe lesschen de kinderen hun dorst? Bij de buren."

"Jaarwedde van de hoofdonderwijzer (600 gulden per jaar; een goede werkman verdient 15 gulden per week) is onvoldoende. In den zomer verhuurt hij zijne benedenwoning aan Amsterdammers of aan anderen, die dan de buitenlucht genieten willen, en trekt hij met zijn gezin naar de zolder. De kosten die hij maakt om voor de huurders te behangen en te verven, zijn zeer aanzienlijk, vergeleken met de huur, die hij ontvangt."

"Toen de schrijver [dokter Van Hengel.KO] in April de school bezocht en naar de onderwijzerswoning vroeg, werden haar goede eigenschappen breed door den onderwijzer uitgemeten, mogelijk wel in de hoop op een huursman. Ten kosten van welke beperking van lucht en licht evenwel, wordt niet opgegeven."

Klaas Oosterom

Uit: Geneeskundige plaatsbepaling van het Gooiland door Dr. J.F. van Hengel.1875.

'Ik doe alle reparaties zelf'

Ramin in zijn zaak aan de Brinklaan. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM De Smart & Tab Repairwinkel van Ramin Shafie aan de Brinklaan 60 is al twee jaar een begrip in Bussum en omstreken. Ramin onderscheidt zich van zijn concurrenten door zijn eigen vakmanschap.

"Ik doe alle reparaties zelf. En dat scheelt een hoop tijd, want ik hoef het toestel niet op te sturen. De klanten komen met uiteenlopende problemen zoals waterschade, een kapot scherm, een microfoon of een speaker die niet meer werkt. Alles is te maken en ik doe er meestal een half uurtje tot drie kwartier over." Wachten kan prima in de winkel, die erg licht en ruim oogt en waar een zachte bank en koffie voor iedereen klaarstaan.
Ander pluspunt is dat Ramin altijd in de zaak is. Hij kan dus eerst aanhoren wat de klachten zijn en deze vervolgens zelf oplossen. "Ik gebruik hiervoor alleen originele onderdelen."
Ramin is een echte vakman die trots is op zijn werk. De werkplaats is boven de trap. Daar werkt hij met de kleinste schroefjes om de mobieltjes en tablets weer in elkaar te zetten. "Wist je dat veel schade ook te verhalen is op de verzekering? Bijvoorbeeld de reisverzekering als er op reis iets gebeurt met je toestel. En de inboedelverzekering kan de schade dekken als je mobiel of tablet thuis valt. Ik wijs mijn klanten hier altijd op, want veel mensen vergeten hier aan te denken en dat is zonde."
Behalve de reparaties kan iedereen bij de winkel terecht voor abonnementen en accessoires. Ook kan Ramin helpen bij de aankoop van een toestel door deze te bestellen. "Ik heb ze niet in huis vanwege de kans op diefstal. Recent zijn we nog overvallen. Dat is gelukkig goed afgelopen. We zitten hier, tegenover de bibliotheek, nu eenmaal op een centrale plek."

Kijken naar kunst op Julianaplein

Eerste Bussumse Kunstmarkt

Op de markt kun je zelf ook kunst maken. Foto: Bob Awick

BUSSUM De stichting Pro Bussum organiseert zondag de Eerste Bussumse Kunstmarkt met als doel om hiermee de maandelijkse koopzondag te verlevendigen. Ongeveer twintig beeldende kunstenaars uit Bussum en Naarden doen mee.

Op het Julianaplein zullen de kunstenaars van 13.00 tot 17.00 uur hun schilderijen, tekeningen, beelden, keramiek en fotografie presenteren. Op de kunstmarkt is kunst niet alleen te zien, maar kunnen bezoekers ook meedoen aan workshops op het gebied van schilderen, tekenen en keramiek. Burgemeester Han ter Heegde gaat de Bussumse kunstmarkt zondag om 14.30 uur openen. "De burgemeester wordt uitgenodigd zijn creativiteit te tonen door een schilderij te maken", vertelt evenementencoördinator Ellen Hazenberg, die samen met kunstenaars Ilse Valkenburg en Myrna Jonker de kunstmarkt heeft georganiseerd. De livemuziek wordt verzorgd door het Cris Monen Duo. "We krijgen veel leuke reacties over de markt. Steeds meer kunstenaars willen meedoen, waaruit ik concludeer dat hier echt behoefte aan is. We zijn van plan dit enkele keren per jaar te gaan organiseren; ProBussum wil met deze kunstmarkt Bussum aantrekkelijker maken voor bewoners en bezoekers."