NaarderNieuws

14 december 2016

NaarderNieuws 14 december 2016


Wethouder: 'Minder inzet treinen is onbegrijpelijk'

NAARDEN/BUSSUM - Door de nieuwe dienstregeling van de NS rijden er minder treinen van en naar Naarden-Bussum, met name in de avonduren en in het weekend. Wethouder Marleen Sanderse: "Deze maatregelen zijn echt onbegrijpelijk."

Voorheen kon je vanaf station Naarden-Bussum vier of vijf keer per uur een trein pakken naar iedere willekeurige richting. Dat aantal daalt of halveert zelfs in het weekend en in de avond. Zo gaat de trein nog maar twee keer per uur naar Weesp, drie keer naar Almere en richting Hilversum gaan er niet vijf, maar drie treinen.
De gemeente heeft geen goed woord over voor het afgeslankte spoorboekje van en naar Naarden-Bussum. De wethouder stelt te gaan lobbyen om de problemen en zorgen van Naarden en Bussum aan te kaarten, maar of dat echt succes kan hebben wordt afwachten. "We kregen afgelopen voorjaar al te horen dat deze plannen er waren en toen hebben we, samen met enkele andere gemeenten, meteen aan de bel getrokken. Daar hebben we geen respons op gekregen. We zullen opnieuw een poging ondernemen", aldus Sanderse. "Er wordt net gewerkt om het spoor te optimaliseren. Deze plannen vallen wat dat betreft totaal niet te verklaren."
Veel bewoners hebben de afgelopen weken geklaagd. Sanderse: "We hebben veel klachten gehad en we hopen ook echt dat er wat gaat gebeuren."

Nierstichting erg tevreden over wandeling

Volop gezelligheid langs de route. Foto: Marco de Swart / Nierstichting

NAARDEN - Ruim 650 lopers en een opbrengst van 30.000 euro: de Nierstichting laat weten erg tevreden te zijn over het verloop van de allereerste wandeling genaamd Rode Loper Kerst die afgelopen zaterdag door de Vesting ging.

De deelnemers hadden zich uitgedost met lichtjes en ook de Vesting was langs de route verlicht. Thema was dan ook licht in de duisternis te brengen voor mensen met nierfalen. Het geld gaat onder andere naar de ontwikkeling van een draagbare kunstnier. De eerstvolgende wandeling voor dit goede doel is op 22 april vanuit de Vesting.

Han ter Heegde wordt burgemeester

Foto: Gemeente Heerhugowaard

GOOISE MEREN - Het was al even bekend, maar vanaf afgelopen week staat het ook echt vast: Han ter Heegde wordt de eerste burgemeester van Gooise Meren.

Han ter Heegde werd afgelopen maand al voorgedragen als burgemeester door de gemeenteraad. De burgemeester komt over van Heerhugowaard.
De VVD'er werd vlak voor het weekend benoemd door de Kroon en voorgedragen door Ronald Plasterk, de minister van Binnenlandse Zaken. De burgemeester wordt volgende maand geïnstalleerd.

28

procent van het burgerpanel koos voor het blauw-witte gemeentewapen

Naarden: *Grote Kerk 10.00 u. ds. V.C. Lindenburg en 19.00u. Volkskerstzang; Naarderheem 10.30 u. ds. J.L.W. Koppenhol *RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie en 12.00 u. Gezinsviering pastoor C. Fabril; za. 17/12 17.30 u. Eucharistie *Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor L. Koot; ma. 19/12 19.30 u. Verzoeningsviering kapelaan A. Geria
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst Kinderkerstfeest
*PGB Verlosserkerk geen dienst, gezamenlijk Kinderkerstfeest in Wilhelminakerk
*PGB West W. de Zwijger College 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion W. de Zwijger College 08.55 u. ds. B. den Butter en 16.00 u. ds. P.M. van 't Hof
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. J.F. Goud
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. dr. R.M. Nepveu
*Doopsgezinde Gemeente B-N 17.00 u. Adventsmaaltijd
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. ds. W.F. Metzger Kinderkerstfeest
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. L. Oost en 16.30 u. Kinderkerstfeest
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Gezinsdienst; do. 22/12 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Instinkers van de heide

Veel goedwillende wandelaars rapen tijdens hun tochtjes op de hei weleens iets aardigs op. Om te bewaren. Of voor de collectie. Heel vaak een mooi steentje. Maar dat gaat dan een eigen leventje leiden.

Ik heb het tijdens mijn zoektochten met de metaaldetector vaak meegemaakt. Regelmatig kwam er volk op mij af om een praatje te maken over wat ik zoal gevonden had. En dan volgde een opsomming van wat er bij de mensen thuis lag. Een paar keer kwam de vuistbijl aan bod. En steeds weer moest ik ze ervan overtuigen dat het 99% zeker om een zogeheten 'windkanter' ging: een natuurlijke steensoort, bijvoorbeeld graniet, die door de winden uit lang vervlogen tijd tot voor het oog levensechte bijlen geslepen werd. De vakman spreekt dan van een 'eoliet'. Niet door de mens, maar door de wind gemaakt. Ook de zogeheten 'klapperstenen' willen wel tot vermeende topvondsten leiden, een 'fossiel' bijvoorbeeld. Deze stenen zijn niets anders dan klompjes ijzeroer, een soort roest eigenlijk. Eeuwen en eeuwenlang gebruikt om inderdaad ijzer uit te winnen. De naam klappersteen danken ze aan het feit dat soms de kern in de steen los gaat zitten en er dus geluid kan ontstaan bij het schudden van de steen. Kort geleden kreeg ik een 'munt' in handen, gevonden in een tuin op de grens Bussum/Huizen tijdens hovenierswerk. Ook dit bleek niets anders te zijn dan een door de vorst gespleten klappersteen, bedrieglijk vervormd tot een muntachtig object. Veel trofeeën in de vitrine zijn vaak niets anders dan instinkers.

Weerbericht

Aanhoudend rustig en droog, geleidelijk iets kouder
Het weer wordt geheel bepaald door een omvangrijk hogedrukgebied. De hogedrukblokkade breidt zich zelfs nog verder uit. Geleidelijk neemt de nachtvorstkans iets toe. De mate waarin hangt af van de ligging van de kern van het hogedrukgebied. Dat bepaalt namelijk de richting van waaruit de lucht wordt aangevoerd. Doorzettende vrieskou wordt nog niet verwacht.

Donderdag + vrijdag
Zowel donderdag als vrijdag blijft het droog. Er is veel laaghangende bewolking en lokaal mist, maar het kan soms ook ineens opklaren. Er is dan even ruimte voor de zon. Er waait een zwakke tot matige zuiden- tot zuidoostenwind. In de nacht daalt de temperatuur tot rond 3 graden met kans op een graadje vorst aan de grond, overdag oplopend tot 6 à 7 graden.

Het weekeinde
In het weekeinde houdt het rustige en droge weer aan, al zijn een paar spatjes lichte motregen niet uitgesloten. Er is wederom veel lage bewolking of mist aanwezig, maar lokaal kan de zon even doorbreken. Er is kans op nachtvorst. Overdag wordt het circa 5 à 6 graden. Er is weinig wind. De eerst zwakke zuidenwind krimpt zondag waarschijnlijk naar een oostelijke richting.

Weetje
De dagen worden, tot de 'winterwende' op 21 december, steeds korter. Het zijn de donkere dagen voor Kerstmis. Het is overdag maar een beperkt aantal uren licht. Op de kortste dag is dat 7 uur en 45 minuten. Gemiddeld schijnt de zon in december anderhalf uur per dag. Er zijn dagen waarop de zon (deels) kan schijnen, maar er komen veel zonloze grijze dagen voor.

Een uitgelezen boek

Mooi kado

Komt deze tekening je bekend voor? Dat klopt! De 8 december jl. overleden tekenaar Peter van Straaten tekende in 1979 in zijn altijd herkenbare stijl het hoofd (met een cadeaustrik er omheen) van een toen heel bekende Nederlander: Simon Carmiggelt (†1987). Samen waren zij verantwoordelijk voor het boekenweekgeschenk van dat jaar de titel 'mooi kado' kreeg. In die periode was het in de mode om cadeau als kado te schrijven.

Carmiggelt was al tientallen jaren bekend van zijn column Kronkels in het Parool en Peter van Straaten tekende voor kranten en tijdschriften 'Dagelijks Leven', 'Vader & Zoon', 'Agnes' en vele anderen. In dit boekenweekgeschenk van 96 bladzijden staan 22 stukjes van Carmiggelt over schrijvers en over boeken, waaronder nooit eerder gepubliceerde brieven die hij in de jaren '70 aan Gerard Reve schreef en waar Reve ook weer op reageerde. Reve nam zijn eigen brieven op in zijn roman 'De taal der Liefde', waar hij mee bezig was. Van Straaten voorzag dit geschenk van cartoons en tekstillustraties. Het is een mooie herinnering aan hem. Hij werd 81 jaar en tekende tot het laatst van zijn leven.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn is te koop voor 6 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

GooiTV zendt vanaf zondag 18 december de volgende programma's uit:

- RegioHub gaat deze week over de finale van Present Your Startup.
- TV Magazine, met o.a. Kort Nieuws uit de regio en kerstbeelden.
- In In Derde Termijn blikt ruud Bochardt terug op het roerige politieke jaar in Wijdemeren en in Gooise Meren.

'Gemeente kiest voor onveilige situatie'

Veel vragen over keuzes rondom overgangen

De omwonenden staan niet achter de keuze van de gemeente.

door Yvette de Vries

BUSSUM / NAARDEN - Omwonenden van de overweg Comeniuslaan/Zwarteweg en de Generaal de La Reijlaan willen een gesprek met de wethouder omdat ze het niet eens zijn met de gemaakte keuzes omtrent het spoor. Ze hebben veel vragen over de veiligheid. De bewoners willen om tafel met de wethouder om te kijken waarom er geen burgerparticipatie was en waarom er niet geluisterd is naar het advies van ProRail.

De spoorwegovergangen in Bussum en Naarden worden de komende tijd door ProRail aangepast. In de aanloop daarnaartoe heeft ProRail de gemeente een aantal keuzes voorgelegd. De verkeerssituatie handhaven, dus de spoorwegovergang open houden voor auto's, of de boel dichtgooien en alleen langzaam verkeer toestaan. In dat laatste geval konden de gesloten bomen gehandhaafd blijven. Wanneer ook auto's over het spoor gaan is ProRail uit veiligheidsvoorschriften verplicht te kiezen voor halve bomen. Het advies van ProRail was: afsluiten voor auto's. De gemeente ging daar tegenin omdat ze eerst een totaaloverzicht wil hebben van alle aanpassingen aan de sporen. Daarom koos de gemeente voor handhaving van de bestaande verkeerssituatie en dat betekent: toegankelijk voor auto's en dus halve bomen.

Gemeente wil overgang Comeniuslaan open houden voor auto's

Toegangswegen
Wethouder Marleen Sanderse laat in een reactie weten dat ProRail over de inrichting van de spoorwegovergangen gaat en dat veiligheid voor hen prioriteit nummer één is. "De gemeente gaat over de toegangswegen naar de spoorwegovergangen. Voor wat betreft de inrichting van de spoorwegovergang Comeniuslaan / Zwarteweg vindt begin 2017 een participatiebijeenkomst plaats met de bewoners. Zij worden daar binnenkort over geïnformeerd."

Omwonenden kunnen zich niet in deze keus van de gemeente vinden. Marieke le Noble, woordvoerder namens de Comeniuslaan, stelde al in een eerdere reactie dat de situatie onveiliger wordt. Volgens haar moedigt de nieuwe situatie fietsers en voetgangers aan om slalommend over het spoor te gaan. Op die plek liggen de fietspaden vlak langs het spoor. "Hiermee kiest de gemeente voor een onveilige situatie voor met name fietsers en voetgangers."

Voor wat betreft de Generaal de la Reijlaan is de situatie iets anders. Daar gaat het niet om aanpassing van spoorbomen, maar om het creëren van vrijliggende fietspaden. Het buurtcomité heeft deze suggestie al vele malen ingebracht. "We zijn hier al een decennium over in gesprek."

'Raad niet betrokken'
Raadslid Marieke Smeets van Hart voor BNM stelt dat ook de gemeenteraad van Bussum destijds en de raad van Gooise Meren nu niet betrokken is geweest bij de besluitvorming. Samen met de GOP heeft deze partij vanavond (woensdag) een bijeenkomst belegd om de volledige raad te informeren over de gang van zaken, de huidige situatie en wat er volgens hen moet gebeuren.
"De gemeente heeft van ProRail twee varianten voorgelegd gekregen en in onze ogen heeft het college gekozen voor de minst veilige oplossing."

Van de lezers

Ook reageren op het nieuws? Mail naar redactie@naardernieuws.nl

Slaapkamer

Woensdag 23 november ging ik met mijn oudste dochter en vier kleinkinderen, zoals elk jaar, weer een bezoekje brengen aan Sinterklaas in zijn slaapkamer. Vooral de kinderen verheugden zich er enorm op. Maar wat was het deze keer een teleurstelling. Een televisie die niet aan stond, een naar verhouding jongere, maar zeker vriendelijke sinterklaas en last but not least geen enkele Piet! Binnen 3 minuten stonden we weer buiten. Het is eigenlijk zo simpel het voor de kindjes leuker te maken: zet een sinterklaas-cd aan, een video van de aankomst van de Sint en regel een paar pieten die de boel grappig aan de gang houden, zoals we al die jaren gewend zijn. Misschien een tip voor volgend jaar.

Mevr. M. Verkleij-Westenburg

Ludieke actie voor energiebesparing

Leerlingen mochten op de bus tekenen. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Een ludieke actie om aandacht voor energiebesparing te vragen. De Pop-Up Buzz-campagne startte afgelopen vrijdag in de Parkwijk. "Maatregelen om energie te besparen, dat gaat vaak over saaie dingen", aldus Sandra Geerling. Zij heeft samen met Kees Hogenbirk de organisatie van deze campagne op zich genomen. "We rijden de campagne voor de gemeente", legt ze uit. "We willen op een vrolijke manier mensen enthousiasmeren." Leerlingen van de Comeniusschool mochten de bus versieren.

Olav Westerink

Zelfstandig ondernemer
Naarder sinds geboorte
46 jaar

Waar word jij blij van?
"Trainer bij NVC en de Utrechtse Vrouwen Voetbal Academie (UVVA)."

Waar kun jij je druk om maken?
"Als mensen niet eerlijk zijn."

Waar in Gooise Meren kom jij het liefst?
"In Naarden."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Lekker uit eten met mijn gezin."

En met een miljoen?
"Lang gewenste reis met het gezin naar de Malediven maken. Ik heb een studerende zoon in Delft en volgend jaar ook een studerende dochter, dus reken maar uit…"

Favoriete muziek?
"Soul, pop, reggae… van alles eigenlijk."

Lievelingsfilm?
"'Schindler's List'."

Wat weten de mensen niet van je?
"Dat ik een grote wens heb om ooit de Elfstedentocht te mogen schaatsen en daar ook geld mee kan ophalen via een sponsoractie voor de Stichting Grote Kerk Naarden, waar ik met veel plezier voor werk. De sponsoractie is bedacht door Marlo Reeders, Angela Mast en Kiki Hageman."

Ze mogen je wakker maken voor?
"Als er een dik pak sneeuw is gevallen en daar dan lekker een stuk in wandelen."

Als je een dag de burgemeester was?
"Dan wil ik een ouderwetse braderie met een kermis in Naarden met op zaterdagavond een vuurwerkshow op de Vestingwallen."

Heb je een kerstwens?
"Meer tolerantie in de wereld."

Leukste jeugdherinnering?
"Ik heb een hele fijne jeugd gehad met heel veel leuke herinneringen, dus ik zou niet kunnen kiezen."

Waar zullen we op proosten?
"Op een mooi, liefdevol maar vooral gezond 2017."

Woonvisie moet problemen op sociale woningmarkt oplossen

Aanbod coöperaties sluit niet aan op de vraag

Sanderse: 'Minder woningen toegevoegd dan gewild.' Foto: Margot Scheerder

GOOISE MEREN - Huurders die in een voor hen te duur huurhuis wonen, een woningvoorraad die niet aansluit op de vraag en de roep om bouwgrond. Dat waren de belangrijkste ingrediënten van de bijeenkomst over de woonvisie vorige week woensdag.

De sociale woningmarkt in Gooise Meren kent aardig wat problemen. Een analyse van de woningmarkt moet duidelijk maken waar die problemen liggen. Het is ook de basis voor de afspraken die de gemeente gaat maken met de zeven woningbouwcorporaties die in Gooise Meren actief zijn.

Duidelijk is in ieder geval dat de woningen die de woningbouwcorporaties in de aanbieding hebben niet aansluiten op de vraag. Het aanbod bestaat vooral uit grotere eengezinswoningen en rijtjeswoningen terwijl de vraag vooral komt van een- en tweepersoonshuishoudens. Maar liefst 80% van het aantal woningen wordt momenteel al verhuurd aan deze groep. Traditionele gezinnen nemen slechts 6% voor hun rekening. Tel daarbij de vergrijzing op die zeker aanhoudt tot 2040 en de grote afwezigheid van de groep tussen 20 en 35 jaar. Dit laatste is een landelijke trend. Jongeren trekken naar grote steden om te studeren.

Andere problemen zijn de lange wachttijden voor met name starters en het feit dat zoekers vaker een woning weigeren. Volgens de woningbouwcorporaties is de reden daarvan lastig te achterhalen. Overigens wordt 80% verhuurd aan 'reguliere' huurders, zo'n 10 procent aan statushouders en de resterende 10% gaat onder meer naar mensen met een urgentieverklaring. De gemiddelde zoektijd is bijna drie jaar. Met name starters moeten lang wachten op een woning omdat ze nog niets hebben opgebouwd.

Nieuwe aanwas
Door de crisis is de woningbouw ook in Gooise Meren behoorlijk ingestort. Wethouder Marleen Sanderse erkent dat er minder woningen zijn toegevoegd dan gewild. De corporaties willen dan ook graag bouwen en zijn op zoek naar bouwgrond in de gemeente. Omdat die niet voor het oprapen ligt, hebben ze wat anders bedacht. Een deel van de voorraad bieden ze te koop aan, speciaal aan de groep mensen die via de reguliere kanalen zoals banken, geen hypotheek krijgen. Het gaat dan met name om de partij woningen waar in de verhuurmarkt minder vraag naar is: de grotere eengezinswoningen. Ze willen zo de doorstroom bevorderen en geld ophalen voor nieuwbouw en het duurzamer maken van bestaande woningen.

Scheefwonen
Het zogenaamde scheefwonen, te duur of te goedkoop wonen, is een probleem dat volgens de corporaties al redelijk opgelost wordt. Tenminste als het gaat over mensen die in een, voor hun inkomen, te goedkoop huis wonen. Volgens Dudok Wonen komt dat doordat huren verhoogd worden op basis van inkomen.

Toewijzen
De andere kant op is er nog geen goede aanpak. De hoop is dat passend toewijzen - mensen met een laag inkomen komen niet meer in aanmerking voor een woning met een hoge huur - dat probleem oplost.

Gemeente stopt met bekend-makingen

GOOISE MEREN - De gemeente stopt komend jaar met het publiceren van bekendmakingen in de krant. Dat wordt vanaf dan alleen nog digitaal gedaan. Dat maakt de gemeente bekend.

De gemeente plaatst nu nog elke week alle aangevraagde en verleende vergunningen en andere bekendmakingen in het BussumsNieuws, NaarderNieuws en MuiderNieuws. Dat was tot enkele jaren geleden verplicht. De gemeente hoeft de bekendmakingen nu alleen nog maar digitaal te publiceren.

Service stopt
Dat de gemeente de bekendmakingen nu nog in de krant publiceert gebeurt als extra service voor mensen zonder toegang tot het web, maar dat gaat dus stoppen.

Als een van de voornaamste redenen geeft de gemeente aan dat met het stoppen van de publicaties geld wordt bespaard. Het gaat volgens de gemeente om 34.000 euro per jaar.

Mensen zonder computer met internettoegang kunnen vanaf volgend jaar de bekendmakingen per post ontvangen. Dat gebeurt als proef.

Gemeente wil vastgoed verkopen

GOOISE MEREN - De gemeente gaat een deel van haar vastgoed verkopen. De panden worden de komende jaren gefaseerd aangeboden.

De gemeente heeft momenteel zo'n 150 panden op haar naam staan, een deel daarvan hoopt de gemeente dus af te stoten. Daar moet geld mee bespaard worden. Het beheer kost de gemeente elk jaar duizenden euro's. De gemeente gaat nog onderzoeken welke gebouwen er verkocht worden.

Jongerenwerk helpt tieners met uitjes

NAARDEN - Het jongerenwerk van Versa wil tieners vanaf 12 jaar helpen om iets leuks te organiseren voor leeftijdgenoten.

Hierbij denkt het jongerenwerk aan een voetbaltoernooi, een uitje naar Walibi of naar een hiphopstudio of een filmavond.

Lennert Bont van jongerenwerk is te bereiken via: lbont@versawelzijn.nl of tel. 06-27 27 1887.

App-verbod op de fiets na inzet vader Tommy-Boy

Oversteek Franse Kamp klaar in april

De noodzaak van een veilige oversteek wordt eindelijk gezien.

BUSSUM - Een verbod op appen en alleen nog bellen met oortjes in tijdens het fietsen: verkeersminister Melanie Schultz is hard bezig dit te bewerkstelligen. Daarmee komt ze tegemoet aan onder andere het verzoek van de vader van Tommy-Boy, die zich al lange tijd hier hard voor maakt.

De wet is met name bedoeld om jongeren te beschermen

Dat bellen op de fiets erg gevaarlijk is, blijkt uit de cijfers. Maar ook uit het verhaal van de 13-jarige Tommy-Boy die in augustus 2015 bij de oversteek vanaf de heide over de Franse Kampweg werd geschept door een auto en kwam te overlijden.Tommy-boy had wellicht niet goed gekeken, te hard gefietst, zag de weg niet door overhangend groen en keek wellicht even op zijn mobieltje.
Michael Kulkens, de vader van Tommy-Boy, is sindsdien hard aan het lobbyen voor een bel-verbod op de fiets, met name voor jongeren. Kulkens filmde hiervoor afgelopen september samen met acteur en vlogger Niek Roozen een campagne op het Goois Lyceum in Bussum om scholieren zich bewuster te laten worden van bellen op de fiets. Kulkens sprak over dit onderwerp ook in de Tweede Kamer en had regelmatig contact met de minister. Daarnaast richtte hij voor dit doel de stichting TButterfly op. Hij vindt het aangekondigde verbod heel goed en zei op tv dat hij nooit had kunnen hopen dat dit jaar de beslissing al zou vallen.
De minister van Verkeer is overtuigd van het belang van een verbod op mobiel bellen en appen op de fiets. Zo'n soortgelijk verbod geldt overigens ook al in diverse andere landen. Bij twee op de tien ongelukken met fietsers van twaalf tot veertien jaar speelt het gebruik van een mobieltje een rol.
Niet iedereen is overigens enthousiast over het verbod. Met name de Fietsersbond is sceptisch omdat ze denken dat het lastig te controleren is.
RTV NH peilde de mening in de provincie en daaruit blijkt dat 98 procent het verbod steunt.
Franse Kampweg
De oversteek waar Tommy-Boy om het leven kwam bij de Franse Kampweg wordt momenteel onder handen genomen. Er komt een middenberm voor fietsers en wandelaars zodat oversteken in twee delen kan. De oversteek moet daar een stuk veiliger van worden. Het werk is klaar in april 2017.

Michael Kulkens (links) geeft ook voorlichting op scholen om jongeren te waarschuwen voor de gevaren van bellen op de fiets. Foto: RTV NH

Van de lezers

Ook reageren op het nieuws? Mail naar redactie@bussumsnieuws.nl of redactie@naardernieuws.nl.

Bekendmakingen
Mijn echtgenote deed vorige week via het panel Gooise Meren spreekt mee aan de vragenlijst over communicatie met de gemeente.

Een belangrijke vraag was: Hoe wil je het liefst kennis nemen van hetgeen de gemeente de inwoners te vertellen heeft? De meeste antwoorden behoorden tot het digitale tijdperk. Wij willen geen appje of iets op de computer ontvangen. Wij kozen dus voor het gratis weekblad, net zoals het nu is. En we zeiden onder elkaar: "Dat zullen de meesten wel doen."

Maar wat bleek de volgende dag: je mag je mening wel geven, graag zelfs, maar terzake doet hij niet. NaarderNieuws van die woensdag meldt namelijk dat de gemeente in januari 2017 stopt met bekendmakingen in de krant. Het is te duur. Voortaan moeten we maar naar de website of op Facebook voor de bekendmakingen.

Is dat de bestuurlijke vernieuwing waar wethouder Jan Franx het een paar pagina's verder over heeft? Die dadendrang heeft ertoe geleid dat de bekendmakingen uit de krant verdwijnen en dat we via de website van de raads- en commissievergaderingen mogen gaan genieten. Ook over dat laatste is de mening van het panel gevraagd, maar evenmin afgewacht. Zo heb je als inwoner - op z'n zachtst gezegd - het nakijken. De dadendrang lijkt het hier gewonnen te hebben van bezonnenheid. Gek dat de burger zich weinig serieus genomen voelt?

Harry Grosveld
Naarden

Stichting Dialoog wil 200 voedsel- pakketten

NAARDEN / BUSSUM - Stichting Dialoog hoopt dit jaar 200 voedselpakketten uit te kunnen delen in Roemenië. De stichting wil de pakketten vol levensmiddelen in de week voor kerst aan de armen uitreiken.

Stichting Dialoog koopt alles in Roemenië zodat er geen transportkosten zijn. Bijkomende kosten komen voor rekening van de stichting. Omdat Dialoog zich al jaren inzet in Roemenië weten ze precies wie voor de pakketten in aanmerking komen; de meest schijnende gevallen, gezinnen met veel kinderen en bejaarden krijgen voorrang. Een pakket kost 20 euro. Wie wil steunen kan dit bedrag overmaken tot en met 23 december. Meer info op www.stichtingdialoog.nl.

Gemeentewapen wordt blauw-wit, weinig poespas

Er wordt gekozen voor de eenvoudigste variant. Foto: Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN - Het gemeentewapen van Gooise Meren wordt blauw en wit en zonder fratsen. Het gemeentebestuur stelt voor de keuze te maken voor een van de eenvoudigste varianten.

Er werd enkele maanden geleden een hele reeks schetsen gemaakt voor het wapen van de gemeente. Er waren zoveel keuzes dat de gemeenteraad besloot de bewoners de raadplegen. Het eenvoudige blauw-witte wapen had de voorkeur van meer dan een kwart van de bewoners. Het gemeentebestuur stelt nu voor de keuze van de burgers te accepteren en het door hen meest gekozen wapen door te voeren.

'Ik kijk als een kind door de lens, onbevangen en blij'

Fotografe Mies van Steensel haalt nog alles uit het leven

Bij de AltijdWerkPlaats is voor Mies een kist getimmerd. Foto: Kleine Mies

door Yvette de Vries

BUSSUM - Ze komt vrolijk aanstappen bij Elk Gooisch Matras Komt Van Pas: Mies van Steensel. Net zo enthousiast als een jaar geleden toen ze geïnterviewd werd over een van haar fotoprojecten: 'De Bussumse Jeugd is Nu!'. Ze had toen net haar leven omgegooid. Eindelijk had ze tijd om op het gebied van fotografie alle creatieve processen in zichzelf te ontdekken.

Nu staat haar leven weer op z'n kop. Alleen deze keer heeft ze daar niet zelf voor gekozen. Mies is namelijk ziek, zo ziek dat ze niet meer lang te leven heeft. Maar ze komt levenslustig over. Vrolijk en vrij als altijd. Misschien wel vrijer zelfs. "Dit hier, Elk Gooisch Matras, dat heeft zo mijn leven veranderd", vertelt Mies. "Het was een keerpunt in mijn leven. Ik heb hier geleerd dat je complimenten in ontvangst mag nemen en dat iedereen zijn ding mag en kan doen. Iedereen is hier welkom en met elkaar begaan, je mag jezelf zijn. Het is een prachtig team van mooie mensen." Ze veert op en vertelt over de kist die ze voor haar hebben gemaakt. "Toen ik vertelde dat ik ziek was ontstond het eigenlijk spontaan. Het was een waanzinnig en bijzonder proces waaraan veel mensen iets hebben bijgedragen. Het was vooral heel mooi dat Sally en Monica van de AltijdWerkPlaats ook alle drie mijn kinderen erbij hebben betrokken." Het ontroerde haar dat mensen dat voor haar wilden doen. "Dat ding werd echt onderdeel van de AltijdWerkPlaats."

Bezige bij

Mies is geboren in Naarden en groeide op in Bussum waar ze op verschillende plekken woonde. Antikraak in de Baaien Rokkenbuurt tot op kamers wonen in 't Spiegel. Ze heeft drie kinderen - twee zoons van respectievelijk 23 en 15 en een dochter van 24 - en twee kleinkinderen.
Mies werkte tien jaar op een tijdschriftredactie en vervolgens bij de Vara, Avro, Wereldomroep en BVN televisie. Ze gaf bijles, inclusief coaching en huiswerkbegeleiding.

Een van de foto's die Mies onlangs op de hei maakte. Foto: Kleine Mies
"Ik zou het liefst de hele dag op de hei lopen", zegt Mies van Steensel. Foto: Yvette de Vries

'Ik wil lekker buiten zijn en de wind in mijn haren voelen'

Eind 2015 had Mies net haar baan op het Mediapark opgezegd en liet ze het leven op zich afkomen. "Ik zat net als veel andere mensen in een draaimolen. Werk, thuis, je huur betalen: je kent het wel, die verplichtingen waar je niet onderuit komt." Haar partner gaf haar het laatste zetje toen hij haar vroeg waarom ze niet 'gewoon' stopte met werken. "Dat was wel een dingetje, mijn financiële onafhankelijkheid opgeven." Met de volle steun van haar partner Szandor hakte ze toch de knoop door. "Hij steunt me in alles." Opeens had ze zeeën van tijd. Toch kwam er al snel een ander, tijdslurpend project op haar pad: Elk Gooisch Matras. Letterlijk. Ze fietste langs Crailo en zag daar asielzoekers langs de snelweg lopen met hun koffers achter zich aan. Dat raakte haar zo dat ze zich spontaan meldde bij dit clubje vrijwilligers dat zich onder meer inzet voor statushouders. "Het eerste wat ik daar deed was helpen kleding vouwen, maar haha, daar ben ik niet zo goed in." Ze ging stukjes schrijven en werd de huisfotograaf. Zo kon ze twee van haar grote passies combineren. Schrijven deed ze al voor haar werk en fotograferen had ze als hobby in 2011 opgepakt. Uren brengt ze door in de natuur en macrofotografie is haar grootste passie. Beestjes fotograferen, de maan, kinderen en (vintage) portretten. Haar Facebookpagina Kleine Mies staat vol met prachtige foto's.

Onbevangen en blij
Ondanks dat Mies zo ziek is is ze nog vaak bij Elk Gooisch Matras. Ze staat ook te popelen om weer te kunnen fotograferen op kinderboerderij 't Mouwtje. Die nu vanwege de vogelgriep gesloten is. "Ik moet springen, naar buiten. Als ik dat niet meer kan doen dan hoeft het niet meer voor mij. Ik wil leven!" Even wordt ze stil en emotioneel. Dan komt de fotografe in haar weer naar boven. Ze vertelt dat ze als een kind door de lens kijkt, onbevangen en blij. "Dan stap je al snel een andere wereld in en kun je dingen die je anders niet zou durven. Een groep honden op de hei fotograferen bijvoorbeeld, terwijl ik bang ben voor honden." Ze lacht als ze daar aan terugdenkt. "Ik had zelfs geen angst meer dat ze me omver zouden lopen." Ze was al bevrijd en kon dingen op haar eigen manier doen nadat ze stopte met werken, maar nu lijkt dat gevoel nog sterker te zijn geworden. In augustus kreeg ze te horen dat ze ziek is, echt ziek, doodziek. Ze voelde zich al een tijdje niet zo lekker, hoestte veel en had ook minder energie. Er werden foto's gemaakt en onderzoeken gedaan in het ziekenhuis. "Toen op zondagochtend mijn huisarts voor de deur stond wist ik dat het niet goed was." Haar eerste reactie was ongeloof. Veel tijd om na te denken kreeg ze overigens niet. Ze ging de molen in van onderzoeken en testjes. "Dat was het meest afschuwelijke dat ik ooit gedaan heb. Op het moment dat ze een experimentele behandeling voorstelden ben ik ermee gestopt. Ik heb de laatste paar dagen wel veel pijn, maar mijn hoofd is nog goed en zolang dat zo is kan ik doorgaan. Kan ik blijven fotograferen en schrijven. Ik leef totdat ik doodga. Ik wil buiten zijn, de wind in mijn haren voelen en dan mijn handen warmen aan een kop sterke koffie."

'Iedereen is hier welkom en met elkaar begaan,
je mag jezelf zijn'

SDO vermaakt toeschouwers met goed duel en zege

Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Een knappe zege afgelopen weekend van SDO. De Bussumers speelden sterk, maakten amper fouten en wonnen terecht van het hoger geklasseerde Hollandia: 2-1. SDO was een maatje te groot voor de doorgaans sterke tegenstander. SDO speelde fel en goed voetbal. SDO kwam na rust op voorsprong door een benutte halve omhaal van Kick van Aelst. Na de goal leek SDO heel even de zege te verspelen toen Hollandia wat terug kon doen. Een late treffer van nota bene de laatste man, Dwight Oehlers, zorgde ervoor dat SDO alsnog won.

Kans dat er toch een toekomst bestaat voor de stedenband

Betrokkenen werken aan voorstel

door Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN - Er bestaat toch een kans dat de stedenbanden van Naarden en Bussum met Uhersky Brod en Valasske Mezirici een toekomst hebben. Er wordt door betrokkenen gekeken of de stedenbanden toch behouden kunnen worden.

De gemeente maakte afgelopen maand bekend te overwegen de stedenband van Bussum met Valasske Mezirici te schrappen en alleen door te gaan met de Naarder stedenband met Uhersky Brod. Het behouden van twee stedenbanden zou volgens de gemeente te veel geld en te veel werk kosten.

Betrokkenen denken nog wat te kunnen betekenen

De stedenband met Valasske Mezirici wordt opgeheven omdat er de laatste jaar nog nauwelijks wat gebeurde, de stedenband met Uhersky Brod zou versoberd worden doorgezet. Er zou alleen wat gedaan worden vanwege de band met Comenius.

Stedenband raakt veel mensen
Er wordt nu door enkele betrokkenen dus toch gekeken of de stedenband behouden kan worden. "We merken dat het veel mensen raakt en dat men graag wat extra doet om de stedenbanden toch te behouden", zegt Jos de Lange van het CDA. "We denken dat we de komende jaren nog best wat kunnen betekenen voor deze Tsjechische steden. Uhersky Brod en Valasske Mezirici behoren tot dezelfde streek. Het heeft daar wel wat weg van onze gemeente. We hebben daarom best wel een band met elkaar. Daar kunnen we wat mee doen."

Van agenda gehaald
Er wordt door betrokkenen nu gewerkt aan een voorstel voor de toekomst van de stedenband. Het punt van het schrappen van de stedenband stond afgelopen woensdag op de agenda van de gemeenteraad. Daar werd het op voorspraak van het CDA vanaf gehaald om eerst het voorstel voor de toekomst af te wachten.

Er moet nu snel meer bekend worden.

Problemen met auto's aan Havenstraat houden aan

BUSSUM - Het gebeurt nog steeds te vaak dat er auto's door de Havenstraat komen. Daarover klagen bewoners en enkele ondernemers van de straat.

Er mogen al jaren geen auto's de Havenstraat over, maar na de werkzaamheden aan de straat gebeurt dat wel steeds vaker. Dat komt volgens de buurt omdat er geen paaltjes meer staan om het autoverkeer tegen te houden. De auto's zorgen volgens de buurt voor veel gevaar.

De klachten werden afgelopen zomer al eens aangekaart. De gemeente gaf aan de problemen te kennen en vroeg aandacht van mensen met auto's aan de Havenstraat: de wethouder dacht dat mensen nog moesten wennen aan de veranderde straat. De problemen houden nog aan. De buurtbewoners hopen dat er maatregelen genomen worden.

De gemeente laat weten dat de problemen de aandacht hebben en dat er snel met de buurt gesproken gaat worden.

BFC met veel gemak langs Roda '23

BUSSUM - Met veel gemak heeft BFC afgelopen weekend gewonnen van het lager geklasseerde Roda '23. De Bussumers waren, met zes treffers van Tjerk Posthuma, met 3-6 te sterk.

BFC startte wat futloos, maar echt gevaar bleef achterwege. Halverwege de eerste helft werd het voetbal wat beter en kwam BFC op voorsprong te staan. Na de eerste treffer werd het spel van de Bussumers beter en beter en kon de voorsprong snel groter worden. Na de eerste helft stond het al 0-3.

Roda '23 komt nog even terug
Na de rust hervatte BFC met waar het voor rust mee begonnen was: al snel volgde weer een doelpunt. Met 0-4 op het scorebord leek de zege zeker. BFC nam wat gas terug. Dat werd echter genadeloos afgestraft. Roda '23 kon terugkomen tot 2-4 en kreeg nog een grote kans op 3-4. BFC schrok weer wakker en stelde snel weer orde op zaken.

Met de zege op zak staat BFC nog steeds, met een voorsprong, op de tweede plaats. Het eerstvolgende duel speelt BFC volgend jaar pas: dan wacht het Naardense NVC, dat momenteel op plaats 5 van het klassement staat. De Naarders hebben een achterstand van twaalf punten.

Veroorzaker brand hoort straf pas later

BUSSUM - De veroorzaker van de brand aan de Betje Wolfflaan, afgelopen augustus, hoort pas later welke straf hem te wachten staat. Dat bleek deze week toen de pro-formazaak tegen de Bussumer behandeld werd.

De Bussumer (56) wordt ervan verdacht bewust het tapijt te hebben aangestoken om brand te veroorzaken. De brandweer was snel ter plaatse en kon het vuur blussen voordat het groter werd.

De rechtszaak wordt nu volgende maand verder behandeld. De reclassering gaat eerst nog met de verdachte praten, zodat er een rapport over hem gemaakt kan worden. Dat wordt gedaan omdat de Bussumer al eerder werd veroordeeld voor brandstichting en op het moment van de brand afgelopen augustus nog in een proeftijd zat. De Bussumer zit nog vast in afwachting van de rechtszaak.

Dronken Bussumer bejegent vrouwen

BUSSUM - Agenten hebben een week geleden, op zaterdag, aan de Stationsweg een Bussumer (50) aangehouden vanwege openbare dronkenschap. Dat meldt de politie.

De man maakte, na een bezoekje aan een kroeg, problemen op straat. De man bejegende meerdere vrouwen en deed erg vervelend. Zelfs toen agenten ter plaatse kwamen, bleef de man maar doorgaan. De man werd door de agenten meegenomen naar het bureau om af te koelen. De amokmaker mocht de volgende dag, met een boete op zak, weer naar huis.

Bejaarde vrouw bestolen

BUSSUM - Twee vrouwen hebben een week geleden, op vrijdag, aan de Herenstraat een bejaarde Bussumse bestolen.

De bejaarde vrouw (80) wandelde met haar rollator over straat toen ze werd aangesproken door twee vrouwen. De vrouwen namen plots een tas en de portemonnee van de vrouw mee en sloegen daarna op de vlucht.

Er wordt nog naar de daders gezocht. De vrouwen vertrokken met een zwarte auto met een Duits of Pools kenteken. Agenten hopen dat buurtbewoners of andere passanten wat van het voorval gemerkt hebben en bellen met 0900-8844.

Klein brandje in de Bukbieb

Lichte schade aan de bukbieb. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een brandje heeft vrijdagavond schade veroorzaakt aan de Bukbieb op het Julianaplein.

De brand begon 's avonds laat, rond half tien. Het vermoeden bestaat dat vandalen het boekenhuisje hebben aangestoken. De brand veroorzaakte vooral heel veel rook. De brandweer kon het vuur snel doven.
De Bukbieb is een klein rood huisje gevuld met tweedehands boeken. Voorbijgangers kunnen een boek meepakken of een boek achterlaten voor iemand anders.

'Ik zie volop kansen voor economie en toerisme'

Wethouder Miriam van Meerten

GOOISE MEREN - Het eerste jaar van de nieuwe gemeente Gooise Meren en ook van het college van burgemeester en wethouders zit er bijna op. Wethouder Miriam van Meerten was raadslid, fractievoorzitter en wethouder voor de VVD in Naarden. Ze verdiende dus haar sporen in de politieke arena. Integreren in Gooise Meren was voor haar niet nodig, want ze is heel vertrouwd met haar omgeving. Inwoners kennen haar, spreken haar op straat aan. In haar portefeuille heeft ze onder andere economie, toerisme, parkeren en monumenten. Hoe kijkt de wethouder aan tegen de nieuwe gemeente en hoe gaat het met de lopende zaken?

Miriam van Meerten voor de ruim 4 ton wegende fresco die een nieuwe plek moet krijgen. Foto: Bob Awick

Wat voor rapportcijfer geef jij jezelf?
"Ik ben niet van de cijfers. Wel is er altijd ruimte voor verbetering. Als ik kijk naar de fusie dan zie ik dat er veel verbeterpunten zijn. Ik gebruik graag een metafoor. Stel de gemeente is de Hema. De winkel wordt verbouwd en de hele collectie is anders geworden. Ondertussen gaan de zaken door en worden de rookworsten zoals vanouds nog verkocht. Zo was het ook met de fusie. De winkel (het gemeentehuis) was tijdens de verbouwing geopend, maar iedereen was even de weg kwijt. De gemeente heeft inmiddels een hele nieuwe look en feel gekregen. Het werk ging door, maar met een stuk minder mensen."

Voel jij je helemaal thuis in Gooise Meren?
"Ik woon natuurlijk in Naarden, op de grens met Bussum. Ik ga in Bussum naar de hockeyvereniging en ik winkel ook in Bussum. Voor mij was dat allemaal heel vertrouwd. Ik was nog het meeste onbekend in Muiden en Muiderberg. Maar inmiddels ben ik helemaal bijgepraat en ingelezen. Ik houd mij bijvoorbeeld in Muiden onder andere bezig met parkeren, het Muiderslot en Pampus."

Je hebt toerisme in jouw portefeuille. Hoe belangrijk is toerisme voor Gooise Meren?
"We werken aan een economische visie om Gooise Meren een boost te geven. Toerisme is hierin een belangrijke pijler. We zullen als college met diverse actieplannen komen voor de kernen van Naarden, Muiden en centrum Bussum. Waterrecreatie zal ook een drijvende economische kracht worden. Duurzaamheid, zoals elektrisch varen, is iets waar we mee voorop willen lopen in de regio. We gaan voor Muiden een stadspromotor aanstellen, net zoals in Naarden. In Bussum houden we de evenementencoördinator en de dorpsmanager. Daarnaast komen er twee bezoekerscentra om toeristen te ontvangen: in het Muizenfort in Muiden en in de Gele Loods in Naarden-Vesting."

'De aanspreekbaarheid die je hebt als lokale politicus vind ik heerlijk'

Waar ligt de grootste kans voor Gooise Meren?
"Ik heb de kansportefeuille. Ik zie volop kansen voor economie en toerisme. Een praktisch voorbeeld? Ik denk aan wandel- en fietsroutes, betere bebording, snelfietspaden in de regio. Op die manier kun je mensen deze kant op trekken en werkgelegenheid scheppen. We verliezen in de regio 1000 banen per jaar en dat is veel. Te veel. Met name op mbo-niveau en lager neemt de werkgelegenheid af en daar moeten we op inzetten."
"Ik denk dat de nieuwe zorgeconomie ook mogelijkheden schept. Mensen wonen langer thuis en dat creëert mogelijkheden voor nieuwe banen. Voor het aanzuiveren van de banenmarkt is het belangrijk dat we de samenwerking met Hilversum opzoeken. De bedreiging van het verlies van banen wordt nu nog te weinig gezien. Gooise Meren wil daarom inzetten op pluspunten die we hier hebben zoals ontwikkeling van het landschap om toeristen aan te trekken. "

Wat kun je vertellen over de ontwikkeling van het centrum van Bussum?
"Er laatste centrumvisie dateert uit 2012 en moet worden herzien. We moeten nu kijken wat voor soort winkels we in Bussum willen hebben. Het zal niemand verbazen dat het centrum kleiner gaat worden. Dus minder detailhandel. Waar we willen investeren is de stationsomgeving en de Vlietlaan. Het station is voor veel mensen de poort tot Gooise Meren. Het visitekaartje van onze gemeente. We willen echt werk maken van de Vlietlaan en dat wordt een grote uitdaging. Deze straat loopt vanaf het station naar het Julianaplein en moet een hele andere uitstraling krijgen. We overleggen met ProRail of we grond kunnen aankopen als er sporen verdwijnen. De indeling van de straat kan dan heel anders worden, bijvoorbeeld met dwarsparkeren en auto's die te gast zijn in de straat. Ik verwacht dat dit een grote verbetering wordt voor het centrum."

'We zullen rondom het station investeren. Dat is ons visitekaartje'

Er is veel te doen over de treinen. Minder sporen en wellicht een verdiept spoor. Wat is de stand van zaken?
"Er zullen in rond 2018 minder sporen liggen. Daarnaast gaat de NS zonder spoorboekje rijden. Hoe dat gaat uitpakken, weten we niet. De spoorbomen zullen waarschijnlijk vaker open gaan. Er leeft al langer de wens om het spoor te verdiepen, maar dat kost meer dan 100 miljoen. Om dat voor elkaar te krijgen heb je heel veel partijen nodig. Alleen wanneer je aantoont dat door middel van een verdiept spoor duurzame, economische voordelen behaald worden, maak je hier kans op. We lobbyen hiervoor, maar dat is voor de langere termijn. Op korte termijn beginnen we met het versmallen van de sporen."

Wat gaat er gebeuren met de parkeerproblemen?
"Met name in Bussum hebben we gemerkt dat er problemen ontstonden bij het vergunningparkeren aan de randen van de schil. De druk werd op sommige straten te hoog en er ontstonden gevaarlijke situaties. Deze schil zal uitgebreid worden. Met als effect dat werknemers van het centrum en het Gewest het dan te ver vinden om hun auto in een woonwijk te parkeren en naar het werk te lopen. Verder zijn we bezig met de harmonisatie van het parkeerbeleid. Het college wil graag een pilot met vrij parkeren in de aanloopstraten in Bussum."

Drie punten waar Van Meerten
zich hard voor gaat maken

1. Nominatie op de Werelderfgoedlijst van Unesco
"Ik zet mij samen met de provincie Noord-Holland en de regiogemeenten in om het gedeelte van de Hollandse Waterlinie dat binnen Gooise Meren valt op deze lijst te krijgen. We maken hiervoor namens de gemeente een steunbetuiging. Het gaat onder andere om Pampus, het Muizenfort in Muiden, de Vestingstad Naarden en Fortwerk IV in Bussum."

2. Harmonisatie parkeerbeleid
"Vanuit de drie gemeenten hebben we nu een veelheid aan parkeerregimes, vergunningen en tarieven die gelden in allerlei gebiedjes. We werken toe naar een parkeerbeleid, dat logisch, eerlijk en transparant is. Geen eenheidsworst in alle kernen maar vergelijkbare regels zullen gelden in vergelijkbare gebieden. Dat is een hele puzzel en dat gaat ons zeker lukken."

3. Nieuwe plek voor de fresco
"De gigantische muurfresco die nu in het Stadskantoor van Naarden staat moet een nieuwe locatie vinden wanneer wij hier vertrekken. Het kunstwerk is gemaakt door Eppo Doeve en hing oorspronkelijk in de Chemische fabriek van Naarden. Ik ga mij er hard voor maken dat dit ruim 4 ton wegende kunstwerk heelhuids een nieuwe, passende plek krijgt. Dat wordt een hele operatie. Om het fresco hier te krijgen is destijds tijdelijk een heel stuk muur weggehaald."

Vorig jaar werden de Vestingwerken in Naarden overgedragen aan de Stichting Monumenten Bezit (SMB). De gemeente Naarden wilde liever zelf de werken beheren en verzette zich fel. We zijn een jaar verder, hoe vind je het gaan?
"Nu de Vestingwerken eenmaal bij de Stichting Monumenten Werken zijn ondergebracht, vind ik dat het heel goed gaat. Het is een stuk sneller schakelen. Ook zie je dat er ruimte komt voor nieuwe ontwikkelingen. Zo is de SMB bijvoorbeeld bezig met plannen voor een historische haven. Op de korte termijn is het goed geregeld. Waar wij bang voor zijn is het effect op de lange termijn. Wij hebben namelijk als gemeente geen enkele invloed op de 'bruidsschat' van Naarden van 35 miljoen. We weten niet of de SMB op lange termijn kapitaalkrachtig genoeg is. We hebben er geen bestuurlijke invloed op. Dat is een zorg die nog steeds leeft."

Je bent ook wethouder in diverse wijken. Waar ga jij je voor inzetten?
"Ik heb in al mijn wijken een wijkschouw gedaan. Als ik mijn hond uitlaat word ik al aangesproken over uiteenlopende onderwerpen zoals een lantaarnpaal die het niet doet of over jeugdoverlast. Die aanspreekbaarheid vind ik heerlijk. Het is voor mij de kracht van de lokale politiek. Wat ik ga aanpakken in één van mijn wijken is de gevaarlijke verkeerssituatie bij de Action in Bussum. Daar komt een stopverbod. Er wordt namelijk veel gestopt en gekeerd. Ook mag Action niet meer rond het begin en eind van de schooltijden laden en lossen. Veel mensen houden zich bij de Bussumse winkel ook niet aan de regels. De mensen lijken blind als ze de winkel uitlopen en zonder te kijken de straat oversteken. Eenrichtingsverkeer is hier geen optie. Wel willen we de bocht in de weg vanaf het spoor naar de Action anders inrichten."

Wie verdient een pluim?
"Mijn man Maarten. Ik heb een hele drukke tijd achter de rug. Daarom kijk ik erg uit naar de kerstvakantie om met het gezin bij de boom te zitten. En om wat tijd door te brengen met vrienden die ik te weinig zie."

17 / 32

Kerstsfeer proeven zaterdag op Fortwerk IV.

donderdag 15 december

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9.30 uur

Aan de Iepenlaan 354a in Bussum.

Wijkcoach

Bibliotheek Bussum 10.30 uur

Kostenloos aanspreekpunt voor vragen, ideeën en zorgen.

Wijkcoach

Bibliotheek Naarden 11.00 uur

Iedere donderdag tussen 11.00 en 13.00 uur zijn de wijkcoaches van Naarden aanwezig in de Bibliotheek in Naarden.

Concert

BoodschappenPlusBus 13.00 uur

Gratis kerstconcert in Amersfoort in de Sint Joris Kerk. U wordt thuis gehaald en gebracht. Tel.: 035-7504192.

Proef de verspilling

Soupurbe 16.30 uur

Elke donderdagavond kun je meehelpen met koken en / of aanschuiven bij Taste Before You Waste Bussum. Er wordt gekookt met groenten die voor de verkoop niet mooi genoeg meer zijn of omdat er een overschot van was. Proef de verspilling! Locatie: Brinklaan 36a, Bussum. Aanmelden: www.soupurbe.nl.

vrijdag 16 december

Biljarten

WOC Spieghelwijck 10.00 uur

Biljarten voor beginners en gevorderden in WOC Spieghelwijck Iepenlaan 354a van 10.00- 12.00 uur. Opgeven: tel. 035-6918829.

Bustocht

De Palmpit 15.00 uur

Een avondtocht 'Rondvaart en lichttoer door Amsterdam'. Deze lichttoer brengt u er middenin. Met koffietafel in Haarlemmerliede na rondvaart van 1 uur gemaakt hebben door de grachten van Amsterdam. Thuiskomst: ca. 21.00 uur. Kosten 39,50 euro. Opgeven tot uiterlijk drie dagen van tevoren bij de gastvrouwen/heren van De Palmpit, tel. 035-6938786.

Themamaaltijd

De Palmpit 17.30 uur

Een themamaaltijd met keurslager Hoegema van winkelcentrum Koekoeklaan. Dit keer een visthema met amuse van gerooktezalmsnippers, kabeljauwfilet met pommes duchesses en aardbeibavarois. Aanvang 17.30 uur. Kosten € 10,-. Aanmelden tel. 035-693 87 86.

zaterdag 17 december

Inloop

De Palmpit 10.00 uur

Gezellig samen zijn.

Winterfortenland

Vernissage/Fort Werk IV 15.00 tot 19.00 uur

Duizenden kerstlichtjes, livekerstmuziek, heerlijke eetkraampjes zoals koek-en-zopie en de grillmaster, tientallen kerstbomen, activiteiten zoals kerstballen schieten en curling, sfeervolle zitjes met haardvuren, natuurlijk de Kerstman en nog veel meer. Bezoek het culturele erfgoed Fort Werk IV in Bussum in een over-de-top kerstsfeer. Entree gratis. Gedurende twee weken verandert Fort Werk IV in een sfeervol Winterwonderland.

Feestdagen Visagie demo

Indisha 11.00 uur

Stel je feestdagen visagie vragen aan topvisagist Ralph Baaij en collega's. Reserveren via 035-691 08 83 of info@indisha.nl.

zondag 18 december

Kerstconcert

BoodschappenPlusBus 10.00 uur

Kom in Hilversum in de kerstsfeer met het Stolz Quartet. U wordt thuis gehaald en gebracht. Tel.: 035-7504192.

Doorgeefmarkt TBYW

Soupurbe 13.00 uur

We geven heerlijke groenten door die winkels aan ons gedoneerd hebben. Het zijn groenten die niet mooi genoeg (meer) zijn voor verkoop of omdat er een overschot van was. Taste before you waste! Zie www.soupurbe.nl.

Upcyclen op zondag

Soupurbe 14.00 uur

Neem je eigen afval mee, zoals blikjes, flessen, doppen, maar ook oude spullen waar je iets in ziet. We leggen alles bij elkaar en gaan er samen onze creativiteit op los laten. Uitdaging van deze middag is om van het afval originele kerstversiering te maken. Neem gereedschap en andere dingen mee die van pas kunnen komen. Aanmelden: www.soupurbe.nl.

Kerstsoos

De Palmpit 14.30 uur

Deze soosmiddag staat geheel in het teken van de kerst, met kerstmuziek en een kerstverhaal onder het genot van glühwein en kerstkransjes.

Kerstconcert

St Jozefkerk 15.30 uur

Muziekvereniging Het Gooi geeft een kerstconcert in de St. Jozefkerk aan de Ceintuurbaan/Laarderweg. Aan dit concert wordt meegewerkt door dameskoor SmartTease. De afgelopen jaren is dit concert onder grote publieke belangstelling uitgegroeid tot een echte traditie. Het harmonieorkest zal, onder leiding van dirigent Bart Roobol, een aantal bewerkingen van klassieke en moderne kerstliederen ten gehore brengen.

A Festival of Nine Lessons and Carols

Koepelkerk 19k00 uur

De koren Voices en Mary's Voices zingen onder leiding van Piet Philipse en Karin Bouwmeester een Festival of Nine Lessons and Carols in de Koepelkerk. Deze Engelse kersttraditie is een combinatie van negen korte lezingen uit het kerstverhaal, prachtige koormuziek en samenzang van bekende kerstliederen. De lezingen worden voorgedragen door parochianen en bekende Bussumers. Meewerkend organist is Wybe Kooijmans, hoofdorganist Grote Kerk Naarden. De toegang is vrij, wel is er een collecte na afloop.

Koopzondag Het Arsenaal

Het Arsenaal 12.00 uur

De designlabs van Jan en Monique des Bouvrie en de shops zijn op zondag open.

maandag 19 december

Yoga

WOC Spieghelwijck 10.15 uur

Yogales om je lichaam soepel te maken en je geest tot rust te brengen. Na afloop samen koffie drinken.

ANBO kerstbrunch

Stokjes en Lepel 10.30 uur

De kosten bedrage € 8,50. Opgeven vóór 15 december bij Stokjes en Lepel, tel: 035-6910795 onder vermelding van uw naam en aantal personen. Ook niet-leden van de ANBO zijn welkom.

Tablet- en Androidcursus

WOC Bellefleur 13.00 uur

Deze cursus wordt gegeven op tablets van de deelnemers met het Android besturingssysteem met tenminste versie 4 en bestaat uit 5 lessen. Kosten: € 50 voor 5 lessen. Info: 035-525 18 37 of www.wocbellefleur.nl.

Open eettafel

De Palmpit 16.30 uur

Elke maandag- en donderdagmiddag een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Aanmelden: 035-693 87 86.

dinsdag 20 december

Aanmelden kerstbusreis

Wijkpost De Schakel 8.30 uur

Aanmelden voor de kerstbusreis voor 13 december 2016.

Lezing boek Rijks

Bibliotheek Naarden 10k00 uur

Om te vieren dat de bibliotheek het boek 'Rijks: Masters of the Golden Age' van Marcel Wanders heeft verworven, wordt een ochtend over de beroemde Eregalerij van het Rijksmuseum georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst neemt kunsthistorica Diana Kostman ons aan de hand van platen in dit bijzondere boek mee naar de topstukken. Entree vrij.

ANBO Filmmiddag

Filmhuis 13.00 uur

De film 'A Quiet Passion' beschrijft het leven van de 19e-eeuwse Amerikaanse dichteres Emily Dickinson. Kaarten kosten € 7,75.

ANBO Handwerkclub

Locatie onbekend 14.00 uur

De handwerkclub is steeds op een andere locatie op dinsdag om de veertien dagen van 14.00 tot 16.00 uur. Voor meer informatie kunt u bellen met Rita Beun-Kroonenburg op 06-46547533.

woensdag 21 december

ANBO kunstlezing

Wilhelminaplantsoen 14 om 10.00 uur

Henk Roos houdt een lezing over kunst. Het onderwerp is ditmaal de schilder Hercules Segers uit de 17e eeuw naar aanleiding van de tentoonstelling in het Rijksmuseum in Amsterdam. Entree 4 (ouderenbond) of 5 euro.

Audiovisuele show

WOC Bellefleur 14.00 uur

U beleeft een gevarieerd kijk- en luisterprogramma, dat gegeven wordt door Henk Butink. De onderwerpen worden kort mondeling geïntroduceerd, maar het gaat om de beelden en de muziek. Kosten: 4 euro.

Filmhuis Bussum

'Frantz'.

*TONIO, de verongelukte zoon, het verdriet en de gelaagdheid van het leven.
*Geestige, intelligente film TONI ERDMANN. Een onconventionele vader zoekt contact met zijn carrière-dochter.
*In FLORENCE FOSTER JENKINS steunt Hugh Grant de operacarrière van zijn slecht zingende echtgenote (Meryl Streep).
*I, DANIEL BLAKE verenigt humor, warmte en wanhoop.
*In JE ME TUE À LE DIRE roept een hypochonder een lach en een traan op.
*Grappig onthullingen in PERFETTI SCONOSCIUTI wanneer goede vrienden elkaars smartphones te zien krijgen.
*A QUIET PASSION geeft een fraai portret van de grote Amerikaanse dichteres Emily Dickinson.
*In DOWN TO EARTH maakt een Nederlands gezin een wereldreis langs 'Earth keepers".
*FRANTZ, volgt een slim script, over de ontmoeting tussen een rouwende geliefde van een omgekomen soldaat en diens tegenstander.
*In WATERBOYS zijn vader en zoon op zoek naar volwassenheid.
*THE SALESMAN, van de maker van A SEPARATION, overtuigt opnieuw met fijnzinnige thriller, die zich afspeelt in hedendaags Teheran.
*SNEAK PREVIEW
*FAMILIEFILMS: SIV GAAT LOGEREN en SEPP – DE WOLVENVRIEND.

Versa vrijwillgerscentrale

*Vluchtelingenwerk zoekt een budgetcoach voor 2-4 uur per week. Vluchtelingen worden één op één geholpen bij het op orde brengen van hun administratie, omgaan met geld en plannen.

*Ziekenhuis Tergooi zoekt een vrijwilliger kinderopvang voor 8 uur per week. Bij een bezoek of polibezoek van patiënten vangen vrijwilligers de kind(eren) op.

*Stichting Maatjesproject Gooi- en Vechtstreek afd. Bussum zoekt een maatje voor een 45-jarige man om samen met hem zijn sociale netwerk uit te breiden, te bewegen en kijken wat bij hem past.

Uit de Historie van Bussum en omgeving

Acht kinderen van gezin Verkleij in1927. De negende, Kees, werd dat jaar geboren. .

Smullen in Bussum

Wist u dat er in 1959 21 banketbakkers en 30 broodbakkers in Bussum waren? Banketbakker Van de Koppel, Huizerweg 39, was er één van.

Griffioens rijdende melkwinkel.
Naast de al genoemde onderwerpen staat in dit nummer ook een stuk over smulpaap ‘De Vieze Man’, over horeca-groothandel Hocras, een artikel over boekweit en het verhaal over de familie Kruyt, die zich einde 19e eeuw hier vestigde.

Het verhaal van dat bakkersgezin wordt door dochter Anneke verteld in het Bussums Historisch Tijdschrift, dat één dezer dagen bij leden van de Historische Kring Bussum in de bus valt. Dit tijdschrift is verder te koop bij de Kring zelf, bij boekhandel Los en bij Bruna.

Daarin leest u ook het interview met de broers Jan en Frans Verkleij over 100 jaar slagerij Verkleij, één van de 36(!) slagers in Bussum.

Deze en andere verhalen staan in het themanummer 'Smullen in Bussum'. Kortom: eten en drinken.

De historie van Griffioen (van melkboer tot wijnverkoper) komt ook langs. En die van viswinkel Honing.

Nog ruimer moeten we 'smullen' zien: wat nu 'Archibald Grand Café Restaurant' heet, met in de zijmuur het tegeltableau van wat voorheen 'Café Parkzicht' was, was ooit hotel. Het had onder de naam 'Cecil' dertig jaar geleden een bedenkelijke naam, maar werd in de jaren '90 een ontmoetingsplek van BN-ers van de televisie. Tien jaar eerder kwam je velen van hen, en andere figuren uit de showbizz, tegen bij Maître Pierre aan de Stationsweg.

Smullen dus, dit nummer van Bussumse Historische Tijdschrift!

Klaas Oosterom

'De hele winkel moet prikkelen'

Een raceauto in de winkel. Heino van Poelgeest houdt wel van een beetje anders. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM - Een eigentijdse winkel, dat is wat Heino van Poelgeest met zijn eigen herenmodezaak BY HEINO voor ogen heeft. Met ruim 23 jaar ervaring in het vak en een neus voor mooie merken en stoffen moet dat wel lukken.

Zijn eigen favoriet zijn de Italiaanse truien van merinowol op een strakke jeans. Dat draagt heel comfortabel en dat is ook meteen de essentie. Volgens Heino mag en kan je tegenwoordig alles door en bij elkaar dragen. "Maar," merkt hij op, "let er wel op dat het goed op je lijf, dus aangesloten, zit." Goed en eerlijk advies over wat bij iemand past. Levensstijl, gelaatskleur en uitstraling worden daarbij, net als een goede service, steeds belangrijker, is zijn stelling. En juist met dat doordachte advies wil hij het verschil maken. "Ik zie mijzelf ook meer als stylist dan als adviseur." Over zijn winkel kan hij kort zijn, daar moeten zijn klanten het gevoel hebben dat ze thuiskomen. De inrichting is zorgvuldig gekozen: een combinatie van stoer en strak. Net zoals de collectie. Die is lekker dressable, zoals hij het zelf typeert, en met het Nederlandse merk A Fish named Fred durft hij ook buiten de gebaande paden in de herenmode te gaan. Dat doet hij ook met zijn niet-traditionele etalage. "De hele winkel moet de nieuwsgierigheid prikkelen." De winkel op de Nassaulaan 21 is inmiddels al een weekje open, maar op zaterdag 17 december volgt er nog een officiële opening.

Soigné krijgt voor achtste keer een ster

Michelin blijft positief

De ster blijft in Bussum.

BUSSUM - Restaurant Soigné aan de Kapelstraat mag ook komend jaar het predicaat 'Sterrenrestaurant' dragen.

Het Bussumse restaurant kreeg maandag in het DeLaMar theater in Amsterdam te horen dat het de eerder toegekende Michelinster behoudt. Het restaurant van chef-kok Dennis de Jong en Frank Velthuyse heeft de ster nu voor het achtste achtereenvolgende jaar. Enorm trots zijn de heren op hun prestatie.
Velthuyse: "Je weet maar nooit of je de ster binnenhaalt. Wel wisten we dat er een inspectie was geweest. De hoofdinspecteur zei dat het behouden van de Michelinster te vergelijken is met topsport. Wij focussen altijd op een constant niveau. De zaak loopt goed. Met name het Kookatelier en de workshops zijn een echte toevoeging. We zitten nu ook steeds vol met kerstborrels, private dining, noem maar op. De Kapelstraat ontwikkelt zich bovendien steeds meer als horecastraat en dat vinden wij heel positief."
Collega-eigenaar en chef-kok Dennis Jong vult aan: "Dat wij nu voor het achtste jaar op rij de Michelinster krijgen is iets waar we ontzettend blij mee zijn. Helemaal nu ook aangezien 2017 een extra feestelijk jaar wordt omdat wij dan 10 jaar bestaan."

Ondanks druilerig weer veel bezoekers

De kerstmarkt duurde dit jaar tot 21.00 uur in plaats van 19.00 uur. Foto's: Bob Awick

NAARDEN - De vele vrijwilligers hadden weer hun best gedaan om er zaterdag een gezellig kerstmarkt van te maken.

Ondanks het druilerige weer met af en toe een flinke miezerbui waren er genoeg bezoekers op de been. Gelukkig was er warme glühwein of een portie poffertjes om op te warmen.

Op het plein voor de Utrechtse Poort waren veel kraampjes met koopjes opgesteld. Van glazen kerstballen tot zelfgebreide mutsjes en van kerststukjes tot lichtgevende kerstschilderijtjes.

De ondernemers hadden weer een verrassend aanbod op de kramen liggen. De markt werd verder opgeleukt door verschillende muzikale optredens.

Toneelvereniging ToVeNaar bracht het kerstspel naar Naarden. Dieren waren er ook: onder andere een ezel en een kameel. De optocht eindigde in de Gele Loods waar de acteurs met hun dieren plaatsnamen in de levende kerststal. Het was binnen flink dringen voor de bezoekers die hier maar wat graag een blik op wilden werpen.

Op de foto met de arrenslee.
Levende kerststal.
Heel veel kerstkoopjes.
High fives met de wandelaars. Foto: Marco de Swart
Een paraplu was geen overbodige luxe. Foto: M. de Jong
Wachten tot de optocht de Gele Loods in is. Foto: M. de Jong

De markt werd ook nog bezocht door de vele lopers van de sponsorloop van de Nierstichting.

Je huis lekker warm en toch flink besparen

We wensen je alvast fijne feestdagen!

Het zijn de donkere dagen voor kerst. Buiten brandt gezellig de feestverlichting en binnen brandt de kachel. Maar niet onnodig toch?

Op zoek naar wat goede voornemens voor het nieuwe jaar zagen we op milieucentraal.nl zes tips om je huis te verwarmen zonder te verspillen. En het goede nieuws: de tips zijn gratis en van de kosten die je bespaart, financier je volgend jaar moeiteloos een feestelijk kerstdiner voor de hele familie. Sommige liggen zo voor de hand dat we ons niet kunnen voorstellen dat niet iedereen dat al doet. Maar je weet nooit, dus zetten we ze alle zes nog even voor je op een rijtje.

1. Sluit tussendeuren en verwarm alleen de ruimte waar je bent. Met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht. Hiermee bespaar je gemiddeld 240 euro per jaar.

2. Zet je thermostaat 's nachts op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 80 euro per jaar. Maar: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.
3. Zet je thermostaat als je thuis bent één graad lager dan je gewend bent. Daarmee bespaar je 80 euro per jaar. Als je bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg.

4. Zet de thermostaat op 15 graden als je overdag weggaat. Hiermee bespaar je gemiddeld 140 euro per jaar.

5. Verwarm je slaapkamer niet. Daarmee bespaar je gemiddeld 50 euro per jaar. Gebruik eventueel een kruik of elektrische deken.

6. Als je de thermostaat een uur voordat je gaat slapen al op 15 graden zet, bespaar je gemiddeld nog eens 20 euro per jaar.

Deze besparingen gelden voor gemiddelde woningen en huishoudens. Hoeveel je precies bespaart, hangt af van jouw woning. In een woning zonder goede isolatie en met een oude cv-ketel kun je meer energie besparen (omdat je veel meer verspilt), dan in een woning die door woningisolatie en een HR-ketel weinig warmte verliest. In een goed geïsoleerde woning kun je het meest besparen door je thermostaat altijd een graadje lager te zetten.
Bron: milieucentraal.nl.

Groene kerst

Foto: CressToday


Een kweekbak voor cressen zijn een aanwinst voor je keuken. Cressen kun je zien als een combinatie van minikruiden en superfoods: gezond en krachtig van smaak. Je kweekt ze zelf in een handomdraai dankzij de CressToday Basic, te bestellen bij Grown.nl in Weesp. Met 5 gratis Cress-Pads kun je meteen van start!

Verhuisrecord in kerstvakantie

Foto: André Verheul

De verhuisbedrijven verwachten in de kerstvakantie van 2016 een recordaantal verhuizingen.

Dat de kerstvakantie een populair moment is om te verhuizen, blijkt ieder jaar.

En nu de huizenmarkt zo aantrekt als afgelopen jaar zien zowel particulieren als zakenlieden hun kans schoon om te verhuizen. Dat de kerstvakantie een aantrekkelijke periode is om te verhuizen komt niet alleen omdat mensen dan veel tijd hebben. Dat mensen graag een nieuwe start willen maken voor het nieuwe jaar begint speelt ook mee.

Het is volgens verhuizen.com opnieuw een bevestiging dat het vertrouwen in de huizenmarkt terug is van weggeweest.

Ruime kerst


Jonge gezinnen keren de grote stad de rug toe. Veel liever wonen ze in dorpen en kleinere steden vlak bij de grote stad, zo blijkt uit inventarisatie onder makelaars. In de laatste twee jaar verliet een op de tien jonge gezinnen Amsterdam. Onze regio profiteert mee. Hier is meer groen en ruimte - en dat is uiteraard aantrekkelijk voor jonge gezinnen. Bovendien zijn de koopprijzen een stuk aantrekkelijker. De meeste jonge gezinnen die verhuizen hebben een hoog inkomen.

Nieuwbouw in Gooise stijl

BLARICUM - De bouw van acht woningen in klassieke en landelijke stijl in de Blaricummermeent kan van start. Er zijn nog enkele halfvrijstaande woningen beschikbaar in dit plan 'Unieck Blaricum'.

De woningen zijn geïnspireerd op de 'Gooische villa': duurzame, robuuste materialen, verschillende nok- en goothoogtes en veel aandacht voor de detaillering. Rode bakstenen gevels of witte gekeimde gevels, rieten kap of pannendak en houten kozijnen geven de woningen net dat beetje extra. Het gevarieerde en karakteristieke beeld wordt versterkt door het groene karakter van de wijk. Elke woning krijgt een boom in de voortuin.

Warme kerst

Foto: Pixabay


Duurzaam wonen wordt steeds populairder. Natuurlijke materialen zoals vlas, gerecycled katoen, houtvezel en schapenwol worden genoemd als de materialen van de toekomst. Ze hebben het voordeel dat het je huis langer warm houdt en het je ook nog eens geld bespaart. Vraag er eens naar bij je isolatieadviseur.

Schone kerst


In deze wereld vol innovaties is het toilet nog bijna hetzelfde als 100 jaar geleden. Met de Geberit AquaClean douchewc, een ontwerp van topontwerper Christoph Behling, is daar verandering in gekomen. Nu staan we voor een culturele verandering van het gebruik van toiletpapier naar water.

We hebben weer zin in leuke, nieuwe kerstspullen in huis

Foto: Pixabay

Drukte op de kerstafdeling

Aan het einde van dit jaar hebben we even geen zin in nog meer boosheid en wantrouwen. Liever maken we het thuis gezelliger dan ooit. Dat merken de tuincentra in Nederland. Voor het eerst sinds jaren zien ze de kerstverkopen aantrekken.

Aan het einde van dit veelbewogen jaar maken we het graag weer extra gezellig in huis.

"Consumenten zijn het negativisme in het nieuws beu. Ze geven meer geld uit om het thuis gezellig te maken in de aanloop naar kerst, zo vernemen we van onze leden. De aantrekkende economie helpt uiteraard ook", zegt Brenda Horstra, adjunct-directeur van Tuinbranche Nederland.

Veel tuincentra zijn wekenlang in kerstsfeer. De eerste artikelen gaan al in oktober over de toonbank. Die maand laat dit jaar een duidelijke plus zien in de kerstartikelenverkoop. In november nam de omzet in kerstartikelen zelfs met ruim 15% toe vergeleken met 2015, zo meldt de brancheorganisatie.

Goeie ouwe tijd

Wat kopen we het liefst? Lampjes, groen en kerstversiering, zo luidt het weinig verrassende antwoord. De klassieke kleuren rood en zilver zijn het meest in trek. Het wijst allemaal op een verlangen naar de goede, oude tijd, zo filosoferen wij er maar even op los. Ook natuurlijke materialen gaan als zoete broodjes over de toonbank, zoals mos, takjes, dennenappeltjes en alles wat nog meer past in het thema 'het kerstbos'.
Maar niet alles blijft bij het oude: als het om groen gaat, wordt het kunstgroen steeds populairder.

Column

Kerst in april?

Ward Roozenburg is makelaar in hart en nieren (Van Vulpen Roozenburg Makelaars in Hilversum) en bovendien voorzitter van de NVM afdeling 't Gooi.

Kerstmis staat voor de deur. Altijd een bijzondere tijd. Het jaar afsluiten en terugkijken op wat er allemaal gebeurd is. Zo heeft ieder zijn eigen verhaal en gevoel bij 2016. Een nieuw huis staat daarbij in ons vak natuurlijk centraal. En dat er heel wat transacties hebben plaatsgevonden dit jaar zal u niet ontgaan zijn! Er worden dus ongetwijfeld heel wat boompjes opgezet in de nieuwe huiskamers. Eindelijk weer een (slanke) den in huis die je kunt versieren.

Het jaar 2016 gaat wat makelaardij betreft de boeken in als een jaar waarin de woningmarkt weer flink is aangetrokken. De telefoon stond op sommige dagen roodgloeiend om bezichtigingen te plannen en de biedingen vlogen ons om de oren! Maar zoals elk jaar verwachten wij de laatste week wat meer rust op kantoor. En zoals elk jaar tegen beter weten in. De dagen rondom kerst zijn juist altijd hectisch. En gezellig. Er heerst een prettige, ontspannen sfeer en er komt bij ons op kantoor altijd veel visite in deze periode. Relaties die een kerstgeschenk komen brengen en meteen maar even koffie blijven drinken. Veel leuke aanloop dus!

Maar ook die taxatie die nog even 'snel' uitgevoerd moet worden. Of het verkoopadvies dat 'nu' plaats moet vinden omdat het prettig is om met die kennis 2017 te beginnen. Wat minder voorkomt is het op de markt zetten van nieuw woningaanbod. Mensen willen nou eenmaal geen foto met kerstboom die in april nog op Funda staat. Of met sneeuw. Alhoewel ik me dat laatste helaas amper kan herinneren. Daarom wordt de fotograaf iets minder ingezet deze periode. Echter, gezien het feit dat woningen soms slechts maar een aantal dagen te koop staan, is dat gevaar ook wel een beetje geweken.

Autootje subtiel op het aanrecht

Om tot een perfecte fotoreportage te komen is allereerst natuurlijk een goede fotograaf nodig. Die de juiste sfeerbeelden kan maken. Natuurlijk wordt er wel eens wat nabewerkt of met een groothoeklens geschoten. Maar over het algemeen presenteren wij de woning zo puur mogelijk. En makelaars worden ook steeds inventiever. Zo is er een makelaar geweest die op elke foto zijn eigen opvallende auto als miniatuur liet terugkomen op beeld. Zo stond zijn auto tussen de accessoires op de vensterbank of subtiel opgesteld op het aanrecht. Vond ik echt een leuk idee! Verzin dat maar eens. Met onze bekende Vespa scooters hadden wij dit graag bedacht! Foto's zeggen natuurlijk sowieso meer dan een ellenlange tekst. Ook in negatieve zin. Voor het geval u zich verveelt: google maar eens 'foute Funda foto's'. U weet werkelijk niet wat u ziet!

Door welke lens u het ook bekijkt: ik wens u vanaf deze plek een zeer fijne kerst en een bijzondere jaarwisseling met hopelijk dat voor u zo 'perfecte plaatje'!

Het Duurzaam Bouwloket

Jouw gemeente geeft advies over duurzaam (ver)bouwen. Foto: Pixabay

Een goed voornemen voor het nieuwe jaar: verduurzaam je woning.

De regio Gooi en Vechtstreek werkt samen met het Duurzaam Bouwloket. Daarmee wordt het voor de particuliere huizenbezitter makkelijker om bijvoorbeeld iets aan isolatie te doen. Je kunt bij je eigen gemeente terecht bij het Energieloket voor informatie over het verduurzamen van de woning. Denk aan isolatie, duurzaam verbouwen, energiebesparing of het plaatsen van zonnecollectoren. Het Duurzaam Bouwloket is een landelijke organisatie van onafhankelijke experts die de inwoners van deze regio via een website kunnen adviseren en leiden naar bedrijven die de gewenste werkzaamheden uitvoeren. Check www.duurzaambouwloket.nl.

Hup, de tuin in

Is de azalea als woonplant te groot geworden, dan kan die na de bloei buiten op een schaduwrijke, zure, vochthoudende grond uitgeplant worden. Overwinteren doet de azalea het liefst beschut in een kas of schuur met enige beschutting. Let bij de aanschaf op de rijpheid. Om er zeker van te zijn dat alle knoppen zullen bloeien, is te onrijp inkopen niet verstandig, vooral in de winter.

Corporatiebezit neemt af

Het aantal woningen in bezit van woningcorporaties is in 2014 afgenomen met ruim 9.000. Er waren in Nederland op 1 januari 2015 in totaal 2,3 miljoen corporatiewoningen.

Dit blijkt uit onderzoek over het eigendom van de woningvoorraad in opdracht van Binnenlandse Zaken, uitgevoerd door het CBS.

De totale woningvoorraad telde op 1 januari 2015 bijna 7,6 miljoen woningen. Het aantal koopwoningen was met bijna 29.000 toegenomen en het aantal woningen in bezit van overige verhuurders nam met bijna 25.000 toe ten opzichte van 1 januari 2014. Het corporatiebezit nam juist af. Dit komt vooral door een afname in nieuwbouw en door de verkoop van woningen aan overige partijen, zoals bedrijven, particulieren en institutionele beleggers.

Voor alle klussen in en om het huis: vloeren/ tegelen/schilderen etc - alle reparaties - ruim 20 jaar ervaring - flexibel en betrouwbaar. Voor een vrijblijvende offerte: 06-54623051/ 020-6908997

UW WONING VERHUREN? verhuur aan expats, organisaties & young professionals INTERHOUSE HILVERSUM verhuurprofessionals & vastgoedbeheer 035-303 13 20 www.interhouse.nl

De Klusjesman met oplossingen. DFS Facilitaire diensten. Particulieren en Bedrijven. 06-36198050 / 035-7519985

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Te huurwerkplek in werkpl van 150 m2. Deelt met Matthijs Meubels incl gebruik machinalen. Per direct € 550 p/m. En te huur atelier 34 m2 per 1/4/17 € 275 p/m. Voldoende p-plek. Locatie Bussum nabij Centrum&St Zuid. Meer info: 06-24530347 matthijsmeubels@gmail.com

VLOOIENMARKT HUIZEN 18 DEC. SPH.DE MEENT, GRAAF WICHMAN 177 RUIM 100 KRAMEN DEELNEMEN ?? DONEVENTS.NL 0294-237320

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Privéles Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans. 035 6839235

Voor alle AANLEG en ONDERHOUD in uw TUIN. Bel: 06-10400788 voor een scherpe prijs

Bij slagerij van Bemmelen met de feestdagen verkrijgbaar; kalkoen vanaf 2,5 kg. Tam konijn, wild en gevogelte, fondue- en gourmetschotels en groot vlees voor de winterbbq. Kol. Verveerstraat 69 Naarden. Tel: 035-6948850 mail: slagerijvanbemmelen@hotmail.com

Zorgt u voor iemand en wilt u er graag even op uit? U kunt om een vrijwilliger vragen die bij u thuis komt om de zorg een paar uur over te nemen. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

Boekhouding voor zzp'ers kijk op www.fracil.nl of bel 06-55828894

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Weer volop MOOIE KERSTBOMEN vanaf 11 euro. WWW.DEBOERDIERENRUITER.NL Muiderberg

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Huis laten ontruimen? Vraag folder 035-5233599 of www.woningontruiming.com

Arthur's loodgietersbedrijf.nl
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk, riool, waterleidingen, gasleidingen, sloopwerk en het schoonmaken van de dakgoten, gratis goot en dakinspectie. 06-22418974.

BUHR ZOEKT DEELRUIMINGEN: ZOLDER, KELDER, GARAGE, BERGING etc. Telefoon: 06-53408425 (Robert) of 035-6937512 (Gérard)

Dakkapel 4 meter voor 4750 euro incl. BTW en plaatsen casco 06-54112288 of kijk op dakkapel.nl Deventer

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. Met ervaring en goede ref. Tel.: 06-86337297

Nissan komt met LEAF Business Edition

Met de elektrische LEAF haal je makkelijk 150 tot 200 kilometer.

Met de Business Edition introduceert Nissan een vervolg op de succesformule van de volledig elektrische Nissan LEAF. Hij is completer dan ooit en tegelijkertijd scherp geprijsd. Deze speciale uitvoering is nu beschikbaar.

De Nissan is voorzien van onder meer lederen stoelbekleding, verwarmbare stoelen en een verwarmbaar stuur, een Around View Monitor en een Bose-audiosysteem. Ook is de auto voorzien van een snellaadaansluiting van 50 kW. De fiscale waarde (basis voor berekening van de bijtelling) van de LEAF 30 kWh Business Edition bedraagt 33.990 euro. De verkoopprijs inclusief afleveringskosten bedraagt 34.840 euro. De gunstige prijs en lage bijtelling van 4 procent vormen een aantrekkelijke combinatie. Zakelijk rijders betalen slechts 46 euro bijtelling per maand (bij 40,4 procent IB). Nissan biedt daarnaast een aantrekkelijk geprijsd chargepack aan.

Deze LEAF laat een bereik van 250 kilometer noteren (NEDC), wat in de praktijk neerkomt op 150 tot 200 kilometer elektrisch rijden. De snellaadfunctie vergroot de flexibiliteit van de Nissan. Nederland telt enkele honderden snelladers.

Mitsubishi het meest betrouwbaar

ASX en Space Star uitblinkers

De ASX is een van de uitblinkers.

Mitsubishi is door de Consumentenbond opnieuw uitgeroepen tot betrouwbaarste automerk in Nederland. In het meest recente onderzoek naar pechgevallen scoort Mitsubishi Motors een rapportcijfer van 8,4, waarmee het merk net als vorig jaar als beste uit de bus komt.

Met de nummer-1-positie in de automankementen-test van de Consumentenbond – die is gepubliceerd in de Consumentengids van december 2016 – wordt de betrouwbaarheid en daarmee ook de veiligheid van de Mitsubishi-modellen opnieuw onderstreept.

Ook in de Duitse en Amerikaanse pechstatistieken zijn de modellen van Mitsubishi Motors structureel minder storingsgevoelig dan veel klassegenoten. Mitsubishi scoort in de automankemententest van de Consumentenbond een rapportcijfer van 8,4. Daarmee houdt het merken als Honda, Suzuki en Toyota achter zich, die met het rapportcijfer 8,2 op een gedeelde tweede plek staan.

Uitzonderlijk
De Consumentenbond roemt de Mitsubishi ASX: met een rapportcijfer van 9,3 een van de uitblinkers in de betrouwbaarheidstest. Zo is er geen enkel probleemgeval bekend dat direct moest worden verholpen om een verdere reis mogelijk te maken. Hetzelfde geldt voor de Mitsubishi Space Star, die met een 9,2 eveneens uitzonderlijk hoog scoort.

Kids ontmoeten hun held bij Renault

Tijdens een proefrit krijgt de 10-jarige Mika een grote verrassing.

Renault lanceert een nieuwe campagne voor de introductie van de nieuwe Scénic: Drive & Surprise. Via dit platform krijgen ouders de kans om hun kinderen een onvergetelijke ervaring te bieden tijdens een proefrit in de nieuwe Renault Scénic, inclusief een meet & greet met hun grootste Nederlandse helden.

Uit onderzoek blijkt dat vrijwel alle aankoopbeslissingen in een gezin gebeuren in overleg tussen ouders en kind. Bij aanschaf van een auto telt de stem van kinderen voor bijna 30% mee. In de eerste video van deze campagne ontmoet de 10-jarige Mika zijn helden van StukTV, die in de nieuwe Scénic een lift krijgen naar de studio. Mika toont een ontwapenende, spontane reactie.
Op de website renault.nl/driveandsurprise kunnen ouders hun kinderen tot en met 19 december aanmelden om ze kans te laten maken op een ontmoeting met hun favoriete held(in).

Zo wordt de Insignia Grand Sport

Opel onthult de eerste foto's van de nieuwe Insignia Grand Sport, die in de loop van 2017 op de markt komt. Het nieuwe vlaggenschip van Opel laat direct zien dat het woord 'Grand' in de naam heel toepasselijk is. Op alle vlakken is de nieuwe Insignia Grand Sport uitzonderlijk. Hij is lichter, ruimer, efficiënter, slimmer en dynamischer dan ooit en heeft een atletische vormgeving.
De nieuwe Opel Insignia Grand Sport beleeft zijn wereldpremière in maart 2017 op de Autosalon van Genève. Van de huidige generatie Insignia, met de titel Car of the Year 2009, zijn inmiddels meer dan 900.000 stuks verkocht.

Nu ook met schuilhut

Voor wie graag met zijn Land Rover de woeste natuur in trekt, is er nu een handige accessoire: een mobiele schuilhut. Het avontuurlijke onderkomen past als bouwpakket in de Discovery Sport en biedt in uitgebouwde vorm twee volwassenen voldoende ruimte om comfortabel te overnachten. Het unieke ontwerp is tot in de finesses virtueel doorontwikkeld in Jaguar Land Rovers 3D Virtual Cave en is bestand tegen temperaturen tot -20 °C. Goedenacht!