NaarderNieuws

30 december 2014

NaarderNieuws 30 december 2014


Niet iedereen enthousiast over facelift Ruijsdaelplein

NAARDEN - De gemeente maakte voor de kerst een begin met de herinrichting van het Ruijsdaelplein. Aan de opknapbeurt ging een jarenlange discussie vooraf: veel bewoners wilden hun plein houden zoals het was. Ook nu de werkzaamheden begonnen zijn, is niet iedereen enthousiast.

Na een vrolijk startschot op 16 december door wethouder Marleen Sanderse zijn de eerste bomen bij de Utrechtse Poort omgezaagd. In april moet het Ruijsdaelplein helemaal gerestyled zijn. Nieuwe bankjes, een vijver, nieuwe bestrating, lichtmasten, nieuw groen. De verkeerssituatie blijft ongewijzigd: er komt geen doorsteek over het plantsoen. Volgens de gemeente wordt het plein, als 'entree naar de Vesting', gemoderniseerd zodat het 'dezelfde uitstraling krijgt als de Marktstraat en de Cattenhagestraat'.

De opknapbeurt van het plein had nogal wat voeten in de aarde. In juni 2011 stemde de gemeenteraad tegen de herinrichting vanwege de kosten en vanwege het gebrek aan betrokkenheid van de buurtbewoners bij de totstandkoming van de plannen. Een jaar later namen raadsleden Jelmer Kruyt (VVD) en Marleen Sanderse (CDA) het initiatief om te kijken of er niet toch steun voor een nieuw plein te vinden was.

Het tweetal hield daarvoor spreekuur in een oude caravan op het plein. Daar kwam uiteindelijk het huidige opknapplan uit voort, waar de gemeenteraad vorig jaar oktober mee instemde na een drukbezochte voorronde. Onderdeel van het plan is dat de provincie Noord-Holland 75% van de kosten voor haar rekening neemt.

Tevreden
Bewoonster Lies van Herwijnen (77), een van de actievoerders van het eerste uur, is tevreden over de facelift. "De politiek heeft naar ons geluisterd. Het duurde even, maar het kwartje is uiteindelijk gevallen op het stadhuis. We hebben gekregen wat we wilden. Het verkeer op het plein blijft zoals het is en dat was ons belangrijkste punt."

In een eerdere versie van het plan zou er meer verkeer langs de huizen aan het plein rijden. Bewoners hadden daar grote bezwaren tegen vanwege de veiligheid en de (licht)overlast. Zo ook pleinbewoner Jan Wagenaar (49). Hij is niet enthousiast. "Ik ben blij dat ik geen tweebaansweg voor de deur heb gekregen, maar dat is dan ook alles. Ik vind het zonde om zo veel geld te besteden aan een plein. Maar ik berust er nu maar in, ik heb er al te veel negatieve energie in gestoken."

'Van ons had het allemaal niet gehoeven', zegt een buurvrouw

Doorgedramd
"Van ons had het allemaal niet gehoeven", zegt overbuurvrouw Saskia Staartjes (54). "De gemeente heeft de herinrichting gewoon doorgedramd. Het Ruijsdaelplein had een beetje opknapt mogen worden met de aanleg van een vijver die niet lekt en nieuwe bankjes, maar de rest is zonde van het geld." Ook Staartjes berust in de make-over van het plein. "Ik kan er nu toch niets meer aan doen. Ik zie in april wel wat het geworden is."

Niels Udo (65) daarentegen is blij dat het plein opgeknapt wordt. "Wij zijn altijd groot voorstander van de verbouwing geweest. Het plein is nu een rommelig geheel, waardoor de Utrechtse Poort verstopt zit. En dat is zonde, het is immers de entree van Naarden. Maar het is mij geen ruzie waard. Mijn buren zijn voor mij belangrijker dan een plein."

Verkeerde start
"Je kan nooit iedereen tevreden stellen", reageert initiatiefnemer Kruyt. Volgens hem heeft het project een omstreden start gehad, waardoor het lastig is om iedereen enthousiast te krijgen. "Ik spreek gelukkig ook veel Naarders die blij zijn met de facelift van het plein, die voor een groot deel uit subsidie wordt betaald. Op de borrel bij de start van de werkzaamheden was het overallgevoel positief. Ik heb er alle vertrouwen in dat het plein er mooier van wordt."

Beschonken man slaat met auto over de kop

De auto sloeg over de kop en belandde naast de weg. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Een beschonken bestuurder (23) is op tweede kerstdag met de auto over de kop geslagen en naast de weg beland. Het voorval gebeurde op de Huizerstraatweg. Dat meldt politie.

De bestuurder, een Soester, en een passagier bleven ongedeerd. De auto raakte zwaarbeschadigd door het ongeval en moest door een berger worden weggesleept. Na een blaastest bleek de bestuurder te veel gedronken te hebben, zo'n 3 keer meer dan toegestaan. De man werd meegenomen naar het bureau. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Mannen beroven vrouw van telefoon

NAARDEN - Twee mannen hebben afgelopen week een Naardense (44) beroofd van haar mobiele telefoon. Dat meldt de politie.

De vrouw wandelde vanuit een pand aan de Van Limburg Stirumlaan de straat op. Ze werd plots van achteren aangevallen door een jongen. De jongen trok de mobiele telefoon van het slachtoffer uit haar hand en sloeg, samen met een medeverdachte, op de vlucht.

Er wordt nog naar de daders gezocht. De politie zoekt getuigen. Bellen met de politie kan op 0900-8844.

Speel de quiz, win een diner

NAARDEN - NaarderNieuws heeft ook dit jaar weer de Naarder Nieuws Quiz gemaakt. De winnaar gaat ervandoor met een diner voor twee personen, inclusief fles wijn bij restaurant EVEN eten en drinken bij de Doelen aan de Marktstraat in Naarden-Vesting.

De quiz gaat in op actuele zaken die het afgelopen jaar speelden. Iedereen kan meedoen en de antwoorden op de vragen via de mail insturen. Wie de antwoorden niet paraat heeft, kan uiteraard alles terugvinden op de website naardernieuws.nl. De Naarder Nieuws Quiz is te vinden op pagina 12/ 13 in deze krant. De redactie wenst iedereen veel plezier bij het spelen.

1

keer werd er tijdens de kerstdagen ingebroken in Naarden

Meertje van Vlek monument voor Gooise Meren

Voor een terugblik naar 2014 voor onze omgeving kan ik volstaan met twee onderwerpen. Beide onverteerbaar.

Het onvoorstelbare gebeurde met vlucht MH17. Bewust neergehaald en kansloos aan stukken gereten en versnipperd neergekomen. Alle inzittenden vonden een gruwelijk einde. De beelden zijn de hele wereld rond geweest, alsook de schok. Voor onze omgeving bijzonder hartverscheurend, omdat er personen uit de buurt rechtstreeks bij betrokken waren. De wonden zullen nooit helen en we moeten deze rampvlucht dan ook blijven herdenken.
Een andere gebeurtenis van een heel ander kaliber was de trots aangekondigde benaming voor de nieuwe gemeente na het samengaan van Naarden, Bussum en Muiden. Het afzichtelijke Gooise Meren. Zo goed als niemand wenst deze benaming en toch zullen we het ermee moeten doen. Een vlek op de democratische gang van zaken, ben ik van oordeel. Daarom stel ik voor om het Meertje van Vlek, op de grens van Naarden en Bussum, bij de Van der Helstlaan, uit te roepen als monument voor de gemeente Gooise Meren. Nog niet zo lang geleden beroemd om de onvoorstelbare voorraad watervlooien die er gevangen konden worden voor de aquaria. En dus ook een graag bezette visplek.
Landelijk gezien is het Meertje van Vlek van weinig tot geen betekenis en daarom bij uitstek geschikt als officieel monument voor de herinnering aan de verkiezing van Gooise Meren tot blijvende naam. Lelijk, nietszeggend en zonder enig historisch perspectief.

Weerbericht

Eerst droog, vanaf vrijdag wisselvallig, zacht en winderig
De winter deelde in het weekeinde enkele venijnige speldenprikken uit. Het 'winterleed' maar ook de 'wintervreugde' zijn echter van korte duur. De vorst zet niet door. Van natuurijs valt voorlopig alleen nog te dromen. Vanaf vrijdag krijgt een omvangrijke depressie invloed op het weer. Er komt dan een westelijke luchtstroming op gang met zacht, nat en winderig weer.

Nieuwjaarsdag + vrijdag
Tijdens de jaarwisseling schommelt de temperatuur rond het vriespunt. In de nieuwjaarsnacht vriest het licht. Het blijft droog. Lokaal kan mist ontstaan. Overdag is het nog droog met bewolking en af en toe zon. Het wordt 5 graden. Er staat een matige zuidenwind. Vrijdag gaat het enige tijd regenen. Bij een sterk aanwakkerende zuidwestenwind wordt het 10 graden.

Het weekeinde
De overgang naar wisselvallig en zacht winterweer zet in het weekeinde door. Er is in het algemeen veel bewolking. Soms klaart het tijdelijk op. Zaterdag kan er lokaal een bui vallen. Zondag kan het enige tijd regenachtig zijn. Er blaast een matige tot krachtige wind tussen zuidwest en west. De minima schommelen rond 3 graden. Overdag wordt het circa 7 graden.

Weetje
Het jaar 2014 is met een gemiddelde temperatuur van 11.5 of 11.6 graden het warmste jaar in drie eeuwen. Het oude record stond op 2006 en 2007 met 11.2 graden. Ondanks het record dit jaar bracht de zomer geen hittegolf. Augustus was zelfs de enige te koele maand. Het record is vooral het gevolg van de zeer zachte winter, de warme maart en april en de zeer warme herfst.

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00 u. dr. J.P. Schouten; wo. 31/12 19.30 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 04/01 10.30 u. ds. B. den Butter
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; wo. 31/12 19.00 u. Eucharistieviering; do. 01/01 09.30 u. Eucharistieviering; za. 03/01 17.30 u. Eucharistieviering;;
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. R. Kok; 17.00 u. ds. R. Kok; wo. 31/12 19.30 u. ds. J. Bos; do. 01/01 10.00 u. ds. J. Bos;

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kap. M. Sendecki; do. 01/01 10.00 u. Nieuwjaar
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Parochianen; do. 01/01 11.00 u. kap. M. Sendecki
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H.J. van Dijk
*PGB Verlosserkerk gezamenlijke dienst in Wilhelminakerk
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. F. Wijnhorst; 17.00 u. ds. A.Visser; wo. 31/12 19.30 u. ds. J.S. Heutink
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G.A. de Vries
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. mw. J. Werner-van Slooten
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. Nieuwjaarsbijeenkomst
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W.F. Metzger
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. drs. J. Thalen; 01/01 10.30 u. ds. P.A. Smit
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; 11.15 u. Kinderdienst; wo. 31/12 10.00 u. en do. 01/01 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

'Onderzoek naar bestuurlijke probleemgemeenten in Nederland, 1998-2010' is de ondertitel. Milo Schoenmaker (burgemeester van Bussum van 2003 tot 2012) deed onderzoek naar de oorzaken van de aanhoudende bestuurlijke problematiek in bestuurlijke probleemgemeenten.

Hij onderzocht hoeveel gemeenten er zijn te kwalificeren als bestuurlijke probleemgemeente en verrichtte in vier van deze gemeenten veldonderzoek: Den Helder, Leiden, Delfzijl en Zundert. De raad is soms net een apenrots: elke fractie wil het hoogste woord, stond er in de Volkskrant. Op 22 september 2011 promoveerde hij en dit was zijn proefschrift. Het is natuurlijk vooral een boek die voor mensen die met het probleem te maken hebben of krijgen van belang hier kennis van te nemen. Maar ook voor niet-ingewijden is het goed te lezen. Het onderwerp leent zich er zelfs voor om enige foto's van colleges en uit de onderzochte gemeenten op te nemen. Dit is één van de 300 exemplaren die toen gedrukt zijn. Het is een mooi gebonden boek met een prachtige foto van Patrick Koster: Donder en bliksem bij de oversteekplaats van de veerpont Hekelingen – Nieuw-Beijerland, met zicht op Nieuw-Beijerland, 28 juni 2011. De uitgever is Wolf Productions. Als je bij een (online) boekhandel dit boek besteld wordt het onmiddellijk als paperback gedrukt (printing on demand) en kost het € 32,50.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 15 euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Vuurwerkslachtoffers zijn vaak jongeren

Brandweer Gooi en Vechtstreek geeft vuurwerkles in groep 8

Draag geen hoody, zegt brandweerman Marcel, er kan vuurwerk in terecht komen of iemand kan het erin stoppen. Foto: Bob Awick

NAARDEN / BUSSUM - Brandweermannen Ron Paape en Marcel Barneveld zijn de afgelopen weken de hele regio doorgetrokken om vuurwerkvoorlichting te geven aan de leerlingen van groep 8 op de basisscholen. Op sommige scholen kwam ook de burgemeester langs. In Naarden kwam burgemeester Joyce Sylvester langs op De Comeniusschool. Burgemeester Henk Heijman bezocht in Bussum de Julianaschool aan de Kwartellaan.

Vuurwerk afsteken mag op oudjaar niet eerder dan 18.00 uur

"Ik vind het heel belangrijk dat jullie voorlichting krijgen", zeiden de burgemeesters tegen de leerlingen."Steek eens allemaal jullie vingers in de lucht, zodat ik kan zien of jullie die allemaal nog hebben. Ik hoop dat jullie ze na het nieuwe jaar en alle jaren daarna ook nog hebben." Vervolgens legde de brandweerman uit dat er met ingang van dit jaar nieuwe regels zijn voor het afsteken van vuurwerk. Een van de leerlingen laat weten dat hij dat al weet. "Het mag niet eerder dan 18.00 uur", zegt de jongen. "En op welke dag?" "Op 31 december pas", zegt de leerling. De brandweerman laat weten dat iedereen dan tot 02.00 uur de volgende dag mag knallen. "We gaan er echt op letten of jullie je eraan houden. Ik heb geen zin om jullie straks op het bureau te zien. En vertel alles wat je hier vandaag hoort ook thuis door aan je broertjes en zusjes en natuurlijk je ouders." Ron en Marcel hebben een presentatie bij zich die zij stap voor stap doorlopen met de leerlingen.
Ze tonen bij hun presentatie onder andere de cijfers van vorig jaar. De helft van het aantal vuurwerkslachtoffers viel in de categorie jeugd en daarom is het volgens hen belangrijk om al vroeg met voorlichting te beginnen. In het verleden lieten ze ook nog wel eens filmpjes met slachtoffers zien, maar nu blijft het bij een enkele foto. Ze waarschuwen de leerlingen om niet te kijken als ze niet tegen bloed kunnen. Er komt een foto van een jongen met een erg gehavend gezicht voorbij. Zijn neus is verdwenen. Een andere foto laat zien dat hij er na vele operaties wel beter uitziet. "Maar hij ziet niets meer en is doof aan een oor", vertelt Marcel de klas. Aan het eind van de les maken ze ook voor de leerlingen heel zichtbaar dat het heel vervelend kan zijn om gewond te raken door vuurwerk. Zo moet een jongen met een hand in zijn zak zijn schoenveters strikken en een meisje zonder hulp van haar duimen de rits van haar roze sweatvest vastmaken. Het lukt niet.
De brandweermannen vertellen waar vuurwerk uit bestaat, namelijk kruit, lont en een omhulsel. Ron: "De lont is het allerbelangrijkste. Die geeft je tijd om weg te lopen als je vuurwerk afsteekt, want we gooien vuurwerk niet weg, we steken het netjes aan. Steek dus nooit een stuk vuurwerk aan dat al een keer is afgestoken. Dat gaat geheid fout. Lees de gebruiksaanwijzing en steek het zo af. Vuurwerk dat geen gebruiksaanwijzing heeft is illegaal en dat moet je niet afsteken." Wie illegaal vuurwerk afsteekt of zich niet aan de tijden houdt of op een andere onverantwoorde manier bezig is, kan een Haltstraf krijgen en moet de eventuele schade betalen.

Grote schoonmaak voor rekken

NAARDEN - Medewerkers van de gemeente Bussum hebben deze week weesfietsen weggehaald rond de rekken van station Naarden-Bussum.

Met het weghalen van de weesfietsen moeten de rekken weer wat netter worden. Het stond de laatste maanden weer heel erg vol. Er werd al steeds geklaagd dat de rekken overvol waren en dat gangpaden werden versperd door vergeten fietsen. Dat had eveneens tot gevolg dat er amper nog plaats was om een fiets neer te zetten.

Van de lezers

Liquidatiegolf in de vesting
Ik schrok me rot toen ik even voor kerst de vesting kwam binnenrijden. Want na verschillende liquidaties in Amsterdam, Amstelveen en een mislukte liquidatie in Almere bleek nu de vesting aan de beurt te zijn. Ennn… hier was het goed raak! Overal op het Ruijsdaelplein zag ik nog rood-wit politielint om bomen hangen en een aantal grote bomen rond het Ruijsdaelplein hadden deze laffe aanslag helaas niet overleefd. Het goede nieuws is dat er wel al een vermoedelijke dader zou zijn, ene Marleen S., wethouder te Naarden. Een getuige heeft gezien dat zij het startschot zou hebben gegeven voor de bomenkap. En er is ook een daderprofiel begreep ik. Marleen S. zou veel vrije tijd hebben, slecht luisteren naar omwonenden en last hebben van een bovenmatig uitgavenpatroon, hetgeen in deze kringen wel vaker gebruikelijk is. Maar dat is nog niet alles, want ik heb mij door Peter R. de Vries laten vertellen dat er nog meer bomen op een zogenaamde 'dodenlijst' staan. Sommige bomen zijn al door onze BOA's ingefluisterd dat het beter is als zij zich voorlopig niet meer in de straten van de vesting laten zien. Ennn… zolang het liquidatieproces nog loopt houd ik, puur uit veiligheidsoverweging, mijn kerstboom voorlopig dan ook maar even binnen.

Lars Schotanus
Naarden

Afvalophaal dag eerder

NAARDEN - Vanwege de feestdagen wordt het afval deze week een dag eerder opgehaald.

Het afval dat normaal gesproken op donderdag wordt opgehaald, wordt nu op oudejaarsdag (woensdag) al opgehaald. Vanwege het veranderde schema kan het gebeuren dat de vuilniswagen op een ander tijdstip komt dan normaal.

Kerstviering in de buitenlucht

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Alweer voor de 24ste keer werd de kerstnacht tijdens de Openlucht Kerstviering gevierd op de vestingwallen in Naarden. Het doel van de viering is om mensen die niet zo graag een kerk bezoeken een mogelijkheid te geven het kerstevangelie elders te horen. De dienst werd verzorgd door de Vrije Evangelische Gemeente. Het muziekvendel Nardinc uit Naarden begeleidde de samenzang en speelde kerstliederen. Het licht en geluid was in handen van de Stichting Burgerzin, die hier ook al ruim twintig jaar aan meewerkt.

Niels Brinkman

Roeier
Geboren en getogen Naarder

Hoe ziet jouw dag er uit?
"Die zitten vaak heel simpel in elkaar: slapen, eten, trainen, huiswerk. Ik train elke dag in Amsterdam, behalve op woensdag. Door de slopende trainingen ga ik meestal vroeg naar bed. Daarnaast doe ik het gymnasium op het Willem de Zwijger. Als ik niet roei in mijn vrije tijd, ben ik vooral bezig met huiswerk."

Hoe lang roei je al?
"Sinds mijn tiende. Nadat ik gestopt was met hockey stelde mijn vader voor om eens een proefles roeien te doen. Ondanks dat ik toen omsloeg en in het water belandde, vond ik het ontzettend leuk. Sindsdien is het steeds 'erger' geworden."

Boordroeien of scullen?
"Boordroeien, dat is namelijk net wat moeilijker dan scullen. Omdat je slechts één riem hebt, is het samenspel om de boot goed recht te houden veel belangrijker."

Stel dat je één dag burgemeester van Naarden zou zijn, wat zou je dan doen?
"De straat voor ons huis opnieuw openbreken en er iets mooiers van maken. Er is nu veel te weinig parkeerruimte, de bomen zijn weg, de stoepen zijn te hoog en verkeer kan elkaar niet passeren zonder achteruit de straat uit te rijden. Ik zou de inwoners vragen naar hun wensen en het opnieuw laten aanleggen op een manier dat de inwoners blij zijn."

Met wie zou je nog wel eens een ontmoeting willen hebben?
"Met roeier James Cracknell. Die man kan zo ontzettend diep gaan en pijn leiden om zijn doel te bereiken, daar heb ik ontzettend veel respect voor."

Welke poster hing er boven je bed?
"Geen. Maar ik heb een hertenkop met gewei boven mijn bed. Deze heb ik namelijk geërfd van mijn opa omdat ik 'm toen ik klein was altijd zo mooi vond."

Waar zullen we eens op proosten?
"Op een gelukkig nieuwjaar!"

Vestival Vocaal: tweedaags én met openluchtopera

Vestival brengt 27 september grote operamedley

De vorige editie van Vestival Vocaal.

NAARDEN - Vestival Vocaal krijgt volgend jaar een nieuw jasje. Het korenfestival in Naarden-Vesting breidt uit van één naar twee dagen. Daarnaast is er nog een primeur: op de zondag wordt een opera in de open lucht gehouden. Dat laat de organisatie weten.

De organisatie heeft grote plannen met het tweejaarlijkse korenfestival in Naarden-Vesting. Komend jaar wordt het evenement op 26 en 27 september op verschillende locaties in de Vesting gehouden.

Opera moet een vast onderdeel van het programma worden. "Het eerste project wordt Opera Pasticcio, waarin beroemde operakoren en -aria's aan elkaar verweven worden tot een nieuw en eigentijds verhaal. De kunstvorm pasticcio geeft prachtige mogelijkheden om volwaardige opera met een lekkere Gooise twist te brengen", laat de organisatie weten.
De openluchtopera in september moet een opmaat naar 2017 vormen, het jaar waarin volgens de organisatie "opera, operette en musical op de zondag een karakter gaan vormen".

Kazerne decor van rondetafel-gesprekken

NAARDEN - Leden van de Tweede Kamer komen volgende maand praten over het samenvoegen van Bussum, Naarden en Muiden. De zogenoemde 'hoorzitting' staat gepland voor 30 januari. De Kazerne van Muiden wordt het decor van de gesprekken. Dat maken de gemeenten en de Tweede Kamer deze week bekend.

Er wordt volgende maand gesproken over de toekomst van de gemeenten. De agenda vermeldt punten als de geldzaken van de gemeenten, het veranderen van de grens met Weesp en enkele algemene zaken over het samenvoegen van de gemeenten.

Belanghebbenden kunnen nog tot en met de eerste week van volgend jaar hun zegje doen over het wetsvoorstel voor het samenvoegen van Naarden, Bussum en Muiden. Dat kan door een brief te sturen en eventueel later het woord te voeren op de hoorzitting.

Naarden proost met burgers

NAARDEN - De gemeente Naarden houdt op maandag 5 januari de bekende nieuwjaarsreceptie.

De gemeente opent haar deuren om acht uur. Burgemeester Sylvester zal een speech houden als terugblik op het afgelopen jaar en een vooruitblik op het nieuwe jaar. Daarnaast staat er een optreden van het cabaretduo Dubbelfout op het programma met een terugblik op het afgelopen jaar.

Alle Naarders mogen langskomen om te proosten op een goed jaar.

Het geheim van de uil in museum

NAARDEN - Altijd al echte uilen van dichtbij willen zien? In het Vestingmuseum kunnen kinderen van vier tot twaalf jaar 4 januari van 12.00 tot 16.00 uur meedoen aan een workshop over uilen.

In een anderhalf uur durende workshop bestuderen deelnemers verschillende speciaal getrainde uilen van Birdlive.

Vooraf opgeven
Deelname kost 15 euro. Opgeven vooraf is verplicht: via de mail info@vestingmuseum.nl of telefonisch op 035-6945459.

Drukke dagen voor vuurwerkverkopers

De eerste klanten voor Harry Wielersport. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Met nog even tot oudejaarsdag hebben de eerste Naarders maandag al vuurwerk gekocht. De vuurwerkverkoop startte maandagochtend, de eerste klanten stonden al vroeg voor de deur.

's Ochtends vroeg stonden er al mensen voor de deuren van de verkooppunten om vuurwerk te kopen. Het kopen van vuurwerk kan nog tot en met woensdag. Het afsteken van vuurwerk mag alleen op oudejaarsdag zelf, vanaf zes uur 's avonds.
De politie gaat extra controleren of de regels wel worden nageleefd.

Stichting Vier Het Leven legt de rode loper uit voor senioren

Komend jaar 10-jarig bestaan

Sonja is hier samen met mevrouw Kreunen op pad.

Vier het leven

De Stichting Vier Het Leven ontving afgelopen november 'De Onderscheiding', een prijs die werd uitgereikt aan bijzondere initiatieven die het verschil maken. "Een mooie waardering voor alle vrijwilligers die zich inzetten voor de stichting en het motiveert zeker om het concept voort te zetten", aldus een tevreden en dankbare Sonja. Stichting Vier het Leven werd in 2005 opgericht door Helma van Heerikhuize en Annerieke Vonk.

door Mireille Detrixhe

BUSSUM – In 2015 bestaat de landelijke Stichting Vier Het Leven tien jaar. De Bussumse Sonja Kruimel zet zich met hart en ziel in als vrijwilliger voor de stichting. Zij coördineert in Bussum de activiteiten en is verantwoordelijk voor het aannemen van vrijwilligers die zich als gastvrouw of gastheer willen inzetten voor de stichting. "We gaan groots uitpakken volgend jaar, maar ik kan er nog niet al te veel over zeggen", aldus Sonja.

Het eerste dat Sonja roept vanuit de keuken terwijl ze een kop koffie maakt is: "Het helpt om eenzaamheid onder ouderen op te heffen en het is het leukste vrijwilligerswerk dat er is!" De toon is gezet. Sonja weet meteen een prettige en positieve sfeer neer te zetten. De stichting organiseert theater- en concertbezoeken voor ouderen en legt als het ware de rode loper voor ze uit. Sonja is al vijf jaar coördinator in Bussum. Zij wilde naast haar vrijwilligerswerk in het ziekenhuis nog meer vrijwilligerswerk doen, maar dat moest wel iets vrolijks zijn. Na het lezen van een artikel sloot ze zich als vrijwilliger aan bij de stichting. "Ik dacht meteen: dit is me op het lijf geschreven."

"Mensen die zich als vrijwilliger willen aanmelden moeten empatisch zijn, goede omgangsvormen hebben en ouderen met respect behandelen. Ik zoek geen vrijwilligers die het doen om gratis naar het theater te kunnen", zegt Sonja nadrukkelijk. "Vrijwilligers moeten echt het doel hebben om ouderen een leuke avond te bezorgen. Ze moeten het niet voor zichzelf doen. De vrijwilligers zijn vaak een vangnet voor de ouderen. Als ze te maken hebben gehad met een groot verlies dan hebben ze daar vaak hele persoonlijke gesprekken over met vrijwilligers. Die beginnen vaak al in de auto", zegt Sonja. "Als vrijwilliger doe je heel dankbaar en nuttig werk."

"We bieden verschillende theatervoorstellingen zoals toneel en cabaret, maar ook opera en operette. Omdat er voor ieder wat wils is, bereiken we een grote groep ouderen. Veel alleenstaande ouderen zien er tegenop om alleen naar het theater te gaan. Het geeft ze een onveilig gevoel en de afstand tussen de parkeerplaats en de ingang is vaak een struikelblok voor ze. Wij nemen die drempels weg", aldus Sonja. "De vrijwilliger haalt de ouderen thuis op en zet zijn auto letterlijk aan de rode loper en brengt ze naar binnen. Als ze binnen aan een drankje zitten, zet de vrijwilliger pas zijn auto weg. Taxichauffeurs mogen de ouderen niet helemaal in de zaal brengen, terwijl ze vaak hulp nodig hebben omdat ze slecht ter been zijn. Wij vullen dat gat op", zegt Sonja. De vrijwilligers blijven er de hele middag of avond bij. Zij zorgen ervoor dat de ouderen rustig en veilig naar hun stoel kunnen. "Ieder opstapje kan een probleem zijn en daar worden ouderen vaak nerveus van. Wij hebben ook afspraken met verschillende theaters dat we goede zitplaatsen hebben, zodat de ouderen niet allerlei trappen op hoeven. We nemen ruim de tijd voor alles zodat ze rustig kunnen genieten en geen stress ervaren." Sonja vindt het belangrijk dat er met respect omgegaan wordt met de ouderen. "We willen voor ze zorgen zonder ze te bemoederen."

Nieuwste van het nieuwste
"Wat leuk is, is dat ze het nieuwste van het nieuwste zien", zegt Sonja. "Hun kinderen vragen dan: o, heb je die film al gezien? Daar wil ik ook nog heen! De ouderen hebben weer wat te vertellen en kunnen eens wat anders antwoorden dan dat alles zijn gangetje gaat. Ze maken weer dingen mee en hebben het gevoel weer in het leven te staan. Sommigen zie je ook helemaal opbloeien. Die schrijven zich dan vaker in voor activiteiten en het gaat ze makkelijker af om anderen te benaderen."

"Een middag of avond plezier hebben en genieten met een hoofdletter G, daar gaat het om", drukt Sonja zich in krachtige woorden uit. Je kunt merken dat ze het meent vanuit de grond van haar hart. "Ze vinden het enig om zichzelf weer eens een avond helemaal op te doffen en te lachen. Er wordt echt geschaterd en dat doe je niet in je eentje thuis. We horen vaak terug van ouderen dat het voelt als een avond met familie." Geen wonder dus dat het aantal inschrijvingen groeit. Volgens Sonja ligt dat aan de enthousiaste verhalen die ouderen via via te horen krijgen en de vrijwilligers die binnen hun eigen netwerk pleiten voor de stichting.

Sonja Kruimel zet zich met hart en ziel in als vrijwilliger voor de stichting Foto: Bob Awick

Plezier en genieten met een hoofdletter G

Filmhuis Bussum

Samba. Foto: Filmhuis Bussum

Tijdloze vriendschap in GOOISCHE VROUWEN 2.
Liefde versus logica in 3 COEURS, met Charlotte Gainsbourg, Catherine Deneuve en Chiara Mastroianni.
HET NIEUWE RIJKSMUSEUM - DE FILM, ooggetuigenverslag van de hoogstandjes en dieptepunten rond de verbouwing.
In PARTY GIRL probeert de levenslustige nachtclub-Angélique een braaf huwelijksbestaan. De innemende moeder van de regisseur acteert haar 'struggle' zelf.
Met SAMBA maakten de regisseurs en hoofdrolspeler weer een uitermate geslaagde 'multicultikomedie'.
In UNDER THE SKIN brengt Scarlett Johansson als vreemd onverschillige mannenverleidster mannen tot reddeloze overgave.
In STILL LIFE wint de perfectionistische gemeenteambtenaar de sympathie van de kijker.
STILL THE WATER is een ontroerend observerend portret van de relatie tussen twee opgroeiende tieners.
Dinsdagavond: SNEAK PREVIEW.
De klassieker GONE WITH THE WIND. En twee specials: de DOUBLE FEATURE en MIDDEN IN DE WINTERNACHT, met vooraf een kleurwedstrijd.
Nederlands gesproken familie- en jeugdfilms: MIDDEN IN DE WINTERNACHT, MAYA: EERSTE VLUCHT en DUMMIE DE MUMMIE.

Meer op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

Het Rode Kruis zoekt een vrijwilliger Eerste Hulp bij evenementen. Je staat stand-by en verleent eerste hulp.

Zorgcentrum Patria zoekt een jongere die het leuk vindt om af en toe op zaterdag mee te werken en te denken bij activiteiten voor ouderen.

Mevrouw zoekt een Maatje die met haar meedenkt en meegaat naar gelegenheden om haar kennissenkring uit te breiden, zoals cursussen of een groepsactiviteit.

WOC De Palmpit zoekt een coördinator voor de 35 gastvrouwen en -heren om roosters te maken en voortgangsgesprekken te voeren.

Vrijdagavond Mokumse Mokkels live

Meezingen met Amsterdamse liedjes? Dat kan vrijdagavond bij Bussum op IJs. De Mokumse Mokkels treden daar op vanaf 20.00 uur (entree 5 euro). Eerst een hapje eten kan natuurlijk ook! Aanbieding stamppot of kaasfondue + entree: 17,50 euro. Reserveer wel even, want vol is vol!

Het laatste weekend ijspret wordt vrijdagavond feestelijk ingeluid, maar ook zondag is het natuurlijk feest op de ijsbaan. De laatste dag wordt traditioneel afgesloten met een dweilfeest. Vanaf 16.00 uur wordt er muzikaal gedweild.

woensdag 31 december

Spelletjesmiddag

Naast de vrijdagmiddag is er nu ook elke woensdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3. Ook kinderen zijn hier welkom en kunnen met de aanwezige ouderen een spelletje komen doen. Alle voorkomende spellen kunnen worden gespeeld. Deelname is gratis.

Oud en nieuw

In De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 wordt oud en nieuw gevierd voor wie op die avond niet alleen wil zijn of zin heeft in een avond vol gezelligheid. Aanvang: 20.00 uur. Op deze avond kunt u met het gezelschap gezellig televisiekijken of spelletjes spelen. Aanmelden kan via telefoonnummer 035-6938786.

Oliebollen eten

Bellefleur opent de deuren om oliebollen te eten. Van 10.00-12.00 uur kunt u terecht voor een terugblik op het oude jaar met een oliebol. Wijkontmoetingscentrum Bellefleur is gelegen aan de Mackaylaan 11a in Naarden.

vrijdag 2 januari

Broodje Plus

Ruimte serveert weer Broodje Plus aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk. Om 17.30 uur gaan de deuren open voor een kopje koffie of thee. Vanaf 18.15 uur wordt er een broodmaaltijd met soep en snack geserveerd.

Goed gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk een goed gesprek over de bijbel. Aanvang 19.45 uur.

Nieuwjaars champagne-ontbijt

Wellness en Meer aan de Nieuwe Brink 7 houdt een nieuwjaarschampagne-ontbijt. Aanvang 10.30 uur, entree € 15,-.

Detox en Wellness Beurs

Er wordt een Detox en Wellness Beurs gehouden in Wellness en Meer aan de Nieuwe Brink 7. Er wordt onder meer aandacht besteed aan in- en uitwendige gezondheid en gewichtsverlies. De beurs is van 12.00 tot 19.00 uur.

zondag 4 januari

Open dag

Honk- en softbalclub HCAW houdt een open dag voor de jeugd. Jongens en meisjes in de leeftijd van vier tot en met twaalf jaar kunnen uitgebreid kennismaken met honkbal en softbal. De open dag in de hal op het complex van HCAW duurt van 12.00 tot 14.00 uur.

Nieuwjaarsreceptie

Onder het genot van een hapje en een drankje kunnen alle bezoekers van het wijkontmoetingscentrum De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 te Bussum van 14.30 tot 16.30 uur elkaar gelukkig nieuwjaar toewensen. Alle bewoners uit de wijk Oostereng zijn dan ook van harte welkom.

maandag 5 januari

Nieuwjaarsreceptie

De gemeente Naarden houdt haar nieuwjaarsreceptie op het gemeentehuis. Burgemeester Sylvester zal een speech houden als terugblik op het afgelopen jaar en een vooruitblik op het nieuwe jaar. Daarnaast staat er een optreden van het cabaretduo Dubbelfout op het programma met een terugblik op het afgelopen jaar. Aanvang 20.00 uur.

Pannenkoekencafé

De Schakel aan de Kolonel Verveerstraat houdt weer een pannenkoekencafé. Bezoekers kunnen voor € 5,- onbeperkt pannenkoeken komen eten met een glas fris en een dessert. Ontvangst met thee of koffie vanaf 16.45 uur. Het pannenkoeken eten start om 17.15 uur. Opgeven op 06-20221013.

ANBO-café

De ANBO houdt elke maandag van 10.30 tot 12.00 uur een Seniorencafé in Stokjes en Lepel aan de Nassaustraat. Alle ouderen mogen langskomen voor een praatje en een kopje koffie.

woensdag 7 januari

Mahjong-cursus

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 start tijdens de spelletjesmiddag op woensdag ook met een mahjongcursus en/of backgammoncursus o.l.v. Annalou Mantz van 14.00 – 16.00 uur. Prijs € 10,- per 8 lessen (met mogelijkheid tot continuering). Aanmelden op 035-6982392.

Muziekochtend

De ANBO houdt een muziekochtend over 'Mozart als Operacomponist'. Claire Verlinden vertelt. De ochtend wordt gehouden in Wijzer aan de Landstraat 80. Aanvang 10.30 uur, entree € 3,-.

maandag 12 januari

Cursus

In de Palmpit start een cursus 'In verf verhaald'. In deze cursus van 8 lessen van anderhalf uur zal gekeken worden naar de verhalen die de kunstwerken ons vertellen en welke symboliek de kunstenaar heeft gebruikt. De kosten van de cursus bedragen € 107,50. Opgeven op 035-8884795.

Tabletcursus

Bellefleur aan de Mackaylaan houdt een tabletcursus voor Android-tablets. De cursus duurt 5 lessen en start op 12 januari. Kosten € 45,-. Opegeven op wocbellefleur@versatel.nl of op 035-6953117.

zaterdag 3 januari

Kerk open

De Koepelkerk opent tussen 12.00 en 15.00 uur weer de deuren voor bezoekers. De kerstsfeer is nog aanwezig in afwachting van de komst van de Drie Koningen en de tentoonstelling met de 'Kerstmus' is nog te bekijken.

dinsdag 6 januari

iPad-cursus

Start iPad-cursus in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3. Aanvang 19.30 uur. 4 lessen van 1 uur. Kosten € 35,-. Aanmelden op 035-6930789.

Handwerken

Een groepje dames van de ANBO handwerkt elke dinsdagmiddag. Meedoen kan. Opgeven kan op 035-5258205.

donderdag 8 januari

Nieuwjaarsreceptie

Bellefleur houdt haar nieuwjaarsreceptie. Vanaf 15.00 uur kunt u terecht voor een gratis hapje en een drankje. Wijkontmoetingscentrum Bellefleur is gelegen aan de Mackaylaan 11a van Naarden.

zondag 11 januari

Muzikale middag

In De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 geeft Marianne Schilt een pianoconcert met klassieke muziek. De periode hiervan is vanaf J.S. Bach 1685-1750 tot meer hedendaagse componisten. Natuurlijk laat zij ook diverse werken horen van componisten waarover zij vertelt. Aanvang: 14.30 uur. Entree: € 4,-.

Naarder Nieuws Quiz 2014

NAARDEN - Het nieuwsjaar zit er bijna op en daarom blikt NaarderNieuws graag samen met de lezers terug op het jaar 2014 in de vorm van een quiz. Vaste lezers zullen de quiz in één keer kunnen invullen. Voor andere lezers zouden de vragen nog een flinke uitdaging kunnen zijn. Om iedereen een beetje op weg te helpen is er per vraag keuze uit drie antwoordmogelijkheden.

Wie mee wil doen aan de quiz maakt kans op de titel 'NaarderNieuwskenner 2014' en een diner voor twee inclusief een fles huiswijn bij EVEN eten en drinken bij De Doelen in Naarden-Vesting. Wilt u meedingen? Stuur dan voor 5 januari 2015 de antwoorden in via redactie@naardernieuws.nl onder vermelding van 'Nieuwsquiz'. Vergeet niet uw naam, telefoonnummer en adres te vermelden. Wie de meeste vragen goed heeft, wint (eventueel na loting).

Veel plezier bij het invullen van de quiz.

Hoeveel handtekeningen werden er opgehaald?

januari

1. Vereniging Mooi Naarden overhandigt handtekeningen aan wethouder Adriani. De vereniging wil dat het gemeentebestuur met een visie komt voor de voorzieningenstrook langs de Amersfortsestraatweg. Hoeveel handtekeningen werden er opgehaald?

a. 75
b. 350
c. 1500

Het nieuwe rugbyveld is een modderpoel.
De oprichting van een nieuw bewonersplatform.
Vestingeiland is altijd populair.
Wat voor plan heeft Wachter Muller?
Camiel deed mee aan de Wallenloop.
De liften worden feestelijk geopend.
Directeur Marco Wisse van Naarderheem.
Veel belangstelling bij de stille tocht. Foto: Bob Awick
Een nieuw festival in Naarden.
Hoe gaat de gemeente in de toekomst heten?
Lau en Kenn wonnen de VestingSter.
Problemen bij het Vogelasiel.
Welke partij wil anders bezuinigen?
Wederom gedoe rondom de feestverlichting.
Bomen worden gekapt.
Gemeenteraadsverkiezingen.

februari

2. Het nieuwe rugbyveld wordt steeds een modderpoel. Hoe kan dat?

a. Het gras krijgt te weinig zon door de hoge bomen
b. Het hemelwater loopt niet goed weg
c. Er wordt te ruig op gespeeld waardoor het gras niet kan aangroeien

februari

3. In Naarden zijn al diverse bewonersplatformen. In februari komt er een vijfde bij, welke?

a. Bewonersplatform Vesting
b. Bewonersplatform Keverdijk
c. Bewonersplatform Parkwijk Naarden

maart

4. De gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden. Welke wethouder kon blijven?

a. Marcel Adriani
b. Miriam van Meerten-Kok
c. Wil de Vries-Kempes

april

5. De inschrijving voor Vestingeiland begint altijd in april. Wat is er dit jaar anders?

a. Naardense kinderen krijgen geen 'beperkt' voorrang meer
b. Er komt een loting wie wel en niet een plek krijgt
c. Er kunnen dit jaar 300 kinderen extra meedoen aan het vakantiekamp

mei

6. Vestingbewoner Wachter Muller wil het voormalige stadsarchief op de hoek Marktstraat / Raadhuisstraat kopen. Wat wil hij met het pand gaan doen?

a. Hij wil er een ijssalon in beginnen
b. Hij wil er een museum van maken
c. Hij wil er een hotel starten

mei

7. De 7-jarige Camiel Metselaar deed mee aan de Wallenloop. Waarom kwam hij in het nieuws?

a. Hij was de snelste loper tijdens de Wallenloop in zijn leeftijdscategorie
b. Hij liep per ongeluk 14,5 in plaats van 4 kilometer
c. Hij liep de verkeerde kant op

juni
8. Eindelijk. De liften op station Naarden-Bussum worden geopend. Waarom duurde het jaren voordat het zover was?

A. De aannemer ging faillet
B. De bouwtekeningen bleken niet te kloppen
C. Het grondwater bleef in de bouwput stromen

juli

9. Naarderheem kondigt grote veranderingen aan vanwege hervormingen in de gezondheidszorg. Hoe ziet Naarderheem er in de toekomst uit?

a. Naarderheem gaat zich alleen nog concentreren op geriatrische revalidatie
b. Naarderheem wordt een plek voor jongeren
c. Naarderheem richt zich alleen nog op het revalideren van ouderen

augustus

10. Naarden rouwt om het verlies van Ingrid Meijer en haar dochters die zijn omgekomen bij de vliegramp met de MH17. Hoeveel mensen lopen mee in de stille tocht?

a. 100 mensen
b. 500 mensen
c. 1400 mensen


september

11. Naarden heeft er een nieuw festival bij. Wat is het thema van Naarden uit de Kunst?

a. Lucebert
b. Willem Frederik Helmers
c. Bertus Aafjes

september

12. De naam van de nieuwe fusiegemeente is bekend geworden. Welke naam gaat het worden?

a. Gooische Meren
b. Gooise Meren
c. Gooier Meren

oktober

13. Waarom winnen de broertjes Lau en Kenn Mohede de VestingSter?

a. Ze haalden veel geld op voor een goed doel
b. Ze hebben een kind uit een sloot gered
c. Ze hebben een kinderfestival in Naarden opgezet

oktober

14. Het Vogelasiel stuurt een brandbrief aan de gemeenten in de regio. Wat staat er in de brief?

a. We hebben meer subsidie nodig om extra vogels op te kunnen vangen
b. Er is geld nodig om rekeningen van dierenartsen te betalen
c. Zonder subsidie is het gedaan met het Vogelasiel

november

15. Een politieke partij komt met een tegenbegroting om te voorkomen dat er op het zwembad en bibliotheek wordt bezuinigd. Om welke partij gaat het?

a. VVD
b. GroenLinks
c. PvdA

november

16. Weer problemen met de feestverlichting. Wat is er aan de hand?

a. Het geld kwam niet rond
b. De lampjes blijken niet goed te werken en moeten terug worden gestuurd
c. De feestverlichting is gestolen uit de vrachtwagen

december

17. Wat stond er voor kop in de krant? Bomen bij Vogelasiel gekapt voor.....?

a. Weiland
b. Iepenziekte
b. Nieuwbouw

Burgemeester

Joyce Sylvester heeft het afgelopen jaar weer diverse evenementen en openingen bijgewoond. Welke foto correspondeert bij welk evenement?

B.

World Press Photo
Carnaval
Vestingster
ComeniusprijsC.
D.
A.

Nieuw plan voor Bensdorp

Noordersluis hoopt in 2015 te starten met realisatie plannen

Een woongebouw gezien vanaf de Nieuwe Spiegelstraat. Tekening: LEVS Architecten

BUSSUM - Bouwontwikkelaar Noordersluis heeft een nieuw plan gemaakt voor de herontwikkeling van de voormalige chocoladefabriek Bensdorp. Het plan werd onlangs gepresenteerd aan de buurtbewoners tijdens het Spiegeldebat, georganiseerd door de Vereniging Vrienden van het Spiegel. Het plan kan nu al rekenen op steun van zowel de omwonenden als de Spiegelvrienden. Noordersluis hoopt in 2015 te starten met de realisatie van de plannen.

In het plan wordt uitgegaan van twee woongebouwen

De eigenaar van het complex is VOF Bensdorp, waarin woningcorporatie Dudok Wonen en vastgoedontwikkelaar AM Wonen samen zitten. Deze VOF ontwikkelt een plan voor het gebied, maar staat ook open voor verkoop van het complex aan een derde partij, zoals bijvoorbeeld Bouwontwikkelaar Noordersluis.

VOF
Het wachten is op een deal van Noordersluis met eigenaar VOF Bensdorp en goedkeuring van de gemeente voordat de plannen doorgang kunnen vinden. In samenwerking met de gemeente Bussum is er een plan ontwikkeld waarbij wonen, werken en maatschappelijke doeleinden centraal staan. Het programma van Bensdorp behelst op dit moment ongeveer 77 appartementen in de sociale en vrije huursector, 6 grote lofts in verkoop, 3500 m² sociaal, cultureel en commerciële bedrijfsruimte en 200 parkeerplaatsen (deels ondergronds). Er blijft ook ruimte over voor binnentuinen en groen.

Leidend
Noordersluis: "Bij de architectuur van het nieuwe Bensdorp zijn het industriële karakter en de geschiedenis leidend. De nieuwe Bensdorplocatie wordt een ensemble van gebouwen met verschillende hoven ertussen. De industriële nieuwbouw zal, net als in de oorspronkelijke Bensdorpsituatie eind 19de eeuw, een bebouwing parallel aan het spoor vormen."

Inmiddels is Bouwbedrijf Noordersluis met geïnteresseerde marktpartijen in gesprek voor afname van de woningen en de maatschappelijke/commerciële bedrijfsruimten. Uiteraard zullen de plannen verder uitgewerkt dienen te worden waarbij het uitgangspunt is dit samen met buurt en gemeente te doen. Bouwbedrijf Noordersluis streeft ernaar om in 2015 te starten met de realisatie van de plannen.

In het nieuwe plan wordt uitgegaan van twee nieuwe woongebouwen aan de spoorzijde. In het ene gebouw komen ongeveer 35 huurwoningen in de sociale sector, in het andere in totaal 40 woningen: gedeeltelijk huurwoningen in de vrije sector en voor het andere deel laaggeprijsde koopappartementen. Het zogenaamde Bros-gebouw aan de Nieuwe Spiegelstraat wordt gerestaureerd waardoor er plek komt voor drie loftwoningen en drie penthouses met een daktuin. Ook de schoorsteen en enkele kleinere gebouwtjes blijven als cultureel erfgoed bestaan. Onder alle gebouwen zijn ruimten gedacht voor commerciële of culturele ondernemingen zoals horeca, filmzaal, sportschool en bibliotheek.
Noordersluis wil tegelijkertijd bouwen op het Gewestterrein. Men denkt aan ongeveer 51 huurwoningen in de vrije sector. De woningen worden verdeeld over 3 gebouwen van elk 17 appartementen. Elk gebouw wordt verdeeld over 3 bouwlagen. De appartementen worden gerealiseerd op de braakliggende strook grond tussen het Gewestkantoor Gooi- en Vechtstreek en de Brinklaan.
Door de samenhang van de twee projecten moet het economisch haalbaar zijn en de bouwoverlast beperkt worden tot één periode. Projectmanager Martin van Mechelen van de Bouwgroep Noordersluis hoopt op 1 januari 2016 alle procedures doorlopen te hebben. Het geheel kan dan medio 2017 klaar zijn.

Uit de Bussumse Historie

Aaltje Noordewier

Aaltje Noordewier-Reddingius

Fietsend door Bussum beland je soms ongemerkt op de Aaltje Noordewierlaan, een lange rechte straat in Bussum-Zuid, die aan het einde toch nog een bocht maakt. Gaandeweg vraag je je af: 'Wie was toch die Aaltje Noordewier?'

Aaltje Noordewier blijkt niet te worden genoemd in de bundel 'Onvergetelijke Bussumers'. Daarentegen vermeldt het boekwerk: 'In Bussum hebben de straten namen …', over haar het volgende: Aaltje (Alida Nassau) Noordewier-Reddingius. Deurne 1-9-1868 – Hilversum 6-9-1949. Nederlands sopraan, zij was lange tijd Nederlands meest gevierde oratoriumzangeres.                                                                        

Aaltje was een telg uit het geslacht Reddingius. Haar vader Wibrandus Reddingius was hervormd predikant in het overwegend katholieke Brabantse Deurne. De familie Reddingius staat vermeld in het Blauwe Boekje van het 'Nederland's Patriciaat', een lijst van vooraanstaande niet-adellijke families. Van 1886 tot 1890 volgde Aaltje een piano-opleiding aan het Amsterdamsch Conservatorium, maar al spoedig stapte ze over naar de opleiding zang. Vanaf 1893 nam haar carrière als oratoriumzangeres, zowel in binnen- als buitenland, een grote vlucht. In haar tijd was de belangrijkste Bach-vertolkster en vaste gast bij de jaarlijkse uitvoeringen van de Matthäus Passion in het Amsterdamse Concertgebouw onder leiding van Willem Mengelberg.

Aaltje Noordewierlaan (Coll. HKB)
Grafsteen Nieuwe Algemene Begraafplaats Hilversum

In 1893 trouwde ze met classicus en kunstschilder Michiel Noordewier, die zich na een aanvankelijk leraarschap voornamelijk toelegde op de schilderkunst. In 1898 vestigden zij zich in Hilversum, waar hun villa aan de Beethovenlaan de naam 'Klein Deurne' kreeg. Het echtpaar Noordewier-Reddingius kreeg twee zonen: Hendrik Jan (1894-1968), die naar de Verenigde Staten emigreerde en de jonggestorven Michiel (1903-1930), die fluitist was in het Concertgebouworkest.                                                                                                         In de jaren dertig trok Aaltje zich terug uit het concertleven. Daarna leidde zij als gerenommeerd zangpedagoge nog vele zangers en zangeressen op. Eén van haar laatste leerlingen was Aafje Heynis.                                                                                         Aaltje Noordewier-Reddingius overleed in 1949, een jaar later overleed haar echtgenoot. Beiden zijn begraven op de Nieuwe Algemene Begraafplaats aan de Bosdrift in Hilversum. Tijdens haar leven werd ze geëerd met vele onderscheidingen, haar naam is ook bijgeschreven in het Gulden Boek van de gemeente Hilversum.

Hoewel geen Onvergetelijke Bussumer, is ze door de naar haar vernoemde laan toch onvergetelijk geworden: in Bussum.

Tekst: Ben Koning

'De wereld is groter dan het klooster'

Zusters Melania en Raymunda nemen afscheid van Mariënburg

BUSSUM - Met het vertrek in april 2015 van de laatste 20 zusters uit klooster Mariënburg komt er een einde aan een lange historie. Mariënburg bestaat uit verschillende 'delen'. Het Zusterhuis stamt uit 1875 en tot 1938 zijn ook andere delen van het gebouw, waaronder het hoofdgebouw met kapel, in 1879 gebouwd. De zusters maken deel uit van de congregatie van de zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort en zullen na hun vertrek uit Mariënburg hun intrek nemen in het 'moederhuis' in Amersfoort. BussumsNieuws had een bijzonder gesprek met twee van de zusters.

De nonnen voor hun klooster. Foto: Yvette Geerts

Ondanks de hoge leeftijd van de beide zusters, Zuster Melania is 83 en Zuster Raymunda is 79, stralen ze een enthousiasme en energie uit die hun 'werkzame' leven weerspiegelt. Sinds 2006 wonen zij samen met 18 andere zusters in het klooster Mariënburg. Het grootste deel van hun leven hebben zij echter doorgebracht in Malawi, het armste land van Afrika. Daar liggen ook hun dierbaarste herinneringen.

De levens van deze twee zusters lopen, sinds hun eerste ontmoeting in 1968 op het Londense Oxford Street Station, bijna parallel. Veertig jaar waren ze samen in Malawi en in 2006 keerden ze gezamenlijk terug naar Bussum. Niet uit vrije wil, ze werden 'met pensioen gestuurd'. Zuster Raymunda: "Het was pijnlijk om terug te komen, we voelden ons niet meer thuis in Nederland en Bussum kenden we helemaal niet. We hadden enorm veel heimwee naar Malawi en naar het werken met jonge meisjes en zusters." Reden om een week na aankomst in Bussum al bij de gemeente aan te kloppen voor vrijwilligerswerk. De zusters konden bijna direct aan de slag en hebben de afgelopen 7 jaar naailes gegeven aan allochtone vrouwen (veelal moslima's) in buurtcentrum Uit-Wijk in Bussum en daarmee als het ware hun roeping voortgezet. Zuster Melania: "We wilden iets doen. De wereld is groter dan het klooster, we waren gewend om bezig te zijn en buiten te leven." Met de sluiting van Mariënburg volgend jaar en de aanstaande verhuizing naar het klooster in Amersfoort zullen de zusters opnieuw op zoek moeten naar een zinvolle invulling van hun dagelijkse leven. Stilzitten is namelijk nog steeds geen optie.

Roeping
Non worden is een roeping, toch heeft Zuster Raymunda er 7 jaar tegen gevochten. "Toen ik 16 jaar oud was, heb ik tegen dat gevoel geknokt. Ik vond het leven veel te interessant. Maar op mijn 23ste ben ik toch ingetreden, want dat vechten tegen een roeping houd je niet lang vol." Anders verliep het Zuster Melania. Zij was in 1950 19 jaar oud toen zij haar roeping volgde. Zuster Melania wilde vooral werken met kinderen in ontwikkelingslanden. "Dolblij was ik toen de Overste zei dat ik naar Indonesië mocht, er waren daar in die tijd veel kindertehuizen." De politiek gooide echter roet in het eten, die verbood Nederlanders om nog naar Indonesië te gaan. Een nieuwe kans diende zich aan toen in 1959 de bisschop van Malawi om hulp vroeg. Hij zocht zusters die Malawische meisjes en vrouwen een beter leven wilden geven. Zuster Melania was een van de eerste 6 pioniers. "Ik wist van tevoren niet waar ik aan begon en daar ben ik achteraf wel blij om, ik had het anders niet aangedurfd." Zuster Raymunda sloot zich in 1969 aan.

Links zuster Melania, rechts Raymunda. Foto: Archief van de congregatie
De nonnen werkten in Malawi. Foto: Archief van de congregatie
De kapel. Foto: Stad en Streekarchief Naarden
De ontvangsthal. Foto: Stad en Streekarchief Naarden

'Geen zorgen om aardse zaken'

Eenvoud
Beide zusters kijken niet alleen met veel plezier, maar ook met heimwee terug op die periode. Malawi hebben ze dan ook nooit helemaal losgelaten. In 2009 keerden ze voor even terug om met eigen ogen te zien dat wat zij hadden opgebouwd niet was gestopt na hun afscheid. Zuster Raymunda: "Het is doorgegaan en het ontwikkelt zich steeds verder. Om dat met eigen ogen te zien werkte genezend." Zuster Melania sluit zich daarbij aan: "Het mooiste was dat we heel eenvoudig begonnen, er was geen elektra, geen water en wij zusters mochten één keer per dag naar het bisschopshuis om een bad te nemen." Ook Zuster Raymunda blikt terug naar een van de eerste momenten die zij zich herinnert van haar aankomst in 1969. "Ik weet nog dat ik de eerste avond geen hap door mijn keel kreeg. Wij kregen een 'volwaardige maaltijd', terwijl de lokale bevolking nauwelijks te eten had." Dat leverde haar direct een strenge toespraak op van een van de zusters die er al langer was. "Als je niet goed voor je zelf zorgt, kun je ook anderen niet helpen."

Gedenkboek

Er wordt momenteel gewerkt aan een gedenkboek 'Zicht op Mariënburg" over de historie van Mariënburg en haar bewoners. Naar verwachting verschijnt dit boek in het tweede kwartaal van 2015. Dit boek is tot stand gekomen in een samenwerking tussen de congregatie van de zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort, de Historische Kring Bussum en diverse auteurs, waaronder Gea van der Horst (tevens eindredacteur) en sponsors. Voor geïnteresseerde Bussumers stelt klooster Mariënburg haar deuren open op 13 februari 2015.

In die ruim 40 jaar hebben beide zusters veel jonge meisjes en jonge vrouwen een goede toekomst kunnen geven. Zuster Raymunda: "Toen we daar kwamen was er niets. Malawi was nog een Engelse kolonie. We hebben scholen gebouwd en lesgegeven." Na verloop van tijd waren er verschillende klassen: een klas met jonge meisjes, een klas met getrouwde vrouwen en een klas met vrouwen met kinderen. Het aantal (interne) studenten is inmiddels 580 en de leeftijd varieert van 14 tot 22 jaar. Zuster Melania: "De lessen waren pittig, er werd op middelbareschoolniveau lesgegeven en het examen was gelijk aan het examen voor andere Engelse schoolsystemen: Cambridge." De opleiding had tevens een sociale- en gemeenschapsfunctie. "Jonge, intelligente mannen mochten naar Engeland om daar te studeren, maar bij hun terugkomst vonden ze geen aansluiting meer bij de vrouwen in het dorp. Ze ontgroeiden elkaar. Daarom was het zo belangrijk om ook die jonge meisjes en getrouwde vrouwen, met of zonder kinderen, op te leiden." Behalve vakken als wiskunde, aardrijkskunde, Bijbelkennis, agricultuur en geschiedenis werden ook vakken als hygiëne en huishoudkunde gegeven. "We leerden de vrouwen hoe ze voor zichzelf konden zorgen én een gezin konden runnen. Voor veel meisjes stopte het onderwijs na de lagere school. Deze meisjes, die een toelatingsexamen moesten doen, kregen wel die kans om door te leren en voor zichzelf te zorgen. Ze hadden een toekomst. Dat is het belangrijkste dat we hen hebben gegeven."

Aardse zaken
Na terugkomst uit Malawi kregen beide zusters het aanbod om zelfstandig te wonen en niet in het klooster in te trekken, maar dat was voor beiden geen optie. Zuster Raymunda: "We hadden altijd in een klooster gewoond. Aan de ene kant betekent dat dat je veel voor anderen hebt gedaan, maar aan de andere kant hebben we zelf weinig met aardse zaken te maken gehad. Dat was voor ons eigenlijk een heel overzichtelijk leven, dat we ook waarderen. We hebben dan ook nergens spijt van en zijn dankbaar dat we dit leven hebben en zo veel mooie dingen in ons leven mochten doen."

Naast hun vrijwilligerswerk zijn beide zusters voorgangers in de kapel, stellen ze de diensten samen en vertalen ze voor de congregatie brieven, bestemd voor Malawi, vanuit het Nederlands naar het Engels. Ook is er nog vaak contact met sponsors.

FOTOWORKSHOP WEESP Lida Versteegen start half januari, bij voldoende deelname, met FOTOWORKSHOP voor beginners. Info www.lidafoto.nl of 06-41668511

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, fiets, radiator. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Voor traditionele Thaise massage Ban Wiangtjan. Open van 11:00 uur tot 22:00 uur. Laarderweg 22, 1402 BJ,
Bussum. Tel.: 06-46890213 of
035-7851359. E-mail:
wiangtjan@hotmail.com

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Kennismaken met yoga? Kom voor een proefles op maandagavond 12 januari in Bussum. Bel voor meer info 06-47858224 mail naar
hannahspiegel@gmail.com
of kijk op de website
www.yogastudiobussum.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Te huur in Naarden: Energiestraat 14e moderne, volledig gestoffeerde kantoorruimte met airconditioning van 360 m² op de eerste verdieping. Uitstekend onderhouden met een hoog afwerkingsniveau en veel licht. Airco-Alarm-Eigen cv-installatie-Daglichtlampen-Eigen opgang-en met maar liefst 3 eigen privéparkeerplekken. Huurprijs 1250 euro per maand. Voor informatie Vos-Beheer dhr. Dick Vos tel.: 06-51083335

Wilt u hulp van een vrijwilliger bij u thuis? Voor wat gezelligheid of om er samen even op uit te gaan. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

ARSU Opleidingen gaat in 2015 van start met
administratieve opleidingen in Huizen. Kijk op
www.arsuopleidingen.nl I BKB BKC PDB MBA maar ook JMB

Docent wiskunde geeft bijles 06-19057155

Taxi naar of van Schiphol vanuit Naarden/Bussum
€ 50,- Goodkinds Taxiservice 06-26984855.

GITAARLES in Bussum,
diverse stijlen voor alle
leeftijden, beginners &
gevorderden. website:
www.jaccomuller.com,
06-11135198, e-mail:
jaccomullermusic@gmail.com

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan en treinen. Mag oud en/of defect zijn. Tel.: 035-6938689

Schilderwerk groot of klein.
Binnen of buiten SCHILDER PMC biedt u altijd een vrijblijvende offerte 06-53148137
34 jaar ervaring
pharskamp@hetnet.nl

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:

www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum. Meer info 06-53319921.