NaarderNieuws

7 november 2018

NaarderNieuws 7 november 2018


Nico Schimmel wordt wethouder

GOOISE MEREN Nico Schimmel moet de opvolger gaan worden van de vertrokken wethouder Marieke Munneke Smeets van Hart voor BNM. Hart voor BNM heeft maandag de voordracht van de Bussumer bekendgemaakt.

Nico Schimmel (56) bezet momenteel nog een raadszetel namens Hart voor BNM. Afgelopen gemeenteraadsverkiezingen stond Schimmel als tweede op de lijst van de partij. Nu volgt dus de stap naar het wethouderschap. "Nico is voor veel inwoners van Gooise Meren reeds een bekend gezicht; hij is al vele jaren bij de partij betrokken, maar is bovendien als inwoner van onze gemeente maatschappelijk zeer actief en uitstekend op de hoogte van de kansen en uitdagingen in alle vier kernen van onze gemeente", zo zegt Hart voor BNM-fractievoorzitter Marieke le Noble.

Zelf staat Schimmel klaar voor de start. "Graag zet ik mij de komende periode vanuit een nieuwe rol in om de belangrijke punten uit het coalitieakkoord te realiseren, omdat onze inwoners dit verdienen", aldus de beoogd wethouder.

Het wethouderschap van Nico Schimmel moet nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad. De Bussumer wordt op woensdag 21 november voorgedragen. Als Schimmel wethouder wordt zal hij zijn werk als artistiek directeur van de Gooische Muziekschool en directeur van Muziekcentrum Schimmel afbouwen.

3

Muurgedicht gesloopt door verbouwing

Foto: Gijs Went

NAARDEN Een muurgedicht aan het Kerkpad is gesloopt door de verbouwing aan een voormalig woonhuis.

"Het gedicht maakt deel uit van een project met vijftien teksten die op Naardense gevels is aangebracht", vertelt Hein Groen van de voormalige werkgroep Muurgedichten. "Volgens de bouwvakkers is er vergunning verleend voor het inhakken op het gedicht. Wij gaan onderzoeken of dit ook daadwerkelijk is gebeurd." Het gesloopte gedicht 'Zonder bagage' is van de Nederlands-Tsjechische dichteres Jana Beranová.

Honderden bloembollen geplant op rotonde bij Meerstraat

Foto: Bob Awick

NAARDEN Inwoners hebben zaterdag honderden bloembollen geplant op de rotonde bij de Burgemeester Visserlaan en de Meerstraat. Het bollenplanten is een initiatief van buurtplatform Keverdijk, Thijssepark en Vierhoven naar het landelijke idee van Operatie Steenbreek om wijken groener te maken en om samen te werken tegen klimaatverandering.

Galloways

Foto: Jessica de Jong

Wouter Slors is beheerder van de runderen in het Naardermeer voor Free Nature. Hij geeft binnenkort een lezing.

20/21

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. A. Sneep; Naarderheem 10.30 u. pastor M.H.J. Potjer
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; za. 10/11 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor L. Koot
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. mw. E. van der Panne
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. M.P.D. Barth en 17.00 u. ds. A. van Duinen
*Remonstranten N-B gezamenlijke dienst bij Vrijzinnigen
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. mw. M. Rosen Jacobson-Van Dam
*Doopsgezinde Gemeente B-N gezamenlijke dienst bij Vrijzinnigen
*Evangelisch-Lutherse Gemeente geen dienst, gezamenlijke dienst in Hilversum
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. Gezinsdienst ds. P.A. Smit
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00 u. ds. J. de Vries

'Amme zolen'

Eindelijk kan ik een oeroude krachtterm gebruiken. Betekent zoiets als 'je kunt me mijn rug op' of 'kan mij wat bommen'. En dat allemaal na het terugvinden van heel oud spul.

In wat ooit mijn slaapkamertje was kwam ik een plastic zak tegen met een verrassing in de vorm van lang geleden verzamelde schoenzolen uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Ooit gevonden in de stort op de plek waar later het golfterrein van het Naarderbos zou komen. Het materiaal van deze reusachtige stort was grotendeels afkomstig van de eerste werkzaamheden rond de aanleg van de metro in Amsterdam. Ongehoord wat daar allemaal tussen lag. Bijna puur gif te noemen: ladingen lood, koper, kabels en de hemel weet wat nog meer. Maar ook die zooltjes. Destijds heb ik er een verzamelaar blij mee gemaakt. Maar die recente vondst uit mijn kamertje bracht nog meer gedachten aan het licht. Want waar nu die golvende golfvelden liggen, lag aanvankelijk een heerlijke ontspanningsplek voor 'het volk', zeg maar Jan met de pet. Een flink meertje, restant van een zogeheten 'wiel' nog uit de tijd van de Zuiderzee. De kleine beurs uit de wijde omgeving kon daar zalig pootje baden, in de zon hangen of een hengeltje uitgooien. Maar nee hoor, zoiets moest toch plaatsmaken voor de elite. Die wilde wel een balletje slaan op een flink golfterrein. Heel veel mensen voelden zich terecht gedupeerd en zagen met lede ogen hun uitspanning meedogenloos gesloopt worden. Maar huilen is allang te laat. De holes-in-one hebben gewonnen.

Weerbericht

Eerst droog met zon, in het weekeinde kans op regen

Ook met november op de kalender zijn zachte najaarsdagen nog geen verleden tijd. Een Oost-Europees hogedrukgebied houdt deze week een zuidoostelijke stroming in stand met aanvoer van zachte lucht. In het weekeinde zorgt een nieuw omvangrijk lagedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden voor frontale invloeden vanuit het westen met kans op enige regen.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag wordt droog weer verwacht met enkele wolkenvelden, maar ook perioden met zon. Bij een matige zuidenwind loopt de temperatuur op tot 12 graden, iets lager dan de dagen ervoor. Ook de vrijdag lijkt vrijwel droog te gaan verlopen met eerst nog zonneschijn, maar geleidelijk meer bewolking. Het wordt 13 graden. Er waait een matige zuidoostenwind.

Het weekeinde

In de nacht naar zaterdag gaat het regenen. Ook overdag kan het eerst nog regenachtig zijn. Later klaart het wat op. De naar zuidwest gedraaide wind trekt aan tot vrij krachtig. Ook voor zondag wordt wisselvallig en winderig weer verwacht met af en toe zon. Later op de dag kan de bewolking verder toenemen met kans op regen. Het wordt in het weekeinde 12 à 13 graden.

Weetje

De normale maximumtemperatuur voor begin november bedraagt 11 graden. Het kan soms ook zachter zijn. Zo werd het op 3 november 2005 recordzacht met 18.7 graden. Ook in 2014 en 2015 was het begin november zeer zacht. Op 7 november 2015 werd het 18.5 graden. De dag ervoor, de 6e, werd het 17.1 graden. Dit dagrecord kan afgelopen dinsdag zijn overtroffen.

Een uitgelezen boek
Van het westelijk front geen nieuws

Foto: Picasa

Het is de titel van het beroemdste boek over de Eerste Wereldoorlog. Een klassieker! De schrijver is Erich Maria Remarque (pseudoniem van Erich Paul Remark, 1898-1970).

Het boek, gebaseerd op zijn oorlogservaringen in de westelijke loopgravenoorlog, verscheen in 1929 in Duitsland. In dat jaar werden er 1,2 miljoen exemplaren verkocht. Het werd in 1933 verboden en in het openbaar verbrand. Het zou maar aanzetten tot nadenken en defaitisme. In Nederland werd het tijdens de bezetting ook verboden. Een deel van de veertiende druk werd op last van de bezetter vernietigd.

Remarque schreef: "Dit boek wil noch een aanklacht noch een bekentenis zijn. Het wil alleen een poging wagen verslag uit te brengen over een generatie die door de oorlog vernield werd, ook als ze aan zijn granaten wist te ontkomen."

Twee exemplaren van uitgever Bijleveld in de geautoriseerde vertaling van Annie Salomons: 14e druk (1931) en 23ste druk (1983).

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor € 15. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Vanaf 7 november zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- In In Derde Termijn praat Ruud Bochardt over de erfgooiers.
- In TV Magazine zijn diverse onderwerpen te zien uit deze regio.
- Herman Stuijver gaat In Gesprek Met Freek Ossel, burgemeester van
Wijdemeren.
- Sjoerd Stoop praat met de burgemeester van Gooise Meren, Han ter Heegde.

Ondernemer en rasechte Bussumer Nico Schimmel wordt wethouder

Hart voor BNM levert snel haar kandidaat

'De ideale oplossing', zo typeert fractievoorzitter Marieke le Noble de kandidatuur van Nico Schimmel als nieuwe wethouder namens Hart voor BNM.

Nico Schimmel heeft er zin in.

BUSSUM Nico Schimmel gaat het doen. Hij wordt de opvolger van partijgenoot Marieke Munneke Smeets, die recent in haar functie als wethouder door de raad naar huis werd gestuurd. Schimmel heeft er zin in en zal er zich vol enthousiasme op storten.

De Bussumer is een man van de connecties. Hij kent Jan en alleman omdat hij eigenaar is van de Gooische Muziekschool met locaties in Bussum, Laren, Huizen en Weesp. Daarbij heeft hij Muziekcentrum Schimmel aan de Havenstraat en organiseert hij als ondernemer menig evenement. Zo is hij voorzitter van de sinterklaasintocht in Bussum.

Schimmel wil zelf op dit moment nog niet inhoudelijk reageren op zijn kandidatuur. Dat wil hij pas als het allemaal in kannen en kruiken is. Toch mag men er nu wel van uitgaan dat de rasechte Bussumer zijn nieuwe ambt gewoon kan gaan uitvoeren. Het wordt een echte thuiswedstrijd, Schimmel zou bij wijze van spreken samen met de burgemeester op de fiets naar het werk kunnen gaan. Hoe zijn portefeuille eruit komt te zien, is even afwachten. Hij houdt waarschijnlijk het grootste gedeelte van de Hart voor BNM-portefeuilles, maar de kans is groot dat het dossier-Comeniuslaan, waar Marieke Munneke Smeets over viel, naar een ander gaat. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de affiniteit van Schimmel zelf. Onderwijs of economie zou hem als muziekdocent en ondernemer wel aanspreken.

Vanuit de Gooische Muziekschool was bekend dat Nico ambities had in de lokale politiek. Zijn broer Coen laat weten: "Hem is al eens de vraag gesteld: 'wil je ooit wethouder worden?' Het antwoord was toen: 'op termijn zeker'; het is nu wel vier jaar eerder dan dat hij bedoelde op dat moment."
Het is de vraag hoe hem de overgang van ondernemer naar politicus zal bevallen. Als raadslid heeft hij zich nog niet al te prominent in de raad uitgesproken. Hij voert daar slechts mondjesmaat het woord omdat fractievoorzitter Marieke le Noble hiervoor vaker naar voren treedt. Le Noble laat weten dat zij erg blij is dat de deal met Schimmel zo snel rond is. "Het wethouderschap is voor hem heel passend en komt ook op een goed moment. Daarbij werken wij goed samen en kan ik blijven doen wat ik deed als fractievoorzitter. Voor ons is dit de ideale oplossing." Le Noble zegt dat haar partij geen druk heeft gevoeld om snel met een nieuwe wethouder te komen "We kregen echt de tijd, maar we waren er zelf heel snel uit. Het is ook fijn om snel weer door te kunnen. We hadden in de ledenvergadering al besloten om in het college te blijven. De keuze voor Nico is door de fractie genomen. We hebben er vertrouwen in dat het goed komt en zien ernaar uit om het coalitieakkoord te kunnen uitvoeren."
Nico Schimmel laat een lege stoel achter in de gemeenteraad.

Ex-wethouder Marieke Munneke Smeets is de eerstvolgende op de lijst die deze zetel krijgt aangeboden. Het lijkt erop dat zij hiervoor zal bedanken, gezien haar eerdere uitspraken in deze krant.

Moeten de camera's rond de Bussumse horeca terugkeren?

Rond de horeca hingen enkele jaren camera's. Foto: Politie

BUSSUM Het cameratoezicht rond de Bussumse horeca moet terugkeren. Dat stellen D66, Goois Democratisch Platform (GDP), 50PLUS en ChristenUnie. Of het ook zover komt, valt nog af te wachten.

Rondom de Bussumse cafés, onder meer rond het station, wordt nog steeds veel overlast ervaren en waren de afgelopen jaren meerdere voorvallen. De camera's zouden het veiligheidsgevoel kunnen vergroten, overlast tegengaan en kan daarnaast zorgen voor 'extra oren en ogen' als het gaat om het opsporen van eventuele raddraaiers.

Er was de afgelopen jaren als proef cameratoezicht rond de horeca. Deze camera' s maakten alleen opnames als de kroegen open waren. Het probleem was toen echter dat de camera's vaak te kampen hadden met technische problemen, zo werd een jaar geleden bekend na een evaluatie. Als de camera's het wel deden werkte het toezicht wel goed. Horecaondernemers waren er ook tevreden over.

Burgemeester: 'Eerst kijken of camera's echt wat bijdragen'

Volgens D66, GDP, 50PLUS en CU moet er snel gekeken worden of de camera' s terug kunnen komen. Volgens de planmakers zorgen alleen gevallen als de relletjes rond de kermis er al voor dat cameratoezicht wat kan opleveren. Bovenal kunnen de camera's gemakkelijk terugkeren, omdat de palen waaraan de camera's bevestigd waren er nog hangen.

Een vraagstuk is echter nog of het wel mag vanwege de privacywet. Een groot deel van de raad voelde woensdag wel wat voor het cameratoezicht, maar over het ook echt zover komt valt te betwijfelen. Niet alleen de privacy was een struikelblok, ook het vraagstuk of het doel de middelen wel heiligt zorgde voor een tweespalt. Burgemeester Han ter Heegde zegde toe het cameratoezicht wel verder te gaan onderzoeken. "We gaan eerst kijken naar welke overlast er speelt rond de horeca en in hoeverre de politie en de jongerenwerkers de boel onder controle hebben. De ervaring leert dat zij het goed kunnen managen, zonder dat we daar camera's voor nodig hebben. Cameratoezicht is wel een middel, maar het moet wel ook echt wat toevoegen. Daar gaan we nu naar kijken. Op korte termijn maken we daar meer over bekend."

Godelindeschool feestelijk geopend

Onthulling van de Godelindeboom.

NAARDEN Met veel muziek, het hijsen van de Godelindevlag en het onthullen van de Godelindeboom is de nieuwbouw van de Godelindeschool afgelopen woensdag met een groot feest geopend.

"Eindelijk zitten we met elkaar onder één dak en dat na vijftien jaar", vertelt locatiedirecteur Judith Toering. De eerste paal werd in januari de grond in geboord. De reden van het nieuwe gebouw was dat de leerlingen verspreid zaten over twee locaties. Het hoofdgebouw aan de Godelindeweg is uitgebreid zodat alle leerlingen bij elkaar zitten. De dependance aan de Amersfoortsestraatweg staat nu leeg. "Het nieuwe gebouw is prachtig geworden. De leerkrachten en leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 van de dependance aan de Amersfoortsestraatweg liepen op woensdagochtend in een muzikale optocht naar de hoofdlocatie. Op het grote plein werd samen met 630 leerlingen, medewerkers en ouders het nieuwe schoolgebouw geopend. De kinderen zongen samen het openingslied en daarna werd de Godelindevlag, een witte vlag met de rode Godelindeboom, dat ons logo is, en de naam van de school in het zwart, gehesen. Ook werd de Godelindeboom onthuld aan de muur van het gloednieuwe schoolgebouw."

Yannick de Waal

Is van beroep acteur, woont in Naarden, 24 jaar.

Foto: Bowie Verschuuren

Waar ben je druk mee?
"Momenteel ben ik veel aan het schrijven. Samen met een goede vriend van me werk ik aan een speelfilm en zelf ben ik bezig met twee korte films."

Wie is jouw lievelingsacteur?
"Ik heb meerdere favorieten. Joaquin Phoenix is fenomenaal. Jack Nicholson, Al Pacino, Robert DeNiro, Matthew McConaughey, Christian Bale en Jake Gyllenhaal ook. En natuurlijk de meesters van vroeger: Marlon Brando en James Dean."

Welke muziek luister je graag?
"Ik luister naar alle verschillende genres, het ligt er heel erg aan hoe ik me voel. Van J. Cole en Kendrick Lamar tot The Beatles, Sting, Peter Gabriel, The Lumineers en Fink."

Waar droom je nog van?
"Er is heel veel waar ik over droom. Films die ik hoop te maken, mensen die ik wil ontmoeten om dan mee samen te werken, plekken die ik hoop te zien. Alleen zijn dromen er om waar te maken, niet echt om over te praten."

Een dagje burgemeester? Waar zou jij dan voor inzetten?
"Als ik een dag de burgemeester was, zou ik waarschijnlijk een soort filmfestival organiseren waarbij mensen in contact kunnen komen met mensen uit de filmindustrie en bijzondere werken die in de afgelopen jaren gemaakt zijn. Vooral om te laten zien dat een wereld vol kunst zo mooi is en kan zijn."

Hoe ziet een ideale vrije dag er voor jou uit?
"Buiten is het donker en nat, binnen staat de open haard aan, kop thee naast me en ik hoef niets anders te doen dan op de bank te liggen en films te kijken."

Wat is jouw lievelingsfilm en waarom?
"Ik heb zo veel favoriete films dat het eigenlijk een onmogelijke vraag is, maar een van de beste films van de afgelopen jaren is 'Manchester by the Sea'. De scène in het politiebureau is hartverscheurend."

Honderden bloembollen geplant op rotonde

Foto: Bob Awick

NAARDEN Inwoners hebben zaterdag honderden bloembollen geplant op de rotonde bij de Burgemeester Visserlaan tijdens de natuurwerkdag. Het planten van de bollen is een initiatief van het buurtplatform Keverdijk, Thijssepark en Vierhoven naar het landelijke idee van Operatie Steenbreek om wijken groener te maken en om samen te werken tegen de klimaatverandering.

Bejaarde vrouw thuis overvallen

NAARDEN Een man heeft zondagochtend vroeg een bejaarde vrouw (83) thuis aan de Prins Willem van Oranjelaan overvallen.

De Naardense lag om half acht nog te slapen toen ze opeens werd gewekt door de jonge man die haar huis was binnengekomen door een vernield raam. De dief doorzocht de woning en ging er met een vooralsnog onbekende buit vandoor.

De dader wordt nog gezocht. Het gaat om een man van ongeveer twintig jaar met een normaal postuur. De man sprak normaal Nederlands, maar met een Noord-Afrikaans accent. De politie roept getuigen op zich te melden op 0900-8844 of anoniem op 0800-7000.

Honden- belasting gaat verdwijnen

GOOISE MEREN Hondenbezitters hoeven vanaf volgend jaar geen hondenbelasting meer te betalen aan de gemeente. Met dat voorstel komt de gemeenteraad. Er moet nog over gestemd worden, maar er blijkt grote steun.

De hondenbelasting moet geheel worden afgeschaft. De gemeenteraad doet dat omdat zij stelt dat hondenbelasting achterhaald is. Hondenbezitters betalen het wel, maar zien daar niet direct wat voor terug.

Daar komt bovenop dat volgens de gemeenteraad het houden van een hond ook weer een positieve bijdrage levert aan het tegengaan van andere problemen, zoals eenzaamheid, en het kan ook bijdragen aan veiligheid en preventie. De gemeente moet nog wel bekijken hoe het bedrag dat nu niet geïnd wordt, moet worden ondervangen.

Kokspiet komt

NAARDEN Sinterklaas heeft laten weten dat er dit jaar ook een 'Kokspiet' aanwezig is als hij op zaterdag 24 november Naarden binnenvaart.

Deze Kokspiet, die te herkennen is aan zijn schort en koksmuts, heeft pepernoten voor alle kindjes die geen gluten kunnen verdragen. De Kokspiet is aanwezig in de Grote Kerk en na afloop van het sinterklaasfeest.

Zo'n 130 bewoners kwamen langs om samen te soepen

Foto: Bob Awick

NAARDEN De Buurtsoep zaterdag op het veldje bij het Prinses Margriethof was een groot succes met zo'n 130 soepeters. Tijdens het 'Samen Soepen', dat een initiatief is van de Protestantse Gemeente Naarden, kwamen de gesprekken goed op gang en lieten de inwoners weten dat ze dit een geweldige manier vonden om meer buurtbewoners te leren kennen.

Eric en Anke Herber hebben zelf alvast een BuurtAED aangeschaft

'Ik houd niet van wachten, ik wil dingen meteen doen'

Nog even en heel het land hangt vol met BuurtAED's. Ook in Gooise Meren worden crowdfundingacties opgestart. Er lopen nu elf inzamelingsacties.

Maarten, Eric en Anke willen zoveel mogelijk ruchtbaarheid geven aan de BuurtAED. Foto's: Yvette de Vries

NAARDEN Flink wat inwoners in de gemeente lopen warm voor de BuurtAED. In zeventien buurten is een crowdfundingactie gestart, via de Nederlandse Hartstichting, om er een aan te schaffen. Inmiddels is voor vijf van deze acties het benodigde bedrag binnen. De gemeente springt eventueel ook nog financieel bij.

AED's bij bedrijven zijn niet altijd 24/7 bereikbaar

Eric en Anke Herber zijn ook een actie gestart voor een BuurtAED, al hebben zij het iets anders aangepakt. Zij hebben de AED, die sinds vorige week donderdag aan de gevel van hun huis aan het Jac. P. Thijssepark 65 in Naarden hangt, zelf aangeschaft en zijn achteraf een crowdfundigactie gestart.

Eric: "De gemeente heeft aangegeven dat zij de BuurtAED's willen steunen, maar alleen als het apparaat via een buurtparticipatie is aangeschaft." De actie is inmiddels officieel aangemeld op de website van de Hartstichting en al meer dan de helft van het benodigde bedrag is binnen. Ze doen het dus eigenlijk in omgekeerde volgorde en maken zich nu hard om de buurt te activeren. Eric: "Ik houd niet zo van wachten, als ik iets bedenk wil ik het ook meteen regelen. Ik zag dat er in onze buurt nog geen BuurtAED was." Hun actie is overigens niet onopgemerkt gebleven. Hun overbuurman Maarten werkt bij het bedrijf G4S Training & Safety en zij gaan voor twaalf buurtbewoners gratis een praktijktraining AED-buurthulpverlener verzorgen. Want een apparaat aanschaffen en ophangen is één, het leren bedienen is een ander verhaal. Mocht het via crowdfundig niet helemaal lukken dan heeft de gemeente aangegeven het laatste zetje te willen geven. Inwoners moeten wel zelf het grootste bedrag bijeen hebben gebracht. Het gaat om zo'n 10 AED's per jaar waar de gemeente wil bijspringen. In Bussum zijn er momenteel vier crowdfundingacties, in Naarden ook en in Muiden drie. In Muiderberg is er nog geen in de kern opgestart. De BuurtAED is een gezamenlijk initiatief van de Hartstichting en Philips om in zo veel mogelijk woonwijken AED's te krijgen. Dat aantal is nu nog laag, terwijl juist in woonwijken de meeste hartstilstanden plaatsvinden. Een AED is een apparaat dat door een schok kan zorgen dat iemand een hartstilstand overleeft. In principe kan iedereen een AED bedienen. Toch raadt de Hartstichting wel een reanimatiecursus aan, zodat je kunt oefenen met het gebruik van het apparaat. De overlevingskans met een AED is vele malen groter. Per jaar krijgen ongeveer 17.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In totaal zijn er in het land 1.409 acties gestart, waarvan er al 297 zijn gelukt. De teller van het aantal donateurs staat op 18.577. Wie zelf een actie wil starten kan dat doen via www.buurtaed.nl.

In de Hamerstraat in Bussum hangt ook een BuurtAED.

Mantelzorgers worden in Gooise Meren twee dagen in het zonnetje gezet

Nederland telt maar liefst 4,4 miljoen mantelzorgers

Dit jaar zijn er activiteiten in Bussum en Muiden op de Dag van de Mantelzorg. De meeste mantelzorgers zorgen voor ouders, een partner of kind.

Ruthy Beutick, sociaal werker bij Versa steunt de mantelzorgers.

GOOISE MEREN Eigenlijk zouden mantelzorgers vaker in het zonnetje gezet moeten worden en niet alleen op de Dag van de Mantelzorg. Dat vindt ook Ruthy Beutick, sociaal werker bij Versa en contactpersoon voor mantelzorgers. In heel Nederland zijn er maar liefst 4.4 miljoen mantelzorgers.

De Dag van de Mantelzorger is officieel zaterdag 10 november, maar in Gooise Meren start hij al op vrijdag met een verwendag met onder meer stoelmassages en kleuradvies. De ochtend, die plaatsvindt in FIER bij Fort Werk IV in Bussum, wordt afgesloten met een lunch. 's-Avonds zijn de mantelzorgers uitgenodigd voor de film 'A Star Is Born' bij Filmhuis Bussum. Zaterdag is er vanaf 10.00 tot 14.00 uur een heel programma op poten gezet in Muiden bij biologische boerderij De Groene Griffioen.

Ruthy vertelt dat ideeën voor de invulling van beide dagen zijn opgehaald bij de mantelzorgers zelf. Op zaterdag is er, naast allerlei creatieve workshops, ook een rondleiding op de boerderij. Overigens zijn ook de mantelzorgers die niet geregistreerd staan en geen officiële uitnodiging hebben ontvangen welkom bij de activiteiten. Van de groep mantelzorgers die bij de gemeente in beeld is, is het merendeel vrouw. Dat betekent volgens Ruthy niet dat er niet ook veel mannen zijn die mantelzorger zijn. Ook zullen er veel meer mensen zijn die mantelzorger zijn, maar zich niet als zodanig geregistreerd hebben. Voor veel mensen is het een drempel om zich als mantelzorger aan te melden, weet Ruthy. "Veel mensen zeggen: 'dat doe je gewoon', terwijl het dat natuurlijk niet is."

'Voor je partner zorgen is een ander acceptatieproces'

Groot verschil

Uit haar eigen contacten met de mantelzorgers - er worden maandelijks creatieve ochtenden georganiseerd - weet ze dat veel mantelzorgers zorgen voor een dementerende partner, een kind met een beperking of voor ouders. Ruthy: "Soms rol je er ook in. Dan begint het met af en toe koken voor een buurman of buurvrouw en voor je het weet doe je steeds meer." Volgens haar is er een groot verschil in acceptatieproces wanneer je voor een partner met dementie zorgt of voor je eigen kind. "De mantelzorg voor een kind met een beperking start vaak al vanaf de wieg. Maar als je opeens voor een partner met dementie moet zorgen, een partner die als het ware 'jouw' partner niet meer is, is dat een heel ander acceptatieproces." Voor mantelzorgers worden er in de gemeente al langer activiteiten georganiseerd om de mantelzorgers een beetje te ontzorgen. Zo is er elke eerste dinsdag van de maand een creativiteitsgroep in Naarden en elke laatste donderdag van de maand in Muiden. Meer informatie daarover en ook over speciale cursussen voor mantelzorgers is te vinden op de site van Versa Welzijn.

Het programma van de Dag van de Mantelzorg is te vinden op versawelzijn.nl/mantelzorgers.

Kaarsen aansteken voor overleden kinderen

WereldLichtjesdag is elk jaar op de tweede zondag van december

Elk jaar, op de tweede zondag van december, is het WereldLichtjesdag. Er wordt dan stilgestaan bij het overlijden van kinderen om een lichtpuntje te bieden in de donkere dagen. De WereldLichtjesdag in Bussum is op zondag 9 december ter nagedachtenis aan die overleden kinderen. "Het maakt niet uit hoe oud het kind was of hoe lang het al geleden is", vertelt Caroline Blokker. "Je kind zit altijd in je hart en gedachten."

Caroline Blokker heeft WereldLichtjesdag in Bussum dit jaar opgepakt en speelt zelf op de de piano en zingt. Foto's: John ten Boer

BUSSUM "Door de WereldLichtjesdag wordt de wereld letterlijk wat lichter voor mensen die een kind hebben verloren en daarnaast is er het besef dat je niet alleen bent met je verdriet."

WereldLichtjesdag is ontstaan in 1997 in Amerika onder de naam World Wide Candle Lighting.
"Door twee moeders is het naar Nederland gehaald. Als je kind overlijdt, wordt er de eerste paar maanden nog aan je gevraagd hoe het met je gaat, maar dan ebt de belangstelling langzaam weg. Voor ouders blijft de pijn heel diep zitten. WereldLichtjesdag is een soort herdenkingsbijeenkomst voor ouders om dat verdriet samen te delen. En omdat het wereldwijd is, krijg je 24 uur lang een golf van lichtjes die de wereld letterlijk wat lichter maken, wat ons een stukje verlichting in deze donkere dagen geeft. In december zijn ook de feestdagen en dan kan het gemis nog groter worden. De maand december is voor veel ouders dan ook een zeer moeilijke en vaak verdrietige maand."

Kaarsen aansteken

WereldLichtjesdag is een lichtpuntje in de donkere dagen.

De bijeenkomst van WereldLichtjesdag is in het gebouw van het Apostolisch Genootschap aan de Meulenwiekenlaan, maar de herdenking is niet religieus. "Om 18.00 uur gaan de deuren open en rond 19.00 uur worden de ouders uitgenodigd om naar voren te komen. De namen van de overleden kinderen worden genoemd en daarna steken de ouders een kaars aan voor hun overleden kind. Familie, zoals broers, zussen, opa's en oma's, en vrienden zijn natuurlijk ook welkom. Maar ambulancepersoneel, brandweer, politie, docenten en leerkrachten kunnen ook naar de bijeenkomst komen, want voor hen kan het overlijden van een kind grote impact hebben."

Altijd in mijn hart

WereldLichtjesdag is wereldwijd en je krijgt 24 uur lang een golf van lichtjes die de wereld letterlijk wat lichter maken

Caroline zet zich in omdat ze zelf heeft meegemaakt hoe het is om een kind te verliezen. "Mijn eerste kind, een jongetje, is overleden toen ik 39 weken zwanger was en een tweeling heb ik verloren rond de 23ste week. Het overlijden van mijn kinderen heeft me heel veel pijn gedaan. Die pijn en verdriet is moeilijk te omschrijven. Gelukkig ben ik wel moeder geworden. Ik heb een fantastische dochter en een geweldige zoon. Ik ben zo blij met ze, maar vergeet mijn overleden kinderen nooit en denk nog elke dag aan ze. Ze zitten altijd in mijn hart. Het is heel pijnlijk om iemand te verliezen, maar het overlijden van een kind is een van de zwaarste verliezen. Een kind is uniek, onvervangbaar en onmisbaar. Als je een kind verliest, rouw je op je eigen manier en ben je eigenlijk aan het overleven. Veel mensen weten niet wat ze moeten zeggen als je een kind hebt verloren en zeggen daarom vaak niks of vermijden het onderwerp. Daardoor voelde ik me soms heel eenzaam. Wat ik dan ook fijn vind aan WereldLichtjesdag is dat je samen bent met andere ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. Als je wilt huilen, dan kun je huilen. Je hoeft je niet groot te houden, want we hebben allemaal hetzelfde verdriet. Ook is het belangrijk dat de namen van de kinderen genoemd worden en dat we dat blijven doen. Samen stilstaan bij alle kinderen die zijn overleden geeft ons tijdens deze avond verbinding, troost, herkenning en erkenning. Je hoeft niets te zeggen, het is belangrijk dat je er gewoon bent."
Na het aansteken van de kaarsen, zingt jongerenkoor Snowe uit Loosdrecht het lied 'Precious Child'. Caroline speelt op de piano en zingt. "Het trio van het wereldberoemde orkest Malando, met violist Ernö Olah, Danny Malando op de contrabas en op de accordeon en bandoneon Gert Wantenaar, komt ook optreden. En er worden verhalen en gedichten voorgelezen. Na de pauze is er een herdenkingsconcert en de avond sluiten we gezamenlijk af. Wat we ook geweldig vinden, is dat burgemeester Han ter Heegde aanwezig is."

Handreikingstafel

Mag ik je wat
vragen?

Zal je me troosten?
Als ik even niet meer kan.
Als de angst..., de pijn...,
niet overgaat.
En het mij allemaal even teveel wordt.
Blijf je dan even bij me.
Even jouw hand op de mijne.
Een zucht..., tranen...
Zij vallen vanzelf naar benee.
Ik laat ze gaan...
ze zijn even niet te stoppen.
Het zijn er zovelen!
Maar ergens ben ik een beetje blij,
dat ik dit met jou mag delen.
Even het verdriet om mijn
kinderen.
Het is niet te bevatten hoeveel pijn het doet.
Het verlies van je kind...
Je hart vergoed gebroken.
Je probeert zo goed als het kan verder te gaan.
Het leven gaat door...
Maar voor jou als ouder van een kind,
waar je zoveel van houdt, maar wat nooit meer bij je is,
wat je nooit meer kan
knuffelen,
is het leven nooit meer
hetzelfde.
Zal je me troosten?
Je hoeft niets te vragen...
of te zeggen...
Gewoon er even te zijn.

Uit mijn moederhart geschreven,
Caroline Blokker

Gelukkig hoeft Caroline het niet alleen te organiseren en doet ze het samen met Jeroen Binnekade en John ten Boer. "Ze hebben mij vanaf het begin geholpen met het opzetten van deze avond. Jeroen doet de decoratie en John is fotograaf en filmmaker en doet dit samen met Talitha Oosterom. We krijgen ook hulp van Joan Broersen, Niels en Melissa Bakker, Simone Maaswinkel, Brenda Tiggelaar, Monique Decnop en de heren Rompelman en Feunekes."
"Om deze WereldLichtjesdag te blijven voortzetten, hebben we wel geld nodig. We hopen op een vrijwillige bijdrage van de mensen die naar de bijeenkomst komen, maar zijn ook op zoek naar sponsors. Ik heb contact gehad met een letselschadeadvocaat die een donatie heeft gedaan voor het jongerenkoor en de kaarsen worden gesponsord door Uitvaartverzorging Van Vuure. Ook staat er een 'handreikingstafel' waar informatie ligt van ondernemers en organisaties om de ouders te helpen met hun verdriet."

Sponsoren

Als bedrijven of mensen de organisatie willen sponsoren zodat WereldLichtjesdag elk jaar in Bussum kan worden georganiseerd, kunnen ze contact opnemen met Caroline via caroline.blokker@hotmail.com of bellen naar 06-224 02 496, 's avonds of op vrijdag. "Ook ouders die een kind of kinderen hebben verloren en die erbij willen zijn, of vaders en moeders die graag iets willen doen zoals een gedicht of verhaal voorlezen of muziek maken, kunnen contact met me opnemen." Caroline vertelt dat er een crèche aanwezig voor ouders met kleine kinderen. "En als je je niet hebt opgegeven maar toch graag die avond wilt langskomen, ben je altijd welkom."
WereldLichtjesdag is op zondag 9 december in het Apostolisch Genootschap aan de Meulenwiekenlaan 49 in Bussum. De deuren gaan om 18.00 uur open, om 18.30 begint het programma en om 19.00 uur worden de kaarsen aangestoken. Na de pauze is het herdenkingsconcert. Meer informatie staat op www.wereldlichtjesdag.nl.

SDO te sterk na enerverend duel

Het duel was elke seconde spannend. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM Een enerverend en tot het laatst toe spannend duel heeft SDO afgelopen weekend een zege opgeleverd. De Bussumers stapten tegen Silvolde met 3-4 van het veld en staan daarmee nog steeds knap tweede.

Het duurde even voordat de twee ploegen tot kansen kwamen. Pas halverwege de eerste helft was het echte eerste gevaar daar: Silvolde mocht aanleggen voor een wat discutabele strafschop, maar schoot hard raak. De plotselinge achterstand was voor SDO het moment om meer ten aanval te trekken en extra gas te geven. Het was al snel raak: Joost Heerschop gaf knap voor op Jesse van Huisstede, waarna laatstgenoemde raak schoot. Vlak voor rust kreeg SDO het deksel op de neus toen Silvolde weer op voorsprong kwam.

Na rust bleven de doelpunten van SDO en Silvolde elkaar opvolgen. Vlak na rust scoorde Joost Heerschop de 2-2, waarna het duel spannender en soms ook wat grimmiger werd. Dat resulteerde er zelfs in dat SDO met een man meer speelde na een rode kaart (twee keer geel) voor Silvolde. Daardoor werd SDO sterker. Een fout aan de kant van SDO zorgde er echter wel voor dat Silvolde toch weer op voorsprong kon komen.

De slotfase was toch weer voor SDO. Op karakter boog de Bussumse nummer twee van de hoofdklasse de achterstand om. Doelpunten van Joost Heerschop zorgden ervoor dat SDO alsnog won.

SDO staat na afgelopen weekend nog steeds op een tweede plaats met slechts een punt voorsprong op de twee nummers drie en drie punten op de nummer vijf van het klassement.

Komend weekend speelt SDO tegen Alcides dat weliswaar een flink aantal plaatsen lager staat dan SDO, maar tot nu toe slechts vijf punten minder heeft vergaard.

Weer geen zege voor BFC

BFC heeft afgelopen weekend weer geen punten kunnen pakken. De Bussumse zaterdagtweedeklasser moest tegen Veensche Boys genoegen nemen met een 4-0 nederlaag.

BFC was wat gehavend, maar was er desondanks op gebrand de huid duur te verkopen en zo de nare nasmaak van de twee eerdere grote nederlagen weg te spoelen. De Bussumers kwamen wel tot enkele kansen, maar moesten voor rust vooral toestaan dat Veensche Boys handiger en slimmer was. Voor rust kon Veensche Boys al aantekenen voor een 3-0 voorsprong.

Na de rust kwam BFC wat beter voor de dag en vocht het voor de punten, maar het ontbrak de ploeg aan kracht om het Veensche Boys erg lastig te maken. De gastheren maakten er zelfs nog 4-0 van, BFC had daar geen antwoord op.

NVC overtuigt na rust

Vooral door een ontzettend sterke tweede helft heeft NVC afgelopen weekend met 3-0 gewonnen van Hoofddorp.

Voor rust kreeg NVC wel kansen, maar het kon voetballend veel beter. Sterker nog: Hoofddorp had het beste van het spel en zette NVC meermaals onder druk. De Naarder achterhoede stond echter goed. Na rust was alles anders. NVC kwam al snel op voorsprong door een doelpunt van Ali Coban. Daarna volgden kans op kans. Jeroen Beerthuizen en Gilliam Hund scoorden de tweede en derde Naarder treffer.

Gooische krabbelt verder op na zege tegen Venlo

Ook hockeysters doen het goed

Feest voor Gooische. Foto: Nienke Prein (Gooische)

BUSSUM De hockeyers van Gooische krabbelen steeds meer op en verlaten langzaamaan de gevarenzone van de overgangsklasse. De Bussumers wonnen afgelopen weekend afgetekend van Venlo: 4-1.

Anders dan de stand op het scorebord doet vermoeden was het duel erg spannend. Gooische startte wat zwak omdat Venlo een pittige tegenstander bleek. Toch konden de Bussumers al voor rust twee keer scoren: eerst benutte Tom Gunther een strafcorner van Tjebbe Keijzer, daarna scoorde Keijzer zelf met een veldgoal. Na rust bleef het spannend. Venlo bleef een aantal keer aanzetten, maar het was Gooische dat met een benutte strafbal door Foppe Houting verder weg kon lopen. De laatste Bussumse treffer werd gemaakt door Tom Gunther.

De hockeyers van Gooische staan momenteel op een negende plaats. De rangschikking zegt echter vrij weinig. De achterstand op de koploper bedraagt 'slechts' vier punten. Komend weekend spelen de Bussumers tegen Helmond, de gedeeld koploper van het klassement.

Hockeysters verslaan runner-up

De hockeysters van Gooische hebben afgelopen weekend knap gewonnen van Schiedam, de nummer twee van het klassement: 4-0.

Dat Gooische zo afgetekend won kwam vooral door een snelle start. Razendsnel stond het 2-0 voor de Bussumers door twee doelpunten van Floor Groepenhoff. Voor rust werd het zelfs nog 3-0 door een treffer van Karlijn Greutink. Na de rust speelde Schiedam sterker en agressiever en Gooische leek het wel te geloven. Floor Groepenhoff maakte nog de 4-0.

Gooische staat momenteel derde en heeft komend weekend een goede kans te stijgen naar de tweede plaats.

Naarder sloeproeiers Nederlands kampioen

NAARDEN De sloeproeiers van Sloeproeien Naarden hebben afgelopen weekend het landskampioenschap van de eerste klasse op hun naam geschreven. Dat deden ze in het hol van de leeuw tijdens Muiden-Pampus-Muiden, het traditionele slot van het sloeproeiseizoen. Het landkampioenschap is het volgende succes van de nog jonge sloeproeivereniging. Vorig jaar werden de dames al landskampioen.

Alle NVC'ers op een voetbalplaatje

Foto: NVC

NAARDEN De voetbalplaatjesgekte barst los voor NVC. De Naarder club presenteerde afgelopen weekend samen met de PLUS-supermarkt een uniek verzamelalbum voor voetbalplaatjes waarop alle voetballers van NVC staan.

'Dickensfeest gaat niet door; we vinden het onverantwoord'

Van Lieshout en Boogaard balen. Foto: Bob Awick

MUIDEN Het Dickensfeest in Muiden gaat dit jaar niet door. Dit tot spijt van de organisatie.

Het feest was vorig jaar zo'n enorm succes dat de stad overspoeld werd door mensen uit het hele land. Ook nu hebben zeker 20.000 mensen aangegeven graag weer te komen. "Heel erg jammer dat het niet door kan gaan", zeggen stadspromotor Annemarie van Lieshout en voorzitter Ben Boogaard van het Comité Stichting Openbare Feesten Muiden. Berekend is dat 75 procent van de bezoekers naar Dickens met de auto komt. Dat betekent dat er een tekort van 1800 parkeerplaatsen zal zijn.

Van Lieshout: "We hebben overal gezocht naar parkeermogelijkheden, zelfs in Almere en Weesp. Maar we hebben te weinig mensen en budget om dit mogelijk te maken." Boogaard: "De veiligheid is vorig jaar echt in het geding geweest. Er werden zelfs auto's voor de deur van de brandweerkazerne geparkeerd. Hoewel er niks is gebeurd, kan ik als vrijwilliger niet die verantwoording op mij nemen. Toch geven we niet op: wellicht dat er volgend jaar nieuwe mogelijkheden zijn."

Tergooi op weg naar winst van 5 miljoen euro

BUSSUM Tergooi sluit het derde kwartaal van 2018 af met een positief resultaat van 4,8 miljoen euro. Voor het jaar 2018 betekent dat naar verwachting een resultaat van ruim 5 miljoen euro, drie ton boven de begroting.

De cijfers laten volgens het ziekenhuis zien dat de begin dit jaar ingezette besparingsmaatregelen zijn vruchten afwerpen. Voorzitter van de raad van bestuur Hans den Hollander: "Hoewel de noodzaak om tot structurele resultaatverbetering te komen absoluut blijft bestaan, zijn we op de goede weg. Maar we moeten strikt vast blijven houden aan deze koers."

Vorig jaar maakte Tergooi een begin met flinke besparingsmaatregelen om tot structurele resultaatverbetering te komen. De maatregelen zijn vooral gericht op efficiëntere inzet van mensen en middelen en betere registratie van productie en omzet. De komende jaren blijven de genomen maatregelen gewoon van kracht. Den Hollander: "We moeten financieel de teugels strak blijven houden om zo onze droom, een nieuw ziekenhuis voor deze regio, waar te kunnen maken."

Het positieve financiële resultaat over de eerste drie kwartalen van 2018 is niet alleen het gevolg van de ingezette doelmatigheidsmaatregelen en de verhoging van de productie, maar ook door de 'sense of urgency' die wordt gevoeld. Iedereen is uiteindelijk toch voorzichtiger met het uitgeven van geld. Daarnaast is de omzetgroei deels afkomstig van nagekomen inkomsten van zorg die in 2017 is geleverd.

De gesprekken met zorgverzekeraars hebben in 2018 deels tot meer productieruimte geleid. Toch is het nog geen gelopen race dat de productieruimte in 2019 verder kan groeien. Den Hollander: "De onderhandelingen met de zorgverzekeraars zijn per definitie lastig: de vraag naar zorg zal alleen maar toenemen en het geld is niet beschikbaar. Het is voor alle ziekenhuizen elk jaar weer een uitdaging om daar uit te komen."

Ondanks het feit dat Tergooi de financiële wind wat meer in de zeilen krijgt, moet en blijft het ziekenhuis in de komende jaren strikt vasthouden aan het ingezette doelmatigheidsbeleid om zo de grip op de productie- en kostenontwikkeling verder te verbeteren. Vooral de krapte op de arbeidsmarkt speelt het ziekenhuis daarbij parten. Daardoor moet vaker (duurder) personeel-niet-in-loondienst worden ingehuurd.

Werk Vlietlaan veel later dan gepland

BUSSUM De grote opknapbeurt van de Vlietlaan gaat later van start dan eerder gepland. Het plan was om het werk deze zomer op te pakken, nu gaat het pas in 2020 gebeuren.

De vertraging komt door het werk aan het spoor door Bussum dat binnenkort gaat beginnen. Dat werk heeft veel gevolgen voor de straten rondom het spoor, omdat onder meer bouwmaterialen over de weg vervoerd moeten worden. Als ondertussen de Vlietlaan wordt afgesloten, zorgt dat voor problemen.

Vlietlaan wordt groener

Vast staat dat de Vlietlaan straks vooral veel groener gaat worden, een beetje zoals vroeger. Voordat de opknapbeurt van start gaat, wordt er nog ondergronds aan het riool gewerkt.

Park 't Mouwtje moet monument worden

BUSSUM Park 't Mouwtje zou een monument moeten worden. Met dat voorstel komen GDP, CDA en 50PLUS.

Het beeldbepalende 'stadspark' heeft momenteel geen beschermde status. En dat zou wel moeten, zo menen de raadsleden. Ze noemen het een cultuurhistorisch monument. Een monumentenstatus zou ervoor moeten zorgen dat het parkje behouden en beschermd wordt, zonder dat er zoals de laatste jaren wel eens gebeurde stukken van onttrokken worden. Daarnaast moet een monumentenstatus zorgen voor beter beheer en onderhoud.

De gemeenteraad stemt woensdag over het voorstel. Welke monumentenstatus 't Mouwtje zou moeten krijgen, een gemeentelijk monument of een rijksmonument, moet dan nog worden bepaald.

Een actie voor bewustwording van kinderen

Leerlingen overhandigen de cheque.

BUSSUM De onderbouwleerlingen hebben ruim 713 euro opgehaald tijdens de GoedeDoelenDag op het Vitus College in Bussum.

De cheque werd van de week overhandigd aan de Plastic Soup Foundation. De tieners hebben zelf het geld bijeengebracht door een hele dag actie te voeren. De Plastic Soup Foundation is verheugd met de mooie opbrengst. "We gebruiken het geld voor nieuwe educatieprojecten. Een mooie actie door bewuste kinderen voor de bewustwording van kinderen."

Geld voor kleding en instrumenten jeugdleden Nardinc

NAARDEN Toneelvereniging De Vesting heeft afgelopen zondag 2000 euro aan de jeugdleden van Nardinc geschonken. Het geld is bedoeld om de jeugdleden de mogelijkheid te bieden instrumenten te laten bespelen, maar ze ook in kleding te laten lopen die bij ze past. De vereniging kan het geld goed gebruiken voor de aanschaf van een trombone, bariton en extra jassen met logo's en rode caps.

Geen stroom

BUSSUM Grote delen van Bussum, Naarden en Huizen hebben zaterdagochtend last gehad van een grote stroomstoring.

De stroom viel uit door een uitgevallen verdeelstation van hoogspanning rond Almere. Pas rond de middag hadden alle huishoudens weer stroom.

'De Galloways laat ik zoveel mogelijk met rust'

Dieren naar de slacht om kudde gezond en evenwichtig te houden

Ruim 150 Schotse runderen grazen in het Naardermeer. De kudde wordt beheerd door Wouter Slors. Hij zorgt dat de dieren goed gedijen en selecteert ieder jaar welke Galloways naar de slacht gaan. De vleespakketten worden in november en december verkocht. Wouter vertelt graag over zijn werk. Hij houdt daarom op 20 november een lezing voor iedereen die meer wil weten over de kudde én het beheer.

Wouter Slors uit Muiderberg is beheerder van de Galloways voor Free Nature. Foto's: Jessica de Jong

NAARDERMEER Een grote groep Gallowayrunderen ligt ontspannen in het gras in een verstopt plekje midden in het Naardermeer. De dieren zijn groot, sterk, gespierd en hebben een wollige vacht. Er lopen ook kleintjes tussen met een hoog aaibaarheidsgehalte. Maar aaien, dat is niet zo'n goed idee. "Nee, we laten ze zo veel mogelijk met rust. Het is hier geen kinderboerderij", zegt beheerder van de kudde Wouter Slors.

Het is nog een hele toer om überhaupt bij deze groep dieren te komen. We rijden vanaf boerderij Stadzigt naar de Visserij en varen met een klein bootje in volle vaart over het Naardermeer. Een vaartochtje dat Wouter duidelijk vaker heeft gemaakt. Hij geniet met zijn gezicht in de zon en met de haren in de wind. Hij neemt de bochten krap en vaart zelfverzekerd door.

Wouter kent het gebied op zijn duimpje. Hij is 'groene freelancer' en wordt onder andere al 24 jaar ingehuurd als rietkapper in het Naardermeer en als beheerder van de kudde Gallowayrunderen. We stappen uit op de ringdijk, links van het Grote Meer.

Wouter kent de weg op zijn duimpje - hij is ook de rietsnijder van het Naardermeer.
Inspectie van de kudde.
Verderop in het Naardermeer ziet Wouter een klein zwart stipje.
De Galloway runderen genieten van de rust, de natuur en mooie weer.

'De kudde graast op de meest afgelegen plek in het Naardermeer'

Afgelegen plek

"Dit is de meest afgelegen plek in het Naardermeer, het verst van de bewoonde wereld. Vroeger stoomde hier het water vanaf de Vecht het Naardermeer in. Daarom is de grond keiachtig. Hier grazen de fitste koeien uit de kudde." Wouter klimt op een zandheuvel en kijkt om zich heen over het terrein van 66 hectare. "Als je goed kijkt, dan zie je een zwart stipje. Daar is de kudde."

'Het is geen biefstukkoe, meer geschikt voor worst en gehakt'

In de verte raast de trein voorbij en zien we de ophaalbrug over de Vecht bij Fort Uitermeer. Geen mens die hier komt. Behalve Wouter Slors. Hij stapt met zijn kaplaarzen stevig door over het paadje dat de runderen zelf ook gebruiken. Dan zien we ze: liggend in het gras, heerlijk duttend en rustig grazend. "Zoals je ze nu ziet liggen in dit prachtige gebied lijkt het wel een reclamefilmpje. De dieren zijn op hun gemak. Ze liggen er ontspannen bij", aldus de beheerder die tevreden klinkt.

Inspectie

Wouter begint met het inspecteren van de kudde. Hij telt de dieren en kijkt of er geen problemen zijn. Hij kijkt eerst naar de stier die de baas is. Daarna loopt hij langs de rest van de dieren. Koeien die zwanger zijn en jonge dieren worden door Wouter extra goed in de gaten gehouden. "Ik kom twee keer in de week langs en daarvan doe ik altijd één iets uitgebreidere controle."

Sociale kudde

"De dieren die hier grazen noemen we de sociale kudde. Het is een familie bij elkaar met stieren, kalven, pinken en koeien. Door het jaar hebben ze een andere voedingsbehoefte. In de winter worden ze daarom verplaatst richting de Karnemelksloot. Dit is onze sterkste kudde met 42 dieren. Op 14 november worden ze gevangen en verplaatst. Daarnaast zijn er nog wat kleinere stukjes natuur waar andere Galloways lopen. In totaal grazen er ongeveer 150 dieren op 240 hectare land."

Met rust laten

Hoewel het de bedoeling is de kudde zo veel mogelijk met rust te laten, grijpt Wouter wel in als dat nodig is. "Ik zorg voor de dieren, maar het doel is om dat zo veel mogelijk te doen met mijn handen in mijn zakken. Deze dieren zijn geweldig sterk en fit. Maar als ik zie dat een jonge stier het niet redt, dan laat ik een veearts komen en zal ik bijvoeren."
"Het mooiste is als de kalveren in februari / maart worden geboren. Dan teren ze eerst op de moedermelk en grazen ze van het sappigste gras in het voorjaar. Het is gebeurd dat een moeder haar kalf niet accepteerde. Ik heb haar - Truus - mee naar huis genomen en de fles gegeven. Toen ik een keer weg moest en mijn vrouw de fles wilde geven werkte dit niet. Pas toen mijn vrouw mijn jas met mijn geur had aangetrokken wilde het kalf drinken. Truus is nu ruim drie jaar oud en graast in de kudde. Ik hecht mij niet echt aan de dieren, maar Truus vind ik nog steeds gezellig en ze is een van de weinige die graag naar mij toe komt."

Truus naar de slager

Toch zal het niet lang meer duren voordat Truus en nog zes andere dieren uit de kudde worden gehaald en naar de slager gaan. "We selecteren heel goed. Dit keer gaan er zeven runderen naar de slacht. We vangen ze en ik begeleid ze naar het transport. Natuurlijk heeft het iets droevigs, maar we doen dit om de kudde gezond te houden. Ik zorg dat de dieren met respect behandeld worden. Het is humaner dan wanneer ze verhongeren in de natuur of wanneer ze lijden nadat ze iets breken of ziek worden en sterven."

Vleesverkoop
en lezing

Vlees van de koeien die rond het Naardermeer lopen, op tafel in Muiden, Muiderberg, Bussum, Weesp en Naarden. Dit is de kern van het initiatief van de Stichting Free Nature, eigenaar van de kudde Galloways, en Natuurmonumenten, eigenaar van het gebied.

Gemiddeld lopen er nu zo'n 145 dieren in het Naardermeer. Deze lopen het hele jaar buiten en eten vooral gras. Om de kudde gezond en evenwichtig te houden wordt ieder najaar een aantal dieren geslacht. Galloway Naardermeervlees kan besteld worden. De eerstvolgende verkoopdag is zaterdag 17 november. Bestellen kan via gallowaynaardermeer.nl.

Lezing

Dinsdag 20 november houdt Wouter Slors, beheerder voor Free Nature, samen met collega Arjen Boerman een lezing. Aanvang om 19.30 uur in de Werkschuur van Natuurmonumenten tegenover Gasterij Stadzigt.

Stichting Free Nature begraast door heel Nederland - van het Drielandenpunt tot aan Schiermonnikoog- met 'sociale kuddes'. Arjen legt uit hoe dat werkt en Wouter vertelt over de dagelijkse praktijk rond het Naardermeer. Graag aanmelden per mail: wouter.slors@freenature.nl.

Verkoop vlees

De verkoop van het vlees gebeurt nu al bijna zeven jaar en is snel verkocht. "In het begin waren het vooral leden van Natuurmonumenten die het vlees afnamen, een redelijk vaste kern. We kunnen ongeveer 300 klanten bedienen. Het vlees heeft een hele goede smaak omdat de dieren rustig groeien, goed gras eten en niet opgejaagd worden. Het is geen biefstukkoe, het vlees is meer geschikt voor worst, stoofvlees en gehakt."

Wouter werpt nog een laatste blik wanneer hij wegloopt, terug naar zijn boot om ons naar de bewoonde wereld te brengen. En de kudde? Die ziet hij van de week wel weer terug.

Sponsors gezocht voor Bussum op IJs

Café 't Raedthuys verzorgt dit jaar de horeca op de schaatsbaan

Fransien, Rogier, Raymond, Hein en Marijn proosten op de samenwerking tussen Bussum op IJs en t Raedthuys. Foto: Bob Awick

BUSSUM De datum voor Bussum op IJs is vastgesteld, maar het is nog niet honderd procent duidelijk of het evenement echt door kan gaan. Hiervoor doet de organisatie nog een beroep op sponsors en vrijwilligers.

Het schaatsfeest staat gepland van 7 december tot en met 6 januari. Kyra Andriese van de organisatie vertelt wat er vooral financieel nog wat nodig is voor de definitieve 'go': "We zijn nog op zoek naar bedrijven die ons willen sponsoren, hiervoor hebben we diverse pakketten."

Iedereen kan vanaf 25 euro Vriend van Bussum op IJs worden

"Nieuw dit jaar is dat iedereen Vriend van Bussum op IJs kan worden. Via een tikkie kunnen mensen ons helpen met een donatie van 25, 50 of 75 euro. Een laagdrempelige manier om te helpen voor iedereen die ons feest een warm hart toedraagt." Ook vrijwilligers kunnen zich al aanmelden, bijvoorbeeld om in de keet te staan of als ijsmeester op de schaatsbaan.

Horeca

Al wel duidelijk is dat Rogier Jansen van Café 't Raedthuys de horecatent op de ijsbaan zal exploiteren.
Jansen: "Heel erg leuk dat wij als lokale ondernemer dit kunnen gaan doen. Wij hebben in de begintijd van Bussum op IJs ook de horeca verzorgd. Dit jaar zullen we simpele gerechten serveren zoals stamppot en hamburgers en uiteraard blijven de kinderfeestjes en kaasfondue avondjes."

Dit jaar zal het feest hopelijk haar elfde editie beleven op het plein voor het gemeentehuis in Bussum.

Iedereen die een bijdrage wil leveren kan zich melden door een mailtje te sturen naar info@bussumopijs.nl of kijk op www.bussumopijs.nl.

'Iedereen die denkt te kunnen zingen is welkom'

Het koor zoekt nieuwe leden. Foto: Ruime Sop

BUSSUM Shantykoor Het Ruime Sop heeft op zaterdag 10 november vanaf 21.00 uur Shantycafé in Café de Viersprong aan de Huizerweg. Het is voor iedereen een mooi moment om kennis te maken met het mannenkoor.

Jullie zoeken nieuwe leden?
"Tot onze grote spijt zijn in de afgelopen maanden zes koorleden overleden. We zoeken dus nieuwe leden die het leuk vinden om zeemansliedjes te zingen. Nieuwe leden kunnen op een rustige wijze beginnen met zingen en in overleg met de muziekcommissie wordt vastgesteld wanneer je kunt proberen mee te zingen bij een optreden."

Kan iedereen meedoen?
"Iedereen die het gevoel heeft te kunnen zingen, is welkom. Wij oefenen iedere dinsdagavond in de Sloep naast de Koepelkerk. We treden ongeveer veertig keer per jaar op door het hele land."

Hoe onderscheiden jullie je als koor?
"Wij zijn een redelijk professioneel koor dat al eens in Wijk bij Duurstede de eerste prijs heeft gewonnen als beste shantykoor van Nederland."

Uit de historie van Bussum en het Gooi
Kruidenier in Bussum

25 jarig jubileum in 1983. Vlnr: Gerda, Frans, Nicole, Cisca. Foto: Picasa

Middenstanders, zoals kruideniers, waren vroeger de ruggengraad van de samenleving. Wat was een kruidenier? Een winkelier in de periode vóór dat de supermarkt met zelfbediening er kwam en waar je niet-bederfelijke levensmiddelen kon kopen. Boodschappen konden bezorgd worden.

Frans Dekker was kruidenier. Hij werd in 1934 in Wervershoof geboren. Hij bezocht de R-K Jongensschool en ging in 1952 als bakkersbediende werken en 's avond studeren: middenstanddiploma, kleinhandel tabak, vakbekwaamheid kruideniersbedrijf. In 1954 ging hij in militaire dienst. In 1958 kon hij het kruideniersbedrijf van Bongers, Raadhuisstraat 14 in Bussum overnemen. Hij huurde het pand, nam de inventaris en de klanten over voor 3000 gulden. Hij leende daarvoor geld bij zijn ouders en ging daar met zijn ouders en jongere broer wonen. Zijn vader kon meewerken. Groothandel Van de Linde, Iepenlaan 11, was zijn belangrijkste leverancier.

De winkel Raadhuisstraat 14 Foto: Picasa
De winkel Eendrachtpark 82 Foto: Picasa

In 1971 trouwt Frans met Gerda Bosman (weduwe met dochter Cisca). Het werd toen wel erg krap op Raadhuistraat 14 met inwonende (schoon)ouders. Bovendien waren er plannen om de woningen in de Raadhuisstraat af te breken. Ze doen er alles aan om elders woonruimte te vinden. Zelfs richten ze een verzoek aan Prins Bernhard.

De sloop ging door en waar hun winkel stond kwam 'het Gat van Bussum' (nu: Nieuwe Brink). In 1974 kon hij de kruidenierszaak van Lodder, Eendrachtpark 82, overnemen. Dochter Nicole wordt geboren. Het Eendrachtpark, gebouwd in 1925, was een woonwijk van de woningbouwvereniging Patrimonium. In die tijd was het gebruikelijk dat winkels tussen de woonhuizen stonden. Behalve een kruidenier was er in het Eendrachtpark ook een slagers- en een bakkerswinkel. In de openingsaanbieding op maandag 25 maart 1974 konden klanten een 2-liter kruik sherry kopen voor f. 9,50 en een pak Enkhuizer mergpijpjes voor 98 cent! Dekker ging in zee met de inkoopcombinatie ENKABE en het assortiment werd uitgebreid met gekoelde en diepvries producten. Zij hadden een goede tijd. Gerda pakte de reclame modern aan. In 1983 werd het 25-jarig jubileum gevierd met een mis, borrel, bowlen en een feest. Maar de opkomst van de supermarkt maakte het moeilijk om te overleven. Gerda voegde speelgoed en kleding aan het assortiment toe. Maar in 1989 stopten ze definitief met de winkel. In 1996 overleed Frans.

Klaas Oosterom, met dank aan Gerda Dekker. Schilderijen zijn gemaakt door lijstenmaker Kees Dekker.

26 / 32

Schilderwerken van Pietra Piet te zien tijdens het Landelijk Atelier Weekend.

donderdag 15 november

Amalia: Bussum en tv

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Lezing en film over de begintijd van de tv die vanuit Bussum werd verzorgd. Voor de toenmalige inwoners een sensatie: mensen die je net nog op tv zag, kwam je daarna gewoon op straat tegen: Dorus, Swiebertje, Pipo de Clown, Willem Duys.

Koningslezing

Remonstranten Naarden-Bussum 20.00 uur

Jacco Eltingh won met partner Paul Haarhuis alle grandslamtoernooien. Tegenwoordig draagt hij zijn ervaring met motivatie en inspiratie over in tennisclinics en lezingen. Hij spreekt over 'Sport als geloof of als leidraad voor het leven'.

vrijdag 16 november

't Bussums GeheugenHuis

Wijkcentrum Uit Wijk 10.00 uur

Een ontmoetingsplek voor en door mensen met (beginnende) geheugenproblemen en/of mantelzorgers. Er worden onder andere geheugenspellen gespeeld, er zijn creatieve activiteiten en er wordt gezellig koffiegedronken en geluncht met elkaar. Meer info: elindhout@versawelzijn.nl.

Creativiteitsgroep voor jongens en meisjes

SCAN 13.30 uur

Heb je zin om te plakken, knippen, verven? Dan zit je goed bij de creativiteitsgroep van de SCAN om mooie knutselwerkjes te maken. Voor jongens en meisjes van vier tot en met zeven jaar. De kosten zijn 2,40 euro. Informatie: Jose de Groot, 035-6943262.

zaterdag 17 november

Samen lunchen

Proeflokaal Bregje 12.30 uur

Zoals altijd op de derde zaterdag nu weer bij Bregje. Maar er is nu een vast lunchaanbod voor 10 euro. Drankjes apart betalen. Aanmelden of eventueel afzeggen voor 15 november door inspreken bij Lidemey 035-8889959 of Pépé 035-6944483.

Landelijk Atelier Weekend

Pietra Piet Atelier 10.00 uur

Tijdens het Landelijk Atelier Weekend opent Pietra Piet voor het eerst de deur van haar nieuwe atelier aan de Kapelstraat 41 in Bussum. Een atelier vol figuratieve, kleurrijke schilderijen en objecten. Zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Landelijk Atelier Weekend

Atelier Sharon Manassen 11.00 uur

Interessante experimenten te zien tijdens het Landelijk Atelier Weekend van Sharon Manassen en Edith van Eijden aan de Voormeulenweg 37 in Bussum. Het duurt tot 17.00 uur.

zondag 18 november

Psychosomatiek 'De betekenis van organen en ziekten'

de Besant Hall 10.30 uur

Lezing door Henk Fransen. In 2015 lanceerde hij de videoreeks 'De zoektocht naar genezing'. In 2016 creëerde hij het eerste medicijnloze ziekenhuis van Nederland.

Schuttersdag

Vestingmuseum 14.00 uur

Op elke eerste en derde zondag van de maand is het Schuttersdag in het Nederlands Vestingmuseum. De kanonniers nemen je mee terug in de tijd en laten je de geschiedenis zelf ervaren. Tussen 14.00 en 16.00 uur laten de kanonniers het vestinggeschut bulderen!

Expositie: Spelen met Licht

Galerie Pouloeuff 14.00 uur

Galerie Pouloeuff licht de donkere wintermaanden in Naarden-Vesting op met een nieuwe expositie. Het thema van licht is in deze bijzondere presentatie op verschillende manieren vertaald in de getoonde werken.

maandag 19 november

Brainstorm-NAH

Wijkcentrum Uit Wijk 13.00 uur

Heb je blijvende restverschijnselen als gevolg van een hoofdtrauma, ziekte, bloedingsstoornis? Kom dan naar de lotgenoten-activiteitengroep op de maandagen tot 14.30 uur. Aanmelden is niet nodig.

dinsdag 20 november

Oefengroep Nederlandse Taal

Buurtcentrum Uit-Wijk 10.00 uur

Spreken, lezen, schrijven en/of grammatica oefenen met Nederlandse vrijwilligers. Iedereen is welkom. Gratis deelname. Info: Esther Lindhout, 06-27025703 of Elindhout@versawelzijn.nl.

Sieradengroep

SCAN 15.30 uur

Vind je armband, ketting en oorbellen leuk? Dan is sieraden maken iets voor jou! Je gaat zelf een armband, ketting of oorbellen maken. Voor kinderen tussen de zeven en dertien jaar. De kosten zijn 2,40 euro. Informatie via Jose de Groot: 035-6943262.

Lezing kuddes en begrazing rond Naardermeer

Werkschuur 19.30 uur

Lezing door Wouter Slors, beheerder Free Nature met collega Arjen Boerman. Over begrazing met sociale kuddes. Arjen legt uit hoe dat werkt en Wouter vertelt over de dagelijkse praktijk rond het Naardermeer. Aanmelden: wouter.slors@freenature.nl.

Excel

Bibliotheek Gooi en meer vestiging Bussum 19.15 uur

Excel-cursus, de basisfunctie van het rekenprogramma met vele toepassingen. Aanmelden via www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

Voeding en Landbouw geven betekenis

AC Jan Ligthart 20.00 uur

In deze lezing en uitgebreider in zijn laatste boek 'Goed Eten' betoogt Michiel Korthals dat voeding en landbouw het menselijk bestaan betekenis geven.

woensdag 21 november

Oosterse filosofie

Bibliotheek Gooi en meer vestiging Bussum 10.00 uur

Kennismaking met de oosterse filosofie. Boeddha, Confucius, Lao tse en de Bhagavad Gita. Aanmelden via www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

Kunstlezing

Bibliotheek Gooi en meer vestiging Bussum 10.30 uur

De maandelijkse kunstlezingen op de derde woensdag door Henk Roos gaan weer beginnen. Deze keer is het onderwerp 'Classic Beauties' in de Hermitage in Amsterdam. Entree is 4 euro voor ASGM-leden en 6 euro voor niet-leden. Koffie uit de automaat 0,50 euro.

Technoclub voor jongens en meisjes

SCAN 13.30 uur

Op de woensdagmiddag is er techniekles voor jongens en meisjes van negen tot en met twaalf jaar met zagen, boren, hameren. We werken met hout, metaal en andere materialen. Tien lessen voor 24 euro. Informatie Jose de Groot, 035-6943262.

Lezing Henk Butink

WOC Bellefleur 14.30 uur

Henk Butink geeft een presentatie over het oeuvre van Antoni Gaudi, deel 2. De kosten: 4 euro, inclusief kopje koffie of thee.

Tekenen

SCAN 15.15 uur

Bij de Scan is nog plek voor kinderen van vijf tot en met twaalf jaar die het leuk vinden om goed te leren tekenen. Je leert met verschillende materialen omgaan zoals houtskool, pastels en verf. Kosten voor tien lessen: 33 euro. Informatie: Jose de Groot, 035-6943262.

Chi Neng Qigong lessen

Praktijk Piith 16.00 uur

Woensdag van 16.00 tot 17.00 uur en van 17.30 tot 18.30 uur lessen in Chi Neng Qigong door erkende instructeur. Eerst een introductieles tegen gereduceerd tarief volgen? Geef je dan op bij Gerda Schoots, 06-24 35 31 38 of adco90@planet.nl.

Schakeldiner

Wijkpost De Schakel 16.45 uur

Een heerlijk driegangendiner voor 8 euro, inclusief drankjes. Opgeven in De Schakel of bellen met R. de Beer, 0294-777906.

Fitstaptrainingen Gooische Meren

WOC Bellefleur 19.00 uur

Fitstap is een nieuw, uniek beweegprogramma. Met Fitstap voel jij je in twaalf weken (weer) fit en vitaal. Daarbij staat een gezonde geest in een vitaal lichaam centraal. Fitstap is er voor elke conditie. Stel je vraag aan FitStapcoach, Tineke: 06-53315736. Informatie op www.fitstap.nl.

Haiku, gedichten met regels van 5, 7 en 5 lettergrepen maken

Bibliotheek Gooi en meer vestiging Bussum 19.30 uur

Workshop 'Haiku', het maken van korte gedichten, verlevendigd met een tekening of schildering. Aanmelden via de website: www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

De Zijderoute, een boeiende geschiedenis

Bibliotheek Gooi en meer vestiging Bussum 19.30 uur

De Zijderoute, een boeiende geschiedenis. Onno Janssens vertelt u over de geschiedenis van de opkomst en ondergang van de Zijderoute. Aanmelden via www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

MIndfulnesstraining

Atma-coaching 20.00 uur

8-delige, op de praktijk gerichte, mindfulnesstraining die zeker effect heeft op je leven; minder stress, meer helderheid, rust en genieten!

Bridgen in Trefpunt

Het Trefpunt 19.30 uur

Terug van weggeweest! Vanaf 1 februari speelt Bridgeclub Trefpunt weer op haar oude honk in het Trefpunt aan de Lorentzweg 59 in Bussum. Wij nodigen bridgers uit om weer mee te komen doen. Iedere woensdag avond v.a. 19.10 uur bent u welkom. Voor info: tel. 035-6940321.

donderdag 22 november

Koffieochtend buurtkamer de kazerne

De Kazerne Muiden 10.00 uur

Elke donderdagochtend is er een koffie/thee-inloop in buurtkamer de kazerne. Alle inwoners uit Muiden zijn van harte welkom voor een lekker vers kopje koffie. Van 10.00-12.00 uur. Er worden geen vaste kosten gevraagd, maar een kleine vrijwillige bijdrage.

WerkZoekersServicePunt in de Palmpit

WOC De Palmpit 9.00 uur

Spreekuur op afspraak voor vragen rond studiekeuze, stage, leerwerkplek, vrijwillig en betaald werk. Afspraak maken door te bellen naar 06-404 145 60; voor langere ondersteuning biedt WerkInJeEigenWijk het inzetten van onze Kansenanalyse en werkVINDsoftware die alle vacatures van Nederland bevat.

Goois Maculacafé

Het Trefpunt 14.00 uur

Deze keer komt een medewerkster van Passend Lezen vertellen welke mogelijkheden voor slechtzienden er zijn bij deze organisatie. Ook niet-leden van de Maculavereniging en partners zijn welkom. Gratis entree. Aanmelding is gewenst bij Marijke Vierbergen, 035-6233838 of 06-22 24 86 80.

Bustocht naar de Veluwe

Wijkpost De Schakel 9.00 uur

Een mooie dagtocht met de bus over de Veluwe. Met gids en volledig verzorgd kost het 53 euro. Opgeven in De Schakel of bellen met T. v.d Horst: 035-6949312.

Duurzaamheidscafé

AC Jan Ligthart 19.30 uur

Het Duurzaamheidscafé Gooise Meren over de kracht van het collectief met de sprekers Lucas Mol (Dutch Mountain & De Groene Afslag), Jesse Jorg (WeTheCity) en Paul Doorenbosch (Duurzaam RemCom).