NaarderNieuws

6 december 2017

NaarderNieuws 6 december 2017


Overbodig vastgoed moet weg

door Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN Er moet vanaf volgend jaar een hele reeks 'overbodige' gemeentelijke gebouwen verkocht worden. Dat stelt wethouder Jan Franx. De gemeenteraad moet gaan bepalen welk gebouw behouden wordt en waar straks een tekoopbord op prijkt.

De gemeente Gooise Meren heeft momenteel 153 gebouwen op haar naam staan met een totale taxatiewaarde van 90 miljoen euro. Lang niet alle gebouwen heeft de gemeente echt nodig en daarom worden deze verkocht. Afgelopen week werd de verkoop van het eerste pand afgerond: het regiokantoor aan de Brinklaan wisselde voor 9 miljoen euro van eigenaar.

Er volgen er meer. "We hebben per pand bekeken wat we er als gemeente mee kunnen doen. Het gemeentehuis en scholen bijvoorbeeld, zullen we nooit verkopen. Maar we hebben ook panden waarvan het bezit onwenselijk is. Deze moeten gefaseerd worden verkocht", aldus Franx.

Met de verkoop van de panden kan de gemeente volgens Franx enkele tonnen per jaar besparen. Dat zegt hij deze week in het eerste eindejaarsgesprek met de leden van het gemeentebestuur in deze krant. Franx trapt deze interviewreeks af.

10/11

Gewoon Gooise Meren stopt na verkiezingen

GOOISE MEREN Gewoon Gooise Meren doet volgend jaar maart niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat maakt de lokale politieke partij met twee zetels bekend.

Gewoon Gooise Meren is de partij van raadsleden René Sweijen en Han van Wees. De partij begon nadat de twee raadsleden na ruzie opstapten bij de Gooise Ouderenpartij (GOP).

Gewoon Gooise Meren laat weten het afgelopen werk als lokale partij geëvalueerd te hebben. "Wij vinden dat we daar, als kleine fractie, veel in hebben bereikt. Zowel lokaal - door ons in te zetten voor bijvoorbeeld Mariënburg als monument, de P+R in Muiden, Paviljoen Heidezicht en het realiseren van voldoende sociale woningbouw - als ook regionaal door onze inzet als regioambassadeur binnen de regio Gooi en Vechtstreek en in de discussie over samenwerking met Weesp. Misschien niet altijd even zichtbaar, maar wel altijd gericht op de belangen van de inwoners van Gooise Meren", zo stelt de partij.

Onvoldoende perspectief

Toch heeft de partij ook naar de toekomst gekeken en ziet onvoldoende perspectief. "Wij hebben ons de vraag gesteld wat ervoor nodig is om als lokale partij invloed te hebben in de gemeenteraad. Naast goede mensen met passie en energie moet je ook uitzicht hebben om met voldoende raadsleden terug te keren in de raad. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat de kans op dat laatste niet zo groot is", zo melden de heren.

De partij maakt de huidige raadsperiode wel gewoon af.

Zieke essen worden vervangen door iepen

Foto Bob Awick Foto: Bob Awick

NAARDEN De essen aan de Burgemeester Jur. Visserlaan zijn ziek. Ze lijden aan de essentaksterfte waardoor takken zomaar kunnen afbreken. De 63 zieke bomen zijn gekapt, wat maandagavond voor een kleine file zorgde. De laan krijgt in januari nieuwe bomen. Er is nog gekeken of de zichtlijnen vrij moesten blijven, maar dat gaat niet gebeuren.

Voedsel- pakkettenactie

Stichting Dialoog helpt de armste gezinnen in Roemenië tijdens kerst.

21

Nu moet er een kruisje achter Gerts naam

Was een klap, hoor, toen het droeve bericht tot mij kwam. Een zeer goede, intieme vriend is heengegaan. Velen van mijn lichting zullen hem nog herkennen. Hierbij een kort in memoriam.

Ik zat afgelopen week dinsdag op de post te loeren naar een schrijven van mijn bank. De bode kwam er gelukkig al aan en overhandigde mij twee brieven. Eén van de bank en een anonieme witte enveloppe. Eenmaal open straalde het markante gezicht van oud-Bussumer Gert van Huisstede mij tegemoet. Vast weer een leuke tocht gemaakt, dacht ik. Toen kwam de klap. Gert was kortgeleden overleden, op 25 november. Weer eentje, nu van het kaliber van wijlen vriend George. Gert woonde al jaren in Vriescheloo, vlak bij de Duitse grens. Sporadisch had ik nog telefonisch contact met hem. Hij was een groot kenner en liefhebber van jazzmuziek. Deed alle klussen in huis en boerde zo'n beetje in de tuin. Gert zal altijd in mijn gedachten gekleefd blijven als kompaan op een onmogelijke tocht naar de Rivièra. Wij zouden daar namens een Larense en Hilversumse aannemer beginnen aan de bouw van 2 zwembaden. Een in Mougins en de ander op de Pic Martin nabij Mandelieu-La Napoule, ongeveer het duurste terrein van Europa. Werd natuurlijk een drama, want we leefden er als God in Frankrijk. Onvergetelijk. Ik denk hier ook aan Emma, Gerts levensgezellin, die zich haast onbaatzuchtig over hem heeft ontfermd. En aan Marije, de eerste liefde van Gert. Adieu, mon cher Gert!

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman en 19.30u. Vesper ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. ds. V.C. Lindenburg
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; za. 09/12 17.30 u. Eucharistie; di. 12/12 19.00u. Boeteviering pastoor C. Fabril
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki; za. 02/12 17.00u. Vesper; ma. 11/12 19.30u. Adventoverweging *RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*PGB Wilhelminakerk 10.00u. ds. N.W. den Bok *PGB Verlosserkerk gezamenlijke dienst in Wilhelminakerk *PGB West Spieghelkerk 10.30 u. mw. ds. C. van den End-Kranenburg
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. H.F. Klok en 17.00u. ds. A.S. de Winter *Remonstranten N-B gezamenlijke dienst bij Vrijzinnigen
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N gezamenlijke dienst bij Vrijzinnigen
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. mw. ds. K. Storch
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. Jonne Knevel en 19.00u. Adventzang ds. P. Smit *Apostolisch Genootschap 0.930 u. Eredienst *De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00u. ds. A.D. v.d. Bos

Een uitgelezen boek
De Vecht en De Zuiderzee

'van tante Bets' en 'van Opa en Oma' staat er in de Verkade albums 'De Vecht' en 'Langs de Zuiderzee' in schoonschrift voorin geschreven. Beide boeken zijn van Jac. P. Thijsse en in elk zijn plakplaatjes van drie kunstenaars. Het zijn de 2e, resp. 3e druk uit 1916. Bruine papierverkleuringen en flinke gebruikssporen. Maar dan heb je ook wat!

Bij het openslaan zie je meteen een oude kaart van de Vechtstreek, resp. Zuiderzee over twee pagina's met allang weer vergeten of verdwenen plekken, zoals de Zuiderzee, Merwedekanaal, Blokzijl en Blankenham, maar ook Huizen, Valkeveen en Naarden. Thijsse verkent daar de Zuiderzeekust, die toen nog flink te lijden had bij storm uit het noorden.

In beide boeken zwerft Thijsse niet alleen langs het water, maar gaat hij ook het 'binnenland' in en komt ondermeer in Kortenhoef en Ankeveen.

De boeken met de originele plaatjes zijn compleet!

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar van elk is te koop voor 12 Euro. Mail of bel Oosterom:
oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Vanaf 6 december zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- TV Magazine met o.a.: Sinterklaas in Muiden en rolstoelhockey in Naarden.
- In In Derde Termijn aandacht voor Crailo met wethouder Boland,
Marieke Munneke Smeets (Hart voor BNM) en bewoners van de Anne Franklaan in Bussum.
- Gesprek met Han ter Heegde, burgemeester van Gooise Meren.

Hilversumse wethouder kraakt betoog Gooise Meren over zeggenschap Crailo

Dé kans om tekort aan woningen middensegment op te lossen

Wel meer zeggenschap willen over Crailo, maar niet meer willen betalen.
Die vlieger gaat volgens de Hilversumse wethouder Jaeger niet op.

Alle raadsleden van de drie gemeenten bespraken maandag in Hilversum het dossier Crailo. Foto: Bastiaan Miché

GOOISE MEREN Best een mooi gezicht in de raadzaal van het Hilversumse raadhuis maandagavond. Gebroederlijk zitten de vertegenwoordigers van de gemeenteraden van Hilversum, Gooise Meren en Laren naast elkaar bij de gezamenlijke discussie over de aankoop van Crailo. Maar zo mooi als het plaatje oogt, zo groot blijkt het wantrouwen van met name Gooise Meren richting Hilversum.

De drie gemeenteraden zijn bijeen om eerder ingediende moties en amendementen met elkaar te delen en aan te horen wat de stuurgroep - met daarin de verantwoordelijk wethouders - daarvan vindt. Over twee weken, op woensdag 18 december, praten de gemeenteraden ieder apart over dit onderwerp. Dan wordt duidelijk of de aankoop van het nu nog provinciale grondgebied, kosten 33,2 miljoen euro, doorgaat. Het terrein moet ruimte bieden aan 400 tot 600 woningen, vijf hectaren aan bedrijventerrein en groen.
Over die aankoop zijn de gemeenteraden best enthousiast, blijkt maandag, al wordt er nu ook al gesproken over uittreding en de 'huwelijkse voorwaarden' die daarbij horen. Maar het gebied biedt wel dé kans om het tekort aan woningen - met name in het middensegment - in deze regio enigszins op te lossen. De vraag is echter onder welke voorwaarden. Uit Gooise Meren komen de meeste zorgen. Met name de raadsleden Hugo Bellaart van de VVD en Freek Vos van GroenLinks zijn kritisch. Zo zijn volgens hen te veel zaken al vastgelegd en zou Hilversum te veel zeggenschap hebben.

Bij de aankoop van de grond is namelijk afgesproken dat Hilversum 55 procent betaalt, Gooise Meren 35 en Laren 10 procent: gelijk aan het aantal inwoners per gemeente. Eerder vreesde de gemeenteraad van Gooise Meren al dat deze percentages ook gelden voor de zeggenschap per gemeente over het gebied. Dat betekent dat theoretisch gezien Hilversum alle plannen van Gooise Meren en Laren samen zou kunnen tegenhouden en het nieuwe distributiecentrum van Hunkemöller - nu gelegen in een drukke woonwijk in Hilversum - zo zou kunnen verplaatsen naar Crailo-Noord tegen Bussum-Zuid aan. En dus wil Gooise Meren meer zeggenschap, voor de inwoners van Bussum zijn de gevolgen straks het grootst, is de gedachte.
De Hilversumse wethouder Wimar Jaeger stelt dat de eerdergenoemde verdeling er is vanuit de solidariteitsgedachte. Als het gaat om inhoud is het juist belangrijk dat alle drie de gemeenten het ergens wel of niet over eens zijn, aldus de wethouder. Hij kraakt bovendien het betoog van Gooise Meren en concludeert dat die gemeente dus wel meer zeggenschap wil, maar niet meer wil betalen dan die 35 procent. "U kunt niet zeggen: wij liggen ertegenaan en de Hilversummers zijn met meer, dus zij betalen."

"Gaan we uit van een vertrouwensmodel of een wantrouwensmodel", is de reactie van fractievoorzitter Peter Calis van Larens Behoud op deze discussie. De raadsleden van Laren zitten pal tussen die van Hilversum en Gooise Meren en excelleren in zwijgen. Alsof ze denken dat ze gezien die percentageverdeling van 55 - 35 - 10 maar een fractie van de totale spreektijd hebben. Toch heeft diezelfde Calis al vrij snel tijdens de discussie de opmerking van de avond wanneer hij aangeeft met verbazing het tafereel te aanschouwen. Vooral tussen Hilversum en Gooise Meren vindt er een waar getouwtrek plaats waar wel en niet de bedrijven moeten komen. De wethouders geven aan dat dit niet zo veel uitmaakt, zolang de verhouding maar intact blijft. Immers, wanneer er bedrijven komen waar nu woningen gepland staan, moeten die woningen wel elders worden gebouwd. Anders zijn er nadelige gevolgen voor de grondexploitatie. Ook over de BV Crailo zijn er zorgen. Veel raadsleden zien liever een gemeenschappelijke regeling ontstaan. Hiermee voorkomen ze buitenspel te komen staan. Ook ziet men een BV als financieel risicovol. Ook daar is nog niet het laatste over gezegd. Wel is er steun voor een onderzoek naar een Park+Bike voor automobilisten die naar bijvoorbeeld het Mediapark moeten. Na afloop overheerst toch een wantrouwensmodel, al is de conclusie van discussieleider Paul van Ruitenbeek een terechte: het is van belang om voor de achttiende december snel de koppen bij elkaar te steken.

Zijn mensen geïnteresseerd in een schildje?

Historische Kring Bussum start inventarisatie

De Tindalvilla heeft al een internationaal monumentenschildje. Foto: Jaap van Hassel

BUSSUM Bussumers die in een gemeentelijk monument of rijksmonument wonen, hebben onlangs een brief ontvangen van de Historische Kring Bussum (HKB) met de vraag of ze het leuk vinden om een herkenningsschildje aan te brengen op de gevel. Wellicht dat pandeigenaren in Naarden hier ook enthousiast voor zijn.

'Monumenenschildje geeft toch een bepaalde status aan gebouw'

Het schildje geeft aan dat het gebouw een bijzondere, culturele waarde heeft. Voor geïnteresseerden en toeristen heeft het schildje daarmee ook informatieve waarde. Klaas Oosterom van de HKB legt uit wat de bedoeling is: "We hebben 60 eigenaren een brief gestuurd met de vraag of ze zo'n schildje een goed idee vinden. Een paar mensen vinden het niets, maar we hebben ook veel positieve reacties gehad. De mensen zien het vooral wel zitten omdat het toch een bepaalde status geeft aan een gebouw."
In heel Gooise Meren zijn er veel panden die voor zo'n schildje in aanmerking komen. "We hebben hierover wel met collega's uit Naarden contact gehad, maar daar wilde de oproep niet zo van de grond komen. Het zou wel heel leuk zijn als ook in Naarden deze schildjes worden geplaatst, daar staan immers veel monumenten."
Op sommige plekken wordt al het internationale schildje gevoerd, zoals bij de Tindalvilla in Bussum en bij de Grote Kerk in Naarden. Maar er bestaan meer varianten. "De ANWB heeft ook een eigen ontworpen schildje en dan is er nog de keuze dat een gemeente een eigen schildje bijvoorbeeld met het logo van Gooise Meren kan ontwerpen. Of er kan lokaal worden gekozen, bijvoorbeeld voor Bussum de 5 boekweitkorrels uit het oude gemeentewapen of in Naarden een afbeelding van de adelaar. Maar eerst maar eens kijken of men het überhaupt een goed idee vindt, daarna kijken we verder."

Luke Ruijter

Kandidaat op de lijst van Hart voor Bussum, Naarden, Muiden (HvBNM), 18 jaar, Bussumer sinds geboorte

Waar ben je druk mee?
"Ik heb geen school, maar zit op de dagbesteding in het Larense Papageno Huis. Hier doe ik een horeca-opleiding, kickboksen, tekenen en muziek."

Hoe ben je politiek betrokken geraakt?
"Eigenlijk via mijn oma. Zij werd benaderd door kennissen die politiek actief zijn. Ik ben op een gegeven moment ook benaderd."

Wat wil je in de gemeentepolitiek bereiken?
"Ik ben al drie jaar bezig, maar ik merk voor jongeren in Gooise Meren nog niet veel verbetering. Ik ben nu zelf achttien jaar dus ik kan een café binnen, maar ben je jonger, dan is er hier maar heel weinig te beleven. Een frisfeest, een buurtcafé, dat zou mooi zijn."

Waar ben je trots op?
"Dat ik met een groepje andere jongeren in Bussum het skatepark heb vernieuwd. Het was een hele toffe ervaring en de skatebaan is mooi geworden."

Grote droom?
"Doorbreken in de muziek."

En met een miljoen?
"Het geld inzetten om anderen te helpen. Ik denk aan een sportorganisatie - ik ben zelf snowboarder. Misschien kan ik daar iets mee. Ook zou ik een Fort Mustang uit 1965 kopen en voor langere tijd naar Portugal afreizen."

Ideale vrije dag?
"Skaten op het skatepark in Bussum, liedjes schrijven, videoclips kijken en genieten van de zon."

Wat weten de mensen niet van je?
"Dat ik autistisch ben. Het is goed als mensen het weten, maar aan de andere kant wil ik het ook verbergen."

FIOD doet inval bij Neckermann in Naarden

NAARDEN Opsporingsdienst FIOD heeft dinsdag een inval gedaan bij Neckermann.com en moederbedrijf Readen in Naarden.

De directie van Readen en Neckermann.com werden bij de inval meegenomen voor verhoor, zo melden bronnen aan RTL Nieuws. De overige werknemers zouden tijdelijk werden vastgehouden in het pand en moesten hun telefoons afstaan.

De inval werd gedaan nadat er maandag ook al doorzoekingen werden gedaan vanwege een strafrechtelijk onderzoek naar het witwassen van vijf miljoen euro. Er werden woningen en bedrijfspanden doorzocht in Naarden, Hilversum, Almere, Drachten, Loosdrecht en Lunteren en hield zes verdachten aan.

Oliebollenverkoop voor Roparun groot succes

Foto: Bob Awick

NAARDEN "Het was koud zaterdag, een goede dag om oliebollen te verkopen", vertelt Alex die met zijn Team Hollander met een kraam oliebollen bij bakkerij Kwakman stond. "Het was een topdag voor Roparun met een opbrengst van 503 euro, waarvan 250 euro geschonken door Kwakman. Zondag staan we op de kerstmarkt in de Spiegelstraat. Kom gezellig langs voor het goede doel."

Dertig dagen genieten van ijspret met Bussum op IJs

'Dit evenement is heel populair en elk jaar zijn er ongeveer 25.000 bezoekers'

Bussum op IJs is een evenement dat niet meer weg te denken is. De schaatsen kunnen weer uit het vet gehaald worden voor de tiende editie.

Bussum op IJs werd in het begin van de week opgebouwd op het parkeerterrein bij het gemeentehuis. Foto: Bob Awick

BUSSUM Nog een paar dagen wachten en dan kan er weer geschaatst worden bij Bussum op IJs. "Helaas ging het vorig jaar niet door. We hebben veel reacties gekregen dat iedereen de ijsbaan gemist heeft en dat ze nu weer kunnen genieten van de ijspret op het parkeerterrein bij het gemeentehuis", vertelt Saskia Aupers van de Stichting Bussum op IJs.

"Vanaf september zijn we druk bezig geweest met de voorbereidingen. In het begin was het niet zeker of we de ijsbaan weer op het parkeerterrein bij het gemeentehuis konden plaatsen. De ingang van het gemeentehuis is veranderd en we moesten daarvoor eerst in gesprek met de brandweer, gemeenten en andere partijen om te kijken of we het veilig konden krijgen, zodat de brandweer of ambulance bij de ijsbaan kunnen komen. Dat is gelukt en iedereen kan weer komen schaatsen op de vertrouwde plek."

Tien jaar

De ijshockeycompetitie is heel populair en zit al helemaal vol

Bussum op IJs bestaat dit jaar alweer tien jaar. "Schaatsen zit velen toch in het bloed en omdat de winters de afgelopen jaren niet geschikt waren om te schaatsen op natuurijs is het idee voor deze ijsbaan ontstaan." De ijsbaan wordt vrijdag om 17.00 uur feestelijk geopend door burgemeester Han ter Heegde. "We hebben een eigen Bussum op IJs-lustrumlied gemaakt en met dat lied openen we de ceremonie. Of de burgemeester ook een rondje gaat schaatsen, weten we niet. We wachten het rustig af."

"Het evenement wordt gesponsord door ondernemers en winkeliers, want zonder hun hulp kan de ijsbaan niet bestaan en elk jaar staan ze weer klaar voor ons. Ook dit jaar hebben we weer voldoende sponsors gekregen om het financieel rond te krijgen. Zo helpt TB design uit Naarden ons met het opbouwen van de ijsbaan en het bedrijf Van Paridon met het afval. Ook zijn er bedrijven die ons in natura sponsoren, zoals een schoonmaakbedrijf dat elke dag voor ons schoonmaakt en KledingOutlet Naarden heeft ons jassen geschonken zodat we voor iedereen herkenbaar zijn. Ze gunnen het ons en willen ook graag dat de ijsbaan blijft bestaan."

Weer schaatsen op het parkeerterrein bij gemeentehuis

Denkclub

Of dat mogelijk is, weet de Stichting Bussum op IJs niet zeker. "Het parkeerterrein wordt volgend jaar aangepakt, maar de gemeente heeft ons wel gevraagd om mee te doen in de 'denkclub'. Ik denk dat de kans groot is dat Bussum op IJs hier volgend jaar weer staat. Misschien niet op dezelfde plek, maar dat zien we dan wel weer. Het terrein blijft wel een parkeerterrein met plek voor evenementen, maar het schijnt een stuk groener te worden. Wanneer dat allemaal gaat plaatsvinden, is nog niet bekend."

Heel populair

"Wat we wel zeker weten, is dat Bussum op IJs heel populair is en dat zien we aan het aantal bezoekers per jaar. Het is lastig om te tellen, maar we denken zelf dat we elk jaar rond de 25.000 bezoekers hebben. Dat komt natuurlijk ook door het schoolschaatsen. De eerste twee weken wordt er overdag geschaatst door leerlingen van de basisscholen in Gooise Meren en dan komen er al zo'n 3.000 kinderen. Voor de ijshockeycompetitie hebben zich al zo veel teams gemeld dat we helemaal vol zitten. Inschrijven kan helaas niet meer. Wel is er voor kinderen van acht tot twaalf jaar een ijshockeyclinic waarbij je op een speelse manier kennismaakt met ijshockeystick en puck. Voor de allerkleinsten is er kabouterschaatsen, in de kerstvakantie kunnen kinderen komen om te leren schaatsen met de driedaagse schaatscursus, curling met als doel om een zware schijf zo goed mogelijk in de 'roos' te schuiven en discoschaatsen met een dj en discolampen. Maar je kunt ook naar de ijsbaan komen voor het vrije schaatsen. Je merkt dat kinderen en jongvolwassenen het echt leuk vinden om te komen schaatsen. Daarom zijn we ook bijna elke dag open van 9.00 tot 22.00 uur en bieden we voor elke leeftijd een programma aan. Zo zijn we ook open op dinsdag 12 december vanaf 13.00 uur omdat de docenten die dag gaan staken. De kinderen kunnen hier dan fijn komen schaatsen in de buitenlucht. "
Daarnaast is er ook het restaurant waar je terecht kunt voor koffie, warme chocolademelk, soepen, broodjes en nog veel meer. "In het restaurant is op zondag livemuziek met onder andere bandjes uit de buurt. Ze hebben zelf gevraagd of ze een keer mogen optreden. Heel fijn dat ze dit willen doen voor de bezoekers. Bedrijven geven een kerstborrel in het restaurant, maar bijvoorbeeld De Zonnebloem komt met een grote groep mensen in een rolstoel die graag op het ijs zijn." Het evenement kan niet zonder de vrijwilligers. "Gelukkig is het dit jaar weer gelukt om genoeg vrijwilligers te krijgen. Wat we vooral leuk vinden is dat jongens en een paar meisjes van een jaar of zestien komen werken als ijsmeester. Ze hebben hier vanaf hun vijfde geschaatst en werken nu als vrijwilliger. Geweldig." De ijsbaan is open van vrijdag 8 december tot zondag 7 januari.

'Gooise Meren kan de komende jaren gaan floreren'

Een krappe twee jaar heeft Jan Franx erop zitten als wethouder van de gemeente Gooise Meren. Gekomen als de 'grote onbekende', maar al snel naam gemaakt door zijn nuchtere en no-nonsenseaanpak van de meest uiteenlopende zaken. En dat wekt vertrouwen. Maar nu komen de verkiezingen eraan. Blijft Jan Franx straks nog wel wethouder van Gooise Meren? En hoe kijkt hij terug op het afgelopen jaar?

Wethouder Jan Franx neemt plaats in de gloednieuwe raadzaal van Gooise Meren. Foto: Bob Awick

U was zo'n beetje de enige wethouder waar het afgelopen jaar amper kritiek op was. Loopt alles zo op rolletjes?
"Volgens mij gaat het niet slecht. Maar kritiek is er altijd wel. En ik zie kritiek ook als gratis advies, daar leer ik ook van. Dus kom maar op. Ik heb nu alle fractievoorzitters van de gemeenteraad ook uitgenodigd voor een gesprek. We gaan het hebben over wat er volgens hen goed gaat en wat er beter kan, en of ze verbeterpunten voor me hebben. Natuurlijk hoop ik dat ze zeggen dat ze mijn inzet waarderen, maar ik hoop dat er zeker wat kritische noten gekraakt worden. Maar samengevat gaat het volgens mij best goed. Ik heb twee jaar geleden gezegd dat ik als wethouder niet kom om op de winkel te passen. Ik wil ook echt wat doen. We hebben nu de begroting op orde, de basis om als Gooise Meren de komende jaren echt te floreren."

Hoe denkt u dat bewoners over u denken?
"Ik ben de wethouder die na een mailtje meteen contact opneemt en even terugmailt of -belt. Dan hoor ik van mensen: 'belt u nu al? We hadden gehoord dat u heel direct was, maar dit is wel heel erg snel.' En dat wordt gewaardeerd."

Even een paar zaken uit uw portefeuille. Eerst eens de financiën. Hoeveel werk heeft u daaraan gehad?
"Het was heel veel werk. Daar hebben we met veel mensen hard aan gewerkt. We hebben een solide begroting en hebben ook meevallers gehad. Dat levert geld op. Dus elke wethouder kan nu ook zijn ambitie uitspreken voor de komende jaren en daarvoor geld aan de gemeenteraad vragen. Maar daar gaan we niet roekeloos mee om. We moeten gaan werken aan goede beheersplannen en goede investeringsplannen en ga zo maar door. Dat moeten we gefaseerd doorvoeren. En ondertussen moeten we er scherp op blijven dat de begroting ook de komende jaren op orde blijft, de structuur moet goed zijn."

'Het hele proces voorafgaand aan Paviljoen Heidezicht verdient geen schoonheidsprijs'

Over geld gesproken. U bent het afgelopen jaar druk geweest met het vastgoed van de gemeente en wat er verkocht kan worden?
"De gemeente heeft heel veel vastgoed. We hebben per gebouw gekeken welke panden we moeten houden, zoals scholen. Maar ook wat we kunnen verkopen. En dat is nogal wat. Daar kunnen we heel veel geld mee besparen. Zo hebben we afgelopen week het regiokantoor verkocht. Dat scheelt zo een paar ton per jaar. We gaan komend jaar kijken wat we nu verder kunnen verkopen en wat niet."

Even naar Paviljoen Heidezicht. Dat heeft een nieuwe eigenaar. Er was afgelopen jaar weer veel onrust onder de buurt omdat ze overlast vreesden. Dat lijkt nu allemaal koek en ei...
"Ja, daar zijn we dan ook best trots op. Dat er nu een ondernemer klaarstaat met een goed plan en dat dat ook op de steun van de buurt kan rekenen. Maar het hele proces dat de afgelopen jaren heeft gespeeld verdient absoluut niet de schoonheidsprijs. En dat mogen we onszelf als gemeente wel verwijten. Met de kennis van nu hadden we anders moeten handelen en geen verkeerde verwachtingen moeten wekken bij de buurtbewoners. Maar we kunnen nu samen gaan werken aan iets moois."

'Het verbouwde gemeentehuis is echt het huis van de gemeente geworden'

Dan was er veel te doen over de Brinklaan en dan vooral over het zebrapad...
"We hebben daar de weg nu heel erg veranderd, maar het is in ons opzicht een heel stuk verbeterd. Natuurlijk was er heel veel om te doen, maar het was ook voor veel mensen een onderbuikgevoel. Met dat zebrapad was het natuurlijk niet per definitie heel veel veiliger. Bovendien is er daar nog nooit een ongeluk gebeurd. Toen we over de plannen spraken en toen de ophef over het zebrapad er was, waren er toevallig twee ongelukken op andere zebrapaden. Er was zelfs een slachtoffer met een gebroken been. Een zebrapad is dus helemaal niet heel veel veiliger. Het gaat erom hoe je zelf met het verkeer omgaat. Volgens ons staat er nu wat moois en heeft het centrum enorm verbeterd en de Havenstraat beter verbonden met de rest."

En het gemeentehuis is klaar...
"En dat is heel mooi geworden. Daar ben ik ontzettend trots op. Het is echt het huis van de gemeente geworden. Een plek waar de gemeente werkt, maar waar je ook als bewoner zomaar naar binnen kunt lopen voor een bakje koffie en om even te zitten. We gaan straks verder met het parkeerterrein. Daar hopen we een mooi groen plein van te maken. Met plek voor auto's, maar zeker ook voor de evenementen. De plannen moeten we nog maken."

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Keert u na maart weer terug?
"Ik heb onlangs aangegeven dat ik graag nog doorga, het hangt nu van de VVD af wat ze ermee doen. Zelf sta ik er zeker voor open."

U woont nu nog in Enkhuizen. Verhuist u dan straks naar Gooise Meren als het zover is?
"Dat is nog even de vraag. Toen ik twee jaar geleden aangaf graag hier naartoe te komen verhuizen waren de prijzen natuurlijk een stuk lager. Daar komt nog eens bovenop dat er niet heel veel te koop is. Bovendien is een wethouder een voorbijganger. Ik moet mijn huis daar verkopen en hier wat kopen met het risico dat ik na twee jaar bedankt wordt voor bewezen diensten. Het is bovendien vanuit Enkhuizen maar 50 minuten rijden. Als ik met de fiets bijvoorbeeld vanuit Muiden naar Bussum zou moeten rijden, ben je ook al een half uur bezig. Maar verhuizen naar Gooise Meren is zeker een optie, want het is hier gewoon heel fijn."

Het publiek heeft gelachen en gehuild tijdens de voorstelling 'Zina's reis'

Verhaal wordt verteld door Samir en Johan, twee middelbare scholieren

Toneelstuk 'Zina's reis' kreeg zaterdag in de grote zaal van Spant! een staande ovatie. Het publiek heeft gelachen en gehuild en weet nu meer over de lange weg van een vluchteling.

Het stuk gaat over het bijzondere en aangrijpende verhaal van Zaineb Toama, die in 1997 vanuit Irak naar Nederland vluchtte. Foto: Bob Awick

BUSSUM "Ik vond het geweldig zaterdagavond en was superblij met alles wat we gedaan hebben", vertelt een trotse Zaineb Toama. "Het verhaal is deels gebaseerd op mijn eigen verhaal met een deel fictie en werd gespeeld door spelers van De Schakel en een aantal vluchtelingen. Ik neem mijn petje af voor de mensen die nog nooit op het toneel hebben gestaan en ook nog slecht Nederlands spreken of helemaal niet."

"Door het toneelstuk heeft het publiek gezien wat voor zware weg vluchtelingen af moeten leggen om naar het land van bestemming te komen en de integratie in het nieuwe land. Het is een zwaar thema en ik heb het toneelstuk samen met Monique Bandèl van toneelvereniging De Schakel geschreven. Wel hebben we geprobeerd om het toneelstuk luchtig te houden, maar met een duidelijke boodschap: iedereen heeft zijn eigen problemen."

Meegeleefd

Wederzijds respect en meer begrip voor elkaar opbrengen

Het publiek heeft ook echt meegeleefd met een lach en traan en was onder de indruk van het toneelstuk. "Nooit geweten dat vluchtelingen zo'n lange en onveilige weg af moeten leggen om in Nederland te komen." "Ik wist niet dat vluchtelingen twee jaar in het azc moesten verblijven en dan elke dag maar afwachten of je wel of niet mag blijven. Als je dat op het toneel ziet, word je daar stil van." "De hoofdrolspelers, Samir en Johan, hebben echt indruk gemaakt met hun toneelspel en speelden het met grote overtuiging." "Ik heb het zelf meegemaakt en ben onder de indruk hoe ze dit met z'n allen gespeeld hebben", waren enkele reacties uit het publiek.
Burgemeester Han ter Heegde was ook aanwezig en vertelde dat hij het een ijzersterk verhaal vond. "Ik ben onder de indruk. Je ziet en voelt het verhaal nu zelf en het werd heel goed gespeeld, vooral qua emoties."

Eigen verhaal

Toneelstuk begon met ruzie tussen twee middelbare scholieren

Het ingrijpende vluchtverhaal begon met een ruzie tussen twee middelbare scholieren, beiden met een andere achtergrond. Samir, die met zijn moeder Zina naar Nederland is gevlucht, en Johan, geboren en getogen in Nederland. Johan heeft een kwetsende opmerking gemaakt en begrijpt niet waarom Samir zo moeilijk doet. Dan vertelt Samir zijn eigen verhaal. In flashbacks verteld Samir hoe hij met zijn moeder via een lange en onveilige weg naar Nederland is gekomen, twee jaar moesten verblijven in het azc en elke dag te horen kreeg dat er niets bekend was over hun verblijfsvergunning.

Door het verhaal gaat Johan Samir steeds beter begrijpen en ontstaat er wederzijds respect en een diepe vriendschap. De 16-jarige scholier Ubada Mhemed speelt Samir en heeft het allemaal zelf meegemaakt. "Ik ben geboren in Nederland, maar mijn ouders gingen met het gezin terug naar Syrië. De oorlog brak uit en zijn we weer met z'n allen teruggegaan. Wij, de kinderen, hebben een Nederlands paspoort, maar mijn moeder niet. Zij moest naar het azc en wij moesten naar een Nederlands gezin. Dat hebben we niet gedaan en hebben we met het gezin twee jaar op het azc gewoond."
De rol van Johan werd gespeeld door Denyell de Waal, die in het dagelijks leven op de Fontein Mavo zit. "Hoe ik aan de rol ben gekomen? Ik zat bij de dochter van Zaineb in de klas. Zij wist dat ik op toneelles zat en vroeg of het niet iets voor mij was. Ik heb auditie gedaan en mocht de hoofdrol spelen. Voor mij was het een eyeopener, want ik dacht dat het azc een soort vakantieopvang was en ik had ook geen idee hoe het is om je eigen land te verlaten en op welke manier. " De jongens vertellen dat tijdens de eerste vijf minuten op het podium hun harten hard tekeer gingen, maar daarna kwam het zelfvertrouwen terug en ging het goed. "Het is wel jammer dat we het toneelstuk maar één keer kunnen spelen. We hebben met z'n allen drie maanden hard gerepeteerd en er is een echte vriendschap opgebouwd tussen de spelers onderling. Ook tussen Ubada en mij."
Van 'Zina's reis' zijn video-opnames gemaakt. "Ik hoop dat leerlingen van middelbare scholen deze voorstelling ook kunnen zien. Samen met Monique heb ik het stuk geschreven voor jongeren en dat is de reden dat de kleine Samir (kleuter) in het stuk speelt. Zo'n jongetje maakt bepaalde gevoelens los, vooral bij die doelgroep", aldus Zaineb.

"Om dat voor elkaar te krijgen, wordt mijn volgende stap. Ik ga de scholen benaderen om uit te leggen dat het niet alleen om het vluchtverhaal gaat, maar ook de verschillen in nationaliteiten. Het is een actueel onderwerp en ik hoop dan ook dat middelbare scholen geïnteresseerd zijn om er misschien een project van te maken om de vooroordelen te bespreken, welk verhaal zit er achter een vluchteling, maar ook onder de Nederlandse scholieren, want die hebben het niet allemaal even gemakkelijk.
In het toneelstuk laten we dan ook zien hoe de thuissituatie van Johan is en die is niet rooskleurig, want zijn vader is werkeloos en drinkt veel alcohol. De jongens krijgen daardoor wederzijds respect en kunnen meer begrip voor elkaar opbrengen."

15 / 36

'Vandaag mogen we blij zijn dat we na de magere 0-1 met drie punten winnen'

Olympia na 'zure nederlaag' maar vier punten boven degradatiestreep

Tevergeefs heeft zaterdagmiddag het thuisspelende Olympia alle energie in de strijd geworpen om tegen BFC minimaal een punt te veroveren.

BFC (blauw) was blij dat het met drie punten van het veld mocht stappen. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM Al in de achtste minuut van de wedstrijd was het enige doelpunt van BFC-aanvaller Dico Knevel beslissend. Na deze moeizame zege staat BFC vijfde in de derde klasse C en staan de Bussumers vlak achter de bovenste vier ploegen.

Olympia bezet de zesde stek; nu op zes punten van BFC. Beide clubs zijn dit seizoen via de nacompetitie gepromoveerd naar de derde klasse. Altius is nu koploper met 24 punten uit tien duels, twee punten meer dan FC Hilversum (die ploeg won zaterdag met 8-0 van Cobu Boys) en AH'78.
"De ene wedstrijd is de andere niet", was de conclusie van BFC trainer Danny Schenkel na de zege tegen Olympia. "Vorige week wonnen we thuis met 7-0 van AH en vandaag mogen we blij zijn dat we na de magere 0-1 met drie punten van het veld stappen."

Opportunistisch

'Eens een Olympiaan, voor altijd een Olympiaan'

De oefenmeester wist dat Olympia een lastige tegenstander zou worden. "Ze spelen opportunistisch voetbal en hun spitsen houden constant druk op onze verdediging. Door het spel van Olympia zijn we te snel overgeschakeld op plan B: de lange bal naar voren en daar maar zien wat het wordt. Plan A is om rustig vanuit de verdediging met combinatievoetbal de aanvallen op te zetten."
Schenkel verlaat aan het einde van het seizoen het Bussumse BFC: "Drie jaar is voldoende. Voordat je op elkaar raakt uitgekeken, moet je vertrekken. Ik ben ook toe aan een nieuwe uitdaging."

Het duel tussen beide ploegen was voetballend niet oogstrelend. Spannend was het zeker wel. Beide keepers, Desmond Ording van BFC en Sybren van Dam van Olympia, hielden met fraaie reddingen hun ploeg in de wedstrijd.
Ondanks het kille weer hadden de spelers geen last van de kou. In een typische Engelse 'kick-and-rush'-wedstrijd was het voor de twintig veldspelers massaal aanvallen en direct daarop weer terug in de eigen linies.
Marco Gras, de trainer van Olympia, hoopte met deze speelwijze dat de bal dan een keer goed zou vallen voor de gelijkmaker. Gras trok een mistroostig gezicht na het verlies: "Dit is een zure nederlaag. Bij de goal van BFC waren we even niet scherp. In de resterende 82 minuten hebben we niets weggegeven. Er waren voldoende kansen voor de gelijkmaker. Dan krijg je een andere wedstrijd. In de laatste twee wedstrijden voor de winterstop moeten we wel punten scoren. Wij staan nu wel zesde, maar het verschil met de nummer twaalf is slechts vier punten."

Skileraar

In typische Engelse 'kick-and-rush'-wedstrijd was het massaal aanvallen

Gras moet wel op zoek naar een nieuwe doelman. De sluitpost van Olympia speelde afgelopen zaterdag voorlopig zijn laatste wedstrijd. Sybren van Dam: "Het was niet de bedoeling om in het eerste van Olympia te keepen. Ik speelde met vrienden in de A1. Maar door blessures ben ik doorgeschoven naar het eerste. Maar ik had mijn plannen voor volgend jaar al klaar. De komende wintermaanden ga ik naar Serfaus in het Oostenrijkse Tirol. Daar ga ik aan de slag als skileraar. Daarvoor heb ik vorig jaar mijn licentie gehaald."
De 18-jarige Hilversummer heeft zijn levenskoers duidelijk uitgestippeld. "Na de winter zit spelen bij Olympia er niet in, omdat ik dan naar Zeeuws-Vlaanderen verhuis. Aan de boulevard in Cadzand ga ik mijn koksopleiding vervolgen in het restaurant Pure C, met één Michelinster, van eigenaar en sterrenchef Sergio Herman. In de keuken ga ik als leerling-kok de fijne kneepjes van het vak leren van chef-kok Sycro Bakker, een oud-leerling van Sergio Herman Het is bijzonder dat je in zo'n omgeving je opleiding mag volgen. Die kans laat ik niet lopen voor het voetballen."
Een ding weet Sybren van Dam zeker: "Als ik ooit weer terugkeer in deze omgeving ga ik weer bij Olympia spelen. Want eens een Olympiaan, voor altijd een Olympiaan."

Kheder Abas fungeert als sleutelfiguur tussen culturen

Hij studeerde economie en werkte drie jaar via de Verenigde Naties bij een bank in Syrië. Maar omdat hij het leger in moest, vluchtte hij. De Syrische Kheder Abas (32) woont nu drie jaar in Nederland. Hij koos ervoor om naar Nederland te gaan. "Syrië is mijn moeder, Nederland mijn nieuwe liefde."

Kheder en Isabelle: 'Als we de vluchtelingen die in Nederland komen goed inzetten, zou Nederland een stukje mooier zijn.' Foto: Bob Awick

BUSSUM Abas vindt werken heel belangrijk en stimuleert andere vluchtelingen om ook te gaan werken. Isabelle de Klerk, jongerenwerker bij Versa Welzijn, is blij dat Abas nu sleutelfiguur in Bussum is: "Kheder kan drempels verlagen en angsten en onzekerheden van anderen wegnemen."

Kheder is een van de drie sleutelfiguren in Gooise Meren. "De anderen zijn Iyad en Yibark. Een sleutelfiguur bij ons is de link tussen de vluchtelingen die in Gooise Meren komen wonen en de inwoners en instanties in de gemeente. Ze slaan een brug tussen twee culturen."

Taal

'Mijn wens is om mijn ouders, die ik vijf jaar niet heb gezien, in mijn armen te sluiten'

Kheder leerde de Nederlandse taal heel snel. Door zijn onbevooroordeelde en open houding maakt hij gemakkelijk contact met mensen. "Iedereen mag hem", zegt De Klerk. "Hij bezoekt als vrijwilliger van Versa Welzijn alle vluchtelingen die nieuw zijn in Bussum. Hij maakt ze wegwijs, helpt met vertalen, gaat mee naar doktersafspraken of naar de gemeente. Hij geeft ze tips, hij vertelt bijvoorbeeld dat de gordijnen niet goed hangen en dat Nederlanders zich daaraan kunnen storen. Want er zijn natuurlijk cultuurverschillen en hij probeert dat uit te leggen."

Werk

'Kheder kan drempels verlagen en angsten en onzekerheden van anderen wegnemen'

Abas vertelt dat hij het belangrijk vindt om werk te hebben. "Wie werkt heeft, komt onder de mensen. Dan leer je de taal en de Nederlandse gebruiken sneller. Het geeft een invulling aan de dag. Daarom moedig ik de nieuwe inwoners die uit Syrië en uit Eritrea komen aan om werk te zoeken. Ik begeleid ze daarbij op vrijwillige basis vanuit het MVO. Het MVO is de afdeling van de gemeente Gooise Meren die kandidaten duurzaam plaatst in betaald werk bij werkgevers in de regio."

De Klerk: "Kheder is daar heel goed in. Hij heeft natuurlijk ervaring, omdat hij in Syrië soortgelijk werk bij de VN deed. Hij weet precies wie hij aan wie koppelt. Hij filtert uit wie voor welke baan geschikt is en hij legt contacten met ondernemers in de gemeente. Hij kent alle vluchtelingen die hier wonen en weet welke achtergrond ze hebben. Als we de vluchtelingen die in Nederland komen goed inzetten, zou Nederland een stukje mooier zijn. Gelukkig hebben we ervaringen met mooie mensen hier in Gooise Meren. Zij geven vluchtelingen een kans door ze een baan aan te bieden of door ze te helpen."

Taal

Veel mensen die uit Syrië of Eritrea komen, hebben een goede opleiding, maar de taal is een barrière", aldus De Klerk. "Nederlands is geen moeilijke taal, maar je moet dan wel vijf dagen in de week aan de slag. Maar helaas werkt het zo niet", vertelt Abas. "De vluchtelingen die in Gooise Meren wonen, hebben slechts drie dagdelen in de week twee uur Nederlandse taalles. Dit is veel te weinig. Mijn dochter sprak na zes maanden al Nederlands omdat ze op een Nederlandse school zit. De Nederlandse taallessen zijn voor alle nieuwkomers verplicht, maar helaas worden ze in deze gemeente alleen overdag gegeven, waardoor dit botst met de werktijden en mensen dus niet fulltime kunnen gaan werken."

Abas ziet liever dat de mensen, net als zijn dochter, een halfjaar lang iedere dag taallessen krijgen of dat taallessen in de avonden en weekenden worden gegeven zodat ze dit kunnen combineren met werk.

Gevlucht

Abas is vier jaar geleden gevlucht uit Syrië, zijn vlucht heeft hem in totaal 10.000 dollar gekost en heeft een jaar geduurd. De hele reis was traumatisch met veel nare ervaringen zoals twee ontvoeringen, geen veilig onderkomen, gevaarlijke taferelen met de boot, racisme, ver weg zijn van zijn vrouw en kind, geen contact met zijn familie en afhankelijk zijn van mensensmokkelaars.

"Ik was een groot deel van die periode in shock. De ontvoeringen en de vlucht hadden zware emotionele impact op me." Abas belandde in Nederland in een asielzoekerscentrum, waar hij een jaar verbleef. "Dat was een vreselijk jaar, omdat ik niets mocht. Geen Nederlandse les volgen, geen vrijwilligerswerk doen, ik mocht helemaal niets. Het was wachten tot ik ergens een woning kreeg."

In juli 2015 kwam hij naar Gooise Meren, hij kreeg een appartement in Bussum toegewezen. Na een jaar kwamen zijn vrouw en dochtertje ook naar Nederland. Abas heeft in totaal tien broers en zussen waarvan een deel ook is gevlucht en in Nederland of Egypte woont. "Ik heb mijn ouders al vijf jaar niet gezien. Het is mijn grootste wens ze in mijn armen te sluiten. Helaas kan ik niet naar Syrië, hopelijk kunnen ze een keer naar Nederland komen." In Nederland hebben Abas en zijn echtgenote nog een zoontje gekregen. "We zijn hier gelukkig." Abas zou nu graag een passende, betaalde baan vinden. Want geld aannemen via een uitkering vindt hij verschrikkelijk. Daarom stort hij zich vol overgave op vrijwilligerswerk. "Omdat ik iets wil terugdoen voor de samenleving die mij zo heeft geholpen."

Integratie

Versa Welzijn verzorgt in Gooise Meren allerlei activiteiten om vluchtelingen zich meer thuis te laten voelen en om ze in contact te brengen met Nederlanders. Dat loopt uiteen van samen koken tot voetballen en van muziekles tot taalles. Mensen die willen helpen bij het integratieproces kunnen Isabelle mailen op: iklerk@versawelzijn.nl.

10.000 man verwacht op kerstmarkt

Zondag tussen 12.00 en 18.00 uur in de Spiegelstraat

De levende kerststal blijft een grote trekker. Foto: Bob Awick

BUSSUM Sneeuwzekerheid kunnen ze niet bieden, maar verder hebben de ondernemers van de Spiegelstraat dit jaar weer alles in het werk gesteld om zondag een sfeervolle kerstmarkt te organiseren.

Net als vorig jaar is er een levende kerststal, deelt de Kerstman allerlei lekkere dingen uit en kan er flink worden geshopt. Veel winkeliers uit het straatje hebben een kraam voor de deur, maar er zijn ook ondernemers uit de regio die hun producten die dag uitstallen. Er wordt in ieder geval weer flink uitgepakt.

Houten chalets

En wie na al dat shoppen wat wil eten en drinken kan terecht in de speciaal neergezette houten chalets. Vanuit hier zullen de horecagelegenheden uit de straat hun versnaperingen ronddelen. Van chocolademelk en glühwein tot erwtensoep: alles is verkrijgbaar.

De ondernemers uit de Spiegelstraat zijn hecht en vinden het fijn om de markt gezamenlijk te organiseren. Ze bespreken onderling al vanaf de zomer hoe ze de markt willen inrichten.

Selectief

Bibi Lampe van de damesmodezaak in de straat vertelt: "We zijn heel selectief in welke kramen we hier willen. Geen prullen, maar een heel mooi en gevarieerd aanbod. We hebben ook livemuziek van de Spiegelband voor een fijne sfeer. Het leukste van de kerstmarkt vind ik zelf dat alle vaste klanten even binnenlopen om wat te drinken en elkaar een fijne kerst te wensen."

De organisatie rekent ook dit jaar weer op zo'n 10.000 bezoekers. Hierbij is goed rekening gehouden met de planning. Zo valt de markt net na Sinterklaas en niet gelijktijdig met kerstmarkten in omringende gemeenten.

De kerstmarkt in de Spiegelstraat is zondag van 12.00 tot 18.00 uur.

Uit de historie van Bussum en omgeving
De Beukenlaan

De Gooi en Eemlander 11 december 1880 Foto:

In de vorige eeuw kende Bussum een Beukenlaan. Niet in Het Spiegel. Niet bij de Eikenlaan, de Iepenlaan of de Lindelaan. De Bussumse Beukenlaan was een zijweg van de Amersfoortse Straatweg, vlakbij de Koekoeklaan. De weg lag in het verlengde van haar naamgenoot aan de Bikbergen-kant en vormde de toegangsweg tot de Palmkazerne (gebouwd in 1939).

De bouw van deze kazerne is het slot van een hoofdstuk in de geschiedenis van zuidelijk Bussum. Dit vertelt over de plannen tot de ontwikkeling van een villawijk aan weerszijden van de straatweg naar Amersfoort. Begin twintigste eeuw. Op het grondgebied van Blaricum en Bussum plande een particuliere bouwmaatschappij het Villapark Crailo. Kavels werden uitgegeven, wegen werden aangelegd, de ingebruikneming van een tramlijn naar het station werd voorbereid.

Beukenlaan hoek Amersfoortse Straatweg (1971) (foto gemeentearchief) Foto:
De oprichtingsacte van de verfraaiingsvereniging (Ned. Staatscourant 18 april 1883) Foto:
Foto:

Uiteindelijk zijn maar twee villa's gebouwd. Waarvan één op de hoek van de Amersfoortse Straatweg met de historische Oude Postweg: een door architect K.P.C. de Bazel in opdracht van ing. C. Kloos ontworpen woonhuis. Deze villa met haar enorme tuin is de enige woning aan de in 'Beukenlaan' omgedoopte Postweg gebleven. Overigens met het adres Amersfoortsestraatweg (eerst nummer 30, nu nummer 87). De Eerste Wereldoorlog, de economische crisis en vervolgens de onteigening voor militair gebruik, braken de villapark-plannen af. En de straatnaam Beukenlaan? Die bleef in onbruik en verdween weer stilletjes.

Terug naar Het Spiegel. En verder terug in de tijd. Er was ook hier wel degelijk ooit sprake van een Beukenlaan. Bijvoorbeeld bij de oprichting van de Vereniging tot Verfraaiing der Gemeente Bussum in 1883. De straatnaam is nooit officieel vastgesteld en om een onbekende reden raakte ook hier de naam weer buiten gebruik.

Nu er een nieuwe zijstraat bij de Iepenlaan komt is het misschien een goed idee om deze naar de zo veel in Het Spiegel voorkomende boomsoort te vernoemen.

Hans Jonker

Stichting Dialoog helpt de armste gezinnen in Roemenië tijdens kerst

Al jarenlang deelt de stichting voedselpakketten uit rond Kerstmis

Hans en Maricica Mobach van Stichting Dialoog organiseren weer voor Kerstmis een voedselpakkettenactie voor gezinnen in Roemenië.

Maricica en Hans Mobach hebben samen de Stichting Dialoog opgericht. Foto: Bob Awick

NAARDEN De kerstactie heeft vorig jaar 221 voedselpakketten opgeleverd voor de armste gezinnen met veel kinderen.

"We zetten ons al jarenlang in om de gezinnen in de dorpen Râmnicu Sarat, Topliceni en Buda rond Kerstmis te helpen met een pakket gevuld met onder andere rijst, macaroni, kip, schapenkaas, margarine, olie, wasmiddel en wat snoepgoed voor de kinderen. Veel gezinnen kunnen deze basisproducten niet zelf kopen."

"Ze verdienen ongeveer 100 euro per maand en hebben vaak vier of meerdere kinderen te verzorgen", vertelt Hans. "De gezinnen die in aanmerking komen voor het pakket van 20 euro worden eerst gescreend op het aantal kinderen en of ze onder de armoedegrens leven."

Roma-gezinnen helpen omdat ze onder armoedegrens leven

Structurele hulp

Naast deze actie geeft de Stichting Dialoog ook structurele hulp aan Roemeense gezinnen voor onderwijs en reparaties aan huizen. "In Roemenië kunnen kinderen gratis naar de basis- en middelbare school, maar in de praktijk is dat toch anders. Wil je naar school dan moet je zelf een schooltas met schoolbenodigdheden zoals schriften en pennen aanschaffen en veel arme gezinnen kunnen dat niet; zonder die spullen kunnen de kinderen niet meekomen met de rest en haken dan af", aldus Maricica.

Dialoog doet ook aan onderwijs- en bouwprojecten

Dit jaar heeft de stichting 866 kinderen geholpen waarvan 631 in het basisonderwijs, 229 op de middelbare school en 6 studenten. "Alle schoolmaterialen worden in Roemenië gekocht bij een leverancier. De ouders kunnen de rugzak daar ophalen met identiteitsbewijs, aangetekende brief van de stichting en een kwitantie van de school dat de kinderen daar ook echt op zitten. Onze steun is echt onmisbaar."

Betrokken bij Roemenië

Waarom steunt het echtpaar eigenlijk Roemenië? Hans: "Wij leerden elkaar in 1970 in Roemenië kennen." Door hun betrokkenheid bij het land zijn zij zich direct na de revolutie in 1989 gaan inzetten voor humanitaire hulp. In 1997 werd door Maricica en enkele anderen de Stichting Dialoog opgericht. "We wilden vooral kleine projecten begeleiden en controleren of het bij de juiste mensen terechtkomt. Ik spreek de taal en ken het land en de gewoontes en zo kunnen we efficiënt werken en weten we precies wat er met het geld van de stichting gebeurt."

Reparatie aan woningen

Als het echtpaar in Roemenië is, lopen ze altijd door de sloppenwijken om te kijken of mensen dringend hulp nodig hebben voor reparatie aan hun woning of artikelen zoals gasfornuis, kachel of brandhout.

"De bouwartikelen als stenen, dakbedekking, ramen en deuren bestellen we bij een lokale bouwmarkt en dat wordt binnen een week afgeleverd bij de inwoners. Wij checken of de materialen ook werkelijk gebruikt zijn en of ze het niet door hebben verkocht. Als dat wel het geval is moeten ze het dubbele terugbetalen, zoals in het contract staat."
De stichting helpt veel Roma-gezinnen omdat daar de armoede het grootst is. "Ze worden gediscrimineerd, vinden moeilijk een baan en de overheid doet helaas niet veel voor deze doelgroep. Er is in Roemenië jammer genoeg een groot verschil tussen rijk en arm en met onze stichting willen we iets terugdoen voor de armste inwoners", zegt Maricica.

Voedselpakket

Als je 20 euro of meer wilt doneren voor de voedselpakkettenactie dan kan dat tot dinsdag 19 december via rekeningnummer NL92RABO0343711109. Graag hierbij vermelden: ten name van Stichting Dialoog met beschrijving 'Voedselpakket'.

Wie wil doneren voor het onderwijs- of bouwproject kan kijken op www.stichtingdialoog.com voor meer informatie.

Antidrankmanifestatie door scholen boodschap voor scholieren én ouders

Alcoholgebruik onder jongeren neemt landelijk af, maar 't Gooi blijft achter

Om het hoge alcoholgebruik onder Gooise jongeren terug te brengen, moeten de verschillende partijen veel beter samenwerken, vinden zij zelf.

Er was een voorstelling door Theatergroep Playback. Foto's: Bastiaan Miché

REGIO Natuurlijk weten ook de middelbare scholen zelf, net als gemeenten en gezondheidsorganisaties, dat de manifestatie 'Stop alcoholgebruik jongeren!' het Gooise drankprobleem niet direct oplost. Maar het is een begin, stellen zij. Het manifest moet vooral leiden tot een betere samenwerking tussen scholen, horeca, gemeenten en andere organisaties.

'Iedere keer als ik me misdroeg, was drank
de boosdoener'

"Het viel ons op dat iedereen apart opereert", vertelt rector Ajolt Elsakkers van het Goois Lyceum. "Het zijn allemaal eilandjes. Met dit convenant staat op papier dat we informatie uitwisselen, strikt handhaven en jaarlijks bij elkaar komen."

De rector beseft dat er ook een belangrijke rol is weggelegd voor de ouders. Velen van hen laten hun kinderen thuis drinken omdat ze dan denken het onder controle te hebben, meent hij. "Maar het is niet dat als kinderen het thuis doen ze het ergens anders niet doen", aldus Elsakkers. "Het is en-en en niet of-of. Thuis drinken zet juist aan tot nog meer drinken."
Elsakkers heeft even daarvoor op vrijdagmiddag, samen met zijn collega's van andere middelbare scholen in deze regio, een manifest aangeboden aan burgemeester Pieter Broertjes. Ook die erkent dat het vijf voor twaalf is. "Het goede nieuws is dat het alcoholgebruik onder jongeren landelijk afneemt, maar 't Gooi blijft daarbij achter. Dit manifest is een stimulans om hier meer aan te doen en meer de ouders hierbij te betrekken. De mindset moet veranderen."

Een rondgang langs enkele bij de manifestatie aanwezige scholieren leert dat velen van hen weleens een biertje, wijntje en zelfs sterkere drank hebben genuttigd. De 18-jarige Sarah Bos hoort daar niet bij. Als topsporter (wedstrijdzeilen) heeft zij nooit die behoefte gehad, zegt zij. Toch kan zij zich voorstellen dat anderen wel drinken. "Als ze maar niet hun eigen grens over gaan. Ik zou ze er ook niet op aanspreken. Ja, als ze dertien zijn."
Tijdens het officiële gedeelte voor leerlingen en ouders zijn er sprekers zoals schrijver Özcan Akyol, de in Naarden geboren olympisch zwemkampioen Ferry Weertman en is er een educatieve en interactieve voorstelling door Theatergroep PlayBack. Akyol zegt dat alcohol bij hem op jonge leeftijd (dankzij zijn aan alcohol verslaafde vader) al een grote rol speelde. Het leidde tot veel gedoe: vechtpartijen, bushokjes slopen en slecht concentreren. "Iedere keer als ik me misdroeg, was drank de boosdoener", vertelt hij. "En als er mensen tegen jullie zeggen dat drank niet goed is, is dat echt niet om jullie te bullshitten."

Schrijver Özcan Akyol was een van de sprekers.

Derde keer Santa Run in Huizen

De route loopt dit jaar dwars door het Oude Dorp. Foto: Archieffoto: Bob Awick

HUIZEN De voorbereidingen voor de derde Santa Run in Huizen zijn in volle gang. Winkelende Huizers lopen zaterdagmiddag 16 december een goede kans opeens verrast te worden door een grote groep kerstmannen die twee rondjes door het Oude dorp van Huizen rent. Het initiatief voor deze ludieke run komt van Rotaryclub Huizen. De start van de Santa Run is 14.00 uur. Het vertrekpunt is net als vorig jaar café Het Wapen van Huizen.

De opbrengst van deze actie gaat dit jaar naar Kledingbank Kids en De Zonnebloem.
Van de opbrengst van de vorige editie kregen 320 ouderen en mensen die moeilijk ter been zijn uit Huizen en omstreken een dagje varen aangeboden met de Zonnebloemboot. Rotarians en hun partners vormden het merendeel van de bemanning.

De route van de Santa Run spreekt dit jaar zeker tot de verbeelding: deelnemers beginnen bij Café Het Wapen van Huizen om daarna een route te lopen die dwars door het dorp voert.

Het motto van de Santa Run is: 'Hoe meer zielen, hoe meer vreugd'

Belangrijkste sponsor van het evenement is Ondernemersvereniging 't Hart van Huizen en ook het Wapen van Huizen draagt uiteraard weer zijn steentje bij. De ondernemersvereniging stelt voor de deelnemers ook nog een aantal leuke prijzen ter beschikking.

Meedoen

'Hoe meer zielen, hoe meer vreugd' is ook dit jaar weer het motto. Rennen mag, maar gewoon lopen kan en mag uiteraard ook. Meelopen met een klas, een team of een groep kennissen maakt het extra gezellig.
Het inschrijfgeld, de bijdrage voor het goede doel, is 12,50 euro, kinderen en groepen krijgen korting. Voor dat geld krijgen deelnemers een kerstmanpak en lopen ze mee met een uniek evenement.

Voor alle deelnemers is er na afloop een medaille. Na afloop van de loop kunnen deelnemers op de parkeerplaats bij het Wapen van Huizen nog even napraten met een hapje en een drankje.

Rotaryclub

De Rotaryclub organiseert deze Santa Run weer in overleg met de gemeente Huizen en een groot aantal vrijwilligers. Rotaryclub Huizen is onderdeel van Rotary, een internationale serviceclub met wereldwijd 1.6 miljoen leden. Zij zetten zich in voor allerlei maatschappelijke doelen. In Nederland zijn meer dan 20.000 mensen betrokken bij dit netwerk. Rotary is onder andere de organisatie achter de actie 'Help polio de wereld uit', doet veel in ontwikkelingslanden aan water-, medische en scholingsprojecten.

Rotary is een van de clubs achter de shelterboxen die wereldwijd ingezet worden in noodgebieden. Op lokaal gebied zet Rotary zich vooral in voor kinderen en gezondheid, maar is ook veelal betrokken bij lokale voedselbanken en individuele hulp aan mensen die het nodig hebben in onze maatschappij.

Inschrijven voor de Santa Run kan via huizen.rotarysantarun.nl of via 06-26802149.

Korenfestival met 33 koren op elf locaties

Festival eindigt in Grote Kerk

Het Weesper Gemengd koor. Foto: Ewald van Vlijmen

WEESP De achttiende editie van het Weesper Korenfestival is groter dan ooit.

Maar liefst elf locaties in en rond het centrum openen de deuren zaterdagavond 9 december voor 33 koren uit Weesp en omstreken. Van klassiek tot pop, van shanty tot gospel, al bekend in Weesp of voor het eerst hier en van heel klein tot heel groot. Er zijn optredens van het onder andere het Amsterdamse koor Klassiek a capella, Chorus Line met pop- en musicalnummers, Close harmony is een vijfstemmig koor die songs uit de 70'er en 80'er jaren zingt, het Bussumse Vrouwenkoor onder leiding van Anne Balázs, Kamerkoor uit 't Gooi met elf zangers zingen a capella of met pianobegeleiding wordt de vierstemmige klankkleur bepaald en natuurlijk Firma Vocaal, een gemengd popkoor uit Weesp met Nederlandse hits, wereldberoemde popklassiekers, musicalsongs en kerstliederen of het Weesper Kroonkoor dat een projectkoor is onder leiding van Marco de Jong, op de piano begeleid door Hugo de Graaff en het repertoire is met kerstsfeer overgoten. Het wordt voor de bezoekers moeilijk kiezen.

Om 21.45 uur wordt het korenfestival afgesloten met het traditionele slotconcert met samenzang in de Grote Kerk. Drie koren zullen daar ieder nog een lied ten gehore brengen: het Kroonkoor, DivAssorti en FUNtastic.

Kinderkoren

Ook de kinderen laten van zich horen. Voordat de 'grote' koren vanaf 18.30 uur optreden, is het tussen 13.00 en 17.00 de beurt aan de kinderen. In de Grote Kerk, de Van Houten Kerk en de R.K. Kerk aan de Troelstralaan zijn optredens van diverse kinderkoren en muziekoptredens.
Op www.korenfestivalweesp.nl vind je informatie over de deelnemende koren, de locaties waar de koren zullen optreden en de laatste nieuwtjes.

Zoektocht naar vermiste Oskar

Foto: André Verheul

WEESP Duikers van de brandweer hebben maandagmiddag in de vijver bij de Jozef Israëlsstraat tevergeefs gezocht naar Oskar van Alphen, de 46-jarige blinde Weesper die vermist is. Oskar verliet in de nacht van vrijdag op zaterdag café Bijna Thuis en is sindsdien spoorloos. De zoektocht gaat door.