NaarderNieuws

17 december 2014

NaarderNieuws 17 december 2014


Rijk onderzoekt kap bomen bij Vogelasiel

Na twee dagen kappen legde de gemeente het werk in de schootsvelden stil. Foto: Bob Awick

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Maandag 1 december begon de aannemer met het kappen van de bomen achter het Vogelasiel, woensdag 3 december trok de wethouder de stekker er uit. "Een tijdelijke maatregel om met tegenstanders van de kap te kijken welke bomen alsnog kunnen blijven staan", zegt wethouder Sanderse. Tegelijkertijd onderzoekt het Rijk of de gemeente vooraf genoeg flora- en fauna-onderzoek deed.

"We hebben het werk tijdelijk stilgelegd vanwege de maatschappelijke onrust", zegt Marleen Sanderse (CDA). "We zijn sinds oktober zeven keer in dat bos geweest, op zoek naar beesten. Maar vanwege de onrust hebben we nog één keer met bezorgde inwoners bekeken welke plekken we eventueel kunnen behouden. Daar is uitgekomen dat een klein aantal bomen blijft staan. Deze week gaan we gewoon weer kappen."

Tegelijkertijd blijkt er vanuit het Rijk een onderzoek naar de kap te lopen. Volgens een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die waakt over de Flora- en faunawet, is het de vraag of Naarden vooraf voldoende onderzoek gedaan heeft naar de effecten van de kap op de dieren in het gebiedje. "Onze handhavers hebben omstreeks 3 december inzage gevraagd", zegt een woordvoerder. "De gemeente heeft zelf het werk gestaakt, begrijpen wij." In de wet staat dat pas gekapt mag worden nadat een ecologische toets heeft plaatsgevonden. De RVO kijkt nu of alle diersoorten wel zijn meegenomen in het onderzoek. "Afhankelijk van de conclusies over de gedegenheid van het onderzoek kan het project worden stilgelegd."

De RVO is op de zaak gewezen door omwonenden "die de aanwezigheid van een ringslang meldden" en de milieupolitie. Een politiewoordvoerder bevestigt dat de vergunningverlening nu getoetst wordt door de RVO.
Volgens wethouder Sanderse heeft het staken van het werk echter niets te maken met het RVO-onderzoek. "We hebben ons veldwerk zorgvuldig gedaan, ik ga er niet van uit dat het Rijk ons terugfluit."
De raad besloot in maart dat het terrein weiland moet worden om de zichtlijnen op de Vesting in ere te herstellen. En dat is tegen het zere been van Naarders die het natuurgebiedje willen behouden.

Ruim 7.000 euro voor Naarder verenigingen

NAARDEN - De Grote Clubactie heeft dit jaar maar liefst 7.226 euro opgebracht voor verenigingen uit Naarden. De lotenverkopers waren de afgelopen tijd druk in de weer voor hun eigen sport-, cultuur- of hobbyvereniging.

Gymnastiek- en Turnvereniging Keizer Otto krijgt het meeste geld, namelijk 3150 euro. Voetbalvereniging NVC kan rekenen op 2900 euro. Dan zijn er nog drie clubs die een kleinere bijdrage krijgen. Het gaat om Keizer Otto Trivoley met een opbrengst van 686 euro, Muziekvendel Nardinc met 240 euro en Rugby Club 't Gooi met ook 240 euro.
De jaarlijkse financiële injectie die de verenigingen door de Grote Clubactie krijgen, is voor vele onmisbaar voor de aanschaf van onder meer materialen, inrichten van het clubhuis en het organiseren van activiteiten.

Krant komt eerder

NAARDEN- Vanwege de feestdagen komt de krant de komende twee weken een dag eerder.

De volgende kranten vallen op 23 en 30 december op de mat.

44

keer werd in 2013 een melding van huiselijk geweld in Naarden gedaan

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; 19.30 u. dr. J.P. Schouten Vesper
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; 12.00 u. Gezinsviering; vr. 19/12 19.30 u. Boeteviering; za. 20/12 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. A. v.d. Weerd; 17.00 u. ds. A. v.d. Weerd

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki; 19.00 u. Festival of Lessons and Carols; ma. 22/12 19.30 u. Verzoeningsviering pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H.J. van Dijk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. B.E. Weerd; 17.00 u. ds. A.Visser
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. D. Lunenberg-Moret
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. dr. R.M. Nepveu
*Doopsgezinde Gemeente B-N 17.00 u. Adventsviering
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 16.30 u. Kinderkerstfeest ds. W.F. Metzger
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit; 17.00 u. Kinderkerstviering
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Een 100% doolhof bij UWV

Helaas heb ik in mijn directe omgeving sinds kort te maken met werkeloosheid. Na 15 jaar arbeid eruit geknikkerd. En nu aan handen en voeten gebonden via het UWV.

De persoon die dit moet ondergaan is mij erg dierbaar. Een jongeman van 32 jaar. Vijftien jaar lang gewerkt in een timmerfabriek. Hij kende na verloop van tijd alle ins en outs. Was bekend met de materie in al haar details. Maar een dreigend faillissement zorgde ervoor dat hij werd gewipt. Het klassieke scenario: huis gekocht, schattig kindje erbij en nu niets dan zorgen. Ook hij ontkwam er niet aan om zich te laten inschrijven bij het UWV. Met alle verplichtingen van dien. Maar vooral met de welhaast letterlijke onmenselijkheid van deze instelling. Onmenselijk omdat bij telefonisch contact er slechts een juffrouw opneemt om te melden dat alles nu via de computer moet. Arme mensen die dat niet kunnen. Helemaal schandalig is de wijze waarop het UWV ook voor bemiddeling zorgt. De betrokken persoon heeft dan ook verschillende 100% matches ontvangen voor baantjes die op geen enkele manier bij zijn arbeidsverleden passen. Hoge posten waarbij onder andere een semiwetenschappelijke opleiding noodzakelijk is. Twee partijen worden aldus bedonderd: de zoekende en de vragende. Match in mijn optiek 0%. En je bent verplicht te reageren, want anders ... Geen wonder dat de overheid niet langer met de UWV wenst te onderhandelen. Deze starre, vastgelopen instelling zorgt er op die manier voor dat het leed dat werkeloosheid heet nog eens extra versterkt wordt.

Weerbericht

Aanhoudend zacht en wisselvallig met veel wind
Vorst van enige betekenis valt voorlopig niet te verwachten. Een voortvarende westcirculatie blijft heer en meester op het weertoneel. Daarmee wordt continue vochtige en (zeer) zachte oceaanlucht aangevoerd. De wind blaast er geregeld stevig op los. Stormachtig weer is in de winter niks ongewoons. In december en januari is de windsnelheid gemiddeld het hoogst.

Donderdag en vrijdag
Voor donderdag wordt veel bewolking verwacht met soms regen. Vrijdag passeert een actieve storing. Deze loost vooral in de nacht en ochtend flink wat regen. Later wordt het iets minder nat. De krachtige zuidwestenwind zwelt vrijdag aan tot stormachtig. Het is zeer zacht, vooral donderdag. Zowel overdag als in de nacht schommelt de temperatuur tussen de 10 en 14 graden.

Het weekeinde
Zaterdag blaast eerst nog een stormachtige westenwind die zondag verder in kracht afneemt. Het is met 7 à 8 graden minder zacht. In de nacht daalt het kwik tot 4 à 5 graden. We kunnen daarbij een mengelmoes van bewolking en af en toe zon verwachten. Met name in de loop van zaterdag kunnen er enkele buien vallen. Ook zondag kunnen er nog enkele buien vallen.

Weetje
Zacht weer in december hangt samen met een sterke aanvoer van maritiem subtropische lucht. Er staat dan meest een krachtige tot stormachtige zuidwester. De minder krachtige zon doet er voor de temperatuur nauwelijks toe. De hoogste temperaturen kunnen daarom ook in de nacht vallen. De hoogste temperatuur ooit in december viel tijdens kerstnacht 1977 (15.3 graden).

3 / 40

Onderzoek naar wandelpad Keverdijk - Naardermeer

Foto: Natuurmonumenten

NAARDEN - In totaal hebben 1229 mensen hun stem uitgebracht op het idee van Natuurmonumenten om een wandelpad aan te leggen vanaf de wijk Keverdijk naar het wandelpad rondom het Naardermeer. De vereniging wil nu onderzoeken of het plan haalbaar is. Beheerder Gradus Lemmen is enthousiast en zegt dat de afstand vanaf de wijk tot het Naardermeer hemelsbreed maar een paar meter is, maar dat mensen nu nog moeten omlopen. Een verbinding door het weiland is volgens hem ideaal. Begin 2015 praten Natuurmonumenten en de gemeente over de weg.

Jongeren gepakt met zeer zwaar vuurwerk

NAARDEN - Agenten hebben dinsdag een Naarder en twee Bussumers opgepakt voor het in bezit hebben van zeer zwaar vuurwerk. Het gaat om een groepje jongens. Dat meldt de politie.

Het zware vuurwerk kwam boven water toen een conciërge van het Willem de Zwijger College twee jongens op de school betrapte op het afsteken van het vuurwerk. De politie werd gealarmeerd, waarna de jongens werden aangehouden.
Er werd ook nog een jongen uit Naarden opgepakt. Zijn ouders vonden in hun woning nog meer vuurwerk. De vader is daarmee direct naar de politie gestapt.

Cobra-6
De jongens moesten al hun vuurwerk afgeven. In totaal kwamen er 121 pakken van 20 nitraten boven water en 94 zogenoemde Cobra 6-bommen. Volgens de politie gaat het om zeer zwaar vuurwerk. Met een Cobra 6-bom kan zelfs een auto worden opgeblazen.

Na verhoor zijn de jongens heengezonden en doorverwezen naar Bureau Halt voor een passende straf.

Concept Limes Live gaat gewoon door in 2015

Bands melden zichzelf al aan

The Joyr!ders waren zondag te gast. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Eigenaar Paul Revier van Limes is maar wat te spreken over zijn eerste serie van drie optredens tijdens Limes Live. Wat begon met drie keer een gezellige zondagmiddag met muziek en een hapje en een drankje wordt vanaf 2015 een maandelijks gebeuren.

Paul Revier zette het concept samen met Aya de Lange en Floris Siemer van het festival Naarden uit de Kunst op. In Limeswordt iedere zondag een podium aan artiesten uit de buurt geboden. Er was al een optreden van mezzosopraan Karin Brunt, cabaret van Dubbelfout en afgelopen zondag opzwepende muziek van The Joyr!ders. "Het was weer heel gezellig met een band die bekend is in de Vesting. Iedere keer was het vol en gezellig. We hebben zelfs al bands gehad, zoals Tuesday Afternoon, die zichzelf hebben aangemeld voor een optreden. We zijn dus al druk bezig met het programma voor 2015. We trekken nieuw publiek, maar we hebben ook trouwe bezoekers, zoals de Vestingballen van de jeu-de-boulesclub."

Op 18 januari staat de eerstvolgende Limes Live gepland.

Christine van der Werf

Opruimcoach en hockeyer
Naardense sinds 1995

Foto:

Opruimcoach?
"Omdat ik ben besmet met een typisch opruim-gen, heb ik sinds 2007 een eigen bedrijf als professional organizer. Een beroep overgewaaid uit Amerika, waarbij ik mensen als opruimcoach ondersteun met het organiseren van hun huis, spullen en administratie. Heel dankbaar en leuk werk."

En verder?
"De tijd die ik over heb besteed ik aan mijn kinderen, vrijwilligersbanen, besturen en commissies. Ik klim daarnaast graag op een paard, racefiets of ski's."

Wat heb je met hockey?
"Ik hockey sinds mijn vroege jeugd. Ruim tien jaar geleden heb ik echt mijn stek gevonden bij HC Naarden. Een fantastische familieclub, waar zeer veel mensen de handen uit de mouwen steken."

Gourmet of driegangendiner met kerst?
"Drie gangen, klaargemaakt door anderen want ik ben een waardeloze kok."

Welk nieuws uit Naarden volg je?
"Al het nieuws. Het NaarderNieuws spel ik meestal van voor naar achter, het is leuk om te weten wat mensen beweegt."

Wat zou je doen als je één dag burgemeester van Naarden zou zijn?
"Ervoor zorgen dat er een bruikbare locatie komt voor een aantal vluchtelingen vanuit de brandhaarden die er op dit moment helaas op de wereld zijn. Ik vind het zorgwekkend dat we in Nederland steeds meer verharden, terwijl wij in een ongelooflijk bevoorrecht deel van de wereld leven."

Met wie zou je nog wel eens een ontmoeting willen hebben?
"Met mijn natuurlijke moeder die naar Australië is geëmigreerd en onvindbaar is. Ik ben benieuwd hoe haar leven is verlopen."

Welke poster hing er boven je bed?
"Op de basisschool ABBA, en later Madonna (tevens mijn eerste concertbezoek).

Waar zullen we eens op proosten?
"Op een gezond 2015!"

Dansen voor Serious Request

NAARDEN - Dansschool Jelly Jam Dance houdt zaterdag 20 december dansworkshops ten bate van de actie 'Kom dansen en doneer'. Al het geld wordt gedoneerd aan de actie voor Serious Request van radiozender 3FM.

Iedereen die wil komen dansen is welkom tussen 14.00 en 16.00 uur op de St. Vituscollege Mavo aan de Cort. van de Lindenlaan 5 in Narden. De lessen zijn voor iedereen toegankelijk. Bij binnenkomst is de minimale donatie 2 euro.

De Serious Request-actie komt dit jaar ten goede aan Hands off our Girls.

En nóg een prachtig gedicht onthuld

'Dit zegt de muur' aan de St. Vitusstraat. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Alweer het zevende Gedicht op de Muur is afgelopen zaterdagmiddag onthuld in de Vesting.

Het Gedicht 'Dit zegt de muur' van Rutger Kopland is aangebracht op de zijgevel van de St. Vitusstraat 18. Jeroen Paulussen heeft het weer geschilderd.

De onthulling was in handen van Freek Udo en Niels Udo. Zij hebben een deel van de kosten van het gedicht gesponsord. Het andere deel komt van de gemeente Naarden.

Mooie bedrag MS Fonds opgehaald

NAARDEN - De collectanten van het Nationaal MS Fonds hebben tijdens de collecteweek 640 euro opgehaald in Naarden. De organisatie spreekt van een "mooi bedrag".

Het opgehaalde collectegeld wordt besteed aan onderzoek (voor een beter leven nu en een toekomst zonder MS), begeleiding en voorlichting.

Drukke tijden voor Bussumse dictee-nomade

Bert Jansen over het Groot Dictee der Nederlandse taal

Fanatiek dicteemaker Bert Jansen. Foto: Bob Awick

door Hugo Kruijt

Leuke woorden

"Ikzelf vind het eufemistische 'nymphe du pavé' voor 'straathoer' wel geestig. En grrl, een onmogelijke spelling voor een zelfbewuste, jonge vrouw. Veel Surinaamse woorden vind ik ook aardig, zoals kotomisi, de creoolse vrouwendracht, maar ook de vrouw zelf. Of siksijoeroe, de zingende cicade, afgeleid van de Surinaamse woorden siksi (zes) en yuru (uur). Deze krekel begint aan het eind van de middag hard te sjirpen."

BUSSUM - Bert Jansen is pensionado, Neerlandicus en fanatiek dicteemaker. Hij heeft het druk aan het einde van het jaar: per maand doet hij mee aan zeker zo'n vijf dicteewedstrijden waarvoor hij letterlijk stad en land moet afreizen. En daartussendoor schrijft hij ook nog de professionele tekst voor het Soester dictee.

"Jammer, dat streepje hoort niet tussen dictee en nomade, die woorden moeten gewoon aan elkaar", wijst Bert Jansen de schrijver terecht wanneer hij de tekst ziet. Met de uitleg dat het woord op deze manier voor de lezers beter te begrijpen is, neemt hij eigenlijk geen genoegen, fout is fout. Bert Jansen is dus een zogenaamde dicteenomade, iemand die er zijn hobby van heeft gemaakt de Nederlandse taal liefst volledig foutloos te schrijven.

'We willen allemaal winnen; we kennen en respecteren elkaar'

Hij is daarin niet de enige: "Er is een harde kern van zo'n tien, zeg maar, professionele dicteeschrijvers die elkaar regelmatig tegenkomen; in totaal bestaat de 'eredivisie' uit iets van zestig man", licht hij toe. "Gemiddeld worden er overal in het land acht hoogwaardige dictees per maand georganiseeerd, met een climax van zestien in november. Bij een groot deel van deze dictees zijn wij niet meer welkom: de afstand tussen ons en de gemiddelde deelnemer is té groot, waardoor het niet leuk is voor de groep die achter ons aankomt." Hoe groot is dat verschil dan? "Neem een invuldictee, een dictee dat wordt voorgelezen en waarin in totaal 100 woorden foutloos moeten worden ingevuld. Gemiddeld maken de deelnemers hierin tussen de 25 en 35 fouten, wij maken er gewoonlijk tussen de drie en zes. Dat is wel een heel verschil."
Desondanks proberen de hardcore dicteeschrijvers zich op veel plaatsen, liefst gezamenlijk, in te schrijven en de degens met elkaar te kruisen. "We willen allemaal winnen, we kennen en respecteren elkaars kwaliteiten, de competitie is daardoor voor ons allemaal leuk. En na afloop eindeloze discussies, over verrassende woorden in het dictee, over onze eigen of elkaars fouten of afwijkende visies op de juiste schrijfwijze, heerlijk."
Is het Groot Dictee der Nederlandse taal ieder jaar een hoogtepunt? "Zeker, op een bepaalde manier wel: het dictee krijgt veel media-aandacht, het is de enige keer in het jaar dat de televisie op primetime de spelling van onze taal centraal stelt. Maar wij kunnen niet meedoen; ieder van ons heeft al eens meegedaan en er is een regel dat je maar één maal mag meedoen, dus we hebben allemaal onze beurt al gehad." Jij hebt dus ook meegedaan? "Ja, een aantal jaren geleden, in 1997. Ik werd zesde met 6 fouten, achter vijf Belgen die toen nog bijna ieder jaar wonnen. Ik was dus in ieder geval de beste Nederlander dat jaar, haha!"

En doe je wel mee ieder jaar, buiten de zaal van de Eerste Kamer? "Natuurlijk, sinds een aantal jaren rijd ik voor die avond naar Lierop (bij Eindhoven), waar we goed verzorgd met een groep mensen het dictee maken en vervolgens elkaars dictee nakijken. We zitten daar gewoonlijk met drie of vier dicteekanonnen, dat is ook een echte confrontatie, die avond. En dan maar hopen dat de winnaar bij ons minder fouten heeft dan de winnaar in Den Haag!"
Is het nou zo moeilijk, foutloos Nederlands schrijven? "In principe niet, zeker niet zolang we het hebben over de taal zoals je die tegenkomt in kranten, boeken en tijdschriften. In principe leert iedereen hoe je met -d, -t of -dt moet omgaan, daar zijn gewoon regels voor. Je kiest ervoor om die regels te leren of niet. Maar het wordt iedereen op school aangeboden, toch? Maar zo zijn er ook regels voor het gebruik van hoofdletters, het gebruik van koppeltekens, accenten, kommaatjes, noem maar op. En voor die regels neemt niemand de tijd, waardoor daar gewoonlijk de meeste fouten in dictees in worden gemaakt, los natuurlijk van een handvol 'rare' woorden. Iedereen kent daardoor het przewalskipaard, symbool van onschrijfbare woorden. En die woorden vinden wij nu eenmaal leuk."
Heeft dat nou zin, zo veel tijd besteden aan woorden die je eigenlijk nooit in de krant of in boeken tegenkomt en die bijna niemand kent? "Tja, heeft dat zin? Wij vinden het gewoon leuk, dat is één. En het gaat wél over onze taal, een essentieel onderdeel van onze cultuur. We denken dus ook dat we een bijdrage leveren aan instandhouding van die taal, die ons dus wel met zijn allen bindt. Wij vinden het interessant om discussie te voeren over de vraag of je 'zozeer' of 'wel eens' nu wel of niet aan elkaar moet schrijven. Los daarvan, die vraag over de zin van wat we doen wordt me echt wel vaker gesteld en ik beantwoord die vaak ook met de wedervraag hoe zinvol het eigenlijk is dat mensen een leven lang sigarenbandjes, suikerzakjes of winkelwagenmuntjes sparen. Aan een hobby wordt vaak meer tijd besteed dan mensen kunnen begrijpen, maar de hobbyisten denken daar zelf echt anders over."

Het Groot Dictee der Nederlandse taal wordt woensdagavond 17 december uitgezonden om 21.30 uur op NPO 1.

'De enige keer in het jaar dat de Nederlandse spelling centraal staat'

Kinderen brengen het licht binnen

Met kaarsjes de kerk in. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Het leek afgelopen weekend al kerst in de Vesting. Na een zeer geslaagde zaterdag bomvol kerstactiviteiten was het zondag tijd voor de traditionele Volkskerstzang in de Grote Kerk.

De kinderen mochten het licht naar binnen brengen door middel van het dragen van een kaarsje. Aan het programma werkten veel bekenden mee, waaronder het Naarder koor DéJà Vu en muziekvereniging Nardinc. Wybe Kooijmans bespeelde het orgel en pastor Marlène Potjer verzorgde een preek rondom het thema Engelen.

10 / 40

Filmhuis Bussum

'Mommy'. Foto: Filmhuis Bussum

In ST. VINCENT schittert Bill Murray als morsige botterik en volstrekte non-kandidaat voor heiligverklaring…
LEVIATHAN is een prachtige satire over intimidatie in het hedendaagse Rusland.
PRIDE laat zien hoe in 1984 de Londense 'gay community' zich tot ieders verrassing aansloot bij stakende mijnwerkers.
Liefde versus logica in 3 COEURS: een geliefde, twee zussen en Catherine Deneuve als hun moeder.
MOMMY van Canadees talent regisseur Xavier Dolan: knap portret over de intense band tussen moeder en zoon.
Tijdloze vriendschap in GOOISCHE VROUWEN 2.
HET NIEUWE RIJKSMUSEUM - DE FILM, ooggetuigenverslag van de hoogstandjes en dieptepunten rond de verbouwing.
In PARTY GIRL verlaat de levendige Angélique haar nachtclubleven voor een braaf huwelijksbestaan. De moeder van de regisseur acteert haar 'struggle' zelf en met innemende levenslust.

Dinsdagavond: SNEAK PREVIEW.

Nederlands gesproken jeugdfilms: MIDDEN IN DE WINTERNACHT, een vrolijke kerstfamiliefilm over de 10-jarige Max die het kerstfeest wil redden. En HET LEVEN VOLGENS NINO over de vriendschap tussen kind en dier.

Meer films en alle aanvangstijden op www.filmhuisbussum.nl.

Inschrijven voor de kerstvakantie

BUSSUM – In de kerstvakantie is er weer van alles te beleven op en om het ijs van Bussum op IJs. Natuurlijk is de ijsbaan elke dag open om vrij te schaatsen, maar ook zijn er schaatslessen voor kinderen van 5 tot 11 jaar en ijshockeyles op 2 januari voor kinderen van 8 tot 12 jaar.

De inschrijvingen voor de schaatslessen zijn in volle gang. De eerste driedaagse schaatscursus is al vol, maar er is nog plek op de andere dagen. Aanstaande vrijdag is voor de meeste scholen de kerstvakantie weer begonnen. Daarom is de ijsbaan om 12.30 uur al open voor vrij schaatsen.

Versa vrijwillgerscentrale

Het Rode Kruis zoekt een vrijwilliger Eerste Hulp bij evenementen. Je staat stand-by en verleent eerste hulp.

Zorgcentrum Patria zoekt een jongere die het leuk vindt om af en toe op zaterdag mee te werken en te denken bij activiteiten voor ouderen.

Mevrouw zoekt een Maatje die met haar meedenkt en meegaat naar gelegenheden om haar kennissenkring uit te breiden, zoals cursussen of een groepsactiviteit.

WOC De Palmpit zoekt een coördinator voor de 35 gastvrouwen en -heren om roosters te maken en voortgangsgesprekken te voeren.

donderdag 18 december

Kerstworkshop bloemschikken

In De Palmpit aan de Koekoeklaan wordt van 10.00 tot 12.00 uur een workshop kerststukjes maken gehouden. Kosten: € 22,50 p.p. incl. materiaal. Voor deelname opgeven bij Co Amesz, tel. 033 - 2982 675. Max. 20 personen.

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt elke maandag- en donderdagmiddag een open eettafel om 17.30 uur met een versbereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

Kerstmiddag

Een sfeervolle kerstbijeenkomst van 14.30 – 16.30 uur met een hapje en een drankje onder muzikale begeleiding van Marion Vink. In wijkcentrum Spieghelwijck, Iepenlaan 354a. Entree € 5,-

vrijdag 19 december

Concert

De Nederlandse Händelvereniging voert de Messiah weer uit in de Grote Kerk van Naarden. Het koor van de Nederlandse Händelvereniging voert de Messiah jaarlijks uit sinds 1946 en wordt ook dit jaar weer bijgestaan door een indrukwekkend kwartet solisten. Aanvang 19.30 uur, entree € 40,-. Te koop via www.haendelvereniging.nl.

Broodje Plus

Ruimte serveert weer 'Broodje Plus' aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk. Vanaf 17.30 uur wordt er koffie en thee geserveerd. Daarna van 18.15 tot 19.15 uur een broodmaaltijd met soep en snack.

Goed gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk, een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.45 uur.

Instuifmiddag

Spieghelwijck aan de Iepenlaan 354a houdt een instuifmiddag. Iedereen is welkom voor een gezellige kennismaking en een ontspannen praatje onder het genot van een lekker hapje en drankje.

Kerstviering

Yogacentrum Heart to Heart houdt een kerstviering in het centrum aan de Vaartweg 86. Van 20.00 tot 21.30 uur is iedereen welkom om de nieuwe locatie te bekeijken en om met elkaar stil te staan bij de de kansen die een nieuw begin je bieden.

zaterdag 20 december

Kerstconcert

Het koor DéJà Vu geeft een kerstconcert met meerdere koren en gezelschappen uit de hele streek. Het concert wordt gegeven in de Koepelkerk van Bussum. Aanvang 20.00 uur, entree € 7,50.

Tindalconcert

De Hongaarse topviolist Kristof Barati & pianiste Klara Würtz treden op in de Tindalvilla. Uitgevoerd worden: Ysaye solosonates no. 2&3, de 'Kreutzer' sonate van Beethoven en Brahms' sonate opus 108. Aanvang 20.30 uur, entree € 25,-. Kaarten te koop op www.tindal.nl.

Winterconcert

Showband ViJos houdt weer haar jaarlijkse Winterconcert. Het concert wordt gehouden in de St. Jozefkerk naast de rotonde op de Laarderweg/Ceintuurbaan. Aanvang 20.00 uur.

Kerk open

De Koepelkerk opent de deuren. De kerk is al in kerstsfeer met de grote kerststal. Daarnaast vertelt de Kerstmus zijn verhaal. Tussen 12.00 uur en 15.00 uur is er livekerstgitaarmuziek en is er een trio met accordeon, viool en fluit te beluisteren.

zaterdag 20 december tot woensdag 31 december

BoodschappenPlusBus

De BoodschappenPlusBus gaat weer op pad. A.s. zaterdag gaat de bus naar het Blue Boat Light Festival in Amsterdam en op zondag 21 december kunt u een bezoek brengen aan het Paleis op de Dam in Amsterdam. Maandag gaat de bus naar Soest naar de 'Warme witte winterweken bij Vaarderhoogt'. Het Zilvermuseum in Schoonhoven staat dinsdag op het programma en natuurlijk weer op woensdag het vertrouwde lunchconcert in Het Concertgebouw. Na de kerst gaat de bus op zaterdag naar Alkmaar naar het Kaasmuseum en het Biermuseum. Op de laatste zondag van het jaar kunt u een rondleiding krijgen in de Portugese Synagoge in Amsterdam. Maandag 30 december gaat men het jaar uitluiden bij de Schalkse in Weesp. En tot slot gaat de bus dinsdag nog naar Elburg naar het Joods Museum. Opgeven kan op 035-7504192.

zondag 21 december

Kerstsoosmiddag

Deze soosmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 staat geheel in het teken van kerst. Op deze middag zal o.a. de spelersgroep De Kompanij van de Christengemeenschap Bussum een middeleeuws kerstspel uit Slowakije opvoeren. Aanvang 14.30 uur, entree gratis.

Kerstconcert

Muziekvereniging Het Gooi geeft een kerstconcert in de St. Jozefkerk aan de Ceintuurbaan/Laarderweg. Aan dit concert wordt meegewerkt door de Bussumse Koorvereniging Pro Musica. Het concert zal om 15.00 uur beginnen en zal tot ongeveer 16.15 uur duren. De toegang is gratis.

maandag 22 december

ANBO-café

Heeft u behoefte om met een paar ANBO-ouderen te praten? De ANBO houdt een seniorencafé. Elke maandagmorgen van 10.30 tot 12.00 uur bij Stokjes en Lepel aan de Nassaustraat.

Yoga

Maandagochtend wordt er yoga beoefend van 10.15 – 11.30 uur o.l.v. Ard Kamphuis in het wijkcentrum 'Spieghelwijck'. Iepenlaan 354a .

maandag 22 december tot dinsdag 30 december

Kunstworkshops

Kunstenares Ellen Wennink houdt kunstworkshops voor kinderen en tieners in haar atelier aan de Keverdijk 77. In deze workshops staat steeds een nieuw thema of techniek centraal. De workshops worden gegeven op 22, 23, 29 en 30 december van 10.00 tot 12.00 uur. Kosten per workshop € 10,-. Opgeven op www.ellenwennink.nl.

dinsdag 23 december

Handwerken

Een groepje dames van de ANBO handwerkt elke week. Meedoen kan. Opgeven op 035-6913121.

woensdag 24 december

Kerstviering

Er wordt weer een openluchtkerstviering gehouden op de vestingwallen. Bezoekers zijn van harte welkom aan de Burg. Van Wettumweg. Aanvang 23.00 uur.

Sterk SDO kent geen problemen

Bussumers op tweede plaats na goede reeks

SDO kende geen problemen met de Utrechtse tegenstander. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Een knappe tweede plaats en deelname aan de play-offs al op zak. De voetballers van SDO hebben een goede eerste helft van het voetbaljaar achter de rug. Afgelopen weekend werd er afgesloten met een probleemloze, maar knappe zege op Elinkwijk. De Bussumse eersteklasser was met 4-1 te sterk.

Dat SDO geen problemen kende met de Utrechtse tegenstander bleek al snel. De Bussumers startten voortvarend en konden meteen na de aftrap een doelpunt maken. SDO-aanvaller Rick van der Velden werd weggestuurd door Veirano Slager en schoot de bal koel tegen de touwen. Enkele momenten later volgde meteen al de tweede Bussumse goal. Van der Velden schoot van afstand en zag dat de doelman van de tegenstander de bal verkeerd beoordeelde. De bal verdween over een graspolletje over de vallende doelman, waarmee de 2-0 op het scorebord stond voor SDO. Na de tweede goal leunde SDO wat achterover en mocht het zeer slecht spelende Elinkwijk kansen creëren. Dat leverde de Utrechters een tegentreffer op. Na de treffer rechtte SDO de rug en speelde het een stuk beter. Al snel volgden weer kansen. Het meeste gevaar kwam van Veirano Slager. De SDO-aanvaller kon na een hoekschop van Djoey Dorresteijn met een kopbal de marge weer op twee goals zetten.

Na rust startte SDO weer wat zwakker en konden de Utrechters voor gevaar zorgen. SDO-doelman Rolf Hazelaar moest een paar keer redden. Het gevaar bleek echter van korte duur. SDO was het grootste gedeelte van de tweede helft de sterkste en kreeg heel veel kansen. Eerst kreeg de van een blessure herstelde Desley Groenewegen een goede kans alleen voor de keeper, maar de Bussumer vergat de keeper te passeren. Halverwege de tweede helft kon Maikel van Latum wel scoren voor SDO. De Bussumer passeerde de keeper met een bekeken lob. Het bleek de laatste goal voor SDO, hoewel de Bussumers nog vele goede kansen kregen. De scherpte ontbrak echter.

Vooral de aanvallers van SDO speelden sterk. Foto: Johan van der Geest

Dat SDO zo goed meedoet aan kop, mag knap worden genoemd

SDO heeft aan de eerste helft duels dus een tweede plaats overgehouden. De Bussumers staan op een achterstand van 3 punten achter koploper De Meern. Kansen op promoveren naar de hoofdklasse hebben de Bussumers al; de ploeg mag al meedoen aan de play-offs. Dat SDO zo goed meedoet aan kop, mag knap worden genoemd. De voetballers hebben de afgelopen maanden grote stappen gemaakt. Het voetbaljaar wordt over een maand hervat. Dan speelt SDO tegen Alphense Boys.

BFC geeft vervroegd kerstcadeau

BUSSUM - Met vooral na rust te zwak voetbal heeft BFC afgelopen weekend een nederlaag geleden tegen het eveneens slecht presterende Forza Almere. De Bussumse derdeklasser kon met 5-1 geen potten breken tegen de Almeerders.

Voor rust had BFC geen grote problemen. Zonder echt heel goed te voetballen hadden de Bussumers het duel onder controle en werd er geen kans weggegeven. Zelf kreeg BFC een paar goede kansen om de score te openen, maar de doelman van Forza Almere kon zijn doel met een paar knappe manoeuvres schoon houden.

Vlak voor rust maakte BFC twee fouten en dat leverde twee tegendoelpunten op. Eerst verloor BFC de bal, waarna Forza Almere de score kon openen. Even later konden de Almeerders de score verdubbelen: de Bussumers stonden te slapen toen Forza Almere aan mocht leggen voor een vrije trap.

Na de rust zocht BFC een tegentreffer. Net toen de Bussumers kansen leken te creëren kreeg de ploeg weer twee doelpunten om de oren. Weer werden de kansen met veel gemak weggegeven. Het duel was daarmee gespeeld. BFC stond nog een halve speelhelft met een man meer en kon nog wel een tegentreffer maken, maar het was onvoldoende om nog een ommekeer te forceren.

BFC heeft na het kerstreces nog heel wat goed te maken. Met een op twee na laatste plaats moet er straks vaker gewonnen worden om klassebehoud zeker te kunnen stellen.

Eerste plaats voetbalsters
De voetbalsters van BFC staan na de eerste helft van het voetbaljaar op de eerste plaats. De Bussumers boeken zege na zege. Afgelopen weekend was het weer raak en won de ploeg met 1-6 van Waterwijk.

De Bussumers waren vanaf de aftrap een stuk sterker dan de tegenstander. Het duurde even tot de eerste goal gemaakt werd, maar toen dat gebeurde was het hek meteen van de dam. Eerst kon Adelia Soares de eerste goal maken. Voor rust volgden meer treffers: doelpunten van Nina Roeten, Mariska van der Zande en Daisy Sorial zorgen voor een 0-4 ruststand.

Na de rust leek BFC weer een stuk sterker, maar de Almeerse tegenstander kon nu wat meer druk zetten op de achterhoede van BFC. Dat leverde ook een doelpunt op. Voor BFC scoorden Nicky Linssen en Sanne Tellier nog de laatste twee doelpunten.

Voetballers NVC met wat geluk langs Wasmeer

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Er moest wat geluk aan te pas komen, maar NVC heeft het laatste duel van de eerste helft van het voetbaljaar gewonnen. De geplaagde Naarders waren met 1-0 te sterk voor concurrent Wasmeer.

NVC was voor rust wat sterker dan Wasmeer. Vooral aanvallend speelden de Naarders sterk en daar had Wasmeer geen antwoord op. NVC kreeg al snel wat kansjes en kwam vlak voor rust op voorsprong door een doelpunt van Franklin de Jong.

Na de rust vergat NVC de voorsprong te verdubbelen. Wasmeer probeerde wat meer aan te vallen, maar doordat de achterhoede van NVC goed stond konden de Naarders veel gevaar van Wasmeer pareren. Even leek het er toch op dat Wasmeer een tegentreffer kon maken, maar de goal werd afgekeurd wegens vermeend buitenspel.

DOC net te sterk

BUSSUM - Net een puntje meer heeft DOC afgelopen weekend een zege opgeleverd tegen het Weesper Argus. De Bussumse korfballers stapten met een krappe 13-12 zege van het veld.

DOC kon snel op voorsprong komen. Vooral doordat aanvallen goed werden opgebouwd zorgden de Bussumers gevaar. Daarnaast stond ook de achterhoede goed en kon DOC veel ballen van Argus onderscheppen. DOC was dus beter, maar vergat afstand te nemen. Na de eerste helft stond het 7-6. Na de rust was het duel erg spannend. Eerst leek DOC even weg te kunnen lopen, daarna kwam Argus sterk terug. Door hard te werken konden de Bussumers toch een zege boeken.

Koploper verslaat zaal-voetballers

BUSSUM - De zaalvoetballers van ZVV Jos Geerling hebben afgelopen weekend geen punten overgehouden aan het treffen met koploper Kawin: 9-4.

Voor de rust hadden de Bussumers nog kansen en waren de twee teams aan elkaar gewaagd. Doelpunten van Leroy Oehlers en Rowell van der Meer zorgden ervoor dat de Bussumse topklasser voor rust op 2-2 kwam te staan. Na rust stond ZVV Jos Geerling zelfs even op voorsprong door nog een goal van Van der Meer. De tegenstander kwam echter sterk terug en won alsnog.

'Ik denk aan niets anders dan koken'

Bussumse tv-kok Julius Jaspers is gek van lekker eten en drinken

BUSSUM - "Wat ik met eten heb? Ik denk de hele dag aan niets anders. Mijn eerste vraag 's ochtends aan mijn vrouw Isabel is, waar heb je zin in vanavond? Zij antwoordt dan standaard: waar jij zin in hebt, ik ben er nog even niet mee bezig." Het leven van de Bussumse tv-kok Julius Jaspers (52) draait al sinds hij zich kan herinneren om koken. "Ik ben opgegroeid met lekker eten en drinken. Mijn moeder was culinair journaliste bij de Elegance, mijn vader maakte de foto's. Thuis kookten we altijd samen. Met zijn drieën dan, mijn zusje vond er geen reet aan."

Jaspers ziet zichzelf eerder als 'culinair ondernemer' dan als kok. Foto: Bob Awick

Als Jaspers de voordeur van zijn huis in het Spiegel opendoet, stormen drie honden naar buiten. Een blonde en een bruine labrador en de bassetpup van dochterlief waar hij tijdelijk op past. De Jaspers wonen zestien jaar in het Spiegel. Het was liefde op het eerste gezicht. "Nadat we 50 huizen hadden bekeken, wist ik dat dit het was zodra ik over de drempel stapte."

Jaspers maakt koffie in de grote woonkeuken die wordt gedomineerd door een RVS aanrechtblad van maar liefst 9,5 meter lang. In het werkvlak zitten drie clusters gaspitten van verschillende afmetingen en een inbouwfrituur. Een mega-oven en een koffiemachine. Serieus keukenspeelgoed.

Dat mag ook wel, vindt Jaspers. Hij kookt er 'negen van de tien keer' het avondeten. Zoon en dochter zijn het huis al uit, maar nog regelmatig in Bussum te vinden. "Ik maak aardappelen, vlees, drie groentes. Als ik kook, lees ik ondertussen de krant en drink een wijntje." Jaspers staat ook regelmatig overdag achter het fornuis. "Ik maak hier de receptuur en bedenk de gerechten voor mijn restaurants of boeken. Ik kan namelijk niet iets verkopen dat ik niet zelf kan maken. Zo zit ik niet in elkaar."

Tip van de chef: ga niet experimenteren met het kerstdiner. Ga voor safe met het kerstrecept op pagina 19. Foto: Bob Awick

'Mijn eindexamen heb ik nooit meer gedaan'

Hoe ben je begonnen?
"Mijn eerste baantje was in de keuken van een bejaardentehuis. Stond ik op mijn vijftiende 40 schnitzels tegelijk te braden. Toen we naar Amsterdam verhuisden, kookte ik daar in de horeca. Kip, varkenshaas, kogelbiefstuk. Met gebakken aardappeltjes. Mijn eindexamen heb ik nooit meer gedaan. Ik zat die zomer met een vriend in Frankrijk waar we het horecadeel van een camping runden. Ik ben eigenlijk gewoon begonnen met werken."

Wat maak je het liefst?
"Datgene waar ik op dat moment mee bezig ben. Dus veel barbecue toen ik mijn boek over barbecue schreef. Nu Aziatisch, voor mijn nieuwe restaurant."

'De gasten komen voor jou met kerst, niet voor het eten'

Waar in Naarden-Bussum doe je boodschappen?
"Rund- en varkensvlees haal ik bij mijn vriend Han Janmaat in de Meent, de beste slager van 't Gooi. Hij rookt veel zelf: hammen en worsten. Super zijn die. In Bussum zijn we ook gezegend met wijn. Op elke hoek van de straat zit een wijnhandel. De rest haal ik bij de Hocras."

Waar in de buurt ga je uit eten?
"We halen meer eten dan dat we in Naarden of Bussum uit eten gaan eigenlijk. Ik ben dol op de Indiase keuken, op de warme specerijen als kardemom, koriander en steranijs. Dus kom ik graag bij Taj Mahal, de Indiër tegenover Bel Ami. Of bij Candi Borobodur, van meneer Bos de fietsenmaker en zijn vrouw. En we hebben nog een prima tentje bij het station. Spaghetti'amo, van de jongens van La Vespa, heeft heerlijke pasta's voor weinig geld."

Wie is jouw voorbeeld?
"Op dit moment David Chang. Een Koraans-Amerikaanse kok die een aantal restaurants heeft in New York. Een geweldige kok: controversieel en vernieuwend."

Vijf seizoenen zat je in de jury bij Top Chef/ Masterchef en leerde je mensen koken. Wat heb jij op jouw beurt van de kandidaten geleerd?
"Het wordt van niets iets. Als de kandidaten binnenkomen, kunnen ze alleen hun eigen ding. Na een paar weken zie je ze groeien als koks. Ik heb er mensenkennis aan overgehouden. Hoe gaan mensen om met stress. Hoe mensen vast kunnen houden aan een bijzaak. Staan ze daar te loeren naar een tomaat - wat gaan we hiermee doen - terwijl ondertussen de ossenhaas aanbrandt. Fascinerend."

Bij wie zou je ooit nog wel eens willen eten?
"Bij het El Bullí van voor de hype. We hebben daar gegeten op onze eerste trouwdag, twintig jaar geleden. We waren de enigen in de zaak. Vooraf gazpacho met kreeft. Als hoofd kwartel en als dessert een chocoladetonnetje, gevuld met kokosmelk, currykruiden en gebakken banaan. Fantastisch."

Bekende Bussumer

Julius Jaspers (Ouderkerk aan de Amstel, 1962) ziet zichzelf als 'culinair ondernemer'. Hij schreef acht kookboeken, had kookwinkelketen Studio Bazar, is ambassadeur van kookschool de Kookfabriek en eigenaar van restaurant Julius Bar & Grill, beide in Amsterdam. Jaspers was de afgelopen jaren regelmatig op televisie te zien als jurylid bij de kookprogramma's Topchef en Masterchef.

Nieuw restaurant
Voor komend jaar heeft de Bussumer nog meer op stapel staan. Hij werkt aan kookboek nummer 9, opent een tweede (Aziatisch) restaurant en ontwikkelt een nieuw kookprogramma voor op de televisie.

Het kerstdiner nadert met rasse schreden. Heb je nog tips voor een geslaagde feestavond?
"KISS, Keep it Simple, Stupid. Maak iets dat je al eerder gemaakt hebt, ga niet experimenteren. Want - en nu komt het - de gasten komen namelijk voor jou, niet voor het eten. Anders gingen ze met de kerstdagen wel naar een goed restaurant."

Doe ons zo'n KISS-recept.
"Boeuf bourguignon. Deze stoofschotel maak je de dag van tevoren en met kerst schuif je hem zo de oven in. Met gestoofde venkel en een mousseline van aardappel erbij. Zo klassiek als de weg naar Rome."

En wat drinken we daarbij?
"Ik zag net dat Albert Heijn deze maand de Côtes du Rhône van Guigal verkoopt. Die is ontzettend lekker bij boeuf bourguignon. Of haal een mooie fles bourgogne bij Mol."
Dilemma. Moet die mooie wijn wel of niet door de stoofschotel?
"Die dure van Mol doen we niet door de boeuf bourguignon. Dat is zonde. De Côtes du Rhône kun je er wel voor gebruiken of een andere rode wijn, maar pak zeker geen Château Migraine. Het is een misverstand dat restjes oude wijn lekker zijn om mee te koken. Goedkope, vieze wijn smaakt ook door het eten goedkoop en vies."

Kook zelf de Bussumse Boeuf Bourguignon met het recept op pagina 19!

19 / 40

Boeuf bourguignon
6 personen

100 gram gerookt ontbijtspek, in dobbelsteentjes
80 ml zonnebloemolie
20 gram tomatenpuree
1,2 kilo runderpoulet van Han Janmaat
50 gram bloem
1 teen knoflook, geperst
2 blaadjes laurier
3 takjes tijm
375 ml rode wijn, bourgogne
400 ml runderbouillon
1 rode ui, gesnipperd
500 gram gram champignons
zout en peper


1. bak de spekdobbelsteentjes uit in de helft van de olie en bewaar ze.

2. ontzuur de tomatenpuree door hem even op te bakken in een koekenpan.

3. bestuif het rundvlees met bloem, bestrooi met zout en peper en bak het in de spekvet-oliemix.

4. voeg uitgebakken spek, knoflook, laurier, tijm, tomatenpuree, rode wijn en bouillon toe.

5. breng de saus tegen de kook aan en laat het vlees 1½ uur stoven.

6. smoor de ui glazig in de rest van de olie en voeg champignons toe.

7. bak ui en champignons rondom bruin en voeg ze toe aan het vlees.

8. laat de boeuf nog 15 minuten doorgaren en breng op smaak met zout en peper.

à la minute:

9. serveer de boeuf direct of laat hem afkoelen. Verwarm later zachtjes op het vuur of 20 minuten in een op 180ºC voorverwarmde oven.


Mousseline van aardappel Joël Robuchon

500 gram ratte aardappels
250 gram boter
melk
zout en peper


1. aardappels koken in de schil met 10 gram zout per liter water. Na 20-25 minuten de garing controleren, direct afgieten en warm met de handen de schil verwijderen.

2. Werk de aardappels door een pureepers of tamie (fijne platte zeef) en zet ze terug op het vuur om overtollig vocht te laten verdampen.

3. Voeg nu per 500 gram aardappels 250 gram boter in kleine blokjes toe en meng als een dolle door de aardappels, dit om een emulsie tot stand te brengen.

4. Breng met wat warme melk tot de gewenste dikte en werk de mousseline nog een of meerdere keren door een tamie.
Breng op smaak met wat zout en serveer direct (of binnen een uur mits au bain-marie warm gehouden).

Loeizware puree, dus je hebt maar weinig nodig!

Gestoofde venkel

1 venkelknol, in 4 plakken
20 ml olijfolie
10 korrels venkelzaad
1 blaadje laurier
zout
water
pernod


1. zet de plakken venkel zacht en voorzichtig (zodat ze heel blijven) om en om aan in olijfolie

2. voeg venkelzaad, laurier en zout toe, zet krap onder water en voeg een scheutje pernod toe

3. dek af met een cartouche en gaar op vuur of in de oven (pas op dat de boel niet droogkookt)
laat eventueel iets uitlekkenJulius Jaspers

Trekpleister in nieuw jasje

Voordeelwinkel aan Veerstraat

Het team van Trekpleister. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - Trekpleister heeft afgelopen vrijdag 12 haar nieuwe winkel aan de Veerstraat 17, schuin tegenover Albert Heijn, in Bussum geopend. De winkel was voorheen gevestigd aan de Nassaulaan 18.

"Het nieuwe filiaal biedt het vertrouwde voordeel in een eigentijds en toegankelijk jasje. Zo kunnen klanten makkelijk hun weg vinden dankzij de overzichtelijke presentatie van de producten en staan er iedere week verrassende aanbiedingen op het programma", vertelt winkelmanager Deborah Bakke. Ze is trots op haar nieuwe winkel. "In onze nieuwe winkel staat de klant nog meer centraal. De winkel is overzichtelijk en toegankelijk."
Ze vervolgt: "Samen met mijn team nodig ik iedereen uit Bussum en omgeving van harte uit om dit zelf te komen ontdekken en een kijkje te nemen aan de Veerstraat."

Belangrijke speler
Trekpleister is met ruim 140 winkels en 1.500 medewerkers een belangrijke speler op de Nederlandse health- & beautymarkt. Wekelijks bezoeken ruim een half miljoen mensen de drogisterijketen.

'Meer sieraden en tassen'

Jasmijn en Christa in de nieuwe zaak. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - Las van Bennekom is verhuisd vanaf de Havenstraat naar de Nassaulaan. Eigenaresse Christa Las van Bennekom vertelt dat ze tien jaar op de vorige locatie heeft gezeten en nu een andere weg ingegaan is.

"Voorheen verkochten we vooral meubels en daarnaast sieraden. In onze nieuwe winkel hebben we geen meubels meer en ligt de nadruk juist op sieraden van populaire merken. Daarnaast hebben we tassen, sjaals, noem maar op. We hebben de keus om afstand te doen van de meubels bewust gemaakt omdat er hier gewoon geen plek voor was. We hebben dus geen eethoeken, plaids en potten meer, maar wel heel veel vitrinekasten met mooie sieraden."

De winkel opende afgelopen dinsdag en Christa mocht al direct complimenten in ontvangst nemen. "De mensen zijn erg enthousiast en wij ook. We zitten hier echt op een A-locatie, tegenover Intertoys, en veel mensen lopen zomaar even binnen. Het is laagdrempeliger geworden om even binnen te komen kijken, want hier kunnen we de deur letterlijk wagenwijd openzetten."

"We krijgen veel complimenten over de goede sfeer in de winkel. Ook vragen mensen wel waar Rituals is gebleven, omdat we in hun oude pand zitten."

Als nog vóór de jaarwisseling de bouw van een nieuwe openbare lagere school wordt aanbesteed, is er al veel gebeurd. Door de snelle bevolkingsgroei van Bussum is een groot plaatsgebrek voor de schooljeugd ontstaan. De drie openbare scholen kunnen de scholierenstroom niet aan, en met name op de Koningin Wilhelminaschool aan het eind van de Brinklaan (bij het viaduct) zijn de klassen overvol. Wat ontbreekt is een niet-geloofsgebonden school in Het Spiegel. De gemeente Bussum ontvangt een petitie van enkele honderden bezorgde ouders en vervult haar wettelijke plicht om voor voldoende mogelijkheden voor onderwijs te zorgen.

De Gemeenteraad besluit in april 1914 tot de bouw van de Koningin Emma School op de hoek van de Zwarteweg en de Fortlaan. Er volgt een maandenlang overleg over het aantal vereiste klaslokalen en het aantal leerlingen per klas. Het gebouw zal uiteindelijk bestaan uit dertien klassen plus een gymnastiek-, een handwerk- en een tekenlokaal. Bij de bestelling van het meubilair gaat men uit van 32 leerlingen per klas, maar nog vóór de levering wordt het aantal schoolbanken alweer verhoogd. Het 'hoofd der school' krijgt een dienstwoning.

De nieuwe Emmaschool.

De gemeente trekt op de plattegrond van Bussum een lijn die de woonadressen van de leerplichtige jongens en meisjes in twee groepen verdeelt. Met ingang van het schooljaar 1915/1916 gaan 215 kinderen van het ene deel (met name uit Het Spiegel) naar de nieuwe school en blijven er 203 op de Wilhelminaschool.

Als de Emmaschool op zaterdag 18 september 1915 officieel wordt geopend, is nog één wens onvervuld. Het pasbenoemde schoolhoofd heeft er al een brief over aan het gemeentebestuur geschreven: Geen jassen in de klas!

Hans Jonker

'Leef schaamteloos'

Marianne Zwagerman publiceert tweede boek

Marianne Zwagerman wil vrouwen inspireren. Foto: Hermien Lam

door Yvette Geerts

BUSSUM - De roman 'Leven als Jarmund' beschrijft de zoektocht van een onafhankelijke stoere vrouw die zich bevrijd heeft uit het leven waarin ze gevangen zat. Ze moet nog uitvinden hoe liefde werkt en of vrijheid belangrijker is. BussumsNieuws spreekt met de schrijfster: Marianne Zwagerman.

'Leven als Jarmund' is je tweede boek over ambities bij vrouwen. In hoeverre is het anders dan je eerste boek 'Een webshop is geen carrière'?
"Het eerste boek was autobiografisch, meer praktisch en ging over mijn carrière als topvrouw. Deze roman is een combinatie van eigen ervaringen en fictie en de toon is minder aanvallend. De romanvorm maakt het verhaal toegankelijker, maar het is wel hetzelfde verhaal."

'Juist in het Gooise circuit is er een glazen plafond voor vrouwen'

Welke boodschap wil je vrouwen meegeven?
"Ik wil vrouwen inspireren om meer van hun leven te maken, hun eigen keuzes te maken. Je hoeft niet in die relatie te blijven of die carrière aan te houden als je niet wilt, en twintig jaar kerst vieren bij je schoonmoeder hoeft ook niet. Maar het heft in eigen handen nemen vergt wel moed en besluitvaardigheid en je moet je vooral geen schuldgevoel laten aanpraten door anderen. Kies je eigen pad. Ik raakte zelf alles 'geforceerd' kwijt, maar ik voelde toen wel de vrijheid om voor mezelf te kiezen."

Zijn vrouwen ambitielozer dan mannen?
"Ik kom in mijn werk wel een jonge generatie vrouwen, tussen de twintig en dertig jaar, tegen die een enorme ambitie hebben, maar de gemiddelde vrouw echter is ambitielozer dan de gemiddelde man. Dat je als vrouw rond je dertigste op een kantelpunt komt is toch nog dat cultuurding: dat je als je kinderen krijgt 'je leven on hold' moet zetten'. En dat komt van buitenaf, maar ook van binnenuit. Het krijgen van kinderen is nog steeds een geaccepteerde vluchtroute om je carrière stop te zetten."

Wat moeten vrouwen doen om dit probleem op te lossen?
"Door schaamteloos en onverschrokken te leven. Je eigen doelen stellen en het roer in handen nemen. Je moet weten waar je naartoe wilt en hoe je daar komt."

Je was zelf een vrouw in de top van het bedrijfsleven, onder meer als directeur van de Telegraaf Media Groep. Zie jij jezelf nog als topvrouw?
"Nee, eigenlijk niet, hoewel ik nu veel 'zichtbaarder' ben. De buitenwereld ziet mij, onder meer daardoor, nog wel steeds als topvrouw. Maar alles wat ik nu doe heeft minder impact dan toen ik in de top van het bedrijfsleven zat. Wat ik wel weet is dat ik nu gelukkiger ben."

Je zegt in interviews vaak dat je door je eigen zoektocht de waarheid achter de façades hebt ontdekt. Wat bedoel je daarmee?
"Ik woon mijn hele leven al in het Gooi. Ik verlangde er erg naar om erbij te horen, maar heb er nooit helemaal bij gehoord. Dat komt voor een deel door mijn karakter, maar ook door mijn achtergrond: ik kom uit een echt ondernemersgezin. Ik verlangde naar het leven als in een Martini-commercial. Mooie, blije mensen aan de rand van het zwembad."

"Ik heb zo een tijdje geleefd, mij aangesloten bij een Gooise vriendinnenclub. Ik ontdekte zo veel oppervlakkigheid en ook leed achter die grote hekken. Veel mensen zijn bezig met het verplaatsen van lucht. Er wordt in het zakenleven gesproken over een glazen plafond, maar dat ben ik nooit tegengekomen. Juist in dat Gooise circuit is er een glazen plafond voor vrouwen. Vrouwen moeten vooral mooi zijn, met een glas champagne in hun hand hun mond houden. Toen ik 'meedeed' in dat circuit zat ik opeens aan die vrouwentafel, terwijl ik gewend was om in een mannengesprek te zitten. Ik hield 'het' nog geen twee jaar vol."

'Wij willen appelcider op de kaart zetten'

Bussumse ondernemer nu twee jaar bezig

Beer Cider is bedacht door Leonard Koningswijk. Foto: Bob Awick

door Hugo Kruijt

Productie van Beer Cider wordt dit jaar flink verhoogd

BUSSUM - Appelcider behoort niet tot de Nederlandse cultuur en daar hoopt Bussumer Leonard Koningswijk met zijn 'Beer Cider' verandering in te brengen. Zijn missie is om appelcider in Nederland op de kaart te krijgen.

De energieke ondernemer is sinds twee jaar bezig om een, zoals hij zelf zegt, perfecte Nederlandse appelcider te fabriceren. Hoe kom je op zo'n idee? "Ik heb in mijn leven veel gereisd. Daarbij houd ik ervan om nieuwe dingen te proberen. Daardoor heb ik in verschillende landen appelcider gedronken en ik moet je zeggen, dat is me meer dan goed bevallen. Maar in Nederland, toch een appelland bij uitstek, is het gewoon niet te krijgen. Dat heeft me een paar jaar geleden doen besluiten om te kijken of ik daar iets aan kon veranderen: ik ben het gewoon zelf gaan produceren. Maar dan ook wel de beste appelcider die je bedenken kunt, dat is mijn uitdaging en dat is ook nog eens gebaseerd op liefde voor dit product." Kort gezegd is appelcider een heldere, alcoholhoudende drank van appels, gewoonlijk met koolzuur. Dat maak je toch niet zomaar even zelf? "Nee, zeker niet. Ik heb veel buitenlandse vakliteratuur gelezen, alles over de productiemethodes onderzocht en in Engeland een opleiding gevolgd voor het maken van cider. Ik zat daar met zo'n twintig man uit de hele wereld: Amerika, Australië, verschillende Europese landen, Canada, noem maar op. De daar opgedane kennis heeft geleid tot onze eerste proefproductie vorig jaar: toen hebben we ongeveer 4.500 liter gemaakt en gebotteld. Dit jaar wordt het ongeveer 35.000 liter en niet meer alleen in grote (champagne)flessen, maar ook in kleine flesjes, een soort longnecks met schroefdoppen."

In cider zitten vooral appels. "Bij onze cider is dat net zo: we gebruiken verschillende appelsoorten, tot wel zeven, waaronder de bekende Nederlandse. Elke appel brengt zijn eigen smaak in, de een wat zoeter, de andere wat bitterder. Zoetere appels bevatten wat meer suiker, dus door de gisting levert dat meer alcohol op, daar moet je dus je eigen mixtuur op bouwen. Dit is een puur, eerlijk en zuiver product. Het bevat ook veel minder calorieën dan bier of wijn, dus het is nog goed voor de lijn ook. En wij gaan door, we zúllen appelcider in Nederland op de kaart krijgen. Dat doen we uit liefde en omdat het gewoon ontzettend lekker én gezond is! Niet alleen in de zomer als het warm is, maar ook op feestelijke momenten: er is echt helemaal niets op tegen om tijdens de feestdagen in plaats van witte wijn of champagne een glas appelcider te drinken. Maar dan wel een goede!"

24 / 40

De Murphy's pubquiz: trivia met het mes op tafel

'Wij waren de eerste kroeg in Nederland die hiermee begon'

Gezellig samen de quiz spelen. Foto: Hugo Kruijt

door Hugo Kruijt

Quiz

Wie mee wil doen aan de Murphy's Quiz Night is iedere dinsdagavond welkom.

Een team bestaat uit minimaal 5 spelers. Aanvang: 20.00 uur.

Murphy's Adventure Pub is te vinden aan de Generaal de la Reijlaan 49 in Bussum.

BUSSUM - De dinsdagavond is in ieder café gewoonlijk vrij stil, maar bij café Murphy's heeft men daar geen last van: al zo'n 12 jaar wordt hier iedere dinsdag vanaf 8 uur 'dé' pubquiz gespeeld.

"Ik was hier net begonnen," vertelt Murphy's-eigenaar Jan Piet Mouris, "toen hier een Engelsman kwam vragen of wij het niet een leuk idee vonden om op een vaste avond een pubquiz te spelen. Wij kenden dat fenomeen helemaal niet; in Engeland is het al lang heel groot en deze man zag in Nederland mogelijkheden. Volgens mij waren wij in Nederland de eerste kroeg die het probeerde, de man is zelfs nog twee maal hier geweest om het zelf te presenteren, zodat we het daarna zelf konden. De piepjonge Michel, die hier toen al werkte, heeft het vervolgens van hem overgenomen en de quiz ruim tien jaar gepresenteerd. Nu presenteert Sebastian en zijn er, zoals al jaren, iedere dinsdagavond tussen de acht en veertien teams. "
Het principe is simpel: je schrijft je als team in (maximaal 5 personen), de quiz bestaat uit acht rondes van tien vragen, de vragen worden centraal gesteld door de quizmaster, de antwoorden gaan op een antwoordformulier dat na iedere ronde wordt opgehaald, aan het einde worden alle formulieren nagekeken, de punten worden opgeteld en het team met de meeste punten heeft de quiz gewonnen. Dezelfde quiz wordt intussen op dezelfde avond ook gespeeld in zo'n 70 andere kroegen in het land.
"De quiz? Heerlijk!", zegt Tjeerdt, deelnemer van het eerste uur met zijn team Booze and brains. "Ik denk dat ik vanaf de allereerste keer heb meegedaan. Het is gewoon leuk om al die trivia in je hoofd eindelijk eens ergens voor in te zetten. En dat doe ik dus al die tijd al, met mijn familieteam. Mijn zus komt er iedere week voor uit Putten! We weten langzamerhand precies van elkaar wat we weten en waar ieder goed in is. En dan is het een kwestie van een beetje geluk hebben met de vragen." Tja, die vragen, wat komt er langs op zo'n avond? Werkelijk alles: geschiedenis, politiek, tv-series, sport, mythologie, natuur, muziek, scheikunde, topografie en altijd trivia, echte trivia: Hoe heette de hond van Adolf Hitler? Wat is de meest gefotografeerde berg ter wereld? Waar ben je bang voor als je ailurofobie hebt? Waar en hoe werd Trotski vermoord? Wat voor vorm heeft de pastasoort fusilli? Hoe heten de goede feeën in Doornroosje? Die dingen dus.
"Eigenlijk moet je zorgen dat je team goed is opgebouwd", vertelt Bram, lid van de ploeg Peukopedia. "Het beste is dat er vijf teamleden zijn met complementaire kennis, die zo breed mogelijk gaat. Wij hebben bijvoorbeeld Gerard die onder andere veel weet van Amerika, dus dat hoef ik dan niet te weten. Nu weet ik toevallig veel van Afrika, dus verdelen we de andere werelddelen over de overige teamleden. Soms moet je dus iets aan een onderwerp doen. In een tijd dat er regelmatig vragen waren over Harry Potter (waar wij allemaal niets van wisten), is één van ons naar de eerste film op televisie gaan kijken met een blocnote op schoot, haha!"
Is er ook wat te winnen op zo'n avond? "Nauwelijks", antwoordt Stefan van het A-team, ook een van de deelnemers van het eerste uur. "Daar gaat het ook niet om, hoewel we bliksems goed op elkaars score letten! Het winnen is belangrijker dan de prijs. Het team dat halverwege, na vier rondes, aan kop staat krijgt een gratis drankje, de overall winnaars krijgen per teamlid een fles wijn. Maar wat we belangrijker vinden is dat op het scorebord in het café onze teamnaam die week bovenaan staat. Nee, voor de prijzen hoef je het niet te doen, maar je merkt aan iedereen dat het vooral heel leuk is om een avondje, op een toch behoorlijk ouderwetse manier, actief te zijn en je hersens eens flink onder druk te zetten." "Precies", vult team Galba-oprichter Bert aan. "Het is gewoon leuk om mee te doen en iedereen weet: het is maar een spelletje." Intussen weten alle deelnemers overigens dat Bert erg graag wint.
Regelmatig dienen zich nieuwe teams aan. Kennelijk omdat ze hetzelfde plezier in zo'n avond denken te krijgen. Het gebeurt ook dat er bij toeval op de quizavond nietsvermoedende gasten binnenkomen die het gevoel hebben dat ze in een soort bingo-avond zijn binnengekomen en even snel weer vertrekken. Maar het kan ook dat ze een week later terugkomen met een compleet team en nog jaren meespelen.

Iedere speler heeft een eigen kennisgebied. Foto: Hugo Kruijt

Murphy's quiznight, iedere dinsdagavond om 20.00 uur.

Eig'enlijk moet je zorgen dat je team goed is opgebouwd'

Er mag meer lichte horeca in Bussum komen

Uitspraak Raad van State valt niet overal goed

Nieuwe horeca en terrassen krijgen een kans in Bussum. Foto: jessica de jong

BUSSUM - Er mag meer 'lichte horeca', zoals lunchrooms en terrassen, naar het centrum van Bussum komen. Dat heeft de Raad van State bepaald.

De gemeente had al langer het plan om meer horeca toe te staan. Dat moet het centrum van Bussum levendiger maken. Enkele horecaondernemers stapten echter naar de rechter om het plan tegen te houden. Ze vreesden te veel horeca en daarmee veel concurrenten. De Raad van State veegde de bezwaren deze week van tafel. Volgens de raad heeft de gemeente de behoefte aan meer horeca aangetoond. Er gold tot voor kort een maximum van negen lichte horecazaken voor het Bussumse centrum. Dat wordt opgeheven. Wel wordt elke komst van een horecazaak nog getoetst aan het horecabeleid van de gemeente.
Juridisch adviseur Roelf Schrik die namens vier Bussumse ondernemers de zaak in behandeling heeft, vertelt dat hij best teleurgesteld is. "Het was een hele formele uitspraak. Maar aan de andere kant is er nu wel duidelijkheid. We gaan nu met een advocaat een claim indienen voor planschade. Alle horecabedrijven in Bussum kunnen zich hierbij aansluiten."
De Bussums Ondernemers Vereniging vindt dat de horecaondernemers die de zaak aanspanden wel een punt hebben. Aan de andere kant vindt ze het een goede zaak als ondernemers die willen ondernemen in Bussum daartoe ook de mogelijkheden krijgen.
Dorpsmanager Ellen van Vossen meent dat horeca ten goede komt aan de sfeer in het dorp. "Neem een zaak zoals Stokjes en Lepel in de Nassaustraat, dat vormt een mooie onderbreking tussen de winkels en is een goede plek om even te gaan zitten. Ik denk dat iedere ontmoetingsfunctie een meerwaarde heeft voor de verblijfskwaliteit. Meer horeca hoeft niet altijd concurrentie te zijn; de zaken kunnen elkaar ook versterken."

Voor- en tegenstanders van koopzondagen

Vervolg van de voorpagina

Mark Marshall vervolgt: "De VVD heeft 300 omwonenden aangesproken op straat en daaruit blijkt dat 90 procent voorstander is van extra koopzondagen. Ze vrezen vooral geluidsoverlast met laden en lossen, maar er is geen bevoorrading op zondag."

Niet alleen de omwonenden van de Koekoeklaan, ook bewoners rondom de Lidl hebben inmiddels van zich laten horen. Ze willen niet dat de supermarkt in hun wijk iedere zondag open mag. Acht omwonenden hebben vlak voor de raadsvergadering een brief ingeleverd met handtekeningen. "We wisten hier niets van, vandaar dat we zo laat reageren", schrijven ze.
Dorpsmanager Ellen van Vossen is voorstander van de zondagopenstelling. "Er zijn veel tweeverdieners die doordeweeks weinig tijd hebben om te winkelen. Als de winkels zondagmiddag open zijn, sluit dat beter aan bij de behoefte van de consument. De koopzondag moet wel voor heel Bussum gaan gelden, anders krijg je oneerlijke concurrentie omdat winkels in het dorp wel open mogen en daarbuiten niet. Het komt neer op een verschuiving van de winkeltijden."
De Bussumse Ondernemers Vereniging blijft ook voorstander van de plannen. "Het is duidelijk dat de ondernemers mee moeten met de klantvraag. Ik vind alle concessies aan het plan, zoals een proef, geen goede zaak. Een koopzondag is wennen, we moeten niet over cijfers neuzelen. We weten dat niet alle winkeliers open willen, maar het moet niet zo zijn dat ze hun collega's tegenhouden. Dit is geen oneerlijke concurrentie. Nee, dit is de keuze die de ondernemer maakt. Daarnaast mógen ze open, ze moeten niet. Het niet opengaan op zondag betekent een verlies van klanten aan omliggende gemeenten die wel op zondag open zijn."
De raad beslist morgenavond over de koopzondagen.

Verdachten overval Kapelstraat staat 4 jaar cel te wachten

BUSSUM - Het groepje mannen dat 3 jaar geleden een oudere dame heeft overvallen aan de Kapelstraat staat een celstraf van 4 jaar te wachten. Dat eist het OM. De mannen stonden afgelopen week voor de rechter.

De mannen belden op de bewuste dag aan, waarna de bewoonster van het pand aan de Kapelstraat opendeed. De vrouw verwachtte een bekende, maar werd door de overvallers aangevallen en tegen de grond gewerkt. De mannen hadden een vuurwapen en dwongen de vrouw de code van haar kluis te geven. Vervolgens namen de mannen meerdere dure sieraden mee. Daarna sloegen ze op de vlucht. Een paar maanden later kon de politie de daders aanhouden. De recherche had telefoontaps geplaatst en hoorde dat de mannen woorden hadden over het verdelen van de juwelen. De mannen ontkennen nu iets met de overval te maken te hebben.

Korps Naarden-Bussum houdt bureau

NAARDEN/BUSSUM - Het agentenkorps van Naarden en Bussum houdt het bureau aan de Naardense Amersfoortsestraatweg. Dat laat de gemeente Naarden weten.

Deze week werd bekend dat door heel Nederland 233 bureau's gesloten worden. Dat gebeurt vanwege een grote reorganisatie.

Veel taken worden overgeplaatst naar grotere bureau's zoals het bureau van Naarden. Bussum had al langer geen politiebureau meer.

Werk aan begraafplaats

BUSSUM - De Algemene Begraafplaats gaat op de schop. Er komt straks meer plek voor urnen.

Er komen straks meer zogenaamde urnengraven. Ze komen vlak naast de plekken waar nu al meerdere urnen staan. Dat moet ervoor zorgen dat de begraafplaats qua aanzien en kwaliteit verbetert.

De werkzaamheden worden stap voor stap gedaan de komende jaren. Volgend jaar worden er zeker 180 urnengraven gemaakt.

Schoonmaker valt van ladder aan Parklaan

Ambulance ter plekke. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een schoonmaker heeft maandag een forse smak gemaakt aan de Parklaan. De man was het pand van Het Akkertje aan de Parklaan aan het schoonmaken, maar viel van de ladder en raakte gewond.

De man raakte door de val gewond aan het hoofd en had heupletsel.
Er moest een ambulance aan te pas komen om de man te helpen.
Er werd ook een traumahelikopter opgeroepen, maar deze kon zonder te landen weer vertrekken. De man werd met spoed door de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Hangplek voor jongeren naast skatebaan

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Er staat een hangplek voor jongeren naast de skatebaan en de jeu-de-boulesbaan aan de Ceintuurbaan. De hangplek werd afgelopen week geopend door wethouder Nen van Ramshorst. De hangplek, een soort bushokje, staat er zodat jongeren een plek hebben waar ze kunnen hangen zonder anderen te storen. De hangplek komt er na gesprekken met de jongeren, jongerenwerkers en de gemeente. De laatste jaren waren er vaak klachten over hangjongeren op meerdere plekken. Er werd voor de plek aan de Ceintuurbaan gekozen omdat daar de overlast voor de buurt meevalt.

Adrienne Butôt

15-jarige leerlinge van het Sint Vituscollege in Bussum, zit momenteel in 4 vwo.
Bussumer sinds 2012

Waar in Bussum kom je graag?
"Ik kom graag in het centrum en dan vooral de Spiegelstraat. Dat is een straat met leuke winkeltjes en boetiekjes waar je goed kunt shoppen. In Bussum zijn twee mooie tekenwinkels, hier kun je tekenspullen en materialen van goede kwaliteit kopen. Ook hou ik erg van boekhandel Los omdat het een mooie, oude boekenwinkel is. Ik koop mijn boeken liever hier dan online."

Als je burgemeester was?
"Dan zou ik de huur op winkelpanden verlagen. Omdat de huur voor sommige winkels te duur is en deze ermee ophouden, raakt het centrum van Bussum leeg. Zo wordt Bussum minder aantrekkelijk voor mensen uit andere steden die speciale winkels uit Bussum bezoeken."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De fusie van Naarden, Bussum en Muiden. Ik ben benieuwd wat de merkbare veranderingen zijn voor de bewoners."

Wat doe je zoal in je vrije tijd?
"Ik teken graag en vindt bakken ook heel leuk. In Bussum is veel aandacht voor creativiteit en daar ben ik blij mee. Mijn inspiratie haal ik onder andere uit modebladen en social media."

Wat ga je doen met kerst?
"Ik ga het thuis vieren met mijn familie. Het leukste vind ik altijd dat mensen veel aandacht besteden aan het samenstellen van een diner."

Welke plaatsen in het Gooi kun je aanraden?
"De poffertjeskraam in Laren. Ik kom daar al heel lang en het is echt een begrip in Laren. Ook zijn Toko Jadi (een Indonesisch afhaalrestaurant in Laren) en Jatoviwi (een sushirestaurant in Bussum) aanraders wat betreft lekker eten."

Wat zou je nog willen doen in de kerstvakantie?         
"Ik zou nog graag een keer naar de Rize Art Gallery gaan, deze is onder andere gevestigd in Naarden. Joseph Klibansky is een van de artiesten die daar zijn kunstwerken exposeert. Zijn werk vind ik altijd mooi."

Afspraken moeten overlast Landstraat tegengaan

Bewoners, school en supermarkt maken afspraken

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - De Vomar-supermarkt aan de Landstraat, buurtbewoners, het Goois Lyceum en de gemeente hebben afspraken met elkaar gemaakt over het tegengaan van overlast. Ze hebben samen een convenant opgesteld. Dat convenant wordt deze week getekend.

Er wordt met elkaar afgesproken dat de overlast voor de buurt zo veel als kan wordt tegengegaan.

Er wordt nu afgesproken dat de schooljeugd geen kabaal meer mag maken

De schooljeugd wordt betrokken omdat ze vaak tussen lesuren naar de supermarkt gaan om wat te eten te kopen. Het gebeurt meermaals dat de jongeren rommel achterlaten op straat. Daarnaast hangen de jongeren vaak bij het speelplaatsje aan de straat en rond de kades van de Landstraat. De bewoners van de straat en enkele aangrenzende straten ervaren daar overlast van. Er is nu afgesproken dat de schooljeugd geen lawaaimeer mag maken en geen rommel mag achterlaten. Buurtbewoners mogen de jongeren daarop aanspreken. Dat mag ook aan de school gemeld worden. De school zal dan maatregelen treffen en op school aandacht besteden aan de problemen.

Er worden ook afspraken gemaakt met de supermarkt. Het gebeurt nog met regelmaat dat het bevoorraden van de supermarkt voor overlast zorgt. Dat komt doordat de parkeerplaats voor de vrachtwagen vaak nog vol staat met andere auto's. Daarom moet er vaak op straat worden gelost en wordt de straat voor een deel versperd. Er worden nu maatregelen genomen om dat te voorkomen. Naast de verkeersproblemen staan er nog vaak boodschappenkarretjes op verkeerde plaatsen. Ook daar wordt wat aan gedaan door de supermarkt.

Met de gemeente wordt nu afgesproken dat de gemeente op de problemen let en extra controleert. De straten rond de supermarkt worden schoon gehouden en er wordt extra gecontroleerd op foutparkeerders.

Fusieraad wil meer onderzoek naar gemeentehuis

BUSSUM - Meer onderzoek naar de keuze voor het gemeentehuis van Bussum als het nieuwe gemeentehuis van Gooise Meren: bij de vergadering van de fusieraad bleek dat de raadsleden meer onderbouwing willen voor het plan.

De gemeenteraden van Bussum, Naarden en Muiden staan in beginsel achter het plan om het gemeentehuis van Bussum te verbouwen tot het gemeentehuis van de te vormen gemeente Gooise Meren. Maar ze vroegen nog wel om de andere keuzes, zoals huur van een ander pand of nieuwbouw, nog eens goed te onderzoeken. Daarnaast wordt er gevraagd om een betere financiële onderbouwing.
Om te voorkomen dat het proces vertraagd wordt, hebben de raadsleden de stuurgroep gevraagd om de stukken voor maart voor te leggen aan de raad.

Gemeente waarschuwt voor nep-medewerkers

BUSSUM - De gemeente waarschuwt voor nepmedewerkers. De mannen zeggen namens de gemeente te werken en laten Bussumers geld betalen.

Het was afgelopen week al een keer raak aan de Willem Bilderdijklaan. De mannen spraken Engels en vertelden dat er onderhoud gepleegd moest worden aan bomen en bosjes. Ze boden aan om dat voor een bedrag van 30 euro meteen te doen, anders stond de bewoners een boete van de gemeente te wachten.
De gemeente waarschuwt voor de mannen. "We raden bewoners aan om de mannen weg te sturen", stelt een woordvoerder. "Deze mensen werken absoluut niet namens de gemeente."

Wethouder opent welpenveldje SDO

De wethouder mocht een lintje doorknippen. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Wethouder Lia de Ridder heeft afgelopen week welpenbakken geopend op de sportvelden van SDO. De wethouder bracht woensdag een werkbezoek aan de club.

De wethouder kwam langs voor een rondje over het sportpark en werd ontvangen door het bestuur van de club. Het bestuur leerde de wethouder alles over het welpenvoetbal van de club. Met dat welpenvoetbal kan jeugd van 4, 5 en 6 jaar leren hoe het echte voetbalspelletje werkt. SDO heeft meerdere van deze teams. Met de welpenbakken heeft de club een apart veldje waar de kinderen kunnen voetballen.

Web topvijf

1. Raad van State akkoord met meer horeca dorpshart
2. Bussumse werklozen gedwongen aan het werk
3. Naarders en Bussumers gepakt met zwaar vuurwerk
4. Afspraken over overlast Landstraat
5. Bewoners Laarderweg hebben bezwaar tegen koopzondag

Prachtige dag voor een kerstmarkt

De kerstman loopt rond. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De kerstmarkt die afgelopen zondag in Bussum werd gehouden kon rekenen op veel belangstelling. De strakblauwe lucht en het zonnetje dat zich regelmatig liet zien, nodigden dan ook uit om even naar het dorp te komen.

De meeste winkels waren open en de sfeer werd verhoogd door diverse koren die op verschillende plekken optraden. De Christmas Carolines stonden bijvoorbeeld voor de Hema en zongen in een mooie harmonie diverse kerstliedjes. Ook de Gooische muziekschool had uitgepakt met theater- en zangoptredens en de Smallband van ViJos speelde vrolijke kerstnummers waar het publiek van genoot.
In de Spiegelstraat was het druk bij de kraampjes met leuke kersthebbedingetjes. Gebreide mutsen, speciale kazen, kettingen, kinderkleding en mooie wijnen: alles was verkrijgbaar. Een glaasje glühwein en een kijkje bij de levende kerststal stonden voor de meeste bezoekers ook op het programma.
Ook bij Bussum op IJs was het erg gezellig, mede door de speciale kerstmarkt van Tafel4 met biologische producten uit de streek. De winkels zijn aanstaande zondag opnieuw geopend.

De kerstmarkt van Tafel4. Foto: Bob Awick
Diverse optredens, onder andere van ViJos, in het centrum. Foto: Bob Awick
Grote drukte in de Spiegelstraat. Foto: Bob Awick

Kom je ook in de kerstvakantie naar de Pony Pret Dagen van Stal Pronk op 23 en 30 dec. v.a. 6 jr. 035-6953204 of mail info@stalpronk.nl

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Met de feestdagen verse vis op tafel? Let op ! i.v.m. gewijzigde openingstijden maandag 22 dec. open, dinsdag 23 dec. gesloten ! voor al uw salades-gourmetschotels Volendammer Vishandel Naarden. Kol. Verveerstr. 73 tel.: 035-6948197 www.visinnaarden.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Ook dit jaar weer bij SLAGERIJ van BEMMELEN, verse kalkoenen vanaf 2,5 kg. al dan niet gevuld. Fondue en gourmet, ook met wild, diverse rollades, carpaccio, tamme konijnen, hertenbiefstuk, hazenbout en heerlijke fijne vleeswaren. Kolonel Verveerstraat 69 Naarden, tel.: 035-6948850. (Wij zijn maandag 22 december de gehele dag OPEN)

Garages in Bussum te huur, huurprijs € 140,- p/m. Info: 06-10397243

Voor traditionele Thaise massage Ban Wiangtjan. Open van 11:00 uur tot 22:00 uur. Laarderweg 22, 1402 BJ, Bussum. Tel.: 06-46890213 of
035-7851359. E-mail:
wiangtjan@hotmail.com

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Te huur in Naarden: Energiestraat 14e moderne, volledig gestoffeerde kantoorruimte met airconditioning van 360 m² op de eerste verdieping. Uitstekend onderhouden met een hoog afwerkingsniveau en veel licht. Airco-Alarm-Eigen cv-installatie-Daglichtlampen-Eigen opgang-en met maar liefst 3 eigen privéparkeerplekken. Huurprijs 1250 euro per maand. Voor informatie Vos-Beheer dhr. Dick Vos tel.: 06-51083335

Versa Thuisadministratie: Ligt er op uw bureau ook zoveel papier en raakt u het overzicht kwijt? Vrijwilligers van Versa Thuisadministratie komen bij u thuis en helpen u met het ordenen van uw administratie. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; thuisadministratie@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Dagbesteding op zorgboerderij Hoeve Welgelegen. Een unieke plek in het buitengebied van Naarden. Meer info vindt u op : www.zorgboeren.nl/hoevewelgelegen of bel 035-6953204

Schilderwerk groot of klein.
Binnen of buiten SCHILDER PMC biedt u altijd een vrij-
blijvende offerte 06-53148137
34 jaar ervaring
pharskamp@hetnet.nl

ABO schoorsteen en
ventilatie-onderhoud Naarden
www.schoorsteenveger.nu
035-6783413

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:

www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Kunstworkshops voor
kinderen
en tieners in de kerstvakantie. Kijk voor het volledige programma op
www.ellenwennink.nl. Atelier Ellen Wennink, Naarden.
06-10642459

Privehuis Morosa Almere 06-54675097 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! Voor expats & organisaties Interhouse Hilversum 035-303 13 20
www.interhouse.nl

Ervaren schoonmaakster nodig? Bel dan Barbara 06-496 19 518

Weer volop mooie kerstbomen vanaf 11 euro
www.deboerdierenruiter.nl
Muiderberg

Docent wiskunde geeft bijles 06-19057155

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk, 6 jaar ervaring en met goede ref. Mevr. Vannesa. Tel.:
06-49769446

FEESTJE? Gratis feestzaal tot 120 pers. in Bussum. Meer info 06-53319921 .

T.h. mooie opsl./bedr. ruimte (140 m2 voor € 675,- p/m.) in Nederhorst den Berg. Tel.:
06-54271409

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, fiets, radiator. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

GARAGEBOX te huur, Naarden, Pr. Beatrixhof. € 125,- p.m. Nabij Vesting. Tel.:
06-53504070

Taxi naar of van Schiphol vanuit Naarden/Bussum
€ 50,- Goodkinds Taxiservice 06-26984855.

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan en treinen. Mag oud en/of defect zijn. Tel.: 035-6938689

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum. Meer info 06-53319921.