NaarderNieuws

21 november 2018

NaarderNieuws 21 november 2018


Geen vuurwerk centrum Keverdijk

Vuurwerk afsteken mag hier straks niet. Fotomontage: Sjoerd Stoop

NAARDEN Er mag de komende jaarwisseling geen vuurwerk worden afgestoken rond het winkelcentrum van de Keverdijk. Dat heeft de gemeente bepaald. De stap is genomen na klachten van buurtbewoners en overlast een jaar geleden.

Toen zorgden groepen jongeren voor veel overlast door vuurwerk. Er werden vernielingen aangericht aan onder meer de Plus-supermarkt en prullenbakken. De schade voor de supermarkt alleen al werd geschat op 10.000 euro. Los van de schade kwamen er veel klachten van buurtbewoners. "We hebben gehoord dat er buurtbewoners waren die zich erg onveilig voelden door de vele harde knallen. Daarnaast voelden ze zich geïntimideerd door de jongeren. Dat kan natuurlijk niet en dat gaan we nu voorkomen", verklaart burgemeester Han ter Heegde de keuze om vuurwerk komende jaarwisseling te verbannen rond het winkelcentrum. "De buurt heeft er zelf om gevraagd en we komen ze graag tegemoet. De vuurwerkvrije zone geldt ook alleen hier. Daarbuiten vuurwerk afsteken op de tijden dat dat mag, is prima."

Naast het winkelcentrum worden er geen andere plekken in Gooise Meren aangewezen als vuurwerkvrije zone. De gemeente ziet daar geen aanleiding toe omdat er verder geen aantoonbare overlast, schade en klachten waren. De maatregelen op de Keverdijk zijn in eerste instantie alleen voor komende jaarwisseling.

Bussumer aangehouden in zaak dood Edita Moliené

BUSSUM Onderzoek naar de dood van Edita Moliené heeft vorige week vrijdagochtend geleid tot de aanhouding van een 43-jarige man uit Bussum.

De recherche onderzoekt de betrokkenheid van de aangehouden verdachte. Ook onderzoekt het team of er nog andere personen betrokken zijn bij de dood van Edita Moliené.

Muidertrekvaart

De 42-jarige Edita Moliené uit Naarden werd donderdag 20 september 2018 gevonden in de Muidertrekvaart nabij de Maxis in Muiden. Haar lichaam was gewikkeld in een plastic opblaaszwembad. Omdat de recherche uitgaat van een misdrijf werd een Team Grootschalige Opsporing geformeerd.

Tijdlijn

Opsporingsprogramma Opsporing Verzocht besteedde meerdere keren aandacht aan het onderzoek en getuigen werden opgeroepen hun informatie met het onderzoeksteam de delen. De informatie die na de oproep binnenkwam heeft er in ieder geval voor gezorgd dat de tijdlijn van haar laatste dagen in leven duidelijker is geworden.

Getuigen

Het is gebleken dat Edita op maandag 10 september 2018 nog leefde. Op donderdagmiddag 13 september 2018 is het opgevouwen zwembad al door getuigen gezien in de Muidertrekvaart. Het onderzoeksteam is nog steeds op zoek naar mensen die Edita tussen maandag 10 september 2018 en donderdag 13 september 2018 hebben gezien.

Touwtjespringen

Foto: Bob Awick

Twee teams van Keizer Otto zullen zaterdag touwtjespringen in Slowakije. Daar nemen ze het op tegen de beste uit heel Europa.

3

Weerbericht

Eerst droog, af en toe zon, in het weekeinde regen

Het is in deze novemberweek voor het gevoel winters koud. Door een hogedrukgebied boven Scandinavië is de stroming oostelijk met koude continentale luchtaanvoer. Vrijdag wordt door een lagedrukgebied boven Biskaje iets minder koude lucht aangevoerd. In het weekend breidt het lagedruksysteem zich uit tot over het Noordzeegebied. De kans op neerslag neemt dan toe.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag wordt droog weer verwacht. Af en toe schijnt de zon. Er waait een matige oostenwind. In de nacht vriest het licht (rond -1 graad). Overdag wordt het 4 graden. Ook vrijdag blijft het droog en naast wolkenvelden schijnt nu en dan de zon. Bij een matige wind tussen oost en zuidoost wordt het met een maximum van 6 à 7 graden iets minder koud.

Het weekeinde

Zaterdag neemt na een nacht met opklaringen de bewolking vanuit het zuiden toe. In de loop van de dag kan het even gaan regenen, met een kleine kans op eerst wat natte sneeuw. Ook zondag is er vrij veel bewolking. Mogelijk kan er soms wat lichte regen vallen. Er waait een matige oostenwind. In de nacht wordt het rond 2 graden, overdag stijgend naar 7 graden.

Weetje

Het koude novemberweer zet naar verwachting niet door. Echt winterweer was het 25 jaar geleden, in november 1993. Vanaf 16 november vroor het in de meeste nachten matig, tussen -5 en -10 graden. Op 7 dagen bleef het ook overdag vriezen. In de nacht naar 23 november 1993 werd het bijna -10 graden. Na deze vroege kou volgde een zachte en zeer natte winter.

Stilleven met snip en kwee

Bewust de kop wat raadselachtig gemaakt. Het is bedoeld om aan te tonen hoe weinig men weet van de natuur. De snip is een houtsnip. En de kwee een kweepeer. Alleen keuken en herfst hebben iets met de twee te maken.

Al een paar keer eerder heb ik het over de houtsnip (Scolopax rusticola) gehad. Deze prachtige vogel, vroeger gewild jachttrofee, is tijdens de herfst nogal mobiel, maar in zijn rechtlijnige vlucht wil het dier weleens tegen de ramen vliegen. Ook de vogel op de foto. Kort geleden stond zoon Marcel bij mijn flat met de mededeling dat hij 'iets' voor mij had. De houtsnip, dus. Tegen de ruiten van een flatgebouw gevlogen vlak bij de Julianaschool van kleindochtertje Juliette. Normaal gesproken probeer ik mijn dode vogels onder te brengen bij Naturalis in Leiden, maar deze keer hoefde het niet. Ze kregen daar in Leiden zo veel meldingen binnen van gecrashte houtsnippen dat ze er geen meer in de collectie wilden opnemen. Dan maar de pan in, want houtsnip is een van de smakelijkste wildsoorten. Door de knal tegen de ramen was het dier nogal gehavend, zodat ik slechts de medaillons (de vliegspieren) toebereid heb. Met gekruide krieltjes, haricots verts en verse oesterzwammen. Een absolute zaligheid. De kweepeer (Cydonia oblonga) is een hoofdstuk apart. Komt niet vaak op tafel, maar is wel verkrijgbaar. Uit de hand niet te genieten, doch toebereid als compote of gekonfijt is deze vrucht een openbaring. Het lekkerst is echter kweepeergelei. Een lust voor oog, neus en tong!

Een uitgelezen boek
Cornelis Kraijenhoff 1758-1840

Een loopbaan onder vijf regeervormen. Auteur: Wilfried Uitterhoeve. Dit boek was zijn proefschrift. Kraijenhoff is in deze regio vooral bekend geworden vanwege de Hollandse Waterlinie en Stelling van Amsterdam.

Maar het was een universeel genie: medicus, natuurkundige, waterstaatkundige, topograaf, militair ingenieur, minister van Oorlog. Bovendien werkte hij met ieder regiem samen op hoge posten, zonder dat je nu de indruk krijgt dat hij een opportunist was. Hij was sterk gericht op het bereiken van praktische doelen. Ook wilde hij als patriot Nederland moderniseren. Hij steunde koning Lodewijk Napoleon, bevrijdde een paar jaar later in 1814 de vesting Naarden en verjoeg de Fransen en werd weer een paar jaar later de steun en toeverlaat van koning Willem I. Een boeiend, maar toch een mysterieus figuur. De mooie paperback telt 471 pagina's en 90 illustratie in de tekst. Uitgeverij Vantilt. Derde druk 2012. Als nieuw!

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor € 20. Mail of bel Oosterom:
oosteromnc@gmail.com of 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Vanaf 21 november zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- In In Derde Termijn praat Ruud Bochardt over het jongerenteam van het Regionaal Buro Leerlingzaken.
Twee voortijdige schoolverlaters
komen ook aan het woord.
- In TV Magazine is onder andere aandacht voor de sinterklaasintocht, ProMusica en Roze Hakjes.
- Sjoerd Stoop praat met burgemeester Han ter Heegde.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u ds. L.J.Th. Heuvelman en ds. V.C. Lindenburg Eeuwigheidszondag; Naarderheem 10.30 u. ds. W. Poldervaart
*RK St. Vituskerk 09.30u. Eucharistie pastoor M. Costa
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00u. en 17.00u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00u. mw. ds. H.W. van Beelen, ds. N.W. den Bok, ds. J.H.W. Elhorst Gedachteniszondag|
*PGB West Spieghelkerk 10.30u. mw. ds. H.G.T. van Welie-Kaai
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55u. prop. C. Hendriks Herdenking overledenen en 17.00u. ds. L.W. van der Sluijs
*Remonstranten N-B 10.30u. ds. F.F. Boogerd
*Vrijzinnigen N-B 10.30u. ds. P.J.C. Korver Herdenken overledenen
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30u. ds. A. van der Wijk Gedachtenisdienst
*Evangelisch-Lutherse Gemeente 10.00u. ds. W.F. Metzger H.A. Eeuwigheidszondag
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00u. ds. P.A. Smit Eeuwigheidszondag en 19.00u. KerkAnders dhr. W. Zijlstra
*Apostolisch Genootschap 09.30u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00u. Mensenwijdingsdienst

Teams uit Naarden strijden zaterdag op EK ropeskipping

'Ropeskipping begint waar touwtjespringen stopt'

Twee teams van Keizer Otto zullen zaterdag touwtjespringen in Slowakije. Daar nemen ze het op tegen de beste uit heel Europa.

Zaterdag zullen ze in actie komen op het EK in Bratislava. Foto: Bob Awick

NAARDEN Ropeskipping, ofwel touwtjespringen, is als sport vrij onbekend en telt in Nederland slechts zo'n 100 enthousiastelingen. Toch doen zaterdag tijdens het EK in Bratislava (Slowakije) twee teams van turnvereniging Keizer Otto uit Naarden mee. Een podiumplaats zit er waarschijnlijk niet in - de sport is in andere landen veel groter - maar als middenmoter kunnen ze goed meekomen.

Tessa van der Mark (22) is in het dagelijks leven student pedagogische wetenschappen en buurtsportcoach. Ze ging op haar vierde op ropeskippingles. "Ik groeide op met touwtjespringen, mijn ouders hebben de sport naar Nederland gehaald. Overal in huis lagen touwtjes." Ook Robin Klaver, een 19-jarige student ALO is al lang bezig met de sport. Tessa: "Ropeskipping begint waar touwtjespringen ophoudt. Het wereldrecord staat op 110 sprongen." Robin legt uit dat je met beide voeten om en om springt, maar dat alleen de sprongen met je rechtervoet meetellen. Voor dit specifieke onderdeel worden ook speciale touwen van ijzerdraad gebruikt. Wil je een mooie boog dan gebruik je een exemplaar met kraaltjes, een zogenaamde beaded rope. Net zoals er verschillende touwen zijn zijn er ook drie soorten Europese kampioenschappen ropeskipping. Een individuele wedstrijd, een teamwedstrijd en een showwedstrijd met flink wat choreografie. Het EK van zaterdag is een showwedstrijd. De teams krijgen vier minuten de tijd om hun kunsten te laten zien. De frequentie van het trainen in aanloop naar de EK gaat ook iets omhoog. Normaal gesproken trainen ze twee uurtjes per week, nu is dat vier uur.
"Meer trainen is lastig, niet alleen qua tijd, maar ook qua belasting voor je lichaam. Met name je knieën en kuiten krijgen het flink te verduren." Dat neemt niet weg dat in bijvoorbeeld Amerika het aantal trainingsuren veel hoger ligt dan in Nederland en daar is het ook een sport waar op sommige scholen les in wordt gegeven. Tessa en Robin hopen dat de sport in Nederland ook meer aandacht krijgt. "Het is leuk en je leert snel trucjes. Bovendien is het laagdrempelig: je hebt alleen een touw en goede schoenen nodig en je kunt het overal doen."

'Het is leuk, je kunt het overal doen en hebt alleen een touw nodig'

Naarden rekent zaterdag op 10.000 toeschouwers intocht Sinter

Sinterklaas komt zaterdag naar Naarden. Foto: Bob Awick

NAARDEN De organisatie voor de intocht van Sinterklaas gaat uit van zeker 10.000 belangstellenden. Komende zaterdag vanaf 16.30 uur is jong en oud welkom bij het voorprogramma rond de Nieuwe Haven - bij het Arsenaal. Daar zal dan het voorprogramma beginnen.

Zo rond 17.30 uur, als het donker is, wordt Sinterklaas verwacht. Hij zal weer heel veel pieten meenemen die op kleine bootjes zijn gestapt. Dit jaar ontvang loco-burgemeester Alexander Luijten de Goedheiligman omdat burgemeester ter Heegde wegens een val van zijn fiets gewond is en zich heeft afgemeld.
Als de Sint aan land is, zullen de kinderen van de basisscholen in Naarden zich klaar maken voor de feestelijke optocht. Hiervoor hebben ze prachtige karren en outfits gemaakt. In de stoet rijden ook mooie voertuigen mee. Dit jaar zijn er ook weer veel muziekpieten voor de feestelijke sfeer. Na de rondrit is er nog een afterparty in de Grote Kerk (rond 19.00 uur).
Bezoekers wordt gevraagd lopend of op de fiets te komen. Dit jaar zijn ook drie plekken aangewezen voor mensen die van buiten de Vesting met de fiets komen.

Prins Ravel de 53e

Prins Carnaval bij de Vestingnarren, Erik Bartoo, 38 jaar, eigenaar Wijnhuis Petit Clos, woont in Naarden.

Waarom ben jij Prins Carnaval?
"Sowieso omdat het al een hele eer is dat je gevraagd wordt. Ik vind het een hele mooie uitdaging om deze rol te vervullen en je kunt carnaval vanaf een hele andere kant beleven."

Naar welk feest kijk je het meeste uit en waarom?
"Ik hoor van iedereen dat G-Carnaval superleuk is. Normaal werk ik dan altijd en kan ik daar niet bij zijn. En dit jaar is er Naarden Pronkt in de Lunet en dat feest is niet elk jaar, dus dat wordt ook geweldig."

Wat weten de meeste mensen niet van carnaval?
"Dat carnaval niet alleen die paar feestjes in het jaar zijn. Maar dat er heel het jaar veel vrijwilligers zich voor de vereniging inzetten om te zorgen dat elk jaar een topjaar wordt."

Biertje of wijntje?
"Biertjes met carnaval zijn lekker, maar een mooie Rioja Gran Reserva is wel één van mijn favorieten."

Een dag de burgemeester?
"Dan zorg ik dat instellingen zoals de bibliotheek in Naarden en het zwembad blijven bestaan en niet wegbezuinigd worden."

Waar kom je graag?
"In en om de vesting van Naarden."

Lievelingsmuziek?
"Met carnaval, dan is het Snollebollekes wat klok slaat."

Waar kan jij hard om lachen?
"Als mijn oudste zoon me probeert te kietelen."

Wie verdient een pluim?
"Mijn vrouw Bertine. Ook omdat ze heel veel doet voor onze winkel en nu ik prins ben, helpt ze ons heel erg met alles eromheen."

Waar zullen we op proosten?
"Op het carnavalsseizoen 2018-2019."

Golfbaan Naarderbos wéér failliet verklaard

NAARDEN Weer problemen voor golfbaan Naarderbos: de rechtbank heeft het bedrijf achter de exploitatie van golfbaan Naarderbos en aanverwante horeca, de Golfexploitatiemaatschappij Naarderbos BV, failliet verklaard.

Het faillissement volgt op het eerdere bankroet van Naarderbos Events BV, dat de evenementen op de golfbaan regelt. Als oorzaak wordt genoemd dat het totaal van de golfbaan, horeca en events van Golfbaan Naarderbos niet positief kan worden geëxploiteerd in de huidige kostenstructuur.

Te hoge huur

De golfbaan valt onder het eigendom van Michael van de Kuit, de veelbesproken vastgoedondernemer achter onder meer ook Speelpark Oud Valkeveen en het strandje op steenworp afstand van de golfbaan. Van de Kuit schuift de schuld van het faillissement van zich af en legt de schuld bij MG&H, de eigenaar van het clubhuis op de golfbaan, en de gemeente Gooise Meren. Volgens hem houdt MG&H halsstarrig vast aan onrealistisch hoge huurlasten en is het niet bereid deze aan te passen om tot een houdbare voortzetting van de huurovereenkomst te komen. Deze huurovereenkomst werd overigens door Van de Kuit zelf opgezegd, waarna hij via de rechter een verbeterd contract probeerde te bedingen. Van de Kuit kreeg echter nul op het rekest.

Schuld gemeente

Ook de gemeente krijgt ervan langs. "Nu ook de gemeente Gooise Meren, ondanks zijn verplichtingen op basis van de bestaande samenwerkingsovereenkomst rondom het behoud van de golfbaan, op geen enkele wijze meewerkt aan het snel kunnen realiseren van een vervangend clubhuis, is een onhoudbare en uitzichtloze financiële situatie ontstaan, waarin de golfexploitatiemaatschappij zijn personeel en andere schuldeisers niet langer kan betalen", aldus Van de Kuit in een persbericht. De gemeente legde onlangs een bouwstop op toen er op de golfbaan gebouwd werd aan een tijdelijk clubhuis zonder dat daarvoor een vergunning verleend was. Hoe het nu verder moet met de golfbaan, is nog onbekend. Het is overigens niet de eerste keer dat Golfbaan Naarderbos failliet gaat. De golfbaan kende de afgelopen jaren, mede daardoor, ook al meerdere eigenaren.

De gemeente laat weten dat de toekomst en verloop in deze kwestie de aandacht heeft.

Komend weekend geen treinverkeer

Volop gewerkt langs het spoor. Foto: Jaap van Hassel

NAARDEN/BUSSUM Er rijden het hele weekend geen treinen tussen Hilversum, Naarden-Bussum en Weesp omdat er gewerkt wordt aan het spoor.

Op de stations Hilversum, Hilversum Media Park, Bussum-Zuid en Naarden-Bussum worden bussen ingezet om reizigers naar Weesp te brengen. Dat gebeurt ook andersom, vanaf Weesp tot aan Hilversum. Door het busvervoer duurt de reis wat langer dan normaal. De NS roept reizigers op van tevoren de reisplanner op www.ns.nl te raadplegen.

Keurslagerij Dijkstra wint op NK voor slagers

NAARDEN Keurslagerij Dijkstra is in de prijzen gevallen tijdens de internationale slagersvakwedstrijden begin deze maand. De waardering werd uitgesproken begin november tijdens de Slavakto beurs. Het Smikkeltaartje van Dijkstra werd Nederlands kampioen. Ook werd goud behaald voor de grillworst, black angus rosbief, smoking- en spareribs.

Blij om de sint weer te zien

Samen met Zwarte Piet op de foto.

BUSSUM Wethouder Jan Franx ontving Sinterklaas, samen met de Pietenband van ViJoS, op het Wilhelminaplein.

Zanger en entertainer Paul Passchier en het kinderkoor van de Gooische Muziek zongen, samen met alle kinderen, vol enthousiasme sinterklaasliedjes en Dansschool Van Harten gaf een dansshow. Daarna maakten Sinterklaas en zijn Pieten een rondrit door het dorp om te eindigen op het Julianaplein. Op het plein waren optredens en muziek en konden de kinderen eindelijk de hand van de sint schudden.

Vol belangstelling wachtten de kinderen op Sinterklaas.
Sint werd verwelkomd op het Wilhelminaplein.
Dansschool Van Harten gaf een voorstelling.
De Pieten vonden het weer geweldig in Bussum. Foto's: Bob Awick

Odette maakt spannend prentenboek over Maurits de Stoomkabouter

Het verhaal over de stoomkabouters is ontstaan in Harz in Duitsland

Odette van Kaam heeft het boek geschreven. Foto: Bob Awick

BUSSUM "Het idee van het prentenboek 'Maurits de Stoomkabouter' is ontstaan in Harz in Duitsland", vertelt de Bussumse auteur Odette van Kaam. "Mijn twee zonen waren vroeger gek op stoomlocomotieven en daarom gingen we met de familie van mijn broer regelmatig een paar dagen naar Harz waar de stoomtreinen nog steeds rijden."

"Ze vonden het heel spannend om 's avonds na het eten, als het donker was, naar het station te lopen en dan zagen ze een vaag schijnsel van een lantaarn die op de locomotieven scheen. De locomotieven stonden dan zachtjes te puffen en door die stoom werd het mysterieus. Op een gegeven moment zie ik tegen de twee jongsten, mijn zoon en neefje: 'Moet je eens kijken onder de locomotief. Daar zijn allemaal stoomkaboutertjes aan het werk' en dat vonden ze heel spannend."

Zo is het verhaal ontstaan over Maurits de Stoomkabouter die in de donkere nachten, als alle grote mensen en kinderen slapen, samen met zijn stoomkaboutervriendjes tevoorschijn komt. In het vage licht van de maan gaan zij hard aan het werk om de grote zwarte stoomlocomotief blinkend schoon te krijgen voor de nieuwe dag. Maurits wil niets liever dan een superstoomkabouter worden, want dan krijg je van de hoofdkabouter een prachtige gekleurde pin op je muts! Maar... dat is een hele klus, want je moet netjes werken en mag geen herrie maken. Maurits doet vreselijk zijn best, maar dan gaat het allemaal mis…

'Mijn twee zonen waren vroeger gek op stoomlocomotieven'

Odette vertelt dat dit verhaal legendarisch is geworden in de familie. "Mijn zonen zijn nu volwassen en hebben zelf kinderen. Maar elke keer werd de vraag gesteld: 'Mam, maak van het verhaal een boek zodat alle kinderen dit geweldige verhaal kunnen lezen. Daar ben ik eens goed over na gaan denken en toen heb ik het verhaal geschreven, maar ik moest nog wel iemand vinden die de tekeningen kon maken. Mijn aangetrouwde nichtje, Ingrid van der Krol, is portretschilderes en was tekeningen aan het maken voor een boekje voor haar broer. Ik heb haar toen gevraagd en ze zei meteen ja. We hebben een jaar aan het boek gewerkt, want een verhaal vertellen aan je kinderen is iets anders dan het op papier zetten."

"Ik heb het manuscript laten lezen door Hedwig van Lier, die al jaren auteurs begeleidt. Door haar adviezen ben ik weer achter de computer gaan zitten om het te herschrijven. Mijn grootste fout was dat Maurits pas op pagina vier naar voren kwam en dat snappen de kinderen niet. Hij moet meteen op de eerste pagina staan. Nadat het boek herschreven was, kon het naar de drukker en ligt 'Maurits de Stoomkabouter' nu bij boekhandel Los in Bussum."

En hoe vinden de zonen het boek? "Ze hebben het nog niet gezien. Niemand nog, maar zondag presenteer ik mijn prentenboek aan familie en vrienden in het Spoorwegmuseum en is hun langgekoesterde wens om een verhaal te maken over de stoomkabouters uitgekomen. En onze kinderen en kleinkinderen zijn er ook bij, want die gaan nog steeds weekendjes naar Harz en de kleinkinderen kennen ook het verhaal van Maurits."

Afasiekoor in Jan Ligthartcentrum helpt mensen met taalproblemen

'Samen zingen met lotgenoten geeft je plezier en vaak ook meer zelfvertrouwen'

Er is een afasiekoor opgericht voor mensen met afasie bij wie spreken niet meer vanzelf gaat. Je hoeft niet goed te kunnen zingen. Het gaat vooral om het (weer) gebruiken van je stem.

Deelnemers van het Afasiecentrum zingen samen in het afasiekoor.

BUSSUM Het afasiekoor is in juli begonnen met zeven cliënten met afasie die elke vrijdagochtend bij elkaar komen om te zingen onder begeleiding van een logopedist en een neurologisch muziektherapeut.

"Afasie is een taalstoornis veroorzaakt door een niet-aangeboren hersenletsel waardoor de communicatie wordt belemmerd", vertelt Danien ten Berge, logopediste, afasietherapeut en coördinator van het Afasiecentrum in Jan Lighthart. "Je kunt afasie krijgen door een hersenbloeding, infarct of tumor, maar ook door een andere neurologische ziekte, beroerte of auto-ongeluk."

"Op de vrijdagochtend geef ik een training hoe je het beste een i-pad kunt gebruiken en kwam ik erachter dat de deelnemers graag wilden zingen. Vanuit het Afasiecentrum heb ik dit koor samen met muziektherapeute Inke Krudde opgezet. Je hoeft niet goed te kunnen zingen. Het gaat vooral om het (weer) gebruiken van je stem. Zingen wordt aangestuurd vanuit een ander hersengebied dan je spraak en kan daardoor je taalvaardigheid op gang brengen. Voor mensen met afasie is spreken moeilijk en als je gaat zingen, komen de woorden vaak weer vanzelf."

Zingen kan een positieve invloed hebben op de woordvinding

"Inke heeft de liedjes aangepast qua melodie en tempo. De liedjes hebben meer pauzes en er zijn woorden uit de liedjes gehaald zodat de zinnen korter zijn waardoor het makkelijker is om ze uit te spreken tijdens het zingen. Mensen met afasie hebben soms ook moeite met het bedenken van woorden. Met het koor oefenen we met de behandelmethode SMTA, spraakmuziektherapie voor afasie, dagelijkse uitingen met een bijpassende melodie gebaseerd op de natuurlijke intonatie. De koorleden zingen dan zinnen als 'hoe gaat het met je', 'met mij gaat het goed' of 'dank je wel en alstublieft. We hopen dat ze die dan later kunnen gebruiken in het dagelijks leven door aan het liedje te denken. De koorleden worden begeleid door de muziektherapeute op de piano en accordeon en soms ook op de gitaar. "

Maryse heeft afasie, zingt in het koor en vertelt hoe geweldig ze het vindt. "Het is gezellig om het samen te doen en ik vind zingen leuk. Ik kom hier elke week met veel plezier." Danien legt uit dat het voor elke deelnemer anders is om te zingen. "Bij de een gaat het makkelijker dan bij de ander. Dat ligt eraan wat voor soort afasie je hebt. Er zit een meneer bij het koor die nu wel woorden kan zeggen, wat een paar maanden geleden niet lukte. Fantastisch dat het met het koor kan. Ook kan het helpen als iemand bijvoorbeeld nog in de revalidatiefase zit. Je hersenen gaan dan door het zingen omweggetjes bedenken om toch bij de woorden en zinnen te kunnen komen en dat je het goed kunt uitspreken." Zingen kan een positieve invloed hebben op de woordvinding. "Door een melodie wordt het positieve effect van ritme op de spraak makkelijker gemaakt en kunnen woorden beter uitgesproken worden. En je komt ook in contact met lotgenoten. Zij kunnen er voor zorgen dat andere leden minder bang zijn om fouten te maken tijdens het zingen of praten. Je kunt elkaar op een positieve manier stimuleren, het kan je zelfvertrouwen vergroten en je kunt met elkaar ervaringen uitwisselen."

Wie mee wil zingen op vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur is welkom in het Jan Ligthartcentrum aan de Brinklaan in Bussum. Iedereen uit de Gooi en Vechtstreek met afasie kan langskomen. Een intakegesprek en meer informatie is verkrijgbaar via dtenberge@logoflevo.nl of bel 06-450 40 385.

Omwonenden station: ga in augustus op vakantie

ProRail al bezig met voorbereidingen monsterklus rondom station

ProRail heeft grootscheepse plannen om komende zomer het gehele gebied rondom station Naarden-Bussum aan te pakken. Er komen minder sporen, treinen gaan harder rijden, het station krijgt een extra entree en er komen faunapassages bij het Naardermeer. Er staat nogal wat werk op stapel en daarom kwamen heel wat omwonenden afgelopen donderdag naar het gemeentehuis om informatie op te halen en vragen te stellen.

Wethouder Geert-Jan Hendrikse krijgt actiepunten overhandigd namens omwonenden Generaal de la Reijlaan. Foto: Jaap van Hassel

NAARDEN / BUSSUM De inloopavond trok veel mensen aan, die zich allemaal bogen over grote papieren met daarop de plannen. Dat leverde vooral nog veel vragen op bij de aanwezigen.

Grootste verandering in de ProRail-plannen is dat er nog maar twee sporen overblijven, het station aan de kant van de Action een entree krijgt en de rails worden verlegd waardoor de trein richting het Naardermeer niet meer 80, maar 130 kilometer per uur gaat rijden. Tel daar nog de faunapassages en de ondertunneling bij de Karnemelkse sloot bij op en dan heb je in grote lijnen de plannen die deze zomer klaar moeten zijn. Om al het werk rond te krijgen zal er bijna de hele maand augustus geen enkel treinverkeer mogelijk zijn. Hiervoor worden bussen ingezet.

Geluidsoverlast

Vragen en opmerkingen zijn welkom. Foto: Jaap van Hassel
Diverse plannen op en rond het spoor. Foto: ProRail
Spoorwerkzaamheden in beeld. Foto: ProRail
Inwoners bekijken de plannen. Foto: Jaap van Hassel

Tussen 3 en 26 augustus zal het werk de klok rond doorgaan

Wie bijvoorbeeld geluidsoverlast vrezen, zijn Toon Kessen en zijn buren. Ze wonen aan het spoor aan de Juliana van Stolberglaan. "Ik hoor dat ze dag en nacht met werkzaamheden bezig zullen zijn in augustus. Dat betekent nogal wat voor ons. Je kan erover praten of een briefjes in de bus doen, maar ik mis nu wat de impact van al dat geluidsoverlast op ons gezin zal zijn. We hebben drie kinderen. De werklui zijn straks dag en nacht aan het werk. Ik weet niet of we dan in ons huis kunnen blijven."

Geen treinen in augustus

Geen treinen komend weekend tussen Weesp en Hilversum

ProRail en de wethouder winden er geen doekjes om. Beide partijen stellen dat omwonenden het best op vakantie kunnen gaan in augustus. Want tussen 3 en 26 augustus zal het werk de klok rond doorgaan. "Zal er dan ook extra surveillance vanuit de politie zijn als iedereen op vakantie is en de huizen leeg staan?" Waar kunnen we heen met klachten als het zover is?" Het zijn zomaar wat vragen die leven op de bijeenkomst.

Andere zorgen die geuit worden gaan bijvoorbeeld over het kappen van de bomen. Wat doet dat met het geluid en het aanzicht? Hoe wordt de vrijgekomen grond ingericht? Hoe komt de nieuwe entree er aan de kant van de Action uit te zien? En waar komt die precies? Blijft de tunnel naar de andere kant van het spoor gehandhaafd? Waar gaat de NS bussen parkeren als het treinverkeer plat ligt? De vragen vliegen over tafel en de experts doen hun best het allemaal zo goed mogelijk uit te leggen.
Toch blijkt nog niet alles in kannen en kruiken. Zo is er nog geen ontwerp voor de entree van het station aan de westzijde. De Historische Kring Bussum, gebruiker van een grote vleugel in het stationsgebouw, heeft te horen gekregen dat ze weg moet. Maar waarheen? Daar is nog geen antwoord op.

Meepraten

De gemeente zal de inwoners nog uitgebreid spreken over twee zaken die de aandacht hebben. Wethouder Geert-Jan Hendriks heeft (tijdelijk) de portefeuille en vertelt wat het plan is.
"We moeten bekijken hoe we het station toegankelijk willen maken. Zo moeten we bijvoorbeeld de aanrijroute vanaf de kant van de Action goed bestuderen. Verder werkt de gemeente aan een bredere gebiedsvisie. Ook daarbij gaan we met inwoners praten over de beste oplossingen. Er is veel potentieel en wat willen we precies? Als de sporen weg zijn komt daar veel grond vrij en daar moet een plan voor komen. Ook zie je dat de parkeerplaats vaak leeg is, dat kan anders."

In de zaal lopen ook bewoners van het buurtcomité Generaal de la Reijlaan. Onder andere Ludo Mees en Ben de Veth zetten zich al jaren en jaren in voor een veiliger overweg. "We hebben onze punten overhandigd aan de wethouder en hopen dat onze zorgen en suggesties goed opgepakt worden. We hebben al heel wat wethouders zien komen en gaan. We hopen echt dat er nu een aantal eenvoudige punten worden meegenomen zoals het doortrekken van de fietspaden op de spoorwegovergang met duidelijke markering. Dat is zoiets dat toch gemakkelijk te realiseren moet zijn."

Minder 'kedeng, kedeng'-geluid

Namens ProRail laat Eric Rehbergen weten dat ze er klaar voor zijn. "Tot nu toe liggen we op schema en zijn we gelukkig nog geen tegenvallers tegengekomen. We hebben die periode echt nodig als je bekijkt hoeveel werk we moeten verrichten. Het spoor bij Naarden-Bussum is toe aan groot onderhoud. De systemen kun je onderhouden, maar nu is het moment om ze te vervangen. Het is zo veel dat het niet gefaseerd in een paar weekenden kan. Het doel is om het spoornetwerk klaar te maken voor de toekomst, zodat er meer treinen kunnen rijden: iedere tien minuten een. Het zogenoemde metromodel betekent maximaal 6 intercity's en 6 sprinters per uur. De treinen gaan straks ook harder rijden omdat de Gooiboog komt te vervallen. Of dat meer herrie geeft? Nee. Van 80 naar 130 kilometer per uur betekent niet automatisch meer geluidsoverlast. We verwijderen ook 17 wissels en dat merken de omwonenden. Als een goederentrein over een wissel rijdt, dan hoor je 'kedeng, kedeng' en dat geluid valt straks weg."

Het voorbereidende werk is al begonnen. Komend weekend wordt de aanleg van de onderdoorgang bij de Karnemelksloot voorbereid. Dit betekent dat er op 24, 25 en 26 november geen treinen rijden tussen Weesp en Hilversum.

De overweg bij de Comeniuslaan wordt ook grondig aangepakt. Hier komen zogenoemde automatische halve overwegbomen. Het geluid van de bellen is niet iets waar omwonenden om staan te springen. De bomen zullen hier vaker opengaan dan nu het geval is. De gemeente heeft aangegeven de aanrijroute als een 'auto te gast'-straat in te willen richten.

Slochterenlaan

Bewoners van de flat aan de Slochterenlaan zijn ook extra nieuwsgierig naar de plannen. Zij zullen straks veel meer voertuigen en reizigers voor hun deur krijgen. "Oh bah, nog meer auto's", constateert een flatbewoonster. Lucy van Vrijberghe is vooral benieuwd of de groene speelweide aan de andere kant van de flat wel behouden blijft. "Daar ben ik groot voorstander van."

Kees Peters is bij met wat hij ziet: "Het station is vanuit het Spiegel en het Ministerpark straks veel beter te bereiken. Je komt aan en klimt zo het perron op in plaats van om te rijden of te wachten totdat de spoorbomen bij de Comeniuslaan opengaan." Paul Klein ziet niets nieuws. "De plannen zijn steeds uitgesteld, het is al de derde keer dat het wordt aangekondigd. Het lijkt erop dat het nu wel door zal gaan. Ik wil wel weten waar de uitgang precies komt. Ook hoop ik dat de nachttreinen weer gaan rijden."

Bussum heeft een levende jeugdbrandweertak. Foto: Archieffoto

BUSSUM Het rommelt aan de top van de Bussumse jeugdbrandweer. De coördinator stapt op na onvrede over de brandweerleiding en ziet de toekomst van de jeugdbrandweer somber in.

De coördinator neemt ontslag omdat hij stelt dat zijn werk wordt overgenomen. "Ander personeel bij de brandweer moet mijn werkzaamheden bij de jeugdbrandweer gaan uitvoeren, hieruit maak ik op dat het werk dat ik doe niet wordt gewaardeerd. Ik zie deze manier van werken volledig misgaan en kan dat zelf niet meer opvangen, vandaar dit besluit", aldus de coördinator in een brief naar leden van de jeugdbrandweer en hun ouders die onze redactie onder ogen heeft gekregen.

'Ik weet niet hoe de jeugd verder begeleid gaat worden'

Volgens de coördinator van de jeugdbrandweer rommelt het al veel langer bij de jeugdbrandweer. "Ik heb in die tussenliggende tijd er alles aan gedaan om onze club zo goed als mogelijk te kunnen laten draaien. Afgelopen vrijdag heb ik van mijn leidinggevende te horen gekregen dat er niets meer aan te veranderen is", schrijft hij. Hij heeft ook zorgen over de toekomst. "Ik weet niet hoe de jeugd verder begeleid gaat worden. Ik hoop dat er vanuit de regionale brandweer iets gedaan wordt om de jeugd wel te kunnen aanhouden. Ik zie het zoals het er nu naar uitziet namelijk somber in."

De brandweer laat weten de problemen te kennen, maar wil er omdat het om personeel gaat niet al te inhoudelijk op ingaan. "Wel wil ik benadrukken dat we er natuurlijk alles aan doen om de jeugdbrandweer zo goed mogelijk te leiden. Dat wordt nu opgevangen. De toekomst is ook niet in gevaar", aldus een woordvoerder van de brandweer.

Aanwas

De jeugdbrandweer is erg belangrijk voor het brandweerkorps: de jeugdbrandweer zorgt voor veel aanwas als het gaat om brandweervrijwilligers.

Bijeenkomst toekomstige pleegouders

Verloren met 4-1. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM Om het dringend tekort aan pleegouders in 't Gooi en de Vechtstreek terug te dringen is er op donderdag 29 november een informatiebijeenkomst over de pleegzorg.

Pleegouders, pleegkinderen en aanbieders van pleegzorg zitten klaar om vragen te beantwoorden. De bijeenkomst vindt plaats op 29 november van 19.30 tot 21.00 uur in het Regiokantoor aan de Burgemeester de Bordesstraat 80 in Bussum (naast de brandweer).
In heel Nederland is een tekort aan pleegouders. Hierdoor is er onvoldoende opvang voor kinderen die (tijdelijk) niet bij hun eigen ouders kunnen wonen. Ook in deze regio zijn er zeker honderd extra pleegouders nodig, berichtte de regio Gooi en Vechtstreek al eerder. Het gaat om kinderen tot 21 jaar die thuis in een onveilige situatie verkeren.

Wie bij de bijeenkomst in Bussum aanwezig wil zijn, kan zich aanmelden via www.pleegoudergv.nl of stuur direct een mail naar pleegouder@regiogv.nl.

Zwak SDO faalt tegen Alcides

BUSSUM Slecht voetbal heeft SDO de kop gekost tegen het veel lager geklasseerde Alcides. De Bussumse nummer twee van het klassement werd met 4-1 weggespeeld.

SDO speelde ondermaats en op een laag tempo. Alcides had twee snelle aanvallers waar SDO geen vat op kreeg. Dat was goed te merken: voor rust stonden de Bussumers al achter met 3-0.

Na de rust leek SDO heel even op te leven. Een hoekschop van Glenn Hemmers werd door Joost Heerschop tegen de touwen gekopt. Het was slechts het enige wapenfeit van SDO. Na de treffer gebeurde er amper nog wat. Alcides kon voor de statistieken ook nog de 4-1 op het scorebord zetten en zorgde ervoor dat SDO teleurgesteld het veld af stapte.

Bensdorp nadert haar voltooiing

Foto: www.instragram.com/bussumair

BUSSUM Nog maar een paar maanden en dan kan het nieuwbouwcomplex Bensdorp in gebruik worden genomen. Deze luchtfoto van Jurgen Vertelman, gemaakt met een drone, laat goed zien hoe ver de aannemer al is met deze monsterklus. De oplevering staat gepland voor het eerste kwartaal van 2019.

Boerhout / de Weert bestaat 100 jaar

'Er zijn nog maar weinig echte ambachtelijke schoenmakers'

Gerard Boerhout deed de zaak in 1984 over aan Ronald de Weert. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM Gerard Boerhout (80) wist als vijfjarig jongetje al dat hij schoenmaker wilde worden. In 1960 nam hij de schoenmakerszaak van zijn leermeester Coen Harmsen over. In 1984 deed hij de winkel en werkplaats, inmiddels gevestigd aan de Huizerweg, over aan Ronald de Weert. De zaak viert deze week haar 100-jarig bestaan.

De naam Boerhout / de Weert prijkt op het uithangbord aan de gevel van de winkel. "Dat heb ik bewust gedaan, vanwege de naamsbekendheid, maar ook uit respect voor Gerard", vertelt Ronald. Overigens komt er geen groot feest om het 100-jarig bestaan te vieren. Er is een klein toepasselijk cadeautje voor de klanten en de hele week staat er wat lekkers klaar op de balie.

De beide heren zien elkaar nog regelmatig en keuvelen er dan ook flink op los. De herinneringen en anekdotes vliegen door de winkel. "Er waren twee kandidaten om de zaak over te nemen", weet Ronald zich nog te herinneren. Hij was veruit de favoriet en het klikte direct. "Ik kom uit de orthopedie en wilde ondernemer worden." Als instrumentenmaker op een orthopedische afdeling in het ziekenhuis miste hij het contact met patiënten. Toen hij eigenaar werd van de schoenmakerij had hij eigelijk het beste van twee werelden: hij kon zijn kennis blijven gebruiken en hij had contact met klanten. Behalve schoenen repareren maakt hij zelf ook schoenen, een uitstervend beroep volgens Ronald. "Wij doen het nog zoals het 100 jaar geleden werd gedaan en zoals het ook bedoeld is." Boerhout valt hem bij: "Er zijn nog maar weinig echt goede ambachtelijke schoenmakers." De schoenmaker heeft veel vaste klanten, waaronder ook veel kantoormensen. "Hakken en zolen moeten er netjes uitzien." Beide heren zijn trots op hun vak. Ze hebben ook nog een goede onderhoudstip: regelmatig poetsen, maar niet te veel schoenpoets gebruiken. Uitpoetsen doe je met een nylon kous of een wollen sok.

Uit de historie van Bussum en omgeving
Durf te leven…

De verschijning van het boek 't Hooge Nest zet de schijnwerper op een van de meest intrigerende huizen binnen de gemeente Gooise Meren. Het adres Driftweg 2 is gelegen aan de uiterste grens met de gemeente Huizen. Nu reikt de na-oorlogse Huizense bebouwing tot aan de tuin van de Naardense villa. Maar vroeger lag villa 't Hooge Nest eenzaam te midden van de velden en bossen op de Naardereng.

Het huis kent vele verhalen. De hartverscheurende gebeurtenissen in juli 1944 die Roxane van Iperen in haar boek beschrijft zijn de indrukwekkendste daarvan. Maar het oudste verhaal is ook het vertellen waard. Het gaat over het Bussumse meisje Doralisa ("Jet") Looman die op een feestje in 1916 de Zaanse soldaat Dirk Witte ontmoet. Dirk is de zoon van een onderwijzer en heeft de talenten om na zijn diensttijd een succesvolle maatschappelijke loopbaan te beginnen. En hij is ook een muzikale jongen.

Jet en Dirk trouwen in het Bussumse gemeentehuis in juli 1917 en gaan in Zaandam wonen. Aan de Zaanse architect P. Molenaar geven zij de opdracht om een huis te ontwerpen. Aan de afgelegen Driftweg in Naarden zal de villa worden gebouwd. De gemeenten Naarden en Huizen sluiten een overeenkomst voor de levering van "electrischen stroom" vanuit het Huizense leidingnet. Daar, in het nieuwe huis met de naam "De Arke", wordt op 28 juni 1921 dochter Doralisa geboren.

Foto: Picasa
De Gooi en Eemlander 6 mei 1922
Bouwtekening P. Molenaar 1920 (bron: archief gemeente Gooise Meren) Foto: Picasa

De bewoning door het gezin Witte is van korte duur. Al in augustus 1922 verhuist het naar de Gooilandseweg in Bussum. Vader Looman woont in afwachting van de verkoop daarna nog een aantal maanden aan de Driftweg. In december verandert "De Arke" van eigenaar, en van naam.

Dirk Witte maakt alle hoge verwachtingen uit zijn jeugd waar. Naast het directeurschap van een exportbedrijf en van een houthandel ontwikkelt het muzikale wonderkind zich tot een succesvolle liedjesschrijver. Een auto-ongeluk maakt op 10 november 1932 een vroegtijdig einde aan zijn leven.

Hans Jonker

Eerste Remembrance Day For Lost Species

Het totale verlies aan natuur, of het nu gaat om dieren, planten, stilte of duisternis: veel mensen voelen echte rouw. De wereldwijde Remembrance Day is er om invulling te geven aan die rouw. De dag wordt dit jaar voor het eerst in Nederland - in het Naardermeer - georganiseerd.

Thijn Westermann richtte in 2011 de Werkgroep Groen Muiderberg op. Foto's: Yvette de Vries

MUIDERBERG "Het is echt een moment om stil te staan bij het verlies aan natuur", vertelt Thijn Westermann. Zij organiseert namens Groen Muiderberg de allereerste Remembrance Day for Lost Species in Nederland. Op 30 november wordt in het Naardermeer stilgestaan bij het uitsterven van diersoorten, planten en het verlies aan stilte en duisternis.

In andere delen van de wereld wordt deze dag al langer georganiseerd. In Gooise Meren wordt stilgestaan bij de verliezen op het gebied van natuur en biodiversiteit en de rol die de mens hierin speelt. Maar ook hoe het tij kan worden gekeerd. Thijn roept, ook met deze Remembrance Day, op tot bewustwording. "Het verlies is niet in geld uit te drukken." Wat haar betreft moet bij elke beslissing, of het nou om het aanleggen van een weg gaat of over maaibeleid, de natuurwaarden meegenomen worden. "Er moeten afwegingen worden gemaakt tussen natuur, milieu en economie. Er moet meer balans komen." Volgens haar sluiten veel mensen zich ook af voor de negatieve gevolgen. "Het verlies is niet in geld uit te drukken. Er gaat zo veel natuur verloren, de CO2-normen en de klimaatdoeleinden halen we niet. Feiten en kennis zijn kennelijk nog steeds niet genoeg, niet voor consumenten en niet voor beleidsmakers, om er echt iets aan te doen." Het programma is gevarieerd met sprekers als René Bos, Denker des Vaderlands en ontdekkingsreizigster en schrijfster Arita Baaijens. Luc Hoogenstein, ecoloog Natuurmonumenten vertelt het verhaal van het ontstaan van het Naardermeer. Verder is er muziek, wordt er kunst gemaakt, is er een gezamenlijke maaltijd en zijn er tal van rituelen. Rond 21.30 uur is een korte stille tocht met als eindpunt het Naardermeer.

De Remembrance Day is op de Meerkade 7 in Muiderberg. Aanmelden via info@groenmuiderberg.nl. De toegang is gratis, de biologische vegetarische maaltijd kost € 15,-.

Het Naardermeer zou 100 jaar geleden eigenlijk een vuilnisbelt worden.
Nu grazen er nog volop runderen.
Bessen zijn een belangrijke voedingsbron voor vogels.
Verschillende bloemen zijn belangrijk voor de biodiversiteit.

5000 gezichtjes stralen op pakjesavond

'We helpen kinderen uit gezinnen die leven in stille armoede'

Sinterklaas is met zijn Pieten in het land en dus verheugen alle kinderen zich op 5 december. Gelukkig is de Sinterklaasbank er om ervoor te zorgen dat het feest voor iedereen is.

Elisa Nuij met haar pietenhond. Foto: Marjolein Volmer

BUSSUM Stichting De Sinterklaasbank werd twaalf jaar geleden opgericht. Het ging toen om vijftig kinderen die een cadeau ontvingen en dat aantal is gegroeid naar meer dan 5000.

"Met de Sinterklaasbank willen wij alle kinderen mee laten doen met het sinterklaasfeest, compleet met voorpret en een zelfgewenst cadeau, ook als de ouders dat niet kunnen betalen", aldus oprichtster en voorzitter Elisa Nuij uit Bussum. Inmiddels runt zij de bank samen met vijf andere vrijwilligers.

Stille armoede

Ze vertelt hoe het allemaal begon: "In 2016 hebben we besloten om het anders aan te gaan pakken omdat we zagen dat juist de kinderen uit gezinnen die leven in stille armoede buiten de 'sinterklaasboot' vielen. De werkende ouders, zoals ondernemers, zzp'ers of een alleenverdienende ouder, moeten vaak rondkomen van een minimaal inkomen en vallen buiten alle voorzieningen."

Geen cadeaus

"We zijn begonnen bij de voedselbank, maar gaandeweg zagen wij dat die kinderen steeds werden voorzien door plaatselijke initiatieven, maar de kinderen uit de 'stille' gezinnen kregen geen cadeaus."

"Daarom maakt de Sinterklaasbank nu gebruik van intermediairs zoals een huisarts, psycholoog of basisschool. In ieder geval iemand die professioneel betrokken is bij een gezin en op de hoogte is van de financiële situatie. Zij melden het gezin bij ons aan. Alleen kunnen er op dit moment geen aanmeldingen meer gedaan worden, want we zijn druk bezig om de ruim 5000 kinderen via de intermediairs een verlanglijst te mailen."

De stichting heeft geld nodig om het volgend jaar weer te organiseren

Wel is er nog een andere sinterklaasactie tot en met dinsdag 4 december. "Elke dag geven wij kinderen uit een gezin een cadeau. Iedereen kan een gezin aanmelden die het moeilijk heeft, maar die zelf geen hulp vraagt."

Elisa legt uit hoe het precies werkt: "Je kunt een mail sturen naar info@sinterklaasbank.nl met een beschrijving van het gezin en waarom juist zij het verdienen. Wij kiezen dan een gezin uit en mailen via degene die ze heeft aangemeld een verlanglijst met barcode waarmee ze naar Intertoys kunnen om een cadeau te kopen van 25 euro. We geven de kinderen het sinterklaascadeau en een mooie jeugdherinnering, en daar doen we het voor," vertelt de Bussumse.

Doneren

De cadeautjes zijn allemaal betaald, maar de stichting heeft wel geld nodig om het volgend jaar weer te organiseren. "We hebben echt sponsors nodig. We krijgen geen subsidie en worden niet ondersteund door loterijen of BN'ers, maar gunnen de kinderen graag een leuk sinterklaasfeest. "

Koekjes bakken

Overigens kan geld doneren ook op een andere manier. Elisa vertelt enthousiast het verhaal over hoe een mevrouw die werkt bij een bedrijf in Bussum een spontane actie begon met het bakken van koekjes, cakes en taartjes. "Die heeft ze verkocht voor de Sinterklaasbank. Ze heeft al 1250 euro opgehaald en daarmee veel kinderen blij gemaakt. Fantastisch!"

Meer informatie over de stichting staat op www.sinterklaasbank.nl.

Muiderslot is dit weekend het kasteel van Sinterklaas

De sint slaapt met zijn Pieten in het Muiderslot.

MUIDEN Het is een goed bewaard geheim dat Sinterklaas, als hij in Nederland is, één weekend op kasteel het Muiderslot logeert, samen met zijn Pieten. De goedheiligman ontvangt dan graag de kinderen en hun ouders op zijn kasteel met een persoonlijke groet.

De deuren van het kasteel van Sinterklaas staan op zaterdag 24 en zondag 25 november open. Volg de route en kom tot vlak onder het dak, het magische dak waarop in de nachtelijke uren van alles gebeurt.

De dakpiet praat je bij over de wonderlijke routes en avonturen over de daken en dan begint de tocht omlaag door het kasteel. Langs een echt oefendak - waar kinderen door de schoorsteen kunnen om hun pietendiploma te halen - door de postkamer, het pakjesdepot en ja, zelfs door de slaapkamer van Sinterklaas.

Pieten rennen rond want de pakjes moeten ingepakt worden

Ondertussen is het een drukte van belang: de Pieten rennen rond, want de pakjes moeten ingepakt worden, de gedichten geschreven en de liedjes geoefend. Tussen de bedrijven door maakt de goedheiligman graag even tijd om alle kinderen te ontvangen in de Ridderzaal van het Muiderslot. Uiteraard staan de schimmel van Sinterklaas en de circuspieten op het slotplein, kortom, een echt sinterklaasfeestje.

Tickets kopen

Bezoekers kunnen via www.muiderslot.nl e-tickets kopen voor een tijdsblok. De entree is tijdens dat tijdsblok, daarna mag iedereen blijven tot sluitingstijd.

Dit weekend is kasteel het Muiderslot van 12.00 tot 17.00 uur geopend.

30 / 36

Zaterdagavond komt Sint aan in Naarden; kom op tijd het kan druk worden. Foto: Bob Awick

Donderdag 22 november

Dag-bustocht

9:00 uur | Wijkpost De schakel Naarden

Een mooie dagtocht met de bus over de Veluwe. Met gids en volledig verzorgd: € 53,00. Opgeven in De Schakel of tel. T v.d Horst 035 6949312.

Spreekuur Administratie voor Elkaar

10:00 uur | Wijkcentrum Uit Wijk Bussum

Wekelijks spreekuur Administratie voor Elkaar. Voor allerlei vragen over administratie en diverse (gemeentelijke) formulieren, uitleg en hulp bij het invullen. Vragen over toeslagen en andere financiële regelingen.

Workshop website bouwen

10:00 uur | Galerie Pouloeuff Bussum

Met een website kan je je creatieve werk op je eigen manier onder de aandacht brengen. In deze workshop van Bas Verweij voor jonge culturele ondernemers maak je in o.a. kennis met WordPress en leer je je eigen portfolio te publiceren en beheren.

Koffieochtend

10:00 uur | De Kazerne Muiden

Elke donderdagochtend is er een koffie/ thee inloop in buurtkamer de kazerne. Alle inwoners uit Muiden zijn van harte welkom voor een lekker vers kopje koffie. Van 10.00-12.00 uur. Er worden geen vaste kosten gevraagd maar een kleine vrijwillige bijdrage.

Goois Maculacafé

14:00 uur | Het Trefpunt Bussum

Deze keer komt een medewerkster van Passend Lezen vertellen welke mogelijkheden voor slechtzienden er zijn bij dez organisatie. Ook niet-leden van de MACULA vereniging en partners zijn welkom. gratis entree Aanmelding is gewenst bij Marijke Vierbergen tel 035-6233838 of 06-22 24 86 80

Taallessen voor mannen

17:30 uur | AC Jan Ligthart Bussum

Op 6 september 2018 start er weer een cursus lezen en schrijven voor mannen. Het gaat om mannen van zowel autochtone als allochtone afkomst, die hun Nederlandse taal willen verbeteren. De lessen zijn op maandag en donderdag van 17.30 uur tot 19.30 uur. Aanmelden op 0620742117.

Duurzaamheidscafé

19:30 uur | AC Jan Ligthart Bussum

Het Duurzaamheidscafé Gooise Meren over de kracht van het collectief. Sprekers: Lucas Mol (Dutch Mountain & De Groene Afslag), Jesse Jorg (WeTheCity) en Paul Doorenbosch (Duurzaam RemCom).

Vrijdag 23 november

Ontmoet de buurtsportcoach

11:00 uur | Bibliotheek Bussum

Ontmoet de buurtsportcoach in de Bibliotheek in Bussum. Meer bewegen? Op zoek naar een leuke sportieve activiteit? De buurtsportcoaches geven advies over het beweegaanbod in de regio, een gezonde levensstijl en actief blijven meedoen.

Creativiteitsgroep

13:30 uur | SCAN Naarden

Speciaal voor voor jongens en meisjes 4 t/m 7 jaar. Heb je zin om te plakken, knippen, verven? Dan zit je goed bij de creativiteitsgroep van de SCAN. Elke vrijdagmiddag van 13.30 uur tot 15.00 uur worden er mooie knutselwerkjes gemaakt.Kosten €2,40 per keer info Jose de Groot 035-6943262.

Zaterdag 24 november

Sinterklaasintocht

17.30 Arsenaal Naarden Vesting

Het voorprogramma begint al om 16.30 uur. Sinterklaas komt om 17.30 uur aan in de haven bij het Arsenaal. Na het onthaal een feestelijke optocht door de Vesting. Het kan erg druk worden, fietsen worden op drie plekken gestald; Utrechtse Poort, monument aan de Burgemeester van Wettumweg en bij Scouting Olaf aan de Amsterdamsestraatweg. Afsluiting van het feest met Sint en pieten in de Grote Kerk rond 19.00 uur.

Gooise Operrette

16.00 uur | Wilhelmina Kerk

Wederom net als in 2017 zal de Gooise Operettevereniging voor ons optreden. Inloop vanaf 13.30 en samen zijn na 16.00 uur.Entree voor ASGM leden €5 en voor niet-leden €15. Aanmelden tot uiterlijk 20 november bij Paul van Vliet tel 035-7505658

Workshop acryl gieten

10:00 uur | Atelier Comello-Art Bussum

Workshop acryl gieten. Voor meer informatie zie www.comello-art.nl/masterclass-acryl-gieten of bel Jacqueline Comello 06-17704781.

Winter Bazaar

10:00 uur | Broedplaats

Winter Bazaar op de Broedplaats aan de Piet Heinlaan t/o 23, Bussum. Deze keer in de Gym van Elk Gooisch Matras Komt Van Pas. Brocante, kleding, speelgoed, sint- en kerst-kado's enz

Vrouwen in de kunst

10:30 uur | WOC Bellefleur Naarden

Een cursus kunstgeschiedenis van zes lessen die in het teken staat van zes intrigerende vrouwelijke kunstenaars. Zie voor meer informatie www.artemisomnibus.nl

Figuren maken van marsepein

13:30 uur | Bakkerij van Breemen Bussum

Een workshop van een zaterdagmiddag om met elkaar bij Bakkerij van Breemen marsepeinen lekkernijen te maken voor Sinterklaas. aanmelden via www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl. Kosten 20 euro.

Zondag 25 november

Lezing

12:00 uur | NIA studio Art of Moves Naarden

Wat leren onze kinderen over seksualiteit via alle media (beelden van seks op tv, in films en reclame, muziekvideo's en porno-industrie) en seksuele opvoeding op school? Wat zijn de gevolgen? En wat kunnen wij doen ter verbetering en herstel?

Knuffelworkshop

14:00 uur | YogaYvonne Naarden

Knuffelworkshop: Verbinding door Aanraking. Verbinden met jezelf en van daaruit met de ander(en). Reactie deelnemer: "Ik dacht dat het niets voor mij zou zijn. Nu weet ik dat het wel voor mij is. Sterker nog, ik heb het nodig".

Concert

14:30 uur | Wilhelmina Kerk

Handels Messiah in de Wilhelminakerk van Bussum Op 25 november om 14:30 in de Wilhelminakerk Bussum. Uitvoerenden: Heleen Meijer sopraan, Daniëlla Buijck alt, Alan Belk tenor Palle Fuhr Jørgensen bas. Vocaal ensemble Voices en het Wilhelminaconsortium.

Maandag 26 november

High Tea in Zonnestraal

10:00 uur | BPB Bussum

Brasserie Zonnestraal is gevestigd in het Termeulen paviljoen, onderdeel van het voorm. sanatorium Zonnestraal te Hilversum. We hebben daar een heerlijke High Tea geregeld. U wordt thuis opgehaald en gebracht. Tel 035-7504192 ma t/m woe; vr v 10.00 tot 12.00 uur.

Brainstorm-NAH

13:00 uur | Wijkcentrum Uit Wijk Bussum

Heeft u blijvende restverschijnselen als gevolg van een hoofdtrauma, ziekte, bloedingsstoornis? Kom dan naar de lotgenoten-activiteitengroep op de maandagen van 13:00-14:30.

Gayatri mantra meditatie

20:15 uur | Praktijk Zijn met wat is Bussum

De Gayatri mantra is een krachtige oproep voor vrede, licht en wijsheid voor alle situaties in de wereld. Na de recitatie zitten we in stille meditatie. Iedereen is welkom. Bijdrage: €9,- Graag van tevoren opgeven via premakasha@online.nl

Dinsdag 27 november

Hatha Yoga

uur | Heartfelt Bussum

Gratis proefles.

Muziek met Peuters

9:15 uur | De Gooische Muziekschool Bussum

Muziek met Peuters Decemberfeest start 27, 28 en 30 november bij De Gooische Muziekschool. Themacursus met 2 lessen Sint en 2 lessen Kerst. Lekker samen muziek maken. Meer informatie www.degooischemuziekschool.nl.

Wens(kerst)kaarten

9:30 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk Bussum

Wens(kerst)kaarten maken met Chinese of Japanse penseelstreken. Docente Ruomei Tan. Kosten 25 euro. Materiaalkosten 10 euro. aanmelden via www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl

Effectief communiceren

9:30 uur | Versa Vrijwilligerscentrale Bussum

In deze training krijgt u inzicht in de eigen coachingsvaardigheden en stijl. U krijgt uitleg over de structuur van het coachingsgesprek en oefent daarmee. U leert door te doen. Voor deze training kunt u zich opgeven via www.vagev.nl

Buurt-spreekuur

11:30 uur | Wijkpost De schakel Naarden

Iedere tweede en vierde dinsdag van de maand: Spreekuur van de Wijkagent, de Wijkcoach, organisatie MEE en het Buurtplatform in samenwerking met Wijkpost de Schakel.

Handwerkclub ASGM

14:00 uur | WOC Palmpit

De bestaande groep is vol maar bij genoeg animo wil ik per 1 januari 2019 een tweede groep oprichten op de andere dinsdagen. DRita Beun-Kroonenburg, 06-46547533 rita@beun.net.

Sieradengroep 7 t/m 12 jaar

15:30 uur | SCAN Naarden

Vind je armband, ketting en oorbellen leuk? Dan is sieraden maken iets voor jou! Je gaat zelf een armband, ketting of oorbellen maken. Dinsdagmiddag 15.30 tot 17.00 uur. kosten €2,40 per keer. info Jose de Groot:035-6943262.

Woensdag 28 november

Oosterse filosofie

10:00 uur | Bibliotheek Bussum

Kennismaking met de oosterse filosofie. Boeddha, Confucius,Lao tse en de Bhagavad Gita. Aanmelden via www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

Spieghelcafé

10:00 uur | Spieghelkerk Bussum

Gelegen direct achter de Spieghelkerk, Nieuwe 's-Gravelandseweg 34.

Technoclub

13:30 uur | SCAN Naarden

Op de woensdagmiddag is er techniek les voor jongens en meisjes van 9 t/m 12 jaar. We gaan zagen, boren, hameren. We werken met hout, metaal en andere materialen. Tien lessen voor €24,00 Tijd: 13.30-15.00 uur info Jose de Groot 035-6943262.

Fitstap trainingen

19:00 uur | WOC Bellefleur Naarden

Fitstap is een nieuw, uniek beweegprogramma. Met Fitstap voel jij je in 12 weken (weer) fit en vitaal. Daarbij staat een gezonde geest in een vitaal lichaam centraal. Fitstap is er voor elke conditie. Stel je vraag aan FitStapcoach Tineke 06-53315736. www.fitstap.nl

SinterklaasBingo

19:30 uur | Wijkpost De schakel Naarden

Bijna Sinterklaas. Bingo met mooie prijzen en na afloop een loterij. Kosten € 3,50 per kaart incl. 2 consumpties.