NaarderNieuws

26 oktober 2016

NaarderNieuws 26 oktober 2016


Iene miene mutte...

De acht varianten. Welke gaat het worden? Foto: Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN - Kiezen de inwoners van Gooise Meren voor een simplistisch ontwerp van het nieuwe gemeentewapen? Of gaan ze all the way met een kroon, een zeemeermin en zeemeerman, een arabesk en drie parels? Dat zal de komende tijd duidelijk moeten worden.

Wat zullen de hoofdkleuren worden? Blauw met daarbij accenten van wit of liever geel? Vragen en een ratjetoe van gemengde wapens zijn er genoeg. Het idee was een combinatie te maken van de bestaande wapens van Muiden, Naarden en Bussum.

Er zijn recent twee wapens gepresenteerd door de Hoge Raad van de Adel aan de gemeenteraad en daarop kwam het verzoek om nog wat extra varianten te laten zien. En dat hebben we geweten. Maar liefst acht varianten zijn er gemaakt. Eerst zou de gemeente iene miene mutte doen, maar nu mogen ook de bewoners hun favoriete wapen aanwijzen.

Dat er tijd en geld vrijgemaakt is om maar liefst acht ontwerpen te maken, dan zou je denken dat het nogal belangrijk is. Maar dat valt tegen. Het wapen komt op de ambtsketen van de burgemeester. De gemeente ziet verder beperkte mogelijkheden. Er zou per geval bekeken moeten worden waar het wapen tot haar recht komt. Een gemeentevlag komt er in ieder geval niet.

Lees verder op pagina 3.

Werk aan het treinspoor

NAARDEN/BUSSUM - Er wordt de volgende week een nachtje gewerkt aan het spoor. Het gaat om zondagnacht 6 november.

Het spoor langs Naarden en Bussum wordt gecontroleerd en waar nodig meteen gerepareerd. Buurtbewoners worden gewaarschuwd voor eventuele geluidsoverlast door de werkzaamheden. Er wordt gewerkt met hamers, boren en slijptollen. Daarnaast wordt er over het spoor gereden. ProRail doet zijn best de overlast beperkt te houden.

Afgelopen weekend werd er eveneens al gewerkt.

3

jaar lang werden er gedichten op muren geplaatst

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman en 16.00 u. Geliefdenvesper.; Naarderheem 10.30 u. ds. C. v.d. End-Kranenburg
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie kap. M. Sendecki; za. 29/10 17.30 u. Eucharistie; woe. 01/11 19.00 u. Allerheiligen; woe. 02/11 19.00 u. Allerzielen
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie past. C. Fabril; woe. 02/11 19.30 u. Allerzielen
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie kap. A. Geria; vr. 28/10 16.00 u. Rozenkransgebed; woe. 02/11 19.30 u. Allerzielen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. T.F. Mout
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw.ds. H. Honderd
*PGB West W. de Zwijger College 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion W. de Zwijger College 08.55 u. ds. A. van der Meer en 17.00 u. ds. G.J. Roest
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. A.G. Ochtman-de Boer
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N geen dienst
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi gez. Oogstdienst in Hilversum
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u.ds. D.G. Durieux
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Aanhoudend droog en rustig herfstweer, vrij zacht
Een groot deel van deze oktober bepaalt hoge luchtdruk het weer. Een nieuw hogedrukgebied krijgt verbinding met een oud Russisch hogedrukgebied. De as (middellijn) van het systeem trekt eind deze week over onze regio zuidwaarts. De stroming wordt dan westelijk in plaats van oostelijk. De temperatuur stijgt naar een iets boven normaal niveau. Het blijft nog droog.

Donderdag + vrijdag
Beide dagen verlopen zacht en droog met overwegend veel bewolking. Het kan in de nacht en vroege ochtend nevelig of mistig zijn. Lokaal kan overdag de zon af en toe even doorbreken. De minimumtemperatuur schommelt rond 10 graden, overdag oplopend tot circa 15 graden. De naar een westelijke richting gedraaide wind trekt iets aan tot matig (windkracht 3).

Het weekeinde
Ook voor het weekeinde wordt droog weer verwacht. Er is daarbij vrij veel bewolking, maar de kans op af en toe zon is iets groter. Er is tevens kans op mist in de nacht en ochtend. De temperatuur ligt iets lager met een minimum van 7 graden en een maximum van circa 13 graden. Er staat weinig wind, in het algemeen zwak (windkracht 2) tussen zuidwest en zuid.

Weetje
Zondag was de eerste landelijke vorstdag van het seizoen met een minimum van -0.7 graden in De Bilt. Vorig jaar was 23 november de eerste vorstdag. Precies een maand later. Gemiddeld levert oktober twee vorstdagen met een minimum -0 graden. Oktober 2003 had zelfs acht vorstdagen met op de 24e een minimum van -5.9 graden. Dat was tevens de eerste sneeuwdag.

Goud van oud uit de container

Niet het goud van de klinkende munt, maar het goud van de 'gouwe ouwe' krakers ergens uit de jaren zestig. Rechtstreeks van de band!

Het was weer feest toen Rob een overvolle container ontdekte in Naarden vlak bij de spoorwegovergang van de Cort van der Lindenlaan. Vol met heerlijk spul uit een leeggehaald huis. Toen ik een dag later nog eens even ging neuzen was er al veel uit verdwenen. Maar de grootste lekkernij in mijn ogen was erin gebleven. Het gaat hier om een heuse Philips bandrecorder, voor de kenner een EL3549 A/00 bouwjaar 1963. Eenmaal in mijn garage (het was de bedoeling het toestel te slopen voor onderdelen) werd het feest pas compleet toen de kap openging en er een prachtig apparaat tevoorschijn kwam inclusief een langspeel-4-sporenband erop. Vlug de stekker erin en... starten lopen! Mét goede weergave. Het bleken opnamen te zijn van een radioprogramma van Veronica met allemaal hits erop. Zo luisterde ik o.a. naar Boudewijn de Groot met het nummer 'Meneer de president, slaap zacht' en The Lovin' Spoonfull met hun hit 'What a day for a daydream'. Hits uit 1966. Daarna nog veel leuks met als een bijzonderheid de muzikale reclames voor de Agio Tip-sigaartjes en nog iets van filtersigaretten. Dat kon toen nog gewoon. In elk geval gaat de recorder niet gesloopt worden, want ik heb nog twee volle banden gevonden in dezelfde container. Als het spannend blijkt te zijn, laat ik het natuurlijk weten.

Walden; or, Life in the Woods

Frederik van Eeden noemde in 1898 de door hem gestichte kolonie in Bussum: Walden. Zó geïnspireerd was hij door het experiment van Henry David Thoreau (1817-1862), die in dit boek uit 1854 verslag doet van zijn tweejarig verblijf in een hut aan de oever van het meertje Walden Pond bij het Amerikaanse plaats Concord.

Thoreau behoort tot de eerste generatie grote Amerikaanse schrijvers. Het boek bevat beschrijvingen van de natuur en filosofische uitweidingen over uiteenlopende onderwerpen. Zo verdedigt Thoreau het recht en zelfs de plicht van iedere burger om ongehoorzaam te zijn aan een overheid die verkeerde dingen doet. Hij bracht zijn dagen door met lezen, wandelen, nadenken en schrijven, en hield zich in leven met het telen van bonen, die hij in het nabijgelegen dorp verkocht. Op de afbeelding de originele titelpagina van het boek die in deze onverkorte uitgave is opgenomen. Het is een pocketboekuitgave van Dover Publications New York uit 1995, 216 bladzijden. Behalve de afbeelding van de oorspronkelijke titelpagina bevat het ook een plattegrond van meertje Walden Pond.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 12 Euro. Mail of bel Oosterom:
oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Vanaf zondag 30 oktober zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

*Het Groot Goois Dictee vanuit het raadhuis in Hilversum.

*Cultuur in De Tafel van Tjako.

*RegioHub gaat over duurzaamheid bij Drukkerij De Toekomst.

Welk vrolijk kleurplaatje zal het gaan worden?

Burgers mogen hun keuze maken

Vrolijke kleuren en versieringen. Foto: Sjoerd Stoop

Vervolg van de voorpagina

GOOISE MEREN - Wat vast staat is dat het gemeentewapen een vrolijke bedoeling wordt. De 'kern' staat wel zo'n beetje vast. De tweekoppige adelaar (Naarden) in het midden wordt omringd door boekweitkorrels (Bussum). De kleuren blauw, wit en de kroon en zeemeermin en zeemeerman (Muiden) zijn optioneel en komen terug in verschillende combinaties.

De wapens zijn samengesteld uit elementen van de wapens van Naarden, Muiden en Bussum. De vraag is of een willekeurige inwoner van Bussum weet hoe het wapen van Muiden eruitziet en vice versa. Met name de zeemeermin geeft het gemeentewapen een ludiek en vrolijk tintje - vooral voor degenen die het voor het eerst zien.

Dat een wapen té druk kan worden, is een feit. Dat heeft men bij de buren in Wijdemeren al meegemaakt. Daar werd het wapen eerst samengesteld uit allerlei onderdelen van de voormalige vijf gemeenten. Dat werd zo'n ratjetoe dat het werd afgewezen. Pas jaren later werd een definitief gemeentewapen geïntroduceerd. Dat risico zal men in Gooise Meren niet lopen: de ontwerpen zijn door de Hoge Raad van Adel zelf gemaakt.

Wel zal het wapen er lekker uitspringen in het Gooi. Denk bijvoorbeeld aan het eenvoudige blauwe schild met de letter S van de gemeente Laren erop of aan het blauw-wit-blauw gestreepte wapenschild van Weesp.

Burgers mogen kiezen
De gemeente wil graag weten welke variant de voorkeur heeft. De gemeenteraad weegt de resultaten van deze raadpleging mee in haar beslissing. Wie ook wil kiezen kan zich aanmelden bij het burgerpanel via www.gooisemerenspreekt.nl.

Inschrijven Rode Loper Kersteditie

Foto: Bob Awick

NAARDEN - De wandeling Rode Loper de Kersteditie wordt op zaterdag 10 december georganiseerd. De wandeling vertrekt vanuit de Grote Kerk en de opbrengst komt ten goede aan de Nierstichting.

In totaal wordt een wandeling van 7.5 kilometer gelopen in het donker. De start is om 18.30 uur. Er worden vele wandelaars verwacht die allemaal een lichtje dragen en in het rood zijn gekleed.

De stichting legt uit wat het doel achter de wandeling is: "We dragen bij aan de draagbare kunstnier en aan de genezing van nierziekten. Samen delen we ervaringen, staan we stil (bij de gevolgen van) nierziekten en herdenken we geliefden. De deelnemers verlichten het leven van nierpatiënten, dus daarom is de route van de Rode Loper Kersteditie sprankelend en warm verlicht."

Sponsors
Elke deelnemer van de Rode Loper krijgt na aanmelding een eigen actiepagina om vrienden op te roepen de wandeling te sponsoren of om mee te lopen. De avondwandeling gaat door de natuur en is samengesteld met GNR. De route is ook goed geschikt voor mensen in een rolstoel. Deelname aan de Rode Loper kost € 17,50 per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis mee, maar moeten wel worden aangemeld.

Deo Juvante en Urker Mannenkoor Hallelujah

Sopraan Willemijn de Munnik

NAARDEN - De Huizer Koorvereniging Deo Juvante viert dit jaar haar 65-jarig bestaan. Op zaterdag 5 november viert het koor dit jubileum met een concert in de Grote Kerk van Naarden.

Voor dit feestelijke concert heeft het koor het landelijk bekende Urker Mannenkoor Hallelujah en de sopraan Willemijn de Munnik uitgenodigd. De aanvang van het jubileumconcert in de Grote Kerk aan de Marktstraat 13 in Naarden is om 19.30 uur. Kaarten à 15 euro zijn verkrijgbaar via 035-5262712, via koorconcerten.nl en op de avond aan de kerk.

Wijnbar Op Hout is nu loungebar met cocktails

NAARDEN - Wijnbar Op Hout is zo'n vijf jaar na de opening omgetoverd tot Loungebar Gecko met cocktails, maar de wijncollectie is gebleven.

Eigenaar Jan Schaufeli wilde naast wijnen ook prominenter andere dranken op de kaart zetten zoals gin-tonic en cocktails. Omdat hij dat niet samen vond gaan met het concept van zijn wijnbar, koppelde hij aan de uitbreiding van zijn assortiment direct een andere naam en een ander concept.

De wijnen blijven, maar er is iets extra's bijgekomen, volgens Schaufeli.

Hiphoppers Identity tweede op WK in Wenen

NAARDEN - Willy Tiepel heeft met haar team Identity dit weekend de tweede plaats veroverd tijdens het WK streetdance voor senioren in Wenen. De crew bestaat naast Willy uit nog zes andere docenten streetdance en hiphop: Hanneke, Naomi, Frank, Andy, Stephanie en Kristy. Ze verrasten de jury met een hiphop old skool show. Willy Tiepel: "Het was een verdiende tweede plaats. Iedereen was gemotiveerd en gedreven. Het team had goed getraind en was goed voorbereid." Met het behalen van zilver wil het team laten zien dat dansen leuk is voor iedereen: van jong tot oud.

Presentatie boek en het allerlaatste muurgedicht

In drie jaar tijd kreeg de Vesting 16 gedichten

Dichter Jan Willem Otten. Foto's: Bastiaan Miché

NAARDEN - Het project 'Muurgedichten', een initiatief van de Naarder Hein Groen, is na drie jaar afgerond. Afgelopen zaterdag werden als afsluiting het boekje 'Dichter bij de stad: een poëtische wandeling door Naarden Vesting' gepresenteerd en een aantal regels van het allereerste gedicht op een muur van het Vestinghotel geplaatst.

De middag stond vol symboliek. Niet alleen was het plaatsen van het gedicht de hekkensluiter van het project, ook het gepresenteerde boekje is de afsluiting van een periode: het is de laatste uitgave van boekhandel Comenius. Voormalig eigenaar Emile Brouwer overhandigde het eerste exemplaar aan Willem Jan Otten.
Deze dichter woonde meer dan dertig jaar in de Vesting en twee van zijn teksten staan in het boek. Het idee voor de muurgedichten kwam van Hein Groen. Het project dat in 2013 startte resulteerde in maar liefst 16 gedichten, verspreid door de Vesting. Het eerste gedicht, van Otten, werd op 28 maart 2013 door toenmalig burgemeester Joyce Sylvester onthuld. Zij was, naast onder meer Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum, zaterdag aanwezig.

Moment van overhandigen.

Jeanne Mulder

Scheidingsmediator
36 jaar

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben eigenaar van JM Mediation. Als mediator begeleid ik stellen met hun scheiding en/of het opstellen van een ouderschapsplan. Daarnaast zorg ik samen met mijn vriend voor ons 1,5 jaar oude zoontje."

Waarom moeten mensen een mediator inschakelen?
"Als je een conflict hebt met iemand en je daar graag een oplossing voor wilt vinden waarbij je de inhoud en richting in eigen hand houdt en er geen getouwtrek is met (dure) advocaten of een rechter."

Hoe kun je een scheiding voorkomen?
"Als je goed met elkaar blijft praten én naar elkaar luistert kom je denk ik al een heel eind. Daarbij is het uitspreken van verwachtingen (en je gevoel) ook essentieel. Maar uiteraard is niet elke scheiding te voorkomen natuurlijk."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Met vrienden een bootje huren in Friesland."

Waar kan jij je over opwinden?
"Over ouders die hun kind(eren) inzetten in hun ruzie met hun ex."

Welke muziek luister je?
"Ik hou uiteenlopende stijlen: van Ibiza-lounge en Nederlandstalig tot top 40."

Favoriete film of serie?
"Ik kijk graag naar Netflix-series als Homeland, House of Cards of Narcos."

Een goed gesprek?
"Met de moeder van mijn moeder. Zij is een paar dagen voor mijn geboorte overleden, dus ik heb haar helaas nooit leren kennen."

Waar in Gooise Meren kom je graag?
"De Vesting vind ik prachtig en ik fiets graag over de heide met als pitstop Heidezicht."

Wat mist Gooise Meren nog?
"Een gezellige buurtkroeg met een gezellig terras."

Levensmotto?
"Bekijk dingen eens van alle mogelijke kanten voordat je oordeelt."

Gemeente vertelt meer over plannen Keverdijk

NAARDEN - Er wordt vandaag (woensdag) meer bekend over hoe het nu verder moet met de plannen voor het werk aan de Keverdijk. De gemeente presenteert de resultaten van een verder onderzoek naar het plan.

De gemeente heeft plannen om de Keverdijk fors onder handen te nemen. Er wordt gebouwd en er komt meer groen. Daar wordt al vele jaren over gesproken en nu is er dan een concreet plan.

Enkele maanden geleden nam de gemeente het project nog eens goed onder de loep. Er kwamen toen twijfels naar boven of de financiële onderbouwing wel goed op orde was. De gemeente besloot dat verder te onderzoeken, waardoor het werk aan het plan werd gestaakt. De gemeente heeft het onderzoek nu dus klaar en brengt vanavond de gemeenteraad op de hoogte van het vervolg van het plan.

Geen enkele ambulance was te laat

NAARDEN - Als je een ambulance belt kun je erop vertrouwen dat deze op tijd voor de deur staat. Afgelopen jaar kwam er in Naarden geen enkele ambulance te laat. Dat meldt RTL Nieuws.

Daarmee voldoet Naarden netjes aan de gestelde norm: een ambulance moet binnen een kwartier ter plaatse zijn, volgens de regels mag 5 procent van de ambulances te laat komen. Afgelopen jaar werd er twaalf keer een ambulance opgeroepen voor een noodgeval.

René Sweijen nieuwe fractie-voorzitter GOP

BUSSUM - De GOP heeft een andere fractievoorzitter: René Sweijen neemt het roer over van Jan Kwekkeboom.

De GOP heeft dat besluit genomen na samenspraak met de steunfractieleden. De partij laat weten dat Jan Kwekkeboom heeft aangegeven dat hij enige bedenktijd nodig heeft om zich op de ontstane situatie te beraden.

De keuze van de GOP om Sweijen tot fractievoorzitter te benoemen is opvallend. De Bussumer stapte pas acht maanden geleden over naar de partij. Daarvoor had Sweijen een raadszetel namens Hart voor Bussum.

Het station van toen

NAARDEN - Even een leuk tussendoortje op onze website: we nemen je even mee naar het Naarden en Bussum van een halve eeuw geleden, de jaren 60.

Het waren de jaren dat Naarden nog gewoon Naarden en Bussum nog gewoon Bussum was. De jaren dat de schoorsteen van Bensdorp volop rookte, maar ook de tijd dat er steeds meer problemen kwamen met de spoorwegovergangen in Naarden en Bussum. Kortom: veel was anders, maar veel was ook weer hetzelfde.
We kwamen een paar leuke beelden van toen tegen. Je vindt ze op www.naardernieuws.nl. Ga even mee op een rondje langs het station.

Modern milieuactivisme in een light jasje van film en discussie

Thema-avonden hebben succesvolle formule

Petra Olgers en Janine Beulink organiseren een thema-avond in de Fairtrade-week. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

BUSSUM - Een beter milieu begint bij jezelf. Dat lijkt nog steeds de boodschap te zijn om toch nog rooskleurig naar de toekomst te kijken, gezien de ellende in de wereld. Door zware thema's aan te kaarten, maar deze in een light jasje van een filmavond en debat te stoppen, hopen Petra Olgers en Janine Beulink mensen bewuster te maken.

Olgers, voorheen voorzitter van de Milieuraad Bussum, heeft het over modern milieuactivisme: lekker een avondje naar de film, maar ondertussen wel een belangrijke boodschap meekrijgen en thuis iets kunnen doen om de wereld iets beter te maken. "We willen de boodschap niet te zwaar verpakken. Je kunt wel hele heftige thema's voor je kiezen krijgen, maar wij willen weten: hoe raakt dit mij nou en wat kan ik er zelf aan doen?

Hoofdrolspeelster Moon bij de première in Tuschinski Amsterdam.

'Ook hier in Nederland kun je als consument invloed uitoefenen'

Succesformule
De formule die ze samen met Janine Beulink van Filmhuis Bussum hiervoor ontwikkelde, blijkt goed te gedijen in de regio. "Het is altijd volle bak", vertellen ze. Beulink legt uit waarom deze avonden zo succesvol zijn. "Het evenement vindt één keer per jaar plaats. We tonen altijd een actuele film die een heftig thema aansnijdt. Soms zijn de verhalen erg, komen de kijkers met tranen in hun ogen uit de filmzaal. Daarna willen wij hoop geven. De mensen handvatten bieden, het gevoel geven dat ze hier zelf ook iets aan kunnen doen. Dat doen we door sprekers uit te nodigen, maar ook door lokale ondernemers met elkaar in debat te laten gaan."

Of het nu gaat om de opwarming van de aarde, de ontbossing, het uitsterven van de bij of het produceren van kleding door kinderarbeid, Janine Beulink vertelt dat je er ook thuis enige invloed op kunt uitoefenen. "Ik vroeg mijn supermarkt tig keer waarom ze geen biologische kip verkochten. Ik diende een klacht in bij het hoofdkantoor. En ja hoor: het ligt nu in de schappen. Het is zoiets makkelijks, maar je kunt als consument hier toch invloed op uitoefenen."
Olgers geeft een ander voorbeeld: "Als je een T-shirt koopt voor een euro, dan weet je gewoon dat daar iets niet netjes is gegaan. Het zou om kinderarbeid kunnen gaan. Je kunt eens in de winkel vragen of ze weten waar het kledingstuk is gemaakt. Of kiezen om een T-shirt te kopen dat iets duurder is."

Fight for fair food

De thema-avond over Silent Land: the fight for fair food wordt gehouden op woensdag 2 november om 20.00 uur in Filmhuis Bussum. Eerst wordt de film gedraaid, daarna is er een korte discussie. De avond wordt ingeleid door verslaggever Henny Radstaak van 'Vroege Vogels' en maker van de film Jan van den Berg. Na afloop wordt nagepraat met publiek, Oxfam Novib en lokale fairtradeondernemers.

Olgers: "Je hoeft hier overigens echt niet in door te slaan. Je kunt het toch nooit 100 procent goed doen. Maar wees bewust. Denk eens na voor je iets koopt. Stel eens een vraag. Als het gaat om eerlijk eten dan denk ik niet dat het verkeerd is om daar net eens wat meer aandacht aan te besteden. Als je eens een keer iets fairtrade of biologisch koopt, dan geeft dat een ander, iets beter gevoel." Beulink: "Fair trade, het afschaffen van e-nummers, puur: het zijn allemaal thema's die nu spelen. We realiseren ons steeds meer dat dingen anders moeten. Als je mensen bewust wilt maken, dan start dat met het geven van informatie. En die verpakken wij in een leuke avond."

'We maken mensen bewust en verpakken dat in een leuke avond'

Film is steengoed
Het belangrijkste is dat de film steengoed is. "We gaan niet inboeten op de kwaliteit. We hebben het ook een keer uitgesteld omdat we de film nog niet konden krijgen. We hebben het evenement zelf gekoppeld aan de Fairtrade-week. Leuk is dat de film 'Silent Land' pas net in première is gegaan. Petra Olgers was erbij in Tuschinski en daar heeft ze ook hoofdrolspeelster Moon ontmoet.

Voor de film volgde Jan van den Berg gedurende vier jaar de jonge Cambodjaanse vrouw Moon, die vecht voor het behoud van haar landbouwgrond en voor haar droom organisch voedsel te verbouwen.
Daartegenover staat het verhaal van een van de rijkste grootgrondbezitters van Cambodja, die ook van een betere toekomst voor zijn land droomt. Moon werkt hard om in leven te blijven. Ze ziet om zich heen hoe een kleine elite alle macht heeft, winst maakt met de illegale verkoop van land en het verjagen van de erop wonende boeren en het jarenlang braak laat liggen. De boeren noemen het silent land: the fight for fair food.

De film- en debatavond is op woensdag 2 november om 20.00 uur in Filmhuis Bussum.

Naarder stichting opent crèche in Zuid-Afrika

NAARDEN - Lonie Vles-Rosenmöller van de Izingane Happy Foundation heeft zaterdag samen met Orhan Halici van Gooiland Computers Naarden een crèche kunnen openen in het Zuid-Afrikaanse Hoedspruit. De crèche is gerealiseerd door een enorme container om te bouwen. Hier kunnen 20 zeer kwetsbare kinderen worden opgevangen en ze krijgen de zo noodzakelijke gezonde voeding. De opening was een groot feest. De crèche is gesponsord door Gooiland en Izingane begeleidt en adviseert dit kinderproject.

Het Hindoeïstisch feest Divali krijgt een plekje in Bussum

'Iedereen is welkom, het gaat om verbondenheid'

Het organisatieteam, met derde van rechts Mariam Bhoelai. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Iedereen is welkom. Jong, oud, arm, rijk, groot, klein, man, vrouw, gelovig of niet gelovig. Het divalifeest dat Mariam Bhoelai met andere vrijwilligers van Versa Welzijn organiseert voor vrijdag, overmorgen, staat dan ook voor verbondenheid en naastenliefde.

Divali is een van oorsprong Hindoeïstisch feest dat in India groots wordt gevierd. Bhoelai: "Het is het feest van overwinning van goed op kwaad, van het licht op de duisternis. We verwelkomen het licht in het leven."

Hoe Bhoelai op het idee kwam? Het is volgens haar tijd voor iets positiefs en in het divalifeest, dat in India wordt gevierd op 30 oktober, vond ze een mooi haakje. Zelf is ze geboren in Sneek, maar ze heeft Indiase roots. Ze ziet Bussum als een multicultureel dorp dat kiest voor verbondenheid en naastenliefde en daar sluit het feest wat haar betreft goed bij aan. "Door die verbondenheid ontwikkelen we respect voor elkaar en zien we de eenheid in de diversiteit." Samen met nog zeven anderen organiseert ze deze bijzondere avond, waarbij de opzet er wel iets anders uitziet dan bij het oorspronkelijke feest."

"Normaal gesproken blijf je thuis met Divali. Het is een familiefeest dat binnen het gezin gevierd wordt om de godin van het licht bij je thuis uit te nodigen", legt Bhoelai uit.

'Bussum is een multicultureel dorp en daar sluit Divali op aan'

Het clubje organisatoren wil het graag met zo veel mogelijk mensen vieren en de plek die ze daarvoor hebben uitgekozen is wijkcentrum Uit-Wijk aan de dr. Schaepmanlaan 10.

Lichtpuntjes
Er zijn die avond in Uit-Wijk niet alleen figuurlijke lichtpuntjes, zoals de hoop en het succes die onlosmakelijk met het binnenhalen van het licht zijn verbonden. Er worden echt lampjes van papier gemaakt en lichtjes aangestoken, vertelt Bhoelai.

Verder wordt er gedanst, gepraat, gelachen en kunnen kinderen lekker knutselen: ingrediënten voor een bijzondere avond en mooie herinneringen. Ze hoopt dat veel mensen uit Bussum vrijdag het feest met hen komen vieren. "Er is zeker plek voor 50 mensen."

Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van Be human first.

'Klooster moet per direct beschermd worden'

BUSSUM - Met het indienen van een motie aanstaande woensdag (vandaag) wil de Gooise Ouderen Partij dat klooster Mariënburg nu eindelijk een officiële monumentenstatus krijgt. Want dat heeft het nog steeds niet. Het gebouw komt wel voor op allerlei lijstjes, maar is nog steeds niet beschermd tegen een eventuele sloopkogel.

Dat laatste is met name tegen het zere been van de partij die al jarenlang op de beschermde status hamert. In Bussum werd het plan twee jaar terug al besproken en is er ook een visie op het klooster, dat binnenkort verbouwd zal worden. Maar totdat hier meer over bekend is wil de gemeente wachten met het toekennen van de status.

Er moet volgens de GOP juist nu haast gemaakt worden met de monumentenstatus voor het klooster om het hele gebouw goed te beschermen voor de toekomst. Wat de GOP betreft gaat het gemeentebestuur nu aan de slag met alle procedures en wordt er nog voor volgend jaar meer bekend. René Sweijen van de GOP laat weten dat hij hoopt op steun voor de motie. "We vinden allemaal ons cultureel erfgoed belangrijk. De gemeente heeft ook een visie, maar nu moeten er daden worden getoond."

Rond de 400 klachten over hangjongeren

GOOISE MEREN - Bewoners hebben de afgelopen negen maanden net zo vaak geklaagd over hangjongeren als het hele afgelopen jaar. Dat heeft de gemeente berekend na vragen van Hart voor BNM.

De afgelopen maanden (t/m september) werd er 402 keer geklaagd over overlast van hangjongeren. Over heel 2014 waren er 392 klachten en in 2015 zijn er 410 meldingen geregistreerd. De meeste klachten komen van Bussumers.
Bij de cijfers staat niet de ernst van de overlast omschreven. De klachten gaan vooral over het kabaal dat de jongeren tot 's avonds laat maken, maar ook over het afval dat ze achterlaten en gesloopte spullen. Enkele keren gaat het ook om agressief gedrag en dreigementen. Uit informatie van de politie en de jongerenwerkers blijkt dat het grootste deel van de overlast bestaat uit overlast van hinderlijke jongeren. Een beperkt aantal jongeren maakt zich soms schuldig aan (veelal lichte) gewelds- en (in mindere mate) vermogensdelicten. Een klein deel van deze jongeren is overlastgevende jongeren. Deze groep is iets nadrukkelijker aanwezig, kan af en toe provocerend optreden, valt omstanders weleens lastig (uitschelden of zelfs intimideren) en vernielt regelmatig allerlei zaken.
De grotere terugkerende hotspots in de afgelopen drie jaar zijn onder andere de wijken Bredius-West, Brink/Raadhuisplein, Bijlstraat (Bussum) en Ministerpark (Naarden).

Klachten worden aangepakt
De gemeente benadrukt dat de klachten over jeugdoverlast, samen met agenten en jongerenwerkers, aangepakt worden. Er wordt nog een avond gepland waarop meer verteld wordt over de aanpak.

Rode cijfers voor regio- brandweer

BUSSUM - De Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek maakt dit jaar fors verlies. Het bestuur verwacht over 2016 een exploitatietekort van ruim 820.000 euro. De Veiligheidsregio kent iedereen vooral van de brandweer.

De investeringen in een regionaal oefencentrum op Crailo (plan gaat niet door), de opleiding van brandweermensen en verhoogde personele kosten jagen het tekort dit jaar fors op, zo schrijft het bestuur aan de gemeenteraden in de regio. De komende maanden wordt er alles aan gedaan om het tekort zo veel mogelijk te beperken, zo wordt in de brief beloofd. Er wordt van uitgegaan dat het tekort dit jaar kan worden gedekt uit de eigen reserves.

Ook voor 2017 is het niet helemaal zeker of alle zaken financieel op orde zijn. Er zijn nieuwe risico's waardoor er opnieuw geldgebrek kan komen, zo waarschuwt het bestuur verder. Ook zijn er zorgen over hoe de brandweer in de toekomst kan functioneren met alle nieuwe eisen die aan de organisatie worden gesteld met het huidige budget.

Win kaartjes voor Bussums Peuterfestival

BUSSUM - Het Prentenboekjes Peuterfestival wordt zondag tussen 9.00 en 13.00 uur gehouden in Spant! De ochtend is speciaal voor kinderen van 2 tot 4 jaar. Deze krant geeft gratis kaartjes weg.

De foyer van Spant! verandert deze dag in een creatieve prentenboekenstad. Bezoek de school van Aadje Piraatje of het huis van Floddertje. Er zijn voorstellingen zoals 'We hebben er een geitje bij' en 'Peter en de Wolf'. Er is een muzikale workshop van de Gooische Muziekschool.
Een kaartje winnen kan door te mailen naar prijsvraag@spant.org onder vermelding van Peuterfestival. De winnaar wordt op 28 oktober benaderd. Geen correspondentie over de uitslag.

'Chronische eenzaamheid onder senioren is vaak onzichtbaar'

'Ze vragen geen hulp, blijven binnen en voelen zich vaak overbodig'

'Voor het aanpakken van eenzaamheid is er geen pasklare oplossing, het vraagt om maatwerk.' Foto: Yvette de Vries

door Yvette de Vries

Eenzaam?

Deze krant wil graag aandacht geven aan eenzaamheid in de lokale samenleving. Bent u zelf eenzaam of eenzaam geweest. Kent u iemand die eenzaam is. Heeft u tips om uit de eenzaamheid te komen? Bent u mantelzorger of heeft u een bijzonder verhaal over dit onderwerp? Stuur dan een mail naar ons via één van de volgende adressen:
redactie@bussumsnieuws.nl
redactie@naardernieuws
redactie@muidernieuws.nl

GOOISE MEREN - De meeste ouderen redden het prima, vertelt seniorencoach Roos de Graaf, maar er zijn er ook een aantal die het niet alleen redden en vaak eenzaamheidsgevoelens hebben. En dat aantal zal in de toekomst door onder meer de vergrijzing en de medische ontwikkelingen eerder toe- dan afnemen, voorspelt ze. "Meisjes die nu het levenslicht zien worden minstens honderd."

Tel daarbij op het overheidsbeleid dat erop gericht is dat mensen langer thuiswonen en een toename van het aantal mensen met gevoelens van eenzaamheid ligt op de loer. Eenzaamheid kan leiden tot serieuze gezondheidsproblemen. De senioren waar De Graaf het over heeft, hebben vooral de behoefte om zich gehoord en gesteund te voelen. Ze zitten verlegen om een praatje. "Kinderen, mantelzorgers en zorgverleners lukt dat niet altijd. De praktische zaken regelen of aanhoren, daar ligt veelal de focus op. Een 'gewoon' gesprek schiet er dan vaak bij in", aldus De Graaf. Niet alleen tijdgebrek of fysieke afstand spelen daarbij een rol, het gaat ook vaak om onderwerpen die gevoelig zijn, zeker tussen ouder en kind. "We hebben vaak niet geleerd om te praten over dit soort zaken." De seniorencoach typeert ze als de niet-medische levensvragen, zoals verlies, zingeving of eenzaamheid. Eenzaamheid is overigens niet het 'domein' van senioren alleen. De Graaf: "Je kunt een gevoel van eenzaamheid op elke leeftijd hebben. Ook voor mensen met een groot sociaal netwerk kan het niveau van gewone relaties te wensen over laten." De oorzaken van eenzaamheid? Die kunnen heel divers van aard zijn. Geen kinderen, familie of vrienden die zijn weggevallen, maar ook persoonlijkheidskenmerken kunnen een rol spelen. Voor die mensen is het bijvoorbeeld lastig om sociale relaties aan te gaan of te onderhouden. Ook wanneer je met pensioen gaat kunnen er veel belangrijke relaties wegvallen. "Veel mensen ontlenen hun identiteit aan hun werk, als dat dan wegvalt en ze nog wel midden in het leven staan kan dat lastig zijn. Om dit te voorkomen is het verstandig bijtijds stil te staan bij het aangaan van zingevende en leuke (neven)activiteiten", licht De Graaf toe.

'Nee, ouderen zijn niet zielig, we kunnen nog een hoop van ze leren'

Onzichtbaar
De seniorencoach weet wel waarom eenzaamheid zo lang onder de radar blijft. "Ze komen bijna niet meer buiten, ze doen veel alleen en vragen geen hulp. Ze willen anderen niet tot last zijn en voelen zich vaak overbodig." De Graaf zoekt de oplossing om ouderen uit een eenzaam dal te laten komen onder andere in zingeving. Een luisterend oor, de oudere zélf weer grip laten krijgen, het verbeteren van sociale vaardigheden en het gevoel van eigenwaarde.. Maar ook meer sociale interactie kan volgens haar de glans in het leven weer terugbrengen. Ze erkent dat er nog een behoorlijk taboe op het onderwerp rust. "Mensen zullen niet snel zeggen dat ze zich eenzaam voelen en als ze dat wel doen dan valt het gesprek vaak stil." De Graaf waakt er wel voor mee te grienen en dat is ook haar advies. "Je kunt vragen naar wat mensen zelf nog aan mogelijkheden zien om er iets aan te doen. Het gaat om zin uit jezelf halen en het leven zoals het is." Ze wil ook het beeld wegnemen dat (eenzame) ouderen zielig zouden zijn. "Ze hebben een schat aan levenservaring, hebben veel dingen in hun leven gedaan en we kunnen een hoop van ze leren. Kortom: ouderen doen ertoe." Er moet wat haar betreft ook meer verbinding komen tussen verschillende generaties. De Graaf is voorstander van de terugkomst van maatschappelijke stages voor scholieren en van woonvormen waarin generaties met elkaar wonen en zorgen voor elkaar. Zelf organiseert ze zogenaamde ontmoetingsmiddagen.

'Meer verbinding tussen de verschillende generaties werkt goed'

Pieter Hasenaar, ondernemer

Pieter Hasenaar. Foto: Gerke van de Hoef

GOOISE MEREN - TEDx wordt zaterdag in Bussum gehouden. TED staat voor Technologie, Entertainment en Design. Met korte TED-talks, speeches, wordt het publiek geïnspireerd. Het thema is de 'Blended Community', een verwijzing naar drie gemeenten die samen één worden en naar dorps wonen met een stedelijke mindset. Een van de sprekers is Muider Pieter Hasenaar.
Wie ben je?
"Ik ben Pieter Hasenaar, ondernemer en bedenker van de dementia-app."

Waar gaat jouw talk over?
"Ik vertel mijn persoonlijke verhaal waaruit blijkt hoe ik tot de dementia-app ben gekomen. Onze moeder kreeg dementie en wij vonden dat er maar weinig hulpmiddelen waren om haar te helpen. Dan doel ik op het aanbrengen van structuur in de dag van mijn moeder en om de familie te helpen met de communicatie rondom mijn moeder. Omdat we dit nergens konden vinden, zijn we dit zelf gaan oppakken. We begonnen ruim een jaar geleden in Gooise Meren. Inmiddels hebben 35 gemeenten dit overgenomen. We staan nu op het punt dit uit te rollen in Indonesië, Mexico, Japan en Finland. Want dementie in de wereld is overal gelijk. De wensen en problemen zijn overal hetzelfde."

TEDxGooiseMeren is komende zaterdag 29 oktober in de voormalige Studio Concordia in Bussum. Het programma is van 17.00 tot 21.30 uur. Kaarten kosten 40 euro, inclusief walkingdinner. Kaarten zijn te koop via www.tedxgooisemeren.nl.

Naarden verliest derby van Hilversum

Gooische eer en ongeslagen status stond op het spel

Er werd flink gestreden. Foto: Bastiaan Miché

GOOISE MEREN - Wedstrijden tussen de Naarders en de Hilversummers zijn altijd beladen. Naast de Gooise eer stond dit keer ook de ongeslagen status van beide teams op het spel. Rugby Club 't Gooi ontving Rugby Club Hilversum. Na tachtig minuten rugby stapten de Hilversummers als winnaars van het veld.

Beide hadden de eerste vijf potjes in de ereklasse in winst weten om te zetten. RC Hilversum wist de winning streak, die al meer dan een seizoen duurt, in stand te houden.

Rugby Club 't Gooi kon pas na rust scoren

De bezoekers begonnen zaterdag sterk op de velden in Naarden. Bij rust leidden de Hilversummers met 0-13. Na de hervatting werd de score opgevoerd naar 0-20. Pas daarna wisten de Naarders op het scorebord te komen.

Uiteindelijk stapten de twee ploegen met 12-30 van het veld.

Koen Goossens debuteert voor HC Naarden

Het debuut van Koen is een 'mooie mijlpaal'

NAARDEN - Koen Goossens van de Zondag Jeugd Competitie (ZoJeCo) heeft zijn debuut gemaakt in het eerste herenteam van HC Naarden.

De club spreekt over 'een mooie mijlpaal'. Talent moet zich zowel op de zaterdag- en zondag gelijkwaardig kunnen ontwikkelen. Nu, 9 jaar na de start van de ZoJeCo, heeft de 17-jarige Koen Goossens - ook ooit begonnen als ZoJeCo-speler - zijn debuut gemaakt bij HC Naarden.

De 'zondag-competitie-vereniging' van Keramikos werd in 2007 opgericht door ouders. In Naarden spelen er meer dan 350 kinderen op zondag.

SDO boekt zege na zwaarbevochten zege tegen derdeklasser

SDO had voor rust nog volop problemen. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - De voetballers van SDO hebben de volgende ronde van de beker gehaald na een zege afgelopen weekend tegen VVC. De Bussumers hadden problemen met de zaterdagderdeklasser, maar wonnen toch met 1-3.

Voetballend kon het allemaal beter aan de kant van de Bussumers. SDO was het meest aan de bal, maar kon lang geen doelpunten maken. Sterker nog: SDO kwam vlak na rust op een achterstand te staan door een doelpunt van VVC. De derdeklasser mocht daardoor heel even dromen van het behalen van de volgende ronde van de beker. SDO maakte vervolgens toch korte metten met VVC. De Bussumers scoorden snel een tegentreffer. SDO kon VVC echter pas verslaan toen het, verrassend genoeg, zelf een rode kaart te verwerken kreeg. Met een ondertal was het snel gedaan met de hoop van de tegenstander.

Welke tegenstander SDO nu treft voor de volgende ronde moet nog bekend worden.

Geen problemen voetbalsters
De voetbalsters van SDO hebben eveneens de volgende ronde van de beker gehaald. De Bussumse vrouwen kenden geen problemen en boekten een eclatante zege tegen derdeklasser Buitenboys: 1-6.

SDO maakte voor rust heel wat fouten en kwam zelfs op achterstand te staan tegen de Almeerders, maar nog voor rust werd de achterstand alweer omgebogen. Na rust was het hek van de dam en kon SDO werken aan een afgetekende bekerzege.

De doelpunten waren van Jennifer Neef (3x), Roos Mous en Karima Chraa. Eén doelpunt werd gemaakt door een speelster van Buitenboys zelf.

Knappe zeges Gooische

BUSSUM - Een weekend met twee knappe zeges voor de hockeyers van Gooische: de hockeyheren wonnen met 4-1 van het hoger geklasseerde SCHC, de hockeydames waren met 4-0 te sterk voor Phoenix.

Het eerste herenteam kende geen grote problemen met SCHC. Al snel stonden de Bussumers op een 2-0 voorsprong na twee benutte strafcorners van Floris Bakker. Na de rust werd de marge verder verhoogd door doelpunten van Junior Schilte en Luc Smeets.

Hockeysters snel klaar
De hockeydames kenden eveneens geen problemen. De Bussumse dames konden snel weglopen van Phoenix.

19 / 28

Het team van TEDxGooiseMeren houdt het evenement zaterdag in de voormalige Studio Concordia. Foto: Bob Awick

donderdag 27 oktober

Bloemschikken

WOC De Palmpit 10.00 uur

Kosten € 50,- voor 6 lessen. Docent Co Amesz, tel. 033-2982675.

Basiscursus Leren tekenen

Atelier Comello-Art 10.00 uur

In 8 lessen komen lijnen, arceringen, stofuitdrukking, clair-obscur, diepte- en perspectieftekenen aan de orde. Aanmelden: info@comello-art.nl, bellen mag ook: 06-17704781.

Proef de verspilling

Soupurbe 16.30 uur

Elke donderdagavond meehelpen met koken en/of aanschuiven bij Taste Before You Waste Bussum. Aanmelden: www.soupurbe.nl.

Open Eettafel

WOC De Palmpit 17.30 uur

Met een versbereide maaltijd.

Spieghelavond

W. de Zwijger College 20.00 uur

Gast is Roel Bentz van den Berg. Hij wordt muzikaal begeleid door de broers Paul (saxen) en Mark (piano) van der Feen. Bijdrage 10 euro. Kaarten bij boekhandel Los, de bibliotheek of aan de zaal. Let op: deze locatie is niet geschikt voor rolstoelen.

Tegenlicht Meet Up #2

Soupurbe 20.00 uur

Napraten en meedenken. Meet Up naar aanleiding van Tegenlicht-aflevering 'De eerlijke onderneming'. Aanmelden: www.soupurbe.nl.

Orgelconcert

Verlosserkerk 20.00 uur

Door vier organisten. Lorentzweg 59 te Bussum. Werken van o.a. Bach, Handel, Bruhns en Walther van Noordt. Vrije toegang, met collecte.

Lezing

Bibliotheek Bussum 19.30 uur

Henk van Lubeck vertelt over Russische literatuur aan de hand van een drietal thema's: vrouwen, dissidenten en Nobelprijswinnaars. Kosten € 60,-. Info: www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

vrijdag 28 oktober

ANBO Busdagtocht

Het Trefpunt 8.30 uur

Bustocht naar het Zilvermuseum in Schoonhoven. Inlichtingen bij Hannie, tel: 035-5258205.

Zelf muziek maken

WOC De Palmpit 14.00 uur

Zelf muziek maken op de mondharmonica.

Spelletjesmiddag

WOC De Palmpit 14.00 uur

Ook geschikt voor een sjoel-, rummikub-, yahtzee- , schaak- of ander clubje.

Divali-viering

Uit-Wijk 17.00 uur

Divali wordt gevierd om het licht te verwelkomen in het leven. Dit feest is voor iedereen.

Themamaaltijd

WOC De Palmpit 17.30 uur

De Palmpit aan de Koekoeklaan organiseert wederom een themamaaltijd i.s.m. keurslager Hoegema van winkelcentrum Koekoeklaan. Dit keer een herfstavond. Kosten € 10,-. Aanmelden tel. 035-693 87 86. Maximaal 35 personen.

Broodje+

Brinklaan 17.45 uur

Ruimte serveert weer Broodje+ aan de Brinklaan 36a Bussum, rechts naast de Maria(koepel)kerk.

Aquadisco Special: Halloween

De Zandzee 19.00 uur

Het bad is omgetoverd in de stijl van het thema en er is ook een dj. Toegang t/m 14 jaar en A-diploma verplicht.

Halloween

Vestingmuseum 19.00 uur

Griezelen tot 20.30 uur, voor kinderen tot 10 jaar. Daarna nemen pompoenen en spoken het museum over en van 21.00 tot 24.00 uur komen de zombiesoldaten tevoorschijn. Entree € 3,50.

Goed Gesprek

Brinklaan 19.15 uur

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a Bussum naast de Maria(koepel)kerk een goed gesprek over de Bijbel.

Bingo

Uit-Wijk 14.00 uur

Met 6 ronden inclusief een hapje. Er zijn kosten aan verbonden.

Die Fledermaus

Spant! 20.15 uur

De Gooise Operette viert haar 50e productie met 'Die Fledermaus'. Kaarten via www.gooiseoperette.com. Op 28 en 29 oktober aanvang 20.15 uur. 30 oktober aanvang 14.00 uur.

zaterdag 29 oktober

Inloop

WOC De Palmpit 10.00 uur

Koekoeklaan 3 te Bussum van tot 11.30 uur.

TEDxGooiseMeren

Studio Concordia 16.00 uur

Diverse sprekers uit de gemeente houden een talk over uiteenlopende onderwerpen binnen het thema 'Blended community'. Van 16.00 tot 21.30 uur, inclusief walkingdinner. Kaarten kosten 40 euro en zijn te koop via www.tedxgooisemeren.nl.

Halloween

Vestingmuseum 19.00 uur

Divers programma, met griezelen tot 20.30 uur, voor kinderen tot 10 jaar. Van 21.00 tot 24.00 uur komen de zombiesoldaten tevoorschijn. Entree € 3,50.

Halloween Aquadisco

De Zandzee 19.00 uur

Met dj. Toegang t/m 14 jaar en A-diploma verplicht.

Händelvereniging

Grote Kerk 20.15 uur

Najaarsconcert van de Händelvereniging. Met o.a. 'Cavalleria Rusticana' van Pietro Mascagni en koorwerken als 'Va Pensiero'. www.nederlandsehaendelvereniging.com.

Halloweenfeest

WC achter de linde 20.30 uur

Voor 16 jaar en ouder. Tot 00.30 uur. Locatie: Godelindedwarsstraat 34 in Bussum, gratis entree.

zondag 30 oktober

Koningspreek

Koningskamer 10.30 uur

Door Pauline Broekema, schrijfster en verslaggever NOS-journaal. Meer informatie: www.koningskamer.nl. Locatie: Gebouw van de Remonstranten.

The Big Draw

Vestingmuseum 12.00 uur

Tekenen en kleuren kazemat IJ. Alle tekeningen worden een week lang tentoongesteld in het museum.

Het leven van Mozart

WOC Bellefleur 14.30 uur

Lezing over het leven van Mozart en zijn muzikale nalatenschap. Toegang € 4,- per persoon. Info@wocbellefleur.nl.

Lezing

WOC De Palmpit 14.30 uur

Door Norman Vervat over het leven en werk van Willem Marinus Dudok. Koekoeklaan 3 te Bussum. Entree: € 4,- (incl. 1 consumptie).

The Doctors bij Limes

Limes 14.30 uur

Een middag terug naar de jaren zestig en zeventig, tot ca. 17.30 uur. Vrije toegang.

maandag 31 oktober

ANBO Senioren Café

Stokjes en Lepel 10.30 uur

dinsdag 1 november

Tablet Café over streaming

Bibliotheek Naarden 10.00 uur

Tot 12.00 uur. Speciale aandacht voor streaming.

Koninklijke Visio

Bibliotheek Bussum 10.30 uur

Wilhelminaplantsoen 18, tot 12.30 uur. Informatiebijeenkomst en advies bij slechtziendheid of blindheid. www.visio.org.

Klassiek concert

Naarderheem 19.30 uur

Door Duo Maas (Emeline Dessi - fluit, Celia García-García - piano). Tot 20.30 uur. De entree bedraagt € 5,- incl. koffie en of thee. Aanmelden voor speciaal vervoer: 035-695 4411.

Lezing

Mariakerk 20.00 uur

Meister Eckhart op kruispunt Oost-West. Lezing over deze middeleeuwse denker, georganiseerd onder auspiciën van de CCIV.

woensdag 2 november

Lezing ANBO

Wilhelminakerk 10.00 uur

Over klassieke muziek door Claire Verlinden. Ook niet-leden ANBO zijn welkom. De toegangsprijs € 4,- leden, € 5,- niet-leden.

Café Schaak

Café Goesting 19.30 uur

Voor thuisschakers en clubleden. Tot ca 22.00 uur.

Film 'Silent Land'

Filmhuis Bussum 20.00 uur

Film- & debatavond. Centraal staat 'Silent Land' van Jan van den Berg. Ook komt de problematiek van eerlijk voedsel en de strijd om eigen land aan bod. www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

*Vluchtelingenwerk Naarden zoekt een administratief medewerker voor ondersteuning van de werkbegeleider (4 uur per week).

*Stichting Forteiland Pampus zoekt een gids. Twee keer per maand op dinsdag en zondag.

*Stichting Maatjesproject Gooi- en Vechtstreek afdeling Bussum zoekt voor drie uur per week een maatje voor een 54-jarige vrouw om samen te wandelen en voor wat gezelligheid.

*Stichting Maatjesproject Bussum zoekt een begeleider voor de koffie-inloop. Twee keer per maand op donderdag van 13.00 tot 15.30 uur.

Fine heeft wat te vieren

Hetty Vuijst en Erwin van de Mortel kennen elkaar al ruim 20 jaar. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Vanaf deze week is het feest bij restaurant Fine. Ze bestaan 7,5 jaar en dat willen Hetty Vuijst en Erwin van de Mortel maar al te graag met hun gasten vieren.

Beide ondernemers hadden hiervoor al een horecagelegenheid in de Vesting, totdat ze besloten de boel te verkopen en volgens Van de Mortel op "het mooiste punt van Naarden" samen een nieuw avontuur aan te gaan. De twee, die in het dagelijks leven ook 'een team' vormen, vullen elkaar prima aan. Van de Mortel staat als chef in de keuken aan het roer en Vuijst weet als sommelier haar gasten te verrassen met bijzondere combinaties van wijn en spijzen. Ook Van de Mortel zoekt graag naar pareltjes. Zo is een van zijn favoriete gerechten zwezerik. "Het lekkerste stukje vlees van de koe, jammer dat je het nog zo weinig op de kaart ziet staan", betoogt hij. Bij Fine dus wel. Of het ook op het speciale verjaardagsmenu van het restaurant staat, laat de chef in het midden. De kaart is wel voor de gelegenheid aangepast. De gasten kunnen een eigen menu samenstellen met kleine gerechtjes.

Fijne avond
Naast het eten is voor Van de Mortel sfeer ook erg belangrijk. "Als mensen een avondje uitgaan en ervoor kiezen om naar Fine te gaan dan doe je er alles aan om ze een fijne avond te bezorgen."

'Herken de signalen van je lichaam'

Inukshuk Optimalisatie therapie

Sander Daems werkt vanuit de Comeniuslaan. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Sander Daems kan in een paar woorden uitleggen wat hij in zijn praktijk Inukshuk Optimalisatie therapie eigenlijk doet. "Ik kijk op een andere manier naar het lichaam en de klachten van mensen. Je kunt iemands schouder een paar keer behandelen als hij daar pijn heeft, maar vaak ligt het probleem heel ergens anders."

Daems heeft voorbeelden te over. Mensen die bij hem op de behandeltafel liggen en ineens voelen dat er iets loskomt, zonder dat er een intensieve behandeling van het probleemgebied heeft plaatsgevonden. "Als een klacht vaak terugkomt is dat een signaal van het lichaam. Ik los de klachten niet alleen op, ik leer mensen ook de signalen te herkennen." Daems volgde verschillende opleidingen en cursussen en ontwikkelde zijn eigen therapie, waarbij hij de samenhang tussen verschillende dimensies van lichaam, geest en energie als uitgangspunt neemt. Daarin onderscheidt hij zich van veel anderen weet hij. "Ik diagnosticeer van buiten naar binnen. Kijk, je hebt een probleem aan de binnenkant van je lichaam en die komt dan naar buiten. Bijvoorbeeld in de vorm van een fysieke klacht of stress." Op zoek naar de werkelijke oorzaak dus.

Uit de Historie van Bussum en omgeving

De Talmalaan vanaf de zijgevel van nr. 37.

De Min. A.S. Talmalaan

Bij de eerste steenlegging. Geheel rechts C.H. (Kees) Baggerman (1923).
De herinneringsteen in de muur van nummer 17.
Google Earth opname uit 2015 van de huizen Min. A.S. Talmalaan 1-37.

In Bussum Zuid bevindt zich een korte (ruim 100 meter lange ), vrij onbekende straat: de Min. A.S. Talmalaan.

Aritus Sybrandus Talma (1864-1916) was minister in het kabinet Heemskerk en hij was één van de grondleggers van het stelsel van de sociale zekerheid.

De Talmalaan loopt van de Sint Janslaan tot aan de Dr. Abraham Kuyperlaan. De huizen in de Talmalaan met oneven nummers (1-37) vormen een 'ensemble', waarvan aannemer C. Diters de bouwer was.

De rij woningen grenst aan de zuidzijde van het Eendrachtpark. Aan de andere zijde is de straat voor een derde bebouwd met een 'ensemble' van zes woningen (de nummers 12-22). De huizen zijn in 1930/1931 gebouwd.

Het huizencomplex ademt de stijl van de Amsterdamse School, met verspringende blokjes huizen, twee rechthoekige torens, verschillende tinten baksteen en versieringen met bakstenen. Op het dak liggen geglazuurde pannen.

In het midden van het 'ensemble' is een onderdoorgang, waar op 13 december 1930 zowel links en als rechts een herinneringssteen is aangebracht door de 'Vereeniging Onze Woning'. De steen op de linker muur is gelegd door Arie de Bruijn, 7 jaar oud, en de rechter muur door Dirk Joh. Kroeskamp, 9 jaar oud. Beiden waren kinderen van bestuursleden. De 19 + 6 huur-koop arbeiderswoningen zijn gebouwd in opdracht van 'Onze Woning'. Een flink aantal leden-kopers waren werkzaam bij gemeentelijke diensten. Allen waren van protestant christelijke huize.

Klaas Oosterom, met dank aan de heer C. H. Baggerman.

23 / 28

Anti-inbraaktips om je voor te bereiden op de herfstdagen

In de herfst- en wintermaanden wordt het 's avonds steeds sneller donker. Voor inbrekers maanden om makkelijker hun slag te kunnen slaan. Brandt er geen licht in de woning vroeg op de avond, dan is de kans groot dat er niemand thuis is.

"Een inbraak is een vervelende gebeurtenis. Vaak ontstaat de meeste schade door de inbraak zelf en niet door wat er wordt meegenomen. Voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen", zo stelt BpN-Groep. BpN-Groep richt zich op het totale spectrum van veiligheid en maken bij een inbraak onderscheid in 3 belangrijke fases.

BpN-Groep maakt bij een inbraak onderscheid in 3 belangrijke fases.

Inbraakpreventie

Fase 1: de inbraakpreventie. Belangrijk bij inbraakpreventie zijn bouwkundige aanpassingen, zoals goede verlichting en goede sloten. Een goed doordacht inbraaksysteem is onmisbaar bij inbraakpreventie. Een inbreker weet dat de politie wordt gewaarschuwd zodra het alarm afgaat. De crimineel zal dus liever een onbeveiligd huis uitkiezen.

Inbraakdetectie

Fase 2: inbraakdetectie doe je met een inbraaksysteem van BpN-Groep dat in verbinding staat met een Particuliere Alarm Centrale. Deze centrale kan actie ondernemen zodra je inbraakdetectiesysteem een melding afgeeft. Een BORG-gecertificeerde inbraakalarminstallatie is zo aangelegd dat het systeem niet is te saboteren. Zodra bijvoorbeeld de kabels worden doorgeknipt zal de installatie een melding geven.

Schadebeperking

Fase 3: is een inbreker ondanks alle maatregelen dan toch eenmaal binnen dan is het zaak om de schade zo veel mogelijk te beperken. Dit kan worden gerealiseerd door de tijd die de inbreker in je huis doorbrengt zo kort mogelijk proberen te maken. De aanwezige sirenes zullen de inbreker laten merken dat hij betrapt is.

Bij de BpN-Groep kun je dan ook terecht voor een DEKRA gecertificeerde inbraak-, camera-, brand of toegangscontrole installatie.

Column

Winterklaar

Het winterklaar maken van de tuin klinkt als een klus, maar je bent er zo mee klaar. Wij halen de verrotte plantendelen weg of onttrekken ze slechts aan het oog met gevallen blad. Zo'n bladerdek is trouwens ook fijn voor vorstgevoelige planten, geef hun dus ook een pak herfstbladeren rondom de plantvoet. Alle andere uitgebloeide planten en grassen laten we gewoon met rust. Bij vorst sieren deze de tuin prachtig op, berijpt of hun koppen met een laagje sneeuw bedekt. Hun schitterende silhouetten maken van de tuin een winterwonderland zonder enig extra werk. Afknippen kan dan tijdens de grote voorjaarsschoonmaak.

Wel kan er, nu het blad aan het vallen is, geplant worden. En dan denk ik voor dit jaargetijde vooral aan vruchtdragende boompjes en struiken.

Zelf oogst ik nu mispels, kweeperen en vijgen in onze tuin. De bomen die deze vruchten dragen worden niet heel groot en doen het door de opwarming van de aarde steeds beter. Ze houden wel van een zonnig plekje. Er is zelfs een speciaal kookboek voor gerechten van en met dit fruit. Wij genoten alweer van vijgen met geitenkaas en balsamicosiroop uit de oven. En je hoeft ook niet alle vruchten op te eten, ze staan ook prachtig binnen op een schaal of op de tuintafel. En van kweepeer- en mispelboompjes heb je twee keer per jaar plezier, want in het voorjaar bloeien ze weer met grote wit-roze bloesem.

Deze struik is niet alleen decoratief

Ook besdragende struiken bloeien prachtig in het voorjaar en geven nu in het najaar rijpe vruchten. Zulke struiken zijn goed te gebruiken als erfafscheiding in plaats van een strakke haag of schutting. Je kunt ze samen met de buren in een gemengde heesterborder verwerken. Ik noem bottelrozen, krent, appelbes, doornloze braam (wel zo veilig bij grensconflicten) of wilde appeltjes zoals de prachtige eetbare sierappel dolgo: lekker als jam, chutney of in stoofschotels. Ik heb gelezen dat er geen enkele vrucht is die meer vitamine C bevat dan de rozenbottel. Deze struik is dus niet alleen decoratief, een pot jam hiervan op tafel helpt je de winter door. De dikste vlezige oranjerode bottels van de mooiste wilde roos komen van 'Fru Dagmar Hastrup', max. anderhalve meter hoog, open roze bloemen en diepgeel herfstblad.

Andere struiken met decoratieve bessen zijn de bloemliguster (Ligustrum quihoui), de struikklimop, de callicarpa met zijn paarse besjes en de kardinaalsmuts. Deze zijn beslist niet voor consumptie, maar des te mooier in die gemengde heesterborder. Ik hoop dat u net als ik enorm geniet van uw tuin die elk seizoen iets moois te bieden heeft. Samen met de egeltjes trek ik mij nu terug.

Eerlijk spelen

Steeds meer ouders zijn zich bewust van de voordelen van houten speelgoed. Het is duurzaam, goed voor het milieu, het heeft een lange levensduur en het stimuleert de ontwikkeling van kinderen beter dan plastic speelgoed met allerlei toeters en bellen.

Daarnaast ziet houten speelgoed er vaak geweldig uit, waardoor het zelfs een aanvulling op je interieur kan zijn. Dit maakt het tot een perfect cadeau voor bijvoorbeeld Sinterklaas.
Het houten speelgoed van Eerlijk Speelgoed is leerzaam én leuk. Kinderen kunnen aan de slag in hun eigen houten keukentje nadat ze boodschappen hebben gedaan in hun houten winkeltje. Natuurlijk ontbreken ook de keukenaccessoires niet.

Slimme energiemeter

Consumenten besparen met de slimme meter gemiddeld 7% op hun stroomverbruik en 14% op hun gasverbruik. Hierdoor betalen zij, mede door dalende prijzen, gemiddeld 15% minder voor hun energie dan voorheen.

Dit blijkt uit de jaarresultaten van Forstrom, een nieuw energiebedrijf dat deze meter intensief gebruikt voor zijn klanten. Tussen 2015 en 2022 voorzien de netbeheerders in Nederland 8 miljoen woningen en kleine bedrijven van een zogenaamde 'slimme' meter. Deze meter maakt het mogelijk dagelijks informatie over het stroom- en gasverbruik op te vragen. Het zou vooral handig moeten zijn voor consumenten, die door beter inzicht geholpen worden bij het verminderen van hun energieverbruik. Goed voor het klimaat en goed voor de portemonnee.

Stroomleveranciers

Nieuwe energiebedrijven zijn groener dan de oudere concurrenten. Dat staat in het jaarlijkse duurzaamheidsonderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE. Jaarlijks beoordelen zij hoe duurzaam stroomleveranciers zijn. De duurzaamste leveranciers zijn DE Unie, Pure Energie en Qurrent.

UW WONING VERHUREN? verhuur aan expats, organisaties & young professionals INTERHOUSE HILVERSUM verhuurprofessionals & vastgoedbeheer 035 303 13 20 www.interhouse.nl

Arthur's loodgietersbedrijf.nl
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk, riool, waterleidingen, gasleidingen, sloopwerk en opruimwerkzaamheden, en het leeghalen van huizen. Tegen kleine prijs.
06-22418974.

Nieuw! Spaanse les in Bussum!? In groepsverband en individueel. Beginnerscursus 1 start nog dit jaar! www.spaans-bussum.nl ¡Hasta pronto!

Moeite met opruimen? Wil je 1 uur gratis hulp? Bekijk de voorwaarden op www.OpruimcoachRenate.nl of bel 0294-269903

Te koop gevraagd tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, baartjes goud en zilver, muntenverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Trekt altijd een Sprinter of een Sprintje. Surf op: www.trainfanatic.nl

Tupperware inloop ma 31-10 en ma 14-11 2016. van 19.30 tot 21.30 uur Buurthuis `T Biebeltje Bovenlangewijnse weg t.o gymzaal. Huizen. telnr 06-14982984

Privéles Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans. 035-6839235

Schildersbedrijf Kris De betrouwbare specialist met 9 jaar ervaring in o.a. Het Gooi. - Schilderwerk (binnen/buiten) - Stucwerk - Beglazing (isolatieglas) Schildersbedrijf42@gmail.com 06-29171052

Vrouw heeft 9 jaar ervaring en zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. Met goede ref. Mevr. Els 10 euro p/u. Tel.: 06-21810399

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Uw huis bezemschoon opgeleverd? www.woningontruiming.com of 035-5233599

OPHEFFINGSUITVERKOOP FOURNITUREN-HANDWERKEN MARION 35% KORTING OP DE NAAIFOURNITUREN EN 50% KORTING OP BORDUURSTOFFEN /PAKKETTEN, BAND/KANT EN BREI/HAAKGARENS. NIEUWE BRINK 1-3 BUSSUM. MAAN-DINSDAG GESLOTEN

Zorgt u voor iemand en wilt u er graag even op uit? U kunt om een vrijwilliger vragen die bij u thuis komt om de zorg een paar uur over te nemen. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

BUHR ZOEKT DEELRUIMINGEN: ZOLDER, KELDER, GARAGE, BERGING etc. Telefoon: 06-53408425 (Robert) of 035-6937512 (Gérard)

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur aan volledig ingerichte pedicure- schoonheids-nagelsalon 15 m2. Inlichtingen: 035-6935525/06-22393323

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Hoekbanken loungebanken uitverkoop outlet nieuw, ZitAxi.nl Emmastraat 40 A Hilversum, 035-5338784

Heerlijke & eerlijke massages, massage Pascal Huizen 06-11423657. 1 uur € 40,-

Gezocht: reumapatiënt voor gratis voetbeh. bij opleidingsinstituut. Voor medisch pedicure. Bianca bel 06-24526801

Garageverkoop zaterdag 29 oktober 11.00 - 16.00 uur Beeklaan 45 Bussum

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr.NR14
www.nr14bussum.nl