NaarderNieuws

29 oktober 2014

NaarderNieuws 29 oktober 2014


Reuzenwesp massaal aanwezig

Een geducht insect komt deze herfst schrik en soms paniek brengen. Niet helemaal onterecht in sommige gevallen. Maar al met al laat hij zich goed bekijken. Vooral op rottend valfruit.

Het kan 'de buitenmens' niet zijn ontgaan dat er de afgelopen pakweg twee wekeneen niet makkelijk te missen gevleugeld insect in beeld is geweest. Groot en van dichtbij vervaarlijk en zelfs dreigend. Zonder probleem te herkennen als een grote, zeer grote wesp. Voor velen een schrikbeeld. Doch het valt allemaal wel mee. We hebben te maken (gehad) met de hoornaar (Vespa crabro), nauw verwant met de ons bekende gewone wesp en beide behorend tot de papierwespen. Ondanks zijn grootte en woeste voorkomen is de hoornaar lang niet zo agressief als de wesp. Over het algemeen kwam de hoornaar slechts voor in het oosten van ons land en op de zandgronden, maar sinds niet al te lang is hij ook in onze buurt te zien. De massaliteit van zijn aanwezigheid de laatste weken is echter wel heel bijzonder. Met tientallen kon ik ze afgelopen zondag in een rondje Naardermeer tellen. Net als bij de kleinere wesp kan ook de steek van de hoornaar gevolgen hebben voor de gestokene. Een heftige allergische reactie is goed mogelijk. Toch zullen de hoornaars niet vlug tot een steek overgaan en het fabeltje dat de steek dodelijk kan zijn moeten we naast ons neer leggen. Dit zeer fotogenieke dier laat zich, als hij zich op een stuk rottend fruit heeft gestort, makkelijk van zeer dichtbij benaderen.

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman Oogstdienst
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering pastoor M. Costa Allerzielen; za. 01/11 17.30 u. Eucharistieviering Allerheiligen
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki; 19.30 u. M. Potjer Allerzielen; 01/11 17.00 u. Vesper
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Pastoor C. Fabril
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. G. Fodor, mw.ds. A. Fodor-Csipis en predikanten Pr. Gem. Bussum
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. geen dienst
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. geen dienst
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. geen dienst; 17.00 u. ds. G.J. Codée; wo. 05/11 19.30u. ds. J. v.d.Meijden Dankstond gewas/arbeid
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. P.W.A. Overdiep
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. mw. I. Hörst
*Doopsgezinde Gemeente B-N br. 10.30 u. ds. A. Maas-Smilde
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W.F. Metzger Korte metten
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit Gezinsdienst
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; 11.15 u. Kinderdienst; do. 06/11 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Zacht en meestentijds droog, vanaf zondag wisselvallig

Het herfstweer blijft bij herhaling aangenaam. Tussen een gebied van hoge luchtdruk boven het Europese continent en lage luchtdruk boven de Atlantische Oceaan blijft een zuidelijke luchtstroming aanhoudend zachte lucht aanvoeren. In het weekeinde lijkt een Atlantische depressie tijdelijk meer invloed te krijgen. Met name zondag neemt de kans op wat regen toe.

Donderdag en vrijdag

Ook de laatste dagen van oktober blijven in het teken staan van atmosferische rust. Er waait steevast een matige zuidenwind. Donderdag kan geruime tijd bewolking en nevel hardnekkig zijn. Lokaal kan het wat druppelen. In de loop van de dag kan het geleidelijk gaan opklaren. Vrijdag is de kans op wat zonneschijn iets groter. Het blijft droog. Het wordt 16 à 18 graden.

Het weekeinde

Zaterdag begint november, maar het weer vormt een voortzetting van de laatste oktoberweek. Het weer toont een mix van bewolking en zonneschijn bij circa 17 graden. In de avond neemt de kans op een buitje toe. Zondag is er naar verwachting meer bewolking. Er kan soms wat regen vallen. De zuidwestenwind neemt toe tot (vrij) krachtig. Het wordt zo'n 15 graden.

Weetje

Het herfstseizoen is met september en oktober zeer zacht verlopen. September prijkt op de achtste plaats op de lijst van warmste septembermaanden. Grote kans dat oktober de op twee of drie na warmste oktober sinds 1901 wordt. Die lijst van warmste oktobermaanden wordt al aangevoerd door drie oktobermaanden die in deze eeuw vallen: 2001 (1), 2006 (2) en 2005 (3).

Dit herdenkingsboekje markeerde het 100-jarig bestaan van de plaatselijke gereformeerde kerk van Bussum in 1987. Rond 1887 ontstonden veel plaatselijke gereformeerde kerken.

De initiatiefnemers waren mannen die het met de stellingname van Abraham Kuyper (1837-1920), predikant, theoloog, later journalist en staatsman, eens waren en vaak als groep mét hun gezinnen de hervormde kerk verlieten. De Doleantie werd de beweging genoemd. De nieuwe kerk groeide snel, mede omdat ook Bussum sterk groeide. Het pand Iepenlaan 6 (nu woning) werd hun kerkgebouw en in 1926 werd de Wilhelminakerk hun niet te missen kerk in het centrum. Na de Tweede Oorlog werd de Zuiderkerk gebouwd, maar daarna was het hoogtepunt, wat aantal leden betreft tenminste, voorbij. In de jaren 90 ging men 'samen op weg' en nu vormen de gereformeerden, samen met de hervormden, de Protestantse gemeente te Bussum. In het boekje komt de historie uitgebreid aan de orde, naast de stand van zaken in 1987. Negen interviews ('vertelsels') van kerkleden sluiten het boekje af. Ger Woning deed de interviews en de teksten zijn van Js. Hermans. Meer dan 30 z/w afbeeldingen staan er op de 59 bladzijden. Door de bindwijze (gelijmd) raken pagina's bij het doorbladeren helaas gauw los.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 8 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

'Ik nodig u uit met de boot naar Bussum te komen'

Is Gooise Meren een goede gemeentenaam of niet?

Zou de Kom van Biegel het meer van Bussum zijn? Foto: Jessica de Jong

BUSSUM/NAARDEN/MUIDEN - Allemaal leuk en aardig, vindt Marieke Munneke Smeets van Hart voor Bussum, maar die naam Gooise Meren heeft geen enkel draagvlak bij de bevolking. Dat valt reuze mee, meent Jens Duyts van de VVD in Muiden; het is een naam waar alle drie de gemeenteraden zich in kunnen vinden. Beide raadsleden gingen er zaterdag over in debat in het VARA-programma Spijkers met Koppen op Radio 2.

Naarden, Bussum en Muiden gaan per 1 januari 2016 fuseren en de naam van die nieuwe gemeente wordt Gooise Meren. De drie gemeenteraden namen daar vorige week maandag na lang vergaderen een besluit over. Maar Hart voor Bussum, de grootste oppositiepartij in Bussum, kan zich daar slecht bij neerleggen.

"Voor Gooise Meren is geen enkel draagvlak onder de inwoners. En toch is het die naam geworden", zo trapt Munneke Smeets het debat op de radio af.
Duyts: "De nieuwe gemeente ligt aan een aantal meren in het noordelijk deel van het Gooi, het dekt dus de lading."
Munneke Smeets: "Dan nodig ik iedereen uit met de boot naar Bussum te komen. Wij zijn een zandgebied met veel heide. Goosie Zanden zou al beter zijn. De naam Gooiland is vaak ingediend, dat zou al op meer draagvlak kunnen rekenen."
Duyts: "Maar ook Bus naar Muiden is ingediend. En Fabiansdorp, toevallig ingediend door Fabian. Ook allemaal hele goede namen hoor. Ik bedoel maar: voor elke naam is wel wat te zeggen. Het is een zoektocht geweest waarbij we eerst de inwoners gevraagd hebben met suggesties te komen. We wilden het buiten het politieke gevecht houden, vandaar dat een commissie ernaar gekeken heeft. Die kwam met een shortlist waar drie namen op stonden: Naarden-Bussum, Naardingerland en Gooise Meren. Gooise Meren is er uitgekomen als de naam waar iedereen zich in kan vinden."

'Wat zijn wij dan straks? Een Gooi-smeerder ofzo…?'

Munneke Smeets: "De meerderheid van de raden in Bussum en Naarden was voor Naardingerland, Muiden was voor Gooise Meren. De angst was zo groot dat het dan Bussum zou worden (als de gemeenteraden er niet uitkomen, krijgt de fusiegemeente de naam van de grootste gemeente - red), dat ze maar gekozen hebben voor Gooise Meren. Het gekke is dat ieder raadslid heeft gezegd dat het geen mooie naam is en toch heeft men ervoor gekozen. Het is een keuze uit angst. Maar er staat nog niks vast. De gemeenteraad van de nieuwe gemeente moet de naam nog bekrachtigen."

Duyts: "Waar we al het hele fusietraject mee bezig zijn is om iets te kiezen waar iedereen zich in kan vinden. Dus laten we dan ook een naam kiezen die eer doet aan alle gemeentes. Naarden-Bussum en Naardingerland doen dat niet. Met Naarden-Bussum zouden we Muiden tekort doen en Naardingerland bekt niet altijd even lekker. En Gooise Meren is een goede naam, denken wij."
Munneke Smeets: "Laten we dan ook die meren hebben. Bovendien, denk even na, dan wonen we straks in Gooise Meren en wat zijn we dan? Een Gooi-smeerder ofzo…?"
Duyts: "Ik ben een Muiderberger. Ik rij elke dag naar huis toe en dan kom ik langs een bord 'Muiderberg' met daaronder in kleine letters 'gemeente Muiden'. Straks rij ik naar huis toe, staat daar nog steeds dat bord Muiderberg, maar dan staat er met kleine lettertjes 'gemeente Gooise Meren' onder. Ik ben er hartstikke blij mee."

'De drie raden hebben dit besluit genomen, het is een fait accompli'

Munneke Smeets: "Door bewoners zijn 784 namen aangedragen. Eén persoon heeft Gooische Meren aangedragen, in een andere spelling dus. Gooise Meren stond dus niet op de longlist, terwijl dat wel het belangrijkste criterium was. Daarnaast mocht het geen fantasienaam zijn - dat is dit wel - en moest het herkenbaar voor het gebied zijn - en dat is dit niet. We voldoen dus niet aan onze eigen criteria, dus zijn we ongeloofwaardig."

Duyts: "In Muiden was de naam 'Naardermeer' heel populair. Dat is een van die meren waar wij aan liggen en dat kan mevrouw Munneke Smeets maar niet vinden. De fusie is een noodzaak. We zijn druk bezig daar vorm aan te geven. De naam is een belangrijke factor daarin. Alle drie de gemeenteraden hebben het besluit genomen dat het Gooise Meren wordt. Dus het is een fait accompli."

Munneke Smeets: "Ik maak me er druk om omdat deze naamgeving symbolisch is voor hoe de hele fusie er doorgedrukt wordt. Op de longlist stond ook Juinen. Dat was een veel betere naam geweest."
De hele discussie is terug te luisteren via spijkersmetkoppen.vara.nl.

GL vraagt om aanpak knelpunten

NAARDEN/BUSSUM - De verkeerswethouders van Naarden en Bussum moeten wat doen om enkele knelpunten aan te pakken. Dat stelt GroenLinks Naarden-Bussum.

Als Bussums knelpunt wordt de chaos van de fietsenstalling van het NS-station Naarden-Bussum genoemd. Naarden heeft ook twee knelpunten. Als voornaamste knelpunt wordt de oversteek voor fietsers op de Amersfoortsestraatweg genoemd. Daar ontstaat door de drukke oversteek een onveilige situatie. Buurtbewoners vrezen ongelukken. Naast de oversteek wordt ook het tekort aan goede fietsenrekken op het Adriaan Dortsmanplein genoemd.

GL verzamelde afgelopen voorjaar al klachten van Naarders en Bussumers, waarna deze werden doorgegeven aan de verkeerswethouders met het verzoek om het aan te pakken. Tot op heden werden er echter in Naaden geen stappen ondernomen, stelt GL.

Helft van Naarders heeft een auto

NAARDEN - Van alle Naarders heeft ongeveer de helft een auto, zo'n 46,4 procent. Dat heeft het CBS berekend.

Daarmee hebben Naarders een stuk meer auto's dan het gemiddelde van de Nederlandse gemeenten. Al met al telt Naarden 7990 auto's.

Buurgemeenten
Om Naarden heen hebben buurgemeenten per saldo nog meer auto's. Laren (54,6%) en Blaricum (57,2%) scoren een stuk hoger. Bussum scoort met 42,3 % een stukje lager.

Bewoners-avond over wonen

NAARDEN - Er wordt morgen (donderdag) een bewonersavond gehouden voor de bewoners van de buurten Rembrandtpark, Componistenkwartier, Oranje-Nassaupark Noord en Zuid, Ministerpark, Fortlanden en Naardermeerkwartier.

De avonden worden wel vaker gehouden. Eerder stonden er al bewonersavonden op het programma over inbraakpreventie en criminaliteit. Nu wordt er gekozen voor een breder thema: 'Veiligheid in en om het huis'. De Witte Kerk aan de Koningin Wilhelminalaan vormt het decor van de avond. Het programma start om half acht en duurt ongeveer anderhalf uur.

Geen Lenny Kuhr, wel Dimitri van Toren

Dimitri van Toren speelde in de Grote Kerk. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Troubadour Dimitri van Toren gaf afgelopen zaterdag een concert in de Grote Kerk ten bate van het Diabetes Fonds. Op het programma stond eigenlijk een optreden van Lenny Kuhr gepland, maar zij kon vanwege ziekte niet aanwezig zijn. Het benefietconcert is in de loop der jaren uitgegroeid tot een groot evenement en wordt gezien als de officiële start van de landelijke collecteweek voor het Diabetes Fonds. De collectanten kunnen nog tot en met 1 november aan de deur komen. De opbrengst van het concert wordt gebruikt voor wetenschappelijk diabetesonderzoek.

Margriet Scheuders

Ex-fractievoorzitter GroenLinks
Naardense sinds 2001

Hoe bevalt het leven zonder de raad?
"Het is jammer niet meer zo intensief betrokken te zijn bij het bestuur van onze stad. En ik mis ook zeker de constructieve samenwerking met de raadsleden. Helaas was het voor mij niet meer mogelijk om het raadslidmaatschap namens GroenLinks te combineren met een jong gezin en m'n voltijdbaan. En ik sta, nu ik gelukkig ook meer rust heb sinds maart, daarom nog steeds achter mijn keuze."

Wat doe je nu?
"Naast mijn werk bij de Goede Doelen Loterijen en mijn gezin heb ik me nu gestort op het voorzitterschap van de MR van de Comeniusschool."

Welk nieuws uit Naarden volg je?
"Het nieuws rond de gemeentelijke herindeling. En ik kijk ook met veel interesse naar de transitie van de jeugdzorg."

Wat vind je van de naam Gooise Meren?
"What's in a name? Als we maar een mooie nieuwe gemeente krijgen waarin iedereen zich welkom voelt en goed vertegenwoordigd weet."

Wat zou je doen als je een dag burgemeester van Naarden zou zijn?
"Een rondje maken langs alle bewonersinitiatieven, vrijwilligers en mantelzorgers. Hun inzet en betrokkenheid is een belangrijke motor van onze lokale samenleving en verdient veel waardering."

Wat weten de mensen niet van je?
"Dat ik een fanatiek klaverjasser ben en absoluut niet van verliezen houd."

Waar kunnen we jou 's nachts voor wakker maken?
"Voor een goed concert. Van bijvoorbeeld Mumford & Sons, Arctic Monkeys, maar ook Stromae of De Jeugd van Tegenwoordig."

Welke poster hing er vroeger boven je bed?
"Madonna en van Albert Einstein."

Waar zullen we eens op proosten?
"Op het 575-jarige bestaan van onze prachtige Grote Kerk volgend jaar."

Clubhuis Naarderbos is flink verbouwd

Remco Smits is nieuwe manager Golfbaan Naarderbos

Zondag werd de allereerste Gooische Masters gespeeld.

NAARDEN - Golfbaan Naarderbos heeft begin deze maand het nieuwe clubhuis geopend. Het restaurant is in een geheel nieuw jasje gestoken.

Het restaurant biedt ruimte aan 100 zitplaatsen met uitzicht op het Gooimeer. Ook is er een terras aan de voorkant van het clubhuis met uitzicht op de driving range. De gerechten op de menukaart lopen uiteen van fish and chips tot ossenhaas volgens authentiek recept. Ook voor de lunch en voor de borrel is het complex geopend. Het nieuwe clubhuis profileert zich ook als een evenementenlocatie en telt twee multifunctionele ruimtes waar diverse evenementen kunnen plaatsvinden, The View (180 m2) en The Arena (400 m2). Deze ruimtes zijn geschikt voor (zakelijke) bijeenkomsten, feesten en vergaderingen. Sinds 1 september was al een verandering doorgevoerd met de komst van Remco Smits als nieuwe manager. Afgelopen zondag was het extra leuk op Naarderbos, want toen werd de finaledag van de allereerste Gooische Masters gespeeld. Dit zal een jaarlijks terugkerend evenement worden, aldus het nieuwe management.

Muiden vraagt geld

MUIDEN - Muiden heeft aan het Rijk 29 miljoen euro gevraagd om aan alle financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Dat blijkt uit een brief van Muiden aan het ministerie, in handen van Muideninfo.nl.

De brief is begin maart aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken geschreven. Muiden verzoekt het ministerie om eenmalig een bedrag van tientallen miljoenen over te maken om de begroting voor 2015 op orde te krijgen. Het college van B en W van Muiden stelt dat ze de miljoenen nodig hebben vanwege de afspraken die zijn gemaakt met ontwikkelaar KNSF over de bouw van de nieuwe wijk.

Het college belicht dat ook Muiders bijdragen, doordat de gemeentelijke lasten sterk stijgen. Maar dat is niet genoeg. De 29 miljoen euro is nodig om alle zaken goed af te wikkelen en Muiden zonder erfenissen uit het verleden in 2016 te laten fuseren. Daarom heeft Muiden al in 2015 het geld nodig.

Badeendje naar eigen ontwerp

Deze meiden hebben hun eigen badeend. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Drie kinderen hebben vorige week uit handen van burgemeester Sylvester een badeend gekregen, vervaardigd door de professionele kunstenaar Lies Hoogendoorn. Het leuke was dat de meiden de eendjes zelf hadden ontworpen tijdens het festival Naarden uit de Kunst.

De winnaars van de wedstrijd waren Brechtje (8) uit Bilthoven, Eline (9) uit Naarden-Vesting en Sophie (10) uit Naarden. De badeendjes werden aangeboden door Edison International uit Naarden.

Geld ophalen voor Poolse weesjes

NAARDEN - Met een concert wordt morgen weer geld opgehaald voor de Poolse Weeskinderen Naarden. Er wordt geld opgehaald om het goede doel te steunen.

De avond wordt gevuld met een optreden van Duo Ubuntu. Op het programma staan werken van onder meer Fauré en Sancan. Het Comenius Museum aan de Kloosterstraat vormt het decor voor het concert. Een kaartje kost 22 euro, maar gaat geheel naar het goede doel.

Voorafgaand aan het concert kunnen bezoekers eerst naar restaurant 't Arsenaal aan de Kooltjesbuurt. Daar wordt voorafgaand aan de avond een theatermenu geserveerd. Mee-eten en naar het concert kost samen 60 euro.

Reserveren kan nog op veronicasmelt@gmail.com of door contact op te nemen met het Comenius Museum.

Netwerk-borrel

NAARDEN - Er komt weer een Gooise Netwerkborrel aan. Over twee weken, op 13 november, kunnen ondernemers weer naar NH Hotel Naarden om te komen borrelen, elkaar te leren kennen en te netwerken.

Aanmelden voor de netwerkborrel kan nog. Dat kan op ronald@commesso.nl.

Moskeebestuur wil dubbel zo veel ruimte in nieuw hart Keverdijk

'De vrouwen bidden in een klaslokaal dat we tot gebedsruimte ombouwen'

Othman Chahid (28) en Ayad Mejaiti (60) zitten namens het moskeebestuur in het project herinrichting Keverdijk. Foto: Bob Awick

Door Lisa van Dorp

NAARDEN - De gemeenteraad keurde vorige week het Ambitiedocument Centrum Keverdijk goed. In het hart van de wijk moeten nieuwe woningen en een voorzieningencomplex komen. Aan de onderhandelingstafel zit ook de Marokkaanse gemeenschap, eigenaar van de moskee en huurder van verenigingsruimte. Het bestuur wil in de nieuwe situatie twee keer zo veel vierkante meters. "We zijn uit ons jasje gegroeid. Bij evenementen zoals het Suikerfeest past het niet meer."

In een afgeleefd klaslokaal met uitzicht op de speeltuin schenken bestuursleden Ayad Mejaiti (60) en Othman Chahid (28) Marokkaanse thee. "Geen muntthee, maar shibathee. Die drinken we in de winter", vertelt Chahid, terwijl hij een half kopje suiker in zijn glas kiept. Mejaiti en Chahid vertegenwoordigen de Marokkaanse gemeenschap (300 Naarders, 70 gezinnen) in de gesprekken met de gemeente over de herinrichting van het centrum van de Keverdijk. Wat willen ze?

Het huidige voorzieningencomplex in de Keverdijk gaat op de schop. Foto: Bob Awick

'We komen structureel ruimte tekort tijdens het vrijdaggebed'

Om mee te beginnen. Wie komen er in de moskee?
Chahid: "De moskee is een tweede huis voor de Marokkaanse gemeenschap in Naarden. De gemeenschap is als een familie. Onze leden wonen in de Keverdijk, Vierhoven, de Vesting en het Thijssepark. Alleen Marokkaanse gezinnen zijn lid, maar ook Afghanen en Turken komen bij ons bidden. En andere moslims als ze in Naarden werken. De moskee is voor iedereen toegankelijk." Mejaiti: "Wij moslims bidden vijf keer per dag. Als je in de gelegenheid bent, doe je dat in de moskee. In elk geval op vrijdag, want dan is de belangrijkste gebedsdienst van de islam, zoals de christenen dat op zondag doen en de joden op zaterdag."

Hoe ziet de ideale bouwtekening er wat jullie betreft uit?
Chahid: "Onze vereniging heeft nu 250 vierkante meter tot zijn beschikking. We hebben 110 vierkante meter moskee (gebedsruimte, ontvangstruimte, wasruimtes) en 140 vierkante meter verenigingsruimte (keuken, leslokaal, wc, hal). Vanwege de groei van onze gemeenschap willen we dat verdubbelen tot 450 vierkante meter. We komen namelijk structureel ruimte tekort tijdens het vrijdaggebed en op hoogtijdagen zoals het offerfeest en tijdens de Ramadan. Dan is er niet genoeg plek voor alle mannen om te bidden."

'De islam stelt geen eisen aan het uiterlijk van een moskee'

Vrouwen
Mejaiti: "Daarbij hebben de vrouwen geen aparte gebedsruimte. Ze bidden in het klaslokaal dat we ombouwen tot gebedsruimte door de tafels en stoelen aan de kant te zetten en tapijten uit te rollen. Ze volgen de gebedsdienst via een camera die in de moskee hangt. In de nieuwe situatie zouden we twee aparte gebedsruimtes willen, een voor mannen en een voor vrouwen."

2 verenigingen

Naast De Schakel en de Scan huurt de Marokkaanse Vereniging Naarden al jaren een ruimte. De naastgelegen moskee is er in 1999 aangebouwd. Mejaiti: "Vanwege de scheiding tussen kerk en staat hebben we sinds 1997 twee verenigingen. De Islamitische Vereniging Naarden regelt de religieuze activiteiten, de Vereniging Marokkanen Naarden de maatschappelijke activiteiten zoals taalles en huiswerkbegeleiding."

Meer vierkante meters. Wat nog meer?
Mejaiti: "Wethouder Adriani wilde een deel van het Kulturhus inruimen voor de moskee, maar onze voorkeur gaat uit naar een losstaand gebouw in verband met overlast. We hebben vijf gebedsdiensten per dag. Met de Ramadan is er veel aanloop, soms tot 's avonds laat. Als je direct naast of boven een moskee woont, krijg je daar last van. Andersom wil je als moskee ook niet naast een ruimte zitten die 's avonds gebruikt wordt voor bijvoorbeeld feestjes. Een moskee is een plek waar je tot rust komt. We passen wel naast een kinderdagverblijf of de bibliotheek."

Chahid: "Het liefst zitten we ook direct naast de ruimte van de Vereniging Marokkanen Naarden. Onze activiteiten zitten zo dicht bij elkaar dat twee aparte locaties niet handig zijn."

Hoe moet de nieuwe moskee er uitzien? Het huidige gebouw ziet er niet uit als een moskee.
Chahid: "Vanuit de islam zijn er geen eisen aan het uiterlijk van een moskee. Voor ons is het belangrijkste dat het een functioneel gebouw is dat past in de wijk."

Mejaiti: "Een moskee van Arabische architectuur, met een koepel en minaretten, zou ik wel een verrijking vinden. Maar dat is veel duurder dan vier muren en een dak."

Gaat dat allemaal passen in het bouwplan?
Mejaiti: "We hebben nog veel vragen die hopelijk beantwoord worden in de vijf tekeningen die volgende maand klaar zijn. De financiën zijn een zorg."

Barneveld Zaken is klaar voor kerst

Jitske en Wilma Barneveld in hun zaak op de hoek Huizerweg / Noorderweg. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - Van servies tot truien en van kaarsen tot kookpannen: Barneveld Zaken is met recht een plek te noemen waar het lijkt alsof je in meerdere winkels tegelijkertijd bent. Klap op de vuurpijl is wel de kookwinkel in de kelder, maar vergeet ook niet de linnenshop, of de prachtig gedekte tafels, de cadeaus, de zijden bloemstukken of vraag om interieuradvies. Alles lijkt mogelijk bij Barneveld Zaken, de winkel die al 95 jaar een begrip is in Bussum en omstreken.

In de winkel, op de hoek Huizerweg / Noorderweg ziet alles er keurig uit. "We horen vaak dat we een mooie, verzorgde en schone winkel hebben. Dat is voor ons een belangrijke standaard, maar soms krijgen mensen hierdoor het idee dat wij duur zijn. Dat is zeker niet zo", vertelt eigenaresse Jitske Roselaar Barneveld.

Cadeautjes
"We hebben al cadeautjes vanaf 1 euro en heel veel keus waardoor we iedereen, met elk budget, op weg kunnen helpen. We hebben nu eenmaal heel veel zaken in één en we willen dat ons bedrijf een echte beleving is", vertelt haar zus en mede-eigenaresse Wilma Barneveld. "Mensen kunnen hier genieten van allerlei moois zoals gedekte tafels, maar ook ideeën opdoen voor thuis. Behalve de goede merken hebben we ook veel exclusieve en originele spullen die je nergens anders ziet."

Al 95 jaar
Barneveld Zaken begon in 1919 als installatiebedrijf, op dezelfde locatie in Bussum. De zaak werd gerund door grootvader Jan-Willem. De tweede generatie, vader Cees en tante Cor, nam het roer over en de zaak werd uitgebreid met wit- en bruingoed. In 1952 werd een aparte aangrenzende winkel erbij betrokken voor de huishoudelijke artikelen. Momenteel staat de derde generatie aan het roer met de zussen Jitske en Wilma.

Wilma: "Wij komen uit een gezin van 6 kinderen. Als kinderen hielpen wij al in de vakantie in de zaak. We kunnen het samen heel goed vinden en het is prettig als je elkaar goed begrijpt." De taken zijn goed verdeeld. Jitske houdt zich meer bezig met de overkoepelende aspecten en geeft interieuradvies. Wilma heeft de verkoop, de aansturing van het personeel en styling onder haar hoede. Samen doen ze de inkoop. Jitske: "Meestal zitten we wel op één lijn. We letten hierbij bijvoorbeeld wel op trends, maar ook op prijs-kwaliteitverhouding en of het in ons plaatje past." Hoewel de dames nog geen opvolger in het vizier hebben, maakt dat voorlopig niet uit. "We hebben er nog heel veel zin in", zegt een enthousiaste Jitske en ook wijst ze naar haar zusje die 7 jaar jonger is en er "nog zeker 15 jaar tegenaan gaat".

Kerst
Op de korte termijn komen er hele drukke dagen aan. Wilma wil nog dit weekend de hele kerstpresentatie in de winkel klaar hebben. "Poederroze en vaalblauw zijn momenteel de trendkleuren, maar we zien ook koper en veel pegels, bloemen en parelslingers. Er komen versierde bomen in de zaak en uiteraard mooi gedekte tafels voor de kerstdagen en we hebben originele cadeautjes." Is het niet een beetje vroeg voor kerst? "Zeker niet, ik hoor al zeker drie weken lang klanten die vragen wanneer het kerstassortiment komt", lacht ze.

Sinterklaas
Wie bij Barneveld Zaken ook nog iets van het 'sinterklaasgevoel' wil meemaken, is welkom op 22 november tussen 14.00 en 16.00 uur. Dan signeert Anneke Ammerlaan haar boek genaamd 'Het grote Sinterklaas Kookboek' in de winkel.

"Lang hem ik mij afgevraagd", schrijft Daniël Otten uit Muiden, "waar deze aanduiding op slaat." Hij staat in een brief, die zijn vader in 1930 aan zijn verloofde Annie schrijft.

Daniël Otten (1938), de auteur van het in 2012 verschenen boek 'Annie', met brieven die zijn moeder ontving en schreef tussen 1930 en 1944. We zijn in dit boek getuige van een liefdesgeschiedenis, een familiegeschiedenis en een holocaust-geschiedenis.

Zijn moeder, Annie Wolff, was van joodse afkomst en trouwde eind 1937 met de niet-joodse arts Daniël Johannes Otten. Toen zij, zwanger van haar eerste kind, in 1938 plotseling weduwe werd, kon zij niet vermoeden welke rampspoed haar nog meer te wachten zou staan. Na 1940 diende de jodenvervolging zich sluipenderwijs aan en werd steeds nadrukkelijker, met uiteindelijk een fatale afloop.

Het verhaal van de jodenvervolging is al vaak verteld, maar zelden op zo'n direct invoelbare wijze. In de brieven die Annie aan haar familieleden stuurde zijn we op een directe en onthutsende wijze getuige van wat deze jonge vrouw overkwam en hoe het net zich om haar heen sloot. Ze probeert op allerlei manieren overeind te blijven, maar tevergeefs. Uiteindelijk sterft Annie in 1944 in Bergen-Belsen. Haar half-joodse toen vijfjarige zoontje Daniël werd niet vervolgd en bleef in Nederland alleen achter.

Daniël Otten las in het Bussums Historisch Tijdschrift van september 2014 het artikel 'Wandelen in 1929 en in 2014' en trof daar de K-J wandeling aan. De met de letters aangeduide wandelingen stonden in het A.N.W.B.-boekje 'Wandelingen in het Gooi'.

"Naar aanleiding van uw artikel heb ik het boekje kunnen aanschaffen bij een antiquariaat! Zo komt ook dat stukje geschiedenis weer dichterbij. We gaan die wandeling beslist een keer maken." Aldus Otten.

Klaas Oosterom

6 September 1930

Aan Annie

Vanmiddag zat ik ijverig te werken, maar daarbij had ik te maken met een hevige onrust. Ten einde raad wandelde ik maar eens naar beneden en daar stond op 't buffet tegen een vaasje jouw brief die mij toeriep: "hier ben ik, een teeken van Annie!". En dat bracht mij in rep en roer…

Ik zal je een verslag geven van 3 September j.l.! Met tram en trein bereikte ik Bussum, waar Harry solitair stond te cerberussen aan de ingang van de stationstunnel, want wij zouden de gecombineerde K-J wandeling gaan maken. Nadat wij jouw mama hadden begroet startten wij zonder hoed, maar mèt een loopstok. Wij trachtten Frederik van Eeden te betrappen in Walden, maar dat lukte niet. Heimelijk slopen wij Bantam door en rookten een cigaret in het Spanderswoud. Verder hadden wij slechts oog voor 't bondsboekje, de bondskaart, de bondsboomen, de bonds-K-'s en de bondswegwijzers. Zo Sherlockholmsden wij voort en dronken een kopje thee bij de Crailoosche brug, waar 't fietsenrek ons aanmoedigde Phoenix bier te verschalken…De J-bordjes leidden ons tenslotte over de paarse heide terug. De volgende ochtend gingen we al vroeg naar Blaricum om met Joost Berman muziek te maken en die middag nam ik trein en tram terug naar Zandvoort. Wanneer zie ik je weer? De stemming voor "ons beiden" is erg goed, hoe kan 't ook anders met zo'n lief meisje als jij?!

Dag lieve krullebol, een innige omhelzing…(wanneer in 't echt?).

Uit: 'Annie' door Daniël Otten. Een Joodse weduwe en haar zoon in de greep van bezetting en vervolging. Walburg Pers 2012. ISBN 978.90.5730.836.9.

Hockeyers nog steeds ongeslagen

Naarders boeken zege op Alphen, nederlaag hockeysters

De hockeysters kwamen tekort (archieffoto).

NAARDEN - Het gaat nog steeds voortvarend met de hockeyers van HC Naarden. De Naarders hebben nog steeds geen duel verloren. Afgelopen weekend werd er wederom gewonnen. Na een spannend duel tegen HC Alphen stapten de Naarders met een 2-3 zege van het veld.

HC Naarden begon sterk aan het duel. Er volgden al snel meerdere kansen. Het duurde even voordat de ploeg dat ook kon belonen met doelpunten, maar dat lukte voor rust al. Derk van Niel kon met een backhand hard voorzetten, waarna Max der Kinderen knap kon scoren. HC Alphen kon wat terugdoen met een aantal strafcorners, maar keeper Philip Breitenstein van HC Naarden kon twee keer knap redden. HC Naarden had meer geluk met strafcorners en kon voor rust de 0-2 maken door Floris van den Bosch.

De tweede helft was nog maar amper begonnen toen HC Naarden ook de 0-3 maakte. Op aangeven van Der Kinderen kon Van Niel de bal achter de doelman van de tegenstander werken. Na de Naarder goals kon HC Alphen toch nog terugkomen, maar de ploeg kwam tekort om ook nog een derde goal te maken.

Het duel tussen de hockeyteams was steeds spannend.

Na de rust probeerde HC Naarden weg te lopen en een derde goal te maken

Promovendus te sterk
Een opvallende nederlaag voor de sterk presterende hockeysters van HC Naarden afgelopen weekend. De Naarder hockeyvrouwen verloren met 3-2 van promovendus Woerden, dat tot afgelopen week nog maar één punt had.

De opdracht voor HC Naarden was om het hoofd koel te houden. Dat lukte de eerste fase van het duel goed. Woerden stond onder druk en al snel werden de eerste kansen gecreëerd. Goals bleven echter achterwege. Dat zorgde er ook meteen voor dat Woerden kansen rook. De tegenstander van de Naarders kon zelfs knap op voorsprong komen. Na de Woerdense treffer moest HC Naarden een tandje extra geven. Er werd gezocht naar een tegentreffer. Dat lukte ook. Sterker nog: voor rust kon HC Naarden op 1-2 komen door doelpunten van Aukje de Jong en Georgie Westerterp.

Na de rust probeerde HC Naarden weg te lopen en een derde goal te maken, maar het ontbrak aan scherpte. Woerden kon terugkomen tot 2-2 met een benutte strafcorner.

Later kon Woerden ook de 3-2 maken, waarmee de nederlaag voor HC Naarden zeker was. De Naarders probeerden het nog recht te zetten, maar dat bleek tevergeefs. Een zure appel voor de Naarder hockeysters.

HC Naarden staat na de nederlaag van afgelopen weekend op plaats 4 van de stand. Volgende week speelt de ploeg tegen USHC, dat een plekje hoger staat.

Sterker NVC komt toch tekort

NAARDEN - Voetballend was de ploeg het merendeel van het duel beter, maar toch hebben de voetballers van NVC afgelopen weekend verloren van koploper Quick 1890 AFC. De Naarders kwamen met 0-1 tekort.

Dat NVC verloor mocht opvallend worden genoemd. De Naarders waren op het veld het meest aan de bal en bleken heer en meester. Toch ontbrak het wel aan goede kansen. NVC zette goede aanvallen op, maar kwam vlak voor de goal van de tegenstander net tekort. Dat kwam mede doordat de tegenstander met veel mensen ballen probeerde weg te werken.

Waar NVC vergat te scoren, lukte dat de tegenstander wel. Na een half uur voetballen kwam de ploeg verrassend op voorsprong. Na de goal probeerde NVC wat terug te doen, maar dat lukte geen moment. Echt goede kansen bleven wederom achterwege.

Coach helpt zaterdagploeg
Een afgetekende zege voor het zaterdagelftal van NVC afgelopen weekend. NVC won van met 1-6 van SC 't Gooi.

De zege van de Naarders mocht opvallend genoemd worden. Van de zes goals werden er 4 gemaakt door de coach van de ploeg, Eric de Jongh. Vanwege een tekort aan spelers moest de De Jongh op het laatste moment zijn voetbalschoenen aantrekken.

Geen problemen voor rugbyers tegen studenten Ascrum

NAARDEN - Een afgetekende zege afgelopen weekend voor de rugbyers van RC 't Gooi. Na een week rust troffen de Naarders de gepromoveerde Amsterdamse studenten van Ascrum. De Naarders waren met 3-36 een stuk sterker.

Hoewel de Amsterdammers de laatste plaats in de competitie bezetten moesten de heren niet worden onderschat. Dat bleek meteen aan het start van de wedstrijd, waar 't Gooi stuitte op een bijna niet te breken verdedigingslijn van de Amsterdammers. Het duurde tot de negentiende minuut totdat Mark Darlington de score kon openen toen na een fase sterk voorwaartsenspel de conversie werd benut door Davey Harrold. De kracht van de naarders lag bij de voorwaartsen. Zij zetten de studenten continu onder druk, onder andere door harde tackles en een aantal mooie linebreaks van George Kouroumichakis.

Vlak voor rust wist Nick Hielkert uit een mooi ingestudeerde lijnbeweging op fraaie wijze een try onder de palen te drukken, waardoor de conversie voor Davey Harrold geen uitdaging meer was. Met een comfortabele 0-14 konden de mannen de rust in.

Tweede helft
Vlak na rust konden de Amsterdammers scoren uit een penaltykick en daarmee de spanning terug in de wedstrijd brengen: 3-14. Met een aantal frisse krachten van de bank voerde 't Gooi de druk op; dit resulteerde in een gele kaart voor de studenten wegens het in herhaling onreglementair verstoren van de aanval van de mannen uit Naarden. Hierdoor leek het verzet van de Amsterdammers gebroken, doordat 't Gooi de overtalsituatie uitbuitte door een score van Sam Brouwer en een mooi uitgespeelde aanval die werd verzilverd door Arko Hoondert. Dat bracht de tussenstand op 3-24.

Daarna volgde nog een tray voor Prop Hugo Langelaan, een beloning op het harde werken van het voorwaartsenpack van 't Gooi. Net als in de eerste helft was het slotakkoord in het tweede gedeelte voor Nick Hielkert met zijn tweede try van de dag. De conversie van Davey Harrold brengt de eindstand op 3-36.

Komende week
Aankomende week spelen de heren van 't Gooi een thuiswedstrijd in Naarden, waar wederom moet worden gestreden voor de benodigde punten om een top-6-plek in het vizier te houden.

Voetballers BFC rechten rug en pakken weer eens punten

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het heeft even geduurd, maar na twee forse nederlagen achter elkaar hebben de voetballers van BFC weer eens gewonnen. De slecht presterende Bussumse derdeklasser was afgelopen weekend met 6-4 te sterk voor concurrent Zwaluwen Utrecht.

De toeschouwers langs het veld aan de Meerweg werden afgelopen weekend al snel vermaakt. BFC en Zwaluwen Utrecht startten fel en trokken meteen ten aanval. Al snel kwamen er ook kansen. Door doelpunten van aanvoerder Dico Knevel stond er na de eerste helft een 2-1 voorsprong op het scorebord van BFC.

Hoewel het duel voor rust al spannend was, werd het na rust een waar spektakel. Voetballend kon het over het algemeen nog wel beter. De twee ploegen maakten nog wel wat foutjes, maar konden ook met enkele knap opgezette aanvallen voor gevaar zorgen. BFC kon weglopen, maar ook de tegenstander deed nog goed mee.

Filmhuis Bussum

Gemma Bovery. Foto: Filmhuis Bussum

THE TRIP TO ITALY toont Steve Coogan op culinaire ontdekkingstocht.
In FADING GIGOLO leeft Woody Allen zich uit als pooier.
In BROZER delen vier zussen leven en dood.
IN JOUW NAAM toont het drama van twee geliefden die in hun rouwverwerking elkaar dreigen kwijt te raken.
A MOST WANTED MAN is de bloedstollende thriller naar een boek van John le Carré.
In LOCKE tracht een ondernemer, in één nachtelijke autorit met telefoontjes, zijn leven en dat van zijn gezin op de rails te houden.
GEMMA BOVERY is mevrouw Bovary in een nieuw jasje: Gemma Arterton en Fabrice Luchini leven zich uit!
In DORSVLOER VOL CONFETTI leef je mee met een opgewekt 12-jarig meisje in haar strenggelovig boerengezin.
Het prachtig kalme winterse drama WINTER SLEEP schildert subtiele confrontaties tussen man en vrouw, broer en zus.
WATERMARK volgt het teisterend schone water op een reis door tien landen.
LE GRAND CAHIER is schilderachtig, mysterieus en ijzingwekkend: over een tweeling en hun Spartaanse oma.
Dinsdagavond: SNEAK PREVIEW.
Twee Nederlands gesproken jeugdfilms: KLEINE ANNA & LANGE OOM en PLANES 2: REDDEN & BLUSSEN.

Meer op www.filmhuisbussum.nl.

donderdag 30 oktober

Benefietconcert

Er wordt weer een benefietconcert gehouden voor de Stichting Poolse Weeskinderen. Het concert wordt gehouden in het Comenius Museum. Er staan meerdere optredens op het programma. Aanvang 20.30 uur, entree € 22,-.

Spieghelavond

Er wordt een speciale Spieghelavond gehouden. Op deze avond worden de drie finalisten van de schrijfwedstrijd die de bibliotheek heeft uitgeschreven bekendgemaakt. De drie beste verhalen zullen worden voorgelezen door dorpsdichter Gaston Bannier en de avond wordt gepresenteerd door de Bussumse schrijver Rudolf Geel. De muziek wordt verzorgd door het Trio C tot de Derde, zigeuner- en balkanmuziek. Aanvang 20.00 uur, entree € 7,-.

Orgelconcert

In de Verlosserkerk vindt een orgelconcert plaats. Er staat een gevarieerd en boeiend programma klaar. Aanvang 19.45 uur, entree gratis.

Klaverjassen

De Schakel opent weer de deuren voor klaverjassen. Belangstellenden kunnen langskomen om mee te doen. Aanvang 19.00 uur.

vrijdag 31 oktober

Najaarsconcert

Koor Deo Juvante houdt haar najaarsconcert in de Grote Kerk van Naarden. Behalve Deo Juvante zal het duo Elly & Rikkert acte de présence geven. Het koor en de solisten worden begeleid door Jan Vayne aan de piano en Henk Strootman aan het Domusorgel. Aanvang 20.00 uur, entree € 15,-. Kaarten te koop op www.deojuvante.nl.

Halloweenzwemmen

Sportcentrum De Lunet houdt vrijdag Halloweenzwemmen. Tussen 19.00 en 20.30 uur kan de jeugd komen griezelen en zwemmen. De avond is voor kinderen van 6 t/m 13 jaar met een A-diploma. Entree € 6,50.

Spelletjesmiddag

Elke vrijdagmiddag is er in De Palmpit aan de Koekoeklaan spelletjesmiddag en vanaf 12 november ook op woensdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur. Alle voorkomende spellen kunnen worden gespeeld, ook digitaal. Deelname gratis.

Duurzaamheid

Buurtcentrum 'Achter de Linde' aan de Godelindedwarsstraat houdt een bijeenkomst voor geïnteresseerden in twee actuele, duurzame ontwikkelingen die helemaal in de huidige tijdgeest passen: samenwerking in je eigen buurt en hoe kan ik mijn huis energieneutraal maken. Aanvang 19.30 uur.

zaterdag 1 november

Kunstenaars

Kunstenaars openen weer de deuren aan de Godelindestraat, Waltherlaan, Lothariuslaan en Radboudlaan voor 'Kunst in de Wijk'. Tussen 11.00 en 17.00 uur worden de kunstwerken geëxposeerd voor belangstellenden.

Theater

Het Goois-toneel speelt een klucht in theater Spant! Op het programma staat 'De ooievaar vergist zich'. Aanvang 20.15 uur, kaarten € 12,-. Te koop aan de kassa of via 06-18568881.

Fancy Fair

In de Majellakapel aan de Iepenlaan wordt een Fancy Fair gehouden. Er wordt van alles verkocht. Van boeken en cd's tot speelgoed. De Fancy Fair is van 10.00 tot 14.00 uur.

Braderie

Op de Mackaylaan wordt van 9.00 tot 15.00 uur een braderie gehouden. Er zijn diverse kramen met mooie artikelen van buitenaf. Ook zijn er verse oliebollen en appelbeignets bij Bakkerij Kwakman. Voor de gezelligheid is er een draaiorgel aanwezig.

zondag 2 november

Lezing

Door dhr. Henk Griffioen wordt een lezing gehouden in De Palmpit aan de Koekoeklaan met de titel 'Dakloos: Keuze of Noodlot'. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

Spelletjesmiddag

Elke vrijdagmiddag is er spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan van 14.00 – 16.00 uur. Alle voorkomende spellen kunnen worden gespeeld. Deelname € 1,- per middag.

Allerzielen

Op 2 november, Allerzielen, de dag waarop veel mensen hun overledenen gedenken, wordt een muzikale herdenkingsbijeenkomst in de Koepelkerk gehouden. Tijdens deze bijeenkomst zal het Vocaal Ensemble Magnificat Emmen o.l.v. van organist/dirigent Daniel Rouwkema het prachtige Requiem van Maurice Duruflé ten gehore brengen. Aanvang 19.30 uur.

Allerzielen

Op de Oude Rooms Katholieke Begraafplaats aan de Nieuwe Hilversumseweg wordt Allerzielen gehouden. De Eucharistieviering zal worden voorgegaan door kapelaan M. Sendecki. Het St. Ceciliakoor verleent eveneens haar medewerking aan de viering. Aanvang 15.00 uur.

zondag 2 november tot maandag 10 november

BoodschappenPlusBus

De BoodschappenPlusBus gaat weer op pad. Zaterdag kunt u mee naar de Pannenkoekenboot in Amsterdam en zondag naar de Hermitage. Maandag gaat de bus naar Gassan Diamonds in Amsterdam en dinsdag naar het Nederlands Volksbuurtmuseum in Utrecht. Woensdag 5 november staat de Euromast in Rotterdam op het programma, donderdag gaat de bus weer naar Amsterdam, maar nu naar het Museum Geelvinck Hinlopen Huis. Vrijdag is er het inmiddels bekende Mistery Dinner. De week sluiten wij af met een bezoek aan Schokland op zaterdag en het Spporwegmuseum in Utrecht op zondag. Aanmelden op 035-7504192.

Versa vrijwillgerscentrale

De Voedselbank Naarden/Bussum/H'sumse Meent: Assistent Algemeen Coördinator (6 uur per week).

Sherpa voor een cliënt Naarden: computerreparateur (2,5 uur per week).

Zorgcentrum Godelinde: voor een op te starten Uitbureau (minimaal 2 dagdelen per week, ma, wo of vrijdag).

Egelopvang in Naarden: verzorger egels en eekhoorns (dag van 9.00-15.00 uur).

maandag 3 november

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt elke maandag- en donderdagmiddag een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

Pannenkoekencafé

De jongeren van de SCAN bakken in De Schakel weer pannenkoeken voor volwassenen. Mee-eten kost € 5,-. Aanvang 16.45 uur. Opgeven op 035-6943262 of 035-6944742.

maandag 3 november tot zondag 9 november

Collecte

Het Alzheimerfonds gaat weer collecteren door heel Naarden. Er worden nog collectanten gezocht. Aanmelden kan op alzheimernaarden@gmail.com of 06-29551844, voor 20 oktober en na 29 oktober.

Vanaf 30 oktober

Expositie

Kunstenaars Helen de Waal en Peter Hulsken exposeren samen hun werk. Opvallend aan het werk van De Waal zijn de vele en warme kleuren die een bepaald sfeer oproepen. De werken van Peter Hulsken bestaan grotendeels uit schilderijen in olieverf die zijn geïnspireerd uit de werken van Paul Gauguin. De expositie duurt tot en met 23 november en is te zien op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag aan de Amsterdamsestraatweg 43.

Versa Welzijn krijgt je administratie op orde

Wilma Post van Versa nodigt iedereen uit om langs te komen op het spreekuur. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM / NAARDEN - Wat als je door de bomen het bos niet meer ziet in je financiële administratie? Genoeg mensen maken niet eens hun post open. Soms omdat het ze niet interesseert, omdat ze bang zijn voor schuldeisers of omdat ze de brieven niet begrijpen of de Nederlandse taal niet goed genoeg beheersen. Wie hulp nodig heeft bij het ordenen van de administratie kan daarvoor sinds een jaar terecht op het spreekuur 'Administratie voor Elkaar' bij Versa Welzijn. Door het grote succes in Bussum wordt sinds vorige week ook in Naarden het spreekuur aangeboden. Wilma Post is coördinator van het spreekuur en vertelt dat er behoorlijk wat belangstelling is voor het spreekuur.

Waarom bieden jullie deze dienst aan?
"In 2008 zijn we begonnen met het helpen bij de thuisadministratie. Dat betekende dat we mensen in hun eigen huis kwamen helpen met het uitzoeken en ordenen van de administratie. Vaak bleek dat de vrijwilliger al na 1 of 2 bezoekjes klaar was. Daarnaast stelde niet iedereen een bezoekje thuis op prijs. Daarom ontvingen we soms mensen op kantoor, maar dat was ook niet ideaal. Daarom begonnen we vorig jaar in de Uitwijk met een spreekuur. Een buurthuis is laagdrempelig voor mensen. En als de nood hoog is, is men snel de schaamte voorbij en klopt men ook aan voor hulp. We krijgen gemiddeld tussen de 10 en 12 klanten op een donderdagochtend. Er zitten dan 6 vrijwilligers klaar om hulp te bieden."

Wat zijn dat voor vrijwilligers?
"Het zijn allemaal mensen die ervaring hebben op het gebied van administratie. De bezoekers krijgen inzicht in inkomsten en uitgaven en leren een overzicht maken. Tijdig ondersteunen werkt preventief en kan het ontstaan en uitbreiding van schulden en mogelijke verdere problematiek voorkomen. Een geordende administratie vergroot het zelfvertrouwen, de zelfredzaamheid en stimuleert gezond financieel gedrag."

Spreekuur

Het gratis spreekuur Administratie voor Elkaar wordt elke donderdag gehouden van 10.00 tot 12.00 uur in Wijkcentrum Uitwijk aan de dr. Schaepmanlaan 10 in Bussum.

Sinds kort is ook de SCAN, aan de Majoor Kampsstraat 3 in Naarden op donderdag geopend tussen 14.00 en 16.00 uur voor hulp bij de administratie.

'Klanten worden zo veel mogelijk betrokken bij het ordenen en regelen'

Wat voor mensen vragen om hulp?
"Van jong tot oud. Denk bijvoorbeeld aan migranten die moeite hebben om hun post te lezen. Of mensen die binnenkort 65 worden en inzicht willen over hoe hun financiële plaatje er uitziet als ze stoppen met werken en AOW ontvangen. Wij helpen ook mensen die via Woningnet op een woning willen reageren. Daarnaast komen er mensen die hun schulden in kaart willen brengen."

Nemen jullie alles uit handen?
"Zeker niet. De klanten worden zo veel mogelijk betrokken bij hun eigen administratie. Ook blijven ze zelf verantwoordelijk. We willen best een keer de huurvereniging bellen, maar we zullen altijd samen formulieren invullen. Zelfredzaamheid staat voorop."

Waarom zijn jullie nu ook in Naarden actief?
"Dat komt eigenlijk doordat een groot bedrijf in Naarden een ontslagronde heeft aangekondigd. Veel medewerkers wonen in de Keverdijk en voor deze mensen willen wij ook klaarstaan. Hun financiële positie gaat veranderen en zo'n verandering kan ook op andere gebieden problemen geven. We verwijzen mensen ook door, er zijn korte lijntjes met andere instanties."

Vrijwilligster Wilma Knops vertelt hoe ze het eerste spreekuur in Naarden heeft ervaren.
"Ik ben samen met een collega 2 uur bezig geweest met een klant die de laatste jaren niets meer aan zijn administratie had gedaan. Alles zat nog in enveloppen, er zat zelfs reclame tussen. We hebben meer dan de helft weggegooid. Hij maakte zijn post om verschillende redenen niet meer open. En hij wist niet hoe lang je brieven moet bewaren. Ook kwam er een buitenlands gezin binnen dat wilde weten hoe ze ziektekosten bij de verzekering kunnen declareren. Ik vind het een verrijking als je mensen kunt helpen. Het is echt dankbaar werk en het is mooi om iets terug te geven aan de maatschappij."

Van de lezers

Gooise Meren I

De naam Gooise Meren is schadelijk voor de regionale economie omdat de economische ontwikkeling niet gehanteerd is als criterium bij het vaststellen van de naam. De naam is dus niet getoetst aan de missie waarbij de schaalvergroting tot een sterkere positie in de regionale economie moet leiden. De beoordelingscommissie had bijna een beslissende verantwoordelijkheid doordat zij 3 namen moesten kiezen en daarbij een rangvolgorde aangeven. Het is niet te begrijpen dat deze fantasienaam (er bestaan geen Gooise Meren, waardoor de locatie geografisch niet te duiden is) nota bene als favoriet door de commissie is gekozen. Ook opvallend is dat de voorzitter van deze commissie, Marian Dekker, tevens de voorzitter is van de Stuurgroep Fusie. Zij adviseert dus eigenlijk zichzelf.
De naam Naardingerland drukt de missie op de toeristenmarkt voortreffelijk uit en zal de regionale economie een boost geven. Voor promotie in de 'tourist industry' is 'Naardingerland' een wervend merk, in staat om buitenlandse toeristen, die veelal over veel geld en weinig tijd beschikken, naar de regio te lokken. De naam Naarden-Bussum laat Muiden onvermeld: dit is een misleiding en een onderdrukking van minderheden en dus ondemocratisch. Als de Fusieraad en de drie gemeenteraden hun naambesluit van 20 oktober 2014 niet herroepen, wordt aan de regionale economie schade berokkend.

Prof. drs. J.B.M. Edelman Bos

Gooise Meeren II

Gooise Meeren, met twee 'ee's, ziet er plotseling veel klassieker en waardiger uit dan Gooise Meren. Ook de spatie geeft het gewenste niveauverschil. De volgende stap is de meren te benutten en exploiteren als dynamisch watersportgebied. Zo zou er wellicht een zeilrace van grote jachten in de haven van Naarden kunnen worden gehouden. Verder is de vestinggracht een pracht van een locatie om er de elf Bastionnen Canadese kanorace met hindernissen te houden (klunen tussen de hindernissen).
Het 'Meertje van Vlek' leent zich bij uitstek voor een langeafstandzwemwedstrijd en roeiwedstrijden. Tenslotte is de 'Kom van Biegel' door zijn ronde vorm bij uitstek geschikt om powerboatraces te houden. Daarmee zal ook deze wedstrijd bijdragen aan de stijgende populariteit van deze dynamische gemeente die 'Gooise Meeren' heet. Een goede strategie is erg belangrijk omdat uiteraard buurgemeente Wijdemeren er alles aan zal doen om het publiek duidelijk te maken dat zij meer meren hebben dan hun snobistische bovenbuurgemeente. Moet kunnen!

Teunis Versluis

Te huur aangeb. in Bussum: - kantoorruimte ong. 14 m2, in souterrain, ruim lichtinval. verwarming, wastafel en gez. toilet. € 119,- per maand excl. energiekosten. - Garages in Bussum te huur, huurprijs
€ 140,- per maand. Info:
06-10397243

Kent u onze vaste dag
aanbiedingen al?

Dinsdag: Hollandse kipfilet
1000 gram € 7,98
Woensdag: Bretonsgehakt
1000 gram € 5,90
Rundergehakt
1000 gram € 6,90
Gemengdgehakt
1000 gram € 5,90
Donderdag: Sucadelappen
1000 gram € 9,98
Vrijdag: Hollandse biefstuk
100 gram € 2,25
Zaterdag: Shoarmavlees
1000 gram € 7,98
Kwaliteitsslagerij Marc Broodbakker.
Burg. J. Visserlaan 10, tel.: 035-6940045.

Versa Welzijn start 23 oktober met "Administratie voor Elkaar" in Naarden. Uitbreiding van het spreekuur! Elke donderdag inloopspreekuur van 10-12 uur in Bussum (Uitwijk) en van 14-16 uur in Naarden, SCAN, M.Kampstraat 3. Voor hulp/vragen; bij ordenen, opzetten, uitzoeken van de administratie; met formulieren; inschrijven/ reageren op woningen bij woningnet; digitale hulp zoals opvragen van bankafschriften. Vrijwilligers geven u gratis hulp en advies. Kom langs en neem uw administratie mee! Privacy is gewaarborgd. Informatie: Tineke van der Tol en Wilma Post: 035-6911251

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk, met ervaring en goede refs. Mevr. Kim 10 euro p/u. Tel.: 06-29322972

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

HEERLIJKE WINTERKOST. Rookworst, zuurkoolspek, hamschijf, krabbetjes, bakbloedworst, balkenbrei, erwtensoep, stamppotjes, hachee enz. enz. Bij SLAGERIJ van BEMMELEN. Kol. Verveerstraat 69 Naarden, tel.: 6948850. Al meer dan 25 jaar een vertrouwd adres.

Na 50 jaar opheffingsuitverkoop, fotolijsten in diversen maten, ook in 2- en 3-luik, statieven, insteekalbums 13x18, oude spot enz. Fotostudio Vonk, Brinklaan 22-B Bussum Tel. 035-6916165. E-mail: info@fotostudiovonk.nl

Maak zelf een zilveren ring. Workshop edelsmeden. Info en/of reserveren: Rood Goud Zilver, Brinklaan 20a Bussum, tel. 035-6984414
info@roodgoudzilver.nl

Proeflessen Tai chi v.a. 28 oktober in Bussum. Kom langs om te ervaren of het iets voor jou is. Iedereen die interesse heeft is welkom. Kijk op
www.taichi-hanshasebos.nl
06-10273363

TOTALE LEEGVERKOOP Hoekbanken, loungebanken, slaapbanken, diverse kleuren en maten. ZitAxi Emmastraat 40a Hilversum 035-5338784 dinsdag t/m vrijdag van 10:00 t/m 17:30 uur, zaterdag van 10:00 t/m 16:00 uur

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Schilderwerk groot of klein.
Binnen of buiten SCHILDER PMC biedt u altijd een vrijblijvende offerte
06-53148137 34 jaar ervaring
pharskamp@hetnet.nl

Koningsbeurs, Rem. kerk, Koningslaan 2b, 7 nov. 14.00-19.00 uur. Bazar

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator, fiets. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Manicure € 35 & Gellak € 40. Nailstudio Dot, Keverdijk 71 Naarden. M. 06-27294616

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Taxi naar of van Schiphol vanuit Naarden/Bussum € 50,- Goodkinds Taxiservice 06-26984855.

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Voor traditionele Thaise massage Ban Wiangtjan. Open van 11:00 tot 22:00 uur. Laarderweg 22, 1402 BJ, Bussum. Tel.: 06-46890213 of 035-7851359 e-mail wiangtjan@gmail.com

Bussum en Naarden
enkele garages te huur
vanaf € 140,- per maand
inclusief BTW
Info: De Vuurtoren makelaardij
0294 – 43 23 23
welkom@demakelaars.nl

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

WONINGEN TE HUUR
GEVRAAGD!
Voor expats & organisaties. Interhouse
Hilversum 035-303 13 20
www.interhouse.nl

FEESTJE ?? GRATIS FEESTZAAL TOT 120 PERS IN BUSSUM. MEER INFO 06-53319921

H-Yoga voor (ex)patiënten met kanker. Gespecialiseerde yoga, bedoeld om het contact met je lichaam te herstellen. Cursus start op 5 nov. in Huizen. Meer weten? Mail hannahspiegel@gmail.com, bel 06-47858224 of kijk op www.yogastudiobussum.nl

Veluwse boederij 66 m2 Ermelo, gemeubileerd € 800,- per maand ex. 035-6935525 / 06-22393323

Veluwse boederij te koop. Vr. pr. € 99.000 k.k. te Ermelo. Sleutelklaar. 035-6935525 / 06-22393323

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur 15 m2 shop-in-shop, vele doeleinden geschikt.
€ 300,- all-in. 035-6935525 / 06-22393323