NaarderNieuws

28 maart 2018

NaarderNieuws 28 maart 2018


Eerste coalitiegesprekken van start

GOOISE MEREN Het staat niet zomaar vast dat de zittende coalitie van VVD, D66, CDA en GroenLinks ook de komende vier jaar gewoon doorgaat. Er worden met alle gekozen politieke partijen gesprekken gevoerd.

De gesprekken worden gevoerd door de Papendrechtse wethouder Anouk van Eekelen. De Wassenaarse werd maandag door de VVD, die de verkiezingen met zeven zetels won, naar voren geschoven als informateur. Van Eekelen heeft als opdracht gekregen de mogelijkheden te onderzoeken tot de vorming van een stabiele coalitie met een werkbare meerderheid die recht doet aan de verkiezingsuitslag.

De zittende coalitie heeft nog steeds een meerderheid, maar alleen al om twee redenen is het niet meer dan logisch dat alle partijen worden gevraagd voor een gesprek. De eerste: de meerderheid die het college met zeventien zetels nu heeft, is wel erg krap. De tweede: de grote winst van de lokale partijen Hart voor BNM en het Goois Democratisch Plaform (GDP) valt niet te negeren.

De afspraken voor de gesprekken staan gepland. Er wordt met de partijen eerst gekeken naar overeenkomsten en verschillen op hoofdlijnen en breekpunten. Daarnaast zal gevraagd worden naar de coalitievoorkeuren van de partijen zelf. Na de paasdagen doet Van Eekelen verslag en kan er onderhandeld worden.

3

Wijkwethouders moeten werken aan bekendheid

GOOISE MEREN Elke buurt van de gemeente moet een wijkwethouder toegewezen krijgen om ervoor te zorgen dat bewoners sneller contact kunnen hebben met het gemeentebestuur om vragen te stellen en problemen op te lossen. Op papier leek het een goed plan, maar het heeft tot nu toe niets opgeleverd, blijkt uit de evaluatie.

Het voornaamste probleem van de afgelopen twee jaar was dat bewoners geen flauw benul hadden van het feit dat ze contact op konden nemen met hun wijkwethouder. Uit de resultaten van een enquête onder bewoners blijkt dat meer dan de helft er niet van op de hoogte was dat de gemeente Gooise Meren per wijk of kern een wijkwethouder heeft. Slechts een kwart heeft er weleens van gehoord en weet wat het inhoudt. De rest heeft er wel van gehoord, maar weet niet waarvoor de wijkwethouder er is.

Van alle respondenten heeft slechts 8 procent weleens contact gehad met de wijkwethouder of de wijkwethouder ontmoet. Vaak was dat contact vanwege overlast, parkeer- en verkeersproblemen en problemen met de openbare ruimte.

Dat het wijkwethouderschap nog niet helemaal werkt zoals het zou moeten werken, wil nog niet zeggen dat de gemeente ermee stopt. Volgens het rapport is de gemeente wel de goeie weg ingeslagen, maar moet er gewerkt worden aan de bekendheid. Of er ook in de nieuwe raadsperiode wijkwethouders komen, hangt af van het nieuwe gemeentebestuur.

Kinderen én ouders genieten weer van palmpasenoptocht

Foto: Rachel Plantinga

NAARDEN Een grote stoet kinderen en ouders trok afgelopen zaterdag weer door de Vesting voor de jaarlijkse palmpasenoptocht van de Stichting Burgerzin Naarden. Mede door het mooie weer was de opkomst vrij groot. Ook Nardinc en vier paashazen liepen mee. Na de optocht kon iedereen genieten van iets lekkers en een poppenshow.

Matthäus Passion

Foto: Dana van Leeuwen

Veel liefhebbers van Bach zullen de Grote Kerk bezoeken voor de Matthäus Passion. Het wordt de allerlaatste uitvoering van artistiek leider Jos van Veldhoven.

11

Weerbericht

Wisselvallig, temperatuur rond langjarig gemiddelde

Na een regenachtige woensdag worden de neerslagkansen vanaf donderdag iets kleiner. Met de komst van een volgend lagedrukgebied duurt het wisselvallige weer echter in grote lijnen voort. Het lagedruksysteem trekt ten zuiden van Nederland langs, maar kan wel voor enkele buien zorgen. De temperatuur schommelt rond het langjarig gemiddelde van 10 à 11 graden.

Donderdag en vrijdag

Zowel donderdag als vrijdag is het wisselend bewolkt met geregeld ruimte voor de zon, maar ook kans op een bui. Wanneer het 's nachts opklaart kan het een graadje vriezen aan de grond. Donderdag overdag wordt het 8 à 9 graden. Vrijdag loopt het kwik iets verder op tot om en nabij de 12 graden. Er waait een matige zuidwestenwind, vrijdag draaiend naar zuidoost.

Het paasweekeinde

Tijdens het paasweekeinde duurt het wisselvallige weer voort. Er is afwisselend zonneschijn en bewolking met kans op enkele buien. In de nacht daalt het kwik naar 2 à 3 graden. Overdag wordt het circa 10 graden. Op tweede paasdag wordt het met 12 à 13 graden iets zachter, maar de kans op regen neemt dan weer toe. Er waait een matige wind tussen zuidwest en zuid.

Weetje

Het weer met Pasen verschilt. Dat komt overeen met het grillige karakter van het lenteweer. De kans is het grootst dat de temperatuur met Pasen tussen 10 en 15 graden ligt. Pasen 2013 was ijzig koud met 's nachts tot -5 graden. In 2008 kregen we een witte Pasen. In 2016 raasde op tweede paasdag een storm over het land. Pasen 2011 was met 26 graden recordwarm.

Aandacht voor kindergevaarlijke T-kruising

Tijdens het cryptogrammen met overbuurman Bert klonk de klap. Duidelijk van een auto tegen 'iets' aan. Wij naar buiten. Wat velen vreesden, was gebeurd.

Een kort verslag van weer eens een ongeluk op de T-kruising Regentesselaan/Boslaan. Ditmaal betrof het een jochie van een jaar of 8 die met fiets en al door een auto was neergemaaid. Schrik alom, maar gelukkig werd het geen drama. Jongetje kwam ervanaf met wat schaafwonden en een wond aan zijn hoofd. De auto had een deuk in het kentekengedeelte, maar de bestuurster was danig geschrokken. De T-kruising waar ik uit de flat recht op uitkijk, is al vaker het toneel geweest van bijna-knallen en echte knallen. Een aantal keren met ook weer kinderen erbij betrokken. Schuld is het rijgedrag van zowel automobilisten als de meute kinderen, al dan niet met ouders, op fietsen. Maar de onoverzichtelijkheid speelt ook een rol. En niet te vergeten de soms misdadige snelheid waarmee auto's dit stuk Boslaan durven te berijden en dan de Regentesselaan inscheuren. Mijn oplossing zal niet makkelijk gehoor krijgen. Toch zou het veel schelen als de Regentesselaan in dat gedeelte een inrijverbod voor auto's krijgt. Dan zou ook iets verderop het doodlopende stuk van de Prinses Marielaan weer open moeten om de uit/ingang naar de Boslaan (vroegere situatie) te herstellen. Zoals het er nu aan toe gaat is en blijft de gewraakte T-kruising Boslaan/Regentesselaan een knooppuntje waar weleens iets heel ernstigs zou kunnen plaatsvinden

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman en ds. V.C. Lindenburg en za. 31/03 22.30 u. ds. V.C. Lindenburg en ds. L.J.Th. Heuvelman; Witte Kerk do. 29/03 19.30 u. ds. L.J.Th Heuvelman H.A. en vr. 30/03 19.30 u. ds. V.C. Lindenburg; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar; do. 29/03 15.00 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar H.A.
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie kap. A. Geria; do. 29/03 19.00 u. past. M. Costa; vr. 30/03 15.00 u. Kruisweg past. M. Costa en 19.00 u. past. M. Costa; za. 31/03 21.00 u. past. M. Costa; ma. 02/04 9.30 u. Eucharistie past. M. Costa
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. dr. M.J. Kater; vr. 30/03 19.30 u. dr. M.J. Kater; ma. 02/04 09.30 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie mgr. Hendriks; do. 29/03 19.30 u. kap. A. Geria; vr. 30/03 15.00 u. Kruisweg M. Potjer en 19.30 u. kap. A. Geria; za. 31/03 21.00 u. kap. A. Geria
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie kap. M. Sendecki; do. 29/03 16.00 u. kap. M. Sendecki; vr. 30/03 15.00 u. Kruisweg; za. 31/03 19.00 u. kap. M. Sendecki
*PGB Oost-Centrum Wilhelminakerk 6.30 u. ds. J.H.W. Elhorst;
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 8.30 u. Paasontbijt en 10.00 u. ds. H.W. v. Beelen; vr. 30/03 19.30 u. ds. N.W. den Bok
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. ds. C. v. d. End-Kranenburg; do. 29/03 19.30 u. ds. J.H.W. Elhorst H.A.
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. K. van Meijeren en 17.00 u. dhr. A. Verstoep; vr. 30/03 19.30 u. ds. J. v. d. Meijden
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. F.F. Boogerd; do. 29/03 20.00 u. ds. F.F. Boogerd H.A.; vr. 30/03 20.00 u. ds. F. Knoppers
*Vrijzinnigen N-B gezamenlijke dienst bij Doopsgezinde Gemeente; do. 29/03 19.30 u. ds. A. v. d. Wijk H.A.
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. v. d. Wijk; vr. 30/03 19.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Evangelisch-Lutherse Gemeente 10.00 u. ds. W.F. Metzger H.A.; do. 29/03 18.00 u. ds. W.F. Metzger H.A.; vr. 30/03 gez. dienst Hilversum; za. 31/03 22.00 u. ds. W.F. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit; do. 29/03 19.00 u. ds. P.A. Smit H.A.; vr. 30/03 19.00 u. en za. 31/03 19.00 u. Lit.cie.
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst *De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst en 11.15u. Kinderdienst; vr. 30/03 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; ma. 02/04 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Vanaf 28 maart zendt GooiTV de volgende programma's uit:

- TV Magazine met onder andere een verslag van de Gooise Bedrijvendag, de Comeniusdag en het Jazzfestival in Spant!
- RegioHub met een nieuw vervolg op hoe je de komende dertig dagen gezonder kunt leven.
- Het tweewekelijkse gesprek met Han ter Heegde, burgemeester van Gooise Meren.

3 / 40

Door met VVD, D66, CDA en GL? Of gaan de 'lokalen' een rol spelen?

Vormen van coalitie wordt een grote puzzel

De eerste gesprekken over de vorming van een coalitie worden de komende dagen gevoerd. Welke raadspartijen gaan de komende vier jaar bepalen welke koers Gooise Meren vaart?

Hart voor BNM, ChristenUnie en het Goois Democratisch Platform. Welke rol gaan ze spelen? Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Gaan VVD, D66, CDA en GroenLinks de komende jaren op vertrouwde voet verder of wordt de coalitie door andere raadspartijen gevormd? En zo ja, gaan de groter geworden lokale partijen Hart voor BNM en het Goois Democratisch Platform (GDP) dan een rol spelen? Het wordt de komende dagen een van de voornaamste vragen rond de eerste gesprekken.

Het vormen van een coalitie voor de komende vier jaar - en dus het samenstellen van het nieuwe college met nieuwe wethouders - zal de komende weken hoe dan ook nog een hele puzzel worden. De gemeenteraadsverkiezingen hebben de gemeenteraad zó versnipperd dat het de komende weken nog alle kanten op kan.

Eén coalitiepartij zou je op voorhand al kunnen aanwijzen: de VVD. De partij bleek afgelopen gemeenteraadsverkiezingen met zeven zetels wederom met afstand de grootste. Vergeleken met de verkiezingen van twee jaar geleden verloor de VVD dan wel een zetel, maar na het opstappen van Jelmer Kruyt en Erik-Pieter Vlaanderen (de grondleggers van het GDP) had de VVD het afgelopen jaar nog maar zes zetels over. Zeker gezien de populariteit van Kruyt en Vlaanderen bij de kiezer - stemmen waar de VVD het nu dus zonder moest doen - zou je kunnen stellen dat de VVD goed stand heeft gehouden en zelfs wat heeft gewonnen. De partij neemt dus wederom het voortouw met het smeden van een coalitie.

De VVD heeft zeven zetels behaald. Foto: Jessica de Jong

Komt deelname aan de coalitie te vroeg voor 50PLUS en CU?

Maar met welke partijen gaat de VVD de komende jaren samenwerken? Doorgaan met D66, CDA en GroenLinks lijkt de meest veilige keus, maar de coalitie was de afgelopen jaren allesbehalve standvastig. Meermaals klonk er kritiek richting elkaar. De verwachting is dat het CDA, die twee van de vijf zetels verloor, niet vooraan zal staan bij de onderhandelingen.

De buitenwacht zal de ogen vooral richten op de lokale partijen Hart voor BNM en het Goois Democratisch Platform (GDP). De twee partijen haalden allebei vier zetels en waren daarmee de grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen. Allebei geven ze aan klaar te staan om verantwoordelijkheid te nemen en mee te regeren. Maar welke kansen hebben ze?

Afgaande op de afgelopen jaren maakt van de twee lokale partijen Hart voor BNM de meest kans. De partij gooide vooral het afgelopen jaar de 'rebelsheid' van het voormalige Hart voor Bussum van zich af en profileerde zich als constructieve raadspartij. Terwijl de partij zich in het verleden vaak tegen de gevestigde orde keerde, werd er het afgelopen jaar steeds meer samengewerkt.

Of het GDP een van de coalitiepartijen gaat worden valt te betwijfelen. GDP-raadsleden Jelmer Kruyt en Erik-Pieter Vlaanderen werden het afgelopen jaar na een vete met veel bombarie door de VVD op straat gezet. Ook daarna klonk er met grote regelmaat felle kritiek over en weer. Een keuze voor GDP lijkt dus niet voor de hand te liggen. Het GDP gaf afgelopen week al aan gehoord te hebben dat de VVD een samenwerking met het GDP uitsluit. Dat wordt door VVD-lijsttrekker Alexander Luijten stellig ontkend. "We gaan met alle partijen een gesprek voeren", verklaarde de VVD'er. Toch lijkt de kans tussen een samenwerking van VVD en GDP klein. Als de VVD het al aan zou durven, men kan het op de liberale overeenkomsten gooien, dan zal er de komende jaren gezien al het oud zeer een tikkende tijdbom onder de coalitie liggen.
Dan blijven PvdA, 50PLUS en de ChristenUnie nog over. Van deze partijen heeft de PvdA verreweg de meeste bestuurservaring. De partij was de afgelopen jaren steevast onderdeel van de coalitie van Bussum. Twee jaar geleden was de PvdA tot op het laatste moment in de race om zich bij een coalitie van VVD, D66 en het CDA te voegen. Wat 50PLUS en de ChristenUnie betreft komt coalitiedeelname waarschijnlijk te vroeg. Hoewel: de ChristenUnie maakte tien jaar geleden als 'debutant' ook deel uit van de coalitie van Bussum. Het kan nog alle kanten op.

Opbrengst van de fietsenstalling gaat naar het Vogelhospitaal

Miriam van Meerten overhandigt de cheque. Foto: Bob Awick

BUSSUM De opbrengst van de fietsenstalling op het Wilhelminaplantsoen gaat dit jaar naar het Vogelhospitaal in Naarden. Ook de vrijwilligers werden in het zonnetje gezet door wethouder Van Meerten.

De fietsenstalling wordt bemand en gerund door vrijwilligers die een uitkering volgens de Participatiewet ontvangen. Ze doen hun werk om in contact te komen met anderen omdat zij vaak een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Gooise Meren zet in op een samenleving waarin iedereen mee kan doen, met of zonder beperking. Niet van eenieder kan verwacht worden dat betaald werk mogelijk is, ook niet op de langere termijn. Voor hen worden zogenaamde 'eigenkrachtarrangementen' ontwikkeld en dit kan de eerste stap zijn naar maatschappelijke participatie en het vergroten van zelfredzaamheid. Om dit te bereiken wordt intensief samengewerkt met lokale welzijnsorganisaties en social firms binnen de gemeente.
Iedereen die op de fiets naar het centrum komt, kan die gratis stallen in de fietsenstalling. Er is altijd een vrijwilliger aanwezig die de fiets aanneemt en toezicht houdt. Voor wie toch iets wil geven, kan er geld in de collectebus gedaan worden. De collectebus wordt één keer per jaar geleegd en samen met de vrijwilligers wordt een goed doel gekozen. In 2017 ging het om 800 euro waarvan 600 euro gedoneerd wordt aan het Vogelhospitaal en de vrijwilligers krijgen als dank ieder een cadeaubon van 25 euro.

Miriam van Meerten overhandigt de cheque. Foto: Bob Awick

Jeroen Rappange

Woont in Bussum, is 34 jaar
en werkt sinds 2012 met veel plezier als creatief ontwerper bij Klatz.nl.

Waar ben je druk mee?
"Ik heb een eigen bedrijfje opgezet, genaamd Klatz.nl, en hier gaat al mijn energie in. Hier kan ik mijn twee passies kwijt, namelijk vormgeving en houtbewerking. Mijn achtergrond is lettering en graffiti en dit zet ik om tot gepersonaliseerde woodsigns en wandborden van hout. Naast de woodsigns laat ik mijn creativiteit de vrije loop en maak ik ook onder andere lampen."

Waar kennen mensen je van?
"Ik heb vanaf 2002 gewerkt op het tienercentrum en in de naschoolse opvang. In al die jaren heb ik een hele hoop kinderen en ouders leren kennen."

Met wie een goed gesprek?
"De leukste gesprekken zijn vaak de gesprekken die je verrassen. Dat zijn vaak ook de gesprekken die mij aan het denken zetten en waarin je open en oprecht geïnteresseerd bent in elkaar en tijd even niet belangrijk is, want iedereen heeft een verhaal."

Mooiste plek in Bussum?
"Wanneer ik terugrijd vanaf de Loodijk richting Bussum, met een zonnetje dat schijnt en Otis Redding uit de speakers. Ik heb dan altijd een gevoel van thuiskomen met de bossen en heide aan beide kanten."

Wat doe je in je vrije tijd?
"Ik vind het heerlijk om op rommelmarkten en in kringloopwinkels te struinen. Ik zie altijd in voorwerpen andere mogelijkheden en ben voor hergebruik van oude spullen."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Liefst niet, maar ik kom mijn bed uit voor een sterrenregen of voor een perfect gekookt eitje, en het liefst die twee gecombineerd."

Lievelingsmuziek?
"Ik luister het liefst naar soul, blues, 60's, hiphop en alles wat daaruit voort vloeit. Heerlijk om jezelf te kunnen verliezen in een mooi album."

Dieven scoren na ingooien ruiten

BUSSUM Bij verschillende woningen en een bedrijf in het Gooi hebben dieven toegeslagen nadat zij een ruit hadden ingegooid. Een zwaar voorwerp dat voorhanden was, zoals een steen of een bloempot, ging door de ruiten waarna de 'snelle buit' werd meegenomen.

De inbraken vonden plaats tussen 13 en 20 maart. In bijna alle gevallen scoorden de daders een laptop of tablet. De politie benadrukt daarom om geen waardevolle goederen zichtbaar in de woning te laten liggen. "Inbrekers gaan graag voor een snelle buit. Berg waardevolle spullen goed op."

In Hilversum sloegen de inbrekers toe bij een woning aan de Oude Amersfoortseweg. Twee dagen later was het raak aan de Herdersweg in Huizen.

In de dagen die volgden werden er laptops en computers gestolen in woningen aan de Kastanjelaan, de Keucheniusstraat en de Nieuwe Bussummerweg, ook in Huizen. Daar werd - in de nacht van maandag 19 op dinsdag 20 maart - een raam ingegooid op de Naarderstraat. Dit bleef bij een poging, mogelijk omdat er een hond in de woning was.

In Naarden was het foute boel in de Ten Boschstraat en Godelindeweg en in Bussum aan de Huizerweg. In Blaricum - in een woning aan de Schapendrift - waren sieraden de buit. In Laren werd op de Torenlaan een raam ingegooid en een laptop weggenomen.

Veel animo voor straatnamen-overleg

GOOISE MEREN Een oproep van de gemeente aan bewoners om mee te praten over straatnamen heeft veel meer respons opgeleverd dan verwacht. Dat meldt de gemeente.

De gemeente zoekt leden voor de straatnamencommissie. 42 mensen hebben aangegeven graag mee te denken over de straatnamen voor nieuwbouwcomplexen. Veel te veel, want de gemeente heeft maar plaats voor 3 mensen. Er wordt geselecteerd.

De gemeente selecteert met extra aandacht voor woonplaatsen van de bewoners. Daarnaast bestaat er een grote kans dat de gemeente voor vrouwen gaat, want daar ontbreekt het nu nog aan.

Foto: Bob Awick

Vier haagbeuken geplant voor Boomfeestdag

NAARDEN Samen met de leerlingen van de Minister Calsschool heeft wethouder Marleen Sanderse dinsdag vier haagbeuken geplant om de Nationale Boomfeestdag te vieren. Ook de Bussumse school De Hoeksteen deed mee: de leerlingen van groep 7 plantten een perenboom. De Vereniging Vrienden van het Gooi gaf de kinderen een attentie en de gemeente gaf een vlinderstruik.

Deze mensen vormen de nieuwe raad

VVD - Alexander Luijten

GOOISE MEREN De gemeenteraad van Gooise Meren voor de komende vier jaar is bekend.

Na het tellen van alle voorkeurstemmen heeft de gemeente bekendgemaakt welke kandidaten een raadszetel toegewezen krijgen. Of ze deze zetel ook echt accepteren, wordt komende donderdag duidelijk: dan wordt de gemeenteraad geïnstalleerd. De samenstelling van de raad kan nog veranderen.
Raadsleden kunnen hun zetel nog weigeren en daarnaast kunnen er zetels vrijkomen omdat verkozen raadsleden als wethouder aan de slag gaan.
Namens het CDA zal Herman den Hollander geen plaatsnemen in de raad wegens gezondheidsproblemen. Zijn zetel wordt ingenomen door huisarts Jim de Vos.

Deze mensen werden woensdag verkozen:

VVD - Ilse Millin
VVD - Marlène Potjer-Scholten* 
VVD - Henny Timmerman
VVD - Hugo Bellaart
VVD - Miriam van Meerten*
VVD - Ben Hagens
D66 - Maarten Balzar
D66 - Laura van Harmelen
D66 - Jacqueline Sweerts
D66 - Geert-Jan Hendriks
CDA - Jos de Lange
CDA - Arie Mastenbroek
PvdA - Rolien Bekkema
PvdA - Charles Wiss*
PvdA - Charlotte Schimmel
GroenLinks - Gerben Struik
GroenLinks - Barbara Boudewijnse
GroenLinks - Jan Portengen
Hart voor BNM - Marieke le Noble-Visser
Hart voor BNM - Marieke Munneke Smeets
Hart voor BNM - Nico Schimmel
Hart voor BNM - Richard de Rooy
50PLUS - Andreas van der Schaaf
50PLUS - Elisa Nuij*
CU - Roel Kamphuis
GDP - Jelmer Kruyt
GDP - Jan Kwekkeboom
GDP - Erik-Pieter Vlaanderen
GDP - Floor Elderman
CDA - Jim de Vos

VVD
Alexander Luijten
Ilse Millin
Marlène Potjer-Scholten*
Henny Timmerman
Hugo Bellaart
Miriam van Meerten-Kok*
Ben Hagens

D66
Maarten Balzar
Laura van Harmelen
Jacqueline Sweets
Geert-Jan Hendriks

CDA
Jos de Lange
Jim de Vos
Arie Mastenbroek

PvdA
Rolien Bekkema
Charles Wiss*
Charlotte Schimmel

GroenLinks
Gerben Struik
Barbara Boudewijnse
Jan Portengen

Hart voor BNM
Marieke Munneke Smeets
Nico Schimmel
Marieke le Noble-Visser
Richard de Rooy

50PLUS
Andreas van der Schaaf
Elisa Nuij*

ChristenUnie
Roel Kamphuis

Goois Democratisch Platform
Jelmer Kruyt
Floor Elderman
Erik-Pieter Vlaanderen
Jan Kwekkeboom

* Stond lager op de kieslijst en haalt de zetel aan de hand van voorkeurstemmen.

De allerlaatste voor Jos van Veldhoven

Grote Kerk weer decor voor Matthäus Passion

Jos van Veldhoven schittert de komende dagen nog als artistiek leider van Nederlandse Bachvereniging in de Grote Kerk. Foto: Dana van Leeuwen.

NAARDEN De komende dagen staat de Vestingstad Naarden weer op haar kop wanneer veel liefhebbers van Bach de Grote Kerk bezoeken voor de Matthäus Passion. Het wordt de allerlaatste uitvoering van artistiek leider Jos van Veldhoven.

Van Veldhoven zal zeker zijn best doen om alles uit de kast te halen om voor de laatste keer de passiemuziek van Bach te brengen.

In de afgelopen 35 jaar klonk het 'Erbarme dich' en 'Wir setzen uns mit Tränen nieder' vele malen onder leiding van Van Veldhoven. Na zijn laatste concerten gaat hij niet met pensioen, maar hij wil wel graag plaats maken voor een nieuwe generatie.

Zijn opvolger is al bekend. Vanaf 1 juni is Shunske Sato de nieuwe artistiek leider. Hij is volgens de Bachvereniging een van de meest veelbelovende violisten.
Sato is sinds 2013 concertmeester van de Nederlandse Bachvereniging. Hij leidde het ensemble al verschillende keren vanaf de eerste lessenaar. Sato wordt geroemd om zijn open spel waarin hij risico's durft te nemen en bewust grenzen opzoekt.

Goede Vrijdag

Komende vrijdag, Goede Vrijdag, zullen in de Grote Kerk ook vele prominenten aanwezig zijn, zoals premier Mark Rutte en andere leden van het kabinet. Rutte verblijdt het ene jaar Naarden met een bezoek en het andere jaar Leiden.
De Nederlandse Bachvereniging heeft overigens een zeer speciale band met Naarden. De vereniging werd namelijk in 1921 speciaal opgericht om Bachs Matthäus Passion uit te voeren in de Grote Kerk in Naarden. Door de jaren heen groeide het gezelschap uit tot een toonaangevend ensemble met een flexibele kern.
De Matthäus Passion wordt zesmaal in de Grote Kerk uitgevoerd tussen 25 en 31 maart. Eventuele laatste kaarten voor het concert zijn verkrijgbaar via www.bachvereniging.nl.

'St. Jozefkerk wordt overgenomen door Koptische Kerk'

De St. Jozefkerk aan de Ceintuurbaan zou verkocht zijn. Foto: Bob Awick

door Antoon F. Bruggeling

BUSSUM De kogel is door de kerk. Het parochiebestuur van de H. Drieëenheid Bussum-Naarden laat weten dat de Koptische Kerk Nederland-België de St. Jozefkerk op de hoek Laarderweg/Ceintuurbaan heeft gekocht.

"Al vanaf juli 2016 is de Koptische Orthodoxe Kerk, met een hoofdzetel in Amsterdam, geïnteresseerd in de Jozefkerk. Zij zocht een geschikt kerkgebouw in het Gooi, met name in Bussum", laat het parochiebestuur weten in het parochieblad Klankkleur.

Het paasfeest wordt nog in de St. Jozefkerk gevierd

Minder bezoekers

In het blad staat ook geschreven dat op 15 april de laatste rooms-katholieke dienst is in het godshuis uit 1953. Het sterk teruglopend aantal kerkbezoekers, een tekort aan priesters, een groot gebrek aan vrijwilligers en mensen voor onderhoud van kerkgebouw en tuin zijn de reden voor de sluiting van de kerk.

Het Bisdom Haarlem-Amsterdam zou het verzoek tot sluiting goed hebben gekeurd. Veel parochianen zijn teleurgesteld dat de kerk wordt afgestoten. Velen zijn er in gedoopt en getrouwd, maar volgens het parochiebestuur was openhouden geen optie meer.

Niet bevestigen

Het locatieteam, onder leiding van vicevoorzitter Hentri Marquenie, wil de beweringen in het parochieblad niet bevestigen. "Het is een gevoelig onderwerp. Ik kan wel zeggen dat we gesproken hebben met de Koptische Kerk, maar er zijn veel meer belangstellenden. Heel veel mensen hebben zich gemeld. Ik wil wel zeggen dat de gunningsfactor een grote rol speelt bij de bepaling aan wie we de kerk verkopen."

De kerk blijft een kerk

Het kerkblad formuleert wel specifiek over de plannen. "Op 17 februari werd de koopovereenkomst gesloten. Voor ons was het belangrijk dat de Jozefkerk als een christelijke kerk zou blijven bestaan, een mooie kerk op een mooie plek, die zijn functie als kerk zou behouden. Plannen voor sloop van de kerk of de optie om in de kerk appartementen te vestigen zijn hiermee van de baan.
Het paasfeest wordt nog in de Jozefkerk gevierd. Zondagmorgen 15 april om 10.00 uur is de laatste viering in de 65 jaar oude kerk onder leiding van de parochianen. Het gebouw blijft in de huidige vorm bestaan.
Het parochiebestuur laat weten dat alle parochianen van de Jozefkerk na 15 april welkom zijn in de Mariakerk in Bussum en in de Vituskerk in Naarden-Vesting.

Swingen op Goois Jazz Festival

De populaire DJ Gerard Ekdom.

BUSSUM Jazz, funk, soul en food waren de ingrediënten van het Goois Jazz Festival in Spant! Op drie podia konden afgelopen zaterdag de bezoekers genieten van uiteenlopende muziek van jonge talenten tot echte jazzartiesten.

"De bezoekers en ook de artiesten waren zeer enthousiast over het festival", vertelt Pieter Kwak van Kiwanis Club Naarden, organisator van het Goois Jazz Festival. "De 16-jarige Olivier van Niekerk trok veel publiek met zijn optredens. De jonge gitarist gaf drie optredens. Met het Nationaal Jeugd Orkest met Anton Goudsmit stond hij in de grote zaal, met het Sergio Abdoelrahman Quartet in de kleine zaal en in het souterrain met het zijn eigen band; het Olivier van Niekerk Trio.

New Cool Collective met Benjamin Herman, Lizzy Ossevoort met Bert van den Brink op piano en The Ploctones speelden de sterren van de hemel en iedereen stond te dansen en te swingen. Ook werd er gedanst en genoten van het optreden van Jacqueline Govaert. En DJ Gerard Ekdom draaide op het foodplein, waar je heerlijk kon eten."
Het goede doel dit jaar is woongroep De Olmen in Bussum. "We weten het bedrag nog niet precies, maar we denken dat we ze kunnen steunen met 10.000 euro voor het dakterras. Dit jaar hebben we bewust gekozen voor een kleiner en regionaal project. We zijn een andere weg ingeslagen met de goede doelen. Voorheen hielpen we grotere projecten, maar dat geld was een druppel op een gloeiende plaat."

Dansbare jazz van New Cool Collective.
Jacqueline Govaert zingt vol passie.
Pauline Zurlohe werd bekend bij Idols.
Jong talent: Het Olivier van Niekerk Trio.
Verse hapjes op het foodplein. Foto's: Bob Awick

Sparren tijdens bedrijvendag over het 'winkelen 2.0'

Ondernemers in gesprek tijdens de Gooise Bedrijvendag. Foto: Bob Awick

BUSSUM Zo'n 150 ondernemers hebben maandag de Gooise Bedrijvendag, de netwerkdag voor ondernemers en organisaties in de Gooi- en Vechtstreek en Eemland, bezocht in Spant!

"Het was een zeer geslaagde dag met een mooi thema", vertelt voorzitter Ruud Bochardt. "Het thema ging over hoe je de 'klassieke' winkelstraat kunt ombuigen naar 'winkelen 2.0'. Als voorbeeld kwamen we met de Kapelstraat in Bussum. In die straat zitten winkels, horeca, ateliers en woningen door elkaar en op die manier breng je meer leven in de winkelstraat, wat voor het publiek aantrekkelijker is. Ook is het belangrijk dat ondernemers actief zijn op social media. En dan bedoelen we een website en geen webwinkel. Ondernemers moeten zich meer gaan profileren. De presentaties werden gegeven door Ellen van Vossen en Kjeld Vosjan en daarna kon iedereen met elkaar netwerken."
Het was de achtste editie van de Gooise Bedrijvendag en de eerste keer dat de gemeenten en ondernemersverenigingen deze dag financieel hebben ondersteund. "Voor ons is dit een erkenning van het succes van de Gooise Bedrijvendag," aldus Bochardt.

Toch extra maaien van waterplanten in Gooimeer

GOOISE MEREN Goed nieuws voor de watersportliefhebbers: de waterplanten in onder andere het Gooimeer worden extra gemaaid om de overlast tegen te gaan.

De gemeenten Gooise Meren, Blaricum, Eemnes en Huizen hebben de Provincie Noord-Holland laten weten het regionale voorstel voor de aanpak van de waterplantenoverlast in Markermeer, IJmeer en Randmeren te steunen. De gemeenten stellen hiervoor in totaal 126.000 euro beschikbaar voor een periode van vier jaar. De overmatige groei van waterplanten is in toenemende mate een probleem. Naast de grote overlast in het Gooimeer kampen ook het IJmeer, het Markermeer en de IJsseldelta hier steeds meer mee.

De aanhoudende klachtenstroom uit de regio, onder de aandacht gebracht door de Coöperatie Gastvrije Randmeren, maar ook uit de twee andere meren, wordt onderbouwd door recente cijfers over de groei van waterplantenpopulaties in deze gebieden. Inmiddels is de problematiek ook doorgedrongen bij de provincie en het Rijk. De provincie Noord-Holland heeft samen met de Coöperatie Gastvrije Randmeren een voorstel opgesteld, verwoord in een brief aan het Rijk, waarin maatregelen zijn opgenomen om de overlast op de korte en de langere termijn tegen te gaan.
Het maatregelenpakket behelst het maaien van waterplanten, het betonnen van vaargeulen en het verdiepen van recreatiegeulen. Met de extra middelen kan er de komende vier jaar extra gemaaid worden in de Randmeren.

VVD-wethouder Van Meerten toch geen raadslid

GOOISE MEREN Wethouder Miriam van Meerten (VVD) wordt de komende jaren toch geen raadslid. Ze staat haar behaalde zetel af, zo heeft ze haar partij laten weten.

Van Meerten behaalde woensdag verrassend genoeg een zetel. Ze stond als lijstduwer onder aan de kieslijst van de VVD, maar behaalde meer dan genoeg voorkeurstemmen.

En dat terwijl ze eerder al had aangegeven de gemeentepolitiek te verlaten om zich te richten op nieuwe uitdagingen en meer tijd te besteden aan haar gezien.

Keuze gemaakt

Ze staat haar zetel nu dus af. "Hoezeer ik het werk als raadslid ook waardeer, heb ik toch de keuze gemaakt om mijn raadszetel niet in te nemen. Dit doe ik ook in het vertrouwen dat de VVD met een capabele fractie de stem van de inwoners van Gooise Meren goed zal vertegenwoordigen. Dank voor uw steun en waardering", zo laat Van Meerten weten.

De zetel van Van Meerten wordt overgenomen door Jens Duyts. De VVD'er viel buiten de boot vanwege de voorkeurstemmen voor Van Meerten en VVD-collega Marlène Potjer.

De Hollander (CDA) staat zetel af

GOOISE MEREN Herman de Hollander gaat niet aan de slag als raadslid voor het CDA. De Naarder staat zijn behaalde zetel af.

De Hollander stond als tweede op de kieslijst voor het CDA, maar doet vanwege zijn gezondheid een stapje terug. "Ik dank iedereen die op mij heeft gestemd, maar kies nu voor wat goed is voor mijzelf en mijn gezin", zo laat De Hollander weten.

Jammer, maar het beste

CDA-lijsttrekker Jos de Lange noemt het vertrek van De Hollander jammer voor het CDA, maar voor Herman het beste.

De Hollander was de afgelopen twee jaar raadslid voor het CDA van Gooise Meren en was daarvoor al actief als raadslid voor het CDA in Naarden. De zetel van De Hollander wordt opgevuld door nieuwkomer Jim de Vos.

Extra laadpa- len voor auto's worden snel geplaatst

GOOISE MEREN Er worden snel 45 extra laadpalen geplaatst voor elektrische auto's. De palen komen verdeeld over heel Gooise Meren te staan.

Er worden nu zo veel laadpalen geplaatst omdat de gemeente vanwege de vele en soms moeilijke aanvragen vertraging had opgelopen. Deze achterstand wordt nu weggewerkt. Van de laadpalen komen er 26 in Bussum, 11 in Naarden, 4 in Muiden en 4 in Muiderberg. De gemeente heeft de locaties voor de palen al bepaald.

Voorzitter Jan Lieste stopt bij HKB

Adriaan Branderhorst en Jan Lieste. Foto: Jaap van Hassel

BUSSUM Jan Lieste heeft vorige week bij de algemene ledenvergadering afscheid genomen van de Historische Kring Bussum.

Hij is dertien jaar actief geweest, maar treedt af wegens gezondheidproblemen. Hij werd benoemd tot Lid van Verdienste.

Voorlopig blijft Adriaan Branderhorst, die al eerder twee termijnen voorzitter was, de waarnemer.

De Kring, met bijna duizend leden, is nog altijd op zoek naar extra leden en bestuursmedewerkers.

Bijna honderd kinderen brengen palmpasenstokken

Foto: Bob Awick

BUSSUM De bewoners van verzorgingshuis De Antonius Hof zijn vrijdag verrast door de leerlingen van de Sint Vitusschool. Ruim 80 kinderen uit groep 3 en 4 hadden zelf palmpasenstokken gemaakt om ze cadeau te geven aan de ouderen. De bewoners waren heel blij met de mooi aangeklede palmpasenstokken en de heerlijke paaslekkernijen die door de leerlingen uitgedeeld werden.

SDO rekent af met Achilles '29

SDO scoorde zeven keer. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM Met zeven treffers heeft SDO afgelopen weekend korte metten gemaakt met de beloften van Achilles '29. SDO was met 1-7 een maatje te groot.

SDO kende amper problemen met de tegenstander. Achilles '29 kon maar heel even meekomen. Nadat SDO-aanvaller Rick van der Velden de Bussumers op 0-1 had gezet, was het gedaan met de tegenstander. Voor rust werd het 0-3 door twee doelpunten van Theo Visser. Na de rust was het duel al gespeeld. Achilles '29 kon wat terugdoen, maar daarna pakte SDO de draad weer op. Middels doelpunten van Gerrit Snijders, Maikel van Latum (2x) en Theo Visser werd gewerkt aan een afgetekende zege. Vooral het eerste doelpunt van Van Latum gaf de zege extra glans: de SDO'er scoorde met een knappe omhaal.

SDO staat na afgelopen weekend op de achtste plaats. De achterstand op de top 3 bedraagt nu acht punten. Het klassement geeft echter een vertekend beeld omdat SDO en veel andere teams nog eerder afgelaste wedstrijden tegoed hebben.

Keizer Otto-Trivolley wint wedstrijd met overtuiging

De mannen wonnen met 3-1

Trotse volleyballers. Foto: Keizer Otto-Trivolley

BUSSUM Volleybalvereniging Keizer Otto-Trivolley van coach Jeroen Ranzijn heeft de wedstrijd tegen Switch Hooglanderveen gewonnen met 3-1.

Al tijdens het inspelen werd duidelijk dat deze wedstrijd een 'houthakkerswedstrijd' werd, waarbij het publiek meer dan een leuke wedstrijd te zien kreeg. Bas Markus sprong regelmatig boven zijn blokkerende tegenstanders uit, om vervolgens hard te smashen. Ook Jurre van Schaik, Sander Uittenbosch en Martin Henry wisten blokkerend en aanvallend relatief eenvoudig punten voor de eigen partij bij elkaar te spelen, waardoor de eerste set met 25-17 werd gewonnen.
Tijdens de tweede set hervond Switch Hooglanderveen zich en maakte het het thuisteam erg lastig. Zo lastig zelfs dat het uit-team op setpoint kwam te staan en het thuisteam 4 punten achter stond. Met teamspirit en meer afgedwongen geluk kwamen de Gooise Meren-mannen gelijk tot 24-24, om vervolgens ook deze set naar zich toe te trekken door met 26-24 te winnen. De tussenstand was verrassend, want Switch Hooglanderveen staat op de eerste plaats in de competitie.
Nestor van het team, Gijs van der Linden, werd in de derde set opgesteld. Hoe geweldig is het wanneer je met geboortejaar 1954 in de Promotieklasse mee kunt draaien en alleen al met je service het de tegenstander zo lastig kunt maken dat je daar al nagenoeg directe punten mee scoort. Samen met de andere spelers werd de derde set gewonnen met 28-18, wat niemand echt verbaasde vanwege het goede spel.
In de vierde set hadden de spelers van Keizer Otto-Trivolley het lastiger. De volleyballers van Switch Hooglanderveen lieten meteen zien waarom zij op de eerste plek staan. De laatste set werd verloren met 23-25. Al met al was het een geweldige wedstrijd voor de spelers, maar ook voor het publiek.

Knap punt voor hockeyers

Gooische speelde erg sterk. Foto: Gooische

BUSSUM Sterk hockey heeft de hockeyers van Gooische afgelopen weekend een punt opgeleverd tegen koploper Push: 2-2.

Vooral voor rust waren de Bussumers erg sterk. Al snel kwam de ploeg op voorsprong door een treffer van Frank van der Hulst, na een goede aanval opgezet door Filip Krikke.

Push deed snel wat terug, maar nog voor rust kon Gooische wederom op voorsprong komen. Een strafcorner van Jitte Lochtenberg belandde op de paal, de rebound werd benut door Benjamin Stibbe.

Na de rust was Push de sterkere ploeg, maar Gooische kon knap standhouden en het punt behouden.
De hockeyers van Gooische staan na afgelopen weekend zevende. De achterstand op de top 3 bedraagt zes punten. Volgende week speelt Gooische tegen concurrent Victoria.

Geen problemen voor sterke hockeysters Gooische

BUSSUM De hockeysters van Gooische hebben afgelopen weekend probleemloos gewonnen van Ede, de nummer zes van het klassement. De ploeg kwam voor rust al op 3-0 te staan. Na rust kon het verder weglopen en werd het 8-1. De hockeysters houden met de zege nog steeds koers aan kop. De achterstand op koploper Zwolle bedraagt twee punten.

Vervanger voor Ronald Koeman

BUSSUM Het was 'm dan wel niet echt, maar toch heeft Ronald Koeman zich laten zien op de eerste speeldag van zijn eigen Ronald Koeman Toernooi. De kersverse bondscoach was door Oranje verhinderd, maar regelde wel een goede vervanger.

Topspits Olivier Blaauw ruilt na vijftien jaar BFC in voor s.v. Huizen

Het vertrek van de pijlsnelle vleugelspits is een gevoelig verlies voor BFC

Het was drie weken geleden schrikken bij BFC. Olivier Blaauw maakte bekend dat hij aan het einde van het seizoen de voetbalclub gaat verlaten voor s.v. Huizen.

Olivier Blaauw maakte dit seizoen al zeventien doelpunten. Foto: Bob Awick

BUSSUM De 23-jarige Olivier Blaauw, geboren en getogen in de Hilversumse Meent, speelt het volgend seizoen bij Huizen, zo maakte hij bekend na de wedstrijd tegen Buitenboys.

'Ambitie van Huizen om een nieuwe weg in te slaan, spreekt mij aan'

"Het is een weloverwogen beslissing geweest. Ik heb de ambitie om op een hoger niveau te spelen en wil ervaren hoe ver ik kan komen. En daarbij: verandering is ook weleens goed. Bij Huizen moet ik me opnieuw bewijzen want ik verwacht niet dat ik meteen basisspeler zal zijn. Het eerste contact dateert van ruim een maand geleden. Van het eerste gesprek bij Huizen hield ik een goed gevoel over en na een paar nachten slapen heb ik de knoop doorgehakt." Olivier denkt nog niet aan een volgende stap hogerop. "Eerst maar eens zien wat het volgend seizoen brengt en dan zien we wel weer verder."
Huizen speelt nu nog in de hoofdklasse B. De formatie van coach Erik Assink staat laatste en hoewel de strijd nog niet is gestreden, ligt het degradatiespook naar de 1e klasse op de loer. Daarentegen staat zijn BFC in de derde klasse C er uitstekend voor en promotie naar de tweede klasse via de nacompetitie of het kampioenschap is kansrijk. "Dat Huizen laatste staat, was tijdens mijn gesprek ook al het geval. Dat heeft geen rol gespeeld", vervolgt hij. "Maar de ambitie van de club om een nieuwe weg in te slaan, spreekt mij aan. Een aantal spelers blijft en spelers vanuit andere elftallen zullen doorstromen. Met een aantal nieuwe spelers uit de regio, waaronder ook Jeroen Lamme van SV Loosdrecht, wil men een nieuwe start maken." Het vertrek van Blaauw is een gevoelig verlies voor BFC, want hij voetbalt al ruim vijftien jaar bij de club. De spits schoot al zeventien keer raak en zijn kompaan Tjerk Posthuma noteerde 22 treffers. Beide aanvallers zijn goed voor meer dan helft van de zeventig doelpunten die het elftal van BFC dit seizoen scoorde.
Naast het voetbal verliest Olivier Blaauw zijn maatschappelijke carrière niet uit het oog. "Dit jaar wil ik mijn vierjarige opleiding als fysiotherapeut afronden. Nu loop ik stage op het sportmedisch centrum van de KNVB in Zeist. Dat is een geweldige ervaring: vooral wat daar aan apparatuur staat. Daarnaast werk ik een paar uur bij Fysio Douma in Hilversum, waar ik eerder stage liep. Na mijn studie wil ik eerst werkervaring opdoen, om me dan later in een vakgebied te gaan specialiseren. Het mooie van het vak is patiënten te begeleiden om weer op een gewenst niveau te komen." De komende weken staat het vizier van Blaauw geheel op BFC gericht. "Links- of rechtsom willen we promotie naar de tweede klasse afdwingen. Als kind van de club wil ik met opgeheven hoofd door de voordeur naar buiten om veel later, niemand weet wat de toekomst brengt, door dezelfde deur weer naar binnen te kunnen."

BFC heeft aan één helft genoeg

BFC was met 1-5 te sterk voor Nita. Archieffoto: Berend Jonckers

BUSSUM Zonder problemen hebben de voetballers van BFC afgelopen weekend de vooraf als 'lastig' bestempelde tegenstander Nita aan de kant gezet. BFC was met 1-5 te sterk.

BFC zette na de aftrap al snel de toon en kwam op voorsprong te staan door een doelpunt van topscorer Tjerk Posthuma, na een goede aanval langs Olivier Blaauw en Maurits Knoop. De tegenstander probeerde daarna de opgelopen schade snel te repareren, maar kreeg amper kansen. BFC zette voor rust goed door. Met doelpunten van Olivier Blaauw en Julian van der Lek, na een weergaloze solo, stond het voor rust al 0-3. De Bussumers hadden op een grotere voorsprong kunnen staan, maar de keeper van Nita bleek goud waard voor zijn ploeg. De sluitpost redde vaak. Toch was de afgetekende voorsprong van BFC al meer dan voldoende.

Na de thee was het duel al snel gespeeld toen Nita na een rode kaart met een ondertal moest spelen. Het leverde wel wat ophef op: na wat schermutselingen langs de kant van het veld werd het duel zelfs even gestaakt. Het bracht BFC wat van de leg. Na de extra pauze kreeg BFC een paar grote kansen, maar deze werden vakkundig om zeep geholpen. Nita scoorde zelfs een tegendoelpunt. Daarna rechtte BFC de rug en kon het door nog twee treffers van Tjerk Posthuma weglopen.

BFC staat na afgelopen weekend stevig op de tweede plaats. Koploper Waterwijk heeft een voorsprong van vier punten.

Komend weekend speelt BFC tegen het Amsterdamse JOS/Watergraafsmeer, dat lager geklasseerd staat. Het treffen met concurrent Waterwijk staat gepland voor de voorlaatste speelronde. Het competitieslot wordt daarmee zeker nog spannend.

Van Oostveen dolblij met zijn lintje

Een echte netwerker vol initiatieven

Hans van Oostveen is een van de drijvende krachten achter het behoud van het erfgoed van Comenius in Naarden. Hij kreeg daar welverdiend een lintje voor.

Hans van Oostveen (rechts) samen met zijn vrouw tijdens de Comeniusdag. Foto: Erik-Jan Geniets

NAARDEN Het was tijdens de Comeniusdag op 17 maart dat Hans van Oostveen verrast werd met zijn koninklijke onderscheiding door burgemeester Han ter Heegde. Hij blikt terug op een bewogen periode waarin hij zeker bewerkstelligd heeft dat het gedachtegoed, het museum en het mausoleum van Jan Amos Comenius voor Naarden behouden zijn gebleven.

Van Oostveen blijkt een hele goede netwerker te zijn. Hij schroomt niet om partijen aan te spreken op hun overeenkomsten, internationale betrekkingen aan te halen en zich initiatiefrijk op te stellen. Dat zijn toch wel conclusies die je kunt trekken als je hoort wat de Naarder allemaal gedaan heeft in zijn rol als voorzitter van de Stichting Comenius Museum. De 78-jarige doet het nog graag, toch wil hij volgend jaar een stapje opzij doen voor een nieuwe generatie.
De burgemeester omschreef Van Oostveen als een zeer belangrijke schakel in de internationale betrekkingen. Een voorbeeld hiervan is dat de Naarder contact legde met Tsjechië toen de gemeente Naarden in 2002 aangaf niet langer voor het Comenius Museum te willen betalen. Hij regelde dat Tsjechië de financiën op zich nam. Hierbij kwam de voorwaarde dat er een echt bestuur moest komen. Daarom werd de Stichting Comenius Museum opgericht met Hans zelf als voorzitter. Dit is hij sinds 2004.
Hans is al langer verweven met Tsjechië en Comenius. Hij vertelt hoe het begon: "Voorheen kwam er af en toe een toerist naar Naarden om het mausoleum van Comenius te bezoeken, maar na 1991 werd dat wel anders. De val van de muur leidde tot de fluwelen revolutie en dat betekende dat de mensen konden reizen. Ik was ingenieur bij het bedrijf Hazemeijer in Hengelo en daar speelden we ook in op de markt in Oost-Europa. We ontvingen zakelijke gasten uit bijvoorbeeld Tsjechië en deze mensen wilden allemaal een dagje Amsterdam en dan meteen ook even naar het Comenius Museum in Naarden. Ik denk dat ik met klanten wel 70 keer een bezoek aan Naarden heb gebracht", lacht hij.
Hans kan uren vertellen over het museum en wat hij allemaal meegemaakt heeft. Hij vertelt onder andere dat directeur Hans van der Linden een lot uit de loterij is. Ook wist hij de Comenius Stichting en de Stichting Comenius Museum samen te brengen. "Ik vond dat echt nonsens, twee dezelfde soort stichtingen. Het leek mij veel beter om de krachten te bundelen en dus zijn we een jaar of zes terug gefuseerd. De Comeniusdag hebben we sinds die dag ook nieuw leven ingeblazen. We hebben hier al hele grote namen mogen ontvangen en de dag zelf draagt echt bij aan het uitdragen van het gedachtegoed van Comenius. Ernst Hirsch Ballin hield hiervoor recent een prachtige lezing en het dankwoord van Tjeenk Willink, de ontvanger van de prijs, was prachtig. Hij kreeg niet voor niets een staande ovatie. Hierdoor kijk ik, ook mede dankzij mijn koninklijke onderscheiding, terug op een geweldige dag."

Als voorzitter van de Stichting Uherský Brod (de zusterstad van Naarden in Tsjechië) maakt hij zich alweer op voor een nieuw jumelage in juni. Daarnaast beraadt hij zich op de toekomst. "Ik dacht, ik blijf tien jaar bij de stichting. Maar omdat er destijds zo veel speelde, zo liep de huur af van het pand, kon ik nog niet weg. Maar volgend jaar zet ik er een punt achter. Het is goed als er iemand komt met een frisse blik."

Nacht van Naarden valt op vrijdag de 13e

Popliedjes in de kerk, dat sloeg in 2016 ook goed aan. Foto: Jessica de Jong

NAARDEN De speciale datum van vrijdag de 13e (van april) voor de Nacht van Naarden, hebben de organisatoren aangegrepen om het thema te bepalen. 'Geluk en ongeluk' zal terug te zien zijn in de acht musea en monumenten die meedoen aan deze bijzondere avond.

De eerste en laatste keer dat het gratis evenement werd gehouden was in 2016. Het was de bedoeling om het concept, waarbij de culturele instellingen de armen ineenslaan en 's avonds gratis open zijn, een keer te proberen. De organisatie was zeer verrast met de zeer hoge opkomst van wel duizend bezoekers. Na een jaartje pauze heeft men dit jaar weer de handen op elkaar gekregen voor de tweede editie. Saskia Simons, stadspromotor, vertelt dat iedereen heel enthousiast reageerde op het plan voor de tweede editie. "Iedereen zet de deuren weer open en maakt gebruik van elkaars bekendheid. We mogen dit jaar het Andreashuis en deMess toevoegen aan de locaties die te bezoeken zijn. We hebben gidsen die meelopen, acteurs en heel veel mensen op de locaties. Ik denk wel honderd vrijwilligers."

Programma

Ze vertelt dat de start in het oude stadhuis is om 19.30 uur. "Daar krijg je een 'vonnis' en wordt rechtgesproken. Het Comenius Museum doet mee en daar zijn rondleidingen en muziek. Dan is er het Stadsarchief waar de nieuwe archivaris Niels van Driel vertelt over het burgerweeshuis. Het Vestingmuseum gaat terug naar 1827. Daar zien we kanonniers in vredestijd. In het Weegschaalmuseum beleven de bezoekers door de ogen van Lambertus Hortensius wat er in het rampjaar 1572 gebeurde. In het Andreashuis verzorgt jong, muzikaal talent een optreden. Het wordt de eerste keer dat deze locatie, nu genoemd 'Bij Andreas', geopend is voor publiek. Ook nieuw op het programma is deMess waar soldatenliedjes worden gezongen. De afsluiting is in de kerk met muziek van het koor Déjà Vu."

Nieuw leven voor het KPN-complex

Vastgoedontwikkelaars willen van het kantoorpand woningen maken

Het kantoorpand heeft drie verdiepingen en een grote parkeerplaats.

BUSSUM Het kantoorpand met ondergronds datacenter aan de Amersfoortsestraatweg 81-85 is aangekocht door vastgoedontwikkelaars Van Wanrooij en Boelens de Gruyter.

Het kantoorpand heeft drie verdiepingen met een eigen terrein met 82 parkeerplaatsen. Onder het gebouw zit een bunker die voorheen door KPN als datacenter gebruikt werd. In totaal heeft het gebouw een vloeroppervlak van ruim 7000 m². De koopsom bedroeg 2,75 miljoen euro, blijkt uit kadastercijfers.

In ontwikkeling

Het gebied rondom het gebouw is volop in ontwikkeling. De gemeenten Gooise Meren, Hilversum en Laren zijn bezig met een stedenbouwkundig plan voor de ontwikkeling van het gemengd woon- en werkgebied Crailo. De vastgoedontwikkelaars gaan, in lijn met de omgeving, de locatie herontwikkelen. De bestemmingsmogelijkheden worden nog onderzocht in samenspraak met de gemeente en het projectbureau Crailo.

Aantrekkelijke gemeente

"Bussum is een aantrekkelijke gemeente aan de rand van het Gooi en een schakel naar Amsterdam", aldus directeur Maarten de Gruyter van Boelens de Gruyter. "Het pand heeft veel mogelijkheden en we zijn er trots op dat we het hebben kunnen verwerven."
Directeur John van Wanrooij van Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling: "De locatie kent bijzonder goede herontwikkelingsmogelijkheden naar woningbouw. De ligging is een A1-locatie: letterlijk én figuurlijk, en de relatie met het buurtschap Crailo biedt veel kwalitatieve mogelijkheden."

De vastgoedontwikkelaars willen van het kantoorpand woningen maken. Om hoeveel woningen het dan gaat, kunnen de ontwikkelaars nog niet zeggen. Mogelijk zullen er tijdelijk commerciële voorzieningen in het pand worden gevestigd.

Uit de historie van Bussum en Naarden
Marie Cremers

Rond 1900 maakten jonge mannen uit de gegoede stand vaak carrière in het vrije beroep, een bedrijf, het leger of openbaar bestuur. Voor meisjes was een carrière echter niet weggelegd en een echtgenoot van hetzelfde standsniveau vinden was ook niet makkelijk. Meisjes met goed verstand en creativiteit kozen er daarom voor om hun leven te vullen met activiteiten zoals liefdadigheid, schrijven, dichten of schilderen. Zo kennen we in het Bussumse van ruim een eeuw geleden Rie van Woensel Kooy, Mia van Oostveen, Marie Cremers en vrouwen rond Van Eeden.

Marie Cremers (1874-1960), die het tweede deel van haar leven in Bussum doorbracht, schreef in het boekje "Lichtend verleden" over de tijd rond 1900:

Marie Cremers.
Paul van Eeden.

"In Bussum maakte ik kennis met de Van Eedens; Hans en Paul waren nog kleine jongetjes vol charme. Ze hadden toen een aapje en een grote hond. Ik bleef er een dagje en toen zij 's middags ging rusten, bleef ik met de jongetjes alleen: Paul roerde voorzichtig de piano aan en zei: 'Dit is een vlindertje.' Voor Van Eeden met de vriendelijk-hypnotische blik was ik heel verlegen. De Kleine Johannes had mijn innige bewondering.

Zijn vrouw Martha is steeds een niet genoeg te waarderen vriendin voor mij gebleven, vol goedheid en begrip en met prettige stille humor. Veel hebben wij samen gewandeld en gezworven op de hei in Spanderswoud.

Toen ons gezin in Amsterdam woonde (ik was toen ongeveer 20 jaar) ging ik in Bussum les nemen bij Jan Veth. Het atelier was een oud Marker huis. Het had veel charme, vooral op herfstmorgens als de ramen beslagen waren en de lijsterbessen in de nevel stonden, die de zon geleidelijk kwam verjagen.

Dikwijls dronk ik koffie bij Jo van Gogh-Bonger op Villa Helma, de weduwe van Theo, en haar zoontje Vincent, dat toen nog een klein blond jongetje was met een primitief en zuiver profiel. Ik mocht er op de zolder in het werk van Vincent grasduinen. Er was één schilderij, niets dan een hevige regenbui op een stuk land, fel en geurig op een donker-paarsig stuk grond. Onder de vele aangrijpende stukken trof mij dit bijzonder, weet ik nog."

Marie tekende een portret van Paul van Eeden, die in 1913 op 24-jarige leeftijd aan tbc overleed; zijn vader nam de tekening op in het boekje "Paul's Ontwaken" dat hij direct na het overlijden over zijn zoon schreef.

Klaas Oosterom

32 / 40

Expositie in het Vestingmuseum opende afgelopen weekend. Foto: Vestingmuseum

Donderdag 29 maart

Goois Maculacafé

Lenny Kuhr komt naar podium deMess. Foto: deMess

14.00 Het Trefpunt

Voorlichting over gebruik iPhone en iPad. Toegang gratis.

WerkZoekersServicePunt

9.00 WOC De Palmpit Bussum

Inloopspreekuur tot 12.00 uur voor vragen rond studiekeuze, stage, leerwerkplek, vrijwillig en betaald werk. Vrijwillige bijdrage.

Paasworkshop

10.00 WOC De Palmpit Bussum

033-29 82 675. Kosten: € 7,50 p.p. excl. materiaal.

Geef-en-neemwinkel

9.00 SCAN Naarden

Geef wat u niet meer gebruikt/nodig heeft. Of neem wat u kunt gebruiken. Open: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.

Fietsen met de buurtcoach

10.30 Wijkpost De schakel

Via een toeristische route richting Muiden. Terugtocht om 16.00 uur. Er zijn kosten aan verbonden. Aanmelden: buurtsportcoach 06 39 of De Schakel 035-694 4742.

Piano- en zanglessen

14.00 Remonstranten

Piano- en zanglessen

Inloopspreekuur

16.00 Van Vuure | Niels Bussum

Inloopspreekuur voor alle uitvaartgerelateerde vragen, informatie over verzekeringen en het nakijken van polissen.

Themamaaltijd

17.30 WOC De Palmpit

Themamaaltijd. Aanmelden: 035-693 87 86. Kosten € 12,50 p.p. (excl. drankjes).

Spaans voor beginners

19.00 SCAN

Elke donderdag is er Spaanse les voor beginners in wijkcentrum SCAN. Info: spaansinhetgooi@gmail.com of 06-17689705.

Yogales

20.00 Studio Werk met Yoga

Meld je via info@werkmetyoga.nu aan voor een proefles. Locatie: Jachthaven Naarden.

Luisteren naar jezelf

20.00 Atma-coaching

Vrijdag 30 maart

SeniorWeb

10.00 Bibliotheek Bussum

Gratis inloopspreekuur. Tot 12.00 uur. Een team computerdeskundigen beantwoordt alle vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones.

Bingo

14.00 Buurtcentrum Uit-Wijk

Spelletjesmiddag

14.00 WOC De Palmpit

Onder het genot van een hapje en een drankje kunnen alle voorkomende spellen worden gespeeld. Kosten € 1,-.

Café voor Later

19.00 Wijkpost De Schakel

Bijna of reeds met pensioen... dan komen de vragen. Bijeenkomst met deskundigen. Locatie: Kol. Verveerstraat 74, Naarden.

Harrie Slinger

20.30 deMess Naarden

Vierentwintig liedjes uit de periode 1890 tot 1990.

Zaterdag 31 maart

Vinyasayoga

8.45 YogaYvonne Naarden

Visagiedemo

11.00 INDISHA,

Door 'huis'-visagist Ralph Baaij. 30 minuten per persoon. Kosteloos.

Chacha - salsa - bachata

18.45 Heart to Heart, Centrum voor welzijn en Inspiratie Bussum

Leer dansen van de meest enthousiaste dansleraar Walid! Baila baila is een combinatie van cha cha, salsa en bachata.

Pieter Verelst

20.30 deMess Naarden Naarden

'Mijn broer en ik'. Pieter is de winnaar van Cameretten 2016.

Zondag 1 april

Springkussenfestival

9.30 De Zandzee

Tickets met korting te koop via de webshop.

Yogales

9.00 Studio Werk met yoga

Proefles yoga of supyoga. Locatie: Jachthaven Naarden.

Weet je nog wel?

13.00 de Mess Naarden

Tony Neef, Maaike Widdershoven en Ruud Bos brengen een eresaluut aan de parels uit ons Nederlandse cultuurgoed. Entree (inclusief pauzedrankje) € 17,50. ASGM-leden krijgen korting.

Maandag 2 april

Paaseieren zoeken

10.00 De Zandzee

Voor de kleine bezoekers paaseieren zoeken tijdens het familiezwemmen. Tot 12.30 uur.

Seniorencafé

10.30 Stokjes en Lepels

Op deze (paas)maandag is er niet de gebruikelijke bijeenkomst.

Open eettafel in De Palmpit

17.30 WOC De Palmpit Bussum

Open eettafel met een versbereide maaltijd. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Lichte hathayoga

19.00 YogaYvonne Naarden

Geschikt voor wie een hathayogales doorgaans als te zwaar of te lang ervaart

Paasconcert

20.15 Grote Kerk

Paasconcert op het orgel van de Grote Kerk te Naarden door Wybe Kooijmans.

Dinsdag 3 april

Volksdansen

10.00 SCAN Naarden

Elke week is er volksdansles in de SCAN. Kosten per vier weken zijn € 12,50. Voor informatie en aanmelding: 06-13 69 84 34.

Digicafé SeniorWeb

10.00 Bibliotheek Bussum

Inloopspreekuur, elke eerste dinsdag van de maand. Computerdeskundigen van SeniorWeb beantwoorden vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones. Tot 12.00 uur. Kosteloos advies.

Digicafé

10.00 Bibliotheek Bussum

Cees de Ruijter van de Rabobank Bussum over de mogelijkheden van internetbankieren, entree is vrij.

Piano- en zanglessen

14.00 Remonstranten

Piano- en zanglessen

Stiltemaaltijd

18.30 AC Jan Ligthart Bussum

Samen in stilte eten, een meditatief moment. Schuif om 18.30 uur aan. Vrijwillige bijdrage. Maaltijd is veganistisch. Aanmelden: 035-6317068, lisa@indeolmen.nl.

Muziek met Peuters

9.15 Gooische Muziekschool

Muziek met Peuters start een nieuwe cursus op 3, 4 & 6 april in Bussum. Voor (groot)ouders en hun (klein)kinderen tussen 1,5 en 4 jaar. De lessen beginnen om 9.15 uur en om 10.30 uur. De kosten bedragen € 80,- voor 8 lessen.

Woensdag 4 april

Spieghelcafé

10.00 Spieghelkerk

In het Spieghelcafé, de 'huiskamer van het Spieghel', gelegen direct achter de Spieghelkerk, Nieuwe 's-Gravelandseweg 34, Bussum. Tot 11.30 uur vrije toegang.

Wandelen

13.00 WOC Bellefleur N

De duur van de wandeling bedraagt ca. 1,5 uur. Vertrek: WOC Bellefleur in Naarden. Inlichtingen: Gré Poort. Telefoon: 035-6951686. Kosten: geen.

Mindfulness en meditatie

20.00 Atma-coaching

Aanmelden via de website of 06-16380595

Bridgen

19.30 Het Trefpunt Bussum

Iedere woensdag avond. Info tel. 035-6940321.

Donderdag 5 april

WerkZoekersServicePunt

9.00 WOC De Palmpit

Inloopspreekuur tot 12.00 uur voor vragen rond studiekeuze, stage, leerwerkplek, vrijwillig en betaald werk. Vrijwillige bijdrage.

Geef-en-neemwinkel

9.00 SCAN Naarden

Geef wat u niet meer gebruikt/nodig heeft. Of neem wat u kunt gebruiken. Open: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.

Filosofisch café

14.00 Restaurant Zorba de Griek

Elke eerste donderdag van de maand Filosofisch café. Op 5 april is het thema: 'Wat is wijsheid?' Inloop vanaf 13.30 uur. Entree € 5,-.

Piano- en zanglessen

14.00 Remonstranten

Piano- en zanglessen

Inloopspreekuur

16.00 Van Vuure | Niels Bussum

Gratis inloopspreekuur voor alle uitvaartgerelateerde vragen, informatie over verzekeringen en het nakijken van polissen.

Vestingborrel

17.00 Bar Bistro Naarden

Vestingborrel voor ondernemers en ondernemende personen die een band hebben met Naarden/'t Gooi. Locatie: Bar Bistro Naarden, Turfpoortstraat.

Yogales

20.00 Studio Werk met yoga

(Proef)les yoga: aanmelden via info@werkmetyoga. Locatie: Jachthaven Naarden.

Luisteren naar jezelf

20.00 Atma-coaching

Vrijdag 6 april

SeniorWeb

10.00 Bibliotheek Bussum

Een team van computerdeskundigen van SeniorWeb beantwoordt kosteloos vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones.

Spelletjesmiddag

14.00 WOC De Palmpit

Onder het genot van een hapje en een drankje kunnen alle voorkomende spellen worden gespeeld. Kosten € 1,-.

Lenny Kuhr

20.30 deMess Naarden

Lenny Kuhr komt naar podium deMess met een spannende, ontroerende en vitale voorstelling. Programma heet Lenny Kuhr 'Gekust door de eeuwigheid'.

En verder

Expositie

Van zaterdag 24 maart tot en met zondag 6 mei 2018 is in Het Nederlands Vestingmuseum te Naarden een Royale kunsttentoonstelling te zien, waarbij diverse Gooise kunstenaars zich hebben laten inspireren door het Nederlandse koningshuis en het 5-jarig koningschap van Willem-Alexander.

Foto: Mirella Sinnige

's Graveland Kinderen kunnen op tweede paasdag (2 april) eieren zoeken in het bos van Boekesteyn en de Paashaas ontmoeten. De kinderen, vanaf 4 jaar, kunnen een route door het bos afleggen en allerlei opdrachten doen. Alleen kinderen dienen zich aan te melden; betaling vooraf via de website van Natuurmonumenten. Er zijn diverse vertrektijden vanaf 10.30 uur. www.natuurmonumenten.nl/bcgooienvechtstreek.

Deze zaterdag Koopjesdag Bussum

Met livemuziek en springkussen

Twee keer per jaar koopjes scoren. Archieffoto: Bastiaan Miché

BUSSUM Voordelige gympen voor de kinderen scoren, leuke oorbellen of een designoverhemd. Dit weekend staan er weer allerlei kraampjes in het centrum van Bussum voor de Koopjesdag.

Zaterdag 31 maart gebeurt het allemaal tussen 10.00 en 17.00 uur.

Er staan rond de vijftig kramen, net zo veel als in voorgaande jaren, in het centrum in de Nassaulaan, Nassaustraat, Veerstraat, Veerplein en Julianaplein.

Tom Geniets van Brasserie 'Njoyz' is een van de organisatoren. Hij heeft hoge verwachtingen van de Koopjesdag. "Het is de zaterdag voor het paasweekend en zo te zien krijgen we goed weer. Het blijft in ieder geval droog, dus ik verwacht dan ook een behoorlijke drukte in het centrum."
Om de sfeer te verhogen loopt er een orgelman rond. Ook spelen de Wallenkraaiers uit Naarden overal in het centrum aanstekelijke muziek. Voor de kinderen is een groot springkussen besteld en wordt op het Julianaplein gezet.

Nieuw inlooppunt voor wijkcoaches bij Attent

Marleen Sanderse (rechts) bezoekt Attent.

NAARDEN Wethouder Marleen Sanderse heeft donderdag het nieuwe inlooppunt van de wijkcoaches in supermarkt Attent aan de burgemeester J. Visserlaan geopend.

Attent is het vijfde inlooppunt van de wijkcoaches binnen de gemeente. De andere vier inlooppunten zijn te vinden in de bibliotheek in Bussum en Naarden, in de Kazerne in Muiden en in het gebouw van Vivium in Muiderberg. Door op diverse locaties en op een laagdrempelige manier aanspreekbaar te zijn, menen de wijkcoaches dat inwoners hun hulpvraag makkelijker kwijt kunnen.
Wijkcoaches zijn wijkverpleegkundige of sociaal werkers en verbonden aan Vivium Zorggroep, Amaris Zorggroep en Versa Welzijn. Ook hebben zij de nodige contacten met huisartsen. De wijkcoaches worden gefaciliteerd door de gemeente, maar werken onafhankelijk. Ook zijn ze het aanspreekpunt in en voor de buurt. De wijkcoaches denken graag met bewoners mee bij al hun vragen en ideeën over ondersteuning, zorg of meedoen in de wijk. Dat kan een persoonlijke vraag zijn over zorg, ook wanneer men zich zorgen maakt over iemand anders in de buurt. Verder kunnen de wijkcoaches bewoners op weg helpen wanneer zij een goed initiatief hebben voor de buurt. Er zijn geen kosten verbonden aan een bezoek aan de wijkcoach.
In Attent zijn de wijkcoaches aanwezig op elke eerste en derde donderdag van de maand tussen 10.30 en 11.30 uur en kunnen buurtbewoners elkaar ontmoeten onder het genot van een kopje koffie met iets lekkers dat gratis door Attent wordt aangeboden. Meer informatie staat op wijk-coach.nl.

Expositie over Taal en Teken

Nannita van Veen_heavy books.

BUSSUM Acht kunstenaars van kunstenaarsvereniging GSA Galerie Hilversum openen op maandag 2 april om 15.00 uur hun expositie 'Taal en Teken' bij Arte Temporale.

Bij 'Taal en Teken' laat elke kunstenaar zijn of haar eigen interpretatie zien door dit vorm te geven in objecten, kijkdozen, schilderijen, assemblages, grafiek, fotografie en glaskunst. In sommige gevallen is er samengewerkt, waardoor er een verrassende expositie is ontstaan. Tijdens de tentoonstelling komen er op 7, 14 en 21 april tussen 14.00 en 16.00 uur kunstenaars langs.

Vrijwilligers gezocht

Het Rode Kruis in Bussum is op zoek naar een administratief medewerker om de EHBO-opleidingen en workshops te organiseren.

Vivium Zorggroep zoekt vrijwilligers die bewoners willen helpen met hun schilderhobby.

BoodschappenPlusBus in Bussum zoekt met spoed een administratief medewerker die de telefoon kan opnemen en inschrijvingen kan verwerken.

Versa Welzijn Kinderwerk is voor de Scan op zoek mensen die een uur per week met kinderen willen lezen die leesproblemen hebben.

www.versavc.nl. of 035-6938525.