NaarderNieuws

14 juni 2017

NaarderNieuws 14 juni 2017


Meer soorten woningen Borgronden

NAARDEN Er moeten meer verschillende soorten woningen komen op de Borgronden, de te bouwen buurt naast het Componistenkwartier. Dat stelt het gemeentebestuur.

Het plan was om alleen middeldure woningen te bouwen op het stuk grond. Dat werd zo'n twee jaar geleden besloten omdat Naarden nauwelijks zulke woningen had. Het gemeentebestuur heeft de plannen aangepast: er moet nu een mengvorm komen van goedkope, middeldure en dure woningen. Voor wat betreft het aantal goedkope woningen stelt het gemeentebestuur meer eisen. Daarvan moeten er minimaal veertig gebouwd worden, omdat daar nou eenmaal een grotere vraag naar is en regionaal is afgesproken meer van zulke woningen te gaan bouwen. Naarden heeft bijvoorbeeld heel weinig goedkope woningen.

Hoeveel woningen er straks in totaal gaan komen op het stuk grond, is nog niet te zeggen. De plannen moeten nog worden gemaakt. Er wordt nu gedacht aan 25 tot 30 woningen per hectare. Op enkele stukken waar vooral de goedkopere woningen komen, kunnen dat zelfs 35 woningen per hectare worden.

De gemeenteraad praat vanavond (woensdag) verder over de plannen. Later deze maand moet er een klap gegeven worden op de aangepaste kaders. Dan kunnen de plannen verder worden ontwikkeld.

Wethouder Sanderse voorlopig nog uit de running

GOOISE MEREN Wethouder Marleen Sanderse is al een tijdje uit de running en wanneer ze terugkeert is nog niet duidelijk. Sanderse werd enige tijd geleden geopereerd en is nu aan het revalideren.

Tijdens haar afwezigheid worden haar portefeuilles door de andere vier wethouders overgenomen. Zij hebben hun collega op het hart gedrukt pas weer aan het werk te gaan zodra zij volledig is hersteld van de ingreep.

De woordvoerder van de gemeente kon niet zeggen of dat voor het zomerreces het geval zal zijn.

Mooiste Vestingtuinen stralen in de zon

De tuin van Paulien Jonkheer. Foto: Bob Awick

NAARDEN Een prachtige dag was het zondag om te genieten van alle mooie tuinen in de Vesting. Het evenement werd voor de tiende keer georganiseerd. Dit keer deden er 19 hele verrassende tuinen mee. Onder anderen Paulien Jonkheer opende haar tuindeur en toonde haar prachtige, bloeiende tuin (zie foto).

Bootje huren

Foto: Studio Kastermans

Het bootje van Thijs en Aimée lag vaak aan wal. Daarom besloten ze het te gaan verhuren.

3

Naarden

*Grote Kerk 10.00 u. ds. F. de Kok; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa en 12.00 u. Gezinsviering kapelaan A. Geria; za. 17/06 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor L. Koot
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB Verlosserkerk gezamenlijke dienst in Wilhelminakerk
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. ds. L Korevaar
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. G. van Meijeren en 17.00 u. ds. A. Visser H.A.
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. Y. Hiemstra
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum middagprogramma
*Doopsgezinde Gemeente B-N geen dienst
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. dr. B.M.J. Nagel
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. J.M. Weststrate
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 22/06 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Mijn beste vriend George Ording is niet meer

De strijd gestreden, de strijd verloren. Na een compleet leven van keihard werken aan mooie zaken heeft hij zich op 7 juni overgegeven aan het onvermijdelijke. Een korte hulde aan mijn beste vriend.

George kende ik al vanaf de Koningin Emma kleuterschool. Ik woonde toen op de Graaf Florislaan en hij op de Zwarteweg. Op wat latere leeftijd, toen ik op de Kuyperlaan in Naarden kwam te wonen, werd de band steeds hechter en toen eenmaal de brommers en wat later de auto zich aandienden hebben George en ik flinke tochten gemaakt. Steeds in het kader van nieuwsgierigheid naar de natuur, de archeologie en het buitenzijn in het algemeen. Ook kwam George een paar keer in de Alpen bij mijn familie. Legendarisch was Georges verblijf (2 keer) in Indonesië, waar hij als fotograaf deelnam aan diverse expedities op zoek naar de alleroudste resten van de oermens. Toen kwamen de boten in het vizier en George ontwikkelde wereldnaam met het maken van speciale blokken (katrollen) voor oude en nieuwe schepen. Zijn naam is nauw verbonden aan beroemde schepen, zoals het piratenschip uit de film 'Pirates of the Caribbean', waar alle blokken door George gemaakt zijn. George ging ook nog naar Antarctica, waar hij fantastische foto's maakte. De foto bij dit in memoriam heb ik genomen in zijn achtertuin aan de Badhuislaan. Tot hij werkelijk niet meer kon heeft George daar een fraaie natuurtuin aangelegd. George moge dan wel heengegaan zijn, echt weg is hij nooit.

Weerbericht

Licht wisselvallig, vanaf vrijdag weer even minder warm

Het weer springt al enige tijd van de hak op de tak. Warme dagen worden snel afgewisseld door koelere dagen. Daar komt nog geen verandering in. Half deze week bepaalt een uitloper van het Azorenhogedrukgebied het weer. Het snoert zich af tot zelfstandige kern. Vrijdag veroorzaakt een depressie tijdelijk polaire luchtaanvoer met een westelijke stroming.

Donderdag en vrijdag

Donderdag belooft een zomerse dag te worden met een maximum van 25 à 26 graden. De zon schijnt eerst, maar vanuit het westen neemt in de middag de bewolking toe, gevolgd door een regen- of onweersbui. Er waait een matige zuidwestenwind. Vrijdag is het wisselend bewolkt met kans op een bui. Het is met 18 à 19 graden koeler. Er waait een stevige westenwind.

Het weekeinde

Ook zaterdag is het nog wisselend bewolkt met opklaringen en kans op een bui. Er waait een matige tot vrij krachtige noordwestenwind. Het wordt zo'n 20 graden. Zondag blijft het droog met zonnige perioden. De noordwestenwind neemt in kracht af. Het wordt met een maximum van 23 à 24 graden warmer. Na het weekend lijkt het opnieuw tijdelijk zeer warm te worden.

Weetje

De meteorologische zomer is op 1 juni gestart. De lente van 2017 was met 100 mm neerslag tegen 170 mm normaal een droge lente. Lange tijd was de lente vrij somber, maar dankzij de zeer zonnige tweede helft van mei scheen de zon 586 uur tegen 502 uur normaal. De lente is de op vier na warmste lente deze eeuw dankzij de zachte maart en de zeer warme tweede helft van mei.

75 jaar PEGEM (1920-1995)

Nooit van PEGEM gehoord? Ik ook niet. Wél van de PEN, de Prov. Elektriciteitsmaatschappij Noord Holland. Die naam verdween in 1995 en ging uiteindelijk op in Nuon.

PEN, en ook andere maatschappijen gingen in 1920 op in de PEGEM. Hieronder was ook de Hollandsche Elektriciteit Maatschappij (HEM) die in 1899 in Naarden een elektriciteitscentrale begon. Niet in de vesting en niet binnen de verboden kringen, maar net erbuiten tegen Bussum aan, in wat later de Prins Willem van Oranjelaan ging heten. De centrale stond midden tussen tuinderijen. De PEGEM speelde een belangrijke rol bij de levering van stroom voor het spoor. Daar wordt in dit boek een flink hoofdstuk aan gewijd. M.G. Niessen schreef de teksten. Verder behandelt het boekje nauwgezet de 75 jaren van de verschillende bedrijfsonderdelen die stroom leverden in Noord Holland. De PEGEM gat dit boekje met harde kaft, 71 pagina's, in 1995 uit. Zie ook 'Historie van Bussum e.o.' elders iin deze krant.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 10 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Vanaf 14 juni 2017 zendt GooiTV de volgende programma's uit:

- TV Magazine met o.a. Hollands porselein in Sypesteyn, krachtenbundeling lokale weekbladen en veel kort nieuws.

- In RegioHub gaat het over het voorkomen van vallen in en om je huis.

3 / 24

'Je vaart zelf maar een keer of tien per jaar, verder ligt het sloepje stil'

Gezinnen bedenken samen duurzaam initiatief voor verhuur sloepen

Leuk al die sloepjes in de grachten in de Vesting. Nog leuker is het om je bootje te verhuren zodat andere mensen er ook van kunnen genieten.

Aimée Vegter en Thijs Cobben in het sloepje Ravelijn. Foto: Studio Kastermans

NAARDEN De gezinnen van Thijs Cobben en Aimée Vegter delen sinds twee jaar het stalen sloepje Ravelijn en af en toe kregen ze vragen of de boot te huur was.

"Je vaart zelf maar een keer of tien per jaar, verder ligt het sloepje stil", vertelt Aimée Vegter. "Eigenlijk zonde, daarom leek het ons een goed idee om de boot te verhuren, zodat andere mensen er ook van kunnen genieten."

Sloepbezitters

Genoeg sloepen die niet gebruikt worden. Foto: Bob Awick

'We willen graag een kleine aanlegsteiger met opslagplaats'

"En het is ook duurzaam, want waarom meer boten als er al zo veel boten liggen." De organisatie is volgens Vegter heel informeel. "Iemand doet een reserveringsaanvraag via onze website of Facebook en dan regelen we het. Omdat de vraag toeneemt, hebben we ook andere sloepbezitters gevraagd mee te doen. Dat zijn voornamelijk mensen die wij kennen uit Naarden. Iedereen vindt het een leuk idee. Ik kan me voorstellen dat iemand die net een sloepje heeft aangeschaft daar goed over na wil denken. Maar wij hebben tot nu toe geen gekke dingen meegemaakt." Ze vertelt dat de sloep een elektromotor heeft: "Dus milieu- én geluidsvriendelijk."

Aanlegsteiger

'Mensen uit de buurt en uit Almere hebben de sloep gehuurd'

Tot nu toe hebben mensen uit de buurt en uit Almere de sloep gehuurd. "Maar sinds een week of twee zijn we bekend bij de VVV en bij sites als 'Uit met de kinderen'. Nu krijgen we ook aanvragen van verder weg, bijvoorbeeld voor kinderfeestjes. Maar dan heb je al snel meer sloepjes nodig. Onze sloep is comfortabel met vier volwassenen of met zes kinderen. Het heeft een lekker zonnedek, maar als de boot erg vol zit, wordt het moeilijk wisselen."

Gesprek

Ze vertelt dat ze in gesprek gaan met de gemeente. Thijs heeft contact gezocht met de Stichting Monumenten Bezit. "Want we willen graag een kleine aanlegsteiger met een opslagplaats voor de elektromotoren en de peddels. Zodat we een fatsoenlijke plek hebben, die je ziet. Waternet, ANWB Fonds en Stichting Monumenten Bezit zelf investeren hier al in mee."

Meer informatie op www.naardenvanafhetwater.nl.

'Ik zag het schilderij en dacht: dit hoort in onze kerk'

Schilderij 'Het interieur van de Grote Kerk Naarden'

NAARDEN De Grote Kerk Naarden wil graag het schilderij 'Het interieur van de Grote Kerk Naarden' van Jan Jacob Schenkel kopen en tentoonstellen. Om dit voor elkaar te krijgen is de Stichting Grote Kerk Naarden bezig om geld in te inzamelen. Het grootste deel voor de aankoop is al binnen, maar er is ook nog geld nodig voor zaken zoals verzekering en transport.

"Dit schilderij heeft Jan Jacob Schenkel rond 1850 gemaakt. Zijn oeuvre bestaat uit kerkinterieurs en stadsgezichten. Ik zag het toevallig tijdens het surfen op internet en dacht meteen: die hoort in onze kerk", vertelt directeur Marlo Reeders van de Stichting Grote Kerk Naarden. "Als we het schilderij kunnen kopen komt het te hangen bij de garderobe, omdat dat de plek is waar Schenkel het schilderij heeft geschilderd. Dat kun je zien aan hoe hij de zuiderbeuk met de preekstoel, kerkbanken, de oude hobbelige vloer en de gordijnen heeft verwerkt in het schilderij."
Met het schilderij wil de stichting laten zien wat de verschillen tussen toen en nu zijn. "Ook komen er regelmatig basisscholen naar de Grote Kerk en het is leuk om aan de leerlingen te laten zien dat in de tijd dat het schilderij gemaakt werd de mensen er anders uitzagen."

Om het schilderij te kunnen kopen, is de stichting bezig geweest met het werven van fondsen en crowdfunding via de Facbookpagina. "We hebben giften ontvangen van de Vereniging Vrienden van de Grote Kerk Naarden, ABN Amro, MeesPierson het Gooi, vrienden en particulieren. Ook kunsthandel Simonis en Buunk, de eigenaar van het schilderij, steunt ons met een flinke korting."

Reeders vertelt dat ze ook geld nodig hebben voor de verzekering, de ophanging van het schilderij en het transport naar de kerk. "Het geld van de stichting gebruiken we voor de instandhouding van het gebouw. Een deel wordt gesubsidieerd en een deel komt uit onze eigen portemonnee, dus geld om het schilderij aan te schaffen hebben we niet. Daarom zijn we zo blij met de giften en ook om te zien dat mensen betrokken zijn en ook graag willen dat 'Het interieur van de Grote Kerk Naarden' in de kerk komt te hangen."

Astrid van der Peet

Professional organizer en
mantelzorger. Woont 19 jaar in Naarden.

Wat is er leuk aan Naarden?
"Het groen, de culturele activiteiten, ons kent ons (niet te close), en de diversiteit aan mensen."

Heb je nog een toeristische tip?
"De Grote Kerk. Als je op de toren staat heb je een fantastisch uitzicht."

Je schept orde bij andere mensen thuis en bij bedrijven, hoe ziet jouw huis eruit?
"Redelijk geordend, maar wel gezellig. Kranten en boeken liggen gewoon op tafel, geen probleem. Ik vind het belangrijk dat er structuur en orde is, maar het moet wel gezellig blijven."

Waar heb je zelf een hekel aan?
"Massale evenementen."

Tip voor een opgeruimd huis?
"Lastige klussen niet uitstellen tot het einde van de dag. Het voelt lekker als je 's ochtends al die ene nare klus hebt gedaan."

Wat zou je doen met 1 miljoen?
"Een leuk boerderijtje met kippen en schapen op het erf en een deel aan goede doelen besteden."

En 100 euro?
"Een dagje naar een wellnesscenter. Met mijn vriend of een goede vriendin.

Wat weten weinig mensen van je? "Dat ik de Argentijnse tango dans, al een jaar of zes."

Heb je nog een grote wens?
"Ja, de Argentijnse tango naar Naarden halen."

Wie zou je graag willen spreken? "Jane Goodall, zij heeft zich haar hele leven ingezet voor chimpansees, komt op voor hun belang en welzijn."

Een dag burgemeester?
"Ik wil mij inzetten voor de problematiek van eenzaamheid onder ouderen onder de aandacht brengen."

Tot slot, waar wil je op toosten?
"Een mooie, lange zomer."

Lokale partijen voor petitie tegen fusiedrift

BUSSUM De onlinepetitie van vier Hilversumse partijen tegen 'de fusiedrift van de provincie' krijgt steun van een flink aantal andere lokale fracties in het Gooi. Zij kraken het beleid van de provincie Noord-Holland om al voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 een gemeentelijke herindeling te realiseren. De onlinepetitie https://stopfusiesdoornoordholland.petities.nl is ondertussen ruim 600 maal ondertekend.

De lokale partijen vinden dat de regie terug moet naar de betrokken gemeentes, zodat zij de ruimte krijgen om met een eigen oplossing te komen voor een grotere bestuurskracht in de regio en inwoners daarbij kunnen betrekken. "Doordat het besluit over herindeling bewust vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen wordt genomen, staan onze inwoners buitenspel; er is dan niks meer te kiezen", aldus Marieke Munneke Smeets van Hart voor BNM.
Gedeputeerde Jack van der Hoek van Noord-Holland gaf eerder aan dat de gemeenten maar niet met een plan komen en een gemeentelijke herindeling toch echt bittere noodzaak is. De bestuurskracht van Wijdemeren, Weesp én het Gooi en de Vechtstreek als geheel, is onvoldoende. De lokale partijen menen voldoende alternatieven te zien. De lokale partijen roepen inwoners op om de petitie massaal te ondertekenen, zodat daarmee een krachtig signaal afgegeven kan worden aan de provincie en de Tweede Kamer.

Kijkje achter de schermen bij Vogelhospitaal Naarden

NAARDEN Het 60-jarig jubileumfeest bij Vogelhospitaal Naarden is zondag minder goed bezocht dan men had verwacht. "Het was warm weer en we denken dat het daardoor kwam", vertelt beheerder Erik Bruinning. Toch waren er nog zeker vijfhonderd bezoekers. Ze konden kijken bij de vele honderden vogels. Men kon achter de schermen kijken, een vogelvaartocht maken en de natuurmarkt bezoeken.

Snel meer bekend over Emmaschool

NAARDEN / BUSSUM Er moet deze week meer bekend worden over hoe het nu verder moet met het vertrek van de Emmaschool naar de Graaf Florislaan. Buurtbewoners kunnen voor het laatst bezwaar maken. De Raad van State bepaalt vervolgens hoe de procedure verder gaat verlopen en wanneer de Emmaschool weet wat er gaat gebeuren.

De Emmaschool wacht nog steeds op een akkoord zodat ze kunnen verhuizen naar de Graaf Florislaan. De Raad van State moet alle belangen afwegen en bestudeert ook het onderzoek van de gemeente naar eventuele geluidsoverlast. De bezwaarmakers werken momenteel aan een tegenonderzoek dat ook moet worden bekeken.

Primair onderwijs snel weer aantrekkelijk maken

Leraren trekken met PO in Actie aan de bel vanwege grote problemen

Het basisonderwijs luidt de noodklok. Den Haag doet de ogen maar niet open voor de grote problemen die heersen. Tijd voor actie dus.

'We leven in een vastlegcultuur', aldus de leerkracht en regiocoördinator Noord-Holland PO in Actie Rosanne Bos. Foto: Bob Awick

NAARDEN Wellicht is het al twaalf uur. Het gebeurt namelijk al dat niet-afgestudeerde PABO'ers en zelfs ouders voor de klas staan. Het gebrek aan leraren loopt maar op en dat zorgt voor steeds meer (werk)druk bij de huidige leerkrachten in het basisonderwijs. De emmer is vol en het moet snel en drastisch anders, geven de leraren aan. "Het is nu tijd dat we in actie komen", aldus lerares Rosanne Eelkje Bos van de Tweemaster in Naarden en tevens regiocoördinator Noord-Holland PO in Actie.

Bos, werkzaam als groep 3-leerkracht, is geschrokken van de werkelijkheid nu zij zich meer en meer in de materie heeft verdiept. Het beeld is schrikbarender dan gedacht, erkent Bos. Uit onderzoeken blijkt dat er veel werkdruk wordt ervaren in het onderwijs. Daar zijn de cijfers het bewijs van: één op de vier leraren in het basisonderwijs heeft last van burn-outklachten. De uitstroom is groot, terwijl het aantal aanmeldingen bij de PABO (de lerarenopleiding) terugloopt. Nieuwe aanwas is er niet en een tekort van duizenden nieuwe collega's zit eraan te komen. Noodgedwongen nemen personen die niet of nauwelijks bevoegd zijn maar plaats voor de klas. Daar komt bij dat de salarissen in het primair onderwijs lager liggen dan in het voortgezet onderwijs. Jaarlijks gaat dat om enkele duizenden euro's.
Het is bekende problematiek. Bos ziet het piepen en kraken in het basisonderwijs. Zo is het lastig om een vervangende leerkracht te vinden. Het mooie en belangrijke vak van leerkracht is onaantrekkelijk gemaakt. Daarom luiden de Nederlandse leerkrachten via PO in Actie nu de noodklok. Met een petitie op www.pofront.nl pleiten zij samen met schoolbesturen, directeuren en ondersteunend personeel voor minder werkdruk en een eerlijker salariëring.

Dinsdag 27 juni houden zij een prikactie. Tijdens het eerste schooluur blijven de deuren van de onderwijsgebouwen dicht. Dit is ook de dag waarop de petitiesteunbetuigingen (maandagavond stond de teller bijna op 140.000) overhandigd worden. "Wij zijn dan wel zichtbaar aanwezig en gaan graag het gesprek aan met de ouders. We willen vooral aandacht vragen voor het probleem in het primair onderwijs."

'Het is bijna liefdewerk om hierin te blijven werken'

De leerkrachten in het basisonderwijs komen structureel tijd tekort om hun werk zo goed mogelijk te kunnen doen. De uitvoerige administratie - zoals individuele en groepsplannen maken, bijstellen en overdragen - is een grote tijdslurper. "We leven in een vastlegcultuur", stelt de ze. Verder zijn daar nog de gesprekken met ouders, commissievergaderingen, overleg met collega's waaronder de intern begeleider en logopedist en kijken bij diverse schoolactiviteiten na school, zoals de avondvierdaagse en het schoolvoetbal. Bos zegt dat het geen uitzondering is dat zij nakijkwerk mee naar huis neemt. Grote voorbereidingsprojecten zijn bestemd voor de vakanties.

Het enige dat gestructureerd is zijn de uren die de leraar lesgeeft. Daarvoor en daarna is het werk veel onoverzichtelijker. "Ik kan niet de lessen geven die ik voor me zie. Door allerlei bijzaken die spelen kan ik mijn werk niet doen zoals ik wil. Het is niet zo dat ik met mijn benen op de bank wil liggen en klaag over de werkdruk, maar dit is iets structureels", zegt ze. "Ik snap best dat mensen daarop afhaken, ook omdat ze vaak elders meer kunnen verdienen. Het is bijna liefdewerk om actief te blijven in het primair onderwijs. Een soort roeping."

De prikactie van 27 juni moet een signaal zijn naar de politiek en de maatschappij. Daarmee zeggen de leerkrachten volgens Bos dat Den Haag, en demissionair staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker in het bijzonder, serieus naar de problematiek moet kijken. Als dat dan nog niet gebeurt, dan zou een staking kunnen volgen.

Eén op de vier leraren heeft te maken met burn-outklachten

11 / 24

12 / 24

14 / 24

Parkeerregime is grote puzzel

Verschillen in tarieven blijven, vergunninghouders gaan wel hetzelfde betalen

Nu Bussum, Naarden en Muiden één gemeente zijn, moet er één parkeerregime gelden. Voor 1 januari 2018 wordt dat ingevoerd. Maar verschillen in tarieven blijven.

In de Spiegelstraat in Bussum blijft betaald parkeren. Foto: Jessica de jong

GOOISE MEREN Met het plan om het parkeren in de vier kernen te harmoniseren, moet er een einde komen aan een ellenlange discussie over de verschillen in de kernen. Maar de verschillen blijven, ook in de tarieven.

Volgens het college is dat logisch, omdat de situatie in de kernen niet te vergelijken is. Of inwoners, bezoekers en ondernemers blij zijn met het gepresenteerde plan wordt door een aantal raadsleden aan getwijfeld en ook het bewonersplatform Naarden-Vesting houdt een vinger aan de pols. Vorige week presenteerde de verantwoordelijk wethouder, Miriam van Meerten, haar plannen. Over twee weken mag de raad haar oordeel vellen.

Rondom station Naarden-Bussum wordt het voor het grootste deel vergunningparkeren. In Muiden vervalt de mogelijkheid om met een blauwe kaart te parkeren op plekken voor vergunninghouders en ook inwoners van Muiderberg krijgen geen vergunning meer om in Muiden te parkeren, tenzij ze er werken. En ook verdwijnt de blauwe zone in woonwijken die grenzen aan delen waar betaald parkeren geldt. In Bussum gaan de parkeertarieven in de straat omhoog en in de parkeergarages wordt het goedkoper. Parkeren in het centrum van Muiden is nu al fors duurder dan parkeren buiten de Vesting. Maar dat verschil moet nog groter worden om rondjes rijden in de Vesting te voorkomen. Het voorstel is om parkeren aan de Mariehoeveweg (P2) gratis te maken. Bij Het Gewest in Bussum wordt de invoering van vergunningplekken teruggedraaid. Er komt daar weer betaald parkeren. Voor wie nu een parkeervergunning heeft verandert er niet veel. Wel kunnen bedrijven in het centrum van Bussum niet meer zonder meer aanspraak maken op meer dan drie vergunningen. Het bedrag dat voor een parkeervergunning betaald moet worden, wordt wel gelijkgetrokken voor de hele gemeente. Een bewonersvergunning gaat in het voorstel van de gemeente per jaar 35 euro kosten en een bedrijfsvergunning 150 euro. De bezoekersvergunning (Muiden) wordt afgeschaft en vervangen door bonnenboekjes naar Bussums voorbeeld. Vrij parkeren in de Vesting is nog ongemoeid gelaten, maar komt in 2018 wel op de agenda. "We hebben nu alleen gekeken naar plekken waar al regels, vergunning- en betaald parkeren, gelden", aldus de wethouder. Het bewonersplatform legt zich voorlopig neer bij de keuze voor de Vesting. "Vrij parkeren in de Vesting kan blijven, maar alleen als er niet nog meer evenementen bij komen en als de belangen van bewoners het zwaarst wegen", stelden ze al eerder in een schrijven. Van Meerten geeft in een reactie geruststellende woorden. "Bij evenementen zitten we er met alle betrokken al bovenop en er worden vaak al allerlei, ook creatieve, maatregelen genomen."

'Aanpassen per wijk kan altijd nog als blijkt dat het niet werkt'

De meeste kritiek op de voorstellen kwam vanuit Muidense raadsleden. "We moeten rekening houden met de burgers, we zijn er voor hen", aldus E.P. Vlaanderen. Charles Wiss (PvdA): "We hebben toch de focus op wijkgericht werken, laat hen dan de keuze meebepalen." Volgens de wethouder kunnen specifieke aanpassingen altijd nog worden gedaan, als na invoering blijkt dat het niet werkt voor sommige wijken. René Sweijen (Gewoon GooiseMeren) was het gezeur zat. Hij vindt dat het denken vanuit de kernen tot het verleden moet behoren en dat je het nu eenmaal niet iedereen naar de zin kunt maken. Het CDA kwam met haar stokpaardje: een pilot voor gratis parkeren in het centrum van Bussum. De wethouder beloofde daar opnieuw naar te kijken.

'De Vonk moet je niet slopen'

Ben de Veth ergert zich aan de verpaupering van De Vonk.

door Antoon F. Bruggeling

BUSSUM De toekomst van het oude 'Vonk'- pand op de hoek van de Nassaulaan en de Kloosterweg is nog onzeker. De gemeente Gooise Meren is eigenaar en houdt het in bezit. Een van de opties is slopen. "Zonde", zegt planoloog en bestuurslid van Bussum Natuurlijk Beter Ben de Veth. "Het pand heeft cultuurhistorische waarde en is bruikbaar te maken voor bijvoorbeeld een brasserie en/of cultureel centrum."

"De gemeente Bussum kocht het pand aan voor eventuele herontwikkeling van het terrein voor verkeersafwikkeling en parkeren in het centrum", aldus de HKB. De Vonk staat alweer enkele jaren leeg en het ziet er nu verpauperd uit.
Planoloog Ben de Veth: "Bussum Natuurlijk Beter en werkgroep Ensemble De Vonk hebben diverse keren aangeklopt bij de politiek. Alleen HvB reageerde positief. De andere partijen hielden zich helaas stil. Als je niets doet verloedert het pand vanzelf. Jammer, want er is wat moois van te maken. De technische staat is redelijk goed." De Veth en zijn strijdmakkers vinden dat De Vonk nieuw leven ingeblazen moet worden. "Er is door Ensemble De Vonk begin 2014 een plan gepresenteerd: maak van het gebouw een cultureel centrum, met brasserie, zomer/wintertuin, mediacafé, werk- en expositieruimten en een sociëteit. Dat zou een aanwinst zijn." De planoloog wil dat de politiek zich eindelijk eens uitspreekt over De Vonk en de plannen voor het behoud steunt. "De Vonk moet behouden blijven voor Bussum", vindt De Veth. "Er is in Bussum genoeg gesloopt."
Wethouder Jan Franx laat weten dat De Vonk niet op korte termijn gesloopt wordt. Dorpsmanager Ellen van Vossen vreest dat De Vonk op den duur afgebroken zal worden.

Groenteclub Markt: idyllisch sfeertje

Plannen voor volgend jaar zijn er al

Een zonnetje, goede sfeer en flink wat bezoekers. Foto: Bob Awick

BUSSUM Zon, muziek, dans, eten, drinken, mystiek en een beetje magie: de vierde editie van de Groenteclub Markt was een bonte verzameling die, mede door de sfeer, toch prima bij elkaar paste.

De markt van de Groenteclub trok zeker 1.500 bezoekers en ook van buiten de gemeentegrenzen was er belangstelling voor dit jaarlijkse evenement. Zo'n 46 kraampjes stonden verspreid in de tuin van het voormalige klooster Mariënburg. Het was een gezellig samenzijn en de tuin van het klooster, centraal in het dorp gelegen, ontpopte zich wederom als een perfecte ontmoetingsplek. Het leverde al met al een idyllisch plaatje op. Als je niet beter wist waande je je ergens in zuidelijker oorden, waarbij de zon en de vrolijke kleuren een flink handje meehielpen.

Veel kramen van leden

Mariënburg ontpopt zich als een echte ontmoetingsplek

Wie wat spiritualiteit en inspiratie wilde tanken kon zijn hart flink ophalen met yoga, een gedicht, massages en allerlei verantwoorde hebbedingen. Liefhebbers van kleinschalig toneel konden genieten van de voorstellingen van Theater Draad. De meeste kraampjes werden bezet door leden van de Groenteclub, aangevuld met initiatieven uit de omgeving die aansluiten bij het gedachtegoed van de Groenteclub: verbinden, duurzaam, biologisch, betaalbaar en vernieuwend.

Goochelen en zweven

De organisatie was ook dik tevreden. "Een prachtige dag waar alles in zat waar we als Groenteclub voor staan. Er hebben zich op de dag zelf nieuwe leden voor de Groenteclub aangemeld en ook per mail komen er nog aanmeldingen", vertelt oprichtster Barbara Bolt.

Grote verrassing op de dag zelf was de komst van Quintus de paarse goochelaar. De uit Huizen afkomstige goochelaar is een meester in interactie met het publiek. Hij wist menig bezoeker in totale verbijstering achter te laten.

Aan de kids was ook gedacht. De zweefmolen met vrolijke parapluutjes had net als de biofrietjes en de ijskar een grote aantrekkingskracht op de jongste bezoekers.

Plannen tweede deel Franse Kampweg

BUSSUM Omwonenden van de Franse Kampweg krijgen volgende week maandag een voorproefje van de plannen voor de aanpak van het tweede deel van deze weg. De provincie presenteert dan een aantal plannen. Het gaat om het stuk tussen de rotonde aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg en de rotonde aan de Hilversumse Meentweg.

Nog geen keuze gemaakt

Er is een aantal smaken. Er ligt een plan voor een extra rotonde ter hoogte van de Melkweg, een brede berm tussen de twee weghelften en verkeerslichten ter hoogte van het benzinestation. Forse ingrepen, maar er is ook een variant die minder heisa met zich mee brengt. De definitieve keuze moet nog gemaakt worden.

Provinciale Staten bepaalt

De plannen worden voorgelegd aan de buurt tijdens een bewonersavond volgende week maandag (19 juni). Het plan met de meeste draagvlak wordt voorgelegd aan Provinciale Staten, die vervolgens bepaalt wat er gaat gebeuren.

De bewonersavond wordt gehouden op het Willem de Zwijger College van zeven tot negen uur.

Katholieke Montessorischool viert lustrum

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Groot feest bij de Katholieke Montessorischool (KMS) deze week. De school bestaat 65 jaar en er zijn tal van activiteiten. Afgelopen maandag gaf burgemeester Han ter Heegde het startsein voor de feestelijkheden. De leerlingen hebben deze week al een levensgroot kunstwerk gemaakt, er was muziek en ook een sportdag. Vrijdag wordt de lustrumweek afgesloten met een feest.

Feest bij wijkcentrum Achter de Linde

BUSSUM Buurt- en belangenvereniging Godelinde bestaat dit jaar 40 jaar, wijkcentrum Achter de Linde 25 jaar en peuterspeelzaal De Stampertjes zit al 30 jaar in Bussum. Deze jubilea worden gevierd op zaterdag 17 juni in wijkcentrum Achter de Linde.

"Het belooft een grote happening te worden", laat de organisatie weten. Het feest begint voor alle kinderen uit de buurt en kinderen van leden van 14.00 tot 16.00 uur met entertainment en een kinderdisco. De entree is gratis. Aansluitend is er een receptie van 16.00 tot 17.00 uur waarbij wethouder Boland ook aanwezig is.
"Ook zijn oud-bestuursleden en betrokkenen uitgenodigd. We zijn nog op zoek naar oud-bestuursleden die we (nog) niet hebben kunnen traceren. Zij kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar wiloverman@live.nl of bellen met 035-5337627 of 06-20681471." In de avond is er voor genodigden vanaf zestien jaar een feestavond met livemuziek vanaf 20.00 uur.

Hockeysters moeten vol aan de bak

De hockeysters uit Bussum hadden het moeilijk. Foto: Bob Awick

BUSSUM Een valse start voor de hockeysters van Gooische op jacht naar de overgangsklasse. De Bussumers verloren afgelopen weekend het eerste play-offduel tegen Ring Pass Delft (2-3) en zullen volgend weekend nog vol aan de bak moeten om alsnog te kunnen promoveren.

De Bussumse hockeysters leken wakker te moeten worden en keken daarom al snel tegen een achterstand aan. Vooral voor rust werd de ploeg op alle fronten afgetroefd door de Delftse overgangsklasser. De Bussumers waren geen schim meer van het team dat tot enkele weken zo goed presteerde en met goed hockey te sterk was voor alle andere tegenstanders van de eerste klasse. Het was soms om moedeloos van te worden.

Na rust erg sterk

Pas ver na de rust, toen het al 0-3 voor Ring Pass Delft stond, kwam Gooische op stoom. Met oogstrelende aanvallen, veel vechtlust en bovenal twee doelpunten kwam de ploeg knap terug. Het was echter onvoldoende om nog een positief resultaat te boeken.

Vol aan de bak

Daarmee moet Gooische nog vol aan de bak om te promoveren. Het wordt een hele zware klus. Het spel van het laatste half uur tegen Gooische gaf echter wel veel hoop. Als Gooische komende zaterdag, als het weer tegen Ring Pass Delft speelt, net zo goed weet te hockeyen dan maakt het een goede kans. Maar toch: als er zaterdag gewonnen wordt, dan heeft Gooische nog niks. Dan volgt zondag een derde duel, dat dan gewonnen moet worden om te promoveren naar de felbegeerde overgangsklasse.
Net als afgelopen weekend hopen de Bussumse hockeyers komend weekend op veel steun van hun trouwe toeschouwers. Afgelopen weekend stond er een grote groep supporters langs de kant van het veld.

Ruim 400 tieners lopen toptijden op atletiekbaan in Bussum

De beste junioren uit de regio strijden tegen elkaar. Foto: Peter Veerman

BUSSUM Maar liefst 400 tieners hebben zaterdag geschitterd op de atletiekbaan aan de Voormeulenweg. Met mooie tijden op verschillende onderdelen zoals kogelstoten, hordelopen en estafette werden zelfs clubrecords gebroken. Tempo hield voor het eerst in haar 80-jarige bestaan een competiti wedstrijd voor de CD Junioren.

De jongens en meiden die meededen zijn allemaal tussen de 11 en 15 jaar oud. Aan de wedstrijden deden de volgende verenigingen mee: AV Almere '81, AV Feniks uit Amsterdam-Zuidoost, AV Spirit uit Lelystad, GAC uit Hilversum, AV Zuidwal uit Huizen en Tempo AV uit Bussum.
Milo de Langen (AV Feniks) werd eerste met kogelstoten bij de jongens junior D met een afstand van 12.40 meter, de op een na beste prestatie van Nederland in 2017. Abel Stoker werd tweede op kogelstoten met een afstand van 11.95 m. Dit is de op drie na beste prestatie van Nederland in 2017 en tevens een nieuw clubrecord bij zijn eigen club Tempo AV.
Max van Groeningen (GAC Hilversum) liep de 800 meter in 2:03.41, de op drie na beste tijd van Nederland in 2017 voor een junior C. Team 1 van AV Feniks liep de 4x100 meter estafette in 47.39 seconden, de op vijf na beste tijd van Nederland in 2017 voor junioren C.
Jamie Sesay (Almere '81) sprong 1.65 m hoog, de op twee na beste sprong van Nederland in 2017 voor junioren D. Sarah Itiola (AV Feniks) liep de 80 meter in 10.36 seconden, de op drie na beste tijd van Nederland in 2017 voor meisjes junioren C.

Voor Tempo waren er twee clubrecords: Abel Stoker (JJD) op kogelstoten: 11.95 m en Eline Dalderop (MJC) op 300 m horden: 50.22 s.

Jonge hockeyers Gooische met oude jeeps door het dorp

Samen in de jeep. Foto: Bob Awick

BUSSUM Een aantal teams van Gooische heeft afgelopen zaterdag mogen genieten van een ritje in een oude legerjeep die dwars door Bussum reed.

Dat de jeugdteams een ererondje kregen aangeboden had te maken met de actie 'limo-na-de wedstrijd' van de Bussumse hockeyclub.

Sportiviteit

De teams werd gevraagd om naast sportief, aardig en eerlijk spel ook na afloop een glas limonade met hun tegenstanders te drinken als voorbeeld van sportiviteit. Ze konden daarmee een rondje met een limousine door het dorp winnen. De limousine werd echter vervangen door oude legerjeeps, maar dat mocht de pret niet drukken.

De deelnemende teams genoten erg van de ereronde door het dorp. Ze zwaaiden naar de toeschouwers langs de kant, die op hun beurt weer vrolijk terugzwaaiden.

IJsje en limonade

Naast het rondje door het dorp werden de jeugdhockeyers getrakteerd op een ijsje en, vanzelfsprekend, een luxe fles limonade om thuis op te drinken.

De leukste sport- kampioenen gezocht

NAARDEN/BUSSUM Het sportseizoen 2016/2017 loopt op zijn einde. Het BussumsNieuws / NaarderNieuws is benieuwd hoeveel lokale teams kampioen geworden zijn.

Was jullie team dit seizoen het beste? Mail dan jullie kampioensfoto naar redactie@bussumsnieuws.nl of redactie@naardernieuws.nl.

Leeftijd, categorie en soort sport graag vermelden, net zoals een korte beschrijving van het team, het seizoensverloop en de beslissende wedstrijd. De bedoeling is om binnenkort op de sportpagina een eregalerij met kampioenen te publiceren.

Cavallet nieuwe trainer Gooische

BUSSUM Christian Cavallet wordt de nieuwe trainer/coach bij Gooische. De geboren Zwitser en 189-voudig Zwitsers international, is al langer bekend in de Nederlandse hockeywereld.

Sinds 1999 is hij als trainer en coach betrokken geweest bij clubs als Tilburg, Den Bosch, Kampong, Push en Nijmegen, zowel op het veld als in de zaal. Het bestuur van Gooische is erg blij met de komst van Cavallet.

Visie

"Hij heeft een heldere visie die hij op gemotiveerde en stimulerende wijze weet over te brengen op spelers. Hij is enthousiast en gedreven en heeft enorm veel ervaring. Bij verschillende clubs heeft hij mooie resultaten behaald, zoals de twee landskampioenschappen met Kampong JA1."

Yusef el Filali: 'Ik ben blij als iedereen tevreden is'

Het vaste team, samen met Yussuf. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM - "Klanten zullen mij veel in het restaurant zien", steekt de nieuwe franchisenemer Yusef el Filali van Subway aan de Havenstraat direct van wal. Goedlachs, vol energie en positief ingesteld: dat zijn zo'n beetje de ingrediënten waarmee hij zijn klanten en zijn team tegemoet treedt.

Aangestoken door het concept van Subway stapte deze ondernemer op 1 mei in dit nieuwe avontuur. "Het kwam op mijn pad en we gaan er met het team iets moois van maken. Als onze klanten tevreden zijn, we het met het team goed hebben gedaan en een goed resultaat behalen, dan ben ik blij." Volgens Yusuf is Subway een sterk concept. "De producten die we gebruiken en de broodjes zijn van goede kwaliteit en doen veel voor een goed klantcontact."

Goed klantcontact

Goed contact met klanten is voor Yusuf belangrijk. "Ik ben pas een paar weken in Bussum, maar ik voel me hier zo welkom. Datzelfde gevoel moeten onze klanten ervaren." Voor elf uur liggen de broodjes in de oven en al snel druppelen de eerste klanten binnen. Favoriet is het broodje Italian B.M.T., wat staat voor ruim belegd met ham, peper en salami, en de Steakhouse Melt. Zelf eet Yusuf het liefst een broodje tonijn of chicken fajita. "Je kunt het zo gezond of ongezond maken als je zelf wilt", lacht hij. En voor wie geen vlees of vis wil is er de veggie burger en er zijn ook broodjes met minder koolhydraten. Yusuf heeft er duidelijk zin in.

Soigné winnaar van 'Heerlijk10Daagse'

'We gaan voor topkwaliteit'

Het team van restaurant Soigné.

BUSSUM Restaurant Soigné heeft de publieksprijs van de 'Heerlijk10Daagse' gewonnen.

Met maar liefst een gemiddeld reviewcijfer van 9,28 is Soigné aan de Kapelstraat de winnaar, op de voet gevolgd door Lucas Rive in Hoorn en 't Amsterdammertje in Loenen. Ook laat Soigné het tweesterrenrestaurant De Bokkedoorns in Overveen achter zich. "Wij zijn heel blij met deze publieksprijs", vertelt maître Frank Velthuyse van Soigné.

"Het leveren van topkwaliteit is echt waar we voor staan, mede door onze grote liefde voor het vak en de persoonlijke aandacht die we geven. Super om te zien dat dit ook zo door de Heerlijk-gasten is ervaren."
De toprestaurants zijn beoordeeld op het eten, de service, sfeer en gastvrijheid. Soigné draait al jaren mee in de top van restaurants. Zo hebben ze als enige restaurant in het Gooi een Michelinster. Ze trekken hiermee gasten vanuit de hele regio.

Gereduceerd tarief

Bij de beste restaurants kan van vrijdag 23 juni tot en met zondag 2 juli nog een keer gegeten worden tegen een gereduceerd tarief.

Er kan gereserveerd worden via www.heerlijk.nl/10daagse.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Gezocht winkelmedewerk (st)er 10-16uur per week (ervaring met ruitersport is een pre), enthousiaste scholier. Zie vacature op www.deboerdierenruiter.nl

U wilt uw huis op orde? Maar opruimen lukt niet? Van groot wonen naar klein huis, welke spullen gaan mee? Voor professioneel opruimen: The Art of Organizing, 't Gooi. 06-51095235, www.the-art-of-organizing.nl

Hardwerkende ervaren tuinman slechts 17,50 p.u. Bel vrijblijvend 06-20280595

Bakkerij Kwakman in Bussum zoekt een ondernemende verkoopmedewerker voor 20 uur per week, waarvan 2 zaterdagen per maand. Voor informatie of het maken van een afspraak stuurt u een mailtje naar: bestelling@bakkerijkwakman.nl

Verzilver nu uw oude goud! T.k. gevr. tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, muntverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Grote maten onderbroeken, hemden, slips, boxers, nachthemden en pyjama's voor dames en heren. Verkoop van Beeren ondergoed, Conta, Gino-Santi en Giovanni. Woensdag op de markt in Almere-Stad en zaterdag op de markt in Huizen. Marjon van der Wal

Opruiming van de voorraad van Onze Kraampjes op za.17 juni van 10-15 uur aan de Asterstraat 16 in Hilversum. ( zij-ingang)

HUUR GARAGES BUSSUM (NRD) OP DIVERSE LOCATIES, OOK CENTRUM VANAF € 100,- PER MND TEL.: 035-6947821

Schilderwerk. Groot/klein, binnen/buiten. Schilder PMC Weesp biedt u altijd vrijblijvende offerte. 34 j. ervaring. 06-53148137 pharskamp@hetnet.nl

Arthur's loodgietersbedrijf.nl
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk, riool, waterleidingen, gasleidingen, sloopwerk en het schoonmaken van de dakgoten, gratis goot- en dakinspectie. 06-22418974.

Duurzame en betaalbare woonaccessoires & meubels (maatwerk) van Studio Vivre TE KOOP bij De Gooische Loods te Bussum (Laarderweg 118). Kom een kijkje nemen. Voor meer informatie kunt u ook bellen met 06-23814078 of mailen met info@studiovivre.nl

Versa Thuisadministratie: Ligt er op uw bureau ook zoveel papier en raakt u het overzicht kwijt? Vrijwilligers van Versa Thuisadministratie komen bij u thuis en helpen u met het ordenen van uw administratie. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; thuisadministratie@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Gratis openhaardhout, alleen adv. kosten 7,50 euro

Gezellige feestlocatie Bussum. Geen zaalhuur, max. 140 pers. 06-53319921

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

BUHR ZOEKT DEELRUIMINGEN: ZOLDER, KELDER, GARAGE, BERGING etc. Telefoon: 06-53408425 (Robert) of 035-6937512 (Gérard)

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app
06-25418595

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

'De oud-spelers maakten zelf een feestje van de reünie'

Honkbalvereniging HCAW bestaat zestig jaar en vierde dat met de Old Stars Game

De 74-jarige oud- speler Julio Hazel gooide zaterdag de eerste bal tijdens de slowpitchwedstrijd; de bal werd gevangen door de 80-jarige Maurice Cranston.

Veel oud-spelers keken naar de wedstrijd. Foto: Bob Awick

BUSSUM "Het was voornamelijk een groot weerzien van oude bekenden", aldus Frank Mooijman van honkbalvereniging HCAW. In het kader van het zestigjarig jubileum van de Bussumse honkbalvereniging waren oud-spelers en -speelsters uitgenodigd voor de reünie en voor het spelen van een slowpitchwedstrijd. "De meeste mensen kwamen op tijd, zodat zij ook de hoofdklasse-wedstrijd konden zien die eerder die middag werd gespeeld, en die we gewonnen hebben."

"Er was zelfs een oud-speler uit Aruba overgekomen voor de reünie", vertelt Mooijman. "Deze bekende speler, Julio Hazel, gooide zaterdag de eerste bal tijdens de slowpitchwedstrijd. Hij is al 74 jaar! En die bal werd gevangen door de 80-jarige Maurice Cranston. Echt geweldig dat die mannen er waren!"

Mooie dingen

HCAW is op 23 september 1957 opgericht

De Old Stars Game werd gespeeld door een team met spelers uit de jaren tachtig en daarvoor tegen een team met spelers uit de jaren negentig. "Het jarennegentigteam had als basis een aantal spelers uit het kampioensteam van 1996. Zij hebben samen mooie dingen meegemaakt en stonden nu weer met elkaar op het veld. Een aantal HCAW'ers van weleer gaven nog één keer acte de présence. Denk aan namen als Roy Berrevoets, Edwin Fokke, Patrick de Lange, Jurjan Koenen en Clive Mendes. De honkballiefhebbers in de regio zullen deze namen zeker herkennen."

Gezichten van vroeger

'Ik zag tijdens de reünie veel bekende gezichten van vroeger'

Het was zaterdagmiddag volgens Mooijman al behoorlijk druk. "We hadden iedereen opgeroepen om 's middags te komen om beide wedstrijden te zien. En veel mensen hadden gehoor gegeven aan die oproep. Ik zag veel bekende gezichten van vroeger. Want niet alleen de vaste schare fans zat op de tribune bij de twee wedstrijden, er waren ook veel mensen die nu niet meer regelmatig naar wedstrijden komen kijken, maar vroeger altijd op de tribune zaten. Veel oud-spelers en -speelsters blijven bij de sport betrokken omdat hun kinderen nu spelen. Het was bijzonder om ze nu allemaal weer even bij elkaar te hebben. En eigenlijk vieren we dit jaar twee jubilea", vertelt Mooijman. "Want we spelen dit jaar ook met het eerste team voor het vijftigste jaar in de hoofdklasse. Dat is echt een prestatie. En daardoor is HCAW een bekende naam in het Nederlandse honkbalwereldje. Honkbal is een kleine sport, iedereen kent elkaar."

Jubileumfeestjaar

Dit hele jaar organiseert de honkbalvereniging activiteiten ter gelegenheid van het zestigjarig jubileum. "We maken er op die manier een 'jubileumfeestjaar' van. Zondag werd op de velden bij de club de landelijke BeeBalldag gehouden, dat is het honkbalspelletje voor de allerkleinsten. Met dertig teams was het evenement een groot succes. Al die blije gezichten, het was leuk om te zien. De landelijke Beeballdag is er om de kinderen een leuke dag te bezorgen en ervoor te zorgen dat ze nieuwe vrienden maken. En het heeft in zoverre met het jubileum te maken dat de honkbalbond elk jaar vijf verenigingen vraagt om het te organiseren. Dit jaar waren wij één van de vijf; onze vereniging werd uitgekozen in het kader van het jubileum."

Geboortedag

Vorig weekend was bij HCAW het Pinkstertoernooi. "Tijdens het toernooi hebben hier vierhonderdvijftig kinderen in 36 teams gespeeld. Het Pinkstertoernooi is elk jaar een leuk evenement, maar dit jaar was het extra feestelijk en ongekend druk. Op zaterdag 23 september pakken we echt uit, want dan geven we een heel groot feest voor alle leden. Op die datum is het de 'geboortedag' van de vereniging: op 23 september 1957 werd HCAW opgericht." In 1966 was er voor de vereniging een grote doorbraak. Het eerste honkbalteam, versterkt met enkele spelers uit de jeugdopleiding, promoveerde onder leiding van coach Gerard de Haan en aan de hand van de legendarische werper Rob Hoffman naar de hoofdklasse. Het damessoftbalteam is het meest succesvolle team in de geschiedenis van HCAW. Het team werd tussen 1985 en 1997 maar liefst negen keer Nederlands kampioen en won in diezelfde periode zeven keer de Europa Cup.

Broodje hamburger

Mooijman kijkt terug op een mooi weekend. "De reünie met al die oude bekenden was zeer geslaagd, het was echt een geweldig leuke dag. Bijzonder was dat we, naast de slowpitchwedstrijd, vooraf niet echt dingen hebben bedacht om er een speciale happening van te maken. Maar dat bleek ook niet nodig. Want als je mensen tegenkomt waar je in het verleden veel mee hebt opgetrokken en successen mee hebt behaald, wordt het al gauw een feestje. De oud-spelers vonden het zo leuk om elkaar weer te zien, dat het vanzelf ging. De hele middag en avond stond de barbecue aan. Het weer was goed, wat dat betreft hebben we echt mazzel gehad. Iedereen kon een broodje hamburger of worst kopen en dat deed men gelukkig ook. Het was nog tot 's avonds laat druk en gezellig."