NaarderNieuws

3 februari 2016

NaarderNieuws 3 februari 2016


NMo voortvarend aan de slag met Vestingwerken

door Jessica de Jong

NAARDEN - "We gaan voortvarend aan de slag," zegt directeur Robert Quarles van Ufford van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) op de vraag wat hij van plan is met de Vestingwerken.

Hij kan niet wachten tot de inwoners van de Vesting zullen zien wat voor positieve invloed de NMo zal hebben op de Vestingwerken. Sinds de overdracht van de Vestingwerken van het Rijk naar de NMo zijn er al heel wat stappen gezet. Maar de eerste grote veranderingen zullen pas volgend jaar echt merkbaar zijn. Ja, het Vestingmuseum gaat verhuizen. Nee, de Vestingwerken zullen nooit van de hand worden gedaan aan een andere partij. Nee, de parkeertarieven of de huren worden niet verhoogd. Ja, alle betrokkenen worden gehoord. Directeur Robert Quarles van Ufford maakt maar direct korte metten met de vragen die leven.

Hij legt uit dat hele overdracht van de in totaal 29 landelijke monumenten al voor medio 2015 op de planning stond. "Met name door de politiek werd de overdracht steeds maar uitgesteld. Dat betekende dat we voor alle monumenten steeds weer contracten opnieuw moesten opmaken, verzekeringen moesten omzetten en ook werknemers zaten te wachten tot ze aan de slag konden. Het was een spannende periode. Naarden was de laatste hobbel. Nu de hele overdracht rond is, zullen we dan ook voortvarend aan de slag gaan."
Lees het hele verhaal op pagina 11.

Hondenpoep-regels versoepeld

GOOISE MEREN - Hondenbezitters hoeven geen boete meer te verwachten als ze niet én een zakje én een schep meenemen als ze een rondje met de hond lopen. Andere hulpmiddelen worden nu ook toegestaan.

De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Gooise Meren stelde tot afgelopen week dat hondenbezitters strafbaar waren als ze niet een zakje en een schep meenamen om hondenpoep op te ruimen. Het waren volgens de regels de enige toegestane hulpmiddelen. De gemeente heeft de regels aangepast op voorspraak van de PvdA. Volgens de PvdA bestaan er genoeg andere goede hulpmiddelen om hondenpoep op te ruimen. De PvdA stelde dat het niet uitmaakt hoe de hondenpoep wordt opgeruimd, zolang het maar wel gewoon gebeurt.

De raad was het daar mee eens en heeft de APV aangepast. Hondenbezitters kunnen wel nog gewoon een boete krijgen als ze de hondenpoep niet opruimen.

John Heitinga leest voor op De Woelwaters

De peuters genieten van het voorlezen uit het prentenboek 'We hebben er een geitje bij'. Foto: Jessica de Jong

NAARDEN - De inmiddels voormalige Ajax-speler John Heitinga heeft vorige week op het kinderdagverblijf de Woelwaters de peuters voorgelezen tijdens het Nationaal Voorleesontbijt. De kleintjes hadden hun pyjama's aan en hingen aan de lippen van de voetballer, die ook nog eens heel goed bleek te kunnen voorlezen. John vertelde dat hij dit nog nooit eerder had gedaan. Gelukkig heeft hij wel veel voorleeservaring, want hij heeft zelf twee kinderen van vier en zes jaar oud."Ik vond het erg leuk om te doen. Het was extra leuk omdat ze geen flauw idee hebben wie ik ben."

Eerste namen GJF bekend

BUSSUM - Het Goois Jazzfestival heeft de eerste namen bekend gemaakt.

Een van de grote trekkers wordt Ruth Jacott. Daarnaast komen onder meer Gare du Nord en Peter Beets en Fay Claassen voor een optreden naar theater Spant!. Het Goois Jazzfestival wordt gehouden op 19 maart.

6

jaar was Joyce Sylvester burgemeester van Naarden

Naarden:
*Grote Kerk 11.00 u. Oecumenische Minikerkendag ds. S. de Jong, ds. L.J.Th. Heuvelman, pastoor C. Fabril; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 06/02 17.30 u. Eucharistie; wo. 10/02 19.00 u. kapelaan A. Geria
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. H. van der Ham

Bussum:
*RK Mariakerk 09.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 06/02 17.00 u. Vesper; wo. 10/02 19.30 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering Parochianen; wo. 10/02 19.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*PGB Wilhelminakerk geen dienst gezamenlijke dienst in Verlosserkerk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB Spieghelkerk geen dienst 11.00 u. Minikerkendag Grote Kerk Naarden
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. G.J. van Meijeren en 17.00 u. ds. A. Visser
*Remonstranten N-B geen dienst 11.00 u. Minikerkendag Grote Kerk Naarden
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum geen dienst 11.00 u. Minikerkendag Grote Kerk Naarden
*Doopsgezinde Gemeente B-N geen dienst 11.00 u. Minikerkendag Grote Kerk Naarden
*Evangelisch-Lutherse Kerk N-B geen dienst 11.00 u. Minikerkendag Grote Kerk Naarden
*Vrije Evangelische Gemeente geen dienst 11.00 u. Minikerkendag Grote Kerk Naarden
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst ; 11.15 u. Kinderdienst; do. 11/02 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Waarom met een 'H'?

Foto: Gerard Buhr

Zo af en toe heb ik het erover. De villawijk bij uitstek van Bussum wordt vaak geschreven als Het Spieghel. Maar juister is eigenlijk De Spiegel. Hoe is die 'H' er eigenlijk in gekomen?

Kort geleden stopte er een rijzig heerschap op een herenrijwiel bij mijn garage. In al zijn gebaren duidelijk een personage van allure en van gegoede huize. Moest al een ruime tachtiger zijn. Toen hij mij aansprak, was ik meteen geraakt door de prachtige dictie van zijn stem in een soort Haarlems/Haagse deftigheid. In één woord heerlijk om te horen. Voorzichtig maakte hij zich bekend met een driedubbele naam, die ik hier niet ga weergeven. Bleek uit het goede oude bankiersvak te stammen met connecties in de hoogste kringen. Was zelfs ooit geruime tijd met voormalig minister Jan Pronk in Afrika geweest om daar goede werken te doen verrichten. De geschiedenis heeft ons geleerd hoe dat allemaal gegaan is. Terug naar de garage. Ik had daar breeduit een kaart van Het Gooi en Eemland uitgespreid van rond 1920. En wat stond daar in duidelijke letters? Tussen de Karnemelksloot en de buitengrens van Bussum lag een gebied dat De Spiegel heet! Ooit een watertje dat recentelijk weer in ere is hersteld, daar waar de weg rond de Hilversumse Meent begint. Maar nu Het Spieghel? De interessante heer wist me te vertellen dat dat gewoon een verlakkerijtje was. In die dagen werd druk gespeculeerd in grond en huizen in dat gebied en om het nog aantrekkelijker, duurder en deftiger te maken hadden de H.H. ontwikkelaars deze naam bedacht! Zou zomaar kunnen.

Weerbericht

Onverminderd wisselvallig en vrij zacht
Met februari zijn we de laatste maand ingegaan van de meteowinter. Alleen deze maand zou nog in staat kunnen zijn om het bleke imago van deze winter nog een beetje op te poetsen. Op korte termijn is daar geen kans op. De westelijke stroming draait op volle toeren. Het weer blijft zo onder invloed van depressies met zachte lucht, veel wind en van tijd tot tijd regen.

Donderdag en vrijdag
Donderdag neemt de bewolking toe en er valt nu en dan regen. Later op de dag kan het wat gaan opklaren. Er waait een matige tot vrij krachtige westenwind. Het wordt 9 à 10 graden. Vrijdag zijn de neerslagkansen klein. Het lijkt grotendeels droog te blijven. Het is wisselend bewolkt met soms ruimte voor de zon. Het wordt 8 à 9 graden bij een matige zuidwestenwind.

Het weekeinde
Zaterdag is het half tot soms zwaar bewolkt. Er kan enige tijd wat regen vallen. Later op de dag kan het wat gaan opklaren. Ook zondag wisselt het sterk. Eerst wat regenachtig, daarna opklarend en later weer meer bewolking met kans op regen. Er waait een matige tot krachtige zuidwestenwind. De nachten blijven vorstvrij. De maximum temperatuur ligt rond 10 graden.

Weetje
Met een gemiddelde temperatuur van 4.8 graden was januari zacht met alleen in het midden van de maand een korte koudere periode. Op de 18e bleef het de gehele dag vriezen. Verder was januari net als vorig jaar zeer nat met in onze regio circa 130 mm neerslag tegen 70 mm normaal. Januari was ook ietsje aan de sombere kant met 58 zonuren tegen 63 normaal.

'Crisisteam' op dienstverlening

Ook de wethouder komt er niet door

In de eerste weken waren er veel problemen en moesten mensen lang wachten. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN - Er wordt achter de schermen van de gemeente hard gewerkt om alle problemen op het vlak van dienstverlening op te lossen. Dat heeft wethouder Jan Franx verzekerd aan de gemeenteraad na vragen van Hart voor Bussum.

De afgelopen weken regende het klachten. Niet alleen bij de gemeente, ook Hart voor Bussum kreeg van veel inwoners te horen dat er problemen waren. Er moet nu snel wat gebeuren. De meeste klachten waren er de afgelopen periode over de bereikbaarheid van de gemeente, zowel per telefoon als op het web. Wethouder Jan Franx stelde woensdag dat hij ervan op de hoogte is. Sterker nog: de wethouder heeft de problemen zelf ook ondervonden. "Vanaf m'n vakantieadres heb ik enkele weken geleden ook geprobeerd om een aantal zaken te kunnen regelen, maar ik kwam er ook niet door."

Volgens de wethouder komen de problemen door het samenvoegen van de gemeenten en alle systemen waar de gemeenten eerder mee werkten. "Het personeel moet elkaar nog leren kennen, weten van elkaar wat ze doen en daarbovenop ook nog eens alle systemen leren kennen. Er wordt hard gewerkt en het personeel doet ook erg haar best. Vergeet ook niet, we zijn de winkel momenteel aan het verbouwen terwijl de verkoop gewoon doorgaat. Dat zorgt altijd voor wat mankementen", vertelde de wethouder. "Maar dat neemt niet weg dat het beter moet. We gaan hard aan de slag om alles op de rit te krijgen."

Vlak nadat alle problemen begonnen te spelen heeft de gemeente een zogenaamde knelpuntenanalyse gemaakt om te onderzoeken waar het fout gaat en waar aan gewerkt moet worden. De gemeente heeft nu een 'crisisteam' om met de problemen aan de slag te gaan. Elke week wordt gekeken wat er nog verbeterd moet worden. De wethouder roept alle burgers op hun klachten te melden. Dat kan per telefoon, per mail en per post. Franx: "Desnoods mogen mensen met klachten meteen contact met mij opnemen. Dan gaan we er meteen aan werken."

Makelaar Koudijs gehuldigd

Foto: Bob Awick

NAARDEN - De dag van Michiel Koudijs kon vrijdag niet meer stuk: hij werd in zijn kantoor aan de Cattenhagestraat verrast door de voorzitter van de regionale NVM met een bronzen makelaarsstafje.

Het was vrijdag precies 25 jaar geleden dat Koudijs beëdigd werd als makelaar. Koudijs, die zelf ook acht jaar lang voorzitter van 't Gooi is geweest, begon in 1981 op het makelaarskantoor van zijn vader. Veel (oud-)collega's kwamen langs om hem te feliciteren.

Einde aan jarenlange wateroverlast in zicht

Bewoners van de Ten Boschstraat hebben al jaren natte voeten.

NAARDEN - Afgelopen week was het weer raak. Maar de problemen met de jarenlange wateroverlast voor de bewoners van de Ten Boschstraat behoren hopelijk snel tot het verleden.

De woningbouwvereniging is inmiddels, na eerdere berichtgeving in deze krant, poolshoogte komen nemen. De problemen zijn nog niet opgelost maar er lijkt nu wel schot in te komen. Bij de woningbouwvereniging ligt een offerte van de ingeschakelde stratenmaker. Wanneer deze aan de slag kan, is nog niet bekend. Een woordvoerder van de woningbouwvereniging liet in december al weten met een oplossing te willen komen.

Joyce Sylvester neemt nu echt afscheid

Foto: Sjoerd Stoop

NAARDEN - Vele Naarders hebben donderdag afscheid genomen van burgemeester Joyce Sylvester. Veel bezoekers kwamen langs om Sylvester te bedanken voor haar werk, de meeste namen een cadeautje mee. Er waren eveneens meerdere toespraken. Onder meer Pieter Broertjes, de burgemeester van Hilversum, sprak Sylvester toe en gaf haar twee sjaals als cadeau. Joyce Sylvester zelf bedankte alle Naarders voor hun betrokkenheid de afgelopen jaren. Inmiddels is ze officieel benoemd tot Substituut Nationale Ombudsman.

Godelindeschool gaat afval scheiden serieus aanpakken

Dit is geen afval, maar grondstof

Wethouder Gerben Struik helpt met het afval scheiden. Foto: Jessica de Jong

door Jessica de Jong

NAARDEN - "Weten jullie dat de shirts van de spelers van het Nederlands elftal gemaakt zijn van gerecycled materiaal? Misschien loopt Arjen Robben wel in een t-shirt gemaakt van jouw waterflesje." Wethouder Gerben Struik weet de duurzaamheidsboodschap op de Godelindeschool mooi te verkopen. De school had hem samen met Hendrik Boland (wethouder onderwijs) uitgenodigd voor de aftrap van een proef met gescheiden afvalinzameling.

De hele bovenbouw had zich op het plein verzameld. Overal afvalcontainers, zelf gemaakte borden met daarop 'pmd' en 'papier' doet vermoeden dat het thema ruim besproken is in de klas.

Maar niet alleen dat blijkt, het initiatief komt van een aantal leerlingen zelf, namelijk Jente, Douwe, Juriaan en Faas. Zij kregen de opdracht om met een idee te komen 'hoe doe je iets goeds'. Douwe: "We zagen dat er iedere dag een volle container met restafval bij school wegreed. Dat wordt allemaal verbrand! Zonde, want veel spullen kunnen hergebruikt worden."

Zo kwamen de leerlingen op het idee om op school ook afval te scheiden. Toen bleek dat er vanuit de school zelf ook al vraag was om gescheiden in te zamelen, was de link met de GAD-proef snel gelegd en de gescheiden afvalinzamelingsactie geboren. De GAD heeft voor de proef informatie- en lesmateriaal ontwikkeld.

Dat ze het allemaal serieus aanpakken, blijkt wel na de grote viering. De kinderen zitten weer in de klas, het plein is leeg, maar om de hoek is de schooldirectrice met een paar leerlingen bezig om nog een blauwe papiercontainer uit te pluizen.

Paul Revier

Restauranteigenaar
60 jaar

Foto: Bob Awick

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben eigenaar van restaurant Limes in Naarden Vesting."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Voor onze Franse Boerenkip. Het geheime ingrediënt ga ik hier niet verklappen."

Waar kom je graag in Naarden?
"Afgezien van mijn eigen restaurant kom ik graag op de Vestingwallen met mijn hond."

Heb je een levensmotto?
"Wie goed doet, wie goed ontmoet."

Wat mist er nog in Naarden?
"Een hotel. Ik hoop echt dat het er komt. Het zal een welkome aanvulling zijn, zeker ook voor de bruidsparen die in Naarden trouwen."

Wie verdient een pluim?
"Erik Klein Woolthuis van Ruijsdael op 't Hoekje. Ik vindt het top hoe hij dat heeft overgenomen van Loes. Een dapper besluit. Ook erg leuk zo'n winkeltje als ontmoetingsplek tussen alle galeries en antiekwinkels."

Waar droom je nog van?
"De tijd om een roman te schrijven. Ik ben al een heel eind op weg."

Welke poster hing er vroeger boven je bed?
"Van Ché Guevara en The Beatles."

Favoriete vakantie?
"Een boek lezen in mijn vakantiehuisje in Frankrijk."

Een dag de burgemeester?
"Dan zou ik mij inzetten voor meer gezamenlijke horeca; Naarden als culinair centrum op de kaart zetten."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Lekker uit eten gaan."

Wat eet je vanavond?
"Indische rendang en ajam pedis."

Komend weekend weer carnaval

NAARDEN - De carnavallers van de Vestingnarren lopen warm voor het groot carnaval. Komende zaterdag barst het feest weer los.

Het carnavalsfeest van Naarden, dat komend weekend weer door het leven gaat als Wallegat, gaat zaterdag van start met de grote carnavalsoptocht door Naarden-Vesting. Zoals elk jaar doen er weer vele praalwagens mee. Het hoogtepunt van de optocht gebeurt op het bordes van het oude stadhuis van Naarden: daar wordt de sleutel van de stad overhandigd aan Prins Ravel L.

Na de optocht en het overhandigen van de sleutel staat er een groot feest op het programma in De Sprong. Dat feest barst los vanaf 15.11 uur.

Geen stroom: NVC afgelast

NAARDEN - Stroomproblemen op zaterdagavond hebben er voor gezorgd dat er zondag de hele dag geen voetbalduel kon doorgaan op de velden van NVC. Alle duels moesten worden afgelast.

Het werd zaterdagavond plots donker op het sportpark van de Naarder voetbalclub. Netwerkbeheerder Liander heeft de problemen proberen op te lossen, maar vertelde dat als NVC alle stroom weer aan zou zetten de problemen alleen maar nog groter konden worden. NVC besloot daarop alle duels te annuleren.

Wel gewoon trainen
NVC werkt hard om alle problemen op te lossen. Er kan nog wel gewoon getraind worden op de Naarder velden, maar de kantine en de kleedkamers blijven gesloten.

Thijs van Otterloo bij Limes Live

NAARDEN - Bezoekers van Limes Live kunnen zondag rekenen op een gastoptreden van saxofonist Thijs van Otterloo, zoon van componist en dirigent Rogier van Otterloo.

Behalve Thijs van Otterloo en de vaste huisband Trio Patrick John Mackaay komt Limes Live met nog een mystery guest op de proppen. De band start om 14.30 uur en de toegang is gratis.

6 / 20

De ouderwetse buurtwerker in een nieuw jasje

De wijkcoaches zijn blij met de uitbreiding van hun taken. Foto: Bob Awick

De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor hun buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen die al jaren actief in hun woonkern zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er graag een paar aan u voor. Deze week de wijkcoaches, die vanaf 1 januari in de gemeente actief zijn.

door Yvette Geerts

GOOISE MEREN - Ze verwachten niet dat ze de individualisering van de maatschappij op kunnen lossen. Wel hopen ze bij te dragen aan de verbinding in de wijk, door te weten wat er speelt. De vijftien wijkcoaches zijn mensen die nu al als wijkverpleegkundige of welzijnswerker in de gemeente actief zijn. Ze hebben er vanaf 1 januari een taak bijgekregen: die van vraagbaak en adviseur. De wijkcoach moet fungeren als de persoon die weet wat er in de wijk speelt en waar mensen makkelijk op afstappen.

Rechtstreekse lijntjes met huisartsen, GGD en politie

De wijkcoaches zijn eigenlijk een vraagbaak voor iedereen. Van jong tot oud, van hulpbehoevend tot ouders met vragen over opvoeding voor wie de stap naar het Centrum voor Jeugd en Gezin een brug te ver is. Heleen Pel is vanuit de gemeente aangesteld als kwartiermaker voor de wijkcoaches. "Het voordeel van deze wijkcoaches is dat ze nu al bij mensen in de wijk over de vloer komen. Ze komen achter de voordeur en horen dus ook meer. Ze hebben vaak al een vertrouwensband opgebouwd met mensen en dat maakt het makkelijker om juist hen om hulp te vragen."

Vragen
De wijkcoach is er voor die oude mevrouw die een kroon moet laten vervangen, maar niet weet of ze wel goed verzekerd is. Maar ook voor de kassière van de lokale supermarkt die zich zorgen maakt over een klant die elke dag dezelfde boodschappen komt doen. "Dat kan een teken van eenzaamheid zijn", verduidelijkt één van de wijkcoaches. "Dan gaan we eens langs bij die persoon of we spreken hem of haar aan. Veel mensen weten niet meer waar ze met hun vragen terechtkunnen, of de drempel om bij Wijzer (het loket van de gemeente voor vragen over zorg en inkomen) aan te kloppen is te hoog. Helemaal duidelijk is het nog niet wat een wijkcoach nou precies wel of niet doet. Omdat ze pas een maand bezig zijn, zijn ze nog een beetje aan het zoeken naar hun rol. Er is wel voor de vorming van teams gekozen waarin in ieder geval één wijkverpleegkundige en één welzijnswerker zit, zodat de wisselwerking optimaal is. Ze moeten hun precieze rol dus nog vormgeven, het is vooral een kwestie van aftasten en uitproberen.

Helemaal duidelijk is het nog niet wat een wijkcoach nou doet

Ze willen ook vooral eerst kijken waar de behoefte ligt van de wijkbewoners. Wat ze in ieder geval niet gaan doen is mensen van het kastje naar de muur sturen, verzekert Pel. Als de wijkcoaches niet zelf een oplossing kunnen aandragen dan spelen ze het door naar een collega of gaan ze op zoek naar een instantie die wel voor een oplossing kan zorgen of een vraag beantwoorden. Eén van de wijkcoaches legt uit hoe dat werkt: "Het kan zijn dat ik vanmiddag als verpleegkundige iemand een nieuw verband kom omdoen en dat diegene ook hulp nodig heeft met de boodschappen. Ik kom dan bijvoorbeeld de volgende dag terug, in de rol van wijkcoach, en kijk naar hoe we dit kunnen oplossen. Soms ligt een oplossing heel dichtbij en kan één van de buren helpen." In de 'oude situatie' zou een dergelijke hulpvraag niet door haar opgepakt worden; niet alleen omdat het niet bij haar werk hoort en ze er geen tijd voor had, maar ook omdat ze zelf niet goed wist welke wegen ze daarvoor moest bewandelen.

Anders denken
"Als wijkcoach denk je echt anders", is haar conclusie. Doordat de verpleegkundigen en welzijnswerkers nu in teams samenwerken is het makkelijker te schakelen tussen vragen die echt over zorg gaan en vragen die meer over welzijn gaan. Ook zijn er rechtstreekse lijntjes met bijvoorbeeld huisartsen, het centrum voor jeugd en gezin, de GGD en ook de politie.

De wijk in
De wijkcoaches hebben vaste spreekuren op zes verschillende locaties in de nieuwe gemeente. Maar ze gaan ook actief de wijk in, zijn aanwezig bij wijkactiviteiten, gaan op huisbezoek, maken een praatje bij de ingang van de winkel of je ziet ze op de markt. Je kunt ze eigenlijk op elke plek tegenkomen. "Het is belangrijk dat mensen weten dat er wijkcoaches zijn en dat je daar eigenlijk met elke vraag terechtkunt", verduidelijkt Pel.

Inloop

De vijftien wijkcoaches die in Gooise Meren actief zijn houden ook elke week op een vast tijdstip en vaste plek een inloopspreekuur. Omdat het een proef is, zijn er nog niet in elke wijk wijkcoaches actief. Op dit moment zijn er in Gooise Meren zes locaties waar inwoners tijdens het inloopspreekuur terecht kunnen. Eén in Naarden, Muiden en Muiderberg en drie in Bussum. Meer informatie is te vinden op www.wijk-coach.nl.

Proef
Gooise Meren is één van de eerst en weinige gemeentes die werkt met wijkcoaches. Het is een samenwerkingsverband tussen de gemeente, Vivium Zorggroep, Versa Welzijn en Amaris Zorggroep. Het betekent een uitbreiding van het takenpakket van de wijkverpleegkundigen en welzijnswerkers. Ze mogen er per persoon zes uur per week aan besteden. Deze extra uren die ze tot hun beschikking krijgen, worden betaald uit een potje dat komt van de zorgverzekeraars en de gemeente. Het is een proef die duurt tot het einde van het jaar, dan moet de toegevoegde waarde van de wijkcoach wel duidelijk zijn. Of de proef slaagt hangt voor een groot deel van de inwoners van Gooise Meren af. "De inwoners moeten de toegevoegde waarde van de wijkcoach inzien." Na een jaar wordt gekeken of de proef geslaagd is en er meer wijkcoaches worden ingezet.

Thema's per wijk
Vooraf is er door de GGD wel onderzoek gedaan naar wat er in de verschillende wijken speelt. Uit deze zogenaamde wijkscans kwam bijvoorbeeld naar voren dat in Bussum-Zuid eenzaamheid, vooral onder ouderen, aandacht vraagt. In Naarden kwam bewegen als belangrijk thema uit de bus.

Samenwerking
Door allerlei bezuinigingen op zorg en welzijn komen er meer taken naar de gemeentes. Vorig jaar werd daarvoor al Wijzer opgezet, als loket waar inwoners met allerlei vragen over zorg en inkomen terecht kunnen. In de praktijk blijkt dat niet alle vragen bij Wijzer terecht komen. Dat heeft volgens Pel niet alleen te maken met het feit dat de drempel om daar aan te kloppen voor sommige mensen te hoog is. "Je moet ook een duidelijke zorgvraag hebben en echt een afspraak maken." Dat blijkt dus voor veel mensen een te grote stap.

Kosteloos
Maar er lijkt meer te spelen. Doordat de zorg zo versnipperd is en er veel verschillende instanties zijn, zien de mensen door de bomen het bos niet meer. Ze weten niet bij wie ze met welke vraag terechtkunnen en soms weten ze niet eens of ze wel bij iemand kunnen aankloppen. "Dan is de wijkcoach de aangewezen persoon om je de weg te wijzen", vat Pel het nog een keer samen. "Bovendien kun je zonder verwijsbriefje en kosteloos terecht bij de wijkcoach."

'Het beste voor het behoud is om alle leegstand vol te krijgen'

NMo wil graag om tafel met de gemeente

Robert Quarles van Ufford en Mark van den Bos. Foto: Jessica de Jong

door Jessica de Jong

NAARDEN - De Nationale Monumentenorganisatie is sinds kort eigenaar van de Vestingwerken. Sinds 15 januari zijn de vestingwerken overgedragen aan de NMO en het eigendom is ondergebracht in de Stichting Monumenten Bezit. Veel zal hetzelfde blijven, maar het niveau van onderhoud gaat omhoog en de Vestingwerken zullen zichtbaarder worden. Wat zijn precies de plannen? We vroegen het aan directeur Robert Quarles van Ufford van de NMo en directeur Mark van den Bos van de Stichting Monumenten Bezit.

Er is nogal wat te doen geweest de afgelopen tijd rondom de Vestingwerken. De gemeente Naarden wilde niet dat het Rijk de Vestingwerken overdeed aan de NMo, ze had het liever zelf gehouden. Hoe kijken jullie aan tegen de afgelopen periode? Quarles van Ufford: "Het was het Rijk zelf dat zei: we willen het gebouwenbestand overdragen dat geen functie meer heeft voor de kerntaken van de overheid. Het proces heeft wel lang geduurd. De afgelopen tijd kregen we dan ook signalen van de andere 27 monumenten; wanneer gaat het gebeuren? De discussie die speelde was primair tussen het Rijk en de gemeente Naarden. Wij wisten wel dat de overdracht zou lukken, maar het is wel jammer dat de boel steeds werd uitgesteld. De overdracht moest namelijk in een keer want het is een totaal pakket met een financieel volume, dat een kwalitatief goede organisatie mogelijk maakt."

'Het lijkt wel alsof iedereen bootjes of fietsen wil verhuren'

De gemeente heeft Stichting Goois Erfgoed opgericht. Doel is dat deze stichting als lid mag aanschuiven bij de NMo. Is daar kans op?
Quarles van Ufford: "Als NMo willen we groeien en zijn we ook op zoek en in gesprek met andere monumenten om uit te breiden. Zodra de Stichting Goois Erfgoed voldoet aan alle criteria, zoals aantoonbare ervaring en het beheer van monumenten ter waarde van 10 miljoen euro en dus zijn uitgegroeid tot een professionele monumentenorganisatie, zijn ze van harte welkom om te kijken of ze toe kunnen treden. Het bestuur beslist hierover. Ook andere landelijke organisaties zoals stadsherstelorganisaties kijken naar het NMo-model."

Van den Bos: "Het is onze opdracht om de monumenten als pakket bij elkaar te houden, dit geldt ook voor de Vestingwerken. Het is dan ook niet de bedoeling om monumenten van de hand doen. We hebben namelijk nu veel voordeel van schaalgrootte. Wij hebben de experts in huis, denk aan metselbeheer, groen- en waterexperts. Ook hebben we speciaal voor de Vestingwerken in Naarden iemand aangetrokken die gespecialiseerd is in vestingbouw en onder andere goede contacten heeft bij de Stichting Menno van Coehoorn."

'De staat van het onderhoud zal in ieder geval omhoog gaan'

Totdat de Stichting Goois Erfgoed lid is van de NMo, hoe kan de gemeente Gooise Meren meepraten over de Vestingwerken?
"Ze kunnen nu al om tafel komen. We willen graag de samenwerkingsovereenkomst die er was tussen Naarden en het Rijk voortzetten. Wij willen 1 op 1 door. We hadden de overeenkomst wat ons betreft al eerder getekend kunnen hebben. Ik denk dat het belangrijk is dat we na zo'n heftige periode even pas op de plaats maken en daarna weer de gesprekken oppakken. Tot die tijd zullen we wat betreft het verhuren van ruimtes en andere ontwikkelingen nog even pas op de plaats maken."

Er zijn signalen dat mensen het gebouw de Hoed wel willen kopen en er een cultureel centrum van willen maken. Staan jullie daar voor open?
Van den Bos: "We verkopen het pand niet. Maar we hebben wel gezegd; maak maar een businessmodel. Voordat we een besluit nemen, willen we een gesprek hebben gehad met de gemeente. Voor alle panden geldt: de aard van de activiteiten moet aansluiten bij het karakter van het pand."

Zijn er nog meer geïnteresseerden?
Van den Bos:"Jazeker, het lijkt wel alsof iedereen bootjes of fietsen wil verhuren of iets met horeca wil gaan doen. De vraag is: wil je dat? En zo ja, waar dan? Hoe kan dat worden afgestemd met het marketingbeleid van de gemeente? We willen ook hierin samen met de gemeente optrekken."

Alle Vestingwerken zijn te huur?
Quarles van Ufford : "Het beste voor het behoud is om alle leegstand vol te krijgen. Wat wij willen is de Vestingwerken behouden en het verhaal vertellen. Wat ons betreft staat leegstand gelijk aan verval."

Heeft de gemeente hier nog iets over te zeggen?
Quarles van Ufford: "Zeker, door middel van de regelgeving. De gemeente bepaalt of de vergunningen er komen voor bijvoorbeeld het verhuren van fietsen."

Wat zijn de plannen voor het Vestingmuseum?
Van den Bos: "Zowel het museum als wij willen dat de verhuizing snel gaat gebeuren. Het duurt allemaal te lang. Het is een gezamenlijke investering. Het museum komt straks meer in de loop bij de Utrechtse Poort. Een mooi centraal punt waar we het verhaal van de Vestingwerken en de Hollandse Waterlinie op de kaart willen zetten. Daar komt bij dat de Vesting meedingt naar een plek op de Unesco Werelderfgoedlijst. Wij willen Naarden daar graag op de kaart zetten. Het Vestingmuseum kan in het nieuwe onderkomen straks beter schoolklassen ontvangen, educatieprojecten opzetten, bezoekers ontvangen. De verhuizing van het Vestingmuseum zal het eerste grote project worden."

Krijgen we straks bussen vol toeristen naar de Vesting?
Quarles van Ufford: "Zeker niet. We moeten kijken wat passend is. We moeten goed en duurzaam omgaan met de Vestingwerken."

NMo

Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. De NMo doet dit door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld te verenigen en op grote schaal monumenten te verwerven.

Hierbij beperkt de NMo zich als enige monumentenorganisatie in Nederland niet tot een thema of een geografische regio.

Zijn jullie al bezig in de Vesting?
Van den Bos: "Het contract van het groenonderhoud loopt nog door tot het voorjaar. Vervolgens gaan wij kijken om het groen onderhoud met minder zwaar materieel uit te voeren. Ook beheren we een aantal panden zoals het Witte Huis en de Brugwachterswoning. Voor alle huurders geldt dat de voorwaarden in de huurcontracten gelijk blijven, er verandert niets. Wij zullen ook het metselwerk oppakken, door goed te spreiden en rustig het onderhoud regelmatiger uit te voeren bespaar je in de toekomst geld. Dit geldt ook voor het waterbeheer, door jaarlijks een deel te baggeren verstoor je minder de flora en fauna en je spreidt daarmee je onderhoudskosten. Financieel gezien hebben we genoeg voor duurzaam onderhoud en alle restauraties zowel op de korte als de lange termijn."

Wordt parkeren duurder?
Van den Bos: "De gemeente huurt bij ons de parkeerplaatsen. De gemeente bepaalt de kosten. Wij hebben daar geen enkel belang bij, wij zijn een non-profit organisatie."

In hoe verre zal de NMo haar stempel op de stad drukken?
Quarles van Ufford: "Wij nemen de stad niet over, enkel de Vestingwerken. Wij willen de werken ook voor de bewoners aantrekkelijk maken. We voeren hier ook veel gesprekken over. We houden een schouw, doen nulmetingen en praten met de mensen die hier veel over weten, bijvoorbeeld van Stichting De Vesting Naarden."

Waar hopen jullie op?
Quarles van Ufford: "Dat de bewoners zelf tot de conclusie komen: mooi dat er meer aandacht gaat naar de Vesting. De staat van het onderhoud zal in ieder geval omhoog gaan. Daarnaast worden de Vestingwerken als monumenten nog zichtbaarder in ruimere kring, onder andere door de Unesco kandidatuur."

'Ik wil haar nog beroemder maken, ze schrijft super grappig'

De 9-jarige Gijs is ambassadeur voor kinderboekenschrijfster Tosca Menten

Gijs leest zelfs zijn broertje van zes al voor. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Hij was zo stoer om zelf een mailtje naar de krant te sturen, Nu dan de 'mevrouw' van de krant er is voor een heus interview vindt hij het toch wel spannend. De 9-jarige Gijs van de Weerd is sinds een paar weken ambassadeur van kinderboekenschrijfster Tosca Menten en benaderde BussumsNieuws omdat hij haar nog beroemder wil maken.

Zodra hij tussen zijn verzameling boeken van Tosca Menten zit, is alle verlegenheid verdwenen. Hij vertelt honderduit. Over hoe leuk Tosca Menten is, 'ze is super grappig', hoe gaaf haar boeken zijn en over zijn plannen als ambassadeur. Want hij neemt zijn ambassadeurschap enorm serieus. Dat is maar goed ook, want de jonge ambassadeurtjes moeten een jaar lang elke maand een opdracht uitvoeren. Gijs heeft in ieder geval al een knutselproject voor in de klas bedacht, gaat hij posters maken voor de wat kale muren in een Utrechts ziekenhuis en ook mag hij een stukje voor de schoolkrant schrijven.

Ambassadeur
Ambassadeur worden bleek nog niet zo eenvoudig. Gijs moest een brief sturen waarom hij zo graag ambassadeur wilde worden en uiteindelijk werden 10 kinderen uitgekozen. Op 20 januari was het dan zover. Tijdens een heuse Tosca Menten high tea kregen ze onder andere een oorkonde en speciale werkkleding voor als de ambassadeurs bij elkaar komen. "Maar het ambassadeurschap is niet alleen maar hard werken", vertelt Gijs. Zo komen er nog meer bijeenkomsten en mogen ze ook naar feestjes, zoals het Dummie de Mummie verjaardagsfeest in studio Aalsmeer.

'De verzonnen verhalen, de grapjes en de onverwachte avonturen'

Terwijl hij dat vertelt, gaan zijn ogen én handen steeds weer naar de stapel boeken van zijn schrijversheld. Hij pakt zijn lievelingsboek 'Dummie de Mummie en het Masker van Sebek-Ra' er direct bij. Gijs zijn ogen gaan stralen als hij vertelt wat er nou zo leuk is aan de boeken van Tosca Menten. "De gekke, verzonnen verhalen, de grapjes en de onverwachtse avonturen." Hij hoeft er geen seconde over na te denken. Behalve Tosca Menten heeft Gijs nog een paar andere favoriete schrijvers: Paul van Loon, Jozua Douglas en Roald Dahl bijvoorbeeld. Maar ook leest hij regelmatig een Donald Duck. "Hij leest behoorlijk wat boeken weg in de week en spaart zelf om boeken te kopen", laat zijn moeder weten.

Supertrots
De moeder van Gijs is supertrots op haar zoon, die eerder al voor Serious Request geld inzamelde en met zijn vader collecteerde voor het Diabetes Fonds. "Hij verrast me met wat hij allemaal doet. Hij komt met leuke ideeën, is fanatiek en neemt het heel serieus."

Bussum op en van de kaart

Bussum is weg.

De zelfstandige gemeente Bussum bestaat niet meer. Sinds 1 januari 2016 maakt Bussum deel uit van de gemeente Gooise Meren. Heeft Bussum veel betekend in de wereldgeschiedenis? In de Nederlandse geschiedenis dan? Of de regionale?

Bussum was één van de onaanzienlijke, arme buurtschappen in het Gooi. Die onaanzienlijkheid, onzichtbaarheid zelfs, wordt nog eens uitgebeeld op bijgaand detail van de landkaart van Holland uit 1730. De kaart is van de Amsterdamse drukkerij en uitgeverij van Joannes Covens en Cornelis Mortier. Naerden is prominent zichtbaar, evenals Muyden en Muyderberg. De rechte lijn tussen Muyden en Naerden is de Naerdertrekvaart, gegraven in 1641. Ja, zelfs de zandbank Pampus (nu forteiland en deel van Gooise Meren) staat er op. Maar Bussum komt op de kaart niet voor. Het was een groep boerderijen behorend bij Naarden.

Detail kaart van Holland 1730.

Bussum, beter gezegd het ommeland van de vesting Naarden, is eind 19e eeuw dankzij de spoorlijn en het station Naarden-Bussum een aangename woon- en recreatieplaats voor Amsterdammers geworden. En voordat het Gooi helemaal volgebouwd werd, hebben erfgooiers en import-bewoners de verstening van het landschap een halt toegeroepen en zijn er nog akkers, weilanden en natuurreservaten met bossen, heidevelden en water.

Twee rampen zijn Bussum bespaard gebleven. Toen op 5 februari 1940 generaal Reynders werd vervangen door generaal Winkelman besloot deze dat de Grebbelinie bij een aanval door de Duitsers tot het uiterste verdedigd zou worden. Reynders had gewild dat het Nederlandse leger zich zou terugtrekken achter de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waardoor Bussum en omgeving in de frontlinie zou komen te liggen.

De tweede, veel mindere ramp die Bussum bespaard bleef, is te danken aan de beslissing in de jaren '50 van de publieke televisie om van Bussum naar Hilversum te verhuizen. Indien de tv in Bussum gebleven zou zijn, zou het nu één groot bedrijventerrein zijn.

Klaas Oosterom

SDO verspeelt punten

Snel gegeven penalty doet Bussumers de das om

SDO had de betere kansen tegen JOS/Watergraafsmeer. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Het leek er afgelopen weekend lang op dat SDO een knappe zege zou boeken tegen het hoger geklasseerde JOS/Watergraafsmeer. De Bussumers speelden behoudend, maar stonden wel het hele duel op een voorsprong. De Amsterdammers hadden toch geluk en pakten toch een punt: 1-1.
SDO startte erg sterk tegen JOS/Watergraafsmeer en was vooral de eerste fase erg fel. Het leverde de Bussumers al snel een voorsprong op. Koud op het veld kon Djoey Dorresteijn een afgemeten voorzet van Gerrit Snijders achter de Amsterdamse doelman koppen. JOS/Watergraafsmeer kon er vervolgens amper wat tegenover zetten. De ploeg was het meest aan de bal en zette druk naar voren, SDO moest vooral ballen wegwerken. De Bussumse achterhoede stond echter goed. JOS/Watergraafsmeer kreeg slechts enkele kansjes. Als de Amsterdammers al voor gevaar konden zorgen, stond SDO-keeper Dion Thomas klaar om reddend op te treden. Daardoor bleven echt grote kansen voor JOS/Watergraafsmeer achterwege.

Na de rust startte SDO weer wat aanvallender. Met Sven Peereboom en Ilias El Mazouji voor Gerrit Snijders en Dennis de Loos kon SDO onder de druk vandaan voetballen en weer enkele kansen creëren. De grootste kans was voor Mike van 't Land. Het schot van de Bussumer werd echter knap gered door de keeper van de Amsterdammers. Vlak voor het slot van het duel kreeg SDO alsnog het deksel op de neus. Veel toeschouwers langs de kant van het veld waren stomverbaasd doen JOS/Watergraafsmeer een strafschop toegekend kreeg. De aanvaller van de Amsterdammers werd amper aangeraakt door een speler van SDO, kwam toch ten val en kreeg een penalty mee. JOS/Watergraafsmeer-speler Maurice Renger schoot vanaf elf meter zonder problemen raak en kon z'n ploeg zo alsnog aan een punt helpen. SDO kreeg nog wel een goede kans om alsnog een zege te boeken, maar het ontbrak de Bussumers aan geluk om alsnog als de beste ploeg van het veld te stappen. Het eerste duel tegen JOS/Watergraafsmeer leverde SDO ook al 'slechts' een punt op.

Na rust leek SDO op een zege af te stevenen. Foto: Johan van der Geest

SDO staat na afgelopen weekend op de elfde plaats van het klassement. Daarmee doet het nog best goede zaken. De Bussumse ploeg bleef de afgelopen 4 duels ongeslagen, ook tegen de sterkere tegenstanders van het klassement. SDO had echter de pech dat het te vaak slechts een punt pakte. Komend weekend wacht de volgende zware horde voor de Bussumers: SDO speelt tegen koploper Westlandia.

BFC komt tekort tegen runner-up

BUSSUM - Een sterk verjongd BFC heeft afgelopen weekend geen zege kunnen boeken tegen Faja Lobi KDS, de nummer twee van het klassement. De Bussumers kwamen met 4-3 tekort tegen de sterke Utrechters.

BFC moest vol aan de bak, maar kreeg al vroeg een tegenslag te verwerken. Koud op het veld keek de ploeg al tegen een achterstand aan: meteen na de aftrap trok BFC ten aanval, maar een snelle counter van de tegenstander leverde een doelpunt op. BFC moest daarmee meteen de jacht op een tegentreffer openen. Dat was succesvol: al snel kon Olivier Blaauw de Bussumers met een doelpunt weer naast de tegenstander zetten.

De tegenstander van de Bussumers kwam voor rust nog twee keer op voorsprong, waar vooral de eerste keer het opvallendst was. Toen BFC-keeper Desmond Ording met rugklachten noodgedwongen naar de kant moest en z'n vervanger nog onderweg was naar de goal, schoot Faja Lobi KDS voor een leeg doel raak. Vele protesten volgden, maar de goal werd toch goedgekeurd. De tegenstander maakte voor rust nog een derde goal, tussendoor scoorde Blaauw voor BFC weer.

Na de rust was BFC de betere ploeg en kwam het, door weer een doelpunt van Blaauw, wederom terug. Weer kon de tegenstander meteen daarna een doelpunt maken, waardoor BFC verloor.

Bussumse voetbalcoach Ronald Heerschop naar 's-Graveland

Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Voetbalcoach Ronald Heerschop gaat weer aan de slag. De Bussumer gaat vanaf komende zomer het eerste elftal van 's-Graveland coachen.

Heerschop volgt Hans Verhoogt op. Het aantrekken van Heerschop door 's-Graveland mag verrassend worden genoemd: de Bussumer heeft de papieren om de beste amateurteams van het land te trainen, 's-Graveland speelt 'slechts' vierde klasse. Heerschop laat weten 'uit te kijken' naar z'n nieuwe klus.

Ronald Heerschop was tot afgelopen jaar de hoofdcoach van SDO, maar moest daar noodgedwongen vertrekken na onvrede onder de spelers. Het afgelopen half jaar had de Bussumer daardoor geen club. Daarvoor was Heerschop verbonden aan Hoogland en VVZ '49.

Sterk DOC alsnog ten onder

BUSSUM - Er werd hard geknokt, maar toch hebben de korfballers van DOC afgelopen weekend een nederlaag geleden. De Bussumers kwamen tegen het sterke Thor met 9-13 net tekort.

DOC speelde erg sterk en kon vooral voor de rust goed meekomen met Thor. Vooral de eerste fase van het duel waren de twee teams erg aan elkaar gewaagd. Vlak voor rust kwam Thor echter op voorsprong te staan. DOC probeerde dat nog goed te maken, maar tevergeefs.

Na de rust bleven de Bussumers knokken om toch een goed resultaat te kunnen boeken. Thor kon geen moment echt weglopen van de Bussumers, maar daar stond ook tegenover dat DOC tekort kwam om de opgelopen schade goed te maken. Het duel bleef wel tot het laatste moment spannend.

Filmhuis Bussum

Problemski Hotel

*In PUBLIEKE WERKEN zijn 19e-eeuws Amsterdam en Drentse turflanden levensecht gereconstrueerd.
*In CAROL verbeelden Cate Blanchett en Rooney Mara de liefdesrelatie tussen twee vrouwen in de vijftiger jaren.
*Komisch OUT OF NATURE volgt een ontevreden dertiger in de Noorse natuur.
*In THE LADY IN THE VAN woont een oude dame (Maggie Smith) jarenlang op de oprit van schrijver Alan Bennett. Waargebeurd.
*SKETCHES OF SIBERIA dringt diep de Siberische natuur binnen.
*De bikkelharde Apple-gigant STEVE JOBS geportretteerd.
*In THE DANISH GIRL besluit een kunstenaar als vrouw verder te leven.
*Documentaire over het filmboek HITCHCOCK/TRUFFAUT dat grote regisseurs beïnvloedde.
*De Franse klassieker LES ENFANTS DU PARADIS was het Europese antwoord op GONE WITH THE WIND.
*Jongen en meisje in BLACK zijn naïef en verliefd, maar uit verschillende bendes uit de Brusselse banlieues.
*Bitterzoet PROBLEMSKI HOTEL schetst het leven in een azc. Naar het boek van Dimitri Verhulst.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
*FAMILIEFILMS: REIS NAAR HET NOORDEN en het FANTASTISCH KINDERFILM FESTIVAL, een weekend lang films en een film-speeltuin, voor kinderen van 2 – 10 jaar.

Versa vrijwillgerscentrale

*Zorgcentrum Patria Nusantara zoekt een gezellige gastvrouw die koffie wil schenken in het restaurant en bij enkele bewoners op de kamer. (9956)
*Het Rode Kruis District Gooi- en Vechtstreek (B) zoekt een workshopleider die workshops geeft over risico's in en om het huis. (9941)
*Stichting Vogelopvangcentrum Midden-Nederland zoekt een vogelverzorger voor het verzorgen van zieke en gewonde vogels. (9610)
*Zorgboerderij Hoogerlust zoekt een vervoersvrijwilliger die 1x per week deelnemers van hun huis naar de zorgboerderij wil vervoeren en weer terug. (9333)

donderdag 4 februari

Open eettafel

Open eettafel, elke maandag- en donderdagmiddag om 17.30 uur. Vers bereide maaltijd. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum. Aanmelden: 035-693 87 86.

Expositie

Expositie van Yvonne de Vries bij Arts of Lecadre, Huizerweg 32 in Bussum. T/m 16 februari.

Jamsessie

Jamsessie met Paul Poulissen bij de Vernissage, Dr. A. Kuyperlaan in Bussum. Aanvang 21.00 uur. Toegang € 7,50.

Administratie

Gratis inloopspreekuur 'Administratie voor elkaar'. Elke donderdag van 10.00 - 12.00 uur. Locatie: Uit-Wijk, dr.Schaepmanlaan 10, Bussum. In de SCAN, Majoor Kampstraat 3 in Naarden van 14.00 - 16.00 uur.

Snellezen

Snellezen leren bij de Volksuniversiteit Naarden-Bussum door Ary Velstra. Locatie: Bibliotheek, Wilhelminaplantsoen Bussum. Aanvang: 19.30 uur.

vrijdag 5 februari

Spelletjesmiddag

Spelletjesmiddag op woensdag- en vrijdagmiddag van 14.00 - 16.00 uur. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Ook kinderen welkom.

Trance Mediumschap

Training Trance Mediumschap voor beginners bij Nimis, T.B.Huurmanlaan 15, Bussum. Opgeven via: 035-6420307 en www.nimis.nl.

Broodje+

'Ruimte' serveert Broodje+ aan de Brinklaan 36a, Bussum. Inloop vanaf 17.30 uur met koffie/thee. Van 18.15 tot 19.15 uur een broodmaaltijd, met soep en een snack.

Goed gesprek

'Ruimte' houdt aan de Brinklaan 36a, Bussum naast de Maria(koepel)kerk een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.15 uur.

zaterdag 6 februari

Open dag

Open dag bij NIA - Art of Moves centrum. Locatie: Sportcentrum de Lunet. Meer info: www.niaMoves.nl.

zondag 7 februari

Muzikale middag

Muzikale middag met Nico Contini (toetsenist op synthesizer) in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3, Bussum. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

Piith Festival

Piith Festival van 10.30 - 16.30 uur. Met o.a. kennismakingssessies handlezen, stoelmassage, tarot, yoga en meditatie.

Minikerkendag

Minikerkendag. Oecumenische dienst in de Grote Kerk van Naarden. Met voorgangers pastoor Carlos Fabril, ds. Lennart Heuvelman en ds. Stephan de Jong. Muzikale medewerking van Wybe Kooijmans het Comenius Kwartet. Aanvang dienst 11.00 uur.

NIA Class

NIA Class presentatie bij sportcentrum de Lunet door NIA - Art of Moves. Meer informatie: www.NiaMoves.nl.

dinsdag 9 februari

Schuldhulpmaatje

Spreekuur Schuldhulpmaatje over financiële zaken in Bellefleur, Mackaylaan 11-A te Naarden van 20.30 - 22.00 uur.

Tuinzaalochtend

Tuinzaalochtend door Peter Korver over het dagelijks leven in Naarden-Bussum gedurende 1940-1945. Locatie: Remonstrantse Kerk Koningslaan 2b, Bussum. Van 10.00 - 11.30 uur. Kosten: € 2,-.

Kledingverkoop

Kledingverkoop in de hal van de Heul aan de Koekoeklaan 3, Bussum. Van 9.30 -12.30 uur. Gratis toegang.

Lezing

Lezing 'Over hoe het komt dat wij steeds ouder worden' door prof.dr. D. Deeg (VU Amsterdam). Aanvang: 20.00 uur. Locatie: Apostolisch Genootschap, Meulenwieklaan 49 Bussum.

Sieraden maken

Sieraden maken voor meisje van 8 t/m 12 jaar. Iedere dinsdag van 16.00 - 17.30 uur. Kosten 2,40 per keer incl. materiaal. Locatie: SCAN M. Kampsstraat 3, Naarden.

SCAN frisfeest

Voorverkoop van kaarten voor het SCAN XXL frisfeest op 20 februari 2016, voor jongeren van 12 t/m 17 jaar. Locatie: Kampsstraat 3, Naarden. Kosten: € 5,- per kaart.

donderdag 11 februari

BoodschappenPlusBus

Inzicht & Beweging voorlichting voor ouderen bij Fysio Bussum inclusief gratis lunch. Haal- en brengservice voor 5 euro. Bel ma. t/m vr. van 10.00 tot 12.00 uur 035-7504192.

vrijdag 12 februari

Canto Ostinato

Een Valentijns Canto Ostinato ligconcert van Jeroen en Sandra van Veen. Locatie: Grote Kerk Naarden. Aanvang 20.30 uur. Kerk open: 19.45 uur.

Themamaaltijd

Themamaaltijd bij De Palmpit aan de Koekoeklaan. Aanvang 17.30 uur. Kosten € 10,-. Aanmelden tel. 035 - 693 87 86.

maandag 8 februari

Seniorencafé

Seniorencafé elke maandag van 10.30 - 12.00 uur. Locatie: Brasserie Stokjes en Lepel, Nassaustraat 3b te Bussum. Ook niet-leden zijn welkom.

Open eettafel

Open eettafel, elke maandag- en donderdagmiddag om 17.30 uur. Vers bereide maaltijd. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum. Aanmelden: 035-693 87 86.

Opticien

Opticien in De Palmpit (Stoffer Optiek), Koekoeklaan 3, Bussum. Van 10.00 - 12.00 uur. Vrije entree.

woensdag 10 februari

Spelletjesmiddag

Spelletjesmiddag op woensdag- en vrijdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Ook kinderen welkom.

Schuldhulpmaatje

Spreekuur Schuldhulpmaatje over financiële zaken in De Heul (glazen ruimte De Palmpit), Koekoeklaan 3 te Bussum van 18.30 -20.00 uur.

Bingo

Bingo met loterij in de Schakel, Kol. Verveerstraat 74, Naarden. Aanvang 14.00 uur. Kosten € 3,50 voor 1 bingokaart en loten € 0,50 per stuk.

Gewoon in Naarden: foto afdrukservice uit een professioneel foto-vaklab bij u om de hoek. Wij drukken af met de ultra moderne FUJI DL600 en de Epson 11880 zeer hoge kwaliteit. Prijzen zeer scherp, veel maten verkrijgbaar, keuze hoogglans, luster. Nieuwsgierig naar al onze mogelijkheden? En dat zijn er veel zie de site: http://www.fotovakprintnaarden.nl of ga om direct te bestellen naar de link http://afdrukservice.fotovakprintnaarden.nl Fotovakprint Naarden Amsterdamsestraatweg 15d. De werkplaats/showroom is geopend op di-wo en donderdag van 09:00-17:30. Maandag en vrijdag zijn de productie dagen, dan alleen op afspraak. Parkeren is gratis pal voor de deur op eigen terrein, wij verwelkomen u graag. Met vriendelijke groet, Bertine 06-28762763 en Dick 06-51083335

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

FOURNITUREN-HANDWERKEN MARION OPENING NIEUWE BRINK 1 BUSSUM, 3 FEBRUARI A.S. U KUNT WEER TERECHT VOOR NAAIFOURNITUREN EN HANDWERKEN. TEVENS KUNT U OOK WEER TERECHT VOOR DE REPARATIE VAN UW NAAI- OF LOCKMACHINE. GRAAG TOT ZIENS.

GITAARLES in BUSSUM, diverse stijlen voor alle leeftijden, beginners & gevorderden. www.jaccomuller.com,
06-11135198,
jaccomullermusic@gmail.com

ARSU Opleidingen: sterk in de regio voor uw boekhoud- en loonadministratie opleidingen. BKB, BKL, PDB, PDL, MBA en VPS. Leslocatie in Huizen. Ook privé- en examen trainingen. Info: 06-1305 9889 of mail henny@arsu.nl

APPLE HULP De Apple specialist van 't Gooi. Meer info: www.digiit.net. Reparaties van o.a. MacBook, iMac, iPhone en iPads. Mail of bel:
mail@digiit.net/06-34071112

Goodkinds taxi € 50,- van 't Gooi van/naar Schiphol/Amsterdam. Tel.: 06-26984855

Elke week vol 2ehands-antiek-retro uit Inboedels & Zo open elke vr.+zat. 10-17 u. Koninginneweg 66, K'hoef. kijk op www.inboedelsenzo.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Gezin uit Bussum zoekt betrouwbare hulp in de huishouding (schoonmaken en strijken) voor twee maal in de week 3 uur (totaal 6 uur). Reacties graag per mail:
gmvde@yahoo.com

Gezocht voor startersfunctie: fulltime beginnend administratief medewerker (m/v). Mail uw cv naar notaris@
doudevantroostwijk.nl

Timmerbedrijf René Kloosterman voor al uw voorkomende timmerwerkzaamheden "Van kleine klus tot complete verbouwing" Bel vrijblijvend 035-6563835 / 06-23840938

Service & Quality Hondentrimsalon in Naarden Voor alle hondenrassen wassen, knippen, scheren, plukken, ontwollen €35,- per uur. Bel voor een afspraak:06-20261762

TE HUUR: GARAGEBOX
centrum Bussum
€ 130 p.mnd 06-10399790

Cursus Geheugentraining Start van de cursus "Beter omgaan met je geheugen" op woensdagochtend 24 februari. Duur: 7 lessen in Wijkcentrum de Draaikom Huizen Kosten
€ 42,- Inlichtingen
035-5260066 of
info@gildegooinoord.nl

Jarig? kinderfeestje op de boerderij ! Meer info
www.stalpronk.nl of
035-6953204

Te koop: GARAGE in ministerpark Naarden vraagprijs
€ 28.500 info 06-51071937/
035-6942945

Gevraagd: lieve oppas voor 3 dagen naschoolse opvang, die ook in overleg enige huishoudelijke werkzaamheden wil verrichten. Tel.: 06-46035090.

GARAGE TE HUUR, Naarden, Pr. Beatrixhof, vlakbij Vesting. Huur
€ 130,- p.m. Tel.: 06-53504070

Wintersport jacks & broeken nu met hoge korting bij outlet store, Laanstraat 41 Baarn topmerken! di. - zat.

Bijlessen / examentraining wiskunde/natuurkunde vo leraar met 35 jr. ervaring geeft bijles voor alle profielen van VMBO - HAVO - VWO. Ook de nieuwe A en C. Tel.: 035-6919221

Yoga voor beginners ! Woensdag 10.45 uur Bremstraat Bussum. Info? 06-47858224 hannahspiegel@gmail.com

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-.
Tel.: 035-8870159

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Dak4all voor al uw dakwerk met garantie, goed werk en betaalbaar 06-39045434

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Nu ook bij kapsalon Ruud.nl pedicurebehandelingen voor de introductieprijs van € 20,- inl. 035-6935525 / 06-22393323.

Te huur: Studio 30 m2 in souterrain gemeubl. incl. G,W,EL. € 525,-. Inl. 035-6935525 / 06-22393323.