NaarderNieuws

27 januari 2016

NaarderNieuws 27 januari 2016


Geen hoger beroep, wel monumenten gezocht

GOOISE MEREN - De gemeente Gooise Meren gaat niet in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter om de beslaglegging op de Vestingwerken op te heffen. Wethouder Miriam van Meerten liet bij Gooi TV weten dat dit haar advies is aan de nieuwe gemeenteraad.

Na maanden van pogingen om invloed te houden op de Vestingwerken is volgens Van Meerten samenwerking met de NMo, de nieuwe eigenaar van de Vestingwerken, nu de beste oplossing.
Verder wil ze zich vooral richten op de ontwikkeling van de Stichting Goois Erfgoed. Deze stichting zal zich bezighouden met het verwerven, behouden, beheren en exploiteren van architectonische of historisch belangrijke bouwwerken / landschappen. De hoop is dat de stichting door de NMo al serieuze gesprekspartner wordt gezien. Zo wil de stichting toetreden als lid. Gooise Meren wil op die manier invloed blijven uitoefenen op het beheer van de Vestingwerken.
De voorwaarde voor toetreding is echter wel dat de stichting een paar jaar ervaring moet hebben met het beheer van monumenten en daarnaast een bepaald aantal monumenten moet vertegenwoordigen. Nu de Vestingwerken niet in de portefeuille van de Stichting Goois Erfgoed komen, moet men dus op zoek naar andere monumenten. Het gaat daarbij om monumenten vanuit de hele Gooi en Vechtstreek. Wellicht dat forteiland Pampus en het Muizenfort in Muiden en Fort Werk IV in Bussum hiervoor in aanmerking komen. "Er is al een aantal gemeenten vanuit de Gooi en Vechtstreek geïnteresseerd om monumenten over te dragen aan de stichting", aldus Van Meerten.

Thema-avond
Vanavond (woensdag) wordt tijdens een thema-avond op het gemeentehuis in Bussum verder gesproken over de Vestingwerken. Er wordt teruggeblikt op de recente ontwikkelingen en er is een presentatie. Publiek kan aanschuiven om 20.15 uur.

Spetterend carnavalsfeest Vestingnarren

De meeste van de 1000 gasten bleven tot het einde toe door feesten. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Met een spetterend jubileumfeest afgelopen zaterdag is carnavalsvereniging De Vestingnarren behoorlijk warmgedraaid voor het carnaval van volgende week.

Het was een kruising tussen een gala en een feestavond. Er waren bijna 1000 feestvierders en die vormden tot 2 uur 's nachts één grote dansende massa in De Lunet. Met optredens van Danny de Munk, Tim Douwsma en coverband STOOT!, die ook regelmatig optreedt bij de Heeren van Aemstel, waanden ze zich zelfs voor een paar uurtjes in de Ziggo Dome.

Raad praat over apv

GOOISE MEREN - De gemeenteraad van Gooise Meren vergadert vanavond (woensdag) over de Algemene Plaatselijke Verordening (apv) van de gemeente.

De apv staat vol met regels waar alle bewoners van Gooise Meren zich aan moeten houden. De gemeenteraad vergadert vanaf zeven uur.

60

galeries en kunsthandelaren staan in de Grote Kerk voor het Kunst & Antiekweekend

Naarden:
*Witte Kerk 10.00 u. ds. J. Rinzema; Naarderheem 10.30 u. mw. ds. H.W. van Beelen|
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; za. 30/01 17.30 u. Eucharistie; di. 02/02 10.00 u. Maria Lichtmis pastoor C. Fabril
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. H. de Graaf

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. M. van der Velden
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. R. Visser
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. G.J. Codée en 17.00 u. ds. P.B. de Groot
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. P. Korver
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. mw. A. van der Meiden
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. 'Zin zoeken in bijbelverhalen'
*Evangelisch-Lutherse Kerk N-B 10.00 u. ds. W.F. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. Smit
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Geen keeltje maar een hele hals

Kort geleden grote opwinding in ons land. We hadden bezoek van een vreemd pietje. Helemaal uit ergens in Siberië kwam hij bij ons terecht. Maar ook grote jongens komen hier naartoe.

Het piepertje in kwestie is natuurlijk de roodkeelnachtegaal die Hoogwoud in West-Friesland bijna letterlijk op zijn grondvesten deed schudden. Het Russische vogeltje stond nog maar net op de sociale netwerken of daar kwam een stroom diehard vogelaars op gang. We hebben het allemaal kunnen volgen op de tv. Uit alle hoeken en gaten, zoals dat heet, gingen ze met een rotgang naar de Noord-Hollandse plaats, waar de vrouw des huizes, die de vogel wereldkundig had gemaakt, uitstekende zaken deed met toegangs- en koffiegeld. Ik maakte de onvergeeflijke fout te melden dat de vogel geringd was. Had ik duidelijk op het RTL-4 journaal menen te zien. Helemaal verkeerd, dus! Weinig vrienden gemaakt, die dag. Maar met al dat gedoe rond die roodkeelnachtegaal kwam een andere vogel een beetje in het gedrang. Ik wilde er toen al een stukje aan wagen, maar dat doe ik nu dus. Het gaat hier om een flinke gans, die al enkele weken in onze omgeving op de weilanden te zien is. De roodhalsgans, om precies te zijn. Laat de foto van Harry zijn werk doen, dat is beter dan omschrijven. Deze gans is ook uit het hoge noorden afkomstig en trekt in minieme aantallen naar onze streken, waar hij zich doorgaans voegt bij de horden brandganzen. Is gezien in de Aetsveldse Polder onder Weesp en op de weilanden langs de Loodijk. Ik kan echter geen garantie geven dat u hem zult zien.

Weerbericht

Zeer onbestendig met dikwijls veel wind, vrij zacht
Het antivriesweer is weer helemaal terug na een week met veelal lichte vorst. Het gebied van hoge luchtdruk die het korte winterse intermezzo op gang bracht heeft opnieuw plaatsgemaakt voor een stevige westelijke luchtstroming. Het wordt daarbij de komende dagen een komen en gaan van oceaanstoringen, met regelmatig regen, dikwijls veel wind en vrij zacht.

Donderdag en vrijdag
Voor donderdag wordt een mix van zonneschijn en nog een enkele bui verwacht. Bij een matige westenwind wordt het 7 à 8 graden. Ook vrijdag profiteren we nog van een zwakke rug van hoge luchtdruk, maar stilaan komt er meer bewolking en later op de dag is er kans op wat lichte regen. De zuidwestenwind wakkert aan tot krachtig. Het wordt 10 à 11 graden.

Het weekeinde
In het weekeinde is het onverminderd halen en brengen. Het is zeer onbestendig met zowel zaterdag als in de loop van zondag perioden met regen. Tussendoor klaart het soms even op. De zuidwestenwind blijft stevig doorwaaien, tot vrij krachtig of krachtig (windkracht 5-6), aan zee vaak hard (windkracht 7). De nachten blijven vorstvrij. Overdag wordt het 9 graden.

Weetje
De gemiddelde temperatuur voor januari bedraagt 3.1 graden (= het gemiddelde over de periode 1981 t/m 2010). De koudste januari van deze eeuw (tot dusver) was januari 2010 met gemiddeld -0.5 graden. Het was daarmee de koudste januari sinds 1997. Toen bedroeg de gemiddelde temperatuur -1.2 graden. Toen werd ook de laatste Elfstedentocht verreden.

3 / 24

'Daar op de top ziet de wereld er anders uit, daar valt het kwartje'

Wilco Dekker wil hoogste berg van Zuid-Amerika bedwingen

Op de top van de Mont Blanc.

door Jessica de Jong

Wilco weegt zelf 76 kilo. Zijn tas weegt 25 kilo. Alles moet mee

NAARDEN - Al zijn bergbeklimspullen liggen uitgestald op de eettafel in zijn appartement aan de Burgemeester Jur. Visserlaan. Van enorme donzen wanten tot stevige skischoenen en van zakjes noten tot een slaapzak die tot min 38 graden gaat. Wilco Dekker, in het dagelijks leven werkzaam bij Ziggo, is klaar voor vertrek. Vrijdag verruilt hij Naarden voor expeditie Aconcagua, waarbij hij binnen drie weken de Argentijnse bergtop zal beklimmen met een hoogte van bijna 7000 meter.

Alles is in huis voor de grote trip. Alleen zijn tas moet hij nog inpakken. Foto: Jessica de Jong

De Naarder is altijd al avontuurlijk geweest. Van backpacken in Guatemala tot het werken voor Artsen zonder Grenzen in Congo en het mountainbiken door Nepal; hij hoopt de beklimming van de hoogste top van Zuid-Amerika daar aan toe te mogen voegen. Het afgelopen jaar bedwong hij al de Mont Blanc (4810 m., Frankrijk) en de Elbrus (5642 m., Rusland). "Ik ben altijd al sportief geweest. Vroeger veel voetbal en rugby en nu ik twee bergen heb beklommen, smaakt dat naar meer." Ervaring en voorbereiding zijn essentieel. "Dat bestaat uit een goede conditie, gericht op benen en corestabiliteit. En een goede uitrusting om de extreme kou te trotseren, waarbij windkracht 7 niet ongewoon is en de temperatuur tot -35 graden kan dalen. Ik weet hoe je op een gletsjer moet lopen, hoe je je in de sneeuw voortbeweegt en hoe je je tas moet inpakken."

In totaal gaan er 12 Nederlanders mee op de expeditie. Wilco heeft ze al een keer ontmoet. "We zullen samen met een hoofdgids en een expeditieleider de tocht afleggen. Als we in het basiskamp zijn zullen we alles zelf moeten dragen. Na het basiskamp gaan we eerst een flink eind omhoog, dan nemen we maar een kleine tas mee. Dat stijgen is vooral om je lichaam te laten wennen aan de grote hoogte. Later die dag dalen we weer af om de rest van de bagage op te halen." Wilco weegt zelf 76 kilo. Zijn tas weegt 25 kilo. "Potten, pannen, een tent: alles moet mee. Je mag ook niets achterlaten. Zelfs je ontlasting - dat bevriest direct - neem je mee."
"Eén op de 4 haalt de top. En 1 op de 1200 gaat dood. Als ik het niet haal, dan ligt dat aan de hoogteziekte of het weer. De valse Poolse route die wij klimmen is relatief ongevaarlijk. Het grootste gevaar schuilt in de gletsjerspleten. Als daar sneeuw over ligt, kun je zo 30 meter naar beneden vallen." Overigens gaat Wilco op pad zonder pikhouwelen of een klimgordel. Het is vooral lopen, niet zozeer klimmen. Wandelstokken heeft hij wel, voornamelijk om zijn evenwicht te bewaren." De Naarder kijkt erg uit naar zijn reis. "Het is daar echt schitterend. Je bent boven de wolken. Als je dan je tentje opendoet en naar buiten kijkt zie je overal sneeuw. Zodra de zon opgaat zie je een oranje gloed. De lucht is zo ontzettend helder, er zijn geen vervuilende gassen. Er is een schitterende sterrenhemel. Je ziet de wereld vanuit een heel ander perspectief. Het is afzien en je hebt heel veel tijd om na te denken. Hoe sta je in het leven, wat vind je belangrijk. Er is zo veel minder, maar zo veel meer te genieten." Hij vindt het fijn om de hectiek van Nederland achter zich te laten. Een andere kijk op de wereld te krijgen. Die ervaringen deelt hij ook graag. Wilco instrueert klimmers die beklimmingen ondernemen die hij al heeft gedaan. En tijdens deze expeditie zal hij het thuisfront namens alle expeditieleden op de hoogte houden met de satelliettelefoon.

Grootse uitdaging vindt hij het monotone. "Je moet ook accepteren dat je lichaam niet sneller kan. Ik weet dat we bij de Elburs naar de top gingen. We stegen van 3800 naar 5600 meter. Het duurde 12 uur om boven te komen en 6 uur om af te dalen. We hadden voor zo'n dag niet genoeg eten en drinken mee. We waren helemaal slap. Je loopt 's nachts, je ziet maar twee vierkante meter om je heen en geen diepte. Als het licht wordt zie je de top. Het lijkt zo dichtbij, maar dat vertekent. Het is drie keer hijgen voor je de volgende stap kunt zetten."
Daar ervoer hij ook zijn mentale kracht. "Bij iedere beklimming op uitzonderlijke hoogte ontstaat een gevecht met jezelf. De lucht wordt ijler en daarmee ook het tekort aan zuurstof en de energietoevoer naar je spieren. Je ademhalingsfrequentie neemt toe, je lichaam verzuurt, de opstekende hoofdpijn geeft een signaal dat je iets doet dat niet normaal is. Ik heb ook gedacht: dit is de laatste keer, ik ga terug. Maar dat verhaal kan ik niet aan mezelf verkopen. Je weet welke euforie je op de top te wachten staat. Daar op de top ziet de wereld er anders uit, daar valt het kwartje. Wat dat is, is voor iedereen anders, maar je komt er geestelijk rijker van terug."

Auto en bestelbus gebotst

Foto: AS Media

NAARDEN - Een auto en een bestelbus zijn zondagochtend tegen elkaar gebotst. Het ongeluk gebeurde op de A1, net voorbij de afrit Naarden. Door het ongeluk moesten twee rijstroken worden afgesloten. De ambulance en politie werden gealarmeerd. Of er iemand gewond is geraakt, is niet bekend. Beide auto's hadden lichte schade. Een bergingsbedrijf heeft in ieder geval de bestelbus meegenomen.

Paul Koster

Gepensioneerd onderwijzer, 66 jaar, geboren in Naarden, opgegroeid in Bussum

Wat doet u in het dagelijks leven?
"Na 43 jaar verbonden te zijn aan het basisonderwijs in Naarden (Eerst op de Burg. Visserschool op de Keverdijk en later op de Godelindeschool), geniet ik van onze kleinkinderen, doe vrijwilligerswerk en andere hobby's."

Met wie (dood of levend) wilt u nog een goed gesprek en waarover?
"Met Floris Vos, de medeoprichter van de modelboerderij van de Melkerij Hofstede Oud-Bussem. Het hele plan was gegrond op ideële motieven! Zij pretendeerden tbc-vrije melk te produceren! Het nog bestaande complex werd ontworpen door architect K.P.C de Bazel in 1903."

Waar droomt u nog van?
"Om een kijkje te nemen hoe ingenieus, voor die tijd, dit project was opgezet en functioneerde."

U zingt bij kamerkoor Cappriciata. Wat zingt u het liefst?
"Engelse madrigalen."

Wat betekenen de kindertuinen (voorheen schooltuinen) voor u?
"Het is heerlijk om kinderen, van Bussum en Naarden, kennis te laten maken met het zaaien, onderhouden en oogsten van groenten, kruiden en bloemen. We zijn een club met 38 enthousiaste vrijwilligers. In 2019 vieren we ons 100-jarig bestaan."

Wat eet u vanavond?
"Courgettesoep uit eigen tuin."

Waar kunnen we u 's nachts wakker voor maken?
"Een boswandeling door ongerepte sneeuw."

Waar in Naarden komt u graag?
"Op de landgoederen Oud-Bussem en De Beek."

Als u een dag de burgemeester was?
"Dan zou ik ervoor zorgen dat binnen het basisonderwijs voldoende ruimte blijft en geld vrijgemaakt wordt voor de creatieve vakken en lichamelijke ontwikkeling, waaronder schoolzwemmen."

Wie verdient een pluim?
"Alle mantelzorgers die zich belangeloos inzetten voor een ander."

ANWB bezoektt met Streetwise de Comeniusschool

Kinderen mogen zelf remmen in een lesauto

Oefenen in de gymzaal. Foto: Comeniusschool

NAARDEN - Alle leerlingen van de Comeniusschool zijn vorige week met het Streetwise-project door de ANWB getraind om zich veilig door het verkeer te bewegen. Ze leerden hoe ze beter om kunnen gaan met het verkeer.

Streetwise had allerlei leerzame praktijklessen opgesteld. Zo leerden ze over het gebruik van autogordels, kinderzitjes, remweg en reactiesnelheid. De kleuters leerden verkeersgeluiden herkennen en oefenden met veilig oversteken. De kinderen uit groep 3 en 4 leerden in de gymzaal veilig over te steken. Het belang van het dragen van de gordel en gebruik van een kinderzitje in de auto werd geoefend met een spannende gele elektroauto. De middenbouw, groep 5 en 6, kon aan de slag met de remweg van een auto. Kinderen mochten vanaf de bijrijdersstoel van een lesauto zelf remmen. Tot slot konden groep 7 en 8 hun fietsvaardigheid oefenen op een lastig parcours met een zware rugzak op.

Beschonken bestuurder aangehouden

NAARDEN - Agenten hebben zondag op de IJsselmeerweg een beschonken bestuurder van de weg geplukt. Dat meldt de politie.

De agenten zagen de man op de snelweg rare manoeuvres maken met de auto en besloten hem te achtervolgen. Toen de man de auto parkeerde naast het hotel aan de IJsselmeerweg werd hij staande gehouden.

Teveel gedronken
Na een controle bleek de man te veel te hebben gedronken, twee keer zo veel als toegestaan (480 ug/l).

De man, een Amsterdammer van 32 jaar, werd meegenomen naar het bureau. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Inzamelings-actie voor Tsjechië en Hongarije

NAARDEN - Vanaf 1 februari kunnen er bij gebouw De Hoed weer allerlei goederen worden gebracht, bestemd voor arme mensen in Tsjechië en Hongarije.

Alles is welkom: kleding, houdbare etenswaren, schoonmaakmiddelen, slaapzakken en speelgoed, maar ook medische artikelen en schoolspullen. De spullen kunnen elke maandagavond tussen 18.30 en 20.00 ingeleverd worden. Medewerkers van stichting de Poorters van Naarden zorgen voor de rest.

Giften ook welkom
Naast goederen zijn ook giften welkom. Deze kunnen overgemaakt worden naar NL07RABO0383720095. Meer informatie over deze actie is te verkrijgen via 06-52084455.

Nieuwe Naarden-borden langs de weg

Een medewerker vervangt de borden. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Nu Naarden niet langer een zelfstandige gemeente is, heeft de gemeente Gooise Meren ook de plaatsnaambordjes aan laten passen.

De naambordjes 'Naarden' werden maandag, voor zover dat nog niet gedaan was, voorzien van een nieuwe afbeelding. 'Naarden, gem. Gooise Meren' staat er nu op.
Ook op andere plekken krijgt de nieuwe naam Gooise Meren steeds vaker een prominente plek, bijvoorbeeld bij het gemeentehuis in Bussum.

6 / 24

'Muiden zat 20 jaar op slot, er kan nu weer beweging komen'

Ruurd Kleuver: 'Een buitenhaven met ook passantenplekken zien we wel zitten'

Voor iedereen staat de deur altijd wagenwijd open. Foto: Yvette Geerts

door Yvette Geerts

GOOISE MEREN - De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor hun buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen die al jaren actief in hun woonkern zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er graag een paar aan u voor. Deze week Muider Ruurd Kleuver, eigenaar van café Ome Ko.

Bij Ome Ko is er deze vrijdagochtend geen negatieve klank te horen over de fusie. Erg druk is het er rond elf uur weliswaar nog niet, maar de aanwezige stamgasten en ook eigenaar Ruurd Kleuver zien vooral de positieve kanten van het samengaan met Naarden en Bussum. Ze bedachten er zelfs een nieuw drankje voor.

Ruurd Kleuver wilde Ome Ko weer op de kaart zetten. Foto: Yvette Geerts

'Het GooisMeertje is echt geen hoofdpijndrankje hoor'

Op Weesp zitten ze in ieder geval niet meer te wachten, vertelt Kleuver. "Die hebben hun kans gehad." Een duidelijk geval van nieuwe ronde, nieuwe kansen, zo lijkt de heersende mening. "De vloek die op Muiden rust -' Muden zal Muden blieven, Muden zal nooit beklieven' - is met de fusie ook verdwenen", doet Kleuver nog een duit in het zakje. Er wordt nog wat doorgepraat over het belang van een nieuwe buitenhaven. "Een passantenhaven zou goed zijn voor Muiden, niet te veel vaste plekken", klinkt het aan de bar. En nee, ze hebben ook geen problemen met 'Amsterdam Castle'. "Voor het dorp is dat economisch gezien beter", klinkt het nuchter. De hoop is dat er een snelle beweging komt. "Muiden zat op slot, er is 20 jaar niet gebouwd."

De historie van Ome Ko gaat terug tot 1810, uit dat jaar dateert de eerste tapvergunning. In 2007 kwam het café in handen van horecaondernemer Kleuver, die ook eigenaar is van het ertegenover gelegen Eethuys Graaf Floris V. "Een mooi café dat in zwaar weer zat: het was een vies, oud hok en de loop was eruit." Dat deed hem pijn, net als veel andere Muiders die er hun eerste biertje dronken. Hij wilde er weer een café van maken zoals de gasten het van vroeger kenden. En dat betekent volgens de relaxed overkomende eigenaar niet dat het een plek is waar alleen Muiders komen.
"Natuurlijk hebben we onze vaste dag- en avondgasten", maar wat denk je van alle dagjesmensen en de toeristen; in de zomer zit het terras altijd vol." De stamgasten komen er vooral voor een praatje, een kop koffie, een biertje of om wat te eten.
GooisMeertje
Het idee voor dit Gooise Meren-drankje ontstond niet achter de tap of op de barkruk in Muiden. Tijdens zijn wekelijkse uitstapje naar Terschelling ("Maandag is mijn weekend") heeft Kleuver de tijd om even achterover te leunen en zijn gedachten te laten gaan. Natuurlijk was het de fusie die hem op het idee bracht en na de Muier Schipperbitter uit 1984 vond hij het wel tijd worden voor een nieuw drankje met een eigen taste.

'Alles en iedereen mengt, als je maar een beetje normaal doet'

De barman haalt de fles tevoorschijn. "Private label, de etiketten en de flessen hebben we vorige week pas uitgezocht", vertelt Kleuver trots. Nieuwsgierig geworden is de verleiding om even te proeven te groot. Een klein slokje is al genoeg voor een goede indruk, verzekert de barman.

Op het verkeerde been gezet door een wat zoetige geur die je nauwelijks proeft, blijkt er toch wel degelijk een alcoholpercentage van 25% aan dit drankje te kleven. De basis van dit verfrissende drankje is nobel met een krentenlikeur. "Echt geen hoofdpijndrankje hoor; misschien niet geschikt om de hele avond te drinken, maar wel lekker", vindt de bedenker zelf. "Met wat ijs echt een drankje voor de zomer", is de mening van de inmiddels aangeschoven Tinka Goudsmid. Naast stamgast is deze 52-jarige ook de aanjager van de Facebookpagina MuidenBoeit. "We hebben ruim 700 volgers, wel voornamelijk Muiders, maar dat is toch best een hoop", vertelt ze enthousiast. Zelf is Goudsmid meestal rond borreltijd in Ome Ko te vinden. Het voelt voor haar als het verlengde van haar huis. "Het is echt een huiskamer, die sfeer weten ze goed neer te zetten." Vroeger toen ze nog zeilde, kwam ze hier al borrelen. Het fijne aan Ome Ko is dat je er gewoon kunt binnenlopen en altijd wel iemand tegenkomt die je kent. "Je hoeft niet af te spreken." En het gaat nog veel verder volgens Goudsmid. "Het café vervult een belangrijke sociale rol. Na je verjaardagsfeestje thuis kom je hier nog een borrel halen en ook na een huwelijk of begrafenis praten de gasten na bij Ome Ko."

Groen plafond

Ome Ko heeft nog steeds de inrichting en de sfeer van een bruin café en dat willen de meeste stamgasten ook zo houden. Toen het plafond een paar jaar geleden een groen kleurtje kreeg (het was bruin van de rook) kwam er dan ook veel commentaar. Het mag dan volgens een schilder bijna dezelfde originele groene kleur zijn van vlak na de oorlog, de oudere stamgasten kijken liever niet meer naar boven.

Allerlei pluimage
Jong en oud, uit Amsterdam met een bootje of toeristen die het Muiderslot bezoeken: iedereen voelt zich hier thuis volgens de 73-jarige stamgast die hier al twintig jaar lang een kopje koffie komt drinken. Hij komt voor een praatje, kent zowat iedereen en gaat zo weer lekker naar huis. "Ik kom hier voor de mensen die ik ken. Als Ome Ko er niet was dan bleef ik gewoon thuis. Hier is de sfeer open en gemoedelijk, iedereen is welkom", zegt hij nog snel voordat hij echt de deur uit stapt.

Veel tijd om even zelf een kopje koffie te drinken krijgt de barman niet. De volgende gasten dienen zich al weer aan. Twee heren in pak zoeken een plekje. En ook stamgast Pieter van Buijtenen schuift aan. "Het is hier leuk, je hebt hier vogels van allerlei pluimage. De Gooise types, zeilers en Muiders."

Vooral onder de zeilers is Ome Ko een fenomeen, weet hij te vertellen. Zo stonden vroeger de locals, waaronder de hoefsmid, samen met de leden van de Koninklijke Nederlandsche Zeil- en Roeivereniging in het café. "Maar dat mengde, als je maar een beetje normaal deed", voegt Van Buijtenen zijn herinnering kleur bij. "Muiden is een passantenstadje, de acceptatie van vreemdelingen is groot; je moet alleen geen kapsones hebben."

Het dak eraf met Danny de Munk

Het jubileumfeest onder leiding van Prins Ravel L. Foto's: Bob Awick

NAARDEN - Iedereen gekleed in zwart / wit, een spetterend optreden van Danny de Munk, voetjes van de vloer en op de foto met Tim Douwsma: de bijna duizend carnavallers kunnen terug kijken op een geweldige avond in de Lunet. Gelukkig hebben we de foto's nog.

Dresscode: Black and white.
Danny de Munk in vorm.
Gezellige drukte.
Vriendinnen op het feest.
Alaaf!
Iedereen wil op de foto met Tim Douwsma.

'Sven Kramer gaf me raad: nooit stoppen'

Margriet Zegers schaatst voor goed doel

Oud-hockeyster Margriet Zegers schaatst overmorgen 200 kilometer.

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Met een beetje 'pech' staat ze over twee dagen meer dan negen uur non-stop op de schaats, maar wel voor het goede doel. De Bussumse oud-hockeyster Margriet Zegers trekt haar schaatsen aan om geld op te halen voor onderzoek naar Cystic Fibrosis (CF), taaislijmziekte. Er staat haar wel een barre tocht van 200 kilometer op de Oostenrijkse Weissensee te wachten.

Het meedoen aan de goededoelenschaatstocht kwam zomaar op het pad van de Bussumse. Schaatsen doet ze al even, maar dat was tot voor kort meer voor de lol. "Ik schaats elke week, gewoon omdat ik sporten nog steeds erg leuk vind. En als echte Fries moet je gewoon schaatsen. Op de schaatsbaan kwam van het één een beetje het ander. Ze vroegen me om mee te doen aan Skate4Air. Ik twijfelde eerst even omdat ik nog niet supergoed kan schaatsen en ook niet zulke grote afstanden. Maar Jochem Uytdehaage heeft me over de streep getrokken."

Goede doel
Het geld dat Skate4Air ophaalt gaat geheel naar onderzoek naar CF, een slopende en ongeneeslijke ziekte. Door CF ontstaan ademhalings- en spijsverteringsproblemen. De helft van de patiënten wordt niet ouder dan 18 jaar. Het goede doel spreekt Zegers enorm aan. "Vlak na mijn topsportloopbaan deed ik mee aan de marathon van New York, ook voor het goede doel. Daar deed een jongen aan mee, al hardlopend met zuurstofflessen. Dat bewonderde ik enorm. Deze jongen had ook CF en leeft, vooral door het goede onderzoek, nog steeds. Op de sportschool sprak ik roeitweeling Vincent en Tycho Muda. We raakten aan de praat en ik vertelde dat ik erover nadacht om mee te doen aan Skate4Air. Ze vertelden dat hun neefje van 8 jaar ook CF heeft. Dat gaf me de doorslag: ik besloot om mee te doen en geld op te halen voor hun neefje, Jacob. CF is echt een zware en vreselijke ziekte, des te meer omdat de patiënten vaak niet oud worden. Maar er wordt goed onderzoek gedaan en dat zorgt er ook voor dat mensen met CF steeds ouder worden. Goed onderzoek helpt dus echt."

Pure kracht
De afgelopen maanden heeft Zegers veel schaatsuren gemaakt om ervoor te zorgen dat haar avontuurgaat lukken. Want zó lang en zó ver schaatsen, daar moet je wel wat voor kunnen. "Het wordt best even aanpoten, want 200 kilometer is een heel eind. Het duurt uren. Een paar weken terug schaatste ik voor het eerst zeven uur achter elkaar. Dat was wel wat. Vooral het laatste deel schaats je op pure wilskracht. Sven Kramer heeft me een goede raad gegeven: niet stoppen, gewoon doorgaan. Daar gaan we dus voor."

Veel bekenden hebben me al gesteund

Vertrouwen
Toch heeft de Bussumse het vertrouwen dat het wel goed gaat komen met haar avontuur. "We schaatsen met een groep, dus je kunt je ook aan elkaar optrekken. Het zal wel zwaar worden, maar het moet ook wel een beetje een feestje worden. En we weten waarvoor we het doen."

Geld ophalen
De tocht volbrengen en veel geld ophalen voor het goede doel: dat zijn overmorgen de twee voornaamste doelen van Margriet. Ze heeft ondertussen al meer dan 2000 euro opgehaald, maar dat mag vanzelfsprekend nog meer worden. "Veel bekenden hebben me al gesteund, maar ook veel anderen hebben al geld gegeven. Hoe meer, hoe beter. Geld doneren kan nog. Dat kan op www.skate4air.nl/nl/participants/profile/800."

SDO pakt op laatste moment knap een punt tegen sterk OFC

Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Het harde werken van de voetballers van SDO werd afgelopen weekend beloond. De Bussumse hoofdklasser pakte op het allerlaatste moment knap een punt tegen OFC, de nummer twee van het klassement: 1-1.

SDO moest vol aan de bak tegen het sterke OFC. Vooral voor rust waren de Bussumers nog zoekende. De tegenstander speelde erg sterk en kwam al vroeg op een voorsprong te staan, maar vooral na de rust waren de Bussumers op de meeste momenten beter dan OFC. De Bussumers speelden na rust met veel druk naar voren, wat ervoor zorgde dat OFC wankelde. Een late goal van Micha Fokker bracht de Bussumers terecht een punt.

Hoewel SDO dus een goed resultaat boekte tegen het sterke OFC, zakte het wel naar de elfde plaats van het klassement. Komend weekend speelt SDO tegen JOS/Watergraafsmeer.

BFC pakt punt tegen 's-Graveland

BUSSUM - De streekderby tegen 's-Graveland heeft de voetballers van BFC afgelopen weekend een punt opgeleverd: 1-1.

BFC was erop gebrand om punten te pakken tegen de concurrent en startte sterk. De Bussumers kregen al snel kansen om op voorsprong te komen, maar de kansen belandden net naast het doel. BFC bleef voor rust aanzetten, 's-Graveland kon er maar amper wat tegenover zetten. Na de eerste helft stond het nog 0-0.

Na de rust was het 's-Graveland dat voor het eerste gevaar kon zorgen. De ploeg kreeg een levensgrote kans om de score te openen, maar bleek net als BFC voor rust onscherp met afronden. Toen BFC na rust eenmaal wakker was, bleek het wederom beter dan 's-Graveland. Het probleem was echter wederom het creëren van kansen en als er al een kans was, rondde BFC slecht af. Na een uur voetballen was het dan toch raak: jeugdspeler Jostein Ohm werkte een vrije trap knap langs de keeper van de tegenstander.

Na de voorsprong van BFC begon 's-Graveland meer en meer de aanval te zoeken. BFC kon veel gevaar van de tegenstander goed wegwerken, maar moest door een benutte strafschop toch een doelpunt tegen toestaan. BFC probeerde daarna nog wel een tweede treffer te maken, maar daarvoor kwam de ploeg tekort.

NVC kan geen potten breken tegen koploper

NAARDEN - De voetballers van NVC hebben afgelopen weekend geen potten kunnen breken tegen koploper Legmeervogels. De Naarders kwamen met 3-0 tekort tegen beste ploeg van het klassement.

NVC startte sterk en had vooral voor rust het betere van het spel. Naarder goals bleven echter achterwege. Na de rust waren de rollen omgekeerd en bleek Legmeervogels een stuk beter. Anders dan de Naarders kon de koploper wel doelpunten maken.

NVC moet het vooralsnog nog steeds doen met een plaats tussen de subtop.

SDO zet vrouwen-coach aan de kant

BUSSUM - Voetbalclub SDO moet op zoek naar een andere coach voor het eerste vrouwenteam. De club heeft coach Don la Grand aan de kant gezet.

Het vertrek van La Grand heeft alles te maken met de tegenvallende resultaten van het eerste vrouwenteam. De Bussumse eersteklasser staat momenteel voorlaatste en er bestaat een kans dat de ploeg komend voorjaar degradeert. SDO vecht voor klassebehoud. De Bussumers hervatten het voetbaljaar halverwege volgende maand.

La Grand had de Bussumse voetbalsters 3 jaar onder zijn hoede.

Korfballers DOC komen tekort

BUSSUM - Kansen op een goed resultaat waren er genoeg, maar de korfballers van DOC hebben afgelopen weekend geen punten overgehouden aan het treffen met concurrent Sporting Andijk: 13-10.

De twee ploegen waren vooral voor rust erg aan elkaar gewaagd. Na de rust kon de tegenstander een gaatje slaan. DOC bleef echter proberen om terug te komen en maakte een paar knappe treffers. Toch kwam het team tekort om punten te pakken.

DOC staat na afgelopen weekend nog voorlaatste, maar zag Sporting Andijk tot op 4 punten naderen.

Filmhuis Bussum

'Steve Jobs'.

*In BURNT tracht de arrogante chef-kok Adam Jones wat mensvriendelijker te worden. *In CAROL verbeelden Cate Blanchett en Rooney Mara de liefdesrelatie tussen twee vrouwen in de vijftiger jaren. *In PUBLIEKE WERKEN zijn 19e-eeuws Amsterdam en Drentse turflanden levensecht gereconstrueerd.
*In het rauwe GLASSLAND worstelt een Ierse jongen met zijn alcoholverslaafde moeder. *Komisch OUT OF NATURE volgt een ontevreden dertiger in de prachtige Noorse natuur. *In THE LADY IN THE VAN woont een oude dame (Maggie Smith) jarenlang in een bestelwagen bij schrijver Alan Bennett. Waargebeurd.
*SKETCHES OF SIBERIA dringt diep Siberië binnen, langs bossen, vlaktes en de bewoners die door de Russische ontginningsdrift worden opgeslokt. *De bikkelharde Apple-gigant STEVE JOBS geportretteerd. *THE DANISH GIRL is geïnspireerd op een Deense kunstenaar die besluit als vrouw verder te leven. *HITCHCOCK/TRUFFAUT, het klassieke filmboek 'Hitchcock/Truffaut' en zijn invloed op het werk van regisseurs als Martin Scorsese en Wes Anderson. *SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
*FAMILIEFILMS: ANTBOY EN DE WRAAK VAN DE RODE FURIE, REIS NAAR HET NOORDEN en het FANTASTISCH KINDERFILM FESTIVAL, een weekend lang films en een film-speeltuin, voor kinderen van 2 – 10 jaar.

Versa vrijwillgerscentrale

*Het Rode Kruis District G. & V. zoekt een enthousiaste projectleider die zich wil inzetten voor het nieuw op te zetten jongerenteam. (9943)
*Wijkontmoetingscentrum De Schakel zoekt een vrijwilliger die mee wil helpen met het opzetten en vormgeven van een repair-café in Naarden. (9885)
*Stichting Tussen Vecht en Eem zoekt een communicatief vaardige tekstschrijver en een webmaster. (8899)
*Wijkontmoetingscentrum De Palmpit in Bussum zoekt een PR-medewerker voor het aankondigen van activiteiten via onze website, flyers en posters en de lokale media. (9040)

donderdag 28 januari

Schuldhulpmaatje

Spreekuur Schuldhulpmaatje over financiële zaken; iedere dinsdag in Bellefleur, Mackaylaan 11-A te Naarden van 20.30 uur - 22.00 uur.

Open eettafel

Open eettafel, elke maandag- en donderdagmiddag om 17.30 uur. Vers bereide maaltijd. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3. Aanmelden: 035-693 87 86.

Kunst & Antiek

Kunst & Antiek Weekend Naarden in de Grote Kerk. Van 28 t/m 31 januari. Meer informatie over toegangskaarten en openingstijden: www.kunstenantiekweekend.nl.

Expositie

Schilderijenexpositie van Yvonne de Vries bij Arts of Lecadre, Huizerweg Bussum. T/m 16 februari.

Bridgen

Bridgen onder Begeleiding bij Denksportcentrum Bussum. Aanvang 13.30 uur. Donderdag 28 januari.

Bridgen

Bridgen in WOC Spieghelwijck, Iepenlaan 354a Bussum. Van 9.30 - 11.00 uur Info: 035 - 6915346.

BoodschappenPlusBus

Stamppot eten voor 10 euro inclusief toetje. De BoodschappenPlusBus haalt en brengt u. Bel ma. t/m vr. van 10.00 - 12.00 uur 035-7504192.

maandag 1 februari

Seniorencafé

Seniorencafé van elke maandag van 10.30 - 12.00 uur. Locatie: Brasserie Stokjes en Lepel, Nassaustraat 3b te Bussum. Ook niet-leden zijn welkom.

Open eettafel

Open eettafel, elke maandag- en donderdagmiddag om 17.30 uur. Vers bereide maaltijd. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3 houdt. Aanmelden: 035-693 87 86.

Open Koffie

Open Koffie voor zp'ers uit Naarden, Bussum. Samen netwerken, ervaringen delen en koffiedrinken. Van 9.00 - 10.30. Locatie: Het Hoofdkantoor Bussum. Aanmelden is niet nodig.

Inzameling

Inzameling hulpgoederen bij De Hoed, Adriaan Dortsmanplein, Naarden-Vesting. Elke maandag van 18.30 - 20.00 uur. Meer informatie: 035-6947471 of 06-52084455.

Yoga

Yoga-oefeningen in WOC Spieghelwijck, Iepenlaan 354a, Bussum. Van 10.15 - 11.30 uur. Info: 0249 - 880155.

dinsdag 2 februari

Sieraden maken

Sieraden maken voor meisje van 8 t/m 12 jaar. Iedere dinsdag van 16.00 - 17.30 uur. Kosten 2,40 per keer incl. materiaal. Locatie: SCAN, M. Kampsstraat 3, Naarden. Informatie: Versa Welzijn, Jose de Groot, jgroot@versawelzijn.nl.

Voorverkoop SCAN frisfeest

Voorverkoop van kaarten voor het SCAN XXL frisfeest op 20 februari 2016, voor jongeren van 12 t/m 17 jaar. Locatie: Kampsstraat 3, Naarden. Kosten: € 5,- per kaart. Info: Lydia-scan@hotmail.com.

Acquarelleren

Start basiscursus Aquarelleren in 12 stappen op dinsdagmiddag van 14.00 - 16.00 uur door Jacqueline Comello. Locatie: Viegdenweg 13 in Bussum. Meer informatie: jacqueline@comello-art.nl.

Kind & Koffie

Kind & Koffie Late Night bij kindercentrum 't Mouwtje in Bussum. Thema-avond over gezonde voeding voor kinderen. Aanvang 20.00 uur. Informatie via: www.kindenkoffie.nl.

vrijdag 29 januari

Spelletjesmiddag

Spelletjesmiddag op woensdag- en vrijdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Ook kinderen welkom.

Tulpenbingo

Tulpenbingo in WOC Spieghelwijck, Iepenlaan 354a, Bussum. Met muziek en hightea- hapjes vanaf 14.30 uur. Opgeven op intekenlijst of telefoon 035-6981330. Entree € 4,-.

zaterdag 30 januari

Expositie

Expositie van tekeningen, portretten en schilderijen van Margreet Blaas, Bert Krielaart, Jorien Doorn en Ton de Kruijk. Van 30 januari t/m 7 februari op zaterdag en zondag van 13.30 - 17.00 uur. Locatie: Galerie Ton de Kruijk, Landstraat 107, Bussum.

zondag 31 januari

Muzikale middag

Muzikale middag met optreden van Trio Infernal. Locatie: WOC Bellefleur, Mackaylaan 11 in Naarden. Van 14.30 - 16.00 uur. Kosten € 3,-.

Optreden Erik Breij

Een muzikaal optreden van Erik Breij (voorheen Purper) en Haye van der Heyden in The Spot, Wilhelminaplantsoen 17, Bussum. Voor jong en oud. Van 14.00 - 16.00 uur. Gratis entree.

Bingo

Bingo in WOC De Palmpit. Koekoeklaan 3, Bussum van 14.30 tot 16.30 uur. Entree 4 euro, inclusief één bingokaart en één consumptie.

Fatal Attraction

Een bloedstollende thriller over lust, obsessie en wraak, gebaseerd op de wereldberoemde film uit 1987 met Michael Douglas en Glenn Close. Aanvang 20.15 uur, bij Spant! in Bussum

woensdag 3 februari

Spelletjesmiddag

Spelletjesmiddag op woensdag- en vrijdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Ook kinderen welkom.

Schuldhulpmaatje

Spreekuur Schuldhulpmaatje over financiële zaken in De Heul (glazen ruimte De Palmpit), Koekoeklaan 3 te Bussum van 18.30 - 20.00 uur.

Volleybal

Inloopochtend recreatief volleybal, voor jong en oud. Van 10.00 - 11.30 uur. Locatie: Sporthal Hilversumse Meent, Meentweg 6, Hilversum. Aanmelden is verplicht. Meer informatie via heinsteegmans@gmail.com, aanmelden bij buurtsportcoach Anouck Dingemans via bsc@hilversumsemeent.nl.

Schaakavond

Open Schaakavond in Café Goesting, Kapelstraat in Bussum. Vanaf 19.30 uur.

Lezing

Lezing door Claire Verlinden over klassieke muziek met als onderwerp 'Muziek voor ballet en dans'. Locatie Wilhelminakerk, Wilhelminaplantsoen 14, Bussum. Er zijn kosten aan verbonden.

Het Gooise rookgordijn

Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers kraakt reacties

De kwaliteit van de brandweermannen staat niet ter discussie. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN - Een rookgordijn. Dat is wat burgemeester Pieter Broertjes en brandweercommandant John van der Zwan optrekken. Dat is de mening van de in Hilversum en contreien verfoeide Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV). Zij meent dat er ook zaken bij het Gooise korps niet in de haak zijn. Zo is het aantal vrijwilligers in het Gooi wel degelijk flink afgenomen, geeft de VBV onder andere aan.

Broertjes en Van der Zwan verleggen het debat. Zij gaven vorige week in deze krant aan dat door het onderzoek van RTV NH en EenVandaag de vakbekwaamheid van de brandweerlieden aan de kaak gesteld wordt. De uitkomsten zijn een schoffering. Volgens de VBV staat de kwaliteit van het personeel helemaal niet ter discussie, maar gaat het om de methodiek. "Niet dat de brandweerlieden iets te verwijten valt, maar veel meer het omstreden systeem waarin ze worden geacht te werken", is de duidelijke stelling.

Als pijnlijk voorbeeld haalt de VBV de woningbrand aan op de Willem Bontekoestraat van maandag 16 november. Bij deze brand in een gebouw met aanleunwoningen met veel zorgbehoevende mensen viel een dodelijk slachtoffer. De vakvereniging meent dat de brandweer hier met te weinig man op af is gekomen. De uitrukmethode met het tweemansbusje (TS2) en de auto met vier brandweerlieden die die volgen was in dit geval niet toereikend. "Zeer opmerkelijk is dat op basis van de melding van de brand, rook uit de meterkast, afkomstig uit een gebouw met kwetsbare en niet zelfredzame mensen een beperkte slagkracht is ingezet", schrijft de VBV.

'Burgers in de Gooi en Vechtstreek zitten met de gebakken peren'

Dat de VBV fel tegen de in 2012 ingevoerde Gooise werkwijze is, maakt zij al tijden duidelijk. Ook het optreden van de TS2 bij de brand op de Nieuwe Havenweg op woensdag 4 november kaartte de vakvereniging aan. Terwijl het Gooise korps de inzet van dit zogeheten snelle interventie voertuig roemde vroeg de VBV zich af welke meerwaarde deze 'plantenspuit' had bij deze grote brand. "De burgers in de Gooi en Vechtstreek zitten met de gebakken peren; vooral de meest kwetsbare groepen die bij brand afhankelijk zijn van anderen of de brandweer", melden de verenigde vrijwilligers. Daar komt bij dat in de inzet zich de eerste tien minuten richtte op de eerste verdieping, terwijl de vuurhaard zich een etage hoger bevond. Dat blijkt ook uit dagrapport van de brandweer dat HilversumsNieuws in handen heeft. "Pas een kwartier na de melding is opgeschaald naar de kwalificatie 'middelbrand', waarmee assistentie van een tweede tankautospuit werd ingeroepen. Enkele minuten later gevolgd door het sein 'grote brand' en ruim een half uur na de eerste melding, het nader bericht: 'zeer grote brand'", is het vervolg.

Dat de brandweercommandant en de burgemeester alle conclusies uit het onderzoek van RTV NH en EenVandaag aan de kant zetten, verbaast de VBV. De twee meldden dat er van een leegloop onder Gooise vrijwilligers geen sprake is. Wel is het bestand kleiner dan vroeger. Dat heeft vooral te maken met de reorganisatie. Er is bewust gekozen voor minder vrijwilligers was de uitleg van Van der Zwan. Met onvrede onder de vrijwilligers zou dit weinig tot niets te maken hebben. Wat de VBV betreft is dit niet correct. In het Gooi gaat het om een daling van 19 procent aldus de vakvereniging. "Tussen 1 januari 2010 en 1 januari 2015 zijn er volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek 65 brandweervrijwilligers meer uit- dan ingestroomd. Een angstcultuur en een kloof tussen de brandweertop en de werkvloer is volgens Broertjes en Van der Zwan eveneens niet aan de orde. De VBV meent dat het personeel vorig jaar zomer een dienstmededeling gesommeerd is zich niet negatief uit te laten over de organisatie. Tevens meldt zij dat recent twee leden uit de Ondernemingsraad zijn gestapt. Zij zouden zich niet meer hebben kunnen verenigen met de gang van zaken. Daarnaast zou het personeel zich niet serieus genomen voelen, omdat zij amper invloed zouden hebben op het beleid.

Historie van Bussum

Het buitengoed Kamphoeve

De Kamphoeve van de achterzijde gezien.

Het stukje Spanderswoud dicht bij Bussum dat begrensd wordt door de Franse Kampweg, het fietspad Weg door 't kamp en de Bussumergrintweg was het buitengoed Kamphoeve.

Het is 32 hectare groot en het behoort grotendeels tot de gemeente Bussum; het kleinste deel behoort tot de gemeente Hilversum. Landheer Jhr. Mr. C. Dedel, die ook Schaep en Burgh bezat, was eigenaar van Kamphoeve. De gemeente Bussum wilde het landgoed in 1948 kopen om daar een nieuwe algemene (12 ha) en een nieuwe r.k. begraafplaats (5,5 ha) te ontwikkelen. Dat stond de provincie niet toe. Sinds de Natuurschoonwet 1928 had het de bestemming recreatie en natuurschoon. Het plan van de gemeente ging dus niet door. Enige jaren later, in 1950, kocht de gemeente alsnog de grond om het met het Goois Natuurreservaat (GNR) als natuurgebied te ruilen voor grond voor uitbreidingsplannen in het zuidoosten van Bussum. De prijs was lager dan in 1948, namelijk 60.000 gulden (€ 27.000).

Rechtsonder de Kamphoeve. De twee gebogen lijnen zijn de nog steeds aanwezige beukenlanen (Detail van kaart van Bussum omstreeks 1950).
De Kamphoeve omstreeks 1930.

Op het buitengoed was al lang een boerderij, de Kamphoeve. Rond 1900 zat daar boer Watten en in 1950 Jan Griffioen. Kleinzoon Jan Cees Griffioen schrijft: "Jan (mijn opa, met de bijnaam Jan Onweer) hield in 1950 op met boeren en deed de koeien over aan zijn oudste zoon Willem (mijn oom). Willem ging verder met boeren bij Krijnen (van Tijmen Poep en Jan Scheet) op de Landstraat. Daar heeft hij zijn vrouw leren kennen, Cornelia. Jan ging met Antonia (mijn oma) wonen op de Veldheimerlaan."

Later zijn in het Kamphoevegebied een parkeerterreintje en een trainingscentrum voor honden geweest. Een paar van de zestig bunkers uit 1918 liggen in dit gebied.

Klaas Oosterom, met dank aan Hans Jonker en Jan Cees Griffioen.

Afbeeldingen: coll. HKB.

Gewoon in Naarden: foto afdrukservice uit een professioneel foto-vaklab bij u om de hoek. Wij drukken af met de ultra moderne FUJI DL600 en de Epson 11880 zeer hoge kwaliteit. Prijzen zeer scherp, veel maten verkrijgbaar, keuze hoogglans, luster. Nieuwsgierig naar al onze mogelijkheden? en dat zijn er veel zie de site: http://www.fotovakprintnaarden.nl of ga om direct te bestellen naar de link http://afdrukservice.fotovakprintnaarden.nl Fotovakprint Naarden Amsterdamsestraatweg 15d. De werkplaats/showroom is geopend op di-wo en donderdag van 09:00-17:30. Maandag en vrijdag zijn de productie dagen, dan alleen op afspraak. Parkeren is gratis pal voor de deur op eigen terrein, wij verwelkomen u graag. Met vriendelijke groet, Bertine 06-28762763 en Dick 06-51083335

Spreekuur Administratie voor Elkaar in Bussum en Naarden Elke donderdag inloop spreekuur van 10-12 uur in Bussum (Uitwijk), Dr. Schaepmanlaan 10, en van 14-16 uur in Naarden, SCAN, M. Kampstraat 3. Voor hulp/vragen; bij ordenen, opzetten, uitzoeken van de administratie; met formulieren; inschrijven/ reageren op woningen bij woningnet; digitale hulp zoals opvragen van bankafschriften. Vrijwilligers geven gratis hulp en advies. Kom langs en neem uw administratie mee! Privacy is gewaarborgd. Informatie: Tineke van der Tol en Wilma Post: 035 6911251

GARAGE TE HUUR, Naarden, Pr. Beatrixhof, vlakbij Vesting. Huur € 130,- p.m. Tel.: 06-53504070

APPLE HULP De Apple specialist van 't Gooi. Meer info: www.digiit.net Reparaties van o.a. MacBook, iMac, iPhone en iPads. Mail of bel: mail@digiit.net/06-34071112

Woningontruiming e/o inboedelafwikkeling ? www.zwartblok.nl / 035-6224216

Te huur in Bussum: WERKKAMER ong. 14 m2, in souterrain, ruim lichtinval, verwarming, wastafel, gez. toilet. € 122,- p/m. Info 06-10397243

GITAARLES in BUSSUM, diverse stijlen voor alle leeftijden, beginners & gevorderden. www.jaccomuller.com, 06-11135198, jaccomullermusic@gmail.com

Per direct garage te huur centrum Bussum. Info 06-10397243

Goodkinds taxi € 50,- van 't Gooi van/naar Schiphol/Amsterdam. Tel.: 06-26984855

FOURNITUREN-HANDWERKEN MARION OPENING NIEUWE BRINK 1 BUSSUM, 3 FEBRUARI A.S. U KUNT WEER TERECHT VOOR NAAIFOURNITUREN EN HANDWERKEN . TEVENS KUNT U OOK WEER TERECHT VOOR DE REPARATIE VAN UW NAAI- OF LOCKMACHINE. GRAAG TOT ZIENS.

Cursus Geheugentraining Start van de cursus "Beter omgaan met je geheugen" op woensdagochtend 24 februari. Duur: 7 lessen in Wijkcentrum de Draaikom Huizen. Kosten: € 42,- Inlichtingen: 035-5260066 of info@gildegooinoord.nl

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-.
Tel.: 035-8870159

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal.
035-6938689

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Dak4all voor al uw dakwerk met garantie, goed werk en betaalbaar 06-39045434

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Nu ook bij kapsalon Ruud.nl pedicurebehandelingen voor de introductieprijs van € 20,- inl. 035-6935525 / 06-22393323.

Te huur: Studio 30 m2 in souterrain gemeubl. incl. G,W,EL. € 525,-. Inl. 035-6935525 / 06-22393323.

24 / 24