NaarderNieuws

1 juni 2016

NaarderNieuws 1 juni 2016


Nieuwe burgemeester graag mét ervaring

Ook Kamerleden verwacht als sollicitant

GOOISE MEREN - De gemeenteraad van Gooise Meren wil een burgemeester die ervaring heeft in een gemeente van vergelijkbare grootte. Daarnaast moet de persoon binnen de wettelijke termijn van een jaar hierheen verhuizen en bovendien actief meedoen aan het verenigingsleven.

Dit bleek vorige week nadat Johan Remkes, de commissaris van de Koning, ophelderende vragen had gesteld over de profielschets voor de nieuwe burgemeester.

De raad wil sollicitanten uitnodigen die al ervaring hebben als burgemeester of als wethouder bij een grotere gemeente. Alexander Luijten, voorzitter van de werkgroep die de profielschets heeft uitgewerkt, denkt dat ook Tweede Kamerleden met lokale bestuurlijke ervaring een gooi zullen willen doen. "Uit die hoek kunnen we best sollicitanten verwachten, want de verkiezingen komen er weer aan en de Kamerleden kijken om zich heen. Ik denk dat het hier om een zeer gewilde functie gaat. Het is hier mooi wonen, zonder de problematiek van de grote stad."

Het is overigens niet mogelijk dat bijvoorbeeld een ex-wethouder van Muiden de nieuwe burgemeester van Gooise Meren wordt. Die gemeente was te klein. Het gaat om mensen die ervaring hebben met een gemeente van 50.000 inwoners of meer.

Verbinder
Lokale ervaring is volgens de raad hard nodig in de nieuwe fusiegemeente. Ook vindt men het belangrijk dat de nieuwe burgemeester een echte verbinder is. De raadsleden blijken erg content te zijn met Albertine van Vliet-Kuiper, die nu als waarnemend burgemeester aan het roer staat. Er werd dan ook geopperd dat men op zoek moet naar een 'Albertine 2.0'. In de profielschets wordt niet expliciet vermeld dat het een vrouw moet zijn.

Remkes zal de profielschets van de gemeenteraad gebruiken bij de eerste selectie van sollicitanten voor de functie van burgemeester van Gooise Meren.

Jaarmarkt Keverdijk steeds populairder

Mooi weer, veel verschillende muziek en internationale hapjes. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Een groot spektakel met landelijke aantrekkingskracht: de Jaarmarkt Keverdijk trok naar schatting een kleine 5.000 bezoekers uit heel Nederland.

Jazz, smartlappen, suikerspinnen, een draaimolen en de demonstratie van de brandweer. De populariteit van de markt, ruim 25 jaar geleden opgezet door lokale winkeliers, neemt elk jaar toe. Dit jaar was er zelfs een wachtlijst voor de 145 kramen. Buurtbewoners verkochten eigen spulletjes en de andere kramen werden gevuld met handelaren uit het hele land en buurtwinkeliers.

Fusie valt 1.1 miljoen duurder uit

GOOISE MEREN - Het fusietraject is 1.1 miljoen euro duurder uitgevallen dan begroot. Dit komt doordat veel ambtenaren gebruik hebben gemaakt van het sociaal plan. Hoe de kosten worden opgevangen wordt volgende week duidelijk bij de presentatie van de jaarrekening.

De uiteindelijke kosten van het gehele fusietraject (voorbereiding en effecten sociaal plan) zijn € 1,1 miljoen hoger dan het oorspronkelijk geraamde bedrag van ruim 12 miljoen en worden geheel veroorzaakt door het succes van het sociaal plan. Daardoor zijn meer medewerkers met een regeling, geheel of gedeeltelijk, vertrokken. Dat blijkt uit de beantwoording van vragen die de VVD stelde over de kosten en investeringen van de nieuwe gemeente.
Het heeft volgens de gemeente ook een positief effect. "Zo kon Gooise Meren starten zonder boventalligen en is de financiële situatie voor de komende jaren gevrijwaard van lasten vanuit de fusie."

230

leden telt de ondernemers- vereniging Gooise Meren

Weerbericht

Licht wisselvallig, vrijwel normale temperatuur
Op 1 juni ging de meteorologische zomer van start. Het weer is variabel en gematigd zomers. Belangrijk voor de komende dagen is een blokkerend hogedrukgebied nabij IJsland. Boven het Europese vasteland blijft de luchtdruk laag. Deze drukverdeling leidt tot een overwegend noordelijke luchtstroming. De temperatuur is daardoor gematigd en het is licht wisselvallig.

Donderdag + vrijdag
Donderdag is deels bewolkt. Af en toe schijnt de zon. Vooral in de namiddag en avond bestaat er kans op een bui. Er waait een voelbare noordoostenbries. Het wordt 21 à 22 graden. Ook vrijdag schijnt de zon af en toe. Er is kans op een bui. Er waait een matige noordenwind. Het wordt zo'n 20 graden, wat een gemiddelde ofwel normale temperatuur is voor begin juni.

Het weekeinde
In het weekeinde neemt de wisselvalligheid geleidelijk af, maar vooral zaterdag kan er nog een bui vallen. Naast enkele wolkenvelden kunnen ook zonnige perioden worden verwacht. Er waait een matige van noord naar noordwest krimpende wind. De minimumtemperatuur schommelt rond de 11 à 12 graden. Overdag loopt de temperatuur op naar circa 20 graden.

Weetje
De pinksterdagen waren koud, maar als geheel was de meimaand warm. De gemiddelde dag- en nachttemperatuur bedraagt 14.3 graden tegen 13.1 normaal. Op de ranglijst van warmste meimaanden staat mei 2016 op de 11e plaats. Recordwarm was mei 2008 met 15.7 graden. Mei was ook iets aan de zonnige kant en in onze regio droog (32 mm tegen 60 mm normaal).

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. V. Lindenburg; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 04/06 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 04/06 17.00 u. Vesper
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering Parochianen
*PGB Wilhelminakerk gezamenlijke dienst in Verlosserkerk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. F. Wijnhorst en 17.00 u. ds. B. Oosterom
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. R.F. Philipp
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. mw. J. Werner-van Slooten
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. br. G.J. Romeijn
*Evangelisch-Lutherse Kerk N-B 10.00 u. ds. E.J. van Katwijk
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit H.A.
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst en 11.15 u. Kinderdienst; do. 09/06

Sophie, Socrates en de gifbeker

Gevlekte Scheerling Conium.

De algemene ontwikkeling van menig top tv-persoonlijkheid laat heel vaak veel te wensen over. Leuk voor een artikeltje. Met een knipoog naar de nodige taalkronkels.

Olav Mol heeft zich inmiddels flink laten meedrijven op de successen van Max Verstappen en Olavs gehuil bij de Grand Prix van Spanje is nu al legendarisch. Bij de kwalificaties voor Monaco schoot Mol even uit zijn rol als prima verslaggever. Een aardig foutje, want: "... en dáár is die onvermaledijde vangrail!" Op Radio I de vaststelling: ..."het heeft nooit enig effect gegrossierd..." Discovery vertaalde het Engelse "cast iron" met "gegoten metaal". Radio I over een eerste vrouwelijke hoogleraar: "... ze deed veel onderzoek naar plantkunde." Helemaal getuige van weinig ontwikkeling was kort geleden te zien bij de Nationale Natuurquiz op NPO 1, waar Sophie Hilbrand de leiding had. Drie planten werden getoond. Gevlekte scheerling, langbladige weegbree en lelietjes van dalen. Welke is er giftig? Een deskundige boswachteres gaf uitleg. Weegbree goed eetbaar, lelietjes van dalen oppassen met de besjes en scheerling levensbedreigend gevaarlijk. Ook de Griekse filosoof Socrates was door die plant vergiftigd. Waarop Sophie tegen de deskundige dame fluisterde: "Maar die Socrates was toch een heel intelligente man? Zou hij werkelijk een hapje van een blaadje hebben genomen?"

Vanaf zondag 5 juni zendt GooiTV 4 programma's uit:

*TV Magazine met o.a. nieuws uit de regio, de Wereldbarbecue in Bussum-Zuid en surfer Dorian van Rijsselberghe in Loosdrecht.
*De Tafel van Tjako, met o.a. een optreden van acht hoornisten van het ensemble Capricorno en Erik van der Want, wethouder van Hilversum, die vertelt over zijn muziekhobby.
*RegioHub gaat deze week over vaccinaties als je op reis gaat.

Naarden wordt steeds meer watersportgemeente

Een strandje, fluisterbootjes en een historische haven

Een ministrandje met natuurzwembad; deze zomer kan er al gezwommen worden bij Jachthaven Naarden. Foto: Bob Awick

door Yvette de Vries

Historische haven

De vergunningen voor de Historische Haven zijn rond en ook zijn er al gesprekken met het Haven Museum Rotterdam over een mogelijk terugkeer van de 'Voorwaarts' naar Naarden. De Stichting Historische Haven Naarden hoopt dat eigenaren van historische schepen de plek in Naarden uitkiezen als ligplaats. Dat is nog wel een opgave zolang er geen vaarverbinding is met de jachthaven.

NAARDEN - Als het aan Thijs Cobben ligt komen er fluisterbootjes bij Kazemat K en L, Jachthaven Naarden is bezig met een zandstrandje met natuurzwembad en ook lijken de plannen voor het terugbrengen van de historische haven dichterbij dan ooit. Er gebeurt de laatste tijd een hoop op en rond het water.

Neem de gemeente: deze partij is bezig met plannen voor het realiseren van een passantenhaven. Die moet komen op de hoek Energieweg / Amsterdamsestraatweg. Een eerste bijeenkomst met bewoners is geweest en de gemeente gaat nu eerst verder praten met vertegenwoordigers van veertien organisaties. Het idee is dat dagjesmensen hier met hun bootje kunnen aanleggen en de Vesting bezoeken. Dit moet tot meer reuring leiden.
Thijs Cobben, onder andere oud-directeur van het Vestingmuseum, vindt de ontwikkelingen op het gebied van watersport positief. Hij heeft zelf plannen voor een kleinschalige botenverhuur op de Lage Flank (Kazemat K en L), links van Het Arsenaal. "Een locatie die gunstig ligt ten opzichte van een eventuele passantenhaven", vertelt hij enthousiast. Volgens Cobben kunnen zijn plannen, in tegenstelling tot de plannen voor de passantenhaven, snel en met weinig middelen - zoals een kleine steiger - gerealiseerd worden. "Als alles lukt kunnen we volgend jaar april al starten", klinkt het ambitieus.

Jachthaven Naarden: 'Passantenhaven zien
we niet als concurrentie'

Peter Senf van de Stichting Historische Haven Naarden is ook in zijn nopjes met alle ontwikkelingen. Hun plannen voor de passantenhaven en het doortrekken van de vaart naar het Gooimeer hebben ze zelf niet kunnen uitvoeren, maar die worden nu door provincie en gemeente opgepakt in het grotere plan: Naarden buiten de Vesting. Over het herstel van de historische haven bij de Kooltjesbuurt zijn ze nu in gesprek met de Stichting Monumentenbezit (de uitvoeringsorganisatie van de NMO). "Die gesprekken verlopen positief", laat Senf weten. De Vestingvaart wordt ook meegenomen in alle plannen en krijgt een plekje bij de historische haven.

Inmiddels is ook Jachthaven Naarden flink bezig geweest met ontwikkelingen op het terrein. Daar komt deze zomer een ministrandje met een natuurzwembad. De vergunningen zijn al afgegeven en de voorzieningen liggen er eigenlijk al laat Gerrit Gortzak, bedrijfsleider van de jachthaven, weten. Het zwembad wordt 10 x 25 meter en om de kwaliteit te garanderen wordt het water gefilterd. Wie wil zwemmen moet wel in het bezit zijn van een zwemdiploma. De jachthaven is niet verplicht om toezicht te houden. De bedoeling is dat er meer mensen naar de jachthaven komen en daar moet ook het nieuwe restaurant bij helpen. Gortzak laat weten dat deze veranderingen drie jaar geleden al in zijn gezet en niet zo veel te maken hebben met de plannen voor de passantenhaven die een paar kilometer verderop, nabij de Vesting, moet komen. "We zien het niet als concurrentie, zolang het maar ook echt een passantenhaven is. We worden zo steeds meer een watersportgemeente, een goede ontwikkeling."

Fluisterbootjes nabij het Arsenaal liggen er wellicht al volgend jaar

'Nominatie wereld- erfgoed biedt kansen'

De gedeputeerde en wethouder zijn blij. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Het is goed voor Naarden en Bussum als de Nieuwe Hollandse Waterlinie ook de status van Unesco werelderfgoed krijgt. Dat zeggen wethouder Miriam van Meerten en gedeputeerde Joke Geldhof van de provincie Noord-Holland.

In Fort Werk IV kwam de gedeputeerde maandag op bezoek en Van Meerten en Geldhof spraken daar hun enthousiasme over de nominatie uit. Wethouder Miriam van Meerten benadrukte vooral haar blijdschap met de uitbreiding vanwege de kansen die de nominatie biedt om de kwaliteit van het erfgoed voor de regio te benadrukken. Zowel voor inwoners als bezoekers is het erfgoed van de Gooi en Vechtstreek, naast landschap, belangrijk cultuurgoed dat naast goed beschermd ook verdient goed gepresenteerd te worden, zo zegt ze.
Gedeputeerde Joke Geldhof gaf aan dat het belang van de samenwerking vooral ook voor de realisering van de nominatie waaraan dit jaar hard gewerkt gaat worden belangrijk is, zodat het nominatierapport in 2019 kan worden ingediend bij Unesco.
Fort Werk IV en de vestingwerken in Naarden maken deel uit van de Hollandse Waterlinie, maar niet van de Stelling van Amsterdam. Die laatste stelling kreeg al eerder de classificatie van werelderfgoed. Er staan in Nederland maar 11 plekken op die lijst, waaronder ook de grachtengordel van Amsterdam en het molencomplex bij Kinderdijk.

Scheren, vilten en spinnen: de wol werd direct verwerkt

Twee schapen mochten nog even hun wol behouden, de rest werd geschoren. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Een geslaagde zondagmiddag en dit jaar bleef het niet bij schaapscheren alleen. Er waren speciaal voor het schaapscheerdersfeest op kinderboerderij de Pluimgraaf twee dames uit Friesland naar Naarden afgereisd om de wol te vilten en er was iemand met een spinnewiel. Zo konden de bezoekers zien hoe de wol verwerkt werd. Het trok veel bekijks. Verder waren er natuurlijk veel lammetjes te bewonderen, kon je pony rijden en ook het weiland met boerderijspelletjes voor de allerkleinsten was zeer in trek.

Van de lezers

Ook reageren op het nieuws? Mail naar redactie@naardernieuws.nl.

Bomen Vogelasiel Naarden
De bomen achter het vogelasiel in Naarden zijn gekapt omdat dit een weiland moest worden voor koeien. Ik kwam hier vaak om foto's/dia's te maken van dit mooie stukje natuur. Ik heb nog geregeld contact met de vroegere eigenaar van het vogelasiel. Wij vragen ons in die gesprekken nog steeds af waarom de koeien niet aan de overkant konden grazen, daar is immers ruimte zat? Er is een prachtig natuurgebied vernietigd, terwijl dit niet nodig was.
Dhr. Van Gessen, buurtbewoner

Neckermann.com
Ik wilde graag reageren op het artikel waarin bedrijvenverenigingen de winkel van Neckermann.com van het industrieterrein willen weren. De aangedragen reden is dat een detailhandel niet op een industrieterrein thuis zou horen. Naar mijn mening is De Kringloper ook detailhandel. Wordt hier met twee maten gemeten?
Constanze Tensen

Geluidsschermen
Hoe fijn dat D66 een voorstander is van het plaatsen van geluidsschermen voorbij het Naarderbos. Aan de andere kant van de A1 ligt het Thijssepark, ook vlak langs deze snelweg. De noodzaak zal toch niet liggen aan het type huis dat er in beide wijken staan of ligt het aan de nieuwe stulpjes die haast klaar zijn? Natuurlijk niet, het gaat om de leefbaarheid van de bewoners!
Ik vermoed dat de bewoners van het Thijssepark D66 erg dankbaar zullen zijn als het geluid en het fijnstof zomaar via de 'nieuwe' schermen hun wijk in ketst. Of zou D66 aan die kant ook schermen willen zetten en waren ze dat even vergeten te melden. Tja, waar zit je doelgroep?

Ed van den Heuvel
Oud-bewoner J.P. Thijssepark

Deel bewoners J.P. Thijssepark wil alsnog kap van bomen

Verleende kapvergunning werd weer ingetrokken

De kapvergunning was verleend, maar werd ingetrokken. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Een aantal bewoners van het J.P. Thijssepark overhandigde wethouder Marleen Sanderse deze wijk een lijst met handtekeningen. Ze willen dat de eerder toegezegde kap van bomen in hun buurtje alsnog doorgaat.

De kapvergunning was verleend, maar na bezwaren van zo'n 50 bewoners werd de gemeente door de commissie van bezwaarschriften geadviseerd de vergunning in te trekken. De vergunning zou ook te weinig onderbouwd zijn.

Het intrekken leidde vervolgens weer tot protesten van de voorstanders van de kap.
De gemeente heeft aangegeven dat ze in ieder geval gaat bekijken hoeveel directomwonenden hun handtekening hebben gezet.

Voor- en tegenstanders
Bewoners mochten bij de herinrichting van de wijk in 2014, toen ook het riool werd vervangen, meedenken over het nieuwe straatbeeld. Toen kwam ook het verzoek tot kap van de bomen naar voren.

Voorstanders van de kap claimen dat ze veel last hebben van vallende naalden en overmatige schaduw in hun tuinen. De bomen waren weliswaar aangewezen als waardevol, maar de gemeente gaf toch een kapvergunning af. Mede omdat ook de wortels voor veel schade aan stoepen en straat zorgen, wat vervolgens regelmatig hersteld moet worden. Onder de tegenstanders van de kap zijn veel bewoners van een flat die dicht bij de bewuste bomenrij staat.

Saskia van der Pas

Eventcoördinator bij Telegraaf Media Groep, 59 jaar oud, woont in Naarden sinds 1997

Foto: saskia

Welke poster hing er vroeger boven je bed?
"Saai hè, maar geen enkele. Wel een schilderij van een paard door mijn oudoom geschilderd."

Waar zullen we op proosten?
"Op het leven!"

Wat zou je doen met 100 euro?
"Aan iemand geven die het harder nodig heeft dan ik."

En met een miljoen?
"Familie blij maken en geld doneren aan het Vogelasiel Naarden."

Naarden heeft te veel?
"Van niets, Naarden is in balans."

En te weinig?
"Festivals en evenementen."

Waar in Naarden kom je graag?
"De Vesting, blijft toch uniek."

Welke Naarder verdient een pluim en waarom?
"Lies Paulussen vanwege haar inzet voor Naarden en de Vesting in het bijzonder."

Wat zou je doen als je een dag de burgemeester was?
"De banden met onze zustergemeente Uhersky Brod aanhalen en zichtbaar maken voor de burgers."

Welk nieuws uit Naarden houdt je bezig?
"De toename van het aantal inbraken in Naarden en het feit dat er zo weinig politie is."

Wat weten de mensen niet van je?
"Dat ik vroeger met auto's speelde in plaats van poppen."

Met wie (dood of levend) wil je nog een goed gesprek?
"Met mijn, helaas overleden, vader. Over zijn jeugd, zijn leven."

Afscheid Henny Stolp bij Plus

NAARDEN - Henny Stolp-van den Born stopt na 28 jaar met haar werk bij de supermarkt aan de Evert de Bruijnstraat.

Het supermarktpersoneel zou het leuk vinden als iedereen haar gedag komt zeggen op donderdag 2 juni, haar laatste werkdag. Stolp begon haar carrière bij de toenmalige Edah op de Keverdijk.
Veel trouwe klanten kennen haar en maken vaak een praatje. Dit bleek al tijdens haar 25-jarige jubileum.

Boogbrug pas half juli klaar

NAARDEN - De werkzaamheden aan de boogbrug op de Oud Blaricummerweg lopen flink uit. In plaats van 10 weken duren de werkzaamheden uiteindelijk bijna 16 weken. De brug gaat waarschijnlijk half juli weer open voor verkeer.

Een flinke tegenvaller voor gemeente en omwonenden. De werkzaamheden waren eind maart gestart en zouden begin juni klaar zijn. Het werk moest al snel worden stilgelegd omdat de historische bouwtekeningen niet bleken te kloppen met de werkelijkheid. De constructie week af en berekeningen voor de fundering moesten opnieuw worden gemaakt. Dit zorgde voor de nodige vertraging. De werkzaamheden zijn inmiddels weer in volle gang en zijn waarschijnlijk half juli pas klaar.

6 / 24

'Ik denk echt dat ik een verschil kan maken in Zuid-Afrika'

Gehandicapte kinderen maken armbandjes die nu in Naarden worden verkocht.

De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen of clubs die al jaren actief zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er een paar aan u voor. Deze week: Lonie Vles-Rosenmöller - oprichtster van haar recent gestarte stichting genaamd Izingane Happy Foundation.

door Jessica de Jong

NAARDEN - Een vrouw met lef, met doorzettingsvermogen, met een positieve kijk op het leven en de wereld en gevoel voor avontuur. Iemand die een verschil wil en kan maken voor met name de kwetsbare kinderen in Zuid-Afrika. Lonie Vles-Rosenmöller begon slechts een half jaar geleden haar eigen stichting Izingane Happy Foundation waarmee ze zich inzet voor deze doelgroep.

Eunice met haar laptop.
Lonie bezocht diverse kinderprojecten door heel Zuid-Afrika.

'Eunice huilde tranen van geluk toen ze haar laptop kreeg'

Ze vertelt dat ze van haar reis, afgelopen november, meer geïnspireerd en gepassioneerder dan ooit is teruggekomen. Dat was dan ook haar cue om vastberaden aan de slag te gaan vanuit Naarden-Vesting. Met een zekere trots en enthousiasme kijkt ze naar de foto's van haar meest recente verblijf. Ruim drie weken verbleef ze in Zuid-Afrika om daar hulp te bieden. Met name aan kleinschalige kinderprojecten die door lokale mensen worden gerund en die er zelf ook moeite voor willen doen. Van het opzetten van een crèche, het aanschaffen van spelmateriaal voor gehandicapte kinderen, tot het starten van een voedselprogramma: Lonie draait haar hand er niet voor om. Zij kan effectief advies geven en met minimale financiële middelen meer kleur geven aan het leven van jonge, kwetsbare kinderen in Zuid-Afrika.

"Ik heb weer veel bijzondere, lopende kinderprojecten in plattelandsgebieden bezocht, die ik met concrete adviezen, een frisse 'buitenstaandersblik' of soms gewoon wat compassie en belangstelling heb kunnen ondersteunen om nog sterker, efficiënter of effectiever te worden."

'Ze hebben al de vis, ze hebben alleen nog een hengel nodig'

Lonie heeft zich de afgelopen 11 jaar op verschillende manieren ingezet voor ontwikkelingsprojecten in Zuid-Afrika. "Ik ben van het land en de mensen gaan houden. Een prachtig land, met weliswaar veel armoede en schrijnende situaties, maar voor mij vooral ook een land met inspirerende mensen en ontmoetingen. Elke keer weer word ik geraakt door de ongelooflijke initiatieven en projecten van bijzondere mensen die met veel liefde en soms nauwelijks middelen kleinschalige projecten (bege)leiden om de meest kwetsbare jonge kinderen op te vangen. Gewoon door ze wat te eten, aandacht of onderwijs te geven. Kinderen die anders verloren zouden zijn voor de toekomst."

Maar ze gaat niet in op iedere hulpvraag. "Dan zou je wel aan de gang kunnen blijven." Een doordacht plan, werken op basis van vertrouwen en het boeken van praktisch resultaat zijn sleutelwoorden voor haar Inzingane Happy Foundation. Ze is nu op de meeste plekken voor de tweede keer terug geweest. Om te zien hoe het eraan toegaat, wat er nog nodig is en waar haar adviezen het verschil kunnen maken.

Blonde engel
"Ik denk dat ik hier echt een verschil kan maken, want in Zuid-Afrika hebben ze bij wijze van spreken al de vis, ze hebben alleen de hengel nog nodig." En Lonie hoopt dat zij die hengel kan zijn. Gelukkig blijft het niet bij hopen, ze is het al. Als een blonde, reddende engel bezoekt ze al haar projecten. Ze rijdt honderden kilometers door het land. Over hobbelige wegen, zonder vrees, maar fluitend en genietend van het mooie land.

Steun

Verschillende projecten die Izingane Happy Foundation ondersteunt, hebben ook financiële steun nodig. Izingane besteedt haar inkomsten voor 100% aan projecten en voert alle lokale adviezen kosteloos uit. Donaties worden niet gebruikt voor reis- en verblijfkosten.

Wie een bijdrage wil leveren kan kijken op izingane.nl of doneer op NL71 SNSB 0927 4717 52.

"De mensen die rond het Krugerpark leven hebben het bijvoorbeeld enorm zwaar. Slechts een enkeling profiteert van de toeristen die in de lodges logeren in het wildpark. Maar de meeste mensen die daar wonen hebben niets. Ze leven veelal in krotten, eten is er niet voldoende. Er zijn veel weeskinderen en mensen met aids. Dit gedeelte van donker Afrika trekt mij meer aan dan bijvoorbeeld het gedeelte rond Kaapstad waar ze al verder zijn in hun ontwikkeling. Hier is nog veel hulp nodig"

"Het is prachtig dat mijn stichting dankzij financiële steun van sponsors en donateurs al in staat was om projecten financieel te kunnen helpen, zoals in Limpopo. Voor dat project hebben we een fornuis, keukengerei, borden en bekers gekocht waardoor dagelijks een warme maaltijd kan worden bereid en verstrekt aan de meest kwetsbare kinderen. Een grootmoeder kreeg warme kleding voor haar 12 kleinkinderen." Daarnaast regelde Lonie ook een motivatietraining voor leerkrachten die met gehandicapte kinderen werken. Sponsor Gooiland Computers uit Naarden had een laptop meegegeven en die kon worden overhandigd aan Eunice, een veelbelovende studente uit een van de armste delen van Zuid-Afrika. "Zij studeert business administratie, maar had geen laptop. Zij kreeg hem uiteindelijk omdat ze de beste motivatiebrief had geschreven. Eunice huilde tranen van geluk."

Lonie bezocht ook nog het Olievenhoutbosch Centre for Disabled Children in Gauteng. "Ik was hier in november al geweest om stoelen te brengen, want de kinderen zaten op de grond. Maar omdat het advieswerk niet stopt en je een band opbouwt, kwam ik terug. Nu hebben ze hun uitgavenpatroon inzichtelijk gemaakt en dat sterkt ze. Verder had ik materialen meegenomen en samen met de gehandicapte kinderen hebben we armbanden gemaakt. Het was ontroerend om te zien hoe geconcentreerd de kinderen werkten en hoeveel plezier ze hier aan beleefden. De armbandjes worden nu verkocht bij Natuurlijk! aan de Marktstraat in Naarden. De opbrengst gaat weer naar mijn stichting."

Lonie kan terugkijken op een reis waar ze vijf projecten door het hele land heeft geholpen. Wie meer wil weten kan kijken op www.izingane.nl.

Lopers avondvierdaagse feestelijk onthaald

Defilé avondvierdaagse Bussum 2016. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Na vier avonden flink doorstappen zijn de deelnemers van de avondvierdaagse afgelopen donderdag feestelijk binnengehaald. Langs de route was muziek, werd er aangemoedigd en uiteindelijk kregen de deelnemers een medaille op de velden van Allen Weerbaar. Met bloemen en een zak snoep konden de kinderen en hun ouders weer naar huis. Volgend jaar wordt de avondvierdaagse gehouden van 29 mei tot en met 1 juni. Dat wordt dan de 70ste editie.

'Deining in Bussum' moet begrip worden

Flyeren in het dorp. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Ze maken er echt een spetterend feest van. Het Bussumse shantykoor Het Ruime Sop bestaat dit jaar 10 jaar. Een dag met alleen zeemansliederen was het oorspronkelijke idee. Het werd een driedaags festival: 'Deining in Bussum'.

Het eerste weekend van juni is er overal in het centrum van Bussum muziek te horen, met op vrijdagavond 3 juni de aftrap op het Wilhelminaplein. Het moet een begrip worden in Bussum. Voorzitter Frans Roemen is nog steeds enthousiast over hoe de aanloop naar het driedaagse festival Deining in Bussum is verlopen. "Het belooft veel voor de toekomst." Hij duidt op de samenwerking met de Bussumse ondernemersvereniging. "Door de actieve houding van Nico Schimmel van de Gooische Muziekschool staan er op de zondag maar liefst vijf muziekverenigingen uit de gemeente op vier podia in het Bussumse centrum. Het is een beetje uit de hand gelopen", grinnikt hij.

Jazz en zeemansliederen
Een dag eerder strijken maar liefst zeven koren neer in Bussum, waaronder twee Bussumse. Naast Het Ruime Sop zelf is ook meezingkoor SmartTease van de partij. De openingsavond is ingeruimd voor jazzmuziek op het Wilhelminaplein. Roemen: "Een soort feestje voor restaurant Zorba de Griek die al ruim dertig jaar in Bussum zit."

Het festival is een van de drie cadeaus die Het Ruime Sop voor de inwoners van Bussum in petto had tijdens haar jubileumjaar. Eerder al kwamen ze op maar liefst zeven Bussumse scholen vertellen over de geschiedenis van de zeevaart en later dit jaar, op 9 oktober, trakteert het shantykoor alle senioren van Bussum op een optreden in Spant! Roemen kijkt ook daar naar uit. "We gaan het groots aankleden: een musical rondom het thema 'Zee', compleet met decor." Maar eerst gaan ze volop genieten van Deining in Bussum.

Marion Bluthard verlaat na 14 jaar Toonkunst Bussum

Afscheid van een bijzondere dirigent

De zoektocht naar een nieuwe dirigent is in volle gang. Foto: studio Vonk

BUSSUM - Met een bijzonder concert op 4 juni, geheel in de stijl van scheidend dirigent Marion Bluthard, neemt Toonkunst Bussum zaterdag afscheid van deze bijzondere dirigent.

In de 14 jaar dat ze het dirigentenstokje bij de Bussumse vereniging hanteerde heeft Bluthard zowel koor als orkest naar een hoger niveau weten te tillen. Voorzitter Nol Verhagen omschrijft haar als een ingetogen, strenge dirigent die het muzikale avontuur niet schuwt. Het concert op 4 juni in de Wilheminakerk over het leven van Alma Mahler, de vrouw van de bekende Componist Gustav Mahler, had daarom niet beter kunnen passen. "Het is echt een Bluthard-concert", vertelt Verhagen. Het concert stond al gepland voordat het vertrek van Bluthard bekend werd. Een bijzondere samenloop van omstandigheden dus. Bluthard is altijd op zoek naar bijzondere werken die je niet zo snel tegenkomt in het 'ijzeren repertoire' van veel andere koren en orkesten en ze weet ze op een bijzondere manier neer te zetten. Ook dit laatste concert van Toonkunst Bussum belooft een spektakel te worden met een flinke variatie in muziekstukken, lichtbeelden en teksten van de Bussumse dichter en kunstenaar Gaston Bannier. Meer informatie is te vinden op www.toonkunstbussum.nl.

Opening skatebaan Park Zuid

BUSSUM - De opening van de geheel vernieuwde skatebaan, Park Zuid, aan de Ceintuurbaan wordt zondag 5 juni gevierd met een skate-event. De hele dag draait om skaten: zo zijn er skateles, een skatewedstrijd, demonstraties, muziek en een afsluitende barbecue.

De jongeren uit de skatecrew hebben zelf het initiatief genomen om de baan te veranderen. Zo zijn ze betrokken geweest bij het maken van de plannen en hebben ze zelf het openingsfeest georganiseerd. "We willen een groter publiek trekken en laten zien hoe vet dit nieuwe park is om jongeren uit de omgeving te stimuleren om te gaan skaten."

Programma
De opening is op zondag 5 juni op het nieuwe Skatepark Park Zuid in Bussum en het veldje daarnaast. De lessen starten om 11.00 uur. De wethouder opent rond 12.00 uur. De wedstrijden beginnen om 13.00 uur. Vanaf 16.00 uur geven de pro's een show en start de barbecue.

Kaartverkoop Spant gestart

BUSSUM - Theater Spant! heeft haar nieuwe seizoensprogrammering rond. Ook dit jaar zijn er weer diverse namen gestrikt zoals De Dijk, Freek de Jonge, Hans Klok, Youp van 't Hek, Miss Montreal en Paul de Munnik. De kaartverkoop is vrijdag gestart.

De woordvoerder vertelt: "Er is ruimte voor show en spektakel bij Hans Klok en het bijzondere project Watskeburt?! waarin wordt samengewerkt met de mannen van De Jeugd Van Tegenwoordig. Theatercolleges zijn er onder anderen van ruimtevaarder André Kuipers en Dick Swaab." Verder zijn diverse toneelvoorstellingen geprogrammeerd, is er komedie en dan zijn er nog de familievoorstellingen zoals het Wintercircus en de musical 'Peter Pan'.

Verkoop voor goede doelen

BUSSUM - Leerlingen van de eerste klas gymnasium van het Goois Lyceum houden donderdag een verkoop voor het goede doel.

Ze hebben bij het vak ondernemerschap de afgelopen maanden gewerkt aan het bedenken en oprichten van een eigen bedrijf. De winst van deze onderneming is bestemd voor een door de kinderen zelf gekozen goed doel. Zo zal 'Reyjuice' smoothies verkopen voor Dierenlot. Iedereen kan donderdag 2 juni van 15.30 tot 17.00 uur langskomen op het schoolplein.

Reünie 100-jarige BMS

BUSSUM - De Bussumse Montessorischool bestaat 100 jaar en viert dat onder andere met een grote reünie.

De school viert in juni een week lang haar eeuwfeest. Als afsluiter van de feestweek organiseert de school op zaterdag 18 juni de reünie: een groots feest voor alle oud-leerlingen, oud-leerkrachten en oud-bestuursleden.

Opgeven
De reünie vindt plaats in het schoolgebouw aan de Busken Huetlaan 16 in Bussum. Hier worden ook oude filmpjes en foto's getoond. Inschrijven via www.reuniebussumsemontessori.nl.

Openlucht- bioscoop

BUSSUM - Bussum Cultureel houdt alvast een voorproefje met een zomerse openluchtbioscoop op 18 juni in de tuin van de Tindalvilla.

Het nieuwe idee wordt hopelijk zo succesvol dat het de komende jaren wordt herhaald, aldus de organisatie.

13 / 24

Kamerkoor Capricciata zondag in de Koepelkerk.

donderdag 2 juni

Varen op de Kagerplassen

Uit-Wijk 10.00 uur

De BoodschappenPlusBus haalt en brengt iedereen. Voor info: bel maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur 035-750 4192.

Open Eettafel

De Palmpit 17.30 uur

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 houdt elke maandag- en donderdagmiddag een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Proef de verspilling!

Soupurbe 18.30 uur

Taste Before You Waste Bussum kookt wekelijks een vegetarisch verrassingsmenu. Locatie: Brinklaan 36a, Bussum Aanmelden: www.soupurbe.nl.

vrijdag 3 juni

Zelf muziek maken op de mondharmonica

De Palmpit 14.00 uur

Spelletjesmiddag

De Palmpit 14.00 uur

Schakeldiner

Reiscommissie De Schakel 17.15 uur

Samen met een drankje bij het eten en koffie na slechts voor € 7,50. Ontvangst vanaf 17.15 uur, aanvang diner 17.45 uur. Opgeven: De Schakel, Kol. Verveerstraat 74, Naarden. Tel. 035-694 47 42.

Garageverkoop

garagebox 348 14.00 uur

Te koop, ingeleverde spulletjes van de bewoners, t.b.v. activiteiten voor de bewoners. 4 juni, Garagebox 348, Iepenlaan van 14.00 tot 16.00 uur

zaterdag 4 juni

Dolfje Weerwolfje

Boekhandel Los 14.00 tot 15.30 uur

Schrijver Paul van Loon komt samen met Dolfje Weerwolfje naar boekhandel Los op de Nassaulaan 33 in Bussum.

Ibiza harbour

Jachthaven Naarden 14.00 tot 00.00 uur

Jachthaven Naarden en Stichting Loods4 houden voor de tweede keer Ibiza Harbour. Het sfeervolle festival op de haven is voor iedereen gratis toegankelijk en biedt bezoekers een mix van lekker eten, livemuziek en vele kraampjes met mode, kunst, handgemaakte sieraden en nog veel meer. Voor de jongeren zijn er workshops, straattheater en een springkussen. Ibiza Harbour is een uitje voor het hele gezin.

Inloop

De Palmpit 10.00 uur

Groenteclubmarkt

Tuin voormalig klooster Mariënburg 10.00 uur

De derde editie van de markt van de Groenteclub wordt dit jaar gehouden in de tuin van voormalig klooster Mariënburg. Op de markt laten deelnemers van de Groenteclub hun waren en talenten zien en proeven. Zo vindt je er cadeautjes, eten en drinken, koffie en koekjes, olijfolie, honing, hennep, wijn en heel veel info over gezond & fair trade eten en leven. En de groenten en fruit van de Groenteclub zijn te koop. Entree gratis. Kijk voor meer info op www.groenteclub.nl.

Open dag Zorgeloos wonen

Vivium Godelinde 11.00 uur

Vivium houdt een open dag over zorgeloos wonen met informatie over wonen in een eigen appartement met de service en zorg die nodig is.

Concert Toonkunst Bussum

Uit-Wijk 18.30 uur

Toonkunst geeft een concert met liederen van o.a. Strauss en Mahler. De boodschappenPlusBus haalt u op en brengt u thuis. Voor info bel maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 12.00 uuur 035-750 4192.

zondag 5 juni

Muzikale middag

De Palmpit 14.30 uur

Henk en Ria van Paridon zullen wederom plaatjes op verzoek draaien. Entree: € 2,-.

Gratis rondleiding

Comenius Museum 15.00 uur

Veel mensen kennen het Comenius Museum in Naarden wel van naam, maar zijn er nog nooit binnen geweest. Om u te helpen deze stap eindelijk te zetten, organiseert het Comenius Museum een gratis rondleiding in het mausoleum. Een bijzondere plek met een wonderlijk verhaal. Iedereen is welkom. Tijdens deze dag is ook de tentoonstelling 'Het Woord en de Waarheid' over de Reformatie te zien. Entree € 5,-. Aanmelden via info@comeniusmuseum.nl of 035-6943045.

Kamerkoor Capricciata

Koepelkerk 15.00 uur

Kamerkoor Capricciata, onder leiding van Henk van Zonneveld, geeft haar jaarlijkse concert met werken van bekende Italiaanse componisten. Medewerking wordt verleend door Gerrie Meijers (piano) en Klaas Hoek (harmonium). Zij verzorgen ook een intermezzo. De zaal is open om 14.30. Toegang is € 12,50 (inclusief drankje in de pauze). Kinderen t/m 12 jaar gratis. Kaartverkoop aan de deur.

Benefietconcert

Apostolisch Genootschap 15.00 uur

Het Apostolisch Genootschap Bussum presenteert de koren Fluent en Perron 12. Beide koren willen de opbrengst van het concert aanwenden voor ondersteuning van activiteiten van de voedselbanken in de regio. Toegangsprijs: gratis, financiële donatie na afloop.

1e NK SneeuwballenGevecht

Sportcentrum De Lunet 8.30 uur

In teams van 5 personen gooi je de andere teams uit de wedstrijd om zo de titel Nederlands Kampioen te pakken. Van 08.30 tot 12.00 uur strijden de basisschoolteams. Van 13.00 tot 16.30 uur de teams van de middelbare scholen. Van 17.30 tot 21.00 uur de overige teams. Meer (beeld)informatie en inschrijven via www.YukiGassen.nl.

maandag 6 juni

Open koffie

Het Hoofdkantoor 9.00 uur

Open Koffie voor zp'ers uit Naarden en Bussum. Samen netwerken, ervaringen delen en koffie te drinken. Onderwerp: Oefen je pitch of verkoopgesprek voor de camera.

Opticien

De Palmpit 10.00 uur

Stoffer Optiek (opticien aan huis) is aanwezig om gratis de ogen te laten opmeten, de bril schoon te maken en vragen te beantwoorden.

Wijkcoach

De Palmpit 10.00 uur

De wijkcoach zoekt naar wat de wijk nodig heeft en verbindt. Iedere maandag van 10.00 -11.30 uur is een wijkcoach in de Heul aanwezig.

De Zaanse Schans Zaandam

Uit-Wijk 10.00 uur

De boodschappenPlusBus haalt en brengt u. Voor info bel maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur: 035-750 4192.

SeniorenCafé

Brasserie Stokjes en Lepel 10.30 uur

De consumpties zijn voor eigen rekening. Deze keer is er ook weer boekenruil.

Open eettafel

De Palmpit 17.30 uur

Elke maandag- en donderdagmiddag een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Aanmelden: 035-693 87 86.

dinsdag 7 juni

Inloop Rechtswinkel

De Palmpit 19.30 uur

Bij de Rechtswinkel kan iedereen terecht voor juridische vragen. Neem alle schriftelijke gegevens mee naar het spreekuur voor een goed advies.

iPad- en tabletcursus

Bibliotheek Bussum 11.00 uur

Bij deze cursus staat geduld en respect voor senioren en plezier in het ontdekken van de mogelijkheden van deze toestellen voorop. Start cursus:- iPad-cursus dinsdag 7 juni 2016 om 09.00 uur in de bibliotheek te Bussum. Tabletcursus dinsdag 7 juni 2016 om 11.00 uur. De kosten bedragen € 95,-. Info: jeroen@ipad4senior.nl of per telefoon 06-13436808.

woensdag 8 juni

Cursus Digisterker

Bibliotheek Bussum 10.00 uur

Digisterker is een programma dat mensen helpt om thuis te raken in de digitale wereld. Meer informatie: www.bibliotheekgooienmeer.nl.

Muziek met Peuters

Paviljoen Heidezicht 10.15 uur

Geschikt voor kinderen tussen de 1,5 en 4 jaar samen met hun (groot)ouders. De cursus duurt 4 weken en kost € 40,-. Inschrijven: 035-693 65 96.

Expositie

Arts of Lecadre

Expositie van gedetailleerde zwart-wittekeningen geïnspireerd door bergen, dieren en de natuur. Prijzen liggen tussen de 150 en 250 euro.

Versa vrijwillgerscentrale

*Stichting Maatjesproject Gooi- en Vechtstreek afdeling Bussum-Naarden zoekt een maatje (40-65 jaar) voor een creatieve 64-jarige vrouw voor 2 of 3 uren per week.
*Versa Vrijwillige Thuishulp Bussum-Naarden zoekt iemand die kleine klusjes in en om het huis kan verrichten, zoals het vervangen van een kapotte lamp of het ophangen van een gordijn.
*Versa Vrijwillige Thuishulp Muiden-Muiderberg zoekt een vrijwilliger die het leuk vindt om iemand naar de fysio of naar het ziekenhuis te brengen. Uw hulp/aandacht wordt zeer gewaardeerd.
*Natuurmonumententen, Moestuinderij Stadzigt Naarden, zoekt iemand voor de handel.

Filmhuis Bussum

'Monsieur Chocolat'.

*In MONSIEUR CHOCOLAT herleeft de eerste zwarte man die in Frankrijk als artiest tentoon werd gesteld. In een vriendelijke regie en aanstekelijk vertolkt door Omar Sy (INTOUCHABLES).
*KEEPER is een broos liefdesverhaal van twee 15-jarigen, in verwarring door een onverwachte zwangerschap. Deze twee naturelle hoofdrolspelers geven een ontroerende inkijk in hun turbulente zielen.
*THE HIGH SUN toont de macht van een intense liefde. Maar kan liefde zich onttrekken aan de invloed van de geschiedenis, zoals bij deze Servisch/Bosnische geliefden?
*In DE HELLEVEEG zorgt een imposante sterrencast voor een bitterzoet drama: Gijs Scholten van Aschat en Anneke Blok. Een blonde helleveeg, Hannah Hoekstra, neemt de kijker toch voor zich in, ondanks haar venijnige tong. Naar de roman van A.F.Th. van der Heijden.
*In MEN AND CHICKEN worden twee randfiguren keer op keer verrast door nieuwe feiten over hun afkomst. Vol kolder en vaart.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling voor een breed publiek.
*FAMILIEFILM: In SHAUN HET SCHAAP: DE FILM bedenkt Shaun een plan om naar de grote stad te gaan. De kleifiguurtjes zijn met humor en aandacht voor detail tot leven gebracht.

De laatste échte AW'er

Joyce Keijman laat haar clubje na 26 trouwe jaren achter

Als dank voor haar werk kreeg Joyce Keijman zaterdag een lintje. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Meer dan een kwart eeuw deed ze van alles voor de voetbalclub en nu stopt ze ermee: Joyce Keijman verlaat Allen Weerbaar. Daarmee vertrekt toch een beetje een boegbeeld van de club: de Bussumse was de laatste échte AW'er. "Allen Weerbaar was mijn leven", zo zegt ze over haar werk voor de club.

Dat Keijman besloten heeft om te stoppen met haar werk voor de club was een zware keuze. Ze vond het een grote stap om 'haar' clubje achter te laten. "Je moet je voorstellen dat je toch een groot deel van je leven hebt doorgebracht op de club. Je hebt er veel mensen leren kennen, veel leuks meegemaakt, er soms ook getreurd, maar er bovenal ontzettend goede jaren gehad. Dat laat je toch een beetje achter en dat doet best zeer. Maar aan de andere kant: na 26 jaar mag je best eens stoppen. En daarnaast: als je 65 jaar bent komt er gewoon een moment dat je voor jezelf ook rust moet nemen en andere leuke dingen moet gaan doen. Anderen moeten het nu overnemen", zo vertelt de Bussumse.

Keijman kwam meer dan een kwart eeuw geleden voor het eerst over de vloer van de voetbalclub. Dat kwam vooral door haar enkele jaren geleden overleden man Wim. "Mijn man heeft heel wat jaren heel veel gedaan voor de club. Allen Weerbaar was alles voor hem. We brachten er heel wat dagen door. En door dat mijn man veel deed, kwam van het één het ander. Ze vroegen me om 'eventjes' het beheer van het clubgebouw over te nemen en achter de bar te staan. Dat eventjes duurde wat langer dan verwacht. En na de ene taak pakte je weer het andere op. We hebben samen van alles gedaan voor Allen Weerbaar. Op een gegeven moment waren we er elke dag wel. We hadden echt ons hart verpand aan de club."

Vele hoogtepunten
De afgelopen kwart eeuw kende vele hoogtepunten voor Joyce Keijman. "Het absolute hoogtepunt was het feest toen de club honderd jaar bestond, nu alweer twaalf jaar geleden. Dat was echt een heel groot feest. Maar een doodgewone zaterdag met 'de jongens van de zaterdag' was net zo leuk. Dan praatte je wat, werd er wat gedronken en vooral heel veel gelachen. Zulke momenten koester je."

Maar de afgelopen jaren veranderde de club op veel fronten. "De afgelopen jaren werd de club heel anders. Geen moment slechter of vervelend, maar gewoon anders, zoals alles verandert. Alle mensen van vroeger vertrokken de laatste jaren en dat gaf gewoon een ander gevoel. De jongens van de zaterdag vertrokken, om maar wat te noemen, waar het jaren heel leuk mee was. Even leek Allen Weerbaar zelfs ten onder te gaan, ja. We hebben met z'n allen ontzettend hard gewerkt om dat te voorkomen en daar mogen we het bestuur heel dankbaar voor zijn. Ze zorgen er echt voor dat Allen Weerbaar nog heel wat jaartjes mee kan. Daarom kan ik de club ook met een gerust hart achterlaten."

Hechte club
Dat Allen Weerbaar het echtpaar Keijman zo lang kon vasthouden, kwam vooral doordat de club deze jaren ontzettend hecht was. "We kenden elkaar allemaal door en door. We kwamen samen naar de club, maar zagen elkaar ook op andere momenten. Het was zo dat we steevast klaarstonden om elkaar te helpen en als het even tegenzat, steunden we elkaar door en door. Met z'n allen maakten we Allen Weerbaar. Het was echt onze club."

Afgelopen zaterdag was het nog heel even zoals vroeger, met de mensen van toen en de leuke gesprekken met een drankje aan de bar. Om Allen Weerbaar hoe het was, geen dag meer te vergeten.

SDO vrouwen maken korte metten met het duidelijk zwakkere Baardwijk

Foto: Victor Coffa

BUSSUM - De SDO-vrouwen hebben in Waalwijk korte metten gemaakt met Baardwijk. Dit deden ze in de tweede wedstrijd van de nacompetitie. De dames wisten zich met een verdiende 0-5 zege te plaatsen voor de finale dubbel om klassebehoud tegen Kadoelen uit Amsterdam.

SDO startte furieus en scoorde door Deborah van Boxtel al na twee minuten de zo belangrijke eerste treffer. Nadat Tanja van Gog in de 11e minuut de score op 0-2 bracht, was de wedstrijd eigenlijk gespeeld. Baardwijk kon het tempo van de Bussumse vrouwen nauwelijks bijhouden en werd door de ploeg van coach Nathan Wiener alle kanten op gespeeld. Jennifer Neef zorgde vlak voor de pauze voor een ruimere marge: 0-3. Na de rust waren het wederom Neef en Van Gog die voor de 0-5 einduitslag zorgden. Met nog twee wedstrijden te gaan tegen runner-up Kadoelen kunnen de SDO vrouwen alsnog ontsnappen aan het dreigende degradatiespook.

Kampioenen gezocht

BUSSUM / NAARDEN - Het sportseizoen 2015/2016 loopt op zijn einde. Het BussumsNieuws en het NaarderNieuws zijn benieuwd hoeveel lokale teams kampioen geworden zijn.

Was jullie team dit seizoen het beste? Mail dan jullie kampioensfoto naar redactie@bussumsnieuws.nl of redactie@naardernieuws.nl. Leeftijd, categorie en soort sport graag vermelden, net zoals een kort beschrijving van het team, het seizoensverloop en de beslissende wedstrijd. De bedoeling is om binnenkort op de sportpagina een eregalerij met kampioenen te publiceren.

HCAW eindigt eerste ronde als zesde

BUSSUM - De Bussumse honkballers sloten de reguliere competitie dit weekend af met twee keer een dikke winst en een nipt verlies tegen de Haarlemse club DSS. Het leverde HCAW een zesde plek op.

De eerste wedstrijd versloegen de Bussumers op eigen veld de Haarlemmers met 8-0. Zaterdag werd er meer tegenstand geboden en in een tiebreak trok HCAW ten slotte aan het kortste eind. Zondag waren de rollen weer omgekeerd en noteerde HCAW in Haarlem een klinkende overwinning: 1-18.

In de tweede competitieronde, die op 9 juni van start gaat, beginnen alle teams weer met nul punten. In de eerste wedstrijd ontmoeten de Bussumers Kinheim. Donderdag 9 juni (19.30 uur) en zaterdag 11 juni (14.00) spelen ze thuis. In de nieuwe ronde strijdt HCAW met vijf andere teams, waaronder ook DSS, om de laatste twee tickets die recht geven op deelname aan de play-offs, de halve finale in de strijd om het landskampioenschap.

DOC verliest van poule-kampioen

BUSSUM - De laatste wedstrijd van het seizoen troffen de korfballers van DOC de sterkste ploeg uit de poule, het Rotterdamse NIO. DOC sloot het seizoen af met een vijfde plek.

Na een sterk begin van de eerste helft van de Bussumers keerde het tij snel en het thuisspelende NIO noteerde bij rust 12-2 op het scorebord. DOC kon in de tweede helft nog wel wat terugdoen en scoorde nog een paar punten. Met een eindstand van 19-6 liet NIO zien dat ze de terechte kampioen zijn.

17 / 24

Classic Car Rally levert 40.000 euro op voor Emma Kinderziekenhuis

Een buitenkansje voor 'spotters'. foto: Yvette de Vries

door Yvette de Vries

BUSSUM - Ze moesten er vroeg voor uit de veren, de deelnemers van de Rotary Classic Car Rally afgelopen zaterdag. Om negen uur vertrokken de eerste auto's vanaf speelpark Oude Valkeveen om hun weg te vinden naar de eindbestemming: Fort Lent bij Nijmegen. Daar werd de winnaar bekendgemaakt en een cheque van € 40.000,- overhandigd aan het Emma Kinderziekenhuis Amsterdam.

Het was de 13e keer dat de rally door Rotary Bussum werd georganiseerd en de route is elk jaar weer een verrassing. Dat geldt niet voor het goede doel waar de opbrengsten (sponsoring en inschrijfgelden) naartoe gaan. Daar gaat een zorgvuldige selectie aan vooraf. Rino Schreuder, voorzitter van de rallycommissie, vertelt hoe de keuze voor het Emma Kinderziekenhuis tot stand is gekomen. "We kijken naar projecten waarbij kinderen en gezond samenkomen. Voorwaarde is dat het om wetenschappelijk onderzoek gaat en dat onze bijdrage ervoor zorgt dat het project in een stroomversnelling komt." De bijdrage van de Rotary moet dan ook gezien worden als opstartfinanciering die de weg opent naar financiering van de grote fondsen.

Ontspannen toeren
Wie nog nooit heeft meegereden met zo'n rally ziet wellicht de lol er niet van in, maar dergelijke ritjes in deze klassieke auto's zijn heel ontspannend én ze dienen een goed doel. Daarbij, de auto's komen ook weer eens uit de garage. Een van de deelnemers vertelt dat zijn Jaguar uit 1949 door gebrek aan tijd welgeteld nog geen tien keer per jaar de weg op gaat. Voor rally's als deze maakt hij graag tijd. Dit jaar doet hij met een goede vriend voor de zevende keer mee. De heren zijn goed op elkaar ingespeeld en de rollen zijn, in ieder geval voordat de eerste kilometers afgelegd zijn, duidelijk verdeeld. De een navigeert, de ander stuurt. Maar ze zijn de grens van Huizen amper gepasseerd of de rolverdeling wordt al losgelaten. Regelmatig wordt er over de schouder gekeken - het zicht via de spiegels is nu eenmaal wat minder dan in de auto anno nu - om zich ervan te verzekeren dat ze niet door andere deelnemers op de hielen worden gezeten. "Nee, we worden niet gevolgd, het is leeg achter ons", luidt het voldaan.

Verzamelen voor de briefing op Oud Valkeveen. foto: Yvette de Vries
Uitrusten en tactiek bepalen bij eerste stop. foto: Yvette de Vries
De prijs van de kinderjury voor de mooiste auto.
De laatste voorbereidingen voor de start. foto: Yvette de Vries

Even later in de polder rond Eemnes is het straatbeeld wat veranderd. Niet iedereen heeft dezelfde route gekozen en van allerlei kanten komen de deelnemers aangereden. Er wordt druk naar elkaar gebaard en iedereen vervolgt zijn eigen weg. De een met een wat serieuzere blik dan de ander. In de Jaguar verloopt alles nog uiterst harmonieus en de heren laten vrolijk weten dat het de rest van de route ook zo blijft. "We zijn niet zo fanatiek hoor, we willen gewoon een mooie route rijden." Als ze bij de eerste stop een compliment krijgen over het aantal gele bordjes dat ze hebben gespot, steekt er toch wat fanatisme de kop op. "We hebben dus de goede route gepakt", klinkt het enigszins trots. Na een korte pauze met wat tactisch overleg vervolgen ze hun weg richting het zuiden.

Onderzoek
De betrokken hoogleraar prof. dr. Jaap Oosterlaan, toonde zich erg verheugd met de cheque. Hij heeft de leiding over het onderzoek naar een methode om cognitieve en motorische achterstanden bij te vroeg geboren baby's op latere leeftijd, vanaf een jaar of zes, te beperken. Het gaat daarbij om het ontwikkelen van een online interactief en fysiek trainingsprogramma van vier maanden voor deze kinderen. Een programma dat naar zijn zeggen stimulerend werkt en aansluit op de belevingswereld van deze leeftijdsgroep. De kinderen zijn nu veelal aangewezen op een klassieke vorm van behandeling, die vaak inhoudt dat ze voor een langere periode fysiotherapie krijgen. Voor veel kinderen blijkt dat in de praktijk lastig vol te houden. Met het nieuw te ontwikkelen trainingsprogramma zou dat probleem opgelost worden. Immers, voor een spelletje op de computer zijn de meeste kinderen wel te porren.

Brownies & DownieS; net even anders, maar heel gewoon

Nieuwe lunchroom met maatschappelijk tintje

Na twee weken proefdraaien kwam het officiele startsein. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Ondernemer Niels de Lange wilde het net even anders doen. En daarmee doelt hij niet alleen op de inrichting van zijn nieuwe lunchroom Brownies & DownieS, hoewel de ruime opzet wel direct opvalt. Nee, hij wilde er ook een duidelijke maatschappelijke invulling aan geven.

Bij Brownies & DownieS wordt je als gast bediend door mensen met een verstandelijke handicap of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. "Ik was al een tijdje aan het nadenken wat ik wilde gaan doen en toen kwam dit concept op mijn pad." Hij mocht een dagje meedraaien bij Brownies & DownieS in Veghel, één van de inmiddels 32 franchisevestigingen en was direct enthousiast. "De jonge mensen die er werkten waren zo eerlijk, puur en vrolijk."

'Werk dat ze leuk vinden'
Hij heeft inmiddels zo'n zes medewerkers. Twee van hen wonen in Villa Oki in Bussum, een kleinschalig woonproject waar jongvolwassenen met een beperking onder begeleiding zelfstandig wonen. "Ik zoek vooral ook lokale samenwerking, zoals bijvoorbeeld met Sherpa." Maar het belangrijkste voor De Lange is dat ze zelf graag willen. "Wij kijken heel goed naar wat iemand kan en wat hij of zij wil leren en waar je naartoe kunt groeien. Ik zie het ook niet als eindstation voor hen, maar als opmaat naar ander werk." Zelf ziet de ondernemer zich wel oud worden op deze plek.

'Proefdraaien zodat iedereen even kon wennen'

Proefdraaien
Ze waren al twee weken aan het proefdraaien, maar maandag was de officiële opening. "Zo kon iedereen even wennen", legt De Lange uit. Het clubje mensen waar hij nu mee samenwerkt is dus al aardig ingewerkt, maar hij kan nog wel wat extra mankracht gebruiken. Zeker als hij al zijn plannen wil uitvoeren. Zoals een tweewekelijkse 'aanschuiftafel' op vrijdagavond.

Terras was vereiste
Zijn keuze voor het pand op de hoek van het Julianaplein en de Vlietlaan was niet zo moeilijk. "Grote raampartijen, een plein dat zich goed leent voor een terras en veel winkelend publiek." Feit dat er al een horecabestemming op zat was helemaal een uitkomst voor deze ondernemer die er zijn saaie baan - hij was mede-eigenaar van een administratiekantoor - voor vaarwel zei. "Dat er een terras mocht komen was een vereiste", voegt hij nog toe. Anders was de deal niet doorgegaan.

Favoriet
Tot slot nog zijn favoriet van de kaart: de clubsandwich zalm, een broodje carpaccio of een van de vele brownies natuurlijk. Brownies & DownieS is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

De band tussen de chocoladefabriek van Bensdorp en de Bussumse schooljeugd is altijd hecht geweest. Veel jongens en meisjes hadden een vader, moeder of een ander familielid, en anders wel een buurvrouw of -man, die in het bedrijf werkte. De fabrieksgebouwen waren zeer aanwezig in het dorp, in de eerste plaats door de penetrante lucht. En de winkel in de Herenstraat, luilekkerland voor schoolkinderen!

Vanaf de komst naar Bussum in 1884 was de firma Bensdorp genereus in het cadeau geven van partijen chocolade bij Sinterklaasfeesten en andere bijzondere gelegenheden zoals sportwedstrijden en loterijen. In de tweede helft van de vorige eeuw werkte de fabriek ook mee aan het moderne "aanschouwelijk onderwijs" door op de Bussumse scholen te vertellen over de productie van cacao en chocolade, compleet met ongebrande en gebrande cacaobonen en met plakken cacaoboter en blokken "couverture" (de meest pure chocolade).

Foto: Ingrid Handjes

Bij het 75-jarig jubileum van de Bussumse vestiging in 1959 maakte een schoolklas van de Koningin Wilhelminaschool (De Ruyterlaan) een werkstuk dat de kinderen aan de directie van de fabriek aanboden. Dit werkstuk is altijd bewaard in het bedrijfsarchief en onlangs daaruit tevoorschijn gekomen. Ook van de "making of" zijn foto's ingeplakt en nu na zoveel jaren weer te zien. Zeer het bekijken waard, dat album.

Deze maand ligt het werkstuk voor de jongens en meisjes van toen (én voor iedere andere belangstellende) daarom ter inzage bij de Historische Kring. Te bezoeken op ma, woe en do van 10.30 tot 12.00 uur, vr van 13.30 tot 15.30 uur en na afspraak.

Hans Jonker

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

ECHTSCHEIDING? MfN-geregistreerd (jurist) MEDIATOR, gespecialiseerd in echtscheidingen. Bel voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek mw. mr J. Kramer, Partners in Mediation 06-10784540.

Te huur in Bussum LEUKE HOBBY- EN/OF OPSLAG KAMER ong.14 m2, in souterrain, ruime lichtinval, met verwarming, wastafel en gez.toilet. Huur € 122,- p/m info 06-10397243

Woningontruiming & boedelafwikkeling? www.zwartblok.nl of 035-6224216

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Naaimachine Reparatie alle merken Van Huissteden Koestraat 29 tel.: 033-4637774 Amersfoort. Ons contactadres: Marion Fournituren Nieuwe Brink 1-3 Bussum tel.: 035-5339692

Bakkerij Kwakman in Bussum heeft plaats voor een inpakhulp in de bakkerij. Vrijdag van 11.00 uur tot +/- 16.00 uur. Overige tijden even in overleg. Voor informatie of het maken van een afspraak stuurt u een mailtje naar: bestelling@bakkerijkwakman.nl

HAIRSTUDIO ESTELLE VLIETLAAN 36 1404CB BUSSUM 035-6975727 UW EXTENSIONSSALON VOOR VOL EN LANG HAAR. BEL OF LOOP EENS BINNEN VOOR INFORMATIE

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

ZOMERBRIDGE bij ALERT BC,
iedere dinsdag t/m 30 augustus 2016, 19.30 uur.
Witte Kerk, Kon. Wilhelminalaan 15, Naarden.
Aanmelden als paar bij de zaal tussen 18.30 en 19.15 uur
Kosten niet-leden € 2,- p.p./p keer
www.nbbclubsites.nl/club/24061

Voor mijn zoon zoek ik woonruimte op korte termijn. Maximaal € 750,- all in. Pim Westerweel, initiator FotoFestival Naarden. 06-54303031 - pimwfoto@xs4all.nl

Bent u vader/moeder of verzorger van een jongere met een beperking? Wist u dat een vrijwilliger u daarbij thuis kan ondersteunen? Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

T.h. garage Naarden. Info: Michiel Koudijs 06-54373834

Per direct garage te huur in centrum Bussum. € 140,= per maand. Info:06-10397243

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Sperwershof Theetuin geopend: woensdag t/m zaterdag. Deze week oogsten we de 1e pioenrozen. Noordereinde 52 's Graveland

Grando Keukens & Bad H'sum zoekt allround monteurs. contact en cv naar martindewinter@grando.nl

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. Goodkinds taxiservices tel.: 06-26984855

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-.
Tel.: 035-8870159

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

GARAGEBOX te huur in Bussum 130 euro p/m 06-53501838

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

Reiki in 't Gooi. Laat je verlichten van pijn en ongemakken. Ook in combinatie met andere vormen. www.leodomi.nl

Fietsendrager. Spinder € 47,50. Oude naaibox. € 15,-. Telefoon: 035-6914196

Garage te koop, Spiegel Bussum. € 35.000,- k.k. Intern 22 m2. Vuurtoren deMakelaars.nl 0294-43 23 23