NaarderNieuws

12 september 2018

NaarderNieuws 12 september 2018


'Meld onveilige verkeerssituaties'

GOOISE MEREN Een groot onderzoek. En vervolgens een vlotte aanpak van knelpunten. De gemeente Gooise Meren gaat de komende maanden hard aan de slag om de 'leefbaarheid' aan te pakken. "We hopen van al onze bewoners te horen wat er speelt en waar we wat aan moeten doen", roept burgemeester Han ter Heegde bewoners op om mee te doen aan het onderzoek.

Het is voor het eerst dat de gemeente zo veel bewoners oproept om mee te doen aan een onderzoek. "Naast de 2500 leden van het burgerpanel gaan we ook nog eens met een steekproef 8000 andere bewoners van de gemeente aanschrijven. We hebben het dus over een vijfde van het totale aantal bewoners van onze gemeente. Dat doen we niet voor niets. Het onderzoek moet ons een goed gedragen beeld geven van wat er goed gaat en vooral ook wat er beter kan", vertelt Ter Heegde in het 'Gesprek met de burgemeester' van BussumsNieuws op GooiTV.
Het onderzoek moet vooral een goed beeld geven van hoe bewoners denken over hun buurt, of ze er fijn wonen en hoe ze denken over onder meer groen en verkeer en wegen. Daarnaast wordt er nog gekeken naar welke overlast bewoners ervaren. "Het kan echt over van alles gaan. Je mag aangeven dat je buurt groener moet, maar ook dat de straat slecht onderhouden wordt of dat er een verkeersonveilige situatie is. Laat het ons vooral weten."

5

Bibliotheek kan verhuizen naar MFC Keverdijk

NAARDEN De gemeente heeft een marktpartij gevonden die het nieuwe multifunctionele centrum Keverdijk (MFC) zal gaan exploiteren. Op de eerste verdieping komt een gezondheidscentrum, beneden Versa Welzijn en de Schakel. Bovendien zijn er plannen om de bieb hierheen te verhuizen.

Het ziet ernaar uit dat het plan economisch uitvoerbaar gemaakt kan worden. De gemeente heeft op hoofdlijnen overeenstemming met uitvoerder Build by De Wild over de realisatie.

Wens

De wens van de gemeente is om naast de huidige huurders ook de bibliotheek hier aan toe te voegen. Dit zou betekenen dat de bieb gaat verhuizen vanaf de Van Limburg Stirumlaan naar het multifunctionele centrum. De bibliotheek is ook positief over de plannen.

'Nog verdere gesprekken nodig over sluiting huidige vestiging'

Het college ziet een meerwaarde in het combineren van diverse welzijnsorganisaties op één locatie. Toch is nog niet alles in kannen en kruiken.

"Helaas zijn wij er nog niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over de voorwaarden waaronder de bibliotheek haar huidige vestiging sluit/overdraagt en deelneemt in het nieuwe centrum. We gaan hierover verder in gesprek."

Gerestaureerde kanon gedoopt met Naardens bittertje

Foto: Jan Weerdenburg

NAARDEN De gerestaureerde kanon van 3.150 kilo uit 1855 werd zondag gedoopt door locoburgemeester Geert-Jan Hendriks met een Naardens bittertje. Een groep enthousiaste 'Naardense kraaien' reconstrueerde en bouwde dit nieuwe affuit op basis van de originele constructietekeningen. Het project nam bijna een jaar in beslag.

Erfgoed

Foto: Bob Awick

Marlo Reeders wordt de nieuwe directeur van de Stichting Nederland Monumentenland. Ze verlaat de Grote Kerk Naarden en gaat zich inzetten voor cultureel erfgoed.

3

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman Doop; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar H.A.
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie en 12.00 u. Gezinsviering pastoor C. Fabril; za. 15/09 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. L.B.C. Boot en 15.30 u. ds. G.J. Post

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor L. Koot
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst Oecumenische Viering
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. geen dienst; 14.00 u. Intrede mw. ds. H.G.T. van Welie-Kaai
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. P. Veerman en 17.00 u. ds. W.H.B. ten Voorde H.A.
*Remonstranten N-B 10.00 u. Oecumenische Viering in Verlosserkerk
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.00 u. Oecumenische Viering in Verlosserkerk
*Evangelisch-Lutherse Gemeente 10.00 u. Oecumenische Viering in Verlosserkerk
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. D.G. Durieux H.A.
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Perioden met zon en vrijwel droog, geleidelijk warmer

Begin deze week lag onze regio in het overgangsgebied tussen subtropische en polaire lucht. Woensdag trekt het polaire front over, waarna we volledig in de polaire luchtterecht komen. Het is dan koel maar meest droog. In het weekend schuift het Atlantisch hogedrukgebied naar het Europese vasteland. De stroming wordt dan zuidelijk. De temperatuur stijgt dan weer iets.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag kan het wat regenen. Overdag klaart het op. Er zijn perioden met zon. Bij een matige noordwestenwind wordt het 17 à 18 graden. In de nacht naar vrijdag daalt het kwik naar circa 7 graden. Overdag is er wat meer bewolking, maar het blijft vrijwel overal droog. Nu en dan schijnt de zon. Het wordt 18 graden. Er staat een matige zuidwestenwind.

Het weekeinde

In het weekeinde blijft het eveneens droog, al is zaterdag een lokaal buitje niet uitgesloten. Er zijn perioden met zon. Er waait een matige wind, geleidelijk krimpend van zuidwest naar zuid. Het wordt minder koel. Zaterdag loopt de temperatuur op naar 19 à 20 graden. Zondag komt de temperatuur weer iets boven de 20 graden. Begin komende week blijft het nog even zacht.

Weetje

Zomer 1959 (59 jaar terug) was nog zonniger dan zomer 2018 en eveneens zeer droog. Na die zomer werd het nog fraaier. September 1959 was de zonnigste september ooit. Er kwamen in die zomer geen hittegolven voor. In zomer 2018 waren het er twee, van 13 en 10 dagen lang, gelijk aan het record van juli 2006 met eveneens twee hittegolven, die 7 en 16 dagen duurden.

Vissengraf wordt blauwgrasland

Ben ik blij? Slechts deels. In het Laegieskamp gebeurt eindelijk weer iets. Maar of alles gaat lukken, weet ik nog zo net niet. Laat ik echter niet te somber doen.

De mooie oude ijsbaan hebben velen nog gekend, daar aan het einde van de vroegere betonweg met appelboompjes, bramen, hondsrozen en ander landelijk groen. Dat moest allemaal weg voor die verschrikkelijke kunstgrasvelden. En de ijsbaan werd dichtgeplempt, zonder eerst de fantastische vissenpopulatie een kans te geven. Een regelrechte criminele daad, waar in de huidige tijd een loeizware straf tegenover zou staan. Maar goed, de dichtgegooide ijsbaan veranderde met de tijd in een zich ontwikkelend moerasbosje en er broedden zelfs waterrallen. Plus een goed onderkomen voor heel wat andere schepseltjes. Een klein, wederom uniek biotoopje. Zo'n twee weken geleden was dat hele gebied zomaar in één keer letterlijk weggemaaid. Alle begroeiing van riet, lisdodden en kleine boompjes werd tot op het maaiveld verwijderd. Een grote, kale vlakte was ontstaan. Ik werd bijna emotioneel toen ik zag dat er nog 3 van de ooit 7 lantaarnvoetstukken van beton weer zichtbaar waren. Uit navraag kwam ik te weten dat het aanpalende blauwgraslandje (Spaanse ruiter) a.h.w. bij dit nieuwe terrein zou worden aangesloten. Ben benieuwd of hier ook een blauwgrasveld zal ontstaan. De grond die er destijds met honderden kuubs ingekieperd werd, was verre van brandschoon. Of de nieuwe gewassen daar tegen bestand zullen zijn? We zullen het wel zien.

Vanaf 12 september zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- 5 Jaar GooiTV deel 2; terugblik op het eerste lustrum van GooiTV
- RegioHub
- Goois Kinderjournaal
- In gesprek met Han ter Heegde
- In gesprek met Pieter Broertjes

3 / 24

'Na bijna tien jaar Grote Kerk wordt het tijd mijn vleugels uit te slaan'

Grote Kerk Naarden moet op zoek naar nieuwe directeur

Marlo Reeders wordt de nieuwe directeur van Stichting Nederland Monumentenland. Ze verlaat de Grote Kerk Naarden en gaat zich landelijk inzetten voor cultureel erfgoed.

Marlo Reeders wil iedereen bedanken voor de samenwerking. Foto: Bob Awick

NAARDEN De bruisende Marlo Reeders bestelt 'het gebruikelijke' bij de Coffee Culture. Ze heeft net de fotoshoot erop zitten als we beginnen aan de terugblik op haar werk als directeur bij de Grote Kerk Naarden. Ze kwam in haar functie van directeur erg heel vaak in het nieuws. Soms moesten we daarmee doseren, zo meende deze redactie. Maar nu pakken we nog een keer uit, want Marlo neemt afscheid. En Naarden gaat haar missen.

Een echte netwerker, een op en top Goois vrouwtje, een aanpakker, een regelaar, een eigenwijze tante en een ideeënmachine. Daarbij is ze ook Naarder in hart en nieren. Ze woont sinds kort ook in de vestingstad. Ze kon dus lopend naar haar werk. Onderweg al druk zwaaiend en pratend met de mensen die ze tegenkwam. Eerst een echt lekkere koffie halen bij de Coffee Culture en daarna aan het werk op kantoor in de Sint Annastraat of druk bezig in het archief, door het land of gewoon in de kerk zelf. Marlo was daar waar ze nodig was.
De directeur wist toen ze bijna tien jaar geleden begon heel goed wat de Grote Kerk nodig had: meer publiek, meer bekendheid en reuring. Ze kreeg dit voor elkaar op haar eigen, doortastende manier. Wat begon met een lobby bij een lokaal raadslid van GroenLinks voor het herinrichten van het kerkplein, groeide uit tot het binnenharken van miljoenen aan subsidie. Want als Marlo ergens voor gaat, dan zet zich daar met hart en ziel voor in.
"Ik heb altijd met zo ongelooflijk veel plezier mijn werk gedaan. Ik heb de lat altijd hoog gelegd en ik ben iemand van ideeën. Mijn werk kon ik doen dankzij zo veel mensen waar ik goed mee heb samengewerkt. Mijn collega's van de kerk, alle vrijwilligers, maar ook alle mensen eromheen. Van de contacten met de gemeentewerkers, de verkeersregelaars, stadspromotor Saskia Simons. Te veel mensen om op te noemen. Velen hebben mij op cruciale momenten ondersteund", zegt ze dankbaar.
Naarden en Marlo zijn echt aan elkaar verbonden. Twee jaar geleden riep deze krant haar, samen met de andere betrokken vrijwilligers, uit tot Naarder van het Jaar. Dat was voor haar inzet voor het evenement De Nacht van Naarden. We zien de betrokkenheid ook terug in de jubileumtentoonstelling waarbij Naarders hun herinneringen aan de Grote Kerk delen. "We hebben zulke leuke foto's, verhalen, zelfs trouw- en doopjurken van Naarders mogen ontvangen. Dat is zeker een aanrader om te gaan bekijken." Het jubileumjaar betekent dat het Tongewelf 500 jaar bestaat en dat Stichting Grote Kerk Naarden en ook Vereniging Stichting Vrienden van de Grote Kerk Naarden beide hun 25-jarig bestaan vieren. Marlo werkt nog aan het ontsluiten van archiefmateriaal rondom deze gebeurtenissen en binnenkort worden die toegankelijk via speciale Kijk in de Kerk Routes door de kerk.

Vragend naar de hoogtepunten uit haar carrière kan de directeur verhaal na verhaal vertellen. De verduurzaming van het gebouw waarvoor ze subsidie aanvroeg en ook kreeg, brengt een glimlach op haar gezicht. "Verwarming, tochtdeuren, het lichtplan: het was hard nodig." Ook kreeg ze geld voor de restauratie van twee orgels. Ze gebruikte spaargeld voor de aanschaf van nieuwe kerkstoelen. Via crowdfunding kon ze een oud schilderij van Jan Jacob Schenkel met daarop de kerk aankopen. Ook het 500 jaar oude houten beeldje 'Het Gooisch Vrouwtje' wist Marlo door hemel en aarde te bewegen vanuit het depot van het Rijksmuseum naar Naarden te krijgen.
En wat te denken van de enorme professionaliseringsslag die is gemaakt bij het inzetten van coördinatoren en het indelen van teams van vrijwillige medewerkers? Aan de Matthäus-Passion heeft ze speciale herinneringen, maar ook veel stressmomenten beleefd. "Net na de aanslag in Brussel moest hier de beveiliging enorm worden opgeschaald. Toen zat ik 'm wel te knijpen, maar ik beleefde ook heel veel plezier aan de samenwerkingen en iedereen wist precies wat er moest gebeuren." Haar meest recente project, het inzamelen van geld voor een nieuw dak, is ook goed van de grond gekomen. "Er is al bijna 2 miljoen euro binnen en samen met het geld van jarenlang vlijtig opzijzetten is er nog een half miljoen gespaard. Nog een kwart miljoen te gaan, maar dat wordt een taak van de nieuwe directeur. Het leuke hieraan is dat de steigers vanaf volgend jaar zomer publiekelijk toegankelijk worden, zodat men langs het hoogdak kan lopen."
Een mooi moment om te gaan, vindt ze zelf. "De nieuwe functie is zo ontzettend op mijn lijf geschreven, ik kon er gewoon niet omheen. Ik had best nog tien jaar plannen voor de Grote Kerk kunnen maken, maar het wordt tijd om mijn vleugels uit te te slaan. Ik heb mij met hart en ziel ingezet en blijf dat doen voor cultureel erfgoed. Maar nu niet alleen voor kerken, maar ook voor allerlei andere monumenten. Ik krijg een spin-in-het-webfunctie voor de hele branche en wil zorgen dat kennis wordt gedeeld en men elkaar helpt en er een duurzame relatie ontstaat met het publiek. Ik heb er heel veel zin in."

'Ik krijg een spin-in-het-webfunctie voor de hele branche'

'We hebben straks gericht beeld van waar we aan de slag kunnen'

Waar kan het veiliger? Foto: Brian van den Berg

Vervolg van de voorpagina

Aan de hand van het onderzoek kan de gemeente aan de slag met het verbeteren van de leefbaarheid en kan er gewerkt worden aan het mooier, veiliger en duurzamer maken van Gooise Meren.

"We hebben straks heel gericht een beeld van waarmee we aan de slag kunnen gaan. We kunnen natuurlijk niet alles meteen aanpakken, maar we weten wel waar we als eerste mee moeten beginnen. En dat gaan we ook echt doen", belooft Ter Heegde in het 'Gesprek met de burgemeester' van BussumsNieuws op GooiTV.

Het beantwoorden van de vragen in het onderzoek duurt ongeveer tien minuten. Het invullen gebeurt anoniem.

Naast het grote onderzoek spreekt de burgemeester voor de camera onder meer over de sloop van de villa aan de Huizerweg en de Emmaschool. Het gesprek is deze week te zien op GooiTV en op NaarderNieuws.nl.

Daniel Wijnschenk

Scholier, 13 jaar, voetbalt bij BFC en zit in de KNVB jeugdraad

Je woont in Almere, maar voetbalt bij BFC. Vertel?
"Toen ik stopte bij Almere City wilde ik toch op een hoog niveau kunnen spelen."

Hoe vaak train je?
"Drie keer in de week bij BFC en daarnaast nog een looptraining in Amsterdam en een technische training in Almere."

Heb je een idool?
"Ja, Dimitri Payet. Hij voetbalt bij Marseille. Hij speelt mooi, maar wordt heel erg onderschat."

Je zit ook sinds kort in de jeugdraad van de KNVB. Heb je nog wel tijd voor iets anders?
"Jawel. Ik heb een vaste routine: school, huiswerk, voetbal en daarna wat doen met vrienden. Beetje kletsen en we doen ook vaak jumping jacks op de trampoline. En ik vind het leuk om te dansen in de huiskamer."

Waarom ben je bij de jeugdraad gegaan?
"Ik vind het belangrijk om meer aandacht te geven aan gezonde voeding in het amateurvoetbal."

Al een bijeenkomst gehad?
"Ja, we komen in totaal vier keer bij elkaar en de eerste keer was ongeveer twee weken geleden. In Zeist. Het was heel boeiend en leuk."

Wat vinden je ouders van al je activiteiten?
"Die vinden het leuk, ze brengen me ook overal heen."

Welke muziek vind je leuk?
"Amerikaanse hiphop en rap. Bijvoorbeeld YBN Nahmir."

Op wie of wat ben je trots?
"Op mijn ouders, omdat ze veel voor me doen en veel vertrouwen in mij hebben."

Je zit in de derde van het gymnasium, weet je al wat je gaat doen?
"Niet echt, maar ik moet een profiel kiezen en dat wordt waarschijnlijk een economie- en natuur/gezondheidprofiel."

Vragen over bouwplan Zwarteweg

Flats worden ontmandeld.

NAARDEN/BUSSUM Er moeten 82 appartementen komen op de plek van een oud kantoorgebouw aan de Zwarteweg, op de grens van Naarden en Bussum. Het oude kantoorpand wordt deels gesloopt en krijgt er twee bouwlagen bovenop. Hart voor BNM stelde hier vragen over. De partij wil weten of er wel zo veel woningen kunnen komen aangezien er 34 appartementen zijn vastgelegd in het bestemmingsplan.

'Begin bij mensen, niet bij systemen'

Veel belangstelling voor de lezing van prinses Laurentien. Foto: Bob Awick

BUSSUM Prinses Laurentien van Oranje was donderdag de eerste spreker van het nieuwe seizoen van de Koningskamer.

Op bevlogen wijze vertelde ze in de Remonstrantenkerk over het uitbannen van laaggeletterdheid, het stellen van de morele vragen bij maatschappelijk belangrijke kwesties, emancipatie van kinderen en een inclusieve samenleving. Ze schetste welke principes echt werken en dat is 'begin bij mensen, niet bij systemen'.

'Verkoop snippergroen verloopt soepel'

GOOISE MEREN De verkoop van stukjes 'snippergroen' aan bewoners kan niet soepeler dan dat het nu gaat. Dat valt te concluderen na de antwoorden van het gemeentebestuur op vragen van de VVD.

De gemeente verkoopt regelmatig stukjes openbaar groen aan buurtbewoners.

Soms moet de gemeente echter aanvragen afwijzen, onder meer omdat er soms kabels en leidingen onder de grond liggen en het verkopen van de grond zou het beheer lastig maken. De VVD vroeg of de verkoop soepeler kon, maar de gemeente zegt dat het al heel soepel gaat.

De gemeente verkoopt in principe alle gronden waarbij zij geen belang heeft, zo laat zij weten. Alleen als kabels of leidingen echt een belemmering vormen, dan wordt er niet verkocht.

Werk aan Huizerweg

BUSSUM Er wordt aanstaande donderdag een hele dag gewerkt aan de Huizerweg. De drukke weg wordt daarom gefaseerd afgesloten voor het verkeer.

Er wordt onderhoud gepleegd aan de weg.

Om de overlast te beperken wordt er van negen tot half vier gewerkt. Voor de werkzaamheden moet steeds een gedeelte van de weg worden afgesloten. Ter plaatse staan verkeersregelaars om het verkeer in goede banen te leiden.

'Vaccinatie het meest preventieve dat we kinderen kunnen aanbieden'

Dalende trend van het aantal vaccinaties

Er zijn zorgen over de vaccinatiegraad voor kinderziektes. Die is namelijk onder de cruciale grens van 95 procent gezakt, ook in 't Gooi en de Vechtstreek.

Vaccinatie is eigenlijk een cadeau, vindt Huijgen. Foto: Sander Heezen

BUSSUM Weesp zit met 96 procent nog wel boven de grens, maar de overige gemeenten halen dat percentage niet. Hilversum en Huizen stellen met respectievelijk 89,6 en 89,9 procent het meest teleur. Jeugdarts Anjella Huijgen van Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek deelt de zorgen, al wil zij niet overdrijven. "Dat er sprake is van een rampzalige situatie, is echt onzin."

'Een vaccinatie is niet iets om naar uit te kijken'

Jeugd en Gezin vaccineert kinderen volgens het landelijke Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Bij elkaar opgeteld zijn dat vaccinaties tegen twaalf verschillende infectieziekten en in deze regio jaarlijks, alleen al aan zuigelingen, ruim 18.200 vaccinaties.
Het percentage tweejarigen, dat gevaccineerd wordt tegen ziekten als tetanus, polio, mazelen en kinkhoest, daalt de laatste jaren. Momenteel is dit percentage zo'n 90 procent. Dat betekent overigens niet dat die 10 procent helemaal geen enkele vaccinatie krijgt. Het kan zijn dat ze een aantal inentingen wel krijgen, benadrukt Huijgen. "Het Rijksvaccinatieprogramma bekijkt wat de beste leeftijd is voor een vaccinatie. Als blijkt dat er een prik minder kan, wordt dat echt wel doorgevoerd. Ik snap ook wel dat een vaccinatie niet iets is om naar uit te kijken, maar aan de andere kant is een vaccinatie het meest preventieve dat we ouders en kinderen kunnen aanbieden." Toch nam het percentage de afgelopen jaren af. Een oorzaak kan de jeugdarts niet geven. Zij wil zich graag met de feiten bezighouden en zich niet begeven op het gladde ijs die aannames kunnen zijn.

Twijfelaars wijzen op de website van het RIVM en met hen wil ze het gesprek aangaan. Dat is volgens Huijgen de beste manier om het percentage weer omhoog te krijgen. Bovendien kunnen kinderen die een vaccinatie hebben gemist, deze tot hun achttiende verjaardag alsnog krijgen. Maar fanatieke tegenstanders zul je nooit over de streep kunnen trekken, weet zij. Daarom heeft het in haar ogen ook geen zin om vaccineren verplicht te stellen. "Dan moet je als arts vaccineren terwijl de ouders van dat kind zeggen dat dit niet mag. Dat gaat dan in een heel gecompliceerde en nare sfeer. Nee, een goede uitleg moet voldoende zijn om twijfelaars zover te krijgen. En mensen met vragen kunnen ons altijd bellen."
Huijgen vertelt haar verhaal op het moment dat bekend wordt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een nieuwe vaccinatiecampagne lanceert tegen de meningokokkenziekte, gericht op jongeren. Jongeren krijgen in het jaar dat zij veertien worden een uitnodiging voor een prik tegen deze gevaarlijke bacterie. Dit najaar zijn dat de jongeren geboren tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004. In 2019 volgt een inhaalcampagne voor alle tieners, geboren tussen 1 januari 2001 en 1 mei 2004. "Dat betekent dat we er volgend jaar 13.000 tieners extra bij krijgen", weet de 56-jarige Bussumse. "Dat wordt een uitdaging, maar we weten het belang."

'Groene verf op geniegebouwen blijkt historisch gezien veel blauwer te zijn'

Door het hele land kan de kleur groen worden aangepast

Het groen dat wordt gebruikt op de monumenten in de Vesting blijkt historisch gezien niet de juiste kleur te zijn. Het hoort veel blauwer.

Links op het luik de kleur zoals deze hoort, achter Lenneke het huidige vestinggroen. Foto: Bob Awick

NAARDEN Lenneke Willemstein is de ontdekker van het kleurmysterie. Het lijkt voor een leek misschien niet zoveel voor te stellen, maar de architectuurhistorica kan zich voorstellen dat haar ontdekking ook landelijk een verandering in gang zal zetten. "We weten nu echt hoe de kleur vroeger was. De kleur werd niet alleen hier in Naarden gebruikt, maar zat waarschijnlijk op honderden objecten door het hele land."

'De komende vijf jaar krijgen alle deuren en luiken deze kleur'

Lenneke is in dienst van de Stichting Monumenten Bezit (SMB), eigenaar van de vestingwerken. Al een tijd is de SMB bezig met het opknappen van de vestingwerken. Tijdens het schilderwerk werd bij een van de oudste deuren uit de Vesting een vreemde kleur rood aangetroffen. "Dat was bij de waterpoort op Oud Molen (het vestingwerk te zien vanaf de Amsterdamsestraatweg ter hoogte van het Arsenaal). Wij wilden graag weten wat die rode kleur daar deed, hoe oud de rode verfresten waren en om wat voor verf het ging. Een kleurenonderzoeker is hiermee aan de slag gegaan." Toch kon Lenneke, ze is architectuurhistorica van huis uit, het niet nalaten om zelf ook eens wat onderzoek te doen. Haar hart maakte dan ook een sprongetje toen ze in het Nationaal Militair Museum stuitte op de 'Algemene Voorwaarden voor de dienst Genie'. "In de AV stond precies vermeld welke kleur buitenhoutwerk kreeg in de periode 1872-1922. Ook vond ik in het bestek van de verbetering van de vesting (1875 en 1877) dat er geen andere bepalingen waren, dus dit besluit gold zeker voor Naarden Vesting." Met haar onderzoek heeft ze precies kunnen achterhalen hoe de mengverhouding van het chromaatgroen (felgroen) en Spaans groen (blauwig) was.
Na al het onderzoek is er overigens nog geen antwoord gekomen op de eerste vraag: wat deed die rode kleur op die oude deur? "Het zou kunnen dat dit al een hergebruikte deur van voor 1875 was. Maar dat zullen we nog verder onderzoeken."
De SMB heeft de afgelopen tijd al bij diverse schilderwerken het monumentengroen gebruikt. "We moeten even kijken of we dit monumentengroen nu al overschilderen of dat we dat later gaan doen. Het is zo dat iedere vijf jaar alle deuren en luiken geschilderd moeten worden. We gaan in ieder geval de komende tijd de historische kleur toepassen, te beginnen bij bastion Nieuw Molen en Ravelijn 6. " De kleur isal te zien op een luik van P-accent (het gebouw te zien vanaf de Kapitein Meijerweg).
Lenneke gaat de komende tijd proberen de kleur met de originele pigmenten te laten namaken. Deze kleur 'vestinggroen' of 'Naardengroen' - de naam staat nog niet vast - zal de komende vijf jaar op meer dan zestig objecten in de Vestingstad terug te zien zijn. En wellicht ook op andere geniegebouwen door het hele land.
De SMB zit verder niet stil. Het metselwerk wordt nu gedaan en diverse militaire gebouwen krijgen een nieuwe bestemming. Jeroen van der Werf geeft een opsomming: "Gebouw P-accent wordt een kantoorruimte, we wachten alleen nog op een vergunning. Voor Q-accent zijn we bezig met een huurder. Deze beide gebouwen (te vinden over het bruggetje van de Utrechtse Poort) vallen mee qua condities omdat er veel in gestookt is. Voor Bastion B op Nieuw Molen hebben we al een huurder gevonden: een fietsenmaker. En verder speelt er veel rondom Bastion Oranje (Oostwalstraat). Dat willen we opknappen in samenhang met de Gele Loods. De loods willen we gebruiken als nieuw onderkomen voor het Vestingmuseum en de VVV. Om dat voor een lage prijs te kunnen verhuren zijn er inkomsten nodig via de exploitatie van Bastion Oranje. We werken hiernaartoe in een project waarbij we veel overleg voeren met de buurt en de gemeente."

Wie meer wil weten over de SMB en het kleurenonderzoek is welkom op 19 september bij het historisch café in Podium deMess.

14 / 24

BBC World op bezoek bij Repair Café

De opname was voor het wekelijkse programma BBC World Hacks. Foto: Bob Awick

BUSSUM "Heel leuk en eervol dat ze er waren", vertelt Petra Olgers over het bezoek van BBC World aan het Repair Café van afgelopen zaterdag. De Britse zender was aanwezig voor een reportage over repaircafés wereldwijd.

Tussen de reparaties door werd Martine Postma, de oprichtster, geïnterviewd. Verder kreeg de omroep een rondleiding van Petra en kwamen er ook bezoekers en vrijwilligers voor de camera. "Er was ook contact met een repaircafé in India en Engeland", vertelt Petra enthousiast verder. De hele uitzending werd gedaan vanuit Bussum.

Bussum werd volgens Petra uitgekozen omdat ze goed georganiseerd én een aardige omvang hebben. Ondanks dat het in september nooit heel druk is - er is in die maand veel concurrentie van andere evenementen - waren de dertig bezoekers toch voldoende om een goede sfeer neer te zetten."

Bescheiden feestje

Het Bussumse Repair Café bestaat dit jaar zes jaar. Dat wordt met alle 32 vrijwilligers gevierd op 14 oktober tijdens het jaarlijkse vrijwilligersuitje. Petra: "Wat we gaan doen is nog een beetje een verrassing. Een van de vrijwilligers heeft de organisatie op zich genomen."

Wereldwijd

BBC Word had Bussum uitgekozen onder meer op advies van Martine Postma. Zij startte zo'n acht jaar geleden in Amsterdam met het eerste repaircafé. Bussum sloot zich twee jaar later aan. Het aantal repaircafés in Nederland was toen inmiddels uitgegroeid tot 45. Nu zijn er zo'n 1.500 repaircafés wereldwijd actief.
Het Repair Café wordt maandelijks georganiseerd op de tweede zaterdag van de maand en vindt meestal plaats in het Denksportcentrum Bussum.
De eerstvolgende is op zaterdag 13 oktober.

BIJ ANDREAS gaat deze maand echt van start

In februari 2016 werden de plannen bekendgemaakt. Foto: Bob Awick

NAARDEN Een bijzondere mijlpaal voor het nieuwe Naardense podium voor klassieke muziek: BIJ ANDREAS. Na een aantal try-outs achter redelijk gesloten deuren wordt op 30 september het eerste openbare concert in de verbouwde Andreaskerk gegeven: de eerste in de reeks van zes die tot begin december gepland staan.

Voor Hankie Bruinsma, een van de initiatiefnemers van het muziekpodium, had de start, met een optreden van pianiste Daria van den Bercken, niet mooier kunnen zijn. "We kennen elkaar al heel lang en net als ons team van BIJ ANDREAS is ze begaan met jeugd en educatie. Tijdens haar concert zal ze dan ook een leerling-pianist introduceren bij het publiek." En daar is het de oprichters van de stichting ook allemaal om te doen geweest. Ze willen een podium zijn voor jonge, talentvolle musici.

Try outs al achter de rug

Hankie: "We organiseren daarvoor masterclasses en concerten en willen zo jonge musici de kans bieden hun talent verder te ontwikkelen." De begeleiding door diverse professionele musici is daar een essentieel onderdeel van.Verder komt er volgend jaar een Internationaal Piano Festival Naarden, een meerdaags festival met zes talentvolle eindexamenkandidaten van diverse conservatoria. Dit eerste concert in september is dus niet de akoestische vuurdoop voor de voormalige Andreaskerk. Die hebben ze al gehad. Onder meer bij de officiële opening in mei. Toen liet ook burgemeester Han ter Heegde zijn muzikale talenten horen. "Dat was echt heel bijzonder: hij kwam ook met een eigen compositie." Bij de try-outs kwamen ook nog een aantal andere ongekende talenten van vrijwilligers naar voren. "Iemand bleek ineens volwaardig barman te zijn en een ander was een geweldige zaalwacht, maar ook gastheer."

Meer informatie en kaartjes: www.bijandreas.nl

Tamara Smeding wint voorronde pokertoernooi in Bussum

Er wordt niet om geld maar om de eer gespeeld. Foto: Bob Awick

BUSSUM Met een nieuwe finalist en negen halvefinalisten kijkt Roy Godschalk van Pokeren.nl terug op een succesvol pokertoernooi. Zaterdag namen 97 mensen plaats aan de pokertafels in het Snookertje aan de Elisadammershof.

Het toernooi in Bussum was een van de vijftig voorrondes die jaarlijks door Pokeren.nl worden georganiseerd. Het is de opmaat naar de grote finale op 22 december in het voetbalstadion van RKC Waalwijk. Normaal gesproken gaat de winnaar naar de finale. Maar omdat Tamara Smeding zich al voor de finale had geplaatst, ging het entreebewijs voor de finale naar Thom Veerman. Negen andere spelers gaan door naar de halve finale op zestien december in Hoofddorp.

Er wordt niet om geld gespeeld maar om de eer. De winnaar mag een jaar lang als ambasssadeur voor de organisatie op pad. Daar hoort ook het jaarlijkse tripje naar Las Vegas bij. Roy: "De toernooien die wij organiseren zijn voor mensen die graag willen pokeren een leuke manier om in een professionele omgeving te pokeren. Juist doordat we niet om geld spelen kunnen we dit ook op zo'n grote schaal organiseren." Volgende week zijn er weer voorrondes.

Collectanten op pad voor Nierstichting

GOOISE MEREN Ruim 60.000 vrijwilligers zetten zich dit jaar in tijdens de jaarlijkse collecteweek van de Nierstichting. Deze wordt gehouden van 16 t/m 22 september.

In Nederland zijn ongeveer 17.000 mensen die enige vorm van nierfalen hebben en op een transplantatie of dialyse zijn aangewezen.

De Nierstichting, gestationeerd in Bussum, bestaat dit jaar vijftig jaar en vraagt extra aandacht voor de ziekte. Ze hopen dat op termijn de ziekte te genezen is. Nu overlijdt jaarlijks nog één op de zes dialysepatiënten.

Pampus decor Meet & Match Diner

GOOISE MEREN Het Meet & Match Diner van het Platform Maatschappelijk Verbinden wordt op 1 oktober aanstaande gehouden op Pampus. Vervoer per boot vanaf Muiden en Naarden is geregeld.

Het Meet & Match Diner is bedoeld om maatschappelijke organisaties, vrijwilligersorganisaties, lokale overheden en het bedrijfsleven binnen Gooise Meren met elkaar in contact te brengen.
Dat doet het Platform onder meer met dit diner waar al deze partijen aan elkaar worden gekoppeld, met als doel een match te maken. Vraag en aanbod worden tijdens het diner met gesloten beurs uitgewisseld, waarna een afspraak wordt gemaakt om de match te realiseren. Deelname is kosteloos. Aanmelden kan tot 24 september via info@pmonb.nl.

Meer informatie op
www.platformmvo.nl.

'De stichting geeft de kinderen geluk en comfort, maar ook een toekomst'

Stichting Poolse Weeskinderen Naarden viert het vijfde lustrum in Polen

Stichting Poolse Weeskinderen Naarden bestaat 25 jaar en viert dat in oktober samen met de weeskinderen en het bestuur van de kindertehuizen in Pulawy en Garbów in Polen.

Voorzitter René Meijer van de Stichting Poolse Weeskinderen Naarden. Foto: Bob Awick

NAARDEN In november 1990 werden 42 kinderen van de twee weeshuizen in Polen uitgenodigd door Stichting Burgerzin Naarden voor een week vakantie in Naarden. "Dat was een enorm succes", vertelt voorzitter René Meijer. "Door deze vakantie werd de band met de tehuizen versterkt en is de Stichting Poolse Weeskinderen Naarden (SPWN) ontstaan."

"In de jaren negentig hadden 130 kinderen tussen de drie en achttien jaar bijna niets in de weeshuizen. De meeste kinderen waren geen wees, maar de ouders werden uit het ouderlijk gezag ontzet, ook hebben ze ernstige vechtscheidingen meegemaakt, zelfmoord van een ouder of dat een vader of moeder in de gevangenis terecht is gekomen. Dat is geen fijne achtergrond en deze kinderen komen dan vaak in een kindertehuis terecht waar de omstandigheden echt erbarmelijk waren. Ze hadden weinig eten, geen meubilair, zakten door hun bedden heen en er was bijvoorbeeld weinig kleding, geen tandenborstels of shampoo. De stichting heeft er toen voor gezorgd dat de kinderen in deze behoeften werden voorzien."

Ook zorgde de stichting dat de kinderen elk jaar een persoonlijk verjaardagscadeau met kaartje ontvingen. "Dat doen we nog steeds en we zorgen ook dat de kinderen elk jaar twee weken naar een vakantiekamp gaan aan zee of in de bossen. Er is geld voor een dagje weg maar een jaar bestaat uit 365 dagen en dat vinden wij als stichting te weinig voor een vakantiegevoel. Dit doen we nu al 25 jaar en daar blijven we ook mee doorgaan." Daarnaast heeft SPWN ervoor gezorgd dat de kinderen in de twee tehuizen zwemlessen krijgen en remedial teaching, er zijn speeltoestellen geplaatst in de tuin en een recreatieruimte is ingericht met sporttoestellen. "Wat ons als stichting veel doet, zijn de persoonlijke berichten die we ontvangen. Zo kregen we een brief waarin stond dat wij mensen zijn die echt om de kinderen geven en daar krijg je een warm gevoel van, maar aan de andere kant ook weer heel droevig."

De kinderen gaan elk jaar twee weken naar een vakantiekamp

Tegenwoordig betaalt de Poolse overheid voor de meest essentiële behoeften en is de stichting het geld op een andere manier gaan besteden zoals aanvullende opleidingen voor de kinderen en computers om huiswerk te maken. "In de twee kindertehuizen zitten nu 75 kinderen De kinderen gaan naar de lagere en middelbare school en na de middelbare school moeten de kinderen zelf een vervolgopleiding regelen, maar gelukkig staat nu in de huidige Poolse wetgeving dat jongvolwassenen die een aanvullende studie volgen tot hun 25e jaar in het tehuis mogen blijven wonen. Als je achttien jaar wordt, moet je in beginsel het tehuis verlaten en op eigen benen gaan staan, maar door deze regeling blijven meer jongvolwassenen in de tehuizen wonen en investeren wij in cursussen, Engelse lessen en rijlessen. De rijlessen kunnen belangrijk zijn omdat de weeshuizen in het arme gedeelte van Polen liggen met slecht openbaar vervoer. Dan kunnen ze moeilijk gaan solliciteren in de grote steden als ze geen rijbewijs hebben. De kinderen kunnen ook cursussen volgen zoals huidverzorging en computercursussen om toegang te krijgen tot een opleiding tot programmeur. Er is nu een meisje dat graag een andere opleiding wil gaan doen op het gebied van computers, maar daar is een basiskennis voor nodig en dat hebben we geregeld voor haar. Wij kunnen de kinderen geluk en comfort bieden, maar nu ook een toekomst."

Om alles goed te regelen heeft de stichting sinds anderhalf jaar nauw contact met orthopedagoge Magdalena. "Ze helpt ons en heeft toezicht en begeleidt de kinderen. Ook kijkt ze of de jongvolwassenen gemotiveerd zijn om bijvoorbeeld een studie te volgen. We hebben alle vertrouwen in haar en krijgen positieve reacties van de kinderen die heel blij met haar zijn. Ze zet zich voor 200 procent in voor de kinderen in de tehuizen."

'Voor het lustrumfeest is er een crowdfundingactie opgezet'

René vertelt dat de stichting vroeger iedere twee jaar op bezoek ging naar de tehuizen, maar dat ze dat nu bijna elk jaar doen met een aantal bestuursleden of met het hele bestuur. "Als we daar zijn, wat we natuurlijk zelf betalen, is de ontvangst in de kindertehuizen altijd hartverwarmend, met in ons achterhoofd natuurlijk wel de gedachte dat het verdrietig is dat de kinderen niet thuis kunnen wonen. We gaan dan ook altijd, samen met Magdelena die goed Engels spreekt, in gesprek met de kinderen en het bestuur van de weeshuizen die we door de jaren heen goed hebben leren kennen. Uit de reacties van de kinderen, het bestuur en personeel weet je dat we goed bezig zijn met onze stichting. We merken door onder andere de gesprekken dat onze stichting enorm op prijs wordt gesteld en dat we de kinderen kunnen helpen en ze een toekomst kunnen aanbieden. Een van de kinderen, een meisje van vijftien jaar, drukte het eens als volgt uit: 'Jullie leren ons te zijn zoals we willen zijn', en een ander vertelde ons: 'Van mijn ouders heb ik al vijftien jaar geen blijk van interesse gehad, jullie geven echt om ons'. En dan zijn we even heel stil. Tot hun achttiende jaar, of langer als ze gaan studeren, wordt er goed voor ze gezorgd en we hopen dat ze veel positieve dingen geleerd hebben en hun eigen toekomst kunnen oppakken."

Het bestuur van SPWN gaat in oktober weer naar Polen om een feest te geven om het vijfde lustrum samen met de kinderen en medewerkers van beide tehuizen te vieren. "Pulawy en Garbów liggen niet zo ver van elkaar af en we hebben te horen gekregen dat het gewest, waar Pulawy onder valt, een ruimte heeft geregeld waar we het feest kunnen geven." Zo'n feest kost best veel geld en SPWN wil dat niet ten laste laten komen van de bijdragen voor opleidingen. "Om die reden hebben we een crowdfundingactie opgezet. Wij hopen dat veel mensen op de actie reageren en dat we een geweldig lustrumfeest met z'n allen kunnen vieren."
De actie staat op http://pif.one/barbecue. Via de crowdfundingpagina "BBQ voor kinderen en (oud)medewerkers' kan door middel van de 'Support'-knop doorgelinkt worden naar de pagina waarop staat hoe een bedrag te doneren is.

De Nederlandse Kluis opent nieuw filiaal in centrum van Bussum

'Beveiliging van kluizen is onze core-business'

Jaap Zeeuw van der Laan toont één van de kluizen. Foto: Bob Awick

BUSSUM De Nederlandse Kluis neemt steeds meer kluizen over die voorheen door banken werden beheerd. In Hilversum zitten ze in de voormalige SNS-bank aan de s-Gravelandseweg 19 en in Bussum is net een filiaal geopend bij de Rabobank aan de Eslaan.

Directeur Jaap Zeeuw van der Laan vertelt dat De Nederlandse Kluis het beveiligen van kluizen als corebusiness heeft. "Dat betekent dat wij de grootste onafhankelijke aanbieder zijn van professionele kluisruimte in Nederland. Wij doen niets anders dan deze ruimtes beheren en doen er alles aan om de veiligheid te garanderen."

Dat veiligheid hoog in het vaandel staat, lijkt logisch, maar mensen die voorheen hun kluis hadden bij bijvoorbeeld de Rabobank in Bussum zullen merken dat de regels nog verder zijn aangescherpt. "We zitten in een voormalig bankgebouw, maar we hebben meer veiligheidseisen."

'Alles draait bij ons om veiligheid. Dat is onze nummer één'

Live meekijken

De algemeen directeur geeft hier een paar voorbeelden van: "Iedereen die de kluis in wil, moet zich legitimeren. Er loopt altijd een getrainde medewerker mee naar de kluisruimte. Wij registreren al het bezoek via livecamera's. De beelden worden niet alleen op de betreffende vestiging, maar ook extern bekeken. Mocht er dus iemand de kluis betreden die zich niet aangemeld heeft, dan kan zowel bij de balie of extern alarm worden geslagen. We zijn rechtstreeks aangesloten op de meldkamer. Zodra er alarm wordt geslagen is de politie er binnen een mum van tijd."
In het filiaal in Bussum zitten de kluizen onder de grond. Via de trap of lift brengt de medewerker de klanten door de bankkluis de ruimte in waar alle boxen zijn. "Wij geven de kluis vrij, waarna de klant met de sleutel de box eruit kan halen. De klant is de enige met de sleutel, wij hebben geen kopieën. Er zijn altijd aparte privéruimtes beschikbaar als men wat langer de tijd nodig heeft bij de kluis. De medewerkers komen overigens nooit in de ruimte waar de spullen in of uit de boxen worden gehaald. Daardoor weten wij ook niet wat er in de kluizen zit. Kortom, wij doen er alles aan om te zorgen dat de kluizen veilig en 100 procent overvalproof zijn."
De Nederlandse Kluis breidt de komende tijd nog flink uit. "Tegen het eind van het jaar openen we nog vijf locaties in het land. Daarmee hebben we straks 22 filialen."
De kluizen zijn verkrijgbaar in diverse maten. "Van plek voor waardedocumenten tot grote boxen van 90 centimeter hoog. Iedereen die hier meer informatie over wil, nodigen wij uit om een afspraak te maken."

De Nederlandse Kluis is te bereiken op 088 - 744 5555 of kijk op denederlandsekluis.nl.

Raja Yoga begint weer met complete basiscursus

De fijne sfeer in de yogaruimte is duidelijk voelbaar. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM Stichting Raja Yoga 't Gooi begint deze maand weer met een basiscursus die tien maanden duurt. Daarna is het mogelijk om ook de driejarige docentenopleiding te volgen én een Hoge Yoga groep.

"Raja Yoga staat voor Koninklijke Yoga, de hoogste vorm van Yoga", vertelt Jan Th. van Opzeeland. Hij is al jaren de drijvende kracht achter de stichting. "Raja Yoga is een wetenschap van de praktijk: je moet het beoefenen om te ontdekken dat het werkt en waar is." Hij vertelt dat de beste methode om meer te weten te komen over Raja Yoga is via een afspraak.

Kom kijken

'Kom gewoon eens onze school bekijken en begin met vier of acht lessen'

"Kom gewoon eens onze school bekijken en begin met vier of acht lessen. Dat weet je hoe we in onze lessen werken en of het iets voor jou is. Dat maakt het heel laagdrempelig om eens te proberen. De basiscursus wordt gehouden op maandagochtend of -avond. Doorgroeien kan uiteraard ook, daarvoor hebben we de driejarige docentenopleiding. Hiermee hoef je geen docent te worden, het is ook voor de eigen ontwikkeling. "
De koninklijke yoga is een volledige en oeroude training waarbij vermogens ontwaken zoals flexibiliteit, visie, kracht, geheugen, intuïtie en creativiteit. Zo is het mogelijk te werken aan groei in bewustzijn, verlichting, zelfrealisatie en heelheid. Naast de fysieke houdingen omvat het ook zaken als morele principes, energiebeheersing, onthechting, concentratie en meditatie.

In de ruime yogazaal hangt een fijne, serene sfeer en de kurkvloer voelt uiterst comfortabel aan. Jan glimlacht: "De fijne energie die door meditatie ontstaat hangt in deze ruimte. Sommige leerlingen vragen of ze nog even mogen blijven zitten na de les." Het is duidelijk dat hier een bijzondere vorm van yoga wordt gegeven. "Het is ons werk om mensen naar een hoger bewustzijn te tillen. Een gezonde ziel huist in een gezond lichaam; 90% van de fysieke kwalen komt uit het emotionele lichaam; mensen zitten veelal fysiek en mentaal in hun lichaam gevangen. Ik vergelijk het vaak met een aap die alle kanten op slingert. Zo gaan de gedachten van mensen ook. Mensen gaan op vakantie om rust te vinden en vervolgens gaan ze juist nog meer doen. Door je gedachten te observeren leer je ze te beheersen. Niet het slachtoffer zijn, maar de baas", besluit Jan.

De school is gevestigd op de Kruislaan 20, Bussum. Tel.: 035 -6948674 of kijk op www.raja-yoga-het-gooi.nl.

23 / 24

Schuttersdag op het Nederlands Vestingmuseum.

Vrijdag 14 september

Lezing over wijn

19:30 uur | Amaris de Veste Naarden

Lezing over wijn met vinoloog Olav Meyknecht met een kleine wijnproeverij. Restaurant open vanaf 19.00 uur. Kosten 5 euro inclusief kopje koffie/thee en wijnproeverij.

Healing Satsang Night

20:00 uur | Praktijk Caroline Bun Coaching Bussum

Toe aan een wonderlijke avond? Dan moet je dit een keertje meemaken. Je kunt een korte healing of inzicht ontvangen en je onderdompelen in magische muziek. Ook is het een laagdrempelige manier om met Caroline en Maurice kennis te maken als je coaching of een van hun bijzondere workshops overweegt.

Zaterdag 15 september

Samen lunchen

12:30 uur | Brownies & Downies Bussum

Zoals gewoonlijk op de derde zaterdag van elke maand. Nu gaan we naar Brownies en Downies aan het Julianaplein in Bussum. De consumpties zijn voor eigen rekening en worden apart afgerekend. Aanmelden noodzakelijk vóór 13 september bij Lidemey, 035-888 99 59.

Zondag 16 september

Schuttersdag

14:00 uur | Vestingmuseum Naarden

De kanonniers nemen je mee terug in de tijd en laten je de geschiedenis zelf ervaren. Tot 16.00 uur laten de kanonniers het vestinggeschut bulderen.

Maandag 17 september

Taallessen

17:30 uur | Koepelkerk of Mariakerk Bussum

De cursus lezen en schrijven voor mannen begint weer. Het gaat om mannen van zowel autochtone als allochtone afkomst, die hun Nederlandse taal willen verbeteren. Er kan ook extra geoefend worden voor de inburgering. Aanmelden bij Gerda Franken, 06-207 42 117.

Dinsdag 18 september

Vivium Kenniscafé

19:30 uur | Vivium de Zandzee Bussum

Welke rol kan voeding spelen bij het bevorderen van gezondheid van ouderen? En zijn er verschillen tussen de voedingsbehoeften van jongeren en ouderen? Dat zijn enkele vragen waar we tijdens het Vivium Kenniscafé op ingaan. Meer info op www.vivium.nl/kenniscafe.

Woensdag 19 september

Vroege Vogel Yoga mét pit!

7:15 uur | YogaYvonne Naarden

Ben je een vroege vogel en herken je dit? Het gevoel geen grip te hebben op je tijd en je weet niet wat je eraan kan doen? Op zoek naar meer ruimte in hoofd, adem, lichaam én je agenda? Jouw inspanning is: één uur per week eerder opstaan om naar jouw Vroege Vogel Yoga les yoga te gaan.

Mahjong… Steengoed!

10:00 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk Bussum

Mahjong is een gezelschapsspel, waarbij vier spelers het tegen elkaar opnemen. Spannend, uitdagend en lang niet zo ingewikkeld als het lijkt. Je kan Mahjong in één dag leren, maar hoe lang je het ook speelt, je ontdekt steeds weer nieuwe mogelijkheden. Gratis beginnerscursus? Stuur mail naar koencmb.vandijk@gmail.com.

Wandeltochten

13:00 uur | WOC Bellefleur Naarden

De duur van de wandelingen bedraagt ca. 1,5 uur. Geen kosten. Vertrek: bij WOC Bellefleur aan de Mackaylaan 11a in Naarden. Inlichtingen: Gré Poort: 035-695 16 86 of bezoek de website: wwww.wocbellefleur.nl.

Open dag op de peuterspeelzaal

14:00 uur | Peuterspeelzaal Dol-fijn Bussum

Kom een kijkje nemen bij peuterspeelzaal Dol-fijn! Van 14.00 tot 16.00 uur kan je peuter knutselen en spelen. Voor ouders is er een schmink-workshop. En natuurlijk kun je al je vragen stellen over de peuterspeelzaal aan de pedagogisch medewerkers.

Schakeldiner

16:45 uur | Wijkpost De schakel Naarden

Heerlijk 3-gangendiner. Kosten zijn 8 euro inclusief drankjes. Opgeven in De Schakel of bij R. de Beer, 0294-777 906.

Open Eettafel

17:30 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk Bussum

Gezellig samen eten in wijkcentrum de Uit-Wijk. Voor 10 euro krijg je een heerlijke maaltijd. Meer informatie of aanmelden? Neem dan contact op met Jannie: 035-693 20 77.

FitStap trainingen Gooise Meren

19:00 uur | WOC Bellefleur Naarden

FitStap is een nieuw, uniek beweegprogramma. Met FitStap voel jij je in 12 weken (weer) fit en vitaal. Daarbij is niet alleen voldoende beweging belangrijk. Juist de combinatie van een gezonde geest in een vitaal lijf staat centraal. En daarbij gaan wij jou helpen. FitStap is er voor elke conditie.

Lezing Historisch Café

20:00 uur | deMess Naarden

Drie medewerkers van de Stichting Monumenten Bezit (SMB), sinds januari 2016 eigenaar van de vesting Naarden, geven een toelichting over aspecten van het onderhoud en het beheer van de vesting. Uit tekeningen die in het archief zijn gevonden, blijkt dat de vesting er heel anders heeft uitgezien.

Donderdag 20 september

Laatste orgelconcert

20:15 uur | Grote Kerk Naarden

Laatste orgelconcert van het zomerseizoen in de Naardense Grote Kerk. Wybe Kooijmans speelt een verzoekprogramma.