NaarderNieuws

4 januari 2017

NaarderNieuws 4 januari 2017


VVV gaat een maandje dicht

De toonbank zal een prominente plek krijgen in de Utrechtse Poort. Foto: Bob Awick

NAARDEN - De VVV, gevestigd in de Utrechtse Poort, krijgt de komende maand aan de binnenkant een opknapbeurt.

Vanaf 9 januari gaat de deur voor bezoekers op slot. Meest opvallende verandering in het interieur is de toonbank die is geschonken door Emiel en Anneke Brouwer van Boekhandel Comenius. De balie is zeker welkom vertelt Niels Udo. Vorig jaar ontvingen ze 500 bezoekers meer dan het jaar ervoor. En komend seizoen willen ze niet 4, maar 7 dagen in de week open. Hiervoor zoekt men nog vrijwilligers. De vernieuwde VVV wil woensdag 1 februari weer haar deuren openen in de Utrechtse Poort.

De opknapbeurt in de VVV staat niet op zichzelf. De komende tijd worden heel wat historische gebouwen en vestingwerken onder handen genomen. Lees hier meer over in het interview met de Stichting Monumenten Bezit op pagina 7.

Jelmer Kruyt stapt uit VVD

GOOISE MEREN - Raadslid Jelmer Kruyt stapt uit de VVD en gaat als eenmansfractie verder.

Kruyt kan zich niet meer vinden in de werkwijze van de VVD. "De fractie en ik denken te verschillend over bestuursstijl, participatie en omgang en werkwijze binnen de fractie", aldus Kruyt. "Dat speelde al een beetje, maar dat gevoel is de laatste tijd groter geworden. Ik heb er lang over nagedacht, maar de knoop tijdens de feestdagen doorgehakt. Dat ik opstap doe ik met pijn in het hart."
Dat Jelmer Kruyt over bepaalde zaken anders denkt dan de rest van de VVD-fractie was afgelopen maand al te merken tijdens de gemeenteraadsvergaderingen. Kruyt stemde tegen enkele amendementen van de VVD, waar de rest van de partij volgens hem 'not amused' over was. De VVD zou het hem deels verboden hebben. "Dat voelt als een combinatie van powerplay en censuur", zegt Kruyt.
De VVD reageert teleurgesteld. "We respecteren dat besluit, maar het blijft bovenal heel erg spijtig", zo zegt Alexander Luijten. De VVD-fractievoorzitter heeft vooral problemen met de door Kruyt gegeven reden voor het vertrek. "Er wordt gezegd dat wij hem geen ruimte geven om zijn eigen mening te uiten en anders te stemmen. Dat is pertinent onjuist. Natuurlijk is het jammer als we binnen de VVD-fractie over bepaalde punten anders denken en stemmen, maar dat moet gewoon kunnen. Dat zullen we nooit tegenhouden." Het steekt Luijten dat Kruyt als eenmansfractie verder gaat. "Dat recht heeft hij wel, maar dat hij zijn zetel meeneemt is absoluut niet netjes."

Jaarwisseling probleemloos verlopen

NAARDEN - Naarden heeft een vlekkeloze jaarwisseling achter de rug. Naarders hebben rond de jaarwisseling 26 keer geklaagd over overlast van vuurwerk. Er hebben geen noemenswaardige incidenten plaatsgevonden.

De brandweer werd slechts één keer opgeroepen, voor een brandje aan de Evert de Bruijnstraat. Daar bleek het allemaal wel mee te vallen en was het vuur snel onder controle. Om de hoek, aan de Huibert van Eijkenstraat was het feest met volkszanger Sjaak Ranzijn die voor zijn buren zong. Woningstichting Naarden had deze straat uitgeroepen tot mooiste verlichte straat van Naarden.

10

raadsfracties telt de gemeenteraad nu, verdeeld over 31 zetels

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 ds. Ds. W.B. van de Woord; Naarderheem 10.30u. ds. G.J. Roest
*RK St. Vituskerk 09.30u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 07/01 17.30u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00u. en 17.00u. ds. A. Hoekman

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00u. Eucharistie kapelaan A. Geria; za. 07/01 17.00u. Vesper Parochianen
*RK St. Jozefkerk 11.00u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*PGB Wilhelminakerk 10.00u. ds. H.J. van Dijk
*PGB Verlosserkerk 10.00u. ds. N.W. den Bok
*PGB West W. de Zwijgercollege 10.30u. mw. ds. G.A. de Vries
*PGB Sion W. de Zwijgercollege 08.55u. ds. P. van Duijvenboden en 17.00u. ds. G. van Goch
*Remonstranten N-B 10.30u. ds. J. Geel
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30u. ds. P.J.C. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30u. Werkgroep Liturgie
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00u. ds. W.F. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00u. drs. J.M. van Wijgerden
*Apostolisch Genootschap 09.30u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00u. Mensenwijdingsdienst; do. 12/01 10.00uur. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00u. mw. ds. H. Honderd

Lekker het nieuwe jaar in

Wat de boer niet kent vreet hij niet. Een echte Nederlandse uitdrukking, die zeker ook opgaat bij apart zeebanket. Zoon Marcel bewees het tegendeel. Hij trakteerde op mesheften!

Dat was kort geleden tijdens de Kerstparty die wij op 2e kerstdag hielden ergens in Almere, met de ganse familie aanwezig. Voor het eerst zag ik mij omringd door mijn 3 kleinkinderen, wat toch een bijzondere gebeurtenis was. En daar kwam Marcel opzetten met één van zijn nieuwe gerechten: mesheften gemixt met kokkels. Zal je niet zo snel op een Nederlandse tafel zien verschijnen, want zeker de mesheften kennen we alleen als dood en leeg op het strand en niet in de keuken. Marcel had ergens in Rotterdam een leverancier gevonden van verse, dus nog levende mesheften en had een bestelling geplaatst. Met daarbij ook een flinke portie kokkels. Voor de goede orde: zowel de mesheften als de kokkels zijn veel op onze stranden voorkomende schelpdieren. Gezien de snelheid waarmee de gemengde porties verdwenen, was er sprake van een groot succes. Ga maar googelen en durf het ook eens aan! Bijzonder smakelijk, gezond, exotisch en in een mum van tijd gereed. Een andere lekkernij kwam vorige week als zomaar uit de lucht vallen. Een oude, zieke kastanjeboom op de hoek van de Koningslaan en de Boslaan bleek plotseling een rijke oogst (een "vlucht" heet dat in vaktermen) oesterzwammen te hebben geproduceerd. Buurman Bert, buurman Willem en ondergetekende hebben er een flinke maaltijd aan gehad!

Weerbericht

Eerst droog met 's nachts lichte vorst
In de laatste fase van december bepaalde een groot hogedrukgebied het weer met weinig wind en hardnekkige mist. Na nieuwjaarsdag ging snel de bezem door de atmosfeer met een stevige westenwind. Donderdag slaat een hogedrukzone zijn vleugels uit. Het is dan droog en iets kouder. In het weekeinde wordt het met een westelijke stroming zachter en licht wisselvallig.

Donderdag + vrijdag
In de nacht naar donderdag vriest het licht, tot - 3 graden. Overdag zijn er zonnige perioden. Het wordt 3 à 4 graden. Er staat een matige noordoostenwind. In de nacht naar vrijdag daalt de temperatuur tot rond - 5 graden. Er is kans op mist. Overdag is er meer bewolking. In de avond kan er wat regen vallen. Het wordt circa + 2 graden.

Het weekeinde
In de nacht naar zaterdag kan er wat neerslag vallen. De temperatuur kan nog dalen tot rond het vriespunt. Overdag wordt het droog maar er is veel bewolking met af en toe een streepje zon. Ook voor zondag wordt dit weerbeeld verwacht, de nacht is vorstvrij. Het wordt in het weekend overdag circa 7 graden met een matige westenwind.

Weetje
Op de lijst 'warmste jaren' staat 2016 met gemiddeld 10.7 graden op de 10e plaats. Als gevolg van klimaatopwarming zijn alle jaren op die lijst recent. Het jaar 2016 staat met 1810 zonuren (normaal 1600) ook op de lijst 'zonnigste jaren' (9e plaats). Er viel met 845 mm een normale hoeveelheid neerslag. Juni was opvallend nat en september juist zeer droog en warm.

Een uitgelezen boek

50 jaar Remonstranten in 't Gooi

Om de kerk van de Remonstranten, een vrijzinnige protestantse kerk aan de Koningslaan 2b in Bussum te vinden, moet je goed zoeken.

Het gebouw ligt in een hoek, achter bomen verscholen, in een mooie wijk. In 1985 gaf de kerk een boekje uit waarin het ontstaan en de ontwikkelingen van de Remonstrantse gemeente Naarden-Bussum in woord en beeld wordt verteld. J.A. de Groot redigeerde de herinneringen van de verschillende predikanten en gemeenteleden. De kerkbouw en de periode 40-45 krijgen flinke aandacht. Het boekje is chronologisch opgezet en vermeldt naast feiten vooral de positieve gebeurtenissen. Een eigen gemeentelid, ir. G.J. Treep b.i., ontwierp de kerk, die in 1953 gereedkwam. Zijn ontwerp was zo dat op het hoogtepunt van een kerkdienst het zonlicht als stralend symbool via een roosraam in de kerk valt. Het boekje van 62 pagina's, 19 afbeeldingen, geniet, kwam in 1986 uit.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 8 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Vanaf zondag 8 januari zendt GooiTV het volgende programma uit:

- "Anders is gewoon", een programma waarin we 4 jongeren met verschillende culturele achtergronden volgen. En dan blijken ze helemaal niet zoveel van elkaar te verschillen.

'Dat iemand op mij inrijdt hoort niet bij mijn werk'

Agenten Gooi en Vechtstreek vertellen openhartig

Jorg, Mariecke en Rob zijn terug op de plek waar een man zes jaar geleden op ze inreed. Foto: Joost Lammers

door Joost Lammers

'Hij lachte op een absurde manier naar me, zoals The Joker'

REGIO - Agenten zijn regelmatig het slachtoffer van geweld. Afgelopen jaarwisseling was het weer raak. Daders hangt een zware straf boven het hoofd, maar de gevolgen voor de agenten zijn ingrijpend. De Gooise politieagenten Rob, Jorg en Mariecke weten er alles van. Ze kregen er mee te maken toen een agressieve man hen in Huizen probeerde dood te rijden. In de documentaire 'Agenten in levensgevaar' van mediapartner NH vertellen ze openhartig over deze dag.

De nacht van 14 februari 2011 staat bij de Gooise agenten Mariecke, Jorg en Rob in het geheugen gegrift. Een tot dan toe rustige nachtdienst krijgt een dramatische wending als ze naar Huizen worden gestuurd. Een man dreigt zijn ex te vermoorden. Hij is mogelijk in het bezit van een vuurwapen. Als hij in de buurt van de woning op de agenten stuit, richt hij zijn agressie op hen. Rob, die hondengeleider is, is er als eerste. Hij zet zijn politiebus schuin op de weg en vangt de man op die vanuit Laren aan komt scheuren. De opvallende gele auto stopt vlak voor hem. Rob stapt uit en beveelt dat man zijn handen moet laten zien, maar de man reageert niet. "Hij kijkt me recht aan en begint op een absurde manier te lachen. Het was zoals The Joker in de films van Batman. Het was geen normale lach, hij keek er op een heel aparte manier bij."

Daarna gaat het heel snel. De man geeft gas, stuurt om de politieauto heen en scheurt verder de wijk in. Rob trekt zijn wapen en schiet een aantal keer op de auto. Mariecke en Jorg komen op dat moment net aanrennen over de weg. De auto ontweek de agenten niet, integendeel. "We zagen dat de koplampen in onze richting kwamen. Ze volgden ons", vertelt Mariecke. Jorg: "De bestuurder reed doelbewust op ons in." De agenten weten ternauwernoord op een verhoging bij een bushalte te springen om aan de aanstormende auto te ontsnappen. Ook zij schieten meerdere malen op de auto. Dat heeft succes, want verderop raakt de auto van de weg. De man vlucht te voet de wijk in en ontsnapt.
Agressie en geweld tegen hulpverleners nemen toe, zegt het OM. De gevolgen voor de agenten zijn ingrijpend, zeker als het zo ver gaat als in deze situatie. "Dit is maar net goed gegaan. Op de terugweg naar bureau komt wel het besef dat je in levensgevaar bent geweest", zo blikt Jorg terug. Ook voor familie en vrienden komt dat hard aan. "Iemand wilde mij iets aan doen. Dat vind je zelf erg, maar je familie realiseert zich ook dat het heel anders had kunnen aflopen. Zij vinden het misschien nog wel erger", vertelt Mariecke. "Dit hoort niet bij mijn werk. Er hoort niet op mij ingereden te worden." Jorg: "Mijn moeder dacht: 'ik had mijn zoon kunnen verliezen' en dat doet wel wat met je."

Spoorloos
De man die Mariecke en Jorg probeerde dood te rijden, bleef jaren spoorloos. Tot hij in 2015, vier jaar na het incident, in Zwitserland werd opgespoord en kon worden verhoord. Omdat er geen uitwisselingsverdrag is met Zwitserland, kon hij daarna weer gaan. Hij is nog steeds op vlucht, maar als hij in Nederland komt, hangt hem een forse gevangenisstraf boven het hoofd. De rechter veroordeelde hem eind 2016 tot 26 maanden cel. De agenten zijn tevreden met deze uitspraak.

Het is inmiddels bijna zes jaar later, maar die bewuste 14e februari in 2011 spookt af en toe nog door hun hoofd. Ze zijn voorzichtiger geworden en alerter in vergelijkbare situaties. Jorg: "Dan zie je dat je als politieman, die een mooi uniform draagt en iets uit wil stralen, toch wel kwetsbaar bent." Mariecke is heel resoluut. "Geweld tegen de politie mag niet normaal worden. Dat accepteer ik niet. Rob: "Mijn familie verwacht dat ik weer thuiskom als naar het werk ga. Dat is ook mijn insteek."

De NH-documentaire 'Agenten in levensgevaar' is terug te vinden via BussumsNieuws.nl en NaarderNieuws.nl.

Inwonertal Gooise Meren stijgt met 241

GOOISE MEREN - Nederland is gegroeid met bijna 111.000 inwoners, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. En daar is onze regio mede verantwoordelijk voor. In Gooise Meren is het aantal inwoners in 2016 met 241 gestegen.

Wat groei betreft spant Amsterdam de kroon. Toch zijn het met name gezinnen de stad de rug toe keren en een woning in de randgemeenten betrekken. Daardoor ziet het CBS ook de inwonertallen in kleinere plaatsen stijgen. In Blaricum bijvoorbeeld. Daar is het inwonertal met 431 gestegen. Deze regiogemeente springt eruit vanwege de vele nieuwbouw die in het afgelopen jaar is opgeleverd. In Weesp zal dat effect dit jaar merkbaar worden.

Nog meer groeicijfers:
Diemen: +366, Weesp +120, Hilversum +1021, Huizen +65, Laren +136, Eemnes +99, Wijdemeren +185.

Hockeymeiden aan de bak in Australië

NAARDEN - Vijf meiden van HC Naarden uit de A en B jeugd zitten momenteel in Australië. Babette, Maartje, Nouk, Nikki en Merel zitten in een samengesteld hockeyteam met meiden van SV Kampong twee weken in de stad Perth. De dames zullen veel wedstrijden spelen. Niet alleen hockey, maar ook cricket en ijshockey. De afgelopen tijd hebben ze hier thuis al mee geoefend met spelers uit het nationaal Nederlands cricketteam. De meiden geven hockeytraining aan Australische meisjes die in afgelegen dorpen wonen.

Veel positieve reacties op titel 'Naarder van het Jaar 2016'

Bijval en felicitaties, ook uit de erfgoedwereld

De award staat op dit moment nog bij Saskia (r). Foto: Bob Awick

door Yvette de Vries

NAARDEN - De positieve reacties op het winnen van de titel Naarder van het Jaar 2016 stroomden binnen bij Marlo Reeders en Saskia Simons. Ze namen de award in ontvangst namens alle vrijwilligers van de Nacht van Naarden. "We hebben echt heel veel leuke reacties gehad, op social media en persoonlijk", laat Marlo een week na de bekendmaking in het NaarderNieuws weten.

Marlo, in het dagelijks leven directeur van de Grote Kerk Naarden, vertelt dat ze niet alleen veel reacties kreeg van Naarders maar ook ver buiten de gemeentegrenzen was het nieuws, via LinkedIn en Facebook, doorgedrongen. Zo kwamen er felicitaties vanuit de erfgoedwereld, van de Pieterskerk in Leiden en van een oud-wethouder van Naarden.

'Saskia kon nauwelijks nog over de Marktstraat in de Vesting lopen'

Marlo: "Ik was die week vrij en had een druk programma met etentjes en zo en zat dus een beetje ondergedoken. Saskia vertelde me dat ze nauwelijks nog over de Marktstraat in de Vesting kon lopen." Ook veel vrijwilligers van de Nacht van Naarden waren in hun sas met de erkenning voor het culturele evenement en reageerden ook direct op social media na de bekendmaking.

De reacties waren hartverwarmend vindt Marlo. Beide dames ervaren het ook als een steuntje in de rug voor de Nacht van Naarden en in het bijzonder voor cultuur in het algemeen. "Door al die reacties komt het beeld naar voren dat cultuur er nog echt toe doet. Het is een van de slagaarders van de samenleving." Het is de bedoeling dat de award gaat rouleren tussen de beide dames en de musea die onderdeel waren van de Nacht van Naarden. Momenteel staat hij bij Saskia in huis. "Saskia zit vast nog te kijken naar de trofee, maar graag wil ik hem mijn kant op", reageert Marlo lachend.

'Door al die reacties komt naar voren dat cultuur er nog echt toe doet'

Tot slot deelt ze ook nog een compliment uit aan de bedenker van de award: het NaarderNieuws. "Het is een leuk en goed initiatief van de krant. Het laat op een leuke manier de mensen achter de initiatieven zien."

Adrienne van Vreden


Acupuncturist, woont in Bussum sinds 1971, 55 jaar

U kunt mensen helpen met het stoppen met roken?
"Ja, met acupunctuur, hypnotherapie en ondersteuning van de huisartsenzorg van Medisch Kwartier Naarden Vesting hebben we een pakket op maat om mensen te kunnen laten stoppen."

Wat is uw eigen goede voornemen?
"Ik mediteer graag, maar het komt er te vaak niet van. Dus: meer mediteren."

Waar komt u graag?
"Ik woon vlakbij de heide. Wat een prachtige natuur hebben we hier vlak naast de deur."

Hoe ziet uw ideale vrije dag eruit?
"Bij mooi weer ga ik graag sportduiken in Vinkeveen, bij slecht weer met een boek op de bank."

Wat zou u doen met 100 euro?
"Een dagje wat gezelligs doen met mijn gezin."

En met een miljoen?
"Een huis -kleinschalig- oprichten waar jongeren met een verstandelijke en lichamelijke beperking fijn kunnen wonen."

Waar kunnen we u 's nachts voor wakker maken?
"Drop en kaas."

Met wie (dood of levend) wilt u een goed gesprek?
"Mijn ouders. Ze zijn helaas overleden. Sinds hun overlijden is er veel veranderd in mijn leven. Dat zou ik graag delen en hun mening vragen."

Een dag de burgemeester?
"Dan zorg ik dat het aantal verkeersdrempels drastisch omlaag gaat."

Favoriete boek?
"Applied Channel Theory in Chinese Medicine van Wang en Robertson."

Waar zullen we op proosten?
"Op een wereld waarin mensen de dialoog aangaan en minder hard vanuit hun eigen ik handelen."

Eigen vlaggen in kernen

GOOISE MEREN - Naarden, Bussum Muiden en Muiderberg kunnen hun oude gemeentewapens en vlaggen gebruiken zonder dat er toestemming nodig is. Dat heeft de gemeenteraad bepaald.

Naarden mag de oude Naarder vlag voeren, Bussum de Bussumse enzovoort. De raad wil dat zodat de kernen hun karakter behouden. De gemeente mag de oude gemeentewapens en vlaggen zelf niet meer gebruiken. De gemeente heeft een nieuw gemeentewapen. Er komt geen andere gemeentevlag.

Breuk GOP onherstelbaar

GOOISE MEREN - Het lijkt uitgesloten dat de ruzie binnen de fractie van de Gooise Ouderenpartij (GOP) nog wordt opgelost. Dat stelt Jan van der Starre van Ouderenpartij Noord-Holland na gesprekken met Jan Kwekkeboom, René Sweijen en Han van Wees.

Het botert al langer niet meer tussen Jan Kwekkeboom aan de ene kant en René Sweijen en Han van Wees aan de andere kant. Kwekkeboom werd door de GOP-fractie afgezet als fractievoorzitter en opgevolgd door Sweijen. Het partijbestuur was het daarmee oneens en royeerde Sweijen vervolgens, waarna de GOP-fractie verder uit elkaar viel. Van der Starre heeft nog geprobeerd de breuk binnen de GOP te lijmen. Tevergeefs. "De problemen ontstonden na uiteenlopende politieke standpunten. Daarna werd het persoonlijk. Het is allemaal enorm uit de hand gelopen. Het blijkt niet op te lossen", aldus Van der Starre.
Hoe het nu verder gaat, is nog niet duidelijk. Het ligt voor de hand dat René Sweijen en Han van Wees zich afsplitsen van de GOP en samen verder gaan.

Lezing Gerard Hoogendijk

NAARDEN - Historicus en socioloog Gerard Hoogendijk verzorgt dinsdag 17 januari om 20.00 uur een Historisch Café in het Vestinghotel. De titel is: Mokum op het zand.

Op grond van de herkomst van de eerste bewoners van het Prins Hendrikpark belicht de Naarder in zijn lezing de zogeheten Tweede Gouden Eeuw van Bussum. Hoogendijk woont al 30 jaar in het Prins Hendrikpark. Na zijn pensionering legde hij de familiegeschiedenis van de eerste bewoners vast.

Vestingwerken krijgen komende zes jaar lang een opknapbeurt

'Sommige stukken zijn zorgelijk met lekkages en scheurvorming'

Jeroen van der Werf en Mark van den Bos willen snel starten met de renovatie. Foto's: Bob Awick

door Jessica de Jong

NAARDEN - Een jaar geleden kwamen de Vestingwerken in handen van de Nationale Monumentenorganisatie. Inmiddels ligt de uitvoering bij de Stichting Monumenten Bezit (SMB). Was er is het begin nog heel veel weerstand tegen deze overname, de stad Naarden had immers liever zelf zeggenschap behouden over de Vestingwerken, nu lijkt het tij gekeerd. De SMB ervaart veel medewerking van de inwoners en gemeente en kan komend jaar gaan beginnen met het echte werk:herstelwerkzaamheden. Aan het woord directeur Mark van den Bos en fortexpert Jeroen van der Werf.

Een jaar de Vestingwerken in portefeuille, hoe bevalt het?
Mark van den Bos: "Nog steeds heel goed. Als je dan toch een Vesting mag beheren, dan is Naarden de beste om te hebben. Het is een prachtige Vestingstad."

De brugwachterswoning wordt geheel opgeknapt.

'Het metselwerk alleen is al 45.000 vierkante meter'

Het afgelopen jaar hebben jullie de Vestingwerken in kaart gebracht. Hoe staan het ervoor?
Jeroen van der Werf: "Over het algemeen wel goed, maar er zitten ook hele slechte plekken bij. Die zijn soms wel zorgelijk. Het was wel bekend dat er achterstallig onderhoud was. Dat hebben we dus terug gezien. Structurele problemen zoals verkeerde opbouw van gronddekking, lekkages, scheurvormingen in gewelven van bastions."

Overlast

De SMB zal om het werk aan de vestingmuren te kunnen uitvoeren onder andere damwanden moeten slaan. Dit zal geluidsoverlast met zich meebrengen voor Vestingbewoners. De damwanden zijn nodig omdat een deel van de muren onder de waterlijn aangepakt moet worden. En voegen onder water, dat gaat niet. Al met al gaat het om 45.000 vierkante meter aan metselwerk dat binnen zes jaar gedaan moet worden.

Wat is het plan van aanpak?
Mark van den Bos: "Eerst hebben we gekeken; wat is er allemaal en welke subsidies kunnen we hiervoor aanspreken. Het Rijk heeft namelijk geld beschikbaar voor onderhoud. Dat betreft een zesjarenplan. Wij gaan ons dus ook op de komende zes jaar focussen. We zullen het onderhoud per Bastion uitvoeren zodat alles eerst in een stabiele fase komt. Pas in een volgende fase gaan we dan ook verbeteringen uitvoeren."

'Oud Molen is als eerste aan de beurt en dat is hard nodig'

Het klinkt als veel werk. Waar beginnen jullie?
Jeroen van der Werf: "Met Oud Molen, daar waar Jan des Bouvries zit. Bastion Oud Molen is er qua onderhoud het slechtste aan toe. Met name aan het Zeefront zie je hele slechte stukken. Scheuren in de muren, voegen eruit. De laatste keer dat hier gerenoveerd is, dat is 50 jaar geleden. Daarna is er minimaal onderhoud geweest en dat zie je. Oud Molen wordt in de periode 2017 - 2018 aangepakt. Dit wordt ook de plek waar er fluisterbootjes voor toeristen kunnen komen, een plan van Thijs Cobben en Aimée Vegter; twee Naarders."
En daarna?
Mark van den Bos: "Daarna hopen we ieder jaar een ander bastion aan te pakken. De volgorde is: Oud Molen, Promers Kazerne, Oranje, Turfpoort, Nieuw Molen en daarna Katten. De volgorde per 'ster' is: bastion, ravelijn, courtine. Ieder jaar een project en dat zes jaar lang. We pakken dan dus niet alle problemen aan, maar wel de meest noodzakelijke. We willen eerst een homogeen beeld creëren. Eigenlijk moet je straks niet kunnen zien dat we zijn geweest."

Hoe verloopt het contact met inwoners en gemeente?
Mark van den Bos:"Heel goed. Wij zien geen beren op de weg, ook niet op lange termijn. Tenzij de gemeente een andere koers gaat varen. We werken mee aan de Unesco-nominatie en dat is voor ons mede een reden om een mooi bezoekerscentrum te huisvesten in de Vesting. Met zo'n status wordt ook het landschap beschermd en dat zou dan voor ons weer gevolgen hebben. Behalve met instanties hebben we ook veel contact met mensen uit Naarden. Zo weten ze van alles wat niet is gedocumenteerd. Een voorbeeld is dat de mensen van de woonboten ons precies konden vertellen waar de waterleidingen zitten. Daar waren geen tekeningen van."

De heren vervolgen: "De Gele Loods wordt aangepakt. Daar komt een bezoekerscentrum in voor toeristen, een documentatiecentrum en we willen er kantoren maken voor onszelf en voor het Vestingmuseum. Verder gaan we aan de slag met de renovatie van de brugwachterswoning en het kantine gebouw (De Hoed) en we werken mee aan de plannen voor de realisatie van de historische haven voor de deur van het Arsenaal. We horen terug dat de mensen het fijn vinden dat er nu eindelijk wat gaat gebeuren. De plannen van de haven lagen er bijvoorbeeld al tien jaar. Tot slot werken we aan de verplaatsing van het Vestingmuseum maar daar nemen we, met de komst van een nieuwe museumdirecteur, rustig de tijd voor."

'De ANBO heeft ons gewoon in de kou laten staan'

Oud bestuursleden richten nieuwe vereniging op

Na opheffing van de lokale afdeling stopte de ANBO ook met de activiteiten. Foto: Yvette de Vries

door Yvette de Vries

BUSSUM - "We moesten het eigenlijk maar gewoon zelf uitzoeken, maar we kunnen 800 leden toch niet in de kou laten staan", reageert Chris Beun, op het besluit van de ANBO (Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen) om de ondersteuning van alle lokale activiteiten te stoppen. Ook de club die wekelijks bijeenkomt in Stokjes en Lepels in Bussum dreigde daarvan de dupe te worden. En dus hebben ze besloten zelf hun eigen vereniging op te richten genaamd de Algemene Seniorenvereniging Gooise Meren (ASGM).

Het lokale bestuur, onder wie Chris Beun en Hannie Walet, kwam in actie. Samen met nog een aantal andere vrijwilligers werd snel een nieuwe vereniging opgetuigd. De ASGM met Beun als ad interim voorzitter en Walet als secretaris.

Afgelopen maandag hadden ze hun eerste bijeenkomst. Gewoon op de oude vertrouwde plek. "Voor de mensen uit Gooise Meren die lid zijn verandert er niet zo veel", stelt zijn medebestuurslid Walet. "De ASGM zal alle activiteiten voortzetten." Er is dan ook deze maandagochtend als vanouds een gezellig koffie-ochtendje met boekenruil. Maar ook de dagjes uit, de lees- en handwerkclub, en de jaarlijkse vakantie, worden nu onder de vlag van de ASGM aangeboden.

'We hebben 125 leden, een fractie van de 800 ANBO-leden'

Ze moesten snel handelen, Beun en de zijnen, want de aankondiging van de ANBO om te stoppen met de activiteitenteams kwam onverwacht en kort van te voren. Door dat snelle handelen hebben ze veel dingen goed en op tijd kunnen regelen. Walet benadrukt dat ook de ASGM de voordelen van collectiviteitskorting op de zorgverzekering en de hulp bij het invullen van belastingaangifte garandeert. Maar daar gaat het eigenlijk niet om. De belangrijkste rol van de ASGM en voorheen dus de ANBO is sociaal maatschappelijk van aard.

Walet: "Veel oudere mensen zitten in een sociaal isolement. Ze zijn alleenstaand en durven niet zomaar ergens op af te stappen. De behoefte aan een organisatie als de onze is groot." Ze hebben dan ook hard geknokt voor het voorbestaan. Dat dat niet onder de vlag van de ANBO kon betreurt ze, maar volgens de strijdlustige Walet lieten ze hen geen keuze. "Ze hebben ons gewoon in de kou laten staan. Lokaal interesseert ze niets meer, dat neem ik ze kwalijk." Walet weet waar ze het over heeft, ruim veertien jaar was ze bestuurslid van de lokale ANBO-club. "We werden voor een voldongen feit gesteld in oktober en moesten het maar uitzoeken." Het beetje startkapitaal dat ze mee kregen is aangewend voor het oprichten van de nieuwe vereniging, een website en flyers om bekendheid te geven aan het initiatief.

Bekendheid
Inmiddels heeft de vereniging al ruim 125 leden. Dat is een fractie van de 800 die van de ANBO lid waren. Volgens Walet heeft dat vooral te maken met de onbekendheid. "De ANBO heeft in november een brief gestuurd aan alle leden en een enkele zinsnede gewijd aan het stopzetten van de activiteiten." Ze vreest dat veel leden het niet hebben gelezen of te laat waren met het opzeggen van het lidmaatschap. "Dat kon tot 1 december, de mensen hadden dus niet veel tijd."

Van de lezers

Ook reageren op het nieuws? Mail naar redactie@bussumsnieuws.nl of redactie@naardernieuws.nl.

Bekendmakingen

In de krant van vorige week las ik de ingezonden brief van dhr Bastiaans. Hij doet een voorstel waardoor 'papieren publicatie' van de Bekendmakingen veel goedkoper kan. Ik ben lid van het Burgerpanel. De enquête over 'Communicatie met de gemeente' heb ik maar niet ingevuld: het bleek toch al besloten zónder consultatie van de inwoners. Na deze brief reageer ik wel. Ik zou graag de Bekendmakingen-Bussum, in papieren vorm behouden. Misschien is het idee van dhr Bastiaans de gemeente daarbij van dienst.

Monique Daalhuijsen, Bussum

Verkeerde bezuiniging

Waarom worden bewoners van Gooise Meren niet via een panel-onderzoek gevraagd hoe ze de informatie over bekendmakingen zoals: bouw- en kap-vergunningen willen vernemen? Renier Bastiaans zei vorige week: "Service kan blijven tegen lagere kosten". Hij meent dat de kosten van het publiceren van de bekendmakingen met ongeveer 2/3 kan worden verminderd, als dit woonplaats-gericht wordt vermeld in Naarder- Bussums- en MuiderNieuws'. Vanaf vandaag zijn bewoners zonder internet, vooral ouderen die zich juist zeer betrokken voelen bij hun stad of dorp, nu verstoken van deze informatie, tenzij zij dit wekelijks per post laten thuisbezorgen. De kosten van deze: postbezorging, de informatievoorziening via internet en het inlichten van nieuwe bewoners - hoe de bekendmakingen in Gooise Meren plaats vindt - zijn vermoedelijk hoger dan de besparingskosten. Een onderzoek zou wenselijk zijn.

Jan Weerdenburg, Naarden

Vuurwerk

Wat een tendentieuze kop 'Bussumers klagen 85 keer over vuurwerkoverlast'. Nog geen honderd Bussumers (negatief betiteld als 'klagers') deden een melding bij het Landelijk Meldpunt Vuurwerkoverlast. Ik was één van hen. Natuurlijk weet ieder weldenkend mens dat heel veel meer Bussumers uitgesproken last hadden van het steeds zwaarder wordende vuurwerk. Het heeft geen enkele zin om een melding te doen. Er wordt niets mee gedaan. Behalve dan door onze plaatselijke krant, die de vuurwerkdiscussie met dit soort 'cijfers' heerlijk bagatelliseert. Het zou BussumsNieuws sieren als ze het initiatief zou nemen om eind 2017 een plaatselijk meldpunt voor vuurwerkoverlast in te stellen, met daarbij de belofte dat er op de meldingen daadwerkelijk actie wordt ondernomen. Benieuwd wat dat voor statistieken zal opleveren.

Margreet de Broekert, Bussum

Kinderen Spieghelkerk trakteren Zandzee-bewoners op oliebollen

Gezellig samen oliebollen eten.

Kinderen van de Bussumse Spieghelkerk verrasten bewoners van woonzorgcentrum De Zandzee op oudjaarsdag met verse oliebollen. Om tien uur 's ochtends stroomde de eetzaal vol met bewoners die wel trek hadden in een verse oliebol, een praatje van dominee Stephan de Jong of de gezelligheid van zoveel kinderen. Naast een bol waarvoor de bakkers al om vijf uur 's ochtends hun bed uit waren gekomen, werden de ouderen -tien uur 's ochtends of niet- ook getrakteerd op een heus advocaatje met slagroom of een glaasje bubbels. Het begint welhaast traditie te worden, want ook vorige jaren brachten de Spieghelkerk-kinderen oliebollen naar alle ouderen uit De Zandzee.

donderdag 5 januari

Wijkcoach

Bibliotheek Bussum 10:30 uur

Kostenloos aanspreekpunt voor vragen, ideeen en zorgen.Ook telefonisch bereikbaar: 06-38718004

Nijntje Spelletjes

De Zandzee 14:00 uur

Nijntje spelletjes voor onze allerkleinste bezoekertjes. Tijdens het recreatief zwemmen vanaf 14.00 uur. Deelname t/m 5 jaar

vrijdag 6 januari

2-gangen Schakeldiner

wijkpost De Schakel 17:15 uur

Oer-hollands Schakeldiner € 7,50. Kol. Verveerstraat 74 Naarden.

Broodje+

Landstraat 17:30 uur

‘Ruimte’ serveert Broodje+ aan de Landstraat 80, Bussum (achter het gemeentehuis). Inloop vanaf 17.30 uur met koffie/thee. Van 18.00 tot 19.15 uur broodmaaltijd.

Goed gesprek

Landstraat 19:15 uur

'Ruimte’ houdt aan de Landstraat 80, Bussum achter het gemeentehuis een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.15 uur.

zaterdag 7 januari

Repaircafé

wijkpost De Schakel 10:00 uur

Binnenlopen tot 12.30 uur. Samen met deskundigen kijken of iets nog gemaakt kan worden. Locatie: Kol. Verveerstraat 74 Naarden.

zondag 8 januari

Nieuwjaarsreceptie

De Palmpit 14:30 uur

Tot 16.30 uur. Voor vrijwilligers en bezoekers.

Film op Zondag

wijkpost De Schakel 13:00 uur

Dramafilm. Frankrijk; 2010. Duur: 1 uur 53 minuten. Een Amerikaanse journaliste ontdekt tijdens onderzoek over de 2de wereldoorlog in Parijs een geheim van haar schoonfamilie. Kosten € 2,50.

Limes Live & Café

Limes 14:30 uur

Met het Noothoven Syndicaat, een swingende zevenmansformatie met zangeres. Gratis toegang.

maandag 9 januari

Open Koffie

Het Hoofdkantoor 9:00 uur

Open Koffie voor ZP-ers uit Naarden en Bussum. Samen netwerken, ervaringen delen en koffie te drinken. Tot 10.30 uur.

Tassenmuseum met High Tea

PlusBus 10:00 uur

Tassenmuseum Hendrikje. Spraakmakende tassen van Europese koningshuizen. U wordt thuis gehaald en gebracht. Info:035-7504192.

ASGM Senioren Café

Stokjes en Lepel 10:30 uur

ASGM senioren café (voorheen ANBO). Locatie: Nassaustraat 3b, Bussum. Tot 12.00 uur. Consumpties voor eigen rekening.

Adempauze

Koningskamer 20:30 uur

Thema Rust en rusteloosheid. Locatie: gebouw van de Remonstranten. Met o.a. live muziek en een gedicht. www.koningskamer.nl.

Trainen Zandvoort Circuit Run

Tempo Atletiek Ver. 19:30 uur

Start training tot en met 20 maart voor de Zandvoort Circuit Run op 26 maart. www.avtempo.nl.

dinsdag 10 januari

ASGM Handwerkclub

geen vaste locatie 14:00 uur

Tot 16.00 uur. Informatie via Rita Beun via 06-46547533 of rita@beun.net.

woensdag 11 januari

Wandeltocht

WOC Bellefleur 13:00 uur

Vertrek vanaf WOC Bellefleur, Mackaylaan 1, Naarden De duur van de wandeling bedraagt ongeveer 1 ½ uur zonder koffie/theepauze. Info via Gré Poort: 035-6953117.

Bingo

wijkpost De Schakel 13:30 uur

Aanvang bingo 14.00 uur. Kosten € 3,50 voor 1 kaart en 2 consumpties Na afloop een loterij. Locatie: Kol. Verveerstraat 74, Naarden.

Gratis bridgen

Witte Kerk Naarden 19:15 uur

Iedere woensdagavond bij bridgeclub Trefpunt. Tel 035-6932392.

donderdag 12 januari

Wijkcoach

Bibliotheek Bussum 10:30 uur

Kosteloos aanspreekpunt voor vragen, ideeën en zorgen. Ook telefonisch: 06-38718004.

Filmhuis Bussum

In DOWN TO EARTH zoekt een Nederlands gezin op wereldreis 'Earth Keepers'.
In geestige roadmovie WATERBOYS zijn vader en zoon op zoek naar volwassenheid.
DE KINDEREN VAN JUF KIET ontroert.
Fijnzinnige thriller THE SALESMAN.
Onverwachte afloop in romantisch MAL DE PIERRES.
In FRANTZ van François Ozon ontmoeten twee tegenstanders elkaar, bij een graf.
Sergio Leone's ONCE UPON A TIME IN THE WEST is gerestaureerd.
I, DANIEL BLAKE verenigt humor, warmte en wanhoop.
Nieuwe interviews en beelden in THE BEATLES: EIGHT DAYS A WEEK.
Privé-video's in UNKNOWN BROOD werpen een licht op de zelfgekozen dood van Herman Brood.
Grappige onthullingen in PERFETTI SCONOSCIUTI.
LES SAISONS schildert de tumultueuze geschiedenis van de Europese wildernis.
JUSTE LA FIN DU MONDE zet de familieverhoudingen opnieuw op scherp.
Meeslepend NERUDA portretteert dichter en vrijheidssymbool Pablo Neruda.
Overtuigende thriller NOCTURNAL ANIMALS van de regisseur van A SINGLE MAN.
SNEAK PREVIEW
FAMILIEFILMS: SEPP – DE WOLVENVRIEND, JULIUS IN WINTERLAND.

Versa vrijwillgerscentrale

Versa Vrijwilligerscentrale Gooise Meren zoekt een PR-medewerkster.

Het Goois Toneel zoekt een decorbouwer voor het maken van een decor voor een toneelstuk. Daarnaast worden acteurs gezocht.

Manege Gooi en Eemland zoekt vrijwilligers voor 2 uur per week voor het begeleiden van de paarden voor onze gehandicapte ruiters.

Stichting Wijkpost de Schakel zoekt een coördinator Repair-café.

Vanaf 9 januari zijn de inloopuren weer geopend

Uit de Historie van Bussum en omgeving
As time goes by…..

Op 1 januari was het precies tweehonderd jaar geleden dat een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van Bussum werd bereikt. De datum 1 januari 1817 zal voor altijd vermeld worden in de historie van het gehucht, het dorp, de woonkern of het stadsdeel dat als "Bussum" bekend staat. Met geen mogelijkheid is te voorspellen op welke manier dat "Bussum" bij de vierhonderdjarige herdenking van de mijlpaal (in 2217) herkenbaar in het Gooise landschap aanwezig is.

December 1816. Koning Willem I ondertekent in zijn Brusselse paleis het besluit dat 'met den 1 January 1817 Bussum van de stad Naarden zal worden afgescheiden, en eene afzonderlijke, op zich zelve staande Gemeente, van een eigen bestuur voorzien, zal uitmaken'.

In de nasleep van de Franse revolutie ('vrijheid, gelijkheid en broederschap') was het een groep bewoners gelukt om de regering te overtuigen van hun aanspraak op zelfstandigheid. De 800 Bussumers mogen het voor zichzelf gaan regelen.

Symbolisch voor de relatie die in de afgelopen twee eeuwen tussen de gemeenten Naarden en Bussum bestond, is de toestand waarin het Koninklijk Besluit zich nu bevindt. In het Nationaal Archief wordt een uit elkaar vallend vod bewaard dat met plakband bij elkaar gehouden wordt. Alsof het keer op keer uit de kast is gehaald. Twee eeuwen aantrekken en afstoten van de beide buurgemeenten laten hun sporen na. Het mag nu alleen met handschoentjes worden aanpakt.

Op 4 juni 2016 tekende Koning Willem Alexander in Wassenaar de Wet tot samenvoeging van de gemeenten Bussum, Muiden en Naarden. Hoe treffen ze het stuk aan in het jaar 2217?

Hans Jonker

'De gemeente staat er goed voor. Dat maakt me trots'

Waarnemend burgemeester Albertine van Vliet vertrekt na anderhalf jaar

GOOISE MEREN - Ze heeft anderhalf jaar achter de rug: een half jaartje als waarnemend burgemeester van Bussum en nu een heel jaar als waarnemend burgemeester van Gooise Meren. Burgemeester Albertine van Vliet vertrekt en draagt het stokje over een paar weken over aan Han ter Heegde, de eerste burgemeester van Gooise Meren. Van Vliet houdt zonder meer een tevreden gevoel over aan haar burgemeesterschap. "We hebben vooral het afgelopen jaar heel hard gewerkt om deze gemeente op te bouwen en het gaat al heel erg goed, zeker als je beseft dat de gemeente pas een jaar bestaat. Dat maakt me echt ontzettend trots."

Burgemeester Albertine van Vliet: "Ik kwam hier al, maar heb veel nieuwe dingen ontdekt. Ik kom graag nog eens terug." Foto: Bob Awick

U werd anderhalf jaar geleden de burgemeester van Bussum na het vertrek van burgemeester Henk Heijman. Hoe was dat?
"Er was heel wat gebeurd, dus het was wel even aanpoten. Er heerste onrust. De eerste avond vergaderde meteen de gemeenteraad over het rapport dat gemaakt was over het handelen van burgemeester Heijman. Ze hadden me van te voren wel gewaarschuwd over de ontstane problemen en alle strubbelingen. Er waren veel verstoorde verstandhoudingen en je merkte ook wel dat de gemeenteraad zich geen raad wist met de hele situatie. Het was voor ons allemaal even wennen."

Uw taak was om de rust terug te brengen. Heeft u dat kunnen doen?
"We hebben wat dat betreft wel heel wat stappen gezet. Je merkte toen al snel dat de gemeenteraad na de kwestie rond Henk Heijman en alles wat er nog meer speelde een nieuwe start wilde maken. Dat hele hoofdstuk werd echt afgesloten. Vervolgens bleek het al snel een stuk beter te gaan. Het staat er nu, ook al hebben we nu een hele andere gemeenteraad, een stuk beter voor."

Hoe vond u dat half jaartje burgemeesterschap van Bussum?
"Het was vanzelfsprekend wel anders dan wanneer het een vast burgemeesterschap was geweest, want als waarnemend burgemeester word je echt een taak meegegeven. Dat was rust brengen en Bussum besturen tot aan het samenvoegen tot Gooise Meren. Als waarnemend burgemeester bouw je niet echt een band op met de bewoners, want je bent er maar voor even. Toch heb ik me wel echt de burgemeester van Bussum gevoeld. Ik voelde me heel erg verantwoordelijk voor hoe het hier ging en ik kijk ook met veel voldoening terug, vooral vanwege het vertrouwen dat ik van iedereen gekregen heb. Ik heb me hier ook heel erg thuis gevoeld."

'Zo'n eerste jaar kan je vergelijken met het opzetten van je eerste tent'

Na dat half jaar werd bekend dat u waarnemend burgemeester van Gooise Meren werd...
"Daar heb ik ja tegen gezegd zonder er al te lang over na te hoeven hebben denken. Dat was vooral omdat we toen al met z'n allen hard aan het werk waren om deze gemeente op te bouwen. Daarnaast kende ik de mensen al en alle lopende zaken. Als er weer een andere burgemeester zou komen, had alles veel langer kunnen gaan duren. Het was de beste keuze voor de gemeente. De raadsleden stonden er allemaal achter en dat voelde heel goed."

Hoe was het om de gemeente van de grond af op te bouwen?
"Dat was heel spannend. Het eerste jaar van Gooise Meren kan je vergelijken met het opzetten van je eerste tent. Dan ontbreken er steevast tentstokken, je tentdoek scheurt lek, je moet zoeken naar haringen en de grond blijkt niet geschikt. Het was echt heel veel zoeken. Vooral de eerste maanden was het wennen. Voor de gemeentemedewerkers zelf, maar vooral ook voor alle bewoners. Het was af en toe best een rommeltje, maar dat weet je van te voren."

'Het Gooise Meren-gevoel moet nog veel meer gaan leven'

Waar staat Gooise Meren nu?
"Zeker als je beseft dat we pas een jaar achter de rug hebben, dan staat het er gewoon heel goed voor. Ik vind dat echt bewonderenswaardig. Ik heb meer dan 25 jaar als openbaar bestuurder gewerkt en ook een fusie van twee waterschappen begeleid en daarmee dus heel veel meegemaakt. Zo snel als het hier allemaal gegaan is, is echt bijzonder te noemen. We hebben er met z'n allen de schouders onder gezet en het afgelopen jaar veel werk verzet. Het meeste loopt nu zoals het moet lopen. We hebben echt veel bereikt."

Waar bent u het meest trots op?
"We hebben echt een paar grote stappen kunnen zetten. Na vele jaren hebben we nu een akkoord voor de bouw op de KNSF-grond, we kunnen gaan bouwen. Daarmee kunnen we vooruit kijken. Daarnaast hebben we de begroting op orde en zijn we onder het financieel toezicht van de provincie uit. Dat is echt heel knap na een jaar. Zeker omdat we het niet makkelijk hebben gehad. We hebben hoe dan ook een paar langlopende en grote dossiers kunnen afwerken. Ik ben heel trots op 'mijn club'."

Waar kijkt u vooral op terug?
"Eén van de voornaamste zaken het afgelopen jaar was de komst van een asielzoekerscentrum naar de gemeente. Buurtbewoners hadden daar grote zorgen over, mede vanwege het verleden. Het zorgde wel voor onrust. Door steeds met groepjes buurtbewoners te praten en hun zorgen aan te horen, kwam er meer draagvlak voor het asielzoekerscentrum. Dat heeft er echt voor gezorgd dat er rust kwam en dat de zaak niet uit de hand is gelopen. Ik vind dat Gooise Meren op dat vlak echt een voorbeeld vormt voor andere gemeente waar dit probleem speelde."

Nog twee weken

Burgemeester Albertine van Vliet heeft nog twee weken te gaan, dan vertrekt ze en wordt ze opgevolgd door Han ter Heegde. Ter Heegde wordt de eerste vaste burgemeester van Gooise Meren.

Voor burgemeester Van Vliet staan de komende twee weken vooral in het teken van werk afronden en overdragen voordat Ter Heegde het werk kan overnemen.

Een officiële afscheidsreceptie voor Van Vliet komt er niet. Mensen die het toch willen kunnen na afloop van de installatie van Ter Heegde, op woensdag 18 januari, toch afscheid van haar nemen.

Wat kan er nog beter?
"Je merkt nog steeds dat mensen moeten wennen aan Gooise Meren. Dat geldt voor bewoners, maar ook voor de gemeenteraad. Er wordt nu vaak nog gekeken of de kernen wel goed naar voren komen. Er wordt nog heel erg geworsteld wat dat betreft. Dat moet wel gaan veranderen. Je moet vanzelfsprekend wel voldoende aandacht hebben voor alle kernen, maar er moet ook gedacht worden aan het grotere geheel. Er moet echt een balans tussen worden gevonden. Het Gooise Meren-gevoel moet nog meer gaan leven. Dat is ook logisch als je pas een jaar onderweg bent. Er kan nog heel veel beter. Aan de andere kant kun je wel zeggen dat we een goede keuze hebben gemaakt om te gaan fuseren. We staan veel sterker en kunnen veel meer aan. Tot nu toe is Gooise Meren geslaagd."

Wat laat u achter voor uw opvolger?
"Met Han ter Heegde aan het roer kan er verder gebouwd worden. De gemeente heeft straks echt een hele ervaren burgemeester."

Noem eens iets wat belangrijk is?
"Er moet veel meer gedacht gaan worden aan waar deze gemeente voor staat. Er liggen veel kansen. We hebben een groot potentieel als het gaat om toerisme. Met Naarden Vesting, het Muiderslot, Pampus en zo kun je wel even doorgaan. Dat kunnen we nog meer op de kaart zetten. Maar dat geldt ook voor Gooise Meren als woon- en werkgemeente. Die kansen moeten opgepakt worden. Daarnaast kunnen we een sterkere speler worden in de regio."

Wat gaat u zelf straks doen?
"Absoluut niet stil zitten. Ik ga veel van mijn andere werk weer oppakken. En voor de rest gaan we heel veel reizen komend jaar. Vanaf een afstandje zal ik Gooise Meren zeker nog volgen. Ik zal ook zeker nog terugkomen. Ik heb dingen ontdekt van de gemeente die ik niet kende, zoals wandeltochten. Dat kom ik graag verder ontdekken."

Alle awards zijn uitgereikt

De 'Personen van het Jaar' in deze regio

Pastoor Jules Dresmé werd Hilversummer van het Jaar. Foto: Bastiaan Miché

REGIO - In Naarden werd de Nacht van Naarden en in Bussum werd Lisa Schonewille uitgeroepen tot Naarder en Bussumer van het Jaar. Maar niet alleen in Naarden en Bussum werd de award uitgereikt, alle lokale nieuwsbladen van Enter Media kozen een 'Inwoner van het Jaar'.

In Weesp werd Lieuwe Veerman van Uiteraard Uitermeer Weesper van het Jaar. In Hilversum ging de prijs naar pastoor Jules Dresmé (zie foto), die een belangrijke rol speelde in de realisatie van het MH17-monument.

In Huizen ging Stichting Huizerdag met de titel aan de haal vanwege de 30ste editie van hun feestdag. Antoinetty van den Brink werd Laarder van het Jaar vanwege haar werk binnen Historische Kring Laren. In Eemnes ging de eer naar Pulling Eemnes een evenement op het gebied van trekkertreksport. De Historische Kring Blaricum werd met BeeldBankBlaricum.nl Blaricummer van het Jaar.

In Diemen kreeg Aschwin van Wel de award voor zijn inzet voor Scouting Diemen.

Ruim 400 nieuwjaars-duikers

Ruim 400 deelnemers renden zondag het ijskoude water in tijdens de eerste nieuwjaarsduik in Huizen. Bob Awick

HUIZEN - De eerste nieuwjaarsduik in Huizen was met meer dan vierhonderd deelnemers een groot succes. Organisator Arnoud Wildschut is zeer tevreden. Het evenement aan de Zomerkade trok ook zeer veel bekijks."De kade stond helemaal vol. Ik had zoveel mensen niet verwacht'', vertelt Wildschut. Vanaf half twee stroomde het strand langzaam vol met oranje mutsen. Na een gezamenlijke warming-up, gaf burgemeester Hertog het startschot. Velen kwamen niet verder dan pootje baden, aangezien het water heel koud was. De gemeente stak 10.000 euro subsidie in het evenement.

Midwintervuur Blaricum steunt twee goede doelen

Het grote vuur aan de Meentzoom. Bob Awick

BLARICUM - Rotaryclub Blaricum-Centaurea organiseert dit jaar voor de vijfde keer het Blaricums Midwintervuur. Deze keer vindt het evenement op 8 januari vanaf 15.00 uur plaats aan de Meentzoom. Kerstbomen kunnen zaterdag al vanaf 12.00 uur worden ingeleverd, zodat zij deel kunnen uitmaken van de brandstapel van het midwintervuur.

Het Blaricums Midwintervuur draagt dit jaar een extra gloed in zich door het overlijden van Mariëlle Bakker, actief lid van de Rotaryclub, en onlosmakelijk verbonden met de organisatie van het evenement. "Zonder haar drive, inzet en energie, had het Blaricums Midwintervuur niet kunnen worden wat het ís geworden. Het is dan ook mede in haar nagedachtenis, dat het vuur op 8 januari opnieuw zal worden aangestoken", aldus de rotaryclub.
Ook dit jaar heeft de club weer twee goede doelen uitgekozen waar de opbrengst van het Blaricums Midwintervuur ten goede aan zal komen. Het zijn de lokale Sport- en Gymnastiekvereniging Vlugheid en Kracht en de landelijke Stichting Het Vergeten Kind.

Het lustrumjaar kent drie live optredens en een stamppottenbuffet. Daarnaast is de verkoop van loten voor de loterij alweer gestart. Artiesten die optreden zijn 'Soulman' Ivanildo Kembel, Michel Bak en troubadour Leon Lutterman. Er worden ook weer volop activiteiten georganiseerd voor de kinderen. Een speciale 'Mystery Guest' zal dit jaar aan het rad draaien om de gelukkige prijswinnaars van de loterij te bepalen.
Zodra de schemer invalt, wordt het vuur ontstoken. Hierna is iedereen nog van harte welkom voor de afterparty. Meer informatie over de lotenverkoop en het programma is te vinden op de site midwintervuur.nl.

Dit jaar geen onderscheiding

GOOISE MEREN - Er worden dit jaar zeer waarschijnlijk geen gemeentelijke onderscheidingen uitgereikt. Dat laat de gemeente weten.

Bussum, Naarden en Muiden reikten elk jaar respectievelijk de Kleine Johannes, het Naarders Compliment en de Muider Roemer uit aan mensen die zich vrijwillig inzetten voor de gemeente, maar sinds de gemeentefusie tot Gooise Meren is dat er nog niet van gekomen.

De vrijwilligersonderscheidingen bestaan wel nog steeds en zullen ook nog wel worden uitgereikt maar dat laat nog even op zich wachten, zo meldt de gemeente. Dat komt onder meer omdat er dit jaar geen nieuwjaarsreceptie is.

Cursus ZWEEDS voor beginners&gev start 10 jan, olv erv. ZW/NL docent, in Weesp, GRATIS PROEFLES, ensabel@telfort.nl, 06-51322253

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

De Klusjesman met oplossingen. DFS Facilitaire diensten. Particulieren en Bedrijven. 06-36198050 / 035-7519985

Haardhout wind- en oven gedroogd in netten. Haardhout wind- en oven gedroogd in kooien, ca. 1,9 kuub strak gestapeld. In eiken, Essen en Berken. Voor meer info: Tuincentrum H. vd Wurff 0294-412978

Kom op 16-1 naar GEWELDIG GOED (Kapelstraat 65, Bussum) voor een GRATIS DEMONSTRATIE van het LUTTERLOH PATROONTEKEN SYSTEEM (15.00 of 18.30 uur) en zie hoe eenvoudig het is om patronen in je EIGEN MATEN te maken. Intekenen via info@geweldiggoed.nl

Te koop gevraagd tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, baartjes goud en zilver, muntenverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Jolanda's Knipservice knipt bij u aan huis !! Dames € 23,50 Heren € 19,50. 1ste behandeling 25% korting 6de behandeling halve prijs. Werkdagen dinsdag en woensdag. Voor verdere informatie zie www.jolandasknipservice.nl of bel 06-15563879

Versa Welzijn "Administratie voor Elkaar" en Formulierenspreekuur samen in één spreekuur. Elke donderdag inloopspreekuur van 10 - 12 uur in Uit Wijk, Dr. Schaepmanlaan 10, Bussum. U kunt langskomen voor hulp bij uw administratie, met formulieren, reageren op woningen bij Woningnet, digitaal opvragen van bankafschriften voor uitkeringsinstanties. Kom langs en neem uw administratie mee! Informatie: Tineke van der Tol en Wilma Post. 035-6911251

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

BUHR ZOEKT DEELRUIMINGEN: ZOLDER, KELDER, GARAGE, BERGING etc. Telefoon: 06-53408425 (Robert) of 035-6937512 (Gérard)

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

Gratis feestzaal tot 180 pers. Info 06-53319921

MOTORFIETSEN te koop GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app 06-25418595

Privéles Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans 035-6839235

Arthur's loodgietersbedrijf.nl
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk, riool, waterleidingen, gasleidingen, sloopwerk en het schoonmaken van de dakgoten, gratis goot en dakinspectie. 06-22418974.

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. Met ervaring en goede ref. Tel.: 06-86257647

Computerproblemen, een virus of een kapotte laptop? Voor al uw computer/ict/internet vragen komen wij bij u langs!Bel: 0641622340

'Schermpje in huis levert meer besparing op'

Een energieverbruiksmanager aan de muur helpt pas echt met besparen, vindt de Woonbond. Foto: Eneco

De energiebesparing door huishoudens met een slimme meter blijft achter bij de verwachtingen. Er werd gerekend op een gemiddelde besparing van 3,5%, maar die blijft steken op minder dan 1%. Dat bleek uit een studie van het Planbureau voor de Leefomgeving. De Woonbond pleit nu voor een landelijke regeling om de aanschaf van een beeldschermpje te vergoeden of te vergemakkelijken.

Het helpt als bewoners op een handzaam beeldschermpje direct hun gas- en energieverbruik kunnen zien. Dat stimuleert mensen om minder gas en elektriciteit te verbruiken. In Groot-Brittannië waar de slimme meter standaard met zo'n beeldschermpje wordt geleverd, is het energiebesparende effect veel groter, namelijk zo'n 3%. In Nederland liet het kabinet dit over aan de markt.

Slechts 15% van de Nederlandse huishoudens met een slimme meter heeft interesse in het eigen verbruik en is van plan om zelf daarvoor een energieverbruiksmanager aan te schaffen. In de overgrote meerderheid van die gevallen gaat het dan echter om een app (van energieverbruiksmanagersonline.nl) en niet om een beeldscherm, terwijl een beeldscherm op lange termijn veel meer effect heeft.

Slimme meter

In 2015 werd besloten dat alle woningen voor eind 2020 een slimme meter moeten krijgen. Deze operatie kost de overheid 3,3 miljard euro. Inmiddels is bij ruim een kwart van de 7 miljoen Nederlandse huishoudens een slimme meter geïnstalleerd. De meterstanden worden automatisch geregistreerd en naar de energieleverancier gestuurd. Consumenten krijgen vervolgens een tweemaandelijks overzicht van hun verbruik.

Inzage nodig

Kennelijk stimuleert alleen de slimme meter mensen onvoldoende om minder gas en elektriciteit te verbruiken. Daarom is het belangrijk dat meer huishoudens een energieverbruiksmanager aanschaffen. Met een beeldschermpje gekoppeld aan de slimme meter bespaart men tussen de 4 en 8% op elektra en tussen de 6 en 10% op gas op het energieverbruik. (Bron: Woonbond).

Tuintrend


Dit wordt de tuintrend van 2017: de verticale tuin. Een fraai rek met drie etages voor bloeiers en ruikers, inclusief irrigatiesysteem. Ook verkrijgbaar met wieltjes, zodat dit deel van de tuin verrijdbaar wordt. Handig om zon of schaduw te zoeken. Of om bijvoorbeeld de verse kruiden naast de buiten-BBQ te rijden.

Tegelwijsheid


Het toilet is behalve een praktische ruimte, ook een plek om tot rust te komen. Reden genoeg om aandacht te besteden aan de inrichting. Dan praat je al snel over tegels. Durf te experimenten met kleuren en patronen. Juist in het toilet kan het wel wat uitbundiger. Kies bijvoorbeeld eens voor een donkere kleur.

Help, ik zoek een klusjesman

Door de aantrekkende woningmarkt, is de vraag naar klusjesmannen, stukadoors, elektriciens en schilders groot. Maar tegenover die grote vraag staat een krap aanbod van deze vakmensen.

Veel mensen willen een andere keuken, badkamer of een uitbouw maar kunnen geen vakmensen vinden. "Een verbouwing moet tegenwoordig maanden van tevoren worden gepland", zegt woordvoerder Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. "Het tekort aan vakmensen is het grootst in de Randstad en de grote steden." Het tekort dreigt door de vergrijzing in de bouwsector de komende jaren nog veel groter te worden. Door de grote vraag gaan de tarieven van de klusjesmannen omhoog.

Duikeling


De optimistische stemming van kopers en verkopers op de woningmarkt is over zijn hoogtepunt heen, blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator. Na bijna vier jaar van onafgebroken stijgingen maakt het consumentenvertrouwen in december een duikeling. Nederlanders beoordelen omstandigheden om een huis te kopen minder gunstig doordat sinds lange tijd hypotheekrente weer iets oploopt en het woningaanbod licht daalt.

Nieuwbouw stuwt Blaricum op

Het aantal inwoners in Nederland is vorig jaar fors gestegen. Ook in deze regio zijn er nu meer mensen dan een jaar geleden. De nieuwbouw in de Blaricummermeent is een belangrijke factor daarin.

Volgens het CBS kwamen er in 2016 bijna 111.000 Nederlanders bij, veel meer dan in 2015. De grootste stijging zit in de grote steden, vooral door de immigratie en het aantal geboorten.

Daar staat tegenover dat vooral gezinnen die de stad weer verlaten en zich vestigen in een randgemeente. Blaricum behoort tot de snelste stijgers onder de kleinere gemeenten, vooral door de nieuwbouw in de Blaricummermeent.

Overdenken


Kamertje over? Zorg voor een zacht tapijt of een comfortabel vloerkleed. Kies voor een harmonieus en rustgevend kleurenpakket. Installeer een boekenrekje voor je filosofische boeken. Voorzie een laag bijzettafeltje voor accessoires zoals kaarsen, bloemen, wierook. En voila! Een heerlijke meditatieruimte...