NaarderNieuws

24 april 2014

NaarderNieuws 24 april 2014


'We zijn eruit'

VVD, D66 en CDA sluiten coalitieakkoord binnen vier weken

Burgemeester Sylvester en de drie beoogde wethouders van het nieuwe college van B&W. Foto: Bob Awick

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Nog geen maand na de gemeenteraadsverkiezingen kwam donderdag het verlossende woord: de drie coalitiepartijen waren eruit. VVD, D66 en CDA leggen woensdagavond, nadat deze krant naar de drukker is, hun gloednieuwe coalitieakkoord voor aan de gemeenteraad.

Miriam van Meerten-Kok (VVD), Marcel Adriani (D66) en Marleen Sanderse (CDA) worden de nieuwe wethouders. De portefeuilles zijn opnieuw samengesteld. Van Meerten-Kok focust zich op het 'sociaal domein' (zorg, werk, onderwijs) en economische zaken, Adriani neemt de fusie en de financiën voor zijn rekening, Sanderse wordt wethouder 'wijkgericht werken' en nieuwbouw. "Op basis van persoonlijke voorkeuren en de partijprogramma's waren we daar snel uit", blikt Van Meerten-Kok terug.

De inhoudelijke afspraken tussen de drie partijen beslaan slechts negen A4'tjes. Het akkoord bestaat uit twee delen: een zogeheten 'bestuursakkoord' en een 'beleidsakkoord'. "In het bestuursakkoord hebben we vastgelegd hoe we het komende anderhalf jaar willen werken, met burgerparticipatie en veel debat", legt Rob Niehe, die namens de VVD de onderhandelingen deed, uit. "We gaan daarbij door op de ingeslagen weg. Die typisch Naardense werkwijze willen we ook na de fusie bewaren. In het beleidsakkoord staan de inhoudelijke punten die we nog vóór de fusie willen uitvoeren."

Aan het begin van de onderhandelingen had de coalitie aan oppositiepartijen PvdA en GroenLinks gevraagd om ook hun handtekening onder het bestuursakkoord te zetten. In eerdere interviews in deze krant gaven fractievoorzitters Voskuil en Barteling echter aan daarvoor te willen passen. Beide partijen wensten betrokken te zijn bij het opstellen ervan. Waarom dan toch nog een bestuursakkoord opnemen in de afspraken? Van Meerten-Kok: "PvdA en GroenLinks kunnen alsnog gewoon meedoen. Er zitten zat punten in die de oppositiepartijen ook op hun wensenlijstje hebben staan."

Het coalitieakkoord, getiteld 'Waarden van Naarden', is kort maar krachtig, volgens onderhandelaar Niehe. "Het is beknopt want we hebben maar kort tijd tot de fusie van januari 2016." In het beleidsdeel sommen de drie partijen aan de hand van de nieuwe portefeuilles 28 doelstellingen op. Het eerste doel is de snelle realisatie van de gemeentelijke bouwplannen (portefeuille Sanderse). De Storkplannen worden niet opengebroken en er moet vóór de fusie een visie liggen voor de nieuwbouw achter de Amersfoortsestraatweg en in het centrum van de Keverdijk.

Woningbouw
Na veel discussie over sociale woningbouw in de afgelopen collegeperiode worden de afspraken over de Naardense woningvoorraad door de nieuwe coalitie 'geactualiseerd'. "Daarbij is er aandacht voor wijzigingen in de woningcategorieën, het aantal woningen, het bijstellen van de prijsklassen en de herziening van de definities over de sociale woningvoorraad", staat in het akkoord. Betekent dit dat de afspraak vervalt dat 1/6 deel van de nieuwbouw in Naarden in het goedkope segment wordt gebouwd? Niehe: "Het betekent dat we mogelijk die verdeling aanpassen en/of de definitie van het goedkope segment aanpassen. We moeten in Naarden niet alleen voor onszelf bouwen maar ook kijken wat we regionaal gezien nodig hebben."

Ook wil de nieuwe coalitie zwaarder inzetten op stadspromotie (portefeuille Van Meerten-Kok). Een opvallend onderdeel daarvan is de feestverlichting in de Vesting. Vorig jaar december weigerde de gemeente nog mee te betalen aan de lampjes die in december de Marktstraat en de Cattenhagestraat opvrolijken. Een anonieme weldoener trok de portemonnee en zorgde ervoor dat er op het laatste moment toch verlichting kwam. Dat gedoe wilde het nieuwe college dit jaar voorkomen. "We gaan nu kijken hoe we de kosten redelijk kunnen verdelen met de ondernemers", bevestigt Niehe.

Wijkwethouders
De coalitie wil zo veel mogelijk zaken op wijkniveau oplossen. Daarom krijgt Naarden er ook 'wijkwethouders' bij. Van Meerten-Kok: "We worden als bestuurder ook verantwoordelijk voor een Naardense wijk. Niet inhoudelijk, maar wel qua inspraak. Elke wethouder wordt het aanspreekpunt voor een wijk, zodat inwoners weten wie ze kunnen bellen als er wat speelt."

Naarden is relatief snel met een akkoord, net als fusiepartner Muiden. Daar werd vorige week al een akkoord gepresenteerd. In Bussum daarentegen klapten onlangs de onderhandelingen onder leiding van de VVD. Hart voor Bussum, de partij die het stokje van de VVD heeft overgenomen, hoopt begin juni een akkoord rond te hebben. Het sluiten van de deals in Naarden verliep heel soepel, blikt Niehe terug. "Het duurde nog zo lang omdat we allemaal fulltime werken. Het was lastig om de tijd te vinden. Maar eigenlijk hebben we nergens zwaar over hoeven onderhandelen."

Weer hoog bezoek voor Matthaüs Passion

Het echtpaar Balkenende op weg naar de Grote Kerk. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Op de uitvoering van de Matthaüs Passion op Goede Vrijdag komen traditiegetrouw veel landelijke politici af. Voor veel Naarders een mooie gelegenheid om in de Marktstraat BN'ers te spotten.

Dit jaar maakten oud-premier Jan-Peter Balkenende en zijn vrouw Bianca hun opwachting in Naarden. Ook gezien: Ronald Plasterk, Stef Blok, Gerdi Verbeet en Piet Hein Donner. Premier Rutte was elders in het land. Hij komt om het jaar naar de Grote kerk. Het lijdensverhaal van Jezus, op muziek gezet door Johan Sebastiaan Bach, wordt met Pasen op verschillende plekken in Nederland uitgevoerd.

Politie pakt inbreker op in de Keverdijk

NAARDEN - De politie heeft 15 april in de Keverdijk een 19-jarige Amsterdammer aangehouden wegens woninginbraak. Twee collega-inbrekers gingen er vandoor. Zelfs de politiehelikopter kon ze niet meer vinden.

Een bewoner van de Ten Boschstraat zag 's avonds een verdachte auto in de straat en belde de politie. De Naarder had een onbekende auto met draaiende motor voor de deur, met de deuren open en de lichten uit. Agenten die ter plaatse kwamen, controleerden de auto maar troffen niemand aan. Ze deden de motor uit en de deuren dicht en verstopten zich vlakbij.

Politiehelikopter
Kort daarna kwamen drie mannen richting de auto gelopen die wilden instappen. Ze gingen er echter vandoor toen ze werden aangesproken. Daarbij lieten ze hun buit achter. Eén van hen, de 19-jarige Amsterdammer, werd door de politiemannen in de kraag gevat. Met onder andere een politiehelikopter is nog gezocht naar de andere verdachten, maar die werden niet meer aangetroffen.

Achteraf bleek dat er ingebroken was in een woning aan de Kolonel Michaelstraat. De politie heeft de zaak in onderzoek.

5

'gouden ankers' heeft jachthaven Naarden gekregen van een internationale jury

Over tijden die voorbij zijn

Foto:

De winter van 1813-1814 is een van de zwaarste uit de geschiedenis van Naarden. Het zijn de nadagen van het keizerrijk van Napoleon. Terwijl overal om hem heen de Franse macht instort, besluit de commandant van Naarden tot hardnekkig verzet. De winter is streng en de belegering, die in hoofdzaak het karakter van een blokkade heeft, veroorzaakt een schaarste aan levensmiddelen.

In Amsterdam is Naarden die winter het gesprek van de dag. De kern van het blokkadekorps bestaat uit Amsterdamse officieren en soldaten en het bulderen van de kanonnen is tot in de stad te horen. Er ontstaat een groeiende ontevredenheid over de lange duur van het beleg en gespannen wacht men de onvermijdelijke overgave van de Fransen af. Als deze in mei 1814 een feit wordt, worden de troepen van het blokkadekorps als overwinnaars de hoofdstad binnengehaald.

De volgende dagen trekt een grote stroom nieuwsgierigen uit Amsterdam naar Naarden om met eigen ogen - de literator Willem de Clercq en de schilder P.G. van Os legden het vast - de gevolgen van het beleg te aanschouwen.

Meer weten? Lees De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden, met veel nieuwe informatie over de oorlog van 1813-1814. Een abonnement op het kwartaalblad kost 17,50 euro per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www.stichtingvijverberg.nl

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. J.P. Schouten
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J.P. Boiten; 17.00 u. ds. J.P. Boiten

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastores C. Fabril en H. Helsloot
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. parochiaan Langendorff
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. mw. ds. H.A. Keur
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. A. Berkhof
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. L. van Nieuwpoort; 17.00 u. ds. C. v.d. Scheur
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. drs. E.K. Verhagen-Krikke
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. in Huizen ds. P.J.C. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. vrij in te vullen
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. mw.ds. Y.Th.B.L. Bos
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. S. v.d. Velde
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Wisselvallig, geleidelijk minder zacht
De Paasdagen toonden een duidelijke tweedeling qua weer. Het wisselvallige weer op Tweede Paasdag heeft zich voortgezet. Kleine storingsgebieden rond een Atlantisch lagedrukgebied zorgen voor af en toe buien. In het weekeinde verplaatst het lagedrukgebied zich naar West-Europa. De wisselvalligheid neemt daardoor verder toe en het wordt ook geleidelijk minder zacht.

Donderdag en vrijdag
Donderdag en vrijdag krijgen we te maken met stapelwolken waaruit zich enkele buien kunnen ontwikkelen. Er is ook ruimte voor wat zonneschijn. De wind is matig, eerst veranderlijk van richting, vrijdag overwegend oostelijk. De nachtelijke minima schommelen rond 9 graden. Het maximum donderdag wordt 17 graden. Vrijdag kan het 20 graden worden.

Koningsdag en zondag
Voor Koningsdag ziet het er aanhoudend wisselvallig uit. De zon schijnt nu en dan. Er kunnen ook enkele buien vallen. Er waait een matige zuidwestenwind. Het wordt 16 à 17 graden. Voor zondag wordt overwegend veel bewolking verwacht. Het kan daarbij af en toe regenen. Er waait een matige noordoostelijke wind. Het wordt koeler bij circa 15 graden als maximum.

Weetje
Dit jaar valt Koningsdag op 26 april omdat 27 april op zondag valt. Als we terugkijken naar het weer op 27 april blijkt dat het in 2007 die dag ruim 27 graden werd. Dat was de warmste 27e april. Vorig jaar werd het 11 graden. Toch is het vaak gunstig weer die dag. De laatste 8 jaar viel er slechts één keer wat regen op 27 april. De laatste bijna zonloze 27e april was in 2001.

'Doortastend doorgaan met de fusie van drie'

Onderzoekers pleiten voor meer samenwerking in Gooi en Vechtstreek

Naarden gaat waarschijnlijk per 1 januari 2016 op in een nieuwe gemeente met Bussum en Muiden. Foto: Lisa van Dorp

NAARDEN - Huizen en Hilversum hoeven niet aan te sluiten bij de fusie van Naarden, Bussum en Muiden. Huizen moet over een jaar of vier fuseren met Blaricum, Eemnes en Laren. En Hilversum moet intensief gaan samenwerken met Weesp en Wijdemeren, die dan van huidige partner Stichtse Vecht af moeten. Dat adviseren bestuurskundigen Hannie te Grotenhuis en Geert Jansen aan de provincie Noord-Holland en de gemeentes uit de Gooi en Vechtstreek.

Na een ronde langs alle betrokken partijen kwamen de twee onderzoekers 15 april met een meer dan 50 pagina's dik rapport over de bestuurlijke toekomst van de regio. Hun aanbevelingen zijn input voor de provincie, die voor de zomer besluit over de herindeling van Naarden, Bussum en Muiden. Daarna is Den Haag aan zet met een wetsontwerp. Op langere termijn wil Noord-Holland dat de negen gemeentes uit de regio opgaan in één gezamenlijke Gooistad of, als alternatief, in één Gooi- en één Vechtgemeente. Te Grotenhuis en Jansen onderzochten hoe de regio tot die grote fusie moet komen.

De onderzoekers stellen vast dat in 't Gooi de handen alleen op elkaar gaan voor de combinatie Naarden, Bussum en Muiden. "Andere scenario's krijgen weinig tot geen steun. Gemeentes willen geen fusie op fusie stapelen. Als er al moet worden gefuseerd tot een Gooistad, dan in een of hooguit twee stappen." Daarom adviseren de onderzoekers de 'GV3-plus' als manier om tot de Gooistad te komen. Het komt erop neer dat, naast een rappe fusie van Naarden, Bussum, Muiden (de GV3), de rest van de regio ook moet samenwerken (de plus). Huizen en de BEL moeten richting een fusie, Hilversum blijft voorlopig zelfstandig maar moet 'als gelijkwaardige partner' samenwerken met Wijdemeren en Weesp. De provincie gaat erop toezien dat het ook echt gebeurt.

'Rapport is aanklacht tegen het bestuurlijk onvermogen van regio'

Kanttekening
Het gemeentebestuur is positief over het advies dat de verschillende gemeenten meer samen moeten doen. "Wij zien het rapport als een ondersteuning van onze wens de bestuurskracht in de regio te versterken." Naarden plaatst echter wel een kanttekening voor wat de Bloemendalerpolder betreft: die nieuwbouwlokatie moet bij de fusie niet in zijn geheel naar Weesp gaan, maar voor de helft bij Muiden, lees de nieuwe gemeente, blijven. De gemeenteraad besluit woensdagavond, nadat deze krant naar de drukker is, over het herindelingsvoorstel.

Miriam van Meerten-Kok (VVD) is onder de indruk van het advies. "Dit is een goed rapport. Wij gaan door met de fusie met Bussum en Muiden. En daarna moet iedereen meedoen. Het is niet langer vrijblijvend samenwerken, de provincie stuurt op fuseren in de hele regio."

'Gemeentes willen geen fusie op fusie stapelen'

Ook Lars Voskuil (PvdA) is te spreken over de analyse, maar teleurgesteld over de conclusie. "Het hele rapport is een lange aanklacht tegen het bestuurlijk onvermogen van de regio. Jarenlang is het bij praten gebleven. Helaas laten de onderzoekers in het advies na te doen wat nodig is, namelijk meteen een zo groot mogelijke fusie doordrukken. Met deze aanbevelingen kunnen we in de regio alsnog tien jaar niets doen."

Winsemius
Het rapport is een vervolg op het onderzoek dat oud-minister Pieter Winsemius precies een jaar geleden in opdracht van het Gewest deed. Winsemius concludeerde in zijn rapport dat Naarden en Bussum samen moeten gaan met Huizen. Huizen heeft zich hier echter altijd tegen verzet. De gemeente aan het Gooimeer, die als een van de weinigen goed bij kas zit, wil zelfstandig blijven.

Winsemius, die zelf in Blaricum woont, noemt in een eerste reactie op het nieuwe rapport een snelle fusie van Naarden en Bussum logisch. "Maar Muiden erbij is een noodgreep van de provincie." De andere aanbevelingen vindt hij 'ingewikkeld'. Winsemius: "De combinatie Hilversum en Wijdemeren is ingewikkeld: Wijdemeren is zo'n beetje tot stand gekomen om niet bij Hilversum te hoeven. Een fusie van Huizen met Blaricum en Laren is ook ingewikkeld. Het katholieke Blaricum en Laren hebben van oudsher niets met het protestantse Huizen."

Bouw op Naarden-Bussum gaat nu vlot

Foto: Jaap van Hassel

NAARDEN - Komende zomer gaat het dan toch gebeuren: dan worden de liften op de perrons van Naarden-Bussum opgeleverd. Het gaat goed met het eerder zo geplaagde project. Op het eerste perron wordt zelfs al getest.

Vooral het laatste jaar hebben de bouwvakkers op de perrons grote stappen kunnen maken. Toen bleek dat de steeds lekkende schacht gerepareerd kon worden, kon er snel verder gebouwd worden.

Voordat de lift opgeleverd wordt, moet alles eerst nog verder afgewerkt worden. Ook op het tweede perron moet nog verder gewerkt worden.

Pand geprobeerd open te breken

NAARDEN - Aan het Jac. P. Thijssepark hebben onbekenden anderhalve week geleden geprobeerd een pand open te breken. Dat meldt de politie.

De daders probeerden 's avonds met een steen een raam kapot te maken om vervolgens met meerdere spullen aan de haal te kunnen gaan. Dat bleek echter tevergeefs. Het glas bleek te sterk, waardoor de daders al snel weer op de vlucht sloegen.

Drie NVC-ers in techniek finale

NAARDEN - Drie spelers van voetbalclub NVC, Olivier Simons, Mees Schiphof en Frank van den Bosch, staan in oktober in finale van de Nederlandse Techniek Kampioenschappen.

Het drietal werd vorige week geselecteerd door Rene Meulensteen, techniektrainer van Fulham, voorheen van Manchester United. Op 18 april werd bij NVC een voorronde gehouden. Iedereen kon inschrijven, lid of geen lid van een voetbalvereniging. Op 150 andere locaties in Nederland werden ook voorrondes gehouden.

België verslaat India met efficiënt spel en Hollandse lente

Foto: Lisa van Dorp

Op de oefenwedstrijd bij HCN voor het WK hockey wonnen de Belgen vorige week met 2-1 van India, dankzij efficiënt hockey. Volgens de Indiase bondscoach Walsh lag het ook een beetje aan de Hollandse kou. "Als het iets warmer was geweest zou je het sprankelende hockey van India hebben gezien. Dertien graden is te koud voor deze atleten." Een kleine 2.000 mensen stonden dinsdagavond langs de lijn en nog eens 2.500 mensen keken online mee met het oefenduel. Organisator Jacques Craenen had een topavond. "Dat je dit als familieclub kunt organiseren!"

Inschrijving voor talentenjacht NBM On Stage van start

Vakjury beoordeelt audities in Spant!

De organisatie van de talentenjacht is er klaar voor. Foto: Bob Awick

NAARDEN- De inschrijving voor de lokale talentenjacht 'Naarden-Bussum-Muiden On Stage' is geopend. Podiumtalenten uit de drie gemeentes hebben tot 20 mei om zich in te schrijven voor de audities voor het culturele evenement. Die zijn op 24 mei in de grote zaal van Theater Spant!

Een vakkundige jury, met onder meer Peter Lusse, Fred Butter en Liam O'Callaghan beoordeelt 24 mei welke acht acts doorgaan naar de finaleshow op 7 juni. De negende act wordt na afloop van de audities gekozen door het publiek, via de website.

Aanmelden
Wie kan zingen, dansen, goochelen, tappen, stand-uppen, harp spelen of een ander podiumtalent heeft en in Naarden, Bussum of Muiden woont, kan zich opgeven voor de audities voor NBM On Stage. Iedereen van 8 tot 80 jaar kan meedoen. Alleen of met een groep, koor of band. De auditie mag maximaal drie minuten in beslag nemen, de act tijdens de finaleshow vijf minuten.

Aanmelden kan tot 20 mei op www.nbmonstage.nl

Dirk Vierwind

Middelbare scholier, 6vwo

Naarder sinds 1995

Wat zijn je plannen voor de aankomende maanden?
''
In de zomer ga ik werken bij Trattoria Il Vecchio, in Naarden Vesting. Voordat ik in september rechten ga studeren in Amsterdam wil ik nog op vakantie met vrienden en tien dagen werken in Italië.''

Waar zie je jezelf over tien jaar?
''
Ik denk dat ik met mijn gezin hier nog in de buurt woon en ik hoop dan inmiddels te werken als advocaat.''

Wat vind je goed gaan in Naarden?
''
Er wordt aardig wat tijd geïnvesteerd om Naarden aantrekkelijk te maken voor mensen van buitenaf. Dit levert naar mijn idee altijd leuke dagen op, vooral in de horeca.''

Als je een dag burgemeester was, wat zou je dan doen?
''De horeca in de Vesting stimuleren. De laatste jaren zijn er een aantal horeca aangelegenheden failliet gegaan, wat ik persoonlijk erg jammer vind.''

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
''Muhammad Ali, voor mij de grootste sporter ooit en een zeer inspirerend persoon. Johan Cruijff lijkt me ook geweldig.''

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?
''Als ik eenmaal slaap het liefst niet, maar voor een nacht uitgaan met vrienden kom ik mijn bed wel uit.''

Wat zijn je plannen met Koningsdag?
''Ik ga met vrienden naar een feestje op de NDSM-werf in Amsterdam.''

Naar wat voor muziek luister je?
''Ik heb niet één specifieke voorkeur, ik kan net zo goed naar The Rolling Stones cd's van mijn vader luisteren als naar de radio in de auto.''

Waar ben je trots op?
''Mijn broers.''

Stad of dorp?
''
Stad, een beetje drukte om me heen heb ik wel nodig.''

Tekst: Eline Vedder

Brand in schuur aan Keverdijk

Een brandweerman bekijkt de uitgebrande schuur. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Een schuur in een achtertuin van een woning aan de Keverdijk heeft zaterdagavond flinke brandschade opgelopen. Niemand raakte gewond.

De brandweer kwam met man en macht ter plaatse omdat de vrees bestond dat de brand over zou slaan naar de woningen. Het vuur was snel onder controle. Volgens de brandweer is de brand vermoedelijk ontstaan door kortsluiting en overbelasting van elektronische apparatuur in de schuur, 'waaronder een paar elektrische fietsen en slechte stopcontacten'.

Honderd euro gestolen

NAARDEN - Onbekenden hebben een week geleden aan de Prins Willem van Oranjelaan ingebroken. Dat meldt de politie.

De daders konden vanaf het balkon een raam openbreken en vervolgens de eerste etage doorzoeken. Er werd alleen honderd euro meegenomen. De slechthorende bewoner van het pand zat ondertussen nietsvermoedend beneden en merkte het voorval pas later op.

Dronken man opgepakt

NAARDEN - Agenten hebben een week geleden op de Rubenslaan een dronken man van de weg geplukt.

De bestuurder, een Ter Aarse man van 46 jaar, werd aan de kant gezet en bleek teveel hebben gedronken. De man scoorde met een blaastest twee keer de toegestane hoeveelheid alcohol. De man werd meegenomen voor verdere tests en kreeg vervolgens een boete van 500 euro.

Zware klus voetballers NVC

NAARDEN - Met nog drie duels te gaan staan de voetballers van NVC nog een paar zware weken te wachten. De Naardense eersteklasser vecht nog voor klassebehoud.

Komend weekend treft NVC met afstand de zwaarste tegenstander, het al gepromoveerde JOS/Watergraafsmeer. De Amsterdamse ploeg verloor tot nog toe slechts drie duels. Een week later staat NVC het treffen met concurrent DEM te wachten. DEM heeft dan wel twee punten meer dan NVC, maar moet ook nog punten pakken om klassebehoud zeker te stellen. De laatste week van het voetbaljaar staat dè derby op het programma: NVC speelt dan tegen SDO.

Reclame-bord gesloopt

NAARDEN - Vandalen hebben een week geleden aan de Korte bedekte weg een reclamebord gesloopt.

Het gesloopte bord werd pas later ontdekt. Van de daders zelf ontbreekt elk spoor. Er wordt nog wel onderzoek gedaan. Contact opnemen met de agenten kan op 0900-8844.

Het Gooi toen & nu

Nog maar zes jaar geleden is het dat Waanders Uitgevers met het uitgeven van deze serie van 18 kleine 'hand'boekjes begon over de kleurrijke historie van het Gooi onder het motto 'Geschiedenis voor ontdekkers'.

Elk deeltje behandelde een aspect van het verleden en heden met vlotte teksten en fraaie foto's. Dit zijn de titels: 1. Stad en land. 2. Onder dak. 3. Kerk en geloof. 4. Dagelijks brood. 5. Komen en gaan. 6. Sporen in het landschap. 7. Denkers en doeners. 8. Landgoederen en buitenplaatsen. 9. Sporen van strijd. 10. Onderwijs. 11. Vrije tijd. 12. Ziek en zorg. 13. Kunst en cultuur. 14. Tot algemeen nut. 15. Radio en TV. 16. Sport en spel. 17. In bedrijf. 18. Dood en begraven.

De redactie werd gevormd door Arie den Dikken, Menno van der Laan, Ed van Mensch en Eddie de Paepe. Elk boekje telde 96 pagina's. Ze kwamen uit in de periode 2008 – 2010. Ook zijn enkele deeltjes los verkrijgbaar.

Wilt u deze boekjes kopen? De complete set van 18 voor 45 euro of losse deeltjes voor 4 euro. Mail of bel Oosterom: n.c.oosterom@hetnet.nl of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Van de lezers

Gooimere
Over slechts anderhalf jaar gaan de gemeenten Naarden, Bussum en Muiden/Muiderberg fuseren. Voor de nieuwe gemeenteraden dus nog een hele klus om alles op tijd rond te krijgen. Hoe dan ook, op 1 januari 2016 gaat de gemeentelijke herindeling in. Nog veel zaken moeten geregeld worden, zoals waar het gemeentehuis gaat komen en - niet onbelangrijk - wat de naam wordt van de nieuwe Gooise gemeente.

In Naarden gaan stemmen op om de fusiegemeente 'Naardermeer' te noemen. Niet doen, want dat is nogal verwarrend vanwege het natuurgebied met dezelfde naam. Ook niet slim, want tussen 2020-2025 worden hoogstwaarschijnlijk alle Gooise gemeenten samengevoegd. Kies dus meteen een goede naam, waarbij andere gemeenten zo kunnen aansluiten. Gemeente 'Gooiland' zou bijvoorbeeld wel goed kunnen. Maar zelf heb ik een aardigere suggestie, namelijk om de nieuwe fusiegemeente 'Gooimere' te noemen. Met als buurgemeente Almere natuurlijk prima passend. Bovendien klink het chiquer dan 'Naardermeer'. 'Gooimere' zegt meteen ook meer over de regio waarin wij wonen.

Antoon F. Bruggeling

9 / 24

Beste inwoners van Naarden

Foto:

Na vele jaren Koninginnedag wordt dit jaar in Naarden - na de troonswisseling van het afgelopen jaar - voor het eerst officieel Koningsdag gevierd. Een nieuwe naam waar iedereen nog wat aan moet wennen, een nieuwe datum (27 april, echter dit jaar 26 april), maar we gaan er uiteraard weer een ouderwets gezellige dag van maken. Een dag waarop jong en oud wederom een mooie traditie kan vieren!

Koningsdag in Naarden heeft dit jaar als thema: 'Koninklijke Kunsten'. Zo wordt er een straatkrijtfestijn georganiseerd bij het Adriaan Dortsmanplein en kunnen kinderen onder de bezielende leiding van Aya de Lange laagdrempelig hun schildertalenten verkennen op het Ruysdaelplein. Er is verder uiteraard weer een uitgebreid muzikaal programma, met onder andere 3 gezellige shantykoren waaronder Het Ruime Sop uit Bussum en verschillende swingende bands op diverse plekken in de Vesting.

Ook de antiek- en curiosamarkt in de Marktstraat en Cattenhagestraat zal vanzelfsprekend niet ontbreken. Er hebben zich weer vele kraamhouders aangemeld. Er zullen volop terrasjes zijn voor een natje en een droogje en uiteraard weer de traditionele kindervrijmarkt op het Adriaan Dortsmanplein.

Dit alles voor Naarders maar ook door Naarders. Naast Nardinc en Bastion RA zijn ook dit jaar Keizer Otto en Jelly Jam in samenwerking met Irina's Happy Moves present om deze dag luister bij te zetten. Het volledige programma vindt u verderop in deze krant.

Dit uitgebreide en afwisselende programma zou niet mogelijk zijn zonder de hulp van onze vele donateurs en sponsors. Hiervoor heel veel dank! Daarnaast willen wij de gemeente, politie, brandweer en natuurlijk onze vrijwilligers bedanken voor hun bijdrage om deze dag weer tot een prachtig feest te maken.

Naast de activiteiten in de Vesting vinden ook allerlei buurtactiviteiten plaats. U wordt hierover nader geïnformeerd in deze speciale editie.

Op 4 mei organiseren wij weer de jaarlijkse dodenherdenking, waarover meer informatie elders in deze krant. U bent allen van harte uitgenodigd voor de herdenkingsdienst in de Grote Kerk vanaf 19.00 uur en de daarop volgende kranslegging en 2 minuten stilte bij het monument aan de Burgemeester van Wettumweg.

In deze krant vindt u alle relevante informatie. Meer informatie vindt u ook op onze website: www.oranjenaarden.nl.

Het Oranjecomité hoopt velen van u te zien op 26 april en 4 mei.

Raymond Jaspers, namens het Oranjecomité Naarden

Word donateur van het Oranjecomité!

Om Koningsdag, de dodenherdenking op 4 mei en - elke 5 jaar - Bevrijdingsdag mogelijk te maken rust het Oranjecomité (formeel Stichting Nationale Gedenkdagen Naarden) - dat geheel draait op vrijwilligers - financieel op drie pijlers.

Zo krijgen we een relatief bescheiden subsidie van de gemeente Naarden. We werven verder actief sponsors en - last but not least - kent de Stichting een groot aantal particuliere donateurs waardoor wij ook dit jaar weer de activiteiten op genoemde dagen kunnen organiseren. We willen al onze huidige donateurs dan ook heel hartelijk danken voor de bijdragen die zij, vaak al vele jaren, leveren! Door verloop van donateurs en toch ook nog de lastige financiële tijden blijft het moeilijk om kostendekkende subsidie en sponsorgelden te vinden. Wij zijn dan ook naarstig op zoek naar nieuwe donateurs. Word ook donateur door minimaal slechts € 5,00 over te maken op bankrekeningnummer NL 97 RABO 0383713722 t.n.v. Stichting Nationale Gedenkdagen Naarden onder vermelding van 'Nieuwe donateur 2014'.

Alle beetjes helpen!

Namens het bestuur, de penningmeester van SNGN

Koningsdag in Naarden is mogelijk gemaakt door de inzet van velen

Speciale dank gaat uit naar:

- alle vrijwilligers

- alle particuliere donateurs

- de trouwe leden van het Oranjegilde: Zwerink Schilders, DenCom, RODIN Filmproductions, Van Orange Company, NaarderNieuws

- de sponsors: Autoschade Gebr. de Zeeuw, Koopmanschap Glas, Ad Smelt, PosterFrameFix, Fred Janssen Naarden, Kia Marant Naarden, Liesbeth Ament, Drukkerij Lookman, Broekhuis Naarden

- de gemeente Naarden

- de middenstand van Naarden-Vesting

Programma Koningsdag Naarden

Foto: OpenStreetMap

1 Opening

09.15 - 09.45 uur

Om 07.53 worden de klokken van de Grote Kerk geluid en zal door muziekvendel Nardinc het Reveille vanaf de kerktoren geblazen worden. De feestelijke opening van Koningsdag vindt plaats voor het stadhuis om vanaf 9.15 uur met stadsomroeper Paul Vuijst. Burgemeester Sylvester houdt een toespraak. Het traditionele kanonschot wordt verzorgd door Bastion RA en Nardinc zorgt voor de muzikale omlijsting. Na gezamenlijk het Wilhelmus gezongen te hebben wordt een glas Oranjebitter geheven.

Foto:
Foto:
Stadsomroeper Paul Vuijst en de burgemeester tijdens de aubade op het stadhuis. Foto: Lars Voskuil
Natuurlijk wordt er ook gehockeyd op de kindervrijmarkt. Foto: Lisa van Dorp
Geld verdienen op de vrijmarkt.

2 Braderie

10.00 - 17.00 uur

Traditioneel vindt in de Cattenhagestraat en in de Marktstraat de antiek- en curiosamarkt plaats. Er is in deze straten een ruim aanbod van terrassen en diverse bands die optreden. Verder vertoont gymnastiek- en turnvereniging Keizer Otto haar kunsten.

3 Shantykoren

11.30 - 17.15 uur

Het shantykorenfestival vindt plaats bij de Grote Kerk in de muziektent. Drie koren zingen afwisselend diverse zeemansliederen. Het programma begint om 11.30 uur en om 17.00 uur is er een grote finale met samenzang en de drie koren tegelijk.

4 Kindervrijmarkt

tot 14.00 uur

Al vroeg zullen de kinderen bezit nemen van het Adriaan Dortsmanplein met hun kleedjes en spullen. Iedereen kan op zoek naar interessante koopjes en zich verwonderen over de kunsten van de kinderen. Ook dit jaar zijn er weer een stoomtrein en een friteskraam. Kortom, een echt kinderparadijs.

5 Ruysdaelplein

10.00 - 12.00 uur

De kinderen kunnen onder begeleiding hun koninklijke schilderkunsten laten zien. Een vakkundige jury zal de leukste schilderijtjes uitkiezen. De winnaars worden beloond met een prijs die door de burgemeester persoonlijk zal worden uitgereikt op 7 mei.

11.30-13.00 uur

Dansdemonstraties door Jelly Jam en Irina's Happy Moves.

13.30 - 20.00 uur

Optredens door Niet Dringen en LSB Experience. Voor de kinderen is de hele dag een springkussen aanwezig, voor de volwassenen staat de tap gereed.

6 Livemuziek

Verschillende horecagelegenheden zullen Naarden-Vesting op hun grondvesten doen trillen. Bij de cafés 't Wapen van Naarden en Demmers staan respectievelijk Le Prince en De Vitrineband. Bij Coffee Culture en wijnhandel De Vesting treedt de alom bekende band Aya op.

Verkeersmaatregelen Koningsdag

De Cattenhagestraat (vanaf het Burg. Wesselingplein) en de Markstraat zijn op Koningsdag gesloten voor alle verkeer. Dit geldt ook voor het Ruijsdaelplein en de Oostwalstraat voor de Utrechtse Poort. In verband daarmee is de Vesting voor autoverkeer via de Kapitein G.A. Meijerweg niet bereikbaar.

Aanvoer kindervrijmarkt
Iedereen wordt dringend verzocht de kleine zakenmannetjes en -vrouwtjes met hun handelswaar met de (bak)fiets te brengen. Voor het uitzonderlijke geval dat toch een auto nodig is, is de route als volgt: aanrijden via de Burg. van Wettumweg of Amsterdamsestraatweg. Via de Westwalstraat naar de Turfpoortstraat, rechtsaf door de Markstraat en direct weer rechts het Adriaan Dortsmanplein op. De Vesting weer uitrijden via de Beijert en de Westwalstraat.

Activiteiten buiten Naarden-Vesting

Foto: Bob Awick

Programma Oranje-Nassaupark Zuid

Locatie: Parkeerplaats van de Burgemeester van Hasseltlaan/ Pater Wijnterlaan.

Entree: 5 euro voor volwassenen en kinderen.

Groot feest voor de buurtkinderen. Foto: Laura de Boer
Foto: OpenStreetMap
Foto: Bob Awick
Oranjefeest in het Rembrandtpark. Foto: Laura de Boer
In wijkcentrum De Schakel kijken Keverdijkers samen Koningsdag op televisie. Foto: Lisa van Dorp

15.00 uur: Balkonscène: een toast met Oranjebitter en speech van Willem Alexander met zijn Máxima aan de Julianalaan.

15.15 uur: Versierdefietsoptocht van de kinderen naar het feestterrein (parkeerplaats).

16.00 uur: Aanvang voetbalwedstrijden kinderen.

17.00 uur: Aanvang Kinder Karaoke: Naarden's Got Talent!

En verder: draaimolen, rodeostier, de lekkerste happen, springkussen, grabbelton, schminken, tatoeage en loterij.

Programma Keverdijk, Wijkpost De Schakel

Tijdens Koningsdag is vanaf 09.30 uur De Schakel geopend voor iedereen. Samen geen minuut missen van de live televisieuitzending van ons koningspaar, onder het genot van een kopje koffie met uiteraard Oranje-gebak, is al jaren ons motto. Natuurlijk is er ook oranjebitter en tijdens de lunch een lekker broodje. Alles is aanwezig voor een feestelijke en gezellige dag. Voor slechts € 3,50 kunt u tot 14.00 uur de 'Schakel-Koningsdag' met ons meevieren. Wilt u zeker zijn van een goed plaatsje voor de televisie, geef u dan telefonisch op: maandagmiddag of donderdagochtend op 035-694 4742 of op de intekenlijst in De Schakel.

Wijk- en ontmoetingscentrum De Schakel

Kolonel Verveerstraat 74, 1411 VE Naarden

info@wijkpostdeschakel.nl

www.wijkpostdeschakel.nl

Programma Rembrandtkwartier, Van Ostadelaan

09.45 uur: Inschrijftafel geopend.

10.00 uur: Hijsen van de vlag en zingen van het Wilhelmus.

10.15 uur: Op versierde fietsjes rond het meertje van Vlek

10.30 uur: Spelletjesochtend met mooie prijzen

12.15 uur: Prijsuitreiking

12.30 uur: Einde spelletjesochtend.

Shantyfestival op Koningsdag

Het Ruime Sop uit Bussum.

Bij Koningsdag, de opvolger van Koninginnedag, gevierd binnen de vestingpoorten, hoort een gezellig optreden van meerdere shantykoren vanuit heel het land. Het Oranjecomité is er weer in geslaagd een aantal goede en gezellige koren te contracteren. Om 11.00 uur is de aftrap en het feest gaat door tot 17.15 uur.

Auke Wybesz uit Hindeloopen

Dit keer - eigenlijk wel heel bijzonder - komt het koor Auke Wybesz uit Hylpen (Hindeloopen) naar het Gooi om in authentieke klederdracht de sterren uit de hemel te komen zingen. Het koor is vernoemd naar de beroemde Hindelooper zakenman Auke Wybesz over wie het verhaal gaat dat hij verantwoordelijk geweest is voor de goede banden die hij aanknoopte met tsaar Peter de Eerste van Rusland waardoor de handel met Hylpen floreerde.

De IJsselzangers uit Montfoort.
Auke Wybesz uit Hindeloopen. Foto:

De IJsselzangers uit Montfoort

Montfoort, ook een plaats met stadsrechten, ligt ter hoogte van Woerden aan de Hollandsche IJssel. De IJsselzangers-mannen winnen regelmatig hoofdprijzen op festivals. Uw speciale aandacht voor hun welkomstlied, 'Het lied van de IJssel', Dat moeten ze maar een paar keer zingen, want het blijft wonderschoon. Het koor bestaat uit zo'n 40 personen en ze treden heel vaak op. De dirigent - Kees van der Pijl - is een groot vakman. Zeer de moeite is het om deze mannen aan het werk te horen.

Het Ruime Sop uit Bussum

Kijk, hier staan ze dan, de tijgers uit Bussum! Bussum heeft dan wel geen stadsrechten, maar ze doen er alles aan om ze toch een beetje te krijgen. Al jaren wordt er gefleemd met de Naarders en het zit er aan te komen. Voorlopig zingen de 65 kerels van Het Ruime Sop over drank, vrouwen, verre reizen, mooie stranden en wat dies meer zij. Dit alles hand in hand met een vermakelijke publieksbindende show en daardoor is het altijd weer dubbel en dwars de moeite waard om mee te maken. De mannen zijn een beetje nerveus omdat voor het eerst de nieuwe kleding geshowd gaat worden. Ze hebben bedacht hoe dat moet gaan gebeuren. We zullen zien!

Koninklijke Kunsten op het Ruysdaelplein

Foto:

2014 is een bijzonder jaar. Voor het eerst vieren wij Koningsdag. Om dit feit extra luister bij te zetten, zullen de kinderen worden gevraagd hun teken- en schilderkunsten te vertonen met als thema 'Koninklijke Kunsten'.

's Ochtends van 10.00 uur tot 12.00 uur vertonen de kinderen hun kunsten onder de professionele begeleiding van Aya de Lange, bekend kunstenares en portretschilderes met een atelier in de Marktstraat.

De organisatie van de vrijmarkt hoopt op een grote opkomst van 'talentvolle' kinderen die, geïnspireerd door het thema, hun fantasie de vrije loop kunnen laten.

Een vakkundige jury zal de schilderijtjes beoordelen en op 7 mei zal door onze burgemeester op het stadhuis aan de winnaars een prijs worden overhandigd.

Ook Diego Zonnesteek is van de partij

Foto:

Maurits van Huijstee, de Naardense schrijver van de boeken over Diego Zonnesteek, zal op Koningsdag ook op de braderie staan met zijn boeken. Het verhaal in vier delen gaat - in een heeele grote notendop - over een jongen die dingen aan voelt komen die niemand anders aan voelt komen en zijn strijd tegen klimaatverandering. Twee jaar geleden lanceerde Maurits deel I van zijn verhaal op Koninginnedag in Naarden-Vesting. Inmiddels is 'Diego Zonnesteek & De magische bril' een bestseller in Nederland. Deel II, 'Diego Zonnesteek & De terugkeer van de adelaar', is hard op weg. In oktober volgt deel III, 'Diego Zonnesteek & De meester van de dromen'. In 2015 komt het vierde en laatste deel uit.

Diego Zonnesteek wordt binnenkort ook Diego Sunstroke: begin juni komt de Engelse vertaling van deel I uit.

Programma Shantykorenfestival

Podium Comeniusplein

van 11.30 – 11.55 uur de IJsselzangers

van 12.05 – 12.30 uur Auke Wybesz

van 12.40 – 13.05 uur Het Ruime Sop

van 13.15 – 13.40 uur de IJsselzangers

van 13.50 – 14.15 uur Auke Wybesz

van 14.25 – 14.50 uur Het Ruime Sop

van 15.00– 15.30 uur Auke Wybesz

van 15.40 – 16.10 uur de IJsselzangers

van 16.20 – 16.50 uur Het Ruime Sop

GROTE FINALE VAN 17.00 - 17.15 UUR

Le Prince bij 't Wapen van Naarden

Le Prince.

Le Prince & The Unexpected band treden om 15.00 uur op bij café 't Wapen van Naarden.

Zij spelen voornamelijk reggae voor jong en oud en het swingt de pan uit. De eerste cd van Le Prince, The Unexpected, is te koop op iTunes.

Programma 4 mei Naarden

1. 18.00 uur Joodse Begraafplaats

Vlaggen halfstok.

Herdenking op Joodse begraafplaats aan de Amersfoortsestraatweg (hoofdbedekking meenemen). Klein gezelschap.

Foto: Bob Awick
Foto: OpenStreetMap
Foto: Bob Awick

2. 18.30 uur monument Thierenseweg

Verzamelen bij het verzetsmonument aan de Thierensweg. Klein gezelschap.

3. 19.00 uur Herdenkingsdienst Grote Kerk

Herdenkingsdienst in de Grote Kerk ter voorbereiding van kranslegging bij monument aan de Burgemeester van Wettumweg. Toespraak door burgemeester Sylvester, veteraan Roy Jansen en gedichten van diverse kinderen. Muzikale omlijsting.

4. 19.45 uur Twee minuten stilte en kranslegging Verzetsmonument Burgemeester van Wettumweg

Stille tocht naar het monument aan de Burgemeester van Wettumweg.

20.00 uur

Twee minuten stilte.

20.02 uur

Zingen van het Wilhelmus. Kransleggingen door organisaties van nabestaanden, maatschappelijke organisaties, autoriteiten en andere betrokkenen.

5. 21.00 uur Herdenkingsconcert in de Grote Kerk

Herdenkingsconcert in de Grote Kerk. Vocaal ensemble Fioretto.

Uitvoering van het Requiem van Gabriel Fauré. Daarnaast 'Beati Mortui' en 'Wer bis an das Ende beharrt' van Felix Mendelssohn Bartholdy. Uitvoerenden zijn: Elma van den Dool, sopraan, Bas Kuijlenburg, bas, Vocaal Ensemble Fioretto,Wybe Kooijmans, orgel, Thijs Kramer, dirigent.

16 / 24

17 / 24

19 / 24

Schooljeugd maakt buurt schoon

Foto: Bob Awick

Gewapend met grote scheppen en afvalzakken hebben leerlingen van de Gooilandschool aan de Meentweg de buurt schoongemaakt. Door de hele buurt werd zwerfafval verzameld en weggehaald. Het uurtje schoonmaken leverde een paar volle zakken met troep op. "We werken met de jeugd aan een schonere buurt", vertelt een van de ouders. "Dat maakt de buurt netter en de kinderen leren ervan. Er lag vanmorgen heel veel rommel op straat, dus ze kwamen als geroepen." De kinderen maken regelmatig de straat schoon.

Bussum: procedure rond parkeernota kon beter

De parkeernota zorgde voor veel klachten. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - De procedure rond het maken van de parkeernota had beter gekund. Dat stelt de gemeente na klachten van burgers over het parkeerplan.

Enkele betrokken Bussumers klaagden bij de gemeente over de procedures. Zo vonden ze dat de gemeente de wensen van bewoners beter had moeten aanhoren en beantwoorden op de bewonersavond, dat het parkeerplan beter onderbouwd had moeten worden en dat het plan de parkeerproblemen van Bussum amper oplost.

Bewonersavond
De gemeente verklaart de klachten deels gegrond. Het gaat om de klacht rond de bewonersavond. "Op deze avond kwamen buurtbewoners met veel vragen. We hadden deze vragen beter kunnen beantwoorden", laat een woordvoerder weten. "Ook hebben we een keer de verkeerde resultaten van een onderzoek met bezwaarmakers gedeeld. Daar hebben we onze excuses voor aangeboden."
De klachten worden dan wel deels gegrond verklaard, de parkeernota zelf staat al vast. De nota werd afgelopen jaar goedgekeurd en doorgevoerd.

Aantal Halt-straffen afgenomen

BUSSUM - De rechtbank heeft het afgelopen jaar minder jongeren doorgestuurd naar Bureau HALT dan het jaar daarvoor. Waar Bussum twee jaar geleden van alle streekgemeentes nog de meeste jongeren doorverwees, scoort het dorp nu een stuk beter. Dat heeft Nu.nl onderzocht.

Volgens de laatste gegevens heeft Bussum per duizend jongeren ongeveer twaalf jongeren doorgestuurd voor een Halt-straf. Een jaar geleden waren dat er net wat meer dan zestien en was Bussum nog koploper van de streek. Nu gaan Muiden, Hilversum en Weesp Bussum voor. Jongeren worden naar Bureau Halt doorgestuurd als ze de wet hebben overtreden. Het gaat dan vaak om jonge vandalen.

Weer extra bpv Bussum

BUSSUM - Buurtbewoners rond de Meerweg, Meentweg, Nieuwe 's-Gravelandseweg en Groot Hertoginnelaan gaan samen aan de slag om overlast te voorkomen. Ze hebben een buurtpreventievereniging op poten gezet en letten extra op ongenode gasten.

Veel buurtbewoners helpen ondertussen al mee; zo'n 60% van de buurt steunt de bpv. De bpv heeft als doel overlast en vandalisme tegen te gaan en probeert door goed op te letten ook inbraken te voorkomen. Met de politie en de gemeente wordt regelmatig overleg gevoerd.

Cel- en werkstraf voor kraak De Dennen

BUSSUM - De daders van een kraak aan De Dennen van afgelopen december, twee Bussumse jongens, staan een celstraf en een werkstraf te wachten.

Het OM meent dat de rechter de jongste dader (18) een jeugdcelstraf van 5 maanden moet geven, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Voor de ander (22) heeft het OM een werkstraf geëist. De twee daders werden afgelopen december op heterdaad betrapt toen ze met een koevoet probeerden een deur open te breken. Buurtbewoners zagen dat en sloegen alarm.

Geen geld voor theatergroep PlanB

BUSSUM - Theatergroep PlanB moet het de komend jaar doen zonder subsidie van de gemeente. Dat heeft de gemeente bepaald nadat het theater om steun vroeg.

De gemeente stelt dat er onvoldoende grond bestaat om subsidie te verstrekken aan de theatergroep en dat al meerdere andere theatergezelschappen gesteund worden. Daarmee zorgt de gemeente er al voor dat alle Bussumers kunnen deelnemen aan kunst en cultuur.

Bussum heeft Theatergroep PlanB geadviseerd om samen te gaan met een van de andere theatergroepen. De gemeente benadrukt dat PlanB wel subsidie kan aanvragen voor losse theaterprojecten.

Mr.Cocker stopt met sponsoren HCAW

BUSSUM - Honk- en softbalclub HCAW moet op zoek naar een andere hoofdsponsor. Hoofdsponsor Mr.Cocker heeft besloten er na het lopende honkbaljaar mee te stoppen.

Met het stoppen van Mr.Cocker eindigt het langstlopende sponsorcontract van het Nederlandse honkbal. De bekende lunchroom sponsorde HCAW exact 30 jaar. "Daarmee heeft Mr.Cocker jarenlang heel veel betekend voor HCAW", zegt een woordvoerder van de club.

HCAW gaat nu op zoek naar een andere hoofdsponsor. "Mr.Cocker heeft ons onlangs op de hoogte gebracht, dus we hebben nog even om te zoeken."

Examenklassen zetten school op z'n kop

De school stond compleet op z'n kop. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Eén keer alles doen wat normaal niet mocht: de examenklassen van het Willem de Zwijger College hadden donderdag hun examenstunt.

De school werd compleet op z'n kop gezet. Grote speakers achter de school zorgden voor veel kabaal. Er werd veel gelachen en gespot met de leraren.

De examenklassen hadden 's avonds ook nog hun 'galgenmaal' op school. De examens starten halverwege volgende maand.

Raam gesloopt

BUSSUM - Vandalen hebben een week geleden een raam gesloopt van het Willem de Zwijger College. Dat meldt de politie.

De agenten vermoeden dat de daders vanaf de weg een steen door het raam hebben gegooid.

Web topvijf

1. Hart voor Bussum gaat met hele raad praten
2. Ook pand C&A verkocht
3. Hart voor Bussum: 'We staan voor een grote opdracht'
4. Onderzoekers: Huizen en Hilversum hoeven niet aan te sluiten bij de fusie van drie
5. Examenklassen zetten school op z'n kop

22 / 24

23 / 24