NaarderNieuws

10 april 2014

NaarderNieuws 10 april 2014


Oppositie zegt nee

GroenLinks en PvdA passen voor Naardens bestuursakkoord

Dries Bartelink (GroenLinks).

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Oppositiepartijen GroenLinks en PvdA doen niet mee met het door de VVD gewenste 'brede bestuursakkoord'. Dat zeggen fractievoorzitters Dries Bartelink (GroenLinks) en Lars Voskuil (PvdA).

De VVD, die als grootste partij de formatie leidt, had GroenLinks en de PvdA na de verkiezingen gevraagd om mee te doen met een door alle partijen onderschreven bestuursakkoord. "In een dergelijke overeenkomst willen we met alle vijf partijen afspraken maken over onderlinge samenwerking op het gebied van de waardes van Naarden die alle partijen willen bewaren in de fusie", omschreef Miriam van Meerten-Kok (VVD) de betekenis van het akkoord eerder.

Lars Voskuil (PvdA).

Fractievoorzitter Dries Bartelink laat weten dat zijn partij niet meedoet. De reden daarvoor zit hem in het verloop van de coalitievorming. Nog geen week na de verkiezingsuitslag van 19 maart maakte de VVD bekend met D66 en het CDA verder te willen. Volgens GroenLinks kwam de dag daarna het verzoek aan de oppositie om mee te doen aan een bestuursakkoord. Voormalig coalitiepartner GroenLinks voelde zich daardoor buitenspel gezet, vertelde lijsttrekker Wil de Vries-Kempes vorige week aan deze krant.

Bartelink: "Aan de voorwaarden om tot een goed bestuursakkoord te komen, is dus niet voldaan. We gaan zo niet gelijkwaardig het gesprek in. Als je zo'n bestuursakkoord maakt, is het logisch om vanuit de inhoud te starten. Kijken wat iedereen wil en dan op basis daarvan bepalen wie in de coalitie komt. Het is nu precies andersom gegaan. Dus is er wat ons betreft geen basis voor een gezamenlijk akkoord. Jammer, het is een gemiste kans."

Lars Voskuil van de PvdA heeft ook geen behoefte aan een bestuursakkoord. "Ik wil me best binden aan een breed akkoord, maar zoals het in Naarden is aangepakt werkt het niet. Je kunt niet vanuit een nieuwe coalitie praten over een breed akkoord, daarvoor moet je met zijn vijven om tafel zitten. Bij een bestuursakkoord heb je geen coalitie en oppositie meer, maar een samenwerking tussen alle partijen in de raad. Ik ga geen handtekening zetten onder wat de coalitie wil."

Rob Niehe (VVD) vindt de reacties van de PvdA en GroenLinks 'jammer'. "Ze hadden kunnen meepraten over de inhoud. Maar als je vindt dat je alleen maar volwaardig gesprekspartner voor een bestuursakkoord bent als je ook meteen een wethouder levert, dan is dat een eigen interpretatie van 'volwaardig' gesprekspartner. Bij ons ging het om de inhoud van het bestuursakkoord, wie de wethouders levert hadden we al bepaald."

'Staat er ineens een auto in je woonkamer'

De brandweer moest er aan te pas komen om de auto uit de pui te halen. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Op de Churchillstraat is in de nacht van maandag op dinsdag een dronken automobilist met hoge snelheid een huis ingereden. Daarbij raakte niemand gewond, maar de schrik bij de bewoners was groot.

Op het moment van de klap zaten twee bewoonsters beneden op de bank. "Het is wonderwel goed gegaan', vertelt bewoner Philip Dijs. "Alle puin en glas is langs ze heengegaan." Dijs zelf lag al in bed. "Onwerkelijk. Kom je beneden, staat er ineens een auto in je woonkamer. Met de lichten nog aan." De bestuurder rende na de botsing weg, maar werd aangehouden. Volgens de politie had de man gedronken.

Nardinc speelt 'Alle 13 in de hemel'

NAARDEN - Muziekvendel Nardinc geeft 12 april een bijzonder concert. Zaterdag speelt het orkest alleen nummers van overleden artiesten.

Het Nardincorkest speelt nummers van onder meer Ramses Shaffy, Edith Piaf, André Hazes en Frank Sinatra. Het publiek mag meezingen: de songteksten zijn op groot scherm te zien.

Initiatiefnemer Marco de Groot legt uit: "Na afloop van een repetitieavond zaten we met een aantal leden aan de bar te filosoferen over de vroegere LP-series 'Alle 13 goed'. Eerder die avond hadden we gehoord dat Ramses Shaffy was overleden. Zo werd het idee geboren om een concert te organiseren met werken van 13 overleden artiesten, onder het motto 'Alle 13 in de hemel'.

Sporthal de Sprong aan de Keverdijk is voor deze gelegenheid omgebouwd tot een café met zitjes.Tijdens het concert loopt bediening rond bij wie een drankje of een hapje besteld kan worden. Het concert begint om 20.00 uur en de zaal is open vanaf 19.30 uur. Kaartjes kosten vijf euro.

31

jaar werkte Aleid Hamelink, die donderdag haar afscheidsrecptie heeft, voor de gemeente

Naarden:
*PGN Witte Kerk 10.00 u. ds. J.P.Schouten; 19.30 u. Oecumenische Vesper in RK St. Vituskerk ds. J.P. Schouten; do. 17/04 19.30 u. Witte Kerk ds. L. Heuvelman HA
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; 12.00 u. Eucharistieviering voor gezinnen; 19.30 u. Oecumenische Vesper ds. J.P. Schouten; za. 12/04 17.30 u. Eucharistieviering; di. 15/04 19.00 u. Boeteviering; do. 17/04 19.00 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Viering voor jong en oud pastoor C. Fabril; za. 12/04 17.00 u. Vesper; ma. 14/04 19.30 u. Verzoeningsviering pastoor C. Fabril; wo. 16/04 19.30 Avondgebed voor vrede; do. 17/04 19.30 u. Eucharistieviering kapelaan M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. kapelaan M. Sendecki; do. 17/04 19.30 u. pastoor C. Fabril
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H. van Dijk; 14.30 u. Cantatedienst
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H. van Beelen
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. R. van Mourik; 17.00 u. ds. A. Visser
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. A. Ochtman-de Boer; do. 17/04 19.30 u. ds. G. de Vries HA
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. mw. E. Swinkels-Braaksma; do. 17/04 18.30 u. ds. P. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. F. Groeneveld; 17/04 19.30 u. ds. A. Maas-Smilde HA
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W. Metzger; do. 17/04 18.00 u. ds. W. Metzger HA en Agapè viering
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. T. Hettema; 19.00 u. ds. G. de Ruiter; do. 17/04 19.30 u. ds. P. Smit HA
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst; do. 17/04 20.00 u. Herdenkingsdienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; 14 t/m 18/04 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00 u. ds. Th. Novak

Over tijden die voorbij zijn

Foto:

Vrijdag 11 april is het op de kop af 200 jaar geleden dat de Fransen met een gewapend detachement Muiderberg overvielen. De strijd liep uit op een catastrofe voor de Hollandse troepen. Nooit eerder tijdens het beleg van Naarden vielen er zoveel doden en gewonden als op deze dag. Die avond schreef de commandant van Muiden aan zijn superieuren: 'Den dag van heede, zijnde een der ongelukkigste dagen mijns levens' en haastte zich vervolgens de schuld van de nederlaag toe te schuiven aan een lafhartig optreden van zijn schutters. De dag erop werd Willem I door generaal Kraijenhoff schriftelijk op de hoogte gesteld van de rampzalig verlopen strijd. Ook hij schoof de schuld op de schutters en dichtte zichzelf een heldhaftige rol toe. Die rol zien we op een tekening van Charles Rochussen (1814-1894) waar de generaal van achter een kanon door zijn adjudanten van het strijdtoneel wordt weggetrokken. De werkelijkheid was echter geheel anders: Kraijenhoff en enkele andere officieren gingen er als hazen vandoor! Bij leven heeft de generaal gevoelige documenten over het gebeuren bij Muiderberg onder de pet weten te houden, maar in 1855 kwam een en ander aan het licht.

Meer hierover in het komende nummer van De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden, waarin weer veel nieuwe informatie over de oorlog van 1813-1814 zal worden gepubliceerd. Een abonnement op het kwartaalblad kost € 17,50 per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl.

Weerbericht

Licht wisselvallig, vrij koel
Het weer is in deze tweede aprilweek compleet omgeslagen. Een Atlantisch hogedrukgebied bepaalt het weer. De wind is gedraaid naar west tot noordwest waarmee polaire lucht wordt aangevoerd met frisse temperaturen. Een geheel ander weertype, maar dit zijn wel de normale temperaturen voor de eerste aprilhelft. Een front van een depressie zorgt vrijdag voor een bui.

Donderdag en vrijdag
Donderdag verloopt naar verwachting droog met zonnige perioden. Landinwaarts ontstaan stapelwolken. De middagtemperatuur wordt 14 à 15 graden. Er waait een matige westenwind. Vrijdag schijnt af en toe de zon, maar tijdelijk raakt het bewolkt en er vallen enkele buien. Het wordt maximaal 12 à 13 graden. De strakke noordwestenwind is matig tot vrij krachtig.

Het weekeinde
Zeer waarschijnlijk verloopt het weekeinde nagenoeg droog. Mogelijk dat er op zondag een lokaal buitje valt. Er schuiven wolkenvelden over. Nu en dan schijnt de zon. Met name aan zee klaart het soms breder op. De nachtelijke minima schommelen rond 3 à 4 graden, in de middag wordt het 12 à 13 graden. Er waait daarbij een matige west- tot noordwestenwind.

Weetje
Een 'droge maart is goud waard als het in april maar regenen wil', of anders gezegd 'een droge maart en een natte april is de boeren naar hun wil' luiden twee weerspreuken, waaruit blijkt dat regen in april voor de groei en bloei van de gewassen belangrijk is. Er is begin deze week vrij veel regen gevallen. Bovendien is de verdamping minder bij dit koelere weer.

Naarden, 15 april, 19.00 uur: België versus India

Vrijwilligers van Hockeyclub Naarden druk met oefenwedstrijd voor WK

Hockeyers Xander Duijnisveld, Lilianne Rijcken-Voigt en Jacques Craenen kijken uit naar de oefenwedstrijd. Foto: Bob Awick

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Een primeur voor 't Gooi: op 15 april spelen de nationale herenteams van India en België een oefenwedstrijd bij Hockeyclub Naarden (HCN) op het nieuwe WK-proof kunstgrasveld. Met gratis toegang. De wedstrijdorganisatie is in handen van een clubje enthousiaste vrijwilligers.

In de aanloop naar het WK hockey dat in juni in Den Haag gespeeld wordt, spelen de twaalf deelnemende landenteams onderling oefenwedstrijden. Een van de eerste vindt aanstaande dinsdag bij HCN plaats: het resultaat van Naardens lobbywerk. "Onze club heeft sinds september een gloednieuw waterveld, exact hetzelfde veld als waar straks in Den Haag het WK op gespeeld wordt", vertelt Jacques Craenen, WK-ambassadeur bij HCN. "En we doen het goed als vereniging, zowel sportief als qua faciliteiten." Daarom leverde HCN bij de WK-organisatie een 'bidbook' in waarin Naarden zich aanbood als uitvalsbasis voor een WK-landenteam, dan wel als locatie voor een oefenwedstrijd.

De club verwacht 15 april 1.000 toeschouwers langs de lijn. Foto: Lisa van Dorp

'We zijn een familieclub, dus iedereen kan komen kijken'

Omdat de afstand tot Den Haag te groot bleek voor de landenteams werd het een oefenpot. België tegen India, dinsdagavond om 19.00 uur. Tophockey, volgens HCN. "Beide teams zijn outsiders op het toernooi, geen gedoodverfde favorieten", zegt Xander Duijnisveld, die 15 april de logistiek rond de wedstrijd voor zijn rekening neemt. "Beide teams hebben hele goede spelers. Bij Bloemendaal spelen bijvoorbeeld de Belg Tom Boon en India-captain Sardar Singh." Het treffen heeft nóg een Nederlands tintje, vult zijn collega Lilian Rijcken-Voigt aan. "De Belgen worden gecoacht door Mark Lammers die in 2004 zilver won met de Nederlandse dames op de Spelen in Athene en vier jaar later goud in Peking. Bij India is Roelof Oltmans technisch directeur. Hij haalde in de jaren 90 twee keer goud, met de dames én de heren."

Fiets
HCN verwacht op 15 april zo'n 1.000 man op het Sportpark. Dat vraagt om een strakke organisatie. De bezoekers moeten eten, drinken en een mooi plekje langs het veld vinden. Ondanks de verwachte toeloop zijn tribunes niet nodig, vertelt Rijcken-Voigt. "De mensen kunnen langs de lijn staan en op het terras van het clubhuis." Het lastigst wordt het parkeren. Duijnisveld: "We verwachten dat de meeste toeschouwers uit Naarden-Bussum komen en vragen iedereen om de fiets te pakken. Voor de mensen die dat echt niet kunnen, hebben we een paar parkeerplaatsen langs de Amersfoortsestraatweg."

'Als je iets op dit niveau organiseert, moet je het ook goed doen'

De clubleden regelen het allemaal zelf. Craenen: "We doen de voorbereidingen met een man of twintig. Op de dag zelf hebben we 80 mensen die helpen. Ballenjongens, vlaggendragers, verkeersregelaars, hostesses, mensen die tenten opbouwen, mensen die achter de bar staan. We hebben er ook zoveel mogelijk lokale ondernemers bij betrokken. Jan Tabak ontvangt de twee teams voor de lunch, een steigerbouwer bouwt de videotoren, de Fair Play-stichting levert shirtjes, Hockey Republic de wedstrijdballen."

Ondanks de omvangrijke logistieke operatie moet de oefenwedstrijd een event voor de hele familie blijven. Daarom is de toegang gratis. Craenen: "We zijn een familieclub en vinden het belangrijk dat iedereen kan komen kijken." Om dat te onderstrepen, neemt de Jongens A1 van Naarden het in het voorprogramma om 16.30 uur op tegen de Jongens A1 van Gooische. Een derby waarvan de uitslag moeilijk te voorspellen is omdat de teams elkaar niet veel ontlopen, zegt Duijnisveld: "Die wedstrijd leeft enorm. Die jongens zitten allemaal bij elkaar op school, maar HC Naarden en Gooische blijven concurrenten."

De vrijwilligers bij de hockeyclub hebben inmiddels een dagtaak aan het voorbereiden van het sportevenement. De laatste tijd zijn ze zomaar vijf uur per dag aan het bellen en regelen. "Het is hard werken, maar het geeft veel voldoening", zegt Duynisveld. "Ik ben nog niemand tegengekomen op de club die niet mee wilde helpen. Maar we hebben ook geen keus. Als je iets op dit niveau organiseert, moet je het ook goed doen." Craenen: "Iedere keer steken we weer mensen aan. Niemand zegt nee."

Brand op zolder door bliksem-inslag

NAARDEN - Doordat de bliksem insloeg, ontstond er dinsdagochtend brand op de zolderverdieping van een huis aan de Schout. De bewoners bleven ongedeerd.

Even na 08.00 uur sloeg de bliksem in. Daardoor ontstond een uitslaande brand op de zolder van het huis. De brandweer was snel ter plaatse.

"De bewoners waren op tijd buiten", laat een woordvoerster van de brandweer weten. "De brand was snel onder controle. Om tien voor negen werd het sein 'brand meester' gegeven."

Vesting-museum kan vrijwilligers gebruiken

NAARDEN - Rondleider, schipper op de rondvaartboot, kassa- en winkelmedewerker of weekendcoördinator: het Vestingmuseum heeft voor het komende seizoen nog plek voor vrijwilligers.

"We zoeken mensen die op zaterdag of zondag, de dagen dat het bij ons het drukst is, willen werken", vertelt Monique Elsen van het Vestingmuseum. "Voor de werkzaamheden achter de kassa en in de winkel roosteren we onze vrijwilligers zoveel mogelijk in op vaste dagdelen. Gidsen en schippers ook, maar hen roepen we ook op in geval van drukte. Een weekendcoördinator heeft op zaterdag of zondag de leiding over het museum."

Vrijwilligers worden verzekerd en krijgen bedrijfskleding en training. De ploeg vrijwilligers is een gezellige groep die regelmatig borrels en bijeenkomsten heeft. Belangstellenden kunnen bellen met Monique Elsen op 035-6945459.

Naarder opgepakt na bedreiging agenten

NAARDEN - Een 59-jarige Naarder is vorige week donderdag aangehouden omdat hij politieagenten bedreigde.

De man belde steeds naar 112 en vroeg om hulp voor zijn televisie- en telefoonabonnement. Toen agenten bij hem langsgingen, werd hij aggressief. De politie gebruikte pepperspray om de man te kalmeren en nam hem vervolgens mee naar het bureau.

Voorjaarsmode op de catwalk bij Bellefleur

Foto: Bob Awick

Even geen koffie schenken maar elegant op de catwalk lopen. Vier gastvrouwen van Bellefleur showden zondag de laatste voorjaarsmode in het wijkontmoetingscentrum. Voorzitster Lucie Siddré vond het een geslaagde modeshow. "De laatste trends: veel kleuren. Gekleurde broeken met T-shirts in dezelfde tinten, met een bloemetje of streepje." Na afloop liep de verkoop goed. "Met name de modellen konden de verleiding niet weerstaan." De modeshow was door het wijkontmoetingscentrum georganiseerd in samenwerking met modezaak La Belle uit Bussum.

Bas Veerman

Ondernemer in de zorg
Naarder sinds 2009

Foto:

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben directeur en eigenaar bij Fullmobility, een leverancier van hulpmiddelen annex zorgwinkel in Bussum en Huizen."

Wat heb je met de zorg?
"Veel. Het is niet alleen mijn werk, maar ook mijn passie."

De gemeente neemt volgend jaar zorgtaken over van het Rijk. Hoe gaat dat, verwacht jij?
"Ik verwacht dat deze transitie niet makkelijk zal verlopen: de gemeente wordt verantwoordelijk voor de zorg voor langdurig zieken en ouderen boven op bestaande taken. Ik vraag me af of de gemeente wel berekend is op dat extra werk en of de gemeente beschikt over de kennis die hiervoor nodig is. Het trieste is namelijk dat de eindgebruiker de rekening krijgt als de gemeente hier niet in slaagt."

Heb je een levensmotto?
"Geniet van wat je vandaag hebt, want morgen kan het zomaar anders zijn."

Wat zou je doen met een miljoen euro?
"Een verre reis maken met mijn gezin en de mensen in mijn directe omgeving iets moois geven."

Op wie heb je gestemd?
"Wil de Vries-Kempes. Naar mijn mening heeft GroenLinks de juiste visie op de zorg en hoe dit lokaal aan te pakken. Verder maakt GroenLinks zich hard voor een groen Naarden. Wij hebben vanuit onze woning een prachtig uitzicht op de Vesting en de schootsvelden, het zou fijn zijn als dat allemaal behouden kan blijven."

Waar kom je het liefst in Naarden?
"In de Vesting. Gezellig op een mooie dag op een terras zitten met een goed glas wijn."

Met wie zou je nog wel eens een goed gesprek willen hebben?
"Met de burgemeester. Over innovatie in de lokale zorg."

Waar zullen we eens op proosten?
"Op het prachtige Naarden met al haar voorzieningen en uitdagingen."

Huizen wil gemeentegrens met Naarden aanpassen bij fusie

Woningen en Huizer Hockeyclub moeten bij Huizen

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Als Naarden fuseert, wil de gemeente Huizen de gemeentegrens tussen Naarden en Huizen aanpassen. Het terrein waar de Huizer Hockeyclub op ligt, is Naardens grondgebied en dat zou Huizen moeten worden. Dat heeft de buurgemeente 3 april jl. aan de provincie Noord-Holland gevraagd.

De gemeentes in de Gooi en Vechtstreek moeten van de provincie vóór 11 april reageren op de voorgenomen fusie van Naarden, Bussum en Muiden. Huizen zegt in een brief voorstander van de fusie te zijn. Maar wat Huizen betreft moet de herindeling meteen voorzien in een 'logische grenscorrectie' met buurgemeente Naarden.

'Het verlies van de woningen zou Naarden een ton euro per jaar kosten'

Het gaat Huizen om het stuk grond waar de Huizer Hockeyclub en zo'n 100 woningen op liggen, tussen Bestevaer en de Driftweg. Dat is Naardens grondgebied en dat moet anders, vindt de Huizer gemeenteraad. "Als de hockeyclub binnen de gemeente Huizen komt te liggen, levert dat een veel logischer situatie op. De betrokken club zou dan onder hetzelfde gemeentelijke beleid vallen als de andere Huizer sportclubs, zoals de APV en de Drank- en horecawet."

Maar Naarden is pertinent tegen, laat een woordvoerder van de gemeente weten. "Een grenscorrectie waarbij woningen en inwoners betrokken zijn, is voor een gemeente erg kostbaar omdat de financiële effecten daarvan structureel zijn." Het verlies van de woningen zou Naarden een ton euro per jaar kosten. Een woordvoerder legt de rekensom uit: "Naarden krijgt jaarlijks dertien miljoen euro uit het gemeentefonds van het Rijk op basis van onder meer het aantal inwoners. Per inwoner gaat het om ongeveer 750 euro. Daar komen dan nog inkomsten uit de OZB bij."

De discussie over een grenscorrectie met de gemeente Huizen speelt al sinds de eerste fusieplannen uit 2005.

NVC zakt naar gevarenzone

NAARDEN - De voetballers van NVC staat de laatste weken van het voetbaljaar een zware klus te wachten. De kans wordt steeds groter dat de Naardense eersteklasser mee moet gaan doen aan de play-offs om klassebehoud zeker te stellen. Afgelopen weekend werd een sleutelduel met het lager geklasseerde Pancratius met 3-2 verloren, waardoor NVC nog maar 4 punten los staat van de voorlaatste plaats.

NVC kreeg het afgelopen weekend zwaar te verduren tegen de wat slechter presterende tegenstander. Vooral voor rust werd de ploeg onder druk gezet en kon het amper tot goede aanvallen komen. De Naarders kwamen dan ook op achterstand te staan. Met wat geluk konden de Naarders vlak voor rust nog verrassend terugkomen. Na de thee werd NVC wat beter, maar was de tegenstand onvoldoende om een echte ommekeer te forceren. Pancratius kon de zege met twee snelle goals zeker stellen. NVC deed met een tegentreffer nog wat terug, maar dat mocht niet meer baten.

Laatste weken
NVC moet nu punten gaan pakken om de play-offs te kunnen ontlopen. Er wacht een zwaar programma. Zo speelt NVC nog tegen koploper JOS/Watergraafsmeer en runner-up OFC. Ook wachten nog concurrenten DEM en het Bussumse SDO.

Cadeau: 12.490,89 euro voor Unicef

Leerlingen geven de cheque aan Unicef. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Op de Bussumse Montessorischool overhandigden leerlingen vrijdag een dikke cheque aan Unicef. De kinderen hadden vorig jaar september 12.490,89 euro opgehaald door rondjes om de Vesting te rennen voor sponsorgeld.

Jaarlijks organiseert Lionsclub Crailo deze sponsorloop voor Unicef, waarbij de oudste leerlingen van basisscholen uit het Gooi rondjes om de Vesting rennen voor het goede doel. Vorig jaar september deden ongeveer 130 leerlingen van de groepen zes, zeven en acht van vijf scholen uit de regio mee aan de sponsorloop in Naarden.

Symposium over 1814-2014

NAARDEN - De regionale geschiedenisclub 'Tussen Vecht en Eem' houdt 11 april een symposium over de bevrijding van Naarden van de Fransen in 1814.

Op de avond die om 19.30 uur in het stadhuis begint, worden door historici verschillende lezingen gegeven. Ook is er gelegenheid tot vragen stellen. Henk Michielse leidt het geheel in goede banen. Een kaartje kost vijf euro. Opgeven kan bij Joris Cammelbeeck op 035- 6839318.

Disco zwemmen in De Lunet

NAARDEN - Zwembad De Lunet houdt 11 april discozwemmen voor kinderen van zes tot en met dertien jaar.

Van 19.00 tot 20.30 uur kunnen kinderen die hun A-diploma hebben zwemmen met discolicht en muziek van DJ Melvin. Toegang kost 6,50 euro.

1813-15 Ons koninkrijk geboren

Voor wie nog eens nauwgezet wil lezen over de wordingsgeschiedenis van Nederland en de vele afbeeldingen van scènes en documenten wil bestuderen, heeft hier een goed boek in handen, samengesteld voor een breed publiek.

Nu wij in Stad en Lande van Gooiland herdenken dat 200 jaar geleden de Fransen de vesting verlieten, valt het wel een beetje tegen dat er in dit boek slechts weinig woorden worden besteed aan de barre periode in Naarden en omgeving tijdens de periode november 1913 - mei 1815. Maar ja, de schrijver, Guus Pikkemaat, kwam pas later naar het Gooi en werd toen zelfs Naarden-kenner. D.H. Couvée zorgde voor de afbeeldingen. De mooie paperback, in Herdenkingsjaar 1963 (dus na 150 jaar) door N.Samson te Alphen a/d Rijn uitgegeven, telt 191 bladzijden met vele zwart-witafbeeldingen en vijf in kleur.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor € 8,-. Mail of bel Oosterom: n.c.oosterom@hetnet.nl of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

De Italiaanse droom van Arte Culinaria

'Avonden met een gouden randje'

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Kookcursussen, workshops, catering, pizza's bakken en wijnproeverijen; alles is mogelijk bij Maria Robustelli van Arte Culinaria, die gek is op de Italiaanse keuken.

In haar ouderlijk huis aan de Brinklaan 125, de voormalige kosterswoning, heeft ze haar eigen Italiaanse droom verwezenlijkt. De hele villa en de tuin ademen een Italiaanse sfeer uit. Al sinds 1997 geeft ze kookcursussen, eerst in de Vernissage maar nu ook al jaren aan huis. "Mijn man is Italiaans en het koken heb ik van zijn moeder geleerd. Ze had vijf kinderen en stond altijd in de keuken. Ik vond het heel bijzonder hoe ze iedere keer met dezelfde ingrediënten een heel ander gerecht kon maken. Eindeloos variëren zonder dat je in de gaten hebt dat je hetzelfde eet." Maria is vooral erg goed in het maken van pasta's en brood. "In de streek waar mijn man vandaan komt, net onder Napels, zijn dat essentiële gerechten."
Omdat Maria haar kennis en ervaring graag wil delen, verzorgt ze allerlei kookworkshops. "Vanaf zes personen kunnen mensen hier Italiaans leren koken. Ben je alleen, dan kan dat ook omdat ik samenwerk met de Volksuniversiteit. Dat zijn vaak avonden met een gouden randje. De mensen leren elkaar kennen en staan samen achter het fornuis. Mijn man Enzo verzorgt pizzacursussen en wijnproeverijen, dus ook voor grotere gezelschappen kunnen wij leuke culinaire middagen regelen. Ik kan ook aan huis komen koken of een mooi buffet verzorgen."
"Het doel van mijn workshops is dat mensen de gerechten ook gemakkelijk thuis kunnen maken. Vaak hoor je dat mensen iets nieuws leren maar het lastig vinden om het thuis na te doen. Ik vind dat je er echt iets van moet opsteken en dat je het thuis heel makkelijk moet kunnen maken. Ik heb heel veel mensen die hier al jaren komen. Sommigen eten één keer in de week 'Maria'. Dat vind ik grappig." Aan inspiratie heeft Maria nooit gebrek want ze heeft meer dan 700 eigen recepten. Bovendien is ze vaak in Italië te vinden om te eten, te koken en te proeven.
Kijk voor meer informatie op www.arteculinaria.nl.

Fitnessclub Gooimeer bestaat deze maand tien jaar

Club geeft persoonlijke aandacht en 'fit garantplan'

NAARDEN - Fitnessclub Gooimeer op het industrieterrein bestaat deze maand tien jaar. Het is een echte club, met leden die er al sinds de opening sporten. "Onze 850 leden verrassen we deze maand dan ook met een tas en een flesje water", vertelt eigenaar Jan Bouwmans (60).

De helft van de leden komt uit Naarden, de andere helft uit Muiderberg en Bussum. Fitnessclub Gooimeer onderscheidt zich van andere fitnessclubs door de goede sfeer, zegt Bouwmans. Sinds 1980 runt hij al sportscholen. De mensen blijven in Naarden terugkomen omdat het er gezellig en goed sporten is. "Dat merk je altijd als we iets doen voor het goede doel. Een paar jaar geleden hebben we meegedaan aan de Alpe d'HuZes. Met een bus vol clubleden zijn we naar de Alpen gereisd en hebben we de berg bedwongen, fietsend of lopend. Zo'n evenement leeft dan echt binnen de club."

Op de fitnessclub aan de Energiestraat kunnen mensen individueel trainen op allerlei apparaten en groepslessen volgen. Ook zijn er sauna's en zonnebanken. Sommige leden doen alles: trainen op apparaten en in een klasje, anderen kiezen specifiek voor de groepslessen. "Bij de groepslessen doe je klassikaal aan bijvoorbeeld zumba, bodyshapen, bootcamp, yoga, pilates of spinning", vertelt Bouwmans. Vooral dat laatste is enorm populair. Bij spinnen werk je op een hometrainer en onder leiding van een instructeur een programma af. Op lekkere muziek en met een hele groep spinners tegelijkertijd. Bouwmans: "Het is een succes omdat iedereen op zijn eigen niveau meedoet, de fiets kan zo zwaar worden afgesteld als je zelf wilt. Tandje erbij, tandje minder. En je doet het in groepsverband, dat motiveert extra."

'Spinnen is heel populair, want dat doe je gezellig in een groep en toch op je eigen niveau'

Motivatie is altijd een punt op een sportschool. Mensen worden lid omdat ze zich fitter willen voelen, van een blessure willen herstellen of willen afvallen. Maar na een tijdje blijkt het toch een hele opgave om telkens weer naar de sportschool te gaan. Bij fitnessclub Gooimeer hebben ze daar wat op gevonden, vertelt Bouwmans. "Iedereen die bij ons komt, krijgt veel persoonlijke aandacht en een 'fit garantplan'. Dat is een persoonlijk fitnessprogramma met toestellen en oefeningen. Om de twee maanden wordt het schema bijgesteld, met de instructeur. Zo is trainen maatwerk. Daarmee houden we mensen gemotiveerd en voorkomen we blessures."

Bij de fitnessclub werken vijf instructeurs die allemaal een sportmedische opleiding hebben gehad. Ze zorgen ervoor dat de sporters hun oefeningen goed uitvoeren, ze geven advies en houden de voortgang in de gaten. "De kwaliteit van onze begeleiding is echt een pluspunt", zegt Bouwmans. "Omdat onze instructeurs er bovenop zitten, halen mensen hun persoonlijke doelen ook. We meten de voortgang en dat motiveert."

Zaterdag feestje voor AMI Kappers

Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Een feestje voor kapsalon AMI Kappers aan de Veerstraat. Komende zaterdag opende de zaak exact een jaar geleden de deuren. Klanten maken tot en met zaterdag kans op een metamorfose.

"Met ons team staan we zes dagen per week klaar om onze klanten een trendy coupe te geven. Tot en met zaterdag maak je kans op een metamorfose. Je kunt mensen opgeven. De winnaar maken we zaterdag bekend", zegt Amanda Arends van de zaak. De kapperszaak geeft alle klanten zaterdag een extraatje.

De kapsalon is hét adres voor trendy kapsels. Elk jaar werkt de zaak met de laatste haarmode. Aandacht door ervaren medewerkers staat voorop.

Voordeelshop opent deuren aan de Nassaulaan

Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Op=op Voordeelshop heeft afgelopen donderdag de deuren geopend aan de Nassaulaan. De zaak verkoopt A-merk drogisterij-artikelen, wasmiddelen en reinigingsproducten voor de laagste prijs.

De afgelopen dagen trok de zaak al veel klanten. "We hebben geen klagen. Veel mensen hebben ons al gevonden", zegt medewerker Jorrit Aafjes. De zaak had al langer plannen om de deuren te openen. "Rond Bussum hebben we nog amper zaken. Je zou daarvoor naar Amsterdam moeten of naar Utrecht. We kwamen het Bussumse pand tegen en van het een kwam het ander."

Gepaste trots
De afgelopen weken werd er al hard gewerkt om de zaak te verbouwen en alles klaar te zetten voor de opening. "Het werk heeft zijn vruchten afgeworpen. Het resultaat mag met gepaste trots getoond worden. De winkel ziet er werkelijk prachtig uit. Gevuld met een groot assortiment voordelige drogisterij-artikelen, wasmiddelen en reinigingsproducten hoeft Bussum nooit meer te veel te betalen", zegt Aafjes.

11 / 16

Etalageproject Artes samen met jubileum bibliotheek

Zaterdag voorlezen in winkels en activiteiten in bieb

Barend Eikelenboom (bieb) en Marjan Dunselman (Artes) in de etalage van Broektiek. Foto: jessica de jong

BUSSUM - Kunst in de etalages van winkels in het centrum, mensen die komen voorlezen bij de kunstwerken, een jubileumdag in de bibliotheek: zaterdag 12 april is er weer behoorlijk wat reuring in het dorp te verwachten.

Kunstkring Artes en de 100-jarige bibliotheek besloten de handen ineen te slaan en gezamenlijk te werken aan een leuk programma. "Het was dorpsmanager Ellen van Vossen die ons op het idee bracht om samen iets te organiseren", vertelt Marjan Dunselman namens Artes. De kunstenaars leggen een link tussen literatuur en poëzie.

In totaal zijn er 12 etalages in het dorp onder handen genomen door de kunstenaars. Het gaat om een deelproject van Cel 9, de kunstuiting in de telefooncellen bij het gemeentehuis, die overigens ook zaterdag tussen 11.00 en 15.00 uur van dichtbij te bekijken zijn. Voor het etalageproject werken de kunstenaars allemaal met een verschillend thema zoals natuur, geld, spiritualiteit of beauty & fashion. Marjan Dunselman nam zelf de etalage van de Broektiek onder handen aan het Veerplein. "Ik heb mij laten inspireren door het sprookje van de nieuwe kleren van de keizer van Hans Christian Andersen. Ik heb een paspop genomen en voorzien van een middeleeuwse pruik, een kroon en een scepter. Zo zie je dat het om de keizer gaat. Een draad met lichtjes verbeeld de onzichtbare mantel van de keizer, hij heeft overigens ook een fel gekleurde boxer aan van de Broektiek. Achter de keizer is een spiegel, zodat het publiek ook zichzelf kan zien. In de etalage ligt het betreffende sprookjesboek. De deelnemende winkels zijn te herkennen aan een grote beachvlag van Stichting Artes die voor de deur staan."

Bomvol activiteitenprogramma in de bibliotheek

De stichting Artes heeft ook gezorgd dat bij iedere winkel zaterdag om 11.00, 12.00 en 13.00 uur wordt voorgelezen. "Het gaat om schrijvers en dichters die affiniteit hebben met voorlezen en dat voor publiek doen. Schrijver Rudolf Geel doet mee, maar ook wethouder Nen van Ramshorst, leden van de toneelverenigingen De Papegaai en De Plankeniers en Rotary-mensen."

Zoals eerder gezegd valt het kunstproject samen met de open dag van de bibliotheek die dit jaar het 100-jarig bestaan viert. Directeur Barend Eikelenboom van de bibliotheek is enthousiast over de bomvolle activiteitendag. Tussen 11.00 en 16.00 uur is taxateur Jan Willem Rutyen aanwezig om kunst en antiek te taxeren. Rotary Busssum verkoopt boeken waarvan de opbrengst naar My Book Buddy gaat. De Wereldwinkel schenkt koffie en thee. De Poëzie Juxebox verzorgt voordrachten van ontroerende, gouwe ouwe en nieuwe gedichten. SeniorWeb heeft een tabletcafé en helpt iedereen die vragen heeft over zijn of haar tablet of e-books. De Volksuniversiteit, die in de bibliotheek zit, laat zien welke cursussen er volgend seizoen op het programma staan. Kinderen kunnen genieten van clown Ellebel en geschminkt worden. Tot slot is er tussen 16.00 en 17.00 uur livemuziek van Chickfist.

Skatebaantje Groene Long wordt opgeknapt

Het skatebaantje wordt snel aangepakt. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Het skatebaantje aan de Groene Long wordt opgeknapt. Dat heeft de gemeente besloten. Wanneer de werkzaamheden starten wordt nog bekendgemaakt.

Het skatebaantje staat er al jaren en moest al een keer eerder opgeknapt worden. Ook nu wordt het baantje weer hersteld, zodat er volop op geskatet kan worden.

De gemeente benadrukt dat het baantje alleen opgeknapt wordt. Er komen geen andere apparaten op het stuk grond te staan.

Studenten onderzoeken Bussum

BUSSUM - Er wordt de komende weken een buurtonderzoek gedaan naar het veiligheidsgevoel van Bussumers.

De onderzoekers gaan de komende weken op pad. Ze lopen vooral door de Westereng. Gevraagd wordt onder andere hoe bewoners de gemeente ervaren, wat er goed gaat en wat er nog beter kan. Het onderzoek wordt gedaan om problemen beter aan te kunnen pakken en meer aan de wensen van de bewoners te kunnen voldoen.

Het onderzoek wordt gedaan door studenten van Hogeschool Utrecht.

Terras Hema al open

BUSSUM - De HEMA heeft het terras voor de zaak toch al geopend. Eerder werd gesteld dat dat volgende maand pas zou gebeuren, maar afgelopen week opende het terras toch al voor het eerst.

Op het terrasje staan 36 stoelen en enkele tafels. Bezoekers kunnen er plaatsnemen voor een hapje en een drankje. Het terras staat er ongeveer tot oktober. Het openen van een terras was al langer een wens van de zaak.

Streekmarkt Tafel4 komt er aan

BUSSUM - Het centrum van Bussum vormt volgende maand weer het decor van de streekmarkt van Tafel4. Voor de markt kunnen nog enkele kraampjes gehuurd worden.

De markt wordt deze keer gehouden op zaterdag 10 mei. Op de streekmarkt worden duurzame producten van de streek verkocht, zoals vers gemaakt brood en kaas. De markt trekt elk jaar weer vele bezoekers. Kraampjes huren kan nog. Dat kan op www.demarktvantafel4.nl.

Man omver gereden

BUSSUM - Een man heeft afgelopen donderdag een medewerker van de speelgoedzaak aan de Nassaulaan met een auto omver gereden. Dat gebeurde toen de man op de vlucht sloeg nadat een handlanger twee 'spacescooters' had gestolen uit de zaak. De medewerker bleef ongedeerd.

De medewerker achtervolgde de man met de spacescooters en trof naast de speelgoedzaak de autobestuurder. De politie zocht tevergeefs naar de twee mannen.

Kassa Heidezicht gestolen

BUSSUM - Onbekenden hebben vlak voor het weekend speelplaats Heidezicht aan de Randweg bestolen van een kassalade.

De daders konden de deur van het gebouw forceren door het slot kapot te maken. Vervolgens werd de kassalade meegenomen. Hoeveel geld de daders exact hebben mee kunnen nemen, wordt nog onderzocht. Buurtbewoners zagen vlak voordat het voorval een auto staan.

CDA'er Korte- van Hemel overleden

BUSSUM - Oud CDA-bestuurder en advocate Virginie Korte-van Hemel is afgelopen donderdag overleden. Dat hebben haar nabestaanden bekendgemaakt. Ze werd 84 jaar.

Korte-van Hemel had van 1977 tot 1982 een zetel in de Tweede Kamer. Daarna was ze zeven jaar staatssecretaris van Justitie voor de eerste twee kabinetten van Ruud Lubbers. Voordat Korte-van Hemel haar Haagse loopbaan begon, was ze 4 jaar wethouder in Bussum. Ook had ze acht jaar lang een gemeenteraadszetel voor CDA-voorganger KVP. Het Bussumse CDA dankt Korte-van Hemel voor al haar werk voor het dorp.

Web topvijf

1. Overleden dochter banktopman was Bussumse
2. Terras Hema toch al geopend
3. Bussumers halen met karaoke geld op voor ALS
4. Twee mannen aangehouden
5. D66 praat toch mee over vormen college

15 / 16