NaarderNieuws

28 februari 2018

NaarderNieuws 28 februari 2018


Jongeren minder kans op huurhuis

NAARDEN De slagingskans voor jongeren om een sociale huurwoning te bemachtigen is de afgelopen jaren iets gedaald. Dat valt te concluderen uit het rapport 'Woonruimteverdeling' van de regio Gooi en Vechtstreek.

De slaagkans voor jongeren daalt omdat er om onverklaarbare redenen steeds meer jongeren actief reageren op het aanbod aan woningen. Verder gaat het over het algemeen wel goed met het verdelen van het aanbod aan sociale huurwoningen. Er worden meer woningen toegewezen, ongeveer 1500 per jaar in de regio. De slaagkans bleef voor ouderen en gezinnen wel op peil.

Laatste dagen van februari krijgen een ijskoud staartje

Foto: Bob Awick

NAARDEN Naarden maakt zich op voor de koudste week van deze winter en er worden kouderecords verbroken door de gure noordoostenwind. De temperatuur zakt 's nachts naar min 10 graden. Ook overdag vriest het licht. Of er geschaatst kan worden op de grachten in de wallen van de Vesting is onzeker, want vanaf vrijdag wordt het minder koud.

Rappers

In STAD Gooi was zaterdag een speciale releaseparty van BoothCamp, een trainingsprogramma voor jonge opkomende rappers uit het Gooi.

9

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. en 19.30 u. Vesper ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 03/03 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor L. Koot; za. 03/03 17.00 u. Vesper; ma. 05/03 19.30u. Vastenoverweging
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering parochianen
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. ds. N.W. den Bok
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. P.M. van 't Hof en 17.00 u. ds. P.B. de Groot
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. C. M. Vos-Wiegand
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. mw. E. Bast
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. M.C. v. Woerden
*Evangelisch-Lutherse Gemeente 10.00 u. dr. T. van Willigenburg
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst en 11.15 u. Kinderdienst

Piepend door de bocht

Het is wat stil aan het metaaldetectorfront. Toch is Mark kort geleden nog met de pieper op stap geweest. Gelukkig met weer een prachtige vondst. Zal komende vorstdagen niet lukken.

Met de vorst in de grond is het onmogelijk om met de detector aan de slag te gaan. Het is dan net of je in beton staat te spitten. Een week of wat terug was het echter prima weer en kon Mark, bevlogen als hij is, er weer eventjes op uit. Dit keer in de buurt van Laren, waar nog wat braakliggende maisakkers zijn. Al lang bekend terrein voor hem, maar elke keer weer komt er toch iets tevoorschijn. Zo ook een week of drie geleden. Naast een paar zilveren dubbeltjes, wat onleesbare duiten en nog meer klein grut, was daar plotseling de heldere piep van een relatief groot voorwerp. Niet moeilijk te missen, want het bleek dus een metalen raceautootje te zijn. Eenmaal voorzichtig schoongemaakt was de identiteit gauw vastgesteld: MECCANO DINKY TOYS, jaren 40. Verder niks. Ondanks een klein scheurtje in het chassis en de afwezigheid van de bandjes zal deze vondst de verzamelaars van dit soort miniatuurtjes zeker in hoge mate opwinden. Het blijkt te gaan om de DINKY 23A, een modelletje puur van Dinky Toys. Dus geen Ferrari of Mercedes, maar een fantasiekarretje van de maker. Ze zijn op Google te vinden en de prijzen (in mint condition en in de doos) liegen er niet om. Maar het is Mark nooit om de handel te doen. Hij zal dit karretje met groot plezier een plekje in zijn vitrine geven.

Weerbericht

Eerst nog winters koud, het weekeinde minder kou

Het venijn in deze winter zit duidelijk in de staart. Donderdag start de meteorologische lente, niet met zacht lenteweer maar met diepvrieskou. Het Scandinavisch hogedrukgebied beweegt vanaf vrijdag westwaarts. Vanaf de oceaan trekt dan een depressie richting Engeland en deze zet een dooiaanval in. Eerst kan er sneeuw vallen, vanaf zaterdag overgaand in ijzel en regen.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag vriest het omstreeks -8 graden. Overdag zijn er perioden met zon bij een maximum van -1 graad. In de ochtend ligt de gevoelstemperatuur rond -15 graden door een stevige oostenwind. In de nacht naar vrijdag vriest het rond -7 graden. Overdag neem de bewolking toe, later is er kans op sneeuw. Het maximum ligt rond het vriespunt.

Het weekeinde

In de nacht naar zaterdag vriest het nog tot -4 graden. Eerst valt er sneeuw, in de ochtend overgaand in ijzel en regen. Later op de dag klaart het wat op. De temperatuur loopt op tot +5 graden. In de nacht naar zondag vriest het licht. Overdag is het wisselend bewolkt met kans op enkele regenbuien. Bij een matige zuidoostenwind stijgt de temperatuur naar 7 à 8 graden.

Weetje

De meteorologische winter loopt donderdag ten einde, ook al doet het weer daar bepaald nog niet aan denken. De winter had duidelijk twee gezichten. December en januari waren zeer somber en zeer nat, tevens gemiddeld zacht. Februari was het tegendeel: zeer droog, koud en extreem zonnig. In zijn geheel bezien was de winter nat, vrij zonnig en aan de zachte kant.

Een uitgelezen boek
Bloomsbury at Home

De Bloomsburygroep, vooral bekend vanwege Virginia Woolf, is de aanduiding voor een groep schrijvers, kunstenaars en intellectuelen die aan het begin van de 20e eeuw ontstond in de Londense wijk Bloomsbury.

De groep heeft een tot in de 21e eeuw reikende invloed gehad op de smaak en het levensbesef van moderne mensen in de westerse wereld. De belangrijkste vertegenwoordigers waren: Virginia Woolf en haar echtgenoot Leonard Woolf, Vanessa Bell (de zus van Virginia) en haar echtgenoot Clive Bell.

Pamela Todd schreef in dit boek over wat er in die kring zoals gebeurde. Het omspant de periode eind 19e eeuw tot de jaren '40 en zij maakte gebruik van dagboeken, brieven, veel schilderstukken in kleur (vooral van Vanessa Bell) en zwart-wit foto's. Totaal 100 afbeeldingen. Het gebonden boek met omslag telt 102 pagina's en werd in 1999 uitgegeven door Harry N. Abrams, Inc. New York. Eerste druk.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is
te koop voor 20 Euro.
Mail of bel Oosterom:
oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Vanaf 28 februari zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- TV Magazine met onder andere de techniekdagen bij Bouwmensen en de lijsttrekkers van Gooise Meren.
- In Derde Termijn met een verkiezingsdebat tussen Hart voor BNM en GroenLinks o.l.v. Sjoerd Stoop.
- RegioHub over dertig dagen gezonder leven.
- Het tweewekelijks gesprek met Han Ter Heegde, burgemeester van Gooise Meren.

GroenLinks gaat voor duurzaamheid, Hart voor BNM wil burger stem geven

Gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart

Deze krant en GooiTV houden in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen wekelijks een debat. Deze week: GroenLinks en Hart voor BNM.

Barbara Boudewijnse, Sjoerd Stoop en Marieke Munneke Smeets. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Collegepartij GroenLinks en oppositiepartij Hart voor BNM blijken het over vrij veel zaken met elkaar eens te zijn. Samen in een nieuw college zitten, lijkt niet ondenkbaar. GroenLinks richt zich vooral op duurzaamheid, Hart voor BNM wil dat inwoners beter gehoord worden.

Barbara Boudewijnse, de nummer twee op de lijst, is voorlopig het gezicht van GroenLinks. Wethouder Gerben Struik blijft de lijsttrekker, maar wegens ziekte treedt hij niet in het openbaar en werkt hij de komende maanden aan zijn herstel. Boudewijnse treedt nu zo veel mogelijk naar buiten. Met Struik gaat het overigens naar omstandigheden goed.

GroenLinks heeft de afgelopen twee jaar in de coalitie gezeten en kijkt daar positief op terug. "Alles bij elkaar hebben we nu veel op de rit staan en we hopen de volgende periode volwaardig van start te kunnen gaan. We hebben als GroenLinks met wethouder Gerben Struik met name veel bereikt op het gebied van duurzaamheid en sociaal beleid. Wij vinden dat iedereen op GroenLinks moet stemmen omdat wij een partij zijn met een groen hart en voor een sociaal beleid staan. We zijn in deze coalitie begonnen aan een positieve verandering en hopen de kans te krijgen hierin een volgende stap te zetten. Ons belangrijkste speerpunt is duurzaamheid. We zetten in op zaken als hergebruik, duurzaamheid bij overheidsgebouwen, energieneutraal bouwen en het terugbrengen van luchtverontreiniging bij snelwegen."

Hart voor BNM was tot twee jaar terug alleen actief in Bussum. Sinds twee jaar is het speelgebied van deze lokale partij uitgebreid met Naarden, Muiden en Muiderberg. Lijsttrekker Marieke Munneke Smeets: "Het was een proces om het vertrouwen te winnen in de andere kernen. We gaan veel op werkbezoek en dan merk je ook dat de relaties beter worden. Nu de fusie bijna is afgerond, willen wij dat er meer aandacht uitgaat naar de inwoners, de wijken en de kernen. Dat is voor ons het allergrootste aandachtspunt. Wij staan met onze voeten in de klei, wij komen bij de mensen thuis, we gaan op bezoek in de wijken en buurten. We zorgen dat wat er speelt ook op de agenda van de raad komt. Wij hebben inwoners een stem gegeven. We hebben de afgelopen tijd al veel bereikt, denk aan meer oplaadpunten voor elektrische auto's, het terugdringen van zwerfafval en subsidie voor een zwemclub en een peuterspeelzaal. Maar ook voor grote dossiers, als overlast luchtverkeer en de ontwikkelingen rondom het spoor, hebben wij aandacht gevraagd. Leefbaarheid in de kernen en wijken is ons speerpunt."

Stelling: Er mag een grote supermarkt komen op het Scapinoterrein

Veel overeenkomsten tussen GroenLinks en Hart voor BNM

GroenLinks: "Wij streven daar niet naar. Het huidige college is daar geen voorstander voor. Die plek biedt een mooie kans voor groene woningbouw."
Hart voor BNM: "De inwoners en de raad van Bussum waren in het verleden heel duidelijk: we willen een compact centrum. Op het Scapinoterrein willen we groen en geen supermarkt. Helaas praat het college al twee jaar met Ahold Vastgoed over het project om de AH van de Veerstraat te verhuizen naar Scapino. We gaan al naar de realisatie toe. Het enige dat het tegenhoudt is de gebiedsvisie centrum. Maar daar hebben die partijen een oplossing voor gevonden; ze zeggen: dan actualiseren we gewoon de visie. Het is bijna minachting voor het burgerparticipatietraject."
GroenLinks: "Ik ben het er niet mee eens dat het bijna beklonken is. Volgens mij zijn de handen niet al op elkaar en is het geen uitgemaakte zaak. Een nieuwe raad zal zich hard moeten maken voor een compacter centrum. Je ziet ook veel winkelleegstand. Wel moet je de centrumvisie in zijn totaliteit bekijken."
Hart voor BNM: "Wij zeggen al twee jaar: stop met die plannen en we hebben ook recent een motie ingediend omdat we willen dat de raad zich tegen de verhuizing uitspreekt. Maar de trein dendert door en er wordt gesproken over een realisatiedatum van 2019/2020 in het projectenboek dat is vastgesteld door de raad. Dit is voor ons een heel belangrijk punt: wij zijn ontstaan uit het groene hart voor Bussum. Wij willen een compact centrum zodat de winkelleegstand verdwijnt en bij Scapino groen en woningen."

Stelling: De kernen krijgen de aandacht die ze verdienen

Hart voor BNM: "Die stelling wordt niet gedeeld door de inwoners. Daar moeten we als gemeente echt iets aan doen. Zo willen de mensen in Muiderberg dat er meer gedaan wordt aan de plaatsing van geluidsschermen. Dit soort dingen kan echt beter. "GroenLinks: "Er is een begin gemaakt met wijkgericht werken en wat in de steigers staat moet verder worden uitgebouwd. Maar we doen al heel veel; er zijn bijvoorbeeld een stadsdeelraad, wijkplatforms en wijkwethouders en de politieke avonden hebben meer ruimte voor insprekers. Ik denk niet dat mensen zich niet gehoord voelen."

Stelling: Gooise Meren moet de komende jaren op zoek naar een nieuwe fusiepartner

Hart voor BNM: "Nee. We komen net uit een fusie; geef ons even de tijd om zaken op orde te krijgen. Je ziet dat de gemeente behoorlijk wat jaren nodig heeft om zaken op orde te krijgen. Voorlopig dus geen fusie en dat is ook niet nodig. En als we wel gaan fuseren, dan moet de regie bij de gemeente liggen en deze moet gedragen worden door de inwoners. Fuseren is echt heel complex, dat moet je niet te licht nemen."
GroenLinks: "Nee. Het is veel te vroeg om weer na te denken over een fusie. Wel zou het op de langere termijn mogelijk zijn, zodat we als regio sterker staan tussen Amsterdam en Utrecht. In de verre toekomst zou je naar drie gemeenten in de regio kunnen. Nu opnieuw fuseren is zo onrealistisch dat ik er bijna van in de lach schiet."

Bezwaar tegen bouw Emmaschool, werk gaat door

BUSSUM Buurtbewoners hebben wederom bezwaar aangetekend tegen de bouwwerkzaamheden aan de Graaf Florislaan voor de komst van de Emmaschool. De rechter moet uitspraak doen.

De bezwaren van de bewoners gaan over de kap van een aantal bomen en over het bouwplan zelf.

De gemeente zet toch door met de bouw, omdat het zich geen vertraging kan veroorloven. "We vinden het maatschappelijk belang boven de bezwaren wegen", zegt wethouder Hendrik Boland. "Maar we doen niets dat niet mag. De boom die moet wijken blijft voorlopig staan, tot de rechter uitspraak doet. Daarnaast doen we niks wat we niet later ongedaan kunnen maken. We zien de rechtszaak ook met vertrouwen tegemoet. Afgaande op onze advocaten maken we goede kans de zaak te winnen."

Floor Elderman

Tekstschrijver, 27 jaar, kandidaat-raadslid GDP,
Bussumse sinds 2008

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik heb mijn eigen tekst- en contentbureau 'Mus van het Dak'. Verder houd ik van sporten, mijn vrienden en familie opzoeken en mij inzetten voor de lokale politiek."

Waarom het GDP?
"Het GDP is precies wat ik zoek: helder, duidelijk en met ruimte voor eigen verantwoordelijkheid en initiatief. Via het onlineplatform kunnen mensen, lid of niet, meepraten over actuele politieke kwesties. De tijd dat jouw stem alleen wat waard is in verkiezingstijd is echt voorbij. In elk geval als het aan het GDP ligt."

Waar ga jij je in de gemeenteraad hard voor maken?
"Het digitaal regelen van gemeentelijke zaken. Hier kan iedereen baat bij hebben: denk aan ouderen die niet zelfstandig naar het gemeentehuis kunnen komen, mensen met een beperking of inwoners die in nachtdiensten werken."

Lievelingsmuziek?
"Rockmuziek uit de jaren 80 en 90. Guns N' Roses is een van mijn absoluut favoriete bands. Vroeger hing mijn hele kamer vol met posters, platen, vlaggen en knutselcollages. Op Axl Rose had ik een 'celebrity crush'."

Welk boek lees je?
"Op dit moment 'Generation X' van Douglas Coupland."

Waar kom je graag?
"Café de Peuk of Murphy's met mijn vrienden of Goesting. Ik eet graag bij 'tKookt."

"Welk nieuws houdt jou bezig?
"De verkiezingen. Ik vind het ontzettend leuk om te zien hoe alle partijen hun campagnes voeren en hoe iedereen in weer en wind zich inzet om dit tot een succes te maken."

Goed gesprek?
"Met W.F. Hermans. We zullen het hebben over katten en literatuur, twee passies die wij delen."

Ex-medewerker 't Mouwtje blijft ontucht ontkennen

BUSSUM De vanwege kinderpornobezit verdachte ex-medewerker van kinderopvang 't Mouwtje ontkent opnieuw ontucht te hebben gepleegd.

De man stond vorige week woensdag weer voor de rechter: de officier van justitie deed een verzoek om hem wederom vast te zetten omdat hij meende dat de verdachte de voorwaarden van zijn voorlopige vrijlating had geschonden. De rechter ging daar niet in mee.

De inmiddels ontslagen medewerker van 't Mouwtje werd een jaar geleden aangehouden toen er op zijn privécomputer kinderporno werd gevonden. De zaak kwam aan het rollen toen online-opslagbedrijf Dropbox aangifte deed; een groot onderzoek volgde. Er werden honderden foto's en filmpjes met jonge kinderen gevonden. De man gaf toe de bestanden gekregen te hebben, maar stelde er nooit naar te hebben gekeken. Daarnaast ontkende hij dat hij opgewonden raakt van jonge kinderen.

Vlak nadat de medewerker aangehouden werd, werd al bekend dat er geen ontucht had plaatsgevonden op 't Mouwtje of een van de andere opvanglocaties van SKBNM waar de man werkte. Wel kwam later aan het licht dat de verdachte in de jaren negentig ontucht zou hebben gepleegd met een oppaskind. De verdachte ontkent dat nog steeds stellig.

Het kan nog wel even duren voordat de ex-medewerker van 't Mouwtje hoort welke straf hem te wachten staat. De strafzaak tegen de man wordt aangehouden. Er wordt eerst nog goed onderzoek gedaan naar de belastende verklaring die het oppaskind tegen hem heeft afgelegd. De verdachte mag het verdere verloop van zijn strafzaak in vrijheid afwachten.

Verkiezingsposters overal door de gemeente

GOOISE MEREN Op deze foto hangen nog alle tien de posters van de politieke partijen, maar dat is lang niet overal zo. Op meerdere plekken zijn posters al afgescheurd of weggewaaid. Het plakken van posters hoort er gewoon bij in verkiezingstijd. Woensdag 21 maart is het zover: dan kunnen de inwoners hun stem uitbrengen voor de gemeenteraad.

Van de lezers

Ook reageren op het nieuws? Reageer op redactie@bussumsnieuws.nl of redactie@naardernieuws.nl.

In het artikel over de stemwijzer van vorige week stelt de redactie dat als je alleen 'maar geen mening invult' dat je dan bij GroenLinks uitkomt. Dat is niet juist. De middenpositie is niet geen mening, maar geen van beide. Dat is altijd wel een mening, vaak een genuanceerde mening. Zie de toelichtingen van de partijen.

Daan Heineke, GroenLinks

Ontbijt met pannenkoeken en film kijken

De Hazenschool. Foto: Filmhuis Bussum

BUSSUM Niets leuker dan in je pyjama of onesie ontbijten en daarna kijken naar een film op het grote doek. Het kan deze vakantie op vrijdag 2 maart in het Filmhuis met een groot feest en een pannenkoekenontbijt.

Na het ontbijt is er voor de allerkleinsten 'Bob de Bouwer - Mega Machines'. Voor kinderen vanaf zes jaar draait de film 'De Hazenschool'. Het ontbijt begint om 8.30 uur en de film om 9.00 uur.

Meer informatie staat op www.filmhuisbussum.nl.

'Echt kicken dat we een workshop hadden met rapper Josylvio'

BoothCamp om jongeren te laten zien wat de echte rapwereld inhoudt

Een speciale releaseparty van BoothCamp, een trainingsprogramma voor jonge opkomende rappers uit het Gooi werd zaterdag gehouden bij STAD Gooi.

Mustafa (links) en Norman zongen hun eigen rap-liedjes tijdens de releaseparty.

BUSSUM De BoothCamp was voor jongeren om te laten zien wat de echte rapwereld inhoudt. Het programma bestond uit zeven dagen met verschillende onderdelen, zoals eigen liedjes schrijven, componeren en studio-opnames. Ook werden de jonge rappers ondersteund door professionals.

"Bij STAD Gooi op de Nieuwe Brink heb je de Studio 035 Records waar elke week jongeren komen om hun muziek op te nemen", vertelt Diego Kos uit Hilversum. "Dit project was in de zomer opgezet door Mustafa Alawsi uit Naarden. Een geweldig initiatief, maar ik vond dat er te weinig discipline was voor de jongeren. Ik heb toen tijdens mijn stage bij STAD Gooi- ik volg de opleiding marketing, communicatie en evenementen - het project BoothCamp bedacht met de achterliggende gedachte om de jongens van de straat te houden en de energie van de jongeren om te zetten in iets positiefs. Ik heb toen trainingen bedacht om hun rapkunsten beter te ontwikkelen."
"Mijn vriend Jasper Bosma heeft ze lesgegeven in het schrijven van teksten en het oefenen van hun eigen raps. We zijn ook bij 101Barz in Hilversum langsgeweest om te kijken hoe het in een studio te werk gaat en hoe je het best een filmpje kunt opnemen. Het programma werd afgesloten met studiosessies met filmopnames van de rapsessies in de studio. Deze opnames zijn gemaakt door onze eigen cameraman. Door het opnemen van de studiosessies hebben ze geleerd hoe ze het best op beeld kunnen rappen en entertainen. Deze filmpjes werden zaterdag vertoond tijdens de releaseparty in Bussum. Voor de jongens was het ook de eerste keer dat ze hun eigen filmpjes zagen. Ze hebben ook opgetreden voor vrienden en familie. Het was een geweldige party met zo veel enthousiasme en geweldige liedjes. Ik ben echt onder de indruk wat de jongeren tijdens de BoothCamp bereikt hebben. We zijn nog aan het kijken of dit project een vervolg kan krijgen, want het was echt ontzettend gaaf om te doen; niet alleen voor mij, maar ook voor de jongeren."
Initiatiefnemer Mustafa vertelt hoe hij op het idee kwam van Studio 035 Records. "Een jaar geleden kwam ik naar STAD Gooi om een project te maken waar jongeren hun muziek kunnen opnemen. Ik kon het niet goed in mijn eentje doen en toen kwam Diego stage lopen en hij heeft het verder opgepakt. In januari is BoothCamp begonnen. Door het trainingsprogramma heb ik geleerd hoe ik mijn rapliedjes beter kan opschrijven, hoe mijn emoties op papier te zetten en dat tekst en muziek goed met elkaar rijmen. Muziek maken is echt mijn ding."

Diego Kos vroeg op zijn beurt of Mustafa het ook grootser wilde aanpakken met 'BoothCamp' en hiervoor jongeren kon regelen. "Mijn antwoord was meteen ja, want ik vind rapmuziek helemaal te gek en ben van er van jongs af aan mee bezig. Ik zat altijd op mijn laptop om rappers te bekijken en de tekst uit mijn hoofd te leren om mee te rappen. Rond mijn veertiende wist ik het zeker: ik wil rapper worden. Om die reden wilde ik graag meedoen met de workshop voor beginnende rappers. We hadden ook een workshop met de bekende rapper Josylvio. Hij vertelde ons wat je nodig hebt om een goede rapper te worden en zijn ervaringen over de muziekindustrie. Dat was echt kicken en hij heeft me zelfs thuisgebracht. Helemaal te gek." Mustafa is nu nog meer gemotiveerd. "Ik schrijf mijn eigen liedjes en heb ook een nummer opgenomen voor YouTube."

Optreden in STAD Gooi. Foto: Bob Awick

'Ik heb trainingen bedacht om rapkunsten beter te ontwikkelen'

Gevoelens uiten

Ook rapper Norman Velu (16) is zeer te spreken over het project . "Ik vond het leuk, gezellig en leerzaam met geweldige workshops. Ik heb de training gevolgd om mezelf te verbeteren in teksten schrijven. Ik hou niet van praten, maar met rappen kan ik mijn gevoelens uiten en dingen vertellen die voor mij belangrijk zijn. Mijn rapnaam is Young P. omdat iedereen me altijd jonge Pablo noemen. Nu ben ik bezig met twee nummers en als ze klaar zijn, zet ik ze op YouTube. Wat ik ook geleerd heb tijdens de BoothCamp is dat je vooral door moet blijven gaan waar je mee bezig bent, dat je moet blijven oefenen en dat je alles kunt leren. En ik ga ook zeker door, want rappen past echt bij mij."

Geluidsoverlast A1 bij D66 onder de aandacht

Vier werkgroepen eisen de aandacht

Geluidshinder. Een groot probleem voor inwoners van het Naarderbos, maar ook Muiderberg vraagt aandacht voor verbeteringen.

Joost Sneller (rechts) luistert naar de uitleg.

GOOISE MEREN Hoog bezoek vanuit D66 afgelopen vrijdag. Statenlid Claudia Weemhof en Tweede Kamerleden Tjeerd de Groot en Joost Sneller van D66 kwamen naar Naarden om zich daar te laten informeren over de geluidshinder van de A1. En waar kan dat beter dan in een achtertuin in het Naarderbos?

'Continue geruis A1 ervaren als vervelender dan stadsgeluiden'

Het Naarderbos blijkt de enige woonwijk langs de A1 te zijn waar geen geluidsschermen staan. En dat is te merken. Speciale meetapparatuur werd erbij gehaald om de Kamerleden te laten zien hoe erg het is. Nu hadden ze de pech dat de wind niet goed stond, dus werd het geluid zeker niet op z'n hardst ervaren. Toch bleek dat niet eens nodig zijn. Het continue geruis van de auto's op slechts een paar meter afstand van achter de oude zeedijk was genoeg om de Kamerleden in te laten zien dat enige urgentie op z'n plaats is. De lokale D66 had ook genoeg mensen opgetrommeld om die boodschap te ondersteunen. De stadsraad Muiden, dorpsraad Muiderberg, de werkgroep geluidshinder Naarderbos en de klankbordgroep A1 MinderHinder Gooise Meren waren allemaal aanwezig om te vertellen dat de overlast hinderlijk is en geluidsschermen meer dan wenselijk zijn.
Raadslid Sawan Bruins laat namens D66 Gooise Meren weten dat het bezoek zeker nuttig was. "Ze hebben aangegeven dat ze het oprecht een belangrijk punt vinden. We moeten verdere ontwikkelingen afwachten, maar we hebben er wel vertrouwen in dat de urgentie wordt gevoeld. Zo vertelde iemand die nu in het Naarderbos woont meer geluidshinder te ervaren dan toen zij nog midden in Amsterdam woonde. Het komt doordat het om continu geluid gaat, een bromtoon die niet stopt. Dat betekent: slapen met de ramen dicht omdat het erger is dan in de stad. Overigens komen er naar aanleiding van een D66-motie vanuit de gemeente geluidsmetingen op meerdere plekken, een soort second opinion."

Hele wijk opgetrommeld om hun punt duidelijk te maken.
Michiel Koekoek van de dorpsraad Muiderberg geeft uitleg. Foto's: Bob Awick

Samen aan de slag met NLdoet

Helpen met klussen, verven of ouderen verwennen

Jacqueline van Rossum hoopt dat iedereen de handen uit de mouwen steekt. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Het Oranje Fonds organiseert op vrijdag 9 en zaterdag 10 maart, samen met vrijwilligersorganisaties in Gooise Meren, voor de veertiende keer NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland.

"Met NLdoet kan iedereen de handen uit de mouwen steken om organisaties te helpen met bijvoorbeeld klussen, verven, moestuintjes opknappen of ouderen verwennen", vertelt Jacqueline van Rossum, coördinator van de vrijwilligerscentrale in Bussum. Wij hebben organisaties gevraagd deel te nemen aan deze actie en er hebben zich tot nu toe 31 organisaties aangemeld. Voor deze organisaties zoeken wij 191 vrijwilligers. Ik hoop dat veel inwoners van Gooise Meren zich opgeven. We weten uit ervaring dat je door vrijwilligerswerk te doen je een positief beeld krijgt en dat je meer betrokken bent, want het is echt heel leuk om andere mensen te helpen. Door onderzoek kwam naar boven dat het gezond is om vrijwilligerswerk te doen, dat het stress vermindert en dat je je gewaardeerd voelt; en dat is goed voor een mens. Ook zie je meteen het resultaat van je werk en ik weet uit ervaring dat je daar een heel fijn gevoel van krijgt als alles is opgeknapt, schoongemaakt, nieuwe verf heeft gekregen of dat je mensen aandacht hebt gegeven. Het is echt een win-winsituatie."
De organisaties worden financieel bijgestaan door het Oranje Fonds. Elke organisatie kan 400 euro aanvragen voor onder andere verf, kwasten, hout en andere praktische dingen. "En de vrijwilligersorganisaties zijn ook ontzettend blij met NLdoet en de inzet van de inwoners, want er worden bergen werk verzet waar de organisaties zelf niet aan toe komen. Ze vinden het dan ook een eer dat inwoners en ook ambtenaren van Gooise Meren vrijwilligerswerk komen doen."
Ze vervolgt: "Het is ook leuk om het met een groepje vrienden te doen of met je gezin met al grotere kinderen. Iedereen vanaf twaalf jaar en ouder mag gewoon meedoen."

Alle informatie over NLdoet in Gooise Meren staat op www.versavc.nl of bel 035-693 85 25.

Burgemeester: nog geen reden tot zorgen over Piramide

Coffeeshop De Piramide aan de Kapelstraat. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM Dat het achter de schermen zou rommelen bij coffeeshop Piramide is voor burgemeester Han ter Heegde nog geen reden tot zorg. Dat laat de burgemeester desgevraagd weten.

Afgelopen week luidde een oud-penningmeester van de Bussumse coffeeshop de noodklok en stuurde een brandbrief naar de burgemeester, de wethouder en de gemeenteraad. Volgens de oud-bestuurder neemt de kans dat er gefraudeerd wordt bij de coffeeshop toe, omdat er steeds meer geld in omgaat zonder dat er overal bonnetjes van zijn.

Probleem door wet

Volgens burgemeester Ter Heegde heeft dat deels te maken met de wetgeving rond coffeeshops. "We hebben met z'n allen afgesproken dat de verkoop van softdrugs aan de voorkant gedoogd wordt, maar de aanvoer van de drugs aan de achterkant niet. Dat maakt het vanzelfsprekend schimmig. Het is dan ook niet gek dat er niet overal bonnetjes van zijn", stelt de burgemeester. "Maar dat neemt niet weg dat we goed kijken naar waar het bij de coffeeshop nu precies fout gaat en wat de zorgen zijn. We hebben daar als gemeente niet direct een rol in, maar we kijken wel waar we eventueel zouden kunnen helpen. Verder is dit een interne zaak voor de coffeeshop en de beherende stichting."

Verder geen problemen

De burgemeester benadrukt verder dat het goed gaat met de coffeeshop. "De coffeeshop wordt met regelmaat gecontroleerd. Er wordt vooral gelet of de veiligheid en de volksgezondheid niet in het gedrang zijn. Daar is geen sprake van. De veiligheid is op orde. Afgaande op de politierapporten gaat het de laatste jaren goed. Er zijn geen ongeregeldheden. De GGD controleert daarnaast of er kwalitatief goede drugs verkocht worden, die niet gevaarlijk zijn. Ook dat gaat allemaal goed."
Toch houdt Ter Heegde de zaak scherp in de gaten. "Het moet natuurlijk niet zo zijn dat de problemen achter de schermen ervoor zorgen dat de coffeeshop daar aan de voorkant onder lijdt. Dat de 'output' verslechtert, zeg maar. Dat moeten we te allen tijde voorkomen. Daarom blijven we de zaak erg kritisch volgen de komende tijd."

Een project van 50.000 legosteentjes, uitgevoerd tot in de kleinste details

Dennis de Vos neemt initiatief voor nabouwen Bussumse Watertoren

'Het is echt wel een serieus bouwwerk' Foto: Bob Awick

BUSSUM Het is eigenlijk nog veel leuker dan hij van tevoren had bedacht. Dennis de Vos bouwt met zes andere mensen de Bussumse Watertoren van lego, een object van ongeveer 2 bij 1,5 meter. Vier weken zijn ze nu bezig. Ze verwachten voor de zomer klaar te zijn.

Met het echte bouwen zijn ze ongeveer twee weken geleden begonnen. Eerst moest de basis worden gelegd. Dennis vertelt dat ze het heel gestructureerd aanpakken met bouwtekeningen op schaal, doorsnedes, tal van foto's en het juiste kleurgebruik. "De eerste weken hebben we vooral gekeken naar de constructie en in koppels wat voorwerk gedaan. Het is echt wel een serieus bouwwerk." Er zitten dan ook een flink aantal uitdagingen in. Het taps toelopen van de toren bijvoorbeeld. Dat is een flink gepuzzel geweest om daar een oplossing voor te bedenken. Maar het is gelukt.
Het bouwteam bestaat inmiddels uit zeven personen. Naast Dennis, de initiatiefnemer, bestaat het clubje uit vier andere mannen, een vrouw en een jongen van een jaar of zestien. Zijn oproep op Facebook trok zelfs mensen uit Schiedam en uit de buurt van Utrecht. Dennis, die een legowinkel in Bussum heeft, zorgt ervoor dat de juiste steentjes en onderdelen op tijd binnen zijn.

Zo gedetailleerd mogelijk

'Het gaat om het oplossen, maar ook om het samenwerken'

Als de berekeningen kloppen, gaan er zo'n 50.000 onderdelen van lego in het project zitten. Zeker nu ze aan het bouwen zijn, gaat het hard. "Ik doe flink wat bestellingen. Ik denk dat ik in totaal 8000 euro kwijt ben aan lego. We kunnen dus niet alleen extra handjes gebruiken, sponsors zijn ook welkom." De stapel met bouwtekeningen is heilig. "We willen het zo gedetailleerd mogelijk nabouwen. Hoewel we wel vastzitten aan de maten van het lego." Ze bouwen op schaal en met dwarsdoorsnedes. Van de toren, zodat je de trap ziet, maar ook van het kantoorpand zelf. "Daarmee maken we ook het interieur zichtbaar."

Dennis raakte gefascineerd door de Watertoren doordat hij met zijn hond op de tegenovergelegen hei wandelde. "Ik woon hier nog niet zo lang en kende de Watertoren eigenlijk niet zo goed." Maar hoe vaker hij hem zag, hoe meer hij zich ging afvragen hoe je zoiets van lego kon maken. Hij vertelde familie, vrienden en klanten over zijn plannen en werd zelf steeds enthousiaster. "Het is echt leuk om te doen en je combineert een aantal dingen. De puzzel - hoe los je dingen op - en het sociale component: het samenwerken en je brengt mensen bij elkaar." Een volgend project is nog niet gepland, maar gaat er zeker komen.

Wie zin heeft om mee te bouwen, kan zich melden bij Dennis via dennis@bouwsteenwinkel.nl. Het bouwteam komt elke dinsdagavond bij elkaar in Bussum.

Geen spreekbeurt, maar geld ophalen voor KiKa

Anne Maj en Sophie met trots achter hun snoepkraam.

BUSSUM Anne Maj Klink en Sophie van Dam uit groep 8 van de Brandsmaschool hebben geld ingezameld met twee acties voor de Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). De opbrengst is 222,50 euro.

De twee leerlingen hadden een duidelijke missie: zo veel mogelijk geld ophalen voor een goed doel en Anne Maj en Sophie hebben bewust gekozen voor KiKa. "Toen ik in groep 7 zat, wilde ik mijn spreekbeurt over een goed doel houden", vertelt Sophie. "Over KiKa kon ik veel informatie vinden op internet en wat me vooral aansprak, is dat het gaat over kinderen van mijn leeftijd en dan bedenk je dat jij een fijn leven hebt en dat die kinderen een onzekere toekomst tegemoet gaan met veel pijn en verdriet. Dit jaar moesten we weer een spreekbeurt doen. Anne Maj en ik kwamen toen op het idee om geld in te gaan zamelen voor een goed doel in plaats van die spreekbeurt. We zijn gaan onderzoeken hoe we dat het best konden aanpakken en hebben toen twee acties bedacht om geld op te halen."

Anne Maj: "We zijn in januari begonnen met het inzamelen van statiegeldflessen. Onze eerste actie. We hebben aan de leerlingen van groep 1 tot en met 8 gevraagd of ze die flessen mee wilden nemen naar school en de eerste weken kregen we volle vuilniszakken met plastic flessen. Echt geweldig. We hebben al die vuilniszakken meegenomen naar de supermarkt en in de flessenautomaat gedaan. De opbrengst voor KiKa was rond de 80 euro."

Anne Maj en Sophie hebben in totaal
222,50 euro opgehaald

Snoepkraam

"De tweede actie 'Snoepen voor KiKa' hebben we vorige week georganiseerd op school. We stonden donderdag en vrijdag na schooltijd met een snoepkraam op het schoolplein om onze eigen gebakken cakejes, M&M's en chips te verkopen. We hebben donderdag het mooie bedrag van 80 euro opgehaald en vrijdag rond de 62,50 euro. We vonden het echt fantastisch dat zo veel leerlingen en ouders iets lekkers bij ons gekocht hebben. We hebben in totaal 222,50 euro opgehaald voor KiKa en dat hadden we niet verwacht. We dachten zelf dat we misschien rond de 100 euro zouden inzamelen met onze acties. Voor ons en KiKa was het een zeer succesvolle actie."

Medicijnen

Anne Maj en Sophie vertellen dat ze het geld snel gaan overmaken. "Met het geld kan de Stichting KiKa meer onderzoek doen naar kinderkanker. Ook wordt daardoor het genezingsproces vergroot voor al die kinderen door speciale medicijnen", aldus Sophie.

Goois Jazz Festival op 24 maart

Dit jaar gaat opbrengst naar Woongroep de Olmen

Ook deze twee bewoners van de woongroep willen graag het dakterras wordt opgeknapt.

door Jessica de Jong

BUSSUM Nog een paar weken en dan kunnen 1500 mensen genieten in Spant! van het Goois Jazz Festival. Een mix van jazz, soul en dj's. Hele jonge artiesten van pas 16 jaar spelen prachtig op hun gitaar, maar ook oude rotten in het vak tonen hun kunsten op één van de vier podia. Pieter Kwak, programmeur van het Goois Jazz Festival, is razend enthousiast.

Wat kunnen we dit jaar verwachten van het festival, georganiseerd door Kiwanis Naarden?
"Heel veel funk, soul, jazz en lekker eten. We hebben weer vier podia waarop hele uiteenlopende artiesten laten horen wat ze in huis hebben. In het souterrain hebben we drie jonge artiesten, echt opkomend talent. Onder hen de 15-jarige Olivier van Niekerk die geweldig gitaar speelt en al diverse prijzen heeft gewonnen."
"In de kleine zaal is echt topconservatoriumwerk te horen. Neem bijvoorbeeld het Sergio Abdoelrahman Quartet: pas begonnen en bestaande uit jonge enthousiaste musici. In 2016 deden ze mee aan het Prinses Christina Jazz Concours en zijn daar tweede geworden. Ook Lizzy Ossevoort (21) zingt hier. Zij schitterde in The Voice of Holland en sleepte verschillende prijzen in de wacht bij onder meer het Prinses Christina Concours en de Conservatorium Talent Award."
"In de grote zaal staan de bekendste artiesten voor het grote publiek, zoals Het Nationaal Jeugd Jazz Orkest, New Cool Collective met Benjamin Herman en Jacqueline Govaert. En dan is er nog het plein met onder andere dj Gerard Ekdom. Dit is ook de plek waar de foodtrucks staan en er lekker gegeten kan worden."

'De voorverkoop is gestart. Er zijn 1500 kaarten beschikbaar'

De opbrengst gaat altijd naar een goed doel. Waar is dit jaar jullie keuze op gevallen?
"Dit jaar gaan we voor een lokaal goed doel. Dat komt omdat we merkten dat grotere goede doelen onze bijdrage slechts zien als een druppel op een gloeiende plaat. De in Bussum gevestigde Woongroep de Olmen kan heel goed een financiële bijdrage gebruiken voor de realisatie van een nieuw dakterras. De woongroep is een initiatief van ouders die voor hun kinderen met een verstandelijke beperking een begeleide woonvorm hebben gerealiseerd. Hier krijgen ze 24 uur per dag zorg en begeleiding, waardoor ze met elkaar zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen."

"Een van onze Kiwanis-leden had al contacten met de woongroep en zo komt het dat we daar zijn gaan kijken en met eigen ogen hebben gezien dat ze het goed kunnen gebruiken. Je merkt dat ook hier in 'reservaat het Gooi' plekken zijn waar hard geld nodig is. We hebben hierbij echt het gevoel dat we iets kunnen brengen. Voor het dakterras is 30.000 euro nodig; dat gaan we denk ik niet redden, maar de helft zou al mooi zijn."

De kaartverkoop is al gestart?
"Jazeker, de eerste 500 kaarten zijn al verkocht. In totaal zijn er 1500 kaartjes beschikbaar. De prijs is 37,50 euro in de voorverkoop tot 13 maart, daarna kost het 42,50. Met een kaartje steunt iedereen Woongroep Bussum. Het festival wordt gehouden op zaterdag 24 maart in Spant! in Bussum en begint om 18.00 uur."

Alle informatie en kaartverkoop gaat via www.spant.org.

Eeuwige roem
UIT DE HISTORIE VAN BUSSUM EN NAARDEN

Algemene Begraafplaats Bussum graf nr. 324

De voorpagina van De Telegraaf van 12 juni 1924 meldt dat in zijn woonplaats Bussum is overleden de beroemde organist en componist Jean-Baptiste de Pauw. Ook de begrafenis op de Bussumse algemene begraafplaats haalt een paar dagen later de voorkant van het ochtendblad. Alle kranten schrijven over het grote verlies voor de Nederlandse muziekwereld en de belangrijke rol die De Pauw met name heeft gehad als leermeester, van onder meer Aaltje Noorderwier, Hendrik en Willem Andriessen en Anthon van der Horst.

De in Brussel opgegroeide Jean-Baptiste de Pauw was een uitzonderlijk getalenteerde organist en heeft als jongen nog met Franz Liszt piano à quatre mains gespeeld. Toen in 1879 in het Amsterdamse Paleis voor Volksvlijt een orgel in de concertzaal werd geplaatst werd De Pauw als vaste organist aangetrokken. De familie woonde eerst in Amsterdam maar verhuisde in 1889 naar de villa "Pauline" aan de Heerenstraat nr. 60. Nu staat hier het flatgebouw Quartre Bras (!).

De Telegraaf van 24 juni 1924 (nr. 3 is de componist Julius Röntgen)
Foto: Ingrid Handjes
Portret uit 1912 door Frans Deutmann (collectie Conservatorium van Amsterdam)

Bij de inhuldiging van koningin Wilhelmina in 1898 bespeelde J.B. de Pauw het orgel in de Nieuwe Kerk. Na zijn loopbaan als organist richtte hij zijn aandacht op het lesgeven, aan het Amsterdamsch Conservatorium en de muziekschool van Toonkunst in Amsterdam. De composities en orgelbewerkingen van De Pauw dateren vooral uit zijn jeugdjaren.

Na het overlijden van hun docent vormden zijn leerlingen een comité om geld in te zamelen voor een monument. De Gooi en Eemlander bericht op 25 mei 1925 over de plechtige onthulling: "Het grafmonument bestaat uit een zandsteenen plaat, waarin de H.Caecilia is gebeiteld. Aan haar voeten een sluimerende leeuw. Het inschrift luidt: "Jean Baptiste Charles de Pauw, 31 maart 1852-10 juni 1924, van leerlingen en vrienden".

De composities van De Pauw worden niet meer gespeeld. En de grafsteen is in juni 1970 verwijderd. Direct achter het Bastion Hotel ligt op de algemene begraafplaats -tussen wel bewaard gebleven stenen uit 1924- een anoniem stukje gras.

Hans Jonker

Slopen en nieuwbouw

Een van de appartementencomplexen op het terrein van Bensdorp.

GOOISE MEREN Er wordt flink wat gesloopt en gebouwd in de gemeente.

In Naarden hebben bulldozers het oude Storkgebouw met de grond gelijk gemaakt. Daar komt de nieuwbouw van de Godelindeschool, die op haar beurt weer plaatsmaakt voor woningen. Aan de maandenlange sloop van de voormalige chocoladefabriek Bensdorp in Bussum kwam in 2017 een einde. Daar wordt nu volop gebouwd en zijn de contouren van de appartementencomplexen duidelijk zichtbaar. Na jaren van onduidelijkheid is de aannemer begonnen met de verbouwing van College De Opmaat als nieuwe locatie voor de Emmaschool. In Muiden tot slot, staat op het voormalige terrein van de Kruitfabriek de bouw van zo'n 1.300 woningen gepland. In oktober vorig jaar ging de eerste paal de grond in.

Grote hijskranen bepalen al maanden het beeld.
Het gebouw van voormalig College De Opmaat ondergaat een stevige verbouwing.
Het Storkgebouw is weg, nu moet de grond bouwrijp gemaakt worden.
Op het terrein van de voormalige Kruitfabriek komen zo'n 1.300 woningen. Foto's: Yvette de Vries
24 / 28

Back to the Sixties and Seventies met de Tuesday Afternoon Band in Limes.

Donderdag 1 maart

Gratis meezingen

10:00 uur | De Gooische Muziekschool Bussum

De Gooische Muziekschool nodigt alle kinderen uit groep 5, 6 en 7 van de basisschool uit om in de voorjaarsvakantie te komen zingen. Als de kinderen het leuk vinden, mogen ze ook nog optreden op 24 maart om 20.00 uur in Bussum. Meer informatie: www.degooischemuziekschool.nl.

Kindervakantieactiviteit

10:00 uur | SCAN Naarden

De kinderen kunnen vandaag een Haas komen knutselen. De kleine kinderen maken een haas van karton. De grotere kinderen gaan een haas met wol vilten. In de middag kan iedereen snackjes maken. Voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Kosten 2,20 euro dagdeel of 6 euro voor de hele dag. Informatie via Jose de Groot, 035-6943262.

Hulp nodig bij thuis wonen met dementie?

14:00 uur | Vivium De Gooise Warande

Tijdens deze bijeenkomsten maak je kennis met het gebruik van een gratis hulpmiddel De Keuzehulp. Tevens wordt informatie gegeven over de DemenTheek in de regio. Beide bieden je praktische ondersteuning. Mantelzorgers en professionals zijn ook welkom. Geen inschrijving nodig.

Filosofisch Café

14:00 uur | Restaurant Zorba de Griek Bussum

Elke eerste donderdagmiddag van de maand Filosofisch Café in Restaurant Zorba de Griek. Inloop is vanaf 13.30 uur. Op donderdag is het thema: Hoe noodzakelijk is verdraagzaamheid? Sluiting 16.00 uur. Entree is 5 euro en ter plaatse te voldoen.

Vestingborrel

17:00 uur | Bar Bistro Naarden

Vestingborrel aan de Turfpoortstraat voor ondernemers en ondernemende personen die een band hebben met Naarden en 't Gooi.

Hermine Deurloo

20:30 uur | deMess Naarden

Gefascineerd door de klank van de chromatische mondharmonica verruilde Hermine Deurloo haar altsaxofoon voor dit instrumentje. Met succes: inmiddels trad ze op met artiesten als Trijntje Oosterhuis en Mike Boddé tot 't Jazz Orkest van het Concertgebouw, het W. Breuker Kollektief en de Marinierskapel.

Vrijdag 2 maart

SeniorWeb Inloopspreekuur

10:00 uur | Bibliotheek Bussum

Elke vrijdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur zit een team computer-deskundigen van SeniorWeb klaar om vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden.

Kindervakantieactiviteiten

10:00 uur | SCAN Naarden

Vandaag kunnen de kleine kinderen narcissen maken. De kinderen van 8 tot en met 12 jaar gaan een voorjaarskrans maken. In de middag brengen de kinderen een bezoek aan Boerderij De Meent. Voor de boerderij graag opgeven bij Jose de Groot, 035-6943262. De kosten zijn 2,20 euro per dagdeel of 6 euro voor de hele dag.

Spelletjesmiddag

14:00 uur | WOC De Palmpit Bussum

Onder het genot van een hapje en een drankje kunnen alle voorkomende spellen worden gespeeld. Ook geschikt voor een sjoel-, rummikub-, yahtzee- , schaak- of ander clubje. De kosten zijn 1 euro.

Schakeldiner

17:15 uur | Wijkpost De schakel Naarden

Een heerlijk driegangendiner aan de Kol. Verveerstraat 74. De kosten zijn 8 euro.

Studio Selma Susanna Studenten

20:30 uur | deMess Naarden

Een intieme avond met vier solo-programma's van nog onbekende kleinkunstenaars van Studio Selma Susanna! Maak kennis met Bettina Vlot, Sarah Lee Ketner, Geert Krijn en Claas Hazewinkel.

Zaterdag 3 maart

Stand-up Comedy!

20:30 uur | deMess Naarden

Stand Up Comedy in deMess van hoog niveau! Deze keer met Ghislaine van der Nat en Jochen Otten.

Zondag 4 maart

DeJong & VanNispen
'Dort wo du nicht bist'

11:00 uur | deMess Naarden

Ondanks de relatief korte samenwerking tussen bas-bariton Alexander de Jong en pianist Mark van Nispen, heeft dit kersverse liedduo al een aantal succesvolle optredens verzorgd. Het duo biedt een verrassend programma aan rondom de belevingswereld van dichter Heinrich Heine en zijn tijdgenoten!

DVD-voorstelling

14:30 uur | WOC De Palmpit Bussum

DVD-voorstelling op groot scherm. Entree is 2 euro. Tevens soosmiddag met gratis toegang.

Back to the Sixties and Seventies

15:00 uur | Brasserie Limes Naarden

De Tuesday Afternoon Band komt met popmuziek tussen Shadows en Eagles. Ook staat veel Beatles op het programma. Een nostalgische middag dus. Limes heeft na afloop een stamppot-arrangement voor 15 euro. Wil je daar gebruik van maken dan even bellen met Limes. A la Carte kan natuurlijk ook.

Politiek Cafe met Frénk der Linden

15:30 uur | deMess Naarden

Frénk van der Linden ontvangt gasten uit de lokale politiek en plaatselijk belangstellenden.

Beginnerscursus DJ-lessen

18:00 uur | De Gooische Muziekschool Bussum

De Gooische Muziekschool begint weer met de beginnerscursus DJ-lessen op woensdag 14 of donderdag 15 maart om 18.00 uur. In groepjes van drie tot vijf leerlingen vanaf tien jaar begin je met deze cursus van vijf lessen voor 70 euro. Voor aanmelden en meer informatie: www.degooischemuziekschool.nl.

Maandag 5 maart

Open Koffie Gooise Meren

9:00 uur | Het Hoofdkantoor Bussum

Pitchen, maar dan ánders. Neem de gelegenheid eens te pitchen vanuit je gevoel in plaats van de automatische piloot. Het podium is voor jóu!

Hulp nodig bij thuis wonen met dementie?

10:00 uur | WOC De Palmpit

Tijdens deze bijeenkomsten maak je kennis met het gebruik van een gratis hulpmiddel De Keuzehulp. Tevens wordt informatie gegeven over de DemenTheek in de regio. Beide bieden praktische ondersteuning. Mantelzorgers en professionals welkom. Geen inschrijving nodig.

Seniorencafé

10:30 uur | Brasserie Stokjes en Lepel Bussum

Op maandag is zoals gewoonlijk het ASGM Seniorencafé in de Brasserie Stokjes en Lepel aan de Nassaustraat 3 b. De bijeenkomst is van 10.30 tot 12.00 uur. Ook niet- ASGM-leden zijn welkom. De consumpties zijn voor eigen rekening. Deze keer is het boekenruil.

Kinderkoor Bussum

16:00 uur | De Gooische Muziekschool Bussum

Kinderkoor Bussum is voor kinderen van groep 2 t/m 4 en groep 5 t/m 8. De koren gaan drie keer optreden: 24 maart, 14 april en 2 juni (Spant!). De repetities zijn op maandag. Koor 1 van 16.00 tot 16.45 uur en Koor 2 van 16.45 tot 17.30 uur. Kosten voor de periode tot en met 2 juni is 15 euro.

Open eettafel

17:30 uur | WOC De Palmpit Bussum

Open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep 1,50 euro, hoofdmaaltijd 7,50 euro en toetje 1 euro exclusief drankjes. Aanmelden via 033- 693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Gezond Verstand Avond

20:00 uur | Stricks Bakery Cafe Bussum

Borstkanker, het is niet wat je meemaakt, maar hoe je ermee omgaat. Elizabeth Visser is kanker gewoon domme pech of kun je zelf invloed op uitoefenen op de kans dat je het krijgt? Elizabeth Visser komt haar ervaringen met borstkanker en de inzichten die het haar gaf delen.

Dinsdag 6 maart

Volksdansen

10:00 uur | SCAN Naarden

Elke week is er volksdans les in de SCAN. Het is een gezellige kleine groep die tussendoor met elkaar koffie gaan drinken. De kosten per vier weken zijn 12,50 euro. Voor informatie en aanmelding bellen met 06-13 69 84 34.

Digi-café SeniorWeb

10:00 uur | Bibliotheek Gooi en meer vestiging Naarden

Elke eerste dinsdag van de maand zitten de computer-deskundigen van SeniorWeb voor je klaar om vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden. Het advies is gratis.

Mantelzorg activiteit

13:13 uur | SCAN Naarden

Iedereen kan broches komen maken van wolvilt. Tijdens de activiteit is er ruimte voor een praatje en een kopje koffie. Opgeven bij: rbeutick@versawelzijn.nl.

Stilte maaltijd

18:30 uur | AC Jan Ligthart Bussum

Samen in stilte eten, een meditatief moment. Schuif om 18.30u aan vrijwillige bijdrage Maaltijd is veganistisch. Aanmelden 0356317068 lisa@indeolmen.nl

Jouw puber en communicatie

19:00 uur | praktijkruimte Bussum

Gun jij jouw puber dat hij of zij handiger communiceert? Of vind jij communiceren met jouw puber, vanaf tien jaar, lastig en zou je daar wel eens iets meer over willen weten? Dat kan! Met het grote Weerbaarheidsspel voor pubers! Bel voor informatie en aanmelden: 06-362 20 462.

Reiki voor Reiki

19:30 uur | Man Onder Dak Bussum

Voor een ieder die reiki inwijding heeft en die belangstelling heeft in het ontmoeten van andere Reiki mensen is dit een uitgelezen moment. Op de avond worden ervaringen uitgewisseld en behandelingen gegeven.

Vrij van Verslaving

Atma-coaching Bussum

Ben je te veel bezig met je telefoon, spelletjes, tv, computeren of iets anders waar je niet mee kunt stoppen, doe dan mee met deze 6-delige training en word weer de baas over jezelf.

Woensdag 7 maart

Spieghelcafé

10:00 uur | Spieghelkerk Bussum

Het pas geopende Spieghelcafé is de 'huiskamer van het Spieghel', gelegen achter de Spieghelkerk aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg 34. Loop even binnen voor een praatje en kopje koffie. Toegang is gratis.

Lezing klassieke muziek

10:00 uur | Wilhelmina Kerk Bussum

Claire Verlinden houdt haar ASGM lezing ditmaal speciaal over de kinderen van J.S. Bach. Ook niet-ASGM leden zijn welkom. De entree is 3 euro, voor niet-leden is het 5 euro inclusief een kopje koffie of thee bij binnenkomst.

Bridgen in Trefpunt

19:30 uur | Het Trefpunt Bussum

Bridgeclub Trefpunt zit weer op haar oude honk aan de Lorenzweg 59. Bridges zijn welkom om weer mee te komen doen. Voor informatie bellen met 035-6940321.

Foto: Trudy Kroese

Nederhorst den Berg De van oorsprong Hongaarse cellist Örs Köszeghy woont al jaren in Nederland, speelt onder anderen in zijn strijktrio Dumas en is vast lid van Amsterdam Sinfonietta. Vrijdag 9 maart komt hij naar het Jagthuis met zijn soloprogramma met werken van landgenoot Kodály, Bach en Van Hove. Reserveren: www.jagthuis.nl of 0294-252609.