NaarderNieuws

19 november 2014

NaarderNieuws 19 november 2014


'50.000 euro bezuinigen op zwembaden is illusie'

Hans van Dijk en Eddie de Gooijer runnen De Lunet. Foto: Bob Awick

door Lisa van Dorp

NAARDEN - "Zoveel bezuinigen op zwemmen betekent dat De Lunet in 2018 dicht is. Samenwerken met De Zandzee in Bussum levert besparingen op, maar het gaat niet lukken om 50.000 euro uit deze twee organisaties te halen." Dat zegt Pieter de Groot van zwembadexploitant Sportfondsen in reactie op de aangekondigde bezuinigingen.

Om de meerjarenbegroting sluitend te krijgen besloot de gemeenteraad op 5 november om te korten op de zwemmogelijkheden in de nieuwe fusiegemeente, te weten De Lunet en de Bussumse Zandzee. De vaste jaarlijkse subsidie van 80.000 euro aan De Lunet wordt daarom snel afgebouwd. In 2016 gaat er 50.000 euro minder naar het zwembad, in 2017 75.000 euro en in 2018 moet er een ton af.

Besparing
De beoogde besparing van 225.000 euro moet gerealiseerd worden door De Lunet na de gemeentefusie in 2016 slim samen te laten werken met De Zandzee. "Na de fusie telt de gemeente twee zwembaden. Door het beheer in één hand te nemen en te optimaliseren zijn besparingen mogelijk", redeneerde de raad. Uit de discussie bleek dat voor de lokale politiek het sluiten van het zwembad niet aan de orde is.

Onrealistisch
Zoveel bezuinigen is niet realistisch, zegt nu de exploitant van De Lunet en De Zandzee, Sportfondsen Nederland. Volgens regiomanager Pieter de Groot is er misschien wel efficiency te halen uit een samenwerking tussen de twee zwembaden, maar dat levert nooit de voorgenomen besparing op. "Bezuinigen met deze bedragen komt gewoon neer op het sluiten van De Lunet, de oudste accommodatie."

Net als de meeste zwembaden in Nederland leunt De Lunet zwaar op de subsidie van de gemeente, zegt Hans van Dijk, voorzitter van het zwembad in Naarden. "Sinds het schoolzwemmen vorig jaar is afgeschaft komen we op jaarbasis 125.000 euro tekort. Dat gat dichten we nu met de 80.000 euro exploitatiesubsidie en 40.000 euro uit onze spaarpot. Maar als de subsidie naar beneden gaat, is de spaarpot snel leeg en moeten we dicht."

Het steekt Van Dijk en De Groot dat de gemeente niet heeft overlegd over de bezuinigingen, terwijl het contact altijd goed is. Van Dijk: "De bezuiniging komt uit de lucht vallen. Ik heb ingesproken op de voorronde en we hebben de raad een brandbrief gestuurd. Nul reactie, ja, een paar vragen, verder niets. Dat is een ontzettende tegenvaller. Wij vinden dit een hele rare zaak."

Reactie Adriani
Wethouder van Financiën Marcel Adriani reageert: "De besprekingen moeten nog beginnen. Deze bezuinigingen zijn pas voor 2016. Ik reken op de creatieve medewerking van Sportfondsen Nederland."

Sinterklaas komt zaterdag naar Naarden

NAARDEN - Sinterklaas komt zaterdag weer naar Naarden. De goedheiligman komt rond de klok van half zes met de boot aan.

Nadat Sinterklaas aan wal stapt bij Het Arsenaal volgt een lange rondgang door Naarden. De route loopt ook deze keer langs het Groot Arsenaal, de Amsterdamsestraatweg, het Burg. Wesselingplein, de Cattenhagestraat, de Kloosterstraat, de Oostwalstraat, de Gansoordstraat, de Turfpoortstraat, de Westwalstraat, de Cattenhagestraat en de Marktstraat tot aan de Grote Kerk.

Afsluiting
Er worden komende zaterdag door de gemeente Naarden en de Stichting Burgerzin meerdere maatregelen genomen om de avond zonder problemen te laten verlopen. De straten worden afgesloten voor auto's en Naarders worden opgeroepen om lopend of met de fiets te komen. Daarnaast worden er camera's opgehangen om de mensenstroom te controleren. De intocht trekt jaarlijks duizenden mensen uit Naarden en omgeving.

2

keer werd er afgelopen week ingebroken in Naarden

Amsterdam in kaarten

Veranderingen van de stad in vier eeuwen cartografie, is de ondertitel. De oudste is uit 1538, de nieuwste van 1987. W.F. Heinemeijer, M.F. Wagenaar e.a. tekenden er voor.

Een fascinerend boek als je, net als ik, van kaarten houdt. Vijftig kleurenreproducties van stad- en regiokaarten en plattegronden met evenzovele teksthoofdstukken, waarin z/w afbeeldingen zijn opgenomen. De kaarten zijn indertijd voor uiteenlopende doeleinden gemaakt en wijken onderling sterk af in schaal, stijl en techniek. Zo is er een kaart uit 1719 van de droogmakerij Watergraafs- of Diemermeer met buitenhuizen en siertuinen. Diverse kaarten met ontwerpen van het al dan niet te dempen Damrak en de plaats voor een beursgebouw uit 1890. Verder een kaart uit 1925 van Vecht-, Gooi en Eemgebied, uitgegeven door J.A. Sleeswijk te Bussum, waarmee de opkomst van het forensisme inzichtelijk wordt gemaakt.

Achterin een English summary en registers. Groot (38x28cm), gebonden boek met omslag; 224 bladzijden. De illustratie op de stofomslag toont Amsterdam op een kaart van Joan Blaeu uit 1649. Uitgegeven door Zomer & Keuning, Ede/Antwerpen in 1987.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 40 euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

'Dat zouden ze wel willen'

Foto: gerard

Het heeft 47 jaar moeten duren. Een kort ingezonden stuk in Onze Taal maakte een einde aan een hardnekkig fabeltje: géén Nederlands in 'I am the walrus'.

In kringen van diehard Beatlesfans was het al lang bekend. De eindzin in het nummer 'I am the walrus' van de elpee 'Magical Mystery Tour' uit 1967 klonk niet anders dan 'Dat zouden ze wel willen ...' Ook ik was een vurig pleitbezorger van deze lezing. En hoe vaak ik er ook naar luisterde, steeds was het overduidelijk: er stond, echt waar, een Nederlandse zin in het fameuze werk van de fabulous four. Als je de plaat helemaal, dus tot aan het gaatje, afspeelt hoor je, vlak voor het eind, hoe er op een ouderwetse radio aan de zenderknop gedraaid wordt en er steeds flarden teksten te horen zijn. Dan, eensklaps, het genoemde zinnetje.

Helaas is onomstotelijk vast komen te staan dat het hier een fragment betreft uit de tragedie van Shakespeare, King Lear. De hele passage is te lang, dus beperk ik met tot de essentie. U hoort in het oud-Engels: ' ... O, untimely death// I know thee well: a serviceable villain ...' Ga dat laatste stukje maar eens snel achter elkaar uitspreken. Dan hoor je als vanzelf 'dat zouden ze wel willen'.

Dit taalkundige geintje is dankzij De Wereld Draait Door inmiddels bekend geworden als het 'mamma-appelsapeffect'. In het Engels kent men het als 'mondegreen'. Zoek het maar op.

Weerbericht

Voornamelijk droog, vrij veel bewolking
Een golvend frontaal systeem trok afgelopen zondag tegendraads dwars over Nederland richting Engeland. Deze ontwikkeling veroorzaakte meer regen dan aanvankelijk leek. Veel regen wordt voorlopig niet verwacht. Blikvanger is een standvastig Scandinavisch-Russische hogedrukgebied. Het houdt oceaandepressies met regen en wind grotendeels op afstand.

Donderdag en vrijdag
Voor donderdag wordt droog weer verwacht. De kans is groot dat bewolking overheerst. In de nacht en ochtend kan het lokaal mistig of nevelig zijn. Deze verwachtingen gelden ook voor vrijdag, al neemt de kans iets toe dat het af en toe opklaart. Er staat een zwakke tot matige oostenwind. In de nacht koelt het af naar 4 graden, 's middags stijgend naar circa 8 à 9 graden.

Het weekeinde
Ook in het weekeinde kan in de nacht mist of lage bewolking ontstaan. Lokaal kan er wat lichte regen of motregen vallen, maar meestal is het droog. De kans dat de zon zich even laat zien is het grootst in de middag. Er waait een matige zuidoostenwind. In de nacht koelt het af tot circa 3 graden met kans op nachtvorst. In de middag wordt het omstreeks 9 à 10 graden.

Weetje
Het Amerikaanse weerinstituut 'AccuWeather' laat jaarlijks een winterverwachting uitgaan. Vorig jaar werd een zeer milde winter verwacht voor heel West Europa. Dat bleek een schot in de roos te zijn. Er wordt voor onze wijde regio nu een betrekkelijk koude en vrij droge winter verwacht. De huidige ontwikkelingen lijken daar al een aanwijzing voor te geven.

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00 u. dr. P.J. Schouten en ds. L.J.Th. Heuvelman Eeuwigheidszondag
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering pastoor M. Costa; za. 22/11 geen viering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H.J. van Dijk Gedachtenisdienst; 19.00 u. Cantatedienst
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen Gedachtenisdienst
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong Gedachtenisdienst
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. Th.W. van Bennekom; 17.00 u. ds. A. Visser Herdenking Overledenen en Doopdienst
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G.A. de Vries
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. ds. P.J.C. Korver Herdenking Overledenen
*Doopsgezinde Gemeente B-N br. 10.30 u. zr. C.A. Plat-Sommeling en ds. A. Maas-Smilde Gedachtenisdienst
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W.F. Metzger H.A. Eeuwigheidszondag
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit Eeuwigheidszondag; 19.00 u. Kerk Anders
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 27/11 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Joost Geerling is Prins Ravel XLIX

'Goud is de mooiste kleur die er bestaat'

Gouden Prins Ravel XLIX en zijn adjudanten presenteerden zich afgelopen weekend. Foto: Marc Lowenberg

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Niet André Weitjens, niet Pieter Bierlaagh, maar Joost Geerling is de nieuwe Prins Carnaval. Zaterdag maakte de 51-jarige Bussumse juwelier zijn debuut op het Prinsenbal. Als Ravel XLIX voert hij het komende carnaval de Vestingnarren aan. Hij reageert op zeven kreten.

Verrassing
"Totaal. Prins Carnaval worden zat niet in mijn systeem: ik ben pas zes jaar lid. Maar ik had maar een milliseconde nodig om te beslissen. Fantastisch. Ik heb carnaval van huis uit meegekregen. Mijn vader is half Duits en als klein jochie keek ik altijd op de Duitse televisie mee naar de 'Sitzungen'. Mijn vader is ook actief geweest bij de Bussumse Erwtenschieters."

'Ik had maar een milliseconde nodig om te beslissen'

Traditie
"Carnaval is veel meer dan een zuipfeest, de lol zit hem in alle rituelen eromheen. De vereniging heeft zo veel rituelen, ik ken er de helft nog niet van. In de Raad van Elf heeft iedereen zijn eigen taak, elk feest gaat met gebruiken gepaard. Zo kiest de Prins elk feest een Prinses en probeert iedereen doorlopend de staf van de Prins te stelen."

Goud
"De mooiste kleur die er is. Ik ben niet voor niets juwelier. Mijn prinsenkostuum is van goud, tijdens het Prinsenbal was de zaal goud versierd en het thema van het Zondagsfeest op 15 februari is 'We gaan voor goud'."

Hartjes
"De start van het carnaval valt dit jaar samen met Valentijnsdag. De prins deelt altijd iets uit. Mijn cadeautje is een rood knipperlichtje in de vorm van een hart. In mijn speech heb ik gezegd waar het wat mij betreft voor staat. Er is al zo veel ellende op de wereld dat wat meer liefde mooi zou zijn. Het was zaterdagavond een schitterend gezicht toen het licht uit ging en je een zaal vol knipperende lichtjes zag. Ik roep iedereen op om het hartje op 14 februari te dragen."

Adjudanten
"Robin Bernardt en Marcel Weerdenburg, twee echte Naardernezen. Robin is mijn zwager, hij staat dicht bij me. We hebben samen gerugbyd en hij kan heel goed verhuizen. Marcel heb ik leren kennen als een goede vriend van Robin. De komende maanden zijn we onafscheidelijk. Zij zijn mijn bodyguards: een prins mag niets alleen doen. Ze proeven mijn bier voor en gaan mee naar de wc."

Mannenfeest
"Het lijkt er misschien op dat het een feest is van alleen maar mannen (prins, adjudanten en raad van elf) maar achter iedere man staat een vrouw die hem steunt. Ook zijn er heel wat vrouwen binnen de vereniging actief om ieder feest weer te laten slagen. In mijn hofhouding zitten niet alleen mijn adjudanten maar ook onze drie vrouwen."

Kostuum
"Mijn prinsenkostuum is zwart met gouden stiksels en een gouden steek. Ik heb het laten maken in Maaseik, België, bij Weert over de grens. Op mijn cape staat het familiewapen van de Geerlings geborduurd: een ui met drie narrenbelletjes. Wat het verhaal daarachter is, heb ik geen flauw idee van. Maar de narrenbelletjes hebben me altijd geïntrigeerd. Het heeft zo moeten zijn, denk ik, dat ik Hoogheid werd," aldus de nieuwe prins.

Vestingnarren schenken 444 euro voor de feestverlichting

Gerda Hafkamp krijgt de cheque.

NAARDEN - De Vestingnarren hebben 444 euro geschonken voor de feestverlichting. Ex-prins Roland Baar overhandigde vorige week een symbolische cheque aan Gerda Hafkamp van de ondernemersvereniging.

Prins Ravel XLVIII zamelde als carnavalsstunt geld in voor de feestverlichting. Een dag lang moest iedereen die de Vesting in wilde een eenmalige belasting betalen van 1,11 euro, wat 222 euro opleverde. De carnavalsvereniging sponsorde 111 euro en ook de prins en zijn drie adjudanten legden een bedrag bij. De gemeente betaalt dit jaar de ene helft, ondernemers en Naarders de andere helft.

Naarden-Bussum vol met weesfietsen

NAARDEN/BUSSUM - Een derde van de fietsenrekken op station Naarden-Bussum staat vol met fietsen die niet meer door de eigenaar worden opgehaald. Dat heeft GroenLinks Naarden-Bussum onderzocht. De leden hebben het weesfietsenprobleem aangekaart en hopen dat het snel wordt opgelost omdat er een chaos ontstaat.

GroenLinks kreeg afgelopen voorjaar al veel klachten over de chaos in de overdekte fietsenstalling aan de oostkant van het station. Er werd geklaagd dat de rekken overvol waren en dat gangpaden werden versperd door vergeten fietsen. Dat had eveneens tot gevolg dat er nauwelijks nog plaats was om een fiets neer te zetten.

Vanwege de vele klachten besloot GroenLinks het probleem zelf eens te onderzoeken. Anderhalve maand geleden zetten leden vlak onder het spatbord van elke geparkeerde fiets een krijtstreepje. Eerder deze maand werd er gekeken welke fietsen er nog op exact dezelfde plek stonden. Toen bleek dat aan de oostkant meer dan 30 procent van de geparkeerde fietsen nog op dezelfde plek stond. Aan de andere kant bleek dat zo'n 18 procent van de plekken niet beschikbaar was omdat er weesfietsen stonden. Daarmee scoort Naarden-Bussum hoger dan veel andere stations: normaal wordt 15 procent van de plekken bezet door weesfietsen.

GroenLinks heeft verkeerswethouder Nen van Ramshorst van Bussum benaderd om het probleem aan te pakken. De wethouder heeft laten weten te gaan praten met de NS, de beheerder van de rekken.

Naarden komt op postzegel

NAARDEN - Er komen volgend jaar postzegels met foto's van Naarden op de markt. De zegels zijn onderdeel van een postzegelreeks met herkenbare Nederlandse plaatjes.

Het thema van de te maken postzegelreeks komend jaar wordt 'bijzondere vestingsteden'. Eerst worden er postzegels gemaakt met foto's van Naarden en de plaatsen Elburg en Bourtange. Een paar maanden later komen er postzegels met plaatjes van Hulst en Willemstad en volgt er een verzamelvel.

Gebruik een bril bij het afsteken van vuurwerk

Foto: Bob Awick

NAARDEN - De brandweer heeft afgelopen maandag de Comeniusschool bezocht om daar met de kinderen uit groep 8 te praten over het afsteken van vuurwerk. Ieder jaar geeft het korps voorlichting over hoe vuurwerk veilig afgestoken kan worden en wat precies de regels zijn. Ook burgemeeser Sylvester nam een kijkje bij de aftrap van de vuurwerkcampagne. Het doel is om het aantal jonge slachtoffers van vuurwerk terug te dringen. Ook werd aandacht gevraagd voor het veilig opruimen van vuurwerk. In totaal worden 93 scholen in de regio bezocht.

Ingezonden brief

Geen vuurwerk, maar tranen

In de laatste gemeenteraad verdwenen alle voorstellen van GroenLinks in de prullenmand, op één na en wel het meest treurige, namelijk om op 1 januari 2016 als Naarden na 665 jaar zijn zelfstandigheid verliest een grote vuurwerkshow af te steken. De gemeentelijke herindeling is een feit, of we dat nu leuk vinden of niet. Maar het is iets heel anders om zo'n puur bureaucratisch project dan maar meteen te gaan toejuichen.
Allerlei essentiële sociale taken worden bij de gemeenten over de schutting gesmeten. Niet omdat dat zo goed is, maar louter om te bezuinigen. Dat dwingt helaas tot grotere gemeenten, hoe eerbiedwaardig oud en goedfunctionerend een gemeente als Naarden ook was.
Is het verdwijnen van onze gemeentelijke zelfstandigheid echt een vreugdevuur waard? Als betrokken burger van Naarden vind ik van niet. Bestuurders moeten zich nu eenmaal braaf gaan inzetten voor de nieuwe gemeente. Maar wij burgers van Naarden, een woonplaats die al bekend is uit de 9e eeuw, die sinds 1351 stadsrechten heeft en die heel lang de hoofdstad was van het Gooi, gaan onze lieren aan de wilgen hangen en wenen aan de oevers van de niet-bestaande Gooise meren.

Henk Michielse

Lucia de Groot

Geboren en getogen Naardense
Trompettist

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik werk alweer 12,5 jaar bij aannemer Henk de Boer in 's-Graveland. Met mijn opleiding metaalbewerking en een groot rijbewijs ben ik daar van alle markten thuis. Op andere dagen begeleid ik bij muziekvendel Nardinc de blokfluitgroep en JONG (Jeugd Orkest Next Generation). Zelf speel ik trompet en schaats ik elke week op de Jaap Edenbaan in Amsterdam."

Wat heb je met Naarden?
"Heel veel. Naarden heeft prachtige natuur, is een vestingstad met lekker veel evenementen en heeft een actief verenigingsleven."

Heb je ook een levensmotto?
"Vecht voor je dromen en haal het beste uit jezelf."

Wat weten de mensen niet van je?
"Dat ik eind januari 2015 de alternatieve Elfstedentocht ga schaatsen op de Weissensee. Met deze actie hoop ik veel geld op te halen zodat we met onze club Nardinc nog meer jeugd kunnen laten ervaren hoe leuk het is om samen muziek te maken."

Welke poster hing er vroeger boven je bed?
"Die van mijn zussen. We sliepen met zijn drieën op een kamer en ik ben de jongste, dus voor mijn poster was geen plek meer."

Wat zou je doen als je één dag burgemeester van Naarden was?
"Opdracht geven om het verenigingsgebouw van Nardinc te laten renoveren. Dit is hard nodig en het drukt enorm op de begroting, waardoor het muziekonderwijs voor de jeugd in de knel komt."

Met wie zou je nog wel eens een goed gesprek willen hebben?
"Met Erben Wennemars over schaatsen. Dat zou lekker helpen om mijn sponsoractie meer aandacht te geven bij het grote publiek."

Waar zullen we eens op proosten?
"Op een mooie ouderwetse sinterklaasintocht met veel livemuziek en gezelligheid."

Wetsvoorstel samenvoegen gemeenten naar Kamer

Kamerleden praten later over voorstel

BUSSUM - Weer een stap op weg naar de fusie van de gemeenten Bussum, Naarden en Muiden: de Tweede Kamer heeft afgelopen week het wetsvoorstel ontvangen.

De gemeenten Bussum, Naarden en Muiden moeten over net wat meer dan een jaar eerst worden opgeheven, waarna de gemeente Gooise Meren ontstaat. De gemeente heeft de oppervlakte van Bussum, Naarden en Muiden samen, alleen wordt de Bloemendalerpolder afgestaan aan de gemeente Weesp. De eerste gemeenteraad van de gemeente wordt volgend jaar voor ongeveer 2 jaar gekozen, dat was een wens van de gemeenten zelf.

Verder valt aan het wetsvoorstel de aandacht voor de financiële situatie van Muiden op. De overheid komt met allerlei garanties over de brug om de nieuwe gemeente niet de dupe te laten worden van een jarenlang durende ruzie over woningbouw op het KNSF-terrein in Muiden. De gemeente Muiden krijgt van het Rijk geld om alle problemen op te lossen. Gooise Meren wordt niet de dupe, zo schrijft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Daar waren eerder wel veel zorgen over, onder meer van de gemeenteraad van Bussum.

Dat het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer is gestuurd betekent dat er schot in de zaak zit. Er moet nog worden besloten hoe en wanneer de Kamerleden de gemeentelijke fusie gaan bespreken.

Voor zaterdag andere feest-verlichting

NAARDEN - Het was heel wat geregel, maar als alles volgens plan verloopt hangt er komende zaterdag gewoon feestverlichting in de straten van Naarden. Dat laat de gemeente weten.

Afgelopen week bleek de door Naarden bestelde feestverlichting gestolen toen de vrachtwagen met lampen onderweg was naar Nederland. Naarden heeft op het laatste moment een vervangende set gekregen. Het laatste gedeelte komt deze week aan en wordt nog voor zaterdag opgehangen. "Daarmee hangt er dus gewoon feestverlichting als Sinterklaas aankomt", laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Van de gestolen feestverlichting ontbreekt nog steeds elk spoor.

Weer veel bezoekers voor La Table

La Table, sfeerbeurs Naarden. Foto: Bastiaan Miché

NAARDEN - De sfeerbeurs van La Table zorgde ook dit jaar voor een grote stroom aan bezoekers aan de Grote Kerk in de Vesting.

Vier dagen lang konden bezoekers inspiratie opdoen. Tafel- en interieurdecoraties met thematafels, kunst, woonaccessoires en nog meer lifestyleproducten werden aan de man gebracht. Ook was er ruimte voor mode, juwelen, wijnen en hapjes.

Dit jaar had de sfeerbeurs het thema 'Samen zijn en samen genieten' gekregen. Veel mensen kwamen inspiratie opdoen voor de wintermaanden en de kerst.

Herstart voor 'Langs de lijn'

Ondernemers Beachbar Naarden en de Boemel slaan handen ineen

Matthijs van Stapele en Michiel Craandijk willen livemuziek naar Bussum halen. Foto: Bob Awick

door Hugo Kruijt

'We gaan gewoon kijken wat er mogelijk is met livemuziek'

BUSSUM - De historisch bekende jazzclub 'Langs de lijn' opent op vrijdag 21 november om 19.30 uur voor het eerst sinds enkele jaren weer haar deuren voor een optreden van André en Roxanne Hazes.

De familie Hazes in een jazzclub? "Ja, waarom niet?", reageert Matthijs van Stapele. "Bussum zit bar slecht in de livemuzieklocaties en Langs de lijn is gewoon beschikbaar. We maken nu een begin met een Hollandse muziekavond, maar we zijn ook al aan het kijken of we in december iets met jazzmuziek kunnen organiseren." We, dat zijn Matthijs van Stapele en Michiel Craandijk, twee ervaren horeca-ondernemers uit Bussum en Naarden. Matthijs is eigenaar/exploitant van café de Boemel, Michiel is sinds juni 2012 uitbater van de succesvolle Beachbar Naarden en zo'n beetje de enige ondernemer in het Gooi met een seizoenbedrijf. Rond vijf jaar geleden, nadat café de Boemel enige tijd gesloten was geweest in verband met een vervelend incident dat noodlottige gevolgen had voor een bezoeker van het café, deed Michiel hier zijn entree: hij nam het café plus het bijbehorende 'partycenter' over van de roemruchte Louis Klumper, bij de oudere Bussumse jazzliefhebbers beter bekend als 'Lou van Langs de lijn'.
"Mijn belangrijkste taak was in eerste instantie om de Boemel weer op de kaart te krijgen. Als een café een jaar dicht gaat, is er bij de heropening geen klant meer over, iedereen heeft inmiddels zijn plek ergens anders gevonden. Ik wist dus dat ik me daar primair op moest richten", vertelt Matthijs. "Natuurlijk, de jazzclub bestond in die tijd ook nog, maar dat had nu niet direct mijn prioriteit, je hebt je handen vol om ervoor te zorgen dat je weer klanten krijgt in de zes of zeven avonden dat je reguliere café geopend is." Daar kwam nog bij dat Louis Klumper steeds meer afstand nam van de jazzclub, mede door gezondheidsproblemen. Hoe vervelend ook, de liefde voor de jazz verdween hiermee meer en meer van binnenuit, met als uiteindelijke gevolg dat in 2012 de jazzclub ophield te bestaan. En sindsdien stond Langs de lijn gewoon leeg. Een belangrijke impuls om te zien of Langs de lijn nieuw leven in te blazen was, was het besluit van Matthijs om een samenwerking aan te gaan met Michiel Craandijk, in horecakringen in het Gooi geen onbekende. Door het seizoenskarakter van Beachbar Naarden heeft Michiel in ieder geval de wintermaanden vrij om andere activiteiten te ondernemen en beiden waren van mening dat het ineenslaan van de handen richting Langs de lijn wellicht tot mooie dingen zou kunnen leiden. "Ik kan niet stilzitten, er stroomt horecabloed door mijn aderen en ik bouw graag nieuwe dingen op", lacht hij. "In een plaats als Bussum is dit toch een unieke locatie met een roemruchte historie!" Hoe zien ze de toekomst van Langs de lijn dan ideaal gesproken voor zich? "Dat weten we echt nog niet. We weten één ding: we hebben een locatie waar we 200 tot 300 gasten kunnen ontvangen. Dit mag dan een jazzclub geweest zijn, er is geen enkele reden om het tot jazzmuziek te beperken. Vanavond kerkmuziek en morgenavond de familie Hazes, het zijn uiteindelijk de gasten die bepalen waar ze heen willen. Met deze locatie kunnen we alle kanten op, er kunnen dus ook privéfeestjes of private dinners worden gegeven. De komende tijd onderzoeken we of er belangstelling is voor livemuziek hier, en welke muziek dat dan zou kunnen zijn. Als we een goed beeld hebben besluiten we al dan niet om fullspeed door te gaan. En als dat zo is, zullen we er ook voor zorgen dat Langs de lijn een muziekcentrum wordt dat aan alle hedendaagse eisen voldoet. Voorlopig openen we de deuren van een oude jazzclub die een paar jaar gesloten is geweest en gaan we gewoon kijken wat er mogelijk is. Maar we willen echt heel erg graag, we hebben er gewoon zin in. En als er in Bussum en omgeving behoefte is aan een locatie waar regelmatig livejazz wordt gespeeld, dan gaan we daar voor zorgen. Sterker nog, de oude klanten van de jazzclub hoeven we niets uit te leggen, we moeten ze alleen laten weten dat er weer iets gaat gebeuren, en dat zullen we dus ook zeker doen, wellicht zelfs op korte termijn."

'Lever je vergeten koffiepunten in'

Douwe Egbertspunten gevraagd voor de Voedselbank

Saskia Haanappel (rechts) van Lionsclub Gooiland. Foto: Yvette Geerts

door Yvette Geerts

Boxen staan onder andere bij Albert Heijn in Naarden en Bussum

BUSSUM / NAARDEN - Het is wat ongebruikelijk in 'Serviceclubland', maar de heren van Lionsclub Bussum Godelinde en de dames van Lionsclub Gooiland hebben de handen ineengeslagen en schieten deze laatste maand van het jaar de Voedselbank te hulp met het inzamelen van Douwe Egberts waardepunten.

Inwoners van Naarden, Bussum en Hilversum kunnen op de zogenaamde inzamelpunten hun 'vergeten Douwe Egberts waardepunten' inleveren. Deze waardepunten worden vervolgens geteld en ingeleverd bij Douwe Egberts, die ze 'omzet' in pakken koffie. Saskia Haanappel van Lionsclub Gooiland is ervan overtuigd dat er nog heel veel vergeten punten in kastjes, mapjes en jampotjes zitten. "Als ik naar mijzelf kijk: ook ik heb nog punten in een trommel liggen, al jaren, en ik doe er niets mee." In 2012 werden er 2,6 miljoen punten ingezameld, goed voor 5600 pakken koffie en een herhaling van de actie in 2013 leverde maar liefst 42 miljoen punten op. Na de 'opwaardering' van Douwe Egberts resulteerde dat in 100.000 pakken koffie. Ook het aantal serviceclubs dat meedoet groeit elk jaar. Waren het er in 2013 nog 35, nu zijn het er inmiddels 70, waaronder veel Lionsclubs.
Wie drinkt er nog 'filterkoffie'? Volgens Haanappel nog heel veel mensen. Daarentegen is voor veel mensen koffie een luxe artikel geworden, aldus Haanappel. "Een pak koffie zit niet in het standaardvoedselpakket van de Voedselbank." De reden? Koffie is een lang houdbaar product en wordt niet vaak aan voedselbanken geschonken. Wat Haanappel vooral aanspreekt aan deze actie is het landelijke karakter en dat het zo goed aansluit bij de kracht van de Lionsclubs. "Wij zijn als club sterk in het leveren van handjes en die kunnen we bij deze actie volop inzetten. Veel serviceclubs zoals de Lions zijn altijd bezig met fondsenwerving, het bedenken van acties die geld opleveren. Dat doen wij uiteraard ook, maar je merkt dat het steeds lastiger wordt." Wat zij verder sympathiek aan deze actie vindt is dat Douwe Egberts in deze landelijke actie ook zo veel bijdraagt. Het bedrijf verhoogt de ingeleverde punten met 15% en levert de pakken koffie gratis bij de Voedselbanken af.
De boxen staan vanaf eind deze week tot begin januari in Naarden bij de Albert Heijn aan de Amersfoortsestraatweg en in Bussum bij de Albert Heijn aan zowel de Veerstraat als de Koekoeklaan, bij EkoPlaza, Tom Oil, Slagerij Hendriks, de Godelindeschool en bij Bussum op IJs. Ook de Albert Heijn in de Hilversumse Meent doet mee.

Geldautomaat verwoest na plofkraak Naarden-Bussum

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Er heeft afgelopen week een plofkraak plaatsgevonden op station Naarden-Bussum. Een geldautomaat werd helemaal verwoest. De plofkraak gebeurde rond 3.00 uur 's nachts. De daders zouden een geldbedrag hebben meegenomen en vluchtten vervolgens op een scooter. Van de daders ontbreekt nog elk spoor. De hele ochtend werd er sporenonderzoek gedaan, waarvoor de stationshal moest worden afgesloten. Er loopt een onderzoek naar de zaak. Vanwege de plofkraak reden er een groot deel van de ochtend geen treinen.

Kleuters zingen voor bewoners Godelinde

Met lampionnen gaan de kinderen naar binnen. Foto: KMS

BUSSUM - Ongeveer 65 leerlingen van de onderbouw van de Bussumse Montessorischool hebben vorige week op 11 november, Sint Maarten, een bezoekje gebracht aan woonzorgcentrum Godelinde.

Ze droegen hun lampions en zongen binnen de bekende sintmaartenliedjes voor de oudere bewoners.

De kinderen werden hartelijk ontvangen en kregen als dank voor hun optreden een mandarijn. Samen met de juffen en een paar enthousiaste moeders liepen ze weer terug.

Monumentale lantaarnpaal komt volgende week terug

Gemeente heeft paal laten restaureren

De oude situatie. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - De monumentale lantaarnpaal van het P.J. Lomanplein wordt volgende week teruggeplaatst. De gemeente heeft de paal helemaal laten restaureren.

De lantaarnpaal werd een jaar geleden weggehaald omdat vandalen de paal steeds vernielden. Bewoners reageerden erg geschrokken toen de paal plotselng weg was. Restaurateurs hebben de lantaarnpaal de afgelopen maanden onder handen genomen en helemaal gerestaureerd. Dat heeft de gemeente zo'n 20.000 euro gekost.

De lantaarn wordt volgende week woensdag teruggeplaatst, twee dagen later wordt de lantaarn weer ontstoken. Het parkje rond de lantaarn wordt aangepast: zo wordt de grote lantaarn meer centraal neergezet en wordt het parkje anders bestraat.

Bankje
Naast de lantaarnpaal stond ook een monumentaal bankje. Dat werd eveneens weggehaald. De gemeente heeft het bankje verplaatst naar het oude deel van de Algemene Begraafplaats.

Eerste plan laatste deel Westereng klaar

BUSSUM - De gemeente heeft het eerste plan voor de werkzaamheden aan Westereng-deelplan 5 af. Het plan werd deze week gepresenteerd aan bewoners.

Westereng-deelplan 5 wordt straks, net als de rest van de buurt, onder handen genomen. Er wordt ondergronds gewerkt, waarna de straten worden herbestraat. Het gaat om de straten rond de supermarkt aan de Laarderweg, de brede school aan de Akkerlaan en de Korte Heul. Het duurt al met al nog wel even voordat het werk aan Westereng-deelplan 5 van start gaat. Dat gebeurt over iets meer dan een jaar.

Werk aan gas Botweg

BUSSUM - Er wordt deze week gewerkt aan het gasnetwerk van de Botweg.

Stuk voor stuk worden de gasleidingen onder de Botweg vervangen. Afgelopen week werd het eerste gedeelte al gedaan, deze week zijn de laatste stukken aan de beurt. Het vervangen van de gasleidingen is de eerste fase van de werkzaamheden aan de Veldheimerlaan en de Botweg. De straten gaan volgend jaar op de schop.

Bussum mag gewoon vuurwerk afsteken

BUSSUM - Bussumers mogen op oudejaarsdag gewoon vuurwerk afsteken. Het gemeentebestuur van Bussum heeft geen plannen voor een vuurwerkverbod.

De gemeente volgt vooralsnog de normale regels voor het afsteken van vuurwerk. Dat betekent dat vuurwerk afstaken nog wel mag, maar alleen op oudejaarsdag vanaf 18.00 uur tot 2.00 uur 's nachts.

Een deel van de gemeenteraad vroeg de burgemeester afgelopen voorjaar al om na te denken over maatregelen voor het afsteken van vuurwerk. Raadsleden vinden de vuurwerkregels van buurgemeente Hilversum een goed voorbeeld en vinden dat dat bekeken moet worden voor Bussum, omdat het vuurwerk elk jaar voor veel overlast zorgt.

Bloembakken en verf voor Nieuwe Brink

BUSSUM - Er moet de komende weken tot maanden heel wat gebeuren op de Nieuwe Brink. Er staan werkzaamheden op stapel om het stukje dorpshart van Bussum te verbeteren.

De werkzaamheden moeten de entree van het stukje Bussum veraangenamen. Naast dat er geverfd wordt, worden er straks bloembakken geplaatst en komen er bankjes te staan. Het geheel moet meer allure geven aan het eerder vervallen stukje Bussum. De afgelopen weken werden meerdere panden geschilderd, een paar maanden eerder de appartementen.

Man neemt harddrugs

BUSSUM - Een Huizer (20) heeft zaterdagnacht erge klachten gekregen na het nemen van harddrugs. De man werd gevonden op de St. Vitusstraat en werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

De man werd 's nachts gevonden. Gealarmeerde agenten troffen een verwarde en agressieve man. De man verklaarde de drug 2cb te hebben genomen. Hij werd met spoed door de ambulance meegenomen. Eerder op de avond werden in Laren nog twee mannen gevonden met dezelfde klachten. Ze hadden dezelfde drug genomen. Van deze laatste twee mannen heeft er één het ziekenhuis ondertussen verlaten. De recherche doet onderzoek naar de herkomst van de drug.

Web topvijf

1. Geldautomaat verwoest na plofkraak Naarden-Bussum
2. Mark Rutte brengt bezoek aan Bussums woonzorgcentrum
3. Bussumse jeugd verwelkomt Sinterklaas
4. Frauderende klusjesmannen troggelen Bussumers geld af
5. Kleuters BMS zingen voor bewoners Godelinde

Gouden Gazelle voor Aeves

BUSSUM - Het Bussumse werving- en selectiebureau Aeves heeft een Gouden FD Gazelle-award gewonnen.

De awards worden zijn voor de snelst groeiende ondernemingen per provincie. In Noord-Holland won Aeves. Het bureau zag de omzet het afgelopen jaar met 2000 procent toenemen tot een krappe 3 miljoen euro.

Filmhuis Bussum

'Wakolda'. Foto: Filmhuis Bussum

In BOYHOOD wordt een jongen volwassen, voor de camera.
DORSVLOER VOL CONFETTI kijkt mee met een opgewekt boerenmeisje in haar strenggelovige gezin.
Het verfrissend absurde WILD TALES, over wraakzucht.
WINTER SLEEP schildert kalme confrontaties tussen man en vrouw.
A MOST WANTED MAN even spannend als John le Carré's thriller zelf.
THE DISAPPEARANCE OF ELEANOR RIGBY: HIM & HER toont hoe 'hij' en 'zij' zoeken naar hun vergane liefde.
PRIDE laat zien hoe in 1984 de Londense 'gay community' zich tot ieders verrassing aansloot bij stakende mijnwerkers.
BLIND laat zien hoe een jonge blinde vrouw tracht om gewoon binnen haar eigen appartement prettig te overleven.
In ARAF bevinden Zehra en Olgun zich overal 'tussenin': op het platteland tussen Ankara en Istanbul, tussen kindzijn en volwassenheid, tussen dromen en de rauwe realiteit.
WAKOLDA is populair in Argentinië. Een Duitse dokter wordt huisvriend van een Argentijns gezin, totdat ze achter zijn sinistere verleden komen.
Dinsdagavond: SNEAK PREVIEW.
Twee Nederlands gesproken jeugdfilms: JOHAN EN DE VERENKONING, waarin een konijntje zijn mama zoekt, en OTTO IS EEN NEUSHOORN.

Schaatsen in de schoen

Lieve Sint, als u nog een cadeautje zoekt voor kleine sportievelingen: schaatsen!

Foto: Bob Awick

Voor de kleinste schaatsers is Bussum op IJs vanaf 6 december elke zaterdag en zondag open van 09.00 tot 10.00 uur tijdens het Kabouterschaatsen. Ook een verjaardagsfeestje vieren op het ijs kan natuurlijk weer. Compleet met taart, slingers en ballonnen.

Aan een feestelijk versierde tafel kan taart en ander lekkers worden gegeten en dan kunnen de kinderen gaan schaatsen. Zelf, of onder begeleiding van een schaatsmeester of –juf. Dus alle geluksvogels die in december jarig zijn: mail naar ellen@bussumopijs.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

De ANBO zoekt een secretaris. Legt u graag contact? Bent u graag administratief bezig? Dan komen we graag met u in contact.

Vrijwillige ThuisHulp Fijne vrijwilliger gezocht. Een bezoekje brengen? Even eropuit of het bieden van ondersteuning? Er zit voor u zeker een leuke activiteit bij. Bel gerust en informeer naar onze mogelijkheden.

Secretarieel medewerker GroenLinks gezocht. Voor eens in de drie weken, twee uur op een avond. Onder meer notuleren, kopiëren, post verwerken en digitaal archiveren.

Zorgcentrum Godelinde zoekt voor 'het Uitbureau' vrijwilligers die goed kunnen organiseren zodat er een goed keuzeaanbod van activiteiten voor ouderen is. U geeft hierover ook informatie.

donderdag 20 november

Boeiend Bussum

Alexander Overdiep vertelt over Boeiend Bussum. De Bussumer weet alles van historische gebouwen, gevelstenen en nummerborden. Locatie: Spieghelwijck aan de Iepenlaan 354a. Kosten: 4 euro. Aanmelden via amalia.bus@kpnmail.nl.

Lezing jodendom

Mevrouw Betsalel spreekt in de Tuinzaal bij de Remonstrantse Gemeente in Bussum, Koningslaan 2b in het kader van de serie over Levenskunst over de vitaliteit van het jodendom. Annet Betsalel is cultureel medewerkster van de joodse gemeenschap van Bussum. Aanvang: 20.00 uur.

Bustocht

De Schakel organiseert een bustocht naar Ameide voor een rondrit en een optreden van het Zeemanskoor. Er is ook een stamppotmaaltijd. De bus is rond 18.00 uur weer terug in Naarden. Opgeven bij Tiny van der Horst via 6949312 of via de intekenlijst bij De Schakel.

vrijdag 21 november

Broodje Plus

'Ruimte' serveert weer de broodmaaltijd Broodje Plus aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk. Vanaf 17.30 uur koffie en thee. Vanaf 18.15 uur wordt er een broodmaaltijd met soep en een snack geserveerd.

Goed gesprek

'Ruimte' houdt aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk, een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.45 uur.

Mantrazingen

Er wordt een avond mantrazingen gehouden in Heart to Heart aan de Vaartweg 84-86. Aanvang 20.00 uur, kosten € 8,50.

Biljartlessen

Vrijdag worden in het wijkcentrum 'Spieghelwijck' van 10.00 – 12.00 uur biljartlessen gegeven o.l.v. Henk de Bruin.

zaterdag 22 november

Creatieve markt

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt weer een 'creatieve markt' van 10.00 tot 15.00 uur. Voor een aantrekkelijke prijs kan men sieraden, schilderijen, patchwork, houtsnijwerk, 3D- en andere kaarten, glaswerk, zeepkransen, servetten, enz. kopen, om uw eigen huis te verfraaien of om aan een ander cadeau te doen. Ook leuke kerstattributen. De entree is gratis.

Concert

De drie winnaars van het Internationaal Liszt Pianoconcours 2014 geven zaterdag 22 november een optreden in de Tindalvilla in Bussum. Het is inmiddels traditie dat de winnaars hun eerste concert in de Tindalvilla in Bussum geven. Kaarten reserveren kan via tindal.nl.

Kerstboom maken

De Volksuniversiteit Naarden-Bussum houdt een cursus 'kerstboom maken'. Van een plat ijzeren frame dat door een smid wordt gefabriceerd, maakt u uw eigen unieke designkerstboom. De cursus wordt gehouden in Buurtcentrum Uit-Wijk. Aanmelden op www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

Beeldende expressie

Carla Appel houdt in haar atelier aan de Zuidermeent 38 in de Hilversumse Meent enkele korte cursussen. Vanaf 22 november wordt er een cursus 'kleurige huisjes maken' gehouden, vanaf 13 december start 'een engel maken'. De lessen duren steeds 2,5 uur en de kosten bedragen € 45,- voor 3 keer. Aanmelden op carlcrea@live.nl.

maandag 24 november

Cursus

Bellefleur houdt weer een cursus over Android-tablets. Deelnemers moeten een eigen tablet meenemen en leren van alles over hun tablet. De cursus bestaat uit 5 lessen van 13.00 tot 15.00 uur. Deelname kost € 45,-.

ANBO-seniorencafé

Een groep leden van de ANBO gaat elke maandagochtend met elkaar koffie drinken bij Stokjes en Lepel aan de Nassaustraat. Aanvang 10.30 uur.

Yoga

Maandagochtend wordt er yoga beoefend van 10.15 – 11.30 uur o.l.v. Ard Kamphuis in het wijkcentrum 'Spieghelwijck'. Yoga vermindert stress en onrust en geeft vitaliteit, veerkracht en nieuwe energie.

woensdag 26 november

Terugspeeltheater

Theater Draad laat bezoekers met een voorstelling meedenken met de gemeenten. De voorstelling wordt gehouden tussen 20.00 en 22.00 uur in het gemeentehuis. Aanmelden voor 24 november op 035-6928757.

Spelletjesmiddag

Spelletjesmiddag, iedere woensdag van 14.00 tot 16.00 uur in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3. Deelname is gratis.

Lezing

Professor Piet Borst houdt een lezing over kankerbestrijding. De lezing wordt gehouden namens de Volksuniversiteit Naarden-Bussum in de bibliotheek aan het Wilhelminaplantsoen. Aanvang 19.30 uur.

Bingo

De Schakel aan de Kolonel Verveerstraat houdt weer een bingo. Er zijn weer meerdere prijzen te winnen. Aanvang 19.30 uur. Het meespelen kost € 3,50 voor 1 kaart en twee consumpties. Meer kaarten kosten € 2,50 per stuk.

vrijdag 21 november tot donderdag 27 november

Gratis houdingscheck

De oefentherapeuten Cesar/Mensendieck houden samen de 'Week van de Oefentherapie'. Deze week bieden een aantal praktijken een gratis houdingscheck aan. Opgeven op 035-6940940 (Naarden), 035-6914883 (Bussum) en 06-25487828 (Hilversumse Meent).

zondag 23 november

Requiem van Mozart

Andries Knevel presenteert het Requiem van Mozart om 19.00 uur in de Wilhelminakerk te Bussum. Uitvoerenden zijn: vocaal ensemble Voices, het Wilhelminaconsort, Maja Roodveldt, sopraan, Karen Sanders, alt, Alan Belk, tenor en Rob van Surksum, bas. Het geheel staat onder leiding van Piet Philipse en de toegang is vrij. Een collecte bij de uitgang dient om de onkosten te delgen.

Bingo

Bingo in De Palmpit aan de Koekoeklaan. Aanvang: 14.30 uur. Entree: € 4,- (incl. een bingokaart en één consumptie).

dinsdag 25 november

Handwerken

Een groep leden van de ANBO handwerkt elke week samen. Meedoen kan door op te geven op 035-6913121.

Ferry Hendrikse gaat BFC verlaten

BFC-coach: 'Klaar voor volgende stap'

BFC-coach Hendrikse: 'Een tweede- of eersteklasser, dat zou wel een leuke volgende stap zijn.' Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - BFC staat de komende maanden een forse klus te wachten. De Bussumse voetbalclub moet op zoek naar een ander hoofd voetbalzaken annex hoofdcoach: Ferry Hendrikse gaat de club na twaalf jaar verlaten. Dat heeft de coach de club deze week laten weten. De Bussums geworden Amersfoorter hoopt een stap hogerop te doen.

De BFC-coach heeft lang nagedacht en hakte de knoop onlangs door. En dat leverde best wat hoofdbrekens op. "Het was best een zware keuze. Als je al twaalf jaar voor een club werkt dan denk je er wel een paar keer over na voordat je opstapt. Dat geldt nu zeker. Des te meer omdat het werk voor BFC nog steeds heel veel genoegen geeft. Als voetballer, maar als coach ook, ga je voor het hoogst haalbare. Klaar dus voor een volgende stap", aldus Hendrikse.

'We hebben met BFC de afgelopen jaren veel stappen gezet'

BFC zet stappen
Een paar goede resultaten maken dat de BFC-coach een tevreden gevoel overhoudt aan de twaalf jaar aan de Meerweg. "BFC heeft als club de afgelopen jaren heel wat stappen gezet. En dan hebben we het over alle fronten. We hebben jaren geleden een plan gemaakt om al onze jeugdteams naar een hoger plan te trekken, om maar wat te noemen. De meeste jeugdteams speelden zo rond de tweede klasse. We meenden dat dat hoger moest. Door de afgelopen jaren hard te werken hebben we al onze eerste teams naar de hoofdklasse weten te loodsen. En dat gaat nu al verder: de meeste teams spelen al hoger. Daar hebben we met z'n allen heel hard voor gewerkt en dat maakt ons allemaal heel trots. Het was een eer om daar aan mee te mogen werken. Maar het kan nog beter: BFC kan de komende jaren nog veel meer stappen zetten. Als de hele club er achterstaat en eraan meewerkt, kan BFC nog een stuk verder komen."

Nog veel werk te doen
Goed werk achter de rug, maar toch heeft de voetbalcoach nog een hoop werk te doen voordat zijn contract met de Bussumse voetbalclub komend voorjaar afloopt. Het eerste team promoveerde onder Hendrikse twee jaar geleden wel naar de derde klasse, maar echt meedoen boven aan het klassement lukt niet echt. Vooral nu zoekt BFC nog naar vorm. "We hebben een jonge ploeg. We hebben afgelopen zomer heel wat spelers af moeten staan en we hebben daarmee ook een stap terug gedaan. Maar je merkt aan alles dat deze jongens er wel komen. Het duurt alleen even. Voetballend hebben we al heel wat stappen gemaakt. We moeten er nu met z'n allen aan werken om ook op het veld nog de rust te bewaren. Dan komen de resultaten vanzelf. We hebben wel een paar forse nederlagen geleden en je merkt dat de jongens daarvan balen. Een goed teken. We zullen ons komend voorjaar heus wel handhaven. Dat doel hebben we ook en daar gaan we voor werken. Alles wat we meer halen is een bonus, maar we gaan zeker voor het hoogst haalbare. We kunnen de play-offs ook nog halen. We hebben een paar jaar geleden een meerjarenplan gemaakt om BFC naar de tweede klasse te brengen. Daar heeft BFC nog twee jaar voor. Dat gaat heus wel lukken."

Volgend jaar
Wat de straks ex-BFC-coach volgend jaar te wachten staat, is nu nog een groot raadsel. "BFC en de spelers weten het nog maar net en vanaf nu weet de rest van het voetbal het ook. Het wordt afwachten welke clubs er aankloppen en welke clubs een andere coach zoeken waar je zelf contact mee kunt leggen. Dat zal de komende weken tot maanden wel gaan lopen. Een tweede- of eersteklasser, dat zou wel een leuke volgende stap worden. Het hangt er vooral vanaf wat er gaat komen straks. Maar eerst gaan we de zaken voor BFC goed afronden zodat een opvolger het straks goed kan overnemen."

Zaal-voetballers delen punten

BUSSUM - Geen hoogstaand voetbal, veel doelpunten, maar wel een punt voor de zaalvoetballers van ZVV Jos Geerling afgelopen weekend. De Bussumse topklasser stapte na het duel met Vrone met 1-1 van het veld.

Het duel van afgelopen weekend leek met vlagen op een schaakspel. Met een gesloten achterhoede probeerden de twee ploegen elkaar te verslaan, waardoor van een echt goed duel geen moment sprake was. Spannend was het des te meer.

ZVV Jos Geerling kon voor rust op voorsprong komen door een goede aanval. Leroy Oehlers kon de debuterende jeugdspeler Dailey Groenwegen met een knappe steekpass wegsturen, waarmee laatstgenoemde kon scoren. Er volgden meer kansen voor de Bussumers, maar doelpunten bleven achterwege. Na de rust bleef het spannend. De Bussumers leken lang stand te houden, maar moesten op het laatste moment toch nog de zege afstaan toen Vrone een tegentreffer kon maken.

De Bussumers staan na afgelopen weekend op de zesde plaats van het klassement. Voor komend weekend staat er geen duel op het programma. ZVV Jos Geerling speelt over twee weken wel weer: dan wacht AC Kingdom, dat een plaatsje lager staat dan de Bussumers maar komend weekend op gelijke hoogte kan komen.

Koploper te sterk voor Bussumse hockeyers

BUSSUM - De koploper was afgelopen weekend een maatje te groot. De Bussumse hockeyers van Gooische hebben de knappe zege op Laren van een week geleden afgelopen weekend geen vervolg kunnen geven: koploper Voordaan was met 5-0 een stuk sterker.

De Bussumers konden, anders dan een week geleden, geen potten breken en kwamen al snel op achterstand tegen de sterke koploper. Na de eerste helft was de nederlaag met een 4-0 ruststand al zo goed als zeker. De tegenstander was Gooische net een stapje voor en handelde steeds een stuk sneller. Na de rust kregen de Bussumers wel een paar goede kansen, onder meer met enkele strafcorners. Doelpunten bleven achterwege. Voordaan scoorde nog wel een keer.

De Bussumers staan na afgelopen weekend op de achtste plaats van het klassement. De afgelopen week gepakte voorsprong op de naaste belagers verdampte echter weer. Gooische deelt de achtste plek dan ook met twee anderen, maar koestert wel een beter doelsaldo.

Punt voor hockeysters
Vooral doordat het spel op enkele momenten onder de maat was, hebben de hockeysters van Gooische slechts een punt overgehouden aan het treffen met het veel lager geklasseerde Haarlem: 1-1.

De Bussumse dames kwamen op achterstand te staan. Na rust kon de ploeg terugkomen en waren er zelfs kansen op meer, maar de Bussumers schoten toch tekort.

Na afgelopen weekend staan de Bussumers nog op een gedeelde tweede plaats. Komend weekend wacht het treffen met de sterke koploper Amstelveen.

Afgetekende zege DOC

BUSSUM - Met een grote marge hebben de korfballers van DOC afgelopen weekend de eerste punten van het zaalkorfbaljaar gepakt. De Bussumers boekten tegen Andijk een afgetekende 6-12 zege.

De Bussumers hadden geen grote problemen met de nummer laatst.

DOC was het hele duel beter en won terecht. Daarmee werd afstand genomen van de nog puntloze concurrenten onder aan het klassement.

Hockeysters HC Naarden veel te sterk voor VVV

NAARDEN - Alles lukte afgelopen weekend bij de hockeysters van HC Naarden. De Naarder tweedeklasser was zondag met 0-4 te sterk voor het goed presterende VVV.

HC Naarden speelde sterk en was bovenal een stuk feller dan de tegenstander. De Naarders waren steeds beter dan VVV en konden al voor rust op de 0-4 voorsprong komen. Na rust bleef de ploeg de sterkste, maar meer doelpunten werden er niet meer gemaakt.

Eerste nederlaag hockeyers
De hockeyers van HC Naarden hebben hun eerste nederlaag geleden. De Naarders konden geen potten breken tegen Alliance en verloren met 4-1. HC Naarden speelde voor rust sterk, maar vergat te scoren. De tegenstander deed dat wel. Vlak na rust kon HC Naarden nog even terugkomen, maar na twee gele kaarten bleek Alliance toch een maatje te groot.

Artisans: 'Vernieuwing biedt kansen'

'Een Artisanslamp komt uit Naarden en dat moet zo blijven' Foto: Bob Awick

door Yvette Geerts

NAARDEN - De passie voor zijn vak bracht Menno Oosterlaak ertoe om de productie van de alom bekende Artisans Lamp voor Naarden te behouden.

Dit najaar dreigde het doek te vallen voor Artisans Naarden, het bedrijf dat al meer dan 40 jaar de bekende smeedijzeren buitenlantaarns maakt en verkoopt vanuit een monumentaal pand in Naarden-Vesting. Dat ging Menno Oosterlaak, vakman in hart en nieren die er al 25 jaar werkte, zo aan het hart dat hij het er niet bij liet zitten.
Menno (47) werkte samen met zijn vrouw Mariska (44) bij Artisans Naarden toen, toch wel onverwachts, de vorige eigenaar in het najaar aankondigde dat het bedrijf failliet was. Ze hadden niet veel tijd nodig om te beseffen dat ze dit prachtige bedrijf met handgemaakte producten niet verloren mochten laten gaan. "Ik trok de stoute schoenen aan, ging in gesprek met de curator en legde een voorstel neer om het failliete bedrijf over te nemen. Dolblij was ik toen hij akkoord ging." Menno en Mariska beseffen dat er veel werk aan de winkel is, maar ze hebben er veel vertrouwen in dat het goed komt. De eerste beslissing ging over het betrekken van een nieuw pand. "We hebben even getwijfeld of we het bedrijf naar Bussum, onze woonplaats, zouden verplaatsen, maar een Artisanslamp komt uit Naarden en dat moet zo blijven!"

Inmiddels zijn Menno en Mariska samen met vrienden hard aan het werk om het nieuwe pand aan de Kobaltstraat (industrieterrein Gooi-Noord in Naarden) snel te kunnen betrekken. Er komt een showroom, kantoor, en niet onbelangrijk: een volledige productieruimte. Half december verwacht Menno weer volledig operationeel te zijn. Het enige wat echt anders wordt is de naam: die verandert in Artisans.
Alle producten worden met de hand gemaakt. Het materiaal, ijzer, komt in lengtes van zes meter binnen en ondergaat daarna een nauwgezet proces van lassen, slijpen, zagen, monteren, zetten en stansen. Vervolgens gaan de lampen naar een moffelbedrijf, worden ze gepoedercoat en zijn ze klaar om jarenlang in weer en wind buiten door te brengen.

Artisans ontwerpt en maakt voornamelijk authentieke, smeedijzeren, handgemaakte binnen- en buitenlantaarns. Het assortiment bestaat uit staande lantaarns, lantaarnpalen, wandlampen, buitenlampen en tuinverlichting, maar ook gordijnroedes en kleine sierhekwerken op maat. Naast nostalgische modellen is er ook een meer moderne lijn. Meest bekend zijn wellicht de lampen die ze voor Jan des Bouvrie maken. Menno: "Samen met Jan des Bouvrie hebben we de afgelopen jaren een aantal modellen ontwikkeld. Er zijn inmiddels gesprekken gevoerd en die samenwerking zetten we onverminderd voort. Er zijn zelfs al plannen voor nieuwe ontwerpen."

Toekomstplannen
Menno heeft veel vertrouwen in de toekomst en ziet de goedkope, machinaal gemaakte varianten die geproduceerd worden in lagelonenlanden niet als bedreiging of concurrentie. "Er is een groot verschil tussen die twee en ik denk dat er altijd een markt blijft voor de handgemaakte versie. We willen het aantal modellen in de toekomst ook gaan uitbreiden en ook het afzetgebied vergroten. Er is veel vraag vanuit Duitsland en Frankrijk, voornamelijk van Nederlanders die zich daar gaan vestigen of een tweede huis hebben en daar willen we nog meer op inspelen."

Pro Musica

Pro Musica in vol ornaat.

Op 17 november bestaat de Bussumse koorvereniging Pro Musica ('Voor de muziek') 71 jaar. Op 8 februari 2014 werd het 70-jarig jubileum gevierd met een concert in de Wilhelminakerk. Het werd dus in het donkere oorlogsjaar 1943 opgericht en heette de eerste jaren het Bussums Variatie-Koor.

Lex Karsemeijer.
Lex en Mies Karsemeijer en koorleden met de gouden plaat in 1968.

In de jaren daarvoor begon Lex Karsemeijer (1912-1991) met een achtergrondkoor van het toneelgezelschap De Bussumsche Spelers. Dit gezelschap heette eerst het Christelijke Reciteerclub Beatrix, maar moest in 1941 op last van de Duitse bezetter de naam veranderen.

Eigenlijk was zijn broer Rudolf de muzikale man in het gezin Karsemeijer. Die was in de jaren 30 al koordirigent in Bussum en componist. Lex was een uitstekende tenor. Tijdens de bezettingsperiode schreven de broers samen een musical, waarvoor bij de uitvoering een koor nodig was. Lex was ook regisseur bij de toneelgroep en zo kwam hij er toe een koor op te richten. Vooral na de oorlog maakte het koor furore. Lex trok goede solisten aan zoals Gré Brouwenstijn, Jo Vincent, Aafje Heynis en Aukje Karsemeijer-de Jong, de vrouw van Rudolf. Radio-optredens van het koor (vooral N.C.R.V.) en grammofoonplaten werden er gemaakt. Het repertoire was lichte en licht-klassieke muziek. Een koor die dat beide deed was nieuw in die tijd. Toen de televisie kwam, kwam het koor ook regelmatig op het scherm.

Het gezin woonde Eslaan 3 in Bussum. Samen met zijn vrouw Mies had Lex ook nog het zeer populaire meisjeskoor Sweet Sixteen (1952-1972).

Lex trad in 1978, enige jaren na het overlijden van zijn vrouw, af als leider van Pro Musica. Lex wilde niet dat de naam onder zijn opvolger gehandhaafd werd. Vijf-en-dertig jaar was Lex aan het koor verbonden geweest. In 1983 mocht de naam terugkomen en kon men weer over zijn muziek en arrangementen beschikken. Dat was vooral te danken aan Jean-Marie(Sam) ten Velden die het koor weer de vertrouwde Pro Musicasound teruggaf. Onder deze dirigent, die tot 2013, dus 30 jaar zou blijven, gaf Pro Musica vele concerten in binnen- en buitenland en werden er diverse cd's uitgebracht. Door een conflict kwam er in 2013 een einde aan het tijdperk Sam ten Velden. Tegenwoordig staat Pro Musica onder de muzikale leiding van Michiel van Laarhoven.

Klaas Oosterom

Bron en foto's: Archief Pro Musica

Boeken, bitterballen en bier

De Jakhalzen bij Boekhandel Los. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Ter promotie van het nieuwe boek 'Bureau Sport' kwamen de schijvers ervan, Erik Dijkstra en Frank Evenblij, afgelopen zaterdag naar Boekhandel Los in Bussum. Het duo is bekend van televisie als de Jakhalzen van DWDD. Eigenaar Wiersma van de boekhandel vertelt dat het een bliksembezoek was. Het werd wel een heel gezellig bezoek, bijna een feestje, met een voetbalquiz en bitterballen en uiteraard werden er boeken gesigneerd. 'Bureau Sport' is een afwisselend, satirisch en kritisch boek over de sportwereld.

André Kuipers komt met theatercollege naar Bussum

Paul Haighton bij de expositie. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - Directeur Paul Haighton van Spant! is zichtbaar in zijn nopjes met de komst van astronaut André Kuipers naar zijn theater. Op 11 januari is het zover, dan verzorgt de man die de ruimte in ging een theatercollege.

Haighton vertelt dat hij door het impresariaat van Kuipers werd benaderd met de vraag of ze interesse hadden om Kuipers te ontvangen tijdens zijn eenmalige theatertournee door Nederland. "Ik had hem al een keer of drie ontmoet omdat hij hier al had gesproken op uitnodiging van bedrijven die hier hun meetings hebben. Ik weet dat hij heel goed kan vertellen en hij is echt een uniek persoon. Ik was dus direct voorstander van zijn komst."

In totaal is er plek voor 750 mensen in de zaal. "Kuipers maakte zelf tijdens een uitzending van RTL Late Night bekend dat hij naar Bussum zou komen en daardoor verkochten we binnen no time al dik 300 kaarten. Het gaat dus hard, maar er is zeker nog plek."

Expositie
Behalve de komst van de astronaut is ook in de expositieruimte werk te zien dat Kuipers maakte tijdens zijn ruimtereis. "Spant! is de eerste locatie waar deze expositie over zijn reis door het heelal te zien is. Dit heeft de curator van het Foto Festival in Naarden voor ons geregeld via Space Expo in Noordwijk. Ik denk dat deze foto's voor iedereen heel leuk zijn om te zien. We ontvangen hier veel mensen voor congressen en als ze dan in de pauze de foto's bekijken, kunnen ze even hun zinnen verzetten." De expositie is vrij toegankelijk voorafgaande aan voorstellingen of op werkdagen tussen 10.00 en 17.00 uur.

Kaartjes
Wie het theatercollege van André Kuipers wil bijwonen kan reserveren bij de kassa of online via spant.org. De voorstelling is op zondag 11 januari om 14.30 uur.

Winnaars Lisztconcours treden op in Bussumse Tindalvilla

Jonge, getalenteerde pianisten

De finalisten spelen in de Tindalvilla

BUSSUM - De drie winnaars van het tiende Internationaal Franz Liszt Pianoconcours 2014 treden zaterdag 22 november op in de Tindalvilla in Bussum.

De jubileumeditie van het Internationale Franz Liszt Pianoconcours vond plaats in het vernieuwde cultuurcentrum TivoliVredenburg in Utrecht. Er waren 23 kwartfinalisten die uit 15 landen waren geselecteerd tijdens internationale selectieronden. Het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours wordt sinds 1986 elke drie jaar in Utrecht gehouden. Het evenement is een van de bekendste en meest prestigieuze muziekconcoursen ter wereld geworden. Het concours, geheel gewijd aan de muziek van Franz Liszt, staat bekend om zijn professionele en zorgvuldige ondersteuning van jonge musici. Deelname staat open voor pianisten van 17 tot 29 jaar. Naar het oordeel van de jury was het niveau van de kandidaten deze keer uitzonderlijk hoog.

Sinds 2005 treden de finalisten van het Utrechtse Lisztconcours steevast na afloop van het concours op in de Tindalvilla.

Het concert op zaterdag 22 november begint om 20.30 uur. Plaatsen zijn te reserveren via de website www.tindal.nl.

Bezwaren tegen ideeën- makelaar weggewoven

BUSSUM - De Bussumse gemeenteraad blijft vasthouden aan het plan voor een ideeënmakelaar.

Die nieuwe kracht moet ideeën en problemen bij de bevolking sneller koppelen aan de mogelijkheden van de gemeente. Enkele raadsleden vielen erover dat er nog geen functieomschrijving is en dat zij dan toch moeten oordelen over de wenselijkheid.
Het enige dat vaststaat, is dat de totale kosten voor deze functionaris 80.000 euro bedragen. Hoeveel daarvan salaris zal zijn, is nog niet duidelijk. De VVD herhaalde nog eens dat deze makelaar nauw met welzijnorganisatie Versa en diens activiteiten met vrijwlligers moet samenwerken.

Ruime Sop in Spant!

BUSSUM - Shantykoor Het Ruime Sop speelt op zaterdag 29 en zondag 30 november mee in de musical 'De Jantjes' in Spant!.

De leden laten weten vereerd te zijn en zien dit als het hoogtepunt van het jaar. "Na bijna 70 optredens door heel Nederland is dit een fantastische afsluiting van een succesvol jaar voor ons koor."

Heerlijk Waar Deli & Co geopend

BUSSUM - De webshop heerlijk-waar.nl heeft nu ook een fysieke winkel geopend aan de Huizerweg 47B.

Heerlijk Waar Deli & Co verkoopt biologische producten. De producten hebben hippe verpakkingen en zijn erg geliefd om cadeau te doen.
Siroop, koffie, thee, j'aim (jam met veel fruit en geen suiker), risotto, soepen: alles wordt biologisch en ambachtelijk geproduceerd. Daarnaast streeft de zaak naar fairtrade of andere sociale manieren van produceren.

Carillon krijgt beurt

BUSSUM - Het carillon bij het gemeentehuis van Bussum, het enige in het dorp, krijgt na jaren weer een opknapbeurt.

Barbara Boudewijnse van GroenLinks vroeg daar vorige week in de vergadering van de gemeenteraad om, en de wethouder stemde ermee in. Het carillon is van na de oorlog en er was al enkele jaren geen onderhoud meer aan gepleegd.

Kerstmarkt van Tafel4

BUSSUM - De Stichting Tafel4 sluit op zondag 14 december het jaar af met de Gooise Kerstmarkt. Samen met de Stichting Bussum op IJs organiseert Tafel4 een markt die vergelijkbaar is met de succesvolle Gooise Streekmarkt.

Het wordt een sfeervolle markt met ambachtelijke, duurzame en biologische producten, zo veel mogelijk uit de eigen regio.
Het belooft weer een levendige en drukbezochte markt te worden vanwege de ijsbaan en koopzondag. De markt staat naast de ijsbaan.

Tien nieuwe bomen

BUSSUM - De gemeente gaat tien nieuwe bomen planten om het einde van Bussum als zelfstandige gemeente te markeren.

De gemeenteraad ging akkoord met het plan uit de koker van D66. Bewoners mogen nog meebeslissen over welke soorten geplant gaan worden.

Anderhalf jaar lang alles opzij voor Solar Challenge Race

Bussumse Justine Wolters vertrekt in oktober 2015

Justine Wolters is erg enthousiast over haar race. Foto: Mireille Detrixhe

door Mireille Detrixhe

Bussum – Ze staat voor de grootste uitdaging van haar leven. De uit Bussum afkomstige Justine Wolters is teamlid van Solar Team Twente. In oktober 2015 zal haar team met een zelfgebouwde zonneauto strijden tegen andere teams vanuit de hele wereld in de World Solar Challenge, een race van 3000 kilometer dwars door de outback van Australië. Ze zet samen met 19 studenten van Saxion en Universiteit Twente anderhalf jaar lang alles opzij om een topprestatie neer te zetten in Australië.

De twintigjarige Justine heeft een missie. Natuurlijk wil ze met haar team winnen in Australië, maar vooral ook duurzaamheid onder de aandacht brengen en vrouwen stimuleren voor een technische studie of baan te kiezen. "Het is niet gek om als vrouw aan een technisch project mee te werken. Ik heb vaak gehad dat ik net even wat anders wilde doen dan de grote groep. Zo ben ik destijds als een van de weinigen van mijn basisschool naar het gymnasium in Hilversum gegaan."

Techniek en duurzaamheid
"We strijden niet alleen om de eerste plek, maar we promoten duurzaamheid in de breedste zin van het woord: energie, innovatie en de technici van de toekomst. We richten ons namelijk ook op het stimuleren van techniek onder scholieren en vrouwen. Binnen ons team werken vijf vrouwen mee. Ik zou tegen alle vrouwen willen zeggen: kijk vooral naar de mogelijkheden binnen technische opleidingen en bedrijven", geeft ze vol overgave aan.

Maar ook bij kinderen interesse wekken voor techniek en duurzaamheid vindt ze belangrijk. Ze wil ook graag de volgende generatie stimuleren zich daarmee bezig te houden. "Onze generatie en de daaropvolgende generaties moeten in de toekomst zorgen voor een duurzamere wereld. Daarom ga ik zeker een keer bij mijn oude basisschool in Bussum op bezoek om de leerlingen te vertellen over dit project." Twee jaar geleden verliet ze op 18-jarige leeftijd Bussum om communicatiewetenschappen te gaan studeren in Enschede. Weliswaar geen technische studie, maar techniek had en heeft wel haar interesse.

'Dit gaat vast en zeker een onvergetelijke ervaring worden'

Een grote banner met 'solliciteer nu' op de route richting Universiteit Twente trok telkens haar aandacht. De kans om te solliciteren voor Solar Team Twente greep ze met beide handen aan. En met succes. "Dit project brengt mens en techniek samen en dat vind ik erg interessant. Ik vind het een uitdaging om in zo'n technisch project onderdeel te zijn van de communicatie. Hoe breng je een technische boodschap op een begrijpelijke manier naar de mens? Dit is een vraag waar ik me nu dagelijks mee bezighoud. Ik ben mijn studie communicatiewetenschappen nu in de praktijk aan het brengen. Ik zie het als een unieke kans om veel ervaring op te doen tijdens mijn studententijd", zegt ze enthousiast.

Solar Challenge

Sinds 1987 vindt elke twee jaar de World Solar Challenge plaats. Hierbij rijden deelnemers van over de hele wereld over de Stuart Highway, dwars door Australië. Het evenement geldt als de showcase van nieuwe geavanceerde automotive technologie en een promotiemiddel om duurzaamheid onder de aandacht te brengen. Solar Team Twente, met daarin Justine Wolters, doet kde omende editie voor de zesde keer mee.

"We gaan in een korte periode een hele bijzondere reis maken, namelijk van het noordelijke Darwin naar het zuidelijke Adelaide, een reis van 3000 kilometer in zo'n vier dagen. Dit gaat vast en zeker een onvergetelijke ervaring worden. Het is een uniek project", vertelt ze, zich ervan bewust dat dit eens in je leven is.

'Hier wil ik het maximale uit halen en trots op terug kijken'

Media
Justine is verantwoordelijk voor de media binnen het solarteam. Ze houdt de website en de sociale media up-to-date en richt zich op de samenwerking met partners die bijvoorbeeld kennis delen of materialen leveren. "We willen natuurlijk dat iedereen op de hoogte is van ons project en de mijlpalen die wij op verschillende gebieden bereiken. Ik zorg ervoor dat ons nieuws overal te vinden is. Het uitdagende is dat wij als solarteam een technisch verhaal hebben dat we naar buiten brengen. Dat breng ik op een begrijpelijke manier naar de mensen. Dat is soms lastiger dan in eerste instantie gedacht, maar dat maakt het wel interessant. Het leuke is dat je het technische met het sociale samenbrengt."

Het hoogtepunt van haar taken ligt voor Justine in Australië. "Vanaf dat moment zal ik heel Nederland intensief op de hoogte houden hoe we ervoor staan in dé zonnerace van de wereld. In de voorbereiding ligt de nadruk op het vertellen wie we zijn, wat we doen en wat wij met dit project bijdragen aan de toekomst. Een toekomst waarin we allemaal duurzaam leven en waarin een nieuwe generatie technici de wereld om ons heen verbetert", vertelt ze ambitieus.
Op het moment is Justine bezig om partners te vinden met wie zij een televisieprogramma wil maken. "We streven ernaar om een programma te maken van meerdere uitzendingen waarin wij ons dynamische project met jonge, ambitieuze studenten kunnen tonen en waarin de race in Australië van dichtbij wordt gevolgd, maar daarnaast ook het proces ernaartoe wordt getoond. Wij zijn de generatie van de toekomst en zijn aan het werk met de meest hightech materialen die er op het moment op het gebied van zonneracen zijn. We combineren jonge mensen en techniek, dat maakt het zo interessant en dat wil ik graag naar het publiek brengen", vertelt ze vol overgave.

Solar Team Twente bevindt zich nu in de ontwerpfase. Ze kijken hierbij veel naar de zonneauto's van afgelopen edities. Wat waren de sterke en de zwakke punten van deze ontwerpen? Alles wordt tegen elkaar afgewogen en vervolgens wordt het ultieme ontwerp uitgekozen en uitgewerkt. Dat ontwerp moet het Solar Team Twente uiteindelijk naar de overwinning brengen. Na de ontwerpfase komt de bouwfase waarin de zonneauto daadwerkelijk geproduceerd wordt. Na de bouwfase volgt de testfase waarin ze racesimulaties gaan doen. "Wanneer we op 18 oktober aan de start staan van de World Solar Challenge Race zijn we er helemaal klaar voor, én we hebben het in ons om te winnen", zegt Justine vol vertrouwen.

Stijgende lijn
Solar Team Twente heeft de afgelopen jaren een stijgende lijn laten zien in de resultaten, met afgelopen jaar een derde plek in de eindklassering, maar dit jaar gaan ze voor de nummer-één-plek. Daar is geen twijfel over mogelijk. Vanuit de hele wereld doen er solarteams mee. De meest geduchte tegenstanders zijn volgens Justine Japan en het Nederlandse team uit Delft. "We hebben als droom om met de snelste zonnewagen aan de start te verschijnen en daar werken we hard voor, 60 uur per week werken komt regelmatig voor in ons team", geeft Justine aan.
Het eerstkomende jaar focust ze zich volledig op Solar Team Twente. "Hier wil ik het maximale uit halen en met veel trots op terug kunnen kijken. Na deze periode zal ik me weer op mijn studie focussen." Voor de toekomst heeft ze een duidelijke wens: "Ik hoop dat de technologie grote stappen blijft maken. Op het gebied van duurzaamheid, waar wij bijvoorbeeld mee bezig zijn, maar ook op het gebied van veiligheid en gezondheid. Ik wens dan ook in de toekomst een bijdrage te kunnen leveren aan de promotie hiervan."

Sinterklaas geniet van intocht Bussum

De slaapkamer op de kop van de Nassaulaan is er dit jaar voor het eerst. Foto's: Bastiaan Miché

BUSSUM - Sinterklaas is weer in het land en afgelopen zondag bezocht hij samen met zijn Pieten Bussum. Ondanks het natte weer stond er toch behoorlijk veel publiek langs de kant van de weg.

Dit jaar werden de aangepaste sinterklaasliedjes gezongen en dat verliep goed. De slaapkamer van Sinterklaas op de kop van de Nassaulaan is dit jaar ook voor het eerst in het dorp. Verder was het programma als voorgaande jaren.

Sinterklaas komt aan. Foto: Bastiaan Miché
Oefenen met de nieuwe teksten. Foto: Bastiaan Miché
Sinterklaas reed door de winkelstraat. Foto: Bastiaan Miché
De Pietenband speelde vrolijke muziek. Foto: Bastiaan Miché
De regen mocht de pret niet drukken. Foto: Bastiaan Miché
Feest voor groot en klein. Foto: Bastiaan Miché

Druk en levendig
Organisator Cees Bouman kijkt terug op een geslaagde dag, die volgens hem ondanks het weer best druk en levendig te noemen was. "Bij de aankomst was het drukker dan verwacht. Helaas was door de vele paraplu's het zicht niet optimaal. De ontmoetingen op de twee pleintjes in het dorp waren echt hoogtepunten te noemen. Er stond een rij van wel 20 meter omdat alle kinderen met Sinterklaas op de foto wilden."

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Last van stress, onrust of piekeren? Doe een workshop Mindfulness op zaterdag 29 nov. in Bussum en ervaar wat dit bewezen effectieve programma voor je kan doen. Hbo-gecertificeerde trainer. Schrijf je in op: www.mindandmore.nl of bel 06-24 27 49 38.

Taxi naar of van Schiphol vanuit Naarden/Bussum € 50,- Goodkinds Taxiservice
06-26984855.

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

DEZE WEEK IN DE
AANBIEDING.

1 liter erwtensoep + halve rookworst uit eigen keuken samen € 5.50.
Hartige saucijzenstaaf
per stuk € 3.75.
Argentijse steaks
100 gram € 2.25.
Truffelsalami
100 gram € 2.75.
Katenspek
100 gram € 1.75.
Kwaliteitsslagerij
Marc Broodbakker.
Burg J Visserlaan 10,
035-6940045.

Bent u vader/moeder of verzorger van een jongere met een beperking? Wist u dat een vrijwilliger u daarbij thuis kan ondersteunen? Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versa
welzijn.nl/vrijwilligethuishulp

POPUP VINTAGE MARKET
zat./zon. 11.00-18.00 uur.
P. Hendriklaan 23
spang31@gmail.com :)

Sint en Piet de allermooiste en beste, zeer professioneel voor Naarden, Bussum en H'sumsemeent. Bedr. en part. 06-55973564

Voor heerlijke ontspanningsmassages bel je Claudia 06-84820439, alleen op afspraak ma. t/m zat.

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:

www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Te koop: Chalet b.j. 2002
€ 64.000 k.k. Kerkendelweg 49-46, Kootwijk www.funda.nl

Acupunctuur in Weesp! Heeft u last van slapeloosheid, migraine of PMS klachten. Maak dan snel een afspraak. www.ackrufy.nl / tel.: 0294-785331

De echte Sint en 2 Pieten bestellen? Bellen na 18:00 uur, 06-40019715

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Verzamelaar zoekt platen - JAZZ-ROCK-SOUL-POP ENZ.. Tel.: 06-51065352

Voor traditionele Thaise massage Ban Wiangtjan. Open van 11:00 tot 22:00 uur. Laardeweg 22, 1402 BJ, Bussum. Tel.: 06-46890213 of 035-7851359 e-mail: wiangtjan@gmail.com

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk 9 jaar ervaring met goede ref. in Naarden-Bussum. Mevr.
Hanneke tel.: 06-11412386

Schilderwerk groot of klein.
Binnen of buiten SCHILDER PMC biedt u altijd een vrijblijvende offerte
06-53148137 34 jaar ervaring
pharskamp@hetnet.nl

Shellac op handen, blijft weken perfect zitten!! Nov. aanbieding € 29,95. Ook voor acryl- en gelnagels.
www.beautyboulevardweesp.nl
Jan Tooropstr. 13 Weesp
0294-450250

Verzamelaar zoekt LP'S en SINGLES JAZZ-POP-ROCK-SOUL. Tel.: 06-51065352

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, fiets, radiator. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

FEESTJE ?? GRATIS FEESTZAAL TOT 120 PERS IN BUSSUM. MEER INFO 06-53319921

Vanaf 6 dec. verkoop kerstbomen op het marktterrein bij fontein. Wegens 25 jaar bestaan gratis zakje bloembollen bij aankoop van een kerstboom.

Vr. zoekt huishoudelijk werk met goede ref.
Tel.: 06-84140487

Pedicure vd Bosch, De pedicure die bij u thuis komt, 06-50959505, € 25,-.

Vr. zoekt huishoudelijk werk met goede ref. Tel.: 06-84747135

René Krijnen voor tegels, natuursteen en mozaïek op wanden en vloeren, landelijk erkend. Tel.: 035-6936888 - 06-21927558

Huishoudelijke hulp nodig? Ik wil u graag helpen. Bel: 06-939039