NaarderNieuws

28 november 2018

NaarderNieuws 28 november 2018


Wethoudersposten weer gevuld

GOOISE MEREN Gooise Meren heeft haar gemeentebestuur weer compleet: afgelopen week begon Nico Schimmel van Hart voor BNM als wethouder. De Bussumer volgt de opgestapte Marieke Munneke Smeets op.

Wethouder Nico Schimmel neemt een groot deel van de taken van Marieke Munneke Smeets over. Schimmel gaat over Verkeer en Vervoer, Parkeren en Volkshuisvesting en daarnaast over de projecten Scapino/Nieuwe Brink, Mariënburg, gebouw De Vonk en het Raadhuisplein, het plein voor het gemeentehuis waar heel wat staat te gebeuren. Daarmee heeft Schimmel de verantwoording over nagenoeg het hele Bussumse centrum. Niet geheel onverwacht verdwijnt het onderdeel Spoorse doorsnijdingen uit de wethoudersportefeuille van Schimmel. Dat is het onderwerp waarop voorganger Munneke Smeets haar ontslag moest nemen nadat de gemeenteraad haar wegstuurde met een motie van wantrouwen.
Ook de andere wethouders merken gevolgen van de komst van Schimmel: ze krijgen extra taken. Zo gaat Alexander Luijten (VVD) nu ook over Mobiliteit regionaal en Ov-concessie, Geert-Jan Hendriks (D66) over Leefbaarheid, Barbara Boudewijnse (GL) over Openbare Ruimte en Begraafplaatsen en Jan Franx (VVD) over Herinrichting stationsgebied oost, Spoorse doorsnijding en Spoorovergangen.

15

Hondenbelasting wordt definitief geschrapt

GOOISE MEREN Het zat er al aan te komen, maar het staat nu ook vast: hondenbezitters van Gooise Meren hoeven komend jaar geen hondenbelasting meer te betalen. Dat heeft de gemeenteraad bepaald na een voorstel daartoe van de VVD.

De gemeenteraad noemt de hondenbelasting achterhaald. Hondenbezitters betalen het wel, maar zien daar niks voor terug. Het plan om de belasting te schrappen komt uit het coalitieakkoord.

Hondenbelasting levert de gemeente elk jaar ongeveer 267.000 euro op. Hoewel het grootste deel van de gemeenteraad wel achter het plan stond om de hondenbelasting te schrappen, moest er wel gezocht worden naar geld om het gat dat door het schrappen van de hondenbelasting ontstond te dichten. De gemeente lost dat op door enkele andere gemeentelijke uitgaven te schrappen.

Sinterklaasfeest in Naarden was weer volop genieten

Foto: Bob Awick

NAARDEN "Piet! Piet!" Om het hardst joelen de kinderen in de straten van Naarden om wat aandacht van de bezoekers uit Spanje. Naarden Vesting stond weer hutjemutje vol met fans van Sinterklaas. Het wachten in de kou werd rijkelijk beloond met een prachtige optocht en lekker veel pepernoten.

9

't Hooge Nest

Foto: Bob Awick

Boek 't Hooge Nest' van Roxane van Iperen gaat over Janny en Lien Brilleslijper die een van de grootste onderduikadressen van Nederland hadden.

16/17

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. en 19.30 u. Vesper ds. V.C. Lindenburg; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 01/12 17.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; ma. 03/12 19.30 u. Adventoverweging
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. mw. ds. H.G.T. van Welie-Kaai H.A.
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. H.E. Dankers en 17.00 u. ds. F. Wijnhorst
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. F.F. Boogerd
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. mw. A. van der Meiden
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. Werkgroep liturgie
*Evangelisch-Lutherse Gemeente 10.00 u. ds. W.F. Metzger
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit H.A.
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst en 11.15 u. Kinderdienst

Weerbericht

Overgang naar zacht en wisselvallig weer

Op de drempel van de meteowinter, die op 1 december begint, volgt een weersomslag naar zacht en wisselvallig weer. Een omvangrijk Atlantisch lagedrukgebied gaat het weer bepalen. Na een drogere vrijdag trekken in het weekeinde in de westelijke stroming nieuwe depressies richting het Noordzeegebied. Er volgen dan opnieuw perioden met regen en het blijft zacht.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag wordt veel bewolking verwacht met van tijd tot tijd regen. De wind draait van zuidoost naar zuidwest en wakkert aan tot krachtig. Met 11 à 12 graden is het voelbaar zachter. Op vrijdag volgt een adempauze met veelal droog weer. Er zijn wolken en af en toe schijnt de zon. Bij een iets in kracht afnemende zuidwestenwind wordt het zo'n 11 graden.

Het weekeinde

Zaterdag neemt vanuit het westen de bewolking verder toe. In de loop van de dag kan het enige tijd gaan regenen. Het wordt circa 10 graden. Zondag wordt een wisselvallige dag met bewolking en perioden met regen, afgewisseld door enkele opklaringen. Het is met 12 à 13 graden zeer zacht. Er waait in het weekeinde een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind.

Weetje

November 2018 heeft met 6.8 graden een normale gemiddelde etmaaltemperatuur. Het was een droge en zonnige november. Het aantal uren zon bedraagt circa 85 tegen 63 uren normaal. November eindigt zacht met 11 à 12 graden. Nog zachter was het eind november 2000 met 14 à 15 graden. In 2010 was het eind november juist winters koud en er viel bovendien sneeuw.

Gered door magnetron

Titel en foto lijken heel weinig met elkaar te maken te hebben. Dus lekker cryptisch. Toch heeft het wonderbaarlijke keukenapparaat meer in zich dan alleen maar snel iets warm maken.

Bijna heel Bussum wel wat ik zoal in mijn garage aan de Boslaan uitspook. Ik verzamel spulletjes en haal oude apparaten uit elkaar. Alles waar een stekker aan zit, nog werkend of kapot, haal ik tot de kleinste deeltjes uit elkaar en sorteer dat dan. Oude televisies, platenspelers, versterkers, radio's, computers, luidsprekers, naaimachines, beeldschermen en ga zo maar door. Maar mijn favoriet is wel de magnetron. Daar zit een vette transformator in waar een leuk handjevol roodkoper vanaf komt. Maar ook magneten! Zeer sterke magneten. En hier komen we al in de buurt van de foto. Kort geleden kwam een van mijn flatgenoten min of meer bedremmeld mijn garage in met de vraag: "Zeg, heb jij toevallig ook een magneet voor mij?" Met een gul gebaar wees ik naar mijn stapel in de trant van 'zoek er maar eentje uit'. Hij stond paf! Precies wat hij zocht. Een magneet met een gat. Wat bleek? De vader van mijn flatgenoot was gaan fietsen en op de Loodijk wilde hij zijn zakdoek uit zijn jaszak pakken en, floep, daar kwamen ook zijn sleutels mee. Zó de plomp in! Gelukkig precies naast de brug. Zoonlief bracht hem wat later de magneet, verbonden aan een stevig en lang touw. Breed lachend vertelde hij mij later dat de sleutels terecht waren! Muurvast aan de magneet aan een touwtje!

100 jaar Keizer Otto

Keizer Otto I was meer dan duizend jaar geleden degene die toestemming aan graaf Wichman gaf om Naerdincklant aan het klooster in Elten te schenken.

Keizer Otto was de naam van de Gymnastiekvereeniging die in op 25 september 1900 in Naarden werd opgericht en die nog steeds springlevend is. In 2000 werd het 100-jarig bestaan van de G&TV Keizer Otto luister bijgezet met een mooi boek: 'Het Eeuwige Keizerrijk tussen de Wallen…' Geen doorsnee herdenkingsboek van een club, maar een gedegen werk met veel historische gegevens, en uiteraard vele namen en afbeeldingen en grote groepsfoto's. Het laatste hoofdstuk is een collage vanaf 1978 met vermelding van de vele successen van leden en met foto's in kleur. Research en teksten waren van Frank Maartense en research en archief van Josephine
Moonen. De geschiedenis wordt chronologisch beschreven. 120 pagina's telt het softcover boek van A4-formaat.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor € 10. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Vanaf woensdag 28 november zendt
GooiTV de volgende programma's uit:

- RegioHub gaat ditmaal over in balans blijven en valpreventie.
- In Derde Termijn krijgt Sinterklaas én de Kerstman op bezoek.
- TV Magazine staat ook in het teken van Sinterklaas en spreekt met Julian uit Kortenhoef, ambassadeur van de Stichting voor het Gehandicapte Kind
- Herman Stuijver gaat in gesprek met burgemeester Freek Ossel van Wijdemeren.

'Steeds meer buurten kopen AED's, maar leer vooral ook reanimeren'

'Gratis' reanimatiecursussen voor Serious Request

Leuk al die AED's in de gemeente, maar een reanimatiecursus is minstens net zo belangrijk.

Daniëlle Stapper, instructeur Bert Rigter en Pauline Dekker van het Rode Kruis. Foto: Bob Awick

BUSSUM Op steeds meer plekken in de gemeente zien er buurtbewoners die samen een Automatische Externe Defibrillator (AED) aanschaffen. Dit is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Het hart komt weer op gang nadat een elektrische schok wordt gegeven.

Het Rode Kruis Gooi en Vechtstreek heeft haar thuisbasis aan de Torenlaan in Bussum. Daar zitten medewerkers Daniëlle Stapper en Pauline Dekker in een voormalige kleuterschool. In het zaaltje beneden worden EHBO- en reanimatiecursussen gegeven. "Nog geen vier procent van de Nederlanders heeft een reanimatie- of EHBO-diploma. Dit is heel erg weinig. Ook als je het op Europees niveau bekijkt lopen wij hierin gigantisch achter. In Duitsland is het bijvoorbeeld verplicht wanneer je je rijbewijs haalt."
Het Rode Kruis kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om een reanimatiecursus te doen. "Een cursus kun je al in vier uur doen en kost vier tientjes. Dat is de enige investering." Instructeur Bert Rigter gaat op de grond zitten bij de reanimatiepoppen. Het Rode Kruis is zeer blij is met alle initiatieven voor AED's. Bert: "Je ziet ze steeds vaker en dat is mooi. Maar ik zeg: leer eerst eens reanimeren, want daar redt je levens mee. Het is van levensbelang om zo snel mogelijk de reanimatie in te zetten. Je verhoogt daarmee de overlevingskans."
Bert geeft instructies aan Pauline Dekker. "Tijdens een oefensessie reanimeren werken we standaard met drie personen, waarbij twee de reanimatie doen en de derde persoon, in dit geval Daniëlle, belt 112 en pakt de AED erbij. De AED kan aangezet worden en praat tegen je en zegt dus precies wat je moet doen. Alleen duurt dit heel erg lang. De seconden tikken razendsnel weg. Tijd die je niet hebt." Om te zorgen dat het slachtoffer met een hartstilstand een kans maakt, is het de bedoeling dat het hart het bloed naar de hersenen pompt. "We beademen om iets van zuurstof in het lichaam te krijgen. Midden op de borst moet je hard de borstkas indrukken. Het is heel zwaar werk. Bij compressie duw je wel tot 6 centimeter diep en er een grote kans de ribben te breken. Dat klinkt vreselijk, maar het slachtoffer is op dat moment slap en het is de enige mogelijkheid."
"Landelijk is het het jaar van de reanimatie en het is goed om te zien dat het onderwerp leeft. We zien steeds meer AED's via de Hartstichting in het straatbeeld. Het Rode Kruis kan een cursus geven. Ook voor een privéclubje van zes bewoners uit een straat of een groepje ouders, oppa oma's, gastouders, noem maar op. We zijn nu ook bezig met scholen in Hilversum om te kijken of we daar EHBO-cursussen kunnen aanbieden. Het zou heel fijn zijn als scholieren met een diploma op zak van school af kunnen. We zien dat de bereidwilligheid onder scholen groot is."
Het Rode Kruis Bussum geeft 24 reanimatiecursussen weg voor Serious Request, waarbij geld voor het goede doel wordt opgehaald. Met de kortingscode SERIOUSREQUEST2018 kan men zich gratis aanmelden: kominactie.npo3fm.nl/actie/reanimatiecursus-bussum.

'Op Europees niveau lopen wij gigantisch achter'

Verkoop woningbouwproject 'Het Hart van Naarden' gestart

Het Hart voor Naarden.

NAARDEN De verkoop van de huizen en appartementen in het nieuwbouwcomplex Het Hart van Naarden is van start gegaan. Bij de bekendmaking van de plannen werd direct al duidelijk dat er veel animo is voor zo'n woning midden in de Vesting.

In het stadshart van de Vesting van Naarden worden op de plek van het stadskantoor 21 woningen gerealiseerd. Het gaat om diverse woningtypes, zoals appartementen, XL appartementen, penthouses en stadsvilla's. De woningen variëren in grootte en gaan van 45 tot 235 vierkante meter. De goedkoopste appartementen gaan vanaf 289.000 euro in de verkoop. Er komen vier penthouses - vraagprijs is vanaf 750.00 euro. De vijf stadsvilla's staan in de boeken voor 1.1 miljoen euro - met parkeerplaats. De duurste en grootste XL appartementen zijn vanaf 1.450.000 euro met eigen parkeerplek. De makelaar laat weten dat de animo groot is. "Niet alleen van mensen uit de Vesting, maar ook vanuit andere plekken in 't Gooi, Amsterdam en Utrecht." Wie interesse heeft, kan tot 14 december 12.00 uur een bod doen.

www.hartvoornaarden.nl.

Kyra Andriese

Zelfstandig ondernemer, 47 jaar, woont in Bussum

Waar ben je druk mee?
"Met de organisatie van Bussum op IJs. Dit jaar zit ik in het communicatieteam."

Wat vind je het leukste onderdeel van Bussum op IJs?
"In de eerste plaats is het natuurlijk het leukst dat de kinderen lekker op het ijs kunnen schaatsen en een fijne tijd hebben. Bussum op IJs verbindt het dorp. Het is een centrale plek waar je mensen kunt ontmoeten en plezier hebt met elkaar."

Goed gesprek?
"Met Leonardo da Vinci. Hij was onder andere schilder, beeldhouwer, architect, uitvinder en componist. Ik zou vooral nieuwsgierig zijn naar zijn gedachten en de manier waarop hij al zijn talenten heeft kunnen benutten."

Naar welke muziek luister je graag?
"Bij ons thuis speelt bijna iedereen wel een instrument. Er staan een piano, djembé, ballofoon en gitaren. Daarop worden verschillende muziekstijlen gespeeld. Pianomuziek van Michiel Borstlap, 'Levantine' is mijn favoriete nummer, maar ik luister ook naar rocknummers van Creed en Alter Bridge. Maar naar Pachelbel – Canon in D major luister ik ook graag."

Wat kijk je graag?
Scandinavische thrillers op Netflix zoals 'The Bridge' of 'Midnight Sun'."

Welk boek lees je?
"Mythos' van Stephen Fry."

Waar droom je nog van?
"Met mijn gezin een mooie reis maken."

Een ideale vrije dag?
"Dan begin ik de dag met een bootcamp in het bos bij Crailo en fiets ik daarna over de hei naar Heidezicht om daar met een vriendin te lunchen. 's Middags bezoek ik een museum en 's avonds ga ik met de open haard aan lekker chillen met mijn gezin."

Geen verdere vuurwerkvrije zones

GOOISE MEREN Er mag deze jaarwisseling nagenoeg overal gewoon vuurwerk worden afgestoken. Dat stelt de gemeente.

Er komt komende jaarwisseling wel voor het eerst één vuurwerkvrije zone, rond het winkelcentrum aan de Naarder Keverdijk. Daar was een jaar geleden veel overlast en schade, waarop de gemeente eerder deze week besloot om vuurwerk als proef te verbannen.

Geen aanleiding

Er komen geen verdere vuurwerkvrije zones. De gemeente stelt dat daar geen aanleiding toe was. "Los van de Keverdijk hebben we geen klachten gehoord over overlast en er was ook amper schade", stelt burgemeester Han ter Heegde. "En om een gebied te benoemen tot vuurwerkvrije zone moet dat er wel zijn. We moeten er echt een aanleiding voor hebben, anders mag het niet eens."

De burgemeester stelt verder ook geen verzoeken te hebben gehad voor verdere vuurwerkvrije zones. "Maar als komende jaarwisseling blijkt dat het wel ergens fout gaat, dan ik alles daarna bespreekbaar."

Strooiwagens straat op

GOOISE MEREN Nu er weer vorst aan komt, gaan de strooiwagens van Gooise Meren weer de straat op.

De gemeente stelt zoveel straten dat de wagens bepaalde straten wel moeten overslaan. Er wordt gestrooid op hoofdroutes, busroutes, fietspaden en een aantal doorgaande routes. Daarnaast wordt er ook gestrooid rond bejaardencentra, verzorgingsflats en andere woningen voor ouderen. Als de gladheid of sneeuwval extremer wordt, worden eerst noodroutes gereden voor de veiligheid, daarna worden de normale routes gereden.

Wat kun je zelf doen?

Als het straks glad wordt op de weg, kun je ook zelf een handje helpen om de straten en stoepen begaanbaar te houden. De gemeente roept bewoners op om zelf hun stoep voor de deur sneeuw- en ijsvrij te houden. Daarnaast vraagt men dat ook te doen voor buren die minder goed ter been zijn. De gemeente vraagt bewoners eveneens om af en toe eens te kijken hoe het met een oude buurman of een gehandicapte buurvrouw gaat als de wegen slecht begaanbaar zijn door het weer.

Black Friday-gekte bij Televisiewinkel

NAARDEN De speciale Black Friday-koopjes bij Televisiewinkel.nl aan de Bronsstraat trok afgelopen vrijdag wel erg veel belangstellenden. Sommige klanten sliepen zelfs een nacht in hun auto om een koopje te kunnen scoren. De grote tv voor nog geen 100 euro bleek erg in trek en was binnen tien minuten uitverkocht. De winkel ging vanwege de drukte een half uur eerder open dan normaal.

Naarden verlicht citaat van Vincent van Gogh

Het briefcitaat van Vincent van Gogh.

NAARDEN Een lantaarnpaal in de Vincent van Goghlaan verlicht een briefcitaat van Vincent van Gogh dat uitgekozen is door zangeres Janne Schra, die in Naarden is geboren.

In 24 verschillende Van Gogh-straten door het hele land worden de briefcitaten geprojecteerd onder de lantaarnpalen. Dit initiatief is georganiseerd door het Van Gogh Museum.
Het citaat 'Ik wil in het schilderij mijn waardering leggen, mijn liefde die ik voor hem voel' is te zien tot en met 16 december.

Naarden loopt uit voor sint en piet

Prachtig ontvangst voor goedheiligman

Het sinterklaasfeest ging verder in de Grote Kerk. Foto's: Bob Awick

NAARDEN Een heerlijke, ouderwetse intocht in Naarden-Vesting afgelopen zaterdag. Grote complimenten weer voor de Stichting Burgerzin Naarden en de vele vrijwilligers die gezorgd hebben voor dit fantastische onthaal bij de Nieuwe Haven.

'Welkom bij mooiste intocht van Gooise Meren'

De fietsen konden dit jaar op drie locaties worden gestald: een goed concept, blijkt nu. Langs de kade was het lekker druk, maar met plek voor iedereen. Vele boten met daarop de pieten kwamen één voor één binnenvaren. Wethouder Alexander Luijten mocht Sinterklaas ontvangen. Hij verwelkomde hem bij de leukste intocht van Gooise Meren en daarna klom de goedheiligman op zijn paard om aan de rondrit door de Vesting te beginnen.
De muziekpieten, de kleine pony, de dansende pieten met kerstlichtjes in de kleding en handschoenen, de vaandeldrager van Nardinc, de swingende brandweerpiet, de meisjespiet die high fives uitdeelde en honderden kinderen die op z'n hardst 'Pepepernoten' riepen. De kinderen wisten bijna niet waar ze moesten kijken, zo veel gebeurde er om hen heen. En tussen al die vriendelijke vrienden uit Spanje reden ook de prachtig versierde karren van de basisscholen uit Naarden. Ze hadden er duidelijk allemaal weer veel werk aan gehad om een mooie wagen en bijpassende kleding te maken. Dit jaar hadden de wagens het thema 'Muziek'. Zo waren er karren met reggae-muziek, hiphoppers en disco. Nadat de hele route door de Vesting was voltooid, ging het feestje voor de liefhebbers nog door in de Grote Kerk.

Sinterklaas is gesprek met de kinderen.
De rondrit door de Vesting.

Bos bloemen voor de 100-jarige Mientje van Kuyk bij feestje in restaurant Archibald Schimmelpenninck

Bloemen van de locoburgemeester. Foto: Bob Awick

BUSSUM Wilhelmina heet ze officieel, maar iedereen kent haar als Mientje van Kuyk-Evert. Zij mocht afgelopen donderdag maar liefst honderd kaarsjes uitblazen voor haar verjaardag. Een fantastische mijlpaal.

Voor deze toch wel heel bijzondere verjaardag was ook tijdens een gezellige lunch een kleine verrassing gepland. Mientje werd verrast door een bezoek van locoburgemeester Alexander Luijten. Hij kwam haar namens het gemeentebestuur feliciteren en maakte een gezellig praatje.
Reinier van Kuyk, zoon van de jarige job, vertelt hoe gezellig het was: "Alexander Luijten kwam binnen met een grote bos bloemen en ging gezellig met mijn moeder in gesprek."

'We dronken samen champagne en hebben geproost'

"Wat mijn moeder geweldig vond, was dat Alexander zo goed op de hoogte was van haar achtergrond. Ook hebben we met z'n allen een glas champagne gedronken en geproost op haar verjaardag." Mientje heeft haar verjaardag samen met haar kinderen gevierd. Vijf waren aanwezig, haar oudste en zesde kind zijn al overleden. Bij de verjaardag waren ook haar zes kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen aanwezig. Die kwamen zaterdag een cadeautje brengen. "Ze voelde zich echt jarig en heeft het allemaal zeer gewaardeerd." Reinier vertelt dat zijn moeder er nog heel goed uitziet voor haar leeftijd. "Je zou niet zeggen dat ze honderd is geworden. Het gaat goed met haar, maar ze heeft natuurlijk soms ook mindere dagen en dat mag als je al zo oud bent."

Naardense illustreert prentenboek op rijm 'Wie durft, zegt Sinterklaas'

Zaterdag 1 december om 13.00 uur feestje in deMess

'Wie Durft? zegt Sinterklaas' is een prentenboek op rijm dat een alternatief vormt voor het traditionele verhaal met Zwarte Pieten.

Barbara de Wolf en Bette Westera tijdens hun tournee in Utrecht.

NAARDEN "Ik hoor wel vaker dat mijn tekeningen op het werk van Fiep Westendorp lijken. Dat ligt waarschijnlijk aan de hoekige gezichtjes," vertelt illustratrice Barbara de Wolf uit Naarden. Zij maakte alle kleurrijke tekeningen voor het prentenboek genaamd: 'Wie durft? zegt Sinterklaas'.

Het boek ligt in de boekenwinkels en vindt daar al gretig aftrek. De eerste reacties én recensies op het boek zijn erg positief. De eerste druk is zelfs al uitverkocht. Daarbij tourt Barbara door het land met een show bij diverse boekenwinkels. Niet alleen Amsterdam, Utrecht en Den Haag, maar ook 'hometown' Naarden wordt aangedaan.

Feestelijke middag

'We zingen: Kattenpiet Kapoentje, geef het paard een zoentje'

Komende zaterdag om 13.00 uur zijn alle ouders en kinderen welkom in podium deMess voor een feestelijke middag. "Kinderboekenschrijfster Bette Westera leest voor, kinderen kunnen als kattenpietjes worden geschminkt, er zijn pepernoten, we gaan pietenmutsjes maken, we zingen met gitarist Diederik van Essel speciale liedjes zoals 'Kattenpiet Kapoentje geef het paard een zoentje' en we gaan live voor ieder kind een gedichtje met kleine tekening maken. Een bomvol en feestelijk programma."

Samenwerking

Barbara werkte al vaker met Bette aan prentenboeken, dus de samenwerking was snel beklonken. "Ik heb bij het gedicht, het is vrij lang voor een prentenboek, gekozen voor grote tekeningen waarop veel te zien is. Dan blijven de kinderen ook langer geboeid tijdens het voorlezen. Ik heb gekozen om de traditionele sinterklaaskleuren te gebruiken. Ik heb gewerkt in mijn typerende stijl, waarbij ik werk in collagevorm en met gemengde technieken zoals krijt, wasco, verf en papier met afbeeldingen van stof.

Irma en Bram van der Vlugt

Barbara vertelt hoe het boek is ontstaan: "Het idee was afkomstig van Irma van der Vlugt. Zij is de vrouw van Bram van de Vlugt, een zeer speciale vriend van Sinterklaas. Irma kreeg van haar vriendin Bette een Sinterklaasgedicht over kattenpieten. Ze zei direct: dat is zo leuk, waarom maak je er geen boek van? En zo gebeurde het dat Bette een heel lang gedicht schreef over kattenpieten die Sinterklaas met veel plezier helpen bij het bezorgen van de pakjes. Barbara vertelt tot slot in het kort waar het verhaal over gaat: "Er is één huis waar de katten niet naar binnen willen omdat daar een grote hond woont. Katten houden niet van honden, maar Sinterklaas wordt ook wat te oud voor het klusje en zo verzinnen ze dat de muizen mee kunnen helpen. In ruil hiervoor krijgen de muizen een bedje op de stoomboot en lekkere hapjes. Alleen, de grote mensen houden niet zo van al die muizen in huis..."

Barbara en Bette zijn zaterdag 1 december om 13.00 uur in deMess in Naarden, een kaartje kost 5 euro. Www.demess.nl.

Podiumplaats op EK voor ropeskippers uit Naarden

Keizer Otto scoort brons

Geen middenmoot, maar medailles.

NAARDEN Orginaliteit en creativiteit werden afgelopen zaterdag tijdens het EK ropeskipping voor showteams beloond met een derde plek en een bronzen medaille. Het team van turnvereniging Keizer Otto was nog nooit zo hoog geëindigd.

Tessa van der Mark is nog steeds uitzinnig blij. "Normaal gesproken zitten we in de middenmoot." De punten van de technische jury plaatsten hen op een negende plek, maar door het cijfer van de performancejury schoten ze door naar de derde plek. Het tweede team van de club uit Naarden eindigde op een goede negende plek.

Choreografie sprong eruit

De choreografie, die voornamelijk uit de koker van teamleden Tessa en Sebastien kwam, viel duidelijk in de smaak bij de performancejury.

Tessa vertelt wat in het juryrapport stond: "We werden geprezen om het showelement, muziekgebruik, verhaallijn en creativiteit."

Zondag zijn de beide teams teruggekomen uit Bratislava (Slowakije) waar het EK werd gehouden.

Normaal gesproken zitten ze in de middenmoot, nu halen ze podiumplek

Veel tijd om te feesten hebben ze niet. Het individuele EK staat voor de deur en een aantal teamleden heeft haar zinnen gezet op een ticket naar Oostenrijk.

Tessa en haar teamleden hopen dat de sport in Nederland meer aandacht krijgt. "Het is leuk en je leert snel trucjes. Bovendien is het laagdrempelig: je hebt alleen een touw en goede schoenen nodig en je kunt het overal doen."

Wie eens kennis wil maken met ropeskipping kan hiervoor terecht bij Keizer Otto.

SDO slaat keihard terug

Theo Visser en zijn dolblije vader. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM Een goede comeback heeft SDO afgelopen weekend een afgetekende zege opgeleverd tegen De Bataven: de Bussumse hoofdklasser was na een achterstand met 7-3 te sterk.

SDO begon zwak en keek al snel tegen een 0-2 achterstand aan. De Bussumers toonden echter veerkracht en rechtten knap de ruggen. Na een half uur spelen kwam SDO onder de druk vandaan en nog voor rust was de achterstand omgebouwd tot een 3-2 voorsprong door doelpunten van Jesse van Huisstede, Dino van Essen en Glenn Hemmers.
Na rust probeerde De Bataven weer wat terug te doen, maar doordat de ploeg dat probeerde, kreeg SDO veel ruimte om zelf kansen te creëren. Na een uur voetballen werd het snel 5-2 door een eigen treffer van De Bataven en een doelpunt van Jesse van Huisstede. Het spel was daarmee gespeeld. De Bataven scoorde nog wel een keer tegen, maar moest vervolgens toezien hoe SDO met doelpunten van Joost Heerschop en Theo Visser verder weg kon lopen.

Richard en Han lid van verdienste bij BFC

Han Westerink en Richard Spermon. Foto: BFC

Richard en Han lid van verdienste

BUSSUM Han Westerink en Richard Spermon zijn benoemd tot lid van verdienste bij BFC. Beide heren hebben een uitzonderlijke prestatie geleverd met het opzetten van het 7x7-voetbal voor 35+-senioren die uit 500 leden bestaat.

Vier jaar eerder wethouder dan vooraf gedacht, maar niet tegen wil en dank

Bussumer Nico Schimmel (Hart voor BNM) volgt vertrokken Munneke Smeets op

Nico Schimmel werd woensdag geïnstalleerd als wethouder.

door Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN Het kan raar lopen. Zo ga je voor het eerst van start als raadslid met een gezonde ambitie om over vier jaar of later wethouder te worden en zo word je het na een krap half jaar al. De politieke carrière van Nico Schimmel (Hart voor BNM) gaat onverwachts razendsnel. "Het wordt aanpoten", weet de nog onervaren Bussumer.

Dat Nico Schimmel nu al wethouder wordt heeft alles te maken met het plotselinge vertrek van wethouder Marieke Munneke Smeets. "Na haar ontslag hebben we ons moeten beraden op hoe het nu verder moest met onze coalitiedeelname. We hadden kunnen zeggen dat we boos waren omdat ook onze coalitiegenoten Marieke hadden weggestuurd, maar we beseffen ook dat we goed samenwerken met VVD, D66 en GroenLinks. We hebben ook een groot deel van onze punten opgenomen in het coalitieakkoord. We hebben het gevoel dat we dat willen waarmaken. We moesten dus wel door, daar waren we het over eens", vertelt Schimmel.

'Onze hele fractie had nog geen ervaring als het gaat om besturen'

Zoeken naar wethouder

Maar om door te gaan had Hart voor BNM wel een wethouderskandidaat nodig. Waar grote partijen als de VVD en D66 de wethouderskandidaten haast voor het oprapen hebben, was het voor het nog jonge en bestuurlijk onervaren Hart voor BNM wel even zoeken. "Onze hele fractie heeft nog geen ervaring als het gaat om besturen, maar we waren allemaal wel bereid om de stap te zetten en wethouder te worden. We wilden onze politieke verantwoordelijkheid nemen. Daarna hebben we gekeken wie het het beste kon gaan doen. Het is tenslotte wel een stap, want je maakt echt een sprong in het diepe. Toen ze vroegen of ik het wilde gaan doen, heb ik volmondig 'ja' gezegd."

Centrumprojecten

Schimmel heeft een volle portefeuille gekregen, waar alle projecten rond het Bussumse centrum het meest uitspringen. Scapino/Nieuwe Brink, Mariënburg, gebouw De Vonk en ga maar door. "Dat zijn projecten waar ik in het verleden als straatmanager zeker mee te maken heb gehad en die mij raken. Daar kan ik echt mijn ei in kwijt."

Studeren

De komende weken zal het voor Nico Schimmel vooral studeren worden. Studeren op lopende dossiers, alle stukken lezen. "Daarnaast heb ik veel gesprekken met de burgemeester en met de andere wethouders. Ze helpen me op weg en coachen me. Dat moet me zeker gaan helpen om deze klus zo goed mogelijk te klaren. Samen gaan we er iets moois van maken."

Leren

Waar Schimmel over een jaar staat als wethouder en wat hij dan bereikt heeft, durft hij nog niet te zeggen. "Ik kan wel van alles gaan noemen, maar het is voor mij nog moeilijk in te schatten hoe lang bepaalde zaken duren voordat alle procedures doorlopen zijn. Daarnaast moet ik mijn portefeuille nog veel beter leren kennen, alles lezen, en heb ik te maken met veel zorgvuldigheid. Ik durf er nog geen uitspraken over te doen. Toch hoop ik als wethouder natuurlijk dan wel heel veel geleerd te hebben."

Volop werk verzet aan het spoor

De aanleg van de Voormeerpassage is een hele klus. Foto: Gerrit Serné/ProRail

NAARDEN/BUSSUM Spoorbeheerder ProRail heeft afgelopen weekend volop gewerkt aan het spoor door Naarden en Bussum. Er reden daarom het hele weekend geen treinen.

Verreweg het meeste werk werd afgelopen weekend verricht aan het spoor ter hoogte van de Karnemelksloot. Daar wordt het spoor wat verlegd, zodat de treinen er straks een flink stuk sneller kunnen rijden: ze gaan van 80 km/uur naar 130 km/uur.

Daarnaast wordt de Voormeerpassage aangelegd, een fietstunneltje. Dat tunneltje verbindt twee delen van het Naardermeer met elkaar voor fietsers en wandelaars. Ze hoeven dan niet meer door de wijk te fietsen of te wandelen en ook dieren kunnen veilig het spoor oversteken.

Er werd ook alvast gewerkt aan de rest van het spoor, vooral door Bussum. Dat gaat komend jaar fors op de schop: er worden sporen en wissels weggehaald, waardoor de overwegen smaller kunnen worden. Afgelopen weekend werd er alvast voorbereidend werk gedaan.

't Hooge Nest gaat over de Joodse zusjes Janny en Lien

'Ik woon in een van de grootste onderduikplekken in 't Gooi'

Roxane van Iperen verhuist in 2012 samen met haar man en drie kinderen vanuit Amsterdam naar de oude villa 't Hooge Nest in Naarden. Tijdens de verbouwing vinden ze verstopplekken met pamfletten, kaarsen en muziekbladen. De nieuwsgierigheid van Roxane is gewekt en ze gaat op onderzoek uit om achter de geschiedenis van dit bijzondere huis te komen. Door gesprekken met verschillende mensen komt ze er langzamerhand achter dat de villa van februari 1942 tot september 1944 een onderduikadres is geweest voor Joden.

Roxanes nieuwsgierigheid werd geprikkeld tijdens de verbouwing van de villa. Foto: Bob Awick

NAARDEN "We waren meteen verliefd op villa 't Hooge Nest aan de Driftweg, op de grens van Huizen en Naarden", vertelt jurist en publicist Roxane van Iperen. "En we dachten: hier willen we wonen want dit is echt onze droomplek." Het huis was oud en moest nodig verbouwd worden.

"Tijdens de verbouwing kwamen we gekke dingen tegen, zoals de luiken. In eerste instantie dachten we dat het opbergplekken waren, maar toen we erin gingen kijken vonden we allemaal oude spullen zoals verzetskrantjes en oude teksten van liedjes." Roxane wilde graag weten voor wie deze verstopplekken gebruikt waren en is dat gaan onderzoeken. "Ik ben gaan kijken in archieven en boeken of ik over 't Hooge Nest informatie kon vinden. En ben ook in gesprek gegaan met de dame waarvan we het huis hadden gekocht of zij meer wist over de geschiedenis. Ze vertelde mij dat hier in de oorlog mensen ondergedoken hadden gezeten, maar wist niet precies wat het verhaal was. In de omgeving ben ik bij mensen vragen gaan stellen of zij meer wisten. Ze vertelden me dat er iets met het huis was, maar niemand wist het echte verhaal."

Onderduikadres

Villa 't Hooge Nest op de grens van Naarden en Huizen.

'Ik vond in de luiken opbergplekken met verzetskrantjes'

Daarom besloot Roxane zes jaar geleden om zelf op onderzoek te gaan. Door een gesprek met Ad van Liempt, auteur van oorlogsboeken, kwam ze erachter dat Nederlandse jodenjagers het huis hadden overvallen en de onderduikers hadden opgepakt. "'t Hooge Nest was een van de grootste onderduikadressen in 't Gooi. Het was een onderduikplek voor ten minste zeventien mensen; dat aantal liep soms op naar 25. Ook kwam ik erachter dat het huis van twee Joodse zussen was en dat de jodenjagers hier een enorme vangst hadden gedaan. Door die informatie ben ik de archieven ingedoken. In het Steven Spielberg-archief in Amerika vond ik foto's van kinderen die ondergedoken zaten en in onze tuin speelden en kreeg het huis opeens een heel andere betekenis. Ik ben in gesprek gegaan met mijn uitgever om het verhaal te vertellen. Hij zei meteen dat ik hier een boek over moest gaan schrijven en ik heb besloten om dat te gaan doen."

Twee Joodse zussen

'Kinderen die ondergedoken zaten speelden in onze tuin'

In de Tweede Wereldoorlog woonden de Joodse zusjes Janny en Lien Brilleslijper in 't Hooge Nest. Janny was getrouwd met Bob Brandes en woonde samen met hun zoontje Rob en dochter Liselotte in de villa. De andere bewoners waren zus Lien met haar man Eberhard Rebling en dochtertje Kathinka, vader Joseph, moeder Fietje Brilleslijper en broer Jacob. Ze waren naar 't Hooge Nest gevlucht vanuit Amsterdam en hebben van het huis een onderduikadres gemaakt.

Jodenjagers

"Het bijzondere aan deze locatie was dat de Joden waren ondergedoken bij andere Joden en niet, zoals gewoonlijk, bij niet-Joden en dat het onderduikhuis werd gerund door twee sterke vrouwen. In 't Gooi zaten veel onderduikers en veel NSB'ers; het was een van de grootste gebieden voor de jodenjagers. Maar de jodenjagers wisten niet dat 't Hooge Nest een onderduikadres was. In september 1943 werden 't Gooi, Amsterdam en Noord-Holland 'Judenrein' verklaard en werd de organisatie van de jodenjagers officieel ontbonden. Er was toen één jodenjager die toch doorging. Op een gegeven moment heeft hij een vrouw bedreigd die een briefje met het adres van 't Hooge Nest bij zich had. Dat adres kon ze gebruiken als ze in nood was. Die man is gaan kijken en was verbaasd dat er in de villa zo veel Joden ondergedoken zaten. Dat had hij niet verwacht. Die jodenjager heeft de familie en onderduikers verraden."
De familie Brilleslijper belandde op 3 september 1944 samen met de familie Frank op het allerlaatste transport naar Auschwitz. "In november 1944 werden de families naar Bergen-Belsen gedeporteerd, waar de zusjes Janny en Lien zich ontfermden over de zusjes Frank, die uiteindelijk overleden aan vlektyfus. Op 15 april 1945 bevrijdden de Engelsen Bergen-Belsen en werden Janny en Lien, als enigen van de families, bevrijd."

Pijnlijke familiegeschiedenis

Eerbetoon aan twee Joodse verzetszussen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee Joodse zussen - Janny en Lien Brilleslijper - een van de grootste onderduikadressen in Nederland: 't Hooge Nest, een villa in 't Gooi. Terwijl de laatste Joden in Nederland worden opgejaagd, gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en zo kwaad als het ging door, pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. Toch wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank. 't Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.

Om achter deze geschiedenis te komen, heeft Roxane onder meer contact gezocht met Kathinka Brilleslijper en Rob Brandes. "Met Kathinka en Rob heb ik veel gesprekken gehad over de pijnlijke familiegeschiedenis, want de zusjes Janny en Lien waren de enigen die het concentratiekamp hadden overleefd. De andere familieleden zijn allemaal vergast. Na die gesprekken zeiden ze dat ze vertrouwen in mij hadden om er een boek over te schrijven en gaven toegang tot alle persoonlijke archieven, brieven, memories en foto's. Tijdens het schrijven van het boek heb ik ook vaak contact met hen gehad." Roxane had het idee om het boek te schrijven als een geschiedenisboek, maar naarmate ze steeds meer in het verhaal kwam, leek het haar beter om het om een persoonlijke manier te schrijven. "Ik woon in het huis en kon het verhaal niet op een afstandelijke manier schrijven. Ik dacht dat ik beter kon proberen om in de huid van de zussen te kruipen. Toen het manuscript klaar was, heb ik het opgestuurd naar de kinderen van Janny en Lien; ik was zo benieuwd hoe ze het vonden. Ik heb er nachten wakker van gelegen of het boek wel op de juiste toon was geschreven. Hun reactie was zeer positief en ze vertelden mij dat het boek een zegen was en dat hun moeders heel trots zouden zijn geweest. Voor mij was deze reactie het allerbelangrijkst, want het zijn de enige lezers die voor mij echt van belang zijn. Rob zei ook nog tegen me dat het boek echt een monument voor de moeders is en dat ik de stem van de zusters Brilleslijper goed heb verwoord. Ik ben heel blij met het compliment. Ook lazen ze dingen in het boek die ze niet eens wisten. Het boek ''t Hooge Nest' is dan ook echt een verhaal over moed, maar ook over verraad en overleven in zeer slechte omstandigheden. Ook wil ik met het boek deze ongekende geschiedenis laten voortbestaan."

Eerbetoon aan moeders

"Ik heb, nu het boek is uitgekomen, veel contact met Rob en Kathinka, want het is een heftige tijd voor ze. Ze vinden het emotioneel, maar niet zwaar of donker. Vol overtuiging zeggen ze dat het licht overheerst en dat het verhaal nooit vergeten mag worden. Het is een eerbetoon aan hun moeders."

19 / 32

'Ik wil de marathon halen binnen vier uur en daar train ik hard voor'

Martijn de Bruijn loopt de marathon van Chicago voor KiKa

Martijn de Bruijn uit Naarden gaat voor de tweede keer een marathon voor een goed doel rennen. Dit keer gaat hij naar Chicago om geld op te halen voor KiKa.

Martijn de Bruijn wil zo veel mogelijk geld ophalen voor KiKa met de marathon van Chicago. Foto: Bob Awick

NAARDEN In 2016 heeft Martijn de Bruijn de marathon van New York gelopen voor het goede doel dance4life, dat de strijd aangaat met hiv en aids bij jongeren. En volgend jaar dus de marathon van Chicago en daar wil Martijn zeker 7500 euro aan sponsorgeld voor ophalen, maar als het aan hem ligt mag het veel meer zijn.

"Ik wil deze marathon lopen omdat de afgelopen jaren het genezingspercentage van kinderkanker gestegen is van 70 naar 75 procent, maar er kan nog veel meer winst geboekt worden. KiKa streeft naar 95 procent genezing voor alle kinderen met kanker en door steeds betere behandelingen krijgen de kinderen bovendien minder last van bijwerkingen en gevolgen."
Martijn vertelt dat hij na de marathon van New York met hardlooppensioen is gegaan. "Ik dacht altijd om maar één keer een marathon te rennen, want de voorbereiding en het hardlopen in New York waren heel pittig. Maar Stefan, een collega van mij, vertelde dat hij de marathon in Chicago ging rennen voor KiKa en hij vroeg of ik ook mee wilde doen. Daar moest ik even goed over nadenken, maar wat altijd in mijn achterhoofd bleef zitten, is dat ik een marathon binnen vier uur wil halen. In New York heb ik er twintig minuten langer over gedaan, dus heb ik deze kans met beide handen aangegrepen. Ik ben nu weer hard aan het trainen."
Twee maanden geleden begon Martijn met zijn Instagram 'slankmetkerst' omdat hij aanleg heeft om snel aan te komen en dan is vooral de maand december gevaarlijk met Sinterklaas en Kerstmis. "Tijdens de vorige marathontraining ben ik 6 kilo aangekomen. Dat was helaas geen spiermassa, maar gewoon te veel gegeten. Uiteindelijk ben ik ook gewoon geschikter voor een Netflixmarathon met een zak chips op de bank."

"Ik heb zelf geen kinderen, maar ik denk dat iedereen zich wel in kan denken hoe belangrijk het werk van KiKa is, want zoals Whitney Houston ooit al zong: 'I believe the children are our future'. Kinderen zijn ook de toekomst en moeten onbezorgd van hun kindertijd kunnen genieten. Ik sla dit soort mooie boodschappen uit liedjes, films en tv-series op op mijn laptop en als ik hardloop, zing ik dit soort liedjes in mijn hoofd en gaat voor mij het rennen makkelijker."

KiKa streeft naar 95 procent genezing voor alle kinderen met kanker

Martijn traint drie keer per week. "Tweemaal door de week zes kilometer en in het weekend wordt de afstand steeds groter. Ik train vaak bij het Naardermeer, op de hei en in de bossen in 't Gooi, maar soms ook op andere plekken zoals Zandvoort of Noordwijk, lekker bij de zee. In mei volgend jaar moet ik op een halve marathon zitten. Waar ik wel blij mee ben, is dat de stad Chicago vrij vlak is. Voor de marathon van New York heb ik niet optimaal kunnen trainen door een blessure. De bruggen in New York zijn heel heftig en ik was even vergeten dat ik daarvoor heuvels had moeten trainen. Na een kilometer of 25, bij de derde en zwaarste brug, vallen veel mensen af. Na die brug dacht ik: ik wil echt niet meer verder, maar ik moest door en ik ging ook door." Als mensen met Martijn mee willen trainen, dan kan dat en je hoeft niet per se een marathonafstand te lopen. "Ook niet denken: dat kan ik niet, want als ik het kan, kan iedereen het. Ik heb bij de eerste marathon gebruikgemaakt van de 'Hardlopen met Evy'-app omdat ik nog geen drie minuten achter elkaar kon hardlopen. Door die ervaring ga ik nu beter voorbereid te werk en laat ik mij niet gek maken door trainingsschema's. Ik loop en train op gezond verstand en met een groot doorzettingsvermogen omdat ik een bepaald doel voor ogen hebt en dat is KiKa: die kinderen hebben het echt zwaarder dan ik."

Om geld bij elkaar te krijgen voor KiKa heeft Martijn familie, vrienden, contacten en bedrijven - Martijn werkt als uitvoerend producent bij Talpa voor House of Talent - benaderd met de vraag of ze willen doneren, maar hij hoopt ook dat lezers hem willen steunen met deze goededoelenmarathon. Om geld op te halen, is Martijn bereid om tegenprestaties te leveren. "Laat mij jouw sinterklaasgedichten schrijven, huur me in als Piet om de cadeaus langs te brengen of om een kerstboom bij je thuis of bedrijf op te tuigen. In kerstbomen ben ik echt heel goed, het is bij mij dit jaar al voor Sinterklaas kerst in huis. Ik heb mijn huis verhuurd om een reclamefilmpje op te nemen in kerstsfeer en de opbrengst gaat naar KiKa. Als je dat wilt, kun je mij een mail sturen. Waar ik ook aan dacht was dat er ruim 15.000 huishoudens in Bussum zijn en als elk huishouden 1 euro overmaakt dan heb ik veel geld voor KiKa en dat is hard nodig. Denk ook niet dat een ander wel doneert en dat jij het niet hoeft te doen."

'Laat mij sinterklaas- gedichten schrijven of huur me in als Piet'

Mensen die de actie van Martijn en KiKa willen helpen, kunnen een bedrag doneren via https://2019.runforkikamarathon.nl/martijn-de-bruijn. "Iedereen kan ook contact met me opnemen door een mail te sturen naar info@martijndebruijn.nl. Als mensen zelf iets leuks bedenken en daarvoor geld aan KiKa willen doneren, sta ik daar voor open."

22 / 32

Marcus Akerman exposeert bij kunsthandel Dekker.

Donderdag 29 november

Wens (kerst)kaarten maken

19:00 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk Bussum

Inschrijven voor ijshockey bij Bussum op IJs.

Met Chinese of Japanse penseelstreken. Materiaalkosten tien euro, en kosten workshop 25 euro. aanmelden via www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

Het Goois Jazz/Fusion Quartet

20:30 uur | deMess Naarden

Vier rasmusici en teven docenten bij de Nieuwe Muziekschool spelen easy jazz en fusion muziek uit de jaren '80. Kaarten zijn verkrijgbaar via: www.demess.avayo.nl. Kaartjes met drankje in de pauze € 17,50.

Vrijdag 30 november

Ashtanga Vinyasa yoga

9:00 uur | YogaYvonne Naarden

YogaYvonne heeft Ashtanga yogalessen Ashtanga yoga is een traditionele yogastijl; een vaste serie lichaamshoudingen ontwikkeld door Sri Pattabhi Jois (India). De bewegingen worden gekoppeld aan de adem, waardoor een vloeiende beweging ontstaat (Vinyasa). www.yogayvonne.nl.

SeniorWeb Inloopspreekuur

10:00 uur | Bibliotheek Bussum

Elke vrijdagmorgen van 10-12 zitten vrijwilligers van SeniorWeb klaar om uw vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden.

t Bussums GeheugenHuis

10:00 uur | Wijkcentrum Uit Wijk Bussum

Een ontmoetingsplek voor en door mensen met (beginnende) geheugenproblemen en/of mantelzorgers. We spelen o.a. geheugenspellen, doen creatieve activiteiten, drinken gezellig koffie en lunchen met elkaar. Meer info: elindhout@versawelzijn.nl.

Ontmoet de buurtsportcoach

11:00 uur | Bibliotheek Bussum

Meer bewegen? Op zoek naar een leuke sportieve activiteit? De buurtsportcoaches geven advies over het beweegaanbod in de regio, een gezonde levensstijl en actief blijven meedoen.

Creativiteitsgroep

13:30 uur | SCAN Naarden

Speciaal voor voor jongens en meisjes 4 t/m 7 jaar. Kosten €2,40 per keer info Jose de Groot 035-6943262

Café voor Later

19:00 uur | Wijkpost De schakel Naarden

Reeds of bijna met pensioen? Hoe kunt u uw tijd vullen. Dit keer is het thema: vrijwilligerswerk en het kader van behoud gezondheid. Jacqueline van Rossum coördinator vrijwilligerswerk Gooise Meren komt hierover met ons van gedachte wisselen.

Pianorecital

20:15 uur | BIJ ANDREAS Naarden

Op 30 november vieren wij de naamdag van St. Andreas. Voor deze avond hebben wij de veelbelovende pianist Nicolas van Poucke uitgenodigd. Hij speelt werken van Chopin. Concert om 20.15. Deuren open om 19.45. Kaarten bestellen via www.bijandreas.nl.

Zaterdag 1 december

Repaircafé

10:00 uur | Wijkpost De schakel Naarden

Repareren en zo min mogelijk weggooien, dat is beter voor onze portemonnee en voor het milieu. Fiets, speelgoed, kleding, huisraad,.. defect? Neem je te repareren spullen mee en kom langs. Het Repaircafé is geopend van 10.00–12.30 uur.

Vrouwen in de kunst

10:30 uur | WOC Bellefleur
Naarden

Een cursus kunstgeschiedenis van zes lessen die in het teken staat van zes intrigerende vrouwelijke kunstenaars. Zie voor meer informatie www.artemisomnibus.nl

Opening expositie

16:30 uur | Kunsthandel Dekker Bussum

U bent van harte welkom op de Expo Opening van kunstenaar Marcus Akerman van 16.30 en 20.00 uur. Marcus Akerman is een Britse kunstenaar, woonachtig in Bussum.

Zondag 2 december

Maria Magdalena Cirkels

10:00 uur | Spirittours Naarden

We komen samen voor healing, reading en energietransmissies om voorbij angst en pijn te gaan naar overvloed en onvoorwaardelijke liefde voor onszelf en de mensen om ons heen. Vier inspirerende, liefdevolle ochtenden voor jezelf.

Maandag 3 december

Seniorencafé

10:30 uur | Brasserie Stokjes en Lepel

Op maandag is zoals gewoonlijk het ASGM Seniorencafé in de Brasserie Stokjes en Lepel.

Brainstorm Café - NAH

12:00 uur | Wijkcentrum Uit Wijk

Niet-aangeboren hersenletsel? Kom naar ons Brainstorm Café. Je kunt je lunch meenemen, wij zorgen voor een drankje. Meer informatie: BrainstormNAH@gmail.com 06-25108102 (Jacqueline).

Dinsdag 4 december

Hatha Yoga

Heartfelt Bussum

Heb je behoefte aan meer rust in je hoofd en souplesse in je lichaam? Kom dan langs voor een gratis proefles.

Muziek met Peuters

9:15 uur | De Gooische Muziekschool
Bussum

Muziek met Peuters Decemberfeest start 27, 28 en 30 november bij De Gooische Muziekschool. Themacursus met 2 lessen Sint en 2 lessen Kerst. Lekker samen muziek maken. Meer informatie www.degooischemuziekschool.nl.

Feelgoodfilm met ontbijt

9:30 uur | Filmhuis Bussum

De feelgoodfilm Normandie Nue wordt vertoond samen met een lekker Frans ontbijtje. In de film tracht de burgemeester (Georges Balbuzard uit de film Intouchables) de economische nood voor zijn dorp te verlichten door de bewoners over te halen om naakt te poseren.

Oefengroep Nederlandse Taal

10:00 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk
Bussum

Spreken, lezen, schrijven en/of grammatica oefenen met Nederlandse vrijwilligers. Iedereen is welkom. Gratis deelname. Info: Esther Lindhout, 06-27025703 of Elindhout@versawelzijn.nl.

Digi-café SeniorWeb

10:00 uur | Bibliotheek Naarden

Locatie: bibliotheek Gooi en Meer Naarden. Tijdstip: 10-12 uur. Kostenloos advies.

Basiscursus kalligrafie

19:30 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk
Bussum

In 10 lessen wordt onder begeleiding van Marjolein Keuning, stap voor stap de basistechnieken van het kalligraferen aangeleerd, op dinsdagavond 19.30 - 21.30 uur in Bussum. Aanmelden 035-6910152.

Tafeltennis

20:00 uur | TTV Good Luck Bussum

Wilt u een balletje slaan of uw conditie op peil houden dan bent u alle dinsdagavonden vanaf 20.00 uur van harte welkom in onze zaal aan de Dr. Schaepmanlaan te Bussum. Voor meer info www.goodluck.nl

Woensdag 5 december

Spieghelcafé

10:00 uur | Spieghelkerk Bussum

Nieuwe 's-Gravelandseweg 34, Bussum. Loop even binnen voor een praatje en een kopje koffie.

Klassieke muziek lezing

10:30 uur | Bibliotheek Bussum

Deze keer is het onderwerp Amerikaanse muziek. Zijn er wel Amerikaanse componisten? Is er meer dan jazz en country of gospel. Meer dan Leonard Bernstein. Entree €4 voor ASGM leden en € 6 voor niet-leden.

Technoclub

13:30 uur | SCAN Naarden

Op de woensdagmiddag is er techniek les voor jongens en meisjes van 9 t/m 12 jaar. We gaan zagen, boren, hameren. We werken met hout, metaal en andere materialen. 10 lessen voor €24,00 Tijd: 13.30-15.00 uur info Jose de Groot 035-6943262.

Tekenen

15:15 uur | SCAN Naarden

Bij de Scan is er nog plek voor kinderen van 5 t/m 12 jaar die het leuk vinden om goed te leren tekenen. Kosten 10 lessen €33,00. info Jose de Groot 035-6943262.

Chi Neng Qigong

16:00 uur | praktijk Piith Bussum

Woensdag van 16.00 tot 17.00 uur en van 17.30 tot 18.30 uur lessen in Chi Neng Qigong door erkende instructeur. Info bij Gerda Schoots 06 -24353138.

Fitstap trainingen

19:00 uur | WOC Bellefleur
Naarden

Fitstap is een nieuw, uniek beweegprogramma. Met Fitstap voel jij je in 12 weken (weer) fit en vitaal. Daarbij staat een gezonde geest in een vitaal lichaam centraal. En daarbij gaan wij je helpen. Fitstap is er voor elke conditie. Stel je vraag aan FitStapcoach Tineke 06-53315736. www.fitstap.nl.

Bridgen in Trefpunt

19:30 uur | Het Trefpunt Bussum

Terug van weggeweest! Bridgeclub Trefpunt speelt weer op haar oude honk in het Trefpunt aan de Lorenzweg 59 in Bussum. Wij nodigen bridgers uit om weer mee te komen doen. Iedere woensdag avond vanaf 19.10 uur bent u welkom. Voor info tel. 035 6940321.

Yin Yoga

20:00 uur | Heartfelt Bussum

Heb je behoefte aan meer rust in je hoofd en souplesse in je lichaam? Kom dan langs voor een gratis proefles Yin Yoga. Een rustige vorm van Yoga waarbij je alle spieren ontspant en je bindweefsel soepel maakt en houdt! Info+aanmelden: irene_van_es@hotmail.com.

En Verder

Vanaf vrijdag 7 december

Bussum op IJs

Plein voor gemeentehuis

Schaatsbaan voor jong en oud met gezellig restaurant. Bussum op IJs wordt gehouden van 7 december tot en met 6 januari 2019. De vrijwilligers kunnen nog hulp gebruiken (geld en handjes). Inschrijving voor schaatslessen en clinics zijn gestart. www.bussumopijs.nl.

Zondag 9 december

Kerstmarkt Spiegelstraat

12.00 tot 18.00 uur Spiegelstraat

Traditionele kerstmarkt in de Spiegelstraat in Bussum. Bekend van voorgaande jaren om de sfeer, het aanbod en de gezelligheid. Met meer dan 50 kramen, live muziek, hapjes & drankjes en een levende kerststal.

'De huid heeft mij altijd gefascineerd'

Paramedische Praktijk Bussum zit per 1 december op nieuwe locatie

Huidtherapeute Angela Koenders in haar nieuwe praktijk. Foto: Bob Awick

BUSSUM Paramedische Praktijk Bussum verhuist op 1 december naar de H. Kamerlingh Onnesweg 45. Ook heeft de praktijk een nieuwe naam gekregen: KAN Skin Clinic.

Huidtherapeute Angela Koenders (36) heeft in 2012 de praktijk overgenomen van Margrit Frenzel. "Van jongs af aan ben ik gefascineerd door de huid. Als klein meisje keek ik naar elke huid en ik wist toen al dat ik daar iets mee wilde doen. Mijn moeder was cliënt bij Margrit, die toen huid- en oedeemtherapeute was. In die periode deed ik de opleiding Schoonheidsverzorging, maar vond het niet echt bij mij passen omdat ik de diepgang in de opleiding miste. Mijn moeder vertelde dat aan Margrit en die zei: "Neem Angela een keertje mee." Ik was toen zeventien jaar en ben bij haar begonnen en heb de opleiding gedaan voor huidtherapeute. Margrit had toen al besloten dat ik dé kandidaat was om haar praktijk over te nemen als ze met pensioen ging. En nu heb ik de praktijk zes jaar en doe het samen met Moniek de Kruijf en Gosine Teuwissen." Ook heeft Angela een 'locatie' aan het Lijsbet Eelantsplein 1 in Weesp.
"Als iemand naar de praktijk komt, beginnen we met een intakegesprek. Je kunt vrijblijvend en kosteloos langskomen voor zo'n gesprek. Tijdens het gesprek vragen we waar iemand voor komt, hoeveel behandelingen er nodig zijn, wat het gaat kosten en of het vergoed wordt door een zorgverzekeraar." Een huidtherapeutische behandeling is voor mensen die huidproblemen hebben zoals acne, oedeem of littekenweefsel, maar ook pigmentvlekken, couperose, (steel)wratten of anti-aging. Storende haargroei of overbeharing, bij vrouwen en mannen, wordt behandeld met een LightSheer diodelaser. "Vrouwen en mannen die een mooiere en steviger huid willen hebben, kunnen we behandelen met endermologie. Deze behandeling is ook heel geschikt voor mensen die een oudere huid hebben gekregen na bijvoorbeeld een intensieve ziekte. Endermologie is een intensieve bindweefselmassage met een LPG-apparaat waardoor de huid en het onderhuidse bindweefsel stevig worden gemasseerd. Deze behandeling zorgt voor een betere doorbloeding waardoor de kwaliteit van je huid en je gelaatstrekken worden verbeterd. Het apparaat gebruiken we ook om littekenweefsel te verzachten en verbeteren, cellulitis, borsten steviger maken als ze bijvoorbeeld door borstvoeding slapper zijn geworden of voor shaping. Dat zijn vetrandjes die je met sporten niet weg krijgt. Onze oedeemtherapie is onder andere voor cliënten die kanker hebben gehad, bloedvatproblemen of na een ongeval. Oedeem is vochtophoping en dat kunnen we behandelen met manuele lymfedrainage. Dit is een massagetechniek die de vochtafvoer van de lymfe uit je arm of been stimuleert. Dit wordt vaak gedaan in combinatie met een compressie zoals steun- of armkousen." Angela vertelt dat de reden van de verhuizing is dat de praktijk in het gezondheidscentrum aan de Bremstraat 3 te klein is. "Ik wil graag mijn eigen sfeer creëren. We hebben nu vier moderne behandelkamers. De naam KAN heeft ook een link naar de kwaliteit van het leven van cliënten, want als hun belemmeringen en klachten verdwijnen, neemt de energie en het zelfvertrouwen toe. Met andere woorden: het KAN!"

Meer informatie staat op
www.kanskinclinic.nl.

'Je kunt vrijblijvend en kosteloos langskomen voor een intakegesprek'

Uit de historie van Bussum en het Gooi
Groepsschuilplaats Type P

Groepsschuilplaatsen Type P (tekening Lex Tempelman) Foto: Picasa

Een ieder die wandelend, fietsend, varend, met de auto of met de trein richting Weesp of Muiderberg gaat, kent de 'bunkers' die her en der verspreid in de weilanden staan. Welke functie hebben ze gehad?

Deze bunkers zijn in de laatste jaren voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd. Midden in een gebied dat bij oorlogsdreiging 30 cm onder water gezet zou worden. Dat is 1940 ook deels gebeurd, maar niet zoals het oorspronkelijke plan was.

Groepsschuilplaats bij Naardermeer Foto: Picasa
Geweerschietgat bij de ingang van een groepsschuilplaats (foto’s Klaas Oosterom) Foto: Picasa

De tientallen groepsschuilplaatsen voor soldaten, die zich in het gebied van Naarden, Muiderberg en Weesp bevinden, zijn praktisch niet gebruikt, mede door de snelle capitulatie.

Verspreid over het hele Waterliniegebied van Muiden tot aan de Biesbosch zijn 570 van deze groepsschuilplaatsen gebouwd; het merendeel (400) hiervan bestaat nog. Sommigen zijn inmiddels nagenoeg onzichtbaar in het landschap opgenomen. Een aantal is nooit afgebouwd. Een deel van het zand om beton te maken kwam uit de Bussumse zandzee, die daardoor in een plas veranderde.

Door een opening aan de achterzijde van de schuilplaatsen komt men in een korte gang, vaak met enkele neergaande treden en een van daaruit naar links gerichte 'sluis' met een zware, stalen deur met grendels. Via een tweede, vergelijkbare deur kon rechtsom een achterliggende, vrijwel vierkante ruimte worden bereikt, de echte schuilplaats. De toegang kon vanuit deze ruimte worden bestreken door een geweerschietgat (zie foto). De stalen deuren zijn echter zelden of nooit geplaatst en de ingangen zijn later vaak dichtgemaakt met baksteen en vervolgens gepleisterd. De schuilplaats moest met zijn 2.15 meter dikke dak bescherming bieden aan 10 tot 12 man. De haken op het dak dienden voor het aanbrengen van camouflagemiddelen, zoals netten of een gronddekking van grasplaggen. De muurdikte varieerde van 1.50-1.80 meter (frontmuur) tot 0.60-1.00 meter voor de overige muren. De schuilplaats heeft in het beton buizen voor ventilatie en telefoonverbinding. De uitstulping op het dak is voor een periscoop, die echter nooit is aangebracht.

De groepsschuilplaatsen zijn nu onderdeel van de rijksmonumenten Stelling van Amsterdam en Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Klaas Oosterom

Bron: De Nieuwe Hollandse Waterlinie in vogelvlucht. Lex Tempelman en Chris Will. 2018.

Filmquiz Dwars in Filmhuis Bussum

Mensen uit filmvak delen hun ervaringen, verhalen en kennis

Gwen Jansen presenteert de filmquiz.

BUSSUM Filmliefhebbers kunnen zich opgeven voor filmquiz Dwars ter ere van het 40-jarige bestaan van filmhuis Bussum.

Directeur Janine Beulink van het Filmhuis vertelt: "Met deze unieke filmquiz op vrijdag 30 november sluit het Filmhuis Bussum de jubileummaand af. Met deze quiz wordt aan de hand van hilarische, dynamische en gevarieerde vragenrondes met filmfragmenten en diverse live-acts een gezellige avond gemaakt. Tijdens de avond komen veel verschillende genres voorbij. Het gaat om beelden uit het verleden, het heden en de toekomst. Het leukste is dat zowel filmkenners als filmliefhebbers mee kunnen doen. Er komen ook mensen uit het filmvak die hun eigen ervaringen, verhalen en kennis delen. De filmquizer krijgt hierdoor een uniek kijkje achter de schermen. "
Filmmaker en presentatrice Gwen Jansen presenteert de filmquiz. Meedoen kan in een team van twee personen of gewoon alleen. De filmquiz duurt 2 uur (exclusief pauze) en begint om 21.00 uur. Kaartjes via filmhuisbussum.nl.

Toonkunst Bussum; van Russisch-orthodoxe liturgische muziek tot romantische klanken

Toonkunst Bussum geeft concert in Wilhelminakerk.

BUSSUM Het koor en orkest van Toonkunst Bussum geven op zondag 9 december, onder leiding van dirigent Yiorgo Moutsiaras, een najaarsconcert in de Wilhelminakerk. Centraal staan de werken van zeven Russische meesters.

Het belooft een hele gevarieerde avond te worden. Denk aan een koor met orkest, koor a capella, blaaskwintet, strijkorkest en symfonieorkest. Verschillende stijlen, bezettingen en genres komen aan bod tijdens het concert. De organisatie laat weten wat het publiek kan verwachten: "Van Russisch-orthodoxe liturgische muziek en volksmuziek tot romantische en meer westers georiënteerde muziek."

Toonkunst heeft met de keuze voor Russische meesters geen eenvoudige taak op zich genomen. Zo moesten de zangers de klanken van het Russisch onder de knie zien te krijgen. Ook was het noodzakelijk de betekenis van de woorden te doorgronden. Wel wordt het laatste stuk, de cantate Johannes van Damascus, in het Duits gezongen.

Het concert begint om 15.00 uur. Een kaartje kost 17,50 euro, inclusief programmaboekje en consumptie in de pauze. Kinderen tot twaalf jaar kunnen gratis mee en voor jongeren van twaalf tot achttien kost een kaartje 5 euro. Kaarten te bestellen via info@toonkunstbussum.nl of bel met Wil Senden: 035-623 53 09.

Expositie van ReinoArt

BUSSUM In de bibliotheek is de expositie van professional graffiti- en stencilartkunstenaar Reinier van Bochove te zien. Onder de naam ReinoArt wil hij als kunstenaar de kunstvorm van graffiti-spuiten in de breedst mogelijke verschijningsvormen laten zien en met workshops laten beleven. Door gebruik te maken van verschillende technieken maakt ReinoArt schilderijen op onder andere canvasdoeken en muurschilderingen. Ook geeft hij workshops voor kinderfeestjes, personeels-, bedrijfs- en familie-uitjes, scholen en kinderopvang. Meer informatie staat op www.reinoart.nl. De expositie is te zien tot en met 15 januari.

Vrijwilligers gezocht

De wandelclub van het Maatjesproject Bussum zoekt enthousiaste deelnemers. De wandeling is ca 6 km.

Wijkpost De Schakel zoekt een voorzitter die vorm wil geven aan het beleid en mee wil denken en doen met de andere gedreven bestuursleden.

Geïnteresseerden gezocht voor Taal voor Thuis: leer ouders de taalontwikkeling bij hun kind te stimuleren en de betrokkenheid met school te vergroten.

Deze en meer vacatures op www.versavc.nl. of bel met ons op 035-6938525.

Een duidelijk 'nee' van het college

Er komen geen strandhuizen op strandje Muiderberg

Geen huisjes langs het stand, is de boodschap. Archieffoto: Vranz van Maaren

MUIDERBERG Het college heeft vorige week een duidelijk standpunt ingenomen. Ze zien strandhuisjes op het Muiderbergse strand niet zitten. Dat heeft ze inmiddels ook al aan de provincie Noord-Holland laten weten. Die is eigenaar van de grond en is degene die uiteindelijk het laatste woord heeft.

Hiermee komt een einde aan een roerige periode nadat in september de plannen voor de bouw van 25 strandhuizen uitlekten. Binnen enkele weken werden er ruim 2.200 handtekeningen verzameld als protest. De eerste plannen voor de bouw van strandhuizen dateren overigens al van 2016. Toen klopten de initiatiefnemers voor het eerst aan bij de gemeente om hun plannen uit de doeken te doen.

Tot nu toe had het college zich van een duidelijk publiekelijk standpunt onthouden. Ook richting de initiatiefnemers hielden ze de boot af. Ze wilden eerst de Kustlijnvisie afwachten. Daarmee wordt begin 2019 een start gemaakt. Dat het college nu toch vooraf met een standpunt komt heeft vooral te maken met het ontbreken van draagvlak voor de plannen. Ook wil ze geen onomkeerbare processen in gang zetten.

Naast het ontbreken van draagvlak zijn er voor het college nog twee belangrijke redenen om de plannen naar de prullenbak te verwijzen: de kwetsbaarheid van het gebied en het karakter van Muiderberg. Het stuk grond ligt dicht bij kwetsbare gebieden als Natura 2000 en het Natuurnetwerk Nederland en de kuststrook ligt deels in de zogenaamde bufferzone. Daar is geen plaats voor recreatiewoningen. Het college wil inzetten op toerisme en dagrecreatie, maar met behoud van het karakter en de rustieke sfeer van Muiderberg. Begin 2019 begint de gemeente met het opstellen van een Kustlijnvisie. Hierin worden de kaders en plannen voor onder meer de kustlijn van Muiden en Muiderberg vastgelegd. Inwoners, ondernemers en instellingen worden hierbij betrokken.

Vijf weken schaatsplezier op de Schoutenwerf

Zaterdag gaat de baan open.

MUIDEN Wie niet kan wachten om de ijzers onder te binden, moet nog een paar dagen geduld hebben. Vanaf zaterdag kan er op het terrein van de Schoutenwerf geschaatst worden. Op water uit de Vecht.

Op de plek, waar volgend jaar onder meer appartementencomplexen verrijzen, ligt de komende vijf weken, tot en met zondag 6 januari, ijs. Een 'cadeautje' van de ontwikkelaar aan de inwoners van Muiden. "We vinden het leuk om nu al wat terug te doen voor alle overlast die er gaat komen tijdens het bouwen", aldus de woordvoerder. Behalve dat er vrij geschaatst kan worden op de baan van 11 x 25 meter, worden er ook tal van activiteiten georganiseerd. IJshockeywedstrijden op maandagavond, curling wedstrijden en ook kunnen bedrijven er terecht voor een feestje of een kerst- of eindejaarsborrel. Met de Muidense ijsclub Eendracht zijn nog gesprekken gaande over eventuele schaatslessen.

Vrijwilligers gezocht

Het water gaat na afloop van de ijspret weer terug in de Vecht

Alles is vrij snel opgetuigd en de organisatie is dan ook nog op zoek naar vrijwilligers die een handje willen helpen. "Het Dickensfestival is helaas niet doorgegaan, maar we hopen dat een aantal van de vrijwilligers ons wil helpen", aldus de woordvoerder.

Water uit de Vecht

Er worden in het hele land tal van tijdelijke ijsbanen opgetuigd in de maand december. Sommige gebruiken kunststofplaten die gekoeld worden. Voor de ijsbaan in Muiden wordt water uit de Vecht gebruikt. Behoorlijk duurzaam, laat de organisatie weten, ook omdat het na afloop weer teruggaat in de Vecht. Het koelen van de baan gaat niet duurzaam, al gebruikt de ijsbouwer wel efficiënte machines. Die zijn deze week begonnen met het maken van het ijs.
Of er nu een jaarlijkse traditie is geboren, kan de woordvoerder niet zeggen. Wel dat de gemeente enthousiast is. Mocht er een volgend jaar weer een ijsbaan komen dan zal die in ieder geval op een andere locatie moeten komen. Op de Schoutenwerf wordt dan gebouwd.

Openingstijden

De schaatsbaan is de hele week open. Op maandag tot en met donderdag van 12.00 tot 19.00 uur en op vrijdag van 12.00 tot 21.00 uur.
In het weekend kan er geschaatst worden van 10.00 tot 21.00 uur. Kinderen tot twee jaar mogen gratis de baan op.

Meer en actuele informatie is te vinden op de speciale Facebooksite Schaatsen op de Werf. Daar staan ook filmpjes en foto's van het opbouwen van de baan en het ijsmaken.