NaarderNieuws

18 februari 2015

NaarderNieuws 18 februari 2015


Elf sterren voor Vestinghotel

Prins Carnaval onthult de elf sterren voor het Vestinghotel. Foto: Lisa van Dorp

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Het Vestinghotel aan de Marktstraat moet nog helemaal verbouwd worden of het heeft al elf sterren. Carnavalsprins Joost Geerling onthulde dinsdag tijdens de carnavalsstunt een naambord met een kwaliteitsaanduiding waar menig hotelketen jaloers op kan zijn.

Op de laatste dag van het carnaval waren de feestvierders met een man of 222 naar het hotel gekomen om de traditionele stunt mee te maken. Hoteleigenaar Wachter Muller had op zijn beurt ook een verrassing voor de Vestingnarren. Hij overhandigde de prins de sleutel van de suite-in-aanbouw op een roodfluwelen kussen. De sleutel past ook op de minibar, kondigde Muller aan. "Het Vestinghotel wordt een hotel voor heel Naarden. Dus ook voor de carnavalsvereniging." Hij nodigde iedereen uit om binnen een kijkje te nemen.

Marleen Sanderse en Prins Carnaval leren Muller junior de alaaf. Foto: Lisa van Dorp

Geerling, "Ik heb het laatste van mijn stem bewaard voor deze stunt", beklom als eerste de trap naar de suite, gevolgd door de verzamelde Vestingnarren. Met het oog op de leeftijd van het gebouw deelde Muller de feestvierders op in drie groepen. "De opkomst is zo groot dat we ons op moeten splitsen. Anders zijn we met zijn allen heel snel beneden."

In wat straks het pronkjuweel van het hotel moet worden, de bruidssuite met uitzicht op de Grote Kerk en een metershoog plafond, beklonken Muller en Geerling een deal. Dat deden ze naast een kingsize bed met het opschrift Prins Ravel. De Vestingnarren krijgen vanaf nu elk jaar met carnaval de 'prinselijke suite' tot hun beschikking, zei Muller, terwijl hij Geerling een ochtendjas, tandenborstel en zeepjes overhandigde. Geerling nam meteen een optie op de kamer tot 2026. Muller kreeg de ingelijste reservering voor aan de muur in de hotellobby.

Wethouder Marleen Sanderse, aanwezig namens de gemeente, vermaakte zich prima. "Dit is een mooie, feestelijke start van een plek die heel belangrijk gaat worden voor Naarden. Je kunt je in de Vesting toch geen betere uitvalsbasis wensen?"

Carnavalschef Hans Kelderman sprak van "weer een heel goed carnaval met alleen maar hoogtepunten". Elke feestavond werd bezocht door de harde kern van 300-400 man. De carnavalsvereniging deelde dit jaar drie 'sleutelordes', onderscheidingen, uit. Aan Arie Vonk (Bussumse fotograaf met pensioen), Rene Pas (voor zijn Weegschaalmuseum) en stadhuisbode Edward (bijna met pensioen).

Man slaat jonge carnavaller

NAARDEN - Een vooralsnog onbekende man heeft zaterdagavond een jonge carnavalsbezoeker (23) geslagen.

Het voorval gebeurde op de Amsterdamsestraatweg. De jongen werd zomaar geslagen door de man en raakte daardoor gewond aan zijn neus. De dader was dronken.

Er wordt gezocht naar een man van 1.75-1.80 meter lang met een fors postuur. De man had kort donkerblond haar en droeg een oranje shirt met de Nederlandse vlag. Bellen met de politie kan op 0900-8844.

Carnaval verder rustig
Naast het voorval met de jongen was het Naarder carnaval verder rustig te noemen.

Nog geen spoor van daders plofkraak

NAARDEN - Er wordt nog steeds gezocht naar de daders van de plofkraak op station Naarden-Bussum afgelopen november. Dat laat de politie weten.

De plofkraak vond plaats op twaalf november, 's ochtends vroeg. De geldautomaat werd compleet verwoest door de plofkraak. De daders namen een geldbedrag mee en vluchtten vervolgens op een scooter.

Recherche doet onderzoek
Meteen na de plofkraak deed de recherche sporenonderzoek rond de geldautomaat en er werd een buurtonderzoek gedaan. Van de daders ontbreekt echter nog elk spoor.

De recherche vermoedt dat de daders de hal waar de geldautomaat staat van tevoren hebben verkend en hoopt dat bezoekers van het station wat gezien hebben. Er wordt gezocht naar mensen met meer informatie over de plofkraak. Bellen met de recherche kan op 0800-6070.

40

centimeter lang was de granaat die afgelopen week werd gevonden op het Naardereiland

Op de grens van twee werelden

Onder deze titel schreef Dr. Hendrik Colijn (1869-1944), Minister van Staat, in juni 1940 deze brochure. Colijn was militair in Indië en directeur van een olieconcern en verschillende keren minister en minister-president. Een staatsman! Door deze brochure verloor hij het vertrouwen van een groot deel van het Nederlandse volk.

Hij voorzag een langdurige periode dat er in Europa, en dus ook Nederland, een Duitse heerschappij zou zijn en hij leek die ook te aanvaarden. Hij stelt de volgende vraag en geeft het volgende antwoord: "Moeten we in die richting nu zelf meewerken of moeten we gelaten afwachten, wat er over ons beschikt wordt? Wij kiezen uit volle overtuiging voor het eerste." Later nam hij afstand van die inzichten en ondersteunde het politieke verzet. Hij werd daarom gevangen gezet en later verbannen. Vanaf 26 maart 1942 verbleef hij gedwongen en op eigen kosten in Ilmenau (Thüringen). Daar overleed hij halverwege september 1944 aan een hartverlamming.

De brochure telt 53 bladzijden en werd in 1940 uitgegeven door Dagblad en Drukkerij De Standaard en verschillende keren herdrukt.

De afbeelding toont een caricatuur van Colijn uit 1924. Het is één van de 100 caricaturen in de Libellen-serie nr. 171/172 uit de jaren '30 'Colijn in de caricatuur', toen hij nog de machtigste man van het land was.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar 'grens van twee werelden' en van de 'caricaturen' is te koop voor 10 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Wijlen Rembrandt

Er valt voor buitenlanders ook heel wat te lachen op ons taalgebied. Maar wij zelf kunnen het nog steeds niet laten ons taalgebruik te verkwanselen.

De daverende expositie van de Late Rembrandt in Amsterdam zal zeker een groot succes blijken te zijn. De aankondiging is echter vreemd voor de Engelsen. Zij lezen: Wijlen Rembrandt. De Fransen trekken hun neus op voor de winkels die met grote plakkaten Sale aankondigen. Dat betekent in hun taal niets anders dan Smerig. De Duitsers zullen vreemd opkijken als ze ergens in een of andere krant zullen lezen dat 'de huren' omhoog gaan. Spreek 'huren' maar eens in het Duits uit. Onze goede oude kassa's maken een nieuw geluid. Geen 'ping' of 'tring' maar het Amerikaanse 'katjing' is nu de mode. Radio 1: "Ik ben een soort als in een put gedonderd!" Ook Radio 1: "Er is niets nieuws onder de horizon." Ondertiteling Fox twee fouten: "Voel je je beter als ons?" Kunstrubriek: "De reflectatie van robijnen." Radio 1: "Dan wordt in één keer de moordenaar opgelost." Vroege Vogelscommentaar op klassiek muziekstukje gespeeld door het Reetkwartet. Uitgesproken als 'reet', zoals bips. Bedoeld werd het Reed quartet, dus rietblazers. Radio 1: "Proberen te herveroveren." National Geographic: "Het werd een brei van geluid." De absolute knaller van onzinnig vertaalwerk was een ondertiteling bij een tekenfilm. Het ging over coleslaw, van ons woordje 'koolsla'. Vertaler heeft waarschijnlijk 'call slaw' gehoord en vertaalde dit als 'pratende sla'. En dat voor een goed salaris!

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00 u. dr. J.P. Schouten; Naarderheem 10.30 u. ds. J. Glazema
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering pastoor M. Costa; za. 21/02 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; ma. 23/02 19.30 u. 1e Vastenoverweging
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Parochianen
*PGB Wilhelminakerk geen dienst, gezamenlijke dienst in Verlosserkerk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. A. Berkhof
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. K. v. Meijeren; 17.00 u. ds. T. Jacobs
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G.A. de Vries
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. mw. ds. T. Geels
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. br. H. Schram
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. K. van der Horst H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit.
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 26 /02 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Vrijdag overgang naar sterk wisselvallig weer
Continentale hogedrukgebieden zwaaien de scepter. Het is droog met vrij veel zonneschijn. De nachten zijn koud met begin deze week een minimum van –5 graden. Vrijdag verandert dit. Er passeert een frontaal systeem. Daarachter komt een westelijke stroming op gang. Dat luidt zo voor de krokusvakantie een wisselvallige periode in. De nachtelijke vorst verdwijnt.

Donderdag en vrijdag
Donderdag is het droog. In de nacht vriest het nog licht, tot - 2 graden. Overdag schijnt de zon, stilaan komt er meer bewolking. In de nacht naar vrijdag kan het af en toe regenen bij een minimum van + 2 graden. Overdag is het wisselend bewolkt met kans op enkele buien. Het wordt beide dagen 7 of 8 graden. Er staat een tot matig toenemende zuidwestenwind.

Het weekeinde
In het weekeinde waait een matige tot vrij krachtige (zuid)westenwind. Zaterdag kan het in de nacht en ochtend enige tijd regenen. Vanaf de middag neemt de neerslagkans af. Zondag start waarschijnlijk droog met af en toe zon. In de loop van de dag nadert bewolking met later weer toenemende kans op regen. De minima liggen rond 2 graden. Overdag wordt het 6 à 7 graden.

Weetje
Het noordoosten van de VS beleeft dit jaar een zeer sneeuwrijke winter. Vorig jaar was de winter er zeer streng. IJzige poollucht uit Canada stroomt dan de oceaan op. Die lucht botst met subtropische lucht waardoor depressies activeren alsook de westelijke luchtstroming. Zachte lucht stroomt dan naar West-Europa, waardoor de winters bij ons juist zacht waren.

Op bezoek bij onze Bussumse trainer Ronald Koeman in Engeland bij Southampton FC met het BussumsNieuws.

Barry Eerenberg

Naarders van 55+ moeten sporten

Buurtsportcoaches starten met project Naarden Samen Fit

Jeroen van der Mark en Bianca Wieman zijn de eerste buurtsportcoaches van Naarden. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Bianca Wieman (24) en Jeroen van der Mark (49) zijn de eerste buurtsportcoaches van Naarden. In opdracht van de gemeente willen ze 55-plussers aan het sporten krijgen, als eerste in het project Naarden Samen Fit. Wieman, onderzoekster maatschappelijke opvoedingsvraagstukken en trainster bij Keizer Otto, vertelt.

Wat is een buurtsportcoach?
"Iemand die er in de buurt, wijk, gemeente voor zorgt dat mensen gaan sporten. De buurtsportcoaches zijn een landelijk initiatief, meestal gericht op de jeugd, maar in Naarden is dat niet nodig. Hier sport de jeugd juist ontzettend veel. Uit gemeentelijke cijfers blijkt dat de sportdeelname van Naarders nogal afneemt vanaf 55 jaar. Daarom richten we ons op deze doelgroep. Wij creëren een passend sport- en beweegaanbod voor deze groep. We zijn nu met zijn tweeën, op korte termijn komen er nog twee coaches bij."

Wat is een passend sport- en beweegaanbod?
"We beginnen met het project Naarden Samen Fit. Dat doen we samen met sportverenigingen. Na een fitheidstest kunnen de deelnemers twaalf weken lang kennismaken met verschillende sporten bij de lokale clubs."

Sport à la carte

Deelnemers aan Naarden Samen Fit kunnen ter kennismaking fitnessen bij Fitnessclub Gooimeer, sport en spel doen bij Keizer Otto in de gymzaal, hockeyen bij HC Naarden, zwemmen bij De Lunet, roeien bij Roeivereniging Naarden, tennissen bij Zon en Wind, nordic walken bij een particulier, hardlopen bij Dolichos en pilatesyoga doen bij World of Wellness. Online aanmelden op buurtsportcoachesnaarden.nl.

'Sportdeelname van Naarders neemt af vanaf 55 jaar'

Hoe groot is de niet-sportende doelgroep 55-plussers in Naarden?
"Uit de cijfers blijkt dat in de leeftijdscategorie 45-65 jaar 41,1 % van de Naarders lid is van een sportclub. Dat lijkt veel, maar binnen die categorie zit een terugval vanaf 55 jaar. In de categorie 65+ sport nog maar 25,4 % van de Naarders. En Naarden vergrijst: de groep 55+ groeit het hardst."

Wie zoeken jullie?
"We hebben alle 55-plussers uit de wijken Keverdijk, Vierhoven en het Beethovenkwartier aangeschreven. Daar wonen de meeste 55-plussers en de Keverdijk en Vierhoven zijn de wijken waar relatief weinig mensen lid zijn van een sportclub. Maar alle Naarders zijn welkom. Op zondag 15 maart houden we fitheidstesten in De Lunet."

Zijn die zwaar?
"Ze zijn helemaal aangepast aan de doelgroep. We hebben hem samen met Fitnessclub Gooimeer samengesteld. Het is voornamelijk fietsen en wandelen. We meten zaken als BMI, uithoudingsvermogen, knijpkracht en lenigheid om te bepalen waar de deelnemers instromen. De test duurt een uurtje, inclusief inschrijven en een adviesgesprek."
Nog verdere plannen?
"We gaan een buurtsporthuis oprichten bij NVC. Dat wordt een buurthuis voor een praatje en een kopje koffie, maar dan gecombineerd met sport. We gaan tafelvoetballen, sjoelen en darten. Net een sportclub, maar bij ons hoef je niet verplicht te sporten. Alleen koffiedrinken is ook goed."

Op een matje horizontaal genieten van muziek

Liggend in de Grote Kerk. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Speciaal voor Valentijnsdag was er een zogenaamd ligconcert georganiseerd in de Grote Kerk van Naarden. Op het programma stond een Valentijns Canto Ostinato uitgevoerd door Sandra en Jeroen van Veen.

De aanwezigen konden, eventueel samen met hun geliefde, zich laten onderdompelen in een 'warm bad van klanken, gespeeld op twee imposante vleugels in een adembenemend decor'. De concertgangers genoten op een matje van het optreden. Om de bezoekers maximaal te laten genieten van de ervaring ging de vloerverwarming aan en werd de verwarming een tikkie harder gezet.

Bodem-onderzoek langs het spoor

NAARDEN - Er wordt vanaf maandag een paar dagen bodemonderzoek gedaan langs het spoor van Naarden en Bussum. Het onderzoek wordt gedaan namens de NS en ProRail, dat meldt de gemeente.

Het onderzoek wordt gedaan tussen de Generaal de la Reijlaan van Bussum en de Naarder Cort van der Lindenlaan. Er worden langs het spoor een paar geulen gegraven om bodemmonsters te nemen. Daarmee hopen de onderzoekers te weten te komen of er asbest in de grond zit.

Volgens de gemeente bestaat er een kans dat er langs het spoor munitie of restanten daarvan uit de Tweede Wereldoorlog wordt gevonden. Tijdens de oorlog werd op het spoor een munitietrein tot ontploffing gebracht. Daarna werd veel munitie geruimd, maar het is niet zeker dat er helemaal niets meer in de grond zit. De werkzaamheden worden daarom begeleid door een daarvoor gecertificeerd bedrijf. Dat moet ervoor zorgen dat de werkzaamheden veilig gebeuren.

Meerdere auto's open-gebroken

NAARDEN - Autokrakers hebben afgelopen week meerdere auto's opengebroken. Dat meldt de politie.

Maandag werd aan de Huibert van Eijkenstraat een Volkswagen Passat opengebroken. De daders namen het navigatiesysteem van de auto mee.

Een dag lager was het raak aan de Amersfoortsestraatweg. Daar werd een Land Rover opengebroken en een laptop, een tas, geld en een kentekenbewijs meegenomen. Dezelfde avond werd aan het Adriaan Dortsmanplein een Volvo V40 opengebroken. Wat daar werd gestolen wordt nog onderzocht.

Dronken man aangehouden

NAARDEN - Agenten hebben donderdag een beschonken automobilist van de weg geplukt. Dat meldt de politie.

De agenten zagen de man, een Naarder van 59 jaar, met hoge snelheid over de Godelindeweg rijden en gaven hem daarom een stopteken. Na een blaastest bleek dat de man gedronken had, een kwart meer dan toegestaan. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Weer volle bak voor Limes Live

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Naarden stond afgelopen weekend dan wel bol van carnaval, maar tussen dat carnavalsgeweld door was er nog een ander evenementje: Limes Live werd weer gehouden. Het restaurant aan de Cattenhagestraat verwelkomde de band TAB, oftewel: de Tuesday Afternoon Band. De band trakteerde de toeschouwers op bekende covers van nummers uit de jaren 60 en 70. Het evenement trok weer vele bezoekers. De volgende Limes Live staat gepland voor volgende maand. Dan treden violiste Mirjam Welling en pianiste Miriam Burgers op.

Kerken in Naarden en Bussum gaan samen verder

Fusie moet toekomst kerken waarborgen

Het parochiegebouw aan de Turfpoortstraat. Foto: Lisa van Dorp

NAARDEN - De Naardense St. Vitus Parochie en de Bussumse Koepelkerk en St. Jozefkerk gaan samen verder als de Parochie van de Heilige Drieëenheid. De kerken fuseerden afgelopen maand na een jaar lang werk.

De kerken gaan vooral op de achtergrond veel meer samenwerken. Zo worden bepaalde zaken, zoals geldzaken en het ledenbestand, voortaan centraal geregeld. Dat moet het voortbestaan van de kerken de komende jaren garanderen. Voor de kerkgangers van de kerken zelf wordt veel hetzelfde gehouden: de kerken behouden hun naam en hun voorgangers. Volgens de kerken zelf ontstaat er een 'veelkleurige gemeenschap'.

Dat de kerken meer moeten samenwerken komt doordat de kerken door heel Nederland het steeds zwaarder hebben. Het aantal kerkgangers daalt, de kerkbesturen worden ouder en er is steeds minder geld te besteden. De nieuwe parochie loopt vooruit op de landelijke ontwikkelingen en heeft vooralsnog geen klagen: de kerken zijn samen financieel gezond en hebben een redelijk aantal zondagse kerkgangers.

Yvonne Smeekes

Woont in Naarden sinds 1985

U doet veel vrijwilligerswerk, onder andere voor het Comeniuskoor. Kunt u daar iets meer over vertellen?
"Het is een klein, intiem maar zeer enthousiast koor. Het koor bestaat nu uit enkel vrouwen, maar we zouden het heel leuk vinden als daar mannen bij komen. Uiteraard zijn nieuwe vrouwelijke leden ook welkom. We repeteren eens in de twee weken, op donderdagavond in wijkontmoetingscentrum Bellefleur onder leiding van een orkestleider die tevens pianist is. Overigens staat gezelligheid bij ons voorop."

Waar besteedt u verder nog tijd aan?
"Ik ben heel druk in de wereld van de orgaandonatie, ook als vrijwilliger. En daarnaast dans ik veel, dat doe ik al sinds mijn elfde. Ik heb vroeger op hoog amateurniveau gedanst: internationale voorstellingen en ook veel voorstellingen in Nederland toen ik bij een Poolse dansgroep zat. Nu voornamelijk Israëlische dans in Amsterdam, dat doe ik een keer per week."

Wat is uw grootste wens of droom?
"Dat iedereen in Nederland zich laat registreren als orgaandonor."

Wie zou u graag willen ontmoeten?
"Dat is een lastige vraag. Ik ben gek op zingen en ik vind vooral de teksten van Willem Wilmink heel mooi, die weer prachtig worden vertolkt door Herman van Veen. Hem ontmoeten lijkt mij heel bijzonder."

Als u een dag burgemeester van Naarden was, waar zou u zich voor inzetten?
"Ik ben heel blij met de burgemeester en het bestuur van Naarden. Dankzij hun medewerking is in 2011 het Nationaal Donormonument in Naarden gevestigd. Zelf zou ik me vooral inzetten om meer bekendheid aan dit monument te geven onder de inwoners van Naarden."

Waar in Naarden komt u graag?
"In de Vesting, maar ik wandel ook graag over de wallen. De combinatie van sfeer, prachtige natuur en architectuur spreekt mij erg aan."

Naarder René Pas in het zonnetje

René Pas, Petra Hartskamp en Ilse Millin.

NAARDEN - René Pas is voor zijn bijzondere inzet voor de gemeenschap afgelopen vrijdag in het zonnetje gezet. Hij ontving een taart uit handen van Petra van Hartskamp. Deze taartenactie van de VVD vindt elk jaar rond Valentijnsdag plaats.

René Pas zet zich al jaren in voor Naarden, Naarden-Vesting en haar ondernemers. Hij is onder meer bestuurslid van bedrijvenvereniging FIN en de Vereniging Vestingstad Naarden en heeft tevens de oprichting van het Weegschaalmuseum gefinancierd.

Beperkte toegang Vesting

NAARDEN - Naarden-Vesting is vanaf maandag een maand lang niet met de auto bereikbaar vanaf de Kapitein Meijerweg. Dat komt door de werkzaamheden aan het Ruijsdaelplein en het werk aan de kruispunten op de Cattenhagestraat en de Marktstraat.

Het werk gaat maandag van start en duurt tot en met 27 maart. De Vesting is tussendoor alleen te bereiken via de Burgemeester van Wettumweg en de Amsterdamsestraatweg.

Kruispunten
Vanaf komende week worden de kruispunten met het Burgemeester Wesselingplein en de Pastoorstraat aangepakt. Daarna volgt het punt Cattenhagestraat/Marktstraat, het kruispunt met de Regenboogstraat en het punt bij de Turfpoortstraat. Op de kruispunten worden de zwarte blokken van natuursteen weer vastgelegd.

NVC geeft voetballes

NAARDEN - Nog een maand en dan barst het schoolvoetbal weer los. NVC gaat weer aan de slag om de schoolvoetballers klaar te stomen.

De Naarder voetbalclub houdt op 6 maart op de velden aan de Amersfoortsestraatweg voetballes voor de jeugd. Dat duurt van 16.00 tot 19.00 uur. Er kunnen 240 jonge voetballertjes meedoen. Schoolteams kunnen hun team opgeven op school of op www.sv-nvc.nl.

Koorleden gezocht

NAARDEN - Het Naarder Comeniuskoor zoekt versterking. Het vrouwenkoor is klein en intiem, maar zoals ze zelf zeggen: vooral enthousiast. Ze hopen dat nieuwe zangeressen zich zullen melden voor een repetitieavond.

Het Comeniuskoor verzorgt onder andere optredens bij wijkcentra, verzorgingstehuizen en bij evenementen in en om Naarden. Daarnaast vinden er in december regelmatig speciale kerstoptredens plaats. Het koor laat weten wat de criteria zijn: "Om bij het Comeniuskoor te zingen hoef je geen geschoolde stem te hebben, al is enige kennis van muziek wel een pre. Het zingen gebeurt vaak tweestemmig. Maar plezier in het zingen en de optredens staat voorop."

Repetities vinden eens in de twee weken plaats op donderdagavond in wijkontmoetingscentrum Bellefleur, Mackaylaan 11a in Naarden. Opgeven kan op 035-6910276.

Naarden het epicentrum van carnaval in 't Gooi

Bonte verzameling en veel muziek. Foto's: Yvette Geerts

NAARDEN - De Vesting zat zaterdagmiddag potdicht. Geen auto kon er meer in of uit, behalve uiteraard de praalwagens van de optocht. Zowel de carnavalsvierders als de mensen langs de kant hadden er duidelijk veel zin in.

Rond kwart voor drie draaiden de blazers van het Naardense muziekvendel Nardinc als eerste de bocht om, met in hun kielzog Prins Ravel XLIX. Confetti kleurde de straten van de Vesting en voor het stadhuis wachtten burgemeester Joyce Sylvester en wethouder Miriam van Meerten met vele vrolijk uitgedoste en feestvierende Naardenezen op de komst van Prins Ravel XLIX. Voor een ware revolutie hoefde niemand bang te zijn, de sleuteloverdracht die plaatsvond in het propvolle stadhuis werd slechts voorafgegaan door 11 prikkelende stellingen waarop de burgemeester zich goed had voorbereid. Uiteraard kwamen ook hier de fusieperikelen aan bod en sprak Prins Carnaval de hoop uit dat het epicentrum van het carnaval ook na de fusie in Naarden bleef en niet zou verhuizen naar Bussum. De burgemeester tot slot droeg met een gerust hart de sleutel van de stad over en verheugde zich op een paar dagen verlof.

Op zoek naar verbinding. Foto: Yvette Geerts
Joyce Sylvester bij de 'geboorte' van Gooise Meren. Foto: Yvette Geerts
Sfeer maken in het stadhuis. Foto: Yvette Geerts
Naarden gaat over in andere handen. Foto: Yvette Geerts
Straten stonden vol met carnavalsgangers. Foto: Yvette Geerts
Ook veel plezier op de praalwagens. Foto: Yvette Geerts
Plezier in de Vesting. Foto: Bob Awick
Thema Valentijnsdag op deze wagen. Foto: Sjoerd Stoop
De kinderen zijn 'supergoed' bezig. Foto: Sjoerd Stoop
En wagen van de Koperen Torren. Foto: Sjoerd Stoop
11 / 24

Meisjes C12.

10 kampioenen bij HC Naarden

NAARDEN - Aan de vooravond van de tweede helft van het veldseizoen kan bij HC Naarden de vlag uit. De club deed het goed in de zaal: Dames 1 en negen juniorenteams werden dit seizoen kampioen. Op 7 maart worden alle kampioenen gehuldigd op de club.
Dames 1 werd op de laatste speeldag van de zaalcompetitie kampioen. Daarmee dwong het team promotie af vanuit de 1e klasse naar de topklasse. Bij de jeugd werden negen teams kampioen in de zaal. De Jongens A11 (splitsingsteam van JA1), Meisjes B7, Meisjes D4 en Meisjes D9 (Zondag MD2) waren al kampioen, dit weekend werden nog vijf kampioenen aan de lijst toegevoegd: Jongens B1, Meisjes C12 (veld Meisjes C2), Meisjes C3, Meisjes C4 en Meisjes D8 (Zondag MD1). De Meisjes A2 zat er dichtbij, maar moest op doelsaldo haar meerdere erkennen in Eemvallei A1. De zondagjeugd heeft zich ook goed gemanifesteerd, laat de club weten. "Door in de D-categorie liefst 2 kampioenen te leveren (ZMD1 en ZMD2), weten we dat ook het niveau van de zondagjeugd stijgt."

Meisjes C3.
Meisjes C4.
Meisjes D8 (alias de zondag meisjes D1)
Dames 1 promoveerde naar de topklasse.
Meisjes D9 (zondag meisjes D2)
Jongens B1.

Filmhuis Bussum

'Love is strange'.

MR. TURNER portretteert de nukkige kunstschilder.
MISS JULIE is een klassiek acteerspel over klassenverschil.
Misdaadthriller IN ORDER OF DISAPPEARANCE knipoogt naar cultuurverschillen tussen Serviërs en Noren.
Actiethriller BETHLEHEM toont dilemma's voor mannen in hedendaags Bethlehem.
Hebzucht in intelligente thriller IL CAPITALE UMANO.
Het laatste deel van THE HOBBIT: THE BATTLE OF THE FIVE ARMIES (3D).
THE IMITATION GAME toont hoe een Britse wetenschapper WOII met een geschatte twee jaar bekortte.
De stilte na een auto-ongeluk, ben je dood of levend? Dat gevoel is in SILENT ONES prachtig verbeeld en opgerekt.
In de komedie UNE HEURE DE TRANQUILLITÉ wil vader graag eventjes rust.
In GIRLHOOD loop je mee met eigenzinnige meiden bij Parijs. Aanstekelijk!
LOVE IS STRANGE maakt de relatieproblemen van twee homomannen voelbaar.
Dinsdagavond 20.00 uur de SNEAK PREVIEW!
Klassieker: MOUCHETTE waarin Bresson een jong meisje plaatste tussen schrijnend egoïstische volwassenen, ingeleid door Jan-Willem Otten.
Klassieker: GONE WITH THE WIND, het beroemde liefdesrelaas met de meeslepende levenslust van Vivien Leigh.
De FILMCURSUS. Op woensdagavond 18 februari over het creëren van andere werelden.

JEUGDFILMS:
de nieuwe MEES KEES OP DE PLANKEN en ANTBOY.

Versa vrijwillgerscentrale

*Stichting Gilde Samenspraak Bussum-Naarden Muiden zoekt taalmaatjes. Uw taak is het begeleiden van een anderstalige. Het gaat om extra hulp bij het leren spreken van het Nederlands en het wegwijs maken in onze maatschappij.

*Creatieveling gezocht! Voor het Atelier (clubactiviteit) zoeken we een vrijwilliger die ouderen wil begeleiden bij creatieve activiteiten.

*Wijkontmoetingscentrum Spieghelwijck zoekt een penningmeester om maandelijks de financiën te beheren, noteren en controleren. Ook zoekt men gastvrouwen of -heren voor de dinsdagmiddag om nieuwe activiteiten te organiseren.

Vanaf zaterdag 21 februari

BoodschappenPlusBus

Zaterdag met de bus naar het Kristalmuseum in Borculo en zondag naar het Historisch museum in Haarlem. Maandag staat een huifkartocht door de Amsterdamse waterleidingsduinen op het programma. Dinsdag gaat de bus naar Paleis Het Loo in Apeldoorn. Woensdag gaat de bus overdag naar de huishoudbeurs in de RAI en 's avonds naar de bingoavond in De Schakel in Naarden. Zaterdag 28 februari gaat de bus naar het tv-programma Kassa en zondag naar Gassan Diamonds in Amsterdam. De nieuwe week begint met een bezoek aan Artis. Meer info: www.bpb.naardenbussum@ versawelzijn.nl. Voor opgeven en vragen: maandag t/m vrijdag tussen 10.00-12.00 uur: 035-7504192.

maandag 23 februari

Voetbaltalent

Telstar zoekt vrouwelijk voetbaltalent in Bussum en komt daarom naar BFC in Bussum. Alle meiden die geboren zijn tussen 2001 en 2008 kunnen aan deze speciale voetbaldag meedoen en maken kans op een stage bij Telstar. BFC heeft een samenwerkingsverband met de profclub uit Velsen. Alle informatie en inschrijven: www.jongeroranje.nl.

50+-dag

Sportieve ClubAqua-les in het water en koffie met wat lekkers, sjoelen en diverse spelletjes, een bingo en lunch. Kosten: € 15,65. Meer informatie en inschrijven: www.sportcentrumdelunet.nl.

ANBO Seniorencafé

Praten met ANBO-ouderen. Dat kan tijdens het seniorencafé. Iedere maandagmorgen van 10.30 – 12.00 uur bij Stokjes en Lepel. Locatie: Nassaustraat in Bussum. Tevens boekenruil.

Gespreksgroep

Wim Boogers start een gespreksgroep over actuele onderwerpen uit de krant. In Spieghelwijck, Iepenlaan 354a, Bussum, van 14.00 – 15.30 uur. Op deze eerste bijeenkomst een uitgebreide toelichting. Info bij Wim Boogers, tel. 035-6936907.

dinsdag 24 februari

ANBO Handwerkclub

Handwerken samen met ANBO-leden. Opgeven bij Maya van Teutem op 035-6919280.

ANBO Lezing

Lezing over water in Bussum en Naarden verteld door Klaas Oostrom, historicus van de Historische Kring Bussum. Locatie: kapel van De Antonius Hof, Lange Heul 32 te Bussum. Aanvang 14.30 uur. Toegang is gratis.

Lezing over ouderenzorg

Een bijeenkomst van 14.00 – 15.30 uur over de toekomstige ouderenzorg in Bussum met informatie vanuit de Gemeente (Wet Maatschappelijke Ondersteuning), Vivium Zorggroep en Versa/Welzijn met ruime gelegenheid om vragen te stellen. Spieghelwijck' Iepenlaan 354a Bussum. Opgeven via tel. 5310743 of 6981330. Entree € 1,- incl. koffie/thee.

Film

De film 'Quartet' is een komedie met een klassiek tintje, over de belevenissen van bejaarde musici in een verzorgingshuis. Bezoekers van buiten Naarderheem zijn ook van harte welkom. Tijdstip: 19.30 – 21.00 uur. De toegangsprijs is € 5,00, inclusief een kopje koffie of thee. Locatie: Naarderheem, Amersfoortsestraatweg 1 te Naarden. Meer informatie: Mariska de Haas, m.dehaas@vivium.nl. Tel. (035) 695 44 11.

woensdag 25 februari

ANBO Leeskring

Gezellig met mede-ANBO-leden een fijn boek lezen en bespreken. Contact: Willemien van Zitteren 035-6235060 of e-mail: wilhelminajuliana@hotmail.com.

Keramiekworkshops

Samen fantaseren, experimenteren en creëren. Voor kinderen een 3-daagse kramiekworkshop van woensdag 25 t/m vrijdag 27 febr van 10.00 tot 12.00 uur € 15,- per dag. Deelname kan per dag. Locatie: Atelier Christien Claasssen, Oosterpad 46, Bussum (door de groene poort!).

Bingo

In 'De Schakel'. Aanvang: 19.30 uur. Meespelen kost € 3,50 voor 1 kaart en twee consumpties. Meer kaarten kosten € 2,50 per stuk. Aan het slot van de avond is er nog een loterij. De loten kosten € 0,50 per stuk. De Schakel, Kol. Verveerstraat 74, informatie: www.wijkpostdeschakel.nl of 035-6944742.

vrijdag 27 februari

ANBO Zwemmen

Iedere vrijdag in De Lunet, Naarden, van 10.00 – 11.00 en van 11.00 – 12.00 uur. Kosten entree plus € 1,50 voor de bus. Informatie bij L. Cornelissen 0294-411515 of 06-20889232.

Afrikaanse sferen

Een film over het voor velen onbekende Afrika. Bezoekers van buiten Naarderheem zijn ook van harte welkom op deze avonden, tussen 19.30 – 21.00 uur. De toegangsprijs is € 5,00, inclusief een kopje koffie of thee. Locatie: Naarderheem, Amersfoortsestraatweg 1 te Naarden. Meer informatie: Mariska de Haas, m.dehaas@vivium.nl Tel. (035) 695 44 11.

Meditatieve bijeenkomst

Over Maskers. We zetten een masker op als we iets verbergen willen. Zoals verdriet waarover je liever niet praat. Meepraten en luisteren tijdens deze meditatieve bijeenkomst. Tijdstip: 19.30 en 20.15 uur. Locatie: zijzaal van de Majellakapel, Iepenlaan 26 te Bussum. Gratis toegang, vrijwillige bijdrage welkom. Meer informatie www.npbbussum.nl.

Hollandse avond

In The Spot in Bussum. Een mix van diverse Nederlandse topartiesten. Een feestavond voor jong en oud. Aan het Wilhelminaplantsoen 17, Bussum. Vanaf 20.00 uur. Prijzen: in de voorverkoop € 15,-, ter plekke aan de deur € 20,- en online via www.thespot.nl.

vrijdag 20 februari

Theeparty

Vanaf 14.30 uur praten onder het genot van een drankje. Entree gratis. Locatie: Spieghelwijck, Iepenlaan 354a, Bussum.

Mantrazingen

Met Diederick Lentz bij Heart to heart yogacentrum, Vaartweg 84-86, Bussum. Entree 8,50 euro, aanvang 20.00 uur tot ongeveer 21.45 uur. Info via mantrabussum@gmail.com.

zondag 22 februari

Muzikale middag

Optreden van duo Mistura: Marja Vrieling (accordeon) en Peter van Ling (slagwerk/zang). Een muzikale mix: Kinks, The Beatles, volksmuziek, musette, tango en Hollandse hits. Van 14.30 uur -16.00 uur, zaal open vanaf 14.00 uur. Toegang: € 3,00 p.p., incl. 1 kopje koffie of thee. Locatie: Wijkontmoetingscentrum Bellefleur, Mackaylaan 11 in Naarden. Info: 035-6953117 en www.wocbellefleur.nl.

Vanaf maandag 23 februari

Interactieve bijeenkomsten

3 bijeenkomsten aan de hand van de Goddeeltjes. Op 23 februari, 23 maart en 27 april. Bijeenkomsten geleid door dominee Peter Korver en kerkelijk inspirator Erik Jan Tillema. De bijeenkomsten kunnen als serie of los bezocht worden. Tijd: 20.00-21.30 uur. Locatie: De Kapel, 's-Gravelandseweg 144, Hilversum. Kosten: vrijwillige bijdrage.

donderdag 26 februari

Lezing Amalia

Henny Berendse vertelt over de cultuur en gebruiken van het oude vissersdorp Spakenburg. LoCatie: Spieghelwijck, Iepenlaan 354a, Bussum. Aanvang: 14.00 uur. Kosten: € 5,00. Aanmelden: amalia.bus@kpnmail.nl en/of: 035-6932318.

zondag 1 maart

Lezing

Door Lisette Hooft met als thema: Wie domme dingen doet, wordt wijs. Ook zal zij een paar liedjes ten gehore zal brengen. Locatie: Majellakapel, Iepenlaan 26, Bussum. Aanvang: 14.30 uur. Na afloop van de lezing is er gelegenheid om na te praten bij een drankje en hapje. Entree gratis, vrijwillige bijdrage welkom.

woensdag 4 maart

Cursus

Namens Livius geeft Josho Brouwers een cursus over de Griekse mythologie in de Bibliotheek Naarden/Bussum. Data en tijd: woensdag 4, 11, 18 en 25 maart, van 14.00 – 16.00 uur. Kosten: 97,50 euro. Aanmelden via www.livius.nl of 035-6945381.

Susanne Broekhuisen uit Bussum gaat bij -20 fietsen in Finland

200 kilometer rondjes rijden op een bevroren meer tijdens Finland Ice Marathon

Susanne Broekhuisen vertrekt morgen voor de Finland Ice Marathon. Foto: Karin van Leeuwen

door Karin van Leeuwen

'Als we de tocht hebben uitgefietst, gaan we gewoon op het podium'

Bussum - Wat bezielt je om in Finland op een bevroren meer 200 kilometer te fietsen op je mountainbike? Deze vraag is Susanne Broekhuisen-Schilham (35) de afgelopen tijd al vele malen gesteld. Ze lacht. "Het is supergaaf om een keer te doen. Dan kun je dat maar weer mooi van je bucketlist afstrepen", zegt de Bussumse. Als enige vrouw tussen 15 mannen is het plan de barre tocht te volbrengen. De voorbereiding daarvoor is in volle gang.

De 111 kilometer die ze de dag voor het interview fietste, zit nog flink in haar benen. "Dat was een zware training", geeft Susanne toe: lange afstand in combinatie met intervaltraining, dat put wel uit. Ze kijkt naar buiten. In augustus vorig jaar ontstond het plan. Haar man Brian is mountainbike-instructeur. En zijn goede vriend Job Doornberg werkt in het AMC waar hij de opleiding tot orthopedisch chirurg doet. Deze afdeling heeft veel te maken met de afdeling traumachirurgie. En als teambuildinguitje en funding voor onderzoek leek het hen een goed plan in te schrijven voor de Finland Ice Marathon. "Het is dit jaar voor het eerst dat er gefietst wordt op ijs tijdens de Finland Ice Marathon. Dit jaarlijkse evenement was eigenlijk alleen voor schaatsers", legt Susanne uit. In totaal gaan er 60 mensen van verschillende ziekenhuizen mee. Veertig daarvan gaan er schaatsen, vijftien fietsen en er gaan verzorgers mee. Susanne die in haar eigen bedrijf SuusWerkt! dagelijks sporters en mensen met stijve spieren op haar massagetafel heeft liggen, werd gevraagd om mee te gaan als verzorger. "Maar omdat er al een fysiotherapeut meegaat, besloot ik mee te fietsen." Een moedig besluit. De weersomstandigheden kunnen bar zijn in Kuopio. "Veel heb ik in de hand. Ik zorg dat ik goed uitgerust ben, dat ik goed op mijn voeding let en dat ik train. Niet alleen fiets ik veel, ik loop ook hard en doe aan krachttraining. Maar het weer heb ik niet onder controle." Want fietsen bij temperaturen van –20 graden zoals het in Finland de afgelopen weken was, is heel andere koek dan een ritje over de Gooise hei bij 7 graden.
Natuurlijk worden er voorzorgsmaatregelen genomen. Zo wordt gebruikgemaakt van een buddysysteem. Dat houdt in dat elke fietser een maatje krijgt. "En je houdt elkaar in de gaten. Elke twintig minuten vraag je hoe het gaat, kijk je elkaar aan en let je erop dat iemand nog goed aanspreekbaar is. Je zorgt ervoor dat je elke 10 minuten allebei wat drinkt en elk half uur wat eet. Dat lijkt veel, maar je moet 16 rondjes van 12 kilometer fietsen in barre omstandigheden."
Door de trainingen is de groep van 15 fietsers hecht aan het worden. De eerste training was hilarisch. "Sommigen hadden nog nooit op een mountainbike gezeten. En als je ziet hoe het nu gaat. Zo goed, zo leuk het enthousiasme voor het mountainbiken te zien." Ook heeft de groep geoefend op ijs. Bij Flevo On Ice in Biddinghuizen mochten verschillende fietsbanden worden getest. "Dat was spannend. Het is bizar om op ijs te fietsen. Toen ik de eerste bocht nam en op mijn fiets bleef zitten, had ik het vertrouwen dat het goed ging." Ze kijkt er naar uit, de tengere masseuse uit Bussum. "Het vertrouwen in jezelf en fit genoeg zijn op de dag dat we de uitdaging aangaan, dat is het belangrijkste." En de tocht uitfietsen is toch zeker wel het doel. "Brian zei al: als we de tocht hebben gefietst, gaan we gewoon met z'n allen op het podium staan. Of we nou gewonnen hebben of niet."

'Het is de naald erin of doodgaan'

Sanne (15) zet zich in voor onderzoek naar Diabetes type 1

Sanne uit Bussmet haar bloedglucosemeter in de hand. Foto: Sjoerd Stoop

door Jessica de Jong

'Nee, ik heb niet te veel suiker gegeten. Het is domme pech'

BUSSUM - Ze oogt op het eerste gezicht als een reguliere scholiere: grote rugzak, lang blond haar en blauwe ogen nog zonder make-up. Maar zodra de 15-jarige Sanne van Beem begint te praten weet je dat ze een bevlogen type is. Ze weet precies wat ze wil. Om te beginnen wil ze meer begrip voor haar situatie. Bovendien zet ze zich in om geld op te halen voor onderzoek naar de ziekte diabetes type 1, waar ze zelf sinds vier maanden mee moet leven.

Ze vertelt hoe het haar overkwam. "Na een week op excursie naar Rome te zijn geweest, kwamen mijn ouders mij ophalen van Schiphol. Zij waren van tevoren gebeld door de docent dat ik zo ziek was. Mijn ouders zijn ontzettend geschrokken toen ze mij zagen." Sanne werd naar Tergooi gebracht en vanuit daar direct met de ambulance naar de Intensive Care in het AMC gebracht. Daar volgde al snel de diagnose diabetes type 1. "Als het langer had geduurd, dan was ik in coma geraakt." Door haar ziekte moet ze dagelijks insuline spuiten en koolhydraten tellen. Het spuiten vindt ze niet erg. "Het boeit mij niet wat anderen ervan vinden. Ik spuit ongeveer vier keer per dag insuline in mijn arm, been of buik. Ik doe het in de klas, in de aula, overal. Ik heb geen keuze: het is de naald erin of doodgaan. Sinds mijn diagnose heb ik al zo'n 1200 naalden in mijzelf gestoken, elke maand komen er 300 bij." Ze kan in een paar zinnen uitleggen hoe de ziekte werkt, inclusief medische termen. "Ik weet precies wat er kapot is en hoe het werkt." Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de scholiere van het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum later arts wil worden. Haar ziekte ziet ze niet als een belemmering, wel als een groot ongemak. "Ik kan en mag alles eten, ik kan gewoon sporten. Ik wil dus geen medelijden: ik ben niet zielig. Alleen zou wat begrip, omdat ik bijvoorbeeld afwezig lijk, chagrijnig reageer of eet in bijvoorbeeld de klas, fijn zijn." Ze ergert zich behoorlijk aan de misverstanden die over diabetes, in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd, bestaan. Er is namelijk een groot verschil tussen type 1 en type 2. "Nee, ik heb niet te veel suiker gegeten. Het is domme pech. Ik kan hier niets aan doen. Het klopt dat diabetes type 2 voor een groot gedeelte door je levensstijl komt en vaak samengaat met obesitas, maar dit geldt absoluut niet voor diabetes type 1."
Voor onderzoek naar diabetes type 1 en een genezing is geld nodig. Daarom loopt Sanne op zaterdag 13 juni mee met een symbolische 4-kilometerwandeling van JDRF. Meer info op: jdrfwalk.nl/actie/sanne-van-beem.

'Echte ondernemers verkopen'

Jochum Jarigsma ontwikkelde een trainingsprogramma voor de kleinere ondernemer. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Jochum Jarigsma van AccuRaad leert zakelijke (BtB) ondernemers om meer omzet te genereren. Hij zet daarbij in op meetbaar resultaat. Speciaal voor de 'kleinere' ondernemers heeft Jarigsma daarvoor het DOEL-traject ontwikkeld.

Jarigsma: "Heel veel mensen ervaren salesmensen en verkopers als drammers. Van die verkopers met hun voet tussen de deur en een glad verkooppraatje." Jarigsma ziet het als de taak van de verkoper om te zorgen voor de belangen van beide partijen. Jarigsma: "Dat betekent dat als de klant niet zo veel informatie heeft, de verkoper deze klant vakkundig de voor- én nadelen dient uit te leggen. En ook eerlijk moet kunnen zeggen als het voor één van de partijen niet zo'n goede deal is. Ik neem mijn eigen lessen ook serieus. Bijvoorbeeld ten aanzien van het DOEL-traject. Als blijkt dat zij nog niet aan groei toe zijn, starters bijvoorbeeld, kunnen zij nog niet alle voordelen van dit traject ervaren en dus is het niet goed (genoeg) voor ze. Ook ondernemers met heel veel medewerkers kunnen beter iets anders kopen, want een heel jaar kan te lang zijn voor de directeur van een snelgroeiend bedrijf van 100+ medewerkers." Jarigsma is tevens docent Entrepreneurship aan de UvA, TUDelft, Universiteit Utrecht en diverse hogescholen. www.verkoopresultaat.nl.

Verbouwing Arthur&Willemijn

'Veel aandacht aan opleiden'

Arthur & Willemijn zit aan de Nassaulaan.

BUSSUM - Na een intensieve verbouwing vindt a.s. donderdag 19 februari de opening van de vernieuwde Arthur&Willemijn plaats. Dit familiebedrijf werd 36 jaar geleden opgericht door Arthur en Willemijn van Buiten. Inmiddels heeft hun zoon Sander van Buiten, samen met zijn vrouw, de dagelijkse leiding.

Van Buiten: "We hadden een paar jaar geleden al onze andere vestigingen verbouwd en nu was Bussum aan de beurt. Bijzonder aan deze verbouwing is dat we heel goed hebben gekeken naar de herbruikbaarheid van materialen. Bij de meeste verbouwingen zie je dat alles er uitgaat en dat je opnieuw begint. Wij wilden dat anders doen en ons winkelinterieur in deze tijd plaatsen door hergebruik van elementen. Een mooi voorbeeld vind ik zelf de houten tafels die we hadden staan, die hebben nu een betonlook." Arthur&Willemijn wil zich graag onderscheiden, ook als het gaat om het opleiden van het personeel. Van Buiten: "We hebben een eigen opleidingstraject: de AW Academy. Alle nieuwe medewerkers volgen hierin een traject van 2,5 jaar. We werken daarin samen met DETEX, dé modeopleider van Nederland."

Honderd jaar geleden. Februari 1915

Na de komst en het vertrek van de eerste massale stroom Belgische vluchtelingen leert Bussum nu een tweede groep Belgen kennen. De aanhoudende oorlogshandelingen in België drijven een grote groep intellectuelen en kunstenaars naar Nederland. Vaak hebben zij hier al contacten met gelijkgestemden en kunnen zij in groepen hun tijdelijk onderdak regelen. Ook in Bussum meldt zich begin 1915 een aantal gezinnen van schrijvers en musici. Zij hebben direct of indirect contact met de aan de Graaf Wichmanlaan wonende uitgever Van Dishoeck, zeer actief voorzitter van het lokale Comité voor Belgische Vluchtelingen.

Al snel na hun intrek in een paar gehuurde villa's maakt de Bussumse bevolking kennis met deze nieuwe dorpsgenoten. Zo organiseert de Waalse tenor Florent Béguin op dinsdag 16 februari een muziekavond in bioscoop en zalencentrum Novum aan de Vlietlaan. Uit de recensie in de Bussumsche Courant: "Het succes was groot. Bussum bleef niet thuis en de zaal van Novum was vol, zoodat het pecuniaire succes voor de Belgische uitwijkelingen gelukkig ook goed was". De toen gebruikelijke bloemenhulde ontbreekt niet: " De heer Béguin mocht een lauwerkrans, gesierd met de Belgische kleuren in ontvangst nemen".

Het muziekleven in het dorp krijgt door de oorlogssituatie op een andere manier een impuls. De verveling onder de gemobiliseerde Nederlandse soldaten wordt een probleem. Overal worden evenementen georganiseerd om de dagelijkse sleur te doorbreken en het moreel te verhogen. Ook worden militaire tehuizen geopend waar de soldaten buiten hun diensturen terecht kunnen. In Bussum wordt daartoe eerst de gereformeerde kerk aan de Iepenlaan gehuurd. Later wordt de ongebruikte hervormde kapel aan de Kerkstraat (na de oorlog "Irene" gedoopt) als tehuis in gebruik genomen.

Op 24 februari 1915 treedt een zangeres met begeleiders "van Bussum" voor de gemobiliseerden op. Een nieuw publiek voor de lokale musici. En wat nu heel gewoon is, was toen ongekend: een concert in een kerk.

Hans Jonker

Bijna alle grote merken op AutoRAI

Al 15.000 kaarten verkocht

Na vier jaar wachten is er weer een AutoRAI.

Dit jaar is hij er weer, de AutoRAI. Zowel de importeurs als het publiek zijn (weer) enthousiast voor dit grootste auto-evenement in Nederland. AutoRAI 2015 opent haar deuren van vrijdag 17 tot en met zondag 26 april in Amsterdam RAI.

Zeker 90% van de grote merken is aanwezig. "Auto-importeurs geloven duidelijk in het samen met hen nieuw ontwikkelde beursconcept", meldt de organisatie. Ook op het gebied van onderdelen, accessoires en diensten is de animo groot. Uiteraard zijn er veel nieuwe activiteiten om te bekijken of aan mee te doen. De volgende merken zijn in ieder geval aanwezig: Audi, Bentley, BMW, Citroën, Dacia, Ford, Honda, Hyundai, KIA, Lamborghini, Jaguar, Land Rover, Lexus, Mazda, Mercedes-Benz, Mini, Mitsubishi, Opel, Peugeot, Porsche, Renault, Seat, Skoda, Smart, Subaru, Suzuki, Toyota, Volkswagen en Volvo.

Toegangskaarten
Ook vanuit bezoekers is veel interesse. Er zijn al ruim 15.000 toegangskaarten verkocht. Dat de kaartverkoop al zo'n vaart heeft genomen, heeft volgens Roelant Groen, beursmanager AutoRAI, twee redenen: "Vergeleken met eerdere edities is duidelijk te zien dat de kaartverkopen via internet de afgelopen jaren enorm zijn toegenomen. We zien dit ook terug bij andere beurzen die Amsterdam RAI organiseert. Een tweede, belangrijkere reden is dat autoliefhebbers bijna vier jaar hebben moeten wachten op de AutoRAI."

Bestverkochte compacte auto

De Ford Fiesta was afgelopen jaar opnieuw de bestverkochte compacte auto in Europa. 308.999 klanten kozen in 2014 voor de Fiesta en daarmee werd de populaire Ford voor het derde jaar op rij de meest verkochte auto in Europa. Een van de meest populaire motoren is de 1.0-liter EcoBoost. Om aan de groeiende vraag te voldoen verhoogt Ford de productie van de Fiesta in de fabriek in Keulen. Er rollen dan 1850 Fiesta's per dag van de band, driehonderd meer dan nu. De Fiesta is nu ook te bestellen met een nieuwe 1.5 TDCi motor met een CO2-uitstoot van slechts 82 gram per kilometer. Met slechts 14% bijtelling zal deze motor een populaire keuze worden onder zakelijke rijders.

Opel ADAM: met de S van gespierd

Een nog sportievere versie: de ADAM S.

De Opel ADAM is in korte tijd uitgegroeid tot een van de populairste auto's in het zogenoemde lifestyleminisegment. Binnenkort verschijnt de Opel ADAM S.

Ten opzichte van de reguliere ADAM heeft de S een gespierd uiterlijk. Het interieur biedt een fraaie mix van autosportaccenten, hoogwaardige materialen, toonaangevende connectiviteit en talrijke comfort- en veiligheidssystemen. Het hart is de nieuwe 1,4-liter Turbo ECOTEC benzinemotor met een vermogen van 110 kW (150 pk) en 220 Nm koppel. De motor reageert daarmee uiterst vlot op het gaspedaal. De ADAM S is voorzien van een speciaal afgesteld sportonderstel, een zeer scherpe besturing, uitschakelbaar ESP-systeem en extra krachtige OPC-remmen. De ADAM S is weliswaar minder extreem dan de succesvolle rallyversie, maar staat wel garant voor een flinke dosis rijplezier en een hoog prestatieniveau.

Nieuwe Toyota Avensis onderweg

De Toyota Avensis 1.6 Diesel valt in de 20% bijtellingsschaal.

Toyota presenteert op de Autosalon van Genève (3-15 maart) de nieuwe Toyota Avensis.

De in Europa ontworpen Avensis zal scherp geprijsd zijn en beschikt standaard over een omvangrijke, actieve veiligheidsuitrusting. De 1.6 Diesel valt in de 20% bijtellingsschaal en voor de Nederlandse markt zal een extra rijk uitgeruste Lease Pro-versie beschikbaar komen met een aantrekkelijk leasetarief.

De innovatieve, actieve veiligheidsuitrusting staat centraal, wat gewaardeerd wordt door de berijder. De nieuwe range motoren is prestatiegericht en gaat tegelijkertijd efficiënt met brandstof om. Hierdoor komt de 1.6 Diesel in aanmerking voor een fiscale bijtelling van 20%.

Yaris de zuinigste
Nog meer Toyota-nieuws. De Toyota Yaris Hybrid is door de ANWB en Natuur & Milieu wederom uitgeroepen tot zuinigste benzineauto op de markt. Met een praktijkverbruik van 1 op 20,2 is de onlangs grondig vernieuwde Yaris Hybrid winnaar in de categorie 'benzine klein'. In de categorie 'benzine middelgroot' staat de in de 14% bijtelling vallende Auris TS Hybrid Lease op nummer 1.

In de Kadjar het avontuur tegemoet

Na het succes van de Renault Captur introduceert Renault nu de Kadjar. De nieuwe crossover in het C-segment valt op door zijn vloeiende design en een sportieve uitstraling. Renault noemt de Kadjar een SUV, hatchback én stationwagon tegelijk. De keuze uit twee- en vierwielaandrijving is een typisch SUV-kenmerk. Voor zijn flexibele interieur vond de Kadjar inspiratie in stationwagons. Verder valt de hoogwaardige interieurafwerking op. De Kadjar verschijnt in juni op de Nederlandse markt.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

WONINGEN TE HUUR
GEVRAAGD!
Voor expats en organisaties Interhouse
Hilversum 035-303 13 20
www.interhouse.nl

Te huur in Naarden:
Energiestraat 14e moderne, volledig gestoffeerde kantoorruimte met airconditioning van 360 m² op de eerste verdieping. Uitstekend onderhouden met een hoog afwerkingsniveau en veel licht. Airco-Alarm-Eigen CV Installatie-Daglicht lampen-Eigen opgang- en met maar liefst 3 eigen privéparkeerplekken. Huurprijs 1250 euro per maand. Voor informatie Vos-Beheer dhr. Dick Vos.
Tel.: 06-51083335

Te huur gevraagd: (gemeubileerde) woonruimte in het Gooi, voorkeur Naarden/Bussum. M: 06-30516439 Mail: info@tonkosteradvies.nl

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk, 8 jaar ervaring en met ref. Mevr. Anouk 9 euro p/u, tel.: 06-29361834

Gezin uit Naarden op zoek naar betaalbare zorg voor onze spontane, vrolijke, rustige zoon van 1,5. (ma.&do. van 9.00-15.30 uur) Wij zijn op zoek naar lieve vrouw van middelbare leeftijd. 06-45754412.

Schoonheidsinstituut te Bussum heeft een ruime cabine te huur voor een zelfstandig werkende pedicure, medische aantekeningen een pre. Bel 06-25538071

Nu APK voor uw auto v.a.
€ 14,95.
Nonnekens Automotive BV de Peppels 38-40 1402 KV BUSSUM E-mail: info@nonnekens.nl Bel voor een afspraak naar het nummer 035 -9 300 48 “Al meer dan 70 jaar een begrip in 't Gooi”

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Met spoed gezocht:
gitarist voor rockband Burning Strings in Weesp. Leeftijd c.a. 17-20 jaar. Elke maandagavond repetitie met professionele begeleiding. Telefoonnummer: 06-34 10 80 84 e-mail: thebandburningstrings@gmail.com www.facebook.com/BurningStringsWeesp

Bent u vader/moeder of verzorger van een jongere met een beperking? Wist u dat een vrijwilliger u daarbij thuis kan ondersteunen? Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Skikleding voor dames en heren van topmerken als Lunta - Icepeak nu de laatste jacks en broeken met 50% korting, Outlet Store Baarn, Laanstraat 41 Baarn open: di. - zat. 10.00-17.00 uur.

DORPSVILLA'S en
WOONBOERDERIJEN
vanaf
€ 320.000,- v.o.n. www.
twins-woonboerderijen.nl

Muziek op schoot voor kinderen van 1-4 jaar. Les in Bussum en Naarden. Opgeven bij www.de-muziekfabriek.nl of Peggy Maessen 06-51572626

Taxi van/naar Schiphol € 50,- vanuit Naarden en Bussum. Goodkinds Taxiservice
06-26984855

Schilderwerk groot of klein. Binnen of buiten. Schilder PMC. Biedt u altijd een vrijbl. offerte. Winterschilder 10% KORTING. 06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Meer rust, minder moeten? Mindfulness 11/3.
www.maaiketamis.nl/
06-49960591

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Gevraagd: gebruikte rolstoel. Prijs nader overeen te komen. 06-31277286

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

TTW Rijschool, rijles 35 euro per uur, introductieles
06-31990810

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum.
Meer info: 06-53319921

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag

Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan/boten en treinen. Mag oud en/of defect zijn. Tel.: 035-6938689

Tuinman heeft nog tijd. Snoeien, fatsoeneren, bestraten, compl. renovatie etc. Vrijbl. prijsopg.: 06-50660689 / www.dennenburg-tuinen.nl

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Actieve oppas (vrouw, 50-60 jaar, omg. Bussum) gezocht voor ma.+di. middag. Voor
jongen (10) en meisje (8).
Reactie graag naar oppassen
inbussum@gmail.com.

Garages in Bussum te huur, huurprijs € 140,- p/m. Info:
06-54257350

Werk gezocht: oppas/huish. met ref. 1 x p. week, 1 x per 2 weken, 1 x per maand / strijken ien 06-31044417

Heeft u een verstandelijk gehandicapte zoon of dochter van 18-25 jaar (zzp3 of zzp4)? En bent u op zoek naar woongelegenheid? Vraag informatie aan bij woongroepbussum@hotmail.com.

Man 72 jr zoekt vrouw in Bussum ong. zelfde lft v. gezelligheid en evt. uitstapjes. Reactie: 035-6837865