NaarderNieuws

27 maart 2014

NaarderNieuws 27 maart 2014


Comeniusprijs voor Fresco

Joyce Sylvester en Louise Fresco bekijken de prijs. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Landbouw- en voedseldeskundige Louise Fresco heeft dit jaar de Comeniusprijs gekregen. In een afgeladen Grote Kerk reikte burgemeester Joyce Sylvester haar zaterdag tijdens de Comeniusdag de Naardense onderscheiding uit.

De Comeniusprijs is twee jaar geleden in het leven geroepen om mensen in het zonnetje te zetten die zich onderscheiden op de specialiteiten van de 17e-eeuwse wijsgeer Comenius: onderwijs, cultuur en wetenschap. Dit jaar gaat de eer naar Fresco. De Amsterdamse hoogleraar kreeg de onderscheiding vanwege haar inzet om de wetenschap, de politiek, de media en het grote publiek te betrekken bij het wereldvoedselvraagstuk.

Uit het juryrapport: 'Fresco doet haar werk met het oog op verduurzaming van de samenleving, met name op het gebied van voedselproductie. Fresco brengt daarvoor samenhang in uiteenlopende inspanningen op vele plaatsen in de wereld. Met het aanbrengen van deze samenhangen opereert ze in lijn met Jan Amos Comenius. De overeenkomst tussen Comenius en Louise Fresco is samen te vatten in de woorden: 'zorg om de wereld, zorg voor de wereld'."

Zo'n 600 belangstellenden zaten dit jaar in de kerk. Voorafgaand aan de prijsuitreiking hield filosoof René Gude de Comeniuslezing. Onder het motto 'Van stemming naar bestemming; zingeving als ambacht' pleitte de 'Denker des vaderlands' voor meer aandacht voor het collectief in plaats van het individu.

Naarder zangers op NSS-top

Foto:

NAARDEN - Zangers van het Goois Vocaal Ensemble, met als thuisbasis de Vesting, waren maandag te zien bij de openingsact van de NSS-top in Den Haag.

"Vooraf werd een videoclip opgenomen", vertelt voorzitter Paul van den Heuvel. "Helaas mocht er niets over worden verteld, er gold strikte geheimhouding. We hebben zelfs een contract moeten ondertekenen." Tijdens de top zelf mochten er maar vijf zangers in de zaal aanwezig zijn. De anderen zagen zichzelf in de videoclip op grote schermen buiten de zaal. "Slechts een kleine bijdrage aan de wereldtop, maar toch iets om geweldig trots op te zijn."

Coalitie in de maak

NAARDEN - De politieke partijen onderhandelen onder leiding van de VVD over de nieuwe coalitie. De VVD verwacht woensdag bekend te maken met wie ze de stad gaan regeren, maar de laatste gesprekken vonden plaats na het sluiten van deze krant.

De VVD heeft 5 zetels, D66 4, GroenLinks en CDA 3 en PvdA 2. Formateur Miriam van Meerten-Kok (VVD): "Om de Naardense waarden te bewaren in de fusie willen we met alle vijf partijen optrekken. We hebben maar anderhalf jaar, dus het is belangrijk om van iedereen steun te krijgen. Daarom denken we over een bestuursakkoord waar alle partijen achterstaan en een globaal beleidsakkoord waarin de coalitie zijn ambities benoemt." Op de vraag of GroenLinks, op basis van de verkiezingsuitslag, in een nieuwe coalitie plaatsmaakt voor het CDA wil de VVD niet reageren.

4

nieuwe gezichten telt de op 19 maart gekozen gemeenteraad

Over tijden die voorbij zijn

Foto:

Tolgaarder De Beus in actie bij de Tol aan het begin van de Huizerstraatweg. 'De verdwijnende soort', luidt het onderschrift bij de krantenfoto uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Het tolwezen was op zijn retour. Op de straatweg naar Amersfoort werd al sinds 1901 geen tolgeld meer geheven, op die naar Huizen ging dat niettemin nog tot 1931 door. Het koninklijke fiat voor een straatweg naar Huizen werd in mei 1836 ondertekend. Het project kwam van de grond met particulier kapitaal, het bestuur was in handen van een raad van commissarissen.

Alias 'Dikke' de Beus was de laatste tolgaarder op de Naarder Tol. Van een gaarderswoning was in die nadagen al geen sprake meer. Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 moesten er in het schootsveld van de Vesting meerdere bouwsels preventief worden opgeruimd. In de eerste week van augustus viel het tolhuis onder de sloopmanie. Toen na verloop van enkele tolvrije jaren de relatieve rust weer in deze contreien was teruggekeerd, werd voor de tolgaarder een houten schuilhutje getimmerd.

Geïnteresseerd in uw woonomgeving? Lees De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaarblad kost € 17,50 per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www.stichtingvijverberg.nl.

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. J.P. Schouten; 19.30 u. Oecumenische Vesper in RK St. Vituskerk mw. A. Schilder-Verhoef
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; 19.30 u. Oecumenische Vesper mw. A. Schilder-Verhoef; za. 29/03 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistieviering pastor M. Sendecki; 31/03 19.30 u. 4e Vastenoverweging
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Parochianen J. Baaij
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H. van Dijk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H. van Beelen
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A. Visser; 17.00 u. ds. A. Kortleve
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G. Bonda
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. dr. J. le Grand
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. Ochtendgebed en Ledenvergadering
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. L. Oost
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Droog en zonnige perioden, oplopende temperatuur
De eerste lentemaand maart is een zeer zonnige maand. Ook de komende dagen blijft de zon rijkelijk meespelen dankzij een krachtig hogedrukgebied met de kern boven Scandinavië. Langs de zuidflank van dit luchtdrukmaximum wordt met een aflandige oostelijke stroming droge en geleidelijk ook warmere lucht aangevoerd. Maart eindigt dus met volop lenteweer.

Donderdag en vrijdag
In de nacht naar donderdag is het helder. De temperatuur daalt wederom tot rond het vriespunt met grote kans op nachtvorst. Overdag is het vrij zonnig en droog. Het wordt circa 13 graden. Ook vrijdag is het droog met zonnige perioden. In de nacht bestaat kans op nachtvorst. In de middag wordt de temperatuur 12 à 13 graden. Er waait beide dagen een matige oostenwind.

Het weekeinde
In het weekeinde vindt een herhaling van zetten plaats. Er waait een matige noordoost- tot oostenbries (windkracht 3-4). Het blijft droog met flink wat zonneschijn. In de nacht liggen de minima rond 2 à 3 graden. Zaterdag overdag loopt de temperatuur op tot 14 à 15 graden. Zondagmiddag kan het 16 à 17 graden worden. Dat betekent een aangenaam lenteweekend.

Weetje
De zon maakt overuren in deze maart. Normaal schijnt de zon in maart 120 uur. Inmiddels is de 150 uren zonneschijn al overschreden. Met nog een aantal vrij zonnige dagen te gaan, stevent deze maart af op een hoge positie bij de zonnigste 10. In 2012 was maart ook erg zonnig met 166 uur, in maart 2011 scheen de zon 185 uur. Topper is maart 2003 met bijna 200 uur.

'Dit zijn de mooiste kranten om te maken'

Kiezer haalt informatie over lokale politiek vooral uit lokale krant

Het NaarderNieuws heeft 's nachts doorgewerkt om de dag na de verkiezingen meteen de uitslag en de reacties te kunnen melden.

NAARDEN - Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen werd bij Enter Media tot diep in de nacht doorgewerkt om het NaarderNieuws en nog vier andere lokale kranten de volgende ochtend mét verkiezingsuitslag bij de lezer te krijgen. Diezelfde avond maakte onderzoekbureau TNS NIPO bekend dat kranten zoals het NaarderNieuws dé informatiebron zijn gebleken voor kiezers.

Het is al ver over tweeën in de nacht na de gemeenteraadsverkiezingen vorige week als op de redactie bij uitgever Enter Media in Weesp een klein gejuich opsteekt zoals je dat op een verkiezingsavond hoort bij een partij die een mooie zetelwinst boekt. Reden van opwinding is een verlossend telefoontje vanuit de drukkerij van Janssen/Pers in het Limburgse Gennep. "Ook de laatste pagina is goed ontvangen, dus we kunnen om half vijf de pers op." Het betekent dat vijf kranten mét verkiezingsuitslag, reacties en overzicht van de gekozen raadsleden op tijd bij de bezorgers en dus bij de lezers zullen zijn.

Achter de schermen
Er is met twintig mensen doorgewerkt om de gemeenteraadsverkiezingen in Diemen, Muiden, Weesp, Naarden en Bussum te verslaan. Vijf gemeenten, vijf verkiezingen, vijf kranten: DiemerNieuws, MuiderNieuws, WeesperNieuws, NaarderNieuws en BussumsNieuws. Verslaggevers en fotografen waren in elk gemeentehuis/stadhuis om de hoofdrolspelers om hun eerste reactie te vragen en blijdschap en teleurstelling in beeld te brengen. Tussen het volschrijven van de krantenpagina's werden ook de websites geüpdatet en tweets verstuurd. Op de centrale redactie in Weesp kwam alles samen. Een gestructureerde chaos. "Doe jij dit, doe ik dat. Die kop is niet goed. Dubbelcheck jij pagina 3, dan kan hij weg. Ik zou die andere foto kiezen. En waar blijven Weesp en Bussum...!?"

"Bedankt hiervoor, dit moet nachtwerk zijn geweest voor velen"

De uitslagen van Weesp en Bussum lieten lang op zich wachten. Niemand had nog slaap, dus daar niet van, maar als de deadline niet gehaald zou worden, zouden de kranten niet meer de volgende dag bezorgd kunnen worden. Zou toch zonde zijn van al dat werk. Vandaar het gejuich bij dat verlossende telefoontje. Hoofdredacteur André Verheul: "Dit zijn de leukste kranten om te maken. Het is hard werken, maar niemand wil het missen. Ik ben trots op iedereen die dat mogelijk maakt: van verslaggever tot bezorger." Lezers toonden zich blij verrast door de snelle berichtgeving over de verkiezingen. "Om 23.00 uur 's avonds vertelde Joyce Sylvester wat de voorlopige uitslag was en 's ochtends om half 9 lag de krant al in de bus", mailt AnneMarie Tydeman aan de redactie. "Bedankt hiervoor, dit moet nachtwerk geweest zijn voor velen".

Grote waarde
De snelle krant met verkiezingsuitslag was het sluitstuk van een periode van zes weken waarin het NaarderNieuws volop aandacht besteedde aan de gemeenteraadsverkiezingen. De uitkomst van het TNS NIPO-onderzoek bewijst dat het NaarderNieuws daar goed aan heeft gedaan, stelt uitgever Adri De Bruijn: "Hier blijkt nog eens uit dat onze kranten van grote waarde zijn."

Onderzoek toont aan dat lokale krant van grote waarde is

Open Rugby Jeugddag bij 't Gooi goed bezocht

Rugby voor de allerkleinsten. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Meer dan 150 jeugdige rugby'ers tussen de vijf en de tien jaar speelden zaterdag een potje rugby op het Sportpark: rugbyclub 't Gooi hield een open dag voor de jeugd.

Jeugdspelers van de club hadden vriendjes en vriendinnetjes uitgenodigd om kennis te maken met de sport, voor de ouders was er speluitleg. Naast vele onderlinge partijtjes speelden de Mini's om het Nederlands kampioenschap. Ondanks dat de ploeg een erg goed seizoen speelde, werd het team in de kwartfinale uitgeschakeld door DIOK. Hier en daar werden er ook nog nieuwe enthousiastelingen gerecruteerd, laat de club weten.

Sterker NVC komt toch tekort

NAARDEN - De betere partij, maar toch geen zege voor de voetballers van NVC. De Naardense eersteklasser speelde een sterke pot voetbal tegen het Utrechtse Elinkwijk, maar verloor toch met 4-3.

NVC was steeds de betere ploeg en kreeg ook de beste kansen. De Utrechtse ex-hoofdklasser kwam nog wel op voorsprong, maar werd voor rust verder onder druk gezet door NVC. Nog voor de rust konden de Naarders de voorsprong overnemen door doelpunten van Aouad en De Jong. Na rust bleef het spelbeeld hetzelfde, maar vergat NVC de voorsprong te vergroten. De Utrechters konden terugkomen tot 2-2, waarna NVC weer aanzette en een 2-3 voorsprong op het scorebord zette. NVC leek de zege vervolgens zeker te stellen, maar faalde met het afmaken van kansen. Dat kwam de ploeg duur te staan. De Utrechters scoorden wel twee keer en stalen zo de punten.

Rommel-markt Keverdijk

NAARDEN - Wijkcentra SCAN en de Schakel in de Keverdijk houden zaterdag 29 maart een gezamenlijke rommelmarkt.

Van 11.00 uur tot 15.30 uur is er in beide buurthuizen van alles te koop. Bezoekers kunnen er ook terecht voor een kopje koffie met iets lekkers. Er zijn nog tafels te huur voor op de rommelmarkt. Geïnteresseerden kunnen bellen met 035 -294 32 62.

Andy Schober (14) Nederlands Jeugdkampioen

Foto: Skiclub Wolfskamer

De 14-jarige Naarder Andy Schober mag zich voor de eerste keer in zijn skiloopbaan Nederlands Jeugdkampioen alpineskiën op de baan noemen. Zaterdag won hij de beker bij de Nederlandse Jeugdkampioenschappen in Maastricht en keerde hij terug met een grote beker. Andy, die op de kunstbaan van Skiclub Wolfskamer in Huizen wedstrijdskiet, was heel blij met de overwinning. "Na Maarten Meiners in 2005 ben ik de tweede skiër uit Naarden die het NJK wint. Dat is een prachtig gevoel." Bij de NJK wordt geskied op een kunstbaan.

Tsjechische ambassadeur onthult derde muurgedicht

Initiatiefnemers mikken op zo'n vijftien gedichten

De Tsjechische ambassadeur onthult het derde muurgedicht. Foto: Bob Awick

door Lisa van Dorp

NAARDEN - De Vesting heeft er weer een muurgedicht bij. In het Nederlands en in het Tsjechisch deze keer. Op het Kerkplein, achter het standbeeld van Comenius, prijkt sinds zaterdag een fragment van een gedicht van Jana Beranova.

De Tsjechische ambassadeur onthulde het fragment tijdens de Comeniusdag, in het bijzijn van Beranova en tientallen Naarders en genodigden. Het gedicht van Beranova is de derde op rij, nadat eerder werk van W.J. Otten en Anna Enquist op gevels verscheen. De plek van het gedicht, naast het standbeeld, is niet toevallig, legt Cornelie van Uuden namens de initiatiefnemers uit. "Comenius hoort bij Naarden. In het autobiografische gedicht legt Beranova de link met Comenius. In het gedicht komt Beranova met een schooltas op de rug over de bergen. Volgens Comenius is kennis de poort naar vrede."

Achter de gedichten zitten een paar enthousiaste Vestingbewoners, die onder de vlag van de Vereniging Vestingstad het oude centrum van literaire graffiti voorzien. Gewoon, omdat het kan. En omdat het de Vesting mooier maakt. Er staan er nog drie gepland voor dit jaar: in de Raadhuisstraat, de Regenboogstraat en de Pastoorstraat. De laatste twee komen op verzoek van bewoners op de gevel van hun huis. Uiteindelijk moeten het er een stuk of vijftien worden, vertelt Van Uuden. "Ongeveer de omvang van een kleine dichtbundel. Als we klaar zijn, willen we een boekje uitgeven." De werkgroep heeft er plannen mee. "We willen het gebruiken op scholen. Voor bijvoorbeeld een les Nederlandse poëzie in de praktijk."

Van Uuden zoekt nog sponsors. "Een muurgedicht kost 1.500 euro aan auteursrecht en de schilder. Deze is gefinancierd door een Naarder die anoniem wil blijven."

Greet Wijnmalen

Creatieve theatermaker

Winnaar Naardens Compliment

Foto:

Hoe voelt het om Naarder vrijwilliger van het jaar te zijn?
"Echt zó gaaf. Ik voel me heel erg vereerd, groots en dankbaar."

Shakespeare of Brecht?
"Zonder meer Brecht. Ik heb zowel Shakespeare als Brecht gedaan, maar Brecht is veel intrigerender. In plaats van de mensen alleen te willen vermaken, zet hij het publiek aan tot denken en een mening vormen."

Met wie zou jij nog wel eens een wijntje willen drinken?
"Ach... met mijn in 1999 overleden zusje. Ik zou graag met haar kijken naar haar (toen nog kleine) kinderen en hoe die het nu doen als jongvolwassenen."

Waar kom je het liefst in Naarden en waarom op die plek?
"De Loswal Abri. Ik heb daar 16 jaar gewoond op een van de mooiste woonarken van Nederland. Een klein paradijs. Opvallend hoe weinig mensen uit Naarden dit bijzondere plekje kennen. Ik vrees dat de huidige arkbewoners niet zo blij zijn dat ik hun stekkie verraad. Sorry, buurtjes."

Wat zou je doen als je een dag burgemeester van Naarden zou zijn?
"Ik zou een multifunctioneel cultuurpodium neerzetten, met repetitie- en opvoeringsmogelijkheden voor theater, dans, muziek en andere cultuur. Dit roep ik al vanaf 1974 hoor, maar het is er helaas nooit van gekomen."

Welke poster hing er vroeger boven je bed?
"Ik had allemaal Snoopy posters. De leukste vond ik: 'Say something nice to everyone you meet today, it will drive them crazy'."

Welke rol zou je ooit nog wel eens willen spelen?
"Ik zou nog wel eens willen ervaren hoe het is om te zingen en te dansen op toneel. Hoe ouder hoe gekker, nietwaar?

Waar kunnen we jou 's nachts voor wakker maken?
"Voor het bericht dat we een permanent citizenship in Canada krijgen."

Reünie Reddings-brigade

NAARDEN - De Reddingsbrigade had afgelopen weekend een reünie in zwembad De Lunet. Zo'n 75 oud-leden haalden zaterdagmiddag herinneringen op aan hun tijd bij de brigade van 1968 tot nu, vertelt organisator Ellen Wingelaar.

"Het was een geslaagde reünie, waar veel gepraat werd. Je kunt er een boek over schrijven wat we allemaal hebben gedaan en meegemaakt. In de begintijd bewaakten we het Gooimeer permanent. Almere bestond toen nog niet", vertelt Wingelaar.

Of de Naardense vrijwilligersclub nog lang blijft voortbestaan, is onzeker. De Reddingsbrigade krijgt dit jaar voor het laatst subsidie van de gemeente. "Zonder die jaarlijkse bijdrage van 16.500 euro ziet onze toekomst er niet rooskleurig uit", zegt voorzitter René Ploeger. "We proberen er het beste van te maken, maar in deze tijden van crisis houden mensen hun hand op de knip. Misschien kijkt de nieuwe gemeenteraad er anders tegenaan." Volgens Wingelaar zal het opheffen van de brigade tot problemen leiden. "We krijgen straks een fusiegemeente met drie jachthavens en geen reddingsbrigade. Dat kan niet goed gaan."

Ploeger vond de reünie in elk geval een prachtig initiatief. "Het was mooi om al die gezichten van vroeger weer te zien."

Otter en ringslang voor N236

NAARDEN - De twee natuurpassages tussen het Naardermeer en de Ankeveense Plassen heten sinds vrijdag de 'Lutrapassage' en de 'Natrixpassage'. De lutra is beter bekend als de otter, een natrix is de soortnaam voor de ringslang.

Natuurmonumenten had een prijsvraag uitgeschreven voor de namen van de passages onder de provinciale weg N236. Afgelopen vrijdag werden de naambordjes onthuld. Met de vorig jaar aangelegde passages hebben de diersoorten in de natuurgebieden een groter leefgebied gekregen. Voorheen was de N236 een bijna niet te nemen barrière voor hen.

Vogelasiel zoekt oude kleren

NAARDEN - Het Vogelhospitaal is op zoek naar tweedehands kleding. Naarders die oude schoenen, textiel en kleding overhebben, kunnen die inleveren in een grote oranje container die bij het asiel staat.

"Nu gemeentes bezuinigen op subsidies aan ons richten we ons op andere bronnen van inkomsten", legt beheerder Erik Bruinning uit. "In samenwerking met de stichting Dierenlot zijn we deze kledinginzameling begonnen. Iedere kilo oude kleding brengt de broodnodige euro's op en komt geheel ten goede aan de behandeling, verzorging en opvang van wilde vogels."

6 / 20

Naarders brengen hun stem uit. Foto: Bob Awick

Verkiezingen
Los van de resultaten zullen de gemeenteraadsverkiezingen niet alleen voor mij teleurstellend geweest zijn. Niet door het resultaat, maar door de wijze waarop. De nieuwe gemeenteraad weet zich de vertegenwoordiger van slechts 60% van de bewoners. En die hebben veelal hun stem anders uitgebracht uit onvrede over Haagse combinaties. Vergeten lijkt wat de gemeenteraadsleden voor ons hebben gedaan. Deze verkiezingen stonden niet gericht op lokale zaken, maar op Haags gedoe. Met voorbijzien van wat Naardense raadsleden voor velen hebben verzorgd.

Ondanks de korte, tijdelijke explosie van stemadviezen ontbreekt mijns inziens een goede communicatie. De ledendichtheid van de vijf Naardense politieke partijen zal te beperkt zijn. De communicatie naar alle bewoners vraagt om verbetering. De raadsleden doen veel, maar de bewoners weten nauwelijks wat. De situatie vraagt om communicatieverbetering. Een idee: doe naast de twee geel-zwarte Gemeente Naarden-pagina's met de beperkte inhoud een door de politieke partijen te onderhouden politieke pagina in het NaarderNieuws. Die de burger (lid of geen lid van één van de vijf partijen) informeert en waarschuwt.

Er was een tijd dat we niet mochten stemmen en nu laat 40% van de burgers dat recht aan zich voorbijgaan. Het lijkt wel een voorkeur voor een dictatuur. Ik ben ervan overtuigd dat u dat niet wilt, en de vijf politieke partijen evenmin.

Ad van Loon

Stemmen
"Ja, u woont in een grote gemeente, maar ik woon in een klein plaatsje. Bij u is een groot voorlichtingsapparaat, dat hebben wij niet. Wij hebben niet eens een stemwijzer, hoe moet ik weten wat ik moet stemmen, waar moet ik mijn informatie vandaan halen. Enzovoort enzovoort enzovoort." Als fervent radio 1-luisteraar had ik het ongenoegen om vrijdagochtend om 11 uur bij het Media-Forum deze woorden te moeten horen uit de mond van een zeer bekende Nederlandse, woonachtig te Naarden.

Heel langzaam begon mijn, toch wel Naardens te noemen bloed te koken. Lees jij het NaarderNieuws niet, spreek jij geen partijpolitieke informanten aan op de markt, bezoek jij niet de sites op internet, kortom, ben jij wel geïnteresseerd in wat er in Naarden gebeurt en gaat gebeuren, in jouw stad. Schaam je.

H.E.D. Swaan-Barten

Versa vrijwillgerscentrale

Het Goois Natuurreservaat: een vrijwilliger voor het in stand houden van het natuurschoon (9.00-12.00 uur).

Versa Vrijwillige Thuishulp: vrijwilliger die een oudere heer in Bussum op gang helpt. Werktijd 3-6 maanden gemiddeld 1x per 2 weken (8 uur per maand).

De Kringloper: voor de horeca-afdeling. De werktijd is variabel: van 8 tot 20 uur per week.

De Antonius Hof: begeleider die met een bewoner (met dementie) individuele bewegingsactiviteiten wil doen waaronder fietsen met de duofiets (2 uur per week).

vrijdag 28 maart

Lezersfeest

De bibliotheek Naarden-Bussum bestaat 100 jaar en viert dat met een Lezersfeest in Spant! Aanvang: 20.15 uur. Op het feest komen onder andere: Abdelkader Benali, Nico Dijkshoorn, Anne Veger, Franca Treur, Arjen Lubach en Gaston Bannier. Kaarten: www.spant.org. Aanvang: 20.15 uur.

Gesprekskring

De NPB-kring houdt een gesprekskring over 'Ontroering en vervoering'. De gespreksavond wordt gehouden in een zijzaal van de NPB-kerk aan de Iepenlaan. Aanvang 19.30 uur.

Broodje Plus

'Ruimte' serveert Broodje Plus aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk. Ook deze keer wordt er een uitgebreide broodmaaltijd geserveerd. Aanvang 17.30 uur.

Goed gesprek

'Ruimte' houdt een goed gesprek aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk. Er wordt gesproken over de Bijbel. Aanvang 19.45 uur.

Kermis

Voor het gemeentehuis strijkt de kermis neer. De kermis is er tot en met maandag.

zaterdag 29 maart

Rommelmarkt

De Schakel aan de Kolonel Verveerstraat en de SCAN aan de Majoor Kampsstraat houden samen een rommelmarkt. De rommelmarkt duurt van 11.00 uur tot ongeveer 15.30 uur.

Dj-demo

Een dj-team geeft voor de Gooische Muziekschool aan de Dr. Schaepmanlaan een demo. Op twee schermen en een groot speaker soundsystem wordt een showcase gegeven. Ook mag de apparatuur geprobeerd worden. Aanvang 16.00 uur.

Koopjesdag

Er wordt weer een voorjaarskoopjesdag gehouden. Door het centrum van Bussum staan 60 kraampjes met leuke koopjes. Van 9.30 tot 17.00 uur.

Schoonmaakactie

Een groep tuinders van de Volkstuindersvereniging Naarden, gaat de bermen rondom het complex schoonmaken. Voor deze actie worden ook bewoners van De Keverdijk uitgenodigd, want bij voldoende deelnemers zal ook het zwerfvuil op de Keverdijk worden opgeruimd. Vertrek om 10.00 uur vanaf het clubhuis aan de Keverdijk.

Goois Jazzfestival

Het Goois Jazzfestival wordt weer gehouden. Spant! vormt het decor van het concert. Onder andere Candy Dulfer en Alain Clark komen optreden. Aanvang 18.00 uur, kaarten € 40,-. Meer op www.gooisjazzfestival.nl

Spijkerbroek hangen

Bezoekers van Denim Plus aan de Nassaulaan kunnen komen 'spijkerbroek hangen'. Daarmee kan een jeans van de zaak gewonnen worden. Deelnemen kan zowel op zaterdag als zondag tussen 12.00 en 17.00 uur.

zondag 30 maart

Bingo

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt weer een bingo. Ook nu zijn er weer leuke prijzen te winnen. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

Cabaret

Bellefleur aan de Mackaylaan opent de deuren voor een lezing over cabaret. Deze keer over onder andere Johnny en Rijk en Paul van Vliet. Er worden onder andere fragmenten vertoond. Aanvang 14.30 uur, entree € 1,50.

Achtste Pianofestival

De Gooische Muziekschool houdt voor de achtste keer haar Pianofestival, deze keer vormt de Lutherse kerk aan de Mecklenburglaan het toneel. Het festival biedt pianisten vanaf 8 tot 18 jaar de gelegenheid om in een mooie omgeving hun ingestudeerde werk te laten horen. Aanvang 13.45 uur en 15.30 uur.

Muzikale dienst

De Grote Kerk van Naarden opent de deuren voor een bijzonder muzikale dienst. In de dienst treedt het Amsterdams Studenten Orkest op. Er worden werken van Bruckner en Mendelssohn ten gehore gebracht, in samenwerking met de cantorij van de kerk. In de dienst zal de plaatselijke predikant, dr J.P. Schouten, voorgaan. Aanvang 10.00 uur.

Wereldfietsbeurs

De Wereldfietser houdt weer een beurs in het opleidingsbedrijf aan de Parallelweg van Bussum. Hier kunnen beginnende en gevorderde fietsers ideeën opdoen en informatie krijgen over fietstochten van enkele dagen tot enkele maanden en langer. Er zijn lezingen, workshops en informatiestands. Open van 10.00 tot 17.00 uur, entree € 5,-.

Optreden

De zanggroep 'Sound of Synge' houdt een optreden in de kerk aan de Koningslaan in Bussum. Er wordt zowel klassieke als wereldmuziek gezongen. Aanvang 15.15 uur.

En verder...

BoodschappenPlusBus

De BoodschappenPlusBus gaat weer op pad. A.s zaterdag kunt u mee poffertjes eten op De Brink in Laren en zondag naar Noordwijkerhout om te varen door de Bollenstreek.

Maandag gaat de bus naar landgoedwinkel de Rading in Hilversum en kunt u 's avonds dineren in restaurant 't Mouwtje in Bussum. Dinsdag gaan wij nog eens poffertjes eten in Laren. Woensdag kunt u gezellig dineren bij de Gooise Warande, en/of vooraf winkelen in het Winkelcentrum het Minnehof in Eemnes. Donderdag gaan wij weer naar de Keukenhof en vrijdag naar het Oude Ambachtenmuseum in Terschuur. 's Avonds kunt u dan nog dineren in De Antonius Hof in Bussum. De week wordt besloten met een bezoek aan houtzaagmolen de Ster in Utrecht op zaterdag en op zondag zingt de Händelvereninging in de Grote Kerk in Naarden Passie voor Bach; deze laatste vóór 28 maart opgeven. Opgeven en vragen stellen kan op 035-7504192.

donderdag 27 maart

MD-café

Er wordt weer een MD-café gehouden voor patiënten van deze oogziekte. Deze keer vertelt Marc van de Berg over het gebruik van mobiele telefoons voor slechtzienden en blinden. De bijeenkomst wordt gehouden in een zaal van De Antonius Hof aan de Lange Heul van 14.00 uur tot 16.00 uur.

maandag 31 maart

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur. Max. 24 personen.

dinsdag 1 april

Rijbewijskeuringen

Gebouw Wijzer aan de Landstraat opent twee keer per maand de deuren voor rijbewijskeuringen voor 75-plussers. De kosten van deze keuring bedragen slechts 25 euro. De eerste keuringsdagen zijn dinsdag 1 april en maandag 21 april. Aanmelden op 06-13031321.

Cursus

Er wordt bij Runner's World Bussum een informatieavond met healthcheck gehouden voor het nieuw te starten leefstijl- en beweegprogramma 'Bewust Hardlopen Extra Light'. De cursus start vanaf 5 april. Aanvang 19.30 uur.

woensdag 2 april

Cursus

Marian de Klerk van Atma Coaching geeft in Wijzer aan de Landstraat een cursus 'Jezelf waarderen'. Als je jezelf meer op waarde weet te schatten zul je veel prettiger in het leven staan. Je bent je bewuster van je patronen en er ontstaat meer zelfvertrouwen. Aanvang 20.00 uur, deelname € 50,-.

10 / 20

Voordelig en gezellig winkelen deze zaterdag tijdens Koopjesdag

Bijna 60 kramen geven reuring in het dorp

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Aanstaande zaterdag is het weer Koopjesdag in het centrum van Bussum. De Bussumse winkeliers vieren de start van het nieuwe seizoen met leuke voordeeltjes op buitenkramen. De organisatie is nog druk bezig met het aantrekken van extra standjes, maar men rekent op zeker 60 deelnemers.

Het is voor de derde keer dat deze succesvolle markt in het centrum wordt gehouden. Dit jaar worden ook weer heel veel bezoekers verwacht dus het is hopen op mooi, zonnig weer.

Koopjesdag is georganiseerd door de straatmanagers uit het centrum. Dave Wiegert, eigenaar van Stokjes en Lepel, vertelt dat de verwachtingen ook dit jaar weer hooggespannen zijn. "We zijn natuurlijk afhankelijk van het weer, maar ik verwacht dat we ook dit jaar weer over de hoofden kunnen lopen. Koopjesdag is al een begrip in Bussum geworden en veel mensen kijken er echt naar uit."

Foto: Bob Awick
Foto: Bob Awick
Foto: Bob Awick
Foto: Bob Awick
Foto: Bob Awick
Foto: Bob Awick

De datum is dus vastgesteld op zaterdag 29 maart. Dat was volgens de straatmanager nog een hele puzzel. "We wilden een datum aan het begin van het seizoen prikken, maar je zit met heel veel vakantiedagen zoals Pasen en Pinksteren."

Dit jaar kregen de straatmanagers voor de eerste keer ondersteuning van de evenementencoördinator van de Stichting Pro Bussum. Die samenwerking verloopt goed en het is zeker de bedoeling dat er meer leuke initiatieven komen gedurende het jaar om meer reuring in het centrum van Bussum te krijgen.

De kramen die zaterdag in het centrum staan zijn uitsluitend van Bussumse winkeliers. Deze staan opgesteld op de Nassaulaan, Nassaustraat, Vlietlaan en Landstraat. De Koopjesdag wordt gehouden van 9.30 tot 17.00 uur.

Bol Advies: al 40 jaar een vertrouwd gezicht

Familiebedrijf werkt met financiële lifeplanning

Jaap en Cees Bol: al 40 jaar betrokken en actief in Bussum. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Vader Joop en zoon Cees Bol hebben onlangs het 40-jarig jubileum van hun zaak aan het Julianaplein gevierd. Cees, de huidige directeur, werd flink verrast door zijn medewerkers. "Al het personeel kwam langs, de winkel was versierd en we kregen een lekker taartje." Bol is trots op zijn familiezaak waar persoonlijke contacten de basis vormen voor de financiële dienstverlening.

Jaap Bol begon met een administratiekantoor, waar al snel verzekerings- en bankzaken van Regio Bank aan werden toegevoegd. Cees kwam in 1992 bij zijn vader in de zaak als financieel planner en belastingadviseur. "Toen zijn we ook verhuisd naar het Julianaplein, waar we naast cadeauwinkel Zus en Zo zitten." Volgens Bol is het niet de bekendste plek in Bussum, maar weten zijn klanten hem heel goed te vinden. "We hebben heel veel aandacht voor onze klanten en bouwen aan duurzame relaties. Mijn vader heeft zelfs nog twee klanten die al 40 jaar bij hem zijn. Bij ons zie je altijd dezelfde medewerkers en dat wordt als heel prettig ervaren. Wij zijn een one-stop-shop, wat wil zeggen dat je voor al je financiële zaken op één adres kunt aankloppen. Belastingzaken, hypotheken, pensioenen, verzekeringen: we regelen het allemaal. Ons doel is om te ontzorgen."

Cees Bol legt uit dat ze geld vooral zien als een tool voor een goed leven. "Het leukste is om inzicht en financiële duidelijkheid te kunnen bieden. Mensen hebben daar regelmatig behoefte aan en zeker wanneer er een grote verandering in zicht is zoals ontslag, veranderende wetgeving of wanneer iemand met pensioen gaat."

Financiële lifeplanning
Bij Bol Advies wordt veel gewerkt met financiële lifeplanning. Cees Bol legt uit wat dat precies is: "Je leven wordt vaak bepaald door de spullen die je hebt en het werk dat je doet. Wij stellen de mensen centraal en proberen te achterhalen wat ze willen. Hoe wil je leven? Waarom werk je? Wie ben je? Wat wil je? En wat kan je? Waar voel je je het gelukkigst? Het zijn allemaal vragen die leiden tot een persoonlijk advies."

"Stel dat je een huis wilt kopen, dan zoeken we uit wat het kost om daar te wonen. Red je het met vier dagen in de week te werken of moet je naar 5 dagen? En wat betekent dat voor het gezinsleven? We denken hierbij vaak in termijnen van vijf jaar. Het is erg leuk om hierin mee te denken en betrokken te zijn bij veranderingen. Zodra je een goed inzicht hebt in je geld, je uitgave en je doelen kom je heel ver. Keuzes die mensen maken zijn vaak ingegeven door geld en hoe je wilt leven. Onze klanten gaan steeds meer op zoek naar de antwoorden en wij bieden met onze financiële producten de juiste oplossingen voor iedereen."

Nieuw adres in Bussum voor orthopedie

FullMobility heeft nieuwe tak

Bas Veerman in zijn winkel aan de Landstraat. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Thuiszorgwinkel FullMobility aan de Landstraat doet het goed. Onlangs opende eigenaar Bas Veerman een tweede vestiging in Huizen en sinds 1 maart is er ook een orthopedische tak in de Bussumse winkel: Werton Orthopedie.

"FullMobility helpt iedereen met een tijdelijke of permanente beperking in de mobiliteit", legt Veerman (39) uit. In de winkel annex werkplaats zijn onder meer speciale bedden, rollators, scootmobiels, douchebeugels, sta-op-stoelen en rolstoelen te krijgen.

"We helpen ouderen, verpleeghuizen en ziekenhuizen. Maar ook kinderen die tijdelijk krukken nodig hebben omdat ze met hockey hun enkel hebben bezeerd." Dat doet Veerman van A tot Z, zegt hij. "We geven informatie en advies, verkopen producten en kunnen daar ook het onderhoud van doen."

In de zaak staan dan ook geen verkopers, maar ergotherapeuten en adviseurs. Die analyseren eerst de behoefte van de klant en kiezen dan het juiste hulpmiddel, vertelt Veerman. "Onze eerste vraag als iemand binnenkomt, is niet 'wat kunnen we u verkopen', maar 'wat mankeert u'." Zo bleek er bij de klanten van FullMobility ook grote behoefte aan orthopedische producten te zijn.

Werton Orthopedie
Dat leidde tot de recente samenwerking met Henk Wildschut van Werton Orthopedie. Wildschut (49): "Wij maken alles op het gebied van kunst- en hulpmiddelen voor het menselijk lichaam, zoals prothesen, steunzolen, orthesen, (sport)braces en korsetten."

Net als Veerman gaat Wildschut ook voor het 'volledige concept', legt hij uit. "Ik adviseer, meet hulpmiddelen aan, maak ze en help tenslotte ook met de financiële afhandeling met de verzekeraar of arts. In de complexe wirwar die de huidige zorg is, helpen we onze klanten hun weg te vinden."

Helios wordt Ambiance Zonwering Van der Wal

Ambiance blijft op het vertrouwde adres aande Oud Bussumerweg 24. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Helios Zonwering gaat voortaan door het leven onder de naam Ambiance Zonwering Van der Wal. Het bedrijf werd in 1983 opgericht en is een begrip in Bussum en omstreken.

Omdat de markt verandert wil Ambiance zich blijven specialiseren en vernieuwen in de zonwerings- en raambekledingsbranch. In 2011 heeft Helios Zonwering al Beem Woninginrichting overgenomen om een breder dienstenpakket aan te kunnen bieden op het gebied van woninginrichting met onder andere gordijnen en vloeren. Per begin dit jaar heeft Helios Zonwering een partnerschap met Ambiance Zonwering van der Wal in Hilversum. "Dit betekent gezamenlijke montage, een bredere groep inzetbare medewerkers en voor elk soort werk zijn eigen specialist. Reparaties kunnen we hierdoor sneller uitvoeren en de service wordt geoptimaliseerd. Ambiance Zonwering van der Wal is een bedrijf dat al bijna 85 jaar zijn sporen verdiend heeft in de zonwering. Door deze samenvoeging ontstaat er één sterke speler op het gebied van zonwering met twee winkels in het Gooi: in Hilversum en Bussum."

De Negen Ster helpt met sneller herstel

Dirk Brands van De Negen Ster. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Als je door je enkel gegaan bent of last hebt van je rug, hoop je dat het snel geneest. Behandelaar Dirk Brands van De Negen Ster kan helpen. De behandelaar heeft een praktijk aan De Lange Heul.

Brands werkt met de BOWEN-techniek. "Met de BOWEN-techniek behandelen we mensen met de handen. We behandelen de plek van de blessure, maar ook de rest van het lichaam. We stimuleren daarmee het herstellend vermogen van het lichaam. Klachten gaan dan vaak sneller weg."

Het behandelen door De Negen Ster wordt vaak vergoed door de zorgverzekeraar. "Maar anders kunnen we ook een goede prijs overeenkomen. Zoek ons eens op op www.denegenster.nl."

Breeduit bruist tijdens open dag

Foto: Bob Awick

Vele kinderen en hun ouders hebben afgelopen zaterdag genoten van de open dag in Breeduit. Diverse instanties zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin en basisschool de Zonnewijzer hadden de deuren geopend en leuke activiteiten geregeld. Een ander hoogtepunt was het Repair Café dat voor de gelegenheid klusjes deed in Breeduit. Kinderen konden daarbij helpen of meedoen aan een workshop zoals kledingstukken oppimpen.

Peuters vieren op 'grote school' verjaardagsfeest voor Puk

'Lesmethode helpt kinderen zich beter te uiten'

Puk en de peuters bezoeken de jarige Ko. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De peuters van peuterspeelzaal Kiekeboe hebben maandag de verjaardag van Ko gevierd op de Vitusschool. Het uitje was geregeld in het kader van het thema 'verjaardagen' waaraan de school momenteel werkt.

Peuterleidsters Marga Donker en Beppie Bon hadden de 15 peuters in de bolderkar naar de grote school gebracht en ook Puk meengenomen. Dit is een bekende pop die wordt gebruikt bij de lesmethode Puk en Ko. Met Ko wordt op de Vitusschool gewerkt. De peuters hadden tekeningen en knutselwerkjes voor de jarige job gemaakt en zongen diverse liedjes. In ruil kregen ze een koekje als verjaardagstraktatie.

VVE's
Marga Donker: "Wij zijn een peuterspeelzaal met een voor- en vroegschoolse educatie. We werken met de lesmethode Puk en Ko en dat betekent dat de pop de hele dag meedoet aan alle activiteiten. Veel kinderen vinden de pop heel erg leuk en reageren makkelijk op hem. Zo hebben de peuters altijd een vertrouwd vriendje bij zich waardoor ze zich makkelijker kunnen uiten." Ook de Vitusschool is één van de drie scholen in Bussum waar met deze methode wordt gewerkt.

Bewoners aan de slag met afval

BUSSUM - Bewoners en medewerkers van de gemeente gaan komende zaterdag samen aan de slag om de straten rond de winkelcentra schoon te maken. Dat gebeurt vanwege het project 'Nederland Schoon'.

Betrokken inwoners gaan op meerdere plaatsen aan de slag om het zwerfafval weg te halen en de straten schoon te maken. De gemeente zorgt voor het schoonmaakgereedschap. De schoonmaakcampagne duurt de hele zaterdagochtend.

Laatste avond voor oude raadsleden

BUSSUM - De nieuwe gemeenteraad gaat vanaf donderdag aan de slag. De raadsleden worden dan officieel benoemd. Voor het zover komt, nemen de oud-raadsleden van Bussum afscheid van de gemeente.

Twee derde van het totale aantal van 23 Bussumse raadsleden komt voor het laatst naar de raadzaal. De nieuwe gemeenteraadsleden leggen donderdag tegenover de burgemeester een eed of een belofte af, waarna ze aan de slag kunnen. Onder de raadsleden veel nieuwe gezichten, onder andere van de Gooise Ouderen Partij en Hart voor Bussum.

Plek zou overlast jongeren best oplossen

BUSSUM - Een goede hangplek voor jongeren. Dat zou de beste manier zijn om overlast van jongeren voor bewoners van Bussum het best oplossen. Dat stelt jongerenwerker Lennert Bont van Versa.

Nu het weer wat warmer wordt, komt er ook meer overlast van hangjongeren. "We maken met regelmaat een rondje door Bussum en merken dat er op enkele plekken wel weer wat jongeren hangen. We hebben goed contact met ze en vragen ze ook om het netjes te houden. Dat doen ze vaak ook."

De jongerenwerker roept Bussumers op om vooral contact op te nemen als ze overlast ervaren van de hangjongeren. "Buurtbewoners kunnen de jongeren het best zelf aanspreken als ze last hebben. Dan komen ze je vaak meteen al tegemoet. Mochten ze toch overlast veroorzaken, neem dan contact op met ons. Dan helpen we."

Ambtenaren steken handen uit de mouwen

De enthousiaste vrijwilligers van NLdoet. Foto: SKBNM

BUSSUM - Tijdens de vrijwilligersactie NLdoet, afgelopen vrijdag, staken negen ambtenaren van de gemeenten Naarden en Bussum de handen uit de mouwen bij SKBNM kinderdagverblijf 't Mouwtje.

De vrijwilligers zouden de tuin opknappen, maar het was zulk slecht weer dat er gekozen werd om andere klusjes te doen. Zo werd de kelder uitgemest, de schuur opgeruimd en de fietsjes gerepareerd. De ambtenaren kregen voor hun harde werk koffie met wat lekkers aangeboden.

Weer veel producten Voedselbank

BUSSUM - Veel voedsel en andere producten ophalen. Dat was afgelopen weekend weer het doel van de lokale Voedselbank. De Voedselbank stond twee dagen met een kraam voor de supermarkt aan de Koekoeklaan.

De leden van de lokale voedselbank werden deze keer een dag geholpen door medewerkers van de gemeente. De ambtenaren werkten mee vanwege NLdoet. Zoals zo vaak werden er ook deze keer volop producten gedoneerd door Bussumers: in totaal zo'n 2000 producten.

Bussums feest voor goed doel

BUSSUM - Bussumse jongeren hebben zaterdagavond met een feest geld opgehaald voor het goede doel.

Het jongerencentrum aan de Dr. Schaepmanlaan was de hele avond open Bussumse jongeren konden er terecht om te gamen en te dansen. Op het feest kwamen veel jongeren af.

Het feest komt voor een groot deel op het conto van Bussumers Jelle Blom en Mohammed Robti. Het duo zette het feest samen met Versa op poten. De entreegelden en andere opbrengsten van het feest gaan geheel naar kankeronderzoek.

Web topvijf

1. Bewoners geëvacueerd na gaslucht Spijkerstraat
2. Eerste resultaten verkiezingen bekend
3. VVD en Hart voor Bussum grootste partijen
4. Live verkiezingsuitslag volgen in gemeentehuis
5. Hart voor Bussum voert campagne rond stembureaus

'Alleen als wethouder'

BUSSUM - Nen van Ramshorst keert alleen terug op het pluche als ze ook de komende jaren wethouder wordt.

Ze ziet het niet zitten om als raadslid verder te gaan. De zetel van Van Ramshorst wordt overgenomen door Barbara Boudewijnse. Gerben Struik treedt als fractievoorzitter toe tot de raad.

De matchmaker bruist van positiviteit over aanpak leegstand

Ellen van Vossen nu half jaar actief als dorpsmanager

Dorpsmanager Ellen van Vossen in actie tijdens de pandenpitch afgelopen maandag. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

BUSSUM - Hoewel de winkelleegstand in Bussum bij velen voor onrust zorgt, is dat bij dorpsmanager Ellen van Vossen zeker niet het geval. Zij denkt in kansen en is zeer positief over de mogelijkheden die er in Bussum zijn om te ondernemen. De zelfstandig onderneemster is nu een half jaar actief voor de Stichting Pro Bussum en heeft inmiddels aardig wat ideeën opgedaan over hoe het centrum levendiger kan worden.

De dorpsmanager is een soort matchmaker die ondernemers, makelaars en vastgoedondernemers aan elkaar verbindt. Na vele gesprekken ziet ze dat er allerlei leuke combinaties te maken zijn. Afgelopen maandag had ze daarom de 'pandenpitch'-bijeenkomst geregeld waar 30 ondernemers hun bedrijf konden presenteren. Daarna konden ze in gesprek met mensen die winkelpanden hebben of beheren in Bussum. "Heel veel mensen kijken met één bril naar een pand, ook komen veel ideeën de huiskamer niet uit. Je ziet dat de vraag uit de markt niet aansluit bij het aanbod. Maar wat als een vastgoedeigenaar zich flexibel kan opstellen? Door bijvoorbeeld een contract voor een korte periode aan te gaan, het pand in tweeën te splitsen of als zzp'ers gezamenlijk een pand willen huren? Dat zijn allemaal mogelijkheden", vertelt Van Vossen.

Mogelijkheden

Ellen van Vossen is er ook voor de ondernemers die al in Bussum zitten. "Ik sta voor iedereen klaar. Ondernemers die het moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden nodig ik uit voor een gesprek. Samen kunnen we kijken naar de mogelijkheden, zoals een gesprek met de vastgoedeigenaren. Wie de winkelpitch gemist heeften met mij in contact wil komen kan mij mailen opdorpsmanager@probussum.nl.

'Bussumers waarderen levendigheid, ook in de aanloopstraten'

Belemmeringen
Ook in het vergunningentraject bij de gemeente zit volgens Van Vossen een aantal belemmeringen. "Heel veel panden vragen om een individuele benadering. De gemeente Bussum moet zorgen dat de kansen die er zijn om leegstand te voorkomen ook worden verzilverd. Dat vraagt om een cultuuromslag waarbij de gemeente een faciliterende rol gaat spelen. In de politiek is heel veel aandacht voor het managen van de krimp, maar ik wil juist meer aandacht voor een positieve benadering van mensen die hier iets willen beginnen."

"Bussumers waarderen levendigheid, ook in de aanloopstraten. De Huizerweg kent bijna geen leegstand, net zoals de Spiegelstraat waar allemaal winkels zitten die net even anders dan anders zijn. Natuurlijk liggen de huren hier ook een stuk lager dan in bijvoorbeeld de Nassaustraat. Ik zou graag zien dat vastgoedeigenaren de prijzen van de winkels afstemmen op de vraag."

'We moeten de kansen die er zijn ook verzilveren'

Het belangrijkste vindt Van Vossen dat er beweging komt. "Zelfs op de Nieuwe Brink komen de eigenaren nu in beweging. Hoewel de toekomst onzeker is, wordt er nu gekeken naar een oplossing met tijdelijke huurcontracten voor de lege winkelpanden. Wie regelmatig het centrum bezoekt ziet dat er dynamiek is en dat op verschillende plekken nieuwe winkels en ondernemers zijn gestart. Ik ben vooral heel positief en zie dat er veel ondernemers zijn die hun krachten kunnen bundelen in een gemixt concept. Denk aan kunstenaars, vormgevers, interieurarchitecten; als een soort collectief kunnen dat soort nieuwe ondernemingen samen tot bloei komen."


Verblijfskwaliteit
Een ander belangrijk punt is volgens de dorpsmanager dat de verblijfskwaliteit in het centrum beter moet. "De routing in het dorp kan veel beter. Als je op het station staat, hoe weet je dan waar de winkels zijn? Ook is er behoefte aan meer activiteiten die reuring brengen. Verder zou het fijn zijn als we in de toekomst het betaald parkeren met een mobieltje kunnen afhandelen, zodat je niet steeds op je horloge hoeft te kijken."
Van Vossen ziet de toekomst positief tegemoet, want volgens haar zit "ondernemen de Bussumers in het DNA".

KNBSB keurt veld HCAW af

Het hoofdveld van HCAW werd een jaar geleden gerenoveerd. Foto: Bob Awick

BUSSUM - HCAW mag nog geen duels spelen op het hoofdveld. Honk- en softbalbond KNBSB heeft het veld tot nader order afgekeurd.

De honkbalbond heeft het veld gekeurd en constateerde een paar gebreken. Zo staan de hekken naast het veld te hoog, staan er verkeerde toegangshekken en zorgt los gaas voor problemen.

Volgens de bond zouden de gebreken voor gevaar voor honkballers kunnen zorgen, HCAW zelf meent dat dat wel meevalt. Toch zullen de gebreken aangepakt moeten worden voordat HCAW weer op het veld mag spelen. De gemeente moet de problemen oplossen, omdat die het veld beheert. Dat moet wel snel gebeuren. Voor HCAW staan er de komende weken meerdere duels op het hoofdveld gepland. Halverwege volgende maand gaat de honkbalhoofdklasse ook nog eens gewoon van start.

Gerenoveerd
Dat het veld wordt afgekeurd mag opvallend worden genoemd: het hoofdveld van de Bussumse honkbalclub werd anderhalf jaar geleden compleet gerenoveerd. Het complete veld en alle hekken werden toen aangepakt.

Bussumse Evelyn Swemle gedecoreerd als dank voor jarenlang werk

De Bussumse kreeg haar lintje van de burgemeester. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Als dank voor haar jarenlange belangeloze werk heeft de Bussumse Evelyn Swemle vlak voor het weekend een koninklijke onderscheiding gekregen. Ze werd in het stadhuis verrast door de Bussumse burgemeester Henk Heijman.

De Bussumse werd gedecoreerd omdat ze al 23 jaar lang helpt met het opzetten van de Stadhuisconcerten van Naarden. Daar stopt zij nu mee.

Swemle werd na haar laatste concert naar voren geroepen door de burgemeester. De burgemeester bedankte haar voor het werk rond de concerten, maar benadrukte vooral ook dat Swemle nog veel meer deed. Zo deed de Bussumse ook veel voor haar buurt, het Spiegel. Ze kaartte onder meer problemen van de buurt aan.

19 / 20