NaarderNieuws

13 februari 2014

NaarderNieuws 13 februari 2014


'Rugbyveld verkeerd aangelegd'

Ingenieursbureau Grontmij komt met negatieve conclusie

NAARDEN - Het nieuwe hoofdveld van de rugbyclub is vorig jaar niet goed aangelegd. Hemelwater kan niet weglopen, waardoor de grasmat 'er af is getrapt'. Dat is de conclusie van ingenieursbureau Grontmij dat het veld onderzocht.

De rugbyclub huurde Grontmij deze maand in voor een onafhankelijk advies over de staat van het veld. Aanleiding daarvoor was dat het in september feestelijk geopende grasveld na een regenbui lang onbespeelbaar is. Volgens de gemeente was de natte winter daar debet aan, de rugbyers vermoedden dat er iets structureel mis was en lieten Grontmij komen.

In een conceptrapport van 7 februari concludeert het bureau impliciet dat het veld verkeerd is aangelegd. De onderlaag is niet goed vermengd met de bovenlaag en keihard geworden. Daardoor loopt hemelwater niet weg en houdt het gras in de bovenlaag niet. Om dat te herstellen moeten de onder- en bovenlaag samen omgespit worden en nieuw gras worden ingezaaid, adviseert Grontmij. Het definitieve rapport, met de volledige meetgegevens, komt deze week uit.

Rugbyvoorzitter Jerker Grader is blij dat de oorzaak duidelijk is. "Nu we dat weten, kunnen we het oplossen. De bal ligt bij de gemeente. Wij willen het veld dat we hadden verwacht: met goede drainage." De landskampioen zit nu wel omhoog. "Als thuiswedstrijden worden afgelast, spelen we automatisch bij de tegenpartij. Dan missen we het thuisvoordeel en draaien we geen omzet in de kantine."

Reactie wethouder
Wethouder Marcel Adriani wil nog niet inhoudelijk reageren tot hij zijn technische mensen heeft gesproken. Wel wil hij kwijt dat "hij liever had gehad dat het in één keer goed was gegaan. Wat dit voor consequenties heeft, kan ik nog niet overzien." De aanleg van het rugbyveld kostte de gemeente vorig jaar 117.000 euro.

Vestingnarren maken lied over buurvrouw

De buurvrouw van benee Foto: Lisa van Dorp

NAARDEN - "Hee hee hee hee, ga je mee, naar de buurvrouw van benee? Er is daar een feestje, het begint om half twee." Om dit catchy refreintje draait de carnavalskraker van de Vestingnarren. Als het aan de carnavalsvereniging ligt, zingt heel Nederland het straks.

De Vestingnarren hebben grootse plannen met 'De buurvrouw van benee'. De uitvoering van het lied is in handen van zanger Donnie. De Raad van Elf van de Naarders zong het refrein in. Volgens Vestingnar Maurice Looman moet het dé carnavalskraker van 2014 worden. "We hebben ons ingeschreven bij diverse radiostations waar het publiek kan stemmen op de carnavalshit van 2014. Zoals bij Giel Beelen. Het zou natuurlijk wel heel gaaf zijn als een carnavalsvereniging van boven de grote rivieren dit jaar met dé hit komt."

Het nummer 'De buurvrouw van benee' van Donnie en de Raad van Elf doet het in elk geval al goed op internet. De clip is op YouTube meer dan 3.600 keer bekeken. In de iTunes top 100 haalde het nummer vorige week de 56e plaats en op de Facebookpagina van de Vestingnarren regent het likes. Looman: "Het begon als grap in een Oostenrijkse skilift. Hoe leuk zou een eigen après-skinummer zijn? En voor we het wisten had Eddy Koopman van het Metropole Orkest dit nummer geschreven."

De bijbehorende clip, waarin veel bekende Vestingnarren te zien zijn, is opgenomen rond de bar in het Wapen van Naarden. Looman hoopt op veel media-aandacht voor de buurvrouw. "Misschien leuk om nog even te noemen. Het nummer wordt al gedraaid in après-skibars in Gerlos en Königsleiten. En we waren ook al te horen op radio Caramba en Mokum FM."

Grote Kerk dicht wegens werkzaamheden

Het 'jongste' orgel uit 1937 krijgt een opknapbeurt. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Geen evenementenpubliek deze maand in de Grote Kerk, maar werklieden. De kerk is gesloten vanwege een serie werkzaamheden.

Het jongste orgel krijgt een grote beurt. Het wordt helemaal uit elkaar gehaald zodat de restaurateur de circa 700 orgelpijpen afzonderlijk kan nalopen. Ook wordt asbest opgeruimd. "Geen reden tot paniek", aldus directeur Marlo Reeders. "Voor de kerst vonden we asbest in de Nonnengang, een niet-publieke ruimte. We laten het nu saneren." Als dat klaar is, wordt de verwarming gemoderniseerd. "Zodat stoken straks minder kost."

157

autokraken telde Naarden vorig jaar volgens de gemeente

NAARDEN- Goed nieuws voor Naarders die meedoen met de Postcodeloterij en een postcode hebben die begint met 1411. Zij krijgen volgende week een beker ijs.

In totaal deelt de Postcodeloterij 3218 bekers ijs in Naarden uit.

Een boekje over dit onopvallende gebouw in het Spiegel, gebouwd in 1920. De ondertitel is 'De Heer is op deze plaats', een Bijbeltekst uit Genesis, die boven de ingang stond. De aanleiding om dit boekje te schrijven en uit te geven was in het jaar 2000 het feit dat de opdrachtgeefster voor de bouw, Susanna Maria van Woensel Kooy (1875-1934), 125 jaar geleden werd geboren en dat de Spieghelkerk 75 jaar bestond. De Jeugdkapel en de Spieghelkerk behoorden toen tot dezelfde kerkelijke wijkgemeente.

Mevrouw Van Woensel Kooy was bij de bouw van beide nauw betrokken en de architect van beide gebouwen was Theo Rueter (1876-1963). In het boek komen zeer uiteenlopende onderwerpen aan de orde. De bouw en verbouwingen, het toen moderne kinderkerkwerk van mevrouw Van Woensel Kooy en de geestelijke liederen die ze koos, schreef, of vertaalde. Verder hoofdstukken over de familie Van Woensel Kooy en over het leven en werk van de architect Theo Rueter. Veel, te veel voor zo'n boekje met 102 bladzijden. Het grootste bezwaar van dit in eigen beheer uitgegeven boekje is dat door het ontbreken van een eindredacteur en opmaker, in combinatie met de slechte kwaliteit van de vele zwart-witfoto's en tekeningen, er een enigszins chaotisch boekje is ontstaan. Jammer, want de auteur, de jeugdige bouwkundige Hendrik Haafkens (1978), heeft veel kennis, informatie en opvattingen in het boekje verwerkt. Hij was van jongs af kind aan huis in Jeugdkapel en Spieghelkerk. De Jeugdkapel is tegenwoordig een woonhuis.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 8 euro. Mail of bel Oosterom: n.c.oosterom@hetnet.nl of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Over tijden die voorbij zijn

Foto: Lisa van Dorp

Op 14 november 1929 nam de gemeenteraad van Naarden het besluit om een straat in het tuindorp Keverdijk te vernoemen naar Anna Meurs, het dienstmeisje van het logement Zandbergen. Haar naam werd aangegeven door dominee Drijver, die Anna Meurs kende van een oude plaat. De tekening verbeeldt een gebeurtenis uit het begin van Naardens beleg.

We zien het logement Zandbergen aan de Amersfoortseweg met vier Kozakken met hun kleine paarden, lansen en in merkwaardige kledij. De voorste Kozak kijkt ons aan en houdt de wacht, drie andere hebben ons de rug toegekeerd en turen naar de opgehaalde brug over de buitengracht. Ook drie burgers op het terras richten hun blik op de gesloten doorgang van de Vesting, waar Anna Meurs in gesprek is met een Franse militair op de wal. 'De Vesting opgeeischt door Anna Meurs op Last der Kozakken uit Naam van Alexander Keizer aller Russen den Negen en Twintigsten november 1813 Smorgens Acht Uuren', staat eronder. Een merkwaardig verhaal en zo bijzonder dat de geloofwaardigheid ervan werd betwist.

Aan deze kwestie is in de zojuist verschenen aflevering van De Omroeper een interessant artikel gewijd. Meer weten? Lees De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaalblad kost 17,50 euro per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www.stichtingvijverberg.nl.

Weerbericht

Aanhoudend wisselvallig en zacht, veel wind
Het wordt stilaan een eentonig verhaal. Een stevige westelijke luchtstroming bepaalt het weer. Op de weerkaart zien we een diepe depressie ten zuiden van IJsland. Uitdiepende randstoringen denderen richting Noordzeegebied. We blijven daardoor gebukt gaan onder regenwolken en soms veel wind. Af en toe klaart het op. Een wisselvallig anti-winterbeeld.

Donderdag en vrijdag
In de nacht naar donderdag wakkert de wind opnieuw aan tot krachtig, aan zee tot hard of stormachtig. Het regent enige tijd. Overdag klaart het langzaam wat op. Het wordt 8 à 9 graden. Vrijdag neemt de zuidwestenwind af tot matig. In de nacht is een graadje grondvorst mogelijk. Overdag gaat het wederom geruime tijd regenen. Het is zacht bij 10 graden.

Het weekeinde
Zaterdag komt opnieuw bewolking opzetten. Het vervolg kennen we ondertussen. Het gaat opnieuw regenen. De nijdige zuidwestenwind zwelt aan tot krachtig of hard. Aan de kust bestaat een serieuze kans op storm. Het is zeer zacht bij 12 à 13 graden. Zondag kan nog een bui vallen. De wind neemt af tot matig. Het wordt circa 8 graden. In de nacht rond 4 graden.

Weetje
Het Hellmann-koudegetal wordt verkregen door alle etmaalgemiddelde temperaturen onder het vriespunt bij elkaar op te tellen over de periode 1 november t/m 31 maart. Dit koudegetal staat op 0,0. Als dat de eindstand wordt is het een record. Het laagste is 1.9 (winter '88-'89). De vorige winter ('12-'13) had 73.2 als eindstand. Recordhouder is winter '62-'63 met 345.9.

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L. Heuvelman
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; 12.00 u. Eucharistieviering voor gezinnen; za.15/02 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistieviering pastor M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H. van Dijk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N. den Bok
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A. Voets; 17.00 u. ds. R.Eisinga
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G. de Vries
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. mw. E. Bast
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. 'Zin zoeken in bijbelverhalen'
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W. Metzger
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. Smit;
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

'Tijd lijkt een ander begrip als je ouder wordt'

Henny Redeker-Tober is 101 jaar geworden

Mevrouw Redeker (101) is in haar sas met de gelukwensen van het personeel van De Schans. Foto: Lisa van Dorp

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Henny Redeker-Tober is vorige week 101 geworden. Ze woont nog altijd zelfstandig, met de rollator binnen handbereik. In haar appartement in De Schans krijgt ze thuishulp en maaltijden. De rest doet ze lekker zelf. "Als mijn dochter er is, bak ik altijd poffertjes. Dat vind ik zo heerlijk om te doen. Dan zit ik op mijn krukje voor het fornuis."

Haar appartement aan de Koningin Wilhelminalaan staat vol familiefoto's. Van haar ouders, haar overleden man, hun dochters, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Ze wijst zichzelf aan als klein meisje. "Met lange blonde krullen, die had ik vanaf mijn geboorte." Ze pakt een kubus met zes foto's van haar kleinkinderen. "Hoe ik ze ook keer en draai, ze zijn me allemaal even lief." Mevrouw Redeker kijkt terug op een gelukkig leven, vertelt ze. Ze komt uit een warm gezin uit de Bussumse Nassaulaan en ze deed haar werk als kleuterjuf met veel plezier.

'Het geheim van 100 worden is gezond eten. Veel vis en fruit.'

Maar er waren ook minder leuke dingen. Mevrouw Redeker pakt de kubus er weer bij. Kijk. Ze verloor een kleindochter, die slechts 25 jaar oud werd. Het zit haar nog steeds hoog. "Een kind verliezen is iets onverteerbaars. Ik denk er nog elke dag aan. Ik was zó boos op God."

De tijd 

De lente
was zo kort
De zomer
ging te vlug voorbij
De herfst
is óver
En nu het winter wordt
bedenk ik
dat de tijd
ook voor mij
te snel verglijdt.

Henny Redeker-Tober (Naarden, 1995)
 

Ze verwerkte haar verdriet in een gedicht. Schrijven doet ze al van kinds af aan. Op de salontafel liggen drie dichtbundels van haar hand en een 'werkboek' waarin ze losse regels en stukjes tekst bewaart. In keurig schoolschrift geschreven. "Ik schrijf nog steeds mooie gedachtes op op losse briefjes. Ik was jarenlang lid van de Gooise dichterskring. We kwamen in Hilversum bij elkaar om gedichten voor te dragen."

Mevrouw Redeker wandelt graag. "Ik ben laatst nog langs ons oude huis aan de Meerstraat gelopen. Mijn wandelvriendin heeft een margriet voor me geplukt, uit de voortuin." Toen ze in 1937 trouwde, kwam ze in de Meerstraat wonen. Maar sinds wanneer ze in De Schans woont, heeft ze even niet paraat. "Tijd lijkt een ander begrip te worden als je ouder wordt. Daar heb ik ook gedichten over gemaakt. Mijn leven is lang. Mijn herinneringen gaan helemaal terug tot mijn derde. Toen had ik difterie en moest ik naar de ziekenbarakken bij de Zandzee. Ik weet nog dat ik daar mijn vierde verjaardag vierde."

Dankbaar
Hoe het is om 101 te zijn? Een gevoel van dankbaarheid overheerst, zegt ze. "Ik geniet van elke dag en ik ben dankbaar voor iedere dag die ik krijg. Dankbaar dat ik hier zelfstandig wonen kan. Dankbaar voor de hulp die me geboden wordt. De verzorging hier is zo hartelijk en warm. Ik kreeg vorige week nog prachtige felicitaties van ze."

Het geheim van 100 worden is gezond eten, denkt mevrouw Redeker. "Veel vis, fruit en groente." Volgens haar huisarts helpt het feit dat ze vroeger veel gesport heeft ook mee. "Ik heb altijd getennist en gezwommen. Daarom ben ik nog zo lenig. En ik wandel dus nog steeds." Mevrouw Redeker weet niet hoe oud ze wil worden. Ze kijkt er bedenkelijk bij. "Och, ik ben al zó oud. Als mijn tijd gekomen is, dan ga ik. Ik weet zeker dat onze zielen elkaar terug zullen vinden."

Bouw op station Naarden-Bussum vordert

NAARDEN - Als alles volgens plan verloopt worden de liften op de perrons van Naarden-Bussum komende zomer na jaren van werkzaamheden opgeleverd. Het gaat nu goed met de bouw. Dat laat de aannemer weten.

De aannemer heeft tot afgelopen week gegraven. Nu wordt er gestart met het afwerken van de schachten waarna de apparatuur geplaatst kan worden. De bouwwerkzaamheden op de perrons duren ondertussen al jaren. De bouwers werden steeds geplaagd door tegenslagen. Het steeds omhoog komende grondwater zorgde lang voor problemen.

Laagste punt
Deze week was het eerste feestje voor de bouwers: het laagste punt werd gehaald. Wethouder Nen van Ramshorst kwam langs om te proosten op het behalen van de doorbraak.

Raadsleden in gesprek met ondernemers

NAARDEN - Gemeenteraadsleden van Naarden en Bussum hebben woensdagavond een debat gevoerd met lokale ondernemers.

Er werd gedebatteerd, maar er werden ook vragen beantwoord door de gemeenteraadsleden. Er werd onder andere gevraagd wat de gemeenteraden gaan doen voor de ondernemers de komende jaren. Andersom werd er door de raadsleden weer gevraagd wat er zoal speelt onder de ondernemers. De avond was georganiseerd door de FIN, de koepel van lokale ondernemers.

Kasten slaapkamer doorzocht

NAARDEN - Inbrekers hebben een week geleden een pand aan het Prinses Beatrixhof opengebroken. Dat meldt de politie.

De daders tikten een raam in en doorzochten vervolgens de kasten van de slaapkamer. Alles werd overhoop gehaald. Wat er werd meegenomen wordt nog onderzocht. Het raam aan de achterkant van het pand werd met gemak geforceerd. De daders kwamen binnen door vanaf een prullenbak door het raam te klauteren.

Dames 1 HCN promoveert naar eerste klasse in zaal

Dames 1 viert feest. Foto: Lisa van Dorp

NAARDEN - De Dames 1 van Hockeyclub Naarden is dit weekend gepromoveerd naar de eerste klasse in het zaalhockey.

"Een unieke prestatie, want de laatste twee jaar is het ons elk jaar gelukt om te promoveren. We begonnen in de vierde klasse en nu gaan we naar de eerste", zegt een trotse coach Ge Rehé.

Vogelasiel krijgt 2.500 euro cadeau van Specsavers

Het Vogelasiel heeft vorige week 2.500 euro gekregen van opticien Specsavers. Directeur Julie Perkins van de keten kwam met een collega de cheque overhandigen en mocht meteen een buizerd vrijlaten. Beheerder Erik Bruinning van de opvang was ermee in zijn nopjes. "Een geweldig bedrag, daar zijn we erg blij mee. Met deze donatie willen we vogelvoederhuizen en nestkasten rondom bejaardenhuizen en verzorgingstehuizen plaatsen. De vogels komen daar op af en ouderen kunnen op deze manier genieten van de vogels."

Naarden-Vesting krijgt eigen bewonersplatform

Oprichting moet rond zijn vóór 19 maart

De oprichtingsavond op 3 februari werd goed bezocht. Foto: Lisa van Dorp

NAARDEN - De gemeente krijgt er een vijfde buurtplatform bij. Een aantal Vestingbewoners is druk doende met de officiële oprichting van 'Bewonersplatform Vesting'.

De notaris maakt deze week de statuten in orde, vertelt voorlopig voorzitter Jan Breukink (65). Samen met zes anderen is hij druk in de weer met de nieuwe club die de Vestingbewoners moet vertegenwoordigen bij de gemeente. "We zijn allemaal wat ouder, dus we willen ook jongeren in het bewonersplatform. Ouders met kinderen kijken anders tegen zaken aan."

De eerste algemene ledenvergadering, waarmee de club officieel van start gaat, staat gepland vóór de verkiezingen op 19 maart. Het initiatief voor de oprichting ligt bij participatiewethouder Wil de Vries-Kempes, vertelt Breukink. "De Vesting is de enige buurt van Naarden die nog geen bewonersoverleg heeft." Doel van het platform wordt het geven van (on)gevraagd advies over zaken die spelen in de Vesting. "Net als bij de andere buurtverenigingen", zegt Breukink. "Ook onze werkwijze wordt vergelijkbaar. Als er een issue is, zetten we er een werkgroep op."

Issues
Nu spelen er in het drukke stadscentrum meer issues dan in de andere wijken van Naarden. Neem de herinrichting van het Ruysdaelplein en de discussie over het parkeren tijdens evenementen. Wordt een bewonersplatform een nieuwe speler in de politieke besluitvorming? Breukink: "Alle partijen hebben belang bij de evenementen in de Vesting. Maar het is denkbaar dat de meningen niet altijd parallel lopen. Neem de autovrije zondagen. Een succes, zegt de ondernemersvereniging, maar ik heb ook bewoners gehoord die niet blij waren met de verkeersoverlast die de afsluiting van de Marktstraat met zich meebracht."

Rens Daalderop (9)

Ambassadeur voor kinderboekenschrijfster Tosca Menten
Naarder sinds 2011

Hoe word je ambassadeur voor Tosca Menten?
"We gingen naar de Dummie de Mummie-dag en daar hoorde ik dat ze ambassadeurs zocht. Ik stuurde een mailtje en deed daar een zelfgetekende strip van hem bij. Toen stuurde de uitgeverij een brief dat ik het was geworden."

Hoe is Tosca Menten?
"Een beetje druk. Ze heeft heel veel fantasie en praat snel. Ze maakt ook veel grapjes."

Wat vind je haar mooiste boek?
"Ik kan niet kiezen tussen Juffrouw Pots en het nieuwste deel van de Dummie de Mummie: de dans van de cobra."

Wat doe je verder in het dagelijks leven?
"Ik zit in groep zes. En ik zit op karate. Ik heb de gele band met twee slips. Ik heb ook tekenles en zit op tennis."

Wat zou je doen als je een dag burgemeester van Naarden zou zijn?
"Ik zou de kinderafdeling in de bibliotheek en in de boekenwinkel groter maken. En er dan iets leuks doen. Ik zou Tosca vragen om te komen signeren."

Wat is je lievelingseten?
"Japans eten en kaasfondue. Japans eten is superlekker: heel veel verschillende smaken. We maken thuis veel sushi omdat we in Japan hebben gewoond. De lekkerste vind ik sushi met omelet eromheen en met krab. Niet die met veel zeewier."

Wat zou je doen met 1 miljoen?
"Ik zou het grootste deel aan mijn ouders geven of aan een goed doel. Voor mezelf zou ik iets van Lego Mindstorms kopen. Dat zijn robots en dan kunnen ze ook wat voor je doen."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Nergens voor. Ik blijf het liefst slapen."

Wat wil je later worden?
"Vroeger dacht ik altijd dat ik schrijver wilde worden, maar nu wil ik toch iets met tekenen doen. Moderne huizen, wolkenkrabbers of auto's ontwerpen. Dat vind ik inspirerend."

Politie pakt mogelijke inbrekers op

NAARDEN - Surveillerende agenten hebben maandagavond een man aangehouden die met inbrekerswerktuig rondliep op de Zwarteweg. De man, een 45-jarige man uit Apeldoorn, is een bekende van de politie.

Rond 19.20 uur zagen agenten de man lopen bij de Zwarteweg. Toen ze hem controleerden bleek hij inbrekersgereedschap bij zich te hebben. Ook had hij geen geldig identiteitsbewijs bij zich. Daarop werd hij meegenomen naar het politiebureau.

Mackaylaan
De week ervoor hield de politie in de Mackaylaan twee mannen aan 'op verdenking van voorbereidingshandeling en het hebben van inbrekersgereedschap'. De twee Almeerders hadden zich verstopt in een tuin, maar hadden geen goede verklaring voor wat ze daar op dat tijdstip deden. Agenten vonden inbrekersgereedschap in hun auto's. Hierop werd het tweetal, 27 en 28 jaar, aangehouden.

NVC probeert zege vervolg te geven

NAARDEN - Twee weken na de eerste zege in acht weken gaat NVC komend weekend proberen het goede resultaat een vervolg te geven. De Naarders kunnen komend weekend een goede stap zetten naar de bovenste helft van de stand. Komend weekend staat de ploeg tegenover het net wat beter presterende Stormvogels.

Stormvogels heeft vooralsnog drie punten meer vergaard dan NVC. De Naarders zouden met een zege rond de zesde plaats terecht kunnen komen, nu staat de ploeg nog negende.

Veel doelpunten
Het voornaamste waar NVC komende zondag op moet letten wordt de sterke aanval van Stormvogels. De tegenstander van de Naarders heeft, ondanks de zesde plaats, van alle ploegen verreweg de meeste doelpunten gemaakt. Daar staat wel weer tegenover dat de ploeg ook een van de meeste gepasseerde achterhoedes heeft. NVC weet dus wat het te doen staat. De twee ploegen trappen zondag om 14.00 uur af.

Ilse de Lange komt naar Naarden voor concert

NAARDEN - Ilse de Lange treedt 8 maart op in de Grote Kerk. In het kader van Internationale Vrouwendag houdt SkyRadio dan de eerste editie van 'Powervrouwen In Concert'.

Dit jaar vertegenwoordigt de bekende zangeres Nederland op het Eurovisie Songfestival, samen met zanger Waylon.

Julia
Naast De Lange treedt ook Julia van der Toorn op. Zij won het vierde seizoen van The Voice of Holland. De Bussumse bracht onlangs haar debuutalbum uit. Kaarten via Skyradio.nl/powervrouwen.

Zondagse wandeling door Naarden

NAARDEN - De stadsgidsen van Vereniging Vestingstad Naarden geven zondag weer een rondleiding langs de hoogtepunten van de vestingwerken.

De wandeling start om 12.30 uur bij de Utrechtse poort en duurt vijf kwartier. Volwassenen betalen drie euro en kinderen tot twaalf jaar niets.

8 / 20

Hoe helpt de gemeente ondernemers door de crisis en waar moet sociale woningbouw van Storkterrein komen?

VVD

Op 19 maart kiest Naarden een nieuwe gemeenteraad. In de aanloop daarnaar legt het NaarderNieuws enkele heikele kwesties voor aan de lijsttrekkers. 

Deze week: wat moet de gemeente doen om lokale ondernemers door de crisis te helpen? En: waar moeten de 32-36 sociale huurappartementen komen die niet op het Storkterrein gebouwd gaan worden?

Op verzoek van het NaarderNieuws zetten de lijsttrekkers de standpunten van hun partij uiteen.

Foto: Bob Awick

Ondernemers
De gemeente hoeft ondernemers niet te vertellen hoe zij hun bedrijf moeten runnen. Dat weten zij zelf het beste. De gemeente kan wel ondernemerschap stimuleren, openstaan voor nieuwe initiatieven. Onder andere door kansen te benutten om de toeristische aantrekkelijkheid van Naarden te vergroten, ruimhartig om te gaan met bestemmingsplanwijzigingen en door administratieve lasten te beperken. Hoe we dat gaan doen? De VVD wil dat iedere ondernemer één accountmanager krijgt binnen de gemeente waar hij met alle vragen terecht kan. Regels moeten worden opgeschoond, overbodige en niet handhaafbare regels worden geschrapt. De gemeente kan haar steentje bijdragen door rekeningen binnen dertig dagen te betalen. En reageert de gemeente bij vergunningaanvragen niet binnen de gestelde termijn? Dan wordt de ondernemer vrijgesteld van leges. De VVD wil dat de gemeente een coördinerende rol verzorgt bij de stadspromotie. Een aantrekkelijk aanbod van winkels, horeca en activiteiten, stimuleert de lokale economie. Het hanteren van ruimere openingstijden moet mogelijk zijn.

Iedere ondernemer krijgt
eigen accountmanager

Sociale woningbouw
In de raadsvergadering van 15 januari jongstleden heeft de VVD ingestemd met het project initiatief document Amersfoortsestraatweg. Hierin staat beschreven hoe de ontwikkeling van de Amersfoortsestraatweg van start gaat. Dat begint met het ontwikkelen van een visie en in die visie heeft de gemeente de ambitie uitgesproken om sociale huurwoningen te realiseren in het project Amersfoortsestraatweg. De VVD onderschrijft die ambitie. De visie voor het ontwikkelen van de Amersfoortsestraatweg zal in nauw overleg met de belanghebbenden plaatsvinden. Het zal een toetsingskader zijn voor de toekomstige ontwikkeling waar wonen, parkeren en voorzieningen een plek gaan krijgen. De VVD gaat ervan uit dat de sociale huurwoningen meegenomen worden in de visie, die de gemeente in overleg met de klankbordgroep (samengesteld uit vertegenwoordigers van de belanghebbenden, waaronder bewoners) gaat ontwikkelen. Uiteindelijk zal dit leiden tot een fraaie entree naar de Vesting, Naarden waardig.

GroenLinks

Foto: Bob Awick

Ondernemers
De werkloosheid neemt snel toe, ook in de Gooi- en Vechtstreek. Mensen die werk hebben zijn onzeker of dat volgend jaar nog zo is. Anderen hoppen van flexbaan naar flexbaan. De bezuinigingen van het kabinet-Rutte verergeren de crisis. Dit is onacceptabel. Werk geeft zekerheid, inkomen, zelfvertrouwen. Vooral ondernemers zorgen voor werkgelegenheid, in het bijzonder ons midden- en kleinbedrijf (MKB). GroenLinks wil hen de komende jaren van dienst zijn onder meer door een uitgebalanceerd evenementenbeleid, het schrappen van overbodige regels en de versnelde oprichting van een Werkgeversservicepunt Gooi- en Vechtstreek. Ondernemers die actief bijdragen aan maatschappelijk belangen verdienen extra steun. Denk daarbij aan ondernemers die energie besparen of energiezuinig willen produceren, stage- of werkervaringplekken bieden aan jongeren die nu niet aan de bak komen of werk bieden voor mensen met een arbeidsbeperking. GroenLinks zet verder extra in op zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). Zij vormen 'een kiem' voor toekomstige groei en zijn tegelijkertijd extra kwetsbaar op de huidige arbeidsmarkt. Zzp'ers met een minimuminkomen en andere werkende minima moeten een beroep kunnen doen op scholing en (tijdelijke) ondersteuning door de gemeente.

Extra steun voor ondernemers
die maatschappij helpen

Sociale woningbouw
GroenLinks wil dat wonen betaalbaar blijft voor iedereen. Dus ook voor mensen die veelal zijn aangewezen op sociale huur, zoals leerkrachten, verpleegkundigen en politieagenten. Mensen die onze vergrijzende stad ook in de toekomst draaiende houden. GroenLinks stoort zich enorm aan de stigmatisering van bewoners die aangewezen zijn op sociale huurwoningen. De precieze locatie van de 32-36 woningen - wat ons betreft liever meer - wordt de uitkomst van een participatietraject waarbij belanghebbenden actief zijn betrokken. Want samen maken we de beste plannen. GroenLinks denkt dat er op de Amersfoortsestraatweg, zeker nu beide zijden onder de loep worden genomen, voldoende bouwmogelijkheden zijn. We baseren dat op de positieve signalen uit Naarderheem, van Vrienden van het Gooi, kritische bewoners en bevlogen sporters.

Ondernemers D66 heeft veel aandacht voor ondernemers. Allereerst willen wij dat Naarden en de nieuwe gemeente alert blijven op te ingewikkelde regels en een goede dienstverlening voor ondernemers. Ook willen wij naar de winkeltijden in Naarden kijken. Maar er is meer. De provincie kent veel stimuleringsprogramma's waar deze regio te weinig van profiteert. D66-bestuurders in de regio zijn actief om daar verandering in te brengen. Ook willen wij doorgaan met stadspromotie, vooral gekoppeld aan de promotie van Amsterdam. D66 wil ook in de regio een groeifonds voor duurzaam ondernemen oprichten dat investeert in het bedrijfsleven in het Gooi. De detailhandel is in beweging. Ons koopgedrag verandert, bijvoorbeeld door de komst van internet. Daarom wordt het tijd voor een nieuwe benadering van de detailhandel. Wij willen dat de gemeente met moderne inzichten aan de slag gaat met de ruimtelijke ordening en de vergunningverlening voor winkelcentra, de Vesting en de industrieterreinen.

D66

Foto: Bob Awick

Stadspromotie, gekoppeld
aan Amsterdam promotie 

Sociale woningbouw
Naarden heeft nog maar weinig plaatsen waar gebouwd kan worden. Wij vinden deze woningen belangrijk, zodat meer mensen een woning kunnen krijgen, die bij hen past. De gemeenteraad heeft besloten dat deze woningen bij voorkeur langs de Amersfoortsestraatweg gebouwd gaan worden. Hoe en waar gaan we de komende tijd in een visie bepalen. Die gaat over de hele strook vanaf de rotonde aan de Godelindeweg tot aan de brug naar de Vesting, aan beide zijden. De schets voor dit gebied is door de omwonenden voorgesteld. D66 vond dat meteen een goed idee. De komende maanden gaat de gemeente samen met hen en met experts aan de slag om deze schets te maken. Pas daarna gaan we bouwprojecten opstarten die passen in deze visie. Wij zijn erg benieuwd naar de resultaten en hopen dat het gebied in de toekomst zo mooi wordt dat het met recht 'De Poort van Naarden' genoemd kan worden.

CDA

Foto: Bob Awick

Ondernemers
De gemeente heeft beperkt invloed op het functioneren van de lokale ondernemers. Dit is immers met name een zaak van de markt. Op bedrijventerreinen en in de winkelstraten is, als gevolg van de crisis, sprake van toenemende leegstand. Dat is slecht voor de nog zittende ondernemers. De gemeente moet een actief leegstandbeleid voeren door kansen voor (potentiële) ondernemers te signaleren en waar mogelijk te bemiddelen bij huurprijzen zodat deze voor ondernemers betaalbaar blijven. Bij vergunningverlening moet de gemeente redeneren vanuit kansen voor ondernemers en niet vanuit beperkingen. Dat vergt soms een meer meedenkende houding van het gemeentelijk apparaat. De gemeente kan ondernemers ondersteunen door netwerkvorming en samenwerking van ondernemers te stimuleren. Ook de samenwerking met bijvoorbeeld de FIN en de Ondernemersvereniging Naarden Vesting kan intensiever en gerichter worden. Tot slot kan de gemeente ondernemers voorzien van informatie over bijvoorbeeld alternatieve financieringsvormen.

Gemeente bemiddelt
bij huurprijzen 

Sociale woningbouw
Nu de plek voor de sociale huurappartementen op het Storkterrein helaas definitief is komen te vervallen, komt het hele gebied rond de Amersfoortsestraatweg in beeld. Niet alleen het kleine gebiedje waar nu de dependance van de Godelindeschool staat is een mogelijke locatie, maar ook de hele strook aan beide kanten van de weg. Dit is nu nog de enige plek in Naarden waar ruimte voor woningbouw is. Gelukkig hebben we de tijd om een goede stedebouwkundige visie samen met bewoners en ondernemers te maken. Dat is belangrijk omdat dit gebied een zichtlocatie en de entree van de stad is. Naast de sportverenigingen, het zwembad en de bewoners heeft ook het Naarderheem zich gemeld om mee te denken in de visie op de Amersfoortsestraatweg. Het CDA is erg benieuwd naar de creatieve ideeën uit dit participatietraject. Het CDA blijft er overigens voor waken dat de appartementen niet worden toegevoegd aan bijvoorbeeld de opgave van het centrumplan Keverdijk.

PvdA

Foto: Bob Awick

Ondernemers
Ondernemers zijn van groot belang voor Naarden. Zij bieden werkgelegenheid en zorgen voor herstel van de (lokale) economie. Het MKB is daarin een belangrijke banenmotor. Het zijn de lokale ondernemers die er met hun winkels, horeca en bedrijven voor zorgen dat onze stad levendig blijft. De economie herstelt zich voorzichtig, maar het herstel is broos, ook in Naarden. Daarom moeten wij als gemeente het ondernemerschap stimuleren in plaats van tegenwerken met extra lasten zoals reclamebelasting, vermakelijkhedenretributie en precariobelasting. Stimuleren door belemmeringen weg te nemen en de kwaliteiten van Naarden actief uit te dragen: maak vergunningen, vestigen en werken vanuit huis makkelijker, verlaag de lasten. Ga niet bij de pakken neer zitten, maar sla de handen ineen. Ga actief op zoek naar nieuwe bedrijvigheid voor onze leegstaande bedrijfspanden. Maak Naarden aantrekkelijker als vestigingsplaats. Als ondernemers de schouders eronder zetten en de politiek ruimte geeft, creëren we samen werkgelegenheid voor onze inwoners. Werk geeft zekerheid in onzekere tijden, dát vinden wij rechtvaardig.

Geen extra lasten 
zoals reclamebelasting

Sociale woningbouw
De PvdA vindt dat de 36 sociale huurwoningen wél op het Storkterrein moeten komen. Daar kunnen we een mooie gemengde wijk met betaalbare en middensegment woningen realiseren. Dat is waar Naarden behoefte aan heeft. Niet nog meer stukjes aan het Gouden Getto, maar woningen die haalbaar zijn voor onze jongeren, starters, mensen die werken in de zorg, het onderwijs, de hulpdiensten en onze ouderen die graag kleiner, maar wel comfortabel in Naarden willen blijven wonen. De coalitiepartijen hebben uitsluitend topdure projecten opgestart met topdure huizen. Niet de woningen waar onze inwoners behoefte aan hebben en de bouwlocaties raken op. De PvdA verzet zich tegen het volbouwen van de open ruimte aan de Amersfoortsestraatweg en de Keverdijk als restlocaties voor alles wat elders 'ongewenst' is. We zullen op iedere locatie moeten kijken wat er kan en past. Daarbij gaat de PvdA voor betaalbaar, voor middensegment. Bouwen wat Naarden nodig heeft, dát vinden wij rechtvaardig.

Filmhuis Bussum

Violette. Foto: Filmhuis Bussum

LA GRANDE BELLEZZA is een kleurrijke satire op het hedendaagse decadente Rome.
IN THE FOG moeten Russen in WO I beslissingen nemen die niemand zou willen nemen.
THE BUTLER toont Forest Whitaker en Oprah Winfrey in het leven van een Witte Huis-butler.
In AVANT L'HIVER van Philippe Claudel wordt een huwelijk verstoord door een boeket rozen.
PHILOMENA volgt een Ierse moeder op zoek naar haar zoon. Met Judi Dench en Steve Coogan.
Polanski's VENUS IN FUR laat in een seksueel geladen kat-en-muisspel zien hoe de macht tussen man en vrouw voortdurend verschuift.
Ook deel twee van THE HOBBIT-trilogie is rijk aan fantasie.
VIOLETTE is een fraai filmisch portret van de scandaleuze feministische schrijfster Violette Leduc, vriendin van Simone de Beauvoir in het Franse literaire milieu van kort na de oorlog.
In SHELL beheert de 17-jarige Shell met haar vader een verlaten bezinepomp waar sporadische bezoekers flarden uit andere levens langsbrengen. Heel geleidelijk ontluikt in haar de behoefte aan avontuur.
Maandagavond LAUREL&HARDY als klassieke slapstick en dinsdagavond de SNEAK PREVIEW.
Twee JEUGDVOORSTELLINGEN: TURBO (2D) en WALKING WITH DINOSAURS (3D).
Als SPECIAL: HET FANTASTISCH KINDERFILM FESTIVAL.

Meer op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

Moestuinerij Stadzigt: bijhouden van de moestuinerij met 6 anderen (3,5 uur per week).

Weegschaalmuseum: medewerker Educatie die leerlingen van het basisonderwijs ontvangt en begeleidt, liefst met ervaring in het onderwijs (4 uur per maand).

Wijkontmoetingscentrum De Palmpit: tweede penningmeester (2 uur per week) en een PR-medewerker (4 uur per week).

ANBO: voorzitter die de vergaderingen leidt (6 uur per week).

Voetbalclub Allen Weerbaar: klusjesman die kleine klusjes wil doen voor de vereniging als klein onderhoud aan het pand (2 uur per week).

vrijdag 14 februari

Schakel-diner

De Schakel houdt weer een 'Schakeldiner'. De zaal gaat open om 17.30 uur en om 18.00 uur start het diner. Het diner bestaat uit vlees, aardappelen en groente. Mee-eten kost € 6,-. Opgeven op 035-6944742.

Huldiging Julia

De gemeente Bussum huldigt Julia van der Toorn op een podium voor het gemeentehuis. De winnares van The Voice of Holland brengt ook een paar nummers ten gehore. Aanvang 16.00 uur.

Valentijnsrondleiding

Het Vestingmuseum houdt een Valentijnsrondleiding. Een liefdevol militair koppel ontvangt de bezoeker met alle liefde in het lieflijke vestingstadje Naarden en neemt hun mee voor een rondleiding door en over de wallen. De tocht door de kazematten komt tot een explosieve ontlading als zij aan het slot van de tocht een 12-ponder vestingkanon afschieten en graag met alle bezoekers op de foto gaan. Aanvang 13.30 uur.

Broodje Plus

'Ruimte' serveert de broodmaaltijd Broodje Plus. Deze keer weer aan de Brinklaan 36a. Aanvang 17.30 uur.

Goed gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.45 uur.

zondag 16 februari

Bridgen op zondag

Denksportcentrum Bussum houdt een bridge-instuif op zondag. Aanmelden kan als paar of alleen. Aanvang 13.30 uur, entree € 2,50. Ook op maandag- , woensdag- en vrijdagmiddag is er een instuif.

Soosmiddag

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een soosmiddag. Deze keer treden onder anderen Willy Buter op piano op en Franc Smelt op saxofoon. Aanvang 14.30 uur.

Stadswandeling

De Werkgroep Vestingstad Naarden houdt weer een stadswandeling. Door verhalen van de gidsen, die de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad laten zien, kunt u zich een beeld vormen van wat zich vroeger binnen de vestingwallen heeft afgespeeld. Aanvang 12.30 uur. Vertrek vanaf de Utrechtse Poort.

dinsdag 18 februari

Workshop

Versa Welzijn houdt een workshop 'Genealogie' in Wijzer aan de Landstraat. In deze workshop worden de belangrijkste uitgangspunten en technieken behandeld om goed en snel uw weg te kunnen vinden met behulp van internet. Aanvang 19.30 uur. Aanmelden op 035-6830154.

Computercursus

De Schakel aan de Kolonel Verveerstraat houdt een computercursus over 'Picasa', een fotobeheer- en bewerkingsprogramma. Van stap tot stap wordt geleerd hoe dat werkt. De cursus start om 10.00 uur. Kosten deelname € 35,-. Aanmelden op www.wijkpostdeschakel.nl.

Lezing

Sociaal-geograaf Ton Heijdra geeft een lezing over de Amsterdamse School. De lezing wordt gehouden in De Antonius Hof. Aanvang 14.30 uur.

donderdag 13 februari

Demonstratieavond

Het Bussumse medium Janneke Leber opent haar deuren voor een demonstratieavond. Ze zal op nuchtere wijze uitleg geven over het mediumschap en demonstreren. De avond wordt gehouden aan de Torenlaan. Aanvang 20.00 uur, entree € 10,-. Vooraf opgeven op reserveren@jannekeleber.nl.

Bridgen

Het Denksportcentrum Bussum houdt 'Bridgen onder begeleiding'. Daarmee kunnen meer onervaren spelers het spelletje toch goed leren. Aanmelden kan als paar of alleen. Kosten € 4,- per persoon. Aanvang 13.30 uur.

zaterdag 15 februari

Kinderfilm Festival

Het Filmhuis Bussum vormt het decor van het Fantastisch Kinderfilm Festival. Er draaien korte en lange, grappige en ontroerende, verse en klassieke films voor kinderen van 2 t/m 9 jaar. Het hele programma staat op www.fantastischkinderfilmfestival.nl. Entree € 8,50.

zaterdag 15 februari

Kerk open

De Koepelkerk opent op zaterdag weer de deuren. Bezoekers kunnen langskomen om de kerk te bewonderen. Ook wordt er werk getoond van fotografen van activiteitencentrum Jan Ligthart. De kerk is open tussen 12.00 en 15.00 uur.

maandag 17 februari

Lezing

Wat is de beste vorm van land bebouwen en van voedsel produceren? Zijn biologische producten dan wel zo duurzaam? Over deze en andere vragen spreekt dr. J.W. Henfling, bioloog, onder de titel 'Duur of duurzaam eten' in de Wilhelminakerk. Aanvang 20.00 uur, entree € 6,-.

woensdag 19 februari

Lezing

Klaas Oosterom vertelt voor Bellefleur over de rol van water, vroeger en nu. Ook worden er plaatjes vertoond van het Naardense en Bussumse water. Aanvang 14.00 uur, entree € 1,50.

Dvd-voorstelling

De Palmpit aan de Koekoeklaan vertoont een dvd op groot scherm. Aanvang 19.30 uur, entree € 1,-.

Buurtplatform

Het Naarder Buurtplatform KTV houdt een bewonersavond. De avond wordt gehouden in de SCAN aan de Majoor Kampsstraat. Er wordt gepraat over werkzaamheden aan het riool van het Thijssepark. Aanvang 19.30 uur.

donderdag 20 februari

Ouder worden

De Palmpit houdt een informatiebijeenkomst over 'Ouder worden'. Joke Joosten zal vragen beantwoorden. U kunt vragen of onderwerpen waar u eens meer over wilt horen tot eind januari opsturen naar info@depalmpitbussum.nl. Aanvang 15.00 uur.

Spieghelavond

Er wordt weer een Spieghelavond gehouden in de Spieghelkerk. Deze keer met Ton Koopman. Aanvang 20.00 uur, entree € 10,-. Kaarten verkrijgbaar bij Boekhandel Los en de bibliotheek.

zaterdag 22 februari

Wilgen snoeien

Bewoners van Naarden gaan achter het J.P.Thijssepark weer wilgen snoeien. Anderen worden opgeroepen om weer te komen helpen. Aanvang 10.00 uur.

zondag 23 februari

Bingo

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een bingo. Ook deze keer kunnen er weer leuke prijzen gewonnen worden. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

maandag 24 februari

Computercursussen

De Palmpit houdt weer meerdere computercursussen. Het gaat om cursussen voor starters en al gevorderde computeraars. Vanaf 24 februari start een cursus foto bewerken. De cursus kost € 35,- voor zes lessen. Aanmelden op 035-6936297.

Lezing

De heer Laumans spreekt in de Remonstrantse kerk aan de Koninglaan over de joodse filosoof Emmanuel Levinas. Aanvang 20.00 uur, entree € 6,-.

dinsdag 25 februari

Bustocht

De Schakel houdt weer een bustocht. Deze keer gaat de bus naar het Oranjemuseum. De kosten voor de tocht bedragen € 52,- per persoon. Opgeven op 035-6949312.

Al jaren een warm onthaal met een knuffel van Manolas

Restaurant Zorba de Griek bestaat alweer 30 jaar

Gastheer Manolas, voor velen een bekende. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Elke Bussumer zal er ondertussen wel eens gegeten hebben: het Bussumse restaurant Zorba de Griek. Hoe kan het ook anders, want het restaurant bestaat op de kop af 30 jaar en mag nog steeds een succes worden genoemd. Volgens vaste klanten de voornaamste reden voor het succes: het warme onthaal van restauranthouder Thanasis Manolas, beter bekend als Manolas. "Manolas maakt er elke keer weer een feestje van", vertelt een van de trouwste klanten.

Als je zelf eens langsgaat, weet je meteen waarom de zaak het zo lang heeft volgehouden. De charmes van Manolas doen wonderen. Als er, zelfs onder het werk, een bekende langsloopt, gaat het raam open en roept Manolas hem na. Vervolgens volgt er een gesprek. Waar Manolas de passant van kent? "Komt wel eens eten", lacht de restauranthouder. Een van zijn vaste klanten voegt toe: "En zo gaat het nou elke dag. Manolas heeft echt hart voor zijn klanten en andere bekenden. Daar kunnen veel restauranthouders nog wat van leren. Manolas zorgt voor een goede sfeer. We hebben zelfs avonden gehad dat de bezoekers op de tafels stonden te dansen. Dat zegt genoeg."

'Manolas heeft echt hart voor z'n klanten. Daar kunnen veel restauranthouders nog wat van leren'

Vaste klanten
Dan over het restaurant zelf. Dat doet het al 30 jaar goed. Manolas weet nog goed hoe het begon. "We vonden 30 jaar geleden een pand en begonnen een restaurant. We hadden al snel succes en zaten steeds vol. En zo gaat het nog steeds elke zaterdag. We hebben de laatste jaren een grote groep vaste klanten opgebouwd. Bepaalde klanten van de eerste dag komen nu nog steeds. Dat maakt het erg leuk."

Lamskotelet
Naast het warme contact met de klanten doet het restaurant het ook goed om het lekkere eten. "We proberen steeds wat anders te doen", vertelt Manolas. "Je kunt met onze kanten zoveel kanten op, veel verder dan de normale Griekse restaurants doen. We proberen de mensen steeds weer te verrassen. Onze kok probeert nu uit elk stukje van Griekenland een lokaal gerecht te maken. Elke keer weer wat anders. Maar toch kun je ook gewoon elke dag terecht voor de bekende gerechten." De vaste klant vult aan: "Je moet de lamskotelet eten. Dat is hier zo lekker. Maar daarnaast kun je ook prima tapas eten. Manolas heeft een heel uitgebreide kaart."

Feest
Omdat het restaurant 30 jaar bestaat wordt er komende zaterdag een feestje gegeven. Naast dat er lekker gekookt wordt, wordt er ook voor een echt Grieks achtergronddeuntje gezorgd. Of er ook, zoals het hoort, borden op de vloer geworpen worden? Dat wordt nog even afwachten. Een tafel reserveren kan nog; Zorba de Griek, Wilhelminaplantsoen 3-5, telefoonnummer 035-6917800.

Lessen Biodanza starten 5 maart

BUSSUM - Wie zich lekker wil voelen door te dansen, kan vanaf 5 maart terecht bij de lessen Biodanza van Annabelle Bruining. Elke woensdagavond geeft ze dansles in basisschool de Hoeksteen aan de H. Kamerlingh Onnesweg.

Biodanza is een bijzondere vorm van dansen, legt Bruining uit. "Iedereen is welkom. Je leert geen pasjes en je hoeft niet over danstechniek te beschikken. Sommige oefeningen doe je alleen en andere samen met de groep."

Muziek staat centraal bij Biodanza. In de lessen wordt gedanst op verschillende muziekstijlen, variërend van klassiek, salsa en pop tot Afrikaanse ritmes en Zuid-Amerikaanse muziek. "De muziek wordt ervaren door het hele lichaam, het komt niet alleen binnen door het oor", zegt Bruining. Om lekker te kunnen bewegen, raadt Bruining los zittende kleding aan. Schoenen zijn niet nodig. "We dansen het liefst op blote voeten."

Biodanza is ontwikkeld door de Chileense antropoloog Rolando Toro Araneda. Hij onderzocht de effecten van muziek op de beweging en de emoties bij mensen.

SNS Bank Bussum helpt bij invullen belastingaangifte

Jacqueline Knapen houdt spreekuur

Jaqueline Knapen en Monique Kamphorst in de winkel aan de Huizerweg. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Vesting Adviesgroep uit Naarden en de SNS Winkel in Bussum houden aanstaande zaterdag een speciaal belastingspreekuur. In de winkel aan de Huizerweg 5 A vult de erkend belastingadviseur de aangifte correct in en geeft zij tips over bijvoorbeeld aftrekposten en kortingen.

Monique Kamphorst van de SNS Winkel in Bussum: "Veel mensen vinden het elk jaar weer lastig om de belastingaangifte correct en tijdig in te vullen. Het bij elkaar zoeken van alle nodige gegevens wordt vaak als vervelend ervaren. Net als het krijgen van duidelijkheid over aftrekposten trouwens. Door samen met een erkend belastingadviseur hun aangifte bij ons in te vullen, willen we hen deze last uit handen nemen."
Belastingconsultant Jaqueline Knapen helpt op het spreekuur voornamelijk particulieren. "Door de enorme veranderingen in de regelgeving kunnen sommige mensen door de bomen het bos niet meer zien. Stel je hebt persoonlijke veranderingen zoals de aankoop van een huis of een echtscheiding, dan komt er veel op je af. Ook kan het zijn dat er door wetgeving veel vragen zijn over bijvoorbeeld zorgkosten en andere aftrekposten. Ook help ik graag ouderen die bijvoorbeeld geen computer of DigiD-code hebben."

Aanmelden
Geïnteresseerden kunnen zich bij de winkel aan de Huizerweg 5A aanmelden voor het spreekuur. Een consult kost 65 euro.

AH en Allegria promoten Italiaanse keuken

Lekker proeven in de Albert Heijn. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Erg geslaagd, noemt Nico van der Peijl van de Albert Heijn aan de Veerstraat de Italiaanse weken. Hoogtepunt was afgelopen vrijdag toen Gerard van Dulmen, eigenaar van Italiaans restaurant Allegria, aan de slag ging met een kookdemonstratie.

Bezoekers konden genieten van vers gemaakte pesto en konden zelfs een dinerbon winnen. Van der Peijl vertelt: "We hebben heel veel leuke reacties gekregen op dit thema en de samenwerking met Allegria. Gerard van Dulmen kon heel veel mensen in korte tijd vertellen over zijn restaurant en zijn nieuwe winkel in de Kapelstraat."

Inmiddels zijn de Italiaanse weken afgelopen, maar wat betreft de grootgrutter en het Italiaanse restaurant is de samenwerking zeker voor herhaling vatbaar.

Marjet Winsemius wil betere balans tussen werk en gezin

Bussumse lobbyt voor keuzevrijheid werkende ouders

Toen ik zwanger was hebben we een prioriteitenlijstje gemaakt waarmee we beslissingen nemen.

door Yvette Geerts

De Stichting Voor Werkende Ouders van de Bussumse Marjet Winsemius is sinds deze maand een feit. De stichting komt al sinds 2008 op voor de belangen van werkende moeders, maar de naam is nu veranderd in 'ouders' omdat dat de lading beter dekt. "Wij komen op voor de belangen van werkende ouders, met als doel de balans tussen werk en gezin te verbeteren."

Waar struikelen veel gezinnen over?
"De kosten van de kinderopvang en het feit dat werktijden, schooltijden en kinderopvangtijden niet op elkaar aansluiten. Veel kinderdagverblijven sluiten om zes uur en geen minuut later. Dan kom je als ouder gehaast uit je werk binnenrennen, want we hebben net de file getrotseerd en je trekt je kind 'eruit'. Vervolgens moet je nog eten koken en eigenlijk wil je dat je kind om zeven uur in bed ligt. Wij zijn het enige land waar kinderen op de basisschool tussen de middag nog naar huis gaan. Door dat soort dingen te doen houd je in stand dat een van de ouders thuisblijft. En dat is dan vaak de vrouw."

'Eerst kom ik zelf, dan de relatie met mijn man en dan mijn kinderen'

Welke rol spelen werkgevers in deze hele discussie?
"Die zouden zich wat flexibeler kunnen opstellen. Ouderschapsverlof bijvoorbeeld, dat is voor mannen nog steeds lastig om geregeld te krijgen."

Heb je ook een persoonlijke drijfveer?
"Dat zijn vooral mijn eigen kinderen. Ik hoop dat wij het nu kunnen veranderen zodat het later geen discussiepunt meer is. Dan heb ik het over de verdeling werk en gezin vanuit maatschappelijk oogpunt en aan de zijlijn hoe die verdeling er thuis uitziet, aan de keukentafel."

Die keukentafel, wat bedoel je daarmee?
"Tja, dat is een ander deel van de discussie. Namelijk hoe vrouwen en mannen dat onderling doen en regelen. Wij vrouwen zouden best wel een schop onder onze billen kunnen gebruiken. Ik generaliseer nu, maar de meeste vrouwen vinden toch dat zij het beste kunnen zorgen. Maar vrouwen zouden er best wel meer van mogen uitgaan dat de man ook kan zorgen. Een man kan ook een pleister plakken. Wij nemen het vaak te snel over. Als die man dan vervolgens 'loslaat' frustreert dat veel vrouwen. Maar we doen het voor een groot deel zelf."

'Een man kan ook een pleister plakken. Wij vrouwen nemen het te snel over'

Ligt het dan alleen aan de vrouw?
"Nee, absoluut niet. De man zou eens wat vaker moeten zeggen: dat kan ik ook. Maar die laten het zich juist allemaal een beetje aanleunen. En ook weer generaliserend: die mannen gaan dan de krant lezen. Ik denk dat ze die vaderrol best wel willen pakken."

Willen vrouwen niet te veel?
"Ja. Neem het dertigersdilemma: we willen een leuke baan, een leuk, volgens vtwonen ingericht huis. We willen een perfecte partner zijn, minstens drie keer per week seks en onze partner moet er ook nog goed uitzien. En o ja, de kinderen mogen niet in bomen klimmen want dan worden ze vies. We leggen onszelf absoluut te veel op."

Hoe heb je het zelf thuis geregeld?
"Wij flexibiliseren ons een slag in de rondte. Met een tweeling van zeven, mijn werk als freelancer en directeur van de stichting en een man die voor zijn werk vaak in het buitenland is. Toen ik zwanger was hebben we een prioriteitenlijstje gemaakt. En aan de hand daarvan nemen we nu nog steeds al onze beslissingen. Op de eerste plaats kom ik zelf. Dat vinden heel veel mensen toch wel raar. Maar als ik bijvoorbeeld niet slaap, dan kan ik niet functioneren. Dus de kinderen slapen in hun eigen bed. Op de tweede plek de relatie met mijn man: als wij niet op een lijn zitten en voor 'ons' zorgen, dan kom je in een strijd. Dan komen de kinderen en daarna mijn werk. Toen een van onze kinderen ziek was, was het een kwestie van het prioriteitenlijstje erbij pakken."

Marjet Winsemius

Marjet Winsemius begon haar loopbaan in 2001 als communicatiemedewerker bij Flex Group Nederland. Al snel ontdekte zij haar kwaliteiten op het gebied van consultancy en projectmanagement. Zij werkte onder meer voor Pentascope en het Astma Fonds. Met al deze ervaring startte zij in 2008 haar eigen bedrijf: Mooie Momenten, waarin zij zich bezighield met zowel individuele coaching als teamcoaching. 

Wat is de ideale verdeling werk/gezin?
"Je ziet dat binnen het gezin veel mannen vijf dagen werken en vrouwen drie. Ideaal schijnt te zijn vier om vier, maar dat is aan iedereen om zelf te bepalen. Daarmee kom je ook in de discussie over financiële zelfstandigheid van de vrouw. Ik denk dat veel vrouwen zich niet realiseren wat de impact is. Daar zou je meer duidelijkheid in kunnen scheppen. Een rol die de overheid zou kunnen oppakken."

Werken jullie samen met Den Haag?
"De ministeries weten ons zeker te vinden en vragen regelmatig om advies. We nemen deel aan een denktank over werk en gezin. En we kijken naar de mogelijkheden voor het maken van een informatiebrochure waarin vrouwen uitgelegd krijgen wat de consequenties zijn van bepaalde keuzes, bijvoorbeeld op het gebied van pensioen."

Je schrijft brieven aan Mark Rutte (Lieve Mark). Leest hij die?
"Ik weet niet of hij de blogs op mijn site leest en de mails die ik stuur, maar wanneer ik hem een brief per post stuur krijg ik altijd een reactie. Hij gaat op de inhoud in en eindigt met een persoonlijke noot: hartelijk dank, bedankt voor je attente woorden."

Even terug naar het probleem van combinatie werk/gezin. Wat zou de mooiste oplossing zijn?
"Dat zijn er veel. Integrale kindcentra bijvoorbeeld. Dat is een plek waar kinderopvang en school samenwerken op één locatie en waar ook jeugdzorg, sport en cultuur bij betrokken zijn. Geen gedoe ook meer met busjes heen en weer rijden. En het systeem van kindvoorzieningen (onderwijs, jeugdzorg, kinderopvang, kinderbijslag) dat we nu hebben opnieuw bekijken. Het liefst zou ik alles op een grote hoop gooien. Daarmee ontlast je nog steeds ouders, maar investeer je wel in de toekomst van de economie. Sommige regelingen stammen nog uit de jaren zestig. We leven nu in een andere maatschappij."

Balletleerlingen dansen in 'Een Wintersprookje'

Foto: Wendy van Kuler

Bijna 200 leerlingen van Balletschool Cabriole traden afgelopen zondag op in de klassieke balletvoorstelling 'Een wintersprookje'. Alle groepen schitterden op het podium van Theater Singer in Laren. De kinderen hadden goed geoefend en speelden dan ook de voorstelling van hun leven. Alle kindergroepen vanaf 4 jaar deden mee, evenals de klassiekballetgroepen tot en met de spitzenklassen en de selectiegroepen. De zaal reageerde erg enthousiast. Op zondag 6 april dansen de jazzdans- en streetdancegroepen van Cabriole hun voorstelling: 'Zodiac'.

Arnoud Herberts

Interieurarchitect
54 jaar oud
Voorzitter BPV Bart
Geboren en getogen Bussumer

 

Wat doet u in het dagelijks leven?
"Als interieurarchitect werk ik vanuit mijn kantoor in Bussum. Ik hou me bezig met interieur en verbouwingen. Denk aan uitbouwen, maar ook aan badkamers en keukens. Ook een stukje buitengebied wordt steeds belangrijker, zoals het deels overkappen van de tuin. Een soort veranda is zeker met veel regen in Nederland een uitkomst."

Welke trends zijn er?
"Vintage is helemaal de trend. Dat zie je bijvoorbeeld in de vloerkleden, de stoffen met een verwassen karakter en het gebruik van ruw hout voor een natuurlijke uitstraling."

Wat is uw visie?
"Ik vind dat meer elementen in huis multifunctioneel moeten zijn. Een bank is om op te zitten, maar ook om op te hangen met je laptop. De eettafel is om aan te eten, maar ook een ontmoetingsplek. Ik hou ook van kleine ophogingen, bijvoorbeeld om op te zitten of om de tv boven te hangen."

Waar in Bussum komt u graag?
"Ik was laatst eten bij Bel Ami: prima eten en een prettige bediening."

Met wie wilt u een goed gesprek?
"Met de huidige paus. Ik zou wel willen weten hoe hij tegen de dingen aan zou kijken als hij Jezus echt gekend zou hebben. Ik ben overigens niet kerkelijk."

Wat doet u in uw vrije tijd?
"Ik ben voorzitter van de buurtpreventievereniging Bart. We werken fantastisch samen met gemeente en politie. Doordat de buurt alert is op verdachte zaken hebben we al woninginbraken voorkomen. Bovendien mag je 112 bellen bij verdachte situaties en komt de politie direct."

Als u de burgemeester was?
"Dan zou ik mij hard maken voor het verruimen van de mogelijkheden voor een verbouwing. Het plaatsen van een dakkapel of een aanbouw, daar wordt erg star mee omgegaan. Ook vind ik dat er beter gelet moet worden op behoud van het historisch erfgoed. Zo zonde dat de Irenekerk (voormalige Studio Irene) is gesloopt."

Hoofdstembureau maakt officiële kieslijsten bekend

8 politieke partijen zijn er klaar voor

BUSSUM - Het hoofdstembureau van de gemeente Bussum heeft vrijdag de kieslijsten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen goedgekeurd.

Acht partijen doen mee aan verkiezingen op woensdag 19 maart

De leden van het hoofdstembureau kwamen samen om alle deelnemers stuk voor stuk te controleren. Zoals bekend doen er 8 partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen: VVD, PvdA, GroenLinks, CDA, D66, Hart voor Bussum, ChristenUnie en de Gooise Ouderenpartij. De VVD, nu de grootste partij in Bussum, heeft 16 kandidaten. De lijsttrekker is de huidige wethouder Adriana van den Berg-van Bart. Achter haar zien we bekende namen van huidige raadsleden zoals Eric Bezoen en Alexander Luijten. De PvdA heeft wethouder Gerard Boekhoff als lijsttrekker aangesteld. Achter hem fractievoorzitter Tony van Waveren en nieuwkomer Mieke de Wit. GroenLinks zet raadslid Gerben Struik en wethouder Nen van Ramshorst in als het gezicht van de campagne. 12 namen volgen op hun lijst met daarop veel oude bekenden. Het CDA heeft nieuwkomer Lodewijk Zweers aangetrokken als lijsttrekker. De nummer twee is Nellejet van Tilburg, bekend van Bussum op IJs. Ook zien we raadsleden met jarenlange ervaring op de lijst, zoals Jos de Lange. D66 wordt aangevoerd door Françoise Clijsen. Loek Schmidt en Bob Henzen staan op nummer 2 en 3. Met deze kandidaten hoopt de partij weer een frisse start te maken. De langste lijst is voor de nieuwe politieke partij Hart voor Bussum. Deze partij heeft 34 kandidaten op de lijst staan die aangevoerd wordt door Ton Fokker en Marieke Munneke Smeets. Zij kennen elkaar uit de raad (toen namens BussumsBloei en D66). De ChristenUnie heeft Michel Klein naar voren geschoven. Elmer Benjamin en Gré van Overbeeke staan achter hem op de lijst met 7 namen. De Gooise Ouderen Partij is ook helemaal nieuw en de lijst wordt aangevoerd door Harry Visser. Samen met onder anderen Jan Kwekkeboom en Gerard Bon wil hij een nieuw geluid laten horen.

Met deze krant naar Spant!

We geven 2x2 kaarten weg voor Assepoester

BUSSUM - In theater Spant! speelt de familievoorstelling Assepoester. Lezers van deze krant kunnen kans maken op vrijkaarten.

De rol van Assepoester wordt gespeeld door Sita. Ron Link, bekend uit Tarzan, zal de rol van de knappe prins spelen. Kinderen kunnen verkleed naar Spant! komen. De voorstelling is op zondag 23 februari, aanvang 14.30 uur. Voor de voorstelling Assepoester mogen wij 2x2 kaarten weggeven. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Mail voor de kaarten uw gegevens voor 17 februari naar prijsvraag@spant.org.

OM in hoger beroep om pokerzaak

BUSSUM - Er komt toch nog een vervolg op de rechtszaak tegen de Bussumse oud-cafébaas Jan Blaas. Het OM heeft deze week aangegeven hoger beroep aan te tekenen.

De Bussumse oud-cafébaas stond twee weken geleden voor de rechter voor een langslepende pokerzaak. De Bussumer werd verweten de Wet op de Kansspelen te hebben overtreden, maar werd vrijgesproken omdat de rechter meende dat pokeren geen kansspel is. Het OM spreekt dat tegen.

Groene bedankjes

BUSSUM - GroenLinks heeft deze week twee Bussumers geëerd met de zogenaamde 'groene lintjes'. Het lintje staat symbool als blijk van waardering voor initiatieven die bijdragen aan een groen, leefbaar en duurzaam Bussum.

Paul Witteveen werd in het zonnetje gezet omdat hij als ouder van de Gooilandschool zich al jaren inzet voor de veiligheid rond de school. Ook Kringloop 't Gooi werd bedankt voor het werk voor meerdere goede doelen. Aanjager Johannes Hendriks kwam het bedankje ophalen.

Duurzamer aan de slag

BUSSUM - Zes Bussumse ondernemers hebben afgesproken om de CO2-uitstoot met minimaal tien procent te verminderen binnen drie jaar.

De bedrijven hebben hiervoor onlangs een convenant ondertekend. Door bijvoorbeeld het gebruik van duurzaam vervoer en het toepassen van zuinige lampen moet het doel behaald worden. De Hocras, theater Spant!, Meeuwsen Ten Hoopen, de Gamma, het Platform Maatschappelijk Ondernemen Naarden-Bussum en de gemeente doen mee.

Maatregelen rondom Action

BUSSUM - Om bewoners en bezoekers van de buurt rond de Slochterenlaan tegemoet te komen, gaat de gemeente aan de slag om het verkeer rond de straat aan te pakken. Buurtbewoners hebben de laatste maanden veel (parkeer)overlast door de komst van de Action.

Om ervoor te zorgen dat het verkeer beter door kan stromen gaat de gemeente de laad-en-loshaven voor de zaak aanpakken. Deze wordt breder zodat de vrachtwagens naast de weg kunnen parkeren. Nu staan ze vaak nog half op de weg.

Parkeerplaats
Ook wordt onderzocht of de gemeente de parkeerplaats tegenover de zaak kan gaan beheren. Het openstellen van de parkeerplaats, nu nog van de Nederlandse Spoorwegen, zou de parkeerdruk weg kunnen nemen.

Wapen van verzetsheld gevonden

BUSSUM - Een opvallende vondst een week geleden aan de Hildegondestraat: daar hebben agenten een oud vuurwapen gevonden.

Na onderzoek bleek het te gaan om het revolver van de vermoorde verzetsheld J.F. Ris, nu begraven op de Eerebegraafplaats Overveen. Nabestaanden van de man bleken het wapen jarenlang bewaard te hebben. Het revolver kwam naar boven toen een van de nabestaanden onlangs overleed. Agenten hebben het wapen opgehaald en meegenomen. Het vuurwapen wordt nu doorgestuurd naar het Amsterdamse Verzetsmuseum, waar het tentoongesteld gaat worden.

Werk aan derde stuk Westereng start

BUSSUM - Voor de bewoners van het derde Westereng-deelplan wordt het vanaf deze week even aanpassen: de werkzaamheden aan de buurt gaan van start. Dat kan voor overlast gaan zorgen.

In onder meer De Lange Heul, de Stuyvesantstraat en de Barentzstraat worden andere bomen geplaatst en worden er meer parkeerplaatsen aangelegd. Ook wordt er gewerkt aan het riool. De straten worden één voor één opengebroken, waardoor ze ook afgesloten moeten worden.
Het werk aan het complete deelplan gaat ongeveer een jaar duren.

Web topvijf

1. Bussum komt bewoners Slochterenlaan tegemoet
2. D66 vraagt Munneke Smeets zetel op te geven
3. Villa Primair weer onder vuur
4. Complete metamorfose voor pand Veerstraat
5. Bussum moet 'Hart van 't Gooi' worden

19 / 20