NaarderNieuws

26 april 2016

NaarderNieuws 26 april 2016


Koningsdag in Naarden met mysteryguest

NAARDEN - Een koninklijke mysteryguest, stadsomroeper Paul Vuijst, muziekvendel Nardinc en een kanonschot van Bastion R.A. zullen morgen (woensdag) ervoor zorgen dat Koningsdag 2016 er één wordt om niet te vergeten.

De Stichting Nationale Gedenkdagen Naarden heeft ook dit jaar weer een leuk programma samengesteld. Denk aan de antiek-, curiosa en verzamelmarkt in de Cattehage- en de Markstraat. Maar natuurlijk ook de kindervrijmarkt die ongeveer tot 14.00 uur duurt. Dit jaar geen thema, maar er is een prijs voor creativiteit en er is een stoomtreintje voor de kinderen.

De bekende Naarder verenigingen Jelly Jam Dance, Nia Art of Moves en de Gymnastiek- en Turnvereniging Keizer Otto zullen demonstraties op het Ruijsdealplein geven. In de middag is het genieten van muziek met Vestingpop vanaf 13.30 uur en in de cafés veel livemuziek.

Hele programma
Wie niets wil missen, kan het hele programma terugvinden op pagina 12/13 van deze krant.

Jules Deelder opent expositie John Nieland

Jules Deelder deelt zijn visie met het publiek. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Het vrijzinnige werk van de Hilversumse kunstenaar John Nieland is afgelopen weekend geopend door bekende Nederlander Jules Deelder.

Het werk van Nieland is aanwezig en kleurrijk, eigenlijk net zoals de persoonlijkheid van Deelder. De vrije spirit van Deelder en zijn voorliefde voor jazzmuziek komen overeen met de vrije en geïmproviseerde uiting in de werken van Nieland. Er was veel belangstelling voor de werken van Nieland.

De expositie bij Mark Haasnoot Fine Arts is nog te zien tot en met 29 mei.

Vandaag: 13 mensen ontvangen een lintje

GOOISE MEREN - Er staat Gooise Meren vandaag (woensdag) een ware regen aan lintjes te wachten: een dag voor Koningsdag worden de koninklijke onderscheidingen weer uitgereikt.

Al met al ontvangen dertien bewoners van Gooise Meren vandaag een koninklijke onderscheiding voor het vele belangeloze werk dat ze de afgelopen jaren hebben gedaan voor hun stad of dorp. Het gaat om zes Bussumers, zes Muiders en Muiderbergers en een Naarder.

De lintjes worden vanaf half elf uitgereikt in de Grote Kerk van Naarden, waar vele toeschouwers worden verwacht.

Weten welke mensen een lintje hebben ontvangen? Hou vanmiddag onze website www.bussumsnieuws.nl in de gaten voor een overzicht van alle gedecoreerden en de foto's van de feestelijkheden.

3

shantykoren treden op tijdens Koningsdag in Naarden-Vesting

Foto: Ingrid Handjes

Een prachtig boek over 312 families en individuen en hun vermogens. Behalve de buitencategorie, de familie van Oranje, gaat het over vermogens vanaf 200 000 gulden tot enige miljoenen. Waarbij bedacht moet worden dat dat in de huidige tijd betekent vanaf ongeveer twee miljoen euro.

Ook wordt gesteld dat de werkelijke rijkdom in veel gevallen veel hoger is geweest dan wat vermeld is. Kooplieden, ambtenaren (!), edellieden, kunstenaars, weduwvrouwen; er is van alles bij. De parade wordt afgesloten met stambomen, geworteld in geld, macht en geloof. De auteur, Kees Zandvliet, zet de rijkaards in hun tijd en geeft aan hoe de wereld toen in elkaar zat, waardoor fortuinen konden worden vergaard. Het boek bevat vele illustraties; vaak schilderstukken die de rijken van zichzelf lieten maken, kunstwerken in opdracht en tekeningen van woonhuizen. Op de afbeelding Gerard 'de dikke' Bicker (1622-1666). Hij kreeg van zijn vader (koopman en scheepsbouwer) de baan van drost van Muiden, een betrekking die daarvóór bekleed werd door P.C. Hooft. Het softcoverboek telt 500 pagina's en werd in 2006 door het Rijksmuseum/ Nieuw Amsterdam uitgegeven. Het boek heeft achterin lichte waterschade.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 38 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. proponent drs. M.M.C. Koole; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 30/04 17.30 u. Eucharistie; do. 05/05 09.30 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. stud. W.L. van der Staaij en 16.00 u. ds. K. Hoefnagel; do. 05/05 09.30 u. ds. W. van Benthem

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. pastoor C. Fabril Eucharistie; do. 05/05 10.00 u. pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering Parochianen; do. 05/05 10.00 u. Communieviering Parochianen
*PGB Wilhelminakerk gezamenlijke dienst in Verlosserkerk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. E.J. van Katwijk
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. I. Hoornaar en 17.00 u. ds. H.E. Dankers; do. 05/05 08.55 u. ds. W.J. Gorissen
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. J. Röselaers
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. mw. C. Roolvink
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. Y. van der Goot
*Evangelisch-Lutherse Kerk N-B 10.00 u. ds. T. van Willigenburg
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u.
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst en 11.15 u. Kinderdienst; do. 05/05 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Een jarige en een bedankje

Het bedankje geldt voor al onze lezers die gereageerd hebben op het Fröbelklasje. Heeft heel wat losgemaakt. Ik weet nu alles. Na dit onpersoonlijke bedankje nu een jarige onder de aandacht.

Bijna net zo oud als ik, namelijk 70 jaar, is een goede bekende zuiderling geworden. Ik doel hier niet op een persoon, maar op een vervoermiddel dat destijds de trend heeft gezet richting de huidige scooter. Een feest voor jongeren en ouderen die we er heel vaak op voorbij zien snorren. Of racen. Het gaat om de Italiaanse Vespa (wesp), de eerste kekke scooter die in 1946 het licht zag. In 1953 wereldberoemd door de film 'Roman Holiday' met Audrey Hepburn. In de afgelopen decennia zijn er veel modellen geproduceerd voor ontspanning en vermaak. Maar maker Piaggio bedeelde ook het zakelijk vervoer goed. Onder meer met de APE (bij), een soort bestelscootertje. Laat ik nou in de rommel van eerdergenoemd huis aan de Naardense Keverdijk ook zo'n APE gevonden hebben: een minimodelletje met reclame voor SiSi frisdrank erop. Was ooit op de tv te zien met het deuntje 'See See Rider' erbij. Het kleine model heeft op het dak tevens de tekst ATTENT, wat verwijst naar een landelijke buurtwinkel, met ook in Bussum een vestiging. Een beetje bijzonder, want tijdens het zoeken op Google kwam ik op een forum over modellen van de APE zelfs specifiek deze Bussumse winkel tegen. Het schijnt een zeldzaam karretje te zijn dat door de liefhebbers gekoesterd lijkt te worden.

Weerbericht

Aanhoudend wisselvallig, geleidelijk minder koud
Het is winters koud deze laatste aprilweek. Het Noord-Atlantische hogedrukgebied blaast in combinatie met een Zuid-Scandinavisch lagedrukgebied zeer koude poollucht diep Europa in. Het sturende lagedrukgebied trekt komende dagen noordwestwaarts waardoor de stroming draait naar zuidwest en in kracht afneemt. Het blijft wisselvallig, maar het wordt minder koud.

Koningsdag + donderdag
Het koudste Oranjefeest tot dusver was die van 1970, met een maximum van 8.6 graden. Toen op 30 april. Er vielen winterse buien. Met Koningsdag zal het dit jaar niet veel warmer zijn. Er vallen enkele winterse buien met hagel of lokaal natte sneeuw. Tussen de buien door zijn er felle opklaringen. Donderdag verandert er weinig, al kan het een graadje minder koud zijn.

Vrijdag + het weekeinde
Ook vrijdag en in het weekeinde van 30 april/1 mei schijnt de zon af en toe, afgewisseld door enkele buien, dan voornamelijk regenbuien. De scherpe kantjes van de voorjaarskou gaan eraf. De minima komen uit op circa 4 graden. De maxima stijgen langzaamaan tot zo'n 13 à 14 graden op zondag. De stevige noordwestenwind neemt in kracht af en draait naar zuidwest.

Weetje
De lente komt dit jaar moeizaam op gang. Op slechts één dag werd het krap 20.0 graden. De laatste 30 jaar zijn we gewend dat april al zomerse dagen oplevert (> 25 graden), zoals in 2007 en 2011. Winters koud aprilweer was meer dan 30 jaar terug normaler. 'Aprilletje zoet geeft nog wel eens een witte hoed', zei men toen. We vallen deze lente dus enigszins terug.

Het programma van GooiTV over Koningsdag, met beelden van de festiviteiten in Gooise Meren en Wijdemeren. Deze special is te zien bij GooiTV vanaf woensdag 27 april in de namiddag en wordt doorlopend herhaald t/m zondag 1 mei.

In 'Derde Termijn' praat Ruud Bochardt in deze aflevering met Bas Kreugel (notariaat Wijdemeren, Loosdrecht) en Mijndert Rebel (Rebel's begrafenisonderneming, Huizen) over de 'digitale erfenis'. Hoe ga je na een overlijden om met accounts op de sociale media. De uitzending is te zien bij GooiTV vanaf zondag 1 mei en wordt dan een week lang doorlopend herhaald.

Gewonnen: NNP-prijs voor Nieuwsbladjournalistiek

Redactieteam wint met 'Op weg naar de nieuwe gemeente'

Hoofdredacteur André Verheul neemt de prijs in ontvangst. Foto: NNP

BUSSUM - Het redactieteam van BussumsNieuws, NaarderNieuws en MuiderNieuws heeft vorige week de Nederlandse Nieuwsblad Pers (NNP) prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek 2016 gewonnen met de 17-delige serie: 'Op weg naar de nieuwe gemeente'.

André Verheul, hoofdredacteur, ontving de bijhorende trofee uit handen van de juryvoorzitter op de landelijke NNP-dag in Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn.

'Trots'
Verheul is bijzonder trots op deze erkenning. "Het is een groot compliment aan ons hele team. De jury vond het bijzonder hoe wij erin zijn geslaagd om een wat saai onderwerp als de gemeentelijke herindeling toch sprekend naar voren te hebben gebracht in onze kranten. Onze pogingen hiertoe zijn door de jury herkend en erkend. Maar het mooiste compliment was wat mij betreft dat een van de juryleden de pagina's bij een grote regionale krant in het noorden van het land als voorbeeld zal laten zien van hoe het ook kan."

De prijswinnende serie

Verheul: 'Het is een groot compliment aan ons hele team'

De jury was bijzonder aangesproken door de sterke, apolitieke aanpak, zo staat te lezen in het juryrapport. "In de serie staan mensen centraal, terwijl de vormgeving de serie alleen maar versterkt. Concluderend: een voorbeeld van goede journalistiek. Een perfect voorbeeld van hoe je zaken als deze in journalistieke zin aanpakt. Sterk, mooi, verfrissend."
De jury bestond dit jaar naast voorzitter Lou Lichtenberg uit Froukje Nijholt en Frans Blok. Het project van de drie kranten werd verkozen boven zo'n 70 andere inzendingen van kranten uit het hele land.

Derde keer
De prijs betekende voor de derde keer op rij feest bij uitgever Enter Media. De afgelopen twee jaar wist zusterkrant het WeesperNieuws de NNP Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek binnen te halen, toen voor het verslag van het vervangen van de Weesperbrug (2014) en de uitreiking van Weesper van het Jaar (2015). Deze prijs van vorig jaar was ook de aanleiding voor BussumsNieuws en NaarderNieuws om jaarlijks de Bussumer en Naarder van het Jaar uit te roepen. Dat project kon rekenen op veel positieve feedback.

'Perfect voorbeeld hoe je dit in journalistieke zin aanpakt'

De jaarlijkse NNP-prijzen zijn bedoeld ter onderstreping van het vaak hoge niveau van de lokale nieuwsmedia in al zijn facetten en als stimulans om diezelfde lokale nieuwsmedia nog nadrukkelijker op de kaart te zetten.

Kosten begraven overal hetzelfde

GOOISE MEREN - Begraven moet vanaf volgend jaar voor de hele gemeente hetzelfde gaan kosten.

Nu zijn de prijzen voor begraven in de ene plaats hoger dan in de andere. De gemeente gaat volgend jaar de kosten voor begraven onder de loep nemen en gelijktrekken.

Algemene kosten zoals grafrechten moeten voor elke woonkern hetzelfde worden. De leges voor de verschillende graftypen vallen daar (nog) niet onder.

Aan de slag met borden

GOOISE MEREN - De gemeente gaat volgend jaar aan de slag met straatnaamborden, verkeersborden en andere borden langs de weg. Dat laat het gemeentebestuur weten na vragen van GroenLinks.

Raadsleden trokken aan de bel toen ze merkten dat er door de hele gemeenten nog vele soorten borden staan. Bussum heeft andere straatnaamborden dan Naarden, om maar wat te noemen. De gemeente gaat volgend jaar haar aanpak met de borden onder de loep nemen, zodat straks vaste regels komen en overal dezelfde soort borden komen te hangen.

Gemeente beperkt open

GOOISE MEREN - De gemeente is woensdag, Koningsag, de hele dag dicht.

Datzelfde gebeurt de week erna op Bevrijdingsdag/Hemelvaartsdag en de daaropvolgende vrijdag.

Wethouder werft leden burgerpanel op de markt

Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN - Wethouder Jan Franx heeft afgelopen donderdag op de markt deelnemers voor het burgerpanel van de gemeente geworven. Het gaat goed met het aantal deelnemers voor dat panel: al 1300 inwoners van Gooise Meren hebben aangegeven graag mee te doen. Met het burgerpanel kan de gemeente te weten komen wat er leeft onder bewoners en hoe men denkt over bepaalde te maken keuzes. Hoe meer mensen dat doen, hoe betrouwbaarder de resultaten worden. Ook in Naarden werd zaterdag door een team geflyert voor de actie. Aanmelden: gooisemerenspreekt.nl.

Cheque én mooi feestje bij concert 'Alle 13'

NAARDEN - Muziekvendel Nardinc kan weer terugkijken op een geslaagde editie van het jaarlijkse feestje 'Alle 13'. Narinc had een uitverkochte zaal en had voor de gelegenheid twee sterren uitgenodigd. Het geslaagde feest werd extra leuk toen bleek dat het buurtplatform een mooie cheque had meegenomen.

Buurtplatform Keverdijk - Thijsenpark - Vierhoven had een bedrag van 1.750 euro over voor Nardinc. Een bijzonder welkome gift voor het vendel, want -zoals vorige week al in deze krant was te lezen - is er geld nodig voor de renovatie van het clubhuis.

Buurtplatform
Secretaris Van Tol van het buurtplatform legt uit dat ze ieder jaar op zoek zijn naar een goed doel in de wijk. "We krijgen ieder jaar subsidie en nu hebben we een paar jaar gespaard. Toen we hoorden dat Nardinc geld nodig had voor de renovatie, waren we het er meteen over eens dat daar het geld heen moest gaan."

Loek Jansen, voorzitter van Nardinc, laat weten zeer verguld te zijn met deze bijdrage. "Het valt in deze tijden niet mee om als vereniging dit soort kosten te dragen. En nu op naar 'Alle 13' in 2017 in een - laten we hopen - gerenoveerd clubhuis."

'Ogenschijnlijk gemak'
De derde editie van 'Alle 13' was in ieder geval geslaagd. Sterren Rolf Koster en Brigitte Nijman zorgden er samen met het orkest voor dat het een onvergetelijke avond werd.
Het orkest onder leiding van Marco de Jong speelde alles mee en volgens kenners gebeurde dat 'met een ogenschijnlijk gemak'.

Jean-Pierre Raes

Ondernemer, 46 jaar oud, woont in Naarden sinds 2008

Waar ben je druk mee in het dagelijks leven?
"Nieuwe concepten ontwikkelen en naar de markt brengen. Momenteel ben ik vooral bezig met onze nieuwe vinding foooty een 2D-puzzelstuk waar je 3D mee kunt bouwen. Onder andere een bal waar je gewoon tegenaan kunt trappen. Een bal die past in je achterzak en waar je overal en altijd mee kunt spelen. Perfect voor op reis. De foooty is deze maand gelanceerd via www.foooty.com/kickstarter. Tot en met 30 april kun je nog supporten."

Heb je nog meer 'uitvindingen'?
"Mijn vrouw en ik hebben een conceptbureau genaamd Westerlab. Daar ontwikkelen en testen we eigen concepten en helpen we bedrijven met de ontwikkeling en realisatie van nieuwe ideeën."

Goed gesprek?
"Met Einstein over nieuwsgierigheid."

Heb je een levensmotto?
"Vergeet niet elke dag even te spelen!"

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Voor een reis naar de maan."

Als je een dag de burgemeester bent?
"Dan zet ik mij in voor innovatie, ondernemen en educatie. Zijn alle drie sterk met elkaar verbonden. Zou mooi zijn als we de ruimte kunnen creëren voor veel interactie tussen ondernemen en educatie. Er mag wat mij betreft veel meer geëxperimenteerd worden en daar kun je als gemeente zeker een faciliterende rol in spelen."

Welke poster hing er vroeger boven je bed?
"Johan Cruijff en Marco van Basten."

Favoriete nummer?
"'I follow rivers' in de versie van Triggerfinger en 'Ne me quitte pas' van Jacques Brel."

Waar zullen we op proosten?
"Op het behalen van ons doel op Kickstarter. Zou wel heel tof zijn als we in Naarden deze zomer veel mensen met foooty's zien spelen!"

Echtpaar Koning: 'Geniet van het leven, je bent er maar even'

60-jarig huwelijk gevierd

Meneer en mevrouw Koning met de locoburgemeester. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Het echtpaar Koning heeft maandag hun 60-jarig huwelijk gevierd in aanwezigheid van locoburgemeester Miriam van Meerten, waar ze erg van hebben genoten. Een dag eerder was er een etentje voor het bruidspaar samen met de kinderen en (achter)kleinkinderen.

'Niet meteen je kont tegen de krib gooien, maar blijven praten'

Karel Marinus Koning (1932) en Willy Ladage (1933) ontmoette elkaar in 1948 in Amsterdam. "Onze ouders waren vrienden en eigenlijk zijn we gekoppeld. Willy kwam een keer met haar moeder op bezoek en nodigde mij uit voor een dagje Bussum en zo is het gekomen", vertelt de bruidegom. Hij was bouwkundig ingenieur en begeleidde onder andere de bouw van de Prinses Irenehof en de Calsschool. Zij was verantwoordelijk voor de opvoeding van de kinderen en werkte 13 jaar lang in de thuiszorg in Naarden. In het verleden waren ze actief bij handbalclub BHC en tegenwoordig zwemmen ze wekelijks in de Lunet en zijn lezen en puzzelen favoriet. Volgens de heer Koning is het in een huwelijk vooral belangrijk dat je elkaar respecteert zoals je bent. "Niet meteen je kont tegen de krib gooien, maar blijven praten. Ook hebben wij het levensmotto 'Geniet van het leven, je bent er maar even'."

Stunten in buurt- centrum de Scan

NAARDEN - Jongeren in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar oud kunnen deze meivakantie terecht in de Scan voor leuke activiteiten. Dit keer is het thema 'Stunten'.

Het buurtcentrum aan de Majoor Kampsstraat is hiervoor geopend op 1, 2 en 3 mei. Knutselen, bingo en een stuntdag staan deze dagen op het programma.

Aanmelden
Wie mee wil doen kan zich aanmelden bij José de Groot door te bellen met 035-694326 of mail naar: jgroot@versawelzijn.nl.

6 / 24

Papierprikker Smits (86) houdt kruistocht tegen afval op straat

Smits gaat alleen bij echt slecht weer de deur niet uit. Foto: Yvette de Vries

De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen die al jaren actief zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er een paar aan u voor. Deze week: Theo Smits, vrijwillige papierprikker.

door Yvette de Vries

BUSSUM - Hij is makkelijk te herkennen aan zijn felgekleurde oranje jas en onafscheidelijke papierprikker. De 86-jarige Theo Smits staat geduldig te wachten op het Julianaplein en ondertussen prikt hij wat rondslingerende papiertjes van de grond. Dagelijks is hij in het dorp te vinden: zijn kruistocht tegen afval op straat.

'Je moet op de rand van de stoep lopen, daar ligt het meeste vuilnis'

"Eigenlijk kom ik hier niet zo vaak, ik ben meestal te vinden in 't Spiegel waar ik woon", steekt hij direct van wal. Of het toeval is dat de straten daar zo schoon zijn? Smits haalt zijn schouders op. "Ik heb wel eens gehoord van iemand die op de Groot Hertoginnelaan woont dat hij kan zien dat ik daar vaak loop met mijn prikker."

Hij krijgt wel vaker bijval van mensen. Auto's die toeteren als ze hem passeren en mensen die blijven staan en zeggen dat het "zo goed is wat hij doet". Het zijn vooral ouderen die hem complimenten geven. Smits: "De jeugd hoor ik niet, die gooit de rommel juist op straat."

Smits gooide zelf één keer iets op de grond, dat was in Spanje

Vaste routes
Smits maakt in principe elke dag een wandeling, ook op zondag. Dan 'maakt hij een ommetje', zoals hij het zelf noemt. Of hij gaat even naar de Albert Heijn. Hij glimlacht. "Mijn vrouw weet dan wel hoe laat het is." Meestal blijft hij wel een uur of drie weg. "Het is ook goed voor mijn gezondheid, ik blijf zo goed fit. Alleen als het echt rotweer is ga ik de deur niet uit." Zijn vrouw moppert wel eens. Als hij te lang wegblijft belt ze hem op, vertelt hij. "Meestal loop ik dan net de trap op naar onze flat." Een van zijn vaste routes is vanuit zijn flat aan het Majellapark via de Laarderweg naar de Albert Heijn. Op de terugweg loopt hij óf aan de andere kant van de weg zodat hij daar ook de rommel van straat kan halen, óf langs een andere route. "Vooral bij de Mariaschool is het goed prikken, daar heb ik een goede opbrengst", laat hij weten. Smit geeft tussendoor nog een tip: "Je moet op de rand van de stoep lopen, want daar ligt het meeste vuilnis."

Half uur prikken
Een andere route die veel oplevert is richting de Deen in Bussum-Zuid. Daar is hij minstens een half uur aan het prikken. En ja, hij vindt ook wel eens geld. "De eerste vijftig euro vond ik in Bussum-Zuid, de tweede bij de Lidl en daarna vond ik 20 euro in het centrum", klinkt het enthousiast.

Op de Nieuwe Hilversumseweg was het voor de vierde keer raak: daar 'prikte' hij een briefje van tien. De 130 euro ging in de gezamenlijke 'papierpot' van de flatbewoners, voor als er een keer een lampje of iets dergelijks vervangen moet worden. Voorheen werd die pot gevuld met de opbrengst van het inzamelen van oud papier.

Nog een ergernis
Smits is geen Bussumer van geboorte. Hij werd geboren in Almelo en werkte lange tijd in Zürich, waar hij opgeleid werd als verkeersdeskundige. Hij gaf daar advies over verkeersinrichting en met name over de plaatsing van zebrapaden. Een mooi bruggetje naar zijn tweede ergernis, naast de rommel op straat: de zebrapaden in Bussum.

"Ik erger me groen en geel aan de plekken waar zebrapaden liggen in Bussum", zegt hij hoofdschuddend. Die liggen heel verkeerd: ze liggen uit de loop en niet daar waar het logisch is om over te steken. "Ze worden dan ook niet gebruikt", constateert hij. Als voorbeeld geeft hij het zebrapad op de Brinklaan dat net voor de kruising met de Nassaulaan ligt. "Een paar meter uit de looproute dus."

Pick-upclub
Dat hij tot nu toe wel veel bijval krijgt maar geen mensen die met hem mee prikken, vindt de energieke Smits jammer. Ondernemend als hij is heeft hij daar wel iets op bedacht. Of eigenlijk is het meer een grote wens. Hij zou graag willen dat er een heuse pick-upclub komt. Een groep mensen die samen met hem Bussum schoon blijven houden. Hij kan zich wel voorstellen dat meer mensen er lol in hebben om op deze manier hun dorp netjes te houden.

Het idee daarvoor ontstond toen hij een keer in Frankrijk was. Smits: "Een clubje van zo'n tien mannen verzamelde zich 's ochtends in een cafeetje en verdeelde onderling een aantal straten die ze gingen schoonmaken. Na een paar uurtjes kwamen ze weer terug en dronken ze samen nog wat." Maar zelfs je eigen straat schoonhouden zet al zoden aan de dijk, volgens Smits.

Bijeenkomst

Half mei is er in de Uit-Wijk (dr. Schaepmanlaan 10) een informatiebijeenkomst waarin Smits aan geïnteresseerden vertelt hoe hij het precies aanpakt en hoe ook andere inwoners van Bussum hieraan mee kunnen werken. Het is de bedoeling om daarna één keer per maand een bijeenkomst te houden. Voor mensen die mee willen helpen wordt er een prikker geregeld.

Taak gemeente
Smits begint er zelf niet over, maar als je vraagt of het schoonhouden van het dorp niet eigenlijk een taak van de gemeente is, wil hij zijn mening wel geven. "Ik vind het zeker een taak van de gemeente."
Hij vertelt dat er vorig jaar twee bijeenkomsten zijn georganiseerd, maar daarin was hij eigenlijk een beetje teleurgesteld. "Daar werd iets verteld over het scheiden van afval, ik meen door toenmalig wethouder Boekhoff, maar er werd geen aanzet gegeven om iets vanuit de gemeente te coördineren. Maar," voegt hij eraan toe, "mensen moeten zelf ook geen rommel op de grond gooien."

Goed voorbeeld
Hij gelooft wel dat een goed voorbeeld doet volgen. "Als het ergens schoon is heb je minder de neiging om iets op de grond te gooien. Dat motiveert mensen." Het tegendeel is ook waar. Als hij een tijdje ergens niet is geweest ligt er binnen no time weer afval. "Als ik twee weken niet op het Julianaplein ben geweest dan maakte ik me wel zorgen dat ik het allemaal niet kwijt kan in de prullenbakken." Maar inmiddels maakt hij zich daar iets minder druk om: in de kliko van 200 liter die bij Albert Heijn staat kan hij aardig wat kwijt.

Of hij zelf wel eens iets op de grond gooit? Die vraag ontlokt hem wel een bekentenis. "Ik heb me daar zelf één keer aan bezondigd. Dat was in Spanje, daar lag zo veel rotzooi op straat. Maar dat is echt een uitzondering, hoor", haast hij zich te zeggen.

Top 2
Van al het afval dat hij tegenkomt op straat staan platgereden bierblikjes boven aan de lijst, op de voet gevolgd door papier. Zakdoekjes, kranten, glas en plastic flesjes komt hij ook veelvuldig tegen. Dat is overigens ook het enige afval dat hij apart houdt. "Het glas gaat de glasbak in en het plastic bij het plastic. Zoals het hoort."

Felicitaties voor jubilerend echtpaar Van Voorst

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Locoburgemeester van Gooise Meren Miriam van Meerten heeft afgelopen maandag het echtpaar Van Voorst bezocht vanwege hun 60-jarige huwelijk. Alie van Voorst (1930) en Klaaske Borsch (1932) ontmoetten elkaar in Harlingen, Friesland toen hij daar moest werken. Zij zijn op 24 april 2016 60 jaar getrouwd. Het echtpaar woont aan de Landstraat. Zij hebben drie kinderen, waarvan één zoon in 2011 overleden is. Daarnaast zijn er nog één zoon en één dochter. Het paar heeft zes kleinkinderen en enkele achterkleinkinderen.

'De burgemeester van Gooise Meren? Die bestaat niet'

Naamsbekendheid Gooise Meren kan beter

Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN - We hebben met z'n allen het afgelopen anderhalf jaar erg moeten wennen aan de naam van onze gemeente. Maar nu, nu we echt Gooise Meren zijn, weten we natuurlijk niet beter. Toch weet nog niet iedereen van het bestaan van Gooise Meren. Dat ondervond ook burgemeester Albertine van Vliet.

De burgemeester had enkele weken geleden een weekendklusje en moest met de auto naar de gemeente komen. Dat bleek nog wel een avontuur: de snelweg was afgesloten, er mocht geen sluipverkeer door de woonkernen en dus werd de burgemeester door verkeersregelaars tegengehouden. Veel anderen werden weggestuurd, maar de burgemeester drong er toch op aan door te mogen rijden. "Ik zei dat ik de burgemeester van Gooise Meren was en er echt door moest omdat ik wat uit moest reiken", vertelde de burgemeester woensdag aan de raad.

De verkeersregelaars waren echter resoluut. "De burgemeester van Gooise Meren, mevrouwtje? Dat kan helemaal niet. Die bestaat niet", antwoordden ze. Ze stonden erop dat de burgemeester rechtsomkeert maakte. Na wat aandringen mocht de burgemeester toch verder rijden.

Conclusie: de gemeente kan nog wel werken aan haar naamsbekendheid.

Geen andere voorrangs-regels voor ex-asielzoekers

GOOISE MEREN - Statushouders houden voorrang als het gaat om het verdelen van het aanbod huurwoningen. Dat stelt de gemeente na vragen van Hart voor Bussum. Het gemeentebestuur gaat geen voorrangsregels voor deze groep ex-asielzoekers aanpassen.

De gemeente moet elk half jaar een aantal statushouders aan een woning helpen. Deze groep ex-asielzoekers vallen onder dezelfde groep als andere mensen met een urgentieverklaring zoals hulpbehoevende ouderen en hebben dus voorrang op 'normale' woningzoekenden.

Als de andere gemeenten van de regio er hetzelfde over denken, dan zouden de voorrangsregels voor statushouders aangepast kunnen worden, maar de gemeente Gooise Meren ziet daar geen aanleiding toe.

Wethouder Sanderse: "We hebben wel zeker te maken met een verdringingseffect op de markt voor sociale huurwoningen, maar dat probleem hadden we al. Als gemeente hebben we de voorkeur om versneld meer woningen te gaan bouwen. Daar worden we allemaal beter van, maar dat duurt wel even. We gaan geen voorrangsregels aanpassen. Het gaat over het algemeen goed momenteel."

Grotematen-winkel geopend

BUSSUM - Vrouwen met een maatje meer kunnen vanaf nu terecht aan de Nieuwe Brink: zaterdag heeft Bigmusthaves haar deuren geopend.

De zaak verkoopt damesmode in grote maten. "We verkopen mode vanaf maat 40 tot en met maat 64", vertelt Jannie Woortman van Bigmusthaves. "Afgelopen weekend hebben we een drukke eerste dag achter de rug gehad met veel aanloop. Je hebt amper winkels waar echt grote maten verkocht worden, dus we verwachten wel dat het druk wordt. Vooral ook omdat we nu de allerlaatste mode hebben. We hebben onlangs heel wat producten opgehaald in Parijs."

De zaak is elke dinsdag tot en met zaterdag geopend. Op vrijdag is er ook koopavond.

Programma doden- herdenking

GOOISE MEREN - Dodenherdenking wordt op 4 mei zowel in Bussum als in Naarden gehouden.

De herdenkingsdienst in Bussum start om 19.00 uur in de Wilhelminakerk. Aansluitend is de stille tocht en daarna vindt de herdenking plaats bij het monument aan de Frederik van Eedenweg. Een andere mogelijkheid is om vanaf 19.00 uur aanwezig te zijn bij De Palmpit aan de Koekoeklaan om samen te herdenken bij het kruis op de heide. Het herdenkingsconcert is om 21.00 uur in de Koepelkerk.

Naarden
Naarden kent ook een uitgebreid programma. Om 18.00 uur is de herdenking op de Joodse begraafplaats aan de Amersfoortsestraatweg en om 18.30 uur de herdenking bij het verzetsmonument aan de Thierensweg. Om 19.00 uur is de herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk Naarden vanwaar men naar het monument wandelt aan de Burgemeester van Wettumweg voor de 2 minuten stilte. Als afsluiting is er om 21.00 uur een herdenkingsconcert in de Grote Kerk.

Bevrijdingsfeest
De legervoertuigen van Keep them Rolling komen naar Bussum op vrijdag 6 mei. De voertuigen uit de jaren 40/50 staan vanaf 9.30 uur rondom de Havenstraat tot 10.30 uur. Rond 15.00 uur keert het grote konvooi van ongeveer zestig voertuigen terug in Bussum, rondom de Havenstraat. Met live-optredens en ander entertainment. Het feest duurt tot ongeveer 18.00 uur.

Vooral schade na ongeluk Franse Kampweg

De auto's knalden achter op elkaar. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Veel schade aan auto's door een ongeluk op de Franse Kampweg woensdagavond. Meerdere auto's knalden op elkaar, de bestuurders bleven ongedeerd.

Het ongeluk gebeurde toen de voorste auto plots moest remmen voor een afslaande auto. De volgende auto's merkten dat te laat en botsten op elkaar. Na het ongeluk moest de weghelft worden afgesloten. Een van de bestuurders werd door ambulancepersoneel ter plaatse nagekeken, maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

'Het Willem' heeft de beste hockeyers

BUSSUM - De beste schoolhockeyers van de regio komen van het Willem de Zwijger College.

De school leverde afgelopen week zes teams af voor het schoolhockey: twee bovenbouwteams en twee keer zo veel onderbouwteams. De teams van de Bussumse school bleken sterker dan de rest. Dat leverde een paar grote bekers op. De teams lopen nu warm voor de grote schoolhockeyfinale van volgende maand. Dan kunnen ze de beste van het land worden.

12 / 24

14 / 24

15 / 24

Win kaarten voor 'Thomas de' Trein in Spant! op 4 mei. Foto: Jessica de Jong

woensdag 27 april

Koningsdag


Overal feest. Zie het complete programma elders in de krant.

Aanmelden voor reisje

Millingen aan de Rijn 8.30 uur

De Reiscommissie van Wijkontmoetingscentrum De Schakel te Naarden gaat op 9 mei voor 5 dagen naar Millingen aan de Rijn. Dit is een volledig verzorgde reis. De kosten voor deze reis zijn € 495,- per persoon. Maandag beginnen we met koffie en de lunch tot en met vrijdagavond een afscheidsdiner. Het is volpension. Er zijn nog kamers beschikbaar. Info: Tiny v.d. Horst, 035-6949312.

Koningsdag in de Palmpit

De Palmpit 9.30 uur

Onder het genot van koffie met Oranjegebak, oranjebitter, jus d’orange of een ander drankje kan men met anderen op een groot scherm de activiteiten van het koninklijk paar volgen.

Koningsdag in de Schakel

Wijkpost De schakel 10.00 uur

Gezellig televisiekijken met koffie en een Oranjetompouce. Ook de traditionele Oranjebitter zal niet ontbreken. U bent welkom vanaf een half uur voor aanvang van de televisie-uitzending. Kosten € 3,50. Aanmelden: 035-694474.

Theemiddag

WOC Spieghelwijck 14.00 tot 16.30 uur

Met elkaar kaarten, puzzelen en een glaasje drinken.

donderdag 28 april

Gezellig uit met de PlusBus

Uit-Wijk 10.00 uur

Met een huifkar door de mooie Veluwse natuur. U wordt thuis gehaald en gebracht. Bel ma. t/m vr. van 10.00 tot 12.00 uur met 035-7504192.

vrijdag 29 april

Judo clinic

De Zandzee 9.30 uur

Maak gratis kennis met judo tijdens deze clinic in Sportcentrum de Zandzee. Deelname vanaf 4 jaar. Aanmelden kan via www.judoschoolvanderhoek.nl.

Broodje+

Brinklaan 36 a. 18.00 uur

Ruimte serveert weer Broodje+ aan de Brinklaan 36a, Bussum, rechts naast de Maria(koepel)kerk.

Goed Gesprek

Brinklaan 36 a. 19.15 uur

Goed gesprek over de Bijbel.

Sitting in the power

nimis 19.30 uur

Dit is een speciale workshop voor iedereen die connectie heeft of wil met de spirituele wereld. Opgeven 035-6420307 of www.nimis.nl.

zaterdag 30 april

Inloop

De Palmpit 10.00 uur

Expositie

Sauter wijnen 14.00 uur

Gedurende de maanden maart en april exposeren Maggia Swets en Martina Ploos van Amstel in het proeflokaal van Sauter Wijnen Bussum. De finissage is op zaterdag 30 april aanstaande van 14.00 uur-17.00 uur met wijnproeverij en borrel.

zondag 1 mei

PlusBus

Uit-Wijk 10.00 uur

Tramrit met een historische tram over een oude spoorbaan in Amsterdam. U wordt thuis gehaald en gebracht. Bel ma. t/m vr. van 10.00 tot 12.00 uur met 035-7504192.

Lezing

De Palmpit 14.30 uur

Lezing over Vietnam door dhr. Rigo Stegeman. Hierbij vertelt hij over zijn reis en werkervaring in het land van de rijzende draak. Aanvang: 14.30 uur. Entree: € 4,-.

Theatertour VanVelzen

Spant! 20.15 uur

'Call It Luck' combineert het VanVelzen-repertoire met Keniaanse souplesse. Van kleine, ontroerende liedjes tot grote strijdliederen met veel vocaal vuurwerk.

maandag 2 mei

Open Koffie

Het Hoofdkantoor 9.00 uur

Een maandelijks terugkerend coffee-event door en voor alle zzp'ers uit Naarden en Bussum.

SeniorenCafé

Brasserie Stokjes en Lepel 10.30 uur

ANBO Seniorencafé. Met deze keer ook boekenruil.

Yoga op een stoel

nimis 11.00 uur

Opgeven en info 035-6420307. www.nimis.nl.

Open eettafel

De Palmpit 17.30 uur

dinsdag 3 mei

Tablet Café en inloopspreekuur Seniorweb

Bibliotheek Naarden 10.00 uur

Tablet Café ofwel informeel kennismaken met tablets, e-readers en smartphones. Het accent tijdens deze ochtend ligt op uitwisseling van ervaringen met tablets, e-readers en smartphones. Er wordt duidelijke uitleg gegeven over bijvoorbeeld het installeren van apps, het binnenhalen van e-books of het koppelen van e-mailadressen aan een tablet. Meer informatie: www.bibliotheekgooienmeer.nl.

PlusBus

BPB 10.00 uur

Naar de bollen! Niet alleen rond Lisse maar ook in Noord-Holland zijn er vele bollenvelden. Bijv. bij Castricum en Egmond. U wordt thuis gehaald en gebracht. Bel ma. t/m vr. van 10.00 uur tot 12.00 uur 035-7504192.

Inloopuur Rechtswinkel

De Palmpit 19.30 uur

Bij de Rechtswinkel kan iedereen terecht voor juridische vragen. Neem alle schriftelijke gegevens mee naar het spreekuur voor een goed advies.

woensdag 4 mei

Spelletjesmiddag

De Palmpit 14.00 uur

Dodenherdenking

Naarden

Om 18:00 uur herdenking op de Joodse begraafplaats aan de Amersfoortsestraatweg. Om 18:30 uur herdenking bij het verzetsmonument aan de Thierensweg. Om 19:00 uur Herdenkingsbijeenkomst Grote Kerk Naarden. Om 19:45 uur vertrek stille tocht naar het grote verzetsmonument aan de Burgemeester van Wettumweg. Om 19:59 uur herdenking bij het verzetsmonument aan de Burgemeester van Wettumweg met 2 minuten stilte om 20:00 uur. Om 21:00 uur Grote Kerk Naarden, concert.

Herdenkingsconcert

Grote Kerk Naarden 21.00 uur

Uitvoering van het Requiem van W.A. Mozart. Instrumentale en vocale medewerking door Comenius Camerata, koor en solisten. Het geheel staat onder leiding van Rembrandt Zegers. Toegang vrij, collecte na afloop.

Dodenherdenking Bussum

De Palmpit verzamelen 19.00 uur

Om 20.00 uur zal wederom een dodenherdenking plaatsvinden bij het kruis op de Bussumerheide. Vanaf 19.00 uur verzamelen in De Palmpit, Koekoeklaan 3 te Bussum. Vertrek om 19.30 uur. De korte plechtigheid wordt muzikaal opgeluisterd door de Prins Mauritsband.

Dodenherdenking Bussum

Wilhelminakerk Bussum 19:00 uur

Herdenkingsdienst in de Wilhelminakerk, iedereen is van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Muzikale medewerking van ViJoS. Aansluitend stille tocht, vlaghijsing en kranslegging bij het monument aan de Frederik van Eedenweg onder begeleiding van muziekvereniging Het Gooi.

Herdenkingsconcert

Koepelkerk Bussum 21.00 uur

Vocaal Ensemble Fioretto o.l.v. Thijs Kramer brengt het Requiem van Brahms in de bewerking voor kamerorkest van Linckelmanns ten gehore. Met het Holland Kamer Orkest, Elma van den Dool - sopraan, Bas Kuijlenburg - bas, in de Koepelkerk, Bussum. Aanvang 21.00 uur, vanaf 20.30 uur orgelspel door Wybe Kooijmans. Kaarten € 10,- (tot 18 jaar gratis) via st.fioretto@planet.nl. en aan de kerk voor het concert. www.vocaalensemblefioretto.nl.

Win kaarten voor theatervoorstelling 'Thomas de Trein'

Nieuwe familievoorstelling naar de bekende tv-serie. Op 4 mei om 14.00 uur komen Thomas de Stoomlocomotief en zijn vriendjes naar het Spant en rollen de loper uit voor de allerjongste theaterbezoekertjes.
Wie kans wil maken op kaarten kan een mailtje sturen naar prijsvraag@spant.org onder vermelding van 'Thomas de Stoomlocomotief'. Prijswinnaars worden door Spant! op 2 mei benaderd. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Versa vrijwillgerscentrale

*Tergooi Blaricum zoekt een activiteitenbegeleider ter ondersteuning van de medewerkers van de afdeling Geriatrie.

*Versa Vrijwilligerscentrale Gooise Meren, Project '60+ leest voor', zoekt een opa of oma die het leuk vindt om voor groep 3 van de Vitusschool in Bussum voor te lezen.

*Tergooi Blaricum zoekt een gastvrouw/heer ter ondersteuning van het activiteitenprogramma op de afdeling Geriatrie. Geduld en goed kunnen luisteren zijn erg belangrijk.

*Stichting Forteiland Pampus zoekt een onderhoudsmedewerker die samen met de fortwachter zorgdraagt voor allerlei klussen op het eiland.

Filmhuis Bussum

Krigen

Broeierige zomerthriller A BIGGER SPLASH.
HAIL, CAESAR!, de nieuwste komedie van de Coen Brothers, viert het Hollywood van de jaren vijftig.
LAND OF MINE laat zien hoe duizenden jonge Duitse soldaten in Denemarken miljoenen landmijnen moesten ruimen. Met hun blote handen. Publieksprijswinnaar IFFR.
ROOM, voorbeeldige moederliefde in Oscarwinnende bloedstollende thriller, waarin een jonge moeder opgesloten zit met haar zoontje. Beklemmend en hartverwarmend tegelijk. In FULL CONTACT verliest een drone piloot, nadat hij een jongensschool heeft geraakt, het contact met de rest van de wereld en uiteindelijk met zichzelf. Waar kan het hem lukken weer contact te maken?
In KRIGEN besluit een commandant (PILOU ASBÆK) in Afghanistan om een gewonde soldaat te redden, met dramatische consequenties voor hem, en zelfs zijn gezin thuis. SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling voor een breed publiek.
FAMILIEFILMS: BUURMAN & BUURMAN: AL 40 JAAR BESTE VRIENDEN! brengt zeven gloednieuwe afleveringen van onze doe-het-zelf vrienden Buurman & Buurman!

JA ZUSTER, NEE ZUSTER - Sing-A-Long filmvoorstelling op zaterdagavond 21 mei! In de Grote Kerk van Naarden.

HCAW: beste start van laatste jaren

Bussumers verslaan UVV twee keer

HCAW won donderdag en zaterdag, zondag werd er verloren. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Slechts twee tegenstanders achter de rug, maar HCAW heeft de beste start van de afgelopen jaren. De Bussumse honkbalhoofdklasser startte een week geleden sterk aan het honkbaljaar met afgelopen weekend een goed vervolg: het sterke UVV werd twee keer aan de kant gezet. HCAW won donderdag (4-2) en zaterdag (9-5), zondag (11-2) werd er geflatteerd verloren.
HCAW bewees afgelopen week wederom dat het gewaagd was aan een van de sterkste ploegen van het klassement. Afgelopen donderdag was het lang spannend tussen de twee teams. HCAW kwam al vroeg op achterstand te staan, maar rechtte daarna de rug. Na acht slagbeurten konden de Bussumers knap terugkomen en werd er alsnog gewonnen van UVV.

Twee dagen later sloeg HCAW wederom pas laat toe. De Bussumse honkballers kwamen nu al snel op een voorsprong te staan, maar de marge was zo krap dat het duel lang spannend bleef. Weer na acht slagbeurten sloeg HCAW toe: zonder al te veel problemen konden de Bussumers weglopen tot 9-2. UVV kon op het laatste moment nog terugkomen tot 9-5, maar de Bussumse voorsprong bleef staan.
Het laatste duel tegen UVV leverde HCAW geen zege op, maar daar hadden de Bussumers wel weer kans op. Na zes hele slagbeurten stond er een 2-2 tussenstand op het scorebord. Het duel bleek echter te lang voor HCAW: UVV kon de laatste 3 beurten aan slag nog een hele reeks punten scoren, waardoor HCAW geflatteerd verloor.

HCAW staat na afgelopen weekend op plaats vier van het klassement. De achterstand op koploper L&D Amsterdam Pirates bedraagt tot nu toe 4 punten. Vanaf morgen staat HCAW de volgende grote test te wachten. Dan spelen de Bussumers tegen de beste ploeg van een jaar geleden, het Rotterdamse Curaçao Neptunus dat tweede staat. Donderdag en zaterdag gaat HCAW naar Rotterdam, zondag komt Neptunus naar Bussum.

BFC kent geen problemen met SV Baarn

BUSSUM - Geen enkel probleem afgelopen weekend voor de voetballers van BFC. De Bussumers boekten een afgetekende zege tegen het laag geklasseerde SV Baarn: 1-4.

BFC was na de aftrap meteen de sterkste ploeg van de twee en het was dan ook geen wonder dat de Bussumers al snel op voorsprong kwamen: Tjerk Posthuma kon een vroege goal maken. Met de achterstand op het scorebord kon SV Baarn geen potten breken en kregen het geen enkele kans van BFC. Toch duurde het lang voordat BFC zelf wel weer tot scoren kwam. Pas vlak voor rust kon Davey de Maine een hoekschop tegen de touwen koppen en de Bussumse voorsprong verdubbelen.

Na rust veranderde het spelbeeld amper. BFC bleef heer en meester op het veld, maar vergat lang meer doelpunten te pakken. De Bussumers moesten zelfs een tegentreffer toestaan, waardoor het nog even spannend leek te worden. BFC stelde echter al snel weer orde op zaken. Een doelpunt van Tjerk Posthuma bracht de marge weer terug naar twee treffers. Vlak voor de slotfase kon Dico Knevel een vrije trap knap achter de doelman van de tegenstander krullen, waardoor de zege voor BC zeker was.

BFC staat na afgelopen weekend op de zesde plaats. Volgende week speelt BFC tegen Sporting Almere dat twee plaatsen lager staat.

Kansen voor hockeysters verkeken

BUSSUM - Er moet een wonder gebeuren om de hockeysters van Gooische nog naar de play-offs te krijgen. De Bussumse hockeysters verloren afgelopen weekend krap met 2-1 van koploper EHV en zagen de achterstand daardoor groter worden.

De hockeysters waren alles behalve kansloos tegen EHV. De ploeg kreeg meerdere kansen en kwam zelfs op voorsprong te staan. Na rust kwam EHV terug en nam de voorsprong over. De Bussumers kregen genoeg kansen om wat terug te doen, maar deze werden verspeeld.

Klassebehoud hockeyers
De hockeyers van Gooische spelen volgend jaar wederom Overgangsklasse. De Bussumers stelden afgelopen weekend klassebehoud zeker door Nijmegen met 2-1 te verslaan.

De Bussumers speelden sterk en kwamen op een voorsprong te staan door een treffer van Floris Bakker. Het bleef echter lang spannend, des te meer toen de tegenstander een tegengoal maakte. Bakker zorgde op het allerlaatste moment met een tweede goal voor de Bussumse zege.

Voetballers SDO geen stap verder met punt tegen concurrent

Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Het worden een paar spannende laatste weken voor de voetballers van SDO. De Bussumers vechten nog volop voor klassebehoud. Afgelopen weekend had de Bussumse hoofdklasser tegen concurrent Nieuwerkerk een goede stap kunnen zetten, maar het werd echter slechts 2-2.

SDO kende benauwde momenten. Voor de rust mocht de tegenstander het spel maken van de Bussumers. De ploeg zorgde geen moment voor gevaar, maar zette SDO wel op een 0-2 achterstand. SDO kon daar amper wat tegenover zetten. Na de rust werd SDO een stuk sterker en zette het meer druk op de achterhoede van de tegenstander. Dat leverde kansen en doelpunten op. De eerste Bussumse goal kwam van Desley Groenewegen, Rick van der Velden maakte de tweede. SDO had nog kans op een derde goal, maar kwam tekort.

NVC zet goede stap naar klassebehoud

NAARDEN - Met een zege tegen het hoger geklasseerde Elinkwijk heeft NVC goede zaken gedaan op weg naar klassebehoud. De Naarder tweedeklasser was met 1-4 te sterk en steeg daardoor twee plaatsen op de ranglijst.

NVC toonde veel vechtlust en kwam al snel op een voorsprong te staan. De rest van de eerste helft bleef NVC goed voetballen. Na rust konden de Naarders verder weglopen.

Met de zege op zak gaat het de goede kant op voor de Naarders. Als NVC de laatste duels van het jaar goed speelt, speelt het volgend jaar weer tweede klasse.

DOC verspeelt punten

BUSSUM - De korfballers van DOC hebben afgelopen weekend kansloos verloren van Badhoevedorp. De Bussumers kwamen met 23-8 veel tekort.

De Bussumers speelden zwak en kregen al snel twee tegentreffers. DOC leek af en toe wat op te leven, maar Badhoevedorp was veel te sterk.

Showroom Neckermann.com is nu toegankelijk als winkel

Naarden is voorbeeld voor alle andere winkels in het land

Behalve online kan iedereen nu ook in de winkel van Neckermann.com in Naarden terecht. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Postorderbedrijf Neckermann.com heeft haar showroom aan de Nikkelstraat 4 opengesteld als winkel voor het winkelend publiek. De showroom is al sinds januari intern het visitekaartje van de keten. Het hoofdkantoor in Naarden is een testwinkel met magazijn en ziet er gelikt uit. De vestiging in Naarden dient namelijk als voorbeeld voor alle andere winkels van de keten, die recent meerdere fysieke winkels heeft geopend.

Dennis van Hilten van Neckermann.com vertelt blij te zijn met de unieke locatie, zo centraal in het land. "Dit is het centrale magazijn en onze showroom is sinds vorige week open voor publiek. Als je aan komt rijden ziet het er nog niet echt uit als een winkel, maar daar komt verandering in. De pui wordt snel aangepakt zodat het pand er ook meer als een winkel uit komt te zien. We zijn een pick-uppoint, maar je kunt hier ook gewoon komen winkelen."

Wie de showroom binnenstapt ziet een assortiment dat een combinatie is tussen de meer dagelijkse aankopen en de sporadische aankopen. Zoals Neckermann.com zelf zegt: "Een mix van drogisterijartikelen en producten met een stekker."

'De echte aanbiedingen vind je hier in de winkel aan de Nikkelstraat'

Ook komt deels de inventaris van Kijkshop terug. "Die winkels en het bijbehorende assortiment hebben we recent overgenomen en staat in glazen vitrines. Denk hierbij aan drones, servies en scheerapparaten. Winkeldames kunnen alles vertellen over de producten en bestellen kan door het invullen van een bestelkaart. Verder zijn er veel 'meepak'-producten die in de schappen liggen." Hiermee doelt Van Hilten bijvoorbeeld op de goedkope flessen shampoo, badjassen, de krabpalen voor de kat en flessen schoonmaakmiddel.
Het assortiment is erg uitgebreid. "We zijn een soort klein warenhuis. Hier kun je in de winkel betalen, maar je kunt hier ook terecht met vragen of als er problemen zijn. Sommige mensen vinden het fijn om producten eerst te zien voordat ze overgaan tot aankoop. Online is het aanbod nog vele malen groter, maar de echte aanbiedingen vind je in de winkels."

Winkels
Dat Neckermann.com sinds januari diverse winkels opent komt doordat ze een fusie aangegaan zijn met de online webshop D5Avenue. De nieuwe combinatie is begin dit jaar gestart met het openen van de eerste van zeventien Neckermann.nl-winkels in Nederland en België. Het postorderbedrijf gelooft sterk in de kracht en noodzaak van fysieke kijk- en afhaalwinkels.

De hut aan de Boslaan 1, gesloopt in 1892 (coll. HKB).

'Echte alcohol schonk Bussums beroemdste kroegbazin, Fijtje Dorresteijn', aldus Gerard Langemeijer in een verhaal over de Bussumse horeca in de Gooi en Eemlander (19 aug. 1993). Gedurende de eerste decennia van de 20e eeuw dreef Fijtje als 'bierhuishoudster' een kroegje, dat romantisch diep verscholen lag tussen het struikgewas op de hoek van de Boslaan en de Koningslaan.

Fijtje (Sophia) Rokebrand werd op 28 januari 1850 geboren in Blaricum. Ze trouwde in 1879 met Johannes Dorresteijn, die landbouwer en loonploeger was. Ze vestigden zich in een boerderijtje aan de Heerenstraat. In het gezin werden elf kinderen geboren, waarvan een aantal jong is gestorven. Het zat hen niet mee, ze moesten na verloop van tijd weg uit het boerderijtje en verhuisden naar de Meent in Bantam. Toen ze daar in 1889 ook weg moesten, konden ze van de gebroeders De Leeuw voor 25 gulden een half ingegraven hut kopen aan de Boslaan. Wegens bouwvalligheid werd de hut in 1892 gesloopt, waarna op dezelfde plaats het, hierbij afgebeelde, daglonershuisje werd gebouwd. Op deze foto staat Johannes met kruiwagen, Fijtje draagt de zogenaamde Oud-Bussumse ronde muts, waarvan de punten zijn omgeslagen tot een 'knik'.

Daglonershuis annex café, Boslaan 1 (coll. HKB).
Foto: Ingrid Handjes

In 1907 ging Fijtje als dienstbode werken bij burgemeester Reinier van Suchtelen van de Haare. In 1909 stierf Johannes en bleef zij achter met nog vier thuiswonende kinderen. De burgemeester raadde haar aan bier te gaan verkopen aan de werklui die bezig waren met de bouw van de villa's in Het Spiegel. Hij regelde een drankvergunning en verzorgde de beginvoorraad. En zo werd het daglonershuisje een bierhuis. Niet alleen bouwvakkers, maar ook menig Bussummer wist de weg naar het kroegje van Fijtje te vinden. Zelfs de wijkagent zag op zijn ronde het bierhuis niet over het hoofd. Het bierhuis heeft in ieder geval bestaan tot 1930, Fijtje is echter tot 1941 in de woning aan de Boslaan blijven wonen. Op 91-jarige leeftijd werd ze opgenomen in een verzorgingshuis in Soest, waar ze op 1 februari 1942 overleed. Fijtje Dorresteijn werd begraven op begraafplaats St. Vitus in Bussum.

In 1942 werd het huisje aan de Boslaan gesloopt; later is daar de flat Koningsbos gebouwd.

Ben Koning

De zomer komt er weer aan, wilt u een Brazilian wax/sugaring (€25) bel dan gerust 06-34096663 of kijk voor meer info op: www.patriciaspedicure.nl

HAIRSTUDIO ESTELLE DE GEZELLIGSTE KAPSALON VAN BUSSUM. WILT U GEKNIPT, PERMANENT, KLEUREN, OF EEN HAARVERLENGING. (GREAT HAIR) U KUNT MET EN ZONDER AFSPRAAK BIJ ONS BINNENLOPEN HAIRSTUDIO ESTELLE VLIETLAAN 36 BUSSUM 035-6975727

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! voor expats en organisaties. Interhouse Hilversum 035-303 13 20 www.interhouse.nl

VLIETLAAN FASHION - MODE VOOR DE VOLLERE VROUW !! HEEL VEEL BEKENDE MERKEN, SIERADEN EN TASSEN. KIJK OP ONZE FB-PAGINA VOOR ALLE INFO. VLIETLAAN FASHION VLIETLAAN 42 A 1404 CB BUSSUM. PARKEREN VOOR DE DEUR. KOFFIE EN THEE STAAT KLAAR, TOT SNEL !!

Gezocht woningruilkandidaat. U naar Amsterdam Centrum Jordaan 2-kamerappartement, ik naar Bussum. 06-51920487

Gediplomeerd pedicure aan huis. € 27 French Pedicure € 24 ook 's avonds en zaterdags. 035-7634737 of 06-26728721

CorpoCare Beauty Clinic heeft ruimte te huur voor: Masseur m/v Wimperstyliste Huidtherapeut Tel; 035-7505444

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Hallo! Wij, gezin (2 kind), komen 1 juli vanuit buitenland naar Naarden(/B) & zoeken voor min. 1e jaar een huurhuis, met budget 1500-2500 € p/m. Weet of heeft u iets? Manon 06-41215661, dank!

TE HUUR volledig gemeubileerd 2-kamerappartement in Naarden-Vesting. Servicekosten € 100 incl voorschot G/E Huurperiode minimaal 6 mnd, per direct beschikbaar. Huurprijs € 1.295,- p/m. Info Liesbeth Ament Makelaars: 035-6942300

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Grote loodsverkoop 350 m2 zo 1 mei 12.00-16.00 Nijverheidswerf 43 Bussum

Kinderfeestjes, zeer origineel met pony-huifkar vanuit Driemond. 06-18701953

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-.
Tel.: 035-8870159

Boedelafwikkeling en huisontruiming ? www.zwartblok.nl of bel 035-6224216

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. Goodkinds taxiservices tel.: 06-26984855

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Glazenwasser nodig? Bel 06-478 99 415 Ook dakgoten en antispin. WS en Glazenw. s-Gravelandseweg 44C 1211BT.