NaarderNieuws

6 maart 2014

NaarderNieuws 6 maart 2014


Rijk en NMO praten over Vesting, uitkomst onzeker

door Lisa van Dorp

NAARDEN - De uitkomst van de onderhandelingen over het toekomstige beheer van de vestingwerken blijft onzeker. Wethouder Henk Lanting verwacht pas voor de zomer duidelijkheid uit Den Haag. "Het duurt allemaal lang, maar het gaat dan ook om een hele hoop geld."

Om te bezuinigen wil het Rijk af van een dertigtal monumenten, waaronder Naarden-Vesting. De Nationale Monumentenorganisatie (NMO) moet de zorg voor de historische gebouwen van de staat overnemen. Daartoe onderhandelen de twee partijen al sinds vorig jaar. De gemeente Naarden schuift af en toe aan, omdat de Vesting verreweg het grootste en meest kostbare monument van de lijst is. "Twee weken geleden hebben we Anton Valk, de nieuwe NMO-directeur, de Vesting laten zien. Hij schrok wel van de omvang", vertelt Lanting.

Volgens de wethouder zijn alle opties nog steeds open. "We praten erover dat het Rijk eigenaar blijft en alleen het beheer uitbesteed wordt aan de NMO, over dat de NMO eigenaar én beheerder wordt en ook de optie dat de Vesting tóch niet vervreemd wordt, is nog niet van tafel." Met het onderhoud van de vestingwerken zijn hoge bedragen gemoeid. Volgens Lanting kost het onderhoud van de Vesting jaarlijks 1,5 miljoen euro aan zaken als groenbeheer en restauraties.

Ook Bas Kreuger, directeur van het Vestingmuseum, valt het op dat de onderhandelingen lang duren en dat er weinig naar buiten wordt gebracht. "Maar er zijn ook wel harde noten te kraken over het financiële model. Als je de Vesting op het huidige niveau wilt behouden, dan kost dat jaarlijks heel veel geld. Het dagelijks onderhoud hoeft niet zoveel te kosten, maar de restauratieprojecten lopen in de miljoenen. De NMO wil een stevige bruidsschat van het Rijk voordat ze die verantwoordelijkheid neemt."

Politiek café

NAARDEN - Met de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart voor de deur, is het tijd voor debat.

De VVD houdt 11 maart een politiek café met alle partijen in het voormalige VVV-kantoor. Vanaf 20.00 uur gaan lijsttrekkers, kandidaten en publiek met elkaar in gesprek. De discussie wordt geleid door NaarderNieuws-journalist Lisa van Dorp. GooiTV houdt op 6 maart om 20.30 een lijsttrekkersdebat in het stadhuis. Het wordt 16, 17, 18 en 19 maart uit gezonden.

In Naardens oude veste is carnaval het beste

Prins Ravel XLVIII met zijn 3 adjudanten tijdens de intocht. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Vier dagen lang geen Joyce Sylvester aan het roer in Naarden, maar prins Ravel XLVIII als chef van Wallegat. Het feest begon zaterdag met de traditionele carnavalsoptocht. De stoet die vertrok vanaf de Amsterdamsestraatweg eindigde met de sleuteloverdracht op het stadhuis. Bekijk de foto's op pagina 3.

31

keer werd er vorig jaar ingebroken bij bedrijven in Naarden volgens de gemeente

Over tijden die voorbij zijn

In januari 1814 was het Franse garnizoen van Naarden door zijn brandhout heen en een maand later werd de laatste turf uitgedeeld; in korte tijd waren er anderhalf miljoen turven in rook opgegaan. Daarna zouden de kachels worden gevuld met alles wat maar wilde branden. Burgers sloopten omheiningen, schuurtjes en meubilair en in het Stadhuis belandde een deel van het oude stadsarchief in de haard. De garnizoensleiding organiseerde dagelijks brandhoutexpedities. Onder dekking van een detachement militairen stroopten houthakkers - veelal burgers in dienst van de Genie - de nabije omgeving van de Vesting af.

Ook de bomen binnen de Vesting moesten het ontgelden. In maart 1814 werden zeven linden in de Raadhuisstraat opgeofferd. Ze stonden tussen het Stadhuis en het goedlopende Franse koffiehuis van Elias Philippus Langsdorf. We zien het café een eeuw later links op de foto. Uitbater Langsdorf moest nogal eens gemaand worden om zijn etablissement 's avonds op tijd te sluiten. Dat en nog veel meer leest u in het laatste nummer van De Omroeper.

Geïnteresseerd? Abonneer u op De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaalblad kost slechts € 17,50 per jaar: tel. (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www.stichtingvijverberg.nl.

In meerder opzichten een bijzonder boekje. Het is een stripboekje dat in 1982 als boekenweekgeschenk werd uitgegeven door de CPNB. Toonder werd dat jaar 70.

Een stripboek had en heeft nog steeds een lagere status dan een leesboek. Marten Toonder heeft er veel aan gedaan om die status te verhogen. Zijn humoristische teksten met impliciete maatschappijkritiek heeft onze taal ook met tal van nieuwe woorden en uitdrukkingen verrijkt zoals 'minkukel', 'verzin een list' en 'denkraam'. Een grapje in dit geschenk was het ontbreken van pagina 17 en 18. Daar zit een blanco blad. Toonder schreef: ze zijn opzettelijk onbedrukt gelaten om de lezer een ogenblik van bezinning te geven, vóórdat hij zich door het gevolg laat meeslepen. Het verhaal zelf, dat Toonder al enige jaren ervoor geschreven en getekend had, is ook nu na ruim dertig jaar nog actueel. Tom Poes en Olivier B. Bommel beleven avonturen waarbij vreemdelingenhaat fijntjes en venijnig uitgewerkt wordt. Het Voorwoord is van de heer Olivier B. Bommel zelf en achterin staan Enige opmerkingen over heer Bommel. In de biografie 'Marten Toonder' van Wim Hazeu (2012) staat dat zijn broer Jan Gerhard er een groot aandeel in had. Je kreeg in 1982 het boekje als je voor 19,50 gulden (€ 9) boeken kocht. De oplage was 370.000 exemplaren.

Toonder woonde en werkte van 1946 tot 1954 in Bussum aan de Amersfoortsestraatweg.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 6 euro. Mail of bel Oosterom: n.c.oosterom@hetnet.nl of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Weerbericht

Droog en rustig voorjaarsweer, koude nachten
Een lagedrukgebied trekt naar het zuiden weg ten faveure van een uitloper van het Azorenhogedrukgebied. Dat krijgt verbinding met een Noord-Russisch hogedrukgebied. Daardoor verdwijnt na lange tijd de wisselvalligheid. Er breekt een periode aan van stabiel, vroeg voorjaarsweer met geregeld zonneschijn. In de middag is het zacht, de nachten zijn koud.

Donderdag en vrijdag
In de nacht naar donderdag vriest het licht , tot -2 graden. Er is kans op mist. Overdag volgen zonnige perioden. De temperatuur loopt op naar 11 à 12 graden. Ook vrijdag blijft het droog met geregeld zonneschijn. Na een koude nacht (rond het vriespunt) wordt het overdag 12 à 13 graden. Er staat beide dagen een zwak tot matig briesje met een voorkeur voor het zuiden.

Het weekeinde
Ook in het weekeinde blijft het droog met geregeld zonneschijn en vooral later op zondag ook enkele wolkenvelden. De nachten zijn koud met een minimumtemperatuur van net iets boven het vriespunt. Er is daarbij kans op vorst aan de grond. Met in de middag zo'n 13 à 14 graden zijn het bijna lentedagen. Er waait een zwak en op zondag een matig windje uit het zuiden.

Weetje
De meteorologische lente is van start. De gemiddelde temperatuur in de voorbije winter was 6.0 graden. Dat is een gedeelde tweede plaats met de winter van 1989-1990. De zachtste winter ooit blijft 2006-2007 met 6.5 graden. Een record was nu wel het aantal vorstnachten van slechts 10. Het oude record stond op 15. Het was de meest vorstarme winter ooit.

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L. Heuvelman; 19.30 uur Oecumenische Vesper ds. T.Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering, 19.30 u. Oecumenische Vesperdienst in Grote Kerk; za. 08/03 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistieviering pastor C. Fabril; 08/03 17.00u. Vesperviering Parochianen
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. kapelaan M. Sendecki
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H. van Dijk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N. den Bok
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. W. Gorissen H.A.; 17.00 u. ds. I. Hoornaar
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G. de Vries
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. ds. P. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. Maas-Smilde
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. Smit H.A.
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00 u. ds. J.P. Schouten

De carnavalsoptocht van 2014

Burgemeester Sylvester viert feest op het bordes Foto: Bob Awick

De carnavalsoptocht van 2014

De stoet trekt langs het stadhui. Foto: Bob Awick
Good hair day. Foto: Bob Awick
Veel muziek. Foto: Bob Awick
Het erepodium. Foto: Bob Awick
Wachten op Ria Valk. Foto: Bob Awick
Curling is een kunst. Foto: Bob Awick

Gerrie Verkuil met pensioen na 50 jaar in de apotheek

Foto: Bob Awick

Apothekersassistente Gerrie Verkuil wordt volgende maand 65. Vrijdag nam ze afscheid van haar apotheek aan de Koningin Wilhelminalaan. Haar collega's zetten haar flink in het zonnetje: er waren 50 heliumballonnen, collega's en klanten schreven in een boek ter herinnering aan haar pensioen en ze kreeg een iPad van de baas. Collega Ria Baelde, die maar liefst 43 jaar dagelijks met Verkuil samenwerkte, mist haar nu al. "Gerrie is een schat, heel bescheiden, ze blijft het liefst op de achtergrond. We hebben samen drie apothekers meegemaakt."

Ellen Wennink-de Booij

Kunstenares
Exposeert vanaf 8 maart in Burkin' Art
Naardense sinds 1985

Foto:

Je schildert?
"Ik geef schilder- en tekenlessen bij buurthuizen en in mijn eigen atelier. Aan volwassenen en kinderen, bijvoorbeeld bij de SCAN. Verder maak ik (dier)portretten en buurtkunstprojecten. Bijvoorbeeld de muurschildering op de Keizer Ottoweg, het zit-speelelement op het Binnenhof en de stapstenen op de Abraham Kuyperlaan."

Mondriaan of Rembrandt?
"Na lang nadenken… Mondriaan. Vanwege zijn 'zoektocht naar het gevoel van schoonheid', zoals hij dat eens zelf omschreef."

Welk Naarder nieuws volg je?
"Alles wat te maken heeft met mijn woonwijk, de Keverdijk. De werkzaamheden aan het riool en de openbare ruimte ga ik volgen. Ik ben blij dat er eindelijk iets gedaan wordt aan de septic tanks."

Wat zou je doen als je één dag burgemeester van Naarden zou zijn?
"Een (kunst)activiteit organiseren waar alle Naarders elkaar op informele manier kunnen ontmoeten. En ik zou er ook een subsidie voor opzetten. Het is zo belangrijk dat mensen elkaar leren kennen en elkaars raakvlakken ontdekken in plaats van vooroordelen over elkaar aan te nemen."

Op wie ga je stemmen 19 maart?
"Op Wil de Vries-Kempes van GroenLinks. We hebben in Naarden mensen nodig die de verbinding kunnen leggen tussen de politiek en de bewoners, en die het algemeen welzijn voorop stellen. Wil de Vries-Kempes is voor mij zo iemand."

Waar zullen we eens op proosten?
"Dat 2014 een jaar wordt waarin we uitdagingen zien in plaats van obstakels. En dat we als samenleving harmonie mogen ervaren, ondanks de schijnbare verschillen tussen mensen."

VVD opent aanval op onderdeel parkeerbeleidsplan

'Juliana van Stolberglaan wil geen parkeervergunning' 

 

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Het college van B&W stelt in het parkeerplan voor om vergunningparkeren in te voeren in de omgeving van de Juliana van Stolberglaan. Onzin, vindt de VVD. De partij bevroeg vorige week zo'n 130 buurtbewoners en slechts negen van hen bleken vóór te zijn, stelt VVD'er Jelmer Kruyt.

De gemeenteraad behandelt woensdagavond (nadat deze krant naar de drukker is) het parkeerplan. Terwijl de meeste aandacht in de discussie altijd over parkeren in de Vesting gaat, draait het nu om het stationsgebied. In het plan staat dat de Juliana van Stolberglaan op loopafstand ligt van het station en veel forenzen er hun auto neerzetten voordat ze de trein pakken. Vergunninghouderparkeren kan helpen, is de redenering van het college.
Maar volgens de VVD willen de bewoners helemaal geen parkeervergunning. De liberalen vroegen 200 bewoners van de Juliana van Stolberglaan, Prins Willem van Oranjelaan, Graaf Janlaan, Louise de Colignylaan en de Graaf Willem de Oudelaan wat ze willen. 130 van hen vulden een enquête in. "Slechts negen bewoners gaven aan hinder te ondervinden van stationparkeerders en om die reden een parkeervergunning ingevoerd te willen zien", vertelt Kruyt. "Een ruime meerderheid van 117 bewoners is tegen. Daarom dienen we 5 maart hierover een amendement in."

'Slechts 9 bewoners ondervinden hinder van stationparkeerders'

Verkeerswethouder Wil de Vries-Kempes reageert: "Het college is niet van plan om op korte termijn iets te veranderen aan het parkeerbeleid. Pas met de fusie gaan we het parkeerbeleid rond het station harmoniseren. Vandaar nu die aanbeveling in het plan. Dit is verkiezingsrethoriek van de VVD."

Lesje: hoe beveilig je je fiets tegen diefstal?

Voorlichting van eenex-fietsendief. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Hoe makkelijk is het om een fiets te stelen? Vrij eenvoudig, liet een voormalige fietsendief zaterdag op de markt zien.

GroenLinks had de ex-dief uitgenodigd voor een demonstratie, als onderdeel van de campagne 'Ruim Baan voor de Fiets'. In Naarden verdwenen vorig jaar 62 fietsen, volgens cijfers van de gemeente. De meeste worden gestolen rond het huis of bij een winkel. De laatste tijd zijn vooral dure electrische fietsen een populair doelwit.

Oppassen voor klusjes-mannen

NAARDEN - De politie waarschuwt Naarders voor frauderende klusjesmannen, de zogeheten 'travellers'. Deze Engelssprekende mensen bellen aan om klusjes te doen. Vervolgens komen ze met veel te hoge facturen.

De bouwvakkers doen klusjes zoals het repareren van dakgoten of het schoonmaken van paadjes. Verschillende Naarders hebben vorige week de klusjesmannen weer aan de deur gehad. Het was onder andere raak aan de Ten Boschstraat. De bewoner kreeg argwaan en belde de politie. De gealarmeerde agenten stuurden de mannen weg. De politie roept Naarders op om niet met de klusjesmannen in zee te gaan.

Derby-nederlaag rugbyers

NAARDEN - Het slot van het ruybyjaar kent geen hoogtepunten voor de Naarder rugbyers van RC 't Gooi. De Naarders waren al kansloos om het landskampioenschap te prolongeren. Afgelopen weekend vocht de ploeg om de eer tegen rugbyclub Hilversum, maar verloor: 16-25.

Er stond voor de tegenstanders meer op het spel dan voor de Naarders zelf. Desondanks begonnen de Naarder rugbyers sterk en pakten een voorsprong. De tegenstander kwam echter al snel sterk terug en maakte de achterstand meteen ongedaan. De voorsprong voor rugbyclub Hilversum werd steeds groter. De Naarders hadden daar geen antwoord op.

8 / 20

Welke Naardense waarden moeten na de fusie blijven? Als uw partij het Storkproject had aangestuurd, wat was dan de uitkomst geweest?

VVD

Op 19 maart kiest Naarden een nieuwe gemeenteraad. In de aanloop legt het NaarderNieuws enkele heikele kwesties voor aan de lijsttrekkers. 

Deze week de laatste twee: welke drie typisch Naardense waarden moeten na de fusie absoluut bewaard blijven? En als uw partij de onderhandelingen over het Storkterrein had mogen aansturen, wat was dan de uitkomst geweest?  

Op verzoek van het NaarderNieuws zetten de lijsttrekkers de standpunten van hun partij uiteen.

Foto: Bob Awick

Waarden
Naarden kent een rijke historie met typische waarden. Die hoeven bij een fusie geenszins verloren te gaan. Naarden blijft Naarden, maar werkt voor haar steeds groter wordende takenpakket samen met Muiden en Bussum. Een eerste Naardense waarde die wat de VVD betreft nooit verloren mag gaan, is ons gevoel voor traditie. Denk aan de sinterklaasintocht, kerstviering, palmpasentocht (georganiseerd door Stichting Burgerzin) en de terugkerende culturele evenementen in de Grote Kerk, zoals het fotofestival en de Matthäus Passion. Een andere belangrijke waarde is openheid. Naarden kent een open karakter en dat zorgt voor een cultuur van innovatie, een kloppend en ondernemend hart in de regio. Veel bedrijvigheid staat garant voor een hoge mate van welzijn en geluk. En tenslotte is er verbinding. Naarders zijn betrokken bij en trots op hun (woon)omgeving en willen daarover ook graag meepraten. De VVD vindt het belangrijk dat inwoners eigen initiatieven ontwikkelen, want dit draagt bij aan een hoge leefkwaliteit in de wijken en stimuleert sociale betrokkenheid en veiligheid op straat.

Traditie, openheid en verbinding

Stork
Voor het beantwoorden van deze vraag zou je vooraf zicht moeten hebben op de uitkomst van de overleggen met diverse belanghebbenden. Of uitgaan van onwrikbare uitgangspunten die processen klem zetten. De VVD kijkt liever vooruit. We kunnen stellen dat het terrein nu eindelijk ontwikkeld wordt. Het is jammer dat er geen sociale woningbouw gerealiseerd kan worden, de plek bleek uiteindelijk te klein voor én, én, én. Er ligt wel een breed gedragen plan, met woningen en scholen. De dependance van de Godelindeschool verdwijnt en daarmee bespaart de school veel geld, dat nu direct voor de kinderen ingezet kan worden. Mogelijk worden meerdere voorzieningen ondergebracht bij de Godelindeschool, al dan niet door gedeeld gebruik. Kortom: er wordt gebouwd en er komt een unilocatie voor de Godelindeschool. Dat wilde de VVD al in het coalitieakkoord.

GroenLinks

Foto: Bob Awick

Waarden
Naarden is een succesvolle merknaam die staat voor veelzijdigheid en grandeur. Wat absoluut overeind moet blijven? De unieke woonplek, namelijk cultuurhistorische hoofdstad van het Gooi en internationaal erkend natuurmonument. Een plek waar prominente evenementen plaatsvinden waarvan velen mogen meegenieten.

Cultureel erfgoed als levende historie: het historische decor is voedingsbodem voor creatie en innovatie.

Wijkgericht werken en participatie van bewoners en ondernemers bij plannen en besluiten die invloed hebben op de directe leefomgeving waarin Naarders wonen, werken en recreëren.

Unieke woonplek, cultureel erfgoed, bewonersparticipatie

Gemeenteraad bijtijds en goed informeren

Stork
Als-danvragen zijn nooit de gemakkelijkste omdat ze voorbijgaan aan de realiteit. Het Storkdossier is een complex dossier met sterk uiteenlopende belangen. Tijdige terugkoppeling naar de gemeenteraad had volgens ons geleid tot een stevig openbaar debat over de wenselijkheid van twee scholen in elkaars directe nabijheid. En tot een debat over wat in tijden van bezuinigingen zwaarder moet wegen: realiseren van betaalbare huisvesting of realiseren van maximale voorzieningen voor het basisonderwijs. Of de uitkomst een andere zou zijn dan nu het geval is? Dat blijft in het ongewisse. Zeker is wel dat GroenLinks de gemeenteraad bijtijds en goed zou hebben geïnformeerd met als uitkomst een gedragen democratisch besluit.

D66

Foto: Bob Awick

Waarden
Er is veel om trots op te zijn en mee te nemen naar de nieuwe gemeente. In de eerste plaats natuurlijk ons cultuurhistorisch erfgoed. De Vesting, maar ook het groen en het water, zijn zo belangrijk dat we dat voor de toekomst veilig willen stellen. Maar er is meer. Naarden is een centrum voor kunst en cultuur en dat mag wat ons betreft zelfs belangrijker worden dan nu. En dit mag zeker niet ontbreken: Naarden heeft veel stappen gezet in een open bestuurscultuur: het echte debat in de openbaarheid, het meespreken van inwoners in de raad en intensieve participatie van inwoners bij belangrijke besluiten. Het ging allemaal niet vanzelf voor wethouders, ambtenaren en raadsleden, maar er is geen weg meer terug. Hier hoort ook de wijkgerichte aanpak bij: Dichtbij. Hier kunnen wat ons betreft onze fusiepartners nog veel van leren. Daar gaan wij voor knokken in de fusie.

Cultuurhistorisch erfgoed, kunst en cultuur, open bestuurscultuur

Stork
Precies zoals het nu is. Het is de uitkomst van een intensief participatieproces tussen inwoners, de scholen, de gemeente en de woningbouwcorporatie. Er is nu draagvlak en de uitkomsten hebben veel voordelen. Zo is voor ons als onderwijspartij het kunnen verenigen van de locaties van de Godelindeschool belangrijk en zelfs doorslaggevend geweest. Ook is de inpassing van de woningbouw in het karakter van de wijk een goede uitkomst. We hadden graag de sociale woningbouw daar ook gerealiseerd, maar daar is door de samenvoeging van de Godelindeschool simpelweg geen ruimte meer voor. De verkeersafwikkeling blijft een aandachtspunt. We hebben in de gemeenteraad de inwoners en de wethouder alle ruimte gegeven om daar nog met goede oplossingen te komen. Na vele, vele jaren discussiëren gaan we nu aan de slag. Dit stukje Naarden gaat er zeker beter uitzien.

CDA

Foto: Bob Awick

Waarden
Naarden is uniek! In Nederland en in de regio. Niet alleen vanwege de schitterende Vesting, maar ook door de eigen Naardense waarden! Het CDA belooft ervoor te zorgen dat de Naardense waarden ook na een fusie fier overeind blijven. Het CDA noemt in het bijzonder: de vrijwilligers en het rijke verenigingsleven. Het bewijs van hun kracht en macht bleek ook weer tijdens de tweejaarlijkse presentatie van Naardense verenigingen: de Grote Kerk barstte bijna uit zijn voegen. Daarnaast de typische Naardense evenementen, zoals onze vermaarde sinterklaasintocht, Vestingeiland en natuurlijk het carnaval. Deze moeten tot in lengte van jaren blijven bestaan. En de vestingwerken. Deze zijn van grote waarde voor Naarden en Nederland en mogen nooit verloren gaan! Het CDA vindt dat de Rijksoverheid hierover niet moet dralen, maar haar verantwoordelijk moet nemen voor onderhoud en eigendom. Het CDA weet dat zij deze beloften waar kan maken. De schoonheid en het belang van de Naardense waarden worden namelijk ook door de CDA'ers in Bussum, Muiden en Den Haag erkend. Al die CDA'ers staan voor het behoud van de Naardense waarden, óók na een fusie.

Het rijke verenigingsleven, evenementen, de vestingwerken

Stork
Het CDA had de twee projecten (de ontwikkeling van het Storkterrein en de Amersfoortsestraatweg) in één keer uitgewerkt en aangepakt. Dan waren woningbouw, scholen en voorzieningen goed op elk afgestemd. Daarnaast zou een goede en bovenal veilige verkeersafwikkeling in het Rembrandtkwartier een zekerheid zijn. Nu is er sprake van tal van gemiste kansen. Met de ontwikkeling van de Godelindeschool en kinderopvang in het Rembrandtkwartier is het niet meer mogelijk om complete, slimme en goede combinaties tussen onderwijs, sport en opvang te maken. Als gevolg daarvan wordt de Amersfoortsestraatweg nu opgescheept met de restjes, zoals de sociale woningen van het Storkterrein. Bovendien brengt het huidige verkeersplan nu vooral onzekerheden en gevaren met zich mee.

PvdA

Foto: Bob Awick

Waarden
De PvdA is voorstander van een zo groot mogelijk fusie. Naarden, Muiden en Bussum zijn samen nog steeds te klein om hun taken zelf te doen. De enige reden om te fuseren is beter bestuur bieden aan de inwoners. De PvdA vindt dat gemeenten zelf hun taken uit moeten kunnen voeren. Eén college, gecontroleerd door één gemeenteraad die verantwoording aflegt aan de inwoners en hen betrekt bij het bestuur. Welke fusie het ook wordt, Naarden blijft altijd Naarden en de waarden behouden. Een fusie is geen verlies van wat eigen is, geen apocalyptische overgang zoals sommigen willen doen geloven. Wat verandert is het gemeentebestuur, niet de stad. De bestuurlijke waarden die mee moeten naar het nieuwe gemeentebestuur zijn voor de PvdA de open bestuurscultuur en bovenal de burgerparticipatie die de inwoners een stem geeft. Nemen we dat mee naar de nieuwe gemeente, dan blijft Naarden Naarden, terwijl Naarders krijgen waar ze recht op hebben: goed bestuur, met oog voor iedereen.

 Open bestuurscultuur en burgerparticipatie

Stork
De PvdA wil bouwen waar echt behoefte aan is in Naarden. Dat betekent niet nóg meer topdure, maar juist betaalbare en middenklasse woningen. Woningen voor ouderen, voor starters, voor jonge gezinnen. Woningen die betaalbaar zijn voor mensen die werkzaam zijn in de zorg, bij hulpdiensten, in het onderwijs en het MKB. Met de PvdA aan het roer komt er een gemengde wijk op de Storklocatie, met sociale woningbouw en betaalbare middenklasse huizen. De unilocatie van de Godelindeschool komt aan de Amersfoortsestraatweg. Goed bereikbaar, met ruimte voor de kinderen en de sportvelden en het zwembad naast de deur. Niet in een woonwijk gepropt alleen om te voorkomen dat daar ruimte voor sociale woningbouw zou zijn. Zo raar is dit idee niet. Het is het plan dat er lag, tot de coalitie besloot het algemeen belang van de inwoners van Naarden ondergeschikt te maken aan het belang van een kleine buurt. De PvdA doet het anders: eerlijker en met oog voor iedereen.

Filmhuis Bussum

The Selfish Giant. Foto: Filmhuis Bussum

THE BUTLER toont Forest Whitaker en Oprah Winfrey in het leven van een Witte Huis-butler.
In THE WOLF OF WALL STREET zien we een steenrijke twintiger in totale decadentie en hebzucht als 'King of the World of Wallstreet'.
In FRUITVALE STATION vindt een jongen de dood door toevallig op de verkeerde plaats te zijn.
THE SELFISH GIANT is een hartverscheurend Brits drama waarin twee jonge natuurtalenten als jochies van 13 debuteren.
WINTER NOMADS is een sfeervolle ode aan het tijdloze herdersleven.
In HENRI geeft de komst van de 'prettig gestoorde' Rosette weer zin aan het leven van weduwnaar Henri.
PHILOMENA volgt een Ierse moeder op zoek naar haar zoon. Met Judi Dench en Steve Coogan.
Met deel 2 van NYMPHOMANIAC is Von Trier nog provocerender. Nu raken haar extreme seksuele fantasieën aan sm en pedofilie.
WE ARE THE BEST is verrassend vrolijk. Echte punkmeisjes beginnen in Stockholm een bandje. Naturel en aanstekelijk geacteerd.
DIE ANDERE HEIMAT: CHRONIK EINER SEHNSUCHT is een vroeg-19de-eeuwse familiekroniek tegen de achtergrond van het fictieve Pruisische dorpje Schabbach. Van de regisseur van de succesvolle televisieserie 'Heimat'.
Dinsdagavond: SNEAK PREVIEW.
Twee JEUGDVOORSTELLINGEN: WALKING WITH DINOSAURS (3D) en MEES KEES OP KAMP.

Meer op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

Veilig Verkeer Nederland: voorzitter Afdelingsbestuur Gooi Noord, die onder andere de afdelingsbestuursoverleggen voorzit.

De Schakel: kok die 2x per maand op vrijdag of woensdag en zondag van 15.00-19.00 uur een 3-gangen 'Schakel-diner' wil bereiden.

Rode Kruis: teamleider bevolkingszorg, die o.a. de inzet coördineert van het Rode Kruis op locatie (2 uur per maand).

De Godelinde: vrijwilliger voor de spelletjesavond (donderdagavond van 19.30-21.00 uur).

Wereldwinkel: etaleur/shopstylist die op een aantrekkelijke manier de non-foodproducten etaleert (2-4 uur per week).

zaterdag 8 maart

Cursus

Diana Kostman geeft in Bellefleur aan de Mackaylaan een cursus over de jaren 60. Er is aandacht voor de popmuziek uit deze periode, de film- en televisiegeschiedenis, mode, jongerencultuur, politiek, geschiedenis, literatuur en kunst. De cursusprijs bedraagt € 87,50 inclusief syllabus. Aanmelden op 035-8884795.

Start to Run

Bij AV Tempo op Sportpark Zuid in Bussum begint zaterdag 8 maart 2014 om 09.30 uur een nieuwe cursus Start to Run. In 7 weken bouw je op van 1 naar zo'n 20 minuten hardlopen en je leert ook alle beginnerstrucs. Meer info: www.starttorun.nl.

Vrouwendag

Buurtcentrum Uit-Wijk en Scala openen de deuren voor Internationale Vrouwendag. Deze keer met als thema 'Vrouwen Stemmen'. De Bussumse meidenband Chick Fist opent de dag om 13.30 uur met een optreden in muziekcentrum Scala. Vanaf 14.00 uur is er in het gebouw van Uit-Wijk gelegenheid voor vrouwen om elkaar te ontmoeten.

Dikkie Dik en Jet Boeke

Uitgeverij Gottmer en Boekhandel Los openen een boekenpop-upstore op de eerste verdieping van de winkel aan de Nassaulaan 33 in Bussum. De Boekenweek vindt plaats van zaterdag 8 maart t/m zondag 16 maart 2014. Het thema dit jaar is 'reizen'. De wethouder van Kunst & Cultuur Nen van Ramhorst opent de boekenpop-upstore om 10.30 uur. Dikkie Dik en Jet Boeke zijn ook aanwezig.

Ronald Giphart

Ronald Giphart is te gast bij Boekhandel Los aan de Nassaulaan 33. Enige tijd geleden hield hij een vurig pleidooi over het belang van lezen en het bestaan van de boekhandel tijdens een uitzending van Pauw&Witteman. Ontmoet Giphart op de eerste zaterdag van de Boekenweek tussen 12.00 en 14.00 uur. Gratis toegang.

maandag 10 maart

Verkiezingsdebat

De gemeente Bussum en BussumsNieuws houden het grote verkiezingsdebat in het gemeentehuis. Het debat start om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De lijsttrekkers van de acht Bussumse politieke partijen spreken over diverse actuele onderwerpen. Gratis toegang.

Open tafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

Computerlezing

Bellefleur aan de Mackaylaan houdt een lezing over 'Wat te kopen na XP?'. Een deskundige vertelt u waar u op moet letten als u een andere computer gaat kopen. Aanvang 12.30 uur, entree € 5,-.

Voordracht spiritualiteit en religie

Marianne de Nooij (geestelijke in de Andrieskerk te Amsterdam) spreekt over spiritualiteit en religie; herinneringen aan het leven voor de geboorte. Locatie: kerkgebouw van De Christengemeenschap, Veldweg 1 in Bussum. Kosten 7 euro. Aanvang: 20.00 uur.

dinsdag 11 maart

Cursus

Livius start met een cursus 'Kunst en cultuur van Egypte'. De Egyptische geschiedenis wordt ingedeeld in dynastieën met uiteenlopende karakteristieken die in deze cursus uitgebreid aan bod komen. Locatie: bibliotheek aan het Wilhelminaplantsoen. Aanvang 19.30 uur. Kosten € 97,50, aanmelden op www.livius.nl.

Lezing Mariënburg

De Historische kring organiseert een presentatie over Mariënburg op dinsdag 11 maart om 20.00 uur in de Wilhelminakerk te Bussum. De zusters, die nu in het klooster/kloosterverzorgingshuis Mariënburg wonen, gaan in 2015 verhuizen naar het Moederhuis in Amersfoort. De lezing vertelt over de periode van 130 jaar dat de zusters in Bussum woonden. De toegang is gratis.

Cursus Mindful mediteren

Hilde Boot start weer met een nieuwe cursus 'Mindful mediteren'. Deze keer vindt de cursus plaats in het centrum YogaYvonne in Naarden. De cursus is wekelijks (10 keer) op dinsdagochtend van 09.30 tot 11.00 uur. www.hildebootmeditatie.nl.

donderdag 6 maart

Open tafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt op deze dag voor het eerst op de donderdag een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786 voor dinsdag 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

Hardlopen

Een groepje Naarder vrouwen gaat hardlopen. Elke donderdag, vooral voor de beginnende loopsters. Het opbouwprogramma duurt 3 maanden. De eerste maand is gratis. Aanvang 10.30 uur. Opgeven op 06-12639665.

vrijdag 7 maart

Cursus

Wijzer aan de Landstraat opent de deuren voor een cursus massage. Voetreflexzonemassage bevordert het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Tijdens deze cursus leert u achtergronden over deze bijzondere geneeswijze en leert u een aantal handgrepen om uzelf of anderen te helpen. Aanvang 10.00 uur, deelname € 125,- voor zes lessen.

zaterdag 8 maart tot donderdag 13 maart

Plankeniers spelen ART

De Plankeniers spelen de theaterhit ART van Yasmina Reza. Een eigentijdse en intelligente komedie over kunst en vriendschap. Reserveren: www.plankeniers.nl.

zaterdag 8 maart tot zondag 16 maart

BoodschappenPlusBus

Zondagmiddag kunt u mee gaan varen met de Pannenkoekboot in Amsterdam en maandag gaan wij 's middag naar het Filmhuis voor de film August Osage Country, met Meryl Streep. Dinsdagmiddag staat kasteel Groeneveld in Baarn op het programma en woensdag een lunch in de T-berg bij de Trappenberg in Huizen. Vrijdagmiddag gaan wij gezellig voor een drankje naar café Ome Ko aan de Vecht bij de sluis in Muiden en tot slot van de week op zondag naar het Cobra museum in Amstelveen. De BPB haalt u thuis op en brengt u ook weer thuis. Om u op te geven en voor de kosten van de uitjes of om het programma aan te vragen belt u maandag t/m vrijdag tussen 10.00-12.00 uur 035-7504192.

zondag 9 maart

Muzikale middag

Vrouwenkoor Bellefleur treedt op in De Palmpit aan de Koekoeklaan met lichtklassiek en volksliedjes in verschillende talen. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

Expositie Ton de Kruijk

Ton de Kruijk exposeert recent werk in zijn galerie aan de Landstraat 107 in Bussum. De galerie is open op zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Ton de Kruijk vervaardigt raadselachtig werk.

woensdag 12 maart

Workshop

Op zoek naar hun roots kunnen Bussumers een workshop 'Genealogie' volgen. De workshop wordt gegeven in Wijzer aan de Landstraat. Aanvang: 9.30 uur. Deelname kost € 10,-. Aanmelden op 035-6911251.

Bingo

De Schakel aan de Kolonel Verveerstraat opent weer de deuren voor een bingo. Om 14.00 uur start de bingo. Entree € 3,50.

Alaaf! Carnaval weer groots gevierd

Foto: Bob Awick

Met het ontvangen van de sleutel, vervolgens een grote optocht door Bussum en 's avonds een feest op de dansvloer van The Spot hebben ook de Bussumse carnavallers van De Erwtenschieters een weekend vol feest achter de rug. Zoals het hoort kregen ze zaterdagochtend de sleutel van Bussum van de burgemeester. Daarna was er een optocht door de straten van Bussum met grote praalwagens. Het feest 's avonds trok ook veel bezoekers. Maandag was er nog een stunt: de carnavallers lieten de burgemeester vogels plaatsen op het kunstwerk op de rotonde voor het gemeentehuis.

'Supermarkt geen trekker voor Nieuwe Brink'

Rapport maakt korte metten met gemeenteplannen

De gemeente heeft plannen om de Nieuwe Brink aan te pakken. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - De komst van een 'trekker', zoals een modeketen of een grote supermarkt, zou de toestroom van klanten naar de Nieuwe Brink amper verbeteren. Dat concludeert een rapport van een taxateur van Siewe Makelaars. Het rapport, koren op de molen voor de tegenstanders van het plan, werd gemaakt voor de gemeente om de waarde van de grond te bepalen.

Bussum heeft al langer plannen om de vervallen Nieuwe Brink compleet te renoveren en naast meerdere (luxe)appartementen daar ook een grote supermarkt te vestigen. Dat plan zorgt voor weerstand, omdat veel Bussumers menen dat er vooral plaats gemaakt moet worden voor wonen en groen en dat het centrum van Bussum compact gehouden moet worden.

Het rapport maakt korte metten met de gemeenteplannen. De taxateur heeft grote vraagtekens of een trekker het gedeelte van Bussum wel zou kunnen redden. Zo wordt er gesteld dat er de afgelopen jaren ook al grote ketens hebben gezeten en een grote trekker zoals de modezaak C&A, maar dat trok amper bezoekers. Nu zou een grote supermarkt de rol van trekker moeten vervullen. De taxateur zet grote vraagtekens of dat plan wel van de grond komt. Om wel meer klanten naar het dorpshart te kunnen trekken, moet er volgens het rapport meer gebeuren. Dan zou de Kapelstraat aangepakt moeten worden om deze aangenamer te maken. De gemeente zou er volgens het rapport voor moeten zorgen dat het centrum, de Nieuwe Brink en de Kapelstraat beter met elkaar verbonden moeten worden voor een goed dorpshart. Zo zouden de Kapelstraat en de Brinklaan autoluw moeten worden. "Maar zelfs dan wordt het de vraag of de afstanden niet te groot worden", stelt de taxateur. Het rapport werd deze week openbaar nadat betrokken Bussumers een WOB-verzoek deden. Het rapport dateert van afgelopen zomer. Tot nog toe hadden alleen raadsleden het gelezen.

Blauwe zone om parkeren buurt te verbeteren

BUSSUM - De gemeente heeft van de parkeerplaatsen rond het gewestgebouw aan de Burgemeester de Bordesstraat een blauwe zone gemaakt. De aangepaste parkeerregels gelden vanaf deze week.

Het was nu zo dat werknemers van het gewestgebouw vaak op andere plekken parkeerden om te voorkomen dat ze moeten betalen. Dat veroorzaakte overlast voor buurtbewoners, omdat de parkeerdruk toenam. De gemeente komt de buurtbewoners nu tegemoet. De werknemers en bezoekers kunnen nu met een parkeerkaart voor 4 uur op de Burgemeester de Bordesstraat parkeren.

Rond de oude begraafplaats gaat de gemeente hetzelfde doen. Op de parkeerplaatsen, bedoeld voor bezoekers van de begraafplaats, wordt vaak geparkeerd door forenzen. Daardoor kunnen bezoekers er amper nog terecht. Vanaf nu kunnen bezoekers anderhalf uur parkeren met een parkeerkaart.

Krakende vloer verraadt boef

BUSSUM - Een bewoner van de Ruysstraat heeft donderdagnacht kunnen voorkomen dat een man spullen van hem heeft kunnen stelen. De bewoner betrapte de dader, waarna deze op de vlucht sloeg.

De dader kon door te hengelen de voordeur van de bewoner openbreken en kon vervolgens de woonkamer doorzoeken. Doordat de houten vloer van de woonkamer kraakte, schrok de bewoner wakker.

De bewoner rende naar beneden, waarna de dader op de vlucht sloeg. Voor zover bekend heeft de man geen spullen meegenomen.

Weer onderzoek messteker Piramide

BUSSUM - Er komt weer een onderzoek naar de Bussumse dader (26) van het neersteken van klanten van coffeeshop Piramide aan de Kapelstraat.

De dader werd eerder veroordeeld voor zes jaar cel en tbs, maar tekende hoger beroep aan. Om te beoordelen of de straf terecht was, wordt de man nu weer onderzocht. Eerder kon niet goed vastgesteld worden of de man gedragsgestoord was omdat hij niet meewerkte. Over 3 maanden wordt de zaak nogmaals behandeld. De Bussumer zit vast omdat hij zo'n twee jaar geleden 3 klanten van de Bussumse coffeeshop neerstak.

Akkoord voor bouwplan Vaartweg

BUSSUM - De bouw van enkele appartementen aan de Vaartweg kan van start gaan. De gemeente heeft deze week akkoord gegeven voor de bouw.

Eerder was er veel protest tegen de bouw van het appartementencomplex. Enkele bewoners achter de Vaartweg, op de Roemer Visscherlaan, probeerden het plan tegen te houden. Ze menen dat door de komst van de hoge gebouwen de buurt aangetast wordt. Daarnaast verwachten ze parkeeroverlast, overlast van de bewoners en gebrek aan zon. De zaak kwam zelfs voor de Hoge Raad. De rechter verklaarde de bezwaren echter ongegrond.

Bezwaar maken
Op de Vaartweg komt een complex met 5 appartementen. Het kan nog wel even duren voordat de bouw daadwerkelijk van start gaat: er moet eerst nog gesloopt worden. Ook kunnen onwonenden en andere betrokkenen nog zes weken bezwaar maken.

Man (87) bestolen van geld

BUSSUM - Nog onbekende daders hebben een week geleden op zaterdag een Bussumer (87) bestolen van een bankpas en geld.

De man was 's ochtends geld aan het opnemen aan de Eslaan. Ondertussen sprak iemand hem aan. Toen de Bussumer zijn geld en pas wou pakken, bleken deze verdwenen. Voordat de man zijn pas kon laten blokkeren, bleek er al geld verdwenen. Er loopt nog een onderzoek naar de zaak.

Web topvijf

1. Twee gewonden na supermarktbezoek
2. Rapport: Geen extra toestroom door trekker
3. School De Zonnewijzer mag deuren open houden
4. Krakende vloer verraadt inbreker aan Ruysstraat
5. Blauwe zone om overlast tegen te gaan

Politie: 'Houd je lampen aan en let goed op'

Agenten controleren 's avonds de Bussumse straten

Een voorbeeld van hoe het moet: laat merken dat je er bent. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Bussum heeft er nog steeds last van: elke week wordt er wel ergens in het dorp een woning opengebroken. Soms meerdere woningen per week, soms maar één per week. Toch scoort Bussum nog steeds erg hoog met het aantal kraken. Genoeg reden voor agenten om extra te controleren en Bussumers alert te maken op de gevaren. BussumsNieuws ging een avondje mee.

Woninginbraken

In Bussum wordt regelmatig ingebroken. In afgelopen jaar deden inbrekers meer dan 300 huizen in het dorp aan, blijkt uit cijfers van de gemeente. Zo'n honderd keer bleef het bij een poging, 200 keer kwamen de inbrekers binnen. Vorig jaar vonden de meeste kraken plaats rond de eerste maanden van het jaar, de zomer was daarentegen weer kalmer. 

Nu het 's avonds nog vroeg donker wordt, wordt in de avonduren extra gecontroleerd. Agenten lopen langs huizen om te checken of er wel voldoende lampen branden en of er wel goede sloten hangen. "We komen echt overal", zegt agent Bart Weijermans. "We lopen langs de panden tijdens de controles op een manier zoals inbrekers dat doen. We komen in tuinen, controleren sloten, schijnen met zaklampen. Het doel is om te kijken of alles dicht zit, maar ook om te kijken of de buurt oplet als er een vreemde aan een deur staat te rommelen. Dat gebeurt ook af en toe, een goed teken. We hopen dat Bussumers steeds alerter worden. Daarmee voorkom je het meest. Vaak stoppen we ook een folder in de brievenbus als we gebreken constateren."

'Je moet samen zorgen voor een goede buurt'

Deze regenachtige avond valt op dat Bussumers het goed doen, maar dat het zeker nog beter kan. Snuffelend langs panden en auto's worden we met regelmaat aangesproken. Halverwege de J.J.H. Verhulstlaan komt een man net terug van zijn werk als we aan een auto rommelen om te checken of de auto wel op slot staat. "Wat doet u daar?", vraagt de man op verraste toon. Bart laat meteen merken dat we geen kwaad in de zin hebben. Er volgt een goed gesprek met de bewoner. Het valt op dat veel mensen weten dat er vaak wordt ingebroken. De meeste kennen ook wel een slachtoffer. "Een goed teken dat deze meneer ons meteen aanspreekt. Zo hoort het. Merk je wat vreemds of betrap je een vreemde, spreek deze mensen meteen aan. Dan weten ze dat ze gecontroleerd worden", vertelt Bart. Later op de avond komen we nog meer oplettende buurtbewoners tegen. Enkele maken meteen een praatje, andere worden door Bart aangesproken. "Zo weten de mensen dat je oplet."

Dat het nog beter kan merken we als we ons verdacht ophouden rond een groot, donker pand. We checken de sloten en schijnen met een zaklamp door de woonkamer. We lopen ook voor de deur van de buren langs. De buurman, voor het raam achter een laptop, werkt ongestoord door. "Het moet toch opvallen als we zo langslopen", zegt Bart. "We hadden nu ongestoord ons gang kunnen gaan." Later op de avond vallen nog wat vreemde zaken op, zoals een openstaande garagedeur. "Daarmee zet je de deur wel open voor ongenode gasten", weet Bart. We lopen even rond door de garage. Ongestoord, niemand merkt ons op. "Een slecht voorbeeld van hoe het moet, maar wel een goed voorbeeld van hoe het beter kan. Mensen vergeten soms hoe makkelijk je het voor inbrekers kunt maken."

'Wat doet u daar?', vraagt de man op verraste toon

Toch houdt Bart een goed gevoel over aan z'n controle-avond. "We hebben de afgelopen weken volop campagne gevoerd en verteld dat mensen de lampen aan moeten houden, ook als ze 's avonds op pad gaan. En we leren ze dus om onbekenden op straat aan te spreken. Je merkt dat het effect heeft. Veel lampen stonden vanavond gewoon aan, ook al was het pand leeg. Een goed teken. En ook het aanspreken gaat goed. Kortom: Bussumers weten steeds beter hoe het moet. Je moet ook samen zorgen voor een goede buurt. Goed opletten met elkaar en doorgeven als je iets vreemds opmerkt. En 112 bellen. Dan komen we meteen langs."

Jeugd- cultuurfonds krijgt 10.000 euro

BUSSUM – De gemeente heeft 10.000 euro uitgetrokken voor het Jeugdcultuurfonds Bussum. Met dit bedrag kunnen de komende drie jaar minimaal 22 kinderen geholpen worden en lid worden van een clubje, omdat de ouders er geen geld voor hebben.

Het jeugdcultuurfonds is per 1 november 2013 van start gegaan. Het doel achter het fonds is dat alle kinderen in Bussum moeten kunnen meedoen. Het gaat om kinderen tussen de 4 en 18 jaar oud uit gezinnen met een laag inkomen. Deze kinderen kunnen met het geld meedoen aan culturele activiteiten zoals muziekles, toneel of dansles. Het Jeugdcultuurfonds haalt de financiële drempels weg. Volgens het fonds is 'kunst een vriend die je nooit in de steek laat'. De gemeente steunt die gedachte. Het fonds ondersteunt gezinnen waarvan het inkomen niet hoger is dan 120 procent van de bijstandsnorm. De aanvraag loopt via intermediairs die de gezinssituatie kennen, zoals leraren of de huisarts. Ouders kunnen zich ook aanmelden bij het Centrum voor Jeugd en Gezin Naarden-Bussum of Versa Welzijn.

Twee gewonden

BUSSUM - Ophef woensdagavond rond de supermarkt aan de Laarderweg. Daar raakten twee bezoekers gewond.

Het voorval gebeurde rond half zeven. Een bezoeker van de supermarkt, een Bussumse man (69), raakte onwel en zakte naar de grond. Al vallend nam de bezoeker een langslopende vrouw (47) mee, waardoor deze ook gewond raakte. Twee gealarmeerde ambulances waren snel ter plaatse en hebben de supermarktbezoekers meegenomen voor onderzoek.

School blijft in Breeduit

BUSSUM - Wat er ook gaat gebeuren met het gebouw van de brede school aan de Lange Heul, basisschool De Zonnewijzer (een van de huurders van het pand) mag de deuren gewoon openhouden.

De Zonnewijzer heeft namelijk een gebuiksovereenkomst voor de huisvesting met de gemeente. Vorige week werd bekend dat de samenwerking tussen de gemeente en de brede school per september stopt. Veel gebruikers gaan weg of zijn al vertrokken.

VVD opent eigen pop-upstore

Opening van de winkel.

BUSSUM - Bussum heeft nu een eigen VVD-winkel aan de Nassaustraat 3C. De zogenoemde pop-up store werd zaterdag geopend door Tweede Kamerlid Roald van der Linde en de Bussumse VVD-lijsttrekker Adriana van den Berg.

De winkel is op zaterdag open van 11.00 tot 17.00 uur. Op 8 maart is ook Kamerlid Pieter Litjens aanwezig die praat over de fusie. Zaterdag 15 maart komt staatssecretaris Fred Teeven praten over veiligheid in Bussum.

Westereng-bewoners moeten nog wennen

BUSSUM - De bewoners van de pas gerenoveerde Westereng-straten moeten nog wennen aan de veranderde parkeervakken. Dat stelt de gemeente.

Er worden met regelmaat nog auto's aangetroffen naast de gemaakte verhoogde parkeervakken aan de straat. Voordat de straten werden aangepakt was het normaal dat de auto's op de straat stonden.

Boetes
De gemeente doet de oproep aan Westereng-bewoners om de auto's nu goed te parkeren om overlast voor anderen te voorkomen. Daarnaast stelt de gemeente dat er straks ook bekeurd gaat worden voor foutparkeren.

GAD start proef met aparte bak

BUSSUM - Afvalverwerker GAD gaat starten met een proef voor het inzamelen van plastic. De proef wordt uitgevoerd op de H.K. Onnesweg, de Vogelkersstraat en de Goudenregenstraat. Daar komt een aparte afvalbak met rode klep voor plastic afval, blik en drankenkartons.

De bak wordt één keer per maand geleegd. De bak voor restafval gaat weg. Zolang de proef loopt moet het restafval naar een ondergrondse verzamelcontainer gebracht worden. Met de proef hoopt de GAD meer grondstoffen te kunnen verzamelen om te recyclen.

CDA-borden gestolen

BUSSUM - Vooralsnog onbekende daders hebben afgelopen week meerdere campagneborden van het CDA gestolen. De CDA'ers hebben aangifte gedaan.

De borden stonden voor deuren van CDA-aanhangers aan de Willemslaan en de Evertslaan. Op de borden staat een grote foto van lijsttrekker Lodewijk Zweers. Het CDA heeft geen flauw benul waarom de borden werden gestolen en waar ze nu zijn.

Slimme driecilinder Opel ADAM

Nieuwe motor met zesbak

Bijzonder compacte motor met uitstekende prestaties.

Op de Autosalon van Genève introduceerde Opel deze maand een nieuwe driecilinder benzinemotor voor de ADAM. Dankzij hoogstaande technologie zet de driecilinder een nieuwe standaard op het gebied van prestaties, brandstofverbruik en comfort.

Opel koppelt de motor aan een eveneens nieuwe zesversnellingsbak die 30% lichter is dan zijn voorganger. Deze aandrijflijn verschijnt later ook in andere Opel-modellen.

De nieuwe 1.0 ECOTEC (met directe brandstofinspuiting en een turbo) is geheel van aluminium. Opel levert de bijzonder compacte motor in twee varianten met achtereenvolgens 66 kW/90 pk en 85 kW/115 pk. Beide motoren leveren al vanaf 1.800 tpm 166 Nm trekkracht. Het benzineverbruik is ook spectaculair: gemiddeld slechts 4,3 l/100 km voor de variant met 66 kW/90 pk. Daarbij hoort een al even lage CO2-uitstoot van 99 g/km (volgens NEDC testprocedure; voorlopige cijfers). Door deze lage uitstoot valt deze motor onder de 20% bijtellingscategorie bij gecombineerd zakelijk- en privégebruik.

Schakelen
Ongewoon voor driecilinders is het enorm lage geluids- en trillingsniveau van de nieuwe motor.
De nieuwe motor is gekoppeld aan een nieuwe zesversnellingsbak. Met een gewicht van slechts 37 kg is deze 30% lichter dan zijn voorganger. De nieuwe versnellingsbak schakelt preciezer en makkelijker.

Volvo introduceert Apple CarPlay

CarPlay brengt je iPhone op de middenconsole.

Met de Apple CarPlay sluit je je Apple-device aan op de Volvo. Alle bekende voorzieningen van de iPad, iPhone en iPod komen daarmee beschikbaar op het touchscreen op de middenconsole.

Gebruikers van Apple CarPlay herkennen direct iPhone-applicaties als telefoon, berichten, muziek en navigatie. Ook andere bieden apps aan voor het besturingssysteem, zoals Spotify. De bediening gaat via knoppen op het stuur of via spraakbesturing. De spraakbesturing lijkt op Siri en komt volgens Volvo de veiligheid ten goede doordat de gebruiker niet afgeleid wordt.

Door het breedbeeldscherm hoeft de gebruiker niet te kiezen tussen het scherm van de iPhone en informatie over de auto. Het scherm is breed genoeg om beide weer te geven. De eerste auto voorzien van Apple CarPlay is de volledig nieuwe Volvo XC90, die later dit jaar geïntroduceerd wordt.

Ford vernieuwt de Focus

Fraaier gestroomlijnd, onder de motorkap een zuiniger motor.

Ford introduceert een nieuwe versie van de Ford Focus, de bestverkochte auto ter wereld.

Deze vernieuwde Focus heeft een fraai en gestroomlijnd ontwerp met het kenmerkende nieuwe Ford-gezicht, een opnieuw ontworpen cockpit, vele nieuwe technologieën en nog efficiëntere motoren. Ford noemt het de meest geavanceerde Focus ooit, met vele nieuwe technologieën en verbeterde versies van bestaande systemen. In het vernieuwde motorassortiment zitten een nieuwe 1.5 EcoBoost en een nieuwe 1.5 TDCi. Het brandstofverbruik is tot 19 procent (!) verbeterd. Ook in Europa krijgt de Focus het SYNC 2 connectiviteitssysteem met een high-resolution touchscreen en geavanceerde spraakbesturing.

Inparkeren
De nieuwe Focus is wereldwijd de eerste Ford die de nieuwe handsfree-technologie voor loodrecht inparkeren biedt, waarmee bestuurders achteruit in parkeervakken tussen andere auto's kunnen rijden. De verbeterde Active City Stop werkt nu bij snelheden tot 50 km/u. De veelgeprezen rijdynamiek van de Focus is verder verfijnd met een vernieuwde wielophanging, aangepaste schokdempers, Electric Power Assist Steering en een nieuw ESP-systeem.

Spelen met de nieuwe Twingo

De nieuwe Renault Twingo staat deze maand op de Autosalon van Genève. Het interieur en de styling zijn naar wens aan te passen. De nieuwe Twingo vertegenwoordigt het thema 'Play' in de designstrategie 'Life Cycle' van Renault, bedacht door de Nederlander Laurens van den Acker. Het speelse karakter is te danken aan de bijzondere voertuigarchitectuur, met de motor achterin, de lange wielbasis en de wielen op de uiterste hoeken.

200.000ste Space Star

Twee jaar na de productiestart van de nieuwe Mitsubishi Space Star in Thailand is de mijlpaal van de 200.000ste auto een feit. In maart 2012 opende deze compleet nieuwe fabriek zijn deuren. De Space Star is het eerste model volgens Mitsubishi's ontwerpfilosofie 'Global Small'-project. Dat wil zeggen: één ontwerp + één fabriek + één auto voor alle markten wereldwijd.

Tot 1 januari 2014 werden in Europa 16.041 Space Stars verkocht, na een geleidelijke introductie op deze markt vanaf het eerste kwartaal in 2013. De Space Star is in Nederland leverbaar vanaf € 8.890,-.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat
Hij zijn
eniggeboren zoon
gegeven
heeft, opdat een
ieder, die
in Hem gelooft,
niet verloren
gaat, maar
eeuwig leven
heeft staat
in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

GARAGEBOX TE KOOP/HUUR in Bussum Zuid, Lijsterlaan. Info.: 06-53504070

Gevraagd (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, radiator, gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

TE HUUR PER 1 APRIL GEHEEL ZELFSTANDIGE WOONRUIMTE (HUISJE) IN BUSSUM VOOR NET WERKEND MEISJE/STEL. HUUR € 595,- ALL-IN. TEL. NA 19.OO UUR 035-6937954

Meubelmaker/timmerman heeft nog tijd, ook voor diverse kluswerkzaamheden in en rondom het huis.
Ward: 06-30767812

Odette Blok Tuinontwerp Wilt u dit jaar met de tuin aan de slag? Professioneel tuinontwerp met beplantingsplan voor een betaalbare prijs! Info over werkwijze, portfolio & prijzen kijk op www.odetteblok.nl info@odetteblok.nl

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 of 06-25284440

Ga fris de lente in. Doe mee met nix! Info: www.30dagenzonderalcohol.nu

Stem GROENLINKS, Stem LIJST 2: BANEN BOVEN BEZUINIGINGEN. Meer informatie op naarden-bussum.groenlinks.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

TUINONDERHOUD! Heggen, (fruit)bomen snoeien. Grasveld verticuteren en bemesten. (terras) tegels groenvrij maken. Bel voor info 035-6223676 www.edregelthet.nl

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

GEWELDIG GOED! Dinsdag 18 en woensdag 19 maart starten er nieuwe beginnerscursussen. Kom ook op NAAILES en maak binnenkort zélf de kleding voor jou en je kinderen!
www.geweldiggoed.nl tel.: 06-22151685. Ook voor workshops en (kinder)partijtjes.

Gezin, 3 kinderen, zoekt oppas voor 2 dagen per week. De dagen kunnen maandag, dinsdag of donderdag zijn. Huishoudelijk werk is zeer welkom, maar niet noodzakelijk. 's Ochtends zou de begintijd 6.45 uur zijn. Reacties op t.bosma@nki.nl

Helena Donaldson - uw tuinvrouw in 't Gooi. De lente - en de lentebeurt - komen eraan! www.hdtuinen.nl/06-13527372

NIEUW IN NAARDEN Mindful Mediteren met Hilde Boot. Cursus start op 11 maart om 09.30 uur. 10 wekelijkse lessen op dinsdagochtend bij Yoga Yvonne, Lambertus Hortensiuslaan. Info
www.hildebootmeditatie.nl, hilde.boot@gmail.com,
06-21975925

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk, 11 jaar ervaring en met goede ref. Mevr. Lilian is mijn referentie en mijn mobiele nummer is 06-49769446

Leven in Beeld Ervaren documentairemaker Maarten Nederhorst maakt voor u: de film van uw leven op dvd
www.filmovermijnleven.nl

Ga fris de lente in. Doe mee met nix! Info: www.30dagenzonderalcohol.nu

ADCOMPRIS Administratie regelt snel, goed én voordelig de administratie/jaarstukken/aangifte IB voor ondernemers! Voor info en contact:
www.adcompris.nl
info@adcompris.nl

Gezocht: enthousiaste
zaterdaghulp
Wij zoeken een medewerker voor de zaterdag. Werktijden van 08.00-16.00 uur.
Bel voor meer informatie of kom even langs in de winkel
Kwaliteitsslagerij Marc Broodbakker Burg. J. Visserlaan 10 Naarden 035-6940045

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan en treinen. Mag oud en/of defect zijn. Tel.: 035-6938689

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

Versa Thuisadministratie: Ligt er op uw bureau ook zoveel papier en raakt u het overzicht kwijt? Vrijwilligers van Versa Thuisadministratie komen bij u thuis en helpen u met het ordenen van uw administratie. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; thuisadministratie@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Schilder PMC Paul biedt u altijd een vrijblijvende offerte voor klein en groot werk.
06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Vlotte off. manager (v) zoekt baan voor 20 uur in 't Gooi. Interesse: 06-19778688

Boten ligplaats hele jaar nabij jachthaven Naarden, 7 meter x 2,65 meter. Inl.
06-55301442

Een waterdicht jack of een lekker vest, in de maand maart heeft de outlet store hele leuke koopjes voor dames en heren. Laanstraat 41 Baarn di - zat 10.00 - 17.00 uur.

Naaimachinereparaties Van Huissteden. Ons contactadres: Marion Fournituren, Poststraat 23 Bussum 035-5339692. Ma. en di. gesloten.

MARCELS TEGELSTUDIO
uitgebreide keus in wand/vloertegels tegen bodem-
prijzen. Deskundig advies.
Huizerweg 25 Bussum
035-7505766
www.marcelstegelstudio.nl