NaarderNieuws

5 oktober 2016

NaarderNieuws 5 oktober 2016


Ruim 60 matches op diner

Voorzitter Jochem Jarigsma spreekt de menigte toe.

door Jessica de Jong

GOOISE MEREN - De notaris heeft afgelopen maandag 63 matches goedgekeurd op het diner van het Platform Maatschappelijk Verbinden Gooise Meren. Een kleine 100 vertegenwoordigers van bedrijven en maatschappelijke organisaties zaten samen om tafel in de Grote Kerk in Naarden.
Bestuurslid Marijn Corsten laat weten dat er veel animo voor het evenement was. "Dit jaar voor het eerst in de prachtige kerk, voor de nieuwe gemeente en iedereen was feestelijk gekleed. Het was onze tiende editie. Er komt zeker een vervolg, maar wellicht in een andere vorm."
Gedurende de avond werd onder andere een kennismakingsspel gespeeld en men kon daarna met elkaar om tafel praten over vraag en aanbod. Er ontstonden leuke contacten maar ook concrete afspraken.
Corsten haalt een voorbeeld aan: "De Bussumse filmmaakster Andrea Bartosova, Slovaakse van oorsprong, zal bijvoorbeeld voor de Stichting Comenius Museum een film maken van de Comeniusdag. In ruil daarvoor krijgt ze een meet and greet met de Slovaakse ambassadeur die op die speciale dag in Naarden aanwezig zal zijn."
Een aantal geselecteerde sprekers kreeg de gelegenheid om te vertellen hoe ze de samenleving verbinden. Hoofdredacteur André Verheul van deze krant was een van de sprekers. Hij vertelde hoe de lokale krant zich in de samenleving beweegt en verbinding zoekt.

Donkere dagen: licht op de fiets aan

NAARDEN - De politie wil nu de donkere dagen er weer aan komen dat iedereen in de donkere uren licht voert. Niet alleen op de auto, ook op de fiets. Om mensen hier alert op te maken is de eerste controle al geweest.

De politie kon echter geen boetes uitschrijven. De grote fietsverlichtingscontrole aan de Amersfoortsestraatweg duurde zondag de hele dag. De agenten hadden bijna niets te doen omdat er bijna geen fietsers langs kwamen en wie er langs kwam, gewoon het licht aan had. De politie laat weten de komende tijd hierop regelmatig te controleren.

336

kinderen deden vorige week mee aan de scholenestafette van Tempo Atletiekvereniging

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. V.C. Lindenburg; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; za. 08/10 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. L.B.C. Boot en 16.00 u. ds. P.D.J. Buijs

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; vr. 07/10 16.00 u. Rozenkransgebed
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. pastor A. Visser
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. J.H.B.M. Haakman
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Willem de Zwijgercollege 08.55 u. ds. J.H. Gijsbertsen en 17.00 u. ds. G.J. Mantel
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. R. van Zwieten
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. mw. drs. M.T. Bregman
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. br. H.W. Hajonides
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. ds. J. Verburg
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. Smit
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 13/10 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00 u. ds. A.D. van den Bos

Oud groen of nieuwe vuilnisbelt?

Er zijn voornemens voor enkele aanpassingen rond flat Koningsbos aan de Boslaan. Goede ideeën, maar ook een plan dat bepaald niet ieders instemming heeft.

Het gaat hier om de vervanging van de grote vuilcontainer aan de Boslaanzijde van de flat, waar het bijna wekelijks een grote bende is. Niet in de laatste plaats omdat ook buurtbewoners, die niks met de flat te maken, het een makkelijke manier vinden om van min of meer grof vuil af te komen. Laksheid is er tevens te melden van de kant van de bewoners van de flat. Zo verdwijnen er altijd weer grote stukken karton in de container, terwijl er ook genoeg blauwe bakken voor papier staan. Naast de vuilcontainer zien we steeds vaker stukken meubilair staan, die gewoon naar de stort gebracht dienen te worden. Of die gemeld kunnen worden bij de GAD, zodat ze langs de weg geplaatst kunnen worden om op een afgesproken datum te worden opgehaald. Het plan is nu om een in de grond verzonken vuilcontainer te plaatsen bij de ingang aan de straatzijde. Het compacte groene bosje cotoneaster dat daar staat moet verdwijnen. Wél al jaren broedplaats van merel, roodborstje, heggemus en winterkoning! Ik voorspel dat de nieuwe container, die via een kaart bediend moet worden, gaat veranderen in een soort vuilnisbelt. Kaart vergeten of gewoon kwijt. En de eerder genoemde laksheid. Dus graag de aandacht van de omwonenden om dit idee de grond in te boren.

Weerbericht

Aanhoudend droog, vrij koud, perioden met zon
De eerste oktoberdagen was een lagedrukgebied actief met buien. Het was van korte duur. Tot na het weekeinde zwaait een sterk Scandinavisch hogedrukgebied de scepter. Dat leidt tot een oostelijke stroming met aanvoer van droge continentale lucht. Deze luchtsoort is in oktober al vrij koud. Geen nazomer, maar rustig droog herfstweer met een mix van zon en lage wolken.

Donderdag + vrijdag
Op beide dagen blijft het droog. Er is kans op zonneschijn, maar er zijn ook wolkenvelden. In de nacht kan er mist ontstaan of lage bewolking. Er waait een matige noordoostenwind. In de winter zou het in deze situatie hard vriezen. In oktober wordt het dan nog circa 14 graden. De nachtelijke minima schommelen rond 5 à 6 graden. Dat is vrij koud voor begin oktober.

Het weekeinde
Ook voor het weekeinde wordt droog weer verwacht. Er is ruimte voor de zonneschijn naast wolkenvelden met in de nacht en vroege ochtend mistkansen. De matige noordoostenwind is vrij koud. De maxima liggen tussen 12 en 14 graden. Normaal voor begin oktober is 16 à 17 graden. In de nacht daalt het kwik tot rond 5 graden met lokaal kans op vorst aan de grond.

Weetje
September was een indrukwekkende weermaand. De gemiddelde min/max temperatuur was 17,3º tegen 14,5º normaal. Een 3e plaats op de lijst 'warmste septembermaanden sinds 1901'. Alleen in 1999 (17.4º) en 2006 (17,9º) was september nog iets warmer. Verder was het zeer droog. De droogste maand dit jaar tot nu toe. Het was ook de zonnigste september sinds 1959.

A.C.J. de Vrankrijker (1907-1995) was in de decennia na de oorlog dé historicus van het Gooi. De titel van het boek is 'Nieuwste geschiedenis van Gooiland 1925-1975'. Inmiddels zijn meer dan 40 jaren verlopen.

In samenwerking met D.Th. Enklaar was de historie van Gooiland van vóór 1925 al in de jaren '30 in drie kloeke delen verschenen. De periode die De Vrankrijker hier beschrijft, heeft hij, wonend en werkend in Bussum en het Gooi, zelf meegemaakt. In drie hoofdstukken, Groei, Begrenzing en Samenwerking, schrijft hij over tal van onderwerpen met uitzondering van de periode 1940-1945. Zo schrijft hij over het forensisme, de opkomst van radio en televisie, de steeds groter wordende sportbeoefening, het Goois Natuurreservaat, de industrie, de cultuur, en niets nieuws: gemeentelijk herindeling en samenwerking, of beter, het gebrek er aan. Het in een linnen band gebonden boek met omslag telt 216 pagina's plus 50 zwart-wit foto's op kunstdrukpapier, waarvan vele van de toen beroemde Gooise fotograaf Cok de Graaff. Op de foto de Brinklaan, 50 jaar geleden. Gooise Boekverkopers gaf het boek in 1976 uit.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 8 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Vanaf zondag 9 oktober zendt GooiTV de volgende programma's uit:

*RegioHub gaat deze week over het bieden van kansen aan mensen met een arbeidsbeperking.
*In In Derde Termijn praat Ruud Bochardt met Marieke Munneke Smeets en Jan Franx over de financiële positie van Gooise Meren.
*TV Magazine met de kledingbank in Kortenhoef, de Week van de Toegankelijkheid en het KNSF-terrein.

Spoorovergang blijft toegankelijk voor auto's

Gemeente stelt spoorbeslissing uit

De gemeente wil de overgang toegankelijk houden voor auto's. Foto's: Bob Awick

door Yvette de Vries

BUSSUM / NAARDEN - Auto's blijven ook in de toekomst welkom om de spoorwegovergang Comeniuslaan - Zwarteweg te passeren. Dat besluit heeft de gemeente genomen. Hiermee gaat ze tegen de wens in van ProRail, omwonenden en enkele politieke partijen. Deze zagen namelijk liever dat auto's geweerd zouden worden.

Het spoor gaat de komende tijd op de schop. Dat wil zeggen; minder sporen, meer treinen die harder rijden en de overgang Comeniuslaan / Zwarteweg zal niet meer bewaakt worden. De gemeente moest daarom aan ProRail laten weten of ze hier een overgang willen voor snel (auto's) of langzaam (enkel voetgangers en fietsers) verkeer. De keuze is dus gevallen op een combinatie, zoals nu ook al het geval is.
Een van de aanpassingen is dat er nu ook halve spoorbomen komen in plaats van de huidige gesloten bomen.Volgens de omwonenden moedigt dat fietsers en voetgangers aan om slalommend over het spoort te gaan. "In combinatie met het slechte zicht een levensgevaarlijke situatie", roept de woordvoerder van de omwonenden, Marieke le Noble.
Maar de gemeente lijkt op dit moment niet gevoelig voor dat argument om haar standpunt te wijzigen. Ze wil niet nu al voorsorteren op een toekomstige situatie en stelt daarom de keuze om de verkeerssituatie aan te passen uit totdat ze meer weet.
Marieke le Noble vindt de beslissing van de gemeente enorm teleurstellend. "De situatie wordt er onveiliger op. We begrijpen niet waarom het college niet kiest voor de veiligste oplossing. Het lijkt alsof ze het belang van die 180 auto's per dag die nu over het spoor gaan belangrijker vinden dan de veiligheid." Ondanks dat de gemeente heeft aangegeven met de bewoners om tafel te gaan heeft le Noble nog niet veel vertrouwen in een goede en veilige oplossing.

Straks nog maar twee in plaats van vijf sporen.

'Onbegrijpelijk waarom college niet kiest voor veiligste oplossing'

Uitstel beslissing
"We kunnen nog niet overzien wat de gevolgen zijn voor de andere overwegen in Bussum en Naarden", aldus de woordvoerder van de gemeente. Wel gaat de gemeente nu overleggen met omwonenden en ProRail over veiligheid rondom de spoorwegovergang bij de Comeniuslaan. "We hebben veiligheid hoog in het vaandel en zullen die ook goed in de gaten houden. Samen met omwonenden en belanghebbenden gaan we kijken naar hoe we dat kunnen realiseren", licht de woordvoerder de stappen van de gemeente toe.
Wanneer er meer duidelijkheid is krijgt waarschijnlijk ook de gemeenteraad van Gooise Meren weer een stem. Het zou dan maar zo kunnen dat er alsnog wordt besloten om de spoorwegovergang af te sluiten voor auto's. Tenminste als dat nodig is voor de veiligheid. Le Noble: "Dat brengt dan weer extra kosten met zich mee en als het om een andere bestrating gaat dan draagt dat echt niet bij aan een veiligere situatie voor fietsers en voetgangers."
Het hele spoornet in Naarden en Bussum gaat in 2018 op de schop. Het aantal sporen gaat van vijf naar twee. De aanpassingen moeten leiden tot minder (geluids)overlast en een betere doorstroming van verkeer en treinen. Ook komt er een tweede entree voor het station Naarden-Bussum aan de kant van de Action. De werkzaamheden staan op de planning vanaf het voorjaar van 2018. Het weghalen van het spoor vindt plaats in de zomer. Het werk aan het spoor zelf zou slechts twee weken duren.

Theater binnen de Wallen uitverkocht

NAARDEN - Pech voor de mensen die nog graag naar het evenement Theater Binnen de Wallen wilden. De kaarten zijn namelijk binnen een dag uitverkocht.

Al vier jaar lang is het evenement, toneel bij de mensen thuis in de huiskamers, binnen no time uitverkocht. Dit jaar waren er 120 in plaats van 90 kaartjes verkrijgbaar. Het duurde een dag voordat de kaartjes op waren. Vereniging Vestingstad Naarden laat weten dat het enorm leeft.

Hoogste punt Vesting Hotel

NAARDEN - Nog een paar dagen en dan wordt het hoogste punt bereikt van het Vesting Hotel. De verbouwing van het voormalig stadskantoor tot stadshotel is bijna voltooid en dat wordt volgende week gevierd met het plaatsen van een ooievaarsnest.

Het ooievaarsnest is een geschenk van Kees van Uden. "De ooievaar staat symbool van brenger van geluk en nieuw leven. En dat geldt ook voor het Vesting Hotel, waarmee het stadshart van Naarden nieuw leven wordt ingeblazen."

Eind november gaan de deuren van het stadshotel open.

Kleding gestolen

NAARDEN - Dieven hebben zondag bij een kledingbedrijf aan de Amersfoortsestraatweg kleding gestolen.

Het alarm ging af en men zag een kleine donkere auto wegrijden. De politie zoekt getuigen.

Toneelgroep De Vesting doneert 3000 euro

De donatie was meer dan welkom bij Het Ruime Sop. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Toneelgroep De Vesting heeft deze week een cheque van maar liefst € 3.000,- overhandigd aan shantykoor Het Ruime Sop uit Bussum. De toneelvereniging hield op te bestaan en zocht een goede besteding van het geld dat ze nog in kas hadden. Het Ruime Sop heeft met het bedrag een deel van hun optreden in Spant! gefinancierd. Afgelopen zondag gaven zij daar een gratis concert voor ouderen ter ere van hun 10-jarig bestaan. De twee clubs kwamen elkaar in het verleden al tegen bij Amaris De Veste. Dat de donatie juist voor dit optreden wordt gebruikt is ook geen toeval.

Genieten met Willeke Alberti voor bewoners Amaris de Veste

'Zingen, polonaise, een praatje en een foto'

Willeke Alberti genoot zelf ook zichtbaar. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Bewoners van Amaris de Veste hadden vorige week woensdag de dag van hun leven. Ze werden getrakteerd op een verrassingsoptreden van Willeke Alberti en eerder die ochtend hadden ze ook al een feestelijk ontbijt voorgeschoteld gekregen.

Het was voor de zestig ouderen een verrassing en een feest van herkenning met al die meezingers die Alberti ten gehore bracht. Voor sommigen van hen was de verrassing nog groter omdat ze er na het optreden pas achterkwamen dat het Willeke Alberti zelf was, en niet iemand die playbackte. De zangeres van het levenslied weet als geen ander hoe je de sfeer er in kunt krijgen.

Echt een topper
Bewoners en personeel reageerden zonder uitzondering heel enthousiast op haar optreden. "Haar stem is nog steeds geweldig en ze was zo aardig om na haar optreden met iedereen een praatje te maken en op de foto te gaan. Ze is echt een topper, ze liep zelfs mee in de polonaise. Ze heeft er echt een feestje van gemaakt", vertelt een van de medewerkers. Ze nam zelfs de moeite om de bewoners bij hun naam te noemen. "Een aanrader voor iedereen die wat te vieren heeft", voegt ze er nog aan toe. Als mooie herinnering krijgt iedere bewoner nog de foto die genomen is samen met Alberti. .

50-jarig bestaan
Het verrassingsoptreden was slechts een van de vele verrassingen die de jubilerende zorggroep in petto had. Er was de hele week van alles georganiseerd voor bewoners en vrijwilligers. Vrijdag was er tot slot een feest met barbecue voor medewerkers.

Vele auto-inbraken vallen op

BUSSUM / NAARDEN - De politie heeft de afgelopen week flink wat diefstallen uit en van auto's te melden. De zaak heeft de aandacht.

Een Audi 5 die aan de Van Ostadelaan in Naarden stond is daar van vrijdag op zaterdag meegenomen. En aan de IJsselmeerweg werd juist een gestolen Volkwagen Transporter teruggevonden. Het bleek een gestolen busje uit Amsterdam te zijn.

Aan de Amersfoortsestraatweg is ook een bestelauto gestolen; een Volkswagen Caddy. Aan de IJsselmeerweg werd vrijdag een radio/cd-speler meegenomen uit een Opel Corsa.

Bussum
Twee kentekenplaten werden woensdag gestolen van een Mercedes bestelbusje dat geparkeerd stond aan de Brinklaan in Bussum. Diezelfde dag werd een navigatiesysteem meegenomen uit een Suzuki aan de Keizer Ottostraat. Ook was het raak in een Hyundai aan de Irisstraat. Uit die auto werden geld, pasjes en een rijbewijs gestolen.

Van donderdag op vrijdag was het opnieuw raak aan de Irisstraat waar uit een busje het gereedschap werd gejat. Bij de Thierensstraat was een poging tot autodiefstal; een ruitje was al ingeslagen.

Stephanie Dijkstra

Weddingplanner
Woont in Naarden sinds 1998,
30 jaar

Waar doe je zoal overdag?
"Naast mijn werk ben ik gek op koken. Mijn werk is ook mijn hobby en daar besteed ik veel tijd aan."

Zelf ook een getrouwd met een groots feest?
"Ik ben vorig jaar getrouwd op een prachtige locatie: in Kasteel De Hooge Vuursche. Een bijzondere ceremonie, lekker eten en goede muziek met een kleine groep van naasten om ons heen."

Trend in trouwen?
"DIY (Do it Yourself) is helemaal hip."

Nog hobby's?
"Koken, reizen en genieten van het leven."

Favoriete plek in Naarden?
"Mijn eigen huis in Naarden, daar kom ik tot rust."

Een dag burgemeester?
"Ik zou bij iedereen langsgaan en vragen wat men beweegt, wat er leeft en hoe we Naarden nog mooier kunnen maken voor ieder individu."

Favoriete muziek?
"Spaanse en Italiaanse muziek is al van kleins af aan mijn favoriete muziek. Heerlijk! Daar kan ik helemaal van bijkomen en mijn hoofd weer leegmaken."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Eckhart Tolle, 'De kracht van het nu'."

Nog een grote droom of wens?
"De hele wereld zien van Zuid-Amerika tot Nieuw-Zeeland."

Wat zou je doen met 1 miljoen?
"Genieten van het leven en mijn naasten."

En met 100 euro?
"Een mooie jurk die ik kan gebruiken voor mijn beroep."

Goed gesprek?
"Met Hillary Clinton."

Kunstexpo leerlingen

NAARDEN - Leerlingen van de kunstklas van het Wellantcollege Naarden zijn aan de slag gegaan met een kunstproject over hun eigen omgeving. Het resultaat is binnenkort in de school te bewonderen.

De leerlingen hebben onder andere een vaartochtje door de Vesting gemaakt om inspiratie op te doen. Ze werden begeleid door Mathieu Klomp, een jonge kunstenaar die verbonden is aan galerie Pouloeuff in Naarden en de docenten van school.
De expositie is op donderdag 13 oktober om 19.00 uur in de aula van de school.

Goois Jazz Festival levert 25.000 euro op

Foto: Bob Awick

BUSSUM / NAARDEN - Maar liefst 25.000 euro is de opbrengst van het Goois Jazz Festival. Het geldbedrag werd door Kiwanis opgehaald tijdens het muziekfeest in Spant. Dat gebeurde via kaartverkoop en een veiling. Ieder jaar wordt een ander goed doel uitgekozen. Dit jaar ging het geld naar het Friendship Sports Centre in Amsterdam. De cheque werd uitgereikt bij Naarderbos. Etienne Spee van Friendship Sports Centre is zeer blij met deze bijdrage: "Hierdoor kunnen er nog meer kinderen actief sporten op ons sport centrum."

Stukken van de Muider KNSF-deal, zijn die nu kwijt of niet?

Gemeente weigert enig inzicht in deal

Gooise Meren wil geen inzage geven in overeenkomst. Foto: Matthijs Wink

MUIDEN - Als een kleuterjuf heeft de rechter de gemeente Gooise Meren op de vingers getikt rondom het Muider KNSF-dossier. De gemeente wil, of kan, niet de stukken rondom het bouwplannen openbaren. Zijn ze kwijt?

RTV NH heeft gevraagd om inzage in de stukken waarin de deal van 2014 tussen de toenmalige gemeente Muiden en projectontwikkelaar KNSF staat beschreven. Muiden is nu Gooise Meren, maar de gemeente blijft weigeren en dus volgde vorige week een gang naar de rechter. Daar bleek dat zelfs de rechtbank geen inzage in de stukken krijgt. De rechter tikte de gemeente fiks op de vingers: binnen zes weken moeten alle documenten boven tafel komen zodat de rechter kan inzien of ze geheim moeten blijven.

Interessanter nog is het antwoord van verantwoordelijk wethouder Hendrik Boland, een dag later (woensdag) aan de gemeenteraad van Gooise Meren. Op verzoek van de PvdA ging hij dieper in op de kwestie. Hij vertelde de gemeenteraad dat er in ieder geval geen stukken "kwijt zijn", zoals een dag eerder in een verslag van onze mediapartner NH is beweerd. Maar uit een opname van de rechtszaak blijkt nu dat de ambtenaren wel degelijk zeggen dat het nog maar de vraag is of de gevraagde stukken er nog zijn, en of ze te bereiken zijn. "Het zit niet op de Gooise Meren-computers." Dat heeft onder meer te maken dat betrokken ambtenaren niet meer werkzaam zijn voor de gemeente. Een ambtenaar zei in de rechtszaal: "Die mensen bestaan wel, maar zijn niet direct aanspreekbaar. Daar moeten we moeite voor doen, zo schat ik in. Eigenlijk zouden we het in het gemeentehuis moeten vinden, op een harde schijf. Maar als het bij iemand buiten ons gemeentehuis ligt... Daar gaan we niet over. Wij moeten daar de beschikking over hebben. Wij kunnen die verzoeken wel bij die mensen neerleggen, wat daar nog beschikbaar is." Hij klonk in ieder geval een stuk minder stellig. Zijn de stukken, nota bene van het grootste bouwproject binnen de gemeentegrenzen, nou kwijt of niet?

Wethouder Boland liet gisteren in een vervolgreactie weten dat hij bij zijn uitspraak blijft. Volgens een woordvoerder zijn ze de documenten echt niet kwijt en heeft de wethouder "in ieder geval bedoeld dat er nu een onderzoek naar de missende stukken loopt zodat ze aan de rechtbank geleverd kunnen worden." Verder liet hij duidelijk doorschemeren dat Gooise Meren in beroep zal gaan als de overeenkomsten openbaar moeten worden gemaakt van de rechter. Daarmee blijft de echte vraag onbeantwoord: wat er is nu zo verschrikkelijk geheim aan die deal dat echt niemand dat te weten mag komen?

Griezelen met zombies en freaks op de kermis

BUSSUM - Zombies en freaks zullen de kermisgasten op donderdag 6 oktober vanaf 20.00 uur flink laten griezelen. Het evenement 'Scare-mis Horrornight' wordt dit jaar voor het eerst gehouden op de Bussumse najaarskermis.

De zogenoemde Horror Nights worden ieder jaar populairder. "Het is geen hype, maar het blijkt een blijvende publiekstrekker te zijn op diverse locaties in Nederland." De organisator laat weten dat dit speciaal voor de kermis ontwikkelde Halloweenconcept haar primeur beleeft in Bussum.
De kermis staat van 5 tot en met 10 oktober op de veldweg. De Horrornight is donderdag 6 oktober tussen 20.00 en 23.00 uur.

Win kaartjes voor Hans Klok in Spant!

BUSSUM - Illusionist Hans Klok komt naar Spant! in Bussum. Lezers van deze krant kunnen hiervoor kaartjes winnen.

De show is genaamd 'House of Horror' en is te zien op 14 en 15 oktober om 20.15 uur en 16 oktober om 14.00 uur in Spant! Bussum. Wie kans wil maken op kaarten kan mailen naar prijsvraag@spant.org onder vermelding van 'Hans Klok'.

Prijswinnaars worden door Spant! op 10 oktober benaderd. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Boekenweek start vandaag

BUSSUM - De Kinderboekenweek 2016 gaat vandaag (woensdag) weer van start. Het thema dit jaar is 'voor altijd jong' met extra aandacht voor opa en oma's.

Rondom de Kinderboekenweek worden ook dit jaar weer vele activiteiten georganiseerd. Zo zullen de scholen en de kinderopvang met het thema bezig zijn. De bibliotheek heeft een programma en in Boekhandel Los zijn optredens van bekende schrijvers.

Bennie den Haan is 'Meest Markante Horecaman'

Foto: Koninklijke Horeca Nederland

BUSSUM - Bennie den Haan van restaurant Leuk is door Koninklijke Horeca Nederland Midden-Nederland uitgeroepen tot Meest Markante Horecaondernemer in de regio.

In januari volgend jaar hoort hij tijdens de horecabeurs, de Horecava, of hij ook nog de landelijke titel in de wacht heeft weten te slepen. De jury roemde het restaurant van Den Haan om haar grote beleving. Zelf is Den Haan er superblij mee. "Ik zal nooit in een Michelingids komen, dus dit is een mooie waardering." De Haan was opgegeven door zijn personeel.
Foto: KHN.

BFC verplettert Wasmeer uit Hilversum

BUSSUM - In wedstrijd nummer 5 van het seizoen is BFC 1 op simpele wijze in het spoor gebleven van koploper Pancratius.

Op sportpark Anna's Hoeve in Hilversum was de ploeg veel te sterk voor gastheer Wasmeer. Eindstand: 1-9.

Met deze ferme overwinning op zak handhaaft BFC zich op de tweede plaats. Komend weekend mag men rust houden om dan op 15 oktober de competitie voort te zetten tegen RAP.

SDO speelt gelijk tussen onweer door

BUSSUM - Bar en boos was het in Heemskerk. Het regende de gehele wedstrijd en voortdurend waren er zeer zware buien.

De wedstrijd werd in de eerste helft zelfs onderbroken door onweer. Uiteindelijk was tussen de buien door een zeer spannende wedstrijd van het begin tot het einde.

Het gelijke spel was uiteindelijk de verhouding.

Activiteitencentrum Jan Ligthart staat voor broodnodige renovatie

'Overlast voor de cliënten wordt zoveel mogelijk beperkt'

Peter van Koten hoopt dat alle wensen voor het centrum worden ingevuld. Foto: Yvette de Vries

door Yvette de Vries

BUSSUM - Er staat het activiteitencentrum Jan Ligthart van Sherpa een grondige renovatie te wachten volgend jaar. Die is noodzakelijk om de gebouwen te laten voldoen aan de eisen van deze tijd en tegelijkertijd te verduurzamen.

Buurttuin                

Het activiteitencentrum Jan Ligthart wil de buurt echt naar binnen halen. Activiteiten zoals de buurtuin die onlangs is opgezet moeten mensen uit de buurt uitnodigen om gewoon eens 'langs' te komen. Met als doel ook de integratie tussen de cliënten en de buurt te bevorderen. De centrale ligging van Jan Ligthart en de sfeer van het oude gebouw lenen zich hiervoor bij uitstek, volgens de teammanager van de locatie.

De verbouwing die half januari van start gaat en ruim een half jaar gaat duren is hard nodig om het activiteitencentrum daar te kunnen behouden. Volgens Peter van Koten, teammanager bij Jan Ligthart is er de laatste jaren nauwelijks onderhoud gepleegd aan de beide panden. De isolatie laat te wensen over, op veel plekken is nog enkel glas en dan is er nog het probleem met de brandveiligheid. Zo'n twee jaar geleden werd er een door de brandweer geconstateerd dat een van de vluchtroutes niet in orde was. Die situatie wordt nu onder voorwaarden gedoogd, maar was wel de aanzet tot de op stapel staande verbouwing.

'We willen het verblijf van cliënten zo aange-naam mogelijk maken'

Overlast
De overlast voor de cliënten van het activiteitencentrum lijkt mee te gaan vallen. De 125 cliënten met niet-aangeboren hersenletsel brengen één of meerdere dagdelen door bij Jan Ligthart. Gemiddeld zijn dat er vijftig per dag. Doordat de beide panden om de beurt op de schop gaan hoeft er geen grootscheepse verhuizing plaats te vinden. Veel activiteiten kunnen binnen het activiteitencentrum zelf opgevangen worden. Voor de rest zullen ze uitwijken naar het voormalige pand van Wijzer aan de Landstraat. Van Koten: "Een prima uitvalsbasis, het is dichtbij en het feit dat we ook deels op de oude plek kunnen blijven is voor onze cliënten heel fijn. Het is een kwetsbare groep, verandering is lastig voor hen, net als een teveel aan prikkels." Hij is daarom ook blij dat er gekozen is voor verbouwing van de huidige locatie en niet, zoals eerdere plannen, een mogelijke verhuizing naar Breeduit op stapel staat. "Het is een fijne plek voor onze cliënten, ze zijn ermee vertrouwd, het is goed bereikbaar en er zijn ook net allerlei initiatieven opgestart zoals de buurttuin De Olmen."

Plannen
Naast de noodzakelijke aanpassingen, zoals isolatie, dubbel glas, vervanging van de huidige cv's en nieuwe vloeren staan er nog veel andere zaken op het wensenlijstje. Die komen uit de koker van een werkgroep van cliënten en medewerkers en hebben vooral te maken met het creëren van een huiselijke sfeer zonder al te veel prikkels. "Het doel van alle aanpassingen is het verblijf van onze cliënten zo aangenaam mogelijk te maken", verduidelijkt Van Koten. Hij somt er een aantal op: "Nieuwe stoelen, dichte kasten, LED-verlichting, een aanpassing van de akoestiek, lichtinval, kleuren enz.." Het budget voor deze laatste aanpassingen is zo goed als rond en inmiddels hebben ze ook al stoelen binnen om te testen.

Volgens de gemeente zijn er afspraken over
de brandveiligheid

Brandveiligheid
Het probleem met de brandveiligheid wordt tegelijkertijd met de renovatie opgelost. Er komt een speciale lift aan de buitenkant van het gebouw als vluchtroute. Het budget voor deze evacuatielift, de isolatie, nieuwe CV-ketels en dubbele beglazing komt uit een potje van de gemeente. Die stuurt daarmee ook aan op verduurzaming van het oude schoolgebouw. "Buitenkozijnen worden voorzien van dubbele beglazing en waar mogelijk isoleren we gevels en ook het dak van het hoofdgebouw - aan de Brinklaan - wordt geïsoleerd." Over de gedoogsituatie met betrekking tot de brandveiligheid is de gemeente heel kort. "Er is geen sprake van een gedoogsituatie", laat de verantwoordelijk wethouder in een reactie weten. "De vluchtroute is niet in orde en onder voorwaarden mag gebruik worden gemaakt van de bovenruimte."

Eric Herber, touwtjespringer

Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN - Het wereldberoemde TEDx-event (Technologie, Entertainment, Design) wordt onder de noemer TEDxGooiseMeren voor het eerst ook gehouden in onze gemeente. Het evenement is voor en door inwoners uit Gooise Meren. Het thema is de 'blended community'. Op de bijeenkomst zullen diverse sprekers de presentatie van hun leven geven.
Wie ben je?
"Ik ben Eric Herber uit Naarden en dé touwtjespringer van Nederland. Mensen kennen mij als gymleraar van vroeger en als turntrainer bij Keizer Otto."

Waar gaat jouw TED-talk over?
"Mijn talk heet: Rope Skipping begint waar touwtje springen ophoudt. Het gaat over mijn passie voor het springtouw. Ik heb het touw vervloekt, maar na een week oefenen heb ik er liefde mee opgebouwd. Ik adem, praat, zeg, leef al 20 jaar het springtouw. Ik doe het niet, ik ben het. Ik heb het Professionele Rope Skipping naar Nederland gebracht en meegedaan aan internationale wedstrijden. Uiteraard neem ik het touw mee op het podium en laat ik zien wat het touw over de springer vertelt."
TEDxGooiseMeren wordt gehouden op zaterdag 29 oktober in de voormalige Studio Concordia in Bussum. Kaarten voor het evenement kosten 40 euro. De hele middag en avond zijn er inspirerende sprekers op het podium en er is een walking diner, verzorgd door lokale cateraars. Kaartjes zijn te koop via www.tedxgooisemeren.nl. Er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

Records sneuvelden er niet, wel extra veel jeugdige lopers

Dit jaar deden ook scholen mee aan de Tempo-Run

Ze deden keihard hun best. Foto's: Bob Awick

BUSSUM - Records werden er niet gebroken afgelopen zondag tijdens de Tempo-Run. Wel had zich voor het eerst een aantal scholen uit Bussum ingeschreven. Dit zorgde voor extra veel jeugdige lopers.

"Het is allemaal prima verlopen, het was een leuke loop en bovendien heel gezellig", vat de organisatie deze editie van de Tempo-Run samen. Vooral de deelname van zoveel kinderen zorgde voor een extra vrolijke sfeer. Het slechte weer in de middag speelde de meeste lopers geen parten. Alleen de lopers die meededen aan de 10 kilometer ondervonden op het laatst wat last.

Winnaars
Bij de allerjongste deelnemers aan de Kids-Run van 1 kilometer waren Liv Kriek bij de meisjes en Jamie van Dooren bij de jongens de snelsten. Het aantal deelnemers was met 520 weer wat hoger dan vorig jaar. Toen verschenen er een kleine 400 sportievelingen aan de start. "We zijn weer op de terugweg", laat de atletiekvereniging weten. "Het jaar daarvoor hadden we meer dan 700 deelnemers."

Als je ouders meelopen helpt dat wel.
Deze jongedame had een extra snelle 'haas'.

Licht kan eindelijk aan op kunstgrasveld SDO

Alleen overdag spelen, dat was geen optie. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het heeft lang geduurd, maar de grote masten met lampen langs het pas opgeleverde kunstgrasveld van SDO kunnen eindelijk aan.

De lampen staan naast het pas aangelegde kunstgrasveld van de club. Vanwege het gebrek aan lampen kon er alleen overdag op gevoetbald worden. Van de gemeente mochten er grote masten met duurzame led-lampen geplaatst worden. Het duurde vrij lang voordat de lampen geplaatst konden worden. Voordat er überhaupt gaten gegraven konden worden om de masten de plaatsen, moest de voetbalclub weken wachten tot alles geregeld was. Nu staan de lampen er, maar wordt het nog afwachten wanneer de lampen echt aan kunnen. Het meest recente geharrewar gaat over het aanleggen van de stroomkabel. Er werden plannen gemaakt om een stroomkabel te trekken vanaf de H.A. Lorentzweg naar het veld. Dit is verreweg het goedkoopst. De plannen bleken toch te moeten worden veranderd van netbeheerder Liander: de lampen mochten alleen aangesloten worden op het hoofdstroompunt van het clubgebouw. Het gevolg: veel meer werk door een veel langere kabel en bovenal nog eens 40.000 euro aan extra kosten. En of de club of de gemeente die gaan betalen is nog steeds onduidelijk.
De lampen gaan nu na lang wachten alsnog branden: SDO gaat de problemen, vooralsnog, zelf oplossen. Medewerkers van de voetbalclub hebben afgelopen week zelf een grote geul gegraven om een kabel te leggen tussen het eerste veld en het kunstgrasveld. "We kunnen dan schakelen tussen lampen aan op het eerste veld of lampen aan op het kunstgrasveld. Verre van zoals het hoort, maar we kunnen er even mee voort." Er wordt met de gemeente verder gezocht naar een definitieve oplossing.

15 / 36

Ontdek de geheimen van de bunkers op de heide met de Historische Kring Bussum. Foto: Jaap van Hassel

donderdag 6 oktober

Griezelen op de kermis
Veldweg 20.00 uur

Horrornacht op de kermis met acteurs. Niet geschikt voor kleine kinderen. De 'gewone' kermis is er van 5 tot en met 10 oktober.

De kermis komt, dit keer mét horrornacht op de Veldweg. Foto: Bob Awick

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9:30 uur

Open Eettafel

WOC De Palmpit 17:30 uur

Aanmelden: 693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Proef de verspilling

Soupurbe 18:30 uur

Aanmelden: www.soupurbe.nl.

vrijdag 7 oktober

Biljarten

WOC Spieghelwijck 10:00 uur

Biljarten voor beginners en gevorderden, Iepenlaan 354a. Opgeven: tel.6918829

Zelf muziek maken op de mondharmonica

WOC De Palmpit 14:00 uur

Neem je instrument mee en doe mee.

Spelletjesmiddag

WOC De Palmpit 14:00 uur

Ook kinderen zijn hier welkom en kunnen met de aanwezige ouderen een spelletje komen doen.

Schakeldiner

Wijkpost De schakel 17:15 uur

Spaans 3-gangendiner. Met een drankje vooraf en koffie na. Kosten: € 7,50. Opgeven: 'De Schakel', Kol. Verveerstraat 74, Naarden. Tel. 035 – 694 47 42.

zaterdag 8 oktober

Muzikaal optreden

Tindalvilla 20.30 uur

Het Duo Stoica (viool & piano) treedt op aan de Nieuwe 's Gravelandseweg 21 te Bussum. Kaarten kosten 25 euro via www.tindal.nl.

Inloop

WOC De Palmpit 10:00 uur

Repair Café Bussum

Ontmoetingscentrum 'De Sloep' 10:00 tot 13.00 uur

Brinklaan 41, Bussum. Bezoekers zijn welkom om samen met de reparateurs kleine defecten te repareren aan kledingstukken, tassen, huisraad en huishoudelijke apparaten. Fietsen en kleine elektronica zijn daarnaast ook welkom.

zondag 9 oktober

Bunkerwandeling

parkeerterrein Fransche Kamp 13:00 uur

Historische Kring Bussum organiseert om 13.00, 14.00 en 15.00 uur een wandeling in het bos langs de bunkers met een bezoek aan een bunker. Duur: 1 uur. Kosten: geen. Kinderen onder begeleiding. Stevig schoeisel gewenst.

Film op zondag

Wijkpost De schakel 13:00 uur

Engelse romantische film.Toegang € 2,50.

maandag 10 oktober

Wijkcoach

WOC De Palmpit 10:00 uur

De wijkcoach is het aanspreekpunt voor vragen, ideeën en zorgen. Zij regelt gezamenlijk de juiste hulp en ondersteuning, kent de buurt en brengt u met de juiste personen in contact. Informatie: 06-38626299 of via bussumzuid@wijk-coach.nl.

Lezing over Rouw

Witte Kerk Naarden 19.30 uur

'Rouw, hoe zit dat precies? Over rouw bij volwassenen en kinderen. Alma Uitvaartzorg heeft Tineke Rodenburg (rouw- en verliestherapeute) en Inge Obdeijn (rouw- en verliestherapeute voor kinderen) wederom bereid gevonden om een informatieve avond te verzorgen over alles wat komt kijken bij rouw. Aanmelden graag via 035-6910743 of info@almauitvaartzorg.nl.

Yoga

WOC Spieghelwijck 10:15 uur

Na afloop samen koffie drinken.

ANBO SeniorenCafé

Stokjes en Lepel 10:30 uur

Bijpraten met koffie.

Open eettafel

WOC De Palmpit 17:30 uur

Aanmelden: 693 87 86.

Adempauze: Thema Kiezen

Gebouw Remonstranten
20:30 uur

Even pas op de plaats in de hectiek van het bestaan. Stilte, muziek (altijd live), een gedicht, een tekst en enkele gedachten over thema’s die ons telkens weer bezig houden. Een moment van rust en bezinning. Elke tweede maandag van de maand, onder leiding van Annegien Ochtman-de Boer.

dinsdag 11 oktober

ANBO Handwerkclub

ANBO Handwerkclub 14:00 uur

Kom eens naar de handwerkclub die steeds op een andere locatie is op dinsdag om de veertien dagen van 14.00 tot 16.00 uur. Voor meer informatie bel eerst met Rita Beun - Kroonenburg op 06-46547533.

woensdag 12 oktober

Bingo in De Schakel

Wijkpost De schakel 13:30 uur

Iedereen is welkom. Ontvangst vanaf 13.30 uur, aanvang Bingo 14.00 uur. Kosten € 3,50 voor 1 kaart en 2 consumpties Extra kaart € 2,50 Na afloop een loterij. Locatie: Wijkpost 'De Schakel', Kol. Verveerstraat 74, Naarden.

Jeu de Boules

WOC Spieghelwijck 14:00 uur

De Zijderoute

Bibliotheek Gooi en meer vestiging Bussum 19:30 uur

Lezing van drs Onno Janssens over het netwerk van ruim 8.000 km aan karavaanroutes door Centraal Azie en de culturele uitwisseling die de handelsweg mogelijk maakt. Kosten € 15,-. Voor opgave zie www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

donderdag 13 oktober

Bloemschikken

WOC De Palmpit 10:00 uur

Kosten € 50,- voor 6 lessen. Docent Co Amesz, tel. 033-2982675.

Proef de verspilling!

Soupurbe 18:30 uur

Taste Before You Waste Bussum kookt wekelijks een vegetarisch verrassingsmenu.

Vrijmetselaarij

Logegebouw Bussum 20:00 uur

Informele avond voor belangstellenden in het Logegebouw aan de Brediusweg 23 a te Bussum. Aanvang 20.00 uur. Aanmelden: www.comeniusloge.nl.

vrijdag 14 oktober

KBO Naarden-Bussum ledenmiddag

De Sloep, links naast Mariakerk 14:00 uur

Dansgroep Baarn: VolksdansenDe Sloep, links naast de Mariakerk, Brinklaan 42.Leden gratis; niet leden € 2.00.

zaterdag 15 oktober

ANBO samen lunchen

Brownies en Downies 12:30 uur

Julianaplein 30 in Bussum. De consumpties zijn voor eigen rekening en worden apart afgerekend. Aanmelden voor 18 augustus bij Lidemey tel 035-8889959 of Pépé tel 035-6944483.

Ontmoet kunstenaars

Comenius Museum 15:00 uur

Meet & Greet in het Comenius Museum met de kunstenaars van de tentoonstelling 'Wereld Beeld'. Deze middag kunt u de kunstenaars Louise Schoon, Petra Knol Daudeij en Carola Mokveld ontmoeten en met hun in gesprek gaan.

Lezing Govert Schilling

Bibliotheek Gooi en meer vestiging Bussum 20:00 uur

Reserveren: www.biblitoheekgooienmeer.nl

Filmhuis Bussum

Florence Foster Jenkins

*THE DAUGHTER is een aangrijpend familiedrama.
*In CAPTAIN FANTASTIC schitteren Viggo Mortensen en zes kinderen, die proberen in de natuur te leven.
*DE HELD naar Jessica Durlachers roman.
*Spannende ANTS ON A SHRIMP toont het grootste culinaire experiment van Noma's chef-kok Redzepi.
*In CHRONIC weet een hospice-verpleger zich met zijn eigen leven geen raad.
*Dreiging en berusting in LES PREMIERS LES DERNIERS.
*Vertoning van TONIO alleen voor Filmhuisvrienden.
*FLORENCE FOSTER JENKINS over de slechtste operazangeres aller tijden.
*Dilemma in BACALAUREAT:.
*AS I OPEN MY EYES een persoonlijk gepassioneerd verhaal.
*LA TIERRA Y LA SOMBRA familiedrama over Colombiaanse suikerrietwerkers.
*Ingetogen DESDE ALLÁ laat tussen twee mannen een spanning vol vragen ontstaan.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling voor een breed publiek.
*Twee prachtige animatie-familiefilms, HUISDIERGEHEIMEN en MIJN NAAM IS COURGETTE.
*Klassieker: HEIMAT, laatste deel van de gerestaureerde monumentale kroniek over Duitsland.

Versa vrijwillgerscentrale

*BoodschappenPlusBus Versa zoekt een enthousiaste vrijwilliger administratie, die het leuk vindt om de telefoon op te nemen en de inschrijvingen te doen en te verwerken.

*Voedselbank Naarden/Bussum/Hilversumse Meent zoekt een Coördinator Loods- en voorraadbeheer die goed met een computer om kan gaan, en daarnaast heeft u ook coördinerende en logistieke taken.

*Stichting Rijksmuseum Muiderslot zoekt enthousiaste Vrijwilligers educatie.

*Vivium Zorggroep Naarderheem zoekt hulp bij het organiseren van evenementen.

Twee dagen lang genieten van de meest uiteenlopende kunstwerken

Bijzonder Bussums talent. Foto's: Bob Awick

BUSSUM / NAARDEN - Stichting Kunstkring Artes heeft het afgelopen weekend weer vele kunstliefhebbers mogen ontvangen in de ateliers. Verspreid door Bussum, en een enkeling in Naarden en de Hilversumse Meent, deden 41 kunstenaars mee aan de Open Atelier Route.

Zichtbaarheid voor de kunstenaars, laagdrempeligheid richting de bezoeker en laten zien dat kunst niet altijd duur of onbereikbaar hoeft te zijn. Dat is waar het ook om draait tijdens het atelierweekend, naast natuurlijk genieten van wat er te zien is. En die opzet lijkt geslaagd. Het Denksportcentrum Bussum waar dit jaar de centrale expositie plaatsvond kreeg op zaterdag ruim 230 bezoekers te verwerken. "Een mooi aantal", vertelt Gertie Knepper van de kunstenaarsstichting. "Ik wist niet dat er zo veel kunstenaars in Bussum en Naarden waren en wat een grote diversiteit", waren veel gehoorde reacties. Van schilderijen tot naaikunst en van zilversmid tot houtbewerker. Er was voor elke kunstliefhebber wel wat wils. De Vliegdenweg was ook erg in trek. Behalve de kunstenaars trok ook de muziek daar zeker 200 bezoekers.

Strenge selectie
De Open Atelier Route is er speciaal voor leden van Artes. Bussum en Naarden tellen meer kunstenaars maar niet iedere kunstenaar is automatisch lid van de kunstkring. Knepper: "We hanteren een strenge selectie, de kunstenaars moeten wel een bepaald niveau hebben." Door de fusie krijgt de kunstkring wel steeds meer aanmeldingen. Ze zijn in korte tijd ook gegroeid van 60 naar 80 leden. Elke maand houden ze een ballotage en voor de komende twee maanden zitten ze dan ook al vol.

Praten over kunst, dat verbindt.
Gezellige muziek erbij.
Heel divers werk.

Slagerij Verkleij viert 100-jarig bestaan met uitgebreide receptie in Spant!

'Trots op onze medewerkers en op wat er in die jaren is bereikt'

Zeker 180 mensen woonden de receptie in Spant! bij. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Met een drukbezochte receptie in Spant! vierde slagerij Verkleij haar 100-jarig bestaan. Ruim 180 gasten stonden zondag in Spant! in de rij om de eigenaren en het personeel van het familiebedrijf te feliciteren.

"Het was echt geweldig", laat Frans Verkleij, de huidige eigenaar in een reactie weten. "We hadden ruim 200 uitnodigingen verstuurd aan klanten, leveranciers, familie en vrienden."

Naast een gezellig samenzijn was er ook een officieel momentje waarin de historie van de slagerij werd uitgelicht door de broer van Frans Verkleij. Zelf hield de kleinzoon van de oprichter een praatje over het personeel en de toekomst van het familiebedrijf. "We zijn trots op onze medewerkers en op wat we hebben bereikt", is zijn korte samenvatting. De toekomst ziet hij vol vertrouwen tegemoet. "We hebben een zeer goede toekomst met onder meer eigen fabricaat worsten en maaltijden", vertelt de trotse Verkleij enthousiast. Dit jaar is het toevallig ook precies veertig jaar dat hij bij de slagerij werkt. "Een mooie aanleiding om over een tijdje ook een stap terug te doen", aldus de slager.

Uit de Historie van Bussum en omgeving

Plaats van de bunkers: midden van deze kaart uit 1905 ter hoogte van de stippellijn.

Wandelen bij De Fransche Kamp

Kinderen op één van de bunkers.

Het natuurgebied tussen Bussum en Hilversum herbergt geheimen. Er zijn resten van een militair kamp uit 1809. Aan de Hilversumse kant zijn resten van de tankgracht uit 1942. Vlak daarbij aan de rand van Trompenberg is het Blaskowitz-bunkercomplex uit de Tweede Wereldoorlog.

En deels op Bussums grondgebied liggen er zestig betonnen schuilplaatsen (zeg maar bunkers) uit 1918. In dat jaar, wat later het laatste jaar van de Eerste Wereldoorlog bleek, was het gebied dat nu De Fransche Kamp heet, voornamelijk heide en daar plande men in 1918 loopgravenlinies met schuilplaatsen. Nu is het vooral bos en daarin liggen maar liefst 60 bunkers verborgen, het eerste deel van de linie, onafgemaakt. Eén er van is er door de Historische Kring Bussum toegankelijk gemaakt. De Eerste Wereldoorlog is aan Nederland voorbijgegaan. Maar Nederland bereidde zich in die jaren 1914-1918 voor op een aanval. Naarden en Bussum gonsden van militaire bedrijvigheid én verveling. Eén van de zichtbare restanten van die militaire activiteiten is zondagmiddag 9 oktober te bezoeken, net op de grens van gemeente Gooise Meren en Hilversum.

Klaas Oosterom

Bunker'-wandelingen

Op zondag 9 oktober 2016 organiseert de Historische Kring bij en in De Fransche Kamp historische natuurwandelingen onder leiding van een gids met een bezoek aan een schuilplaats. Om 13.00, 14.00 en 15.00 uur start er een wandeling. Duur: 1 uur. Plaats: parkeerterrein in het bos bij De Fransche Kamp. Kosten: geen. Kinderen onder geleide. Van te voren opgeven is niet nodig

Tablet Android cursus in Bellefleur. Start 10 oktober maandag van 13.00-15.00 uur. Info: atcbellefleur@gmail.com of 035-5251837. Locatie: Mackaylaan 11 a in Naarden.

Gezocht: lieve en creatieve oppas om onze dochters van 5 en 7 iedere maandag en dinsdag om 15.00u van school op te halen en bij ons thuis een gezellige middag te geven. Eigen auto en referenties gewenst! Reacties graag naar oppas5en7@gmail.com

Te koop gevraagd tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, baartjes goud en zilver, muntenverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Vrijwilligers bieden kortdurende praktische hulp bij u thuis; vervoer, tuin, klusje, bezoekje, boodschap, computerhulp, wandelen etc. Deze hulp is bedoeld voor mensen met een lager inkomen, een beperking of voor mensen die om andere redenen deze hulp nodig hebben. Versa Vrijwillige Thuishulp; 035 6947455 ma-vr ;10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Vrouw heeft 9 jaar ervaring zoekt werk in de huishouding en strijkwerk e.t.c. Met goede refs Mevr. Els 10 euro p/u Tel-0621810399

"PEUTEROPVANG DE LAMMETJES" kleinschalig, flexibel, kindertoeslag, v.a 1 jaar 8 mnd. Bianca Groot 0622642730

Henny ten Brink Meubelmaatwerk Ankeveen. Creatieve oplossingen voor alle maatwerkmeubilair voor particulier en bedrijf. Tevens restauratie, onderhoud en interieur betimmeringen. tel. 0642104657

Wij ruimen de rest op als de kringloop is geweest, uw huis bezemschoon opgeleverd www.woningontruiming.com 0355233599

OPHEFFINGSUITVERKOOP FOURNITUREN-HANDWERKEN MARION 50%KORTING OP ALLE BREIGARENS EN BORDUURSTOFFEN KANT/BAND EN 35%KORTING OP BORDUURWERKEN EN FOURNITUREN.NIEUWE BRINK 1-3 BUSSUM MAAN-DINSDAG GESLOTEN.

Bespaar nu op je energierekening! ENERGYWAKEUP.NL of bel Toon 035-7111371

BUHR ZOEKT DEELRUIMINGEN: ZOLDER, KELDER, GARAGE, BERGING etc. Telefoon: 0653408425 (Robert) of 035-6937512 (Gérard)

VOOR AL UW SCHILDERWERK groot/klein. PMC biedt u altijd een vrijblijvende offerte.36 jaar ervaring. ?info 0653148137 pharskamp@hetnet.nl

Te huur droge opslagruimte centrum Bussum ongv. 15m2 €90- 06-41472427

Direct beschikbaar garagebox in Naarden. Pr Irenehof € 125 p/m, 06-10520490.

Karin Brunt, 06-29165460 klassiek zangles, zangworkshops en -projecten, mindfulness met muziek. www.karinbrunt.nl en
www.spelend-verbinden.nl

Wie wil 2 lieve honden uitlaten op ma & di om 12u, Brediuskwartier? 0628671647,Catherine

Te huur gevraagd garage met elektra. Omgeving Brinklaan Bussum. Tel. 06-27578835

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974. www.arthursloodgietersbedrijf.nl

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

Hoekbanken loungebanken uitverkoop outlet nieuw ZitAxi.nl Emmastraat 40 A Hilversum 035-5338784

Te koop: Bordeaux rode overgordijnen H 260 / B 400, 2 jaar gebruikt z.g.a.n. Tel.: 035-6942618

Bootcamptraining gratis! Vanaf jaargang 65 op donderdag om 09.15, training locatie sportcentrum Lunet Naarden. Info 033-6945899, 06-52281311, 033-6951707

Garage-sale za. 8 oktober H. v. Eijkenstraat 44 Naarden. Kunst - huisraad - speelgoed.

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur aan volledig ingerichte pedicure, schoonheidsnagelsalon 15m2. Inlichtingen; 035-6935525/06-22393323

Rabobank Gooi & Vecht maakt het verschil

Het afgelopen half jaar is Rabobank Gooi en Vechtstreek, ontstaan uit twee banken, samengesmeed tot één bank.

"Onze bankpas is niet beter of slechter dan die van de andere banken. Daarom maken in onze wereld in toenemende mate ménsen het verschil." Johan Drost, directievoorzitter Rabobank Gooi en Vechtstreek, windt er geen doekjes om. "Dat verschil willen we maken in elke situatie."

Het afgelopen half jaar is Rabobank Gooi en Vechtstreek ontstaan uit twee banken, samengesmeed tot een stevige, flexibele no-nonsensebank. De nieuwe koers is in vier klantbeloften vastgelegd. Johan Drost: "Die klantbeloften staan zwart op wit en iedereen mag ons daar voortdurend op aanspreken. Om het verschil te maken moet onze bank allereerst betrokken zijn. Als betrokken bank denken we in het belang van de klant, van de organisatie en van de samenleving waarin we actief zijn. Ook hebben we een actieve rol in lokale netwerken. Daarnaast participeren we in projecten die erop gericht zijn om onze omgeving te versterken."

De tweede klantbelofte: Het draait om u, om respect en inlevingsvermogen. "We zoeken naar de vraag achter de vraag, we tonen onze betrokkenheid en zorgen ervoor dat de klant binnen 24 uur aan tafel zit met een specialist. We zien de vraag om een hypotheek niet in eerste instantie als een verzoek om financiering, maar als de aanzet tot het realiseren van een droom."

Rabobank Gooi en Vechtstreek werkt oplossingsgericht. "Zo kom je tot onverwachte creatieve oplossingen die ook nog eens de financiële zelfredzaamheid van mensen bevorderen. Zo denken we mee over niet zo voor de hand liggende financieringen, zoals crowdfunding."
Afspraken maken, afspraken nakomen. Johan Drost is daar duidelijk in. "We willen het elke dag beter doen. Open en eerlijk. We beloven niet meer dan we waar kunnen maken en we doen graag meer dan we beloven. Een afspraak maken doen we op het tijdstip dat het de klant het beste uitkomt." Rabobank Gooi en Vechtstreek gaat met deze koers opnieuw verder dan het leveren van dienstverlening alleen.

Eind oktober begint een week waarin Rabobank Gooi en Vechtstreek met allerlei activiteiten laat zien waar de bank voor staat.

Een fijne plek om te werken

Werken vanuit huis wordt steeds populairder en zo gek is dat niet. Dat scheelt weer in de file staan en koffie uit een automaat. Bovendien kunnen veel mensen zich thuis beter concentreren. Zorg dan ook dat je thuiswerkplek een prettige werkplek wordt.

Plaats je werkplek op een lichte plek in huis en investeer. Vooral een goede bureaustoel mag niet onderschat worden. Zorg daarnaast dat de bovenkant van je beeldscherm op ooghoogte is. Je bent het meest werklustig als je genoeg frisse lucht inademt. Dit kan al door het raam open te zetten, maar ook planten hebben een luchtzuiverende werking.

Koolmonoxidemelder ontbreekt in veel huizen

In nog geen een op de drie huishoudens hangt een koolmonoxidemelder. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond onder 6000 panelleden.

Koolmonoxide (CO) is een gevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas en hout. Eind 2015 bleek uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid dat koolmonoxide niet alleen vrij kan komen bij slecht functionerende gashaarden en keukengeisers, maar ook bij moderne, goed onderhouden, cv-ketels. Een koolmonoxidemelder waarschuwt consumenten bij een verhoogde concentratie van CO.

Duurzaam


Op de Dag van de Duurzaamheid wil Urgenda laten zien hoe groot de duurzaamheidsbeweging in Nederland al is, door mensen en organisaties die met duurzaamheid bezig zijn op te roepen van zich te laten horen en 'nieuwe mensen' bij duurzaamheid te betrekken. Lees op de volgende pagina welke organisaties uit Weesp, Bussum, Hilversum en Huizen hieraan meedoen.

Columnist van deze week: Bertram Terpstra.

Interieur


Een openhaard is een warmtebron die een positief effect op je energiekosten kan hebben, maar daarnaast kan het een echte eyecatcher in huis zijn. Heb jij al langere tijd een openhaard waar je op uitgekeken bent? Betegel je oude schouw en hij is direct als nieuw!

NIEUWS


Consumenten met een woekerpolis verwachten te veel van hun adviseurs bij het zoeken naar een oplossing, volgens klachteninstituut Kifid. Adviseurs hoeven naast het zorgvuldig adviseren van consumenten alleen de oorspronkelijke polis aan te passen of om te zetten.

TIP!


Breng gezelligheid in de keuken door barkrukken te plaatsen. Op deze manier wordt de keuken nog meer een ontmoetingsplek waar je samen met het eten bezig bent en gezellig met elkaar kunt kletsen. Barkrukken geven je keuken direct een andere, ongedwongen uitstraling.

Regio actief tijdens Dag van de Duurzaamheid

Dé dag waarop duidelijk wordt hoe groot de duurzaamheidsbeweging al is.

Tijdens de landelijke Dag van de Duurzaamheid, op maandag 10 oktober, vinden door heel Nederland duizenden duurzame activiteiten plaats. Op initiatief van duurzaamheidsorganisatie Urgenda laten bedrijven, burgers, overheden, scholen en maatschappelijke organisaties samen zien dat duurzaamheid niet alleen noodzakelijk is, maar ook inspirerend, innovatief en winstgevend.

Basisschool

Ook in de regio Gooi & Vechtstreek staan er verschillende activiteiten op de planning. Op De Terp in Weesp en dr. Maria Montessori in Huizen wordt voorgelezen en gaan voorlezers in gesprek met leerlingen over duurzaamheid. Op KinderCampus Brede Basisschool en BSO voor Ervaringsgericht onderwijs, beide in Hilversum, worden de kinderen uitgedaagd om zo min mogelijk afval achter te laten. In de dagen voor maandag 10 oktober zullen kinderen bij de start en het einde van de schooldag, mede leerlingen en ouders laten zien en vertellen, wat hun ideeën zijn om dit doel te bereiken. Ouders worden opgeroepen om mee te denken met hun kinderen.

Tony's, Tesla en ID&T

Organisaties

In het Spant in Bussum worden drie minicolleges gegeven door topsprekers (Tony's Chocolonely, Tesla en ID&T) waarin je handvatten krijgt die je kunt toepassen op je eigen duurzame ondernemerschap. Good2Connect organiseert tezamen met diverse andere Hilversumse ondernemers de 'Dag van de Duurzaamheid Hilversum' waarbij niet alleen duurzaamheid maar juist winst voor mens, maatschappij en milieu centraal staan. Bedrijven, winkels, restaurants en non-profit organisaties die hier praktisch mee aan de slag willen, worden van harte uitgenodigd.

Topprioriteit

"De Dag van de Duurzaamheid is hèt moment van het jaar om de duurzaamheidsbeweging in Nederland nog zichtbaarder, groter en manifester te maken. We willen een circulaire economie die draait op duurzame energie en groene grondstoffen, want het klimaat is zichtbaar aan het veranderen.", aldus Urgenda directeur Marjan Minnesma

De afgelopen zeven jaar is de Dag van de Duurzaamheid uitgegroeid tot dé dag waarop duidelijk wordt hoe groot de duurzaamheidsbeweging al is. Iedereen kan meedoen; van kleine persoonlijke acties in huis, met de straat of met de buurt tot een grote actie in de stad of op het werk.

Column

Uitdaging

Designa Interieur & Architectuur creëert al vele jaren exclusieve huizen en sfeervolle interieurs. Alles disciplines worden gebundeld en samen met de beste professionals adviseren wij in de wereld van het exclusieve wonen. Steeds meer mensen realiseren zich dat zij bij het creëren van die gewenste kwaliteit en sfeer de hulp van woonspecialisten nodig hebben. Bij Designa Interieur & Architectuur maken wij de juiste keuzes voor u en schakelen wij de beste specialisten in. In de woonbranche is een vertrouwensrelatie met de klant ook van groot belang. Kwaliteit en vertrouwen: daar draait het om.

Sinds 1994 ben ik actief in de wereld van het mooie wonen en heb door de jaren heen ervaren hoe belangrijk het is om de wensen van de klant centraal te stellen. Afhankelijk van de opdracht stellen wij als architectenbureau bij elk project een optimaal team samen van de beste vakmensen op het gebied van onder meer architectuur, interieurontwerp, verlichting, klimaatbeheersing, duurzaamheid, veiligheid, domotica en tuinontwerp. Eén teamlid staat altijd van tevoren vast: de klant. Door de interactie tussen de opdrachtgever en ons team van specialisten kunnen we samen tot een inspirerend ontwerp komen. Ons uitgangspunt voor een ontwerp is wat de klant wenst, wat hij ons vertelt. Daar luisteren wij heel goed naar. De basis voor elk project is het 'Plan van Eisen en het Plan van Wensen'.

Ons enthousiasme over het vak is aanstekelijk. Wij hebben een duidelijke mening over architectuur, wonen en over de rol die Designa Interieur & Architectuur bij het realiseren van een fantastische leefomgeving kan spelen. Iets creëren is het mooiste wat er is. Toen ik jong was, werkte ik als stagiair op een ontwerpbureau en werd direct gepakt door de creativiteit en passie waarmee de designers in de weer waren om een prachtig ontwerp te maken. Dat was het moment waarop ik dacht: dat wil ik ook. Ook nu, na al die jaren, vind ik mijn werk nog steeds elke dag boeiend en fascinerend. Met Designa ben ik ruim twintig jaar geleden begonnen omdat ik vrij en onafhankelijk wilde zijn. In al die jaren heb ik in ieder geval één ding geleerd: je bent zo goed als je laatste werk. Daarom kun je in ons vak nooit achteroverleunen.

Het enthousiasme is aanstekelijk

Iedere dag is weer een nieuwe uitdaging!

Huis op het oog. En nu?

Afgelopen zaterdag was de Open Huizen Dag. Misschien heb je wel een aantal leuke huizen gezien en besloten dat je een bod wilt uitbrengen op één van de huizen.

De volgende stap is dat je gaat onderhandelen. Bedenk van tevoren hoeveel je maximaal voor het huis over hebt en op welke punten je bereid bent tot concessies. Zo weet je het meteen of verder onderhandelen zin heeft. Probeer meerdere manieren te bedenken om tot overeenstemming te komen. Is de prijs niet onderhandelbaar? Wellicht valt er wel te onderhandelen over de overdrachtsdatum of roerende zaken. Onthoud dat onderhandelen een proces is met twee winnaars: de verkoper verkoopt zijn huis voor een goede prijs en jij krijgt het huis dat je graag wilt hebben voor een bedrag dat u ervoor over heeft.

Kom maar op met de herfst!

Komende weken staat de chrysant in het zonnetje! Je kunt ze makkelijk combineren met andere prachtige bloeiers, zoals de roos en anthurium. Door de bloemen in allemaal verschillende vormen en kleuren vaasjes te zetten, krijg je een vrolijk geheel!

Geniet wel twee tot drie weken lang van de chrysanten met de volgende tips.
- Kies een schone vaas en vul deze met kraanwater op kamertemperatuur (en vul regelmatig bij).
- Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid.
- Snij of knip de chrysantenstelen 3-5 cm schuin af.
- Zorg dat er geen blad in het water hangt.
- Zet chrysanten niet op de tocht, in de volle zon, bij een fruitschaal of bij de verwarming.

Design & antiek

Van vrijdag 21 tot en met zondag 23 oktober vindt in het Hotel Lapershoek, Hilversum, de Design en Antiekbeurs plaats.

Voor de 8e keer opent VAD Fairs haar deuren voor liefhebbers & verzamelaars. DE VAD (Verenigde Antique Dealers) Fair is een gevarieerde antiek beurs met kwaliteit voor iedere budget als kenmerk.

25 / 36

28 / 36

De nieuwe najaars/wintercollectie

is binnen! Kom eens langs en laat u inspireren en adviseren.

Met veel aandacht en zorg is er weer een mooie en stijlvolle collectie neergezet met labels als Closed, Dante6, No Man's Land, Woman by Earn, Lolly's Laundry en nog veel andere bekende en minder bekende merken.

Speciaal voor het 1-jarig bestaan

willen wij u een mooi sieraad aanbieden.

Bij een besteding vanaf 150 euro

ontvangt u een speciaal voor GOOI

ontworpen armband of oorbellen

van Petra Reijrink. (zie afbeelding,

zolang de voorraad strekt)

GOOI Fashion, 1 jaar !

In augustus 2015 opende GOOI haar deuren in Bussum.

Na 20 jaar voor bekende modemerken te hebben gewerkt en veel kennis te hebben opgedaan in defashionindustrie, was de keuze niet moeilijk om een nieuwe conceptstore in het midden-hoogsegment te beginnen.

Het was een bevlogen, interessant en erg leerzaam jaar. Van het bedenken van het GOOI-concept tot een grote verbouwing en het neerzetten van mooie, stijlvolle collecties.

Het is gelukt en daar ben ik enorm trots op.

Steeds sneller gaat de Gooise tamtam over "een nieuwe aanwinst in het Bussumse".

De enthousiaste ontvangst van de winkel heeft geresulteerd in een snel groeiend aantal vaste klanten.

Bij GOOI draait het om slowfashion waar een mooie tijdloze uitstraling en luxe essentials aan ten grondslag liggen. We zitten in een tijdperk waar steeds bewuster wordt geconsumeerd en men steeds meer voor mooie materialen en goede pasvormen gaat.

Aandacht voor de klant en het product: dat is waar het bij GOOI om gaat.

De vele leuke en boeiende klanten die GOOI het eerste jaar hebben bezocht wil ik hartelijk danken. Het was een geweldige start en ik kijk ernaar uit om u de komende tijd opnieuw te kunnen adviseren.

Graag wil ik u uitnodigen om langs te komen voor de najaars/wintercollectie. Speciaal voor het 1-jarig bestaan wil GOOI u een mooi sieraad geven.

Iedere klant met een besteding vanaf 150 euro ontvangt een, speciaal voor GOOI ontworpen, armband of oorbellen van Petra Reijrink (zolang de voorraad strekt).

Adres: Veerplein 29 (tegenover Bruna, rechts van McDonald's)

1404 DA Bussum

Tel: 035-7505480

Gooilabels.com

29 / 36

Regisseer jullie eigen sprookje onder leiding

van een professionele weddingplanner.

Ben jij ten huwelijk gevraagd tijdens een zwoele zomeravond?

Maar krijg je al stress van het idee waar te beginnen? En heb je al

heel Pinterest doorgespit op zoek naar jullie thema? Schakel dan

Sparkling Weddingday in!

Ik bied persoonlijke ondersteuning tijdens de voorbereidende en

uitvoerende fase waar het bruidspaar centraal staat. Ik werk niet

alleen als weddingplanner, maar ook als ceremoniespreker.

Schrijf je dan nu in voor een

kennismaking via

info@sparklingwedding.nl

en vermeld 5oktoberNN

als onderwerp en ontvang

50% korting!

www.sparklingweddingday.nl

32 / 36

Centro Mio nieuw in Laren

'Met mindfulness meer grip

op je eigen leven'

LAREN – Mensen gelukkiger maken en dichter bij zichzelf brengen. Dit is onder andere het doel van de nieuwe mindfulnesspraktijk Centro Mio van Brigitta Derksen in Laren. Iedereen die last van stress heeft, meer bewust

wil zijn van zijn eigen grenzen en behoefte heeft aan

persoonlijke ontwikkeling kan bij Centro Mio terecht.

Dit geldt ook voor zorgprofessionals als therapeuten en coaches die mindfulness in hun eigen praktijk willen inzetten en zich hierin willen verdiepen.

Centro Mio heeft op dit gebied zijn sporen verdiend.

Mindfulness betekent simpelweg: volledig bewust zijn van wat er gebeurt en

in contact zijn met wat je daarbij ervaart. Door je aandacht naar het hier en nu te brengen, leer je om in het moment te leven, beter om te gaan met stressvolle situaties en gemakkelijker te ontspannen. Je merkt bijvoorbeeld dat je ademhaling rustiger wordt. Dit bereik je in acht wekelijkse bijeenkomsten van tweeënhalf uur, een oefendag én dagelijks uitvoerbare thuisoefeningen. De trainingen bij Centro Mio zijn erg praktisch en beslist niet zweverig. Dit kan zowel in een groep als individueel. De meeste zorgverzekeraars vergoeden (indien aanvullend verzekerd) de consulten en enkele zelfs de mindfulnesstrainingen.

Keuzes

Centro Mio biedt naast de individuele ondersteuning verschillende trainingen aan in de praktijkruimte in Laren. Het aanbod is divers: mindfulness stressreductietraining, mindfulness voor de professional, mindfulness & hooggevoeligheid en mindful afvallen. Bij deze laatste training wordt gebruikgemaakt van

'Momentum', een wetenschappelijk onderbouwd voedingssupplement waarmee je op een gezonde manier binnen zes weken lichaamsgewicht kunt verliezen.

Start trainingen

In oktober starten er mindfulnesstrainingen in Laren bij Centro Mio aan

de Kwartel 25. Inschrijven kan via info@centromio.nl.

Voor meer info: www.centromio.nl. De trainingen worden verzorgd

door Brigitta Derksen die (inter)nationaal is geschoold en is aangesloten

bij diverse beroepsverenigingen. Centro Mio verzorgt al sinds 2008

succesvol mindfulnesstrainingen in Elst.

34 / 36

Nissan Micra wordt steeds slimmer

Sterke groei in Europa

De nieuwe Micra is slimmer, schoner en leuker, zegt Nissan.

Auto's worden slimmer, schoner en leuker. Hightech-oplossingen gaan samen met zinderend design. Het rijdende bewijs is de vijfde generatie Nissan Micra die debuteert op de Autosalon die nu in Parijs wordt gehouden.

'Deze Micra voelt zich perfect thuis in de stad', vat Paul Willcox van Nissan Europe samen. "Ons hele modellengamma is enorm in ontwikkeling. Dat brengt ons dichter bij de toekomst volgens onze Intelligent Mobility-visie. Hierin beschrijven we hoe auto's zullen rijden, worden aangedreven en ook steeds meer integreren in ons leven. De nieuwe Micra is een bouwsteen hiervan."

Nissan werkt met Intelligent Mobility aan makkelijker, veiliger en schoner autorijden. Intelligent Drive is een belangrijk onderdeel, de automatische piloot die autonoom rijden dichterbij brengt. Dan is er het programma Intelligent Power, dat zorgt voor efficiency en vermogen, met als speerpunt elektrisch rijden.

Groei verkopen
De Europese resultaten van Nissan groeien. Vooral de sterke verkoop van Crossovers en EV's zorgde voor rugwind. In West-Europa noteerde Nissan aan het einde van financieel jaar 2015 een verkooptoename van 9,4 procent. Grote stijgers zijn Spanje (+19,3 procent), Duitsland (+13,2 procent), Italië (+8,8 procent), het Verenigd Koninkrijk (+4,2 procent) en Frankrijk (+3,9 procent).

100.000ste Toyota-hybride in Nederland

Het feestnummer is te winnen in de hybrideactie.

Toyota Nederland heeft afgelopen week een historische mijlpaal bereikt door de magische grens van 100.000 hybride auto's te passeren. Het feestnummer is een Toyota Prius.
Om dit te vieren wordt het 100.000e exemplaar binnenkort cadeau gedaan aan de winnaar van een recente hybrideactie. Bijna 1.000 automobilisten deden eraan mee door deze zomer een hybride proefrit te maken bij de Toyota-dealer of tijdens het Hybrid Experience Weekend bij Toyota-importeur Louwman & Parqui. De Prius wordt op 7 oktober hier uitgereikt.

Duurzame revolutie
In 1997 zag de eerste generatie Toyota Prius het levenslicht. Dat Toyota een Full Hybrid – met zowel een benzinemotor als een elektromotor – in massa ging produceren, was destijds ongekend. Al in zijn introductiejaar werd de Prius in Japan echter uitgeroepen tot Car of the Year.

De Toyota Prius bleek een schot in de roos. De auto ontketende een duurzame revolutie in de autowereld. De tweede generatie Prius werd in 2005 in Europa eveneens verkozen tot Auto van het Jaar met een overweldigende voorsprong.

Opel komt met MOKKA X en nieuwe Zafira

De MOKKA X vervangt de Mokka.

De Opel Mokka en de Opel Zafira Tourer zijn de afgelopen jaren veel verkochte modellen gebleken. Dus tijd voor vernieuwing, zegt Opel.

De Mokka wordt vervangen door de nieuwe MOKKA X en de Zafira Tourer door de nieuwe Zafira. Beiden zijn fraai gelijnde modellen die voorzien zijn van de nieuwste ontwikkelingen op veiligheids- en multimedia gebied. Sinds afgelopen weekend staan de nieuwe modellen in de showroom van menig Opel-dealer. Er kan in dat geval worden proefgereden met beide modellen.

Voor de snelle beslissers is er extra voordeel te behalen. Speciaal geprijsde intropakketten op de Zafira en 3 jaar gratis Opel Onstar met 4G WIFI en de afleverkosten cadeau. Dit geldt op alle nieuwe Opels die dit kwartaal gekocht worden en geeft al gauw een voordeel van meer dan duizend euro.

Verjaardagspartijtje Volvo 850

Foto: Bastiaan Miché

Wie aan Volvo denkt, denkt aan een betrouwbare en degelijke auto. De belichaming van dit imago moet wel de Volvo 850 zijn. Afgelopen week was er in Hilversum een grote meeting. Want de 850 is jarig. Op Zonnestraal kwamen liefhebbers van het model samen ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van deze trouwe vierwieler. Onze fotograaf Bastiaan Miché maakte een fotoserie, die te zien is op HilversumsNieuws.nl.

Nieuwe Discovery tussen de LEGO

Land Rover heeft de nieuwe generatie Discovery op spectaculaire wijze onthuld. De nieuwe fullsize zevenpersoons Discovery maakte zijn werelddebuut op het grootste LEGO-bouwwerk ter wereld: een dertien meter hoge LEGO-versie van de beroemde Tower Bridge in Londen (5,8 miljoen steentjes). De vijfde generatie Discovery profiteert van Land Rovers sterke, veilige en lichte fullsize-SUV-architectuur. Bovendien is de Discovery ontworpen, ontwikkeld en gebouwd met de hulp van enkele van de 1.300 jonge, getalenteerde engineers die momenteel deelnemen aan opleidingsprogramma's bij Jaguar Land Rover.