NaarderNieuws

21 oktober 2015

NaarderNieuws 21 oktober 2015


Drie verkiezingsdebatten in aanloop Gooise Meren

Op zoek naar klare taal: zijn ze voor of zijn ze tegen? Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Enter Media, uitgever van BussumsNieuws, NaarderNieuws en MuiderNieuws, houdt in nauwe samenwerking met GooiTV en de toekomstige gemeente Gooise Meren drie verkiezingsdebatten in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Het eerste debat is op dinsdagavond 27 oktober in het stadhuis van Naarden. Op donderdag 5 november is de kazerne in Muiden de locatie en het slotdebat wordt gehouden op maandag 9 november in het gemeentehuis van Bussum. Alle debatten starten om 20.00 uur en duren maximaal twee uur.
Per avond komen vijf stellingen aan bod waar telkens twee partijen over zullen debatteren, waarna ook de andere partijen zich in het debat kunnen mengen. Dat alles gaat in een redelijk snel tempo zodat het geen langdradige avond wordt en de bezoeker met veel informatie huiswaarts kan keren.

Parkeren, burgemeester
Onderwerpen die aan bod zullen komen zijn onder andere: dorpsraad, voorzieningen, parkeren, toerisme en de profielschets voor de toekomstige burgemeester. Sommige onderwerpen zullen in twee debatten terugkeren, maar dan met andere partijen die tegenover elkaar staan.

De drie avonden worden geleid door hoofdredacteur André Verheul van Enter Media en tv-presentator Ruud Bochardt van GooiTV. De lokale tv-zender zal het laatste debat ook uitzenden.

18 november
De gemeenteraadsverkiezingen (officieel: herindelingsverkiezingen) worden gehouden op woensdag 18 november. De komende tijd wordt in deze krant veel aandacht besteed aan de standpunten van de verschillende politieke partijen. Vanaf deze week verschijnt wekelijks een pagina met daarin aandacht voor twee verkiezingsthema's. In één oogopslag is duidelijk hoe de partijen hierover denken. Deze krant werkt hierbij samen met de StemWijzer.

De Stemwijzer Gooise Meren is inmiddels geopend. Door vragen te beantwoorden via gooisemeren.stemwijzer.nl wordt direct duidelijk welke partij het beste past bij het opgegeven profiel.

De politieke partijen organiseren zelf ook nog allerlei bijeenkomsten en momenten waarop ze zichzelf laten zien. Denk aan bezoeken in de wijk en flyeren op de markt. Daarnaast is al aangekondigd dat diverse Haagse politici hun gezicht in Bussum, Naarden en/of Muiden laten zien om de campagne van hun lokale afdelingen te steunen.

GooiTV
GooiTV nodigt in het politiek-maatschappelijke discussieprogramma 'In Derde Termijn' verschillende politici uit. Zaterdag 31 oktober zijn de spoorwegovergangen onderwerp van gesprek. De Bussumse wethouder Nen van Ramshorst (GroenLinks) gaat in debat met Roel Kamphuis van de ChristenUnie over de verbetering van de veiligheid van de spoorwegovergangen.

PvdA-lijsttrekker Gerard Boekhoff is ook aanwezig om te praten over de zorg. Wie nog een prangende vraag heeft aan deze Bussumse wethouder kan deze mailen naar redactie@bussumsnieuws.nl. De vraag zal dan worden gesteld door Ruud Bochardt.

Veel autokraken

NAARDEN - Naarden heeft de afgelopen weken veel last gehad van autokraken. Tussen augustus en oktober waren zeker 15 auto's het doelwit.

Het was vooral raak rond het Adriaan Dortsmanplein en de Kooltjesbuurt. Van de meeste auto's werden ramen kapotgeslagen en werden vervolgens spullen gestolen. Het gaat om onder meer laptops an andere dure spullen. "Veel van deze voorvallen kun je gewoon voorkomen door niets in de auto achter te laten. We roepen mensen dan ook op om hun spullen vooral mee te nemen", zegt wijkagent Robin Vlug.

De afgelopen weken werd er al extra gecontroleerd door agenten. "Het gaat nu al wat beter, maar als mensen wat verdachts opmerken mogen ze ons meteen bellen."

42%

van de kinderen uit Naarden gaat naar de opvang, dat is hoger dan landelijk (31%)

Weerbericht

Overwegend droog, af en toe zon, vrij zacht
Met de passage van een warmtefront woensdag met enige tijd regen komt er eindelijk weer een zuidwestelijke luchtstroming op gang. Onder invloed van een hogedrukgordel ten zuiden van Nederland blijft het tot zondag meest droog. Naast bewolking en lokaal mist is er kans dat de zon af en toe door de bewolking kiekt. Vooral de nachten verlopen een stuk zachter.

Donderdag en vrijdag
Voor donderdag wordt wederom veel bewolking verwacht. Met name in de nacht en ochtend kan er lokaal wat lichte regen vallen. Verder blijft het droog. Er waait een matige westenwind. Het wordt zo'n 14 graden. In de nacht naar vrijdag is er kans op mist. Overdag blijft het droog met kans op een beetje zon. Er waait een zwakke zuidenwind. Het wordt 14 à 15 graden.

Het weekeinde
Zaterdag is het eerst droog bij een matige zuidenwind. De zon schijnt af en toe. In de avond neemt de bewolking toe met kans op een paar spatjes regen. In de nacht naar zondag en in de ochtend valt er een beetje regen. Later op de dag klaart het stilaan op. De wind draait naar het zuidwesten. De nachtelijke minima liggen rond 9 graden, overdag oplopend naar 13 graden.

Weetje
De hoogste gemeten temperatuur in dit herfstseizoen bedraagt 20.2 graden op 12 september. Sinds 1925 is de hoogste temperatuur in de herfst niet zo laag geweest. Tot eind oktober komt de temperatuur soms nog boven 20 graden. Dat gebeurde in de zeer warme herfst van 2005 en 2006 en ook in de afgelopen drie jaar, met op enkele dagen nog maxima van 22 à 23 graden.

Visarend gaat en klapekster komt

De winter loert nog niet maar komt er wel aan. Duidelijk te merken in de vogelstand. Met dank aan Harry voor de foto.

We hebben afgelopen maanden kunnen genieten van de regelmatige verschijning van de visarend boven de Hilversumse Bovenmeent. Vertoonde een paar keer zijn kunsten als geduchte visvanger. Maar rond de 13e oktober is voorlopig het laatste exemplaar gezien. Precies op diezelfde datum verscheen de trouwe klapekster. Nu alweer een jaar of vijf van de partij. Of het om steeds dezelfde gaat weten we natuurlijk niet, maar leuk blijft het. Inmiddels zijn ook de echter wintergasten algemeen genoteerd: kramsvogels, koperwieken, sijzen, kepen en de kolganzen zijn weer helemaal thuis. In het rietgebied rond de Naardermeer zijn nu vaak grotere en kleinere groepjes baardmannetjes, ook wel baardmezen genoemd, te zien. En nou niet meteen denken aan die twee mannen van de tv. Voor de echte vogelaars te gênant om naar te kijken. Een echte cartoon! Nee, de baardmannetjes die we nu te zien kunnen krijgen zijn ware schoonheden met een haast exotisch uiterlijk. Moeilijk in de kijker te krijgen, maar als je eenmaal hun tingel hebt gehoord is opsporen niet zo'n klus. Vooral niet omdat ze geneigd zijn met z'n allen op te vliegen naar elders. Rond de vogelkijkplek zit momenteel een groepje van een stuk of 15. Vertrokken zijn ook de purperreigers en de lepelaars, hoewel een incidentele waarneming mogelijk blijft. Alle hoop is momenteel gevestigd op de kraanvogels, die weer op reis gaan en vaak bij ons overvliegen.

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman H.A.; Naarderheem 10.30 u. dr. J.P. Schouten
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 24/10 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. C. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; vr. 30/10 16.00 u. Rozenkransgebed
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. pastor A. Visser; 17.00 u. Cantatedienst
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw.ds. H.H. Muns
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. L. Korevaar
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. T.W. Bennekom; 17.00 u. ds. K. van Meijeren
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. A.J. Klok
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum kwartetdienst in Laren
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. zr. A. Annes
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W.F. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. mw. ds. F.H. Karelse-Dijk; 19.00 u. KerkAnders
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Schootsvelden

Ik feliciteer Marleen Sanderse met de geslaagde aanpak van het verbeteren van de zichtlijnen op de Vesting naast het vogelasiel. Resultaat, een schitterend open zichtveld (schootsveld) vanaf de vestingwal en het wandelpad.
Vanaf de andere kant gezien is het jammer dat een groot gedeelte van de vestingwal en de buitenste vestinggracht ter plaatse aan het zicht onttrokken wordt door de wilde opgroei van bomen en struiken langs de oever van het wandelpad, komend vanaf de Van Limburg Stirumlaan. Als deze wildgroei verwijderd zou worden is dit project pas echt geslaagd! Zou je hier nog eens naar willen kijken?

Joop Smeets

Natuurmonumenten wil ganzen gaan vergassen

Ganzen zitten broedvogels in Naardermeer in de weg

Er zijn teveel ganzen rondom het Naardermeer en dat moet aangepakt worden, zo stelt Natuurmonumenten. Foto: Christian Pfeiffer

door Christian Pfeiffer

NAARDEN - Het loopt de spuigaten uit met de ganzen in het Naardermeer. De populatie van de vogels is enorm en daarom wil Natuurmonumenten de beesten vanaf volgend jaar gaan vangen en vergassen. Om hoeveel ganzen het precies gaat, is niet duidelijk. Het aantal zal in de duizenden lopen. Het doel is dat andere vogels in het Naardermeer hierdoor weer een kans krijgen.

De ganzenkolonies groeien enorm de laatste jaren, een provinciaal probleem. Probleem is dat de ganzen vooral het malse gras eten bij de boeren in de omgeving en vervolgens slapen in het Naardermeer. Boeren die schade hebben kunnen vervolgens wel weer een vergoeding krijgen uit het Faunafonds, maar omdat de schade toeneemt en de kosten voor het fonds hoger worden, brokkelt het maatschappelijk draagvlak voor die vergoedingen af, zo zegt Natuurmonumenten.

Dierenbescherming pleit voor diervriendelijke alternatieven

Eieren behandelen
De provincie Noord-Holland heeft begin vorige maand ontheffing gegeven aan de Faunabeheereenheid voor de aanpak van de grauwe gans, brandgans, nijlgans, Canadese gans, kolgans en rietgans in het natuurgebied van Natuurmonumenten. Van 1 maart tot 1 mei mogen de eieren van de ganzen worden behandeld tegen uitkomen en van 15 mei tot 15 juli mogen de ganzen worden gevangen als ze in de rui zijn. Dan zijn ze weerloos. Het gaat daarbij specifiek om ganzen die niet overwinteren in het Naardermeer.

Een woordvoerder van Natuurmonumenten bevestigt de plannen voor het Naardermeer. "Er is op dit moment draagvlak voor de bestrijding van de ganzen. Het afvangen van de vogels in de rui is volgens ons de meest diervriendelijke methode." Vooral de aalscholver, purperreiger, zwarte stern, snor en grote karakiet moeten baat hebben bij het terugbrengen van het aantal ganzen. Die vogels hebben last van de ganzen en de populaties in het Naardermeer slinken. Er worden minder broedparen geteld.

Ganzen worden gevangen als ze weerloos zijn

Verzet
Binnen de jaagwereld wordt er met gefronste wenkbrauwen gekeken naar het plan. De jagers stellen dat het vangen van grote hoeveelheden weerloze ganzen in de rui heel wat anders is dan het jagen op ganzen die wel wegvliegen.
Een jager schiet tot een tiental ganzen per dag op een goede jacht, maar met het afvangen van ganzen in de rui gaat het om honderden per dag die worden opgedreven en in netten worden gevangen om vergast te worden. Dat mag pas recent.
Tegen de methode is landelijk verzet, onder meer door de Dierenbescherming die pleit voor meer diervriendelijkere alternatieven.

Overigens wijst Gerard Buhr, lokale kenner van het Naardermeer en vogelaar, Natuurmonumenten aan als schuldige van de ganzenplaag. "Door overal door Nederland wetlands te creëren komen er steeds meer ganzen. De Nederlandse boeren hebben heel goed gras op hun weilanden en omdat er overal poeltjes water zijn, hebben ze genoeg te drinken en broedplekken."

Buhr heeft geen moeite met het vangen en vergassen van de ganzen. "Er wordt ook door jagers geschoten. Dat vind ik ook niet altijd humaan. Met name op zaterdag zie je de aangeschoten ganzen uit de lucht naar beneden vallen. Ze zijn niet altijd in één keer dood. De ganzen liggen dan nog zo een half uur te klapwieken en te spartelen totdat de jager ze de nek omdraait. Vergassen vind ik op zich geen verkeerde ontwikkeling."
Ook de Vogelwerkgroep Het Gooi en Omstreken houdt de ontwikkelingen in het Naardermeer in de gaten en gaat in gesprek met Natuurmonumenten over de plannen.

NVC: SC Muiden welkom op velden

NAARDEN - Wat voetbalclub NVC betreft mag het 'dakloze' SC Muiden komen voetballen op de velden van de Naarder club aan de Amersfoortsestraatweg. Dat laat de club weten na gesprekken met haar Muidense buurman.

Voetbalclub SC Muiden heeft al een tijd geen complex meer, omdat het terrein waar de oude club stond bebouwd gaat worden met huizen. Het duurt nog even voordat de voetbalclub terecht kan op een eventueel nieuw complex. De club zoekt nu naar ander onderdak om toch te kunnen voetballen. NVC laat weten open te staan om SC Muiden te helpen. De twee clubs hebben samen al besproken of het überhaupt mogelijk is om de teams van SC Muiden te laten voetballen. "Op de zondag is dat geen probleem, op de zaterdag zal dat wat meer passen en meten worden. Maar we denken dat het mogelijk moet zijn", laat NVC-voorzitter Rob Snijders op de website van de club weten. Afgelopen weekend voetbalde het eerste elftal van SC Muiden al een wedstrijd op het veld van NVC.
Of SC Muiden de komende tijd structureel mag gaan voetballen op de Naardense velden hangt nu af van de gemeenten Naarden en Muiden. NVC huurt de velden van de gemeente. Naarden en Muiden moeten samen onderhandelen over de eventuele huur van de NVC-velden. Er moet onder andere gesproken worden over vergoedingen.

Meer woningen verkocht

NAARDEN - Het gaat weer beter op de Naarder woningmarkt: er worden meer woningen verkocht. Dat valt te concluderen aan de hand van recente gegevens van NVM-makelaars.

De afgelopen negen maanden werden er 184 woningen verkocht, dezelfde maanden een jaar eerder waren dat er nog 33 minder. Daarmee wordt de trend van de afgelopen jaren voortgezet: het aantal verkopen neemt vanaf halverwege 2012 al toe.

Winkelwagens volgeladen met tassen

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Witte plastic zakken aan voordeuren, tieners met winkelwagens door de straten van Naarden. De havo-2 leerlingen van het Willem de Zwijger College hebben vorige week bij vele huishoudens in Naarden houdbare levensmiddelen opgehaald. In totaal waren 5000 huishoudens aangeschreven met de vraag een zak vol eten aan de deur te hangen. Hoewel de telling van de artikelen nog niet is afgerond, laat de Voedselbank Naarden, Bussum, Hilversumse Meent al weten hier enorm blij mee te zijn. Ze zien het aantal gezinnen weer toeneemt.

Mannen maken kennis met rugby

NAARDEN - Rugby Club 't Gooi heeft vorige week donderdag een succesvolle clinic gegeven aan mannen onder de noemer Men's Introduction to Rugby: Where the men are separated from the boys.

De introductie werd gekenmerkt door regen, heel veel regen. Dat weerhield deze echt mannen natuurlijk niet van het passen, kicken, scrummen en tackelen.

De club merkt, mede door het WK rugby, dat er weer meer belangstelling is voor de sport. Eerder konden belangstellende dames al een clinic volgen. De laatste activiteiten omtrent het WK is dat de komende drie weekenden alle kwartfinales, halve finales en finales van het WK live worden uitgezonden op een groot scherm in de Poort, het clubhuis van de rugbyclub.

'Nooit meer een knuffel van zijn drie meiden'

Peter van der Meer vertelt zijn verhaal in het AD

Onmetelijk verdriet. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Bij de ramp met de MH17 verloor Peter van der Meer zijn drie dochters Sophie, Fleur, Bente, en zijn ex-vrouw Ingrid Meijer. Voor het eerst heeft hij zich in het Algemeen Dagblad uitgesproken over zijn onmetelijke verdriet.

In een zeer indringend interview in het AD vertelt hij over de dag van de ramp en hoe hij het nieuws hoorde. Hij spreekt liefdevol over zijn dochters en respectvol over zijn ex-vrouw. Hij maakt duidelijk wat het verlies met hem heeft gedaan, hoe hij de begrafenis heeft beleefd en hoe hij zijn eigen leven weer oppakt met steun van zijn vriendin Floos.

Afscheidsknuffel
Boven het artikel in het AD staat de kop 'Nooit meer een knuffel van zijn meiden'. Peter besluit het interview met: "Ik krijg nooit meer een knuffel van ze. Dat zou ik zo graag willen, een definitieve afscheidsknuffel. Ik heb besloten om te gaan leven, om er niet uit te stappen. Dat heeft ook met Floos te maken en ik hou gewoon te veel van het leven. Maar er is wel heel veel kapotgemaakt. Echt ontzettend veel.''

Op onze website naardernieuws.nl staat een link naar het interview in het AD.

Stephanie Padt-Daams


37 jaar
Marketeer
Woont in Naarden sinds 2013

En bevalt het in Naarden?
"Ja, ik kende de omgeving goed omdat ik ook in de Hilversumse Meent heb gewoond maar de wijk waar we nu wonen is wel nieuw voor mij."

Wat is er leuk aan wonen in Naarden?
"Dat onze kinderen, we hebben er één van drie jaar en de jongste is net 10 weken, hier op straat kunnen spelen, dat was ook een reden om vanuit Amsterdam hierheen te verhuizen."

Drukke tijd dus?
"Ja, ik werk momenteel niet, maar ga in het voorjaar met veel energie weer op zoek naar een baan."

Wat doe je nu zoal?
"Veel sporten, lopen met de hond, met vrienden afspreken en het gezinsleven."

Nog tijd voor hobby's?
"Ja hoor, lezen, koken en reizen. Sporten vooral omdat het moet."

Mooiste plek in Naarden?
"De Vesting, als ik een rondje over de wallen loop dan is het zo'n mooi authentiek plaatje. Zeker als het helder weer is.

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Ik krijg wel wat mee over de fusie, maar we wonen zelf op de grens van betaald en niet betaald parkeren, dat houdt me wel bezig. We hebben daar soms best wel last van."

Nog een grote droom?
"Nee, niet per se, ik ben heel gelukkig."

Een dag burgemeester van Naarden, waar richt je je op?
"Meer speelplekken in de buurt voor kleine kinderen en ook meer horeca, dingen om te doen, voor gezinnen en mensen van mijn leeftijd."

Favoriete muziek?
"Top veertig, House. Eigenlijk alles behalve hardrock en gabbermuziek. En ik ga ook klassieke muziek steeds meer waarderen."

Waar wil je op toosten?
"Op mijn gezin een gezonde dochter en zoon."

Collectanten gezocht

NAARDEN - De Alzheimerstichting is op zoek naar collectanten voor de collecteweek van 9 tot 14 november.

Het gaat om vrijwilligers die een uurtje de tijd hebben om zich in te zetten voor dit goede doel. Aanmelden kan door te bellen met Lia Flipse op 06- 2955184.

Hohe Messe met Herreweghe

NAARDEN - De wereldberoemde dirigent Philippe Herreweghe voert met 'zijn' Collegium Vocale Gent en topsolisten op 24 oktober a.s. (19.30 uur) in de Grote Kerk van Naarden Bach's Hohe Messe uit.

Solisten zijn o.a. Dorothée Mields, Damien Guillon en Peter Kooij. Met dit concert viert Collegium Vocale Gent tevens het 45-jarig jubileum in Nederland. Het is de enige uitvoering in Nederland en de eerste keer in de geschiedenis dat Herreweghe een uitvoering verzorgt in het Bach-Mekka van Nederland. Reserveringen en info: theaterkantoor.nl/barok.

Joris Linssen geëerd voor inzet donoren

Gerard Boekhoff van de stichting, burgemeester Sylvester en Joris Linssen.

NAARDEN - TV-maker Joris Linssen heeft 'De Gouden Klim' uit handen van de Stichting Nationaal Donor Monument ontvangen voor het maken van het tv-programma 'Deel Je Leven'.

Linssen droeg de prijs op aan de deelnemers van zijn programma. In zijn show spreekt hij met mensen die te maken hebben met orgaandonatie. SNDM reikt jaarlijks deze prijs uit om mensen te eren die zich bovenmatig hebben ingespannen rondom donatie of transplantatie. Het donormonument staat naast de Grote Kerk.

Bijzondere plekken van Gooise Meren in nieuw boek

Het nieuwste boek van Theo van Oeffelt is vanaf deze week te koop. Foto: Yvette Geerts

Hoeveel mooie en bijzondere plekken zijn er in de Gooi- en Vechtstreek? Volgens Bussumer Theo van Oeffelt veel, verrassend veel. Maar liefst 111 staan er in zijn boek '111 plekken in de Gooi- en Vechtstreek die je gezien moet hebben', dat deze week verschijnt. Wij keken vooral naar de pagina's over Bussum, Naarden en Muiden.

Het boek is een soort reisgids die zich uitstrekt over een gebied van zo'n 270 vierkante kilometer. Bekende plekken als de Koepelkerk in Bussum, Pampus voor Muiden en Speelpark Oud Valkeveen in Naarden staan er in. Maar ook plekken die niet voor iedereen bekend zijn, waaronder De Vernissage in Bussum, Het Waterkeringpad, een wandelroute van 36 kilometer dat door Muiden loopt, Kinderboerderij 't Mouwtje in Bussum, het Weegschaalmuseum in Naarden, en Spiegelplas in Nederhorst den Berg, met het schoonste en helderste water van Nederland, Een bonte en tegelijkertijd bijzondere verzameling van buitenplaatsen, horeca, speeltuinen, musea, recreatiegebieden, historische gebouwen, winkels en zelfs een aantal hooibergen. 111 plekken met als bonus nog eens 111 tips uit de omgeving.

En die 111 plekken hebben als het ware moeten strijden om een plekje. Het hadden er veel meer kunnen zijn als je Theo mag geloven. De longlist die hij begin dit jaar maakte was lang, veel te lang en er stonden te veel gebouwen op volgens zijn uitgever. Theo lacht wat verontschuldigend. "Bijna al mijn boeken gaan over (monumentale) gebouwen, maar dit boek moest wat gevarieerder en bovendien leuk zijn voor iedereen. Jong én oud." Hij las zich maandenlang helemaal suf en deed veel onderzoek. Hij vond informatie op internet, in historische archieven en kreeg veel tips van de mensen in zijn directe omgeving. In maart van dit jaar stapte hij op zijn fiets. Drie maanden lang doorkruiste hij de vijftien dorpen en steden. Naast Bussum, Naarden en Muiden fietste hij ook door onder andere Ankeveen, Blaricum, Hilversum, Kortenhoef en Laren. De Vecht, het Gooimeer en de Gooyersgracht vormen de natuurlijke grens van het gebied met zo'n 245.000 inwoners.

De Fransche Kamp in Bussum. Foto: Theo van Oeffelt
Hotel Het Rechthuis in Muiderberg Foto: Theo van Oeffelt

Theo fietste van Weesp naar Laren
en van Muiderberg naar Kortenhoef

Selectie
Bij de selectie van de 111 plekken liet hij zich met name leiden door het verhaal erachter. "Ik wil vooral het verleden, de historie, koppelen aan het nu. Uitleggen waarom het is zoals het is en waarom het er staat", is zijn verklaring. Soms was dat informatie die hij zelf kon vinden, zoals bij Hotel Het Rechthuis in Muiderberg, waar de veranda eind 19e eeuw dienst deed als het wachthuis van de Gooische stoomtram. Deze tram verbond Amsterdam met Laren en kreeg al snel de bijnaam 'De Gooische Moordenaar', vanwege het grote aantal ongelukken met dodelijke afloop. "De stoomtram raasde echt met een enorme vaart voorbij, maar bracht wel kunstenaars vanuit Amsterdam naar Laren, zoals ook de bedoeling was." Theo kan er zelf uren enthousiast over vertellen. Zoals hij zelf ook soms urenlang geboeid luisterde naar de verhalen over vroegere tijden. Zijn ontmoeting met de bewoonster van de voormalige schrijvershut van Frederik van Eden is daar ook een mooi voorbeeld van. Naast historische verhalen is er ook ruimte voor nieuwe initiatieven in zijn boek. Het Hoofdkantoor in Bussum op de hoek van de Spiegelstraat en de Herenstraat is daar één van. Op die plek stond voorheen een benzinestation. Ook veel aandacht voor de natuur in de regio. Wie weet eigenlijk dat de naam De Fransche Kamp stamt uit 1672? Toen werd het gebruikt als legerplaats voor de Franse troepen tijdens het beleg van Naarden-Vesting.

Verrast
Theo groeide zelf op in Laren, woonde enige tijd in Amsterdam en keerde in 1995 terug naar het Gooi. Je zou zeggen dat hij het Gooi al goed kende. Maar ook hij werd regelmatig verrast door de veelzijdigheid en de plekken die hij ontdekte. Theo fietste van Weesp naar Laren en van Huizen naar Kortenhoef.
"Ik heb het Gooi echt herontdekt in die maanden." Beeldentuin De Zanderij in 's-Graveland was voor hem de meest verrassende ontdekking. "Wie ik er ook over vertel, bijna niemand kent het. De beeldentuin staat vol met beelden van over de hele wereld, verzameld door de oude tuinman en de dienstbode van de voormalige buitenplaats Jagtlust."

'Alles wat in het boek moest komen staat erin, maar het blijft een keuze'

Bustocht door Gooise Meren

BUSSUM - Erfgoedorganisaties uit Bussum, Naarden en Muiden hebben bustochten uitgezet door Gooise Meren waarbij gidsen vertellen over de omgeving.

Belangstellenden betalen vijf euro om mee te kunnen met de rit. Onderweg wordt twee keer uitgestapt voor een korte wandeling. De tocht gaat langs historisch interessante plaatsen. De eerste tocht is op vrijdag 30 oktober en vertrekt vanuit Bussum bij Sportcentrum de Zandzee. De tocht duurt drie uur. Opgeven kan door te mailen naar bustochtgooisemeren@tussenvechteneem.nl.

Verbouwings- plannen voor Gooische

BUSSUM - De Bussumse hockeyclub Gooische heeft plannen om haar complex volgend jaar geheel te verbouwen. De gemeente wordt gevraagd 500.000 euro mee te betalen.

De club wil een moderner clubgebouw en twee zogenoemde zandvelden moeten vervangen worden door een waterveld en een semiwaterveld. De club zou daarmee weer voldoen aan alle moderne standaarden van de hockeywereld.

Actieve jacht op ganzen

NAARDEN - Natuurmomenten gaat werk maken van het actief vangen en doden van ganzen in het Naardermeer.

Hoewel nu al regelmatig enkele ganzen worden afgeschoten door jagers wil Natuurmomenten nu duizenden ganzen gaan vangen en vergassen. Met deze maatregel wil de vereniging de natuur beschermen tegen de vele vogels omdat ze ook veel schade aanrichten.

Filmhuis Bussum

Recent kreeg het Filmhuis een nieuwe entree.

De gemeente Gooise Meren zit vol met leuke winkels, bezienswaardigheden en natuurschoon. Iedere week pikt de redactie en speciaal plekje uit een van de gemeenten om zeker niet te missen. Vandaag: Filmhuis Bussum, waar altijd wel iets te beleven is.

Zo startte afgelopen maandag het drie dagen durende Cinekidfestival. Een selectie van films gericht op kinderen met daarnaast nog allerlei activiteiten. Games, installaties, 3D-puzzels en apps waarmee kinderen zelf aan de slag kunnen. 'Kijken met je handen', noemt Janine Beulink, directeur van Filmhuis Bussum, het.

In de zomer werd er drie weken druk verbouwd, terwijl de filmvoorstellingen gewoon doorgingen. De entree werd verplaatst naar de oorspronkelijke plek, aan de waterkant, er kwam een nieuwe garderobe en ook de kassa kreeg een nieuw plekje. Het is het eerste deel van de verbouwing, laat Beulink weten. Het plan is om volgend jaar voor de zomer te starten met het verbouwen van het café.

Deze herfstvakantie is het Cinekidfestival.

Het Filmhuis draait naast een klein clubje vaste medewerkers vooral op vrijwilligers die de techniek, de bar, de kassa en allerlei andere activiteiten voor hun rekening nemen. Het zijn er zo'n 150 in totaal. In Filmhuis Bussum worden natuurlijk vooral films gedraaid, maar het is ook een plek waar je kunt vergaderen en een feestje vieren kan er ook. Met of zonder film.

Zzp'ers

Moeten de auto's uit de Vesting?

Verkiezingen gemeenteraad Gooise Meren: dit vinden de 10 partijen ervan

GOOISE MEREN - Op 18 november mag u naar de stembus om de allereerste gemeenteraad van de nieuwe gemeente Gooise Meren te kiezen. Wat zijn belangrijke thema's en wat zijn de standpunten van de partijen?

Wij helpen u op weg in samenwerking met ProDemos van de StemWijzer. Op deze pagina twee stellingen plus wat de partijen ervan vinden. U kunt uw politieke voorkeur testen aan de hand van 30 stellingen op

GooiseMeren.StemWijzer.nl

Wat vindt u? Moet de gemeente het autoverkeer in de vestingen Naarden en Muiden beperken? Foto: Christian Pfeiffer

Autoverkeer

Stelling: De gemeente moet het autoverkeer in de vestingen Naarden en Muiden beperken.

D66 - Eens
Om de vestingen van Naarden en Muiden te verlevendigen, pleit D66 voor autoluwe zones en autovrije zaterdagen/zondagen. Dit zorgt voor een gezondere leefomgeving voor bewoners en is goed voor het ondernemersklimaat.

PvdA - Eens
Autoluwe vestingkernen maken de historische centra aantrekkelijker voor bezoekers. Een autoluwe omgeving stimuleert de leefbaarheid, het toerisme en daarmee de economie en de werkgelegenheid.

CDA - Eens
In beide vestingen wonen en werken veel inwoners. Er is ook sprake van sluipverkeer. Dat vindt het CDA onwenselijk. Wij willen maatregelen om het sluipverkeer tegen te gaan.

GroenLinks - Eens
De vestingen zijn uniek cultureel erfgoed. Daarmee zijn ze een belangrijke toeristische trekker. GroenLinks wil dat deze centra aantrekkelijk blijven: zonder auto's die op zoek zijn naar een parkeerplek en uitlaatgassen op de terrasjes. Een autoluw centrum vereist wel goede parkeervoorzieningen buiten het centrum (zoals op het bastion in Naarden). Maar ook bereikbaarheid met de fiets en het openbaar vervoer moet worden verbeterd, zodat er minder autobewegingen nodig zijn.

Gooise Ouderenpartij - Eens
Om verkeersoverlast en CO2- en fijnstofuitstoot te reduceren zou dit een goed uitgangspunt kunnen zijn, maar de GOP wil graag via burgerparticipatie met alle directbetrokkenen het beperken van het autoverkeer bespreken en tot een gedragen besluit komen.

ChristenUnie - Eens
Met name doorgaand verkeer moet worden omgeleid. De gemeente Hoevelaken b.v. heeft zijn winkelstraat ontlast door het sturen van het doorgaande verkeer om het centrum heen. Volledig verkeersvrij maken is onwenselijk. Het maakt de vestingen tot een museum en bevordert de bereikbaarheid en leefbaarheid in de vesting niet.

Hart voor Bussum - Eens
Voor het behoud van de vestingen Naarden en Muiden is het onvermijdelijk dat het autoverkeer afneemt. Door betere regulering van parkeren en verkeer kunnen de vestingen echt autoluw worden en daarmee aantrekkelijker worden voor met name bezoekers.

VVD - Oneens
De VVD wil een toegankelijk centrum met een goede doorstroming. Ondernemers en bewoners moeten winkels en voorzieningen makkelijk kunnen bereiken. Bij evenementen kunnen de vestingen in Naarden en Muiden voor verkeer worden afgesloten.

TROTS - Oneens
Bereikbaarheid is van groot belang voor de economie. Het inrichten van parkeerfaciliteiten buiten de vestingen en het bieden van shuttleverbindingen kan een goed alternatief zijn voor bezoekers, die dan ook meer van de vestingen kunnen genieten.

50Plus - Oneens
50PLUS vindt deze stelling te algemeen. Waar noodzakelijk kan het autoverkeer beperkt worden, maar we moeten oppassen dat bepaalde doelen niet onbereikbaar worden.

Elke wijk een eigen budget?

Moeten de bewoners meer te zeggen krijgen over de groenvoorziening in hun wijk? Foto: Bob Awick

Wijkraden

Stelling: Er moeten wijkraden komen die een eigen budget voor leefbaarheid krijgen.

VVD - Eens
Het is van belang dat de betrokkenheid van inwoners op het niveau van woonkernen een plaats krijgt. Wel moet worden gewaakt voor bestuurlijke spaghetti; met andere woorden: duidelijkheid over wat wijkraden wel en niet kunnen. Een eigen budget moet verder doelmatig besteed worden.

D66 - Eens
D66 ziet wijkraden als middel om inwoners meer zeggenschap te geven over hun leefomgeving. Het zelf regelen van de groenvoorziening of het bieden van voorzieningen voor jongeren zijn voorbeelden waarvoor een wijkbudget gebruikt kan worden.

PvdA - Eens
In een wijk weten mensen heel goed wat er nodig is en wat er speelt. Wijkraden bevorderen de betrokkenheid van inwoners bij hun leefomgeving.

GroenLinks - Eens
Mensen weten zelf het beste wat in hun eigen wijk nodig is. GroenLinks vindt dat inwoners daarom zelf een budget zouden moeten krijgen om hun wijk te verbeteren. Buurtbewoners kunnen dan zelf bepalen hoe ze een leefbaarheidsbudget willen besteden.

ChristenUnie - Eens
Bij de fusie van de drie gemeentes gaat makkelijk de eigen identiteit verloren. De wijkraden dragen eraan bij dat de inwoners betrokken blijven en aansluiting houden bij de gemeente. Het budget kan worden ingezet voor het ontplooien van activiteiten die de verbondenheid met elkaar bevordert. De wijkraden hebben een signaleringsfunctie voor de gemeente.

TROTS - Eens
Wijkbewoners weten vaak het best waaraan behoefte bestaat. Met een eigen budget wordt participatie en zelfwerkzaamheid gestimuleerd en is de controle op vandalisme en onderhoud vanuit de wijk ook groter.

50Plus - Eens
50PLUS wil dat de inwoners meer betrokken worden bij hun wijk. Dat kan niet zonder geld, dus een beperkt budget is noodzakelijk.

Hart voor Bussum - Eens
Inwoners zijn de deskundigen in hun eigen wijk. Door met wijkraden te werken krijgen inwoners daadwerkelijk ruimte en verantwoordelijkheid om samen met anderen in hun eigen buurt de leefbaarheid te verbeteren door samen oplossingen te vinden.

CDA - Geen van beide

Er bestaan in Gooise Meren verschillende vormen van wijkraden, sommige hebben al budget dat ingezet kan worden voor leefbaarheid. Het CDA vindt deze initiatieven van onschatbare waarde en wil dat stimuleren waar mogelijk. Wijkraden moeten alleen niet door de gemeente opgelegd worden.

Gooise Ouderenpartij - Oneens
De GOP is van mening dat de gemeente wijkraden moet faciliteren, maar de toekenning van eigen budgetten is vooralsnog een stap te ver. Activiteiten voorkomend uit burgerparticipatie kunnen van de GOP wel rekenen op financiële steun.

Filmhuis Bussum

'Paradise trips'.

22 t/m 30 oktober

*J. KESSELS, Thoméses bizarre roadtrip, is verfilmd. Fedja van Huêt en Frank Lammers leven zich, vaak aanstekelijk, uit in vrijgezellenlol. Woensdag is ook de regisseur aanwezig.
*In MUSTANG laten vijf mooie Turkse zussen hun vrijheid niet inperken door hun familieleden.
*QUE HORAS ELA VOLTA? Hartverwarmend en geestig. Braziliaans portret over klassenverschillen, emancipatie en familiewarmte.
*45 YEARS sterk acteerwerk van Charlotte Rampling. Gevoelige verrassingen, ook na 45 gelukkige huwelijksjaren.
*PARADISE TRIPS zet uitgedoofde Mario in een bus vol hippies. Een innemende film.
*HOLLAND, NATUUR IN DE DELTA volgt op DE NIEUWE WILDERNIS. De veerkracht van onze rivieren en kustgebieden in adembenemende natuurbeelden.
*YOUTH is een nieuw visueel feest van de maker van LA GRANDE BELEZZA, met Michael Caine en Harvey Keitel. Voorpremière voor Vrienden van Filmhuis Bussum.
*In PERFECT HORSE staan eeuwenoude kennis, toewijding en vakmanschap tegenover de genetica. Een prachtige documentaire over de 'creatie' van het perfecte Lipizzaner paard.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
*Twee FAMILIEFILMS: MINIONS in 3D en HOLLY EN DE ZWAAN, waarin een gewonde zwaan troost brengt voor Holly.

Versa vrijwillgerscentrale

*Wijkontmoetingscentrum De Schakel zoekt een gastheer/vrouw om het team te versterken. (9495)

*Versa Welzijn-buurtsportcoach Naarden zoekt sportmaatjes die met een ander samen willen bewegen of sporten, fietsen of wandelen. (9600)

*Versa Vrijwillige Thuishulp Bussum-Naarden zoekt een vrijwilliger die iemand wil bezoeken die weinig contacten heeft. (9682)

*De Vrijwilligerscentrale Gooise Meren gaat vanaf 29 oktober op donderdagmiddag in De Bibliotheek in Bussum mensen informeren en bemiddelen naar vrijwilligerswerk. Er is versterking van het team nodig. (9704)

donderdag 22 oktober

Open eettafel

Open eettafel bij De Palmpit, Koekoeklaan 6. Elke maandag en donderdag. Met om 17.30 uur een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 6,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

Bridgen

In Spieghelwijck Iepenlaan 354a wordt gebridged van 10.00 - 12.00 uur. Iedereen is welkom om te komen spelen.

Creatieve Markt

Inschrijven voor de Creatieve Markt bij De Schakel/SCAN. Markt vindt plaats op zaterdag 14 november van 11.00 - 15.00 uur. Inschrijven op maandagmiddag en donderdagochtend bij De Schakel, Kol. Verveerstraat 74 Naarden, via 035-694 32 62 of via info@wijkpostdeschakel.nl. Kosten per tafel € 5,-.

Vestingmuseum

Diverse activiteiten tot 25 oktober tijdens de herfstvakantie in het Vestingmuseum, Westwalstraat 6. www.vestingmuseum.nl/agenda/796/herfstvakantie.

vrijdag 23 oktober

Boekpresentatie

Boekpresentatie van het boek: 'Nieuwe rituelen: Vorm geven aan de belangrijke momenten in je leven', geschreven door Annegien Ochtman-de Boer. Met muzikale omlijsting. Locatie: het gebouw van de Remonstranten, Koningslaan 2b te Bussum. Inloop vanaf 15.30 uur. Aanvang officiële gedeelte: 16.00 uur.

Themamaaltijd

Themamaaltijd in De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Aanvang 17.30 uur. Kosten € 10,- (incl. 2 drankjes). Aanmelden tel. 693 87 86. Maximaal 35 personen.

Theesessie

Theesessie voor een praatje, een spelletje en een glaasje wijn. Spieghelwijck, Iepenlaan 354a, Bussum. Van 14.00 - 16.30 uur.

Broodje+

Ruimte serveert weer Broodje+ aan de Brinklaan 36a, Bussum rechts naast de Maria(koepel)kerk. Inloop vanaf 17.30 uur met koffie/thee. Van 18.15 tot 19.15 uur bent u welkom voor een heerlijke broodmaaltijd met soep en een snack. Informatie: 035-6946971 of kijk op www.ruimte-bussum.nl.

Goed gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, Bussum naast de Maria(koepel)kerk een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.30 uur. Allen welkom. Informatie: 035-6946971 of kijk op www.ruimte-bussum.nl.

zaterdag 24 oktober

BoodschappenPusBus

De BoodschappenPlusBus gaat zaterdag naar Den Bosch om poppenhuizen, beren enz te bekijken op de miniaturenbeurs en naar de koopzondag in Amersfoort. Maandag pannenkoeken eten bij Dickens en naar de Lidl in Huizen. Een bezoek aan het Singermuseum en een lunch bij de Prinsemarij staan voor dinsdag op het programma. Woensdag tijdens het lunchconcert repeteert het Koninklijk Concertgebouworkest. Gezellig samen lunchen in Soest kan op donderdag. Vrijdag een rondvaart met De Waterlijn in Amersfoort en zondag bij Appeltern op de Gouden Ham. Iedereen van 55 jaar en ouder kan mee voor een leuk uitje met de PlusBus. De bus haalt u thuis op en zet u weer thuis af. www.bpb.naardenbussum@versawelzijn.nl. Opgeven of het stellen van vragen kan op maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur via 035 7504192.

Melania Bazaar

Melania Bazaar in de St. Vitusschool St. Vitusstraat 2, Bussum van 10.00 - 15.00 uur. Ten bate van twee vrouwenprojecten in de Dominicaanse Republiek.

Mindfulness

Workshop Mindfulness bij centrum Heart to Heart in Bussum door Petra van Hameren. Opgeven kan via www.mindandmore.nl. Kosten: € 20,-

Concert Grote Kerk

Uitvoering van Bachs Hohe Messe met dirigent Philippe Herreweghe en 'zijn' Collegium Vocale Gent en topsolisten. Aanvang 19.30 uur, Grote Kerk Naarden. Reserveringen en info: theaterkantoor.nl/barok.

zondag 25 oktober

Bingomiddag

Bingomiddag in De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Aanvang: 14.30 uur. Entree: € 4,- (incl. een bingokaart en één consumptie).

Soos

Soos en muzikale middag in Bellefleur, Mackaylaan 11 a, Naarden. Met een optreden van Nico Contini. Van 14.30-16.00 uur, zaal open vanaf 14.00 uur.
Toegang: € 3,-.

Lezing Ander Nieuws

Lezing Janneke Monshouwer bij de Werkgroep de Nieuwe Mens met als onderwerp: 'Ander nieuws; wat het journaal niet uitzond'. Van 10.30 - 13.30 uur. Kosten lezing: € 12,-. Inschrijven via www.werkgroepdenieuwemens.nl en 06-588 64 192. Locatie: Besant Hall, Meentweg 9, Naarden.

Concert

Pianiste Daria van den Bercken geeft een piano-benefietconcert in het Arsenaal. Ze speelt haar nieuwe project 'Keys to Mozart'. Aanvang 16.00 uur. Kaarten kosten € 35,- incl. film, drankje en meet&greet met de pianiste. Reserveren voor 15 oktober op hankie@hankiebv.com.

Opera

Opera 'Nozze di Figaro' van Mozart door Arti Vocaal. Locatie: Vivium Godelinde, Jozef Israëlslaan 1 Bussum. Zaal open 13.30 uur. Einde 16.00 uur. Kosten: 2 strippen van de strippenkaart of € 11,- contant.

maandag 26 oktober

Spreekuur

Spreekuur sociaal werker bij De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Iedere maandag van 10.00 tot 11.30 uur is er een sociaal werker van Versa Welzijn. Versa Welzijn werkt ook samen met de thuiszorgorganisaties Amaris en Vivium en een van hun medewerkers is elke eerste maandag van de maand aanwezig. Meer informatie: 035 - 6911251 of Bussum@versawelzijn.nl.

Open eettafel

Open eettafel in De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Elke maandag- en donderdagmiddag. Met om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 6,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Yoga-oefeningen

Yoga-oefeningen van 10.15 - 11.30 uur in wijkcentrum Spieghelwijck, Iepenlaan 354a, Bussum.

Muziekschool

Kinderen tussen 6 en 12 jaar mogen meezingen met diverse optredens rond de intocht van Sinterklaas en/of rond kerst met het kinderkoor van de Gooische Muziekschool. Repetities starten vanaf 26 oktober. Meer informatie: www.degooischemuziekschool.nl. Deelname gratis.

dinsdag 27 oktober

Kledingverkoop

Kledingverkoop ondermode in de hal van de Heul, Koekoeklaan 3 Bussum. Van 09.30 -12.30 uur. Gratis toegang.

Nimis Healing

Start van cursus Nimis Healing Methode level II, door Mark Falconer-Atlee. Lestijden: 19.30 - 22.00 uur. Voor info/opgave: Nimis centre of light, T.B. Huurmanlaan 15, Bussum. 035 - 6420307.

Buurtpreventie

Buurtpreventie in Naarden. Lezing door J. Vollers van 14.00 - 16.30 uur in Spieghelwijck, Iepenlaan 354a, Bussum. Entree: € 2,- (incl. thee in de pauze).

Schuldhulpmaatje

Spreekuur Schuldhulpmaatje over financiële zaken in Bellefleur, Mackaylaan 11-A te Naarden van 20.30 - 22.00 uur.

woensdag 28 oktober

Inloopspreekuur Visio

Inloopspreekuur van Visio van 10.30 - 12.30 uur. Locatie Bibliotheek Naarden, Van Limburg Stirumlaan 2. www.bibliotheeknaardenbussum.nl.

Theemiddag

Theemiddag in Spieghelwijck, Iepenlaan 354a, Bussum. Van 14.00 - 16.30 uur een ontspannen en gezellige theemiddag, waarbij men met elkaar kan kaarten, puzzelen en een glaasje drinken.

Fietstocht Bellefleur

Fietstocht onder leiding van buurtsportcoach met wijkontmoetingscentrum Bellefleur. Start is om 10.00 uur vanaf Bellefleur aan de Mackaylaan 11a, Naarden. Info: Bianca Wieman 06-396346 84.

'Ik wil de oorlog achter me laten'

Vluchteling Kheder woont drie maanden in Bussum

Kheder (tweede van links) maakt zich nuttig bij Elk Gooisch matras komt van pas in Naarden. Foto: Bob Awick

door Mireille Detrixhe

BUSSUM - Hij verliet Syrië vanwege de blootstelling aan intimidatie en geweld van de strijdende partijen en vanwege het verlies van zijn baan, huis en veiligheid. Zijn meest belangrijke reden om te vluchten was zijn vijf jaar oude dochtertje. "Er zijn zo veel redenen geweest om te vertrekken dat ik ze niet eens allemaal kan onthullen", vertelt de in Bussum wonende vluchteling Kheder.

Kheder is 30 jaar en verblijft sinds een jaar in Nederland. Hij heeft een angstige, vermoeiende en emotionele tijd achter de rug. Hij vluchtte vanuit Syrië naar Libanon, waarna hij na een maand verder reisde naar Turkije en van daaruit naar Griekenland. In verband met de strenge controles kon hij niet verder reizen en ging hij terug naar Beiroet in Libanon. Dat was in 2013. Hij verbleef zes maanden in Beiroet maar dat was erg zwaar, geeft hij aan: "Ik had helemaal niets: geen baan, geen huis, niks; mijn vrouw en dochter waren nog in Syrië en ik miste ze verschrikkelijk."

'Ik verwacht dat het in Syrië met een jaar of vijf ook weer beter gaat'

Geld betalen voor vrijheid
Hij besloot toch verder te reizen en kwam in Libië terecht. Daar werd hij met 44 anderen gevangengenomen. "Vijf dagen lang kreeg ik te horen dat ik vermoord zou worden, totdat een oude man vroeg of ik geld wilde betalen voor mijn vrijheid, waarop ik antwoordde: ja, ja! Dat heb ik dus met beide handen aangenomen", vertelt Kheder met opluchting en emotie in zijn stem.

Hij vluchtte naar Libië waar hij vijf dagen in een gebouw zonder eten, drinken en buitenlucht wachtte op een boot. Met ongeveer 400 andere uit Syrië en Eritrea afkomstige mensen. "Op dat moment zag ik het echt niet meer zitten en wilde ik terug naar Syrië, maar ik was ook bang voor wat me te wachten stond als ik naar buiten ging. De maffia in Libië is zo onvoorspelbaar."
In het holst van de nacht werden ze op een boot gezet en tijdens het varen opgepikt door een ander groot schip. Waar hij vervolgens aan land is gekomen, weet hij niet: "Ik wist totaal niet waar ik was. Ik was zo uitgeput en in de war." Zijn reis zette hij voort in een vrachtwagen en zo kwam hij na ongeveer drie dagen in Nederland aan. In Nederland verbleef hij op verschillende plaatsen, onder andere in Ter Apel, Venhuizen, Wageningen en Arnhem. De ontvangst in Nederland was vriendelijk, maar hij voelde zich moe en verdrietig. "Ik kon alleen maar wachten en had verder niets om handen."

Inmiddels is hij herenigd met zijn vrouw Inas en hun dochtertje. Kheder en zijn vrouw leerden elkaar kennen tijdens hun studie Bankwezen en financiën aan de universiteit in Damascus. Kheder laat trots al zijn diploma's en certificaten zien. Zijn vrouw en hij werkten allebei voor de Verenigde Naties en verstrekten microkredieten aan mensen. Kheder: "We hielpen arme mensen aan geld. Een baan waar ik veel voldoening uit haalde."

Ze wonen nu drie maanden in Bussum. "De mensen hier zijn zo aardig en behulpzaam. Ze vroegen: wat heb je nodig? Het enige dat ik eigenlijk wil is werk vinden. Ik hoef geen uitkering. Ik ben in staat om te werken. Een uitkering is voor oude mensen die niet meer kunnen werken", vindt Kheder. "Het belangrijkste is nu het leren van de taal om zo snel mogelijk een baan te vinden." Hij wil zich eerst richten op vrijwilligerswerk. "Ik hoef nog geen geld, maar wil eerst zo veel mogelijk ervaring op doen bij een bedrijf. Als ik maar aan de slag kan", zegt Kheder hoopvol en gedreven. Voorlopig zet hij zich in voor Elk Gooisch matras komt van pas en helpt hij andere vluchtelingen in Naarden en Bussum.
In de toekomst wil Kheder terug naar Syrië. "Nederland is ook onveilig geweest door oorlog en is weer opgebouwd tot een goed en veilig land. Ik verwacht dat het in Syrië met een jaar of vijf ook weer beter gaat." Voor nu richt hij zich, samen met zijn gezin, op de toekomst: "Ik wil nu alleen maar de oorlog achter mij laten en vooruitkijken, al zal ik de oorlog nooit vergeten."

Verbouwing de Opmaat kan in februari beginnen

'Alle partijen worden actief betrokken bij het herinrichtingsplan'

door Yvette Geerts

'Participatie is belangrijk, maar helderheid ook'

BUSSUM - De herbestemming van de Opmaat als nieuwe plek voor de Emmaschool is goedgekeurd door de raad, daar valt niet meer aan te tornen. Verantwoordelijk wethouder Lia de Ridder wil vooruitkijken. Ze verwacht dat in februari 2016 de eerste spade de grond in kan. "De plannen zien er erg mooi uit."

Dat er nog tot 24 december officieel bezwaar kan worden gemaakt tegen de plannen staat vooruitkijken niet in de weg, aldus de wethouder. Zij laat weten dat in die periode het gesprek over de inrichting van de omgeving (herinrichtingsplan) wel wordt aangegaan, maar geen dialoog meer te voeren over het bestemmingsplan. "Dat is nu door de raad vastgesteld. Er is vanaf 2012 op meerdere momenten met de buurt gesproken. Op alle momenten die er toe deden is er contact geweest met de verschillende partijen. Bezwaren van de buurt hebben ook tot diverse aanpassingen van het plan geleid, zoals een bomenonderzoek", laat ze weten. Wat haar betreft zijn er voldoende extra mogelijkheden geweest voor inspraak en zijn de bezwaren ook meegewogen. Streep eronder dus en vooruitkijken wat de wethouder betreft. "Participatie is belangrijk, maar we moeten ook helder zijn over wat is vastgesteld en wat niet." Dat de gemeente daar zelf misschien niet altijd helder genoeg in is geweest, daar kan De Ridder wel inkomen. "Er is op het laatst wellicht een beeld ontstaan dat het inrichtingsplan, en dan met name het verkeersplan voor het PJ Lomanplein en omliggende straten, ook onderdeel was van het bestemmingsplan en dus al klaar moest zijn. Dat is niet zo. Dat staat los van het bestemmingsplan." Een kwestie van duidelijk communiceren dus.
De Ridder laat weten dat alle partijen, school, omwonenden, politie, gemeente en actiegroepen actief zullen worden betrokken bij het vaststellen van het verkeersplan en ook over de plannen en de voortgang iedereen goed te informeren. "We moeten laten weten waar we mee bezig zijn en waarom. Dat doen we door het organiseren van informatieavonden en het sturen van brieven aan school en omwonenden." Eind september was de eerste bijeenkomst met verschillende partijen. De Ridder: "Ervaring en kennis zijn belangrijk op het moment dat de herinrichtingsplannen voor de omgeving gemaakt worden." Zo moet er nagedacht worden over parkeerplekken en/of stopplaatsen, maar ook over het overzichtelijker maken van de straat. Sommige problemen zijn op te lossen en sommige niet, volgens de wethouder. Door alle partijen erbij te betrekken verwacht ze wel dat de meeste ideeën om de verkeerssituatie zo veilig mogelijk te maken naar voren zullen komen.

SDO beloont werklust met zege op RKAVV

Bussumse hoofdklasser doet goede zaken met zege

SDO kon op het allerlaatste moment de zege zeker stellen. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Vooral door het tonen van veel vechtlust heeft SDO afgelopen weekend gewonnen van concurrent RKAVV. De Bussumse hoofdklasser versloeg de tot afgelopen weekend beter geklasseerde tegenstander met 2-1 en klom daarmee over de ploeg heen. SDO houdt door de zege koers achter de subtop.

SDO startte sterk en toonde meteen aan dat het alleen tevreden was met een zege op RKAVV. De Bussumers zetten meteen druk en kregen al snel een goede kans: SDO-speler Mike van 't Land schoot van grote afstand net naast. Na het eerste gevaar van SDO kreeg ook RKAVV een paar kansen, één daarvan belandde op de paal. Na de spannende eerste fase van het duel werd SDO langzaam beter dan RKAVV. Dat werd ook beloond. Eerst kreeg aanvaller Elroy Pappot een grote kans, maar de bal rolde voorlangs. Na net wat meer dan een half uur spelen was het dan toch raak voor SDO toen Pappot, op aangeven van Maikel van Latum, de keeper van RKAVV wel kon passeren. SDO kwam daarmee terecht op voorsprong. Smetje op de verder goede eerste helft was het geblesseerd wegvallen van back Dino van Essen.

RKAVV was er na de rust op gebrand om wat terug te doen. De ploeg zorgde voor steeds meer gevaar. Na een uur voetballen kon RKAVV een tegentreffer produceren. Tot 3 keer toe kreeg RKAVV-aanvoerder Sjors Verhagen een kans: twee keer redde SDO-keeper Dion Thomas, de derde keer schoot Verhagen wel raak.

SDO houdt koers achter de subtop van het klassement

Na de tegentreffer bleef het duel ongemeen spannend. SDO kreeg de beste kansen, hoewel RKAVV eveneens voor gevaar bleef zorgen. Het naar de kant halen van Gerrit Snijders voor Djoey Dorrestein bleek een goede zet van SDO-coach Ivar van Dinteren. Dorrestein bleek, op het allerlaatste moment, goud waard voor de Bussumse ploeg: nadat Mike van 't Land hard tegen de keeper van de tegenstander schoot, kon Dorrestein de rebound benutten en SDO aan de zege helpen.

SDO staat na afgelopen weekend op de negende plaats. De achterstand op de top 5 van het klassement bedraagt slechts 4 punten. Komend weekend staan er geen duels op het programma. Een week later speelt SDO tegen DHC, de nummer 4 van het klassement.

Punt voor voetbalsters
De voetbalsters van SDO hebben afgelopen weekend op het allerlaatste moment een punt overgehouden aan het duel met BSC: 1-1.

Na een half uur leek SDO op voorsprong te komen, maar de treffer werd afgekeurd. BSC had meer geluk en kon voor rust wel scoren. Na de rust bleef het duel spannend. Met een benutte strafschop van Carolien van Willigenburg pakte SDO toch een punt.

Jeugd goud waard voor BFC

BUSSUM - Weer een zege voor BFC. De Bussumse voetballers waren tegen Achterveld al snel een stuk beter, maar scoorden pas laat en wonnen met 2-0. De jeugd bleek de ban te kunnen breken voor de Bussumse ploeg.

Het was vanaf de aftrap BFC dat het spel maakte. De Bussumers stonden tegenover een zeer behoudend voetballende tegenstander en waren, mede daardoor, al snel een stuk beter. Waar Achterveld loerde op de counter, probeerde BFC vooral de aanval te zoeken. Dat Bussumers speelden echter op een te laag tempo, waardoor goede kansen achterwege bleven.

Na de rust voerde BFC het tempo wel op en kreeg de ploeg ook veel meer kansen. De meeste kansen belandden echter op de paal of naast het doel. Dat BFC alsnog, terecht, 3 punten kon overhouden aan het duel had het te danken aan de jeugd: eerst kon jeugdspeler Jostein Ohm met een bekeken schot scoren, daarna was de jonge BFC-aanvaller Tjerk Posthuma trefzeker en was de zege zeker voor de Bussumse ploeg.

Kans op play-offs
Door de zege én de nederlaag van concurrent APWC klom BFC afgelopen weekend op naar de tweede plaats van het klassement. Volgende week speelt BFC tegen koploper ASV'65 om het eerste play-offticket van het voetbaljaar.

Bussumse hockeysters verslaan koploper met goed spel

Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Een knap resultaat van de hockeysters van Gooische. De Bussumse eersteklasser versloeg voor de tweede achtereenvolgende week een nog ongeslagen tegenstander. Deze keer moest koploper Beuningen eraan geloven: 4-2.

Vooral voor rust kon het nog twee kanten op gaan. Na de rust konden de Bussumers snel weglopen en een voorsprong van twee doelpunten pakken. De tegenstander kon nog even terugkomen tot 3-2, maar de Bussumers stelden snel orde op zaken.

Krappe nederlaag hockeyers
De hockeyers van Gooische hebben afgelopen weekend verloren van koploper Were Di: 2-1. De Bussumers kwamen nog wel op voorsprong, maar zagen de tegenstander sterk terugkomen.

NVC heeft weer pech en pakt geen punten

NAARDEN - Weer geen punten voor de voetballers van NVC. De door blessures gehavende Naarder tweedeklasser kwam afgelopen weekend tekort tegen SCH'44 en verloor met 2-1.

NVC speelde naar behoren en had lang kans op een goed resultaat. Na een uur voetballen kwamen de Naarders op voorsprong door een doelpunt van jeugdspeler Thomas Muller. De jonge NVC-speler beloonde zijn eerste balcontact meteen met een doelpunt.

Na de goal maakte NVC fouten en kon de tegenstander terugkomen. NVC had nog een enorm grote kans om wederom op voorsprong te komen, maar een schot van Karim el Kaddouri belandde op de lat. SCH'44 kon vervolgens met een doelpunt na een snelle counter de zege voor de neus van NVC wegkapen.

Zaterdag deelt punten
Het zaterdagelftal van NVC heeft afgelopen weekend een punt overgehouden aan de streekderby tegen BVV'31: 2-2.

Het duel tussen de twee streekgenoten was anderhalf uur leuk en spannend. De Naarder doelpunten kwamen van Martijn Degenkamp en Alex Pool. Daartegenover kwamen doelpunten van BVV-spelers Robbert Jansen en Kenneth Perez.

Eerste nederlaag hockeysters HC Naarden

NAARDEN - De hockeysters van HC Naarden hebben afgelopen weekend hun eerste nederlaag geleden. De Naarder promovendus kwam, ondanks beter spel, met 1-2 tekort tegen Alkmaar.

HC Naarden bleek voor rust een stuk sterker dan Almaar. De ploeg kreeg veel kansen, maar benutte er slechts één: Lisanne de Lange scoorde voor haar ploeg. Na de rust zette Alkmaar meer druk en maakte HC Naarden meer fouten. Alkmaar kon met een benutte strafcorner en een veldgoal alsnog een zege boeken tegen HC Naarden, dat ondanks de nederlaag nog gedeeld eerste staat.

Geen punten hockeyers
De hockeyers van HC Naarden verloren met 3-2 van VVV. De Naarders stonden lang op voorsprong, maar vergaten het af te maken toen de tegenstander met negen man speelde. VVV kon nog terugkomen en won.

AW neemt afstand

BUSSUM - Allen Weerbaar houdt koers aan kop van het klassement. De Bussumse voetballers wonnen afgelopen weekend weer: Domstad Majella werd met 3-1 aan de kant gezet. AW staat nu 4 punten los aan kop.

Allen Weerbaar kwam al vroeg op voorsprong te staan door een doelpunt van Tarik Divarci. Met een benutte strafschop door Mustafa Kavas werd het voor rust 2-0 voor de Bussumers. Na rust kon Ferhat Uysal de derde Bussumse goal maken.

De zege van afgelopen weekend was voor het nog ongeslagen Allen Weerbaar de zesde achtereenvolgende zege. Komende week gaat AW proberen de volgende ronde van de beker te halen. Het speelt dan tegen SVM.

Oud Naarden: lunch, diner en een kop koffie

Chef-kok Wesley runt samen met zijn partner Tessa restaurant Oud Naarden. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Het voelt als een nieuw avontuur voor de 33-jarige chef-kok Wesley en zijn partner Tessa. Sinds begin oktober runnen ze samen restaurant Oud Naarden, aan de Marktstraat in de Vesting in het voormalige pand van Il Vecchio.

Als leerling-kok startte Wesley bij de Goede Gooier in Blaricum. De korte uitstap die hij ooit maakte naar een restaurant in Amersfoort doet niets af aan zijn verbondenheid met de Goede Gooier. Daar weggaan voelde dan ook dubbel. Maar zelf een restaurant starten speelde altijd wel in zijn achterhoofd. Toen eigenaar Gert van Wijngaarden hem vroeg of hij en Tessa in waren voor een nieuwe uitdaging heeft Wesley er naar eigen zeggen slechts drie nachten over hoeven slapen. "Het was een kans die we nu konden pakken, anders had ik nog zeker wel tien jaar bij de Goede Gooier gebleven", lacht hij.

Citroentaart
De chef-kok heeft wel wat in petto voor de Vesting. Naast diner zijn ze ook geopend voor de lunch en vanaf tien uur kunnen gasten al terecht voor een kop koffie met wat erbij. Dat 'erbij' is een klein understatement, want Wesley heeft een voorliefde voor patisserie. Van een citroentaart maakt hij 'gewoon' een gerecht en ook de appeltaart is verrassend. Maar dat is niet het enige, want Wesley wil eigenlijk het hele jaar door wild op de kaart aanbieden. Sceptici zullen er vast wel zijn, maar het feit dat Van Wijngaarden ook de eigenaar is van de Larense Wildhandel zegt genoeg. Wie vorige week bij Oud Naarden aanschoof kon zich al tegoed doen aan eend.
Wie nu bij Oud Naarden binnenloopt zal zien dat de sfeer niet veel veranderd is. "Daar zijn we eigenlijk nog niet aan toegekomen, zo druk is het tot nu toe geweest." Er staan wel al nieuwe leren stoelen, de tafels zijn prachtig ingedekt en de wanden krijgen binnenkort een nieuw kleurtje. Maar er moet vooral goed en lekker gekookt en gegeten worden en dat met de blik op een lange toekomst in de Vesting. Daar heeft Wesley alle vertrouwen in. Restaurant Oud Naarden is zeven dagen per week vanaf 10.00 uur geopend.

De Dennen, 1965.

Naast en achter een oude villa aan het Singel worden momenteel huizen gebouwd. Deze bouwwerkzaamheden in de vroegere tuin van Singel 6 zijn het slothoofdstuk van een vervolgverhaal dat ruim vijftig jaar geleden begon. Dat verhaal heet 'Het bos van Bouvy'.

Eigenlijk begint hoofdstuk 1 meer dan honderd jaar geleden. De in de zoutindustrie rijk geworden familie Bouvy laat
toparchitect Jan Stuyt in 1903 een villa ontwerpen. Te bouwen op een perceel grond waar de heer Bouvy zijn grote passie, de bosbouw, ten volle kon uitoefenen. In de loop der jaren wordt het bosperceel steeds verder uitgebreid; het beslaat uiteindelijk vier hectaren en strekt tot aan de huidige Ceintuurbaan. Een rijkdom aan bijzondere bomen groeit er aan weerszijden van een laan waarop de – schuingeplaatste- villa uitkijkt. In het bos staan een grote plantenkas en een prieel.

De woningnood in de vijftiger en zestiger jaren dwingt de gemeente Bussum met haar beperkte grondgebied tot ingrijpende maatregelen. Besloten wordt om ook dit bosgebied binnen de bebouwde kom voor woningbouw te bestemmen. Na jarenlange onderhandelingen stemt de familie Bouvy onder voorwaarden in met het prijsgeven van een groot deel van haar bezit. De partijen treffen een 'minnelijke schikking'. In 1965 zijn de eerste woningen van het Uitbreidingsplan Laarderwegkwartier (De Dennen, De Sparren en De Lariks) klaar. Er wordt verder gebouwd. Flats aan de kant van de Brinklaan.

Het bos van Bouvy begin jaren 60.
De villa van Bouvy aan het begin van de twintigste eeuw.

Een paar jaar geleden komt de minnelijke schikking weer ter tafel. Tussen de gemeente en de Bouvy's is indertijd afgesproken dat dit verlies van het familiebezit mede gecompenseerd wordt door het recht om ooit zelf het resterend deel te bebouwen. Nu, een halve eeuw later, opent deze slapende schat haar ogen.

Hans Jonker

Ik zoek een ervaren huishoudelijke hulp voor de dinsdag en de vrijdag, 4 uur per keer. Eventueel mogen het ook 2 verschillende hulpen zijn, eventueel vriendinnen, zij kunnen dan voor elkaar inspringen als 1 van hen niet kan werken. Af en toe een extra dag werken voor extra klussen. Ik zoek wel iemand die heel precies is, de hoeken en gaten ook bijhoudt en eventueel zelf inzicht heeft in de werkzaamheden. Tel.: 06-10424349

Nu in Naarden: foto afdrukservice uit een fotovaklab bij u om de hoek. Wij drukken af met de ultramoderne FUJI DL600 zeer hoge kwaliteit. Prijzen zeer scherp, veel maten verkrijgbaar, tot wel 100x150 cm groot. In hoogglans maar ook in prachtig zijdemat. Nieuwsgierig? Kijk maar eens op de homepage van: http://www.fotovakprintnaarden.nl ga naar de link http://afdrukservice.fotovakprintnaarden.nl Fotovakprint Naarden Amsterdamsestraatweg 15d 1411 AW. Parkeren is gratis op eigen terrein, wij verwelkomen u graag. Met vriendelijke groet, Bertine 06-28762763 en Dick 06-51083335

Vleugel Neupert zwart € 2500,- 150x129x91 / 2 leren stoelen zwart nieuw € 850,- nu € 175,- per stuk / design leren kleed zwart 180x240 € 75,- / moderne bank zwart 150 breed € 200,- Ligne Roset.
Tel.: 06-45923643

Woningontruiming na overlijden - www.zwartblok.nl of bel 035-6224216

Goodkinds Taxiservice Taxi van/naar Schiphol vanuit 't Gooi € 50,-. Tel.: 06-26984855

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op
www.posicom.nl voor hulp.

Last van stress, onrust of burn-out? Kom kennismaken met stressreducerende werking van mindfulness, op za. 24 oktober van 14.00-16.30 uur in Bussum. Workshop wordt gegeven door gecert. mindfulnesstrainer. Kijk op
www.mindandmore.nl of bel 06-24 27 49 38.

Gevraagd: winkelmedewerkster/dierenartsassistent. Zie vacature op
www.deboerdierenruiter.nl

Privéles Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans.
035-6839235

Lieve, zorgzame en vrolijke oppasdame gezocht voor onze dochtertjes (7 en 5) voor de ma- of di-middag van 15-18 uur, in Naarden. Reactie via f_spoelstra@hotmail.com of 06-51315695.

VAKANTIEAANBIEDING KLIMMEN of BOOGSCHIETEN € 16,50 p.p. Intro-les incl. drankje/zakje chips en bij klimmen ook bungy-swing van het balkon. Start 11-13-15 uur, graag telefonisch reserveren. Nieuw ATB verhuur. Rock Steady 035-6925000 www.rocksteady.nl

OPHEFFINGSUITVERKOOP FOURNITUREN-HANDWERKEN MARION POSTSTRAAT 23 BUSSUM 10 TOT 50% KORTING

Kantoorruimte ong. 14 m2, in souterrain, ruime lichtinval, verwarming, wastafel en gez. toilet. € 122,- per maand excl. energiekosten kantoorruimte. Info 06-10397243

Op 2 nov. start weer de cursus Ontdek & Train je Intuïtie. Kleine groep, praktische oefeningen, geschikt voor iedereen die zijn 6e zintuig graag wil ontdekken en versterken. Meer info: www.jannekeleber.nl of mail janneke@jannekeleber.nl

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal. 035-6938689

Gezin, 2 kinderen (2&4 jr.) uit Bussum zoekt leuke oppas en hulp in huis voor dinsdagen. Reactie: evanderzande@hotmail.com.

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

SCOOTERS te koop: VESPA en PIAGGIO uit voorraad laagste prijs incl. 2 jaar garantie. Alle merken leverbaar
SCOOTERDUMPER.NL grote collectie nieuw en gebruikt 0294-414108 / 06-12868539 Bloemendalerweg 41 A Weesp

Feestje? Gratis feestzaal tot 180 personen.
www.snookerclubbussum.nl 06-53319921

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

SCOOTER reparatie, alle merken, snel en vakkundig ! Ma t/m Za SCOOTER WEESP Bloemendalerweg 41 A, 0294-414108 / 06-53656082 RDW-erkend. Tevens oude / kapotte scooters gezocht. GRATIS opgehaald !

Boedelverkoop Melkweg 1 A Bussum 10.00 - 16.00 uur. Zat. 24 okt. alles voor uw huis !

GRATIS: trop. zoetwater aquarium 60x30x30 coml. met vissen, planten, toebehoren, alleen liefhebbers, geen handel. T.k. gevr. CD Mozart 'Kronings Messe'. Mailadr.
iwanpjotr@live.nl