NaarderNieuws

21 december 2016

NaarderNieuws 21 december 2016


Verbeteren spoor jaar later

NAARDEN/BUSSUM - De werkzaamheden aan het spoor rond Naarden-Bussum worden een jaar opgeschoven. Het werk zou over twee jaar van start gaan, nu wordt het een jaar later. Dat heeft spoorbeheerder ProRail aan de gemeente laten weten.

Dat het werk een jaartje wordt opgeschoven komt doordat het spoor vanwege de werkzaamheden veel langer moet worden afgesloten dan eerder verwacht. Het werk zou eerst net wat meer dan twee weken duren, maar er staan nu 23 dagen voor gepland. Het spoor langer dan twee weken stremmen over twee jaar acht ProRail vanwege andere werkzaamheden alsnog onhaalbaar. Er werd nog gekeken om het werk te verplaatsen naar een ander moment dat jaar, maar ook dat bleek onhaalbaar, onder meer vanwege de broedende vogels van het Naardermeer. Daardoor werd besloten het werk een jaar te verplaatsen.

Werkzaamheden
Spoorbeheerder ProRail gaat het spoor rond Naarden en Bussum fors opknappen. Het belangrijkste dat de spoorbeheerder gaat aanpakken wordt het weghalen van het gros van de sporen door Naarden en Bussum heen. Er gaan nu nog vijf sporen door de twee kernen, waarvan er straks drie worden weggehaald. Daardoor moeten enkele knelpunten worden opgelost. Het spoor zal anders worden neergelegd, waardoor ook de veelbesproken spoorwegovergangen aan de Meerweg, Generaal de la Reijlaan en de Comeniuslaan een stuk smaller worden en door het aanpassen van de systemen wordt het wachten voor de spoorbomen een stuk verkort.

Ook station Naarden-Bussum staat een metamorfose te wachten.

Auto te water; bestuurster komt er droog uit

De brandweer moest de auto weer op de kant trekken. Foto: Bob Awick

NAARDEN - De brandweer moest dinsdagochtend uitrukken omdat een auto te water was geraakt aan de Kapitein Meijerweg.

Ter plekke bleek dat de bestuurster al zelf uit de wagen gekomen was. Ze was ook niet nat geworden. De dame kwam met de schrik vrij.

De auto was met één wiel de schuine helling afgegleden en in het water gekomen. De reden is waarschijnlijk een ongelukkige stuurfout geweest. De wagen moest nog wel uit het water gehaald worden, want zo wegrijden ging niet lukken.

Net zoveel WW'ers als jaar geleden

GOOISE MEREN - De gemeente Gooise Meren telt momenteel net zoveel WW'ers als een jaar geleden. Dat meldt het UWV.

Afgelopen maand kregen 1196 bewoners van de gemeente elke maand een werkloosheidsuitkering, een jaar eerder was dat er nog eentje meer.

Dat de gemeente nu net zoveel WW'ers telt als een jaar geleden is opvallend. Het hele jaar lag het aantal bewoners met een werkloosheidsuitkering een stuk hoger. Afgelopen oktober maakten nog 1226 bewoners aanspraak op een uitkering.

860

gezinnen in Gooise Meren zitten in de bijstand

Een uitgelezen boek

Claude Monet: schilder en fijnproever

Claude Monet en zijn tweede vrouw Alice vestigden zich in 1883 te Giverny, bij Parijs. Vanaf die tijd, tot aan de dood van Monet in 1926, ontvingen Claude en Alice daar hun vrienden. Deze ontvangsten zijn in dit boek op levendige wijze beschreven door Claire Joyes en Jean-Marie Toulgouat.

Daarna volgen een honderdtal recepten, ooit door Monet met de hand geschreven in schriften (carnets). 'Carnets de Cuisine de Monet' is dan ook de oorspronkelijke titel van het boek.

Het geheel is geïllustreerd met zwart-wit foto's van Claude en Alice Monet, reproducties van schilderijen en fullcolour foto's (Jean-Bernard Naudin) van de wereldvermaarde tuinen van Giverny en veel gerechten. Bevat een Nederlands en een Frans register en Bibliografie.

Het gebonden en gemarmerde boek met stofomslag en leeslint telt 192 pagina's van mooi stevig papier. Deze Nederlandstalige uitgave, vierde druk uit 1992, is van Van Dishoeck/ lannoo. Het boek is in zeer goede staat.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 20 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman en ds. V.C. Lindenburg; za. 24/12 22.30 u. ds. V.C. Lindenburg en ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa en 14.00 u. Kindje wiegen pastoor C. Fabril; za. 24/12 17.00 u. Gezinsviering kap. A. Geria; 20.30 u. Eucharistie kap. M. Sendecki en 23.00 u. Eucharistie pastoor M. Costa; ma. 26/12 09.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. dr. M.J. Kater; ma. 26/12 10.00 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kap. A. Geria en 15.00 u. Kindje wiegen; za. 24/12 19.00 u. Gezinsviering pastoor C. Fabril en 21.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 24/12 19.00 u. Gezinsviering Parochianen en 21.30 u. Eucharistie kap. A. Geria
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst; za. 24/12 22.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. N.W. den Bok
*PGB West W. de Zwijger College 10.30 u. ds. S. de Jong; za. 24/12 19.00 u. Kinderkerstfeest ds. S. de Jong
*PGB Sion Brandsmaschool 10.00 u. ds. G. van Goch en W. de Zwijger College 16.00 u. ds. A. Visser
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. H. Siebrand; za. 24/12 21.00 u. ds. F.F. Boogerd
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum za. 24/12 19.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. van der Wijk; za. 24/12 21.00 u. gezamenlijke dienst in Evangelisch-Lutherse Gemeente
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. ds. W.F. Metzger H.A.; 24/12 21.00 u. ds. W.F. Metzger
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. Smit; za. 24/12 23.00 u. Ravelijn Naarden ds. P.A. Smit
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 00.00 u. en 08.00 u. Kerstdienst; ma. 26/12 10.00 u. Kerstdienst en 11.15 u. Kinderdienst; do. 29/12 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Zou dit Maurits Cornelis Escher kunnen zijn?

Is dit Escher?

Het grasduinen in containers kan soms opmerkelijke dingen onthullen. Bij voorbeeld een grote buste van een indrukwekkende persoonlijkheid. Maar wie is het?

Eerlijk is eerlijk. De vondst werd door mijn kompaan Rob gedaan. Op een plek waar voor mij een prachtig stukje historie ligt. Heet nu Goois Lyceum, maar was in mijn tijd de vermaarde Gooische Hoogere Burger School vlak voor de ramp van de Mammoetwet zich zou voltrekken.
Maar goed, op die plek trof Rob dus in een container het één meter hoge afgietsel in kunststof van wat ooit een loeizwaar bronzen beeld geweest is. En wie weet zelfs nog ergens bestaat. Duidelijk aan de buste is de intellectuele uitstraling van de persoon, zodat ik aanvankelijk dacht aan een van onze schrijvers of dichters of desnoods een grootheid uit de beeldende kunst. Moeilijk, moeilijk, moeilijk! Totdat de zus van Rob met een heel goeie suggestie kwam. Het zou best weleens de kop kunnen zijn van onze wereldberoemde graficus de heer Maurits Cornelis Escher, die hier in het Gooi woonde.
Onze hoop op een antwoord is nu gevestigd op de nog in leven zijnde oud HBS-gangers, want ik vermoed dat het beeld ooit in het mooie gebouw aan de Vondellaan heeft gestaan. Daar werd de kunst in het algemeen in hoge ere gehouden en de school kon bogen op een vermaarde collectie reproducties van grote meesters, bijeengegaard door de heer Vloedgraven, leraar Duits. Dus, oud-HBS'ers, graaf in je geheugen en kom met het antwoord!

Weerbericht

Overgang naar zacht en wisselvallig weer, veel wind
Er is deze december nog weinig regen gevallen. Het weer wordt dan ook gedomineerd door hogedrukgebieden. De gemiddelde luchtdruk bedraagt tot dusver 1026 hPa, tegen 1015 hPa normaal. Daar komt met de kerstdagen in zicht verandering in. Oceaandepressies gaan het weer bepalen. De kans op regen neemt toe bij een stevige zuidwester en het wordt zachter.

Donderdag + vrijdag
Donderdag neemt de bewolking toe, gevolgd door regen. In de loop van de dag klaart het op. Er staat een matige zuidwestenwind. In de nacht naar vrijdag daalt het kwik tot rond +1 graad met kans op nachtvorst. Overdag is het eerst droog met wat zon, later op de dag neemt de bewolking toe. De zuidenwind trekt aan tot vrij krachtig. Het wordt beide dagen 7 à 8 graden.

Het kerstweekeinde
Het kerstweekeinde verloopt groen en wisselvallig. Voor zaterdag en zondag wordt vrij veel bewolking verwacht met af en toe regen. De zuidwestenwind wakkert aan tot krachtig en aan zee tot hard of stormachtig. Het wordt zaterdag 8 à 9 graden en zondag 12 graden. 2e kerstdag kan het vaker opklaren met kans op een bui. De wind neemt in kracht af. Het wordt 8 graden.

Weetje
Een groene kerst komt veel vaker voor dan een witte kerst. Het is een landelijke witte kerst als er in De Bilt op beide kerstdagen een gesloten sneeuwdek ligt. De afgelopen 100 jaar gebeurde dat slechts zevenmaal. De laatste maal in 2010, maar ook in 2009 was kerst landelijk wit. In 2015 was het juist een lenteachtige kerst met een recordhoog maximum van bijna 15 graden.

Vanaf zondag 25 december zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- Andreas van der Schaaf laat zich weer van een bijzondere kant zien, deel 2.

- Herhaling van een aantal hoogtepunten uit De Tafel van Tjako.

PvdA vindt bezuinigingen op bibliotheek van de zotte

Bijna 500 handtekeningen zijn inmiddels opgehaald

Veel inwoners niet op de hoogte van bezuinigingen. Foto: Bob Awick

door Yvette de Vries

BUSSUM - De PvdA ging zaterdag ouderwets op de barricaden. Met een handtekeningenactie en een online petitie willen ze de voorgenomen bezuiniging op de bibliotheken in Gooise Meren terugdraaien omdat deze onherroepelijk tot sluiting zal leiden van een of meerdere vestigingen.

Volgens de partij is bezuinigen op de bibliotheek van de zotte. "De bibliotheek neemt een belangrijke plek in in de samenleving, zeker nu in deze tijd van individualisering", aldus afdelingsvoorzitter Tony van Waveren. In nog geen twee uur tijd haalden ze zaterdag ruim 200 handtekeningen op en de onlinepetitie is ruim 280 keer ondertekend. Voor Muiden en Naarden worden ook acties gepland voor eind dit jaar of begin volgend jaar.

"Het is onvoorstelbaar dat de gemeente aan allerlei andere zaken geld uitgeeft en dat er op een voorziening als de bibliotheek bezuinigd gaat worden", reageert Van Waveren. "Het is onvoorstelbaar dat de gemeente tonnen uitgeeft aan stadspromotie en nog een jaar de Bussumers volledig compenseert voor de OZB-verhoging en dat er op een voorziening als de bibliotheek bezuinigd gaat worden."

Volgend jaar verder overleg tussen bibliotheek en gemeente

Volgens Lars Voskuil, fractievoorzitter van de oppositiepartij, is het een regelrechte afbraak van een essentiële voorziening in onze lokale samenleving. "De bibliotheek is er voor iedereen; het is een ontmoetingsplaats met relevantie."

Forse ingrepen
Een meerderheid van de gemeenteraad stemde in met een forse bezuiniging van 250.000 euro op de bibliotheken. Die moet in 2018 gerealiseerd zijn. Volgens Van Waveren betekent dit dat in juni 2017 de bibliotheek al met voorstellen op de proppen moet komen hoe dat gerealiseerd moet worden. Hij stelt ook dat het, als je kijkt naar waar de bieb geld aan uitgeeft, het onherroepelijk tot gevolg heeft dat er een of twee vestigingen moeten sluiten. Dat beeld bevestigt ook de directeur van de bibliotheek Gooi en meer, Marian Buvelôt. Ze is niet echt te spreken over de gang van zaken. "Er wordt een bezuiniging neergelegd terwijl er nooit met ons over is gesproken. Het is echt een harde maatregel. We zijn nu formeel wel met elkaar in gesprek."

PvdA gaat ook actie voeren in Naarden en Muiden

Overleg
Een maand of twee geleden is er nog overleg geweest met de wethouder. Die zou volgens Buvelôt iemand aanstellen om te kijken naar de voorstellen die door de bibliotheek zijn gedaan. Volgens de directeur zou het gerechtvaardigd zijn als ze voor een deel van de activiteiten die de bibliotheek verricht subsidie uit een ander potje zouden krijgen. Daarmee zou een deel van de bezuinigingen kunnen worden opgevangen. Het gaat dan om activiteiten op het gebied van taalachterstand en laaggeletterdheid. "We zijn meer dan een uitleenplek voor boeken."

Enig uitstel
Volgens Mark Marshall van de VVD zou er eigenlijk al in 2017 € 74.000 bezuinigd moeten worden, maar dit is uitgesteld tot 2018. Volgens zijn partij is de bezuiniging ook niet onrealistisch als je die afzet tegen de kosten en het aantal bezoekers. "De gemeente vraagt van zichzelf en andere (gesubsidieerde) organisaties kritisch te kijken naar de inkomsten en uitgaven. De bibliotheek zou ook hulp krijgen van ambtenaren om te kijken hoe de bezuinigingen gerealiseerd kunnen worden."

De gemeente laat in een officiële reactie weten dat de bezuinigingen inderdaad in 2018 gerealiseerd moeten worden. "We zijn in constructief overleg met de directie van de bibliotheek om tot een nadere invulling te komen. Hier hebben we volgend jaar de tijd voor."

Eén op de zeven huurders woont te goedkoop

GOOISE MEREN - Eén op de zeven huurders van een sociale huurwoning woont te goedkoop. Dat meldt de gemeente. Het gaat om een percentage van 14,7 procent aan goedekope scheefhuurders.

Goedkope scheefhuurders hebben een sociale huurwoning met een huurprijs van 699,48 euro of lager per maand, maar hebben een inkomen van meer dan 38.690 euro per jaar. Deze groep scheefhuurders houdt goedkope huurwoningen vast en dat zorgt voor knelpunten op de huurmarkt.

De gemeente Gooise Meren heeft wat meer goedkope scheefhuurders dan de doorsnee Nederlandse gemeente (13,8 procent), maar vergeleken met de hele regio Gooi en Vechtstreek (15,4 procent) doet de gemeente het weer net wat beter.

Dure scheefhuurders
Aan de andere kant woont één op de zes huurders van een sociale huurwoning te duur. Het gaat om 16,3 procent.

Het gaat dan om mensen die vanwege hun inkomen aanspraak mogen maken op huurtoeslag, maar in een te dure woning wonen.

Gooise Meren heeft meer dure scheefhuurders dan het Nederlands gemiddelde (14,6 procent), maar scoort ook hier beter dan de rest van de regio (18,4 procent).

Kerstpakketten voor bewoners Amaris de Veste

Maar liefst 200 ouderen werden blij gemaakt met een pakket. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Leerlingen van de Rehobothschool brachten afgelopen donderdag een bezoek aan woonzorgcentrum Amaris de Veste. De bewoners ontvingen kerstpakketten uit handen van de leerlingen van groep acht. De kerstpakketten worden beschikbaar gesteld door de Riki Stichting. De Rehobothschool doet jaarlijks mee aan deze actie. In totaal werden er zo'n 200 ouderen blij gemaakt met een pakket. Na het uitpakken keerden de leerlingen lopend weer terug naar school.

Sophie Brouwer

Studente
20 jaar
Woont in Naarden sinds 2000

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik studeer Marketing en Communicatie op het instituut Schoevers. Ik zit momenteel in het laatste jaar van mijn associate degree. Daarnaast werk ik bij Hampshire Hotels - Newport Huizen in restaurant Club Newport. Hier werk ik in de bediening."

Je bent bezig met een charity night, wat houdt dat in?
"Samen met vier andere studiegenoten ben ik bezig voor Het Nationaal Ouderenfonds om zo veel mogelijk geld op te halen via een benefietveiling in combinatie met een 4-gangendiner. Dit doen wij op 16 januari 2017 in het Hampshire Hotels - Newport Huizen."

Ben je zelf weleens eenzaam?
"Zelf ben ik niet eenzaam. Vrienden en familie heb ik vaak om mij heen, hier doe ik dan ook geregeld gezellige dingen mee. Soms ben ik wel alleen, net als ouderen."

Waar word jij blij van?
"Gezelligheid, leuke dingen doen, lekker eten en dieren om mij heen."

Waar kun jij je druk om maken?
"Ik kan mij erg druk maken over onrecht, vooral ten opzichte van mensen en dieren. Ook kan ik slecht tegen mensen die vechten."

Waar in Gooise Meren kom jij het liefst?
"In het Goois Natuurreservaat, samen met mijn honden."

Goed gesprek?
"Met Gordon over zijn inzet voor Het Nationaal Ouderenfonds."

Favoriete muziek?
"Nu kerstliedjes en Serious Request."

Lievelingsfilm?
"De hele reeks van 'Fast and Furious' ben ik gek op."

Leukste jeugdherinnering?
"Heel veel, bijvoorbeeld met onze honden, paardrijden en zwemmen met dolfijnen."

Waar zullen we op proosten?
"Op een goede gezondheid voor iedereen en minder eenzame ouderen in 2017!"

Wachter Muller: 'We houden het bankje dicht bij huis'

Vestinghotel krijgt terras en bekijkt opties

Niet praten op, maar praten over het bankje. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Het bankje aan de Marktstraat, onder het raam van het nog te openen Vestinghotel, houdt de gemoederen al een tijdje bezig. Moet hij nou weg of niet en waarom?

De eerste geruchten deden begin december de ronde. Op Facebook kwam direct een storm van protesten en vragen op gang. Navraag bij de gemeente gaf geen duidelijkheid of het bankje, waar nu onderhand meer over gesproken dan op gezeten wordt, echt weg moet. Volgens de woordvoerder mag er volgens het bestemmingsplan een terras geplaatst worden. "Indien het hotel die mogelijkheid wil benutten en er daardoor geen plek meer is voor het bankje, gaan we samen met de huidige gebruikers op zoek naar een andere plek." Vooral oudere Vestingbewoners maken veel gebruik van het bankje.

Inmiddels heeft ook het Vestinghotel van zich laten horen. Wachter Muller: "Er komt een terras, maar dat betekent niet dat het bankje zonder meer verdwijnt. We kijken naar een oplossing die voor iedereen past." Dat kan betekenen dat het bankje iets opschuift, onderdeel van het terras wordt, dat er een kleiner bankje geplaatst wordt of dat het bankje op een andere plek komt te staan. "Maar," voegt Muller er nog aan toe: "we houden het dicht bij huis." Een en ander hangt af van wat er uit het overleg met de gemeente komt.

Cadeau Rehwinkel
Het bankje was een cadeau van voormalig burgemeester Rehwinkel aan de stad Naarden.

Terrassen mogen vanaf 1 april open tot 23.30 uur

NAARDEN - Het horecaterras niet dichtgooien om 22.00 uur, maar om 23.30 uur. Het college wil vanaf 1 april kijken of dat bevalt en start daarom met een proef.

Een meerderheid van de horecaondernemers in de Vesting gaf begin dit jaar aan dat ze graag zien dat de openingstijden worden verruimd. Op die manier worden de tijden ook gelijkgetrokken worden met die in Bussum en Muiden.

De Koninklijke Horecabond Nederland adviseerde het college dringend om gehoor te geven aan dit verzoek.

Blijven zitten
De Naarder ondernemers hopen dat de bezoekers langer blijven zitten. In omliggende gemeenten is een sluitingstijd van 23.30 uur of later gebruikelijk. Hierdoor zou de concurrentiepositie van de horecaondernemers in de regio versterkt worden.

Effecten
Het college wil op 1 april 2017 met de proef beginnen. Zo hoopt de gemeente te zien wat de effecten zijn. Er wordt gekeken of de terrassen worden benut en hoe de omwonenden de verandering ervaren.

Na de proef wordt besloten of de openingstijden van de terrassen in de Vesting definitief verlengd kunnen worden.

Rechtszaak om herrie van Vesting Hotel

NAARDEN - Een buurman van het in aanbouw zijnde Vesting Hotel is naar de rechter gestapt. De reden is een luchtzuiveringsinstallatie die werd uitgetest en te veel herrie geeft. Hij vindt de installatie veel te groot op het dak en wil dat de gemeente direct in actie komt tegen de geluidsoverlast.

De eigenaar van het hotel liet ook weten niet blij te zijn met het geluidsniveau. Zeker niet omdat er gasten in het hotel zullen verblijven vanaf, hopelijk, begin volgend jaar.

Nooit bezwaar
De buurman zei vrijdag op de zitting dat hij nooit bezwaar had ingediend tegen de bouw van het hotel. Maar dat was voordat hij wist dat er een grote transformator zou komen die veel herrie produceert.

De gemeente gaat na de opening meten hoe het precies zit met het geluidsniveau. De rechtbank spreekt zich over twee weken uit over deze zaak.

'Bussum op IJs is zichtbaar afwezig'

D66 zet met een taart vrijwilligers in het zonnetje

Voorzitter Ellen Hazenberg snijdt de taart aan. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Onder het motto 'Wie jarig is, trakteert' heeft D66 Gooise Meren maandag twee taarten overhandigd aan de organisatie van Bussum op IJs.

Fractievoorzitter Maarten Balzar: "We bestaan 50 jaar en vieren dat door het hele land. Alle lokale afdelingen zetten met een taart iemand in het zonnetje. Wij kozen direct voor de vrijwilligers van Bussum op IJs omdat ze nu in december zo zichtbaar afwezig zijn in Bussum."

Bussum op IJs had graag ook haar eigen 10-jarig bestaan gevierd met een mooi feestje op de schaatsbaan. Maar dat zat er niet in omdat er geen geschikte locatie gevonden kon worden. De gebruikelijke plek voor het gemeentehuis in Bussum viel af omdat de aannemer de parkeerplaats nodig heeft vanwege de verbouwing.

Met de taart wil D66 de vrijwilligers onder leiding van voorzitter Ellen Hazenberg blijven motiveren om er volgend jaar wel een mooi feest van te maken. "Het is heel jammer dat het dit jaar niet doorgaat, een gemiste kans", aldus D66.

Brugklassers zetten weer geweldige 'Kleine Avond' neer

Alle leerlingen deden een dans. Foto: Vituscollege

BUSSUM - Ruim 200 brugklassers van het Sint-Viutscollege hebben afgelopen vrijdag en zaterdag de 'Kleine Avond' opgevoerd. Deze theaterproductie was geheel door de leerlingen verzorgd, zowel voor als achter de schermen. Alle brugklassen waren bij de opvoering betrokken: van de decorploeg tot de toneelspelers. Ze werden hierbij begeleid door bovenbouwleerlingen. Producenten Lotte Tieman en Nicole Lagendijk laten weten: "Op deze manier ontwikkelen de leerlingen zich ook buiten het klaslokaal. Veel leerlingen geven aan dat dit een unieke ervaring is die ze voor geen goud hadden willen missen."

Rietje Rijnja-Stam (D66) verlaat gemeenteraad

GOOISE MEREN - D66-raadslid Rietje Rijnja-Stam stopt ermee en staat haar raadszetel af.

Rijnja-Stam was jarenlang raadslid van de gemeenteraad van Muiden en was ook even fractievoorzitter van D66. Een jaar geleden, vlak voor de verkiezingen, besloot ze ermee te stoppen. Ze kwam op een onverkiesbare plek op de kieslijst terecht, maar op voorkeurstemmen haalde ze toch weer de gemeenteraad. Na een jaar Gooise Meren houdt ze het nu dus toch voor gezien. "Ik heb me met veel liefde en tijd ingezet. Nu logischerwijs steeds belangrijker wordt dat de belangen van alle inwoners van alle kernen in de Raad van Gooise Meren aan bod moeten komen, is het juiste moment aangebroken", zo laat Rijnja-Stam weten. Ze wordt opgevolgd door Sawan Bruins.

Zogenaamde 'treinbrand' blijkt slechts nevel te zijn

Brandweer onderzoekt de brand. Foto's: Bastiaan Miché

BUSSUM - Een machinist heeft maandagavond groot alarm geslagen voor een 'treinbrand' op het spoor. De trein werd stopgezet ter hoogte van Bensdorp. De brandweer vermoedt dat de machinist nevel heeft aangezien voor rook.

Vanwege de mogelijke brand kwamen meteen meerdere brandweerkorpsen ter plaatse. Het treinverkeer tussen Naarden-Bussum en Hilversum werd stilgelegd. Al snel bleek dat er niets aan de hand was.

Het treinverkeer kon na een nacontrole weer worden vrijgegeven.

Meerdere brandweerkorpsen rukten uit.

Snel weer groene buffer voor Jan ter Gouwweg

Foto: Sjoerd Stoop

NAARDEN/BUSSUM - Er moet snel een nieuwe grondwal geplaatst worden tussen het Bussumse bedrijventerrein Nieuwe Vaart en de Jan ter Gouwweg. De gemeente werkt aan plannen en kijkt momenteel hoe hoog de wal moet worden en wanneer het werk van start kan gaan. Het bouwwerk moet een groene buffer vormen, zodat de bewoners niet op het bedrijventerrein kijken. Er lag jaren een grondwal, maar dat bouwwerk moest vorig jaar weg omdat het te erg was aangetast door houtrot.

Van de lezers

Ook reageren op het nieuws? Mail naar redactie@bussumsnieuws.nl of redactie@naardernieuws.nl.

Spoorbomen

Ik lees dat omwonenden van de Comeniuslaan het oneens zijn met de gemeentelijke plannen voor de spoorwegovergang. Ik ben ook omwonende (woon in de Van Halllaan) en ik juich de plannen toe! Als er halve automatische bomen komen zijn we eindelijk van de lange wachttijden af en niet meer afhankelijk van iemand in Amersfoort die handmatig de bomen bedient. Dat is toch ook niet meer van deze tijd! Nu nodigt de situatie juist uit om over de bomen heen te stappen als je aan ziet komen dat je je trein weer gaat missen.

En hoezo nodigen halve bomen uit om eromheen te slalommen? Dat doen we bij de Generaal de la Reijlaan en de Cort van der Lindenlaan toch ook niet? Als er normale wachttijden zijn wacht je juist rustig tot de bomen open gaan. Ik begrijp wel dat bewoners van de Comeniuslaan niet zitten te wachten op meer verkeer door hun straat. Als dat het argument is begrijp ik hun bezwaar. Maar wat mij betreft liever vandaag dan morgen de zaak aanpakken daar. Dat neemt ook de verkeersdruk op de andere overwegen een beetje weg.

H.J. de Vries, Naarden

Participatie

Politici hebben hun mond vol van de 'participatiesamenleving. Toch worden we niet meer via de krant geïnformeerd over gemeentelijke vergaderingen en bouw- en kapvergunningen. Het bewonerspanel wordt weliswaar hierover geraadpleegd, doch pas nadat de beslissing hierover genomen is. Het geld dat besteed wordt aan het raadplegen van de bevolking van de gemeente kunnen we natuurlijk ook besteden aan die wekelijkse krantenpagina's met gemeente nieuws ! De € 36.000 die daarmee gemoeid zijn, lijken mij peanuts vergeleken met de kosten van het in stand houden van een bewonerspanel dat blijkbaar 'voor de kat z'n viool' enquêtes zit in te vullen.

Lucia Voerman, Bussum

Linda Bosschers van NH Hotel bedenkt actie Serious Diner

Geld inzamelen tegen longontsteking

Een hapje eten bij Linda voor het goede doel. Foto: Rens Muller

NAARDEN - Kok Linda Bosschers van het NH Hotel in Naarden draagt dit jaar ook haar steentje bij aan de geldinzamelingsactie Serious Request. Ze heeft het Serious Diner bedacht.

Gasten van het hotel in het Naarderbos kunnen vrijdag 23 december dit speciale driegangenmenu bestellen voor de prijs van 25 euro. De totale opbrengst gaat naar Serious Request.
Bosschers (33) is huisarts van beroep, maar koken is haar grote passie. Om die reden staat ze een dag in de week bij het NH Hotel achter de pannen.

Huisarts
"Als arts weet ik als geen ander hoe belangrijk het is dat er goede medische voorzieningen zijn. Het doel van Serious Request van dit jaar spreekt mij in het bijzonder aan. Er wordt geld ingezameld voor kinderen die onnodig sterven aan longontsteking. Met de opbrengst van ons Serious Diner hoop ik een kleine bijdrage te kunnen leveren."

Reserveren voor het Serious Diner kan via nhnaarden@nh-hotels.com.

Geen gevaar: gewoon voetballen op kunstgras

Bas in actie.

GOOISE MEREN - Bussumse en Naarder voetbalclubs kunnen gewoon voetballen op kunstgras. De rubberen korrels op de kunstgrasvelden leveren geen gevaar op voor de gezondheid, zo concludeert het RIVM.

De afgelopen weken werden korrels van honderd kunstgrasvelden, waaronder een veld van SDO, bestudeerd. Na chemische analyses bleek dat de hoeveelheden kankerverwekkende stoffen te verwaarlozen waren.

Veel te doen om kunstgras
Er was de afgelopen maanden veel te doen om de gevaren van de kunstgraskorrels. Hoewel de Bussumse en Naarder voetbalclubs gewoon bleven voetballen op kunstgras besloten andere clubs hun voetballers van het kunstgras af te halen.

De gemeente zat de afgelopen weken bovenop de eventuele gevaren van kunstgras en bekeek al of er eventueel maatregelen genomen moesten gaan worden voor het geval dat. Het lijkt onwaarschijnlijk dat er nu nog maatregelen genomen gaan worden. De gemeente laat weten dat de resultaten van het onderzoek de komende weken besproken worden met de betrokken clubs.

Communicatie

Er buiten latend hoe ik geïnformeerd wil worden over de communicatie van de gemeente, als deelnemer aan het panel Gooise Meren was ik ook tamelijk 'verrast' om na het invullen van een nogal uitgebreide vragenlijst de volgende dag te lezen dat er al lang besloten was over de manier van communiceren. (Stoppen met bekendmakingen in deze krant - red). Ik ben het dus eens met Harry Grosvelds verhaal (NaarderNieuws 14 december).

Ali Bree

Naarder roeiers sterk op NK

NAARDEN - Roeivereniging Naarden kan terugkijken op een geslaagd NK indoor roeien in de sporthallen Zuid in Amsterdam.

Naarden was present met 23 roeiers tussen de 1800 deelnemers. Karin Lampen, dames veteraan in het B-veld, sleepte haar overwinning binnen in een tijd van 7.32 minuten.

Jeugdroeier Bas Bosman kwam uit in het juniorenveld. Pas 16 jaar oud trok hij zich in 6.25 minuten naar de finish. Dat leverde hem de titel Nationaal Kampioen indoor roeien op. "Ontzettend trots en het blik is dik verdiend", aldus zijn coach Mattijs Kok.

Straatprijs gevallen op postcode Bredelaan

Bewoonster Renée won 75.000 euro en een auto. Foto: Postcode Loterij

BUSSUM - Bewoners van de Bredelaan hebben de Straatprijs van de Postcode Loterij gewonnen. Vijf bewoners van de straat kregen donderdag bezoek van Gaston Starreveld.

Al met al wordt er een bedrag van 250.000 euro verdeeld over de meespelende bewoners, een bedrag van 25.000 euro per lot. Het hoogste bedrag dat door één deelnemer wordt gewonnen aan de Bredelaan was een ton.

Eerder wonnen bewoners aan de Meentweg de Straatprijs ook al.

'Ik wil praktisch bezig zijn, niet blijven hangen in theorieën'

Wethouder Gerben Struik

GOOISE MEREN - Het eerste jaar van de nieuwe gemeente Gooise Meren en ook van het college van burgemeester en wethouders zit er bijna op. Wethouder Gerben Struik zat voorheen namens GroenLinks in de gemeenteraad van Bussum en hij was leerkracht op een school voor voortgezet onderwijs. De Bussumer houdt ervan de handen uit de mouwen te steken en spreekt vol enthousiasme over zijn nieuwe baan. Hij zit in veel overleggen en is onder andere voorzitter van de stuurgroep 18- (jeugd) in de regio. Verder in zijn portefeuille: jeugd 18-, duurzaamheid, milieu en werkgelegenheid. Hoe kijkt de wethouder aan tegen de nieuwe gemeente en hoe gaat het met de lopende zaken?

Struik ziet zichzelf als een praktische wethouder die de handen uit de mouwen steekt. Foto: Bob Awick

Hoe is het om wethouder te zijn?
"Dat was in het begin wel even wennen, maar ik vind het heel leuk. Natuurlijk was het werk niet geheel onbekend, want ik heb vijf jaar lang in de gemeenteraad gezeten. Ik heb mijn ambitie om wethouder te worden nooit zo uitgesproken, maar het zong wel rond in mijn hoofd. Ik zit in Gooise Meren tussen de ervaren wethouders, maar geloof niet dat ik zonder mijn ervaring op achterstand sta. Je kunt als wethouder echt het verschil maken. Het doet ertoe wat ik zeg, bijvoorbeeld in de regio. Ik vind het belangrijk om een praktische insteek te hebben en niet te veel te blijven hangen in theorieën. Bij veel dingen is het: ga het doen en laat je niet belemmeren door regels en procedures."

Heb je een hoofdpijndossier?
"De jeugd vind ik heel belangrijk. Maar je kunt niet alles controleren. Je kunt niet alle risico's uitsluiten als overheid. Deze portefeuille bezorgt mij geen hoofdpijn, maar wel de drive om het beter te doen. Dit wil ik samen met onze partners in de regio oppakken. Jeugd heeft mijn hart en ik zal er alles aan doen om kwetsbare jongeren zo goed mogelijk te helpen."

Passend onderwijs zit in jouw portefeuille. Krijgen alle kinderen de begeleiding die nodig is?
"Ik hoor dat het redelijk goed gaat. Als er extra hulp nodig is, zijn er zorgarrangementen op scholen. We willen niet bepalen wat een school moet bieden aan onderwijs, wel inspringen als er zorg nodig is om dat te regelen. Als een kind dyslexie heeft dan kun je dat testen op school. Is er hulp nodig dan hebben wij jeugdhulpaanbieders die dit kunnen oppakken. Het komt in Gooise Meren niet veel voor dat kinderen thuis zitten. Veel is maatwerk en daarom zetten we schoolmaatschappelijkwerk in. Zo horen we wat er speelt op school en welke kinderen extra ondersteuning nodig hebben. Mooi is dat er recent een nieuwe school, Elan, is geopend in Breeduit Bussum waar kinderen terecht kunnen met een stoornis in het autistisch spectrum."

'Ik wil inzetten op duurzaamheid om hier werkgelegenheid te creëren'

"We zijn veel bezig geweest om de gegeven hulp te continueren. Nu willen we ons richten op meer preventie. Voordat er problemen ontstaan al inspringen, onder andere door de inzet van extra jongerenwerk."

Je hebt net Plan 18 opgezet, wat is dat?
"Een nieuwe werkwijze om kwetsbare jongeren die al jeugdhulp krijgen te begeleiden naar hun 18e levensjaar. Op dat moment is de jeugdwet niet meer van toepassing en we willen niet dat deze groep tussen wal en schip valt. We hebben een convenant gesloten en met diverse partijen afgesproken de begeleiding op te pakken. Soms zorgen kleine oplossingen voor een groot verschil: denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van een ID-kaart om te kunnen solliciteren of je in te schrijven voor een studie."

'Groene krachten bundelen en
samen met actiepunten komen'

Hoe gaat het met jouw wijken Muiderberg, Laarderwegkwartier (Bussum) en Westerengh (Bussum)?
"In Muiderberg is een superactieve dorpsraad. We kunnen dus gemakkelijk bewoners betrekken bij de plannen. Ik ben al een paar keer bij de dorpsraad geweest en heb meegedaan aan een wijkschouw. Daar zag ik de grote gaten in het wegdek aan de Tesselschadelaan. Ik heb daar meteen een actiepunt van gemaakt zodat het verschil direct gemaakt kon worden."

"Wat betreft het Laarderwegkwartier: dat is mijn eigen wijk waar ik woon en ik ken de wijk dus erg goed. De inwoners zijn nog niet zo goed georganiseerd, maar er komt een wijkschouw. Veel inwoners spreken mij wel op individuele titel aan. Ik sta op zaterdagochtend vaak langs de lijn bij voetbalclub SDO (bij wedstrijden van mijn zoon) en daar weten ze mij goed te vinden. Bijvoorbeeld omdat ze zich zorgen maken over zaken zoals een losse stoeptegel, hangjongeren of een rotonde waar te hard wordt gereden. Ik kan dat niet meteen oplossen, maar wel zorgen dat ernaar gekeken wordt."

Drie punten waar Gerben Struik
zich hard voor gaat maken

1. Zonnepanelen op gemeentelijk vastgoed plaatsen
"Ik wil ons gemeentelijk vastgoed zo duurzaam mogelijk maken. Ik denk aan zonnepanelen op alle gymzalen en scholen in Gooise Meren. Samen met energiecoöperatie Watt Nu zijn we in gesprek over volleggen van een groot dak van bijvoorbeeld de Hocras of het GAD-kantoor. Omwonenden kunnen daar dan hun energie afnemen. Het plan is om daar in januari mee te starten."

2. Werkgelegenheid creëren
"Ik hoop dat we echt mensen aan het werk kunnen helpen die nu een bijstandsuitkering hebben. Niets is erger dan op zoek te zijn naar werk en het niet te kunnen vinden. Werk is ongelofelijk belangrijk voor het inkomen, zelfrespect en de ontwikkeling van iemand."

3. Inzet meer ambulant jongerenwerk
"Met name Muiden, Muiderberg en Bussum-Zuid zijn onderbelicht gebleven. We willen er dus 24 uur aan jongerenwerk bij. Voor overleg met de buurt, om extra te kunnen anticiperen, om samen met jongeren een leuk evenement op te zetten. En alleen via de jongerenwerkers kom je erachter wat er speelt onder jongeren. Wat houdt ze bezig, waar lopen ze tegenaan? We willen positief bijdragen aan het klimaat voor de jeugd. En het moet snel. Wacht je te lang dan zijn de jongeren alweer aan het studeren."

Wat kunnen we verwachten op het gebied van milieu?
"We krijgen er in 2017 nog een kliko bij, speciaal voor het pmd-afval. De grijze bak wordt een stuk kleiner. Ik doe zelf mee aan een actie van het GAD genaamd van Afval naar Grondstof. Het is niet moeilijk om je afval compleet te scheiden. Het is leuk om bezig te zijn met afval en een bijdrage te leveren. En als je thuis geen plek hebt voor de extra container? Dan kijken we of er een combinatie kan komen met een ondergrondse container. In Naarden Vesting komen bijvoorbeeld komend jaar op meerdere plekken ondergrondse afvalcontainers en verdwijnt de vuilniszak uit het straatbeeld."

Wat ga jij doen om van Gooise Meren een groenere gemeente te maken?
"Dat moet vooral vanuit de inwoners komen, dat kunnen we niet alleen. We hebben al veel mooie initiatieven, zoals Groen Muiderberg, het Repair Café en Soupurbe. We willen de krachten bundelen en daarom komen we met de Versnellingsagenda Duurzaamheid. We beleggen een werkconferentie met betrokken inwoners uit de gemeente op het gebied van duurzaamheid; we zetten experts uit verschillende hoeken bij elkaar en die gaan op thema's met elkaar in gesprek. Denk aan zaken zoals voeding, afval, energie en vervoer. Daar moeten concrete actiepunten uit komen waar deze mensen zich ook verantwoordelijk voor voelen. Het is een nieuwe vorm van burgerparticipatie, deze co-creatie. Straks ligt er een goed duurzaamheidsplan en dat is niet van wethouder Struik, maar van de hele gemeente Gooise Meren."

Waar zie jij kansen voor Gooise Meren?
"Op het gebied van werkgelegenheid en duurzaamheid. Je zou grondstoffen hier kunnen verwerken en op die manier duurzaamheid aan werkgelegenheid kunnen koppelen. Nu worden de grondstoffen alleen opgehaald, maar het verwerken zou ook hier in de regio kunnen. Je bespaart dan transportkosten en creëert werkgelegenheid. Concreet denk ik bijvoorbeeld aan textiel. Dat kun je hier sorteren, wassen en verkopen. En oude computers en laptops kunnen we hier demonteren om de grondstoffen er uit te halen. Ik ben bezig om die zaken nu concreet te maken."

Wat doe je als wethouder Werkgelegenheid en Arbeidsparticipatie wanneer mensen niet willen participeren?
"Je kunt mensen niet dwingen, maar ik vind wel dat je eisen mag stellen. Het beleid vanuit het Rijk is om te korten op de uitkering. We zijn streng aan de poort. Je krijgt alleen bijstand als je het echt niet meer redt en dat kan iedereen overkomen. Ook de mensen uit het Spiegel met een groot huis die failliet zijn gegaan. Solidariteit houd je alleen in stand als je daar ook draagvlak houdt. Je zult grenzen en regels moeten stellen. Maar als je eenmaal een uitkering krijgt krijg je alle hulp die nodig is om weer aan het werk te komen. Ook zijn er allerlei regelingen voor mensen met een laag inkomen. In Gooise Meren gaat het om 860 gezinnen, dus ongeveer 1000 mensen in de bijstand en dat vind ik er 1000 te veel. Ten opzichte van het landelijk gemiddelde valt dat relatief mee. Met het recent opgerichte platform Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Gooise Meren (MVO) hebben we in twee maanden tijd 37 mensen kunnen plaatsen, dus dat gaat de goede kant op."

16 / 28

17 / 28

Kerstnachtviering in de buitenlucht in Naarden.

donderdag 22 december

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9.30 uur

Net als vorig jaar ook dit jaar een kerstlunch in de Schakel. Foto: Cor Weisz

Iepenlaan 354a. Van 09.30- 12.00 uur.

Kerstworkshop

WOC De Palmpit 10.00 uur

Tot 12.00 uur een workshop kerststukjes maken. Kosten: € 22,50 p.p. incl. materiaal. Opgeven via: 033-2982 675.

Wijkcoach

Bibliotheek 10.30 uur

Locatie Bussum. Kosteloos aanspreekpunt voor vragen en ideeën.06-38718004.

Proef de verspilling

Soupurbe 16.30 uur

Meehelpen met koken en aanschuiven bij Taste Before You Waste Bussum. Locatie: Brinklaan 36a, Bussum. Aanmelden: www.soupurbe.nl.

Open Eettafel

WOC De Palmpit 17.30 uur

Koekoeklaan 3. Een versbereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren.

vrijdag 23 december

Biljarten

WOC Spieghelwijck 10.00 uur

Voor beginners en gevorderden. Iepenlaan 354a tot 12.00 uur. Opgeven: 035-6918829.

Spelletjesmiddag

WOC De Palmpit 14.00 uur

Tot 16.00 uur. Koekoeklaan 3.

Zelf muziek maken

WOC De Palmpit 14.00 uur

Op mondharmonica. Tot 15.30 uur. Liedjes van vroeger, instrument meenemen.

Inloop

WOC De Palmpit 10.00 uur

Koekoeklaan 3. Tot 11.30 uur.

Kerstnachtdienst

Wilhelminakerk 22.00 uur

Wilhelminaplantsoen. Projectkoor onder leiding van Bram Brandemann. Samenzang met na de dienst buiten met brandende kaarsen zingen.

Kerstnacht openluchtviering

Vestingwallen 23.00 uur

Met bekende kerstliederen. Locatie: Ravelijn aan de Burg. Van Wettumweg in Naarden (bij het verzetsmonument). Met kerstevangelie en meditatie en medewerking van Nardinc.

zondag 25 december

Feestelijke kerstlunch

Wijkpost De Schakel 11.00 uur

Gratis lunch. Ook spelletjes en een film. Graag deelname lunch melden van tevoren via 06-20221013. Kolonel Verveerstraat 74, Naarden.

Kerst bij Soupurbe

Soupurbe 15.30 uur

Meehelpen met koken en / of aanschuiven bij Soupurbe. Locatie: Brinklaan 36a, Bussum. Aanmelden: www.soupurbe.nl.

maandag 26 december

Kerstwandeling in Naarden

Utrechtse Poort 12.30 uur

Onder leiding van een stadsgids van de Vereniging Vestingstad Naarden. Ca. 5 kwartier. Kaarten: € 3,-, kinderen tot 12 jaar gratis

Kerstconcert

Grote Kerk 15.30 uur

Kerstconcert door Vocaal Ensemble Fioretto o.l.v. Thijs Kramer m.m.v. diverse vocale solisten. Werken van o.m. J.S. Bach, G. Bizet, C. Franck en C. Saint-Saëns ('Oratorio de Noël'). Entreeprijzen € 12,50 en € 10,- (CJP, 65+ en kinderen).

dinsdag 27 december

Aquaballen

De Zandzee 14.00 uur

A-diploma verplicht.

Jeu-de-boules

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Info: 035-6911903.

woensdag 28 december

Spelletjesmiddag

WOC De Palmpit 14.00 uur

Tot 16.00 uur. Koekoeklaan 3.

Fotoduikspel

De Zandzee 14.00 uur

donderdag 29 december

Waterskiën

De Zandzee 13.00 uur

A-diploma verplicht.

Open eettafel

WOC De Palmpit 17.30 uur

Koekoeklaan 3. Een versbereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren.

vrijdag 30 december

Oliebollen eten

WOC Bellefleur 10.00 uur

Tot 12.00 uur met terugblik op het oude jaar. Locatie: Mackaylaan 11 in Naarden, www.wocbellefleur.nl.

Euroduiken

De Zandzee 14.00 uur

zaterdag 31 december

Oud en Nieuwviering

WOC De Palmpit 20.00 uur

Koekoeklaan 3. Oliebollen en tegen een kleine vergoeding wat te drinken. Aanmelden: 035-6938786. Vervoer naar huis na afloop is mogelijk, opgeven bij aanmelding.

maandag 2 januari

ASGM SeniorenCafé

Stokjes en Lepel 10.30 uur

Voorheen ANBO seniorencafé. Locatie: Nassaustraat 3b. Tot 12.00 uur. Ook niet-leden zijn welkom. De consumpties zijn voor eigen rekening. Deze keer met boekenruil.

Verrassingsactiviteit

De Zandzee 14.00 uur

dinsdag 3 januari

Aquaballen

De Zandzee 14.00 uur

A-diploma verplicht.

woensdag 4 januari

ASGM Muzieklezing 10.00 uur

Wilhelminaplantsoen 14

Door Claire Verlinden over klassieke muziek. Onderwerp: Die Winterreise van Schubert, gebaseerd op de zangcyclus van Wilhelm Müller. Tot 12.00 uur. Toegang leden van de ouderenbonden € 4,- en voor niet-leden € 5,-.

Wakzwemmen

De Zandzee 14.00 uur

A diploma verplicht.

donderdag 5 januari

Nijntjespelletjes.

De Zandzee 14.00 uur

Deelname t/m 5 jaar.

vrijdag 6 januari

Schakeldiner.

Wijkpost De Schakel 17.15 uur

2-gangen oer-Hollands diner. Kosten: € 7,50 all-in. Kol. Verveerstraat 74.

zaterdag 7 januari

Repair Café

Wijkpost De Schakel 10.00 uur

Binnenlopen tot 12.30 uur. Kol. Verveerstraat 74 Naarden. www.wijkpostdeschakel.nl.

zondag 8 januari

Film op zondag

Wijkpost De Schakel 13.00 uur

Dramafilm; Frankrijk; 2010; 1 uur 53 minuten. Een Amerikaanse journaliste ontdekt tijdens onderzoek over de 2de wereldoorlog in Parijs een geheim van haar schoonfamilie. Kosten € 2,50.

maandag 9 januari

Open Koffie

Het Hoofdkantoor 9.00 uur

Netwerken voor zp'ers uit Naarden en Bussum. Tot 10.30 uur.

Versa vrijwillgerscentrale

Stichting Wijkpost De Schakel zoekt, met spoed, voor het kookteam een vrijwilliger die 1 of 2 keer per maand meehelpt met de bereiding van het Schakeldiner.

Stichting Wijkpost De Schakel zoekt een vrijwilliger voor het bijhouden van hun website.

Stichting Kindertuinen Bussum zoekt een medewerker die de schoolkinderen kan helpen bij het werken in de tuin.

Stichting Kindertuinen Bussum zoekt een tuinleider (m/v) die 1 uur per week een groep kinderen kan begeleiden en die meewerkt aan het onderhoud van de tuinen.

Filmhuis Bussum

'I, Daniel Blake'.

*Geestige, intelligente film TONI ERDMANN. Conventionele vader zoekt contact met zijn carrièredochter.
*A QUIET PASSION, fraai portret van dichteres Emily Dickinson.
*FRANTZ van François Ozon (SWIMMING POOL), over de ontmoeting tussen een rouwende geliefde van een omgekomen soldaat en diens tegenstander.
*In WATERBOYS zijn vader en zoon op zoek naar volwassenheid. Geestige roadmovie.
*THE SALESMAN, van de maker van A SEPARATION, fijnzinnige thriller, die zich afspeelt in hedendaags Teheran.
*I, DANIEL BLAKE verenigt humor, warmte en wanhoop. Eenling bevecht Britse bureaucratie.
*De gerestaureerde versie van Sergio Leone's ONCE UPON A TIME IN THE WEST met Claudia Cardinale en muziek van Ennio Morricone.
*In MAL DE PIERRES vindt een uitgehuwelijkte jonge vrouw (Marion Cotillard) elders haar grote liefde. Romantisch drama met onverwachte afloop.
*Als SPECIAL op de Europese Dag van de Korte Film een kinderprogramma en een volwassenenprogramma, beide vol speciaal geselecteerde korte films.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling voor breed publiek.
*Drie FAMILIEFILMS: SIV GAAT LOGEREN, SEPP – DE WOLVENVRIEND en CASPER & EMMA: EEN VROLIJK KERSTFEEST.

'We zijn halsoverkop gegaan, zelfs voor een bezoekje wilden we niet terug'

Ed de Jonge en zijn vrouw keren, na zeven jaar Zuid-Limburg, terug naar Naarden

Zodra Ed (r) zijn neus buiten de deur steekt wordt hij aangesproken. Foto: Yvette de Vries

NAARDEN - Ed de Jonge is terug in Naarden en dat is niet onopgemerkt gebleven. De voormalig eigenaar van Wijnlokaal De Samaritaan woonde en werkte bijna zeven jaar in Zuid-Limburg, maar keerde begin deze maand terug naar Naarden-Vesting. Over twee maanden, als hun woning klaar is, komt ook zijn vrouw Ellen weer noordwaarts.

Ontspannen zit de 66-jarige ondernemer aan de 'proeftafel' bij Ruijsdael wijnen. Hij vertelt over zijn vertrek destijds uit Naarden-Vesting, zijn onverwachte terugkomst en de snelheid waarmee dat gepaard ging. "Ik ben trots om hier weer te zijn", steekt hij van wal. "En te mogen samenwerken met Erik. Die heeft in paar weken tijd een klein wondertje verricht met de verbouwing van de winkel."

Naarden ontvlucht
In 2010 was hij Naarden-Vesting zo'n beetje ontvlucht nadat zijn droom, een wijnlokaal en wijnbar bij zijn winkel aan de Marktstraat, uiteenspatte. Veel wil hij daar niet over zeggen, maar het is een zwarte periode in zijn leven. "Ik wilde op die plek tot mijn 72ste wijn schenken en blokjes kaas snijden, maar we werden tegengewerkt door een omwonende", zo vat hij samen. Ze streken neer in een dorpje in Zuid-Limburg waar ze eerst op adem moesten komen. Door toeval kwam hij met een medewerker van een wijnhandel in contact. En niet bij de minste. Ed werkte vier jaar voor Thiessen Wijnkopers, met 300 jaar historie de oudste wijnhandel in Nederland. Dat gaf hem wat afleiding, net als zijn vrijwilligerswerk voor de unie van vrijwilligers en zijn lidmaatschap van De Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar. "Ja, ik was daar net toegelaten, een heel prestigieus koor." Ook waren Ed en zijn vrouw inmiddels verknocht geraakt aan de omgeving. "Het was er lekker rustig", zegt hij met enige humor in zijn stem.

'Niet snel verlegen, maar de reacties zijn hartverwarmend'

Dag vrije tijd
Zo kabbelde het leven, na zijn pensionering, voort. Tot het telefoontje van Erik Klein Woolthuis van Ruijsdael op 't Hoekje. Kort samengevat kwam zijn boodschap hier op neer: dit is je laatste vrije zaterdag, kom terug naar Naarden want ik wil je in mijn nieuwe wijnwinkel.

Ed lacht als hij aan zijn eerste reactie denkt. "Je bent zeker vergeten dat ik bij Maastricht woon." Erik wimpelde dat af met: "Ik heb ook een woning voor je." Na ampel beraad werd de knoop doorgehakt. Het voelt ook goed, die beslissing om terug te komen laat Ed weten. En als zijn vrouw zich over een paar maanden bij hem aansluit en ze de woning boven de winkel hebben betrokken gaat hij wellicht ook weer op zoek naar een koor. "Ik zou het wel leuk vinden om in een smartlappenkoor te zingen."

Niet meer weg
Inmiddels is de wijnwinkel zo'n 3 weken open en intussen zijn er al ontelbare dozen uitgepakt, flessen in de rekken gezet, geproefd, verkocht en veel oude bekenden de hand geschud.

"Ik ben niet zo snel verlegen, maar het was echt hartverwarmend, de reacties op het nieuws dat we terugkwamen naar Naarden. We waren toch halsoverkop weggegaan en in het begin wilden we niet eens terug voor een bezoekje of een verjaardag." En nu? De belofte van Erik dat hij voor Ed als hij 80 is een sigaar aansteekt en een glas wijn inschenkt, een mooie Pomerol, is waarschijnlijk genoeg om het echtpaar voorgoed in Naarden te houden.

Hospice C'est La Vie-Huis ontvangt 2300 euro

Kerstboom van het Jaar op Julianaplein

De Kerstboom van het Jaar staat er weer. Foto: Bob Awick

BUSSUM / NAARDEN - De Kerstboom van het Jaar, de Rotaryprijs om het werk van vrijwilligers uit het Gooi te waarderen, is dit jaar toegekend aan het Hospice C'est La Vie in Naarden. De opbrengst bedraagt 2300 euro.

De boom werd zaterdag op het Julianaplein versierd en de lichtjes werden ontstoken door Rotary-voorzitter Dirk Doude van Troostwijk, samen met Rotarygouverneur Pieter Schut en locoburgemeester Marleen Sanderse.
Het hospice is een huis waar ongeneeslijk zieken in de laatste levensfase zorg, warmte en aandacht krijgen. In een kleinschalige, huiselijke woonomgeving zetten vrijwilligers en professionals zich in om de gasten en hun naasten te ondersteunen in deze moeilijke periode. Het C-est La Vie-Huis staat aan de Rijksweg in Naarden en hoopt begin 2017 te openen.
De Kerstboom van het Jaar is een initiatief van de Rotaryclub Naarden-Bussum. Hiermee willen ze jaarlijks een andere vrijwilligersorganisatie in de schijnwerpers plaatsen. Het is de tiende keer dat de Rotaryclub Naarden-Bussum de actie Kerstboom van het Jaar organiseert.

McGregor na brand nog zeker tot in januari dicht

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Geen persoonlijke ongelukken, maar de winkel gaat voorlopig nog niet open. De brand die vorige week in het winkelpand van McGregor aan de Nassaulaan woedde zorgde voor veel rookschade. De schade is aanzienlijk, laat rayonmanager Raymond Nahar weten. "We zijn aan het kijken wat er allemaal moet gebeuren, maar zeker is dat de collectie niet meer in de winkel verkocht kan worden." De winkel moet rookvrij worden gemaakt en daarna moet de winkel weer zo snel mogelijk opengaan. Naar verwachting is dat half januari. Tot die tijd zullen de filialen in Laren en Hilversum de klanten van Bussum opvangen.

Volgens Nahar is de oorzaak van de brand, die donderdag rond half twee achter in de opslag ontstond, lastig te achterhalen. Aan de voorkant van het pand kwam veel rook naar buiten. Doordat de paaltjes bij de kruising met de Brinklaan niet opengingen, moest de brandweer omrijden via Boekhandel Los. Ook daar stuitten ze op problemen door een geparkeerd busje.

Uit de Historie van Bussum en omgeving

Het gezin van Willy Kruyt in 1920.

De familie Kruyt

Willy Kruyt.

Schokkend is het om in het artikel over de familie Kruyt in het Bussums Historisch Tijdschrift (nummer 3, Jaargang 32) te lezen hoe de laatste tien jaren van het leven van Willy Kruyt (1877-1943) moeten zijn geweest. Willy was één van de zonen van het gezin Kruyt, dat eind 19e eeuw in Bussum kwam wonen.

De feiten waren niet onbekend waren, maar het relaas komt in dit artikel indringend binnen. Het verhaal van Willy's tragische leven valt extra op naast de levensloop van zijn jongere broer Hugo. Hugo werd een belangrijk en gerespecteerd man in de wetenschap.

In het boek 'Bevlogen Theologen' van Herman Noordergraaf, (uitgeverij Verloren, Hilversum 2012) is het levensverhaal van Willy Kruyt er één van de vijftien. Slechts twee van de 22 pagina's van zijn biografie gaan over zijn laatste tien levensjaren.

Willy werd in 1877 geboren. Hij werd predikant, daarna strijdbaar christensocialist en later vurig communist. Hij stond vierkant achter Lenin en Stalin. Hij was kort lid van de Tweede Kamer. Later wonend in Duitsland moest hij met vrouw en volwassen zoon voor de nazi's naar de Sovjet Unie vluchten. Toen Hitler in 1941 de Sovjet Unie binnenviel, kregen burgers met een Duitse achtergrond het moeilijk in Rusland. Uiteindelijk kwam Willy als spion naar het Westen, werd verraden en stierf in 1943 in Berlijn door nazi-beulen.

Klaas Oosterom

Het Bussums Historisch Tijdschrift van december 2016, waarin het artikel over de familie Kruyt staat, is verder een luchtig themanummer onder het motto 'Smullen in Bussum' met artikelen over slagerij Verkleij, viswinkel Honing, bakker Van de Koppel, de Vieze Man, Griffioen, Parkzicht/Cecil/Archibald, boekweit, Hocras en Maître Pierre.

Het Bussums Historisch Tijdschrift komt gratis bij leden en is voor € 7,50 te koop bij de HK Bussum, boekhandel Los en Bruna.

Kerstman bezoekt winkels Keverdijk en deelt cadeautjes uit

Ook zonder sneeuw kerstsfeer

De Kerstman deelt uit. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Er lag dan wel geen sneeuw, maar de Keverdijk was er niet minder gezellig om. Dat vond ook de Kerstman, die speciaal naar de buurt in Naarden was gekomen.

Kinderen konden op de foto met de vriendelijke man uit het Noorden en kregen allemaal een cadeautje. De Kerstman had een zak vol met cadeautjes meegenomen. Krijtjes, chocolade en ander lekkers toverde hij tevoorschijn. Bakker Tetteroo had deze actie speciaal opgetuigd om het winkelend publiek wat extra gezelligheid te bieden. Het bezoekje van de Kerstman bleef ook niet lang onopgemerkt gezien de drukte.

Eerste keer
Het was de eerste keer dat de Kerstman op deze wijze cadeautjes uitdeelde. Wellicht zorgt hij volgend jaar weer voor wat extra gezelligheid.

Oog voor subliem geluid en fijne verlichting

PUUR weet alles van een prachtige hifiset tot het inrichten van een high-endbioscoopruimte. (Foto Werner Ero)

Nu in Wooninspiratie-centrum Het Gooi

De radio en tv hebben in de woonkamer plaatsgemaakt voor multimediasystemen: audio en video gecombineerd met internet en zelfs de verlichting (domotica). PUUR audio is een topspeler op dit gebied en heeft een klinkende showcase in het nieuwe Wooninspiratie-centrum Het Gooi in Laren.

De mannen achter PUUR audio, video en domotica hebben hun sporen ruimschoots verdiend als het gaat om het samenstellen van een prachtige hifiset of het inrichten van een high-endbioscoopruimte.

Het automatiseren en audiovisueel inrichten van een woonhuis is voor hen bepaald geen sinecure. Het vergt een uitgebreide inventarisatie van de wensen van de opdrachtgever en nauw overleg met de (interieur)architect, aannemer, installateurs, en andere leveranciers om alle te bedienen componenten naadloos in het Savant domotica-systeem te integreren.
"In het net geopende Wooninspiratie-centrum Het Gooi aan de Nieuweweg 6A te Laren kan de klant zelf zien en ervaren wat er voor mogelijkheden zijn als het gaat om bijvoorbeeld het integreren van subliem surroundgeluid in een woonkamer zonder dat er speakers in het zicht zijn geplaatst, of hoe men op een zeer intuïtieve manier met Savant zelf verlichtingsscènes kan samenstellen en daar bijvoorbeeld ook favoriete muziek aan kan koppelen", vertelt Robert Brijde van PUUR. "Wij zijn dan ook ontzettend blij met dit prachtige initiatief: de klant kan hier werkelijk voor bijna alles terecht als men bezig is met de aanschaf van een nieuwe woning of (ver)bouwplannen heeft. En als je uitgebreidere informatie nodig hebt of een specifieke demonstratie van een audiosysteem wilt, kun je in onze showroom in Oostzaan terecht, waar wij naast diverse high-endaudiosystemen ook een compleet ingerichte bioscoopruimte hebben."

Impuls aan betaalbaar wonen

De Alliantie, huurdersvereniging en wethouder. Gemeente Eemnes

EEMNES - Het aantal sociale huurwoningen in Eemnes gaat komend jaar stijgen. Dat is een van de afspraken die zijn gemaakt tussen Huurdersvereniging HBVA regio Amersfoort, woningcorporatie De Alliantie en de gemeente Eemnes.

Onderdeel van de afspraken is nieuwbouw van sociale huurwoningen in de Zuidpolder: minimaal 12 eengezinswoningen en minimaal 16 appartementen.
De Alliantie zet een wooncoach in om doorstroming te bevorderen. Die richt zich om te beginnen op huurders van 65 jaar of ouder. De HBVA komt met een energiecoach die helpt de energierekening lager te krijgen.

'Verduurzaam na aankoop'

Het moment waarop een woning of kantoor van eigenaar verwisselt, is hét moment om een verduurzamingsslag te maken. Dat zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma.

"Per jaar verruilt 5% van de koopwoningen van eigenaar, dus na 20 jaar heb je dan in principe alle woningen bij de kop gehad. Terwijl de vorige eigenaar het na al die jaren wel gelooft, kijkt de nieuwe eigenaar toch met andere ogen naar een woning. Zijn aankoopmakelaar, die meer en meer een woonadviseur wordt die ook op energiegebied van de hoed en de rand weet, is de aangewezen persoon om uit te zoeken welke investeringen haalbaar en betaalbaar zijn om de woning een energielabelsprong te laten maken."

In de tuin


Wil je de kerstboom straks in de tuin? Dat kan als je spar een kluit heeft. Met een paar eenvoudige tips blijft de spar gezond en mooi. De spar in de tuin vraagt een vochtige, matig voedselrijke, enigszins zure grond om in geplant te worden en de plant kan zowel in de schaduw als in de volle zon staan.

Groene hypotheek


Kopers van een energiezuinige nieuwbouwwoning krijgen vaak korting bij hun financiering. Zo kwam de Rabobank deze week met de GroenHypotheek. Die biedt een rentekorting van 0,5% voor hypotheekbedragen tot maximaal 150.000 euro. Woningen zijn verantwoordelijk voor 15% van de Nederlandse CO2-uitstoot. Ook Triodos en ABN Amro geven korting op de financiering van energiezuinige woningen.

Met filter


De 3-in-1-kraan kenden we al. Maar nu is er ook een 4-in-1. Die levert koud, warm, kokend én gefilterd water. Gefilterd water is als bronwater en geeft een zachte smaak. Verder blijven belangrijke mineralen behouden doordat het kalk in het drinkwater wordt geneutraliseerd. Kortom: nog meer gemak in de keuken.

Zwarte kranen


Donkere kleuren zijn steeds populairder in ons interieur. Donkere meubels stralen luxe uit én zijn vooral tijdloos. We zien het nu ook in de keuken terug: zwarte aanrechtdelen en zelfs zwarte kranen. Voor wie de trend tot in de keukenkastjes wil doorvoeren, zijn er nu ook zwarte scharnieren op de markt.

Schitterend wonen aan het IJmeer in Muiden

Wonen aan het toekomstige Jaagpad in Muiden. Bron: www.dekrijgsman.nl.

MUIDEN - Tussen Amsterdam en Muiden, aan de boorden van het IJmeer, verrijst in de komende jaren een bijzondere woonwijk: De Krijgsman Muiden. Er komen 1300 woningen en diverse voorzieningen, zoals een supermarkt, buurtwinkels en een school. Diverse deelplannen zijn al in de verkoop en de belangstelling is groot. Afgelopen zaterdag was er een extra verkoopochtend.

Begin december is het bestemmingsplan voor De Krijgsman onherroepelijk geworden. Dat betekent dat de herontwikkeling van het gebied geen belemmeringen meer kent. We praten hier over het gebied ten westen van Muiden, tussen het IJmeer en de onlangs verlegde en verbrede A1. Dit terrein was vroeger het domein van de Koninklijke Nederlandse Springstoffenfabrieken (KNSF), in de volksmond 'de kruitfabriek'. Het gebied is zo'n 70 hectare groot, waarvan ongeveer de helft bos is.

De gemeente en de KNSF zijn verheugd dat een start kan worden gemaakt met de herontwikkeling van het voormalige kruitfabriekterrein. Met het onherroepelijk worden van het bestemmingsplan is de blik nu naar de toekomst gericht. Gezien de enorme druk op de woningmarkt in de Amsterdamse regio kan in de komende jaren De Krijgsman met maximaal 1300 woningen en voorzieningen een substantiële rol vervullen voor woningzoekenden in Muiden en omgeving.

Verkoop van start

De verkoopactiviteiten van de woningen in de eerste fase zijn reeds van start gegaan en er is veel interesse. Zo zijn er 61 woningen in de deelgebieden Het Park, Het Jaagpad langs De Tuinen en Het zuidelijke Jaagpad: twee-onder-één-kapwoningen vanaf € 500.000,- vrij op naam. Een ander deel dat in de verkoop is, heet De Vestingstad. Dat zijn korte rijtjes gevarieerde woningen in een dorpse setting. De woningen liggen tussen de jaagpaden, het park en de gracht, met eigen parkeerplaatsen in een afgesloten parkeerhof. Hier beginnen de prijzen bij 398.000 euro. Onlangs zijn ook de vrijstaande tuinvilla's in de verkoop gegaan in het project De Tuinen. Deze fase bestaat uit 27 grote vrijstaande woningen op ruime percelen. Ook gaan er 4 bouwkavels in verkoop. Het deelgebied De Tuinen ligt aan het IJmeer, langs de Stelling van Amsterdam. Architect Arjen Hoogeveen slaagde erin om mede door de fraai ontworpen tuinkamers en bijgebouwen een grote samenhang te creëren tussen binnen- en buitenruimte.

Alle info staat op
dekrijgsmanmuiden.nl.

Column

Achterblijvers

Warna Man (van Man Financial Services in Naarden) is een gedreven specialist in persoonlijk pensioen-, hypotheek- en verzekeringsadvies.

Zes op de tien Nederlanders gaan er na het overlijden van hun partner financieel fors op achteruit. Ruim een derde kan zelfs niet in het huis blijven wonen.

Weet u wat de financiële impact is als u of uw partner onverwachts wegvalt?

Verstandig

Financiële impact overlijden

Stilstaan bij de financiële gevolgen van overlijden is voor veel mensen nog altijd een taboe. Bijna de helft van de Nederlandse gezinnen praat er liever niet over.

Maar als een nabestaande na het overlijden van een dierbare ook nog een financiële klap krijgt, maakt dat een toch al moeilijke periode nog veel zwaarder. Daarom is het verstandig om de financiële gevolgen van een overlijden van tevoren in kaart te brengen. Zo kunt u er bijtijds voor zorgen dat er geen geldzorgen ontstaan.

Inkomen en hypotheek

Een belangrijke vraag is of de achterblijvende partner een eigen inkomen heeft en in hoeverre dat voldoende is om van te leven. Veel vaste lasten blijven immers hetzelfde, terwijl er wel een inkomen wegvalt.

Hebt u een eigen huis met een hypotheek? Bereken dan goed of u of uw partner de hypotheeklasten alleen kan opbrengen als de ander wegvalt. Niet alleen is er dan minder inkomen, de kans bestaat dat de achterblijver minder inkomstenbelasting gaat betalen en dus ook minder hypotheekrenteaftrek krijgt.

Overlijdensrisicoverzekering

Veel partners met een hypotheek hebben een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afgesloten op elkaars leven. Mocht één van hen overlijden, dan keert de verzekeraar een bedrag uit aan de ander. Een ORV wordt echter zelden voor 100% van de hypotheek afgesloten. Dat betekent dat de achterblijver wel lagere maandlasten heeft, maar nog altijd een deel van de hypotheekrente (en aflossing of premie) moet blijven betalen.

Dat hoeft geen probleem te zijn als de inkomens van de beide partners ongeveer gelijk zijn. Maar als er een groot verschil is en de partner met het hoogste inkomen valt weg, dan kunnen de kosten voor de hypotheek voor de achterblijver een te grote last blijken. Het is daarom verstandig om af en toe te onderzoeken of uw ORV nog wel voldoet aan de wensen. Het gebeurt immers regelmatig dat een van beide partners in de loop der tijd minder gaat werken en dus minder inkomen heeft.

Wilt u in kaart brengen hoe de financiële situatie van uw gezin eruitziet mocht u of uw partner komen te overlijden? Bel ons gerust om een afspraak te maken.

VEH: versoepeling bouwregels onverantwoord

De Vereniging Eigen Huis (VEH) maakt zich grote zorgen over de kwaliteit en veiligheid van nieuwbouwwoningen nu veel kwaliteitsregels voor de bouw mogelijk worden geschrapt.

Zelfs onder de bestaande regelgeving zoeken bouwers al de grenzen van het toelaatbare op, zegt Rob Mulder van de VEH. "Als je de regels loslaat is helemaal het einde zoek." De versoberde kwaliteitseisen kunnen volgens de vereniging tot ongezonde en gevaarlijke situaties leiden. Zo voldoen veel ventilatiesystemen en elektrische installaties in nieuwbouwwoningen vaak niet.

Woningverkoop in de lift

Foto: NVM

In november wisselden in ons land 18.255 woningen van eigenaar. Dat is een stijging van ruim 25% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster.

Alle woningtypen blijken meer in trek bij de koper. De verkoop van vrijstaande woningen nam met 32% het sterkst toe. Bij appartementen was de verkoopstijging met bijna 23% relatief het geringst. Vooral Flevoland (+ 46,7%) bleek populair, terwijl in Noord-Holland (+ 8,6%) de minste transacties plaatsvonden.

Nog meer cijfers: vorige maand werden 26.125 nieuwe hypotheken afgesloten. Vergeleken met november 2015 komt dit neer op een stijging van 22,5%.

Laren in 'Droomvilla'

Foto: Bob Awick

LAREN - Aflevering 7 van het RTL-programma 'Van Woonvilla naar Droomvilla' is een fraaie reclamespot voor Laren en het Wooninspiratie-centrum Het Gooi.
Naast beelden van de opening van het inspiratiecentrum zien we veel mooie plaatjes uit het dorp. De uitzending is donderdag om 23.45 uur, direct na RTL Late Night.

Huis laten ontruimen? Vraag folder 035-5233599 of www.woningontruiming.com

McDonald's in Bussum is op zoek naar nieuw personeel! Je kan al solliciteren vanaf 15 jaar. Solliciteer via de website https://werkenbijmcdonalds.nl/bussum.html of loop de McDonald's in Bussum binnen.

UW WONING VERHUREN? verhuur aan expats, organisaties & young professionals INTERHOUSE HILVERSUM verhuurprofessionals & vastgoedbeheer 035-303 13 20 www.interhouse.nl

Kerstaanbieding: AJAX trainingspakken 2016/2017 nu 20% korting! Sport-Inn Nassaulaan 4 Bussum

De Klusjesman met oplossingen. DFS Facilitaire diensten. Particulieren en Bedrijven. 06-36198050 / 035-7519985

Voor alle AANLEG en ONDERHOUD in uw TUIN, bel: 06-10400788 voor een scherpe prijs

Arthur's loodgietersbedrijf.nl
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk, riool, waterleidingen, gasleidingen, sloopwerk en het schoonmaken van de dakgoten, gratis goot en dakinspectie. 06-22418974.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Tablet Android cursus in WOC Bellefleur Start: 9 jan., maandag 13.00 – 15.00. Kosten: € 50,- voor 5 lessen. Informatie: atcbellefleur@gmail.com of 035-525 18 37. www.wocbellefleur.nl

Privéles Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans. 035 6839235

Bij slagerij Van Bemmelen met de feestdagen verkrijgbaar: kalkoen vanaf 2,5 kg. tam konijn, wild en gevogelte, fondue- en gourmetschotels en groot vlees voor de winterbbq. Kol. Verveerstraat 69 Naarden. Tel.: 035-6948850, mail: slagerijvanbemmelen@hotmail.com

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

BUHR ZOEKT DEELRUIMINGEN: ZOLDER, KELDER, GARAGE, BERGING etc. Telefoon: 06-53408425 (Robert) of 035-6937512 (Gérard)

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595