NaarderNieuws

18 januari 2017

NaarderNieuws 18 januari 2017


Corporaties dringen aan op bouwgrond voor sociale huur

Eerder gingen sociale huurwoningen op Storkterrein niet door. Foto: Bob Awick

Verhuurders bereid tot extra investeringen, stellen ze in brief

NAARDEN - Meer grond voor sociale huurwoningen. Dat moeten de regiogemeenten vrijmaken om de woningmarkt gezond te houden. De woningcorporaties in de regio stellen dat in een gezamenlijke brief aan de gemeenten.

De corporaties Alliantie, Ymere, Dudok Wonen, Woningstichting Naarden en Het Gooi en Omstreken pleiten eendrachtig om meer sociale huurwoningen te gaan bouwen de komende jaren. Dit is volgens hen hét middel om de markt op gang te helpen en te houden in een tijd waarin veel mensen op zoek zijn naar een huis.

Het pleidooi komt niet helemaal uit de lucht vallen. De regiogemeenten bespreken op dit moment de regionale woonvisie: een toekomstdocument waarin staat hoeveel huizen, voor welke prijs, in welke gemeente gebouwd gaan worden.

De corporaties vinden echter dat in die visie te weinig ruimte is voor de bouw van sociale huurwoningen. Zij constateren een trend waarin huishoudens van een of twee personen steeds vaker voorkomen. Een gemiddeld huis moet kleiner worden en grotere huizen moeten opschuiven in de huurprijs. Zij zien dat nu onvoldoende terug.

Onrealistisch
De manier waarop de regiogemeenten dit nu willen dichttimmeren in hun toekomstvisie is onrealistisch, zo constateren de corporaties. Er zal niet een derde gebouwd moeten worden in het 'betaalbare segment', maar zeker 50 procent. Dat betaalbare segment zal dan voor het grootste deel moeten bestaan uit sociale huur.

Kortom: de corporaties vragen om meer grond om te bouwen. En ze willen daar best extra in investeren, zo schrijven ze verder. De regionale woonvisie wordt de komende weken in de gemeenteraden van de regio besproken.

Burgemeester wordt vanavond geïnstalleerd

BUSSUM - Alle inwoners kunnen vanavond (woensdag 18 januari) Han ter Heegde de hand schudden. Na zijn installatie is er een feestelijke receptie. Ook wordt afscheid genomen van waarnemend burgemeester Albertine van Vliet.

Van Vliet was eerst kort de burgemeester van Bussum en heeft daarna het eerste jaar van Gooise Meren aan het roer gestaan. Zij heeft het gevoel dat ze de gemeente goed kan overdragen. Zo is er geen toezicht meer vanuit de provincie, is de begroting op orde en begint alles wat meer op zijn plaats te vallen. Van Vliet vindt wel dat er minder gekeken moet worden naar de losse kernen en er meer aandacht moet zijn voor het grote geheel. Wellicht dat hierdoor het, nu nog ontbrekende, Gooise Meren-gevoel kan gaan leven.

Lees alles over de installatie en de nieuwe burgemeester op pagina 3.

Man uit Naarden overleden na ongeluk in Laren

Veel vragen rondom het ongeluk. Foto: Bastiaan Miché

LAREN - Bij een auto-ongeluk in Laren is zaterdagochtend vroeg een 69-jarige man uit Naarden om het leven gekomen.

De gecrashte auto stond langs de Hilversumseweg, het lichaam van de bestuurder werd pas veel later gevonden op 150 meter afstand van zijn auto, bij de oprit van de A1. Duidelijk is dat de Naarder van de weg is geraakt en een boom heeft geraakt. Waarom het slachtoffer zo ver van zijn auto werd gevonden, is nog niet bekend. Er waren geen andere auto's zijn het ongeval betrokken.

58

jaar is de nieuwe burgemeester Han ter Heegde

Nu men zich in Amerika en daarbuiten zorgen maakt over wat Trump als president zal losmaken, is de magistrale roman van Philip Roth 'Het complot tegen Amerika', actueel. Wat gebeurt er in deze roman?

In 1940 werd Roosevelt herkozen als president, maar in deze roman wordt Charles A. Lindbergh, die bevriend was met Hitler, tot president gekozen. Hij jaagt een hele bevolkingsgroep (de Joden) in Amerika de stuipen op het lijf.

Philip Roth (1933), een gelauwerd schrijver, schreef dit boek, waarin hij als 10-jarig jongetje vertelt wat het joods-amerikaanse middenklasse gezin, waar hij deel van uitmaakte, in de jaren 1940-1942 had kunnen meemaken. Het is een angstaanjagend gegeven, die Roth echter op een soms hilarische manier beschrijft. Soms denk je wat is waar en wat niet, omdat hij over werkelijk bestaande personen schrijft. In een naschrift van 37 pagina's beschrijft hij de ware chronologie van de belangrijkste personages. De vertaling is van Ko Kooman. Meulenhoff gaf deze paperback (als nieuw) van 430 pagina's in 2004 uit.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 12 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Met een hooikist op tournee

Altijd weer leuk als een van de voorwerpen die ik opgescharreld heb een goed thuis krijgt. In dit geval een hooikist die meegaat om zegenrijk werk te doen.

Ik kreeg de vooroorlogse hooikist van Rens uit de Hilversumse Meent, die wel vaker met leuk spul aan komt zetten. Waarvoor nogmaals dank. Een hooikist is alleen nog maar bekend bij de echte ouderen onder ons. Was een eenvoudig ding, met een daverende werking. Je kon koken zonder vlam, als het ware. In een speciaal pannetje werd de voorgegaarde maaltijd gedaan, in de kist gestopt en langzaam klaargestoomd. De kist, met netjes ingepakt hooi, die ik kreeg droeg aan de binnenzijde van het deksel de kreet IK SPAER EN MAACK GAER van het merk Spaarvarken uit Amsterdam. Via Marktplaats kwam er een reactie van Mieke Schmidt uit Oegstgeest die een soort rondreizende tentoonstelling organiseert met een aantal vrijwilligers. Ze gaan op afspraak langs bij onder meer bejaardentehuizen om tijdens een middagvullend programma tientallen gebruiksvoorwerpen van vroeger te demonstreren. Het is een waar feest van herkenning en zelfs demente oudjes lijken op te veren bij het zien van al die zaken uit hun verleden. Er wordt ook een soort quiz gehouden, waar de kennis van de objecten door het enthousiaste publiek getest kan worden. Te veel om hier op te sommen.

Ik maak het kort en laat bij uitzondering het telefoonnummer van Mieke Schmidt hier zien: 071-5173128.

Naarden:
*Witte Kerk 09.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. mw. pastor M.H.J. Potjer
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 21/01 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. dr. M.J. Kater en 17.00 u. ds. A.K. Wallet

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. R. Visser
*PGB West W. Witte Kerk Naarden 10.30 u. mw. R. van Ginkel
*PGB Sion W. de Zwijger College 08.55 u. ds. B.E. Weerd en 17.00 u. ds. G.J. Roest
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. J.F. Klijnsma
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. dr. R.M. Nepveu
*Doopsgezinde Gemeente B-N gezamenlijke dienst met DG in Almere
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. ds. P.J.C. Korver
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. J.M. Weststrate
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 26/01 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Droog en rustig winterweer met lichte vorst in de nacht
Het weer wordt bepaald door een krachtige gordel van hoge luchtdruk boven West-Europa. De ligging van het hoog bepaalt de windrichting en daarmee de temperatuur. De middellijn ervan schuift vanaf donderdag heel langzaam in zuidelijke richting. De stroming wordt dan vanuit het noorden aanlandig. De vorst tempert, overdag dooit het en er is meer bewolking.

Donderdag + vrijdag
In de nacht naar donderdag vriest het circa -2 graden. Vanuit het noorden stroomt minder koude lucht binnen. Het wordt in de middag +2 graden. Er is vrij veel bewolking, af en toe zon en er is kans op mist. Het blijft droog. Vrijdag verandert er nauwelijks iets, behalve dat de temperatuur stijgt naar zo'n +4 graden, in de nacht rond 0 graden. Er staat nauwelijks wind.

Het weekeinde
Ook in het weekeinde kan het in de nacht nog licht vriezen, tussen 0 en -4 graden. Overdag loopt de temperatuur op tot enkele graden boven het vriespunt, circa +3 graden. Er staat maar weinig wind. In de loop van zondag wordt de wind zuidwestelijk en neemt iets in kracht toe. Het weerbeeld daarbij is vrij veel bewolking met kans op mist, lokaal klaart het soms wat op.

Weetje
Het is deze week niet uitgelopen op een stevige vorstperiode. De laatste vorstperioden van lange duur dateren van februari 2012 en januari 2013. In grote delen van Nederland was toen sprake van een koudegolf met minstens drie nachten strenge vorst (onder -10 graden). Twaalf dagen achtereen bleef het ook overdag vriezen, maar dat was net te kort voor een Elfstedentocht.

Vanaf zondag 22 januari zendt GooiTV de volgende programma's uit:

- TV Magazine met o.a. afscheid van de waarnemend en installatie van de nieuwe burgemeester en de afsluiting van de Franse Kampweg.
- RegioHub gaat over de tussenstand van de GAD-actie 100-100-100.
- In Derde Termijn gaat over de perikelen in en rondom de GOP in Gooise Meren.

Gooise Meren verwelkomt nieuwe burgemeester

Installatie Han ter Heegde vanavond om 20.00 uur

Foto: Gemeente Heerhugowaard

GOOISE MEREN - Han ter Heegde wordt vanavond (woensdag) geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Gooise Meren. Inwoners mogen hierbij aanwezig zijn.

De feestelijkheden beginnen om 19.00 uur tijdens een speciale raadsvergadering in de Grote Kerk van Naarden. Commissaris van de Koning Johan Remkes verzorgt de installatie. Ook zijn er toespraken van burgemeester Broertjes van Hilversum en van VVD'er Alexander Luijten, voorzitter van de vertrouwenscommissie die bij de benoeming van Han ter Heegde was betrokken. De kersverse burgemeester geeft zelf ook een korte toespraak.

Iedereen kan de kersverse burgemeester vanaf 20.00 uur de hand schudden tijdens de feestelijke receptie. Dit is ook het moment dat waarnemend burgemeester Albertine van Vliet, die afgelopen jaar burgemeester van Gooise Meren was, uitgezwaaid kan worden.

Han ter Heegde hier bij zijn afscheid van de gemeente Heerhugowaard.

Elke maandagochtend stuurt Han ter Heegde een tweet

Han ter Heegde werd afgelopen november door de gemeenteraad. De burgemeester werd door de raad gekozen uit 17 sollicitanten. Daar ging een lange procedure aan vooraf. De gemeenteraad had veel moeite gedaan om met een goede profielschets te komen om zo de ideale burgemeester voor Gooise Meren te kunnen aannemen. Ook bewoners mochten aangeven welke eigenschappen ze belangrijk vonden.

Heerhugowaard
Han ter Heegde heeft lokale bestuurlijke ervaring, want hij was tot vorige week burgemeester in Heerhugowaard. Hij heeft daar twee ambtsperiodes vol gemaakt. Heerhugowaard is ongeveer even groot als Gooise Meren. In die zin is het geen promotie voor de nieuwe burgemeester. Maar Ter Heegde vindt met name een beginnende fusiegemeente erg interessant en wil zich buigen over het handhaven van de identiteit van de verschillende kernen.

Al voor zijn installatie leest hij voor bij de peuters

Maandagochtendtweet
Naast ervaring als bestuurder stond ook in de profielschets dat de voorkeur uitging naar een 'mensenmens'. Ter Heegde is daar al een paar uur voor zijn installatie mee van start gegaan: hij leest morgenochtend voor op een peuterspeelzaal in Bussum. In Heerhugowaard liet Ter Heegde regelmatig zijn gezicht in de samenleving zien en wordt hij geroemd om zijn ijzeren geheugen en betrokkenheid. Zijn laatste daad was het openen van een veteranenhuis in zijn woonplaats. Ook was hij daar regelmatig in zijn vrije tijd actief op het hockeyveld. Online is de nieuwe burgervader ook zichtbaar: iedere maandag stuurt hij om 9.00 uur een tweet zodat zijn volgers weten waar hij zich mee bezighoudt.
Morgen meer op de website van deze krant.

Gemeente heeft parkeerplan klaar

GOOISE MEREN - De gemeente heeft het parkeerreglement voor de gemeente klaar. Er wordt over twee weken een bewonersavond gehouden over de plannen.

Er gaat straks één parkeerreglement gelden, zodat door de hele gemeente straks dezelfde regels voor parkeren gelden. Nu wordt er per kern nog met andere regels gewerkt. De gemeente heeftngekeken naar waar welke regels gaan gelden en wat parkeren straks gaat kosten.

De gemeente werkt al langer aan de plannen. De afgelopen weken werden er al meerdere analyses gemaakt en werden bewoners al bevraagd. De gemeenteraad heeft eveneens al kaders vastgesteld. Daarmee wordt bepaald waar de parkeerregels aan moeten voldoen.

Plannen besproken
De parkeerplannen worden over twee weken besproken met bewoners. Bewoners mogen dan hun zegje doen over de plannen en vragen stellen. Waar dat moet, kunnen bepaalde punten dan nog worden aangepast door de gemeente.

De avond wordt gehouden op dinsdagavond 31 januari vanaf half acht op het Stadskantoor van Naarden. Vooral bewoners die wonen of werken waar sprake is van betaald parkeren, een blauwe zone of vergunningparkeren kunnen langskomen.

Provincie heft verscherpt financieel toezicht op

GOOISE MEREN - De gemeente Gooise Meren staat niet meer onder verscherpt financieel toezicht van de provincie Noord-Holland. Dat heeft de gemeente per brief te horen gekregen.

Dat de gemeente stond onder curatele doordat zij, vanwege de fusie, vlak voor de fusie geen begroting voor het eerste jaar heeft kunnen opstellen. Het is het standaard dat de provincie dan verscherpt toezicht houdt op de gemeente.

Nu de gemeente de begroting wel weer op orde heeft, heeft de provincie het verscherpte toezicht weer opgegeven. Er geldt nu 'repressief financieel toezicht'. Dat betekent dat de provincie de begroting van de gemeente gewoon weer achteraf alleen goedkeurt, de normale procedure.

Tweede editie van Het Gooi On Stage

Foto: Het Gooi On Stage

NAARDEN - Een dag waarop Gooise vmbo-leerlingen de kans krijgen in contact te komen met mensen uit het bedrijfsleven en ondernemers: dat gebeurt tijdens Het Gooi On Stage. De leerlingen krijgen dan te horen hoe een werkdag er eigenlijk uitziet. Op 30 maart kunnen ze het ook zelf ervaren: dan mogen ze meelopen. Het Gooi On Stage is hard op zoek naar mensen die meer over hun beroep willen vertellen en zo hopelijk jongeren kunnen inspireren of helpen bij het maken van hun beroepskeuze. Het evenement is op 9 maart in de Grote Kerk.

Monique Elsen

Informationresearcher
63 jaar
Woont in Naarden sinds 1996

Wat heb je met het Vestingmuseum?
"De combinatie van factoren die het biedt: een plek voor kinderen die spelend leren over de geschiedenis van hun woonplaats; een plek voor volwassenen die blij verrast zijn over hetgeen ze hebben gezien en gehoord én het is er schitterend."

Welk boek ligt er op jouw nachtkastje?
"'An Equal Music' van Vikram Seth - dit lees ik voor de tweede keer - en 'De mythe van de moederliefde' van Elisabeth Badinter. En ik heb net het boek 'De bekeerlinge' van Stefan Hertmans uitgelezen."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Een rit naar Frankrijk."

Een goed gesprek?
"Met Beethoven. Over zijn strijkkwintetten."

Als je een dag de burgemeester was?
"Dan zorg ik voor minder (zwaar) verkeer binnen de wallen. Een concertzaal/toneelzaal in de Vesting, betaalbaar en toegankelijk voor uitvoerenden en bezoekers."

Wie verdient een pluim en waarom?
"Annette Koopmanschap. Een bijzondere vrouw die nooit zeurt of klaagt, altijd voor je klaarstaat en geweldig relativeert. Daar leer ik steeds weer van."

Leukste jeugdherinnering?
"Ons leven in Zeeland! Waarschijnlijk geïdealiseerde herinneringen aan altijd zonnige dagen op en aan het water."

Beste eigenschap?
"Werkelijk geen idee!"

Wat zou je doen met 100 euro?
"Schenken aan het KWF ten behoeve van onderzoek."

En met een miljoen?
"In Zeeland een vakantiehuisje met tuin aan het water kopen en de rest delen met mijn familie."

Heeft u een levensmotto?
"Oordeelt niet.."

Gemeente vraagt meer tijd voor onderzoek naar Emmaschool

Onderzoek duurt tot twaalf weken langer

Het gewenste nieuwe onderkomen van de Emmaschool aan de Graaf Florislaan.

BUSSUM - Het gaat langer duren voordat de Raad van State de plannen voor het vertrek van de Emmaschool naar de Graaf Florislaan kan bespreken. De gemeente heeft aangegeven een paar weken langer nodig te hebben om de zaak te behandelen.

Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar de geluidsoverlast die de school voor de buurt op zal gaan leveren volgens buurtbewoners. De gemeente moet dat onderzoek doen van de Raad van State nadat buurtbewoners naar de rechter stapten vanwege de gevreesde overlast.

De buurtbewoners zijn bang dat de leerlingen van de Emmaschool een groot deel van de dag geluidsoverlast gaan veroorzaken. Veel andere bezwaren van de buurt, onder meer over verkeers- en parkeeroverlast, werden eerder al van tafel geveegd. De bezwaren over het geluid bleven staan, vooral omdat een eerder geluidsonderzoek van de gemeente niet bleek te kloppen. De gemeente mocht van de Raad van State een nieuw onderzoek doen.
Wachten op resultaten
Het vernieuwde onderzoek naar de Emmaschool zou eerst afgelopen maand al afgerond worden, maar het gaat tot twaalf weken langer duren. Dat komt onder meer omdat enkele gesprekken met de school en andere belanghebbenden langer hebben geduurd. Het onderzoek moet nog worden afgerond. De gemeente geeft daarnaast aan dat het zou kunnen dat vanwege de resultaten van het onderzoek het bestemmingsplan aangepast moet worden. Dat kan eveneens een paar weken duren.

Al met al verwacht de gemeente dat het hele Emmaschool-project nu nog een maand vertraagd wordt. Toch heeft dat geen gevolgen voor de verhuizing van de school zelf: de verhuizing naar de Graaf Florislaan staat nog steeds gepland voor volgend jaar zomer.

Foutje: Naarden heft nog geld touringcars

NAARDEN - De gemeente heft door een fout per ongeluk nog geld aan touringcars die toegang tot de Vesting willen krijgen. Dat bevestigt het gemeentebestuur na vragen van raadslid Jelmer Kruyt.

Naarden berekende de afgelopen jaren een geldbedrag van ongeveer 70 euro aan touringcars met toeristen die de Vesting in wilden rijden. Dat werd gedaan om drukte tegen te gaan. De Naarder gemeenteraad nam voor de fusie een motie aan om de maatregel te schrappen om toeristen juist wel te verwelkomen. Nu blijkt de motie nooit te zijn uitgevoerd en moet er nog steeds worden betaald.
De gemeente laat weten dat sinds de aangenomen motie drie touroperators nog geld hebben moeten betalen. De gemeente gaat aan de slag om de motie wel door te voeren, maar geeft aan tijd nodig te hebben. Er wordt eveneens gekeken of de touroperators hun onterecht betaalde geld terug kunnen krijgen.

Vestinghotel klaar voor opening

NAARDEN - Het Vestinghotel in de Vesting is nu echt klaar om voor het publiek open te gaan. Aanstaande vrijdag moet het gebeuren, dan gaan om 16.00 de deuren open.

De opening werd de afgelopen periode al meerdere malen uitgesteld, maar volgens mede-eigenaar Wachter Muller is de datum van 20 januari hard. Wie wil slapen in het voormalige stadskantoor moet nog een week geduld hebben.

Restaurant van geld bestolen

NAARDEN - Vooralsnog onbekende daders hebben afgelopen week geld gestolen van restaurant Porter-House aan de IJsselmeerweg. Dat meldt de politie.

De daders konden maandag, waarschijnlijk 's nachts, inbreken door een raam van een voordeur te forceren. Ze roofden vervolgens een kassala leeg. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de zaak.

Verdachte man gepakt

NAARDEN - Agenten hebben een week geleden een verdachte man aangehouden op de carpoolplaats langs de snelweg. Dat maakt de politie nu bekend.

Surveillerende agenten kwamen de man 's avonds tegen op de carpoolplaats. Na een controle bleek de man meerdere inbrekersgereedschappen in de auto te hebben liggen. Dat is strafbaar. De man uit Nieuwegein van 38 jaar werd daarop aangehouden.

Vrouwen slaan treinreiziger

NAARDEN - Twee vrouwen hebben afgelopen week een treinreiziger op station Naarden-Bussum een paar rake klappen gegeven.

De twee vrouwen, twee Enschedeërs van 32 en 25 jaar, zaten in de trein filmpjes te kijken op hun telefoon. De twee vrouwen waren zelf luidruchtig, maar ook het volume van de telefoon stond erg hard. De andere treinreiziger ergerde zich daaraan en sprak de vrouwen erop aan. Er ontstond een opstootje, waarna de man een paar rake klappen kreeg. De twee vrouwen konden door agenten worden opgepakt. Ze werden meegenomen naar het bureau voor verhoor en werden met een proces-verbaal op zak weer heengezonden.

G-spelers schitteren in ING-filmpje

Rapper Willie Wartaal kwam speciaal naar NVC om mee te trainen

De spelers werden verrast met oranje shirtjes.

NAARDEN - Ze zijn er supertrots op, de spelers van de G-afdeling van voetbalclub NVC. Afgelopen week was 'hun' filmpje te zien met rapper Willie Wartaal. Het is een landelijk filmpje van ING waarin de bank aandacht vraagt voor G-voetbal met de Naardense club, met Willie Wartaal in de hoofdrol.

Het filmpje werd begin december al opgenomen op de velden van NVC, tijdens een speciaal ingelaste training: een onvergetelijke avond voor de spelers van jg1 en jg2 die er die avond bij waren. Marlous van Grieken, voorzitter van de G-afdeling, vertelt hoe bijzonder het was. "Het regende de avond van de opnames, maar iedereen was heel enthousiast. En Wille Wartaal deed het echt ontzettend leuk."

Spektakel
"Er waren best wel een aantal jongeren die het spannend vonden, maar Willie Wartaal was zo enthousiast en relaxed dat de meeste daar wel overheen kwamen. Hij kreeg de jongeren echt mee." Eerder was er een cameraploeg voor een televisiecommercial geweest en dan nu ook nog de ploeg met de rapper. In totaal duurde het spektakel zo'n twee uur. Best wel pittig als je normaal een uurtje op het veld staat tijdens een training, maar volgens Van Grieken vloog de avond om.

Shirtjes
Een ding is zeker, Willie Wartaal, of Willie Wortel zoals een van de jongeren hem noemde, heeft indruk gemaakt. Hij stond enthousiast te keepen, maakte met bijna iedereen een praatje en had tot slot nog voor alle spelers een shirt van het Nederlands elftal. Van Grieken: "Willie Wartaal had gezegd dat ze op hem mochten schieten als hij in het goal stond, nou, dat deden ze dan ook." Binnen de G-afdeling bij NVC spelen momenteel vier teams. In de teams zitten jongens en meisjes die in het reguliere voetbal niet zo makkelijk een plekje kunnen vinden. De reden is eigenlijk heel divers. In de teams spelen kinderen die bijvoorbeeld erg verlegen of juist druk zijn, een spierziekte hebben of gehandicapt zijn. ING is al jaren bij NVC betrokken als sponsor en heeft daarnaast ook een bijzondere band met de G-afdeling van de club. Het was dan ook niet de eerste keer dat de G-afdeling gevraagd werd om mee te werken.

Het filmpje met alle spelers, de trainer én Willy Wartaal is terug te zien op www.naardernieuws.nl.

Een échte cross door sneeuw en regen

Ruim 1000 bikkels rennen over de Franse Kamp

Meer dan duizend hardlopers deden mee aan de cross. Foto Tom Veldman

BUSSUM - Een cross zoals een cross bedoeld is: dwars door de blubber en in de vrieskou. Toch weerhield dat de duizend sportievelingen er niet van om zaterdag aan de start te verschijnen van de tweede crosswedstrijd van het winterseizoen Regio Midden.

De atleten kregen het zwaar te verduren met sneeuw, regen en wind. Echte winterse omstandigheden dus voor de vele deelnemers. De hardlopers varieerden in de leeftijd van 6 tot en met 19 jaar oud. De afstanden die afgelegd moesten worden liepen uiteen van 625 meter voor de jongste deelnemers tot 4 kilometer voor de oudere jeugd.

Hardloopvereniging Tempo AV is erg te spreken over de opkomst. "We hadden 1030 deelnemers van 22 verschillende verenigingen uit de regio. Er werd hardgelopen over het mooie parcours door de bossen van de Franse Kamp. Wel waren er hier en daar wat kleine glij- en valpartijen. Gelukkig finishte iedereen. Na afloop kon men genieten van soep en broodjes. Veel dank aan alle vrijwilligers die uren in de kou stonden langs het parcours om alles in goede banen te leiden."

Imker Joop de Heer neemt na 68 jaar afscheid als lid

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Leden van de Imkervereniging Bussum gaan de 91-jarige Joop de Heer missen. Hij was 68 jaar lid. Afgelopen zaterdag kreeg de vereniging als afscheidscadeau zijn bijenstal. De Heer was een ervaren imker, hanteerde jarenlang de voorzittershamer en in de jaren vijftig hielp hij mee met de bouw van het bijenhuisje. De vereniging gaat de bijenstal gebruiken als plek voor voorlichting en educatie. Volgens De Heer was dat ook de bedoeling van de bijentuin. "De eerste gedachte was een educatief bijenpark voor de jeugd en niet om er bijenkasten neer te zetten."

Supermarkten willen ook op zondag bevoorraad worden

Zeven dagen per week verse producten

De losplaats achter de Albert Heijn. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - De supermarkten in het centrum willen hun zaak ook op zondag bevoorraden. Ze hopen dat de gemeente de regels aanpast om dat toe te staan.

De supermarkten mogen nu niet op zondag bevoorraad worden. Dat was twee jaar geleden een van de voorwaarden om de zondagopenstelling van de supermarkten toe te staan. De supermarkten hopen dat de gemeente het verbod nu aanpast of helemaal schrapt: dat schrijven ze samen met de OVGM aan de gemeenteraad.

De supermarkten noemen de zondagopenstelling een groot succes, maar stellen nu niet in staat te zijn goede en voldoende versproducten te kunnen leveren omdat ze op die dag niet bevoorraad mogen worden door hun leveranciers.

Om toch versproducten te kunnen verkopen werd er afgelopen jaar meermaals een grote koelcontainer geplaatst naast de supermarkten. De supermarkten noemen het onwenselijk om daar mee door te gaan.

Bij GOP 'al maanden over alles discussie'

GOOISE MEREN - De verdeeldheid binnen de fractie van de Gooise Ouderenpartij in de gemeenteraad van Gooise Meren speelde al maanden. "In mei al. Bijna alles werd een discussie", zo blikt Jan Kwekkeboom terug in het programma 'In Derde Termijn' van GooiTV.

In het programma spreekt Ruud Bochardt uitvoerig met zowel René Sweijen als Jan Kwekkeboom. Kwekkeboom was fractievoorzitter van de GOP, maar verloor het vertrouwen van de fractie. Sweijen nam het fractievoorzitterschap over, maar kreeg vervolgens het partijbestuur tegen zich. Bemiddeling mocht niet baten.

Sweijen splitste zich samen met Han van Wees af. Samen vormen ze nu de fractie Gewoon Gooise Meren. Kwekkeboom blijft in zijn eentje in de GOP-fractie achter.

Onderwijs-debat met Haagse politici

BUSSUM - Een aantal landelijke politici komt, in aanloop naar de verkiezingen, voor een debat over onderwijs naar Gooise Meren. Als woordvoerders op het gebied van onderwijs komen ze naar de gemeente op uitnodiging van de Bussumse St. Vitusschool.

Op de avond, 30 januari, gaan de landelijke politici in gesprek met de zaal en kunnen de aanwezigen ook hun vragen afvuren op de prominenten uit Den Haag. Het debat wordt geleid door oud-bestuurslid van de basisschool Mil van Beek. Alle inwoners van Bussum zijn uitgenodigd en ook lokale politici kunnen vanuit de zaal hun zegje doen.

Vanuit den Haag zijn in ieder geval vertegenwoordigers van de PVDA, CDA, D'66, SP, Groen Links en VVD aanwezig. Geïnteresseerden moeten zich wel aanmelden via toonsmits@stvitusschool.nl.

Stichtingen wachten op ING-stemmen

NAARDEN / BUSSUM - De ING heeft drie projecten uit Bussum en Naarden uitgekozen die in aanmerking komen voor een geldbedrag. Samen met nog 2 andere initiatieven uit 't Gooi zijn de lokale clubs Mighty Moves, Bussum Cultureel en In de Olmen genomineerd.

Stichting Mighty Moves uit Naarden heeft als doel om danskampen te organiseren voor tieners die door psychische-, eetproblemen of stress niet meer kunnen functioneren. De stichting helpt de meiden om meer in hun kracht te komen.

Bussum Cultureel is een driedaags festival dat jaarlijks in september in Bussum wordt gehouden. Met het geld wil deze club een theatervoorstelling ontwikkelen met theatergroepen en scholen.

Stichting in de Olmen in Bussum komt ook graag in aanmerking voor een geldbedrag. Dit initiatief van Lisa Schonewille, Bussumer van het jaar 2016, wil activiteiten en projecten organiseren. Doel is om met elkaar in contact te komen en elkaars welzijn en sociale cohesie te versterken. Centraal staat het herwaarderen van alles wat verspild wordt. Met de donatie willen ze de tuin van AC Jan Ligthart verder ontwikkelen tot een rolstoelvriendelijke buurttuin.

Stemmen
Stemmen kan nog tot 30 januari via www.helpnederlandvooruit.nl. Het aantal stemmen bepaalt de hoogte van het bedrag; dat loopt uiteen van 1000 tot 5000 euro.

Inschrijven Gooise verhalenwedstrijd

De winnaars van de Gooise Verhalenwedstrijd. Foto: Peter Hustinx

NAARDEN / BUSSUM - Rotary Naarden-Bussum houdt ook dit jaar de Gooise Verhalenwedstrijd voor leerlingen uit groep 7 en 8. De inschrijving is al geopend.

Dit jaar is de wedstrijd in de Grote Kerk van Naarden. De finale is op 15 maart en de winnaar wordt gekozen uit 80 deelnemers. Zij zullen niet onvoorbereid meedoen; er zijn schijfworkshops verzorgd door kinderboekenschrijvers. De 15 beste verhalen worden gebundeld. Aanmelden kan via www.gooiseverhalenwedstrijd.nl.

Vuurwerk: meer dan 6500 euro schade

GOOISE MEREN - Vuurwerkvandalen hebben de afgelopen weken voor meer dan 6500 euro aan schade veroorzaakt. Dat heeft de gemeente berekend na een vuurwerkronde door de kernen.

Er werden meerdere prullenbakken en verkeersborden gesloopt. Bussum had de meeste schade: er werd voor 4700 euro aan spullen gesloopt. De rest van de schade komt op naam van Naarden. Behalve dat de gemeente de portemonnee moet trekken om de schade te verhelpen, moest er ook al geld besteed worden aan het weghalen van prullenbakken om schade te voorkomen. Dat heeft de gemeente 2880 euro aan personeelskosten gekost.

Remco Campert centraal in Filmhuis

BUSSUM - Filmhuis Bussum heeft de start van de Poëzieweek aangegrepen om een feestelijke avond te organiseren. Op het programma staan een documentaire en een nagesprek om meer te weten te komen over de dichter Remco Campert.

Eerst wordt de documentaire 'Verloop van Jaren - Dichter Bij Remco Campert - vertoond. Daarna interviewt literair recensent van de Volkskrant Arjan Peters de maker van de film, John Albert Jansen. De avond is op donderdag 26 januari om 20.30 uur.

13 / 28

Charkov Staats Opera Gezelschap speelt Tosca in Spant!

vrijdag 20 januari

Biljarten

WOC Spieghelwijck 10.00 uur

Biljarten voor beginners en gevorderden in WOC Spieghelwijck Iepenlaan 354a. Opgeven: tel. 035-6918829.

Wijkcoach

Bibliotheek Bussum 10.30 uur

Kosteloos aanspreekpunt voor vragen, ideeën en zorgen.

Creativiteitsgroep

SCAN 13.30 tot 14.45 uur

Knutselen voor kinderen van 4 t/m 7 jaar bij SCAN. Elke vrijdagmiddag van 13.30 uur tot 14.45 uur worden er mooie knutselwerkjes gemaakt. Het is inloop, dus je komt alleen als je zin hebt. De knutselwerkjes mogen dezelfde middag mee naar huis. Kosten: € 2,40 per keer.

Theesessie

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Maak een praatje, speel een spelletje.

Boordje+

Landstraat 17.30 uur

Ruimte serveert weer Broodje+ aan de Landstraat 80, Bussum (achter het gemeentehuis). Broodmaaltijd met soep en een snack.

Goed gesprek

Landstraat 19.15 uur

Ruimte houdt aan de Landstraat 80, Bussum achter het gemeentehuis een goed gesprek over de Bijbel.

zaterdag 21 januari

ASGM Damen lunchen

Spiegelkamer 12.30 uur

Nu de ANBO zich van de plaatselijke activiteiten heeft teruggetrokken worden deze door de vrijwilligers in de nieuwe vereniging ASGM (Algemene Seniorenvereniging Gooise Meren) op de oude voet voortgezet. De bijeenkomst is deze keer om 12.30 uur bij de Spiegelkamer, Spiegelstraat 9 te Bussum. Aanmelden uiterlijk 19 januari bij Lidemey, 035-8889959.

Harpconcert

Christoforuskerk 15.00 uur

Assia Cunego speelt sonates uit Europese harpcomposities. Toegang: volwassenen € 15,-, 65+ € 7,50 en kinderen € 5,-.

zaterdag 21 januari

Muzikale middag

Wijkpost De Schakel 11.00 uur

Om 11.30 uur koffie/thee met wat lekkers. Daarna een lunch. Om 13.30 uur komt Rien Salet zingen. Het duurt tot ongeveer 16.00 uur. De kosten zijn € 13,- per persoon.

zondag 22 januari

Bingo

De Palmpit 14.30 uur

Bingomiddag met leuke prijzen. Entree: € 4,- (incl. een bingokaart en één consumptie).

Muzikale middag in Bellefleur

WOC Bellefleur 14.30 uur

Zanger/toetsenist Nico Contini speelt en zingt bekende songs. Kosten: € 4,- (inclusief 1 kopje koffie/thee).

maandag 23 januari

Yoga

WOC Spieghelwijck 10.15 uur

ANBO Senioren Café

Brasserie Stokjes en Lepel 10.30 uur

Schuif gezellig aan voor een kopje koffie bij de Algemene Seniorenvereniging Gooise Meren. Ook voor niet-leden.

Lezing Willem Elsschot

Vivium Godelinde 14.00 uur

'Willem Elsschot: een Vlaming in Parijs en Rotterdam'. De lezing over deze Vlaamse schrijver wordt verzorgd door Sjoerd Boomsma, trouw fan van Elsschot en lid van het Willem Elsschot Genootschap. Kosten: € 6,- p.p. Aanmelden: info@gildegooinoord.nl of 06-37441022.

Het veelzijdige genie Leonardo

De Palmpit 14.30 uur

Dagelijks verzamelen vele bezoekers van het Louvre zich rondom het beroemdste schilderij de Mona Lisa om te genieten van de geheimzinnige glimlach geschilderd door Leonardo da Vinci. In deze vierdelige cursus wordt ingegaan op niet alleen Leonardo de kunstenaar, maar ook de beroemdste ontdekker, schrijver, uitvinder en architect van de Renaissance. Vier lessen. Opgeven via 035-8884795 of mail naar diana.kostman@gmail.com. De cursusprijs bedraagt € 57,50.

dinsdag 24 januari

ASGM Handwerkclub

Geen vaste locatie 14.00 uur

Samen handwerken. Informatie bij Rita Beun-Kroonenburg op 06-46547533 of 035-6940538 of mailen rita@beun.net.

dinsdag 24 januari

Italiaanse cultuur

Bibliotheek Bussum 10.00 uur

Een reis door de Italiaanse cultuur in 10 interactieve lessen o.l.v. Alessandra Antonello. Italiaans op B-2-niveau gewenst. Kosten € 160,-. Voor meer info en opgave: www.volksuniversiteit naarden-bussum.nl.

woensdag 25 januari

Theesessie: puzzelen en kaarten

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Samen spelletjes spelen.

Bingo in Wijkpost De Schakel

De Schakel 19.30 uur

Kosten € 3,50 voor 1 kaart en 2 consumpties. Extra kaart € 2,50. Na afloop een loterij.

Beeldhouwen in speksteen

Buurtcentrum Uit-Wijk 19.30 uur

In deze cursus van 10 lessen o.l.v. Heleen van der Minne maakt u beeldjes uit speksteen. Zowel voor beginners als gevorderden. Kosten € 180,-. Voor meer info en opgave: www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

donderdag 26 januari

Macula Café

Het Trefpunt 14.00 uur

Voorlichting voor slechtzienden in het zalencentrum Trefpunt van de Verlosserkerk aan de Ceintuurbaan in Bussum. De bijeenkomst is van 14.00 tot 16.00 uur en is ook toegankelijk voor niet-leden en partners. In verband met de reservering is aanmelding gewenst op 035-6911532 of 06-37294271.

Wil de ware Paulus opstaan?

Koningskamer (in het gebouw van de Remonstranten) 20.00 uur

De Joodse, als Schriftgeleerde opgeleide Paulus was de stichter van het christendom als internationale religie. Prof. dr. Peter-Ben Smit (Universiteiten Utrecht en Amsterdam) vraagt zich af: wie was de ware Paulus? Meer informatie: www.cciv.nl.

Japans Zen-schilderen

Buurtcentrum Uit-Wijk 19.30 uur

In 6 lessen leert Ruomei Tan u deze boeiende en oeroude vorm van inktschildering op rijstpapier. Kosten € 85,-. Voor meer info en opgave: www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

vrijdag 27 januari

Wijkcoach

Bibliotheek Bussum 10.30 uur

Kosteloos aanspreekpunt voor vragen, ideeën en zorgen. Ook telefonisch bereikbaar: 06-38718004.

Poëzieperformance

Amaris De Veste 19.00 uur

Bussumer Gaston Bannier geeft een muzikale poëzieperformance. De voorstelling heet 'Lopen zonder een stap te verzetten'. Gaston Bannier draagt gedichten voor uit de gelijknamige bundel, aangevuld met nieuw werk en afgewisseld met persoonlijke verhalen uit zijn leven. Een klankkleur die ondersteund wordt door bassist Mischa Kool. Een samenspel van taal en muziek, soms opzwepend en vrolijk, dan weer ingetogen en ontroerend. Amaris De Veste, Koningin Wilhelminalaan 1 te Naarden. Toegang: 5 euro.

Charkov Staats Opera Gezelschap - 'Tosca'

Spant! 20.15 uur

Net als Puccini’s andere hits 'Madame Butterfly' en 'La Bohème' heeft 'Tosca' alles wat een romantische opera tot een succes maakt: er wordt geleden, gesmacht, liefgehad en gewanhoopt en hoofdpersonen sterven aan het eind met een gebroken hart. Voeg daarbij wereldberoemde aria’s zoals 'Vissi d'arte' en 'E lucevan le stelle' en je hebt een avond opera op z’n best. Het Charkov Staats Opera en Ballet Theater brengt het dramatische liefdesverhaal met dans en zang met begeleiding door een groot orkest.

zaterdag 28 januari

Snelcursus EHBO

Het Rode Kruis Gebouw begane grond 9.00 uur

In deze cursus leert u hulp te verlenen bij de 7 meest voorkomende ongevallen. Torenlaan 11B in Bussum.

Versa vrijwillgerscentrale

Stichting Kindertuinen Bussum zoekt een enthousiaste klusjesman/timmerman voor het onderhoud van de kindertuinen, voor 2 uur per week, die u zelf kunt indelen.

Amaris, woonzorgcentrum De Veste zoekt een maatje voor een licht dementerende heer, voor 4 uur p/w. Een ommetje maken met zijn rolstoel vindt hij fijn.

Wijkontmoetingscentrum Spieghelwijck zoekt een voorzitter, voor 2 tot 3 uur in de week. U zit vergaderingen voor en helpt de visie van het kleine gezellige centrum vorm te geven.

Stichting Kindertuinen Bussum zoekt een enthousiaste tuinleider.

Filmhuis Bussum

Nieuwe interviews en beelden in THE BEATLES: EIGHT DAYS A WEEK.
Overtuigende thriller NOCTURNAL ANIMALS.
In THE VIOLIN TEACHER vormen sloppenwijkkinderen een orkest van wereldniveau.
Bitterzoet FAI BEI SOGNI volgt een Italiaans journalist die in Sarajevo zijn moeders overlijden herbeleeft.
Grappige onthullingen in PERFETTI SCONOSCIUTI onder vrienden n.a.v. elkaars WhatsAppberichten.
LES SAISONS schildert de Europese wildernis.
JUSTE LA FIN DU MONDE zet de familieverhoudingen opnieuw op scherp.
Meeslepend NERUDA portretteert dichter en vrijheidssymbool Pablo Neruda.
In LE GAMIN AU VÉLO is een jongen op zoek naar zijn vader, en meer.
VERLOOP VAN JAREN belicht Remco Campert, een van onze grootste literaire talenten. Op donderdag i.s.m. de Bibliotheek Gooi en meer.
LA LA LAND, met Ryan Gosling en Emma Stone, is een heerlijke pastiche op de klassieke Hollywood-musical.
CÉZANNE ET MOI schildert de jarenlange vriendschap tussen Cézanne en Zola, verschillende karakters met verschillend succes.
SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling voor een breed publiek.
FAMILIEFILMS: JULIUS IN WINTERLAND en KAPPEN!

Rode Kruis bedankt vrijwilligers

Jubilarissen in het zonnetje gezet

De jubilarissen. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Sommige vrijwilligers zetten zich al 10 jaar of zelfs 20, 30, 40 jaar in voor het Rode Kruis. Een geweldige prestatie en daarom werd een clubje jubilarissen afgelopen week in het zonnetje gezet tijdens de nieuwjaarsborrel. Hiermee wil het Rode Kruis - dat zelf ook jubileert - graag aandacht schenken aan het belang van vrijwilligers.

Maar liefst 150 jaar bestaat het Rode Kruis en dat kan natuurlijk alleen dankzij de inzet van mensen zoals de Bussumse meneer De Graaf, die zich al tien jaar inzet als evenementenhulpverlener en begeleider sociaal vervoer. Opvallend detail was dat de jubilarissen die afgelopen week een oorkonde en een medaille kregen samen 150 jaar aan vrijwilligerswerk erop hebben zitten.
Het Rode Kruis werkt in diverse teams en heeft ruim 270 vrijwilligers die zich in onze regio inzetten. Je ziet ze bij evenementen zoals de sinterklaasintocht in Naarden en bij Bussum Cultureel. De tak Bevolkingszorg komt in actie wanneer mensen opgevangen of begeleid moeten worden. Bijvoorbeeld toen recent door een brand in een Hilversums verzorgingshuis de mensen hun huis uit moesten. Maar ook bij de opvang van de vluchtelingen in Laren, Kortenhoef en Crailo was het Rode Kruis paraat. En dan is er nog de noodhulp die uitrukt bij grote rampen of calamiteiten waarbij meer dan 25 mensen gewond zijn. Dat is een specialistisch team dat uiteraard EHBO heeft en extra wordt getraind en begeleiding krijgt. Een belangrijke taak dus voor deze vrijwilligers, waar overigens nog extra mensen voor worden gezocht.
Esther Droste,vrijwilligersmanager district Gooi en Vechtstreek, vertelt dat er altijd vrijwilligers worden gezocht. "Sommige mensen zetten zich jarenlang in, maar we zijn net zo blij met mensen die eenmalig een project willen oppakken. Dit jaar is ons jubileumjaar. In Bussum houden we een leuke fietstocht door het district. We willen dan meer aandacht genereren voor het Rode Kruis en tegelijkertijd fondsen werven."
De vereniging kreeg tijdens de jubileumavond een kunstwerk overhandigd dat er is gekomen dankzij het Platform Maatschappelijk Verbinden Gooise Meren. De gemaakte match hield in dat de Bussumse Anthel Reijnders het kunstwerk heeft vervaardigd en heeft laten drukken bij In Primo. In ruil krijgen beiden een EHBO-cursus van het Rode Kruis.

Een eigen cultureel festival voor jongeren

JeugdCultuurFonds wil dat alle kinderen cultuur kunnen ontdekken

De cheque van 1000 euro maakt het festival mede mogelijk. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Gooise Meren krijgt een eigen JeugdCultuurFestival. Het evenement zal plaatsvinden op woensdag 22 maart.

Het festival is een initiatief van het JeugdCultuurfonds, de Gooische Muziekschool en Kinderwerk Versa Welzijn. Dankzij een donatie van Kiwanis Naarden is er geld beschikbaar voor het festival en een speciale videoclip. Het festival zal de plek zijn waar culturele organisaties zich kunnen presenteren aan een breed publiek van kinderen en hun ouders. "Zij zullen dat doen met informatiestands, workshops en optredens. Kinderen krijgen de kans zelf ook zang, dans en muziek uit te proberen. Zo proberen wij hen enthousiast te maken voor allerlei vormen van cultuur." Ben de Veth van het JeugdCultuurfonds legt uit wat de bedoeling is: "Met het festival proberen we veel kinderen van ouders op het sociaal minimum het plezier van zang, dans, muziek, theater, kortom, van cultuur te ontdekken en te stimuleren dat te gaan beoefenen. Cultuur blijkt wezenlijk voor de ontplooiing van kinderen en vergroot hun sociale vaardigheden. Heel veel kinderen missen die kans. Dat willen we veranderen."

Heart House nu officieel geopend

Dorien van Nieukerken: 'Mijn langgekoesterde wens is echt uitgekomen'

Huizerweg 54 biedt plek aan 15 ondernemers. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De officiële opening van Heart House was afgelopen vrijdag, maar de deuren van het pand waren al vanaf september geopend. Een diepgekoesterde wens van Dorien van Nieukerken werd daarmee gerealiseerd: het creëren van een plek van verbinding die zo vertrouwd voelt als een huis.

"Ik ben er zo lang mee bezig geweest, zo'n opening is dan een moment dat voelt als een soort ontlading, een climax", vertelt Dorien kort voor het officiële moment. Om 14.00 uur was het dan zover. Bij de opening waren onder meer wethouder Marleen Sanderse aanwezig en er waren een aantal speeches. Daarna konden geïnteresseerden een kijkje nemen in het Heart House tijdens het open huis.

Huizerweg 54
Toen in september Dorien voortvarend van start ging met een handjevol andere ondernemers zaten ze nog deels in de verbouwing. Inmiddels is het grootste deel van het pand aan de Huizerweg, bekend als Huizerweg 54, gevuld.

Zo'n 15 ondernemers, door Dorien steevast als 'huisgenoten' betiteld, hebben er hun plek gevonden. Van coaches en trainers tot een fysiotherapeut en orthomoleculair arts. "Ze hebben er allemaal een eigen praktijk", vertelt Dorien enthousiast. Zelf heeft ze een praktijk voor mindfulness en yoga en ze geeft ook lezingen en workshops.

Concept
Dorien wilde met Heart House een echt concept neerzetten op het gebied van welzijn, zowel op persoonlijk en zakelijk vlak als op breder niveau. Het pand aan de Huizerweg is hiermee een soort verzamelpand geworden voor zelfstandig ondernemers, met het bedrijf van Dorien als founder en trekker. Voordat Heart House gerealiseerd kon worden zijn er maanden van onderhandeling met de gemeente - de eigenaar van het pand - aan voorafgegaan. Dat was in juli vorig jaar. Daarna werd er fors verbouwd. Het markante pand, in de stijl van De Amsterdamse School, stond toen al bijna 1,5 jaar leeg en er was de laatste jaren weinig aan gedaan. Voor de droom die Dorien in haar hoofd had moest er dus nog het een en ander gebeuren. Voorlopig staat dan ook genieten van wat er op dit moment is voorop. "De volgende droom is het in stand houden van dit concept en ik zit nog volop ideeën voor events, ook in het buitenland."

Uit de historie van Bussum en omgeving
Not in my backyard (Nimby)

De afbeelding toont een deel van de plattegrond van het Spiegel omstreeks 1880. De plattegrond is een bijlage bij de brief, gedateerd 26 februari 1882, van BouwMij Nieuw-Bussum aan de Raad van State. Op de tekening is achter het woord 'Spoorweg' met een zwart blokje de beoogde plaats van een fabriek getekend. Daarboven het gearceerde terrein van de Fröbelschool. De BouwMij schrijft in de bijlage het volgende:

"Geprojecteerde fabriek Van Veen, Fock & Kuyper, juist achter het terrein voor de Fröbelschool en tegenover de villa Anni Coland. De gemeente heeft met het oog op de vermeerderde villabouw een klinkerweg gemaakt in November 1881. Vele particulieren en de Vereeniging tot Verfraaiing hebben een grintweg aangelegd ter verbinding van de villawijk het Spiegel met den Hilversumschen weg. Dezelfden hebben een grintweg aangelegd ter verbinding van het Spiegel met den 's Gravelandschen weg. Waarom de fabriek niet meer naar het oosten of het westen geplaatst?"

Met 'een klinkerweg' werd de Heerenstraat bedoeld; met 'een grintweg' de Nieuwe Hilversumseweg en daarna noemen ze het stuk Nieuwe 's-Gravelandseweg langs het Wandelpark (rood ingekleurd), ook grintweg.

De genoemde fabriek was de Bussumsche Briquettenfabriek, waar de BouwMij (de 'projectontwikkelaars' Loman en Biegel die rijke Amsterdammers naar het Spiegel lokten) bezwaar tegen maakte. De Raad van State besliste in het voordeel van de aanvrager van de vergunning. In 1883 kwam hier de fabriek die samengeperste blokken steenkool maakte. De BouwMij wilde de vieze fabriek liever een stuk richting Hilversum of richting Naarden hebben. In 1884 vestigde zich de Bensdorp-fabriek naast de brikettenfabriek. Na de verplaatsing van de brikettenfabriek naar Vriezenveen in 1897 nam Bensdorp het stuk terrein erbij en werd de brikettenfabriek gesloopt.

Klaas Oosterom

Minima, artsen, BN'ers: iedereen komt bij de kringloopwinkel

De tweedehandswinkel is helemaal hip

De Kringloper Naarden is onderdeel van de Tomingroep en is daarmee een leer-werkbedrijf met ruim 1800 mensen in dienst Foto: Sjoerd Stoop

door Yvette de Vries

BUSSUM/NAARDEN - Was vroeger kopen bij een kringloopwinkel omgeven met schaamte, tegenwoordig is het helemaal hip. Kringloop- en tweedehandswinkels zijn hot. Ze schoten de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond en die trend zet zich voor. Bij de Kringloper in Naarden zien ze de bezoeker van de winkel steeds diverser worden. Johannes Hendriks van Kringloopwinkel Bussum wijst daarnaast ook nog even op de voordelen voor het milieu.

Het is in ieder geval gezellig druk op een doordeweekse ochtend in de kringloopwinkel van Johannes Hendriks aan de Laarderweg in Bussum. Klanten snuffelen rond en een aantal van de vrijwillige medewerkers is druk bezig met de laatste loodjes van de herindeling van de winkel.

'Ik ben de winkel begonnen omdat ik weggooien zonde vind'

Met een gemeend sorry excuseert Johannes zich voor het wat rommelige beeld van de winkel. "We veranderen de winkel. De grote spullen gaan naar achteren en we doen alles tijdens de openingstijden, dus dan duurt het wat langer." Aan de winkel dichtgooien om het sneller voor elkaar te krijgen moet de 28-jarige ondernemer niet denken. "We willen de mensen niet teleurstellen." Hij doelt daarmee ook deels op de vaste klanten, waarvan sommige elke dag even komen 'buurten'. Want volgens Johannes heeft zijn kringloopwinkel ook duidelijk een sociale functie.

Fijne sfeer
Neem bijvoorbeeld het clubje van 20 vrijwilligers dat hem helpt in de winkel. Een divers groepje. Sommige vrijwilligers hebben een betaalde baan en doen dit erbij en voor anderen is het een mogelijkheid om even onder de mensen te zijn, om afleiding te hebben. Johannes: "Er is een fijne sfeer en dat vind ik belangrijk. Ik zeg altijd: als je zin hebt en je voelt je lekker, kom dan. Dan ben je hier omdat je hier zelf wilt zijn, niet omdat je dat bijvoorbeeld een week geleden zo hebt afgesproken." Volgens de eigenaar dé manier om een gemotiveerd team in de winkel te hebben.

'Verrassing is belangrijk, mensen komen vaak niet voor iets specifieks'

Zelf kwam Johannes een paar jaar geleden voor het eerst in een kringloopwinkel. Het idee sprak hem wel aan en dat werd, naast het sociale aspect, zijn drijfveer. "Ik ben de winkel begonnen omdat ik het zonde vind als er goede spullen worden weggegooid terwijl iemand anders er nog iets aan heeft. Ik ben niet geldgedreven." Spullen op Marktplaats zetten doet hij dan ook niet. Hoewel hij er dan wellicht meer voor zou kunnen krijgen. "Ik krijg wel eens hele mooie spullen binnen, spullen die je niet zo vaak ziet in een kringloopwinkel. Maar die gun ik ook mijn klanten. Die zet ik niet op Marktplaats." Of hij zelf veel koopt? "Nee, ik ben geen shopper", glimlacht hij. "Als ik één paar schoenen heb is dat genoeg, waar moet ik die drie andere paren laten. Ik ben niet materialistisch, ik heb weinig nodig."

Vrijstelling GAD
Het enige puntje waar Johannes zich weleens druk over maakt is het feit dat ze geen vrijstelling van de GAD hebben. "We komen regelmatig bij oudere mensen spullen ophalen. Dan nemen we een paar stoelen mee, maar dan staat er ook een bank die eigenlijk naar de stort moet. Ik wil die graag voor zo iemand meenemen en wegbrengen, maar ik moet daar dan voor betalen."

Steeds vaker kiezen ze er daarom voor de bank te laten staan. "Dan moeten die oude mensen zelf een afspraak met de GAD maken, de bank buiten zetten en dan komt een vrachtwagen van de GAD hem ophalen." Volgens Johannes wordt het met een vrijstelling voor kringloopwinkels een stuk makkelijker voor alle partijen. De klanten die in Bussum binnenlopen zijn zeer divers. Eigenlijk uit alle lagen van de bevolking. Johannes somt ze op: "Mensen die bij de voedselbank zitten, artsen, vluchtelingen, BN'ers."

Kleding, boeken en curiosa zijn erg in trek. En het is er in verschillende prijsklassen. "Kijk," legt Johannes uit, "als we spullen binnenkrijgen waar we wat meer voor kunnen vragen, een kast van 250 euro bijvoorbeeld, dan wordt die gekocht door mensen die wat meer te besteden hebben. Zo kunnen wij de prijs van zeg maar de basisbehoeften laag houden. "Mokken voor 20 cent, een spijkerbroek voor 2 euro en een stoel voor 20 euro bijvoorbeeld."

Kringloper Naarden
Ook bij de kringloopwinkel in Naarden, De Kringloper, staat de winkel vol met gebruikte spulletjes. Voor het uitstallen van de koopwaar hebben ze meer vierkante meters tot hun beschikking dan de kringloopwinkel van Johannes. Ook de organisatie die hier achter zit is een tikkeltje groter. De Kringloper Naarden is onderdeel van de Tomingroep en is daarmee een leer-werkbedrijf met ruim 1800 mensen in dienst, waarvan het merendeel met een afstand tot de arbeidsmarkt en mensen die in een re-integratietraject zitten. Dat kunnen mensen met een burn-out zijn die willen herintreden of mensen met een beperking. Maar ook vluchtelingen in het bezit van diploma's die in Nederland niet erkend worden of mensen die na een ongeval moeten revalideren.

Kortom, veel mensen die een opstapje nodig hebben. Een belangrijk doel is namelijk dat deze mensen ook weer zo veel mogelijk uitstromen naar ander werk. In Naarden zijn er op die basis zo'n 70 mensen werkzaam. Daarnaast is er nog het vaste personeel om de mensen op te leiden.

Cijfers

Branchevereniging BKN publiceerde vorig jaar de cijfers over 2015. Retailnieuws wist vervolgens te vermelden dat bij kringloopwinkels die bij de BKN zijn aangesloten de omzet steeg tot bijna 100 miljoen euro. Ook het aantal klanten steeg. In totaal brachten zo'n 11,5 miljoen mensen een bezoekje aan een kringloopwinkel. De groei is volgens de branchevereniging te danken aan meer winkels en een gemiddeld hogere omzet per winkel.

Vintage en hip
Volgens Simone Ooijens, werkzaam op de afdeling Marketing en Communicatie van de Tomingroep, kunnen mensen bij hen stapsgewijs heel veel bijleren. "Bij De Kringloper kun je beginnen met sorteren achter de schermen en als je dat wilt kunt je daarna etaleren en een stap verder is misschien klantcontact." Ook Ooijens ziet de bezoeker van de winkel steeds diverser worden. "Vroeger was het een schande dat je bij de kringloop kocht, nu is het vintage en hip."

Topdagen
Topdagen zijn maandag, vrijdag en zaterdag. Simone: "Vrijdag zijn veel mensen vrij en op maandag komen er veel mensen die op de nieuwe aanvoer wachten." Volgens de medewerkster wordt de winkel, omdat er zo veel spullen ingeleverd worden, de hele dag door aangevuld, "Wachten tot maandag is dus eigenlijk niet nodig", vult ze aan.

Een beetje snuffelen
Ook in de winkel in Naarden doen ze hun best om meer te zijn dan een winkel alleen. Zo houden ze een veiling en geven ze regelmatig workshops. "We laten zien hoe je een oud bruin kastje heel hip kunt maken door hem een ander, bijvoorbeeld wit, kleurtje te geven." En ze zorgen dat het aanbod regelmatig wisselt.

"Verrassing is belangrijk bij ons, mensen komen vaak niet voor iets specifieks. Ze willen een beetje snuffelen tussen de spullen."

Muiden even zonder flappentap

Ongemak omdat automaat tijdelijk buiten gebruik is

De enige geldautomaat in Muiden is tijdelijk buiten gebruik. Foto: Sjoerd Stoop

MUIDEN - Muiden zit even zonder geldautomaat. De enige automaat is in onderhoud. Het leidt tot ongemak en frustratie, vooral voor ouderen is het lastig.

Een oudere man parkeert zijn fiets en ziet dan bij de geldautomaat van de Rabobank aan de Amsterdamsestraat dat die buiten gebruik is. "Het is gewoon waardeloos", zegt hij. "Voor heel Muiden is het belangrijk, niet alleen voor mij. Het is toch te gek voor woorden. Ik vind het een schande." Enkele uren daarvoor heeft een vrouw met een rollator nog net geluk, want zij is een van de laatsten die nog geld uit de automaat krijgt. "Voor oudere mensen is het belangrijk is om geld te kunnen pinnen", zegt ze. Dat de geldautomaat het niet meer doet, betekent voor haar meteen een probleem. Zij betaalt haar boodschappen in Muiden het liefst contant. "Dan moet ik om geld te pinnen naar de Maxis of Weesp, maar dan moet ik met de taxi." Volgens de Rabobank is de situatie tijdelijk. Klanten kunnen volgens de Rabobank eventueel gebruikmaken van een service waarbij geld wordt besteld en thuis afgeleverd.

De hele dag chaos op het spoor

Wachten, wachten, wachten... Foto: Foto: Bastiaan Miché

REGIO - De grote stroomstoring in Amsterdam van gisteren heeft geleid tot chaos op het spoor in onze regio. Treinverkeer naar Amsterdam, Utrecht of Almere was niet mogelijk. De problemen hielden de hele dag aan. Reizigers werden in de ochtendspits verrast door de stremmingen. Ze strandden op station Hilversum of Naarden-Bussum. Sommige bleven hoopvol wachten op een trein, andere zochten de warmte op in winkels en koffietentjes. En wie met moeite op zijn werk was gekomen, had 's avonds weer moeite om thuis te komen. De problemen op het spoor leidden ook tot grote drukte op de wegen.

Al veertig jaar met plezier werken in het zwembad

Lesgeven vindt Ellen Grob het leukste wat er is. Foto: Karin van Leeuwen

HILVERSUM - Het Hilversumse zwembad De Lieberg bestaat 40 jaar. "Vooral de oudere zwemmer staat 's ochtends vroeg voor ons zwembad te popelen voor een duik", weet Ellen Grob, die in 1977 arriveerde als jongste bediende en nog steeds met plezier in het zwembad werkt.

Toen er onlangs werd geopperd om de deuren van De Lieberg vier keer in de week om half zeven 's ochtends open te gooien, haalden medewerkers snoevend hun schouders op. Wie zou er komen op dat immens vroege tijdstip? Ellen Grob stak haar vinger op toen er werd gevraagd wie er die vier dagen zo vroeg wilde werken. "Ik ben een vroege vogel, ik heb er geen moeite mee", verklaart ze. En zo opent zij op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag om half zeven het zwembad en dan staat er een man of tien te wachten. Klaar voor een frisse start van de dag. Grob kent ze allemaal. Mensenkennis is belangrijk om een goede zweminstructrice te zijn, vindt Grob. "Zwemmers zijn een trouw volkje. We hebben zwemmers die hier al veertig jaar elke week komen. Dus je kent elkaar. Als ik iemand een tijdje niet heb gezien, informeer ik de keer erop of alles goed gaat." Dat Grob in een zwembad zou werken, wist ze haar leven lang al. Ze was als kind lid van zwemvereniging Naarden en haar oudere zus Adrie deed mee aan de Olympische Spelen van Tokio.

Wat zwemles betreft is er de afgelopen veertig jaar veel veranderd. Het schoolzwemmen van weleer is afgeschaft en ouders moeten er nu zelf zorg voor dragen dat kinderen hun diploma halen. Maar ouders van nu hebben het te druk en eigenlijk geen zin om wekelijks in het bloedhete zwembad te zitten terwijl hun kroost zwemles krijgt. "We wonen in een waterrijk land, het is echt belangrijk dat kinderen kunnen zwemmen", blijft de Hilversumse zeggen.

Spelletjesshow met Sara

WEESP - Sara Kroos is weer helemaal opgekrabbeld. Ze had de draad al opgepakt met haar theatertournee, maar nu gaan we de cabaretière ook weer vaker zien in haar eigen Theaterpand Weesp. "Ik ben er weer."

Veel wil de Weespse niet kwijt over de oververmoeidheid die haar maanden aan de kant hield. "Van de achterliggende periode heb ik geleerd hoe ik mijn agenda beter kan beheren. Ik zeg vaker nee, bouw voldoende rustpunten in en doe vooral de dingen die ik echt leuk vind." Zoals met 'Sara's Spelletjes Showww', een vrolijk experiment dat vanaf 29 januari drie keer te zien is in Theaterpand Weesp. "Een vrolijke chaos met spelletjes en quizzen. Want daar ben ik gek op."

Vraag naar tijdelijke huurwoning blijkt groot

Een gevelimpressie van In between places in Hilversum. Foto: Dudok Wonen

HILVERSUM - Veel mensen in het Gooi hebben door persoonlijke omstandigheden een acute woonvraag. Dat blijkt uit het overweldigend aantal aanmeldingen voor In between places in Hilversum, het project waarbij mensen met acute woningnood maximaal een jaar een studio of appartement kunnen huren. Vorige week lanceerde Dudok Wonen het concept en na een week heeft de corporatie ruim 300 aanmeldingen ontvangen.

"Direct na de lancering van de website en de mogelijkheid je aan te melden voor In between places zijn we overstelpt door aanmeldingen", laat Harro Zanting, directeur-bestuurder van Dudok Wonen weten.

"Het is fijn als blijkt dat een nieuw concept voldoet aan de behoefte. Maar het is natuurlijk erg triest dat er zo ontzettend veel mensen zijn die door persoonlijke omstandigheden kampen met acute woonproblemen. De teller staat op meer dan 300 reacties, terwijl we op dit moment maar 22 tijdelijke studio's en appartementen beschikbaar hebben. De mensen die we hiermee een kans bieden, vallen anders tussen wal en schip. Zij hebben dringend tijdelijke huisvesting nodig, maar komen niet in aanmerking voor een urgentieverklaring. Met In between places bieden we hen tijdelijk woonruimte, zodat ze een stabiele basis hebben vanwaaruit ze hun leven weer op de rit kunnen krijgen", aldus Zanting. De provincie Noord-Holland en de regio Gooi en Vechtstreek ondersteunen het initiatief met subsidie voor de eerste vijf jaar. Bij veel vraag kan het concept worden uitgebreid over de regio.
Huren met een tijdelijk 'In between places-contract' kan bij de nieuwbouwlocatie aan de Brinkweg, de voormalige RAF-locatie in het centrum van Hilversum. Naar verwachting is het nieuwe woongebouw in februari klaar. Van de in totaal 45 sociale huurstudio's en appartementen zet Dudok Wonen er vooralsnog 22 in voor In between places. Huurders krijgen een huurcontract voor maximaal een jaar. Bij het tekenen van het huurcontract tekent de huurder ook al voor de huuropzegging. Gedurende dat jaar moeten mensen ingeschreven blijven staan bij Woningnet en actief reageren op vrijkomende woonruimte.

9.000 inwoners Eemnes

De burgemeester verwelkomt Diede, inwoner nr. 9000 Foto: Bob Awick

BLARICUM - Met de inschrijving van Henrike Verheijen en haar dochters Diede en Juul van der Velden passeerde de gemeente Eemnes de 9.000 inwoners.

Nog nooit telde het stadje zo veel inwoners. Even de administratie: Henrike is de 8.999e inwoner, de 14-jarige Diede van der Velden zette de teller op 9.000 en Juul van 9 was nummer 9.001. Burgemeester Van Benthem zette de familie in het zonnetje tijdens de welkomstbijeenkomst voor nieuwe inwoners.

De doorstromer profiteert

Starters hebben het nog vaak moeilijk om een betaalbare woning te vinden, doorstromers lijken juist te profiteren van de aantrekkende woningmarkt.

Landelijke cijfers uit de Hypotheek Index van De Hypotheker tonen aan dat het aantal verstrekte hypotheken aan doorstromers met maar liefst 26 procent is gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Het aantal hypotheken dat door starters is gesloten, is daarentegen met 17 procent gedaald.

Door de lage rente is het aantrekkelijk om door te stromen op de woningmarkt. De stijgende huizenprijzen maken het gemakkelijker de eigen woning te verkopen en de eventuele overwaarde te gebruiken voor de aankoop van een volgende woning.

In stijl


Als ergens de behoefte is verschoven van pure functionaliteit naar design, dat is het wel bij afzuigkappen. Neem nou dit strakke model van Bosch, dat is toch geen afzuigkamp meer te noemen? Het lijkt wel een tv-scherm. Maar nee, een kookprogramma is er niet op te ontvangen, maar verder erg fraai en functioneel.

Naardereiland

Foto: Bob Awick


De nieuwbouwwijk Naardereiland is voor ruim de helft bewoond. Hierdoor krijgt het steeds meer de sfeer van een buurtje en minder dat van het bouwterrein dat het was. Over een maand of vier heeft iedereen de verhuisdozen uitgepakt. Ondanks de wat geïsoleerde ligging trekt de wijk ook gezinnen met jonge kinderen.

Aflossen


Sinds 1 januari kan een (bank)spaarhypotheek worden beëindigd bij aankoop van een nieuwe woning, zonder dat belasting moet worden betaald over het gespaarde tegoed. Dit biedt nieuwe mogelijkheden, maar is niet altijd voordelig. Een spaarhypotheek rendeert vooral aan het eind van de looptijd. Bij vroegtijdige afkoop is dit voordeel weg. Laat een adviseur doorrekenen of het aflossen van de schuld meer oplevert dan het opgeven van dit voordeel.

Op koers


Voor het plan Op Koers in Oud-Loosdrecht kan spoedig de bouw starten. Op deze locatie heeft Roosdom Tijhuis een plan van 10 woningen ontwikkeld: één vrijstaande woning en negen eengezinswoningen. Alleen de vrijstaande woning is nog beschikbaar. Inmiddels is de bouwvergunning verleend.

READING MET KLANKSCHAALHEALING. Wellness en Meer ism Wensenergie. VRIJDAG 20 JANUARI in Bussum. Voor info of aanmelden bel 035-7850978. Er is nog plek!

Vrouw heeft 13 jaar ervaring zoekt werk in de huishouding en strijkwerk e.t.c. Met goede refs Mevr. Ineke 10 euro p/u Tel-0627611516

GEWELDIG GOED (Kapelstr. 65, Bussum) is hét adres om NAAILESSEN te volgen. In week 5 starten er nieuwe cursussen, zowel overdag als 's avonds. Ook kinderen vanaf 10 jaar kunnen bij ons terecht. Bel 06-22151685 of mail info@geweldiggoed.nl

Wij zijn op zoek naar een spontane collega voor ons verkoopteam voor 20 tot 25 uur per week. Zelfstandig kunnen werken in een klein team, goed kunnen overleggen en plannen zijn vaardigheden die wij erg belangrijk vinden. Word jij onze nieuwe collega?
Lijkt het je leuk om bij ons te werken? Stuur dan een e-mail met je gegevens en motivatie naar bestelling@bakkerijkwakman.nl of kom langs in één van onze winkels.
Tevens zijn wij op zoek naar een inpakhulp voor de bakkerij in de ochtenduren.

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

Computerproblemen of computervragen? Wij komen bij u thuis langs! Bel 0641622340

MOTORFIETSEN te koop GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app 06-25418595

Arthur's loodgietersbedrijf.nl
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk, riool, waterleidingen, gasleidingen, sloopwerk en het schoonmaken van de dakgoten, gratis goot en dakinspectie. 06-22418974.

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

De Klusjesman met oplossingen. DFS Facilitaire diensten. Particulieren en Bedrijven. 06-36198050 / 035-7519985

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

BUHR ZOEKT DEELRUIMINGEN: ZOLDER, KELDER, GARAGE, BERGING etc. Telefoon: 06-53408425 (Robert) of 035-6937512 (Gérard)

Privéles Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans 035-6839235

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Tupperware inloop di 24 jan 19.30 tot 21.00 u. Buurthuis 't Biebeltje Bovenlangsewijnseweg t.o de gymzaal. 06-14982984.

Boekhouding/Belastingen voor zzp'ers/ particulieren. kijk op www.fracil.nl

Haardhout wind- en ovengedroogd in netten. Haardhout wind- en ovengedroogd in kooien, ca. 1,9 kuub strak gestapeld. In eiken, essen en berken. Voor meer info: Tuincentrum H. vd Wurff 0294-412978

Gratis feestzaal tot 180 pers. Info 06-53319921

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

Voor al uw strijkwerk bij u thuis op een tijdstip dat u schikt 5 dgn per week. Bel 06-20248864

Gloria van Vivaldi en andere mooie muziek voor vrouwenkoor: Venerdi Mattina zoekt nog versterking. Repetities ma.avond. www.venerdi-mattina.vpweb.nl