NaarderNieuws

29 juli 2015

NaarderNieuws 29 juli 2015


Storm raast over Naarden

Brandweer in actie aan het Prinses Beatrixhof. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Ook over Naarden raasde zaterdag een forse zomerstorm. Al met al werd de Naarden brandweer 25 keer gebeld voor gevallen van stormschade.

Het slechte weer zorgde voor veel ongemakken. Er was vooral schade aan bomen. Toch bleven echt grote problemen achterwege. De harde storm zorgde ervoor dat er door heel Naarden takken en bladeren op de weg terecht kwamen. Er sneuvelden ook enkele bomen. Het was onder meer raak aan het Prinses Beatrixhof waar een grote boom door de storm werd losgerukt.

Boom gekapt
Aan de Admiraal Helfrichweg heeft de gemeente zelfs een boom gekapt na de storm. De boom was erg verzwakt geraakt. De gemeente vond het van belang om de boom snel te kappen, vanwege de start van het Vestingeiland komende week. Daar komt veel Naarder jeugd op af. Met het kappen van de boom wordt gevaar voorkomen.

Nog dagen werk
De afgelopen dagen werd al hard gewerkt om veel van de gevallen takken en bladeren weg te halen, de komende dagen wordt er verder gewerkt om alle straten weer schoon te maken. Het moet eerst droog weer worden, voordat alle straten echt geveegd kunnen worden. Daarnaast moeten ook eerst alle takken worden weggehaald, omdat de veegwagens daarop kunnen vastlopen.

World Press Photo vanaf zaterdag te bekijken

Mooiste foto's te zien in Grote Kerk

NAARDEN - De Grote Kerk kan zich weer verheugen op vele bezoekers die Naarden zullen bezoeken vanwege de World Press Photo.

Het evenement begint aanstaande zaterdag voor het publiek. De opening voor genodigden is al vrijdagavond. Het is voor de achtste keer dat Naarden de prijswinnende foto's kan laten zien aan het publiek. Dat komt door een sponsorbedrag van Canon Nederland. De rondreizende voorstelling bezoekt diverse wereldsteden zoals Parijs, Istanbul en Madrid.

De World Press Photo laat beelden zien die over de hele wereld zijn gemaakt door persfotografen. Sommige foto's zullen heftige emoties losmaken, want niet alle beelden zijn rooskleurig. De actualiteit speelt ook altijd een belangrijke rol bij de expositie. Dit jaar zijn er bijvoorbeeld foto's te zien van bootvluchtelingen, maar ook van de Ebola-uitbraak in Sierra Leone.

Meerdere categoriën
De foto's zijn in diverse categorieën ondergebracht zoals sport, natuur, dagelijks leven en algemeen nieuws. De jury koos uit 97.912 foto's, gemaakt door 5.692 fotografen uit 131 verschillende landen over de hele wereld.
Zilveren Camera
Behalve de internationale foto's zijn ook de winnaars de zien van de Zilveren Camera; dit is de belangrijkste Nederlandse journalistieke fotoprijs. Deze werken hangen in een apart gedeelte van de kerk.

De tentoonstelling kan dagelijks bezocht worden en de entree is 2,50 euro. Het geld gaat naar het onderhoud van de kerk.

Zwemmer Weertman tweede van de wereld

NAARDEN - Zwemmer Ferry Weertman (23) heeft maandag de tweede plaats behaald op het WK-zwemmen. De Naarder behoorde tot de beste zwemmers van de tien kilometer open water en kon na een knappe opmars zilver pakken.

Weertman moest veel geven voor z'n tweede plaats. Het bleef lang spannend. De Naarder begon achteraan de groep zwemmers en kroop langzaam naar voren. Weertman kon vooral het laatste deel van het zwemparcours knap oprukken en achterhaalde de ene na de andere zwemmer. Vooral het gevecht met Spyridon Giannotis was spannend: Weertman bleef de Griek na een sterke eindsprint slechts een halve seconde voor.

Het goud werd gewonnen door Jordan Wilimovsky. De Amerikaan bleef Weertman twaalf seconden voor.

Nu naar de Spelen
Met het knappe resultaat op het WK op zak kan Weertman gaan warmlopen voor de Olympische Spelen van volgend jaar.

4

oefenduels spelen de voetballers van NVC komende maand

Irving Stone (1903-1989) is de schrijver van deze biografische roman. De oorspronkelijke titel van het in 1934 uitgekomen boek was 'Lust for Live'. Er kwam nogal wat commentaar op wat deze auteur schreef. De schrijver heeft de fouten er toen uit gehaald en deze Nederlandse uitgave, van rond 1950 in de geautoriseerde vertaling van mevr. L.J.A.M. Berkhout-Willemse, is een compromis zonder dat het karakter van deze roman verloren is gegaan, zegt de uitgever.

Ondanks dat het meer dan 80 jaar geleden geschreven is, is het boek goed leesbaar. In het boek is het leven van Vincent respectvol en met mededogen beschreven. In het boek staan 16 illustraties, waarvan er vier ingeplakte reproducties zijn. In het nawoord noemt de schrijver ook de mensen die hun medewerking hebben gegeven, waaronder Vincent's vriend Paul, de zoon van dokter Gachet. Het gebonden boek met 491 pagina's werd uitgegeven door Hollandia Baarn (tweede druk). Het boek is ook gebruikt voor de film 'Lust for Live' uit 1956 met Kirk Douglas als Van Gogh.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 15 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00u. ds. B. Grandia; Naarderheem 10.30u. ds. J.C. Visser
*RK St. Vituskerk 09.30u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 01/08 17.30u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00u. ds. H.H. de Haan; 17.00u. ds. A. Versluis

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*RK St. Jozefkerk 10.00u. Viering Parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00u. mw. ds. A.M. Parmetier
*PGB Verlosserkerk 10.00u. mw. ds. N.W. van Beelen
*PGB Spieghelkerk 10.30u. ds. H.J. Bodisco Massink
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55u. ds. A.D. van den Bos; 17.00u. ds. G.J. van den Top
*Remonstranten N-B gezamenlijke dienst bij Doopsgezinde Gemeente
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum gezamenlijke dienst bij Doopsgezinde Gemeente
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30u. drs. J.R. Nienhuis
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B gezamenlijke dienst bij Doopsgezinde Gemeente
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00u. ds. W. Verdonk
*Het Apostolisch Genootschap 09.30u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00u. Mensenwijdingsdienst

Hardegarijp..Châteauroux..Bussum

De foto moet worden beschouwd als een soort in memoriam. De gebeurtenis zelf zou een te gruwelijk beeld hebben opgeleverd. Lees de lotsbestemming van een medeschepsel.

Het gebeurde vorige week dinsdag. Ik ging rond 12 uur naar mijn garage om mijn fiets klaar te zetten voor een tochtje. Daar liep een mooie, krachtig ogende postduif. Had twee ringen om: een groene en een rozerode. Kennelijk meegedaan aan een race en vermoeid. Ik strooide wat Mariakoekjeskruimels, maar het dier had geen trek. Ik wilde graag weten wat de ringen te vertellen hadden en probeerde de duif te vangen. De duif vloog met krachtige slag weg. Het was inmiddels 5 voor half één en ik ging op weg. Aan het einde van de Boslaan op de Groothertoginnelaan lag mijn duif. Verpletterd en uitgesmeerd op het asfalt! Het groene ringetje gebroken en de rode ring klemvast gekromd om de geplette andere poot. Met zakmesje verwijderd. Via internet had ik binnen een paar tellen de eigenaar, woonachtig in Hardegarijp (Friesland), van de ongelukkig postduif. Bleek zelfs een kampioen te zijn en was al een dag zoek. Had met 3 andere duiven meegedaan aan een wedvlucht. Gelost in Châteauroux in het Franse departement Indre. Afstand tot Hardegarijp: 783 km. Al met al was ik nogal aangedaan door deze gebeurtenis. Ik kon niet nalaten te denken aan die auto die daar op de Groothertoginnelaan geheid veel harder had gereden dan de toegestane 30 km. per uur. De moraal van dit verhaal: houd je aan de maximumsnelheden!

Weerbericht

Geleidelijk warmer en vanaf vrijdag overwegend droog
Aan weer geen gebrek deze juli. De maand begon met een hittegolf. In de nacht van 10 juli kwam in het binnenland vorst aan de grond voor, zeldzaam in juli. Zaterdag passeerde een zeldzame zomerstorm veroorzaakt door een kleine venijnige depressie, een zogenoemde kanaalrat, gevolgd door veel regen. Vanaf vrijdag komt hogedruk naderbij met droger weer.

Donderdag en vrijdag
De verwachting is dat de buiigheid donderdag geleidelijk afneemt. Er kunnen nog een paar buien vallen, maar de zon krijgt al meer ruimte en het wordt in de middag 18 graden. Er waait een matige westenwind. De vrijdag ziet er geheel droog uit met een paar wolkenvelden en ook zonnige perioden. Bij een matige noordoostenwind loopt het kwik op naar 19 à 20 graden.

Het weekeinde
In het eerste augustusweekeinde wordt het al meer zomers. Er zijn zowel zaterdag als zondag zonnige perioden en het blijft vrijwel overal droog. Zaterdag is de wind noordoost en matig van kracht. Het wordt zo'n 22 graden. Zondag wordt de wind na de passage van de as van het hogedrukgebied zuidwestelijk. De temperatuur loopt iets verder op naar 23 of 24 graden.

Weetje
Een 'kanaalrat' is een kleinschalige depressie die boven het Kanaal snel activeert en langs de Belgische en Nederlandse kust naar het noorden trekt. Het kenmerk van zo'n 'kanaalrat' is dat ze sluipenderwijs naderbij komen met onverwachts felle rukwinden. Berucht was de zware Hemelvaartsdagstorm en 'kanaalrat' van 12 mei 1983 met 10 doden tot gevolg en veel schade.

Gesnoeide taxus inleveren voor het goede doel

Snoeiafval wordt gebruikt voor chemokuur tegen kanker

Spandoeken trekken direct de aandacht. Foto's: Jessica de Jong

BUSSUM / NAARDEN - Het is mooi weer, het groen staat uitbundig en dus is het tijd om te snoeien. Wie een taxus in de tuin heeft staan wordt door het GAD gevraag het jonge en zuivere gedeelte apart te houden en te storten in speciale bakken. De reden: in de jonge twijgen van de taxus zit baccatine, een belangrijke grondstof bij de productie van chemokuren ter bestrijding van kanker.

Ina Ros laat namens de GAD weten hoe het met het inzamelen verloopt. "We hebben nu 25 kuub ingezameld op onze scheidingsstations in Gooi en Vechtstreek. Het inzamelen kan nog tot en met 31 augustus.

Chemotherapie
Elke kubieke meter taxussnoeisel is goed voor 1 chemotherapie. De stichting Vergroot de Hoop heeft vorig jaar door het hele land al materiaal bijeen gebracht voor meer dan 10.000 chemotherapieën.
De inzameling van Stichting Vergroot de Hoop krijgt de medewerking van gemeentes die hun inzamelpunten ter beschikking stellen. Dat gebeurt nu dus ook op het scheidingsstation naast de Karwei.

Jonge twijgen van de taxus.

Per kuub snoeisel gaat 50 euro naar de Chemotuin in TerGooi

Chemotuin
Vergroot de Hoop doneert per kubieke meter 50 euro aan een regionaal doel dat zich richt op behandelingen rondom kanker. Hier in de buurt is gekozen voor de Chemotuin bij Tergooiziekenhuizen in Hilversum. In deze tuin kunnen patiënten buiten zijn terwijl de chemo wordt toegediend. Dat verlaagt volgens het ziekenhuis het gevoel van stress en onzekerheid van patiënten en komt dus hun welzijn en de therapie ten goede.

Het zijn niet alleen particulieren die de komende tijd taxus inzamelen. Ook hoveniers doen dit. Spaans Hoveniers aan de Meentweg in Bussum zamelt bijvoorbeeld al jaren taxus in voor het goede doel. "Natuurlijk doen wij daar aan mee. Het is ook niet echt een gedoe voor ons, je moet gewoon netjes werken. Als we een haag snoeien, dan leggen we een zeiltje op de grond. Het gaat om het korte snoeisel, dat leveren we in bij Den Ouden in Muiderberg. In bijna iedere tuin staat wel een taxus, maar als je bij een appartementencomplex werkt heb je zomaar heggen van honderd meter lang."

Elke kubieke meter taxussnoeisel is goed voor 1 chemotherapie

Meedoen
Inwoners kunnen meedoen door hun taxussnoeisel tot 31 augustus in te leveren bij het GAD scheidingsstation in Bussum.

Grondwal na de zomer vervangen

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Het vervangen van de Grondwal tussen de Jan ter Gouwweg en bedrijventerrein de Nieuwe Vaart gaat na de zomer van start. Dat meldt de gemeente Bussum, dat de werkzaamheden gaat doen.

Het bouwwerk moet worden aangepakt omdat het de laatste jaren erg werd aangetast door houtrot. Vlak voor de zomer werd besloten om de Grondwal helemaal weg te halen en te vervangen voor een ander exemplaar. Dat kost wel het meeste geld, maar heeft wel weer voordelen. Zo kan de grond meteen schoon gemaakt worden, komt er meer plek voor wat anders omdat het om een smallere muur gaat en kan de muur weer zeker 50 jaar meer.

Groene buffer
De Grondwal werd halverwege de jaren '80 gebouwd als groene buffer tussen het bedrijventerrein en de woningen aan de overkant. Het was een harde voorwaarde van bewoners van de Jan ter Gouwweg toen er werd gebouwd op het stuk grond. Ze vreesden dat hun uitzicht zou verslechteren.

Ongeluk met vrachtwagen

NAARDEN - Een vrachtwagen heeft maandag een vangrail geramd op de snelweg bij Naarden. De chauffeur bleef ongedeerd.

De vrachtwagen belandde door nog onbekende reden omgekeerd aan de andere kant van de weg. De brandweer moest er aan de pas komen om de vrachtwagenchauffeur te helpen na het ongeluk. De vrachtwagen raakte zwaar beschadigd.

Vrouw bestolen van geld

NAARDEN - Zakkenrollers hebben afgelopen week een vrouw bestolen van haar portemonnee.

De vrouw werd bestolen aan de Evert de Bruijnstraat. Ze merkte plots dat haar portemonnee weg was. Ze had 250 euro op zak.

Vestingmuseum opent expo met metalen objecten

Foto: Sjoerd Stoop

NAARDEN - Bezoekers van het Vestingmuseum kunnen de komende weken een expositie bewonderen van allerhande soorten metalen objecten. Het gaat om wapens, maar ook veel andere spullen worden vertoond. De tentoonstelling werd afgelopen woensdag geopend. De vertoonde objecten komen allemaal uit het depot van het museum. De tentoonstelling werd samengesteld volgens een nieuwe manier van werken door het Vestingmuseum: een commissie van stafleden en vrijwilligers van het museum heeft de tentoonstelling van top tot teen bedacht en ontworpen.

Van de lezers

Ook reageren op het nieuws? Mail redactie@naardernieuws.nl

Trots op Gooise Meren

Recent zagen we op de voorpagina van het Bussums-, Naarder- en MuiderNieuws:'Trots op Nederland gaat meedoen aan verkiezingen'. Ik vraag me sterk af waarom dit als nieuws beschouwd moet worden en al helemaal waarom dit op de voorpagina is geplaatst. Trots op Nederland is een partij zonder (lokale) standpunten die blijft voortborduren op de naam van een ooit bekende politica. Een partij die versplinterd en waar leden met ruzie weglopen. Een partij zonder standpunten, zonder (lokaal) behaalde successen en zonder enige vorm van continuïteit, die nu mee gaat doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van Gooise Meren. Als dat maar goed gaat..
Ik hoop dat inwoners van Gooise Meren bij de verkiezingen verder kijken en de toekomst van Gooise Meren niet in handen van een partij leggen met alleen een leuke naam (een naam die overigens niet eens uit de eigen gelederen afkomstig is, net als veel politieke plannen van de partij) en hun stem geven aan partijen die zich wel hebben bewezen in het verleden, die daadwerkelijk betrokken zijn bij Gooise Meren en waarvan de politici het beste voor hebben met de inwoners van de nieuwe gemeente. Echter, de inwoners van Bussum, Naarden en Muiden kennende, zal dit geen probleem zijn en zal Trots op Nederland weer stilletjes zal verdwijnen uit Gooise Meren.

Joan Eijpe
Naarden

Arjen Hidding

Applicatiebeheerder bij een financiële instelling, vrijwilliger bij het Vestingmuseum, 30 jaar oud, Naarder sinds 1996

favoriete plek in Naarden?
"Het Nederlands Vestingmuseum en de Vesting. Ik ben vrijwilliger in het museum en doe daar van alles; met het kanon schieten, de boot varen en rondleidingen geven."

Waar in Naarden kom je graag?
"Café Het Wapen van Naarden en café Demmers."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Voor een heleboel dingen. Maar vooral voor een frietje met van Cafetaria De Vesting."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Een borreltje weggeven."

En met een miljoen?
"Een mooi huis in de Vesting kopen en genieten van het leven."

Wat doe je in je vrije tijd?
"Ik bezoek vaak andere steden en ga daar graag op zoek naar historie. Ik vind het leuk om terug te kijken naar wat er in het verleden is gebeurd."

Wat voor muziek luister je?
"Alles, behalve hip hop."

Wat kijk je op tv?
"Nieuws- en actualiteitenprogramma's. Ook kijk ik graag South Park en Family Guy, vooral de kerstafleveringen."

Welk boek ligt op je nachtkastje?
"De onthulling van Lynn Gerkens."

Welke Naarder verdient een pluim?
"Alle medewerkers van het Nederlands Vestingmuseum omdat zij zich bezig houden met het behoud van de historie van Naarden."

Je levensmotto?
"Geniet van vandaag."

Als je een dag de burgemeester van Naarden was?
"Dan zou ik de Marktstraat autovrij maken. Daar kunnen dan mooie terrassen komen voor toeristen en andere bezoekers."

Waar zullen we op proosten?
"Op vandaag."

Advies: keer niet nog meer geld uit voor fusiegemeente

'Tien miljoen is voldoende voor sanering Muiden'

Geen schone start voor Gooise Meren. Foto: Gemeente Gooise Meren

NAARDEN - Een tegenslag voor de gemeenten Bussum en Muiden. Er lijkt geen extra geld te komen om zonder geldzorgen aan de nieuwe gemeente Gooise Meren te beginnen. De twee gemeenten hadden daar wel om gevraagd.

Muiden krijgt al ruim 10 miljoen euro van het Rijk om de grootste kosten te dekken. Maar Muiden en Bussum hadden aangedrongen op nog ruim 6 miljoen euro extra om helemaal 'schoon' aan de start te staan van de nieuwe gemeente Gooise Meren. Naar die extra 6 miljoen lijken de gemeenten te kunnen fluiten. Het adviesorgaan de Raad voor de financiële verhoudingen (Rvf) schrijft in een brief aan minister Ronald Plasterk dat tien miljoen voldoende is.
De enorme schulden van Muiden komen door de ruzie met ontwikkelaar KNSF-vastgoed. Muiden werd door de rechter aansprakelijk gesteld voor het vertragen van het bouwproject op het terrein van de voormalige kruitfabriek en KNSF claimde in hoger beroep daarom ruim 370 miljoen euro van de gemeente. Muiden wist de claim in 2014 van de tafel te krijgen door een akkoord te sluiten met KNSF, maar moest alsnog flink de portemonnee trekken. Muiden verhoogde de lasten voor de Muiders tot de top en liet zich bijna failliet verklaren. Daardoor kon de gemeente aanspraak maken op een speciaal geldpotje van het Rijk, de zogeheten Artikel-12 status. Die is er voor alle gemeenten in Nederland met financiële problemen. En daar zit precies het probleem, zegt de Rvf nu. Dat potje is voor alle gemeenten in Nederland en als Muiden extra geld krijgt, krijgen andere gemeenten minder. Het is de gemeente die er jaren geleden vooral een zooitje van heeft gemaakt, en daardoor is het niet eerlijk om de rekening bij de rest van de gemeenten in Nederland te leggen. Ook had de provincie Noord-Holland beter moeten ingrijpen in aanloop naar de fusie. Het was al jaren duidelijk dat het financieel niet goed ging met Muiden en bepaalde kosten werden niet meer gedekt in de begroting, zoals het onderhoud van de wegen. Dat de wegen nu in slechte staat zijn en een kostenpost vormen, kan daardoor geen argument zijn om meer geld vanuit het gemeentefonds te krijgen. Als het Rijk Muiden wil helpen, moet ze dat zelf betalen uit de begroting, maar niet via het gemeentefonds. Het is nu aan Gooise Meren om dit gat op te vangen, bijvoorbeeld door extra bezuinigen op het ambtenarenapparaat of door het verhogen van de OZB,

Voetballers NVC weer het veld op

NAARDEN - De bal rolt weer voor de voetballers van NVC. De Naarder tweedeklasser startte afgelopen weekend aan de reeks oefenduels op weg naar komend voetbaljaar.

Afgelopen weekend voetbalden de Naarders al tegen topklasser Spakenburg. Vanwege de storm was er van goed voetbal nauwelijks sprake. NVC maakte geen enkele kans tegen de sterke Spakenburgers en verloor met 8-0 van de ploeg van de Bussumse coach Jochem Twisker.

Meer oefenduels
De komende weken staan er meer duels op het programma. De Naarders spelen komende zondag tegen topklasser Magreb '90. Twee weken later komen veel streekgenoten naar NVC: de Naarders spelen dan tegen FC Weesp, SDO en BFC.

De competitie start voor NVC vanaf september weer. Een week eerder staan de eerste bekerduels op het programma.

Alarm stoort inbrekers

NAARDEN - Een loeiend alarm heeft afgelopen week kunnen voorkomen dat inbrekers toe konden slaan aan de Wethouder Königlaan.

Het alarm begon zaterdag te loeien toen de daders aan de achterkant van de woning probeerden een deur open te breken. De inbrekers schrokken van het alarm en sloegen daarna op de vlucht.

Auto opengebroken
Even verderop, aan de Thierensweg, werd een dag later een auto opengebroken.

De daders sloegen een raam van een BMW kapot en namen het navigatiesysteem mee. Van de daders ontbreekt nog elk spoor.

'In uniform voel ik mij anders'

Remon Cieraard voelt zich als een vis in het water bij de vrijwillige politie

Remon Cieraad is trots op het vrijwilligerswerk dat hij doet. Foto: Bob Awick

Aanmelden

Om te starten met de opleiding tot vrijwilliger surveillance en handhaving moet eerst gesolliciteerd worden op een vacature bij een eenheid en volgt er een selectieprocedure. De basisopleiding tot politievrijwilliger duurt in totaal 57 lesweken, verspreid over anderhalf jaar. Gemiddeld gaan de vrijwilligers twee avonden per week naar de Politieacademie. Lesperiodes worden afgewisseld met praktijkperiodes in een wijk- of districtsteam. De deeltijdopleiding tot politievrijwilliger is gericht op toezichthoudende taken. Op straat, op verkeersveiligheid en bij evenementen. Meer informatie is te vinden op de website: www.wordpolitievrijwilliger.nl.

door Jessica de Jong

NAARDEN - Als Remon Cieraad zijn politie-uniform aantrekt, dan wil hij zich ook nuttig maken. Hoewel het nooit een roeping was om bij de politie te gaan, blijkt hij als een vis in het water te functioneren. Hij is enthousiast, energiek en niet op zijn mondje gevallen. "Als je de wil hebt om bij de vrijwillige politie te gaan, dan zou ik het zeker aanraden. Het is heel erg leuk, zeker als je iets voor de maatschappij wilt betekenen."

Cieraad vertelt dat hij vroeger nooit wist dat de vrijwillige politie bestond. Hij hoorde hier voor het eerst over toen hij zich een jaar of tien geleden op het politiebureau in Huizen ergerde aan de lange wachttijden. "Er waren emblemen gestolen van de auto van mijn vrouw en daarvan wilde ik aangifte doen. Ik was aan het wachten, aan het wachten en nog eens aan het wachten. Op een gegeven moment was ik aan de beurt en werd ik geholpen door een hoofdagent. Ik vroeg hem waarom ik zo lang moest wachten en of hij als hoofdagent niet iets beters te doen had. Hij vertelde mij dat ze graag extra handjes wilde hebben en duwde mij een folder in de hand over de vrijwillige politie."
Het idee sprak Cieraad direct aan. "Het kwam voor mij op een moment dat ik mijn zaak, een textielgroothandel, had verkocht. Hoewel ik daar in loondienst bleef werken, wilde ik er wel iets bij doen. Ik had ook net een dochter gekregen en ik had het gevoel dat ik iets terug wilde doen voor de samenleving. Daar komt het sportieve aspect bij, wat mij als fanatieke skiër en surfer erg aansprak."

'Ik had verwacht dat het heel veel boeven vangen was, dat is niet zo'

Diensten meedraaien
Cieraad schreef zich in en hoorde lange tijd niets, totdat hij een oproep kreeg om zich te laten testen. "Het betrof een fysieke-, psychologische- en gezondheidstest. Dat gebeurde in het najaar van 2007 en in november begon ik op de academie in Amsterdam." Drie jaar lang was de aankomende agent druk met zijn opleiding tot surveillant. "Ik kwam ook al direct bij het korps Naarden-Bussum als student zijnde." Over de opleiding is hij erg te spreken. "Je krijgt leraren die erg gemotiveerd waren en er was goede begeleiding vanuit het korps. In die tijd ging je een tijdje naar school, draaide je een tijdje mee met het korps en ging je weer terug naar school. Erg afwisselend. Ik vond het ook schitterend om de diensten mee te draaien. Ik hoef niet zo nodig vooraan te staan, maar het is echt fijn als je iets kunt betekenen. Inmiddels zijn de vrijwilligers ook echt opgenomen tussen de beroeps. We krijgen dezelfde briefing, werken dezelfde tijden, krijgen dezelfde werkopdrachten en zijn echt lid van het team."
Hij had wel een ander beeld voor ogen van de politie toen hij aan de opleiding begon. "Ik had verwacht dat het heel veel boeven vangen was en overal met toeters en bellen heen rijden. Nee, dat is het dus niet. Het is veel wachten op wat er gaat gebeuren. Er zijn natuurlijk ook drukke dagen met bijvoorbeeld een aanrijding of een brand. Daarnaast draai ik ook horecatoezicht met een beroepscollega en je maakt altijd veel verschillende dingen mee. Ik wil wel meegeven aan geïnteresseerden dat je niet direct alles mag na je opleiding. Zo werkt het niet. Je kunt dus wel mee als assistent van de politie en daarbij intern diverse bijscholingen doen. De vrijwillige politie zoekt overigens geen cowboys."
Het korps Gooi en Vechtstreek kent momenteel 16 vrijwilligers die actief meedraaien. "We willen graag naar 25 tot 32 vrijwilligers groeien. Het vraagt wel wat van de nieuwkomers, want je moet natuurlijk eerst een opleiding volgen. Het is wel zo dat er inmiddels een verkorte opleiding is die nog maar anderhalf jaar duurt. Bovendien mag je vrijwel direct meedraaien, echter wel nog onder toezicht. Wat je mag doen hangt samen met de competenties die je dan al behaald hebt." Inmiddels is Cieraad nu zelf bezig met de agentenopleiding. Als hij die heeft afgerond is hij volledig inzetbaar. "Ik heb alle examens al gehaald en ben binnenkort ook bevoegd om vuurwapendragend te zijn."
Hoewel Cieraad dus als volledig agent de straat op mag, zou hij niet meteen als beroeps bij de politie willen. "Bij de politie zien ze mij graag komen en we doen veel samen. Voor de kleine vergoeding doe ik het in ieder geval niet en ik zeg ook tegen mensen dat ze het daar niet voor moeten doen. Het is verantwoordelijk werk; wel vrijwillig maar niet vrijblijvend. Ik draai iedere vrijdag om de week een dienst en iedere zaterdag. Daarbij heb ik de coördinatie van de vrijwilligers onder mij voor district Gooi en Vechtstreek wijkteam Noord. Het komt erop neer dat ik 16 uur werk voor de politie en daarnaast mijn normale baan. Sommige vrijwillige collega's maken overigens wel de overstap naar de betaalde politie. Voor mijzelf zeg ik nu nog nee, echter weet je nooit of ik in de toekomst ooit nog eens de overstap wil maken. Die mogelijkheid hou ik zeker open."
Hoewel hij al veel heeft meegemaakt in zijn uniform, staat een melding hem nog heel goed bij. "Het was op een zaterdag en ik reed in de auto met een hoofdagent (ook een vrijwilliger) op de Crailoseweg richting Huizen. We kregen een melding dat er een aanrijding was geweest in het centrum van Bussum en dat er ook al een traumahelikopter onderweg was. We draaiden de wagen om en hoorden al snel dat we er wat spoed achter moesten zetten. Daarop kwam een nieuwe melding binnen van een kind dat onwel wat geworden in de Hilversumse Meent. De reanimatie was al gestart en het zou een baby betreffen. We gingen er direct op af en hebben de noodzakelijke eerste hulp verleend. Uiteindelijk ben ik met de ouders op de achterbank achter de ambulance aan naar het ziekenhuis gereden. Een politiemotor reed voorop. Het is het heftigste wat ik heb gedaan. Het kindje heeft het helaas niet gered. We hebben als politie gedaan wat we konden en er ook met elkaar over gesproken. Als je zoiets meemaakt, dan raakt je dat echt, zeker omdat ik zelf ook een kind heb. We hebben later nog een briefje van de ouders gekregen waarin ze hun dank uitspraken voor de hulp."
"Ik moet zeggen dat ik gewoon veel terug krijg voor dit vrijwilligerswerk. Sommige mensen gaan voetballen in hun vrije tijd, ik maak mij liever hier nuttig. Ik krijg ook heel veel leuke feedback. Mensen zijn dankbaar als je ze helpt. Bij de politie ben ik dienstbaar. En hoewel je veel meemaakt, vind ik het toch ook heel ontspannend. Als ik het uniform aandoe dan voel ik mij een ander mens. In uniform heb je opeens een stuk verantwoordelijkheid. Niemand ziet aan mij dat ik een vrijwilliger ben, hoe vaak ik diensten draai of wat mijn rang is. Ze zien een agent en die verwachting moet je waarmaken."

Filmhuis Bussum

TESTAMENT OF YOUTH is een romantisch oorlogsdrama, naar de autobiografie van de eigenzinnige Vera Brittain.
Op herhaling. De geslaagde 'multiculti-komedie' SAMBA, met de regisseurs en hoofdrolspeler van INTOUCHABLES.
DIOR AND I biedt een fascinerend inkijkje in het modehuis, waar onder hoogspanning de couture-collectie van nieuwkomer Simons tot stand moet komen.In de Franse echtscheidingskomedie PAPA OU MAMAN proberen de absurd egocentrische ouders de voogdij over hun kinderen te ontlopen.
MR. TURNER over de beroemde Britse kunstschilder, met zijn wisselvallige temperament,. Op herhaling.
In MEET ME IN VENICE passeren vader en dochter mooie landschappen tussen Italië en Istanbul.
LA TÊTE HAUTE maakt diepe indruk hoe kinderrechter (Catherine Deneuve!) en sociaal werkers jarenlang proberen een jong crimineeltje op het rechte pad te duwen.
In de komedie WHAT WE DID ON OUR HOLIDAY leggen de kinderen op vakantie feilloos onuitgesproken vetes en intieme details van hun ouders bloot.
MACONDO volgt een elfjarige Tsjetsjeense jongen en zijn moeder in Wenen. Een subtiele zoektocht naar informatie over zijn overleden vader. NATURE, in 3D, is een verbluffende reis door Afrika. Van de makers van BBC Earth.
SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.

donderdag 30 juli

Orgelconcert

Harm Hoeve bespeelt het orgel in de Grote Kerk van Naarden. Onder de titel 'Beroemde melodieën' speelt Harm Hoeve op de drie in de kerk aanwezige orgels werken van L. van Beethoven, W.A. Mozart, F. Mendelssohn, T. Albinoni en C.M. Widor. Het concert begint om 20.15 uur. Entree: € 7,50.

Shantykoor in Vivium

Optreden van Shantykoor 'Het ruime sop' in Vivium De Zandzee. Van 14.30 tot 16.00 uur in de Vifesta-zaal, 5e etage van Vivium De Zandzee, Iepenlaan 354. Kosten: 6 euro.

zaterdag 1 augustus

Garage Verkoop

Van 14.00 tot 16.00 uur garageverkoop in box 348 aan de Iepenlaan Bussum. Opbrengst is voor activiteiten voor de bewoners Iepenflat en aanleunwoningen Zandzee.

Broodje+

‘Ruimte’ serveert weer Broodje+ aan de Brinklaan 36a.Inloop vanaf 17.30 uur met koffie/thee. Van 18.15 tot 19.15 uur bent u welkom voor u een heerlijke broodmaaltijd, met soep en een snack.

Goed gesprek

‘Ruimte’ houdt aan de Brinklaan 36a, Bussum naast de Maria(koepel)kerk een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.30 uur.

vrijdag 31 juli

Optreden Cortado

Het ensemble trio Cortado verzorgt een jubileumconcert in Vivium De Gooise Warande. Aanvang: 14.30 uur in Vivium. De Gooise Warande is te vinden aan de Mezenlaan 19 te Bussum. Kosten: 6 euro.

zondag 2 augustus

Eemjazz

In de Vernissage (naast Spant) aan de Dr. Abraham Kuyperlaan 1a wordt van 15.00 tot 18.00 uur een Lazy Sunday Afternoon gehouden. Daar speelt en zingt dan Eemjaz een breed repertoire van swing, ballads, latin en een greep uit 100 jaar hitvoorraad.

zondag 2 augustus tot donderdag 6 augustus

BoodschappenPlusBus

A.s. Zondag gaat de bus naar het Nationaal Militair Museum in Soest en maandag kunt u mee varen door het Vechtdal bij Ommen. Dinsdag staat kasteel Cannenburch te Vaassen op het programma en woensdag de kaasmarkt in Edam met een lunch in Zuiderwoude. Donderdag rijden wij naar De Hoge Veluwe voor een bezoek aan het Kröller-Müller museum. Opgeven van maandag t/m vrijdag tussen 10.00-12.00 uur 035 7504192.

maandag 3 augustus

cursus buikdansen

Dansschool Roos Belinfante houdt een zomercursus buikdansen. Vijf introductielessen voor 55 euro. De lessen zijn op maandag van 19.00 tot 21.15 uur. Informatie: roosbelinfante.nl.

dinsdag 4 augustus

Workshop Pentekenen

In het kader van de seniorenweken wordt een workshop pentekenen gegeven dor Ellen Wennink. Van 10.00 tot 12.00 uur. Kosten 2 euro. Locatie: Centrum Uit-Wijk, Dr.Schaepmanlaan 10 in Bussum.

woensdag 5 augustus

Schaak café

Het Bussums Schaak Genootschap houdt iedere maand een Café-Schaakavond bij Café Goesting aan de Kapelstraat in Bussum. Aanvang: 19.30 uur. Gratis deelname.

Pannenkoeken lunch

Pannenkoekenlunch voor senioren in Centrum Uit-Wijk, Dr.Schaepmanlaan 10 te Bussum. Van 12.00 tot 14.00 uur, kosten 5 euro. Opgeven bij skuperus@versawelzijn.nl

donderdag 6 augustus

Orgelconcert

Wybe Kooijmans en Olof Vugs geven weer hun traditionele concert op twee orgels in de Grote Kerk in Naarden. Met werken van J.S. Bach en G.F. Händel, L. Delibes en J. Strauss. Aanvang 20.15 uur. Kaarten: € 7,50.

GARAGE te huur per 1 aug. a.s. NAARDEN, Vaartweg nabij Vesting. Huur € 130,- p.m.
Tel.: 06-53504070

TE HUUR: GROTE BOVEN-
WONING
HUIZEN. In het oude dorp boven praktijkpand, bovenwoning plus grote zolderkamer voor starters of alleenstaande, per direct vrij. Geen kinderen en/of huis-
dieren, € 750,-/maand. Info: 035-5257484 of arie@adeus.nl

Reserveer een super workshop bij GEWELDIG GOED
tijdens de moeder-dochterweek (4 t/m 8 aug.) óf de kidsweek (11 t/m 15 aug.) in ons CREATIEF NAAIATELIER, Kapelstraat 65 Bussum. Het programma bekijken?
Stuur een mail naar
info@geweldiggoed.nl

Kunstworkshops voor kinderen en tieners in de laatste weken van de zomervakantie. Kijk voor het programma op www.ellenwennink.nl, of stuur een mailtje naar
ellenwennink@gmail.com.

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp

06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Zorgt u voor iemand en wilt u er graag even op uit? U kunt om een vrijwilliger vragen die bij u thuis komt om de zorg een paar uur over te nemen. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. 10 jaar ervaring en met goede ref. Mevr. Milena. 10 euro p/u. Tel.: 06-31081861

Privéhuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Naardeboy voor Parapsycoloog, spiritueel healer, magnetiseur, gratis consult, acupressuur, telefonisch consult, e-mail consult, meditatie en spirituele groei. 035-7850420 www.naardenboy.nl

Goodkinds taxiservices van/naar Schiphol vanuit Bussum, Naarden, Hilversumse meent € 50,-. Hilversum, Eemnes, Blaricum, Huizen
€ 60,-. 06-26984855

WONING VERHUREN? Vertrouwd verhuren aan expats en organisaties INTERHOUSE HILVERSUM 035-3031320
www.interhouse.nl

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op
www.posicom.nl voor hulp.

Privéhuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Tuinman heeft nog tijd. Snoeien, fatsoeneren, bestraten, compl. renovatie etc. Vrijbl. prijsopg.: 06-50660689 / www.dennenburg-tuinen.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Feestje? Gratis feestzaal tot 180 personen.
www.snookerclubbussum.nl
06-53319921

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Elektronica boeken over Hifi versterkers in de jaren 1970 - 2000 alsmede technische literatuur, zeer billijk. Mail: f.a.langeveld@xs4all.nl

Schoonmaakster, ervaren en betrouwbaar. Referenties mogelijk: 06-49619518