NaarderNieuws

23 juli 2014

NaarderNieuws 23 juli 2014


1 / 16

Ingrid Meijer en haar drie dochters kwamen om bij de vliegtuigramp.

NAARDEN / BUSSUM - Naarden rouwt om het verlies van moeder Ingrid Meijer (43) en haar dochters Sophie van der Meer (12), Fleur van der Meer (10) en Bente van der Meer (7) die om het leven kwamen toen hun vliegtuig boven de Oekraïne neergeschoten werd. Ze waren op weg naar Bali. In zowel het gemeentehuis van Naarden als van Bussum, waar vader Peter van der Meer woont, kan iedereen een boodschap achterlaten in het condoleanceregister.

'Geschokt, verslagen, sprakeloos, verbijsterd, boos en intens verdrietig.' 'Tragisch, woorden schieten tekort.' 'Op het waarom zullen we helaas nooit een antwoord krijgen.' 'Dit had nooit mogen gebeuren.' De teksten in de condoleanceregisters zijn duidelijk: het gezin wordt gemist. Hele schoolklassen komen naar het stadhuis in Naarden om een bericht achter te laten. Maar ook buurtgenoten, vriendinnetjes, de predikant en leerkrachten schrijven hun gedachten over de vier gezinsleden op papier. Afgelopen weekend was het stadhuis in Naarden speciaal voor deze gelegenheid geopend en daar kwamen veel mensen op af, laat de heer De Jong, bode op het stadhuis, weten. Af en toe een glas water of een zakdoek: het verdriet is groot. Het register ligt momenteel in het stadskantoor in Naarden en in Bussum op het gemeentehuis nabij de balie.

'Niet te bevatten'
Ingrid was econoom en werkte als financieel directeur bij Nuon. Haar collega's laten weten dat ze haar zullen missen. 'Ze was een gedreven, maar vooral geliefde collega die zich voluit inzette om het optimale te bereiken. Met passie gaf ze invulling aan haar rol als lid Raad van Bestuur Cultureel Centrum de Balie in Amsterdam. Daarnaast was ze ook zeer betrokken als penningmeester bij de Gooische Hockey Club.' Niet alleen de moeder, ook haar dochters waren actief bij de hockeyclub. Daar wordt dan ook erg meegeleefd met de nabestaanden. De hockeyclub meldt het volgende: 'Het is niet te bevatten dat hun jonge levens zo abrupt zijn geëindigd. We zijn geschokt, verslagen en intens verdrietig.'

De vlag hangt halfstok.
Het condoleanceregister in het gemeentehuis in Bussum.

Hele schoolklassen laten berichten achter in het condoleanceregister.

Bij dancestudio Jelly Jam Dance is de verslagenheid groot. Willy Tiepel: "Alle drie de meiden zaten hier al jaren op les. We hoorden het nieuws donderdagavond en zagen ook het Russische filmpje waarin het paspoort van Sophie werd getoond op de plek van de ramp. Het was confronterend en heftig. Ze hebben alle drie nog in juni meegedanst in onze eindshow. Sophie zat in de tienergroep en danste op Michael Jackson. Fleur wilde volgend jaar in het selectieteam en Bente danste met allemaal meiden uit haar klas op de vrijdagmiddag. Ze waren allemaal enthousiast en gemotiveerd. Het ongeloof is groot. Het is bijna niet te bevatten dat ze er in een keer niet meer zijn."

Scholen
Sophie begon afgelopen jaar in klas A1A op het Sint Vituscollege. Ze zou na de vakantie starten in 2vwo. De school meldt op hun website dat ze meeleven met de vader en overige nabestaanden. '
Ook wensen wij veel sterkte aan de klasgenoten van Sophie en vriendinnen en vrienden.' De twee jongste kinderen, Fleur en Bente, zaten op de Minister Calsschool. Fleur zou na de zomer starten in groep 7 en Bente zou beginnen in groep 5. Het nieuws is op de school hard aangekomen. 'Wij zijn volkomen verslagen door dit tragische nieuws en zullen deze drie prachtige meiden en hun moeder enorm gaan missen. In gedachten en in gebed zijn wij bij het omgekomen gezin en bij alle nabestaanden.'

MH17

De Boeing van Malaysia Airlines met aan boord bijna 300 mensen stortte op donderdag 17 juli 2014 neer in Oost-Oekraïne vlak bij de stad Donetsk. Bij de vliegramp zijn 193 Nederlanders om het leven gekomen. Onder de slachtoffers waren Ingrid Meijer en haar dochters Sophie, Fleur en Bente van der Meer uit Naarden.

De Naarder locoburgemeester Marcel Adriani spreekt van een groot drama. "Er gaat een schok door Naarden. We leven heel erg mee. Veel Naarders zullen banden hebben met de slachtoffers. We wensen hen heel veel sterkte." De Bussumse burgemeester Heijman reageert als volgt: "Dit is afschuwelijk en betekent een ondraaglijk verlies en een immens verdriet voor de vader. Mijn gedachten zijn bij hem en zijn naasten."

De locoburgemeesters hebben inmiddels de familie bezocht en steun aangeboden. Adriani: "We troffen de familie in hele verdrietige omstandigheden aan. Ze hadden het nieuws net gehoord. Verdriet en boosheid waren aanwezig. Namens het gemeentebestuur en de hele Naarder samenleving wilden we laten weten van harte mee te leven." De gemeenten Naarden en Bussum bieden nog tot begin augustus de mogelijkheid om het condoleanceregister te tekenen.

Over tijden die voorbij zijn

Theosofisch Lyceum in Naerdinclant was de officiële naam voor de middelbare school die in de jaren dertig van de vorige eeuw op de buitenplaats Drafna was gevestigd. Een uniek instituut op een fraaie locatie tussen de Meentweg en de Valkeveenselaan. De school was in het Zwitserse chalet van het landgoed ondergebracht, dat eerder buitenverblijf en later woonhuis van enkele vermogende Amsterdammers was geweest. Met zee en duin, bos en hei, weide en akker op loopafstand van het kleinschalige gebouw, was de setting aanwezig voor een harmonieuze schooltijd.

Oud-leerlingen spraken er driekwart eeuw later nog enthousiast over: Kleine klasjes, gedreven leraren, les buiten, tennissen, zwemmen in de Zuiderzee en spelevaren op de zanderijsloten.

De geschiedenis van 'Drafna' als lyceum, opgericht in 1927 en opgeheven in 1941, werd vijf jaar geleden uitgebreid beschreven en in De Omroeper vastgelegd.

Goed gedocumenteerde informatie over de geschiedenis van Naarden staat in De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaalblad kost 17,50 euro per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www. stichtingvijverberg.nl.

Weerbericht

Zomers warm, in het weekeinde kans op een bui
De maandag viel deze week compleet in het water met lokaal meer dan 40 mm regen in onze regio. Het Scandinavisch hogedrukgebied heeft daar abrupt een eind aan gemaakt. De zomer is terug in het zadel. Een noordoostenbries voert droge en warme lucht aan. In het weekeinde kruipt een lagedrukgebied boven Centraal Europa naderbij. Er is dan kans op een lokale bui.

Donderdag en vrijdag
Voor donderdag wordt zonnig weer verwacht. Er waait een matige noordoostenwind. Het wordt 26 à 27 graden. Ook aan het strand is het met de aflandige wind aangenaam vertoeven. Vrijdag schijnt de zon geregeld maar er ontstaan ook enkele stapelwolken. De kans op een bui is klein. Bij een aanhoudend matige noordoostenbries wordt het in de middag 25 à 26 graden.

Het weekeinde
In het weekeinde wordt het zomerweer minder stabiel. Zowel zaterdag als zondag is het wisselend bewolkt met ruimte voor zonneschijn. De kans op een bui neemt vanuit het zuiden toe. Het blijft zomers warm met een maximum van 25 à 26 graden. In de nacht daalt de temperatuur naar circa 16 graden. De noordoostenwind krimpt zondag naar het noorden.

Weetje
De periode van ongeveer 20 juli tot 20 augustus worden de 'hondsdagen' genoemd. De naam slaat op sterrenbeeld Grote Hond. Daarin bevindt zich de heldere ster Sirius. Die komt in die periode gelijk op met de zon en is dan niet te zien. Het is gemiddeld de warmste tijd van het jaar. Van de 16 hittegolven sinds 1975 waren er 11 die tijdens de hondsdagen voorkwamen.

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00u. ds. W.B. van de Woord
*RK St. Vituskerk 09.30u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00u. ds. D.J. van Vuuren; 17.00u. ds. D.J. van Vuuren

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00u. Eucharistie pastor A. Koot
*RK St. Jozefkerk 10.00u. Parochianen
*PGB Wilhelminakerk geen dienst
*PGB Verlosserkerk mw. ds. H.W. van Beelen H.A.
*PGB Spieghelkerk geen dienst
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55u. ds. C.B. Stam; 17.00u. ds. J.K.M. Gerling
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30u. ds. A. Maas-Smilde Triodienst
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30u. Triodienst in Remonstrantse Kerk
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30u. Triodienst in Remonstrantse Kerk
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B ds. W.J.H. Boon H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00u. dhr. A. Reitsma
*Het Apostolisch Genootschap 09.30u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00u. Mensenwijdingsdienst

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00u. ds. W.B. van de Woord
*R
K St. Vituskerk 09.30u. Eucharistieviering
*
Chr. Gereformeerde Kerk 10.00u. ds. D.J. van Vuuren; 17.00u. ds. D.J. van Vuuren

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00u. Eucharistie pastor A. Koot
*RK St. Jozefkerk 10.00u. Parochianen
*PGB Wilhelminakerk geen dienst
*PGB Verlosserkerk mw. ds. H.W. van Beelen H.A.
*PGB Spieghelkerk geen dienst
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55u. ds. C.B. Stam; 17.00u. ds. J.K.M. Gerling
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30u. ds. A. Maas-Smilde Triodienst
*
Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30u. Triodienst in Remonstrantse Kerk
*
Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30u. Triodienst in Remonstrantse Kerk
*
Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B ds. W.J.H. Boon H.A.
*
Vrije Evangelische Gemeente 10.00u. dhr. A. Reitsma
*
Het Apostolisch Genootschap 09.30u. Eredienst
*
De Christengemeenschap 10.00u. Mensenwijdingsdienst

Eerste koper voor project Naardereiland

Foto: Voorma & Walch

NAARDEN - Nog geen maand na de succesvolle start van de verkoop van het project Naardereiland heeft de eerste koper een overeenkomst getekend. Dat gebeurde afgelopen week op het kantoor van Voorma en Walch Makelaars. Projectmakelaar Judith Warning heeft de kopers na het ondertekenen van het contract een flesje wijn en een bloemetje gegeven. Het gaat goed met het bouwproject: veel mensen hebben laten weten graag een pand te kopen, vooral watersportliefhebbers komen op Naardereiland af. Volgend voorjaar moet de bouw starten.

Jaap Ehlert

Geboren en getogen Naarder
40 jaar bij Muziekvendel Nardinc

Foto:

Waar ben je opgegroeid?
"Ik ben geboren en getogen op het Prinses Irenehof en woon alweer 25 jaar met veel plezier op de Schepenen."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik werk bij telecombedrijf Schuuring in Harderwijk, op de afdeling netwerkbeheer. Daar ben ik verantwoordelijk voor het changemanagement: het gecontroleerd laten doorvoeren van wijzigingen zonder dat er storingen ontstaan."

Wat heb je met Nardinc?
"Nardinc is een tweede familie geworden in die 40 jaar. Een vriendengroep die verbonden is door het maken van muziek. We begeleiden allerlei leuke evenementen waar wij als muzikanten nieuwe energie uit halen en geven de toeschouwers hun moment. Muziek kan namelijk alles: het kan je verdrietig, vrolijk en melancholisch maken en heeft veel invloed op mensen. Deze tegenstellingen en emoties verbinden mij met Nardinc."

Wat heb je allemaal gedaan in die 40 jaar?
"Veel oefenen en optreden in alle jaargetijden. Carnaval, Palmpasen Koningsdag en de herdenking op 4 mei, wijkconcerten, sinterklaas- en kerstconcerten. We hebben altijd wel een leuk evenement in het vooruitzicht."

Welk instrument speel je?
"Naast de blokfluit, trompet, hoorn en bugel, de schuiftrombone. Ik speel al jaren samen met mijn twee trombonecollega's Loek en Danny bij het fanfare-orkest van Nardinc en ook bij De Wallenkraaiers."

Heb je een levensmotto?
"'Leef nu je eigen leven want dan zal je echt de leukste tijd beleven."

Wat zou je doen als je één dag burgemeester van Naarden was?
"Dan zou ik met de voltallige gemeenteraad naar een concert van Nardinc gaan."

Waar kom je het liefst in Naarden?
"Met een roeibootje door de grachten. Dan zie je pas hoe mooi en bijzonder Naarden is. Het liefst met het gezin, een hengel en een zonnetje."

Werk aan straten Westereng loopt op rolletjes

Gemeente Bussum tevreden over voortgang

Al maanden lang worden er straten opengebroken. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Het werk aan de straten van de Westereng loopt op rolletjes. Dat heeft de gemeente deze week aan bewoners van de buurt bekendgemaakt.

Door de hele buurt wordt momenteel gewerkt aan de straten. Er wordt ondergronds gewerkt en vervolgens worden de straten helemaal herbestraat en gerenoveerd. De werkzaamheden aan het eerste en tweede deelplan werden onlangs afgerond. Het resultaat: een buurt met nette straten. Auto's parkeren nu langs de straten, waardoor de straten ook wat breder gemaakt konden worden.

Momenteel wordt er gewerkt aan het derde deelplan rond straten als De Lange Heul. Als alles volgens plan verloopt wordt het derde deelplan volgend jaar opgeleverd. Door het goede voorjaar heeft de aannemer, anders dan verwacht, hard door kunnen werken. Anders dan de eerste twee deelplannen werd het werk amper geplaagd door vorst.
Over enkele maanden moet ook het werk aan Westereng-deelplan 4 van start gaan. Er wordt nu van alles klaargemaakt zodat het werk snel kan starten.

Geluidsschermen langs spoor komen er nu echt aan

Kokosschermen worden volgende maand geplaatst

De schermen kom er over een lengte van 2600 meter. Foto: Gemeente Bussum

BUSSUM - De aanleg van de schermen langs het spoor van Naarden en Bussum gaat volgende maand van start. Als alles volgens plan verloopt wordt de eerste paal halverwege augustus geslagen.

De afgelopen weken werden er al voorbereidingen getroffen. Er werden onder meer kabels opgegraven langs het spoor. Nu kan de bouw van de schermen dan ook van start gaan.

Langs het spoor komen straks zogenoemde kokosschermen met een totale lengte van 2.600 meter. Er wordt voor deze kokosschermen gekozen omdat deze al het kabaal opvangen en ook geen geluid weerkaatsen. Deze geluidsschermen moeten de overlast van het spoor voor omwonenden wegnemen. Het werk aan de schermen duurt tot volgend jaar. Buurtbewoners worden tussendoor op de hoogte gehouden.

Wens
Met de aanleg van de schermen wordt een al veel langer gekoesterde wens van buurtbewoners vervuld. Er werd de laatste jaren veel geklaagd over het kabaal van het spoor.

Nieuwe kleedkamers voor rugbyclub

Er wordt hard gewerkt aan de nieuwe kleedkamers. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Ongeveer eind september, begin oktober moet het gebouw met 6 nieuwe kleedkamers van Rugby Club 't Gooi klaar zijn.

Secretaris Joop Angenent laat weten dat er veel behoefte is aan deze voorziening. "Twee kleedkamers is echt te weinig. Zeker wanneer de jeugd speelt." De huidige 2 kleedkamers zitten aan het clubgebouw vast. Die ruimte wordt in de toekomst gebruikt om de keuken groter te maken, een vergaderruimte te realiseren en voor opslag. Ook de BSO krijgt een eigen kantoortje.

Vrouw (55) zwaargewond na ongeluk

BUSSUM - Er heeft woensdag even voor half acht een zwaar ongeluk plaatsgevonden op de Bussumergrindweg. Een vrouw (55) raakte zwaargewond. Ze werd met spoed door de ambulance meegenomen.

De vrouw, een Hilversumse (55), reed op de fiets op de kruising van de Struikheiweg en de Bussumergrindweg toen er een bestelauto met een aanhanger tegen haar aan reed.

De bestuurder van de auto, een Bussumer (59), verleende met een passant eerste hulp. Daarna werd de vrouw naar het ziekenhuis vervoerd. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de toedracht van het ongeval.

Voetbalfan later voor rechter

NAARDEN - De Naarder voetbalfan waarover afgelopen maand veel ophef ontstond omdat de man een 9-jarig meisje zou hebben vastgehouden tijdens het WK-duel Nederland-Mexico, moet komende oktober voor de rechter komen. De man wordt verdacht van 'wederrechterlijke vrijheidsberoving'. Ook de partner van de man wordt voor het gerecht gedaagd.

Na onderzoek van de recherche bleek dat er geen bewijs was dat de man z'n buurtgenootje ook mishandeld zou hebben. Na het voorval waren er geruchten dat de man het slachtoffertje aan haar haren had getrokken, maar dat kon niet worden bewezen.

Web topvijf

1. Hockeyclub rouwt om omgekomen leden
2. Naarders aan boord ramptoestel
3. Vrouw (55) zwaargewond na ongeluk
4. Deel van Bussum meer dan uur zonder stroom
5. Agenten halen bejaarde (85) van de weg

Honderden kinderen genoten volop van het Kinderfestival

Grote pret op het Kinderfestival.

BUSSUM - Het Kinderfestival editie 2014 kan weer in de boeken als succesvol. De afgelopen weken genoten honderden kinderen van activiteiten op en rond de heide. Afgelopen vrijdag werd het festival zoals altijd afgesloten met een prachtig vuur.

Het Kinderfestival is bedoeld voor kinderen die op de basisschool zitten. Twee weken lang konden ze op de dagcamping aan de Struikheideweg genieten van een dagprogramma met wisselende activiteiten zoals hutten bouwen, knutselen, radio maken en sporten. De activiteiten zijn bedoeld voor kinderen uit Bussum, Naarden en de Hilversumse Meent.

Prachtig weer
De deelnemers hadden dit jaar heerlijk weer. "We hebben echt van het zonnetje genoten", vertelt Eleonora Cloostermans van de organisatie. Alleen vrijdag was het aanpoten. "Het was ruim dertig graden en we moesten op deze laatste dag alles opruimen. Om voor verkoeling te zorgen hadden we extra waterspelletjes georganiseerd."

Speluitleg door een vrijwilliger.
Spijkers zoeken op het veld.
Gezellig een potje voetballen.

Belangstelling
Het Kinderfestival blijft erg populair. Ook dit jaar was er weer volop belangstelling. "We waren al uitverkocht in de voorverkoop. Er waren dagen dat we wel 300 kinderen hadden. Als we meer vrijwilligers hadden gehad, dan zouden er nog meer kinderen welkom zijn geweest."

9 / 16

NAARDEN – De zomervakantie is aangebroken. Veel Naarders zetten de komende tijd koers naar hun vakantiebestemming. Om deze leegloop een beetje te compenseren, vragen we een aantal inwoners om 'hun Naarden' in kaart te brengen. Deze week: Marije van Proosdij, voorzitter van de Ondernemersvereniging Naarden en eigenaresse van koffiezaak Coffee Culture in de Marktstraat.

Een autovrije Vestingzondag. Foto: Bob Awick

Mijn Naarden
"Naarden, en dan vooral de Vesting, is zowel mijn woonplek als mijn werkplek. Daardoor heb ik een enorm groot hart voor Naarden."

Terrasje
"Ik denk dat iedereen die mij een beetje kent wel kan invullen dat OP HOUT mijn favoriete terras is. Ik houd van lekkere wijn en bij OP HOUT staan er zeer veel goede wijnen op de kaart. En goede wijn mis ik meestal in een kroeg."

Leukste Naarder
"Dat is een moeilijke vraag…. Ik houd het makkelijk en ga voor mijn echtgenoot. Hoewel de vrijwilligers van de Grote Kerk ook absoluut tot mijn favorieten inwoners van Naarden horen. Zij mogen ook wel eens in het zonnetje gezet worden. Hun dagelijkse enthousiaste inzet voor gebouw en gemeenschap respecteer ik enorm."

Henk en Greet Oostenrijk, vrijwilligers van de Grote Kerk. Foto: Joop Berkhout
Vanaf de Vestingwallen. Foto: Bob Awick
De Utrechtse Poort.
Foto: Lisa van Dorp

Gebouw
"De Grote Kerk vind ik prachtig. Ik ben er regelmatig om de catering te verzorgen bij concerten, huwelijken en andere bijeenkomsten. Het is mooi om te zien dat de kerk bij elke gelegenheid zijn charme behoudt. Mijn jongste dochter is er gedoopt. Het is een warme gemeenschap waarbij ik me prettig bij voel.

Winkel
De Wijnwinkel. Grapje hoor… ik kan niet één favoriete winkel aanwijzen. Als Vestingbewoner en ondernemer doe ik graag zoveel mogelijk aankopen bij mijn collega's. Waar ik de Vesting niet voor uit hoef, koop ik zeker in de buurt."

Straat
"De Utrechtse Poort, al is het geen straat."

Club
"De Ondernemersvereniging Naarden-Vesting."

Familie-uitje
"Wij hebben een vreselijk leuke familiedag gehad in het Weegschaalmuseum. Ik raad alle inwoners van Naarden aan dit museum eens te bezoeken. Oud Valkeveen is de favoriet van mijn jongste dochter."

Evenement
"Vesting aan Tafel is een ontzettend leuk evenement, waar ik sinds ik hier woon eigenlijk altijd bij ben geweest. Mijn eigen koffiezaak is op dat tijdstip al gesloten, waardoor dit een van de weinige evenementen is waarbij ik echt het gevoel heb dat ik uit ben. Ook de Vestingzondagen die we met de OVNV organiseren, vind ik altijd erg leuk."

Groen
"De Vestingwallen waar ik hardloop en mijn hond uitlaat, de fietsroute naar Oud Valkeveen of de speeltuin in de Haven van Naarden. Noem het maar op. Ik geniet doorlopend van al het moois dat we hier om ons heen hebben."

Militair in uniform op zijn paard tijdens een rallye omstreeks 1913 (fotocoll. Het Leven)

De wedstrijd nam een aanvang. De bel werd geluid, de paarden werden in een rij geschikt en de strijd begon. Het eerste nummer was een harddraverij voor paarden, gespannen voor sjeezen, over 1.600 meter. De eerste prijs bestond uit 750 gulden. De tweede partij, paarden met rijtuigjes over 2.400 meter, werd gewonnen in 5 minuten en 25 seconden. Het volgende nummer betrof een harddraverij voor paarden, geboren na 1875, 'onder de man': berijders in nette kleding, afstand 1.000 meter. Prijs 300 gulden. Daarna een harddraverij voor liefhebbers, afstand 1.600 meter. Prijs 150 gulden.

Bruin: Bussumsche heide. Detail van kaart uit: Wandelingen door Gooiland door J.A. de Rijk (1905).

Maar de grootste interesse was voor de wedrennen. De eerste was voor paarden van alle rassen; afstand 1.200 meter. Prijs: een zilveren beker ter waarde van 400 gulden en 200 gulden in contanten. De heren droegen een jockeykostuum of uniform. Geen betaalde rijders, maar de eigenaars zelf of hun vrienden reden. De veertien mededingers vlogen als pijlen uit de boog over de mulle grond, een stofwolk achter zich latend, voorover in het zadel, door kreten het paard aanvurend, door het geroep van de menigte geprikkeld en aangespoord. De winnaar, de heer Albarda, legde de baan in 1 minuut en 27 seconden af. Hij bereed het paard Cupid en met een oorverdovend 'Hoezee!' werd hij als overwinnaar begroet.

De wedren met hindernissen vormde het schitterend slot. De baan was 1.800 meter, had twee hindernissen en een brede greppelsprong. Al dadelijk was baron Von Keudell nummer één. De heer Albarda was aanvankelijk vijfde, daarna vierde, maar kwam ten val. Hij werd weggedragen, verzorgd en … zat 's avonds in het Amstelhotel te dineren. Zijn paard kwam, zonder berijder, als nummer twee over de finish. Na afloop werden de prijzen uitgedeeld. De eerste Nederlandse Derby behoorde daarmee tot het verleden.

Klaas Oosterom

Meer over renbanen in Bussum in het Bussums Historisch Tijdschrift nr 2 2008; te koop bij de HKB.

Versa vrijwillgerscentrale

De Vrijwilligerscentrale is in verband met de vakantie van 7 juli tot 18 augustus 2014 gesloten. U kunt thuis de website raadplegen: www.versavrijwilligerscentrale.nl. Reageren kan via de website. Op deze website zijn heel verschillende vacatures voor vrijwilligers te vinden zoals werken met dieren, in de zorg en media, bij mensen thuis, voor een korte periode van een paar weken of een jaar en langer en alles hier tussenin.

Vanaf dinsdag 19 augustus kunt u bellen voor meer informatie naar 035-6938525. U kunt vanaf die datum langskomen op dinsdag- of donderdagochtend van 10.00-12.00 uur op de Huizerweg 54 in Bussum.

Filmhuis Bussum

In DEUX JOURS, UNE NUIT vergeet je dat Marion Cotillard acteert. Zo levensecht! Zelfs als je haar acties te ver vindt gaan. DIE FRAU DES POLIZISTEN ontroert en onthutst door de, af en toe verstoorde, vredigheid in een jong gezin. Bekroond in Venetië. CASSE-TÊTE CHINOIS is een vrolijke schets geworden van een rommelige midlifer, wiens hardop uitgesproken gedachten vaak grappig filosofisch uitpakken. In JOE verbeelden Nicolas Cage en Tye Sheridan (MUD) overtuigend hoe onbeschut rauw het leven in een Texaans landschap kan zijn. EASTERN BOYS zet de kijker op scherp. Vanaf het moment dat een welgestelde vijftiger een jonge Oost-Europeaan op Gare du Nord oppikt voor seks. THE REUNION is de onthullende confrontatie door een kunstenares van haar vroegere pestkoppen met de beelden die zij van hun pestgedrag maakte.

'Casse-Tête Chinois'. Foto: Filmhuis Bussum

Op herhaling: THE BUTLER met Forest Whitaker en Oprah Winfrey in het verfilmde leven van een Witte Huis-butler. 12 YEARS A SLAVE, het realistische slavernij-epos. THE WOLF OF WALLSTREET met DiCaprio als onbeschaamd decadente 'King of Wallstreet'.

Dinsdagavond de SNEAK PREVIEW.

Meer op www.filmhuisbussum.nl.

donderdag 24 juli

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786 voor dinsdag 12.00 uur.

Orgelconcert

De reeks orgelconcerten van de Grote Kerk van Naarden wordt afgesloten met een concert van Kees Nottrot. Nottrot speelt werken van onder meer Bach, Mendelssohn en Franck. Aanvang 20.15 uur, entree € 7,50.

maandag 4 augustus

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur.

Opticien in de Palmpit

Stoffer Optiek (opticien aan huis) komt van 10.00 –12.00 uur naar De Palmpit aan de Koekoeklaan. Hierbij kan men gratis de ogen op laten meten, de bril laten schoonmaken en stellen en vragen stellen over je ogen en/of de bril. Alles wat je normaal ook in een optiek doet. De toegang is gratis.

maandag 11 augustus

Seniorencafé

De ANBO houdt elke maandagochtend tussen 10.30 en 12.00 uur een seniorencafé in restaurant Stokjes en Lepel aan de Nassaustraat. Op 11 augustus zal ouderenadviseur Annelies Heijen aanwezig zijn voor vragen en advies.

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur.

vrijdag 25 juli

Spelletjesmiddag

Elke vrijdagmiddag is er spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan van 14.00 – 16.00 uur. Alle voorkomende spellen kunnen worden gespeeld. Deelname € 1,- per middag.

maandag 28 juli

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur.

maandag 28 juli tot woensdag 30 juli

Voetbalkamp

Voetbalschool Balcontrole organiseert een voetbalkamp op de velden van SDO. Ze volgen op 28, 29 en 30 juli diverse techniektrainingen volgens de balcontrolemethode. Deelnemen aan het kamp kost € 95,-. Opgeven op www.balcontrole.nl.

dinsdag 29 juli

Bustocht

De Schakel maakt weer een bustocht. Deze keer een dagtocht naar de Brummense Overtuin en Het Rhienderenseveld. Er wordt een leuke route naar Brummen gemaakt voor koffie/thee met wat lekkers, daarna wordt er door de tuin gelopen alvorens de tocht weer verder gaat naar Het Rhienderenseveld. Kosten € 50,-. Opgeven op 035-6949312.

donderdag 31 juli

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786 voor dinsdag 12.00 uur.

vrijdag 1 augustus

Spelletjesmiddag

Elke vrijdagmiddag is er spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan van 14.00 – 16.00 uur. Alle voorkomende spellen kunnen worden gespeeld. Deelname € 1,- per middag.

maandag 4 augustus tot vrijdag 8 augustus

Vesting Vliegveld

Dit jaar wordt het Vestingeiland omgebouwd tot Vesting Vliegveld. Kinderen van groep 5 tot en met groep 8 van basisscholen uit Naarden en omgeving kunnen hier onder andere hutten bouwen, broodjes bakken en zich verkleden. Op vrijdagavond is de finale van de talentenjacht en er is een kermis. Inschrijven via: www.vestingeiland.nl. Kosten: €50,- per kind voor een week.

woensdag 6 augustus

Bustocht

De ANBO houdt een bustocht langs het IJsselmeer. Met een bezoek aan Elburg, een rondvaart en een high tea. Op de terugweg wordt er gestopt in Harderwijk. Kosten € 52,50 voor ANBO-leden, niet-leden betalen € 57,50. Aanmelden op 035-6913121.

donderdag 7 augustus

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786 voor dinsdag 12.00 uur.

vrijdag 8 augustus

Spelletjesmiddag

Elke vrijdagmiddag is er spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan van 14.00 - 16.00 uur. Alle voorkomende spellen kunnen worden gespeeld. Deelname € 1,- per middag.

zondag 10 augustus

Orgelconcerten

Daniël Rouwkema, de organist van de Koepelkerk Bussum, geeft op 10, 17, 24 en 31 augustus concerten op het Steinmeyer-orgel. Naast werken van grote componisten speelt Daniël Rouwkema improvisaties op thema's die door de concertbezoekers kunnen worden opgegeven. Aanvang 19.00 uur, entree per concert € 7,50.

maandag 11 augustus tot vrijdag 15 augustus

Dancecamp

Dansschool Jelly Jam Dance houdt weer een dancecamp voor kinderen van 7 tot 12 jaar in Naarden. Hele week dansen, theater, spelletjes en een voorstelling maken. Opgeven op 06-41470469.

donderdag 14 augustus

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786 voor dinsdag 12.00 uur.

vrijdag 15 augustus

Spelletjesmiddag

Elke vrijdagmiddag is er spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan van 14.00 – 16.00 uur. Alle voorkomende spellen kunnen worden gespeeld. Deelname € 1,- per middag.

zondag 17 augustus

Soosmiddag

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 houdt weer een soosmiddag voor jong en oud. Het motto is om er met elkaar een gezellige middag van te maken. Dat kan door het bespelen van een muziekinstrument (piano aanwezig), het voordragen van een gedicht, een mop of leuke anekdote, gezellig met elkaar kletsen of een spelletje doen. Aanvang 14.30 uur, entree gratis.

maandag 18 augustus

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur.

Nieuwe Passat vanaf 30 mille

De standaarduitrusting is uiteraard zeer compleet.

De nieuwe Passat komt eind november op de markt en heeft een vanafprijs van 30.190 euro. Een flink deel van de motoriseringen is per direct bestelbaar – ook met 20% fiscale bijtelling.
De standaarduitrusting van de Passat is al zeer compleet; naar wens is hij bovendien aan te kleden met een ongekend aantal innovatieve opties, desgewenst in 'bundels'. De nieuwe Passat komt op de markt in de uitvoeringsniveaus Trendline, Comfortline en Highline. Zelfs de Trendline biedt al een ruime standaarduitrusting met airconditioning, cruise control, radio met aanraakscherm, actieve hoofdsteunen, boordcomputer Plus, mistlampen met bochtverlichting, LED-achterlichten en een multifunctioneel en met leer bekleed stuur.

Op de Passat Comfortline is Front Assist met City Emergency Braking inbegrepen waarmee de Passat gevaar herkent en indien nodig autonoom remt. Ook parkeersensoren (v/a) en een automatische airco zijn standaard op de Comfortline, net als 16-inch wielen. De Passat Highline gaat nog verder. Hier is adaptieve cruise control inbegrepen, net als Top-comfortstoelen, een leren interieur, 17-inch lichtmetaal én LED-achterlichten 'high' met een opvallend 'verspringend' lichtdesign.

Nieuwe Opel Corsa zit vol verrassingen

Pittige en zuinige motor

De Corsa is al 32 jaar een succes. Dit is de nieuwste generatie.

Opel presenteert de volledig nieuwe Corsa. De vijfde generatie van Opels bestseller legt de lat flink hoger op het gebied van chassis- en aandrijftechniek en biedt een nieuwe rijervaring in het populaire B-segment.

De nieuw ontwikkelde driecilinder 1,0-liter turbobenzinemotor koppelt pittige prestaties aan een zeer gunstig brandstofverbruik, terwijl de nieuwe wielophanging en stuurinrichting garant staan voor ongeëvenaard comfort en stuurprecisie. De nieuwe Opel Corsa beleeft zijn wereldpremière op de Autosalon van Parijs (4 t/m 19 oktober). De productie start nog voor het einde van dit jaar.

De nieuwe Opel Corsa bezit alle eigenschappen om zijn 32 jaar durende succesverhaal onverstoord voort te zetten. In het uiterst competitieve marktsegment komt Opel met een dynamisch vormgegeven model met veel aandacht voor detail en een onmiskenbare uitstraling. Het interieur straalt meer kwaliteit uit, voelt ruimer aan en is voorzien van het IntelliLink-systeem.

In Europa zijn al bijna 12 miljoen exemplaren verkocht, waarvan 2,8 miljoen van de huidige, vierde generatie. "De Opel Corsa heeft zijn populariteit te danken aan zijn aantrekkelijke uiterlijk, compacte formaat en optimale ruimte-indeling", zegt Opel CEO dr. Karl-Thomas Neumann. "Dankzij nieuwe technologie en een fantastische rijervaring legt de Corsa de lat nóg hoger in deze klasse. De vijfde generatie Corsa zit vol verrassingen."

Met Outlander PHEV door Aziatische jungle

In de jungle wachten bergen, moerassen en rivierdoorwadingen.

De Mitsubishi Outlander PHEV staat ingeschreven voor deelname aan een van de zwaarste crosscountryrally's ter wereld: de Asia Cross Country Rally 2014.

Een team, ondersteund door Mitsubishi Motors, doet met de hybrideauto mee aan deze rally door de Aziatische jungle. De rally vindt plaats van 9 tot en met 15 augustus en voert van Thailand naar Cambodja. De deelnemers overbruggen een afstand van 2.200 kilometer. De start is in het Thaise beachresort Pattaya. De volgende dag leidt de eerste proef naar Sakaeo. Op de derde dag passeert de rally de grens met Cambodja en loopt de route onder meer langs de hindoeïstische tempel Angkor Wat (Werelderfgoedlijst). De finish is op 15 augustus in Phnom Penh. Deelnemers en voertuigen staan bergen, jungle, moerassen en rivierdoorwadingen te wachten. Ook vorig jaar kwam een Mitsubishi Outlander PHEV uit in deze veeleisende Aziatische rally.

Twingo op toernee

De nieuwe Renault Twingo is op toer geweest door Europa. In Nederland toonde de nieuwe Renault Twingo zijn karaktervolle uiterlijk tijdens een fotoshoot in Amsterdam. Vanaf heden is de nieuwe Renault Twingo te bestellen en te bewonderen bij diverse Renault-dealers in de showroom. Op www.renault.nl/twingo-preview staat een overzicht van wanneer de nieuwe Twingo bij welke Renault dealer te bekijken is. Vanaf september staat de nieuwe Renault Twingo bij elke Renault-dealer.

Ford Fiesta Titanium X

Ford komt met een Fiesta Titanium X. Deze stijlvolle en luxueuze topuitvoering is gebaseerd op de al rijk uitgeruste Titanium en voegt naast een omvangrijke meeruitrusting een exclusief afgewerkt in- en exterieur toe. Zo zit er in de Titanium X onder meer: automatische airconditioning, startknop, verwarmbare voorstoelen en hoogwaardige lederen/stoffen bekleding met zilverkleurige of cognackleurige stiksels. De ondergrille is met chrome afgewerkt, de mistlamplijsten zijn zwartgelakt. Daarnaast is de Fiesta Titanium X voorzien van onder meer een audiosysteem met radio/CD/MP3/AUX/USB en 6 speakers. De pookknop en de handremgreep zijn met leder bekleed.

15 / 16