NaarderNieuws

1 oktober 2014

NaarderNieuws 1 oktober 2014


Parkwijk snel verkeersveiliger

Buurtplatform blij met raadsbesluit over Oranje Nassaupark Noord

NAARDEN - Buurtplatform Parkwijk is blij met het besluit van de gemeenteraad om iets te doen aan de verkeersveiligheid in Oranje Nassaupark Noord. Dat laat een woordvoerder weten. Het buurtplatform wil echter wel dat de gemeente snel doorpakt.

De gemeenteraad besloot 17 september dat het college moet starten met het veiliger maken van de Koningin Wilhelminalaan, de Alexanderlaan en de Thierensweg in Oranje Nassaupark Noord. Het gebied is een 30-kilometerzone, maar de weg is daar niet op ingericht. Daardoor rijden automobilisten er vaak te hard, wat onveilige situaties oplevert.

"We zijn blij dat de raad in deze tijden van crisis besloten heeft dat het college maatregelen moet nemen om de verkeersveiligheid te verbeteren", reageert Henk Makaske, bestuurslid van Parkwijk met de portefeuille Verkeer. Makaske plaatst echter meteen kanttekeningen bij het raadsbesluit. "De raad heeft nog geen geldbedrag gereserveerd of een realisatiedatum genoemd. Wij zijn daar vrij alert op omdat we als buurt al zeventien jaar bezig zijn met dit onderwerp. We hopen dat het niet het zoveelste hoofdstuk in dit verhaal met Kafkaeske trekjes wordt." Dat het onderwerp leeft in de buurt bleek al tijdens de vooronde begin september. Toen hadden zo'n zestig buurtbewoners de moeite genomen om een appel op de lokale politiek te doen.

Verkeerswethouder Sanderse kreeg de opdracht van de raad om de toegang naar de 30-kilometerwijk duidelijker te markeren. Voor automobilisten die uit omliggende straten komen waar 50 kilometer gereden mag worden, is de overgang naar de 30-kilometerzone niet goed zichtbaar. Als tweede maatregel moeten fietsers op de drie wegen meer ruimte krijgen. Dat moet gebeuren door rode 'fietssuggestiestroken' in het asfalt te maken.

Volgens Makaske deden zich gelukkig nog geen dodelijke ongevallen voor, maar is er 'regelmatig sprake van blikschade'.

Werk aan brug Utrechtse Poort vordert gestaag

De brug wordt helemaal gerenoveerd. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Er wordt momenteel hard gewerkt aan de brug van de Utrechtse Poort. De brug wordt voor een groot deel gerenoveerd.

Werknemers nemen het brugdek onder handen. De planken van de brug werden afgelopen week al weggehaald. Er wordt nu volop geschilderd.

Het werk aan de brug duurt zo'n zes weken. Vanwege de werkzaamheden is de brug afgesloten. Als alles volgens plan verloopt moeten de werkzaamheden op 23 oktober worden afgerond. Dan wordt de brug ook weer geopend.

Gemeenten vergaderen later

NAARDEN/BUSSUM - De gemeenteraden van Naarden, Bussum en Muiden komen pas volgende maand weer samen. Dat maken de gemeenten bekend.

Eerst zouden de gemeenteraden deze maand weer samen vergaderen, dat wordt nu pas op 20 oktober. Welke zaken er dan besproken worden, wordt later bekendgemaakt door de gemeenten. Het zou kunnen dat er al over de naam van de gemeente wordt gesproken.

Samen vergaderen
De gemeenteraden vergaderen meerdere keren samen onderweg naar de fusie van de gemeenten, over anderhalf jaar. De gemeenteraden vergaderen eerst samen en keuren dan apart voorstellen goed. De samengestelde gemeenteraad kent 57 raadsleden.

3

miljoen luisteraars bereikt
Sky Radio per week
vanuit de studio in Naarden

Naarden
* PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman
* RK St. Vituskerk 09.30 u. en 12.00 u. Eucharistieviering; za. 04/10 17.30 u. Eucharistieviering
* Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum
* RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
* RK St. Jozefkerk 11.00 u. pastoor C. Fabril
* PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. P.H. van Gilst
* PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. J.H.B.M. Haakman
* PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
* PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. G.J. van den Top; 17.00 u. ds. A. Visser
* Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. A.S. Lenselink
* Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. mw. E. Bast
* Doopsgezinde Gemeente B-N br. 10.30 u. G.J. Romeijn
* Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. drs. J. Lotterman
* Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. D.G. Durieux
* Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
* De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; 11.15 u. Kinderdienst; do. 09/10 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Eerst overwegend droog, geleidelijk wisselvallig
Boven het Europese vasteland gedijt ook deze week de hoge luchtdruk. Met een zuidelijke luchtstroming houdt het rustige najaarsweer aan. Tijdens en vooral na het weekeinde krijgt een Atlantische depressie meer invloed op het weer. Er lijkt dan een einde te komen aan de atmosferische rust. De kans op wisselvalligheid met periodiek regen en meer wind neemt toe.

Donderdag en vrijdag
Voor donderdag wordt na een mistige of nevelige start een mix verwacht van bewolking en nu en dan zonneschijn. Mogelijk valt er lokaal een beetje lichte regen. De maximumtemperatuur wordt 18 à 19 graden. Vrijdag iets hoger, dan kan het 20 à 21 graden worden. Er is dan kans op wat meer ruimte voor de zon. Het blijft droog. Er waait een zwakke tot matige zuidenwind.

Het weekeinde
Zaterdag kan het eerst geruime tijd droog blijven. De zon schijnt af en toe maar in de loop van de dag komt er meer bewolking. Mogelijk valt er in de namiddag of avond wat regen. Zondag is het wisselend bewolkt. Er kan een bui vallen. Af en toe schijnt de zon. Zaterdag wordt het nog 20 graden. Zondag minder zacht met circa 17 graden. Er waait een matige zuidenwind.

Weetje
September 2014 was zeer warm, zeer droog en zonnig. In deze eeuw was alleen september 2006 nog warmer en droger. September steekt dit jaar augustus naar de kroon wat betreft zomerweer. In augustus werd het op 17 dagen warmer dan 20 graden, in september gebeurde dat op 22 dagen. In september viel slechts circa 15 mm regen, in augustus circa 150 mm.

Over tijden die voorbij zijn...

Bejaarden poseren op 31 augustus 1898 in de tuin van het Diakoniehuis in de Turfpoortstraat. Het plaatje werd gemaakt door fotograaf Cornelis Tettero die er drie kwartjes voor rekende. Het was ter gelegenheid van de kroningsfeesten voor Wilhelmina, vandaar de imposante taart. Het vergde wat tijd om deze kennis te vergaren want de foto zit zonder enige aanduiding in het Stadsarchief.

Inmiddels kennen we de namen van de hier afgebeelde mannen. Op de eerste rij zit als tweede van links Martinus Houtman (1826-1902). Hij had het niet helemaal naar zijn zin in het bejaardenhuis. Voor een kleine overtreding van de regels hadden de diakenen hem huisarrest opgelegd. Omdat hij het daar niet mee eens was, besloot hij er vandoor te gaan. Op 3 augustus 1897 klom hij over de tuinmuur aan de Beijert en was vrij man. Maar al snel betreurde hij zijn uitbraak en richtte zich tot het kerkbestuur om weer in het tehuis te mogen worden opgenomen. Hoe dat afliep en nog heel veel meer, leest u in De Omroeper.

Wilt u meer weten over uw woonomgeving? U vindt het in De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaalblad kost € 17,50 per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www.stichtingvijverberg.nl.

Veel klachten over jeugdoverlast

'Voor de een overlast, voor de ander middagje chillen'

Wijkagent Overliese bekijkt de schade in de speeltuin aan de Verlengde Fortlaan. Foto: Bob Awick

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Het is mis in de speeltuintjes van Naarden. Lege drankflessen en wietzakjes, gesloopte bankjes, geschreeuw. De politie krijgt de afgelopen maanden minstens drie meldingen van jeugdoverlast per week. Wijkagent Mark Overliese vindt het een 'lastig' fenomeen. "Elke dag met je vrienden hangen in een plantsoentje is niet strafbaar. Maar je zult er maar naast wonen."

De speeltuintjes aan de Keizer Ottoweg, de Jan ter Gouwweg, de Verlengde Fortlaan, de Thorbeckelaan: het zijn de favoriete hangplekken van de Naardense schooljeugd. Omwonenden bellen de politie omdat ze last hebben van groepen jongeren die er zitten. Maar wat voor de een ontoelaatbare overlast is, is voor de ander gewoon een middagje chillen. Met vrienden, chips, snoep, cola, bier, een blowtje, muziek op de iPod.

'We leven in een maatschappij waar we dicht op elkaar zitten'

De jongeren die voor overlast zorgen zijn middelbare scholieren in de leeftijd van dertien tot zestien jaar. Overliese: "We zien verschillende groepen jongeren, een mengelmoes van jongens en meisjes. Vaak komen ze uit dezelfde buurt als waar ze overlast veroorzaken." Niet alle groepen zijn vervelend. "De dertienjarigen zitten gewoon te praten met een muziekje erbij, anderen blowen en drinken." De politie heeft het er maar druk mee. De laatste maanden worden ze drie keer per week gebeld. Overliese wijt de hoeveelheid klachten aan het mooie weer. "We hebben een mooie nazomer, dus iedereen is langer buiten. Je ziet het de kop op steken in de zomer en tijdens vakanties."

Plassen in portiek

Jeugdoverlast is een heel breed begrip. De politie schaart er alle meldingen onder die iets met jeugd en overlast voor de omgeving te maken hebben. Lawaai of troep maken, gemeentemeubilair vernielen, plassen in het portiek, alcohol drinken, blowen. Maar ook het intimiderende dat van een groep uit gaat: dat kleine kinderen niet meer durven te schommelen omdat er grote jongens in de speeltuin rondhangen.

Strafbaar
De politie grijpt alleen in als er iets strafbaars gebeurt. Overliese: "We praten met betrokkenen, sturen de jongeren weg, al dan niet nadat ze eerst hun troep hebben moeten opruimen. We sturen de ouders een brief met het verzoek of ze het gesprek met hun kind aangaan over de gevolgen van hun gedrag voor de omwonenden. We geven boetes en brengen kinderen thuis als er dingen gebeuren die van de wet niet mogen: drinken en blowen onder de achttien jaar, vandalisme, 's avonds laat schreeuwen."

Volgens de wijkagent is jeugdoverlast een lastig fenomeen omdat er twee kanten aan het verhaal zitten. "De mensen die naast een hangplek wonen, ervaren echt overlast. Uit een analyse van alle meldingen van jeugdoverlast van juni 2013 tot juni dit jaar blijkt dat op een totaal van 79 meldingen er 48 bij negen Naarders vandaan komen. Zij zijn daarmee goed voor 75 procent van de klachten. Die mensen blijken naast een hangplek te wonen."

Aan de andere kant is het iets van alle tijden dat pubers gezellig bij elkaar willen zijn. "De laatste melding waar ik bij was, ging om dertien scholieren die aan een picknicktafel zaten te praten. Er was niets aan de hand, alleen hadden ze er een enorme troep van gemaakt. Om hen heen lag een kring van lege chipszakken, blikjes en andere troep. Die heb ik ze zelf laten opruimen. Het waren prima pubers om mee te praten. Zij zeiden: 'Meneer, waar mogen we dan wel chillen? We worden overal weggestuurd.' Hen snap ik ook."

Overliese ziet geen structurele oplossing anders dan dat iedereen een beetje begrip voor elkaar opbrengt. "We leven nou eenmaal in een maatschappij waar we dicht op elkaar zitten. Buurtbewoners moeten begrijpen dat pubers ruimte nodig hebben om hun ding te doen en jongeren moeten rekening houden met de buurt en gewoon hun troep opruimen."

Brandje keuken snel geblust door omstander

NAARDEN - Een keukenbrandje afgelopen donderdag aan de Graaf Willem de Oudelaan. De brand kon snel geblust worden. Waardoor het brandje ontstond wordt nog onderzocht.

Na het brandje werd alarm geslagen. De brandweer was met twee bluswagens snel ter plaatse, maar hoefde alleen maar een nacontrole te doen. Het brandje werd even daarvoor al geblust door een oplettende omstander, waardoor de schade grotendeels beperkt bleef. De brandweerwagens konden dan ook al snel weer terug naar de kazerne.

Geen gewonden
Er waren geen gewonden. Wel werden er twee mensen ter plaatse door ambulancepersoneel gecontroleerd.

D66'ers maken rondje door elkaars gemeentes

In Naarden werd het hart van de Keverdijk bezocht.

NAARDEN - De leden van de D66-fracties uit de drie fusiegemeentes hebben dit weekend een 'verkenningstocht' door de drie plaatsen gemaakt. De route voerde langs de 'hete hangijzers' in de drie plaatsen: politieke issues waar veel debat over is. Lokale politici vertelden elkaar over de ins en outs van de dossiers. In Muiden bezocht de groep het Krijgsmanterrein, in Bussum bekeken de Democraten het Scapinoterrein en de Brede School. In Naarden tenslotte kregen de raadsleden een toelichting op de bouwplannen voor het centrum van de Keverdijk.

'Theater binnen de Wallen' direct uitverkocht

Nieuw huiskamertheaterfestival is instant succes

NAARDEN - Het nieuwe huiskamertheaterfestival 'Theater binnen de Wallen' blijkt een schot in de roos. De tweede editie die aanstaande zaterdag plaatsvindt, was binnen een week uitverkocht. Dat laat de organisator, de Vereniging Vestingstad Naarden, weten.

'Theater binnen de Wallen' is een kleinschalig evenement dat vorig jaar voor het eerst werd gehouden. Honderd deelnemers zien op één avond drie korte muziek- en toneelvoorstellingen; niet in een theater, maar gewoon bij Vestingbewoners thuis. Na afloop wordt met elkaar en de artiesten nagepraat bij wijnbar Op Hout.

De organisatie is verrast door de populariteit van het festival. "Dit is heel leuk voor ons. De kaarten waren dit jaar in minder dan een week uitverkocht", vertelt Cornelie van Uuden van de Vereniging Vestingstad. "En dat via mond-tot-mondreclame. We hadden maar een paar affiches opgehangen bij winkels en particulieren."

'Unieke kans om binnen te kijken bij bijzondere, oude huizen'

Volgens Van Uuden is het succes te verklaren uit twee dingen. "Deelnemers krijgen zo de unieke kans om binnen te kijken bij bijzondere, oude huizen in de Vesting. Dat is heel aardig en verrassend. Daarnaast is het kleinschalige karakter bijzonder. We hebben maar plaats voor honderd deelnemers. Dat geeft sfeer."

Niet alleen de kaartverkoop ging vanzelf, ook naar huiskamertheaters en artiesten hoefden de organisatoren niet actief te zoeken. Van Uuden: "Na de eerste keer meldden Vestingbewoners zich spontaan zelf aan om hun huiskamer ter beschikking te stellen. Voor de komende jaren zitten we al vol." Ook acteurs en musici kwamen zelf. "Henk de Jonge en Dorine Niezing tekenen voor piano en zang, singer/songwriter Elke Vierveijzer laat eigen werk horen en Jacqueline Reems en Ciska Smeink doen een eenakter. Klassiek en modern, muziek en toneel: een gevarieerd programma."

Jacques Craenen

Headhunter
Naarder sinds 1997

Foto: Bob Awick

Wie hunt jij?
"We doen senior management in de bouw en het vastgoed. Raden van bestuur, directeuren, toezichthouders. Ons kantoor zit in de Vesting."

Je bent een fervent hockeyer.
"Ik speel bij veteranen C. Ik sta linksvoor omdat ik heel hard kan rennen. Maar ik scoor niet altijd."

Hoe kijk je tegen de gemeentefusie aan?
"Prima. Het bestuur wordt dan gedwongen om met meer afstand te kijken. Het blikveld wordt breder, de puzzel groter. Dan kun je zaken zoals sportvelden, parkeren en wonen integraal oplossen.

Heb je een lijfspreuk?
"'Kracht door wijsheid' is ons familiemotto."

Wat betekent Naarden voor jou?
"Het is de stad waar ik woon en werk. Zeker de Vesting is een intieme, vrolijke stad. Meer gemêleerd dan andere plekken in het Gooi."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Voor lekker eten met mijn vrienden. Ik ben graag onder de mensen."

Wat kan er anders in de Vesting wat jou betreft?
"Er staan veel reclameborden op onhandige plekken in de smalle straatjes, waardoor je als fietser of automobilist moet zigzaggen. Zet ze gewoon op de stoep."

Wat weten de mensen niet van je?
"Dat ik vlak voor mijn 50e de originele Parijs-Dakarrally heb gereden op de motor. Samen met een goede vriend."

Hoe is slapen in de woestijn?
"Heel veel sterren. Prachtig."

Wat zou je doen als je één dag burgemeester van Naarden zou zijn?
"Dan zou ik de hele dag door de stad lopen om te horen wat er leeft."

Welke poster hing er vroeger boven je bed?
"The Rolling Stones."

Waar zullen we eens op proosten?
"Op het leven."

Buurvrouw voorkomt inbraak

NAARDEN - Een bewoonster van de Kuyperlaan in het Ministerpark heeft vorige week dinsdag een inbraak weten te voorkomen.

De Naardense betrapte twee mensen die bij de buren op het balkon aan het inbreken waren. Toen ze de vrouw zagen, sprongen ze van het balkon en gingen ze er als een haas vandoor. Het bleef bij een poging tot inbraak.

Vesting-museum zoekt vrijwilligers

NAARDEN - Het Vestingmuseum kan nog wel wat vrijwilligers gebruiken. Het museum is op zoek naar mensen voor achter de kassa, in de winkel en in het museumcafé.

Nieuwe medewerkers krijgen een opleiding voor ze beginnen, vrijwilligers zijn voor ongevallen en aansprakelijkheid verzekerd en er zijn minstens twee keer per jaar leuke borrels. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven bij Monique Elsen of Stefanie Korlaar via 035-6945459 of via info@vestingmuseum.nl.

Diabetesfonds zoekt collectanten

NAARDEN - Het Diabetes Fonds zoekt vrijwilligers die in de laatste week van oktober een paar uur willen collecteren in Naarden. Een paar wijken hebben nog een dringend tekort aan collectanten.

De collecteweek is van 26 oktober t/m 1 november. Vrijwilligers kunnen zelf bepalen wanneer ze die week willen collecteren. Opgeven kan bij Piet Veldman, 035-6952155 of pj.veldman@ziggo.nl.

Ajax komt naar NVC

NAARDEN - Op 17 oktober, dat is in de herfstvakantie, komt Ajax naar NVC. Voor één dag neemt Ajax het trainingscomplex van de voetbalvereniging uit Naarden over.

Tijdens een clinic kunnen deelnemers leren kappen als Lasse Schöne, leren passen als Joël Veltman en leren trappen als Ricardo van Rhijn. Het is een dag training volgens de Ajax-methodiek. Er zijn nog maar een paar plekken beschikbaar. Inschrijven op www.sv-nvc.nl.

Buren samen aan de slag

Buurtbewoners maakten er een leuke dag van samen. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Een groep buurtbewoners van de Keverdijk, het J.P. Thijssepark en Vierhoven hebben afgelopen weekend samen de buurttuin weer op orde gebracht. Dat gebeurde vanwege Burendag.

De volwassen buurtbewoners deden klusjes. Zo moest het groen onderhouden worden en werd er gewerkt aan de speeltoestellen van de geiten. De jongste buurtbewoners werden ondertussen vermaakt met spelletjes en een speurtocht.

Elk jaar
De buren komen elk jaar samen op Burendag om het groen te onderhouden.

'We leveren vlees zonder rare fratsen'

Duurzaam vlees van de Keurslager

Keurslager Oegema: 'Mensen betalen graag een stukje meer voor dat verantwoorde vlees.' Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Gewoon een stukje gezonder, maar vooral ook lekkerder vlees. De Bussumse Keurslager Oegema aan de Koekoeklaan wordt zo langzamerhand hét adres voor 'duurzaam vlees'. Vlees van runderen en varkens met een normaal leven achter de rug en bovenal zonder allemaal rare toegevoegde stoffen. "Vlees zonder rare fratsen", zegt slager Martijn Oegema. "Puur vlees en daarom een verantwoorde keuze."

Het vlees van Keurslager Oegema is wel wat duurder dan het vlees van de supermarkt, maar daar krijg je veel voor terug. "Met ons vlees weet je zeker dat de beestjes een normaal en goed leven hebben gehad. We hebben zelf onlangs achter de schermen gekeken bij de boeren waar ons vlees vandaan komt. Om een voorbeeld te noemen: de varkens van Livar. Daar zagen we een proces waar we zelf compleet achter staan: de beestjes worden goed verzorgd, worden gevoerd met gezond eten en hebben genoeg plek om lekker rond te hobbelen. Daarnaast komt het vlees vervolgens zonder rare toegevoegde smaakstoffen en andere rare producten zoals antibiotica op je bord. Dat maakt het allemaal een stuk gezonder voor de consument en maakt het vlees bovenal ook veel lekkerder. Je houdt echt een stukje goed vlees over."

Klanten
Keurslager Oegema merkt dat de klanten steeds meer opletten op wat er op hun bord terechtkomt. "We verkopen dat duurzame vlees nu al wat langer en we merken goed dat er veel klanten voor terugkomen. Mensen betalen graag een stukje meer voor dat verantwoorde vlees. Soms stellen ze vragen over wat er nou met dat vlees gebeurt. Deze vragen beantwoorden we graag."

Zaak
Dan nog even de zaak zelf: Keurslager Oegema opende twee jaar geleden de deuren aan de Koekoeklaan. Het bevalt nog steeds zeer goed. "We hebben een prima plek, leuke medewerkers en veel vaste klanten. Kortom: we hebben een erg tevreden gevoel overgehouden aan de eerste twee jaren en we hebben allerlei plannen voor de toekomst. Het komende jaar gaat er nog wel wat veranderen. We hopen een slager aan te nemen, om maar wat te noemen en een extra medewerker. We staan straks nóg beter klaar voor de klant."

'Wij zijn altijd vrij geweest om te doen wat we wilden'

Valentijn en Sarah Bannier

BUSSUM - Zij speelde al op jonge leeftijd in een grote Nederlandse film en onlangs nog in een dagelijkse soap. Hij tourde al op zijn 19e de hele wereld over als muzikant en heeft nu net zijn eerste eigen cd opgenomen. Valentijn (27) en Sarah (24) Bannier zijn broer en zus. Ze zijn allebei creatief, gedreven en hard op weg succesvol te worden op de bühne.

Sarah en Valentijn Bannier spelen het liefst voor publiek. Foto: jessica de jong

We treffen elkaar in de tuin van Theater Draad, midden in het centrum van Bussum. Daar zwaait moeder Tjitske de scepter, daarbij geholpen door de kunstzinnige vader Gaston. Deels hebben de broer en zus zich van kleins af aan kunnen onderdompelen in een creatieve wereld, maar er zat volgens de twee geen enkele druk achter om in de voetsporen van hun ouders te treden.

Sarah: "We gingen vroeger mee naar musea, naar de film of naar theatervoorstellingen. Ik zat vaak bij mijn moeder in de zaal als ze speelde of bij mijn vader in het atelier om te knutselen. Ik denk dat het er bij ons thuis wat dat betreft wel iets anders aan toe ging dan bij andere klasgenootjes. Maar wij zijn altijd vrij gelaten om te doen wat we wilden. Er was geen enkele druk om een bepaalde richting op te gaan. Ik ben in ieder geval niet iets met toneel gaan doen omdat mijn ouders zich daar mee bezig houden en dat graag wilden of iets dergelijks."

Hoe zijn jullie begonnen met muziek en acteren?
Valentijn: "Ik zat op drumles bij de Gooische Muziekschool en ben pas op mijn dertiende met gitaar begonnen. Ook zat ik bij circus Elleboog en daar dacht ik: ik wil leeuwentemmer worden."

Broer en zus zijn creatief. Foto: jessica de jong

'Ik droomde al sinds de toneelschool om te spelen bij Ro Theater'

Sarah: "Toen ik een jaar of zeven was zag ik de film 'Madelief' in het Filmhuis in Bussum. Na afloop zouden we de hoofdrolspeelster ontmoeten, maar zij bleek ziek te zijn. Wel was Martha Mojet er om vragen te beantwoorden en te vertellen over hoe het op de set was. Zij was haar kinderbegeleidster en deed de casting van de film. Martha vertelde over haar kindercastingbureau. Na de film, en haar verhalen dacht ik: dat wil ik ook doen. Ik ben naar haar toegegaan en kreeg een inschrijfformulier mee, wat ik thuis heel netjes heb ingevuld. Toen ik acht was heb ik gespeeld in de film Minoes naast acteurs zoals Carice van Houten en Theo Maassen. Het was mijn eerste grote project en ik vond het fantastisch."

Te zien en te horen

De eerste cd van Valentijn is op 26 september verschenen. Hij treedt op onder de naam Cirque Valentin.

Sarah repeteert momenteel voor haar rol in de familievoorstelling 'De Zere Neus van Bergerac' met Ro Theater. De première is in december in de Rotterdamse Schouwburg.

Hoe heeft die ervaring op jonge leeftijd jou gevormd in je werk?
Sarah: "Ik merk dat, als ik dingen voor tv of film doe, ik me heel erg thuis voel op een set. Doordat ik als klein meisje al die dingen heb meegemaakt sta ik ontspannen voor de camera, en dat is fijn. Mijn laatste tv-project was een dagelijkse soap bij BNN, genaamd Start Up. Dat was heel erg leuk, maar omdat er weinig reclame voor werd gemaakt, en het samenviel met DWDD en Utopia, vielen de kijkcijfers tegen en werd het al snel van de buis gehaald. Nu ga ik beginnen met de repetities voor de muziektheatervoorstelling 'De Zere Neus van Bergerac' bij het Ro Theater. Arjan Ederveen werkt er onder andere aan mee en we zullen door het hele land touren. Ik droomde al sinds de toneelschool om te spelen bij het Ro Theater. Zij zijn wat mij betreft het beste gezelschap van Nederland."

'Voortdurend ben ik op zoek naar mijn schaamteloze zelf'

Valentijn, waarom heb je niet gekozen voor het circus, maar voor de muziek?
"Circus Elleboog heeft helemaal geen dieren, maar het idee om de wereld rond te reizen om je kunsten te vertonen voor publiek is mij altijd bijgebleven. Ik doe het nu eigenlijk ook, alleen niet met het circus maar met mijn muziek. Ik was lange tijd fan van Michael Jackson, maar toen ik de Red Hot Chili Peppers zag en met name hun gitarist John Frusciante, besefte ik dat ik ook als blanke beroemd kon worden. Ik heb daarom het consevatorium gedaan in de richting pop. Op een gegeven moment kwam de directeur naar mij toe om te vragen of ik auditie wilde doen bij de band Zuco 103. Daar was ik al fan van. Op mijn 19e heb ik 80 keer met ze opgetreden in 12 verschillende landen. Ik had nog nooit eerder gevlogen en zo stond ik opeens te spelen in Spanje of Macedonië. Alle bandleden waren 20 jaar ouder en waren al flink bekend. Dat legde wel een druk op mij. Ik heb in die tijd gespeeld zoals ik dacht dat ik moest spelen. Ik kopieerde eigenlijk de vorige gitarist. Pas aan het eind dacht ik: waar ben ik mee bezig? Ik liet het los en speelde daardoor vele malen beter. Daarna heb ik nog regelmatig optredens gedaan met bijvoorbeeld Ruben Hein en Giovanca. Maar op een gegeven moment vond ik het tijd worden om mijn eigen muziek te laten horen."

Kwam je makkelijk aan een platencontract?
Valentijn: "Een dag na het afstuderen aan het Conservatorium waar ik voor het eerst Cirque Valentin aan het publiek liet zien had ik de baas van Dox Records aan de lijn of ik interesse had om te tekenen bij hen. Het is een Amsterdams independent label waar ik vrij ben om te doen wat ik wil. Mijn muziek is popmuziek en heeft herkenbare melodieën, is superenergiek, alternatief of raar. Ik wordt geïnspireerd door bijvoorbeeld The Roots en The Jackson 5. Ik wil niet alleen een nummer opvoeren, maar ik denk ook na over styling en choreografie. Ik heb een optreedpak, zangeressen erbij, het is een groot circus. Alles wat je ziet is echt, beestachtig. Voortdurend ben ik op zoek naar mijn schaamteloze zelf. Ik geef mijzelf bloot op het podium."

Wat bewonderen jullie aan elkaar?
Sarah: "Ik bewonder dat Valentijn zo hard werkt, dat hij doorzet en er alles aan doet om zijn droom waar te maken." Valentijn: "Ik bewonder het harde werken van Sarah en dat ze zo goed kan netwerken. Vroeger vond ik het wel eens lastig om haar te zien spelen, maar ze ziet er nu heel naturel uit."

'Bij biologische teelt luistert alles heel nauw'

Bussumse Clarien Cornelisse (50) jaagt droom na met biologische moestuin

Clarien Cornelisse (50) en haar moestuin. Foto: Yvette Geerts

door Yvette Geerts

BUSSUM - Al een jaar lang werkt Clarien Cornelisse (50) aan een bijzonder project: een biologische moestuin als een soort pilottuin voor het realiseren van haar droom: een oogsttuin op het platteland. De moestuin beslaat ongeveer 250 m², daarnaast bevindt zich nog een kleinere strook grond, een kas, een vijver om kikkers te lokken en een houten schuurtje met gereedschap.

Tien jaar lang werkte ze op een sportschool met uitzicht op dit ruim bemeten stuk ongebruikte grond. Wat ze ermee 'kon', dat wist ze nog niet, maar ze sloeg het wel op in haar geheugen. Want ooit, zo vertelt ze, wil ze weer 'buiten' gaan wonen, op het platteland. Zelf is ze opgegroeid in een klein dorpje, vreselijk vond ze het daar toen. "Ik wilde zo snel mogelijk weg bij al die boeren", zegt ze wat grinnikend. "Nu zoek ik het juist weer op, ik wil echt de hele dag dat buitengevoel kunnen hebben."

'Ik wil zo veel mogelijk leven van het land'

Toen ze stopte met haar baan bij de sportschool stortte ze zich vol passie op een 2-jarige opleiding biologisch-dynamische landbouw. Alles viel op zijn plek daarna. Na haar stage bij Land en Boschzigt in 's-Graveland wilde ze alles wat ze had geleerd zo snel mogelijk in praktijk brengen. De gemeente was op dat moment bezig met het MOB-traject en Clarien had er het volste vertrouwen in dat er ergens wel een plekje groen over zou zijn. Helaas bleek Bussum zo volgebouwd dat dit niet het geval was.

Zelf wat doen

Met haar biologische moestuin is Clarien ondertussen een expert als het gaat om het telen van groente en het verwerken van haar producten.

Om haar kunde te delen met anderen heeft de Bussumse een blog geopend met niet alleen foto's van haar moestuin, maar ook met vele weetjes en lekkere recepten. Haar blog staat op moeskersmoestuin.blogspot.nl.

Medewerking
Gelukkig zag de eigenaar van dit stukje grond, tevens haar oude werkgever bij de sportschool, wel wat in haar plan. "Ik mag de grond gebruiken en in ruil daarvoor ontvangt hij wekelijks een kist vol groenten. Bij zware klussen, zoals in het begin het egaliseren van de grond en het doorspitten van de 30 kuub schone grond en nu het houthakken, schakelt ze hulptroepen in. "Sterke mannen genoeg hier om de hoek", grapt ze. De rest, zoals zaaien, schoffelen, planten, oogsten, de grond gezond houden etc., doet ze voornamelijk alleen. "Bij biologische teelt luistert alles heel nauw, dus dan is het fijn dat je zelf weet wat er gebeurt."

'Soms gaat
het te goed'

De moestuin is omgeven door veel natuur die onderdeel is van de ecologische kringloop. De zelf aangelegde vijver, de bomen en takken herbergen diverse soorten roofinsecten zoals spinnen en kikkers. Ria: "Die zorgen voor behoud van het natuurlijk evenwicht en gaan plagen tegen. Als je een nieuwe tuin aanlegt is dat een paradijs voor rupsen, slakken en bladluizen; al die nieuwe aanplant, daar zijn ze dol op. In het eerste jaar heb je daar ook het meeste last van en dat is voor veel mensen een reden om na een jaar met hun moestuin te stoppen."

Toekomst
Ook de tijd die er in gaat zitten is voor veel mensen een reden om na een jaar te stoppen. Clarien: "Het is bijna een fulltime baan, het gaat niet alleen om het onderhoud, ook de oogst verwerken en het verzinnen van recepten kost veel tijd." Dat houdt haar in ieder geval niet tegen om volgend jaar nog een stap verder te gaan. "Ik wil vanaf volgend jaar zelfvoorzienend zijn: zaden opkweken en het hele jaar uit de tuin kunnen eten." De reuzencourgettes die Clarien aanwijst zijn al geoogst en geven goede zaden.

Het gaat dus goed, maar soms gaat het succes een beetje te snel. "Ik had bijna op hetzelfde moment honderden courgettes, die kwamen uit 15 planten. Tja, dan kun je niets anders doen dan veel recepten verzinnen met courgettes. Je gaat er dus ook creatiever van koken." De hele week courgettes dus, maar wel steeds anders. Het inspireerde Clarien tot bijvoorbeeld een 'bietjesweek' en een 'bonenweek'.

Speculaasjes van Kwakman de lekkerste

De producten van Kwakman gaan als warme broodjes over de toonbank. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - Brood- en banketbakker Kwakman maakt de lekkerste speculaasjes en amandelspeculaasjes van Noord-Holland. Dat bleek een week geleden toen de speculaasjes van de Bussumse bakker werden gekeurd en vergeleken met 286 andere bakkersproducten.

De speculaasjes van Kwakman werden beoordeeld door een vakjury en een consumentenpanel. De koekjes werd beoordeeld op hun smaak, maar ook op vorm, model, kleur, bakaard en veel meer. De jury was lovend over de Bussumse koekjes. Kwakman werd het best beoordeeld door de experts.

Bakker Peter Kwakman kreeg een award en was erg trots. "Het was erg spannend. We begrepen dat het niveau dit jaar erg hoog was. We zijn dan ook enorm trots op ons kampioenschap."

Zege in de slotseconde

Slotoffensief RC 't Gooi beloond

Het scoreverloop was grillig, maar 't Gooi wint. Foto: Christina Smallenbroek

NAARDEN - Ondanks een snelle en comfortabele voorsprong moest RC 't Gooi met krachten smijten om te winnen van The Hookers. In de slotminuut kwam de beloning.

Vooraf was al duidelijk dat de wedstrijd tegen The Hookers uit Hoek van Holland geen makkelijke opgave zou worden. Met het gemis van enkele belangrijke spelers in de voorwaartsen was het afwachten of dit opgevangen kon worden tegen een sterk pack uit Hoek van Holland.

Beide teams gaven elkaar maar weinig toe. De Naarders bleken alleen een stuk effectiever om te gaan met hun kansen en wisten in de eerste helft uit te lopen naar 9-0 door drie penalty's van Davey Harrold. The Hookers hebben ook hun kansen gehad, maar gingen daar niet goed mee om. Toch wisten ze laat in de eerste helft te scoren via een mooie run langs de zijlijn. Bij rust stond er een stand van 9-5 op het bord.

In de tweede helft begonnen de Naarders uitstekend, maar zoals in eerdere wedstrijden wisten zij niet de kansen te benutten. Zo konden de mannen uit Hoek van Holland in de wedstrijd blijven en werden ze gedurende de tweede helft sterker en sterker. Tien minuten voor het einde wisten the Hookers voor de tweede keer te scoren en stond RC 't Gooi totaal onnodig tegen een achterstand van 10-9 aan te kijken. Met een alles-of-nietsoffensief gingen de Naarders op zoek naar mogelijkheden om de wedstrijd toch nog naar zich toe trekken. Onder deze druk maakten The Hookers enkele overtredingen en zo wisten de Naarders steeds dichter bij een scoringskans te komen. Vijf minuten lang werd er hard gevochten en werd er gezocht naar openingen in de Hoekse verdediging. In de laatste seconde beging een speler uit Hoek van Holland een overtreding en kon Davey Harrold alsnog een makkelijke penalty benutten, eindstand 12-10, en bleven de punten in Naarden.

Onderbreking
Het team is toe aan een kleine onderbreking, zodat de spelers kunnen herstellen en zij zich rustig kunnen voorbereiden op een belangrijke oktobermaand. Over twee weken speelt RC 't Gooi zijn volgende wedstrijd in Amersfoort tegen RC Eemland.

Heren 1 HCN gelijk in derby

Het bleef 2-2.

NAARDEN - Heren 1 heeft zondag gelijk gespeeld tegen het nog puntloze Spandersbosch. Dit tot grote teleurstelling van de spelers van Naarden die voelden dat er meer in had gezeten.

Na twee overwinningen op rij is het Naarden Heren 1 niet gelukt om ook het derde duel in winst om te zetten. Naarden begon furieus aan de wedstrijd en kreeg ook de eerste grote kansen. Dit resulteerde al na tien minuten in de openingstreffer waarbij Floris Leufkens een rebound hoog in het doel wist te werken. De spits trof tot nu toe iedere wedstrijd het doel. Na een kwartier werd het spel van de gastheren minder verzorgd en verloren ze de grip op de wedstrijd. Dit merkte Spandersbosch, dat de aanval opzocht. Uit een van de aanvallen kwam de aansluitingstreffer voort: door een dekkingsfout in de verdediging van Naarden kon een tegenstander vrij uithalen. Met deze stand werd ook de rust bereikt.

Als herboren kwam Naarden uit de kleedkamer: het verzorgde spel van de openingsfase was weer terug en de vijandelijke cirkel werd vaak bereikt. Een van de strafcorners die werd gehaald werd verzilverd door Floris van den Bosch. In de loop van de tweede helft werd ook duidelijk dat deze wedstrijd zeker een streekderby genoemd mag worden. Beide ploegen hadden veel publiek en de gemoederen op het veld liepen hoog op. Dit uitte zich na een aantal groene kaarten in de eerste gele kaart voor Spandersbosch. Toen de bezoekers weer met elf man stonden, wisten zij de gelijkmaker te forceren uit een corner. De strijd ging verder en hierbij werd een speler van Spandersbosch met een rode kaart van het veld gestuurd. Hierna begon Naarden aan een slotoffensief waarbij een aantal goede kansen, waaronder een strafbal, werden gemist. Dit mocht niet baten, want de 2-2 tussenstand werd ook de einduitslag.

Komende zondag speelt H1 uit tegen heren 1 van Weesp.

Eerste nederlaag voor NVC

NAARDEN - Een rode kaart en enkele foutjes hebben de voetballers van NVC afgelopen weekend de kop gekost tegen Pancratius. De Naarder tweedeklasser leed de eerste nederlaag van het jaar en verloor met 0-2 van de sterke tegenstander.

NVC begon nog sterk en was de eerste fase van het duel de betere ploeg. Er stond meteen druk op de achterhoede van de tegenstander. NVC kreeg kansen, maar een doelpunt bleef achterwege. De tegenstander kon af en toe wat terugdoen, maar de achterhoede van NVC had het duel lang onder controle.

Nadat NVC met een ondertal verder moest door een rode kaart kon de tegenstander het duel overnemen. Pancratius kreeg steeds meer kansen en was na rust beter dan de Naarders. De ploeg maakte twee goals en nam zo de 3 punten mee terug.
Punt voor zaterdag
Het zaterdagelftal van NVC heeft na hard knokken een punt overgehouden aan de topper met FC Weesp: 1-1.

FC Weesp zette meer druk dan NVC, maar vergat lang om een doelpunt te maken. Toen FC Weesp op voorsprong kwam, kwam NVC meteen weer terug. De slotfase leverde nog enkele kansen op, maar de teams konden die niet meer benutten.

Weer winst voor Dames HCN

Castricum was geen partij voor Naarden.

NAARDEN - Het damesteam van Ge Rehe heeft tegen promovendus Castricum de volle drie punten binnengehaald. In eigen huis werd met 2-0 gewonnen.

Naarden begon sterk aan de eerste helft. De druk stond goed, de opbouw verliep soepel en in duels was Naarden steeds wat feller dan Castricum. Hieruit ontstonden al snel een aantal kansen wat uiteindelijk resulteerde in een mooie goal van Yvette Eschauzier met een laag backhandschot. Dit na een mooie pass van Isabel van Norren vanaf de linkerkant. De druk van Naarden bleef aanhouden en niet veel later tikte Lisanne de Lange de 2-0 binnen na een goed uitgevoerde strafcorner. In de tweede helft kreeg Castricum meer grip op de wedstrijd. Ze waren feller in duels en konden elkaar beter vinden, waardoor Naarden moeite had om uit te lopen naar 3-0. Grote kansen bleven echter uit voor Castricum en zo sleepte Naarden de overwinning binnen.
Naarden staat nu tweede achter Bennebroek en zal volgende week een uitwedstrijd spelen tegen Hilversum.

Martijn Oegema: duurzaam en betaalbaar vlees

Door Janaki van den Brink

Het is verfrissend om een slager tegen te komen met zo veel passie voor duurzaam en betaalbaar vlees. In deze tijd van de omstreden bio-industrie en varkensflats met vlees vol chemische toevoegingen, antibiotica en ingespoten water, is Martijn Oegema (36) een lichtend voorbeeld. Hij begon als zaterdaghulp en ontwikkelde al snel zijn passie voor het slagersvak. Hij is opgeleid door een biologische slager uit Amersfoort, wat een stempel drukte op zijn verdere carrière als keurslager. Bij het kruiden/specerijenbedrijf Versteegen (natuurlijke kruiden zonder toevoegingen) heeft hij veel geleerd. Hij gebruikt deze kennis voor het bereiden van eigen vleeswaren en worsten.

Livar varkensvlees

Livar is een kleinschalig en ambachtelijk bedrijf, bestaande uit een aantal boerderijen in Limburg. Het varkensvoer wordt door de boeren zelf verbouwd en ze hebben hun eigen slachterijen. Hierdoor kan Livar altijd haar kwaliteit bewaken en garanderen. Het Livarvarken wordt gehoed in samenwerking met Abdij Lilbosch in Echt. In de kloostertuinen van deze abdij scharrelt een deel van de varkens. Ze worden hier met veel liefde omringd en verzorgd door de monniken.

Martijn Oegema bezoekt zelf alle bedrijven waar hij vlees koopt. Hij is door Livar benoemd tot 'geselecteerd specialist', wat inhoudt dat Martijn uitsluitend Livar varkensvlees verkoopt. Hij vertelt: "De Livarkwaliteit past gewoon bij mij. Het zijn hele blije varkens die altijd buiten zijn en naarbinnen kunnen wanneer ze zelf willen. De biggetjes blijven gewoon bij de moeder. Het vlees is iets duurder dan in de supermarkt, maar het is lekkerder, schoner, diervriendelijker, zuiverder en vrij van antibiotica en chemische toevoegingen."

Blonde d'Aquitaine rundvlees

Het Blonde d'Aquitane-ras komt uit Zuidwest-Frankrijk. Het vlees is mager, zeer mals en heeft een laag cholesterolgehalte.

Martin Oegema: "Er wordt alleen koeienvlees gebruikt, in tegenstelling tot de supermarkt waar het koeien- en stierenvlees door elkaar ligt. Koeienvlees is fijner van smaak, geur en structuur. Het Blonde-ras is zo bijzonder omdat de koeien natuurlijk kunnen bevallen. De kalfjes kunnen lekker bij de moeder drinken, want deze koe wordt niet voor de melkproductie gefokt. Dit ras leeft en groeit op in Twente, op kleinschalige boerderijen. De koe wordt bijna uitsluitend met gras en hooi gevoed, wat voor de lekkere smaak van het vlees zorgt. Dit is vrij uniek in Nederland. Ook deze boeren hebben hun eigen slachterijen, waardoor de kwaliteit gewaarborgd blijft."

Boerderijkippen

De boerderijkip van het Hubbard-ras heeft een beter leven en meer smaak. Slagerij Oegema betrekt zijn kippen van Poeliersbedrijf Van der Laan uit Middenmeer.

Martijn: "Dit kippenvlees bevat geen antibiotica. De kippen hebben een vrije (overdekte) uitloop en beschikken dag en nacht over voer en water. Zieke dieren worden direct uit het circuit gehaald. In de reguliere kipindustrie wordt preventief antibiotica gebruikt omdat de kip binnen 5 weken volwassen moet zijn. Omdat het Hubbard-ras langzaam groeiend is, heb je een betere smaak, een betere structuur en minder braadverlies."

Keurslagerij Oegema

"Wij zijn op de goede weg. We staan voor betaalbaar en duurzaam en hier willen we graag de komende 50 jaar mee doorgaan!"

Rotisserie Limes: aanrader in de vesting

Foto: Lianne de Bruijn

Het is alweer meer dan een jaar geleden dat Rotisserie Limes aan de Cattenhagestraat in de vesting haar deuren opende. Inmiddels hebben veel gasten hun weg gevonden naar deze prachtige en sfeervolle zaak en kunnen genieten van de eerlijke en heerlijke gerechten uit de fraaie Rotissol. Met name de Franse boerenkippen maken furore. En dat is niet zo gek, want lekkerder kip kun je in Nederland niet eten! Vooral met de huisgemaakte frieten en de frisse salade Limes. Naast de kip serveert Limes vijf wisselende vleesgerechten uit de Rotissol, een aantal visgerechten en een mooie vegetarische schotel. Bij alle hoofdgerechten heeft u keuze uit een achttal bijgerechten. Vier op basis van koolhydraten, vier groenten en daarnaast vier sauzen. Zo stelt u dus zelf uw gerecht samen. Uniek zijn ook de hapjes vooraf. Kleine, heerlijke voorgerechtjes voor een klein prijsje die ook prima zijn voor een lekkere en gevarieerde lunch. Want Limes is vanaf 12.00 uur open met de gehele kaart.


Brasserie en Rotisserie Limes
Cattenhagestraat 9
Naarden
035-8200930
www.restaurantlimes.nl

Foto: Lianne de Bruijn

Sinds de oprichting van Gooische Catering in 2010 is het cateringbedrijf uit Naarden uitgegroeid tot een begrip in de regio. Gooische Catering staat bekend om zijn veelzijdige en onderscheidende partycatering, voor zowel de particuliere als de zakelijke markt. Sinds 2013 heeft de cateraar uit Naarden meerdere locaties tot haar beschikking om een feest of evenement te organiseren, waaronder het Vesting- en het Weegschaalmuseum en de Grote Kerk in Naarden.

Naast een goedverzorgde catering kunt u sinds 2013 ook terecht voor kookworkshops die worden gegeven in de Gooische kookstudio. Hier kunt u met vrienden, familie of collega's terecht voor het volgen van kookworkshops onder begeleiding van professionele koks. Wij bieden meer dan 20 verschillende kookworkshops, waaronder tapas, Italiaans, Zuid-Afrikaans en sushi.

Even geen zin om te koken maar alles tot in de puntjes laten verzorgen? U kunt onze kookstudio ook als locatie huren voor het geven van een feest, diner of lunch.

Deze zomer heeft Gooische Kookstudio & Catering zijn dienstverlening verder uitgebreid met een mobiele keuken. Deze keuken is van alle gemakken voorzien en kan op iedere locatie worden geplaatst om de catering op uw party of evenement tot een succes te maken.

www.gooische-catering.nl

www.gooische-kookstudio.nl

ARMA verkrijgbaar bij Thom Broekman

Foto: Lianne de Bruijn

Leer is een natuurproduct. Het vereist specifieke kennis en vaardigheden om een ontwerp uit te voeren in leer.

De Nederlandse leerspecialist Arma Leder heeft zich volledig toegelegd op het ontwerpen en produceren van hoogwaardige leercollecties. De diversiteit in leer geeft de innovatieve ontwerpen hun eigen karakter.

Foto: Lianne de Bruijn

De FALL/WINTERCOLLECTION 2014 van Arma biedt volop keus. Ook dit najaar verrast Arma met superieure kwaliteiten soepel vallend leer. De finesse zit hem in de afwerking en het luxe katoenen binnenwerk staat garant voor optimaal draagcomfort.

Dit stoere doorgestikte exemplaar behoort dit seizoen tot onze favorieten. Een ideaal kledingstuk om uw casual herfstlook mee te completeren.

Onze lederen jacks van Arma shopt u ook 24/7 op thombroekman.nl.

Burgemeester ontvangt derde KVO-ster

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Bussum heeft donderdag een derde KVO-ster gekregen. De ster werd gegeven aan de burgemeester. Bussum had al twee sterren en heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om ook een derde ster te mogen ontvangen. Met de sterren wordt erkend dat het dorpshart van Bussum er goed voor staat op vele punten. Met de derde ster op zak hopen de gemeente en ondernemers het centrum de komende jaren nog verder te verbeteren. Daar wordt al aan gewerkt door de gemeente en ondernemers.

Bussum hoopt stadsbewoners aan te trekken

BUSSUM - Bussum moet meer op de kaart komen te staan voor jonge bewoners van de grote stad. Er komt komend voorjaar een campagne om Bussum en aangrenzende plaatsen onder de aandacht te brengen van jonge Amsterdammers.

Veel jonge Amsterdammers trekken weg uit de stad en zoeken een woonplaats met meer rust, zoals Bussum en Naarden. "We hopen Bussum en aangrenzende plaatsen meer onder de aandacht te brengen van deze mensen. We maken reclame voor wonen, maar ook voor allemaal andere zaken. Bussum heeft veel scholen, om maar wat te noemen. Maar ook goed openbaar vervoer van en naar Amsterdam", zegt Pieter Schut namens ProBussum dat de campagne voert. Komend voorjaar komt er een openhuizenroute.

Vechtersbaas zes maanden vast

BUSSUM - De rechter heeft Alberto R. (22) veroordeeld tot een celstraf van een half jaar. De Bussumer sloeg afgelopen voorjaar een andere Bussumer (28), aan één oog blind.

Het voorval gebeurde afgelopen voorjaar voor de deuren van station Hilversum. De Bussumer was met een groepje een broodje aan het eten toen het slachtoffer op hem af stapte en vroeg wanneer R. van plan was een geleend geldbedrag terug te betalen. Er ontstond vervolgens een opstootje met veel geduw, getrek en klappen over en weer. R. sloeg het slachtoffer tegen het hoofd, waarna het slachtoffer met een hersenbloeding naar het ziekenhuis moest.

Later bleek dat de Bussumer aan één oog blind was geworden.

Het had zomaar gemeente Roodebroeck kunnen worden

De meest opvallende bedachte gemeentenamen

Het gaat dus gemeente 'Gooise Meren' worden. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

NAARDEN/BUSSUM - Als alles volgens plan verloopt staat er straks 'Gemeente Gooise Meren' onder de plaatsnamen Naarden en Bussum op alle plaatsnaamborden. Afgelopen week werd bekend dat deze naam de voorkeur heeft boven alle andere 388 aangeleverde namen. Alle namen werden bedacht door bewoners van de gemeenten en dat leverde vele opvallende bedenksels op.

Naast de gekozen voorkeurnamen leverden de afgelopen maanden nog vele andere passende namen op. Zo werd de naam 'Gooylandt' vaak aangeleverd. Hetzelfde geldt voor de naam 'Naardermeer'. Tussen alle aangeleverde namen zaten ook bedenksels als 'Noord Goylandt', 'Forthoven' en 'Goedegooy'. Andere bedenkers kwamen met wat humor met andere namen op de proppen. Zo werd onder meer de gemeentenaam 'Roodebroeck' genoemd. Dat slaat op de bekende 'rode kakbroeken'. Ook 'Voor-Pampusland' werd aangedragen, naar het bekende spreekwoord over het forteilandje. Ook 'Juinen' werd meerdere keren aangedragen. Deze 'gemeente' werd bedacht door Kees van Kooten en Wim de Bie. Bussum was voor een groot deel het decor van sketches over het plaatsje.

Tussen alle namen zaten ook enkele protestnamen, zoals 'Nooitgedagt', 'Nooitgewenst' en 'Nooitgewild'.

Meer namen lezen? Op www.bussumsnieuws.nl staan alle andere bedachte namen voor de gemeente.

Helft volwassenen boven 50 jaar

BUSSUM - Bussum heeft per saldo veel 50-plussers. Dat meldt het CBS. Volgens de laatste gegevens behoort 51 procent van de volwassen Bussumers tot de groep 50-plussers.

Bussum heeft meer 50-plussers dan veel andere Nederlandse gemeenten. Al met al heeft Bussum er 8 procent meer. Ook Naarden heeft veel 50-plussers: 56 procenten van de volwassen Naarders behoort tot deze groep.

Buurgemeenten
Afgelopen week werd bekend dat over 5 jaar de helft van de volwassen Nederlanders de 50 jaar is gepasseerd. Enkele gemeenten, waaronder Bussum en Naarden, halen dat dus al. Buurgemeenten Laren (65%) en Blaricum (64%) behoren tot de gemeenten met de meeste 50-plussers.

Burgemeester haalt geld op voor goed doel

BUSSUM - Burgemeester Henk Heijman trekt de wandelschoenen weer aan. De burgemeester loopt volgende week zaterdag en zondag mee met de A Sister's Hope 60K Walk van Bussum naar Amsterdam. Met deze wandeltocht wordt geld opgehaald voor onderzoek naar kanker.

De burgemeester van Bussum gaf een jaar geleden het startschot voor de wandeltocht voor het goede doel. "De wandeltocht sprak me erg aan en na het startschot van toen heb ik toegezegd zelf ook een keer mee te gaan lopen. Als je dat zegt, moet je zo'n belofte ook nakomen. Dat gaat nu dus gebeuren."

Net als alle andere deelnemers hoopt de burgemeester ook geld op te halen. De burgemeester sponsoren kan via burgemeester@bussum.nl.

Parkeerplaats afgestoten

BUSSUM - Bussum heeft de huur van het parkeerplaatsje aan de Olmenlaan opgezegd.

Vanaf volgende maand wordt het parkeerplaatsje afgesloten. De parkeerautomaat wordt weggehaald. Het opzeggen van de huur heeft tot gevolg dat Bussumers op koopavond en zaterdag hun auto ergens anders moeten parkeren. De gemeente stuurt vaste parkeerders door naar parkeergarage De Olmen en aangrenzende straten.

Web topvijf

1. Afslaande vrachtwagen schept fietser
2. Voorkeurnamen gemeente bekend
3. Bussum stoot parkeerplaats Olmenlaan af
4. Vanaf volgende maand langer shoppen op zaterdag
5. Jonge Bussumer met zakjes drugs gepakt

Filmhuis Bussum

The Tale of the Princess Kaguya. Foto: Filmhuis Bussum

In Woody Allens nieuwste MAGIC IN THE MOONLIGHT beconcurreren twee illusionisten elkaar.
In THE THIRD SIDE OF THE RIVER ontworstelt een zoon zich aan de ideeën van zijn vader.
BIRD PEOPLE laat een kamermeisje speels dromen over uitvliegen.
In BON DIEU! dondert de multiculturele samenleving een deftig gezin binnen.
CLOUDS OF SILS MARIA is een verbluffend spannend steekspel tussen een actrice en haar assistente als verleidelijke vrouw.
KREUZWEG toont hoe gelovigen een tienermeisje indoctrineren. Beeldschoon beklemmend.
Voor BOYHOOD werden de acteurs 12 jaar lang gevolgd.
PSYCHO is de meest Freudiaanse Hitchcock-thriller.
In BROZER delen vier zussen hun levenslust en hun angst om een naderend verlies.
THE TALE OF THE PRINCESS KAGUYA is het door volwassen critici lovend ontvangen poëtische meesterwerkje uit Japan: een sprookje komt als aquarel tot leven.
In THE LOVE PUNCH wreken Pierce Brosnan en Emma Thompson zich op een louche zakenman.
Dinsdagavond: SNEAK PREVIEW.
Twee Nederlands gesproken jeugdfilms: KLEINE NICOLAAS GAAT OP VAKANTIE, voor kinderen vanaf zes jaar, en PIETER POST: DE FILM.

Meer films en aanvangstijden op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

De Veste in Naarden: ondersteuner van de activiteiten bij 8 bewoners met dementie die in een kleine groep wonen (1,5 uur per week).

GGZ Mauritzhof in Bussum: handige vrijwilliger die de cliënten leert om fietsen te repareren en die goed om kan gaan met mensen met een psychiatrische achtergrond (8 uur per week).

De Kinderboerderijen in Bussum en Naarden: dierverzorgers (2 uur per week).

Rode Kruis Tracing Gooi- en Vechtstreek zoekt versterking voor het Team Tracing (8 uur per week).

donderdag 2 oktober

Starterscafé

Er wordt een Starterscafé gehouden voor starters op de woningmarkt. Het Starterscafé wordt gehouden in Bel Ami aan de Brinklaan. Actuele onderwerpen over het kopen van een woning komen aan bod en ook kan er met makelaars gesproken worden. Aanvang 18.30 uur.

Bridgen

Er wordt weer 'Bridgen onder begeleiding' gehouden in het Denksportcentrum Bussum. Met behulp van een digitaal schoolbord wordt een bied- of afspeelprobleem behandeld. Daarna worden er 18 spelletjes gespeeld. Inschrijven kan als paar of alleen. Kosten € 4,- per persoon. Aanvang 13.30 uur.

Engelse conversatie

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 start weer met conversatie Engels o.l.v. Thea Pierhagen van 09.30 - 10.30 uur. Tijdens deze cursus onderhoudt en verbetert u uw spreekvaardigheid in de Engelse taal. Kosten € 70,- per 20 lessen, exclusief de kosten voor studiemateriaal. Aanmelden op 035-6930789.

Lezing

Dr. Nico den Bok, predikant, bespreekt in de Wilhelminakerk over het bijzondere thema 'Israël, bijbels, theologisch, actueel'. Dankzij bijbelse en historische bevindingen kan een frisse blik op de huidige situatie geworpen worden. Aanvang 20.00 uur, entree € 6,-.

Jeu-de-boules

Elke donderdag-, vrijdag-, maandag- en dinsdagochtend van 10.00 - 12.00 uur kan men jeu-de-boulen op de baan van het wijkcentrum 'Spieghelwijck'.

vrijdag 3 oktober tot zaterdag 11 oktober

BoodschappenPlusBus

De BoodschappenPlusBus gaat weer op pad. Vrijdagmiddag gaat de bus naar Museum het Schoutenhuis in Huizen en wordt de rit afgesloten met een diner. In het weekend gaat de bus zaterdag naar Schiphol Behind the Scenes en zondag varen met de pannenkoekenboot door de haven van Amsterdam. Maandag staat de Hermitage op het programma en dinsdagavond kunt u onbeperkt eten en drinken bij de Gooische Wok in Huizen. Ook voor woensdag en donderdag staan er gezellige etentjes op het programma: woensdag vis eten in 't Vuronger en donderdag een Mistery Dinner. De week sluit af met een bezoek aan het Van Goghmuseum.

Aanmelden kan van maandag t/m vrijdag tussen 10.00-12.00 uur op 035-7504192.

maandag 6 oktober

Koffie drinken

Maandagmorgenblues? Geen zin in de maandagmorgen? Kom dan met de ANBO koffie drinken bij Stokjes en Lepel in de Nassaustraat. Tussen 10.30 en 12.00 uur bent u van harte welkom!

Pannenkoekencafé

De Schakel houdt weer een Pannenkoekencafé. Jongeren bakken pannenkoeken voor 'grote mensen'. De jongeren verzorgen ook de bediening. Mee-eten kost € 5,-. Aanvang 16.45 uur. Opgeven kan op 035-6943262.

Workshop

De bibliotheek aan het Wilhelminaplantsoen houdt een workshop over e-books. Er wordt geleerd wat e-books zijn, hoe het werkt en hoe de bieb e-books leent. Aanvang 10.00 uur, entree € 2,50.

Nederlands voor buitenlanders

De Volksuniversiteit Naarden Bussum houdt een cursus Nederlands voor buitenlanders. De cursist leert de Nederlandse taal te gebruiken voor het geven en ontvangen van informatie, uiten van gedachten, gevoelens, ervaringen, meningen en voor de sociale vaardigheden, die in Nederland gebruikelijk zijn. Aanvang 19.00 uur. Opgeven op www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

Computercursus

Bellefleur aan de Mackaylaan houdt een cursus 'Overstappen op Windows 8'. In drie lessen leert u de nieuwe mogelijkheden van Windows 8 kennen en de ontbrekende onderdelen uit vorige Windows-versies terug te krijgen. De cursus start op 6 oktober. Aanvang 15.30 uur, deelname € 35,-. Aanmelden op www.wocbellefleur.nl.

Yoga

Raja Yoga 't Gooi aan de Kruislaan 20 houdt elke maandagochtend of -avond een basiscursus voor beginners. Aanmelden kan op 035-6948674. Meer op www.raja-yoga-het-gooi.nl.

dinsdag 7 oktober

Handwerken

Met enthousiaste ANBO-handwerksters samen handwerken in de middag? Meld u aan bij Joke Hagen op 035-6913121.

Bridgen

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 start weer een bridgecursus o.l.v. Jan Wiersma van 13.30 - 16.30 uur. Bij deze cursus wordt de ene week les gegeven, de andere week wordt er gebridged onder begeleiding. Om in te kunnen stromen moet u het Klaver- en Ruitenboekje van Berry Westra beheersen. Kosten € 27,50 per tien lessen. Aanmelden op 035-6930789.

Cursus

De Volksuniversiteit Naarden-Bussum houdt een cursus 'Business English'. Voor deze cursus is een goede basiskennis van het Engels vereist. Er wordt gewerkt in een kleine groep, waardoor er ruimte is voor persoonlijke aandacht. Aanvang 19.30 uur. Aanmelden op www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

Cursus

De Schakel geeft een cursus Engels voor mensen die al een basiskennis van het Engels hebben. Een mooie gelegenheid om deze kennis eens op te frissen. De cursus bestaat uit 12 lessen op dinsdagavond van 20.00 tot 21.30 uur, te beginnen op 7 oktober. Kosten € 75,-. Aanmelden op 06-11000835.

Vanaf 1 oktober

Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek wordt weer gehouden, deze keer voor de 60e keer. Daarom het thema 'Feest'. Boekhandel Los heeft de hele week van alles te doen. Onder meer Marit Tornqvist, Harm de Jonge en Jan Paul Schutten komen op bezoek. Voor de jongsten komt Dikkie Dik langs. Voor alle activiteiten is de toegang gratis. Meer informatie bij Boekhandel Los.

vrijdag 3 oktober

Schakel-diner

Er wordt weer een Schakel-diner gehouden in De Schakel. Ook deze keer staat er een 3-gangendiner klaar. Een fluweelzachte pompoensoep, gevolgd door gevulde parelhoen met haricot verts en aardappelkroketten en als dessert een verrassende chocolademousse. Mee-eten kan vanaf 17.15 uur en kost € 6,-. Opgeven op 035-6915300.

Open huis

Kinderen in Nood houdt tussen 14.00 en 16.00 uur open huis. Het magazijn aan De Peppels opent de deuren voor iedereen die eens wil zien wat er achter de schermen allemaal gebeurt.

zaterdag 4 oktober

Dierendag

Het wijkontmoetingscentrum De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 is de huiskamer van de wijk, dus ook huisdieren zijn daar welkom. Tijdens de inloop van 09.30 - 11.30 uur krijgen de meegekomen hondjes iets lekkers.

Open dag

De Stichting Tussen Vecht en Eem houdt een Open Dag met als thema De Eerste Wereldoorlog. Op deze dag zijn er lezingen en activiteiten georganiseerd. Het programma zal van start gaan in De Vernissage aan de Dr. Abraham Kuyperlaan 1a te Bussum, waarna verschillende activiteiten in en rondom het Gooi zullen plaatsvinden. Aanvang 9.30 uur. Aanmelden op www.tussenvechteneem.nl.

zondag 5 oktober

Lezing

Door dhr. Kees van der Kaay wordt een lezing gehouden in De Palmpit aan de Koekoeklaan over zijn reis op de motor door Noord-India. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

woensdag 8 oktober

Netwerkbijeenkomst

In het gemeentehuis van Bussum vindt de netwerkbijeenkomst 'Welkom bij de club!' plaats. Tijdens de bijeenkomst bespreken verenigingen, mensen met een beperking, beleidsmakers en belangenbehartigers uit de regio hoe verenigingen hun toegankelijkheid kunnen vergroten. Aanvang 19.00 uur. De toegang is gratis.

Bingo

De Schakel aan de Kolonel Verveerstraat organiseert weer een bingo. Er kunnen mooie prijzen gewonnen worden. U bent welkom vanaf 13.30 uur. Het meespelen kost € 3,50 voor 1 kaart en twee consumpties. Meer kaarten kosten € 2,50 per stuk. Aan het slot van de avond is er nog een loterij. De loten kosten € 0,50 per stuk.

SLENDER YOU
De andere manier van
bewegen!
Maak nu een afspraak voor
een proefsessie.
Ook voor mensen met
medische klachten.
SLENDER YOU
STUDIO KORTENHOEF

Winkelcentrum Meenthof
Telefoon 035-656 61 13
SLENDER YOU
ZONNEBANK
HYDROMASSAGE

Elke familie heeft zijn unieke geschiedenis, waarvan de invloed doorwerkt in volgende generaties. Familie-opstellingen brengen dit terrein in kaart én bieden een compas. Introduktie-avond 8 oktober in Hilversum. www.ellytebrake.nl 035-6921510

Donderdag 16 oktober is er weer een Reiki-avond bij Reiki de Boom van 19.30 uur tot 22.00 uur. Heeft u belangstelling, meld u aan op 14 oktober. Tel.: 035-6919650 of info@reiki-de-boom.nl. Kosten 15,- euro incl. consumptie en nieuwsbrief.

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Elke familie heeft zijn unieke geschiedenis, waarvan de invloed doorwerkt in volgende generaties. Familie-opstellingen brengen dit terrein in kaart én bieden een compas. Introduktie-avond 8 oktober in Hilversum. www.ellytebrake.nl 035-6921510

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Voor traditionele Thaise massage Ban Wiangtjan, geopend van maandag t/m zaterdag van 11:00 uur tot 22:00 uur. Telefoonnummer 06-46890213 en 035-7851359. Adres Laarderweg 22, 1402 BJ Bussum. E-mail wiangtjan@gmail.com

Brood- en banketbakkerij Kwakman in Bussum zoekt een enthousiaste gemotiveerde verkoopmedewerker voor ± 20 uur per week. Voor informatie stuur een mailtje naar: bestelling@bakkerijkwakman.nl

GEHEUGENTRAINING. Gilde Gooi Noord organiseert de cursus "Beter omgaan met je geheugen". Start woensdagochtend 22 oktober in gebouw Wijzer in Bussum. 7 lessen, kosten € 42,-. Inlichtingen 035-6930624 of
info@gildegooinoord.

Cursus Spaans, gericht op spreekvaardigheid: Voor beginners en gevorderden. Start woensdag 15 oktober in Huize Godelinde in Bussum. Duur 10 lessen, kosten € 77,00 incl. lesboek. Aanmelden 035-6930624 of info@
gildegooinoord.nl

TUINONDERHOUD!
o.a. heggen snoeien,
tuinadvies,
herfst- en winterklaar maken
Info 035-622 36 76
Tegels en muren groenvrij maken.
Bestrating en terras aanleg.
Verder voor alle klussen in en
rondom het huis
www.edregelthet.nl

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Vrijwilligers bieden kortdurende praktische hulp bij u thuis; vervoer, tuin, klusje, bezoekje, boodschap, computerhulp, wandelen etc. Deze hulp is bedoeld voor mensen met een lager inkomen, een beperking of voor mensen die om andere redenen deze hulp nodig hebben. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035-6947455 ma-vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl. www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Elke familie heeft zijn unieke geschiedenis, waarvan de invloed doorwerkt in volgende generaties. Familie-opstellingen brengen dit terrein in kaart én bieden een kompas. Introductie-avond 8 oktober in Hilversum. www.ellytebrake.nl 035-6921510

Te huur aangeb. in Bussum: *Kantoorruimte ong. 14 m2, in souterrain, ruim lichtinval. Verwarming, wastafel en gez. toilet. € 119,- p/m excl. energiekosten. * Garages huurprijs € 140,- p/m info: 06-10397243

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk, 8 jaar ervaring en met goede ref. Mevr. Mariam 9 euro p/uur. Tel.: 06-49769446

Manicure € 35 & Gellak € 40, Nailstudio Dot, Keverdijk 71 Naarden. M. 06-27294616

Biodanza met Annabelle in Bussum ontspannen d.m.v. muziek en dans elke woensdagavond www.
biodanzametannabellebussum.nl

GoldenOldie dansavond 50+? en meer. www.pivot-party.nl

Taxi naar of van schiphol vanuit Naarden/Bussum
€ 50,- Goodkinds Taxiservice 06-26984855.

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, radiator. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator, fiets. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Sint & Muziekpiet op bezoek? Kijk snel op www.sinterklaas
centralejanse.nl. Al meer dan 10 jaar de echte tv-Sint in 't Gooi

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! Voor expats & organisaties. Interhouse Hilversum 035-303 13 20
www.interhouse.nl

Wie, o wie gaat mijn webshop beheren? Ambitie, zakelijke achtergrond en affiniteit met kunst vereist; info: magadel.plexiart@gmail.com

Te huur: Studio 30 m2 all-in gemeubileerd. € 505,- per maand. 035-6935525 / 06-22393323 min. 6 maanden.

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur 15 m2 shop-in-shop, vele doeleinden geschikt.
€ 300,- all-in. 035-6935525 / 06-22393323

WINTERFOTO'S. Gezocht winterfoto's van Bussum en Naarden. Graag naar info@boekhandellos.nl of bel naar boekhandel LOS 035-6917678.

Veluwse boederij te koop. Vr. pr. € 99.000 k.k. te Ermelo. Sleutelklaar. 035-6935525 / 06-22393323

Garages in Bussum te huur, huurprijs € 140,- per maand. Voor informatie kunt u bellen naar 06-10397243 of mailen vanduikerenbeheer@hetnet.nl

Veluwse boederij 66 m2 Ermelo, gemeubileerd € 800,- per maand ex. 035-6935525 / 06-22393323